Declarațiile lui Igor Dodon în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul independent, Igor Dodon, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul candidatului dodon.md și din alte surse oficiale.

Igor Dodon

Cuprins

decembrie 2020


3 dec

Poporul aștepta altceva de la clasa politică, nu ceea ce a văzut azi

Stimați cetățeni, este trist pentru țară când schimbarea politică presupune nu mai multă ordine și mai multă eficiență în guvernare, ci provocarea de instabilitate, haos și promovarea în continuare a urii.

Anume un asemenea spectacol – de instabilitate, haos și ură – a fost demonstrat azi în Parlament de fracțiunile de dreapta. Observ că unele persoane nicidecum nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți “oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane.

Eu am acceptat așa cum se cuvine decizia alegătorilor din 15 noiembrie. Nu am protestat, nu am chemat lumea în stradă, nu am blocat în vreun fel procedura de transmitere a mandatului de președinte. Comportați-vă și voi respectuos, nu apelați la violență și destabilizare, fiindcă statul este mai presus de voia voastră, iar deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bâta.

Stimați deputați, ce model de comportament oferiți dumneavoastră cetățenilor? Ce trebuie să creadă oamenii de rând despre aleșii poporului? Ce cred oficialii străini despre noi, despre clasa politică? Unii ca voi au distrus deja Președinția și Parlamentul pe 7 aprilie 2009. Vreți să repetați faptele lor “eroice” și să dați încă o dată foc la instituțiile statului? Eu vă îndemn să vă liniștiți și să conștientizați răspunderea enormă care vă revine.

Democrația înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simț, cu abordare civilizată și cu respect față de oponent și mai ales față de cetățenii care sunt martori la ceea ce fac politicienii. Dacă nu vă convin proiecte de legi, veniți cu amendamente, cu alternative, adresați-vă la Curtea Constituțională, amânați votarea lor, la urma urmelor, dar nu transformați Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box.

Vă amintesc, doamnelor și domnilor deputați, că aveți un președinte nou ales. Și de asemenea vă amintesc că nu există în prezent o coaliție de guvernare, însă o asemenea coaliție poate fi creată de doamna Maia Sandu și de adepții dumneaei din Parlament, inclusiv cu participarea domnilor Candu, Filip și alții. Voturi aveți suficiente, dacă veți căuta.

Am mai spus și repet: dacă nu vă place Guvernul Chicu, inițiați demisia acestuia, îl dați jos și alegeți un alt prim-ministru sau puteți organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar respectați procedurile legale. Și nu cereți ultimativ, căci nu aveți un asemenea drept nici legal, nici moral, nici politic.

Socialiștii nu-și pot permite să abandoneze responsabilitățile de guvernare azi, în prag de iarnă, în plină pandemie și în criză economică. Dacă voi vreți alt Guvern, asumați-vă răspunderea, dar nu transformați totul în haos, fiindcă vor avea de suferit sute de mii de oameni din cauza acțiunilor voastre distructive.

Poporul aștepta altceva de la clasa politică, nu ceea ce a văzut azi.

1 dec

Șeful statului a participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM

Șeful statului a participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM în cadrul căreia au fost discutate prioritățile pentru perioada imediat următoare.

Șeful statului a salutat faptul că deputații PSRM au decis să susțină în comisiile permanente proiectele privind politica bugetar-fiscală, bugetul de stat și al asigurărilor sociale, adoptate luni de Guvern. Igor Dodon a subliniat că aceste legi importante pentru țară trebuie aprobate până la finele anului curent și promulgate, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 – să intre în vigoare.

Ar fi iresponsabil să lăsăm țara fără aprobarea principalelor legi bugetar-fiscale, mai ales că acestea prevăd majorări de salarii începând cu 1 ianuarie 2021, mai multe modificări în domeniul fiscal care vor contribui la bunăstarea oamenilor și la dezvoltarea mediului de afaceri, a menționat președintele Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, părțile au discutat despre situația politică din țară. Deputații socialiști au luat act de refuzul Maiei Sandu de a-și asuma guvernarea țării, calificând această poziție fie o trădare a propriilor săi alegători, fie o frică de a-și asuma guvernarea țării în perioada crizei pandemice. Totodată, fracțiunea PSRM și-a exprimat disponibilitatea să susțină în continuare un Guvern propus de Maia Sandu, cu condiția că acesta va fi format din oameni profesioniști.

În cursul discuțiilor, deputații socialiști și-au exprimat îngrijorarea privind tensionarea situației în raport cu raioanele din stânga Nistrului. Interlocutorii au fost unanimi în opinia că demnitarii și politicienii, trebuie să fie atenți în declarații și acțiuni, pentru a evita izbucnirea unui nou conflict în estul țării.

În final, oficialii au reiterat faptul că vor promova în continuare o politică externă echilibrată, în beneficiul țării și al cetățenilor noștri.

noiembrie 2020


30 noi

Reacția PSRM la refuzul Maiei Sandu de a-și asuma responsabilitatea pentru guvernare

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a luat act de declarațiile făcute de liderul PAS, Maia Sandu, președinte ales al Republicii Moldova, privind refuzul de a-și asuma responsabilitatea pentru bunul mers al lucrurilor în Republica Moldova.

Deși a fost votată în baza unor promisiuni electorale, care țin strict de competența Guvernului, Maia Sandu a anunțat că nu își va asuma acum guvernarea, chiar și în condițiile în care ar avea sprijinul socialiștilor în Parlament. Acest lucru arată fie că promisiunile făcute de Maia Sandu au fost doar o amăgire a electoratului, fie că se teme să își asume guvernarea într-o perioadă atât de grea, ca cea în care țara noastră se confruntă în valul doi al pandemiei.

PSRM crede că alegerile anticipate sunt absolut necesare în Republica Moldova, dar numai după ce se iese cu bine din criza pandemică, pentru că înaintea oricărui interes de partid trebuie pusă sănătatea și viața oamenilor. Iar dacă Maia Sandu crede că poate administra mai bine această criză, o invităm să se implice ACUM în administrarea ei, nu mai târziu, să facă așa cum le-a promis cetățenilor care au votat-o. Iar implicarea nu se face prin declarații populiste și justificări ale neputinței, dar prin acțiuni, prin asumare imediată de responsabilități pentru sănătatea populației.

Credem că este prea devreme ca la doar două săptămâni de la alegeri, președintele ales deja să fugă în acest mod de responsabilități, să caute scuze politicianiste de ce nu se implică, să aibă reacții de orgoliu, să pună alegerile anticipate mai presus de sănătatea și viața cetățenilor. Parcă prea devreme Maia Sandu le reamintește cetățenilor de modul în care politicienii de dreapta au avut în trecut susținerea masivă a populației, apoi au dezamăgit în mod dramatic, din cauza neputinței lor de a trece de la declarații la fapte, din cauza incapacității de a-și asuma responsabilitatea pentru viața oamenilor.

Reiterăm mesajul șefului statului Igor Dodon și susținut de socialiști adresat președintelui ales Maia Sandu, prin care îi oferim posibilitatea de a propune imediat un Guvern, așa cum îl consideră, și să administreze criza pandemică mai bine decât s-a făcut până acum, dacă într-adevăr poate face acest lucru și nu a doar a amăgit electoratul. Suntem gata să oferim votul nostru unui Guvern propus de Maia Sandu, dacă demonstrează că într-adevăr este gata să-și asume responsabilitatea pentru conducerea țării și poate propune o echipă de oameni profesioniști cu care să facă acest lucru.

Până atunci, PSRM consideră că actualul Guvern acționează profesionist și responsabil, duce o muncă extrem de grea pentru limitarea consecințelor pandemiei, a reușit să țină situația sub control și are datoria față de cetățeni să rămână să administreze această criză, cât nu există o altă formulă guvernamentală care să aibă susținerea Parlamentului. Sub nici o formă nu vom lăsa țara fără guvern funcțional într-o perioadă atât de complicată, noi vom rămâne responsabili față de cetățenii Republicii Moldova. // socialistii.md

27 noi

Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării

Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării

Stimați concetățeni, vreau să clarific, în câteva fraze, ce situație avem astăzi privind conducerea țării.

Este important să înțelegem cu toții care este realitatea și cine deține de azi înainte inițiativa politică de a schimba lucrurile într-o direcție sau alta.

Există un președinte nou ales, care a primit mandatul cetățenilor pentru a-și realiza promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Imediat după învestire, noul președinte, Maia Sandu, trebuie să își implementeze programul de guvernare.

Pe de altă parte, în Parlament nu există azi vreo majoritate parlamentară, însă poate fi creată o asemenea majoritate în diferite formule, în funcție de fracțiunile care se vor alia. De aceea, doamna președinte Maia Sandu are acum posibilitatea să-și formeze orice coaliție dorește, fie pentru a guverna țara, fie pentru a provoca alegeri anticipate. Totul acum depinde de capacitățile de negociere ale dumneaei.

Toată responsabilitatea grea pentru situația din țară o duce în prezent Guvernul Chicu. Moldova intră în iarnă, pe fundal de pandemie și dificultăți economice, când trebuie plătite la timp salariile și pensiile, trebuie gestionată pandemia și susținut sistemul medical și de educație și există o mie de alte probleme pe care ministerele trebuie să le rezolve zilnic. În asemenea condiții, Guvernul domnului Ion Chicu este dator moral și profesional să-și continue munca, să aibă toată puterea și libertatea de acțiune.

Deci precizez că socialiștii nu se țin cu orice preț de guvernare, mai ales că nu avem o majoritate parlamentară. Însă nici țara nu o putem lăsa de izbeliște, fiindcă se va instaura un haos politic și economic. Cetățenii nu pot fi lăsați fără grijă și protecție.

Totodată, doamna președinte Maia Sandu poate forma o proprie coaliție de guvernare și să identifice un alt prim-ministru, care să preia responsabilitățile Guvernului.

Ca să fie și mai clar, PSRM este gata să susțină un Guvern propus de doamna Maia Sandu, în cazul în care dânsa este gata într-adevăr să își asume responsabilitatea pentru soarta țării și a cetățenilor și crede că poate gestiona criza mai bine decât actualul Guvern. Ca urmare, nu trebuie pierdut timpul până la instalarea de jure în funcția de președinte, fiindcă doamna Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării, așa cum au anunțat că doresc.

O îndemnăm pe doamna Maia Sandu să înceapă cât mai curând procesul de negociere cu fracțiunile parlamentare, să formeze o majoritate în formula care îi convine dumneaei, să creeze un nou Guvern sau să provoace alegerile parlamentare anticipate și să-și realizeze programul electoral. Inițiativa e la dumneaei, chiar din acest moment.

16 noi

Voi apăra votul celor, care m-au susținut

Voi apăra votul celor, care m-au susținut

Staff-ul lui Igor Dodon a înregistrat un număr mare de încălcări în ziua de 15 noiembrie, atunci când s-a desfășurat turul doi al alegerilor prezidențiale. Despre aceasta președintele a declarat în cadrul unui briefing de presă. Totodată, Dodon spune că va apăra votul susținătorilor săi.

Staff-ul nostru electoral a fixat multe încălcări, fără precedent: încălcarea dreptului la vot pentru cetățenii din stânga Nistrului, transportarea alegătorilor în țările membre ale UE, implicarea prin diferite declarații a oficialilor occidentali și influențarea votului. Noaptea trecută am primit sute și mii de mesaje de la cetățeni, care întreabă de ce să le permitem celor, care au fraudat alegerile și să nu contestăm. Sunt obligat să apăr votul celor, care au votat pentru mine. Prin CEC, judecată, Curtea Constituțională, a declarat Igor Dodon.

// socialistii.md

Deputații socialiști au propus ca Igor Dodon să revină la conducerea PSRM

Deputații socialiști au propus ca Igor Dodon să revină la conducerea PSRM

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a avut, astăzi, o întâlnire cu președintele țării, Igor Dodon. Deputații socialiști și-au anunțat întreaga susținere în continuare pentru Igor Dodon. Pornind de la interesul cetățenilor de a păstra stabilitatea politică în țară, cea mai mare fracțiune parlamentară a discutat cu șeful statului posibile scenarii politice ulterioare.

Deputații socialiști au fost de acord cu Igor Dodon că este strict necesar de evitat o posibilă criză politică, care ar provoca după sine aprofundarea crizei economice și un colaps social. O criză politică și guvernamentală ar însemna intrarea în incapacitate de plată a salariilor și pensiilor, fapt care trebuie evitat, au subliniat parlamentarii din fracțiunea PSRM.

Igor Dodon a dat asigurări că este gata să caute soluții politice pentru păstrarea stabilității cu toate grupurile parlamentare. El a informat deputații socialiști că, în următoarele zile, va iniția discuții și cu deputații din alte grupuri parlamentare, pentru a identifica o nouă majoritate parlamentară, gata să asigure stabilitatea și progresul în țară.

În același timp, liderul fracțiunii legislative a PSRM, Corneliu Furculiță a adus mulțumiri tuturor cetățenilor, care au participat la scrutinul prezidențial, în mod special, celor care și-au dat votul pentru Igor Dodon, candidat susținut de socialiști. Aprecieri și mulțumiri au fost adresate și persoanelor, care s-au implicat activ în promovarea candidatului independent, Igor Dodon.

Acest an este unul extrem de dificil, nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga lume. În condițiile unei crize economice mondiale, provocate de pandemia COVID-19, dar și a unei secete severe, care a lovit țara noastră, rezultatul obținut în interiorul țării de Igor Dodon este unul onorabil. Asta arată că cetățenii noștri au încredere în Igor Dodon și apreciază munca președintelui. La fel, arată și faptul că noi am lucrat bine în această campanie electorală. Dar oricând se poate și mai bine, a precizat liderul fracțiunii PSRM, care s-a arătat optimist în ce privește viitorul țării.

Deputații socialiști au propus ca Igor Dodon să revină la conducerea PSRM, urmând ca acest fapt să se producă în conformitate cu prevederile statutare ale formațiunii. // socialistii.md

15 noi

Igor Dodon a votat pentru valorile tradiționale, creștine, pentru memoria buneilor

Igor Dodon a votat pentru valorile tradiționale, creștine, pentru memoria buneilor

Candidatul independent la funcția de președinte, Igor Dodon, și soția sa, Galina, și-au exercitat dreptul la vot. La ieșire din secția de vot cei doi au spus că au ales stabilitatea.

Mă bucur că, azi, suntem mai activi. Cetățenii dau dovadă de responsabilitate și patriotism, indiferent unde se află. Eu azi am votat pentru independența și statalitatea țării. Am votat pentru pace, pentru liniștea interetnică. Am votat pentru schimbări spre bine, calitative, nu șocuri, nu crize, dar schimbări spre bine. Am votat pentru echitatea socială, dezvoltarea economică. Am votat pentru echilibru în relațiile externe. Am votat pentru valorile noastre tradiționale, creștine, pentru memoria buneilor, a declarat Igor Dodon.

Am votat pentru o țară prosperă, unde va fi bine, liniște și pace, a spus Galina Dodon.

// socialistii.md

Alegerile s-au terminat, avem nevoie de liniște și pace

Alegerile s-au terminat, avem nevoie de liniște și pace

Candidatul independent la funcția de președinte, Igor Dodon, a ținut primul discurs după închiderea secțiilor de vot. Acesta i-a îndemnat pe toți la liniște și pace și a declarat că în calitate de lider al celui mai mare partid politic este gata să poarte dialog cu toți, pentru a menține stabilitatea în țară.

Vreau să aduc mulțumire către toți compatrioții mei, care au dat dovadă de responsabilitate și mobilizare masivă pentru a participa la turul 2 al scrutinului. Avem o prezență mai mare, ca acum 4 ani. Avem și record pe mai multe capitole: participare mai mare în Diasporă, în Este și în Vest, dar și în stânga Nistrului.

Nu vreau să vin cu aprecieri cum au avut loc acest scrutin. Avem semnale de unele încălcări în special în votul Diasporei. Sunt optimist referitor la rezultate. Măsurările noastre și calculele interne arată că noi conducem la o diferență mare în interiorul țării, fără Diasporă și Transnistria.

Când am pornit în acest scrutin, noi am fost gata de orice scenariu și să învingem și să nu învingem. Dar toți trebuie să dăm dovadă de responsabilitate. Alegerile au trecut, a fost multă ură, luptă, s-au întrecut liniile roșii. Alegerile s-au terminat, avem nevoie de liniște și pace. Nu ne trebuie destabilizare.

Începând de mâine, în afară de cine va obține cele mai multe voturi, contează ce se întâmplă în Republica Moldova, ce facem în Parlament, cum aprobăm bugetul, politica bugetar-fiscală.

Eu în calitate de lider al celui mai mare partid, PSRM, vreau să spun că trebuie să ne concentrăm pe aceste așteptări ale oamenilor. Eu vă îndemn la calm, pace. De mâine începe o nouă etapă în dezvoltarea Republicii Moldova.

Sunt gata să fiu în dialog cu toți din Parlament, care sunt partide responsabile, pentru a lua decizia, cum ne mișcăm mai departe.

// socialistii.md

13 noi

Diferența dintre mine și Maia Sandu e mare!

Diferența dintre mine și Maia Sandu e mare!

Diferența dintre mine și Maia Sandu este mare. Eu am echipă, experiență și valori. Ea nu are nimic. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul emisiunii live.

Sunt trei mari diferențe dintre mine și Maia Sandu. Unu – ține de experiență. Eu vin din sectorul real al economiei, am fost prim-vicepremier, ministru al economiei, deputat în opoziție, am luptat împotriva lui Plahotniuc. Ce a făcut Maia Sandu? A închis școli, a umblat cu rucsaciocul prin Washington, la Banca Mondială ca al 10-lea expert din 13. A luat bani de la Soros și a închis școli? A lucrat în ONG. Asta e prima deferență.

A doua – echipa. Uitați-vă la echipa mea și a Maiei Sandu. La mine sunt Ceban, Greceanîi, Batrîncea, Vlah, Țîrdea

O să vedeți o echipă puternică, bine pregătită. Oameni care știu cum și unde să meargă. La Maia Sandu în afară de “soroseata”, ce au făcut ei în viață, în afară de Maia care a primit bani de la Șor în plic. Ce echipă are ea?

Trei – valori. Pentru ce noi pledăm, eu pledez pentru niște lucruri pentru care ține marea majoritate. Care sunt valorile oponentului meu? Acolo e zero valori. În viața ei nu a avut familie, merge la marșurile astea prin Chișinău, detestă istoria țării noastre.

// socialistii.md

În întreaga țară s-au desfășurat mitinguri în susținerea lui Igor Dodon

Vineri, 13 noiembrie, activiștii și susținătorii Partidului Socialiștilor din întreaga țară au participat la mitinguri în susținerea candidatului independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. // socialistii.md

Igor Dodon: Noi ne vom apăra Patria

Igor Dodon: Noi ne vom apăra Patria

Noi nu împărțim oamenii în buni și răi, dar credem că toți cetățenii trebuie să se mobilizeze pentru a merge la votare pe 15 noiembrie pentru a apăra Patria. Acest lucru a fost declarat de candidatul independent la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, în cadrul unui miting în masă din centrul Chișinăului.

În Moldova sunt mult mai mulți oameni buni. Eu nu împart oamenii, îndemn pe toți să iasă împreună pentru a demonstra tuturor că avem propria noastră poziție, că ne vom apăra Patria. Nu avem altă țară. Nu împărțim oamenii în buni și răi. Toți cetățenii trebui să fie uniți, a remarcat Igor Dodon.

El și-a îndemnat susținătorii să demonstreze o concentrare maximă pentru a-și convinge rudele, prietenii și vecinii să facă alegerea corectă în zilele rămase înainte de alegeri.

Ne putem mobiliza. Suntem putere și adevărul este în spatele nostru. Luptăm pentru Patrie!, a spus Igor Dodon, în cadrul mitingului de astăzi.

Amintim că evenimente similare ale susținătorilor lui Igor Dodon au loc în toată țara. // socialistii.md

Vlad Batrîncea: Victoria lui Igor Dodon va fi victoria întregului popor!

Vlad Batrîncea: Victoria lui Igor Dodon va fi victoria întregului popor!

Zeci de mii de cetățeni din toată țara au ieșit astăzi pe străzile orașelor lor pentru a-l sprijini pe Igor Dodon și a-i ura victoria. Despre acest lucru a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea în cadrul mitingului de la Chișinău.

Victoria lui Igor Dodon va însemna victoria întregului popor. Suntem zeci de mii în toate orașele Moldovei. Sute de deputați, mii de consilieri, sute de primari, cetățeni simpli – cu toții suntem diferiți. Da, uneori privim lucrurile diferit, da, uneori vorbim limbi diferite, dar împreună suntem o singură națiune care nu va permite nimănui să ne împartă în buni și răi. Astăzi am venit să spunem că vrem să construim o altă țară în care toată lumea va fi egală în fața legii, în care nimeni altcineva nu își va permite să numească pe cineva separatist. Toți merităm respect. Fiecare cetățean, persoană este Moldova și nu vom permite nimănui să ne despartă!

Vrem ca Moldova să aibă un președinte responsabil cu o echipă, pentru că am auzit de multe ori promisiuni goale în campaniile lor electorale. Ei și-au amintit că în Moldova avem pensionari, cetățenii vorbitori de limbă rusă, raioane, sate și orașe și nu doar rețelele sociale.

Cu toții suntem diferiți, dar cu toții înțelegem că fiecare promisiune trebuie respectată. Înțelegem că trebuie să existe o echipă lângă președinte, iar domnul Dodon este susținut de Parlament, Guvern și administrații locale. El va reuși să-și îndeplinească promisiunea, iar noi vom fi acolo!

// socialistii.md

Bogdan Țîrdea: Patria nu este de vânzare!

Bogdan Țîrdea: Patria nu este de vânzare!

Discursul deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea în cadrul mitingului pentru susținerea lui Igor Dodon.

Astăzi Maia “Candu” se adresează către toți cu solicitarea de a nu vota pentru Dodon, ci pentru ea. De ce nu ar trebui să votăm pentru Dodon, potrivit lui Sandu? În primul rând, a închis 113 școli, iar Dodon a suspendat procesul. A furat un miliard, iar pe 25 martie 2015 a votat cu Gaburici și Plahotniuc să aloce 5 miliarde din bugetul de stat al Băncii Naționale către trei bănci, iar Dodon a returnat 6 miliarde de lei. Pentru faptul că a fost alături de Plahotniuc în toți acești ani în 3 guverne, iar Dodon l-a alungat.

Pentru faptul că ea a spus că nu există bani pentru pensionari, iar Dodon a alocat 700 de lei, apoi încă 900 de lei printr-o alocație unică. Ea a spus că nu există bani pentru profesori și angajații de stat, dar Igor Dodon a găsit.

Astăzi Maia Sandu spune că este pentru limba rusă. Deși ea a fost cea care a declarat-o străină și a înlăturat-o de pe lista disciplinelor școlare obligatorii.

Astăzi filmează videoclipuri în care o face pe creștina ortodoxă umilă, deși ea a fost cea care a interzis capelele și icoanele din toate școlile.

Astăzi spune că iubește profesorii, chiar dacă a închis 113 școli și a dat afară din sistemul de învățământ 5 000 de profesori. Astăzi îl critică pe Dodon, cică, se presupune că spitalele noastre sunt rele, deși în 2015 a votat pentru proiectul Băncii Mondiale de închidere și optimizare a spitalelor. Apoi a spus că sunt prea multe spitale, sunt prea mulți medici. Și astăzi spune exact opusul. În prezent spune că putem sărbători 9 mai, dar ne amintim cu toții că acum doi ani a spus că aceasta nu era ziua Victoriei, ci o zi de durere, o zi rușinoasă. Astăzi spune că îi respectă pe veterani, iar acum un an spunea că Antonescu este o figură istorică pentru ea. Acel Antonescu, care a ars 300 de mii de evrei, a îngropat 30 de mii de romi, a ucis mii de moldoveni. Și acesta este pentru Maia Sandu – o figură istorică. Pentru Sandu, da, pentru noi, nu.

În plus. Astăzi ea spune că nu mai este pentru “unire”, ci pentru statalitate, deși toată lumea își amintește cum a spus că, dacă va fi organizat referendum, va vota pentru lichidarea Moldovei și a moldovenilor. Astăzi spune că iubește Moldova, poporul și limba noastră, deși ea însăși este cetățean al altei țări. Ea nu îi recunoaște pe moldoveni, limba moldovenească, țara noastră și este gata să o vândă oricui, doar să stea în scaunul prezidențial.

Astăzi spune că ne iubește pământul, iar în octombrie 2019, la forumul Asociației Investitorilor Străini, a susținut Cartea Albă a Investitorilor, unde este scris că terenul trebuie permis să fie vândut străinilor. Ea crede că terenul este de vânzare, Patria este de vânzare, dar noi spunem că țara nu este de vânzare!

Haideți să votăm împreună pentru Igor Dodon. Nu vreau să ne trezim într-o zi într-o țară străină: fără patrie, pământ, țară. Am trecut prin asta în 1918, în 1991, când ne-am pierdut țara. Nu vreau să pierdem pacea civilă, cum este în cazul Donbas, Armenia, Belarus. Și acestea nu sunt povești de groază, ci realitate. Iată ce ne aduc ei: trădarea, războiul, vânzarea Patriei. Este vorba de oameni cu două cetățenii, cu 15 conturi bancare și nu cu o singură patrie. Haideți să votăm, prieteni, pentru egalitate, fraternitate, dreptate. Ca să nu avem mai mult cetățeni și ne-cetățeni, oameni buni și nebuni, cetățeni și separatiști. Ca nu mai avem de cei care se consideră mai presus de lege, astfel încât cei care au furat miliardul și au fost alături de oligarhi nu vor mai reveni niciodată la putere. Astfel încât oamenii care spun că luptă împotriva corupției, dar în spatele lor, stau toți oficialii corupți – Plahotniuc, Leancă și alții – să nu se mai întoarcă niciodată.

// socialistii.md

Ion Ceban: Este important când Președinția, Parlamentul, Guvernul, autoritatea locală merg mână de mână și au grijă de popor

Ion Ceban: Este important când Președinția, Parlamentul, Guvernul, autoritatea locală merg mână de mână și au grijă de popor

Edilul capitalei, Ion Ceban, a participat la mitingul de susținere a candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon. În cadrul discursului, ținut în centrul municipiului Chișinău, Ceban a spus că este foarte important când Președinția, Parlamentul, Guvernul, autoritatea locală merg mână de mână, construiesc și au grijă de popor.

Ca să începi să construiești, este nevoie de echipă, de voință politică, determinare, responsabilitate. Acest lucru este caracteristic pentru candidatul pe care îl susțin eu și dvs, Igor Dodon!

Au fost ani de luptă grea, opoziție, proteste, regimul care a căzut anul trecut. Doar prin efort comun am reușit să facem un progres. Chiar dacă este pandemie, secetă, criză economică, oameni obosiți, nu doar în Republica Moldova, ci în întreaga regiune, dar chiar și așa am reușit!

Este important când Președinția, Parlamentul, Guvernul, autoritatea locală merg mână de mână, construiesc și au grijă de popor.

Sunt sigur că Moldova are viitor! Noi suntem pentru Igor Dodon.

// socialistii.md

12 noi

Staff-ul lui Igor Dodon depune sesizare la CEC

Staff-ul lui Igor Dodon depune sesizare la CEC

Staff-ul candidatului independent la funcția de președinte al țării Igor Dodon atrage atenția asupra mai multor falsuri în rapoartele financiare ale contracandidatului Maia Sandu. Vlad Batrîncea a declarat că staff-ul lui Igor Dodon va depune la CEC o sesizare în care va solicita să verifice corectitudinea listei de donatori și a sumelor donate.

Ca să înțelegeți cum ei fac donații, atunci când cineva iese și spune că noi nu avem bani, vă rog, ajutați-ne. Puteți să vă închipuiți că o mie de cetățeni să doneze aceeași sumă de bani, unul după altul, cu semnătură. Acest lucru astăzi îl vom ataca la CEC. Aceștia nu sunt banii transferați de cetățeni. Este un fals, o simulare, atunci când o mie de oameni donează o sumă exactă, de exemplu 120 de lei, a spus reprezentantului lui Igor Dodon.

Batrîncea a declarat că staff-ul lui Igor Dodon este gata să le ofere lecții membrilor staff-ului lui Maia Sandu, pentru a le arăta cum se fac rapoartele financiare la CEC.

Noi am fost verificați de mai multe ori, inclusiv de slugile lui Plahotniuc. Ieri, mai mulți trubaduri de-ai lui au fost în tipografie. Cum fără faimoasele slugi ale lui Plahotniuc: Reniță, Chirtoacă să faci acest show? Am fost verificați de mai multe ori și am demonstrat că la noi contabilitatea și organizarea la noi în echipă este exemplară, a conchis Batrîncea.

// socialistii.md

Comportamentul PAS a avut scopul de a isteriza societatea și de a bloca desfășurarea campaniei electorale a lui Igor Dodon

Staff-ul candidatului independent la funcția de președinte al țării Igor Dodon s-a adresat Procuraturii Generale, Comisiei Electorale Centrale și observatorilor internaționali să investigheze și să analizeze acțiunile unor deputați și membri PAS, care, miercuri, au blocat un lot de materiale agitaționale la o tipografie din Chișinău.

Reprezentantul candidatului, Vlad Batrîncea, a calificat aceste acțiuni drept sabotaj. Potrivit lui Batrîncea, comportamentul deputaților PAS a avut scopul de a porni isterie în societate, de a crea știri false și de a bloca desfășurarea campaniei electorale a candidatului Igor Dodon.

Batrîncea a atras atenția că acțiunile persoanelor din anturajul contracandidatului lui Igor Dodon pot duce la antagonizarea societății.

Sunt tehnologii care provoacă consecințe neplăcute în societate. Agitatorii lui Igor Dodon din teritoriu au fost intimidați, ofensați, agresați și am constatat că mai multe corturi au fost deteriorate de provocatori. Nimeni nu este în drept să organizeze acte de huliganism. Considerăm că noi toți suntem egali în fața legii. Imunitatea parlamentară nu există pentru acte de huliganism, a spus Batrîncea.

Staff-ul lui Igor Dodon anunță că a prezentat CEC și Poliției copiile contractelor și a facturii de plată din fondul electoral pentru materialul electoral comandat. // socialistii.md

Oponenții politici, speriați că vor pierde alegerile prezidențiale, recurg la tot felul de acțiuni ilegale, abuzuri și falsuri

Staff-ul lui Igor Dodon dezminte informațiile lansate de Renato Usatîi în spațiul public. Într-un comunicat de presă al echipei candidatului independent se menționează că oponenților politici, speriați că vor pierde alegerile prezidențiale, recurg la tot felul de acțiuni ilegale, abuzuri și falsuri.

Șirul fake-urilor a continuat cu lansarea în spațiul public a unor informații tipărite în grabă pe foi simple, despre presupuse cheltuieli ale staff-ului candidatului independent Igor Dodon. De această dată, pe post de fake-maker a fost un pseudo-politician, care a ieșit cu mai multe foi desenate, pe care le ascundea abil de camerele de luat vederi ca fiind “mare secret”. Oricine poate desena astfel de tabele, în care să includă nume, orice sumă dorește și cu indicarea “scopului cheltuielilor”. Până și pseudo-politicianul fake-maker a recunoscut că nu are nicio dovadă a autenticității acestor informații, se mai arată în comunicat.

Staff-ul candidatului independent declară cu toată responsabilitatea că informațiile lansate de “pseudo-politician” sunt false.

Juriștii noștri pregătesc o adresare în judecată pe acest caz de difuzare a informațiilor false și calomnioase. Totodată, constatăm numărul sporit de falsuri, care sunt lansate de oponenți pe ultima sută de metri. Aceștia falsifică până și documente oficiale, ceea ce reprezintă deja o infracțiune, se mai arată în mesaj.

// socialistii.md

Staff-ul electoral al Maiei Sandu, implicat în acțiuni ilegale

Materialele denigratoare în adresa lui Igor Dodon, împărțite în teritoriu de activiștii PAS, au fost comandate de staff-ul electoral al Maiei Sandu și tipărite cu abateri grave de la legislație. Vlad Batrîncea a declarat că staff-ul candidatului independent Igor Dodon a ajuns la această concluzie după ce a făcut o analiză a materialelor de tipar a oponentului.

În ziarul candidatului Maia Sandu, tipărit în 300 de mii de exemplare, apare conținutul foii volante în care este denigrat Igor Dodon.

Vom demonstra cu lux de amănunte că aceste materiale au fost tipărite la comanda doamnei Maia Sandu sau a staff-ului, fără tipar, fără nimic. Cineva poate spune că aceste materiale nu au nimic cu Maia Sandu, însă deschidem un ziar de 300 de mii de exemplare, aceeași volantă, cu același conținut, este în ziar.

Staff-ul electoral al lui Igor Dodon s-a adresat Procuraturii Generale, Comisiei Electorale Centrale și observatorilor internaționali să investigheze și să analizeze acțiunile unor deputați și membri PAS, care, miercuri, au blocat un lot de materiale agitaționale la o tipografie din Chișinău. Acesta a prezentat la CEC și Poliției copiile contractelor și a facturii de plată din fondul electoral pentru materialul electoral comandat. // socialistii.md

11 noi

Moldova trebuie să continue implementarea Acordul de Asociere cu UE, dar în același avem nevoie de relații bune și cu Rusia

Moldova trebuie să continue implementarea Acordul de Asociere cu UE, dar în același avem nevoie de relații bune și cu Rusia

Igor Dodon susține că Republica Moldova trebuie să continue integrarea europeană prin implementarea Acordul de Asociere cu UE, dar în același timp țara noastră are nevoie de relații bune și cu Federația Rusă.

Candidatul independent la funcția de președinte a declarat, la Radio Moldova, că politica externă promovată de autorități trebuie să fie bazată pe echilibru.

Consider că trebuie să avem relații bune echilibrate și cu Estul și cu Vestul. Am reușit în 4 ani să restabilesc parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Am revenit pe piața rusă. Anul trecut am exportat 240 de mii de tone de fructe. Trebuie să păstrăm această piață, a declarat Dodon.

Igor Dodon a declarat anterior că va depune eforturi pentru extinderea numărului de întreprinderi din Moldova, pentru care va fi deschis accesul pe piața rusă, creșterea numărului de locuri bugetare pentru studenții din Moldova în instituțiile universitare din Rusia și va continua practica de organizare a Forumurilor Economice Moldo-Ruse și atragerea investițiilor ruse în economia Moldovei.

În același timp, Dodon susține că Moldova va continua să aprobe normele și standardele europene în domeniul dreptului și al combaterii corupției și va aprofunda relațiile bilaterale cu țările din Uniunea Europeană, apărând interesele economice ale fermierilor și producătorilor autohtoni. // socialistii.md

Trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61

Igor Dodon va propune mai multe modificări la Constituția Republicii Moldova, inclusiv să fie micșorat numărul de deputați în Parlament.

Eu consider că trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61, și de interzis deputățiilor trecerea dintr-un partid în altul. Voi propune aceste modifică de rând cu altele Parlamentului, dacă nu va accepta, vom merge la un referendum, național, a declarat Igor Dodon la Radio Moldova.

Amintim că președintele țării, Igor Dodon, a creat o Comisie de stat pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

Facilitățile la exportul pe piața rusă sunt valabile până la sfârșitul acestui an, dacă vine un alt președinte, acestea ar putea să dispară

Facilitățile la exportul produselor moldovenești pe piața rusă sunt valabile până la sfârșitul acestui an. În cazul în care Maia Sandu va ajunge președinte, acestea ar putea să nu mai fie prelungite. Totodată, agricultorii moldoveni ar putea avea din nou probleme la exportul de mere în Federația Rusă.

Tot Nordul Moldovei ține minte prin ce greutăți a trecut în 2014–2015. Din cauza unei politice înguste a puterii de atunci, care se numea pro-europeană și acționa împotriva Rusiei, noi am rămas cu merele neculese. Mai țineți minte cum ningea și nimeni nu culegea roada? În 2016, când eu am devenit președinte, am reușit să redeschid piața rusă.

Anul trecut, am exportat peste 240 de mii de tone de mere în Rusia. În 2018, eu am ajuns la o înțelegere cu Putin ca să fie anulate taxele vamale. Fermierii noștri au economisit peste 3 milioane de lei. Care sunt riscurile acum: facilitățile despre care vorbim sunt valabile până la sfârșitul acestui an, dacă o să mă susțineți la alegeri, eu vă promit că aceste facilități vor fi prelungite. Dacă vine un alt președinte, care este împotriva Moscovei, nu vă mai garantez nimic și ar putea apărea probleme la export. Noi avem ce pierde!, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a explicat, PAS cu PAS, cum Maia Sandu a participat la furtul miliardului

Furtul miliardului din sistemul bancar al țării s-a produs cu votul pozitiv al Maiei Sandu în Guvernul din care făcea parte, a declarat Igor Dodon la Radio Moldova. Candidatul independent la funcția de președinte a prezentat dovezile concrete cum s-a pregătit frauda bancară și rolul pe care l-a avut Sandu.

Trebuie să începem de la cum s-a produs acest furt și vreau să menționez doar patru pași, votați toți de Maia Sandu. Primul – pe 19 iunie 2013, s-a micșorat cota statului în BNM de la 56 la 33, la ședința Guvernului Maia Sandu a votat pro. Al doilea – pe 25 septembrie 2014, s-a modificat legislația pentru a face posibil furtul miliardului, Maia Sandu a votat pro. Pe 13 noiembrie 2014, s-a dat garanții la 9,5 miliarde de lei, Maia Sandu a votat pro. Pe 27 martie 2015, încă 5,3 miliarde de lei suplimentar, Maia Sandu a votat pro. Iată de unde de unde s-au luat 13 miliarde de lei, furtul miliardului, a declarat candidatul.

Igor Dodon a menționat că actuala guvernare a întreprins mai multe acțiuni pentru întoarcerea miliardului furat. La ziua de astăzi, potrivit lui Dodon, s-a reușit recuperarea a aproape jumătate din suma fraudată.

După ce am numit Guvernul Chicu și un nou procuror general, la moment, sunt următoarele rezultate: au fost întorși 2,5 miliarde de lei și sechestrare active în valoare de 3,7 miliarde de lei. Total 6,4 miliarde de lei acum sunt banii întorși din 13 miliarde furate. Practic jumătate noi am găsit sursele să întoarcem banii înapoi, a spus Dodon.

Totodată, la 6 martie 2020, a intrat în vigoare legea votată la inițiativa președintelui Igor Dodon, prin care o parte din banii care trebuie întorși nu sunt luați din contul cetățenilor, dar din profitul BNM.

În premieră, în acești 5 ani de când s-a furat miliardul cu ajutorul Maiei Sandu, am sechestrat active de câteva sute de milioane nu doar din țară dar și din afară, a mai spus Dodon.

Igor Dodon a concluzionat că dacă se va menține acest ritm, atunci banii furați vor fi întorși integral statului. // socialistii.md

Nordul republicii nu o va susține pe Maia Sandu

În nordul republicii, unde Usatîi a primit multe voturi, trăiesc oameni cu păreri pro-moldovenești, pro-statale. Aceștia pledează pentru o lume polietnică, relații bune atât cu estul, cât și cu vestul, ei nu sunt gata să susțină valorile Maia Sandu – integrarea euro-atlantică, cooperarea militară cu NATO, întărirea influenței României. Despre acest lucru a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea:

Nordul republicii nu va susține platforma Maiei Sandu și, astfel, Usatîi și-a creat în primul rând o problemă lui. Știm cum funcționează anumite ambasade și suntem siguri că există o anumită presiune pentru a o susține pe Maia Sandu.

Reamintim că apelul lui Usatîi de a vota împotriva lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie a fost exprimat după întâlnirea politicianului cu ambasadorii SUA și ai României. // socialistii.md

9 noi

Ședință cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu

Ședință cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu

Astăzi, am întrerupt concediul pentru o zi, ca să revin la soluționarea unui șir de chestiuni operative, legate de guvernarea țării. Am participat la tradiționala ședință cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul, Ion Chicu.

Am discutat un spectru larg de probleme social-economice, am constatat cu satisfacție faptul că statul își îndeplinește toate angajamentele sociale față de cetățeni, dar și indicatorii privind completarea bugetului. În legătură cu aceasta, am salutat decizia Guvernului de a plăti în luna decembrie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, premii pentru bugetarii din țară, inclusiv celor din domeniul învățământului, medicinii și funcționarilor publici.

Totodată, am susținut propunerea dlui prim-ministru de a rechema din funcție trei miniștri (al economiei și infrastructurii; apărării; educației, culturii și cercetării), dar și a viceprim-ministrului pentru reintegrare. În același timp, s-a decis să fie acceptată demisia ministrului afacerilor externe și integrării europene, care a depus o cerere în acest sens, vineri, 6 noiembrie, în legătură cu numirea sa în funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Ungaria.

Am decis împreună cu șeful Guvernului că astăzi, până la finele zilei, vor fi numiți noii conducători ai celor patru ministere și un nou vice-premier pentru reintegrare.

Consider că acest pas va contribui la păstrarea și consolidarea stabilității politice și social-economice în această perioadă dificilă. // Facebook

Prin refuzul de a participa la dezbateri, Maia Sandu a întors spatele cetățenilor

Refuzul Maiei Sandu de a participa la dezbateri cu Igor Dodon, este de fapt un refuz dat cetățenilor, a declarat Vlad Batrîncea. Reprezentantul candidatului independent la funcția de președinte Igor Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că prin acest gest Maia Sandu a întors spatele cetățenilor care vor să audă răspunsuri la mai multe întrebări.

Candidatul pretins european și democratic se teme de dezbateri. Atitudinea nu este față de Igor Dodon, ci față de cetățeni. Este mult mai confortabil să atace dur, decât să dea răspuns cetățenilor, a declarat Batrîncea.

Reprezentantul lui Igor Dodon a amintit că staff-ul electoral a propus două dezbateri: la televiziunea publică și pe un teren neutru, unde să aibă acces toată mass-media. Inițial, Maia Sandu a acceptat dezbaterea pe teren neutru. Staff-urile celor doi candidați s-au înțeles și asupra locului, zilei și orei desfășurării acestora. Dezbaterea urma să aibă loc la ASEM, miercuri, ora 19:00.

Oponenții au propus o companie care să asigure asistența tehnică și ne-au dat și costul de 90 de mii de euro. Am spus că această sumă este mare și am căutat altă ofertă, mult mai ieftină. După o pauză de trei zile, fără ca să răspundă la telefon și mesaje, astăzi, Maia Sandu iese la declarații și spune că nu va participa la dezbateri, a declarat Batrîncea.

Potrivit lui Batrîncea, Maia Sandu a mințit cetățenii atunci când a afirmat că a acceptat dezbaterile din respect față de ei, iar refuzul ei înseamnă că nu-i mai respectă pe oameni.

Staff-ul electoral al candidatului independent a anunțat că Igor Dodon va participa la dezbaterile organizate de televiziunea națională, Moldova 1. // socialistii.md

8 noi

Igor Dodon a avut o întrevedere cu staff-urile PSRM

Igor Dodon a avut o întrevedere cu staff-urile PSRM

Duminică dimineața, candidatul independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere în orașul Căușeni, cu staff-urile PSRM din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă.

Toți sunt convinși de victoria noastră. Oamenii știu că adevărul este de partea noastră. Asemenea întrevederi consolidează și încrederea mea. Vă mulțumesc!

În cursul întrevederii, am discutat despre planul de acțiuni din ultima săptămână a campaniei electorale, dar, în mod special, am vorbit despre activitatea care va urma după alegeri. Cu asemenea oameni, vom avea parte de izbândă. Împreună vom reuși!, a scris Igor Dodon pe pagina sa de rețelele de socializare.

// socialistii.md

Activul PSRM din Autonomia Găgăuză, raioanele Taraclia și Basarabeasca a avut o întrevedere cu Igor Dodon

Activul PSRM din Autonomia Găgăuză, raioanele Taraclia și Basarabeasca a avut o întrevedere cu Igor Dodon

Duminică, pe 8 noiembrie, candidatul independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere la Ceadîr-Lunga cu activul Partidului Socialiștilor din Autonomia Găgăuză, raioanele Taraclia și Basarabeasca.

Toți sunt optimiști, toți sunt convinși de victoria noastră. Dar oare poate fi altfel? Comunicarea cu oamenii îmi dă energie, îmi dă puteri. Vreau să le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au venit să mă susțină. Apreciez faptul că suntem o echipă!

Împreună vom învinge la alegeri, împreună vom lucra pentru binele Moldovei. Împreună vom reuși!, a spus Igor Dodon în urma întrevederii.

// socialistii.md

7 noi

Igor Dodon este susținut de către reprezentanții PSRM

Igor Dodon este susținut de către reprezentanții PSRM

Candidatul la funcția de președinte al RM, Igor Dodon, a avut o întrevedere în satul Nihoreni din raionul Rîșcani cu conducerea staff-urilor PSRM din municipiul Bălți, raioanele Glodeni, Fălești, Rîșcani, unde a avut un dialog deschis și productiv. La întrevedere a participat și președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi.

Am discutat un șir de chestiuni de actualitate. Le-am mulțumit colegilor pentru munca depusă și susținere și i-am îndemnat să fie activi și în turul 2 al scrutinului prezidențial. Oamenii noștri sunt optimiști, ne susțin din tot sufletul, iar noi vom continua cu perseverență lucrurile bune începute! Împreună vom reuși!, a scris Igor Dodon pe rețeaua de socializare.

// socialistii.md

Igor Dodon a avut o întrevedere cu socialiștii din raionul Soroca

Igor Dodon a avut o întrevedere cu socialiștii din raionul Soroca

Candidatul independent la funcția de președinte al RM, Igor Dodon, a avut o întrevedere în raionul Soroca cu președinții organizațiilor teritoriale ale Partidului Socialiștilor din raioanele Drochia, Florești, Sîngerei și Soroca. La întrevedere a participat și președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi.

Igor Dodon a mulțumit colegilor săi:

V-ați îndeplinit datoria civică. Vă mulțumesc că m-ați susținut la alegeri! Vă rog să fiți activi și pe 15 noiembrie! Soarta țării noastre depinde de fiecare dintre noi. Noi credem în susținerea de amploare a oamenilor, deci, activitatea va continua. Împreună vom reuși!, a subliniat candidatul.

// socialistii.md

Noi suntem o echipă consolidată. Oamenii sunt siguri de victorie

Noi suntem o echipă consolidată. Oamenii sunt siguri de victorie

Președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi, a participat la întrevederea de la Briceni a candidatului la funcția de președinte al RM, Igor Dodon, cu conducerea staff-urilor zonale PSRM din patru raioane: Ocnița, Dondușeni, Edineț și Briceni.

Igor Dodon a menționat că în cadrul întrevederilor a auzit cuvinte sincere de încurajare, am discutat despre activitatea noastră și despre planurile pentru un nou mandat. Cea mai importantă impresie: noi suntem o echipă consolidată. Oamenii sunt siguri de victorie, sunt optimiști, susțin necondiționat activitatea noastră.

Igor Dodon a mulțumit participanților la discuții:

Vă mulțumesc mult, colegi! Cu astfel de oameni, vom face ca Moldova să devină o țară în care vrem să trăim. Împreună vom reuși!

// socialistii.md

6 noi

Igor Dodon a anunțat că de anul viitor se va majora indemnizația pentru întreținerea copilului

Igor Dodon a anunțat că de anul viitor se va majora indemnizația pentru întreținerea copilului

Statul trebuie să susțină familiile cu copii, a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii de vineri. Candidatul la funcția de președinte al țării a menționat că a înaintat un șir de inițiative în acest sens, iar unele deja se implementează.

Trebuie să motivăm familiile tinere care au copii. Noi am lansat mai multe proiecte. Am majorat în acest an, la inițiativa mea, suportul unic la nașterea copilului până la 8 299 de lei. Am propus să majorăm pe parcursul următorilor ani această indemnizație până la 10 000 de lei. Deja anul viitor această indemnizație va fi de peste 9 000 de lei, a spus Dodon.

Candidatul la funcția de președinte al țării a venit și cu propunerea ca în Moldova să fie instituit capitalul matern. Potrivit acestui program, statul vine cu un suport la nașterea copilului pentru rezolvarea mai multor probleme. Acest proiect funcționează cu succes în mai multe țării, printre care Rusia și Ungaria.

Igor Dodon a precizat că de anul viitor se va majora și indemnizația pentru întreținerea copilului până la 740 de lei pe lună. Potrivit candidatului, această indemnizație trebuie majorată în continuare.

Vom face tot posibilul să ajutăm mamele cu copii, familiile cu mulți copii cu diferite instrumente cu care statul deja a început să vină și va veni și în continuare, a spus Dodon.

Potrivit programului electoral al lui Igor Dodon, fiecare familie va primi o alocație suplimentară unică de 5 000 de lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, iar pentru următorii – câte 10 000 de lei pentru fiecare copil. Igor Dodon mai propune ca fiecare familie să primească un ajutor anual în valoare de 1 000 de lei pentru fiecare elev. De asemenea, la 1 septembrie, toți copiii din clasele primare vor primi gratuit rucsacuri și rechizite școlare. // socialistii.md

Întrevedere cu membrii Academiei de Științe a Moldovei

Întrevedere cu membrii Academiei de Științe a Moldovei

Astăzi am avut o întrevedere cu membrii Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). În cadrul dialogului, am abordat diverse subiecte legate de activitatea mediului academic din țara noastră și problemele cu care se confruntă.

Am menționat că în programul meu electoral se regăsește soluția pentru una dintre cele mai acute probleme din domeniul respectiv – restabilirea statutului AȘM ca forum de cercetare științifică și educație culturală a țării. În acest sens, în anul 2019 am prezentat în Parlament inițiativa legislativă privind modificarea Codului pentru știință și inovare care prevede reabilitarea Academiei de Științe. Proiectul are avizul favorabil al mai multor comisii parlamentare și urmează a fi aprobat în plen.

Cunosc problemele cu care se confruntă mediul academic din țara noastră și le voi soluționa. I-am asigurat pe academicieni de tot sprijinul echipei noastre în implementarea proiectelor menite să asigure modernizarea și reformarea Academiei de Științe.

Vom continua cu perseverență lucrurile începute! Doar împreună, uniți, vom putea să construim o țară în care vrem să trăim.

Împreună vom reuși! // Facebook

3 noi

Dacă Maia Sandu va deveni președinte, aceasta va continua să închidă școlile și grădinițele

Dacă Maia Sandu va deveni președinte, aceasta va continua să închidă școlile și grădinițele

În fiecare localitate din țară trebuie să existe cel puțin o școală și o grădiniță, susține Igor Dodon. Candidatul independent la funcția de șef al statului spune că va continua, și în perioada celui de-al doilea mandat, să susțină instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Totodată, Dodon se arată convins de faptul că dacă Maia Sandu va ajunge la putere, aceasta își va continua planul, pe care l-a pus la cale când era ministru al educației – să închidă școlile și grădinițele. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Cine a închis școlile în peste 180 de sate? Maia Sandu! Ce înseamnă acest lucru pentru aceste sate? Lichidarea satelor în Republica Moldova. Faceți comparație, noi în acest an am transferat peste 300 de milioane de lei în bugetele locale pentru a acoperi deficitul care este în satele mici, în școlile mici, care urmau să fie închise în urma formulei introduse de Maia Sandu în 2014–2015, este vorba de calcularea finanțării per elev. Ce se va întâmpla dacă Maia Sandu vine la guvernare, vă asigur că va continua să închidă școlile în sate. Eu însă, vă promit că noi vom schimba formula de finanțare a școlile, ca școlile mici în sate să funcționeze, a declarat Igor Dodon.

Comunicarea bună cu cetățenii mi-a asigurat victoria în interiorul țării în primul tur de scrutin

Comunicarea bună cu cetățenii în toate raioanele Republicii Moldova mi-a asigurat victoria în interiorul țării în primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing, unde a anunțat despre revenirea sa în campania electorală pentru turul doi de scrutin.

Primul tur a trecut foarte activ. A fost o comunicare bună cu cetățenii în toate raioanele Republicii Moldova în acele peste 240 de întrevederi pe care le-am organizat. Probabil, aceasta a asigurat victoria mea dacă ținem cont de votul din interiorul țării, a declarat Dodon.

Candidatul la funcția de șef al statului susține că provocarea de bază în turul doi al alegerilor este ce vor obține cetățenii Republicii Moldova dacă președinte al țării va fi Igor Dodon sau Maia Sandu, ce se va întâmpla în țară, va fi sau nu stabilitate, ce va fi cu achitarea pensiilor, salariilor și ce va întâmpla cu inițiativele lansate.

Problema nu este numele celui care va fi președinte al Republicii Moldova, ci lucrurile concrete pe care le va face acesta pentru locuitorii țării

Mesajul candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon, pentru turul doi al scrutinului nu ține de platforme electorale sau de promisiuni, ci de necesitatea unei analize obiective a ceea se va întâmpla după data de 15 noiembrie. Igor Dodon a lansat această teză astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Ce vor obține cetățenii dacă președinte al țării va fi Igor Dodon ori Maia Sandu. Ce se va întâmpla în țară? Va fi stabilitate sau nu? Ce va fi cu achitarea pensiilor, salariilor? Răspunsul la aceste întrebări contează cel mai mult pentru a lua decizia corectă și finală pentru data de 15 noiembrie, a declarat Igor Dodon.

Pentru Igor Dodon, problema de bază nu este numele celui care va fi președinte al Republicii Moldova, ci lucrurile concrete pe care le va face acesta pentru locuitorii țării.

Cuiva nu-i place de Dodon, pentru că a fost patru ani în funcția de președinte al Republicii Moldova, că a dat jos regimul lui Plahotniuc, din care a făcut parte mulți ani Maia Sandu. Cuiva nu-i place de Maia Sandu, pentru că a închis aproape 200 de școli, dar aceste alegeri vor trece, la fel ca și emoțiile sau slăbiciunilor unora, dar problemele rămân. Rămâne pandemia, necesitatea de a face față crizei economice, secetei, iar miza acestor alegeri este cine din acești doi candidați, Dodon sau Maia Sandu, va putea ajuta cetățenii să treacă mai ușor, cu pierderi mai mici de aceste probleme și provocări, pe care le avem astăzi, a mai spus candidatul independent la funcția de președinte.

Exporturile de mărfuri către Federația Rusă vor fi stopate, dacă Maia Sandu devine președinte

Exportul de mărfuri moldovenești în Federația Rusă va fi blocat, dacă Maia Sandu va deveni președinte al Republicii Moldova. Asta înseamnă că mii de tone de fructe vor rămâne să se strice pe dealuri. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în cadrul unui briefing de presă.

Noi am deblocat piețele din est și din vest, ceea ce e bine pentru agricultorii din Republica Moldova. Ce face Maia Sandu? Numește Rusia agresor, dușman al Republicii Moldova. Ce înseamnă asta, dacă Maia Sandu devine președinte – se blochează exportul? Cum vei negocia cu cei pe care îi numești agresori, tirani, dușmani?, a declarat Dodon.

În context, președintele a venit cu un apel către fermieri.

Stimați agricultori, în special cei din nordul țării, cei care ați exportat merele în Rusia anul trecut și nu au înghețat pe câmp, ca în 2014, când Maia Sandu era în Guvern. Dar 240 de mii de tone de mere anul trecut s-au dus în Rusia. Ce faceți cu un așa preț ședințe care numește Rusia agresor? Rămân merele pe câmp? Facilitățile pe care eu le-am negociat expiră la 1 ianuarie 2021. Ce facem cu așa președinte?, a întrebat Igor Dodon.

Igor Dodon a promis că în calitate de președinte nu va permite întoarcerea carantinei din cauza COVID-19

Igor Dodon a promis că în calitate de președinte al țării nu va permite întoarcerea carantinei și introducerea restricțiilor pentru activitatea economică din cauza pandemiei COVID-19. În schimb, dacă va câștiga Maia Sandu, va închide economia pentru 2–3 luni.

Dodon a declarat, în cadrul unui briefing, că în comparație cu Maia Sandu care va închide total țara, el nu va admite stoparea activității agenților economici, a școlilor și grădinițelor.

Vom gestiona situația. Sunt ferm convins că Maia Sandu va lua exemplu de la țările UE și va închide total țara, agenții economic, școlile și grădinițele pe perioada pandemiei pentru următoarele două-trei luni, a declarat Dodon în cadrul briefingului.

Dacă Maia Sandu ajunge președintele, vor fi lichidate raioanele și primăriile mici

Igor Dodon se arată categoric împotriva lichidării raioanelor și a primăriilor mici. Despre aceasta președintele a declarat în cadrul unui briefing de presă. Totodată, Dodon avertizează că dacă Maia Sandu va ajunge președinte, această reformă va fi implementată.

Se discută mult despre lichidarea raioanelor și a primăriilor mici. Eu în calitate de președinte, și cât mă voi afla în această funcție, stimați cetățeni, stimați primari, vă promit că nu voi accepta lichidarea raioanelor și a primăriilor. Maia Sandu și consilierul ei, fost ex-premier, care e mare analist acum, Sturza, au făcut această reformă la începutul anilor 90. Au lichidat raioanele, s-au dus la județe și au început lichidarea primăriilor mici. Faceți comparații și luați decizii, a spus Igor Dodon.

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu la dezbateri: Noi avem despre ce discuta, pregătiți-vă!

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu la dezbateri electorale. Președintele a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este gata de dezbateri și a cerut staff-ului său să coordoneze cu cel al Maiei Sandu data, ora și locul desfășurării acestora.

Nu ne trebuie dezbateri în fiecare zi, una-două, pe platforme neutre. Avem despre ce discuta, pregătiți-vă!, a declarat Igor Dodon.

Strategia Maiei Sandu este de a distruge producătorul autohton

Maia Sandu propune să stăm cu mâna întinsă spre europeni și Occident pentru următoarea doză de credit, a declarat Igor Dodon, în cadrul unui briefing. Candidatul la funcția de președinte a țării susține că oponentul său va deschide piața moldovenească pentru concernele externe care vor distruge producătorul autohton.

Noi avem nevoie de împrumuturi dar nu pentru consum. Noi avem nevoie de împrumuturi pentru infrastructură. Noi ne propunem să dezvoltăm economia, să construim parcuri industriale, să susținem producătorul autohton dar nu să deschidem piața noastră pentru concernele externe care vor distruge producătorul autohton. Aceasta e strategia doamnei Maia Sandu, nu a mea, a spus Dodon.

Igor Dodon i-a îndemnat pe agenții economici din țară să se gândească foarte bine pe cine vor susține în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Pe cea care vrea să aducă concerne internaționale și să distrugă producătorul autohton, sau cei care vor să dezvolte economia națională și să susțină producătorul autohton, să construiască parcuri industriale, să investească în continuare în drumuri, a menționat Dodon.

El a amintit că, în august 2019, Maia Sandu în calitate de premier a insistat și a blocat programul de reparație a drumurilor din țară.

Noi anul acesta nu am blocat niciun drum, din contra noi am mers cu investiții majore în economie, a spus Igor Dodon.

Igor Dodon cere ca Procuratura Generală să investigheze acțiunile celor, care au blocat accesul la secțiile de votare deschise pentru transnistreni

Declarațiile deputaților Maiei Sandu despre “separatiștii” din stânga Nistrului pot duce la dezlegarea unui nou conflict în regiune, așa cum s-a întâmplat în anii 90. Atenționarea vine din partea președintelui țării, Igor Dodon, care a cerut ca procurorii să investigheze persoanele, care au blocat accesul moldovenilor din regiunea transnistreană la secțiile de vot.

Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie împărțiți pe naționalități și să-i numim separatiști pe cetățenii care locuiesc în Transnistria și Găgăuzia, așa cum face Maia Sandu și membrii partidului său. Și noi am văzut asta două zile în urmă. Cu așa declarații Maia Sandu poate aduce țara la un nou conflict ca în 90. Vreți destabilizare în țară? Eu cer Procuratura să se ocupe de cei care au blocat cetățenii care voiau să voteze la alegeri, dacă este necesar să deschidă dosare penale, inclusiv pe deputați din Parlament, vicepreședinți de Parlament. Este un precedent periculos. Trebuie deschise dosare penale așa cum s-a făcut 10–15 ani în urmă când Transnistria a blocat accesul la secțiile noastre de votare, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Amintim că în data de 1 noiembrie, când în Republica Moldova s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale, deputații PAS, în frunte cu Igor Grosu, au blocat accesul locuitorilor din stânga Nistrului la secțiile de vot.

Igor Dodon promite că va micșora vârsta de pensionare în Moldova, care a fost majorată de către guvernele în care a fost Maia Sandu

Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi micșorată, dacă actualul președinte, Igor Dodon, va obține victoria în data de 15 noiembrie.

Vârsta de pensionare în Moldova a fost majorată până a intra eu în funcția de președinte, de către de guvernele în care a fost Maia Sandu. Eu îmi asum angajamentul să revin la acest subiect și să micșorăm vârsta de pensionare. Pe Maia Sandu nu o doare capul de asta, eu voi asigura atingerea acestui obiectiv, a declarat Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

Președintele a amintit că anul trecut, când Maia Sandu a fost premier, aceasta a blocat inițiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an și nu le-a acordat vârstnicilor nici un ajutor.

Eu sunt pentru statalitatea RM, iar Maia Sandu declară că dacă ar fi referendum, ea ar vota pentru unire, lichidarea statalității RM

Un președinte de țară nu poate avea cetățenie dublă, deoarece în acest caz statalitatea țării este pusă în pericol. Opinia a fost expusă de Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

Eu sunt pentru apărarea statalității Republicii Moldova. Eu nu voi permite să închinăm țara rușilor sau românilor. Da ei ne sunt frați, și unii și alții, frate-frate, dar fiecare stăpân la el acasă. Eu nu cred că este bine ca un președinte de stat să fie cetățean al altui stat, așa cum este Maia Sandu. Vă rog să nu uitați asta. Statalitatea țării pentru minte este importantă. Iar contracandidatul meu declară că dacă ar fi referendum, ea ar vota pentru unire, lichidarea statalității Republicii Moldova. Și acum vrea să fie președinte de țară. Pentru ce? Ca să o lichidezi?, a declarat Igor Dodon.

Susțin valorile tradiționale și nu voi admite marșurile LGBT la care participă Maia Sandu

Tradițiile, valorile, credința sunt cruciale pentru un stat, a declarat Igor Dodon, astăzi, în cadrul unui briefing. Candidatul la funcția de președinte a țării susține că el pledează pentru valori și familii tradiționale și, în comparație cu oponentul său Maia Sandu, nu va admite ca în Republica Moldova să se desfășoare marșurile comunității LGBT.

Sunt pentru Biserica Creștin-Ortodoxă, dar în calitate de președinte sunt apărător al tuturor. În calitate de creștin-ortodox merg la biserică. Sunt și alte culte în Republica Moldova, dar și alte culte, și credința ortodoxă pledează pentru valori tradiționale, pentru familii tradiționale. Eu nu particip la marșurile gay din Chișinău așa cum a participat Maia Sandu în ultimii ani. Spun foarte ferm poziția președintelui Republicii Moldova: nu voi admite așa ceva, iar alții deschis spus că vor admite în Republica Moldova aceste valori care nu ne sunt proprii, a menționat Dodon.

În acest context, Igor Dodon i-a îndemnat pe părinți să se gândească foarte bine la ce s-ar putea introduce în programul școlar cu un președinte ca Maia Sandu.

Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldovenească fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat pentru acte de corupție în țara vecină

Președintele Igor Dodon a semnat luni, 2 noiembrie, decretul prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova oferită fostului deputat român, Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani de detenție pentru acte de corupție.

Igor Dodon a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing, că în calitate de președinte al țării a semnat, luni, mai multe decrete ce țin de promovarea unor legi, stabilitatea economică și socială pe timp de criză și pandemie, dar și decretul prin care lui Rizea i s-a anulat cetățenia moldovenească.

S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României, care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru cetățenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din Republica Moldova și România trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal, conform justiției din România, a declarat Dodon.

Fostul deputat român PSD, Cristian Rizea, a fugit din România după ce a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. // socialistii.md

Principalele teze privind desfășurarea campaniei pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

 1. Situația pandemică este grea, dar se gestionează eficient.
 2. Obligațiunile sociale ale statului se respectă, noi vom continua indexarea pensiilor și achitarea suplimentului pentru pensionari.
 3. Nu vom permite închiderea școlilor, așa cum a făcut-o Maia Sandu, când era ministru al educației.
 4. Nu vom permite vânzarea pământurilor la străini, vom susține în continuare producătorii autohtoni.
 5. Nu vom permite lichidarea raioanelor și primăriilor mici.
 6. Nu vom admite acțiuni și declarații ostile la adresa partenerilor externi.
 7. Vom păstra tradițiile noastre strămoșești, valorile familiale și creștin-ortodoxe. Nu vom admite legalizarea căsătoriilor între persoanele de același gen.
 8. Păstrarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, menținerea armoniei interetnice în țară.
 9. Nu vom permite divizarea cetățenilor noștri în “separatiști” sau alte calificative, nu vom permite provocarea conflictelor ca la începutul anilor 90.
 10. Nu vom permite anularea Zilei Victoriei marcată pe 9 Mai și Zilei Eliberării Moldovei de fasciști din 24 august.

Aceste teme sunt o parte dintre subiectele unde avem divergențe de opinie cu oponenta mea politică, avem viziuni diferite. // Facebook

2 noi

Lupta electorală continuă!

Lupta electorală continuă!

Astăzi am revenit pentru scurt timp din concediu, fiindcă s-au acumulat multe acte, decrete care trebuiau semnate. Am avut un șir de consultări cu conducerea Parlamentului și a Guvernului, cu doamna Zinaida Greceanîi și domnul Ion Chicu, am discutat despre guvernarea țării și despre noile soluții care trebuie aplicate pentru stabilitatea economică și pentru combaterea pandemiei.

De mâine revin iarăși în campania electorală, așa cum ne dictează și rezultatele primului tur.

Cu privire la alegeri, astăzi voi menționa doar câteva aspecte legate de turul 1, fiindcă mâine voi avea un briefing mai desfășurat.

În primul rând, vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor care mi-au oferit votul și, în general, tuturor cetățenilor care și-au făcut datoria civică și au participat la votare. Desigur că ar fi fost bine dacă mai multă lume ar fi ieșit la vot, pentru a defini cât mai clar voința poporului Moldovei. Dar sper că o asemenea mobilizare se va realiza în turul 2, pe 15 noiembrie.

În al doilea rând, vreau să felicit contracandidatul de pe dreapta, doamna Maia Sandu, care a trecut în turul 2 cu un rezultat bun. Nouă, ambilor, ne revine să continuăm împreună lupta electorală, timp de încă două săptămâni. Ne vom întâlni și la dezbateri televizate. Observăm că, după patru ani, istoria se repetă. Se confruntă aceiași concurenți ca și în 2016.

În al treilea rând, noi cu toții am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și putem spune că diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată rezultatul votului. E și aceasta o realitate a democrației.

În al patrulea rând, vreau să remarc păstrarea proporției generale a voturilor electoratului de stânga față de electoratul de dreapta. Cifrele arată că, însumat, electoratul de stânga deține aproape 55–60%, iar restul revine electoratului de dreapta. Această repartizare de opțiuni politice se menține de ani buni și reflectă aproape de fiecare dată și rezultatul alegerilor parlamentare sau prezidențiale din țară. Consider că această repartizare a forțelor politice își va spune cuvântul și în turul 2 al acestor alegeri, pe 15 noiembrie.

Atât deocamdată. Lupta electorală continuă și mâine vă invit la o nouă întâlnire cu presa, unde voi prezenta mesajele mele pentru al doilea tur al campaniei. // Facebook

1 noi

Igor Dodon a votat pentru o țară puternică, stabilă și dezvoltată

Igor Dodon a votat pentru o țară puternică, stabilă și dezvoltată

Președintele Igor Dodon a declarat că a votat pentru o țară puternică, stabilă și dezvoltată. Șeful statului a spus, la ieșirea din secția de votare, că Republica Moldova mai mult ca niciodată trebuie să se țină departe de haos și destabilizare.

Astăzi am votat pentru o Moldovă puternică, stabilă. Am votat pentru dezvoltarea economică, păstrarea stabilității politice în Republica Moldova. Am votat pentru echilibru în relațiile cu prietenii, cu partenerii noștri externi. Sunt ferm convins că marea majoritate a cetățenilor susțin anume acest lucru. La cele câteva sute de întrevederi pe care le-am avut pe parcursul ultimelor săptămâni, am observat că majoritatea cetățenilor pledează pentru liniște și pace. Am votat pentru relații bune între toate etniile din Republica Moldova, a declarat Dodon.

Președintele a îndemnat cetățenii să iasă la vot în pofida ploii de afară, deoarece de votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul Republicii Moldova.

Vreau să le mulțumesc cetățenilor care astăzi au decis deja și care la sigur vor veni la vot. Vă îndemn pe toți să participăm la vot, să fim activ. De votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul Republicii Moldova, viitorul copiilor noștri. La noi la moldoveni se spune că atunci când plouă este o zi bună. Știu că părinții mei când s-au căsătorit a plouat și se spune că dacă a plouat la nuntă va fi o familie bună. De aceea, să nu vă sperie ploaia, să veniți toți la secțiile de votare. Am văzut din propria experiență că totul este asigurat din punctul de vedere a regulilor de preîntâmpinare a pandemiei, a declarat președintele.

// socialistii.md

Vă mulțumesc pentru încrederea acordată!

Vă mulțumesc pentru încrederea acordată!

În calitatea mea de președinte în funcție al Republicii Moldova, vreau să le mulțumesc tuturor celor care astăzi și-au exercitat dreptul la vot. Celor care și-au îndeplinit datoria civică și au venit la secția de votare, în pofida situației pandemice în care se află și țara noastră.

Vă mulțumesc! Mă bucur că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării și fac uz de dreptul lor de a vota.

În calitatea mea de candidat, vreau să mulțumesc tuturor alegătorilor care astăzi m-au susținut. Vă asigur că nu veți regreta. Împreună, vom depăși orice obstacol!

În calitatea mea de președinte în funcție, dar și în calitate de candidat, adresez mulțumiri membrilor Comisiei Electorale Centrale, membrilor comisiilor teritoriale și secțiilor electorale, observatorilor naționali și internaționali, colaboratorilor organelor de drept. Împreună cu Dumneavoastră, am reușit să organizăm cu demnitate aceste alegeri!

octombrie 2020


30 oct

Veniți pe 1 noiembrie la secțiile de votare și faceți alegerea corectă!

Veniți pe 1 noiembrie la secțiile de votare și faceți alegerea corectă!

Dragi concetățeni!

Mă adresez tuturor Dumneavoastră cu rugămintea să Vă prezentați, pe 1 noiembrie, la secțiile de votare și să alegeți președintele Republicii Moldova.

A venit timpul ca Moldova să opteze pentru pace, stabilitate și dezvoltare. Destul cu certurile și conflictele de care am obosit cu toții. Să lăsăm în trecut divergențele, polemicile și dezbinările politice. Pentru ca țara să prospere, trebuie să construim!

Eu îmi respect toți oponenții. În timpul campaniei electorale nu am manevrat cu insulte, minciuni și provocări. Consider că nu am dreptul la un asemenea comportament. Importante sunt problemele care își așteaptă soluția, dar nu ambițiile personale nesănătoase.

Confruntările și polemicile fără sens le-am lăsat pentru alții. Eu am ales să mă întâlnesc cu Dumneavoastră, pentru a înțelege mai bine grijile ce Vă frământă, probleme care așteaptă soluționare eficientă și rapidă. În această lună am reușit să ajung în toate raioanele țării. Am avut peste 240 de întrevederi în sute de orașe și sate. Am discutat cu 45 000 dintre Dumneavoastră, conaționalii și pământenii mei.

V-am spus despre cât de multe am făcut deja, dar și despre câte urmează să facem pentru ca Moldova să devină țara în care vrem să trăim!

Am simțit susținerea masivă a Dumneavoastră, a programului meu de dezvoltare a țării. Toate cele planificate sunt realizabile, dar depind de opțiunea noastră: ori continuăm să creștem vlăstarii, care au devenit deja puternici, și obținem roadă, ori lăsăm pe alții să taie totul din rădăcină.

Duminică vom decide soarta Republicii Moldova! Dumneavoastră alegeți fie pacea și stabilitatea, fie conflictele și incertitudinea. Veniți pe 1 noiembrie la secțiile de votare și faceți alegerea corectă! Fiți activi, nu vă neglijați dreptul la vot!

Împreună vom reuși!

29 oct

Moldova va deveni țara în care vrei să trăiești

Moldova va deveni țara în care vrei să trăiești

Igor Dodon a avut întrevederi bune cu locuitorii raioanelor Rezina și Șoldănești, în cadrul cărora a discutat despre problemele cu care se confruntă aproape toți concetățenii noștri, dar și despre cele specifice regiunii respective.

Candidatul independent la funcția de președinte al țării a vizitat satele Lalova și Sîrcova din raionul Rezina, unde s-a întâlnit cu localnicii și a abordat mai multe subiecte de actualitate. Oamenii au întrebat despre pensii, crearea locurilor de muncă, apeduct și canalizare, gazificare, învățământ și medicină. Igor Dodon a răspuns în detaliu la întrebările cetățenilor și a venit cu soluții concrete la problemele semnalate.

La Lalova, candidatul a vizitat biserica din localitate, unde a avut o discuție cu parohul acesteia.

Credința ortodoxă mereu a unit oamenii din Moldova. Și astăzi, biserica îi susține și îi îndrumă.

În continuarea vizitei în teritoriu, Igor Dodon a mers în raionul Șoldănești. Aici, candidatul a avut un dialog foarte bun cu locuitorii centrului raional și ai satelor din apropiere.

În cadrul discuției, au fost abordate cele mai actuale subiecte: crearea locurilor de muncă, aprovizionarea cu apă potabilă și sistemul de canalizare, reabilitarea drumurilor. De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la perspectiva de dezvoltare a economiei Moldovei.

Ulterior, Igor Dodon a mers în satele Chipeșca și Cotujenii Mari, unde, la fel de sincer și deschis, a comunicat cu oamenii.

Transmit sincere mulțumiri tuturor participanților la întrevederile noastre pentru interesul și înțelegerea manifestate. Soluții există – le-am vorbit oamenilor despre planurile noastre și despre realizările echipei mele. Moldova va deveni țara în care vrei să trăiești. Să fim mândri de pământul pe care ne-am născut și pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri. Să contribuim împreună la dezvoltarea și prosperarea Republicii Moldova! Împreună vom reuși!, a rezumat Igor Dodon.

Eu sunt președintele tuturor cetățenilor, indiferent de religie sau confesiune

În calitate de cetățean eu sunt creștin ortodox, iar în calitate de președinte eu susțin toți oamenii, indiferent de religie sau confesiune. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul emisiunii live. Candidatul independent la funcția de șef al statului a precizat că religia a moștenit-o de la buneii săi și o va păstra cu sfințenie.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, fiecare cetățean al acestei țări este liber să-și aleagă credința. Eu sunt creștin ortodox și în Republica Moldova aproape 93 la sută din cetățeni sunt creștini ortodocși, dar sunt 5 sau 6 sau 7% din cetățeni, care sunt de altă religie, de alte confesiuni și Constituția le permite acest lucru. Este important ca reprezentanții altor religii, confesiuni să promoveze aceleași valori, să susțină familia tradițională, a mai spus Igor Dodon.

// socialistii.md

28 oct

Prin consolidarea eforturilor, vom contribui la dezvoltarea și prosperarea Republicii Moldova!

Prin consolidarea eforturilor, vom contribui la dezvoltarea și prosperarea Republicii Moldova!

Miercuri, Igor Dodon a avut opt întrevederi în raioanele Drochia și Rîșcani. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a discutat cu cetățenii despre problemele pe care le întâmpină și a venit cu propuneri concrete pentru soluționarea acestora.

Prima destinație – raionul Drochia. Inițial, Igor Dodon a mers în satele Mîndîc și Drochia, unde a avut o discuție constructivă cu angajații a două întreprinderi agricole: “Gril Dos Agro” și “Teh Agro Das”. Candidatul a vorbit despre continuarea proiectelor demarate, îmbunătățirea condițiilor de trai, susținerea agricultorilor, dezvoltarea infrastructurii în localități.

În satul Drochia, Igor Dodon a avut o întrevedere cu lucrătorii filialei SRL “Florești-Gaz” – “Drochia Gaz”.

Întrebări similare, aceleași probleme semnalate de cetățeni. Vom continua cu fapte concrete întru stabilitatea țării și a bunăstării cetățenilor!

Igor Dodon a vizitat raionul Rîșcani. Prima întrevedere a avut-o cu locuitorii centrului raional. Ulterior, a vizitat satele Sturzeni și Vasileuți.

Candidatul a constatat că în toată Moldova, oamenii au aceleași probleme și griji cotidiene: pensii și salarii, educație și medicină de calitate, proiecte de infrastructură, planuri de dezvoltare durabilă a economiei.

Noi auzim ce spun oamenii, ne străduim pentru ei. Echipa noastră va activa în continuare pentru concetățeni, va implementa proiecte în toate domeniile. Vom face totul pentru a asigura un nivel de trai mai bun al cetățenilor, a dat asigurări Igor Dodon.

27 oct

Imediat după alegeri voi invita la dialog contracandidații pentru a discuta despre viitorul țării

Imediat după alegeri voi invita la dialog contracandidații pentru a discuta despre viitorul țării

Igor Dodon susține că imediat după alegeri va invita la dialog contracandidații plasați pe locurile doi și trei pentru a discuta despre viitorul țării și despre acțiunile ce urmează a fi luate.

Pot să vă spun sigur ce vom face pe data de 2 noiembrie, dimineață, după ce vom câștiga în turul întâi. Voi invita toți contracandidații, cel puțin primii unu-doi, cei care vor avea susținerea alegătorilor, pentru ca să discutăm ce facem mai departe, a declarat Dodon la un post privat de televiziune.

Potrivit lui Igor Dodon, indiferent de cine va câștiga alegerile, el va recunoaște rezultatele, pentru că așa procedează politicienii adevărați.

După 15 noiembrie, indiferent de rezultat, eu voi recunoaște alegerile, deoarece așa procedează cei care dau dovadă de maturitate politică. Voi chema la dialog sau voi felicita dacă cineva va învinge, cred că așa trebuie să procedeze orișicare. Voi chema la liniște, pace, calm, să evităm destabilizările, a spus candidatul la funcția de președinte al țării.

Dodon a amintit că președintele rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către președintele ales.

Dar, după cum arată toate sondajele și ale noastre și ale oponenților, șansele noastre de a învinge sunt foarte mari, a conchis Igor Dodon.

// socialistii.md

Igor Dodon îndeamnă cetățenii să meargă la vot

Să iasă oamenii la alegeri, să câștigăm din primul tur și să nu cheltuim banii. Igor Dodon a explicat de ce nu și-ar dori turul doi la prezidențiale

Pentru o zi de alegeri în Republica Moldova din bugetul de stat se cheltuiesc în jur de 60 de milioane de lei. Candidatul independent Igor Dodon este de părerea că cetățenii ar trebui să iasă masiv în primul tur al alegerilor, ca să nu se mai cheltuiască alte 60 de milioane de lei pentru turul doi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la N4.

Să iasă oamenii ca să câștigăm din primul tur. Să nu cheltuim banii, a spus Igor Dodon.

Totodată, candidatul independent a recunoscut că dacă totuși va fi turul doi, contracandidatul său ar merita să fie liderul PPPDA Andrei Năstase.

Dacă va fi turul doi, ar merita-o Andrei Năstase. Dacă vorbim de spiritul combativ, care ar merita, atunci Năstase, el a luptat. Comparativ cu unul care a fugit din țară când era “bîja”, și comparativ cu alta care a stat în Guvern când noi aici înghețam, la proteste, Năstase ar merita să fie în turul doi, a spus Igor Dodon.

// socialistii.md

Igor Dodon nu exclude că după alegerile prezidențiale în Parlament s-ar putea forma o nouă majoritate parlamentară cu PSRM și Blocul ACUM

Igor Dodon nu exclude că după alegerile prezidențiale în Parlament s-ar putea forma o nouă majoritate parlamentară dintre PSRM și Blocul ACUM. Despre aceasta Igor Dodon a declarat la o emisiune la N4.

După alegeri avem câteva scenarii: mergem cu guvern minoritar până la anticipate sau se reformatează majoritatea parlamentară din partide parlamentare, poate cu Blocul ACUM, că ei se jură că nu vor merge cu socialiștii, dar au făcut-o deja. S-au mai jurat unii că nu fac alianță cu PSRM, pe urmă au dat mâna și au venit în alianță. Apoi s-au cerut afară, ca copii cei mic, care se cer afară, dar vor dori să revină, s-a arătat convins Igor Dodon.

// socialistii.md

Echipa noastră va continua să muncească pentru binele țării!

Echipa noastră va continua să muncească pentru binele țării!

Marți, Igor Dodon a avut o zi plină de evenimente. Candidatul independent la funcția de președinte al Republicii Moldova a avut șase întrevederi în zona de centru a țării – în raioanele Călărași și Strășeni.

De dimineață, Igor Dodon împreună cu soția, au asistat la Liturghia oficiată la Mănăstirea Hâncu, care împreună cu credincioșii ortodocși din întreaga lume, o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Preacuvioasa este considerată ocrotitoarea Moldovei și apără țara noastră de necazuri și nenorociri, iar locuitorilor le dăruiește liniște sufletească și bunăstare. La această mănăstire se păstrează o părticică din moaștele Sfintei Parascheva.

Igor Dodon i-a felicit pe toți credincioșii ortodocși cu ocazia sărbătorii.

Să avem mereu credință în suflet, să fim milostivi și doar așa vom înfrunta greutățile!

În continuarea vizitei în zona de centru a țării, Igor Dodon a mers în orașul Călărași, unde a avut o întâlnire sinceră și constructivă cu cetățenii. Candidatul independent la funcția de președinte a răspuns la toate întrebările adresate, a prezentat platforma sa electorală, a discutat despre planurile pe care urmează să le realizeze. De asemenea, a vorbit și despre căile de soluționare a problemelor cu care se confruntă oamenii.

Echipa noastră va continua să muncească pentru rezultate concrete.

Ulterior, în fața Casei de Cultură din satul natal Sadova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu consătenii. A discutat despre proiectele deja implementate în sat și despre cele care urmează să le realizeze.

Sunt mândru că reprezint un sat de gospodari, sat cu tradiții și istorie, care recent a marcat 600 de ani de la fondare. Aici locuiesc oameni primitori, harnici și binevoitori. Vom munci în continuare pentru a obține rezultate.

O altă întâlnire a avut loc în satul Bucovăț din raionul Strășeni, în cadrul căreia candidatul a discutat cu localnicii mai multe subiecte de ordin social-economic.

Investiții, locuri de muncă bine plătite, venituri mai mari – acestea sunt așteptările oamenilor. Acestea sunt și prioritățile echipei noastre care este decisă să muncească ca țara noastră să prospere, iar oamenii să se bucure de condiții de trai la un nivel înalt. Vom continua implementarea proiectelor concrete în fiecare localitate pentru a soluționa problemele cetățenilor, a rezumat Igor Dodon.

Mama mereu mi-a fost alături

Aflându-se în raionul său natal Călărași, Igor Dodon a profitat de ocazie și a vizitat-o pe mama sa, la casa părintească de la Sadova.

Aici mi-am petrecut copilăria, am primit primele cunoștințe și îndrumări, am fost susținut în toate inițiativele mele. Aici revin cu drag de fiecare dată. Mama este cea care mereu a fost alături de mine și familia mea. Îi sunt nemărginit de recunoscător pentru grija pe care o poartă familiei mele și îmi voi da toată silința ca să n-o dezamăgesc nicicând, a declarat candidatul independent la funcția de președinte al țării.

26 oct

Eroizarea invadatorilor naziști este categoric inacceptabilă!

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă cu fermitate declarația făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la Cimitirul soldaților români din satul Mana, raionul Orhei.

Pe cei care, la 22 iunie 1941, împreună cu armatele lui Hitler și Antonescu, au invadat teritoriul Uniunii Sovietice, care au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei, pe mâinile cărora este sângele a sute de mii de compatrioți de toate naționalitățile, ale căror fapte au fost condamnate de Tribunalul de la Nurnberg, este categoric inacceptabil și imoral să-i numim “eroi căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.

Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941–1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de externe al Republicii Moldova.

Partidul Socialiștilor a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină – România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decât la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova.

Evenimentele asociate Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cu nenumăratele victime ale regimului de ocupație de pe teritoriul țării noastre, cu rezistența eroică a poporului nostru la autoritățile de ocupație, cu eliberarea Moldovei de către victorioasa Armată Roșie în cadrul operațiunii Iași–Chișinău, cu Marea Victorie în acest război, sunt sacre pentru toți cetățenii Republicii Moldova care au memorie istorică și un sentiment de responsabilitate față de generațiile viitoare.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie. Dorim să vă reamintim că o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile, mai ales în ajunul unor date memorabile asociate eliberării Moldovei de ocupația fascistă și sfârșitul victorios al Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pledează în continuare ca pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Victoriei și pe 24 august – Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, în calitate de date comemorabile naționale. // socialistii.md

25 oct

Încrederea și susținerea cetățenilor ne motivează să continuăm să muncim pentru ei

Încrederea și susținerea cetățenilor ne motivează să continuăm să muncim pentru ei

Duminică, Igor Dodon a avut nouă întrevederi la nordul Moldovei, în raioanele Fălești și Sîngerei. Candidatul independent la funcția de președinte al țării s-a întâlnit cu alegătorii și a discutat detaliat despre căile de soluționare a problemelor existente în satele și orașele noastre, despre modalitățile de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor astfel, încât Moldova să devină locul unde vrem să trăim cu toții.

Prima destinație – orașul Fălești. În pofida tuturor provocărilor, Igor Dodon a reușit să vorbească cu cetățenii din centru raional.

Mulțumesc oamenilor pentru susținerea acordată! Nu-i vom dezamăgi! Vom face totul ce ne stă în puteri ca să avem o țară unită, prosperă și puternică!

Ulterior, candidatul a mers în comuna Sărata Veche, unde a avut o discuție constructivă cu localnicii. Oamenii au adresat întrebări din toate domeniile. Igor Dodon a menționat că problemele lor îi sunt cunoscute și va contribui la soluționarea acestora.

În continuarea vizitei la Fălești, Igor Dodon a mers în comunele Scumpia și Călinești. Probleme asemănătoare, soluții concrete. Oamenii au întrebat despre crearea locurilor de muncă, pensii, ajutor social, drumuri, sistemul de sănătate.

Le-am comunicat despre realizările noastre în domeniile respective și ce vom întreprinde pe viitor. I-am asigurat pe localnici că vom continua programele de construcție a drumurilor, de aprovizionare cu apă și canalizare, de gazificare și renovare a obiectelor sociale. Totodată, am menționat importanța ca în fiecare localitate din țară să existe câte un punct medical. Vom munci în continuare pentru un viitor prosper al țării noastre!, a remarcat Igor Dodon.

În fața Casei de Cultură din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei, Igor Dodon a avut un dialog productiv cu cetățenii. Oamenii au o dorință mare – lucrurile bune să continue. Candidatul a menționat că va duce la bun sfârșit toate inițiativele importante și utile, lansate întru dezvoltarea țării și creșterea bunăstării cetățenilor.

În continuare, Igor Dodon a mers în orașul Sîngerei, unde a avut o discuție amicală cu cetățenii. Igor Dodon a prezentat alegătorilor platforma sa electorală, le-a spus despre realizări și le-a vorbit despre planurile de viitor.

Încrederea și susținerea cetățenilor ne oferă optimism, curaj și putere de a continua cele începute.

Ulterior, candidatul a vizitat satele Rădoaia și Prepelița din raionul Sîngerei. S-a întâlnit cu localnicii, i-a ascultat și le-a propus soluții concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă.

Oamenii își doresc să păstrăm și să promovăm valorile noastre naționale, să continuăm proiectele inițiate care contribuie la dezvoltarea economiei țării, creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Doar prin eforturi conjugate și prin muncă putem asigura prosperarea țării noastre. Constat cu satisfacție că ideile și acțiunile noastre sunt susținute și aceasta ne determină să muncim în continuare pentru oameni, pentru viitorul țării noastre! Împreună vom reuși!, a specificat candidatul.

24 oct

Întâlniri productive în municipiul Chișinău

Întâlniri productive în municipiul Chișinău

Igor Dodon a avut o întâlnire cu angajații companiei DAAC Hermes, una dintre cele mai vechi și mai mari întreprinderi multifuncționale din Moldova. Compania este unul dintre cei mai mari importatori de automobile de mărci cu renume, deține active în domeniul producerii cosmeticelor, tehnicii agricole, precum și în domeniul IT. În toate departamentele întreprinderii activează peste 2 200 de persoane.

Candidatul independent la funcția de președinte a vorbit în special despre rezultatele activității echipei noastre din ultimii ani, despre programul viitoarelor acțiuni. Printre altele, a discutat despre măsurile de susținere a agenților economici, despre programul de construcție a platformelor industriale în toată țara, despre renovarea drumurilor și a infrastructurii.

Discuția a fost constructivă și binevoitoare. Asemenea întreprinderi, precum DAAC Hermes, stau la temelia economiei moldovenești și vor constitui unul dintre pilonii pentru dezvoltarea ei în continuare.

Igor Dodon a avut un dialog sincer și constructiv cu localnicii din orașul Vatra. În cadrul întrevederii, oamenii au împărtășit din doleanțele și problemele cotidiene, au întrebat despre situația pandemică, transport public confortabil, reabilitarea drumurilor, dezvoltarea infrastructurii sociale.

Modernizarea suburbiilor sunt o prioritate pentru echipa noastră. Obiectivul principal este de a transforma Moldova într-o țară atractivă pentru investitori, confortabilă pentru cetățeni. Prin muncă, perseverență și eforturi comune vom reuși să asigurăm bunăstarea și prosperarea Republicii Moldova!, a concluzionat Igor Dodon.

23 oct

Vă îndemn împreună să ne consolidăm eforturile și să facem lucruri bune pentru țară

Igor Dodon a lansat un apel către toți politicienii din țară, indiferent de viziunile pe care le promovează, să lase deoparte divergențele și critica și să-și consolideze eforturile pentru edificarea viitorului Republicii Moldova. Potrivit lui Dodon, și alegătorii de dreapta, și cei de stânga, sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care nu trebuie divizați și care așteaptă același lucru de la fiecare oponent – îmbunătățirea calității vieții.

Mă adresez către oponenți, haideți să fim prieteni. La ce bun toate aceste lupte politice. Vă îndemn împreună să ne consolidăm eforturile și să facem lucruri bune pentru țară. Sunt convins să aveți și voi idei bune, și în echipa voastră sunt profesioniști așa cum avem și noi, a declarat Dodon în cadrul emisiunii live.

Acesta susține că politicienii din Moldova trebuie să aibă altă ocupație, decât să atace oponenții. Potrivit lui Dodon, cetățenilor puțin le pasă despre viziunile politicienilor.

Oamenii îmi spun că oponenții mei la fiecare întâlnire electorală vorbesc doar despre Dodon și împotriva lui. Eu nu vorbesc la nicio întâlnire cu alegătorii despre oponenți. Haideți să ne consolidăm eforturile pentru a construi drumurile, spitale, școli, grădinițe, apă. Oamenii așteaptă de la noi aceste lucruri, a declarat Dodon.

Igor Dodon s-a arătat convins că și în raioanele unde de obicei se vota pentru cei de dreapta, alegătorii vor opta pentru acei care au făcut lucruri bune în țară. // socialistii.md

22 oct

Implementând noi proiecte, vom reuși să oferim oamenilor o viață decentă și confortabilă

Implementând noi proiecte, vom reuși să oferim oamenilor o viață decentă și confortabilă

Igor Dodon a avut o nouă zi productivă în sudul țării. Candidatul independent la funcția de președinte al RM a desfășurat opt întrevederi cu cetățenii din raioanele Cantemir și Leova.

Igor Dodon a vizitat trei localități din raionul Cantemir: Vișniovca, Antonești, Stoianovca. Diferite localități dar aceleași întrebări și griji cotidiene. Locuitorii au adresat întrebări legate de sistemul de apeduct și canalizare, gazificare, iluminatul stradal, construcția școlilor și grădinițelor de copii, atragerea tinerilor specialiști în sate, sprijinirea agriculturii.

Oamenii au speranțe și doresc fapte reale și rezultate concrete. Am menționat că prin eforturi conjugate, promovând activ inițiative de dezvoltare a orașelor și satelor, implementând noi proiecte, vom reuși să oferim oamenilor o viață decentă și confortabilă. Le-am mulțumit celor prezenți pentru încrederea în echipa noastră. Depunem tot efortul ca, Republica Moldova să devină o țară prosperă!, a declarat Igor Dodon.

În raionul Leova, Igor Dodon a discutat cu locuitorii a patru localități: Colibabovca, Sărăteni, comuna Cazangic și orașul Iargara. A fost un dialog sincer atât despre problemele cu care se confruntă cetățenii și căile de soluționare a acestora, cât și despre obiectivele pentru viitor.

Oamenii au salutat faptul că, în ultima perioadă de timp, în țară se înfăptuiesc multe lucruri frumoase: se renovează drumurile, se majorează salariile pentru cadrele medicale, au fost indexate de două ori pensiile, sunt oferite ajutoare sociale și multe altele. Oamenii doresc ca aceste acțiuni să continue. Am dat asigurări că scopul nostru este creșterea bunăstării cetățenilor prin promovarea și realizarea unor proiecte concrete! Împreună vom munci pentru o Moldovă prosperă!, a menționat Igor Dodon.

Mereu voi fi alături de oameni!

Mereu voi fi alături de oameni!

Igor Dodon a avut nouă întrevederi productive în raioanele Taraclia și Cimișlia. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a discutat cu cetățenii, le-a prezentat platforma sa electorală, a abordat subiecte din diverse domenii: educație, medicină, economie, agricultură. Toate aceste domenii au fost și rămân în vizorul echipei noastre.

Prima destinație – raionul Taraclia. Igor Dodon a avut o întrevedere cu locuitorii a șase sate: Vinogradovca, Mirnoe, Chirilovca, Ciumai, Budăi, Musaitu. Oamenii au întrebat despre pensii, salarii, aprovizionarea cu apă potabilă, gazificarea localităților, renovarea grădinițelor și școlilor, dar și alte subiecte de importanță majoră.

Candidatul independent a răspuns detaliat la toate întrebările adresate și a menționat că va continua să muncească activ pentru a obține rezultate concrete în domeniile respective.

Ulterior, în piața centrală din Taraclia, Igor Dodon s-a întâlnit cu locuitorii orașului, dar și a satelor Novosiolovca, Albota de Sus, Albota de Jos. A discutat cu cetățenii despre situația din țară, despre viziunile privind viitorul Moldovei.

Etnicii bulgari din Taraclia sunt adepți fideli ai statalității Republicii Moldova. Le sunt recunoscător pentru faptul că mereu au susținut acțiunile noastre social-economice și culturale. Sunt ferm convins că prin eforturi conjugate vom reuși să dezvoltăm Republica Moldova!, a declarat Igor Dodon.

În orașul Taraclia, Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii cu capital străin “Ispan-Lux”, specializată în producerea ceramic-granitului. A discutat cu angajații companiei despre procesul de producție, problemele existente și soluțiile de depășire a lor.

Candidatul a salutat modul de gestionare eficientă a întreprinderii și a menționat că una din prioritățile echipei sale este crearea unui mediu avantajos de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii care sunt motorul dezvoltării economice a țării și o sursă importantă de creare a locurilor noi de muncă.

În continuarea vizitei la Taraclia, Igor Dodon s-a întâlnit cu locuitorii din satul Valea Perjei unde a avut un dialog deschis și productiv cu cetățenii despre problemele cotidiene: crearea locurilor de muncă, reabilitarea drumurilor, infrastructura socială, susținerea sectorului agrar.

Creșterea bunăstării vieții fiecărui cetățean al Republicii Moldova este un obiectiv primordial pentru echipa noastră.

Igor Dodon a vizitat raionul Cimișlia, unde a avut un dialog cu locuitorii centrului raional care au comunicat că își doresc locuri de muncă bine plătite, pensii majorate, drumuri bune, un mediu curat.

Cunosc problemele oamenilor și am convingerea că împreună le vom soluționa. Vom depune eforturi pentru a le oferi cetățenilor noștri un trai decent și condiții mai bune de viață.

Ulterior, Igor Dodon a vizitat satul Mihailovca, unde a avut o întrevedere cu sătenii. Cetățenii i-au acordat întrebări similare, iar candidatul a oferit răspunsuri detaliate și a venit cu propuneri concrete.

În cadrul discuțiilor cu cetățenii din satul Troițcoe și Porumbrei, Igor Dodon a dat asigurări că va continua inițiativele și proiectele bune.

Vom fi mereu alături de oameni! Le mulțumim pentru gândurile bune transmise și pentru încrederea în echipa noastră. Noi pledăm pentru continuarea lucrurilor bune! Împreună vom construi o Moldovă prosperă!

21 oct

Adresare către locuitorii capitalei

Adresare către locuitorii capitalei

Dragi chișinăuieni,

Am fost și voi rămâne membru al echipei. Și mă bucur că alături de mine sunt oameni onești. Am certitudinea că lucrurile bune și mărețe sunt mai ușor de realizat împreună.

De-a lungul activității mele m-am confruntat de mai multe ori cu diverse provocări, situații dificile, conjuncturi politice. Alături de mine mereu s-au aflat persoane cărora le poți încredința cele mai complexe probleme.

În această perioadă, noi am reușit, împreună, să formăm o echipă eficientă din profesioniști destoinici, la diferite niveluri de guvernare.

Eu am încredere deplină în primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. El a reușit să atragă în jurul său specialiști competenți și energici. S-a afirmat ca un bun gospodar și un lider adevărat, care este ascultat și care se bucură de încredere. Ion Ceban este colegul și camaradul meu.

Pe parcursul acestui an, am discutat foarte mult despre proiecte, planuri și perspectiva orașului. La inițiativa mea și cu sprijinul financiar din partea statului, la Chișinău, împreună cu primăria, am reușit să dăm start renovării străzii Albișoara și la curățarea râului Bîc. De asemenea, în curs de renovare și modernizare sunt trotuarele de pe străzile A. Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Se efectuează lucrări în anumite compartimente ale stației de epurare, dar și la stația de aprovizionare cu apă. În proces de reabilitare sunt peste 25 de kilometri de drum din suburbiile capitalei.

Fără susținerea autorităților centrale, municipalitatea ar fi implementat mult mai dificil, din punct de vedere financiar, mai multe programe prestabilite.

În calitate de președinte în funcție și de candidat pentru un nou mandat, îmi asum responsabilitatea să ajut și să contribui la realizarea următoarelor proiecte:

 1. Finalizarea construcției șoselei de centură a Chișinăului;
 2. Reabilitarea completă a albiei râului Bîc, amenajarea parcului și a zonei de agrement de-a lungul râului;
 3. Crearea unei zone economice libere și a unui parc industrial în municipiu, care va genera cel puțin 25 de mii de locuri de muncă bine plătite;
 4. Sprijin în soluționarea problemei mirosului neplăcut din capitală și a tratării nămolului de la stația de epurare;
 5. Reparația capitală a podului de pe strada Ismail și organizarea unei intersecții denivelate în zona fabricii de tutun;
 6. Alocarea, anual, a cel puțin 100 de milioane de lei pentru reparația capitală a drumurilor și curților blocurilor locative.

Este foarte important ca toate structurile statului să poată colabora, în special în realizarea proiectelor mari.

Datorită stabilității politice și cooperării reciproce, noi am reușit să demonstrăm că, împreună, putem obține multe. Și sunt convins că împreună vom reuși!

20 oct

Voi lucra, ca și până acum, pentru o Moldovă prosperă!

Voi lucra, ca și până acum, pentru o Moldovă prosperă!

Marți, Igor Dodon a avut 12 întrevederi reușite în zona de nord a țării. Candidatul independent la funcția de președinte al Republicii Moldova a discutat cu locuitorii din Bălți și Glodeni despre principalele probleme cu care se confruntă, a vizitat mai multe întreprinderi de succes, a realizat integral agenda pe care și-a propus-o.

Vizita în orașul Bălți a început la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, care este una dintre cele mai monumentale construcții din prima jumătate a secolului XX.

Noi trebuie să respectăm valorile naționale, tradițiile moldovenești și credința creștină, care este temelia statalității Moldovenești.

În trecere, candidatul a mers și la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din municipiu. Aici, i-a salutat pe cei prezenți și a reiterat intenția fermă a echipei sale întru susținerea persoanelor în etate, social-vulnerabile și cu dizabilități.

Grija față de oameni este prioritatea principală a noastră!

De asemenea, Igor Dodon a vizitat trei întreprinderi renumite din municipiul Bălți, care produc o gamă variată de mărfuri sub mărcile comerciale: S.A. “Floarea Soarelui”, S.A. “Incomlac” și combinatul “Barza Albă”.

A avut o discuție constructivă cu angajații celor trei companii. Dialogul a fost axat, în special, pe situația din mediul antreprenorial, deschiderea piețelor strategice de export pentru mărfurile moldovenești, precum și protejarea producătorului autohton.

Am menționat că împreună cu echipa vom ține cont de interesele producătorilor naționali și vom oferi suportul necesar atât pentru dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră, cât și diversificarea piețelor de desfacere. Ne mândrim că în Republica Moldova există astfel de companii. Vom întreprinde măsuri ferme pentru susținerea producătorilor autohtoni, a specificat Igor Dodon.

Pe finalul vizitei de lucru în orașul Bălți, candidatul independent a avut o întâlnire cu veteranii poliției de frontieră și combatanții, în cadrul căreia a purtat un dialog deschis.

Ei sunt adevărații patrioți, susținătorii statalității și independenței Republicii Moldova. Le-am mulțumit pentru sprijinirea eforturilor echipei noastre, pentru faptul că promovează patriotismul și fac tot posibilul ca țara noastră să aibă viitor. Am remarcat că apărarea statalității țării noastre este pentru mine un obiectiv major. Împreună cu echipa vom continua lucrurile bune pe care le-am început pe această dimensiune, a menționat Igor Dodon.

În continuarea vizitei de lucru în nordul țării, Igor Dodon a mers în raionul Glodeni. Prima întâlnire a avut-o cu locuitorii satului Sturzovca. Oamenii au întrebat despre medicină, gazificare, apeduct și canalizare, drumuri, pensii, crearea locurilor de muncă.

Igor Dodon a răspuns detaliat la toate întrebările și le-a explicat cetățenilor ce acțiuni concrete întreprinde în aceste domenii.

Următoarea destinație – orașul Glodeni. Și aici – un dialog constructiv. Igor Dodon a discutat cu cetățenii un șir de chestiuni de ordin social-economic.

Cunosc problemele oamenilor și voi depune tot efortul pentru a le soluționa. Voi susține orice proiect menit să vină în sprijinul oamenilor. Am menționat că vom continua să muncim întru asigurarea unui trai decent pentru toți locuitorii Moldovei, a remarcat candidatul.

În încheierea vizitei de lucru în raionul Glodeni, Igor Dodon a mers în satul Danu și comuna Balatina.

Problemele abordate de cetățeni vizează, în special, necesitatea reabilitării drumurilor, aprovizionarea cu apă potabilă, angajarea în câmpul muncii, pensiile și indemnizațiile sociale, transportul public în localitățile rurale.

Oamenii au speranțe, își doresc un viitor frumos acasă, mizează pe sprijin și soluții la problemele cu care se confruntă. Mulțumesc localnicilor pentru ospitalitate, susținere și încredere în forțele noastre.

19 oct

Vom continua să susținem activitățile investiționale pe teritoriul Republicii Moldova!

Vom continua să susținem activitățile investiționale pe teritoriul Republicii Moldova!

Luni, Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea Zonei Antreprenoriatului Liber (ZAL) “Expo-Business-Chișinău”. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a vizitat secțiile de producere ale întreprinderii și a avut un dialog deschis cu membrii colectivului.

În cadrul ZAL sunt înregistrați 51 de rezidenți din 16 țări, domeniul de activitate fiind producția industrială a mărfurilor de export, a materialelor de construcție, a vinurilor, divinurilor și operațiunile de sortare, marcare, ambalare. Igor Dodon a salutat angajații și le-a relatat despre ce a reușit să realizez împreună cu echipa și ce urmează să facă.

Am subliniat că una din prioritățile echipei mele a fost și rămâne susținerea populației prin atragerea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă, salarii decente, dezvoltarea industriei moderne, ș.a. Pledez pentru continuarea lucrurilor bune pe care noi am reușit să le facem! Vom susține și în continuare activitățile investiționale pe teritoriul Republicii Moldova. Împreună vom reuși!, a declarat Igor Dodon.

18 oct

Noi am ajutat și vom ajuta în continuare locuitorii din Gagauzia

Noi am ajutat și vom ajuta în continuare locuitorii din Gagauzia

Duminică, Igor Dodon a efectuat o vizită în regiunea de sud a Republicii Moldova. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a avut șapte întâlniri cu cetățenii din Autonomia Găgăuză și din raionul Basarabeasca.

Inițial, Igor Dodon s-a întâlnit cu locuitorii din satul Tomai. Și de această dată i-au fost adresate multe întrebări despre pensii, salarii, proiecte de infrastructură, atragerea investițiilor. Candidatul independent a menționat că cunoaște foarte bine problemele oamenilor și localităților din regiune. În context, a menționat că va acorda în continuare tot sprijinul necesar autonomiei în soluționarea problemelor existente.

O altă discuție deschisă a avut loc cu localnicii din satul Cioc-Maidan. Igor Dodon a fost întrebat despre cele mai actuale subiecte: sectorul agrar, reabilitarea drumurilor, creșterea economică.

Am subliniat faptul că noi am ajutat și vom ajuta în continuare locuitorii din autonomie. Împreună vom reuși!

În continuarea vizitei de lucru în regiunea de sud a țării, Igor Dodon a mers în orașul Basarabeasca. Prima destinație – satul Bașcalia. Crearea locurilor de muncă, pensiile, reabilitarea drumurilor, medicina, sistemul educațional – au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii cu locuitorii.

Igor Dodon le-a prezentat localnicilor poziția sa și le-a vorbit despre planurile de viitor. El a subliniat faptul că va susține orice proiect menit să contribuie la prosperarea și bunăstarea Republicii Moldova.

De asemenea, în satul Bașcalia, Igor Dodon a participat la acțiunea de înverzire a plaiului natal și a îndemnat cetățenii să contribuie la această acțiune pentru a avea sate și orașe curate și frumos amenajate.

Un alt dialog productiv a avut loc cu locuitorii orașului Basarabeasca și ai satelor din apropiere. Cetățenii au întrebat despre sectorul agrar, apeduct și canalizare, reparația și construcția drumurilor locale, iluminatul stradal. Igor Dodon a răspuns detaliat la toate întrebările adresate menționând faptul că problemele lor îi sunt cunoscute și va depune toate eforturile pentru a le soluționa!

În continuarea vizitei de lucru, candidatul independent a mers în satul Sadaclia, unde a avut o discuție constructivă cu localnicii.

Oamenii au așteptări mari și vor rezultate concrete. Nu-i vom dezamăgi. Am venit cu propuneri concrete, menționând că suntem fermi în intenția de a continua lucrurile bune.

17 oct

Nu-i vom dezamăgi pe cetățenii noștri!

Nu-i vom dezamăgi pe cetățenii noștri!

În ziua de sâmbătă, Igor Dodon a avut 8 întrevederi în raioanele Ungheni și Nisporeni. Mulți oameni, multe întrebări, multe doleanțe. Discuții deschise cu cetățenii și familiarizarea cu activitatea mai multor întreprinderi din regiune.

La Ungheni, prima vizită Igor Dodon a efectuat-o în satul Pîrlița. Întrevederea a avut loc în incinta unei întreprinderi mari agricole, unde au participat locuitorii satului, primarii localităților din apropiere, inclusiv din orașul Cornești și colectivul complexului agricol.

Ca și în alte localități, oamenii sunt interesați de problemele cotidiene: plata și indexarea pensiilor, reabilitarea drumurilor, activitatea școlilor, protecția socială, locuri stabile de muncă pentru tineret.

Un subiect foarte important pentru populație este ca instituțiile educaționale și medicale să-și continue activitatea în fiecare localitate.

Cu părere de rău, într-o anumită perioadă de timp, din cauza “eforturilor” unor foști reprezentanți ai guvernării, multe dintre aceste instituții au fost închise. Sarcina mea este să nu admit așa ceva. Dimpotrivă: fără o funcționare normală a infrastructurii sociale raionale și rurale, nici nu poate fi vorba despre renașterea regiunilor – unul dintre punctele cheie al programului nostru de dezvoltare pe termen lung, a menționat candidatul independent la funcția de președinte al țării.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu angajații întreprinderii “Ungheni-Gaz” în cadrul căreia a discutat despre extinderea rețelei de distribuție a gazelor în toate localitățile din raion. Livrările de gaze naturale în perioada rece a anului este parte a securității naționale și sociale a Republicii Moldova din care considerent Igor Dodon a menționat că îi va acorda o atenție sporită.

De asemenea, Igor Dodon a discutat cu membrii colectivului mai multe probleme din domeniul social-economic: a vorbit despre ceea ce s-a făcut deja, despre succese, despre munca enormă care urmează să fie depusă.

În continuare, candidatul independent a discutat cu locuitorii orașului Ungheni și ai satelor din apropiere. Concetățenii noștri vorbesc despre grijile pe care le au și au cerut sprijin în soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Oamenii au nevoie de rezultate concrete: salarii și pensii decente, locuri de muncă, drumuri de înaltă calitate.Vom acorda prioritate problemelor despre care vorbesc cetățenii.

În pofida timpului ploios și rece, Igor Dodon a participat la acțiunea de înverzire a plaiului natal din orașul Ungheni. Peste 200 de arbori și arbuști au fost sădiți la hotarul satelor Costuleni și Măcărești, pe malul râului Prut.

Sunt bucuros că am participat la această acțiune. Consider că este o activitate nobilă, iar astfel de acțiuni sunt binevenite. Ne dorim ca în câțiva ani să creștem masiv procentajul de împădurire. Anul acesta o să sădim 12 milioane de puieți în toată țara. Invit toți oponenții politici să lase Facebook-ul și să iasă la aer liber, să se alăture campaniei de înverzire a plaiului natal, a scris candidatul pe o rețea de socializare.

Pe finalul vizitei în orașul Ungheni, Igor Dodon a avut întrevederi cu locuitorii a șase sate: Mănoilești, Cetireni, Măcărești, Morenii Noi, Unțești și Florițoaia Veche. În cadrul acesteia, candidatul a răspuns la întrebările cetățenilor și a discutat detaliat despre principalele probleme cu care se confruntă aceștia.

Totodată, Igor Dodon le-a prezentat platforma sa electorală și a vorbit despre proiectele pe care planifică să le realizeze împreună echipa sa în raionul Ungheni.

Suntem deciși să continuăm lucrurile bune demarate pe parcursul ultimei perioade de timp! Împreună vom reuși!

În orașul Nisporeni, Igor Dodon a discutat cu angajații de la fabrica de confecții “Codreanca”. La întreprindere muncesc peste 100 de persoane. Fabrica și-a început activitatea cu 28 de ani în urmă și este deja bine cunoscută pe piață. Aici sunt confecționate haine de iarnă pentru militari și saci de dormit.

Oamenii au adresat întrebări despre pensii, drumuri, salarii, agricultură, iar candidatul a oferit răspunsuri cuprinzătoare la toate întrebările adresate.

Am menționat că îmi sunt cunoscute problemele cetățenilor și voi depune toate eforturile în vederea soluționării lor! Totodată, am reiterat că noi susținem industria textilă din Republica Moldova și vom crea toate condițiile pentru dezvoltarea unor asemenea întreprinderi. Importanța lor în economia țării noastre este majoră, a subliniat Igor Dodon.

În satul Șișcani din raionul Nisporeni, Igor Dodon a vizitat depozitul pentru păstrarea fructelor “Nisvinex-Grup”.

Candidatul la funcția de președinte al țării a salutat angajații întreprinderii și a abordat diverse subiecte actuale: pensiile, sistemul de sănătate, aprovizionare cu apă, reabilitarea drumurilor, măsurile de susținere a agricultorilor.

Vom implementa în fiecare localitate din țară diverse proiecte de importanță vitală. Inițiativele bune trebuie să fie continuate. Totodată, am menționat despre crearea unor platforme industriale multifuncționale în toate regiunile Moldovei, care vor oferi mii de locuri de muncă și salarii decente pentru cetățenii de pe întreg teritoriul țării. Împreună vom reuși!, a concluzionat Igor Dodon.

16 oct

Campania electorală se desfășoară în strictă conformitate cu legislația în vigoare

Campania electorală se desfășoară în strictă conformitate cu legislația în vigoare

În calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu un grup de observatori ai Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.

Delegații activează în Moldova de la data de 23 septembrie în cadrul unei misiuni de monitorizare de lungă durată. Obiectivul lor principal îl constituie studierea procesului electoral din punct de vedere al respectării angajamentelor țării noastre față de OSCE, a legislației naționale și internaționale. Subiecte similare le-am abordat și în cadrul întrevederii cu șeful Misiunii de monitorizare a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor.

I-am asigurat pe interlocutorii mei de faptul că din partea noastră, campania electorală se desfășoară în strictă conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova.

O nouă ediție “Președintele răspunde”

Tradițional, în fiecare zi de vineri, Igor Dodon răspunde la întrebările adresate direct de către cetățeni. Locuitorii țării sunt interesați de rezolvarea problemelor sociale, susținerea familiilor monoparentale și a celor numeroase, proiectele de investiții, ș.a. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a răspuns detaliat la toate întrebările adresate.

Igor Dodon propune introducerea “Capitalului matern”

Igor Dodon Răspunde

Mamele cu mulți copii trebuie să beneficieze de un ajutor separat de la stat. De această părere este Igor Dodon, care a propus ca în Republica Moldova să fie implementat proiectul “Capital matern”.

Eu am avut un proiect de Lege care prevede ca la nașterea a celui de-al patrulea, al cincilea copil, statul să garanteze o anumită sumă de bani acestei familii. Este vorba despre un ajutor pentru întreținerea copilului, dar și pentru ca la o anumită vârstă de 12 sau 18 ani statul să ajute acest copil cu resurse financiare. În multe țări acest proiect este implementat: autoritățile deschid un cont de 10 mii de euro pe numele copilului și el poate folosi acești bani la o anumită vârstă. O să propunem neapărat un astfel de proiect cu privire la capitalul matern, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii live.

// socialistii.md

În ultimele 10 luni în capitală au fost implementate mai multe proiecte decât în ultimii 10 ani

Lucrurile în Chișinău se schimbă spre bine datorită unui primar profesionist și a unei echipe consolidate, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii live. Potrivit lui Dodon, în ultimele 10 luni în capitală au fost implementate mai multe proiecte decât în ultimii 10 ani, iar acest fapt trebuie să devină un exemplu pentru edilii din mai multe orașe din țară.

Sunt în Chișinău din 1992, mai mult de jumătate din viață trăiesc în Chișinău și pot spune că sunt chișinăuian, de aceea pentru mine este important cum va fi viitorul capitalei, a declarat Dodon.

Igor Dodon susține că actualul primar Ion Ceban cunoaște foarte bine situația din capitală. Acesta s-a ocupat de problemele Chișinăului din 2015 în calitate de consilier municipal, de aceea în toamna anului 2019 chișinăuienii și-au dat votul nu politic, dar pentru un om competent.

Potrivit lui Dodon, în capitală sunt multe probleme care trebuie rezolvate, pentru care primarul are o strategie clară cum să fie soluționate.

De alți primari nu s-au procurat transport, de ce nu au reparat drumurile. Este foarte important lucrul în echipă. Primarul a reușit pentru că este profesionist și are o echipă consolidată. Ne mândrim cu orașul Chișinău. Capitala trebuie să devină un oraș unde vrei să trăiești, a declarat Dodon.

// socialistii.md

Igor Dodon vine cu inițiativa de majorare a salariilor pentru personalul tehnic din educație și sănătate

Igor Dodon a anunțat că va veni cu o inițiativă legislativă de majorare a salariilor personalului tehnic angajat în domeniile medicinii și educației.

Dodon a declarat că în legea cu privire la dublarea salariilor pentru tot personalul medical nu s-au luat în calcul angajații care lucrează în școli și grădinițe, și personalul auxiliar. De aceea, imediat după alegeri, va înainta în Parlament un proiect de lege prin care să se înlăture aceste lacune.

Voi ieși cu o inițiativă separată pentru majorarea salariilor pentru personalul tehnic din domeniul educației și medicină. Voi veni cu această inițiativă imediat după alegeri, a declarat Dodon în cadrul emisiunii live de vineri.

La inițiativa președintelui Igor Dodon salariile angajaților din sănătate vor fi dublate în mai multe etape. Prima majorare cu 30% a avut loc la 1 septembrie 2020, a doua etapă care prevede creșterea salariilor cu alte 30% va fi la 1 ianuarie 2021, iar la 1 iulie 2021 – cu 40%. Dodon a mai anunțat că va propune ca, de anul viitor, să fie dublate și salariile angajaților din domeniul educației. // socialistii.md

15 oct

Ziua întreprinderilor de succes

Ziua întreprinderilor de succes

Joi, Igor Dodon a efectuat o vizită în raionul Anenii Noi, unde a mers la mai multe întreprinderi de succes. Industria alimentară, producerea materialelor de construcție – toate acestea înseamnă sute de locuri de muncă, venituri la buget, dezvoltarea economiei regionale și a celei naționale. Dar mai întâi de toate, e vorba de oameni – harnici, talentați, devotați țării lor.

Prima întâlnire a avut loc în satul Floreni. Multe întrebări despre pensii, locuri de muncă, drumuri.

Mai există un subiect foarte important, actual anume pentru acest sat. Localnicii optează pentru trecerea localității din componența raionului în componența unității administrativ-teritoriale Chișinău. Acest lucru, în opinia lor, le va permite rezolvarea problemelor legate de transport și asistența medicală.

Consider că există soluții pe dimensiunea dată pe care le vom examina, a dat asigurări candidatul.

În același sat, Igor Dodon a vizitat ferma de păsări – cel mai mare producător de carne de pasăre sub marca “Avicola Floreni”.

Am mulțumit colectivului pentru indicatorii de performanță obținuți și am subliniat importanța asigurării securității alimentare a țării cu forțele proprii. În acest sens echipa noastră mereu a sprijinit și va continua să susțină producătorii autohtoni, a adăugat candidatul la funcția de președinte al țării.

În continuarea vizitei în raionul Anenii Noi, Igor Dodon a mers în satul Chirca. Aici s-a întâlnit cu membrii colectivului de la uzina de cărămidă, care produce sub marca “Kirka”. Această întreprindere este un exemplu de relansare a industriei moldovenești. Acum trei ani, după o stagnare îndelungată, uzina și-a reluat activitatea. Astăzi, întreprinderea prosperă, producând materiale de construcție calitative, competitive și contribuind la dezvoltarea ramurii.

Candidatul a comunicat cu oamenii, le-a vorbit despre realizările echipei sale în sfera social-economică, despre măsurile de susținere a agriculturii și a agenților economici. Un interes sporit din partea cetățenilor l-a avut programul de creare a celor 18 platforme industriale în raioanele țării, pentru încurajarea creșterii economice, crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor și organizarea unei infrastructuri moderne de transport și logistică.

Igor Dodon a vizitat o nouă întreprindere prosperă și de succes din raionul Anenii Noi – combinatul de carne din satul Bulboaca. Este unul dintre cei mai mari producători de produse din carne din țara noastră, realizate sub marca “Mezellini”, cunoscută și îndrăgită în toată Moldova.

Impresiile despre vizita de la întreprindere și întâlnirea cu membrii colectivului: este un adevărat etalon al industriei alimentare din țara noastre. Utilaj modern, o gestionare competentă a afacerii. Dar cel mai important – sunt oamenii. Aici activează persoane care își cunosc lucrul. Noi suntem obligați să susținem astfel de producători.

Cu o deosebită plăcere am discutat cu membrii colectivului și le-am dorit succes în activitate. Le-am comunicat despre eforturile depuse de echipa noastră în vederea asigurării securității alimentare. În același timp, este important ca oamenii să afle despre realizările noastre legate de reabilitarea drumurilor, infrastructurii și obiectivelor sociale. Da, probleme mai sunt și noi le cunoaștem. Deci, vom continua să muncim pentru soluționarea lor. Împreună vom reuși!, a subliniat Igor Dodon.

Candidatul la funcția de președinte al RM s-a întâlnit și cu locuitorii centrului raional Anenii Noi. Aici va fi construită una dintre cele 18 platforme industriale, care au scopul de a relansa regiunile noastre, inclusiv mediul rural. Anume acesta a devenit subiectul principal de discuție cu oamenii.

Mă bucur să văd interesul sincer al locuitorilor față de aceste proiecte de amploare, realizarea cărora depinde în mare parte de acțiunile noastre comune. Bineînțeles, au fost multe întrebări cu privire la problemele de zi cu zi ale cetățenilor. Am discutat detaliat pe mai multe subiecte – echipele noastre din teritorii sunt bine informate despre așteptările oamenilor și eu le spun ce se întreprinde în domeniile de referință. La aceste întâlniri eu vorbesc întotdeauna și despre activitatea și realizările noastre, și despre soluționarea problemelor care necesită o atenție deosebită. De exemplu, am vorbit despre intenția de a dubla etapizat salariile pentru toți lucrătorii din învățământ din Moldova, planificată pentru anul viitor, după modelul majorării în trei etape a salariilor pentru personalul medical. Noi construim și reabilităm cu succes drumuri în toate localitățile din țară, iar în anul viitor, intenționăm să continuăm reabilitarea drumurilor naționale, a menționat Igor Dodon.

În încheierea vizitei, candidatul la funcția de președinte a mers la un obiectiv unic “Vio-Parc”, din satul Varnița. Aici se află baza de materie primă pentru fabrica “Viorica Cosmetic” (se produce materie primă pentru fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie). Pe viitor, aici se planifică crearea unui cartier de vile și un complex hotelier pentru amatorii de odihnă în aer liber. Proprietarul obiectului, compania “Daac Hermes” intenționează să investească resurse importante în “Vio-Parc”, cu scopul de a transforma aceste 127 hectare de teren cu cinci lacuri, într-o grădină mare și înfloritoare.

Doresc succes conducerii companiei în realizarea celor preconizate. Îmi exprim speranța că în timpul apropiat, “Vio-Parc” va deveni un loc de agrement popular pentru cetățenii Moldovei și pentru oaspeții țării noastre.

Seara – vizită la legendara fabrică de confecții “Ionel” din Chișinău. O adevărată mândrie a Moldovei – cea mai mare întreprindere din industria ușoară din țara noastră care și-a început activitatea în anul 1945.

Fabrica confecționează și comercializează îmbrăcăminte în stil clasic sub trei mărci proprii. Colaborează cu Germania, Canada, SUA, Italia, fabricând vestimentație și pentru branduri internaționale. Coase haine pentru armata noastră și pentru selecționata de fotbal a Moldovei. În repetate rânduri întreprinderea a devenit învingătoare a concursului “Marca Comercială a Anului”, și are în palmares premiul “Mercurul de Aur”.

În luna octombrie, fabrica “Ionel” marchează aniversarea a 75-a, prilej cu care am felicitat colectivul întreprinderii. Le-am dorit tuturor celor care muncesc și celor care au lucrat aici de-a lungul a trei sferturi de secol să mențină mereu calitatea înaltă a produselor și să ducă în lume faima fabricii și a țării noastre. Succese în muncă, stabilitate și bunăstare!

Mă bucur foarte mult că am avut prilejul personal să exprim recunoștință colectivului întreprinderii “Ionel”. Totodată am avut o discuție constructivă cu privire la dezvoltarea și perspectivele țării noastre. Le-am vorbit oamenilor despre activitatea și realizările noastre, în mod special, am subliniat acțiunile întreprinse întru susținerea agenților economici și a celor de promovare a intereselor producătorului autohton, a concluzionat Igor Dodon.

14 oct

Vom face tot ce ne stă în puteri pentru prosperarea Moldovei!

Vom face tot ce ne stă în puteri pentru prosperarea Moldovei!

Igor Dodon continuă vizitele prin localitățile din Moldova și întâlnirile cu oamenii. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a vizitat marți raioanele Ialoveni și Hîncești.

Prima destinație a fost satul Horești, raionul Ialoveni. Igor Dodon a fost la cea mai importantă întreprindere din această localitate – ferma care produce lapte, brânzeturi și alte produse lactate cu marca “Ferma cu Origini”. În discuțiile cu colectivul întreprinderii, candidatul la funcția de președinte al țării a vorbit nu numai despre procesul de producție. Oamenii sunt interesați de problemele cotidiene: drumuri, sfera socială, pandemia și multe altele. Candidatul le-a relatat despre realizări precum și despre ceea ce el și echipa sa intenționează să întreprindă în următorii patru ani.

Ferma cu Origini este un bun exemplu de gestionare a afacerii: se implementează tehnologii noi, crește eficiența activității întreprinderii. Viitorul aparține unor astfel de întreprinderi. Când vorbim despre necesitatea industrializării țării, despre modernizarea agriculturii, în primul rând, ne referim la implementarea unor asemenea proiecte. Una dintre prioritățile echipei noastre a fost și rămâne susținerea sectorului agricol, mai ales în condițiile de criză pandemică și de secetă, a subliniat Igor Dodon.

În satul Zîmbreni, candidatul independent s-a întâlnit cu localnicii la Casa de cultură. Ca și în majoritatea cazurilor, au fost abordate subiecte cu privire la protecția socială, pensii, reabilitarea drumurilor și obiectivele sociale, susținerea agriculturii și combaterea pandemiei.

În mod special, Igor Dodon a vorbit despre realizările echipei sale: demararea procesului de dublare etapizată a salariilor pentru toți lucrătorii medicali. În luna octombrie, medicii noștri primesc deja un salariu cu 30% mai mare, de la Anul Nou, acesta se va majora cu încă 30%, iar în primul trimestru al anului 2021 – cu 40%.

Și acesta este doar un exemplu al faptelor noastre – acțiuni de acest gen au fost și vor fi cu mult mai multe!, a dat asigurări candidatul.

În satul Costești, raionul Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor, înainte ca acestea să ajungă pe piețe și în magazine. În frigidere speciale sunt păstrați struguri, mere și prune moldovenești.

Este o afacere foarte importantă. Ar trebui să fie deschise cât mai multe astfel de mini-companii. Este un suport foarte bun atât pentru producători, cât și pentru exportatorii de fructe și legume din Moldova.

La întâlnirea cu membrii colectivului, Igor Dodon a vorbit despre măsurile de susținere a agriculturii. Le-a explicat agricultorilor cum vor fi realizate planurile echipei sale privind crearea platformelor industriale în raioanele țării.

Vizita în raionul Ialoveni s-a finalizat cu întâlnirea cu angajații întreprinderii orășenești “Ialoveni-Gaz”. Aceștia s-au interesat despre economie, noile locuri de muncă (în special, pentru tinerii specialiști), reabilitarea drumurilor și a infrastructurii. Igor Dodon le-a comunicat cum vor fi soluționate aceste probleme, despre ce s-a făcut deja și despre planurile de viitor.

În raionul Hîncești, candidatul independent s-a întâlnit cu locuitorii din trei sate: Cărpineni, Mingir și Buțeni. Discuțiile au durat mai mult decât era planificat. Tradițional, au fost multe întrebări, unele destul de complexe, care necesită răspunsuri detaliate.

Eu sunt pregătit să răspund la orice întrebare. Am suficientă experiență și informații, dar și mai important – am răspunsuri despre modul în care pot fi soluționate aceste probleme. M-au întrebat despre pensii, locuri de muncă, drumuri, iluminat stradal. Le-am vorbit în detaliu despre toate aceste subiecte și despre multe altele. Am reiterat intenția echipei noastre de a dubla treptat salariile pedagogilor în anul viitor (după exemplul majorării salariilor medicilor din anul curent).

Am relatat despre ce am realizat și despre planurile noastre de viitor. Oamenii înțeleg ce trebuie să facem ca în țara noastră să fie stabilitate și dezvoltare, a menționat Igor Dodon.

Făcând totalurile vizitei, Igor Dodon a mulțumit tuturor celor care au venit la întâlnirile din această zi – au avut loc 10 întrevederi.

Cel mai mult mă încurajează faptul că cetățenii cunosc și susțin ideile și faptele mele. Muncim în continuare. Împreună vom face tot ce ne stă în puteri ca Moldova noastră să prospere!, a concluzionat Igor Dodon.

11 oct

Niciodată nu-i voi dezamăgi pe cei care cred în mine!

Niciodată nu-i voi dezamăgi pe cei care cred în mine!

Pentru Igor Dodon ziua de duminică este zi de lucru. Agenda este încărcată și candidatul independent continuă să se întâlnească și să comunice cu oamenii – de data aceasta, în Autonomia Găgăuză.

Dimineața a început cu vizitarea bisericii din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia. Ulterior, Igor Dodon s-a întâlnit și a discutat cu locuitorii satului lângă clădirea Casei de cultură din localitate. Următoarea destinație a fost satul Cazaclia, unde a avut un nou dialog cu oamenii.

Ca de obicei, au fost multe întrebări din toate domeniile, un dialog deschis și sincer. Le mulțumesc tuturor celor care vin la întâlnirile noastre și sprijină eforturile mele de consolidare a țării, apărare a familiei și valorilor tradiționale, pentru susținerea activă a echipei noastre.

Totodată, îi îndemn pe toți simpatizanții și susținătorii mei să ne conjugăm eforturile și să continuăm munca în vederea atingerii obiectivelor propuse. Împreună vom reuși, a subliniat Igor Dodon.

O altă întrevedere a avut loc în parcul din orașul Ceadîr-Lunga în cadrul căreia s-a făcut un schimb de opinii cu privire la mai multe chestiuni de o importanță majoră pentru oameni: crearea locurilor noi de muncă, indexarea pensiilor, atragerea investițiilor și dezvoltarea raioanelor, construcția și reabilitarea drumurilor.

Le-am vorbit locuitorilor orașului despre activitatea echipei noastre, despre realizarea programelor și proiectelor prioritare în regiune. Vom continua să muncim!

Au fost productive și întâlnirile din satele Baurci, Congaz și Beșalma, din Autonomia Găgăuză. Locuitorii satului Baurci au adresat întrebări despre toate – începând cu pensiile și asistența medicală, până la situația politică din țară.

Congaz este cel mai mare sat din Europa. Este cunoscut datorită oamenilor săi binevoitori precum și unor realizări importante în agricultură. Aici sunt multe case frumoase. Satul mai este cunoscut și ca o destinație turistică atractivă, unde poți lua cunoștință îndeaproape cu bucătăria excelentă a găgăuzilor și cultura lor.

Iar cu locuitorii satului Beșalma, Igor Dodon s-a întâlnit de mai multe ori încă cînd ocupa funcția de deputat. Candidatul nu numai că știe foarte bine problemele lor, dar și a oferit deja asistență în soluționarea unora dintre acestea.

Spre exemplu, echipa noastră a acordat asistență în construcția drumurilor bune de aici. Mereu i-am apreciat pe locuitorii Autonomiei Găgăuze pentru devotamentul sincer față de statalitatea moldovenească și disponibilitatea de a se uni în vederea soluționării unor obiective comune! a subliniat Igor Dodon.

Destinațiile finale din vizita de lucru în Găgăuzia au fost satul Chirsova și orașul Comrat, capitala autonomiei. Au fost adresate numeroase întrebări, multe emoții, dar toate sincere, din dorința de a contribui la prosperarea localității natale și a întregii țări.

Pensiile, locuri noi de muncă, dezvoltarea industriei, construcția drumurilor, școlilor și a stadioanelor – cunosc foarte bine întrebările care îi preocupă pe oameni, de aceea am venit la ei cu soluții concrete, ba mai mult – cu un raport detaliat despre activitatea desfășurată în ultimii ani. Locuitorii Găgăuziei cunosc că nu-i voi dezamăgi niciodată pe cei care cred în mine!, a menționat candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova.

10 oct

12 întâlniri cu locuitorii din raioanele Edineț și Dondușeni

12 întâlniri cu locuitorii din raioanele Edineț și Dondușeni

Sâmbătă, Igor Dodon a vizitat raioanele Edineț și Dondușeni. Candidatul independent la funcția de președinte al țării a avut 12 întâlniri cu locuitorii satelor din raioanele respective. Au fost discuții sincere și deschide care au depășit graficul de lucru stabilit.

Prima destinație din agenda vizitei de astăzi la nordul Moldovei a fost satul Brătușeni, raionul Edineț.

Este un sat destul de mare, iar locuitorii lui au demonstrat un interes sporit față de ceea ce se întâmplă în țară, dar și un nivel înalt de informare. Cetățenii au adresat întrebări nu doar despre pensii, drumuri și gazificare, dar și despre libertatea de exprimare.

Apreciez foarte mult grija pe care o manifestă oamenii noștri față de plaiul natal, mă impresionează interesul lor sincer față de soluționarea multor probleme existente, inclusiv celor spirituale. Un asemenea feedback de la concetățeni oferă echipei noastre mai multă încredere în corectitudinea acțiunilor pe care le întreprindem și pe care, cu siguranță, le vom continua, a dat asigurări candidatul.

În mod separat, Igor Dodon a discutat și cu oamenii de la piața din Brătușeni care i-au adresat întrebări din diferite domenii. Ca de obicei, candidatul a oferit răspunsuri detaliate.

În cadrul vizitei în raionul Edineț, candidatul independent la funcția de președinte al RM a vizitat Biserica “Sfânta Treime” din orașul Cupcini. Igor Dodon a participat la liturghia cu prilejul sfințirii iconostasului și alături de câteva zeci de credincioși, s-a rugat pentru pace și stabilitate în țara noastră, pentru bunăstarea poporului.

În continuare, Igor Dodon a vizitat Biserica “Sfântul Vasile cel Mare” din orașul Edineț, care este în proces de construcție. Le-a mulțumit constructorilor pentru îndeplinirea calitativă a lucrărilor și le-a dorit încheierea acestora cu ajutorul Domnului.

Mă bucur că oamenii noștri de toate vârstele continuă să respecte tradițiile religioase, or, religia ortodoxă este unul dintre pilonii statalității noastre. Am discutat cu ei despre aceste și alte probleme și am constatat că avem aceleași păreri pe majoritatea subiectelor abordate, a menționat candidatul.

Echipa noastră este bine informată despre grijile cotidiene ale oamenilor din satele și orașele noastre și propune soluții concrete!

În satul Fetești, raionul Edineț, Igor Dodon a vizitat una dintre cele mai neobișnuite întreprinderi – fabrica de producere a instrumentelor muzicale. La această întreprindere, unică în felul său în Moldova, meșterii confecționează manual viori și violoncele de calitate înaltă.

Mă bucur că datorită acestei fabrici, mulți muzicieni din Moldova au posibilitatea să procure instrumente cu coarde de producție autohtonă. Dezvoltarea culturii naționale este o parte componentă a programului nostru de susținere și de promovare a valorilor tradiționale și a consolidării statalității, a subliniat candidatul la funcția de președinte al țării.

Igor Dodon a discutat cu lucrătorii întreprinderii și alți locuitori ai satului despre problemele cu care se confruntă și le-a oferit răspunsuri detaliate, fiindcă echipa sa este bine informată despre grijile cotidiene ale oamenilor din satele și orașele noastre și propune soluții concrete.

Pe finalul vizitei în raionul Edineț, Igor Dodon a discutat cu locuitorii satului Trinca.

În raionul Dondușeni, candidatul la funcția de președinte a țării, a avut întrevederi cu locuitorii a patru sate: Climăuți, Frasin, Baraboi și Tîrnova. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte, dar, în mod special, localnicii au fost interesați de rezolvarea problemelor legate de construcția drumurilor, aprovizionarea cu apă, lupta împotriva pandemiei.

În urma acestor și altor întrevederi pe care le-am avut, am constatat un lucru pe care vreau să-l menționez: cetățenii vor stabilitate politică și economică. Toată lumea a obosit de lupte politice și incertitudine. Scopul meu principal este să asigur această stabilitate. Împreună vom reuși!, a concluzionat Igor Dodon.

9 oct

Igor Dodon a prezentat trei scenarii pentru alegerile prezidențiale din acest an

Igor Dodon a prezentat trei scenarii pentru alegerile prezidențiale din acest an

Igor Dodon susține că la prezidențiale din acest an sunt trei scenarii: învinge actualul președinte, câștigă alt candidat sau alegerile nu vor avea loc. Dodon a declarat, în cadrul emisiunii live de vineri, că dacă va câștiga în acest scrutin, atunci își va apăra pașnic victoria și va continua toate proiectele social-economice începute.

Dodon a explicat că sunt două variante în care alegerile nu pot avea loc. Prima – scrutinul va fi amânat sau anulat din cauza pandemiei, iar decizia trebuie să o ia Parlamentul. A doua – când nu va fi atins pragul de validare de 33% în primul tur.

Eu sunt împotriva anulării. Nu este niciun sens pentru că situația va fi la fel și peste 3–4 luni. Insist ca alegerile să fie organizate pe 1 noiembrie și să fie asigurate toate condițiile ca scrutinul să se desfășoare în condiții de maximă securitate sanitar-epidemiologică, a declarat Dodon.

Potrivit lui, acum oamenii vor să știe ce vor fi cu proiectele începute, cum va evolua situația politică și relațiile cu partenerii externi.

Dacă va învinge Dodon, toate proiectele lansate – Drumuri bune pentru toți, programele pentru pensionari, majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali, vor continua. Am elaborat deja împreună cu Guvernul și Politica bugetar-fiscală pentru 2021 unde sunt indicate clar regulile de joc, nu vor fi majorări de impozite. Ce va fi dacă va câștiga alt candidat? Cel mai probabil toate aceste proiecte vor fi revăzute, a declarat Dodon.

Igor Dodon a amintit că, în vara-toamna anului trecut, Guvernul de atunci a stopat toate proiectele de infrastructură.

Mă întâlnesc acum cu primarii care mă întreabă: de ce în august anul trecut au fost oprite lucrările la proiectul “Drumuri bune”. Aceasta a fost poziția Guvernului de atunci. Nu-i credeți pe cei care vă promit pensii minime de 2 mii – 2,5 mii de lei. Întrebați-i de ce nu au făcut acest lucru când au fost la guvernare, a spus Dodon.

Igor Dodon a mai precizat că el are o echipă unită și consolidată și chiar dacă va fi dizolvat Parlamentul și anunțate alegeri anticipate, stabilitatea puterii va fi asigurată în continuare.

Ce va fi dacă va fi alt președinte, care are 10–15 mandate în Parlament sau niciunul? Va începe lupta între șeful statului și alte instituții ale puterii. Va fi instabilitate politică și blocarea activității instituțiilor statului. Sunt convins că aceasta va duce la înrăutățirea situației în țară în plină iarnă și în condițiile pandemiei, a declarat Dodon.

Cât privește relațiile cu partenerii externi, Dodon a menționat că va continua să promoveze o politică externă echilibrată, care să mențină relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul.

Dacă va câștiga un alt președinte, nu sunt convins că acesta va promova o politică externă echilibrată. Mă tem că vom reveni la politica agresivă împotriva Rusiei, așa cum a mai fost când la guvernare au fost unii actuali candidați la funcția de președinte. De aceea, când veți merge la urna de vot fiecare veți decide care din cele trei scenarii le veți alege, a spus Dodon.

Igor Dodon a mai declarat că, după alegeri, nu va admite confruntări, dar nici nu va repeta greșelile de acum 11 ani, când s-a cedat puterea având în spate susținerea majorității populației.

Noi ne vom apăra victoria, în mod pașnic. Noi nu avem nevoie de confruntări, de destabilizare. Știu că unii oponenți deja se pregătesc și analizează diferite variante. Dar noi nu vom repeta greșelile altora, care acum 11 ani au cedat având susținerea cetățenilor Republicii Moldova. Candidatul care va obține susținerea majorității populației trebuie să se bazeze pe această susținere și să meargă mai departe, a conchis Igor Dodon.

// socialistii.md

Întâlniri productive în suburbiile municipiului Chișinău

Întâlniri productive în suburbiile municipiului Chișinău

Igor Dodon a vizitat trei suburbii ale municipiului Chișinău: Durlești, Budești și Colonița. Candidatul independent s-a întâlnit cu zeci de cetățeni din aceste localități.

Ca și la alte întrevederi, oamenii de aici au adresat întrebări cu privire la problemele cu care se confruntă. Acestea sunt: salarii, pensii, asistență medicală, oferirea sprijinului agricultorilor.

Igor Dodon a explicat detaliat ce acțiuni sunt întreprinse în fiecare din aceste domenii. Totodată, el a menționat că reabilitarea și construcția drumurilor, reparația școlilor și a grădinițelor de copii, aprovizionarea localităților cu apă potabilă și construcția sistemului de canalizare, iluminatul stradal – sunt direcțiile prioritare pentru dezvoltarea suburbiilor.

Oamenii își doresc din tot sufletul ca țara noastră să devină prosperă. Nu putem să-i dezamăgim. Împreună vom reuși!

7 oct

Sunt mândru de concetățenii mei!

Sunt mândru de concetățenii mei!

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat raioanele de nord ale țării – Soroca și Florești.

Continuăm cursul pentru menținerea stabilității economice a țării!

Prima întrevedere de astăzi a avut loc la nordul țării cu agenții economici din orașul Soroca. Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova a analizat detaliat conținutul platformei sale electorale, remarcând că, în caz de victorie la alegeri, autoritățile vor depune eforturi deosebite pentru dezvoltarea economiei și susținerea creșterii economice, chiar și în condiții de criză pandemică și secetă.

Igor Dodon a subliniat că, chiar și în condițiile dificile actuale, toate eforturile depuse până în prezent pentru susținerea stabilității macroeconomice se vor solda cu rezultate pozitive, iar încasările fiscale vor conduce la îndeplinirea angajamentelor sociale în volum deplin.

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova a subliniat principiile fundamentale ale platformei sale electorale, axându-se pe politica socială și cea economică, dezvoltarea industriei și a infrastructurii, susținerea familiilor și a categoriilor vulnerabile de cetățeni. El a menționat că autoritățile se concentrează în mod constant asupra problemelor legate de promovarea unei politici externe echilibrate, consolidarea statalității, precum și apărarea valorilor tradiționale.

Noi știm cum să depășim șomajul și să construim drumuri bune

În timpul vizitei în teritoriu, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova a avut discuții cu locuitorii satelor Rublenița și Șeptelici, raionul Soroca. Localnicii au fost informați despre principiile de bază ale platformei electorale, iar ulterior aceștia au adresat unele întrebări care manifestă interes pentru ei.

Echipa noastră a obținut deja rezultate bune, în pofida crizei economice, a celei pandemice, dar și a secetei, a subliniat Igor Dodon.

Candidatul la funcția de președinte al țării a remarcat că în cazul în care va câștiga alegerile intenționează să soluționeze problema cu privire la crearea locurilor de muncă, construcția drumurilor bune în raion și în țară, despre cum am putea convinge tinerii să rămână în patrie.

Discuția cu privire la problemele de actualitate a permis reprezentanților autoritățile publice locale să menționeze despre finalizarea sau continuarea proiectelor locale de reabilitare a obiectelor de menire socială și de asigurare a oamenilor cu apă potabilă.

Sunt mândru de concetățenii mei! Împreună cu astfel de oameni muncitori, receptivi și implicați, noi vom reuși multe!, a subliniat candidatul la funcția de președinte.

Problemele cu care se confruntă agricultorii pot fi soluționate!

Ultima întrevedere de astăzi cu agricultorii din raionul Soroca a avut loc în satul Căinarii Vechi.

Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută cu discuții semnificative unde au fost abordate multiple subiecte. Localnicii s-au interesat de mai multe probleme legate și de viitorul țării noastre, de dezvoltarea economiei și de acțiunile de susținere a sectorului agricol. A fost remarcată importanța păstrării stabilității interne, stabilirea relațiilor reciproc avantajoase cu partenerii externi, apărarea valorilor familiale.

Bineînțeles că și agricultorii sunt îngrijorați de consecințele secetei fără precedent și mizează pe sprijin în continuare. Însă Igor Dodon i-a asigurat că având o echipă experimentată, vom continua să întreprindem măsuri eficiente menite să stimuleze dezvoltarea agriculturii.

Totodată, oamenii au dorit să cunoască cum sunt rezolvate problemele legate de reabilitarea drumurilor și a infrastructurii, precum și crearea locurilor de muncă, în primul rând, pentru tineri.

Candidatul la funcția de președinte al țării a fost rugat să contribuie la soluționarea problemelor cu privire la reparația clădirilor grădinițelor de copii, aprovizionarea cu apă potabilă, gazificare, evacuarea deșeurilor.

Le-am dat asigurări locuitorilor satului că problemele lor vor fi soluționate prin participarea activă a echipei noastre. Peste un timp ne vom întâlni din nou și vom verifica rezultatele acțiunilor întreprinse, a remarcat Igor Dodon.

Vom susține implementarea proiectelor necesare pentru raionul Florești

În cadrul vizitei în raionul Florești, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu locuitorii în centrul raional Florești.

Conversația care a avut loc nu a lăsat pe nimeni indiferent – localnicii au adresat întrebări pe diverse subiecte. Concetățenii noștri sunt îngrijorați de problemele legate de crearea de noi locuri de muncă, tarifele la serviciile locativ-comunale, indexarea pensiilor și multe altele.

Am fost rugat să susțin eforturile administrației publice locale în rezolvarea chestiunilor ce țin de competența lor. I-am asigurat că echipa noastră, la fel ca și până acum, va sprijini implementarea proiectelor necesare regiunilor, a subliniat Igor Dodon.

Asigurarea creșterii economice!

De asemenea, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova s-a întâlnit cu membrii colectivului filialei orășenești RED Nord din Florești (Rețelele electrice de distribuție Nord) și a vizitat Fabrica de unt din orașul Florești.

Am discutat cu ei, în special, despre realizarea proiectelor de infrastructură, reabilitarea drumurilor, implementarea tehnologiilor moderne în domeniul energeticii, îmbunătățirea calității logisticii și alte chestiuni din domeniul respectiv.

De asemenea, Igor Dodon a exprimat recunoștință lucrătorilor fabricii de unt, care și-a început activitatea în 1966, pentru eforturile depuse în vederea asigurării populației cu produse gustoase și calitative – este vorba despre întregul asortiment de produse lactate.

Conducerea și colectivul întreprinderii au exprimat recunoștință deosebită, deoarece Igor Dodon este primul președinte al țării care a vizitat această fabrică în toți anii de activitate.

El a subliniat intenția fermă a echipei sale de a susține și în continuare producătorii autohtoni.

I-am asigurat pe angajații întreprinderii de faptul că echipa noastră va continua activitățile de asigurare a creșterii economice a Moldovei, în pofida provocărilor majore cu care ne confruntăm, a spus Igor Dodon.

Renașterea satelor din Moldova!

În încheierea agendei de lucru de astăzi, candidatul la funcția de președinte al țării a avut o întâlnire cu locuitorii satului Ștefănești. Printre localnicii prezenți la întâlnire s-au numărat mulți reprezentanți ai generației mai tinere a țării.

M-am bucurat să văd mulți tineri și i-am asigurat de faptul că și în continuare vom depune eforturi pentru crearea locurilor de muncă, în primul rând, pentru tinerii specialiști, pentru a le crea condiții favorabile în Patrie, a subliniat Igor Dodon.

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova a menționat că, în cazul victoriei la alegeri, echipa sa de profesioniști își va continua politica de relansare și dezvoltare a localităților rurale prin crearea unor întreprinderi agroindustriale mici și a unor platforme industriale.

6 oct

Îndemnăm cetățenii țării să se unească în jurul lui Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își declară susținerea pentru candidatul independent Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova. Îl cunoaștem ca o persoană care susține în mod constant statalitatea moldovenească, valorile tradiționale, unificarea țării și pacea interetnică în societatea noastră. Igor Dodon este un economist profesionist și competent, familiarizat pe deplin cu nevoile și cerințele economiei naționale a țării.

Partidul Socialiștilor susține toate inițiativele înaintate de Igor Dodon în programul său electoral: protecția socială a populației, dezvoltarea și modernizarea sistemului de sănătate, politica demografică, consolidarea și îmbunătățirea sistemului de învățământ, reabilitarea zonelor rurale, industrializarea și dezvoltarea sectorului agricol, modernizarea infrastructurii de transport.

Partidul Socialiștilor a pledat întotdeauna pentru statalitatea moldovenească, identitatea, neutralitatea și unificarea pașnică a țării. Considerăm extrem de importantă o nouă reformă constituțională în domeniul justiției și interzicerea “turismului politic”. Pentru a consolida pacea civilă și interetnică, considerăm că este necesară adoptarea unei noi Legi cu privire la funcționarea limbilor, în care limba moldovenească să păstreze statutul de limbă de stat unică pe teritoriul țării, iar limba rusa să devină limba oficială a comunicării interetnice.

Susținem cursul către o politică externă echilibrată, către consolidarea relațiilor cu Federația Rusă și Uniunea Europeană, precum și cu vecinii noștri cei mai apropiați – România și Ucraina. PSRM se declară pentru păstrarea și consolidarea statutului neutru al Republicii Moldova.

Totodată, PSRM pledează pentru participarea activă a Republicii Moldova la noi proiecte de integrare în spațiul post-sovietic, precum Uniunea Economică Eurasiatică. Reamintim că Republica Moldova a primit statutul de observator oficial în UEEA și a semnat un Memorandum de Cooperare cu această organizație anume în perioada în care țara noastră a fost condusă de Igor Dodon.

Partidul Socialiștilor este convins că doar Igor Dodon este capabil să realizeze acest program și să finalizeze reformele inițiate. Experiența, caracterul și poziția sa în viață sunt astăzi solicitate, în contextul crizei globale cauzate de pandemia de COVID-19, amenințările interne și externe la adresa statalității țării noastre. // socialistii.md

Cetățenii noștri sunt gata să ajute la dezvoltarea ținutului natal

Cetățenii noștri sunt gata să ajute la dezvoltarea ținutului natal

Pe 6 octombrie, Igor Dodon, în calitate de candidat înregistrat oficial la funcția de președinte al țării, a efectuat o vizită în două raioane din zona de sud a țării – Cahul și Vulcănești.

Cetățenii nu doar solicită sprijin, ci oferă și soluții la probleme

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, inițial a mers în satul Frumușica, unde s-a întâlnit cu localnicii, precum și cu locuitorii satelor vecine, Chioselia Mare și Borceag, care au venit special pentru această întâlnire.

Igor Dodon a menționat că localnicii au abordat aceleași probleme care îi preocupă și pe ceilalți locuitori ai țării noastre – crearea de noi locuri de muncă, construirea și repararea sistemelor de aprovizionare cu apă, construcția de drumuri moderne, indexarea pensiilor și multe altele.

La fel ca și în alte localități, oamenii îmi adresează întrebări despre căile de soluționare a problemelor actuale, cer susținere și chiar își exprimă disponibilitatea de a ajuta la dezvoltarea ținutului natal. Mă bucur foarte mult că cetățenii noștri sunt foarte receptivi, adresează întrebări, propun soluții. Sunt plăcut surprins de acest dialog deschis.

Platforma noastră electorală vizează soluționarea principalelor probleme socio-economice ale Moldovei

În timpul vizitei în raion, Igor Dodon a mers la întreprinderea agricolă “Bostavan” – unul dintre cei mai mari producători de vinuri unde a discutat cu lucrătorii chiar în plantația de viță de vie.

Am vorbit despre problemele lor, le-am ascultat doleanțele. Cel mai frecvent au fost menționate – lipsa locurilor de muncă, calitatea drumurilor, protecția socială a categoriilor vulnerabile de cetățeni, a remarcat Igor Dodon.

El le-a vorbit agricultorilor despre principalele teze din platforma sa electorală, care include cele mai importante aspecte ale vieții social-economice, politicii interne și externe a țării.

De asemenea, Igor Dodon a ajutat lucrătorii Bostavan la recoltarea strugurilor pe podgoriile întreprinderii.

După discuții, am participat cu drag la recoltarea strugurilor – cunosc foarte bine și de mult timp această îndeletnicire! Tatăl meu m-a învățat să culeg struguri, iar acum transmit aceste deprinderi și feciorilor mei, a menționat Igor Dodon.

Echipa de profesioniști care se află la conducere a reușit să mențină stabilitatea în țară și să își îndeplinească toate obligațiile sociale

La Cahul, Igor Dodon a vizitat combinatul de panificație.

Am discutat cu membrii colectivului, le-am vorbit despre principalele direcții ale activității echipei noastre, inclusiv despre susținerea economiei naționale și a producătorului autohton, a remarcat Igor Dodon.

El a subliniat că în pofida secetei, pandemiei și crizei economice, echipa care se află la conducere a reușit în acest an să mențină stabilitatea macroeconomică și să respecte angajamentele privind achitarea salariilor și a pensiilor.

De asemenea, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu lucrătorii întreprinderii “Cahul-Gaz”.

Am discutat despre realizările echipei noastre în ce privește gazificarea țării, dar am precizat că mai avem încă foarte mult de lucru pentru finalizarea acestui proces atât de necesar tuturor, a subliniat Igor Dodon.

Securitatea energetică a Moldovei în centrul atenției profesioniștilor de la conducerea țării

În timpul vizitei sale în raioanele de sud ale țării, Igor Dodon s-a întâlnit și cu lucrătorii întreprinderii “Danube Oil”, care se află pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești și este amplasat în punctul cel mai sudic al țării, unde Prutul se revarsă în Dunăre, iar țara noastră are ieșire la Marea Neagră. Anume aici sunt situate companii de transport și de logistică foarte mari, care au un rol important în comerțul exterior al Moldovei.

În timpul conversației, au fost abordate și subiecte legate de securitatea energetică a țării, precum și creșterea economică a Republicii Moldova.

Soluționăm cu succes problemele stringente ce țin de dezvoltarea Republicii Moldova

În încheierea vizitei în raionul Cahul din 6 octombrie, Igor Dodon a vorbit cu locuitorii satului Cîșlița-Prut. Și aici, dumnealui a discutat activ despre problemele cu care se confruntă oamenii, în special cu privire la protecția socială, crearea de noi locuri de muncă, precum și reabilitarea drumurilor și aprovizionarea localităților cu apă potabilă.

I-am asigurat pe cetățeni de faptul că echipa noastră de profesioniști este gata și în continuare să soluționeze problemele stringente ce țin de dezvoltarea țării, a subliniat Igor Dodon.

4 oct

Susținerea satelor din Moldova a fost și va fi prioritatea activității echipei mele

Susținerea satelor din Moldova a fost și va fi prioritatea activității echipei mele

Pe 4 octombrie, Igor Dodon a mers în prima sa vizită în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Primele au fost vizitate două raioane din nordul țării – Briceni și Ocnița.

În raionul Briceni, Igor Dodon a avut întâlniri cu cetățenii din orașele Briceni și Lipcani, precum și din satele Tețcani și Corjeuți. Oamenii au pus în discuție aceleași teme: mărimea salariilor și pensiilor, reabilitarea drumurilor, aprovizionarea localităților cu apă potabilă, susținerea agricultorilor și a altor agenți economici.

Cunosc foarte bine grijile concetățenilor noștri. Cu atât mai mult că majoritatea problemelor din domeniul sănătății, educației, protecției sociale au fost mereu pe agenda noastră de lucru și vom continua să depunem eforturi pentru a implementa proiecte concrete în beneficiul oamenilor.

În satul Corjeuți, raionul Briceni, candidatul a vizitat întreprinderea agricolă SRL Arman Plant – cel mai mare producător de cartofi din țară. În acest sezon, datorită irigării prin picurare, întreprinderea practic și-a dublat volumul producției: aproximativ 40 de tone la hectar, pe o suprafață totală de 150 de hectare. Rezultate bune au înregistrat și la cultivarea altor legume.

Igor Dodon a felicitat conducerea și colectivul gospodăriei cu ocazia rezultatelor bune pe care le-au obținut și le-a mulțumit pentru eforturile depuse în vederea asigurării securității alimentare a țării în aceste condiții dificile de secetă, pandemie și criză economică.

În cei patru ani de activitate a echipei noastre, domeniului agricol i-a fost acordat mai mult suport, inclusiv financiar, iar această practică va continua, a subliniat candidatul la funcția de președinte.

În raionul Ocnița, Igor Dodon, pe lângă centrul regional Ocnița, a vizitat satele Corestăuți, Grinăuți-Moldova și Bîrnova. În satul Corestăuți, s-a familiarizat cu activitatea unei întreprinderi agricole, care se ocupă de cultivarea fructelor, în special, a merelor.

Noi avem livezi frumoase de mere, cu o roadă bogată și gustoasă, și toate acestea datorită muncii unor oameni extraordinari, care în aceste zile adună fructele, a menționat Igor Dodon.

Candidatul la funcția de președinte a mulțumit pentru efort și dragoste față de pământul natal, dar și pentru că nu s-au descurajat în acest an atât de dificil, afectat de pandemie, secetă și criză economică.

Noi am ajutat și vom ajuta în continuare agricultorii noștri, în pofida tuturor dificultăților. Ca și până acum, vom lucra pentru oameni, a subliniat Igor Dodon.

În satul Grinăuți-Moldova, Igor Dodon a vizitat biserica “Acoperământul Maicii Domnului”, care a fost distrusă anul trecut de un incendiu devastator. Acum structura construcției este restabilită aproape în întregime, urmează să fie finalizată construcția cupolelor, a acoperișului, instalate vitraliile și finisate lucrările de interior.

În curtea acestei biserici, Igor Dodon a discutat cu locuitorii satului.

Anterior, noi am acordat sprijin pentru restabilirea bisericii, or, religia ortodoxă este una dintre temeliile statalității noastre, iar apărarea valorilor tradiționale constituie unul dintre punctele cheie ale platformei mele electorale, a evidențiat Igor Dodon.

Potrivit candidatului, susținerea localităților rurale ale Moldovei a fost și va fi o direcție prioritară de activitate pentru echipa noastră.

Noi vom continua reabilitarea drumurilor, aprovizionarea localităților cu apă potabilă, gazificarea, iluminatul stradal, reciclarea deșeurilor. Vom crea locuri de muncă în baza platformelor industriale regionale, vom restabili instituțiile medicale și cele de învățământ. Fără o stabilitate la sat nici țara nu poate fi prosperă, a remarcat Igor Dodon.

În orașul Ocnița Igor Dodon a discutat despre proiectele sociale pe care le va promova în continuare, precum și despre crearea locurilor de muncă, dezvoltarea altor proiecte de infrastructură. Oamenii din Ocnița au fost anunțați despre decizia autorităților de a crea în această zonă o platformă industrială, ceea ce va permite atragerea investițiilor și impulsionarea dezvoltării regiunii de nord a Moldovei.

Destinația finală a vizitei din nordul țării a fost satul Bîrnova, raionul Ocnița.

Am fost bucuros să comunic cu câteva zeci de persoane care au venit să adreseze întrebări despre ceea ce-i îngrijorează. Am remarcat buna informare a oamenilor noștri și dorința lor sinceră de a trăi în țară și de a contribui la prosperarea ei, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, candidatul le-a vorbit despre realizările echipei sale în domeniul social, economic, precum și ce ține de consolidarea statalității. Igor Dodon i-a asigurat pe săteni că realizarea proiectelor naționale va continua, în pofida pandemiei, crizei și altor dificultăți.

După 10 întâlniri în 2 raioane din regiunea de nord a Republicii Moldova – un pic obosit, dar plin de emoții pozitive. Oamenii au participat activ la discuții, au pus multe întrebări, la care, cred, le-am oferit răspunsuri detaliate, a scris Igor Dodon pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

Mă întorc acasă cu flori pentru soție și mere pentru copii din livezile de la nordul țării. Avem o țară frumoasă, cu oameni darnici, ospitalieri și binevoitori. Moldova are viitor!, a declarat candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova la sfârșitul zilei.

2 oct

Igor Dodon a prezentat cei șapte piloni pe care va construi campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Igor Dodon a prezentat cei șapte piloni pe care va construi campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Republica Moldova are nevoie de o politică responsabilă și echilibrată. În ultimii ani, țara noastră a trecut prin multe provocări precum căderea regimului oligarhic, pandemia mondială provocată de COVID-19, dar și cea mai severă secetă din istoria țării. Acum, cetățenii Republicii Moldova merită să trăiască într-o țară liniștită și prosperă. Cu acest mesaj candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat startul campaniei electorale.

Igor Dodon a prezentat cei șapte piloni pe care se va baza în această perioadă:

 1. Grija pentru oameni. Aici o să venim cu propuneri concrete ținând cont de experiența noastră din ultimii ani, referitor la politica socială, medicină, educație.
 2. Oraș confortabil și sate moderne. Vom continua cu bunele practici de asigurare cu apă și canalizare, iluminare și gazificare, modernizarea infrastructurii, salubrizarea localităților.
 3. Economia durabilă. Noi avem în echipă economiști de valoare, vom putea asigura o nouă abordare pentru agricultură, vom merge cu platforme industriale în toată țara și ne propunem un plan ambițios de digitalizare a țării.
 4. Apărarea și consolidarea statalității. Suntem popor fericit, care are țara sa. În lume sunt mii de popoare, doar câteva sute au țara sa suverană, independentă. Trebuie să ne păstrăm independența și să o transmitem nepoților și strănepoților noștri. Tot aici vorbim de rezolvarea problemei transnistrene.
 5. Politica internă. Aici vorbim de reforma constituțională, am ieșit deja cu propunerea de a reduce numărul de deputați în Parlament și de a interzice traseismul politic. O să venim cu reforma justiției, imediat după ce va fi avizată cu partenerii externi.
 6. Politica externă echilibrată. Nu vrem să fim prieteni cu cineva împotriva cuiva. Vom continua să implementăm Acordul de Asociere cu UE, vom restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă, vom dezvolta relațiile noastre în cadrul CSI și statutul de observator în Uniunea Eurasiatică, vom avea relații bune cu vecinii Ucraina și România și vom dezvolta parteneriatele strategice cu SUA, China, Turcia ș.a.
 7. Păstrarea valorilor creștine și tradiționale. Republica Moldova este o țară unde 95–96 la sută din populație sunt creștini-ortodocși. Nu existată altă țară în lume cu o pondere atât de mare. Pentru noi nu sunt dorite acele valori, care încearcă să le promoveze cineva în Republica Moldova, să ne infecteze. Păstrarea valorilor tradiționale, a familiei tradiționale, este un pilon de bază pentru dezvoltarea țării.

// socialistii.md

De ce votăm pentru Igor Dodon

De ce votăm pentru Igor Dodon
 1. Datorită lui Igor Dodon s-a reușit ca toate pensiile să fie indexate de două ori pe an, pensiile să fie indexate de două ori pe an, iar 660 mii de persoane să primească indemnizații a câte 700 de lei. La inițiativa sa, salariile angajaților din domeniul sănătății se vor majora de două ori. Următoarea etapă – dublarea salariilor pentru pedagogi. Sute de milioane de lei au fost câștigate de exportatorii din Moldova și au fost create mii de locuri de muncă datorită înțelegerilor dintre președintele Republicii Moldova cu liderii din străinătate.
 2. Datorită unei politici responsabile și echilibrate, Igor Dodon a restabilit relațiile de prietenie cu Rusia, iar grație acestui fapt, sute de mii de migranți din Moldova au reușit să-și soluționeze problemele, să se deplaseze și să lucreze liber. Totodată, președintele Moldovei a menținut relații bune atât cu Rusia, cu țările din CSI, cu vecinii noștri România și Ucraina, cât și cu statele din UE, cu SUA, China și alți parteneri externi.
 3. Igor Dodon nu va admite o revanșă a oligarhului Plahotniuc, pe care el și echipa sa l-au alungat în vara anului 2019, eliberând Moldova de influența acestuia.
 4. Igor Dodon este aproape de popor. Pe parcursul a 4 ani, el a vizitat peste 600 de localități ale țării și a comunicat cu peste 70 mii de persoane.
 5. Igor Dodon nu va permite lichidarea raioanelor sau închiderea școlilor și spitalelor, precum și nici vânzarea pământului către cetățenii străini, păstrându-l pentru viitoarele generații.
 6. Igor Dodon nu va admite privatizarea întreprinderilor strategice ale statului și a obiectelor de infrastructură și va face tot posibilul pentru a întoarce în buget miliardele furate din sistemul bancar.
 7. Igor Dodon poate menține pacea interetnică și socială în țară și va restabili încrederea pe ambele maluri ale Nistrului, pentru reîntregirea statului.
 8. Igor Dodon va apăra valorile creștine și ale familiei tradiționale de atacurile și presiunile din partea grupurilor de influență liberale și globaliste, care promovează norme morale străine poporului moldovenesc.
 9. Igor Dodon consolidează națiunea civică moldovenească, prin promovarea istoriei, tradițiilor, culturii și obiceiurilor Moldovei, păstrând memoria despre cele mai importante personalități și evenimente istorice, inclusiv, cu susținerea președintelui Igor Dodon a fost mereu comemorată eliberarea țării noastre de fascism și contribuția strămoșilor noștri în Victoria comună obținută în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
 10. Igor Dodon va menține neutralitatea, suveranitatea și statalitatea Moldovei și nu va admite consolidarea și răspândirea unionismului sau a altor mișcări anticonstituționale în țara noastră.

1 oct

Igor Dodon a semnat Codul de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale

În calitate de concurent electoral, am semnat Codul de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Consider că trebuie să avem o campanie electorală corectă, cu respectarea demnității și imaginii tuturor participanților la scrutin.

Să fim destoinici și decenți în comunicarea politică. Alegerile vor trece, dar loc de bună ziua trebuie să rămână între concurenții electorali. // Facebook

septembrie 2020


29 sep

De astăzi, sunt oficial candidat pentru alegerile prezidențiale

Igor Dodon – candidat pentru alegerile prezidențiale

De astăzi, sunt oficial candidat pentru alegerile prezidențiale, sunt pregătit pentru startul campaniei electorale, care va fi dat pe 2 octombrie. Comisia Electorală Centrală a verificat și aprobat toate documentele necesare pe care le-am depus. Îi mulțumesc încă o dată echipei de colectare a semnăturilor pentru lucrul lor responsabil.

Pentru mine personal, intrarea în campania electorală nu va modifica semnificativ regimul de activitate pe care l-am avut până acum, în acești ani, și care a constat, în mare parte, din întâlniri, din sute de întâlniri, cu cetățenii. În aceste alegeri, eu voi continua să le explic oamenilor care sunt problemele țării, care sunt soluțiile pe care le-am aplicat, ce rezultate am dobândit, ce nemulțumiri încă mă frământă, ca șef de stat, ce planuri și speranțe am pentru viitorul Moldovei.

Vă anunț că pentru întreaga durată a turului I, nu voi participa la dezbaterile televizate, fiindcă prioritatea mea este comunicarea directă cu oamenii. Le voi lăsa concurenților electorali prilejul să vorbească ce vor și cum vor la televizor. Eu unul voi vorbi în sate, în orașe, la întreprinderi, în piețe și străzi. Voi fi printre cetățeni. Le voi da asigurarea că în persoana mea vor găsi în continuare încredere, echilibru, caracter și responsabilitate și că vom depăși și pandemia, și consecințele secetei, și alte nevoi care s-au abătut asupra noastră în această perioadă.

Să fie într-un ceas bun aceste alegeri pentru Moldova. Iar eu voi demonstra că țara poate fi condusă eficient și în vremuri grele, și, mai ales, în vremuri bune, care numaidecât vor veni pentru noi toți după drama pandemiei și a secetei. Am încredere în poporul Moldovei și am încredere în puterile mele de a face țara noastră mai bogată și mai frumoasă.

28 sep

Am participat la ședința săptămânală cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu

Igor Dodon a participat la ședința săptămânală cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu

Am discutat câteva subiecte de bază, inclusiv răspândirea COVID-19 și măsurile de control. Am subliniat că avem locuri suficiente în spitale, precum și medicamente, teste și consumabile.

În continuare am comunicat că, începând cu 1 octombrie, vom începe achitarea suportului în valoare de 900 lei pentru toți cei 660 mii de pensionari, pensiile cărora sunt sub 3 000 lei.

În altă ordine de idei am vorbit despre reparația clădirii Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici”, despre acordarea în continuare a suportului financiar agricultorilor ce au suferit în urma secetei, precum și despre finalizarea reparației drumurilor, în cadrul Programului național “Drumuri bune pentru toți”, planificată pentru începutul lunii noiembrie.

Totodată, am comunicat, că la 2 octombrie începe campania electorală din care motiv ședințele săptămânale ale conducerii de vârf nu vor avea loc, pentru a evita orice speculație privind utilizarea resursei administrative.

Pe finalul întrevederii ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din zona Nagorno-Karabah, am îndemnat ambele părți la încetarea focului și la pace. În context, am reiterat că atât Armenia, cât și Azerbaidjanul sunt partenerii Republicii Moldova, având relații bune cu conducerea ambelor state. Din acest considerent am îndemnat ambele comunități etnice din țara noastră să păstreze calmul și să nu “aducă” conflictul respectiv în Republica Moldova.

Vladimir Putin i-a urat succes lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale

Vladimir Putin i-a urat succes lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a urat succes colegului din RM, Igor Dodon în alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 1 noiembrie.

Sper foarte mult că și după alegerile prezidențiale, care vor avea loc peste aproximativ o lună și eu, apropo, vreau să vă urez succes, noi vom reuși să continuăm lucrul început de Dvs. privind refacerea relațiilor interstatale și dezvoltarea lor, a declarat Putin în cadrul videoconferinței cu Igor Dodon.

Președintele Federației Ruse a menționat că relațiile moldo-ruse au avut o perioadă dificilă, dar recent, datorită eforturilor lui Dodon, îmbunătățirea acestora a fost observată în conformitate cu Acordul de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Moldova, care va împlini 20 de ani în decembrie. // socialistii.md

21 sep

Grupul de inițiativă a depus semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii mele în alegerile prezidențiale

Grupul de inițiativă a depus semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale

Au fost colectate de la 800 până la 1 000 de semnături din 24 de unități administrativ teritoriale de nivelul doi, inclusiv 4 240 din mun. Chișinău, 1 309 – mun. Bălți, 1 770 din Găgăuzia. În total – 25 mii de semnături.

Urmează să fiu pe poziția a 4-a în buletinul de vot, după ce CEC va verifica și va valida documentele depuse. Voi lupta pentru încă 4 ani de mandat prezidențial, ca să asigur buna funcționare a statului în aceste vremuri grele în plan mondial, dar și regional, marcate de pandemie, secetă și probleme demografice. Voi lucra în cei patru ani și pentru a duce la bun sfârșit, cu responsabilitate, toate proiectele promise cetățenilor.

Sunt sigur că Moldova este țara în care vrem să trăim! Împreună vom reuși!

9 sep

Declarația lui Igor Dodon după înregistrarea grupului de inițiativă

Declarația lui Igor Dodon după înregistrarea grupului de inițiativă

Astăzi sunt alături de susținătorii mei din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor ș̦i le mulțumesc și pe această cale pentru suportul lor.

Este abia prima etapă în procedura de înregistrare pentru alegerile din noiembrie, de aceea, un program mai desfășurat despre participarea mea în alegerile prezidențiale voi putea oferi abia după înregistrarea oficială a candidaturii, după ce vor fi adunate semnăturile necesare.

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte, fiindcă m-am convins de susținerea cetățenilor și de dorința lor să-mi continui activitatea la Președinție și să duc cu bine până la sfârșit agenda mea politică, să realizez toate obiectivele economice și sociale, să asigur acel progres pentru Republica Moldova, pe care ni-l dorim cu toții. Este și dorința mea, să continui, în mandatul doi, ceea ce am început în primul mandat.

Trebuie să recunosc, că acești ani la Președinție au fost foarte dificili. În prima perioadă, ne-am confruntat cu regimul oligarhic al lui Plahotniuc, pe care însă am reușit să-l dăm jos. Apoi a venit pandemia COVID, seceta, sistarea activității multor agenți economici. A fost greu de gestionat toate aceste procese, dar cred că ne-a izbutit să menținem economia și să achităm toate plățile față de pensionari și bugetari, inclusiv să ajutăm agricultorii, mediul de afaceri. Și deciziile noastre s-au dovedit a fi corecte.

Eu sper foarte mult că, odată cu depășirea pandemiei, se vor deschide noi posibilități pentru a continua mai activ realizarea proiectelor mele politice, a acelor proiecte sociale pentru care cetățenii mi-au oferit votul în 2016 și, sunt convins, îl vor oferi și în 2020.

Oamenii înțeleg că în aceste momente de pandemie și criză economică mondială, țara noastră are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, de echilibru în relațiile externe, de fermitate în menținerea disciplinei de guvernare, iar experimentele politice pe care le propun unele partide în aceste alegeri ar putea arunca țara într-un haos economic, social și politic din care să nu mai iasă mult timp.

Nu ne mai putem permite experimente, cu politicieni iresponsabili fără viziune clară, fără proiect, fără experiență, care au cetățenia altui stat și care s-au transformat în marionete dirijate din exterior.

Cred că Moldova trebuie să fie condusă de un lider patriot, responsabil, cu caracter, care respectă valorile naționale, respectă tradițiile moldovenești și credința creștină, iar în politica externă știe să aibă relații bune și cu Rusia, și cu Occidentul.

Moldova are nevoie de un lider care nu va permite revanșa oligarhilor, va păstra neutralitatea țării și va menține ordinea și pacea interetnică. Și eu sunt absolut convins că anume aceasta este și opinia majorității cetățenilor.

Le urez succes oponenților și fie ca aceste alegeri să fie dintre cele mai libere și corecte din câte au fost în Republica Moldova.

Poporul să decidă și noi să dăm ascultare acestei decizii.

Cu Doamne ajută pentru binele Moldovei și prosperitatea poporului nostru! // Facebook

8 sep

Am participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM

Igor Dodon a participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM

Astăzi am participat la ședința fracțiunii parlamentare a PSRM în cadrul căreia cei 37 de deputați au discutat prioritățile pentru noua sesiune plenară de toamnă.

Am salutat principiile evidențiate de deputați care vor sta la baza activității lor în următoarele luni: suport pentru politicile sociale; susținerea sectorului real al economiei, în mod special, a agriculturii; gestionarea eficientă a situației pandemice; asigurarea unui proces electoral democratic, transparent și corect.

Deputații PSRM au susținut propunerea mea de a majora indemnizația unică pentru beneficiarii de pensii și plăți sociale cu venituri lunare de până la 3 000 de lei, de la 700 la 900 de lei. În context s-a discutat și despre suportul pentru perioada rece a anului de care vor beneficia persoanele cu venituri mai mici.

Totodată, fracțiunea PSRM a decis că va sprijini și pachetul agricol, care vine să ajute fermierii ce au avut de suferit de pe urma secetei din acest an. Pachetul prevede subvenționarea dobânzilor la creditele obținute de către agricultori, subvenționarea din contul TVA, a impozitului funciar și a altor plăți salariale, ceea ce înseamnă 110 milioane de lei suport suplimentar pentru agricultori. La fel, fracțiunea PSRM va susține introducerea moratoriului asupra controalelor fiscale la agricultori până la sfârșitul acestui an. Deputații socialiști au decis ca, de comun cu reprezentanții Guvernului, să elaboreze un nou pachet de suport pentru agricultori pentru anul 2021.

Un alt subiect discutat la ședința fracțiunii PSRM a vizat reluarea procesului de învățământ de la 1 septembrie. În context, PSRM a decis să voteze pentru proiectul Guvernului Chicu de majorare cu 140 de milioane de lei a bugetului destinat domeniului educației. Banii suplimentari sunt necesari pentru a eficientiza măsurile anti-COVID-19 în grădinițe, școli și licee.

În final, ne-am referit la tema alegerilor prezidențiale din această toamnă. Am fost unanimi în opinia că acest proces trebuie să fie unul corect, liber exprimat, cu maximă transparență din partea tuturor instituțiilor statului și în special, a celor electorale.

4 sep

Doar împreună avem puterea să construim Moldova prosperă și puternică!

Dragi concetățeni,

La sfârșitul primului mandat de președinte al Republicii Moldova, vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru votul de încredere oferit acum patru ani.

În această perioadă am avut marea onoare să reprezint statul în numele tuturor cetățenilor.

Am făcut-o cu responsabilitate și cu angajament pentru oamenii din toate categoriile sociale. Zecile de programe sociale și numeroasele inițiative legislative, au avut impact pentru sute de mii de moldoveni.

Am făcut-o cu tărie de caracter și cu convingerea că ne putem decide destinul și viitorul. Anul 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru, când am contribuit decisiv, la eliberarea statului din captivitatea oligarhiei.

Am făcut-o cu răspundere, cu demnitate și cu echilibru în dialogul cu prietenii noștri din exterior. Suntem astăzi o țară, care își afirmă locul în lume și care nu se implică în lupte geopolitice murdare.

Am făcut-o cu respect pentru valorile noastre strămoșești și cu conștiința faptului că tot ce avem noi mai sfânt și mai scump, este familia și credința în Dumnezeu.

Sunt convins că stabilitatea și prosperitatea pe care ne-o dorim cu toții, depind de alegerile și de opțiunile noastre. Deciziile noastre de azi vor influența destinul generațiilor care vor veni după noi. Trebuie să acționăm cu responsabilitate și cu implicare, până vom reuși să facem din Moldova o țară modernă, în care să ne simțim mândri că suntem cetățeni moldoveni.

Doar împreună, uniți și responsabili, cu respect pentru trecut și cu speranță în viitor, avem puterea să construim Moldova prosperă și puternică!

3 sep

Președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova

Președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova

Azi, 3 septembrie, se împlinesc 30 de ani de la instituirea prin lege a funcției de președinte al Republicii Moldova. Atunci, în anul 1990, în procesul de reformare a sistemelor politic și socioeconomic din țara noastră, în scopul consolidării ordinii constituționale și a suveranității statale, a drepturilor, libertăților și securității cetățenilor, îmbunătățirii interacțiunii organelor centrale de stat, deputații au considerat că Moldova are nevoie de un președinte, ales de cetățeni.

În 1994, statutul și atribuțiile președintelui au fost legiferate în Constituție. Spre regret, pe parcursul anilor o serie dintre atribuțiile șefului statului au fost anulate, iar aceasta a dus la subminarea puterii de stat și consolidarea oligarhiei în politica moldovenească.

Pe parcursul a trei decenii, experți, politicieni, dar și oameni de știință și-au expus opiniile contradictorii privind rolul președintelui în cadrul administrației statului și în societate. Totuși, istoria politică a țării din ultimii 30 de ani demonstrează că instabilitatea în Parlament, pe de o parte, și atribuțiile reduse ale președintelui, pe de altă parte, nu întotdeauna au fost benefice pentru funcționalitatea puterii executive. Astfel, ținând cont de experiența mea de deputat, de viceprim-ministru și de președinte și luând în considerare opiniile cetățenilor, politicienilor, oamenilor de știință, ale specialiștilor în domeniul administrației publice, consider că președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova. Atribuțiile președintelui ales de popor ar trebui să-i ofere pârghii pentru a depăși crizele instituționale, pentru a asigura funcționalitatea puterii executive în perioadele de instabilitate politică și parlamentară. Cetățenii, poporul care este suveranul puterii în stat, au nevoie de un președinte activ, eficient, capabil să soluționeze problemele țării, să fie un bun mediator al ramurilor puterilor în stat.

Exprim speranța că membrii Comisiei privind reforma constituțională, instituită recent prin decret, personalități notorii din domeniul dreptului și al administrației publice, vor aborda și aspectele relative la statutul și atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

iulie 2020


20 iul

Prin moțiunea de cenzură de azi opoziția a demonstrat cât de bine i se potrivește numele de Alianța Haosului

Cele patru partide care o compun – PAS, PPPDA, Partidul pro Plahotniuc și Partidul “Șor” – au încercat să își mascheze eșecul și umilința zilei de azi prin justificări inventate, prin provocări degradante pentru forul legislativ și prin discursuri populiste.

Societatea a avut ocazia să vadă ce se ascunde în spatele acestor personaje politice, să vadă că sunt în stare să provoace doar scandal, haos și instabilitate. Moțiunea a căzut pentru că, de la bun început a fost o acțiune fără conținut, o improvizație politică și s-a bazat exclusiv pe scenariul oligarhic de a mai smulge niște deputați din rândul majorității.

Dar astăzi, oligarhii au primit lecția cuvenită, că banii nu pot cumpăra chiar totul și chiar pe toți.

Sper că Maia Sandu și Andrei Năstase au înțeles și ei din această experiență umilitoare că nu a meritat să-și pună semnăturile la un loc cu grupările mafiote reprezentate de Pro Moldova și Partidul “Șor”, la un loc cu hoții miliardului, nu a meritat să-și păteze numele căzând în capcana acestora.

Cred că acum e important să învățăm cu toții din ceea ce s-a întâmplat, atât cei din opoziție, cât și cei de la guvernare, să lăsăm în urmă aceste evenimente penibile și să vedem ce se poate face bun pentru oameni mai departe.

În Parlament avem în acest moment doar patru partide politice autentice: PSRM, PDM, PAS și PPPDA. Pentru a îmbunătății lucrurile în țară, e necesar ca PSRM și PDM, ca partide de guvernare, să aibă un dialog constructiv cu partidele veritabile de opoziție, PAS și PPPDA, să discute despre obiecțiile pe care acestea le au în privința activității guvernării și să intervină acolo unde se poate pentru a face modificările necesare.

Ca președinte al țării sunt gata să sprijin orice soluție propusă de aceste patru partide, să sprijin dialogul lor și soluțiile identificate, dar exclud cu toată fermitatea absolut orice dialog cu partidele mafiote din Parlament, cele conduse și finanțate de Șor și Plahotniuc.

Apelul meu către forțele politice sănătoase din Parlament este să identifice rapid, pe calea dialogului, cele mai bune soluții ca Moldova să depășească cu bine această perioadă complicată generată de pandemie. Niciun partid nu este perfect și nu deține adevărul suprem, dar fiecare din cele patru partide poate veni cu propuneri realiste și constructive pentru a le face oamenilor viața mai ușoară.

9 iul

Rog toți deputații din Parlament să dea dovadă de responsabilitate și să asigure deblocarea activității Parlamentului

Dragi concetățeni,

Urmăresc cu atenție, interes și îngrijorare ceea ce se întâmplă în organul legislativ al statului. Astăzi, în Parlament, se va face o nouă încercare pentru realizarea procedurilor necesare ca banii acordați de stat să ajungă la medici, la pensionari, agricultori și alte categorii de cetățeni.

Aceasta este a 4-a încercare pe care o face Guvernul, dar, după cum bine cunoașteți, opoziția parlamentară o blochează. O parte din acești bani deja ar fi putut ajunge la oameni, dacă partidele oligarhice, sprijinite benevol sau inconștient de Maia Sandu și Năstase, nu s-ar fi opus. Argumentele pe care le folosesc aceste partide pentru a bloca banii oamenilor nu au nicio legătură cu realitatea – este doar o încercare a opoziției de a paraliza Parlamentul cu ajutorul deputaților cumpărați.

Este clar – avem în Parlament o Alianță a Haosului, care dorește un singur lucru, oamenii să trăiască cât mai rău în țară. Asta le convine lui Șor si Plahotniuc, care în zadar cred că prin acest blocaj pot șantaja președintele țării și primul ministru, pentru a-și rezolva diferite probleme penale. Totul e în zadar, pentru că noi cu criminalii nu negociem nimic nici acum, nici mai târziu, indiferent câți deputați o să mai cumpere și câte mesaje de amenințări au să mai transmită.

Această situație de blocaj îi convine și Maiei Sandu, care se conduce de un singur lucru: cu cât poporul suferă mai mult cu atât șansele ei electorale cresc. Se înșeală amarnic și sunt sigur că poporul o să-i răspundă foarte dur, atunci când va veni la cetățeni să ceară voturi, va trebui să explice mai întâi cum e să fii complice cu hoții miliardului și cum e să blochezi proiectele sociale, alături de oligarhi. Blocajul acesta îi convine și lui Năstase, care după atâtea bătălii electorale pierdute se visează măcar pentru câteva zile în funcția de prim-ministru.

Iată ce unește în aceste momente opoziția – interesele penale, deopotrivă cu cele electorale! Iată cum s-a constituit în Parlament Alianța Haosului, formată din PAS, PPPDA, Partidul “Șor” și Pro Moldova, în care fiecare acționează cu mijloacele pe care le are: unii cumpără deputați, ceilalți se fac că nu știu nimic și votează cot la cot cu ei, alții joacă rolul de conserve oligarhice care au scopul să deturneze atenția populației de la corupția din Parlament.

Stimați deputați din opoziție,

Eu am decis ca înaintea votului să vin cu un ultim apel către dvs.: încetați aceste jocuri politice și lăsați Guvernul să dea banii medicilor, pensionarilor, agricultorilor. Încetați să mai veniți cu scuze și explicații ridicole, mergeți mai bine în parlament și asigurați cvorumul, pentru asta vă plătesc cetățenii, nu ca să executați ordinele venite de la Șor și Plahotniuc.

Mă adresez în special către PAS și PPPDA, eu sper că încă nu va cumpărat Candu pe toți și vă mai pasă cât de cât de oamenii care v-au votat. Fac apel către aceste două partide să meargă în Parlament și să dea Guvernului posibilitatea să ajute financiar oamenii. Dacă vă imaginați că o să blocați la infinit ca acești bani să ajungă la oameni, vă înșelați.

Voi face tot ce este necesar pentru a nu vă permite să vă bateți joc de cetățeni. Împreună cu colegii din Guvern și din Coaliția de guvernare vom veni cu soluții și decizii care să deblocheze situația. Aveți ultima șansă astăzi să ieșiți din Alianța Haosului în care v-au atras Plahotniuc, Șor și Candu, să reveniți la nevoile oamenilor. Nu acești indivizi care au furat miliardul trebuie ajutați, dar cetățenii care au suferit și încă mai suferă de pe urma hoției lor, pentru ei trebuie să munciți. Iar dacă aveți și alte propuneri realiste și constructive legate de cum pot fi ajutați cetățenii, suntem gata să le ascultăm, să le discutăm, dar înainte de toate demonstrați că lucrați pentru popor, nu pentru oligarhi, mergeți la Parlament azi și asigurați cvorumul, demonstrați că v-ați lepădat de oligarhi.

Rog toți deputații din Parlament să dea dovadă de responsabilitate și să asigure deblocarea activității Parlamentului. Avem o situație dificilă din cauza corupției fără precedent care a dus la cumpărarea multor deputați, instituțiile de drept sper că vor veni cu clarificări pentru societate în ceea ce privește situația de acolo. Dar chiar și cu această situație, sper că încă există suficienți deputați care nu s-au vândut și pot asigura cvorumul și voturile necesare pentru a sprijini cetățenii să traverseze această perioadă complicată. Oamenii trebuie să știe că, în cazul în care banii pentru ei vor fi din nou blocați, ei nu vor rămâne de izbeliște, așa cum își doresc cei din Alianța Haosului.

Urmează ca împreună cu domnul prim-ministru să venim cu decizii și acțiuni pentru a fi alături de oameni în acest război cinic declanșat de PAS, PPPDA și partidele lui Plahotniuc și Șor, împotriva propriului popor.

Vreau să-mi exprim regretul în fața cetățenilor pentru tabloul urât pe care trebuie să-l privească în Parlamentul Republicii Moldova, o instituție care a devenit practic fără reprezentativitate politică, după ce un număr mare de deputați s-a vândut. Îi asigur însă că instituțiile statului își vor face datoria și vom face tot ce este necesar pentru a nu permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma unor politicieni iresponsabili.

În același timp, voi uza de prerogativele pe care le am pentru a da posibilitatea cetățenilor să aleagă un nou Parlament, să scăpăm de acei deputați care și-au trădat alegătorii și țara.

iunie 2020


18 iun

Oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea

Oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea

Observăm cu toții disperarea cu care oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea. Ei speră că așa vor reuși să se salveze, să fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară și toate schemele lor ilegale, ei speră să nu mai întoarcă banii furați, iar coruperea deputaților și crearea haosului este unicul mijloc de a scăpa de pedeapsă.

Vreau să atrag atenția că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea și va face tot ce este necesar pentru oameni în această perioadă de criză, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, dacă se va ajunge la acest lucru.

Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic PlahotniucȘorCandu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate.

Azi toată lumea înțelege că deputații-transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu–Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc.

Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM și PPPDA să dea dovadă de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar, în același timp, numărul deputaților integri la această etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur că există soluții pentru ca țara să nu revină la dezastrul în care se afla acum un an.

Ca președinte, voi acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum am făcut-o și cu un an în urmă, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor.

Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se află astăzi.

Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșeală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Năstase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politică, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justiției în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurcă.

Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țară stabilă si sigură, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în această perioadă foarte complicată de criză.

Eu sunt în egala măsură gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS si PPPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice.

În același timp, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

Nu în ultimul rând, având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor.

Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave ca ar fi fost corupți de oligarhi.

Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc intre partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi iniția în următoarele zile discuții împreună și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din Parlament.

Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului Guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreună cu Plahotniuc și Șor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor.

În încheiere vreau să-i asigur pe cetățeni că prioritatea mea la această etapă este să contribui la asigurarea stabilității țării și la asigurarea condițiilor necesare pentru a ieși împreună cu bine din situația complicată pe care o traversăm.

Anul trecut pe vremea aceasta am trecut prin greutăți si riscuri mult mai mari și am făcut față cu bine, vom reuși și de data aceasta.

Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în Republica Moldova.

mai 2020


18 mai

Oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere

Oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019. Dar tentativele ei de răzbunare trădează doar furia și neputința de a purta o luptă directă și onestă.

Astăzi am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate, care au mai fost lansate în luna iunie a anului trecut. Singurul lucru nou și interesant este relația dintre unionistul Reniță și Plahotniuc, care îl folosește pe post de instrument politic și de manipulare și ii livrează imagini prelucrate. A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în Blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi.

Mai important de remarcat este contextul în care sunt scoase aceste imagini, în ziua când Guvernul a anunțat demararea procedurilor prin care Aeroportul sa fie întors cetățenilor, când procurorii au anunțat ca au avansat în dosarul miliardului și se apropie tot mai mult de coordonatorii politici ai acestui furt, în sfârșit se dau numele concrete ale celor implicați și capete de acuzare foarte clare. Iată de ce apar astăzi aceste imagini trucate.

Am mai spus și anterior ca în discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost sa ii dau senzația ca avem o relație de colaborare ca sa întind momentul pana am putut sa acționez deschis și direct și sa scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost sa însceneze diferite provocări și pachetele pentru a le filma. Nu cunosc ce era în acel pachet, totul a fost doar o sceneta făcută pentru înregistrare. Sesizez chiar eu public Procuratura Generală sa facă toate verificările și sunt sigur ca vor descoperi falsul și manipularea care stau în spate, așa cum au descoperit și la precedentele imagini.

Faptul ca apar acum aceste imagini manipulatoare nu este întâmplător și mă aștept și la alte atacuri, la noi falsuri mediatice, la noi conserve oligarhice care se vor deconspira, inclusiv continuarea cumpărării de deputați pentru a lăsa țara fără guvern în plină criza. Toate aceasta însă nu vor stopa în nici un fel procedurile juridice îndreptate împotriva hoților miliardului și eu nu voi ceda sub nici o forma șantajului lor.

Dimpotrivă, ceea ce fac ei îmi întărește și mai tare convingerea că țara nu trebuie lăsată sa revină în captivitatea oligarhilor, iar pentru asta trebuie sa venim din nou cu decizii ferme, așa cum am făcut în iunie 2019. Și eu sunt gata de asemenea decizii, dacă va fi cazul.

11 mai

Am participat la ședința săptămânală cu președintele Parlamentului și primul ministru

Ședința săptămânală cu președintele Parlamentului și primul ministru

Inițial am menționat că în această săptămână Guvernul condus de Ion Chicu împlinește 6 luni de mandat. Am subliniat că în perioada respectivă am trecut și încă trecem prin mai multe încercări grele, inclusiv criza pandemică, dar, în pofida mai multor speculații și pronosticuri negative, nu am avut nici colaps energetic, nici economic. Guvernul Chicu gestionează eficient situația epidemiologică, și la acest capitol Republica Moldova se poziționează mult mai bine decât unele țări ale Uniunii Europene. Sunt ferm convins, că sub conducerea așa numitului “Guvern Harvard” situația ar fi fost mult mai proastă, iar Guvernul actual și în continuare va face față provocărilor.

Subiectul doi al discuțiilor de astăzi a vizat creditul din Federația Rusă, anulat recent prin decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova. Cel mai probabil, săptămâna curentă, Guvernul va demara negocieri cu Federația Rusă în privința încheierii unui nou acord în domeniul dat. Am reiterat că oamenii așteaptă soluții concrete din partea conducerii țării, și noi trebuie să facem față.

În altă ordine de idei am comunicat că la 14 mai curent, va fi convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, unde vom discuta două subiecte de importanță majoră: investigarea fraudei bancare și situația legată de Aeroportul Internațional Chișinău. Pe ambele direcții am înregistrat rezultate palpabile, fapt care explică frica unor persoane și încercările lor de a periclita stabilitatea politică în țară.

Subiectul patru al ședinței de astăzi ține de anumite speculații în privința organizării alegerilor prezidențiale, care trebuie să aibă loc în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie curent. Cu scopul dezmințirii oricăror declarații neîntemeiate, am decis să mă adresez Parlamentului Republicii Moldova cu propunerea de a desfășura alegerile șefului statului la 1 noiembrie 2020. Decizia în acest sens poate fi luată la următoarea ședință a legislativului.

Ultimul subiect abordat astăzi vizează situația actuală în Parlament. Conducerea de vârf a țării este ferm convinsă că Republica Moldova nu are nevoie de criză, ci de stabilitate, însă, am constatat revenirea anumitor forțe și persoane politice la practica vicioasă a “traseismului politic”. În prezent, circa 13–14 deputați au părăsit partidele cu care au ajuns în Parlament, ceea ce constituie mai mult de 10% din componența legislativului.

Am amintit că acestea sunt metodele folosite anterior de Plahotniuc, care a distrus trei fracțiuni parlamentare, iar astăzi reprezentanții forțelor de dreapta salută acești “transfugi” și chiar speră ca numărul traseiștilor să crească. În asemenea situație mă adresez acestor lideri politici: cu ce sunteți mai buni ca Plahotniuc? Dacă aceste persoane doresc o criză politică, să-și asume consecințele, noi, însă, vom face față și nu vom permite destabilizare în țară.


Igor Dodon

candidat independent
Igor Dodon, candidat independent

Născut: 18 februarie 1975 (49 de ani) în s. Sadova, r-nul Călărași


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Economist


Funcția deținută: Președinte al Republicii Moldova


Sloganul electoral: Împreună vom reuși!


Programul electoralПредвыборная программаRU


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă