Declarațiile lui Tudor Deliu în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pldm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Tudor Deliu

noiembrie 2020


2 noi

În turul doi, PLDM va susține candidatul proeuropean Maia Sandu

Întrunit astăzi în cadrul Biroului Permanent Central, Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că scrutinul din 1 noiembrie 2020 a permis, în linii mari, cetățenilor să-și exprime liber opțiunea de vot, indiferent de unele nereguli.

PLDM aduce mulțumiri cetățenilor care și-au dat votul pentru candidatul Tudor Deliu. Vă asigurăm și pe această cale că vom depune eforturile necesare pentru a realiza politicile și acțiunile pe care oamenii le așteaptă de la forțele politice sănătoase.

Alegerile din 1 noiembrie au fost primul scrutin prezidențial la care PLDM a participat cu propriul său candidat, iar rezultatul înregistrat îl calificăm ca pe un nou început. Noi vom acționa ferm pentru a dezvolta acest început, astfel încât să redevenim una din principalele mize ale electoratului proeuropean din Republica Moldova.

PLDM anunță că în turul doi de scrutin va susține candidatul proeuropean Maia Sandu. Ne reafirmăm și pe această cale adeziunea față de vectorul și valorile europene, care trebuie să stea la temelia tuturor acțiunilor statului Republica Moldova.

octombrie 2020


2 oct

Tudor Deliu s-a lansat oficial în campanie

Tudor Deliu s-a lansat oficial în campanie

Candidatul PLDM, Tudor Deliu, s-a lansat azi oficial în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. În cadrul evenimentului, au luat cuvântul Vlad Filat, președinte PLDM, Alexandru Bujorean, vicepreședinte PLDM și primar de Leova, Galina Tonu, vicepreședintă a raionului Ialoveni, Svetlana Tabacari, primar de Scoreni, Strășeni, Elena Cojușneanu și Valentin Puiu, consăteni ai candidatului.

În discursul său, Tudor Deliu a menționat că a ales satul de baștină ca loc de lansare în alegeri, pentru că Malcoci este leagănul copilăriei, sunt cărările bătătorite spre școală, sunt oamenii de la care am învățat cumsecădenia, omenia, respectul și bunul simț.

Expunându-și viziunea sa asupra a ceea ce trebuie să fie și ce trebuie să facă un șef de stat, candidatul liberal-democrat a spus că acesta trebuie să unească, nu să dezbine, să inspire încredere, nu să dea din deget, să reprezinte cu demnitate oamenii, să fie al tuturora, și nu doar al partidului pe care îl reprezintă.

Tudor Deliu a ținut să precizeze că, în calitatea sa de președinte, va renunța la protocoalele de lux: Nu voi accepta tulburarea ordinii publice de cortegiile de mașini cu girofaruri, nu voi accepta pază cu zeci de bodyguarzi, deoarece nu vreau să mă îngrădesc de cei care m-au ales. Vreau să fiu așa cum am fost și sunt – un om printre oameni.

De asemenea, în cadrul evenimentului, Tudor Deliu și-a prezentat Angajamentul electoral, în care se spune:

Eu, Tudor Deliu, în calitate de președinte al Republicii Moldova, mă angajez solemn:

Să-mi exercit atribuțiile în strictă conformitate cu Constituția.
Să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului.
Să garantez suveranitatea și independența națională.
Să acționez ferm pentru refacerea unității și integrității teritoriale a statului.
Să asigur respectarea drepturilor minorităților naționale.
Să mă consult cu cetățenii în cele mai importante probleme ale societății.
Să susțin și să consolidez pluralismul politic.
Să respect cu strictețe principiul separării puterilor în stat.
Să promovez eficient interesele cetățenilor prin inițiative legislative.
Să susțin reforme autentice în justiție, menite să consolideze statul de drept.
Să promovez procurori și judecători competenți, necorupți și incoruptibili.
Să apăr și să promovez cu devotament interesele statului pe plan extern.
Să promovez în misiuni diplomatice oameni de elită, profesioniști și patrioți.
Să asigur implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Să acționez cu curaj pentru a asigura securitatea națională și ordinea publică.
Să promovez reforme de modernizare a administrației publice centrale.
Să susțin reforma descentralizării și consolidarea autonomiei locale.

Sloganul cu care PLDM merge în aceste alegeri este “Tudor Deliu: Competent, Curajos, Devotat!”.

Discursul vicepreședintelui PLDM, Alexandru Bujorean

Veșnicia s-a născut la sat, la fel cum viitorul președinte al Republicii Moldova s-a născut la Malcoci. Pentru mine și cred că și pentru fiecare din colegii mei, e o onoare să ne aflăm în localitatea de baștină a celui mai bun, celui mai cumpătat și, în același timp, celui mai pregătit din punct de vedere al experienței administrative candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, dl Tudor Deliu.

Îl cunosc pe dl Deliu, la fel ca și miile de liberal-democrați din întreaga țară, drept unul din cei mai statornici și devotați membri, dar asta ar însemna să spun că nu îl cunosc deloc.

Pentru că în afară de faptul că este un coleg de încredere și un om care a salvat la timpul cuvenit familia politică din care face parte, dl Deliu este cunoscut în întreaga republică, de alte câteva zeci de mii de aleși locali, funcționari de toate nivelele, primari, președinți de raioane, foști și actuali, dar și de miile de absolvenți care au avut ocazia să îl aibă drept profesor universitar și pe care i-a perfecționat în domeniul deloc ușor al administrației publice.

Însă dedicația și cunoștințele domniei sale nu se opresc aici. Pentru că e una să fii dedicat profesiei, devotat echipei și cu totul altceva atunci când aceste calități își au originile în dragostea și devotamentul pe care dl Deliu îl are față de poporul acestei țări.

Și anume acest sentiment, l-a făcut să fie printre cei care au luat în anii ‘90 arma în mână și a mers determinat la Nistru, ca să apere independența și suveranitatea Republicii Moldova, fiind avansat până la gradul de Șef al Statului Major.

Întorcându-se de la război, a lăsat arma într-o parte și a mers în fața locuitorilor din satul Răzeni, raionul Ialoveni, care l-au ales în funcția de primar al localității și care l-au împuternicit să aibă grijă de acea localitate în primii ani grei de Independență, atunci când neajunsul și sărăcia era o normă pretutindeni.

O să trec peste toate meritele și funcțiile pe care le-a avut dl Tudor Deliu de la primărie până la mandatul de deputat în Parlament și președinte al PLDM, pentru a sublinia ce este cu adevărat important în tot acest parcurs al vieții dumnealui.

Tudor Deliu este o întruchipare a unei calități care, probabil, a lipsit mult timp în instituția prezidențială și în toate procesele politice din țara noastră: și această calitate este devotamentul.

Devotat țării, devotat satului moldovenesc, devotat echipei și astăzi, prin lansarea în cursa electorală, rămâne a fi devotat poporului Republicii Moldova.

În toată activitatea sa publică, dl Deliu a dat dovadă de verticalitate și nu a fost purtat de vânturile politice temporare sau de beneficiile unor momente oportune.

Anume devotamentul spune totul despre Omul, Politicianul, Poetul, Profesorul, Ostașul, Primarul și Președintele Tudor Deliu.

Și pentru aceste calități eu, colegii mei și oamenii conștienți ai acestei țări vor opta în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Acum, Republica Moldova are un candidat care cu adevărat o iubește și acest candidat este Tudor Deliu! Într-un ceas bun, domnule președinte!

Dumnezeu să Vă binecuvânteze în lupta pentru viitorul Republicii Moldova!

septembrie 2020


22 sep

Recursul PLDM la Curtea Supremă de Justiție

Curtea de Apel Chișinău a respins ieri contestația PLDM privind Circulara CEC despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Partidul Liberal Democrat, nefiind de acord cu soluția dată, a făcut azi recurs la Curtea Supremă de Justiție și a solicitat instanței anularea încheierii Curții de Apel, precum și anularea integrală a Circularei prin care CEC a îngrădit dreptul partidelor politice de a participa în campania electorală în calitate de concurenți electorali. // Facebook

19 sep

Declarația lui Tudor Deliu

Dragi prieteni,

Astăzi, Comisia Electorală Centrală m-a înregistrat în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Pentru mine, este o mare onoare, dar și o enormă responsabilitate. Mă simt responsabil față de colegii mei din Partidul Liberal Democrat care mi-au acordat încrederea lor. Mă simt responsabil față de toți cetățenii Republicii Moldova și vreau să-i asigur că în această competiție electorală voi fi pentru ei și pentru contracandidații mei un model de corectitudine. Îmi doresc să putem oferi alegătorilor dezbateri de idei și de programe, fără atacuri la persoană și fără denigrări. Eu mă conduc de zicala: suflând în lumânarea altcuiva, n-o faci pe a ta să lumineze mai bine. Încă o dată mulțumesc tuturor pentru încredere. // Facebook

august 2020


28 aug

PLDM și-a desemnat candidatul pentru prezidențialele din noiembrie

Tudor Deliu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcția de președinte al Republicii Moldova

Astăzi Consiliul Politic Național al PLDM a decis asupra candidatului partidului pentru apropiatul scrutin prezidențial. În urma consultărilor cu organizațiile teritoriale, membrii Consiliului au decis în unanimitate să înainteze candidatura lui Tudor Deliu spre desemnare în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie anul curent.

Tudor Deliu, 64 de ani, filolog, magistru în drept constituțional și administrativ, are o experiență bogată în administrația publică, acumulată pe durata activității sale ca primar al comunei Răzeni, Ialoveni, și ca profesor la Academia de Administrare Publică. Timp de nouă ani a fost deputat în Parlament, exercitând funcțiile de președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și cea de vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități. În 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru, a fost Șef al Statului Major de Carabinieri și este decorat cu Ordinul “Gloria Muncii”. Tudor Deliu a exercitat funcția de președinte al PLDM din 2018 până la Congresul 9 extraordinar al partidului din 16 august curent.

Participarea PLDM în calitate de concurent electoral, fie în mod separat, fie în cadrul unui bloc electoral, la alegerile prezidențiale din noiembrie anul curent a fost decisă încă pe 20 iunie de către Consiliul Politic Național al PLDM. Ulterior, hotărârea respectivă a fost reconfirmată pe 16 august de către Congresul 9 al partidului. Decizia de a desemna propriul candidat vine la câteva zile după ce inițiativa liberal-democraților de a crea un bloc electoral cu PAS și Platforma DA a fost respinsă.

Președintele PLDM, Vlad Filat, a menționat că Tudor Deliu are toate calitățile necesare și întrunește toate condițiile pentru a exercita cu pricepere și demnitate funcția de șef al statului.

20 aug

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

PLDM a luat act de faptul că PAS a respins invitația la un dialog în vederea creării unui bloc electoral, un dialog extrem de necesar și încurajat de partenerii noștri din Partidul Popular European.

Totodată, apreciem drept politic corectă poziția Platformei DA față de propunerea noastră, propunere discutată pe larg în interiorul PLDM și adoptată de Biroul Permanent Central, cu participarea tuturor președinților de organizații teritoriale.

PLDM consideră că motivele invocate de PAS nu au nicio relevanță în contextul politic actual. Un candidat desemnat încă nu înseamnă un candidat înregistrat. Conform cadrului legal, există încă suficient timp pentru crearea blocurilor electorale.

Experiența arată că, atunci când există voință politică, se poate acționa cu mai mult discernământ și responsabilitate, așa cum s-a întâmplat în campania pentru prezidențialele din 2016, când candidatul înregistrat Andrei Năstase s-a retras în favoarea Maiei Sandu cu doar 15 zile înainte de scrutin.

PLDM consideră că poziția PAS este pripită, regretabilă și lipsită de viziune politică. Rămâne de văzut dacă aroganța și egoismul vor fi cele mai convingătoare calități în apropiatele competiții electorale.

PLDM va acționa în continuare în conformitate cu deciziile forurilor sale de conducere.

19 aug

Propunerea PLDM pentru PAS și Platforma DA: bloc electoral comun

Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Biroul Permanent Central al PLDM a adresat Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei DA propunerea de a crea un Bloc Electoral pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie anul curent, dar și pentru alegerile parlamentare anticipate.

Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în urma analizei situației de criză cu care se confruntă Republica Moldova:

conștientizând importanța scrutinului prezidențial din 1 noiembrie anul curent,

realizând pericolul deturnării vectorului de politică externă prin abandonarea parcursului de integrare europeană,

luând în calcul pericolul izolării Republicii Moldova și transformării ei într-un stat extra-sistemic și eșuat,

reiterând necesitatea implementării complete a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană,

înțelegând pericolul federalizării Republicii Moldova,

apreciind situația economico-socială și sanitară ca fiind una catastrofală,

ținând cont de recomandările partenerilor noștri din familia politică a PPE,

recunoscând că doar prin unitatea de acțiuni a partidelor pro-europene și naționale poate fi atins obiectivul aderării Republicii Moldova la UE,

invită PAS și Platforma DA la dialog în vederea creării unui Bloc Electoral, care să participe cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și cu o listă comună la alegerile parlamentare anticipate care sunt absolut necesare ieșirii Republicii Moldova din criză.

Biroul Permanent Central al PLDM consideră că, chiar dacă timpul e foarte scurt, prin voință politică, este încă posibilă desemnarea unui candidat comun pentru scrutinul prezidențial prin crearea acestui Bloc Electoral, în care toate cele trei formațiuni să-și manifeste identitatea și interesele electoratului propriu, dar, mai ales, să-și valorifice potențialul în promovarea interesului național al Republicii Moldova.

Partidul Liberal Democrat din Moldova este deschis oricărui format de negocieri pe care colegii noștri din PAS și Platforma DA îl consideră funcțional.

iunie 2020


20 iun

PLDM va avea candidat pentru alegerile prezidențiale din toamnă

Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Astăzi a avut loc ședința Consiliul Politic Național (CPN) al PLDM. În condițiile pandemice, pentru prima dată în istoria partidului, aceasta s-a desfășurat online. Membrii CPN au discutat despre situația social-politică din Republica Moldova și au aprobat o serie de hotărâri ce vizează construcția de partid și obiectivele imediate ale PLDM. Astfel, ca sarcini prioritare s-a decis să fie consolidate structurile teritoriale, să fie convocate conferințele organizațiilor teritoriale, iar în toate activitățile accentul să fie pus pe disciplina de partid.

De asemenea, membrii CPN au decis să convoace Congresul IX Extraordinar al PLDM pe data de 16 august 2020. În cadrul Congresului PLDM urmează să fie lansat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale și să fie operate unele completări și actualizări la Statutul și Programul politic al PLDM.

Rezoluția Consiliului Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Noi, membrii Consiliului Politic Național al PLDM, întruniți astăzi, 20 iunie 2020, în regim online, am analizat situația social-politică din Republica Moldova și am definit poziția și rolul partidului în procesele actuale.

Noi ne exprimăm îngrijorarea profundă față de criza generală în care se adâncește Republica Moldova. Această criză a fost provocată și este alimentată de o clasă politică străină de nevoile reale ale oamenilor și de adevăratele probleme ale republicii.

Noi considerăm că Parlamentul, în actuala configurație, nu mai reprezintă voința și opțiunile alegătorilor. Tot mai mulți cetățeni de acasă și din Diaspora cer alegeri parlamentare anticipate. Noi sprijinim această revendicare legitimă.

Noi vom acționa solidar pentru ca PLDM să revină în Forul Legislativ Suprem și să redevină formațiunea politică de referință în Republica Moldova. Numai astfel vom ieși din criză și parcursul european va fi relansat. În acest scop, ne punem ca sarcină prioritară pentru perioada următoare consolidarea și extinderea structurilor partidului, perfecționarea normelor statutare și actualizarea programului politic al partidului.

Noi considerăm că alegerile prezidențiale din toamna acestui an pot redeschide pentru Republica Moldova perspectiva clară de dezvoltare ca stat democratic de vocație europeană. Actualul Președintele Igor Dodon a demonstrat că nu este capabil să-și exercite atribuțiile de șef de stat în interes național și în conformitate cu Constituția.

Noi credem că Republica Moldova are nevoie de un altfel de Președinte, de un șef de stat cu viziuni europene, care să garanteze respectarea Constituției, să apere independența și integritatea teritorială a republicii, să respecte separația puterilor în stat și să-i reprezinte pe toți cetățenii, indiferent de simpatiile lor politice sau de originile lor etnice.

Noi, liberal-democrații, putem oferi cetățenilor șansa de a alege un asemenea Președinte și declarăm că vom participa în calitate de concurent electoral la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.


Tudor Deliu

Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova

Născut: 29 octombrie 1955 (68 de ani) în s. Malcoci, r-nul Ialoveni


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Filolog, magistru în drept administrativ și constituțional


Funcția deținută: Consilier politic


Afiliere politică: Membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova


Sloganul electoral: Tudor Deliu: Competent, Curajos, Devotat!


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă