Declarațiile lui Octavian Țîcu în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pun.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

octombrie 2020


12 oct

Cinci acțiuni ale deputatului Octavian Țîcu în Parlamentul Republicii Moldova

Cinci acțiuni ale deputatului Octavian Țîcu în Parlamentul Republicii Moldova
  1. Un candidat anti-sistem, unicul deputat care n-a semnat acordul de colaborare cu PSRM la 8 iunie 2019, iar în semn de protest față de continuarea guvernării PSRM–ACUM la 16 septembrie 2019 a părăsit rândurile formațiunii, condamnând predarea guvernării lui Igor Dodon și PSRM.
  2. A criticat și s-a opus de la tribuna Parlamentului cedării instituțiilor statului către Igor Dodon și PSRM, avertizând repetat asupra pierderii independenței R. Moldova în favoarea intereselor ruse.
  3. A înregistrat o inițiativă legislativă cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă “pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”.
  4. S-a alăturat proiectului privind modificarea Legii fundațiilor, care avea în vizor Fundațiile “Edelweiss” a lui Plahotniuc, “Din suflet” a Galinei Dodon, multiplele fundații ale lui Șor și Renato Usatîi. A cerut eliminare lacunelor legislative, oferind soluții concrete de diminuare a riscurilor de utilizare a fundațiilor de caritate în scopuri politice și mai ales, în campaniile electorale, prin cumpărarea și coruperea masivă a alegătorilor.
  5. A adus probe ale schemelor PSRM de spălare de bani prin offshore-uri din Bahamas (“Afacerea Bahamas”). Prin aceasta afacere s-a finanțat ilegal campania prezidențială a lui Igor Dodon în anul 2016.

// Facebook

10 oct

Cinci angajamente ale președintelui Octavian Țîcu

  1. Dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Actualul Parlament nu mai reprezintă votul exprimat de cetățenii R. Moldova la 24 februarie 2019. Avem nevoie de un Parlament integru, fără deputați corupți, care să reprezinte aspirațiile românești și europene ale cetățenilor noștri.
  2. Ieșirea din izolarea internațională. Datorită politicii nesăbuite a lui Igor Dodon și a guvernării PSRM-PDM, R. Moldova este izolată internațional, fără susținerea României și partenerilor occidentali. Vom repara acest lucru prin apropierea de România, redresarea relațiilor cu Ucraina și restabilirea încrederii din partea Uniunii Europene și Statelor Unite.
  3. Unificarea infrastructurii (terestră, feroviară, energetică, digital și de comunicații) cu România – calea cea mai rapidă de acces spre Uniunea Europeană!
  4. Racordarea la sistemul educațional românesc prin adoptarea curriculei comune de la școala primară până la nivel de doctorat, inclusiv preluarea standardelor academice din România.
  5. Armonizarea sistemului de securitate, ordine publică și apărare cu cel din România și cel euro-atlantic. Fără securitate nu poate exista prosperitate.

// Facebook

5 oct

Octavian Țîcu: S-a făcut dreptate

Octavian Țîcu: S-a făcut dreptate

Așa cum anunțam ieri, am mers la CEC pentru a ne face dreptate în urma notei informative care mă discalifica din campania prezidențială, a scris pe Facebook Octavian Țîcu, candidatul PUN la alegerile prezidențiale.

Am avut parte de deschiderea totală a CECului pentru verificarea listelor și procesarea semnăturilor considerate eronate. S-a lucrat până aproape de miezul nopții, timp în care s-au depistat numeroase lacune ale sistemului și greșeli umane la completarea listelor, a precizat liderul PUN.

Acesta a menționat că a depășit 16 mii semnături în 18 raioane, pe care le-a selectat pentru verificare.

Ne vom prezenta la ședința CEC din această seară, unde avem toate speranțele că vom fi înregistrați. Mulțumesc susținătorilor care în aceste zile și-au manifestat susținerea și m-au încurajat. Acest fapt a jucat un rol important pentru noi și pentru guvernare, care sper că a înțeles multe despre puterea noastră, a scris Octavian Țîcu.

3 oct

Regimul Dodon m-a eliminat din cursa prezidențială

Regimul Dodon m-a eliminat din cursa prezidențială

Ieri am fost profund șocat. Ziua în care urma să ne lansăm în campania prezidențială a fost ziua în care CEC a ales să mă anunțe că sunt exclus. Iertată-mi fie această slăbiciune nefirească, dar nu m-am gândit că regimul de guvernare poate fi așa ticălos.

Frica lui Dodon și a Moscovei față de eventualitatea participării mele în această campanie a fost atât de mare, încât a decis să elimine orice risc și să mă scoată din cursă. Singura alternativă unionistă, anti-sistem, necompromisă în schemele și înțelegerile politice, necoruptă și capabilă să-și asume lupta împotriva regimului până la demontarea lui definitivă.

Din 20 000 de mii de semnături ale cetățenilor R. Moldova, peste 5 mii au fost aruncate la gunoi, majoritatea pentru o cifră sau număr de la seria buletinului greșit și pentru faptul că s-a încurcat domiciliul. Cinic și fără scrupule. Semnături reale ale cetățenilor țării.

Asta pentru a ne arunca sub limita de 15 mii, adică la 14 548 semnături, și acceptând doar 10 raioane din cele 20 care erau cu un număr de peste 700 semnături.

Plahotniuc a invalidat votul a mii de chișinăuieni în 2018, iar Dodon a invalidat în 2020 prin CEC semnăturile a 20 000 de cetățeni și a privat de la opțiunea de vot alte zeci sau poate sute de mii.

Zilele acestui regim sunt numărate, fiți încrezători în asta! Voi reveni cu o declarație oficială imediat după anunțarea rezultatelor oficiale CEC. // Facebook

septembrie 2020


29 sep

PUN a depus listele de subscripție pentru susținerea lui Octavian Țîcu

Echipa PUN a depus astăzi la CEC listele de subscripție pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Octavian Țîcu!

Acest proces a fost unul dificil, dar frumos. Fiecare semnătură aplicată a reprezentat o negociere directă cu cetățeanul, o prezentare a platformei politice și un prilej deosebit de a cunoaște problemele localităților noastre.

Mulțumim mult celor peste 20 000 de cetățeni care ne-au susținut. // Facebook

iulie 2020


27 iul

Partidul Unității Naționale a lansat la Chișinău campania “Ce înseamnă Unirea cu România”

Ce înseamnă Unirea cu România

Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a declarat luni, la un eveniment public desfășurat în centrul orașului Chișinău, că Unirea cu România reprezintă singura cale de propășire a Republicii Moldova.

După 30 de ani de eșec politic și statal în Republica Moldova, avem la Chișinău un regim hibrid euroasiatic. Timpul experimentelor s-a încheiat. Avem o nouă misiune. Împreună cu Partidul Unității Naționale putem construi o alternativă politică care să ducă Republica Moldova rapid și eficient în spațiul euroatlantic, a spus liderul PUN la lansarea în capitală a campaniei “Ce înseamnă Unirea cu România”.

Avem deja o experiență de integrare a Basarabiei în România, în perioada interbelică, care a dat rezultate într-o perioadă foarte scurtă. Ne putem raporta astăzi la acea experiență, pentru că a fost eficientă, oferind cetățenilor Basarabiei de atunci securitate, bunăstare și o civilizație europeană, a declarat Octavian Țîcu.

El a mai spus că este inadmisibil ca la 80 de ani de la momentul ocupației sovietice să existe un decalaj atât de mare între standardele de viață ale românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Am lansat campania “Ce înseamnă Unirea cu România” ca să le spunem oamenilor că în România pensiile și salariile sunt de 3–4 ori mai mari, investițiile în agricultură sunt net superioare celor din Republica Moldova, iar cetățeanul român este cetățean european, liber a se angaja în câmpul muncii sau a învăța în spațiul comunitar și de a beneficia de drepturile pe care le au cei peste 500 de milioane de cetățeni europeni, a specificat liderul PUN.

De asemenea, el a cerut clasei politice din România să-și asume misiunea istorică față de românii din Republica Moldova.

Vă îndemn de la Chișinău să ajungeți la un consens, la un Snagov II asupra Republicii Moldova. România nu trebuie să se mai ascundă în spatele unui discurs european și să-și asume misiunea istorică pe care o are față de cetățenii români și locuitori ai Republicii Moldova, a afirmat Octavian Țîcu.

El a făcut un apel și la adresa statelor occidentale:

Independența Republicii Moldova este pentru realizarea intereselor Federației Ruse împotriva României și Occidentului. În acest război hibrid, pe care mulți nu-l înțeleg, vom mai pierde 30 de ani pentru a înțelege că formațiunile politice finanțate de Federația Rusă vor avea întotdeauna interesul de a deturna parcursul european al Republicii Moldova.

Unica șansă a noastră este transferul suveranității românești asupra Republicii Moldova. E vorba în primul rând de asumarea transferului instituțiilor sistemului energetic și sistemului de securitate. Bătălia pentru Președinția Republicii Moldova este un prim pas spre realizarea reîntregirii celor două state românești. Această reîntregire urmează a fi completată cu o prezență unionistă notabilă în Parlamentul Republicii Moldova, a declarat Octavian Țîcu.

Liderul PUN a fost desemnat săptămâna trecută de Consiliul Politic Republican al formațiunii în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, scrutinul urmând să aibă loc pe data de 1 noiembrie anul curent.

25 iul

Octavian Țîcu a fost desemnat drept candidat al Partidului Unității Naționale la funcția de președinte al Republicii Moldova

Partidul Unității Naționale l-a desemnat pe liderul formațiunii, istoricul și intelectualul Octavian Țîcu, drept candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată sâmbătă, 25 iulie, în unanimitate, de către membrii Consiliului Politic Republican.

Consiliul Politic Republican al Partidului Unității Naționale consideră că rămânerea lui Igor Dodon în fruntea Republicii Moldova va duce la federalizarea statului și ancorarea sa în spațiul eurasiatic.

Luni, 27 iulie, ora 11:00, în scuarul Europei, unde vom lansa campania “Ce înseamnă Unirea cu România” în municipiul Chișinău, vor fi făcute declarații în legătură cu această decizie.


Octavian Țîcu

Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Unității Naționale

Născut: 21 august 1972 (51 de ani) în s. Costuleni, r-nul Ungheni


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Istoric


Funcția deținută: Deputat în Parlamentul Republicii Moldova


Afiliere politică: Președinte al Partidului Unității Naționale


Sloganul electoral: Președintele care ne Unește


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă