Declarațiile lui Andrei Năstase în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului platformada.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Andrei Năstase

Cuprins

octombrie 2020


28 oct

Apel la mobilizare

Apel la mobilizare

Platforma DA se organizează din acest moment pentru a apăra Republica Moldova, cu propriile sale resurse umane, de asaltul oligarhic care se pregătește deja. Deschidem liste de înscriere pentru toți bărbații în putere ai acestei țări care se simt în stare și sunt pregătiți să meargă alături de noi în zona celor 42 de secții de votare. Peste noi, de această dată, nu se va mai trece!

Stimați cetățeni,

Republica Moldova este în mare pericol. Trebuie să vă informez public cu privire la o chestiune care are legătură cu siguranța și securitatea națională.

Igor Dodon, în complicitate cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, pune la cale cea mai mare operațiune de fraudarea a alegerilor organizată vreodată de la dobândirea Independenței noastre naționale. Miza este uriașă și are legătură cu supraviețuirea regimului oligarhic preluat de acest președinte vasal Moscovei de la fugarul Vladimir Plahotniuc. Mai mult decât atât, încărcătura geopolitică a acestei operațiuni este maximă, având în vedere că se știe foarte bine că VOI CÂȘTIGA aceste alegeri și hegemonia Rusiei în regiune prin personaje ca Dodon si Krasnoselski va fi compromisă definitiv.

Astfel, potrivit celor mai recente informații care ne-au parvenit din cercul de putere care pregătește operațiunea agresivă de fraudare a votului, la nivel național, dar mai ales în cele 42 de secții de votare din zona de securitate, Igor Dodon are din partea patronilor săi drept obiectiv esențial pentru ziua de 1 noiembrie obținerea în acest prim tur de scrutin a unui scor electoral care să aibă în față cifra 4.

În toate evaluările consultanților săi și ale ofițerilor de informații ruși care supervizează întreaga operațiune, orice altă variantă de lucru, fără un scor de cel puțin 40% în primul tur pentru Igor Dodon, pune în pericol păstrarea controlului asupra Republicii Moldova.

Aceste informații, coroborate cu faptul că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunțat de curând că suspendă din cauza pandemiei misiunea sa de observare a alegerilor din Republica Moldova, iar echipa OSCE este prea mică pentru cele peste 2 100, indică, fără echivoc, că la 1 noiembrie se va da o bătălie istorică pentru viitorul Republicii Moldova și a noastră, a tuturor.

Mai mult decât atât, foști colegi de-ai mei din Ministerul de interne, oameni de bună credință, se arată extrem de îngrijorați cu privire la disponibilitatea forțelor Ministerului de interne, condus astăzi de omul de casă al lui Igor Dodon, Pavel Voicu, de a asigura buna și corecta desfășurare a scrutinului din 1 noiembrie. Mai direct spus, riscăm ca forțele MAI care vor fi dislocate în teren în ziua votului să fie obligate să tolereze, la ordin, fraudarea care se pregătește.

Peste toate acestea, adăugați faptul că recent, șeful Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, instituție subordonată lui Igor Dodon, a fost detașat în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, instituție care urmează să asigure respectarea ordinii publice, securitatea secțiilor de votare și a buletinelor de vot din mai multe localități de la Nistru în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Coincidențele sunt deja prea multe.

Situația este cu adevărat critică, aproape explozivă, dacă ținem cont de faptul că în teritoriu oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei, înțelegând foarte bine ceea ce se pune la cale, au decis să se organizeze. Un exemplu demn de toată laudă este inițiativa cetățenilor din Varnița care se organizează pentru a nu permite votul transnistrean organizat contra-cost în localitatea lor. Atenție, fac referire la bărbați civili, foarte îngrijorați de evenimentele pe care Igor Dodon și PSRM le pregătesc pentru ziua votului, având sprijinul total al autorităților separatiste de la Tiraspol și binecuvântarea Moscovei.

Pe 20 octombrie, Comisia Electorală Centrală a emis o decizie prin care interzice, în data de 1 noiembrie a acestui an, între orele 7:00 și 21:00, transportul cetățenilor la vot pe întreg teritoriul Republicii Moldova cu autovehicule care permit transportul a mai mult de 8 persoane. Excepție fac doar cursele regulate de călători.

Având în vedere toate informațiile primite, evidentele pregătiri făcute din timp pentru această operațiune și luând act de decizia CEC care, potrivit Codului electoral, are valoare de lege pe toată perioada de desfășurare a scrutinului electoral, evaluând cu obiectivitate situația critică în care se află Republica Moldova, intenția clară de fraudare a acestor alegeri și pericolul real în care se află tânăra noastră democrație, aduc la cunoștința tuturor cetățenilor Republicii Moldova următoarele:

Platforma Demnitate și Adevăr se organizează din acest moment pentru a apăra Republica Moldova, cu propriile sale resurse umane, de asaltul oligarhic care se pregătește deja.

Deschidem liste de înscriere pentru toți bărbații în putere ai acestei țări care se simt în stare și sunt pregătiți să meargă alături de noi în zona celor 42 de secții de votare, așa încât în conformitate cu cadrul normativ electoral să nu permitem transportul organizat, cu autobuze, al persoanelor din stânga Nistrului, pentru fraudarea acestor alegeri în favoarea lui Igor Dodon. Plecarea se va face organizat, de la sediul Platformei Demnitate și Adevăr, din str. 31 August nr. 15, duminică, pe 1 noiembrie, ora 2 dimineața.

Primul nume înscris pe liste este numele meu. În calitate de candidat al Platformei Demnitate și Adevăr la aceste alegeri prezidențiale și viitor Comandant Suprem al Forțelor Armate anunț întreaga opinie publică că nu am de gând să-i las pe Dodon, pe Gușan, pe Krasnoselski sau pe nu știu care general KGB să tranzacționeze în continuare viitorul nostru și al Moldovei. Încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, voi fi prezent, alături de colegii mei și de toți bărbații adevărați ai acestei țări, în zona de securitate, pentru a proteja cele 42 de secții de votare. Între forțele și interesele străine și separatiste și democrația din Republica Moldova pentru care lupt de 10 ani de zile, voi fi EU și colegii mei. Peste noi, de aceasta dată, nu se va mai trece!

Fac un apel foarte ferm către ministrul de interne Pavel Voicu să reevalueze imediat dispozitivul operativ și ordinele transmise forțelor MAI care vor fi dislocate în teritoriu, în ziua de duminică 1 noiembrie 2020.

Fac un apel către toți ambasadorii europeni acreditați la Chișinău, către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și mai ales către ambasadele României și a Statelor Unite ale Americii să monitorizeze la detaliu toate activitățile care se vor derula pe parcursul zilei de 1 noiembrie și să nu permită fraudarea votului în favoarea pro-rusului Igor Dodon.

Mă adresez cu maximă responsabilitate lui Igor Dodon, premierului Ion Chicu, ministrului de interne Pavel Voicu și tuturor celorlalți implicați direct sau indirect în această operațiune de fraudare! Opriți-vă! Renunțați! Înțelegeți că de această dată peste noi nu veți putea trece! Nu ne dorim să iscăm nici un fel de conflict. Vrem doar să ne apărăm pașnic dreptul la viață normală în propria noastră țară. Vrem să apărăm MOLDOVA DE MÂINE, iar decizia mea și a echipei mele de a apăra democrația este una STRICT, REȚINEȚI, STRICT DEFENSIVĂ!

Mă adresez și oligarhiei din stânga Nistrului și autointitulatului lider Vadim Krasnoselski. Nu trimiteți autobuze cu oameni către secțiile de vot, pentru că nu vor trece de noi și de lege. Nu generați, prin deciziile voastre, evenimente reprobabile. Nu provocați violențe, nu are rost! Epoca lui Igor Dodon s-a încheiat. Vă rog să pricepeți că de această dată este imposibil să faceți ceea ce ați făcut și în 2016 și în 2019. De această dată, vom apăra fizic Moldova, legile ei și dreptul la democrație al poporului nostru.

Fac un apel foarte clar și ferm către toți oligarhii și “șmecherii timpului” care au de gând să folosească ziua de 1 noiembrie pentru a prelua direct sau indirect puterea în Republica Moldova. Plahotniuc, stai departe de Republica Moldova, nu încerca nimic, vei avea de a face din nou cu mine. Informațiile mele dau ca sigură o altă conjurație a mafioților fugari și a celor din țară care vor să folosească slăbiciunea lui Dodon și divizarea dreptei pro-europene pentru a pune din nou mâna pe putere.

Așadar, îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova să ieșim în număr cât mai mare la vot și să ne apărăm cu toții voturile. Să nu ne vindem voturile pentru nimic în lume, pentru că un popor care își vinde voturile, își vinde țara. Or noi toți, serioși și responsabili, nu ne dorim așa ceva, motiv pentru care vă rog să aveți încredere, să ieșiți la vot și să apărați prin alegerea voastră MOLDOVA DE MÂINE!

Să nu vă fie teamă! Uniți vom reuși. Așa cum am mai spus, între un popor și dorința lui legitimă de libertate, dreptate și viață mai bună nimeni și nimic nu poate sta.

Ne organizăm, muncim, luptăm, votăm și câștigăm! Apoi, terminăm cu ei pentru totdeauna! Vă promit acest lucru! Veniți alături de mine, de echipa mea și proiectul nostru de țară. // Facebook

27 oct

Tineri ai Moldovei, salvați-vă țara cu votul vostru decisiv

Tineri ai Moldovei, salvați-vă țara cu votul vostru decisiv

Dragii mei prieteni tineri,

Ați citit, asemeni mie, cărți în care oamenii au fost dintotdeauna încurajați să fie stăpânii propriilor destine, să învețe la timp, să iubească, să-și întemeieze o familie și să-și găsească rostul pe acest pământ, alături de cei dragi.

Știu, mulți dintre voi vă gândiți deja unde să plecați după ce terminați studiile, dacă nu cumva unii dintre voi citiți deja aceste rânduri departe de Moldova. Vă înțeleg, așa cum înțeleg reproșurile infinite pe care le puteți aduce, pe bună dreptate, tuturor celor cărora nu le-a păsat câtuși de puțin de ceea ce voi vă doriți, de doleanțele, aspirațiile și preocupările voastre. Da, aveți dreptate. Știu cum este atunci când simți în fiecare clipă că nu ești sigur care-ți este locul în propria ta țară. Dar, veți vedea, sentimentul acesta trece mai repede decât credeți și toți ne vom dori să revenim acasă.

Știu sigur că vă doriți cu adevărat ca Moldova să fie o țară “ca afară”, o țară modernă, faină și cu mii de oportunități pe care, din păcate, astăzi le găsiți cu mult mai multă ușurință în alte țări, cu adevărat democratice și civilizate.

Dragii mei prieteni,

Cuvintele nu mă pot ajuta să vă explic cât de mult contează votul vostru în acest an de grație care va marca în mod esențial viitorul Moldovei. După atâtea și atâtea dezamăgiri la care ați fost supuși, înțeleg foarte bine că unii dintre voi nu vor să mai audă de politică și politicieni. Cu toate acestea, știm cu toții că vinovați de ceea ce se întâmplă de atâta vreme aici, acasă, sunt tocmai politicienii despre care aveți o părere atât de proastă. Este un cerc vicios din care acum avem ocazia să ieșim.

Am curajul să vă cer votul. Direct, sincer și foarte asumat. Pentru că alături de alți tineri, care acum sunt deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr, am fost unul dintre cei care au organizat, în 2015, istoricul Oraș al Demnității, orașul corturilor și al luptei noastre pentru libertate, pentru libertatea voastră!

Eu nu sunt ca ei, ca toți cei care v-au dezamăgit până acum. Eu nu m-am inventat peste noapte ca un insider al unei mașinațiuni politice de cabinet. Eu m-am născut în stradă, așa cum s-a născut și istorica noastră Mișcare de Rezistență Națională.

Eu sunt un om simplu, deloc complicat. Pentru mine, albul este alb, iar negrul este negru. Minciuna este o crimă, cuvântul încălcat – trădare, iar ADEVĂRUL reprezintă esența tuturor lucrurilor. Iată de ce am curajul să-ți scriu și să încerc să te conving să te alături celor care știu ce trebuie să facem ca să avem o țară “ca afară”.

Vreau să transform sistemul de educație astfel încât să se axeze pe capacitățile TALE individuale și să te încurajeze să devii ceea ce vrei, poți și îți place. Vreau să ai un loc de muncă plătit bine, pe care să-l poți obține fără pile, în care să poți crește. Vreau să creăm parcuri IT, să atragem investitori străini, să ai mentori excepționali de la care să înveți, cu care să poți cuceri culmile la care visezi și pe care meriți să ajungi. Vreau ca statul să te susțină în a-ți pune pe picioare propria afacere, să nu-ți mai pună piedici birocratice, să-ți ofere suport financiar ca să devii ceea ce îți dorești. Vreau să știi că îți poți și tu întemeia o familie acasă, să-ți ai prietenii alături, și copiii voștri să aibă împreună o copilărie frumoasă. Vreau să-ți întorc părinții acasă. Vreau să nu pleci… Știu cum să construiesc #MoldoveDeMâine pentru tine, dar am nevoie de tine acum.

Goana după like-uri, zgomotul de pe rețele și titlurile senzaționale nu schimbă lumea. O schimbăm noi. Prin foarte, FOARTE multă muncă, dragoste nemărginită de țară și curajul de a spune adevărul gol-goluț la timp. După ani de zile de luptă, când arătam și eu mai zvelt ^_^ , după sute – poate chiar mii – de proteste, am reușit să-l alungăm pe Plahotniuc, când mulți nu credeau că e posibil. Am fost și vom rămâne pe partea dreaptă a istoriei. La următoarea victorie, te chem să fii lângă mine, lângă Platforma DA, lângă tinerii care au făcut istorie. Mă voi bate pentru viitorul tău așa cum alții nu o vor face – te rog doar să nu renunți. Să nu renunți.

Te îndemn să ai încredere în ceea ce-ți dorești cu adevărat și să faci un minim efort cu maxim impact ca dorințele tale să se îndeplinească… acasă. Știu, știu că îți pasă. Votează Andrei Năstase. Duminică, alege Moldova de mâine!

Tineri ai Moldovei, salvați-vă țara cu votul vostru decisiv.

26 oct

Cinci angajamente esențiale pe care le voi duce la îndeplinire în primul an de mandat

Cinci angajamente esențiale pe care le voi duce la îndeplinire în primul an de mandat

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Campania electorală actuală, asemenea celor precedente, din ultimii ani, s-a dovedit a fi compromisă de o operațiune ocult orchestrată și finanțată de manipulare publică. Avalanșa de sondaje false prezentate în ultimele luni, cu scopul de a demotiva complet eșantionul rațional al populației din Republica Moldova, însoțită de narativul lansat și promovat pe bani grei, potrivit căruia Andrei Năstase nu are șanse a eșuat lamentabil. Fac această afirmație în cunoștință de cauză, analizând cu obiectivitate modul în care s-au desfășurat cele peste 250 de întâlniri cu oamenii, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, pe întreg cuprinsul țării și înțelegând cu obiectivitate reacțiile majoritare ale Diasporei noastre din Est și din Vest.

Oamenii Moldovei se ridică din nou, așa cum au făcut-o în 2015 și vor vota pentru MOLDOVA DE MÂINE, o țară dreaptă, puternică, mândră și prosperă. Sunt foarte sigur că asta se va întâmpla, iar demnitatea și adevărul îl vor trimite pe Igor Dodon în istorie, acolo unde îi este locul.

Astăzi, în calitate de candidat la Președinția Republicii Moldova, doresc să fac un anunț foarte important pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Este vorba despre asumarea unui nou model de conduită publică și politică, o abordare nouă pentru întreaga noastră istorie recentă. Nu este prima oară când prin faptele și acțiunile mele am încercat să schimb întreaga noastră paradigmă politică care ne-a făcut atât de rău în ultimii 30 de ani. Mă refer la retragerea din cursa prezidențială din 2016, gest pe care ucigătoarea propagandă de toate felurile l-a golit de conținut și în acest an atât de important pentru viitorul nostru, al tuturor.

Indiferent cât de mult s-au străduit unii sau alții să pună la îndoială integritatea, onestitatea, onoarea, reputația și credința mea sinceră în destinul nostru alături de toți ceilalți cetățeni ai Europei civilizate, faptele mele nu pot fi puse de nimeni la îndoială și fiecare om al Moldovei știe că eu sunt un bărbat care-și ține întotdeauna cuvântul, sunt un om asumat și responsabil până la detaliu.

Când am promis oamenilor că va veni timpul când vom scăpa de Plahotniuc, am știut ce spun și mi-am asumat această misiune până la final, indiferent cât de greu a fost, indiferent cât de teribilă și sufocantă a fost lupta dusă de oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei. Mi-am ținut cuvântul.

Atunci când am promis oamenilor, în 2016, că opoziția pro-europeană va avea un singur candidat la prezidențiale și când am constatat că există pericolul de a nu se întâmpla acest lucru din cauza orgoliilor și ambițiilor mărunte, eu am fost cel care s-a retras. M-am ținut de cuvânt.

Când am promis oamenilor că dacă ne vom uni în spatele unui singur candidat vom câștiga Primăria Chișinău, indiferent cât de mult se vor împotrivi Dodon și Plahotniuc, am muncit până la epuizare și împreună cu toți chișinăuenii de bună credință, am câștigat. M-am ținut de cuvânt.

Atunci când am propus oamenilor înființarea unui bloc electoral care să adune toată resursa politică de calitate a Moldovei și să trimită în Parlament deputați onești și integri, care să muncească doar pentru oameni, am făcut tot ce am putut și am reușit constituirea Blocului ACUM. M-am ținut de cuvânt.

Când am promis oamenilor că în calitate de ministru de interne voi pune Poliția în slujba cetățeanului și nici un polițist nu va mai lovi vreun om, sub nici un motiv, așa s-a întâmplat. Evenimentele din 27 august 2019, stau mărturie reconcilierii istorice dintre Poliție și cetățean în timpul scurtului meu mandat de ministru de interne. Și în acest caz, m-am ținut de cuvânt.

După ce ne-au fost refuzate toate propunerile privind identificarea unui candidat unic, alături de care să reușim cu toții să-l batem din primul tur pe Igor Dodon, pe 1 martie, în acest an, în ziua în care, în baza deciziei forurilor statutare ale Platformei Demnitate și Adevăr, am fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, am promis oamenilor că voi merge de această dată până la capăt, deoarece Moldova nu mai trebuie supusă niciunui fel de experiment politic, iar numele meu va fi pe buletinul de vot. M-am ținut de cuvânt. Întotdeauna, de fiecare dată, fără nici un fel de excepție, eu mi-am respectat cuvântul dat.

Astăzi, vreau să comunic, în premieră pentru politica moldovenească, că am decis să-mi asum public, în fața tuturor cetățenilor, un alt model de a face politică, un model care are la bază o responsabilitate totală și infinit bun simț în fața celor cărora le cer încrederea și votul lor.

Proiectul meu și al echipei mele, MOLDOVA DE MÂINE, este un proiect realizabil, ancorat în realități și structurat pe toate domeniile sociale și economice ale vieții noastre cotidiene. Este singurul proiect de țară care garantează oamenilor CERTITUDINI și nu speranțe deșarte.

Ca atare, am decis să-mi asum ca până la finele primului an de mandat, în calitate de președinte ales al Republicii Moldova, să finalizez implementarea completă și deplina funcționalitate a cel puțin 5(cinci) angajamente, priorități esențiale din multiplele prevăzute în proiectul meu de țară, teme care vizează viața cetățenilor Republicii Moldova.

În cazul în care cele 5(cinci) angajamente pe care le voi comunica în continuare nu vor fi duse la îndeplinire, implementate și complet funcționale în primul an de mandat, înțeleg să părăsesc prin demisie funcția de președinte al Republicii Moldova, având responsabilitatea politică față de așteptările tuturor celor care vor crede în mine, în proiectul meu de țară și în capacitatea mea și a echipei mele de a duce la îndeplinire angajamentele asumate.

Fără să mă aștept ca un alt candidat să asume la același nivel responsabilitatea funcției de președinte al Republicii Moldova, din cauze care țin de caracterul, educația, reputația, onoarea și onestitatea lor politică, voi da citire celor 5(cinci) angajamente esențiale pe care le voi duce la îndeplinire în primul an de mandat.

 1. Introducerea venitului minim garantat pentru fiecare cetățean prin modificarea Art. 47 din Constituție. Nu vom mai avea pensii mai mici de 2 500 de lei.
 2. Înăsprirea pedepselor pentru corupție și furt din banul public cu închisoare de până la 25 de ani și eliminarea din sistem a procurorilor și judecătorilor corupți.
 3. Realizarea unui PACT național pentru EDUCAȚIE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile. (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 5,7% din PIB!)
 4. Realizarea unui PACT național pentru SĂNĂTATE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile! (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 4,4% din PIB)
 5. Înființarea unei Comisii de Control, care va avea ca obiect de activitate monitorizarea, controlul și stabilirea prețurilor maximale la produsele și serviciile care fac parte din coșul lunar de consum al cetățeanului. Comisia va funcționa, în baza principiului cooperării loiale între instituții, în colaborare cu toate celelalte instituții ale statului cu atribuții pe acest subiect.

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Aceste cinci angajamente, alături de multe altele din proiectul meu de țară le voi realiza în primul an de mandat. Ele vor fi complet implementate și vor fi funcționale. Nu va exista nici un fel de context, pretext, motiv sau scuză pentru mine în cazul în care aceste angajamente nu vor fi realizate.

Acesta este nivelul la care doresc să ridic gradul de responsabilitate al președintelui Republicii Moldova, țara în care niciun politician nu a răspuns pentru faptul că nu a dus la îndeplinire angajamentele electorale. Vă rog să aveți încredere în mine și în cuvântul meu că aceste lucruri se vor realiza în primul an de mandat. Este nevoie doar de voință politică, de onestitate și multa muncă, iar eu sunt pregătit pentru această foarte serioasă provocare.

Închei, îndemnându-vă pe toți să ieșiți masiv la vot și să alegeți cu responsabilitate și asumare un președinte care are cuvânt, onoare și a demonstrat în toți anii care au trecut că-i pasă cu adevărat de Republica Moldova și de oamenii ei.

Votați MOLDOVA DE MÂINE, o țară dreaptă, puternică, mândră și prosperă, o țară în care oamenii se întorc și nu mai pleacă niciodată.

ACUM e timpul să spunem DA! Cu Doamne Ajută!

21 oct

Mesaj pentru unioniști

Mesaj pentru unioniști

Dragi prieteni,

Atunci când mi-am depus candidatura, am spus că nu de candidați ducem lipsă, ci de candidați care să fie în stare să ducă la îndeplinire un adevărat proiect de țară pentru Republica Moldova.

Sunt omul care a asumat, cu mulți ani în urmă, o relație sinceră și foarte strânsă cu România și am afirmat de fiecare dată că dezvoltarea societății noastre nu se va putea face fără a avea aproape România și Uniunea Europeană.

Am studiat în România. Cei mai buni prieteni și parteneri ai mei locuiesc în stânga precum și în dreapta Prutului, iar relația extraordinară pe care Platforma DA o are cu Partidul Național Liberal, partidul care conduce astăzi România, nu face altceva decât să valideze consistența, conținutul și valoarea proiectului nostru, MOLDOVA DE MÂINE.

Alături de colegii mei și împreună cu partenerii noștri din România am demarat deja un program de înfrățiri a tuturor comunităților noastre cu localități din România. Aceasta consider eu că înseamnă înfrățirea concretă: lansarea de proiecte comune, implementarea de expertiză românească și accesarea de fonduri nerambursabile care ajung în satele și orașele noastre.

Întărirea parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova este una dintre preocupările mele permanente, iar proiectele concrete dezvoltate în scurtul mandat de ministru de interne, de anul trecut, stau mărturie. Și amintesc aici doar de proiectul SMURD sau de lupta dusă contra contrabandei de la frontiera noastră, redusă în doar 3 luni de activitate la cel mai jos nivel in ultimii 10 ani.

Putem face împreună mult mai multe lucruri bune pentru comunitățile noastre, pentru susținerea parcursului ferm către democrația autentică la care năzuiesc oamenii din Republica Moldova, pentru edificarea statului de drept și implementarea unui program autentic de reforme instituționale.

În calitate de președinte voi avea susținerea Guvernului României în demersurile mele de realizare și implementarea unor măsuri de ordin administrativ care să permită accelerarea unor procese atât de așteptate de către cetățenii Republicii Moldova precum reducerea termenului de acordare a cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, elaborarea rapidă a mecanismului de angajare facilă a cetățenilor Republicii Moldova la lucru în România și simplificarea continuă a acestui proces atât de important pentru sute de mii de oameni, finalizarea a câteva sute de proiecte de înfrățire între localități din România și Republica Moldova, cu lansarea concomitentă a unor importante proiecte de infrastructură și, nu în ultimul rând, facilitarea comerțului mic transfrontalier pe ambele maluri ale Prutului.

România este pregătită să angajeze resurse importante pentru finanțarea a diferite proiecte alături de Republica Moldova, inclusiv la nivel interministerial și nu doar ca proiecte punctuale, comunitare, dar toate bunele intenții vor fi condiționate de fermitatea cu care se vor implementa reformele atât de necesare pentru emanciparea și dezvoltarea Republicii Moldova după principii democratice și europene.

În MOLDOVA DE MÂINE va exista o cale ferată modernă care să lege direct Chișinăul de București, aceasta fiind una dintre marile noastre dorințe încă de pe vremea în care eram studenți la Iași și așteptam o eternitate la Ungheni pentru schimbarea roților de tren. O infrastructură de transport racordată normal între cele două maluri de Prut va face posibilă consolidarea și dezvoltarea relațiilor noastre economice și sociale, așa cum dezvoltarea unor proiecte culturale de anvergură va contribui la reunirea noastră, a tuturor, în spațiul comun geografic, istoric și cultural al devenirii noastre și care ne aparține, dar și căruia îi aparținem, de drept.

Trebuie să parcurgem cu încredere distanța care ne desparte de momentul pe care cu toții ni-l dorim. Metru cu metru, ceas cu ceas, proiect cu proiect! Mi-am asumat să aduc Moldova către România și asta o vom face!

Faptele mele stau mărturie! Eu am construit durabil și am reclădit, eu am unit dintotdeauna oamenii! Nu știu altfel.

Iată de ce vă îndemn, frați unioniști, să nu renunțăm sub nici o formă la dorințele, aspirațiile și visurile noastre seculare, mai ales acum, când putem fi atât de aproape de ceea ce ne-am propus!

Aveți încredere, să spunem DA și vom reuși!
Cu Doamne ajută! // Facebook

15 oct

Mesajul lui Andrei Năstase către Maia Sandu și cetățenii Republicii Moldova

Mesajul lui Andrei Năstase către Maia Sandu și cetățenii Republicii Moldova

Dragi prieteni,
Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Zilele acestea s-au împlinit 4 ani de la momentul în care Platforma Demnitate și Adevăr făcea un ultim apel public la unitate națională și responsabilitate adresat Partidului Acțiune și Solidaritate și candidatului acestuia la alegerile prezidențiale din 2016, dar căruia nu i s-a dat curs.

Și atunci, ca și acum, divizarea opțiunilor pro-europene și pro-democratice făceau foarte probabilă victoria în alegerile prezidențiale a exponentului regimului oligarhic.

Încă de atunci, eu și colegii mei din Platforma Demnitate și Adevăr, am militat cu sinceritate pentru unitatea partidei naționale și pro-europene. Asta am făcut mereu, unitate în interesul oamenilor, în interes național.

Din 2015, în mod continuu, până astăzi, am muncit și muncim pentru unitate și solidaritate națională, împotriva nedreptății, corupției și sărăciei, împotriva genocidului social si a exodului la care este supus poporul nostru.

Iar în 2016, exact în această zi, pe 15 octombrie, în chiar inima Mîndreștilor natali, înconjurat de cei mai dragi oameni ai sufletului meu, de ziua Mamei mele am oferit tuturor exemplul suprem al slujirii interesului național.

Timpul însă nu poate fi dat înapoi și nici istoria nu poate fi rescrisă. Oamenii Moldovei au mai pierdut de atunci încă patru ani din viața lor. În acești patru ani au părăsit definitiv Moldova alte câteva sute de mii de persoane, au fost închise alte zeci de școli, afaceri, sărăcia este și mai profundă, iar întregul regim oligarhic construit de Plahotniuc a fost preluat de Igor Dodon, exponentul intereselor Rusiei la frontiera de Est a Uniunii Europene, odată cu cedarea puterii.

Analizând cu maximă obiectivitate situația politică existentă și evaluând șansele poporului nostru de a-și alege liber și democratic un om care poate să câștige aceste alegeri în fața lui Igor Dodon, să reformeze statul, să facă dreptate și viață mai bună tuturor, având în vedere și angajamentul din iunie 2019 că Maia Sandu și PAS vor susține candidatul Platformei DA la președinție, reiterăm apelul nostru către Partidul Acțiune și Solidaritate și către doamna Maia Sandu.

Cerem partenerilor noștri să spună oamenilor ADEVĂRUL și să comunice public evaluările sociologice calitative repetate și foarte clare care, la fel ca și în anul 2016, nu dau, din păcate, șanse de câștig candidatului PAS în fața lui Igor Dodon, în turul al doilea. Aceste evaluări la care facem referire sunt cunoscute de toți actorii politici din Republica Moldova și este corect față de oameni să le spunem adevărul.

Aceleași studii sociologice, arată cu limpezime, exact ca în 2016, că singurul candidat capabil să-l învingă pe Igor Dodon este candidatul Platformei Demnitate și Adevăr. Argumentele sociologice au la bază zeci de studii realizate încă de la debutul anului 2020, relevante pentru întreaga populație a Republicii Moldova, iar definiția succesului, în acest caz, are legătură cu activitatea anterioară, trecutul, profilul și personalitatea adversarilor electorali.

În aceste condiții, Platforma Demnitate și Adevăr a decis să lanseze public o propunere foarte serioasă, coerentă și constructivă de colaborare către Partidul Acțiune și Solidaritate.

Astfel, având în vedere situația actuală, considerăm că Republica Moldova se va putea elibera de Igor Dodon și de regimul pe care acesta îl reprezintă și îl conduce, dacă ideea de unitate și solidaritate națională va fi acceptată de partenerii noștri din PAS și de doamna Maia Sandu.

Ca atare, în nume personal și având mandat deplin din partea Platformei Demnitate și Adevăr, îi propunem doamnei Maia Sandu:

 1. Revenirea PAS în cadrul Blocului ACUM în vederea consolidării forțelor pro-europene, stabilirea unei liste comune pentru alegerile parlamentare anticipate.
 2. Îi solicit doamnei Maia Sandu să pună preț cu adevărat pe cauza noastră națională și să renunțe la cursa electorală pe care, conform tuturor analizelor sociologice, nu o poate câștiga în fața lui Igor Dodon. În egală măsură, îi solicit să mă susțină, cu sinceritate și maximă implicare, pe măsura implicării mele și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr asumată în campania electorală din toamna anului 2016.
 3. Mă angajez public ca imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova și-au dat votul pentru un proiect de țară modern, de respirație europeană, voi demara procedurile legale și constituționale prin care să constituim o majoritate parlamentară cu desemnarea doamnei Maia Sandu în una din funcțiile centrale ale statului.

Apelul nostru către doamna Sandu este respectuos, corect, sincer și angajant și îmi doresc să fie anume așa înțeles atât de candidatul PAS, cât și de către toți simpatizanții domniei sale.

Doamna Sandu, vă îndemn să fim sinceri și foarte corecți cu noi înșine și cu toți cei care au de gând să ne ofere încrederea și votul lor. Dumneavoastră nu ați reușit să-l învingeți pe Igor Dodon în 2016, având tot sprijinul meu și al Platformei DA.

Cu atât mai puține sunt șansele reușitei de această dată, în condițiile în care Platforma DA are un candidat, unicul capabil să-l bată pe Dodon în turul doi!

Astăzi, la exact 4 ani de la gestul pe care l-am făcut absolut dezinteresat, cu gândul la unitatea națională, adresăm această nouă propunere partenerilor noștri și-i rugăm să ofere public răspunsul lor tuturor cetățenilor țării.

Nu ne mai putem permite ca Moldova să fie condusă de Dodon încă patru ani care ne vor costa o imensitate, Vă rog să dăm prin unitate o șansă reală de victorie Republicii Moldova și poporului nostru!

Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA,
candidat al Platformei DA pentru președinția Republicii Moldova // Facebook

14 oct

Prioritățile în vederea descentralizării puterii locale

Prioritățile în vederea descentralizării puterii locale

Guvernarea atacă din nou autonomia locală prin politica fiscală pe care o propune și ne exprimăm ferm dezaprobarea plenară a acestei tentative de centralizare arbitrară, precum și a insinuărilor nejustificate a unor oficiali din Ministerul finanțelor la adresa APL.

În calitate de președinte al Platformei Demnitate și Adevăr și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, mi-am expus clar prioritățile în vederea descentralizării puterii locale și a acordării mai multor atribuții de ordin financiar, notarial și de alt gen primăriilor din comunitățile noastre și, împreună cu fracțiunea Platformei DA în Parlamentul țării, am obținut ca taxele locale ale persoanelor fizice să rămână în bugetele locale.

Astfel, deja în acest an bugetele locale au fost completate cu peste 640 milioane de lei în beneficiul cetățenilor și dezvoltării comunităților din care fac parte. Am inițiat demersurile necesare în vederea păstrării în bugetele locale a unei părți considerabile a resurselor provenite din taxele și impozitele plătite de agenții economici locali și vom insista în continuare asupra implementării principiului descentralizării reale, eficiente, benefice oamenilor, comunităților locale și țării.

Suntem solidari cu CALM, și condamnăm încercarea guvernării lui Igor Dodon de a limita libertatea APL prin plafonarea sau anularea taxelor locale, o acțiune provocatoare, contrară Constituției și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul autonomiei locale.

Acest proiect de așa-zisă politică fiscală este manifestarea unei abordări autoritare, dar și lipsite de viziune, de suport analitic serios, de o evaluare obiectivă a situației și va conduce la o degradare periculoasă a situației economice și așa precară a comunităților noastre.

Nicio localitate nu va putea să prospere în condițiile în care bugetele locale vor fi lipsite de resurse, iar cetățenii și mediul de afaceri nu vor beneficia de servicii publice și condiții decente de activitate și de trai. Plafonarea sau anularea taxelor locale în formula propusa de Ministerul finanțelor servesc de fapt în exclusivitate holdingurile și agenții economici monopoliști.

Noi considerăm că piatra de temelie a dezvoltării comunitare este descentralizarea, atragerea investițiilor în localități, crearea locurilor de muncă bine plătite și a unui mediu favorabil pentru agenții economici locali. În acest context, inițiativa guvernării Dodon de plafonare a taxelor locale ar crea o inechitate toxică pentru agenții economici la nivel local prin simplul fapt că ar egala contribuțiile tuturor: și ale agenților economici mari și monopoliști, și ale celor mici și mijlocii. Considerăm că stabilirea mărimii taxelor locale este competența exclusivă a APL, reieșind din specificul fiecărei activități antreprenoriale.

Practicile internaționale pozitive în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale din țările UE indică clar că modul de finanțare a APL și, respectiv, accesul lor la fonduri investiționale și de dezvoltare este incomparabil mai larg, nu este în niciun caz politizat și conform prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Este cât se poate de limpede că plafonarea sau anularea taxelor locale va afecta esențial capacitatea APL de a atrage investiții și de a asigura contribuții la proiecte investiționale – acestea prevăd de regulă o contribuție locală de 10–50% din valoarea investiției.

Platforma DA atenționează, de asemenea, că și anularea taxei rutiere și includerea acesteia în accize va genera mai multe riscuri printr-o centralizare evidentă pentru că taxa respectivă nu va mai fi vărsată în bugetul local, iar gestionarea fondului rutier din contul căruia era finanțată mentenanța și construcția drumurilor locale va deveni imprevizibilă.

Reieșind din cele expuse și exprimându-ne îngrijorarea pentru repercusiunile aplicării unei politici fiscale incompetente și lipsite de predictibilitate, în calitatea mea de președinte al Platformei DA și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, solicit retragerea proiectului respectiv spre a fi consultat la modul real, și nu mimat, cu reprezentanții societății civile, cu mediul de experți si ai CALM, restabilindu-se astfel un dialog instituționalizat. Totodată, cer să se renunțe imediat la plafonarea și anularea taxelor locale. Solicit elaborarea unor mecanisme clare de finanțare a lucrărilor la drumurile publice locale și includerea unor măsuri concrete și reale de consolidare a bugetelor locale în politica fiscală pentru anul 2021.

Ne adresăm către întreaga clasă politică, deputații actualei legislaturi, de a interveni ferm în apărarea legitimă a drepturilor și intereselor comunităților noastre locale și ale APL. Republica Moldova va fi un stat prosper numai atunci când vor prospera comunitățile locale, bucurându-se de resurse substanțiale proprii și libertatea de a activa și găsi soluții viabile pentru fiecare localitate în parte!

În încheiere, profit de ocazie pentru a transmite public un mesaj lui Igor Dodon, aflat pe ducă. Îl somez să renunțe la acest șantaj electoral și să nu mai pună nici un fel de presiune pe aleșii locali în această campanie electorală, mai ales pe primarii aleși ai comunităților noastre. Aceștia trebuie sprijiniți în a găsi soluții pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a comunităților.

Sunt cel care i-am sprijinit și îi voi sprijini în demersul lor și tot eu, în calitate de președinte al Republicii Moldova, îi voi apăra de orice fel de abuz politic sau de altă natură, ajutându-i, totodată, în procesul de înfrățire a localităților lor cu localități din România și din alte state europene.

Fără comunități locale puternice, cu autonomie extinsă, drumul Moldovei către bunăstare va fi extrem de dificil. Iată de ce, reforma administrativă trebuie asumată cu maximă responsabilitate. // Facebook

12 oct

Program național pentru modernizarea economică a Republicii Moldova

Program național pentru modernizarea economică a Republicii Moldova

În mandatul meu de președinte, voi lansa procesul de elaborare a unui Program național pentru modernizarea economică a Republicii Moldova, proces care va fi unul pe deplin participativ.

În contextul crizei pandemice și a celei economice actuale, am constatat cu toții cât de importantă este pentru o țară să aibă propriile industrii și sectoare strategice de dezvoltare. Din aceste considerente, este necesară implicarea urgentă a statului în sprijinul economiei autohtone, în special pentru susținerea agriculturii și industriei alimentare.

Voi propune un moratoriu la controale pentru businessul mic și mijlociu și stabilirea unei cotei obligatorii la achiziții publice.

Moldova are nevoie și de contractarea unor credite suverane orientate pentru dezvoltarea economică și investiții în infrastructură, însă contractarea acestor surse externe nu trebuie să afecteze interesele economice și de securitate ale țării.

Consider că este necesară trecerea de la un sistem economic bazat pe consum și pe remitențe la un sistem bazat pe dezvoltarea industriilor competitive, precum și pe atragerea de investiții ale capitalului național și străin. Scopul nostru este de a avea o economie care dezvoltă industrii competitive, cu produse de valoare adăugată înaltă și un capital uman performant.

Trebuie să devenim competitivi, să generăm rezultate economice, să producem și nu să fim utilizați ca “forță de muncă ieftină”.

De o atenție specială trebuie să beneficieze sectoarele din domeniul vitivinicol, tehnologiile informaționale și industria de textile, sectoare cu potențial înalt de export. Trebuie să dezvoltăm turismul care determină dezvoltarea industriilor aferente. Este nevoie de politici inteligente de reindustrializare a Republicii Moldova. Este o dramă faptul că țara noastră a cunoscut un declin industrial enorm, aproape nemaiîntâlnit în alte țări. Ponderea industriei în PIB-ul țării a ajuns în anul 2020 la doar 16,3%, de la cca 60% înainte de 1989.

Se impune regândirea politicilor industriale și trebuie să punem accent pe industriile ale căror produse pot fi exportate. Toate ramurile industriale vor fi susținute de stat pentru dezvoltarea activităților specifice.

Prioritatea noastră va fi atragerea tehnologiilor noi în procesul de producere, atragerea proiectelor inovative, ceea ce va duce la o creștere a competitivității sectoarelor industriale și la creșterea productivității forței de muncă. // Facebook

9 oct

Constituția trebuie modificată astfel încât fiecărui cetățean să-i fie garantat salariul și pensia peste coșul minim de consum

Constituția trebuie modificată astfel încât fiecărui cetățean să-i fie garantat salariul și pensia peste coșul minim de consum

Potrivit Articolul 47 din Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare.

În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, niciunei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viață umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura ca niciun salariu sau pensie, cu excepția celei sociale, să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistică depășește suma de 2 000 lei, iar în realitate este mult mai mare. Pentru unii guvernanți o masă plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri.

Am decis ca Fracțiunea Platformei DA din Parlament să inițieze toate procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranța socială a fiecărui cetățean, ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei. Astfel, această modificare a Constituției, printr-o precizare foarte clară, obligă statul să garanteze fiecărui cetățean venituri minime care să nu-l mai plaseze sub limita sărăciei.

Platforma DA a elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani, care va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minim 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și a viciilor.

Dreptatea nu se promite, dreptatea de face. Și eu voi face dreptate. // Facebook

8 oct

Ofensiva pentru scăderea prețurilor începe de la 1 noiembrie!

Ofensiva pentru scăderea prețurilor începe de la 1 noiembrie!

Costul vieții în Republica Moldova este foarte mare având în vedere nivelul mediu al veniturilor. Prețurile au crescut constant în ultimii ani, într-un ritm cu mult mai alert decât veniturile oamenilor, motiv care a dus la degradarea continuă a calității vieții oamenilor. Banii nu mai ajung de la o lună la alta.

Peste 440 000 de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc astăzi sub pragul sărăciei, veniturilor lor nefiind suficiente pentru acoperirea costurilor lunare care sa le permită un trai decent. Nu sunt bani suficienți pentru mâncare, medicamente, plata serviciilor, îmbrăcăminte.

Această gravă problemă cu care se confruntă societatea noastră, sărăcia, nu poate fi rezolvată decât printr-un program integrat de măsuri foarte ferme care trebuie aplicate concomitent.

Trebuie completat textul Constituției așa încât fiecărui cetățean al Republicii Moldova să-i fie garantat un venit minim, iar în același timp se impune, imediat, aplicarea unui set de măsuri concrete care să permită scăderea prețurilor tuturor serviciilor pe care oamenii le plătesc lunar.

Prețul la gaze trebuie să scadă, deoarece profiturile realizate de companiile care fac distribuția sunt uluitor de mari, iar recenta racordare a gazoductului Iași–Ungheni la rețeaua națională de distribuție a gazelor va permite micșorarea acestor prețuri. Este inadmisibil ca statul să cumpere gazul cu 165$ metrul cub și să-l vândă oamenilor la 330$ metrul cub. Această mare afacere cu iz oligarhic va fi oprită imediat.

Andrei Năstase, viitorul președinte al Republicii Moldova, va impune, alături de Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, o strategie națională de evaluare obiectivă și de scădere a tuturor prețurilor serviciilor și utilităților pe care cetățenii le plătesc astăzi.

Creșterea calității vieții oamenilor este prioritatea numărul unu pentru Andrei Năstase, iar acțiunile sale vor fi coordonate în detaliu cu dorințele oamenilor, nu cu cele ale oligarhiei care au transformat întreaga noastră țară în firma lor proprie cu care căpușează lunar bugetul de stat și veniturile oamenilor țării. // Facebook

3 oct

Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală

Dragi prieteni, astăzi la evenimentul de lansare în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a candidatului Platformei DA, Andrei Năstase, inimile noastre au bătut în unison și ne-am convins a suta oară că avem cea mai bună echipă și cel mai bun președinte de partid, de țară. Oferta noastră politică este o garnitură de Oameni cu caracter, devotați țării, căliți în lupta pentru a scoate statul din captivitatea unor forte politice obscure.

Vă mulțumim tuturor pentru tot ce faceți, vă dorim puteri înzecite și izbândă! Așa să ne ajute Dumnezeu! // Facebook

Discursul lui Andrei Năstase în cadrul evenimentului de lansare în campania electorală

Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală

Sunt convins: ceea ce urmează să se întâmple foarte curând va marca în mod esențial destinul Moldovei și al nostru, al tuturor, de aici, de acasă, și din Diaspora. Votul fiecăruia dintre noi la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 va conta mai mult ca niciodată – pentru Moldova de azi și pentru Moldova de mâine!

Calea pe care poporul nostru a parcurs-o în ultimii ani în drumul său spre libertate și autodeterminare a fost extrem de dificilă. Am fost cu toții martorii propriei noastre lupte cu cei care și astăzi ne mai sărăcesc și umilesc. Am numărat împreună victorii importante, dar mai avem multe de făcut. În toți acești ani de muncă și implicare ne-a unit dorința noastră sinceră de a trăi normal și cu demnitate în propria noastră țară.

Indiferent ce limbă vorbim sau în ce fel de biserici mergem, toți ne dorim aceleași lucruri atât de esențiale – Libertate, Dreptate, Speranță și o viață mai bună! Iar dacă vă întrebați: Se poate să avem vreodată ceea ce ne dorim, – Vă răspund astăzi, aici, sub privirile Bunului nostru Dumnezeu. DA! Se poate! Trebuie doar să ni le dorim cu adevărat și le vom avea. Aveți încredere în votul Dumneavoastră și în hotărârea competentă de a ne schimba în bine viața și țara!

Am decis să candidez la funcția de președinte al Republicii Moldova deoarece am încrederea și credința sinceră că putem continua împreună ceea ce am început cu mulți ani în urmă! Noi am început, în timp ce alții, atunci, au ezitat să o facă. Din frică, din lașitate, iar unii chiar din cauza trădării de țară. Este momentul ca noi toți, uniți, solidari și responsabili, să pornim reclădirea Moldovei de mâine. Asta înseamnă că viitorul începe astăzi!

Ori de câte ori mă gândesc la Moldova de mâine, asemenea vouă, mă gândesc la o țară unde dreptatea este dreptate, iar legea este lege pentru toți. Mă gândesc la o țară în care sunt locuri de muncă corect plătite, iar pensionarii nu sunt umiliți și au pensii care le ajung de la o lună la alta, o țară unde nimeni, dar absolut nimeni nu trăiește sub pragul sărăciei. Mă gândesc cu încredere la renașterea satelor și orașelor noastre care vor avea apă și canalizare, școli, spitale sau puncte medicale dotate corespunzător.

În Moldova pe care eu mi-o doresc, fabricile închise și privatizate ilegal în ultimii 30 de ani, precum și alte sute de fabrici de prelucrare a materiei prime agricole trebuie deschise pentru a oferi oamenilor locuri de muncă bine plătite, iar averile politicienilor, deputaților, miniștrilor, procurorilor și judecătorilor ilegal dobândite, confiscate în mod constituțional, legal, fără ezitare! Iar din aceste averi confiscate vom face în așa fel încât oamenii Moldovei să fie despăgubiți.

Proiectul nostru de țară, dorința și visul nostru este să reclădim împreună Moldova unde fiecare își poate face un rost, întemeia o familie și își poate crește în siguranță copiii, fără grija zilei de mâine. Putem avea aici, acasă, un sistem de sănătate care să ofere fiecărui pacient diagnostic și tratament corect și eficient, iar medicii să aibă salarii corecte. Moldova de mâine este țara în care elevii și studenții știu de ce învață, au condiții moderne pentru studii, iar dascălii lor au salarii comparabile cu cele din România și din alte țări ale Uniunii Europene și ale restului lumii dezvoltate.

Moldova pe care ni-o dorim este cea în care mediul de afaceri este competitiv, concurența transparentă, se plătesc taxe și impozite corecte, nu exagerate, toată economia produce plusvaloare și crește calitatea vieții oamenilor. Întreprinzătorii vor fi eliberați de șantajul oligarhic, de povara taxelor de protecție și a dijmei politice. Așa cum, Moldova de mâine este locul în care performanțele agriculturii noastre sunt garantate de investiții și subvenții consistente, de soluții integrate pentru procesarea producției agricole naționale și valorificarea acesteia pe piețele interne și externe.

Știu sigur că Republica Moldova își poate recăpăta foarte repede reputația și predictibilitatea diplomatică pe plan internațional prin modelul de conduită al președintelui. Încrederea cetățenilor în toate instituțiile statului poate fi refăcută, păstrată și consolidată. Avem nevoie de încredere în propriile noastre conștiințe și vom putea să rezolvăm toate problemele care apasă astăzi pe umerii societății noastre, în ansamblul ei.

Există încă anumiți oameni care încearcă să transforme funcția de președinte într-o funcție decorativă și să deturneze astfel interesul public față de alegerile care se apropie. Este doar o altă mostră evidentă de propagandă, un alt model de dezinformare în urma căruia vor să câștige tot cei care astăzi se află la putere.

Ce voi face în calitate de președinte al Republicii Moldova? Această întrebare și-o pune fiecare candidat, dar nu fiecare găsește un răspuns adecvat, pentru că nu fiecare este dispus să meargă pe acest drum până la capăt.

 1. În calitate de președinte al Republicii Moldova, eu voi pune în aplicare imediată Hotărârea Parlamentului privind starea de captivitate a statului, pe baza căreia vom elimina cu determinare toate elementele mafiote și oligarhice din fruntea instituțiilor statului. Anunț public că în mandatul meu de președinte autoritatea judecătorească va fi eliberată și obligată să finalizeze cu rapiditate toate dosarele penale de rezonanță, începând cu cel al uzurpării puterii în stat, continuând cu cel al furtului și spălărilor de miliarde de dolari cu condamnarea făptuitorilor, confiscarea averilor acestora și recuperarea miliardelor și nu în ultimul rând finalizarea dosarelor politice.
 2. Voi convinge Parlamentul, prin inițiativă legislativă, să voteze introducerea în Constituție a unui text de lege prin care fiecărui cetățean să i se asigure un venit minim garantat, de cel puțin 2 500 de lei, care să nu-l mai plaseze sub pragul sărăciei.
 3. Voi demara, folosind prerogativele constituționale, verificarea tuturor averilor adunate de deputați, judecători, procurori, miniștri și parlamentari în ultimii 30 de ani și confiscarea celor dobândite ilegal, iar din aceste sume voi face în așa fel încât oamenii țării să fie despăgubiți.
 4. Voi propune soluții pentru redeschiderea fabricilor închise sau înstrăinate ilegal, așa încât să oferim locuri de muncă mai bine plătite oamenilor. Actele neconforme cu legea vor fi anulate legal, iar toate activele se vor întoarce în patrimoniul statului.
 5. Mă voi asigura, respectând întocmai textul Constituției, de buna funcționare a instituțiilor statului și voi promova cooperarea loială între aceste instituții în beneficiul oamenilor și al țării. Consiliul Suprem de Securitate și Armata noastră națională vor fi entități de stat eficiente și vor avea în fruntea lor un comandant suprem și un președinte pe măsură.
 6. Voi repune Moldova, prin abordări impecabile, pe harta diplomatică, economică și financiară a lumii și vom munci pentru a-i reface reputația și credibilitatea ca stat membru al spațiului cultural și spiritual european.
 7. Voi contribui la emanciparea întregii noastre societăți amendând, prin poziționări publice tranșante, minciuna, propaganda, manipularea.
 8. Voi încuraja meritocrația și profesionalizarea tuturor instituțiilor statului și voi lansa proiecte multianuale de consens politic național în domeniile securității naționale, inclusiv economice, financiare și energetice, precum și a siguranței fiecărui cetățean în parte, în domeniul justiției, al sănătății, al educației, al agriculturii, al industriei și al economiei în general.
 9. Voi face tot posibilul pentru renașterea satelor, pentru promovarea familiei și a valorilor tradiționale, a obiceiurilor și culturii noastre milenare.

Am enumerat doar câteva din direcțiile în care voi acționa ca președinte, implementând, alături de Guvern, proiectul de țară pe care îl propun oamenilor, în toate detaliile sale.

Este foarte important să reclădim Moldova de mâine judecând alegerea pe care o vom face cu măsura faptelor din trecut ale candidaților și vă încurajez să credeți cu tărie în conștiințele și caracterele care vor sta la baza celei de a doua renașteri a poporului nostru.

Fac apel la înțelepciunea noastră, a tuturor, la rațiunea și obiectivitatea pe care suntem obligați să le activăm acum, când trebuie să ne alegem cu responsabilitate viitorul!

Pe 1 noiembrie, avem oportunitatea de a oferi întregii lumi un exemplu solid de maturitate socială, un exemplu de unitate în jurul principiilor și valorilor democratice care garantează libertatea și prosperitatea unui popor, unitate pentru care am luptat și luptăm în continuare cu toată ființa noastră națională.

În spatele meu se află o biserică. Iar din acest loc binecuvântat de Dumnezeu, vă spun tuturor că dincolo de noi înșine, de alegerile, bucuriile, emoțiile, suferințele sau orgoliile noastre stau așezate, în conștiința noastră, infinit mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart. Iată de ce, apelul meu se adresează tuturor oamenilor Moldovei, indiferent ce limbă vorbesc, indiferent în ce fel de biserici își botează copiii. Dacă suntem uniți, vom câștiga! Nimeni nu ne poate opri, indiferent care este numele lui sau funcția pe care o ocupă.

Oferiți Moldovei de mâine o șansă. Oferiți generațiilor care vin un viitor corect și bun aici, acasă. Prin decizia voastră îi puteți aduce acasă pe toți cei dragi, pentru că ei se vor întoarce doar dacă vor simți cu adevărat că Moldova se schimbă, dacă vor înțelege că tot ceea ce vom face nu vom face pentru o lună sau cinci, un an sau zece, ci o vom face cu siguranță pentru totdeauna!

Acesta este visul meu, acesta este visul nostru… Moldova de mâine, Moldova prosperă!

Cu tot ce va avea ea mai bun de oferit poporului nostru. Voi avea grijă de țară cu același drag și cu aceeași sârguință ca de familia mea, de copiii mei. Și vă spun acest lucru, aici, atât de aproape de locul în care credința noastră se făptuiește de mii de ani, din timpurile în care ne-am așezat pe aceste pământuri.

Aveți încredere și lăsați timpul să-mi măsoare vorbele așa cum știe el mai bine. Vă îndemn să aveți curajul Moldovei de mâine, țara normală pe care cu toții ne-o dorim. Și vă mai rog, acum, la final, să căutăm cu sinceritate dincolo de noi înșine, dincolo de ceea ce încă suntem, miracolul adevărului care străjuiește lumea dreaptă de pe acest pământ. O lume, dragii mei prieteni, în care și noi avem loc. O lume care ne așteaptă și care ne va primi cu brațele deschise.

Iar adevărul pe care toți suntem datori să-l asumăm și să-l spunem pruncilor noștri este că Moldova de mâine aparține oamenilor drepți, cinstiți și curajoși. Aparține vouă, tuturor celor care înțelegeți astăzi că fără trecut nici un popor nu are viitor, așa cum doar prin curajul propriului destin, o națiune va supraviețui istoriei și se va reuni.

Vă chem pe toți lângă mine să construim Moldova de mâine. Să o facem dreaptă, prosperă, mândră și puternică. Aveți încredere, împreună vom reuși! Lucrurile bune încep cu DA! Doamne ajută!

septembrie 2020


28 sep

Andrei Năstase contestă decizia CEC de a deschide 42 de secții de votare pentru Transnistria

Oameni dragi,

Am decis să contest în instanța de judecată decizia CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru Transnistria.

Aveți încrederea că, așa cum prin unitatea și determinarea noastră i-am învins pe Plahotniuc și pe Dodon la alegerile din 2018 pentru Chișinău, trebuie și putem din nou prin prezența noastră masivă la votul din 1 noiembrie 2020 să-l învingem și pe Dodon cu tot arsenalul său de azi.

Vă îndemn pe toți oamenii drepți, cinstiți, curajoși și raționali din Diasporă, din Chișinău și din întreaga țară să rămâneți alături de mine și de Platforma Demnitate și Adevăr, singura formațiune politică care poate oferi poporului și Moldovei siguranța că odată câștigată puterea pentru oameni, aceasta nu va mai fi cedată niciodată așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Noi suntem cei care în mod consecvent am întreprins acțiuni concrete pentru a demola riscurile fraudării următoarelor alegeri.

După ce persoana desemnată de Platforma DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind astfel diminuat în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă și tot acesta s-a opus deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, am decis să o evaluăm și să contestăm în instanța de judecată decizia CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria.

Reiterăm că și în continuare vom munci și lupta prin toate mijloacele legale și democratice eficiente împotriva fraudării alegerilor și nu prin declarații sterile menite să isterizeze și polarizeze societatea.

Iar dacă acestea vor fi totuși fraudate în măsura în care să afecteze fundamental voința populară, împreună cu poporul ne vom opune tentativei de uzurpare a puterii în Republica Moldova. // Facebook

27 sep

Platforma DA a sensibilizat opinia publică națională și internațională privind pericolul fraudării alegerilor

Platforma DA a sensibilizat opinia publică națională și internațională privind pericolul fraudării alegerilor

Platforma DA a sensibilizat opinia publică națională și internațională privind pericolul fraudării alegerilor prin diverse metode neortodoxe utilizate de regimul Dodon încă atunci când acesta a preluat puterea unipersonal în țară.

Pentru a preveni utilizarea resurselor administrative și financiare obscure, a relației strânse cu elementele separatiste, formațiunea noastră a depus toate eforturile pentru a demite guvernul-catastrofă în frunte cu Chicu, în timp ce unii au ezitat. Mai mult decât atât, Platforma DA a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a determina partidele democratice să înainteze un candidat comun proeuropean și nepartinic la aceste alegeri prezidențiale, astfel maximizând prezența la vot a cetățenilor, dar și capacitatea noastră de a apăra la modul practic voința populară corect și liber exprimată.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că declarațiile și adresările către instituțiile internaționale trebuie însoțite de acțiuni concrete de prevenire și combatere a derapajelor guvernării de la normele democratice și a tentativelor de fraudare a alegerilor. Inocularea ideii fatidice precum că alegerile ar fi deja pierdute nu conduc decât la o apatie politică și, în consecință, la absenteismul electoral păgubos pentru țară. Or, la fel cum prin unitatea și determinarea noastră i-am învins pe Plahotniuc și pe Dodon la alegerile din 2018 pentru Chișinău, trebuie și putem să-l învingem și pe Dodon prin determinarea, unitatea și prezența noastră masivă la votul din 1 noiembrie 2020.

Igor Dodon poate fi dat jos de la putere doar printr-un vot masiv al oamenilor drepți, cinstiți și curajoși ai Republicii Moldova. Nu există altă cale, motiv pentru care îi îndemnăm pe toți cetățenii să participe activ și să voteze pentru viitorul corect, demn și prosper al nostru, al tuturor. La baza tuturor acțiunilor și abordărilor noastre, ale Platformei DA, stă convingerea că puterea votului popular masiv nu poate fi anihilată de niciun fel de altă soluție ocultă de manipulare sau fraudare a viitoarelor alegeri prezidențiale.

Prin decizia noastră comună și majoritară trebuie să zădărnicim dorința unora sau altora de a mai tranzacționa puterea între grupuri oligarhice sau mafiote. În egală măsură, precizăm cu responsabilitate că Platforma DA este singura formațiune politică care poate oferi poporului și Moldovei siguranța că, odată câștigată puterea pentru oameni, aceasta nu va mai fi cedată niciodată așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Platforma DA este singurul partid care poate oferi Republicii Moldova și oamenilor săi certitudini pentru viitor. Noi continuăm să îndemnăm partidele de opoziție, pro-europene și naționale, cât încă nu este târziu, să-și coaguleze eforturile în vederea unor măsuri eficiente de împotrivire, cum ar fi coordonarea activităților de monitorizare a scrutinului și acțiuni comune în cadrul organelor electorale, așa cum a cerut în repetate rânduri președintele Platformei DA, Andrei Năstase, semnalarea tuturor actelor de corupere a alegătorilor cu sesizarea obligatorie a instituțiilor de drept și a observatorilor internaționali, precum și neadmiterea transportării organizate a locuitorilor din stânga Nistrului pentru votul contra cost, chiar dacă va fi necesar să o facem și prin altfel de metode de securizare și apărare a voinței populare liber și corect exprimate. Noi agreăm suplinirea considerabilă a observatorilor străini pentru a urmări cu toată atenția procesul electoral în desfășurare.

Platforma DA este un partid al acțiunii, al luptei și rezistenței, dar și al lucrului bine făcut, la timp și până la sfârșit. Tocmai de aceea abordarea noastră diferă de cea a altor partide prin acțiuni direcționate, determinate, coordonate și realizate cu oamenii din satele și orașele țării. Împreună cu oamenii am salvat țara de regimul Plahotniuc, tot cu oamenii vom scăpa și de Dodon și anturajul său. Platforma DA, în mod consecvent a întreprins acțiuni concrete pentru a demola riscurile fraudării alegerilor.

Persoana desemnată de Platformei DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind diminuat în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă. Tot persoana desemnată de Platforma DA a fost singurul membru CEC care a votat pentru păstrarea a doar 12 secții de votare în Federația Rusă, număr similar scrutinului parlamentar din 2019, ceilalți membri optând pentru mai multe secții. Acesta a fost unicul membru CEC care a votat împotriva deschiderii nejustificate a 42 de secții de votare pentru Transnistria, în timp ce reprezentanții unora dintre semnatarii apelului către instituțiile internaționale au votat pentru.

Platforma DA și liderul său, Andrei Năstase, candidat la prezidențiale, vor continua să lupte prin toate mijloacele legale și democratice pentru alegeri corecte și transparente, iar dacă acestea vor fi fraudate în măsura în care să afecteze fundamental voința populară, împreună cu poporul ne vom opune prin toate mijloacele tentativei de uzurpare a puterii în Republica Moldova.

24 sep

Platforma DA vrea să modifice Constituția pentru a garanta salarii și pensii nu mai mici decât minimul de existență

Platforma DA vrea să modifice Constituția pentru a garanta salarii și pensii nu mai mici decât minimul de existență

Potrivit Articolul 47 din Constituție statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și a familiei, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare.

În completarea acestor dispoziții, pentru a nu permite nimănui, nici unei guvernări, niciunui prim-ministru sau președinte să interpreteze după bunul lor plac Constituția, să-și bată joc de oamenii care muncesc sau au muncit deja o viață umilindu-i cu pensii și salarii mizere, urmează a fi introdusă în textul Constituției obligația statului de asigura că nici un salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului Național de Statistica depășește suma de 2 000 lei, iar în realitate este mult mai are. Pentru unii guvernanți o masa plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri.

Am decis ca Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Parlamentul Republicii Moldova să inițieze toate procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranța socială a fiecărui cetățean, ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei.

Astfel, aceasta modificare a Constituției, printr-o precizare foarte clară, obligă statul să garanteze fiecărui cetățean venituri minime care sa nu-l mai plaseze sub limita sărăciei.

Preocuparea mea și a Platformei DA este aceea de a elimina, prin acțiuni concrete, decalajele dintre veniturile actuale ale populației și necesitățile, nevoile zilnice ale oamenilor. În mandatul meu de președinte voi pune în aplicare un foarte serios proiect de țara în care un capitol aparte îl va constitui eradicarea sărăciei, inechității sociale și nedreptății, astfel încât toți cetățenii RM să-și poată acoperi coșul de consum din care sa nu lipsească hrană, medicamentele, costuri lunare de trai și aici mă refer la chirie, plata utilităților și serviciilor comunale.

Un proiect aparte al meu și al Platformei DA îl reprezintă măsurile de revizuire și ajustare a tarifelor la energia electrică, gazul natural, combustibili, precum și a prețurilor exagerate.

Cu cea mai gravă situație se confrunta pensionarii care au o pensie ce-i plasează sub limita sărăciei. Sunt peste 440 000 de cetățeni care se confrunta cu aceasta problema.

Eu și colegii mei din Platforma DA considerăm că reforma pensiilor presupune întâi de toate lupta contra corupției, mafiei și schemelor ilicite de delapidare a avuției statului și oamenilor, detenebrizarea, refacerea și dezvoltarea economiei, repunerea în funcțiune a fabricilor și uzinelor. Aceste măsuri vor conduce la crearea mai multor locuri de muncă bine plătite care să asigure resurse suficiente și pentru sistemul de solidaritate și pentru creșterea veniturilor medicilor, profesorilor, învățătorilor și educatorilor, polițiștilor, militarilor și studenților.

Platforma DA are elaborat un plan consistent, pentru următorii 4 ani de zile, care pe lângă cele expuse mai sus va garanta creșterea veniturilor suplimentare în buget de minimum 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, eliminarea schemelor în cadrul achizițiilor publice, combaterea economiei tenebre, anularea unor facilități fiscale inutile și impozitarea suplimentară a luxului și viciilor. Iată sursele din care vom aloca banii necesari pentru majorarea pensiilor mici. Noi suntem garanții faptului că pensia minima în Republica Moldova va ajunge la cel puțin 2 500 lei.

Umilința la care a fost supus poporul nostru în ultimii ani trebuie să înceteze imediat. Oamenii au dreptul la viață decentă, au dreptul la un venit lunar care să nu-i mai umilească.

Preocuparea față de viața oamenilor a celui mai iresponsabil președinte un fals grosolan. Acest om își face statuie din inițiativele sale sociale, dar a crescut pensiile cu doar 1%.

Dreptate nu se promite, dreptatea de face. Și eu voi face dreptate!

Activitatea lui Andrei Năstase la Ministerul afacerilor interne

Propaganda prin tăcere a ascuns cetățenilor Republicii Moldova toate lucrurile făcute de mine și de colegii mei polițiști la Ministerul de interne în timpul celor 4 luni de mandat. Pentru buna informare a oamenilor, trec în revistă, pe scurt, doar câteva din reperele muncii mele.

 • Am depolitizat Ministerul, am dat afară grangurii și persoanele dubioase.
 • Am distrus contrabanda cu țigări, chihlimbar, anabolizante și alcool, lucru confirmat de autoritățile române și europene.
 • Am destructurat scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, care prejudiciau bugetul cu peste 200 de milioane de lei.
 • Am redus infracțiunile și criminalitatea pe perioada mandatului meu, implementând măsuri de prevenție.
 • Am lichidat poliția politică, cea care urmărea opoziția și persoanele indezirabile regimului.
 • Am deschis dosare de rezonanță – răpirea profesorilor turci, Metalferos, uzurparea puterii în stat și multe altele.
 • Am readus Aeroportul Chișinău sub controlul instituțiilor abilitate, în conformitate cu standardele europene și internaționale.
 • Am deschis două noi parcări pentru chișinăuieni pe spații care aparțin Inspectoratului General de Carabinieri.
 • Am decongestionat traficul rutier din Chișinău și am eliberat traficul rutier din întreaga țară, prin eliminarea stopurile ilegale, a mitei din trafic.
 • Am diminuat, prin măsurile de prevenție asumate, numărul de accidente rutiere.
 • Am inaugurat la Cahul proiectul SMURD Sud ce deservește raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia, un proiect-fanion care reiterează spiritul frățesc al relațiilor dintre structurile MAI de pe cele două maluri ale Prutului.
 • Am deschis unitatea de salvatori și pompieri la Taraclia, cu suportul partenerilor din Statele Unite, pentru 26 de localități cu o populație de peste 37 000 de locuitori.
 • Am dispus evacuarea a peste 700 de kg de substanțe explozibile stocate în condiții improprii la depozitul Moldova-Film, o veritabilă bombă cu ceas care ar fi distrus totul pe o rază de un kilometru.
 • Am reușit debursarea a circa 4,9 de milioane de euro prevăzuți ca suport bugetar al Uniunii Europene pentru reforma Poliției.
 • Am înaintat spre finanțare nerambursabilă din partea României propuneri de proiecte în valoare de aproape 10 milioane de euro și urma să fie semnată documentația pentru un proiect sprijinit de ambasada SUA, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în valoare de peste 1,7 milioane de dolari.
 • Am obținut în cadrul vizitei guvernamentale în Statele Unite, promisiunea că instituțiile americane abilitate, în mod special FBI, ne vor sprijini în anchetele privind furtul miliardului și spălătoria mafiei rusești, cel vizat în mod deosebit fiind Vladimir Plahotniuc.

Iată doar câteva din reperele activității mele la MAI. Eu știu sigur că dreptatea nu se promite, dreptatea se face, motiv pentru care vă îndemn să aveți încredere.

Imediat după ce voi ajunge președinte, voi activa Hotărârea Parlamentului privind starea de captivitate a Republicii Moldova, hotărâre redactată de mine în 2019, și vom face dreptate pentru toți și pentru fiecare în parte. // Facebook

21 sep

Acțiunile concrete ale Platformei DA privind majorarea reală a pensiilor

Acțiunile concrete ale Platformei DA privind majorarea reală a pensiilor

În condițiile apropiatei campanii electorale, tradițional, concurenții electorali vehiculează promisiuni de majorare a salariilor și pensiilor, de creare a locurilor de muncă etc., subiecte stringente pentru Republica Moldova, unde populația subexistă de ani buni și singura ieșire din situație pentru mulți oameni a devenit plecarea peste hotare. Platforma DA, însă, are o abordare diferită, pragmatică, consecventă și concretă a subiectelor respective și a venit mereu, depășind categoric sloganele populiste, cu soluții concrete, bine elaborate și acoperite din punct de vedere financiar.

Când toți vorbesc acum despre pensii majorate, noi încă în februarie anul curent am înaintat o inițiativă legislativă prin care am propus o formulă reală de a majora semnificativ și constant (nu prin indemnizații unice) pensiile sub minimul de existență. Atunci am propus explicit ca pensiile să fie indexate conform ratei inflației pentru anul precedent.

Astfel toate pensiile urmau a fi indexate la 1 aprilie 2020 cu 7,5%, iar pensiile sub minimul de existență pentru circa 440 000 de pensionari urmau să fie indexate la 1 octombrie 2020 dublu sau cu 15%. Scopul nostru era de a majora pensiile celei mai vulnerabile categorii a oamenilor în etate. În calitate de sursă financiară suplimentară pentru acoperirea cheltuielilor destinate formulei de indexare propuse de Platforma DA, (era vorba de 350 mln. lei) am indicat profitul Băncii Naționale a Moldovei achitat în bugetul de stat.

Amintim că formațiunea noastră a pledat și pledează pentru eliminarea inechității prin care peste 440 000 de pensionari trăiesc nepermis de mult sub minimul de existență. Mulți din acești pensionari provin din zonele rurale, au stagiu de muncă de peste 40 de ani și nu poartă nicio vină pentru faptul că o perioadă îndelungată gospodăriile colective nu au fost capabile să achite contribuțiile sociale pentru angajații săi în măsura deplină. Anume atunci a apărut această discrepanță enormă în contribuțiile cumulative ale angajaților din sectorul agrar și această discriminare trebuie înlăturată neîntârziat.

De altfel, Platforma DA a înaintat și inițiativă legislativă privind modificarea Legii bugetului de stat la 22 aprilie curent, propunând ca indemnizația unică destinată pensionarilor sa fie majorată de la 700 la 1 000 lei. Și atunci am indicat cu cea mai mare precizie resursele financiare care puteau fi redistribuite în contul acestor cheltuieli. Din păcate, atunci propunerea noastră nu a fost susținută de majoritatea parlamentară pe motivul austerității bugetului. Iar azi suntem cu toții martorii unei bătăi de joc de oamenii în etate cărora li se promite o majorare de un procent.

Platforma Demnitate și Adevăr cere Guvernului Republicii Moldova achitarea în regim de urgență către toți pensionarii a indemnizației de 1 000 lei.

Personal împreuna cu echipa Platformei DA vom face totul ca pensia minimă în Republica Moldova să fie de peste 2 500 lei. Repet nicio pensie în Republica Moldova nu trebuie sa fie mai mică de 2 500 lei. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de aproximativ 3,5 mlrd. lei, iar noi planificăm ca în următorii 4 ani sa asigurăm venituri suplimentare în buget de minim 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, prin strivirea schemelor din cadrul achizițiilor publice, prin combaterea economiei tenebre, prin anularea unor facilități fiscale arbitrare și prin impozitarea suplimentară a unor luxuri și vicii, acest obiectiv poate fi lesne de atins.

Închei, dar nu înainte de a face din nou apel la adevăr. Este momentul ca și pe acest subiect abordările politicienilor să fie asumate. Concret, solicităm din partea tuturor celorlalte fracțiuni politice din Parlamentul Republicii Moldova să prezinte public cel puțin o singură inițiativă parlamentară, un singur proiect de lege, promovat în ultimul an prin care să demonstreze că preocuparea lor actuală pentru creșterea pensiilor foarte mici nu este doar electorală.

Vă spun eu! Nu există așa ceva. Motiv pentru care, îndemn toți pensionarii din Republica Moldova să facă foarte bine diferența dintre promisiunile electorale ale celorlalte partide și grijă sinceră a Platformei DA pentru rezolvarea problemele cu care părinții și bunicii noștri se confruntă în fiecare zi.

13 sep

Andrei Năstase a fost înregistrat oficial în cursa electorală

Dragi prieteni, astăzi este o zi memorabilă! Andrei Năstase a fost înregistrat oficial în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie!

Mulțumim tuturor celor implicați în colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Platformei DA la funcția de președinte al Republicii Moldova! Așa să ne ajute Dumnezeu și de acum încolo!

Este un semn bun și faptul că exact acum 5 ani, la 13 septembrie 2015, zeci de mii de oameni prezenți în PMAN au decis crearea unei forțe politice de alternativă guvernării de atunci – Platforma Demnitate și Adevăr. Noi avem istorie și facem istorie! ACUM e timpul să spunem DA! // Facebook

9 sep

Apel la pace și responsabilitate

Apel la pace și responsabilitate

Suntem iată la 5 ani de zile, de când în Piața Marii Adunări Naționale s-a decis crearea unei forțe politice democratice de alternativă regimului oligarhic.

Interese și circumstanțe independente de voința Platformei Demnitate și Adevăr și a zecilor de mii de protestatari au făcut să apară mai multe partide politice declarate proeuropene și naționale. Împreună cu colegii mei din Platforma DA am depus eforturi consistente ca președintele țării să fie ales de către întreg poporul, pentru unificarea forțelor și identificarea unui candidat comun care să ne unească pe toți în jurul valorilor de civilizație europeană, de tradiție națională, în jurul credinței într-o viață mai bună Acasă.

Astfel, am fi avut un front comun, o echipă comună, un staff comun ca să oferim oamenilor o alternativă politică unită, sănătoasă, de lungă durată, așa cum au cerut oamenii din stradă, de acasă și din diasporă. Toți membrii și simpatizanții diferitelor partide ar fi trecut peste diferențe ideologice și politice și ar fi slujit unui singur deziderat – Unitate Națională pentru schimbarea în bine a țării. Pentru asta am luptat și voi lupta până la capăt.

Din păcate și astăzi, societatea noastră rămâne divizată. Un război crâncen se dă pe rețelele de socializare între simpatizanții partidelor proeuropene și naționale, alimentat și de hoardele de troli deghizați în susținători ai partidelor democratice.

În timpul colectării semnăturilor unii concurenți electorali lansează zvonuri, distribuie minciuni și injective, calomnii.

Oameni buni, opriți-vă. Aceste reglări de conturi trebuie să înceteze imediat din partea tuturor. Doar prin unitatea dreptei politice și a întregii societăți, doar prin spirit de fair-play, doar prin înțelepciune și bună înțelegere vom putea să dăm lovitura de grație acestui sistem putred, corupt și ticăloșit preluat de Dodon, după izgonirea lui Plahotniuc.

Luptele fratricide servesc lui Dodon și sistemului său corupt. Iată de ce am îndemnat mereu și vă îndemn și acum să canalizăm toate eforturile, forțele și energiile noastre ale tuturor oamenilor buni, demni și curajoși în sensul identificării și desemnării de reprezentanți în consiliile electorale și birourile electorale ale secțiilor de votare, desemnării observatorilor în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare pentru a nu permite o potențială fraudare a alegerilor.

În ziua scrutinului va trebui să depunem efort conjugat maxim pentru a nu permite fraudarea acestuia și a nu admite furtul voturilor conștiente ale cetățenilor, dar și pentru a exclude voturile plătite cu orez, tușonkă, butelii de gaz sau bani.

Este mult mai rațional și eficient ca oamenii să se concentreze cu toții pe combaterea fraudării votului decât să-și irosească energiile în reglări de conturi fratricide. Votul trebuie păzit până și în momentul realizării acestuia, decât să fim nevoiți mai apoi să contestam în stradă rezultatele alegerilor.

Fac apel la responsabilitate și necesitatea acționarii în prevenire și neadmitere a experienței Belarus, dar mai cu seamă a celei din 7 aprilie 2009.

Spun asta și în calitatea mea de organizator al multiplelor proteste de nivel național păstrate, în albia non-violenței și a tuturor coordonatelor pașnice și democratice.

De responsabilitatea de astăzi a fiecăruia dintre noi, depinde succesul de mâine al nostru, al tuturor.

Și DA! Am toată convingerea că, susținut de oamenii cu demnitate, raționali, înțelepți și dornici de schimbarea în bine a Moldovei voi câștiga împotriva lui Igor Dodon, cu atât mai mult cu cât mă voi baza pe încrederea și voința liber exprimată a tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea politică, confesiune, apartenență etnică. // Facebook

1 sep

Apelul lui Andrei Năstase către cetățenii Republicii Moldova

Apelul lui Andrei Năstase către cetățenii Republicii Moldova

Dragi prieteni,
Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Astăzi, 1 septembrie, intrăm cu toții în ultima perioadă, și cea mai importantă, dinaintea alegerilor prezidențiale preconizate pentru 1 noiembrie. Miza acestui scrutin este atât de importanta, încât va marca, în toate detaliile sale, evoluția societății noastre în anii care vor urma.

Încă din 2015, an în care a luat naștere mișcarea de rezistență națională împotriva tuturor celor care au jefuit, sărăcit și umilit această țară, noi, cei din Platforma DA, împreună cu toți oamenii cinstiți și curajoși ai Moldovei, am luptat pentru ceea ce se cuvine de drept poporului nostru: libertate, dreptate, demnitate, adevăr și o viață mai bună.

În toți acești ani de muncă și de luptă nu ne-am abătut nici măcar un pas de la principiile și valorile democratice în care noi credem cu sfințenie. Am rezistat regimurilor sinistre care și-au bătut joc de Moldova și de oamenii ei, Am susținut aspirațiile noastre legitime, ale tuturor, pentru edificarea durabilă și ireversibilă a unui stat drept cu cetățenii săi, aflat mereu și necondiționat în slujba acestora, nu împotriva lor.

Uniți de forța unor asemenea valori, strâns adunați în jurul lucrurilor în care credem cu tărie, noi toți, împreună, am demonstrat că se #SEPOATE. Așa am câștigat Primăria Chișinău, așa am reușit, în ciuda celui mai opresiv control oligarhic, să trimitem în Parlament, prin votul nostru rațional, obiectiv și asumat, cea mai productiva fracțiune pro-europeană și națională.

Ori de câte ori toate energiile pozitive ale societății noastre s-au aliniat ideilor și dorințelor noastre de a face din Moldova o țară normală, corectă, prosperă și sănătoasă, o țară în care să vrem cu toții să trăim, noi, împreună, am reușit. Ori de câte ori însă, meschine interese politice, partinice sau personale au confiscat cu cinism cauza națională, cei care au avut întotdeauna de pierdut au fost oamenii și Moldova, în vreme ce doar unii, puțini, oligarhi, oportuniști sau populiști, au avut de câștigat.

Bătălia pentru Moldova se dă astăzi între câteva milioane de oameni, apăsați de suferință, corupție și sărăcie, obosiți de cei 30 de ani în care au așteptat și au crezut că vor trăi bine în țara lor, și toți cei care au făcut din politică singura lor rațiune de parvenire publică, de închipuită preamărire și atât de neimportantă confirmare personală.

Această bătălie pentru Moldova se va da între noi toți și ei, cei care vor cu orice preț să tranzacționeze în continuare viitorul țării noastre în funcție de orgoliile și interesele lor partinice și personale.

Victoria va aparține celor cinstiți cu ei înșiși, celor care înțeleg că de alegerile noastre depind toate, absolut toate lucrurile care ne influențează viața și viitorul. Victoria va aparține celor care prețuiesc și slujesc adevărul, celor modești, celor hotărâți și determinați, celor mulți, celor cu atât de mult bun-simț și cu frică de Dumnezeu!

Victoriile noastre, dragi prieteni, nu au fost întâmplătoare, ci au fost rodul unei înțelegeri corecte a principiului de unitate națională în jurul unui deziderat suprem.

Unitatea națională realizată în jurul Blocului ACUM a fost forța uluitoare care l-a măturat pe Plahotniuc de la putere și din Republica Moldova.

Unitatea națională este ceea ce va face posibile victoriile noastre iminente.

La înființarea Blocului ACUM s-a vorbit despre elementele care susțin ideea de unitate națională. Oamenii și-au dorit acest Bloc, au crezut în el, l-au votat și astfel Moldova a avut doar de câștigat.

Și pe parcursul acestui an am pledat personal, așa cum fac încă de la momentul apariției mele în spațiul public, din mai 2010, pentru unitatea tuturor forțelor democratice și pro-europene. Eu și colegii mei din Platforma DA am avut ideea înființării Blocului ACUM și am făcut tot ce a fost omenește posibil ca acest bloc să existe și să funcționeze. Și, am reușit. Și atunci, dar mai cu seamă în aceste timpuri, Blocul ACUM înseamnă, în fapt, o stare de spirit, o înțelegere comună a lucrurilor bune care trebuie făcute pentru Moldova, înseamnă speranță, încredere, forță, determinare și responsabilitate. Înseamnă unitate națională!

Blocul ACUM înseamnă, foarte simplu, oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei și adună, într-un singur cuvânt, toate aspirațiile și dorințele noastre, ale tuturor, cu privire la viitorul nostru comun, la viitorul Moldovei.

Iată de ce astăzi, în prima zi a celei mai importante confruntări electorale din ultimul deceniu, ținând cont de realități, de dorințele oamenilor și de misiunea istorică pe care noi, ca generație, trebuie să ne-o asumăm în această toamnă, vă spun tuturor că Blocul ACUM există.

Nimic, dar absolut nimic, nu poate destrăma unitatea noastră națională în jurul crezului nostru. Nimic nu le poate lua oamenilor încrederea în cei care construiesc, în cei care adună, în cei care luptă și muncesc pentru toți oamenilor.

Blocul ACUM există. Blocul ACUM sunt oamenii Moldovei, sunteți voi toți, cei care v-ați săturat să așteptați schimbarea și ați decis ca în această toamnă să o faceți prin implicarea și votul vostru responsabil.

Vă chem pe toți lângă mine, lângă Platforma Demnitate și Adevăr, lângă Blocul ACUM, cele două depozitare recunoscute ale succeselor poporului nostru obținute ca urmare a unității naționale.

Pentru că eu sunt unicul candidat cu adevărat independent și liber, sunt candidatul oamenilor, nu răspund la butoanele de comandă ale nimănui, nici din interior și nici din exteriorul țării. Și pentru că doar făcând alegerea corectă, avem garanția că toți oamenii Moldovei vor avea de câștigat.

Și așa cum am spus, lucrurile bune încep cu DA! Cu Doamne Ajută! // Facebook

august 2020


19 aug

Declarația Platformei Demnitate și Adevăr privind inițiativa PLDM

Platforma Demnitate și Adevăr a luat act de inițiativa PLDM privind alegerile prezidențiale și constituirea unui bloc electoral. De asemenea, a luat act de reacția Partidului Acțiune și Solidaritate care califică propunerea în cauză drept una tardivă și lipsită de perspectivă.

Încă din anul 2016, formațiunea noastră a militat pentru unificarea tuturor forțelor de dreapta și promovarea unui candidat unic la scrutinul prezidențial. În acest sens, Andrei Năstase, deși mai bine clasat în sondajele reale ale timpului, a decis să sprijine, prin decizia de a se retrage necondiționat, un unic candidat al forțelor pro-democratice și pro-europene.

Mai mult, la sfârșitul anului trecut, în urma unei decizii a Consiliului Politic Național al formațiunii, Platforma DA și Andrei Năstase au lansat public propunerea de identificare și sprijinire a unui candidat unic și apartinic al întregii opoziții pro-europene și naționale, în jurul căruia să se adune toate energiile pozitive ale societății noastre.

Soluția propusă de Platforma DA, care ar fi garantat câștigarea scrutinului prezidențial, trimiterea în opoziție a lui Igor Dodon și a PSRM, fortificarea partidelor pro-europene și naționale în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare anticipate sau la termen, din păcate nu a fost agreată nici de PAS, nici de alți actori politici declarați pro-europeni sau unioniști. // Facebook

12 aug

Platforma DA condamnă tentativa de fraudare a alegerilor prezidențiale prin modificări abuzive la Codul electoral

Platforma DA dezaprobă categoric unele modificări operate la Codul electoral, votate în prima lectură cu o excesivă celeritate, fără a se ține cont de opiniile exprimate de parlamentarii fracțiunii noastre, ale altor deputați din opoziție. Chiar dacă multe amendamente au un caracter tehnic și au menirea să ajusteze legislația, o bună parte din acestea pot fi interpretate ca rea-credință și ascund abuzuri care relevă intenția de a frauda alegerile prezidențiale din toamnă.

Menționăm că modificările la Codul electoral au comportat un caracter netransparent încă de la etapa acumulării propunerilor de ajustare a cadrului legal de către Comisia Electorală Centrală. Menționăm că membrul CEC, propus și sprijinit la desemnare de către Platforma DA în cadrul Comisiei Electorale Centrale nu a susținut și nu a votat aceste amendamente periculoase.

CEC a ignorat cea mai mare parte a acestor propuneri și nici măcar nu s-a obosit să le acumuleze într-un tabel analitic, ceea ce denotă că de la bun început procesul a avut un caracter formal și nu s-a dorit să se țină cont la modul serios de implicarea experților în domeniul electoral, printre care și asociații obștești cu experiență vastă în monitorizarea proceselor electorale.

Platforma DA atrage atenția în mod special la câteva modificări extrem de îngrijorătoare și menite să vicieze semnificativ corectitudinea scrutinului. Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Propunerea respectivă a fost înaintată în procesul de lucru, dar a fost făcută exclusiv în ideea stabilirii a două zile de vot consecutive. Este inadmisibilă o asemenea trunchiere malonestă a inițiativei înaintate de fracțiunea Platformei DA și ne exprimăm dezacordul categoric cu această amputare a amendamentului respectiv, care prevede clar votarea timp de două zile atât în Diaspora, cât și în Republica Moldova, în condițiile unei pandemii interminabile.

O altă propunere păguboasă este prevederea punitivă aferentă reflectării în mass-media a campaniei electorale, Consiliului Audiovizualului oferindu-i-se dreptul de a intimida și sancționa instituțiile audiovizuale indezirabile guvernării. Instituirea sancțiunilor pentru entitățile media care adoptă tratamente privilegiate față de unele persoane, partide politice, concurenți electorali și care încalcă obligația de echitate, responsabilitate, echilibru și imparțialitate în perioada electorală, fără ca aceste noțiuni să fie definite și fără să fie stabilite criterii clare de apreciere a faptelor date, ne permit să conchidem că CA, instituție aservită guvernării și personal lui I. Dodon, va deveni un instrument de triere și cenzurare pe perioada campaniei electorale, reducând la tăcere mass-media independentă.

Proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizații precum Promo-LEX nu vor mai putea anunța încălcările și fraudele identificate pe parcursul monitorizării în ziua alegerilor.

Alte prevederi care vor limita corectitudinea scrutinului țin de restrângerea drepturilor observatorilor. Aceștia nu vor mai avea acces la listele electorale și nu vor mai putea monitoriza alegerile înainte de începerea procesului de votare. Mai mult decât atât, se prevede ca după închiderea urnelor, buletinele de vot neutilizate să nu fie anulate, ceea ce presupune utilizarea acestora în scopul fraudării alegerilor și după încheierea acestora.

Platforma DA consideră că toate aceste modificări diminuează substanțial standardele democratice în Republica Moldova și sfidează angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană. În condițiile în care mai multe propuneri de modificare a legislației electorale nu îmbunătățesc procedurile electorale ci le limitează, facilitând fraudarea alegerilor, considerăm că adoptarea acestora în ajunul scrutinului prezidențial este categoric inadmisibilă.

Insistăm asupra revizuirii proiectului votat în primă lectură și excluderea tuturor prevederilor controversate enunțate. Este imperativ ca modificările la Codul electoral, cele necesare și oportune, bineînțeles, să fie conforme standardelor internaționale, Acordului de Asociere și să respecte fidel recomandările Comisiei de la Veneția. // Facebook


Andrei Năstase

Andrei Năstase, desemnat de Platforma Demnitate și Adevăr

Născut: 6 august 1975 (48 de ani) în s. Mîndrești, r-nul Telenești


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Jurist


Funcția deținută: Consilier în Consiliul municipal Chișinău


Afiliere politică: Președinte al Platformei Demnitate și Adevăr


Sloganul electoral: ACUM e timpul Moldovei de mâine!


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă