Declarațiile Maiei Sandu în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului unpaspentru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Maia Sandu

Cuprins

decembrie 2020


6 dec

Rezoluția mitingului de protest al cetățenilor din 6 decembrie 2020, Piața Marii Adunări Naționale

Rezoluția mitingului de protest al cetățenilor din 6 decembrie 2020, Piața Marii Adunări Naționale

Noi, cetățenii Republicii Moldova, întruniți la mitingul de protest în Piața Marii Adunări Naționale, ne opunem acțiunilor antipopulare ale regimului Dodon-Șor care încalcă rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Un scrutin electoral constituie forma de manifestare supremă a suveranității poporului și orice încercare de a deturna voința populară este ilegală și neconstituțională.

Alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au arătat foarte clar în ce direcție trebuie să se dezvolte Republica Moldova, iar puternicul mandat, de aproape un milion de voturi, obținut de președintele ales Maia Sandu este un mandat împotriva corupției. Cetățenii au cerut președintelui lupta împotriva hoției, sărăciei și minciunii, i-au cerut să scoată țara din izolare internațională, au cerut ca instituțiile statului să combată efectele crizei pandemice și economice în care ne-a adus guvernarea lui Dodon. Cetățenii au spus clar solicitarea lor: curățarea clasei politice, prin declanșarea alegerilor anticipate parlamentare.

Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Parlament și Guvern arată că regimul lui Dodon nu se împacă cu înfrângerea, iar forțele oligarhice, care au recapturat statul, nu au de gând să se conformeze voinței poporului suveran. Igor Dodon și partidul pe care l-a sechestrat, PSRM, în alianța cu hoțul de miliarde Ilan Șor se opun cu vehemență schimbărilor și încearcă să reducă din atribuțiile președintelui, ca să poată în continuare fura țara nestingherit. Le declarăm apăsat că nu le vom permite acest lucru.

Adunarea cetățenilor cere imperativ să fie îndeplinite următoarele revendicări:

 • Demisia urgentă a guvernului Ion Chicu. Acest guvern este principalul responsabil pentru agravarea situației economice și pandemice din țară, fiind incapabil să protejeze viața propriilor cetățeni. Acest guvern este promotorul schemelor ilegale prin care continuă să se fure banii publici, iar populația continuă să fie sărăcită. În timpul alegerilor din 15 noiembrie cetățenii Republicii Moldova au declarat răspicat că mandatul acestui guvern a expirat, iar premierul Chicu trebuie să-și dea de urgență demisia.
 • Declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest legislativ, creația regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon, și-a pierdut definitiv legitimitatea și a ajuns să fie o sursă de instabilitate politică, economică și socială nu numai pe plan intern, dar și pe plan regional. El nu mai reprezintă voința cetățenilor și nu mai are dreptul să reprezinte poporul Republicii Moldova. De aceea, trebuie să fie dizolvat de urgență în conformitate cu Constituția. Data alegerilor anticipate trebuie să fie convenită de către președintele ales, în conformitate cu prevederile constituționale și în consultare cu partidele politice.
 • Anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme și proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-Șor. Cerem de urgență anularea legii care în mod abuziv privează instituția prezidențială de prerogativele sale constituționale și toate legile care contravin parcursului european al Republicii Moldova, aduc prejudicii economice cetățenilor și slăbesc securitatea statului.

În cazul în care guvernarea Dodon-Șor nu va demara imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor noastre legitime, ne rezervăm dreptul să întreprindem toate acțiunile necesare constituționale, legale și legitime, precum și conforme actelor internaționale pentru a contracara uzurparea puterii de stat.

Discursul președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, în PMAN

Discursul președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, în PMAN

Dragi cetățeni,

Au trecut doar 3 săptămâni de când s-a încheiat campania electorală. Campanie în care noi toți, împreună, am luptat împotriva minciunii, dezbinării, hoțiilor. Împreună am luptat pentru a le reda dreptul oamenilor la o viață normală, la un stat al tuturor, la o țară în care să ai încredere în ziua de mâine. Am luptat pentru a scăpa de hoții de la guvernare, care sărăcesc oamenii, care ne fac de rușine peste tot în lume, care ne alungă tinerii de acasă.

Răbdarea noastră este iarăși pusă la încercare. Supărat că nu a reușit să amăgească oamenii și de data aceasta, Igor Dodon încearcă să dea foc la țară, încearcă să provoace haos, să ne țină în izolare internațională, să facă viața oamenilor și mai grea. Așa încearcă să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat. Așa încearcă să se țină de putere.

Această majoritate PSRM-Șor este formată din deputați care au participat la furtul miliardului, care au reușit să se vândă de trei ori pe perioada unui mandat, din deputați care slujesc lui Dodon, nu poporului. Această majoritate adoptă în grabă legi cu încălcarea tuturor normelor, cu încălcarea Constituției, legi împotriva cetățenilor. Legile adoptate de ei în aceste zile reprezintă un risc pentru securitatea statului. Aceste legi vin să reducă din puterea președintelui, ca să nu putem lupta împotriva corupției. Aceste legi pun în pericol bugetul statului. Aceste legi sunt pentru ca ei să-și poată proteja, perpetua schemele de corupție în continuare. Această majoritate parlamentară este o rușine.

Acest dezmăț trebuie oprit. Singurul lucru prin care putem opri acest atac asupra cetățenilor sunt alegerile parlamentare anticipate. Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este demisia Guvernului. Demisia!

Suntem nevoiți să ieșim iarăși în stradă. Și mai grav este că suntem nevoiți să ieșim în stradă pe timp de pandemie. Suntem nevoiți să ieșim în stradă din cauza unor infractori, care în loc să stea la pușcărie, stau în Parlament.

Noi am demonstrat că ne pasă de țară și de soarta noastră. Am ieșit în stradă ani la rând, în lupta noastră împotriva hoților și ei nu ne vor opri aici. Vom merge până la capăt!

4 dec

Adresarea președintelui ales Maia Sandu la televiziunea națională Moldova 1

Adresarea președintelui ales Maia Sandu la televiziunea națională Moldova 1

Stimați cetățeni,

Situația în țară este gravă.

Oamenii nu au loc în spitale, medicii sunt la limita puterilor, tot mai mulți oameni nu-și pot întoarce datoriile, pensionarii nu au bani de mâncare și de lemne de foc, agricultorii sunt disperați din cauza consecințelor secetei, micii antreprenori nu reușesc să-și salveze afacerile. Situația în țară este gravă, iar, între timp, în Parlament se întâmplă lucruri rușinoase. În aceste zile s-a constituit o nouă majoritate parlamentară PSRM-Șor, care nu are respect nici pentru lege, nici pentru oameni.

Socialiștii, în disperare că au pierdut alegerile, de frică că vor trebui să răspundă pentru fărădelegile pe care le-au comis, au făcut alianța PSRM-Șor ca să poată adopta legi care să le permită să fure în continuare nepedepsiți.

Ieri în Parlament, majoritatea PRSM-Șor a votat în mare grabă mai multe legi antipopulare. Aceste legi au fost votate cu încălcarea normelor parlamentare și a Constituției. Legile votate la repezeală nu sunt pentru oameni, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Dimpotrivă.

În legea bugetului votată ieri în 3 minute, fără nicio dezbatere, nu se regăsesc suficienți bani pentru a ajuta păturile nevoiașe, pentru medicină, agricultori sau micii antreprenori.

Legea cu privire la retragerea SIS-ului din controlul președintelui înseamnă micșorarea puterii președintelui ales. Oamenii au spus că vor un președinte care să lupte cu hoții, mai ales cu cei din Parlament. SIS-ul nu este bagajul de mână al lui Dodon. SIS-ul este instituția care îi oferă președintelui posibilitatea să-și îndeplinească mandatul. Iar mandatul meu este împotriva corupției. Ei vor să șteargă toate urmele, să-și ascundă toate dosarele.

Planurile noii majorități nu se opresc aici – se încearcă punerea în fruntea tuturor instituțiilor statului a oamenilor lui Dodon și ai lui Șor. Am văzut timp de un an ce înseamnă guvernarea lui Dodon și în ce dezastru ne-a adus aceasta.

Majoritatea PSRM-Șor vrea să păstreze acest parlament încă 2 ani, un parlament în care unii deputați s-au vândut de 3 ori deja. Am văzut deputați sechestrați cărora li se dă peste mână și li se spune cum să voteze. Ei vor să păstreze acest parlament pentru a-și proteja schemele și pentru a proteja hoții.

Acest Parlament trebuie să plece. El acționează împotriva poporului.

Astăzi în parlament nu există 51 de deputați responsabili cu care să poți face o guvernare pentru oameni.

Am depus contestație la Curtea Constituțională. Vom cere anularea tuturor legilor antipopulare pe care alianța PSRM-Șor le votează cu încălcarea Constituției.

Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii. Oamenii cer anticipate. Noi vom face ce ne cer oamenii.

Duminică, pe 6 decembrie, la ora 11:00, vom organiza o “Consultare cu cetățenii” în Piața Marii Adunări Naționale. Duminică vom ieși să oprim tentativa de uzurpare a puterii.

În continuare, vreau să mă adresez vorbitorilor de limbă rusă.

Когда воры рискуют потерять власть они начинают натравливать людей друг на друга. То что мы увидели вчера в Парламенте был жест отчаяния двух воровских группировок. Целых пять лет Додон кричал что «Шор должен сидеть в тюрьме» за кражу миллиарда, а теперь они сообщники и грабят страну вместе. Мы не позволим им разделить нас по языковому и национальному признаку. У воров нет национальности. Их надо сажать.

В воскресенье мы выйдем на Площадь Великого Национального Собрания остановить попытку узурпировать власть.

Mereu când hoții riscă să piardă puterea, ei încep să învrăjbească oamenii unii împotriva altora. Toate încercările lor de a ne certa sunt pentru ca noi să nu vedem cum ei fură banii prin schemele lor. Parlamentul nu este legitim. Poporul trebuie să aleagă alt Parlament.

Duminică, 6 decembrie, cetățenii vor veni în Piața Marii Adunări Naționale ca să le spună hoților că vremea lor a trecut. Toți cei care au luptat împotriva propriului popor au fost alungați.

Vă rog foarte mult să respectați măsurile de protecție. Vă rog mult să purtați corect masca și să păstrați distanța fizică. Vă rog foarte mult să ne protejăm unii pe alții.

3 dec

Duminică, 6 decembrie, în PMAN, venim să le spunem hoților că vremea lor a trecut

Duminică, 6 decembrie, în PMAN, venim să le spunem hoților că vremea lor a trecut

Stimați cetățeni,

Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o dovadă în plus că în Parlament s-a cuibărit un grup de infractori care nu respectă nici Constituția, nici legea și, mai ales, nu respectă poporul. Ei nu respectă alegerea poporului.

Când parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, acest parlament trebuie dat jos. Duminică, la ora 11:00, ieșim cu toții în Piața Marii Adunări Naționale să le spunem ce crede poporul.

Alianța dintre deputații socialiști și cei de la Șor a votat astăzi în decurs de doar câteva minute, în două lecturi, la repezeală, proiecte de legi importante, inclusiv legea bugetului, proiecte neconsultate, proiecte care conțin scheme peste scheme din contul cetățenilor.

Igor Dodon și socialiștii nu au înțeles nimic din recentele alegeri prezidențiale. Ei se fac să nu audă dorința simplă și elementară a oamenilor acestei țări, dorința de a nu fi furați. Oamenii nu cer imposibilul. Ei cer un lucru elementar – să nu mai fie furați. Socialiștii și deputații lui Șor au votat astăzi ca niște mitraliere, la comandă, lege după lege, pentru a-și asigura continuitatea hoției în pofida votului cetățenilor.

Mâine vom depune contestație la Curtea Constituțională. Vom cere anularea legilor antipopulare. Noi, împreună, vom opri această tentativă de uzurpare a puterii. Acest parlament trebuie să plece. Acest guvern trebuie să plece. Din cauza loc țara este pe marginea prăpastiei. Oamenii cer un parlament care să-i reprezinte și care să ia decizii în interesul cetățenilor. Oamenii cer anticipate. Oamenii cer un guvern care îi ajută, nu un guvern care vine cu un buget plin de scheme. Noi vom face ce ne cer oamenii.

Oamenii au spus că vor un președinte care să lupte cu hoții, mai ales cu cei din Parlament. SIS-ul nu este bagajul de mână al lui Dodon. SIS-ul este instituția care îi oferă președintelui posibilitatea să-și îndeplinească mandatul. Iar mandatul meu este împotriva corupției. Nu le vom permite să șteargă toate urmele, să-și ascundă toate dosarele. Nu le vom permite hoților să anuleze vocea cetățenilor.

Dragi cetățeni, noi suntem mulți. Noi suntem puternici. Suntem uniți. Prin această unitate, am învins la alegerile prezidențiale. Prin această unitate vom învinge în fiecare luptă împotriva hoților.

Vă mulțumesc că ați venit astăzi în număr mare. Vă mulțumesc că ați purtat mască. Vă rog să păstrați și în continuare, pe cât e posibil, distanța fizică și să veniți cu mască la evenimentul de duminică. Vă rog foarte mult să ne protejăm unii pe alții.

Duminică, 6 decembrie, în Piața Mari Adunări Naționale, venim să le spunem hoților că vremea lor a trecut. Ei nu mai pot pleca frumos, ei pot pleca doar rușinos. Pentru că toți cei care au luptat împotriva propriului popor au fost alungați.

2 dec

De mâine începem lupta noastră cu cei care se opun schimbării

De mâine începem lupta noastră cu cei care se opun schimbării

Președintele ales Maia Sandu a îndemnat cetățenii să iasă mâine, la ora 10, în fața Parlamentului, cu măști și păstrând distanța fizică, pentru a apăra votul și voința poporului.

Stimați cetățeni,

Mă adresez vouă în calitate de președinte ales. Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc. Ei încearcă să ne fure rezultatele votului. Ei încearcă să anuleze hoțește votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi majoritatea parlamentară PSRM-Șor, prin care SIS-ul este scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană, care nu va deține în curând nicio funcție publică, plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și să controleze instituțiile statului.

Aceasta este o tentativă de uzurpare a puterii în stat prin care se încearcă, pe de o parte, păstrarea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru combaterea corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar, pe de altă parte, se anulează rezultatul votului dat de popor. Este clar că acest abuz nu este ultimul și că, în continuare, socialiștii și deputații lui Șor vor încerca să folosească Parlamentul actual pentru a lupta contra propriului popor.

Prin această acțiune, ei aruncă la gunoi voința a peste 1 600 000 de oameni, care au votat pentru ca președintele să lupte împotriva corupției, sărăciei și minciunii. Ei vor să blocheze realizarea mandatului, ei vor să reducă în mod abuziv atribuțiile președintelui.

Noi vom apăra vocea poporului. Noi vom duce lupta împotriva hoților până la capăt, vom contesta abuzul la Curtea Constituțională și vom cere sprijinul poporului pentru a apăra democrația și pentru a îndeplini responsabilitățile asumate în fața cetățenilor. Am discutat cu liderii altor formațiuni politice și am stabilit că trebuie să oprim împreună atacul asupra Constituției și a democrației.

Граждане Молдовы!

15 ноября Вы проголосовали за нового президента, сказав тем самым что нужны изменения в стране! Вы проголосовали за борьбу с коррупцией, с бедностью, с ложью. Теперь правящее большинство ПСРМ-Шор хочет урезать те полномочия которые позволили бы мне начать наводить порядок в стране. Таким образом олигархический режим Додона-Шора хочет отменить результаты выборов, поэтому Я призываю Вас выйти и защитить Ваш голос!

De mâine începem lupta noastră cu cei care se opun schimbării. Ei nu cred în lege, nu au cuvânt, nu au onoare, nu au frică de instituții și nici respect pentru popor și stat. Noi îi vom face sa înțeleagă – țara nu este a lor. Nu este nici a mea. Este țara cetățenilor! Iar cetățenii au spus clar că vor schimbare. Vă îndemn, dragi prieteni, să ieșim mâine să apărăm dreptul nostru pentru a avea o țară în care este ordine și dreptate.

Mâine, la ora 10, vă îndemn să ieșiți în fața Parlamentului, cu măști și păstrând distanța fizică, pentru a vă apăra votul și voința poporului.

Trebuie să oprim majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa lor de uzurpare a puterii și trebuie să declanșăm cât mai curând alegeri parlamentare anticipate.

noiembrie 2020


25 noi

Președintele ales Maia Sandu a anunțat prioritățile

Președintele ales Maia Sandu a anunțat prioritățile

Președintele ales Maia Sandu a anunțat în cadrul unui briefing de presă prioritățile pentru perioada imediat următoare: Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională; Bugetul pentru anul 2021 – buget pentru oameni; Acțiuni ferme pentru combaterea corupției. De asemenea, Maia Sandu a venit cu un apel către cetățeni, în contextul pandemiei, să fie responsabili și mai buni unii cu alții pentru că doar așa putem să depășim această perioadă dificilă.

În primul rând, sper că sunteți sănătoși. Este cel mai important lucru acum și vă rog, dragi cetățeni, să aveți grijă de dvs. și de familiile dvs. Știu că am obosit cu toții, știu că situația creată de pandemie devine tot mai apăsătoare și mai dificilă, dar pericolul cel mare încă nu a trecut. Este foarte important să fim atenți în continuare, să ne protejăm și să fim solidari cu cei mai vulnerabili decât noi. De responsabilitatea și solidaritatea noastră depinde sănătatea și chiar viața noastră și a celor din jur.

Vă rog foarte mult să purtați mască, inclusiv de dragul oamenilor în vârstă, de dragul oamenilor cu probleme de sănătate. Vă rog foarte mult să amânați petrecerile și alte evenimente pentru mai târziu. Vă rog foarte mult să ne solidarizăm și să fim mai buni unii cu alții pentru că doar așa putem să depășim această perioadă dificilă. Doar prin responsabilitate și bunătate vom ieși cu bine din perioada grea prin care trecem.

În aceste zile ne confruntăm cu foarte multe probleme. Situația este proastă în cam toate domeniile. Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă fără nicio opreliște. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Și exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat.

În perioada imediat următoare, prioritățile mele vor fi:

 • să ducem o politică externă pozitivă și benefică, așa încât să scoatem Moldova din izolare internațională;
 • să ne asigurăm că bugetul pentru anul 2021 presupune suficiente resurse pentru sistemul medical, pentru economie și pentru oamenii care s-au pomenit într-o situație foarte grea din cauza acestei crize;
 • să pregătim și să întreprindem acțiuni ferme pentru combaterea corupției.

Вы все вложили в эти выборы, в каждый Ваш голос, много ожиданий. Ожиданий перемен к лучшему. Я знаю, что Вы голосовали не за геополитические лозунги. Вы голосовали за конкретные перемены и в нашей стране, и в Вашей жизни. И я ценю голос каждого из Вас, вне зависимости от того, за кого Вы голосовали.

Перед всеми нами сегодня стоит сложная задача. Нашу страну долгое время использовали в личных целях, и те, кто называли себя про-европейцами, и те, кто называли себя про-российскими. Сегодня как никогда, нам необходима социальная сплоченность для решения сложных задач. Важно не допустить нашего разделения теми, кто пытается заработать политический капитал. Основная задача – изменения внутри страны. Борьба с коррупцией и реформа судебной системы будут приоритетом номер один в моей работе. Два, нам нужен бюджет на 2021 год, который бы помог людям пережить этот экономический кризис и кризис в области здравоохранения. Нам нужна сбалансированная внешняя политика, которая выведет Молдову из изоляции и в основе которой будут национальные интересы страны.

Не буду говорить Вам, что скоро все станет прекрасно. Но вы обязательно почувствуете перемены к лучшему. Именно в этом я вижу свою основную задачу, и именно поэтому я хочу, чтобы Вы судили обо мне по моим действиям, а не по лжи, которую распространяют те, кто ворует государственные деньги и боятся реформы правосудия.

Să luăm pe rând aceste priorități:

1. Scoaterea țării din izolare

Deja, în mai puțin de două săptămâni, am scos politica noastră externă din comă. În perioada campaniei am pledat pentru o politică externă pozitivă, deschisă, activă, în care Moldova să se comporte cu demnitate în plan internațional, iar țara noastră să fie tratată cu respect așa cum merită cetățenii țării noastre.

Am început să refacem relațiile cu România și cu Ucraina. Chiar luni, după alegeri, am avut convorbiri telefonice cu președintele Iohannis și președintele Zelensky. Am primit felicitări și asigurări de susținere din partea liderilor de țări din Uniunea Europeană și conducerii instituțiilor UE. Am primit mesaje de felicitare din Rusia, SUA, China și foarte multe alte țări și organizații regionale și internaționale.

Această deschidere ne oferă noi oportunități în plan internațional. Vreau să avem o politică externă care să aducă beneficii concrete cetățenilor. Vreau să transformăm Moldova într-un stat european și să avem relații foarte bune, respectuoase și demne și cu ceilalți parteneri externi. Voi depune toate eforturile ca Moldova să aibă relații bune, pragmatice, bazate pe respect reciproc atât cu Vestul, cât și cu Estul.

În primele săptămâni după inaugurare vom organiza vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău și o întrevedere cu președintele Zelensky.

În perioada imediat următoare, în plan internațional, mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. Voi solicita ajutor sub formă de donații de echipamente – ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum și medicamentele care lipsesc, în special pentru secțiile de reanimare, teste, echipamente de protecție și alte consumabile. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Republici Moldova cu vaccin anti-COVID într-un termen cât mai restrâns posibil.

2. Buget pentru oameni

Situația pandemică din Republica Moldova a devenit una foarte critică. Îmbolnăvirile și decesele nu contenesc să crească, sistemul de sănătate este extenuat la maximum, spitalele sunt arhipline, nu dispun de suficiente echipamente și medicamente, iar pacienții, și cei cu COVID, precum și cei cu alte maladii nu dispun de acces la serviciile medicale.

Solicit Guvernului, la pregătirea bugetului de sănătate pentru anul 2021, să includă o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare atât pentru tratarea COVID și complicațiilor acestuia, cât și pentru alte programe, care în 2020, sub presiunea pandemică au rămas fără atenție, așa ca tratamentele oncologice, chirurgicale planice, dar și altele, cât și să se acorde o finanțare sustenabilă politicilor de motivare a personalului medical. În acest context, de asemenea, cer autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu al pacienților cu infecție COVID din contul asigurărilor medicale obligatorii de sănătate, dar și să organizeze cât mai urgent punerea în circuit pentru tratarea cazurilor de infecție COVID cele 240 paturi din spitalul Vorniceni.

Și sectorul economic trece printr-o perioadă foarte complicată. Solicit ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat pentru agenții economici. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ajutăm agenții economici mici și mijlocii să nu falimenteze și să mențină locurile de muncă pentru oameni. În acest sens, deputații PAS în Parlament vor propune câteva măsuri:

 • Posibilitatea ca agenții economici să poată încheia planuri de restructurare a plăților la stat fără incasso și penalități.
 • Scutirea timp de 1 an de impozitele salariale pentru reangajarea oamenilor care au fost disponibilizați.
 • Taxa zero pentru profitul reinvestit.

Insistăm pe măsurile propuse anterior în suportul agenților economici, inclusiv extinderea Fondului de garantare a creditelor și compensarea salariilor angajaților pentru restricțiile impuse anterior. De asemenea, cer Guvernului simplificarea mecanismelor administrative de accesare a ajutorului din partea statului, astfel ca măsurile de suport să nu rămână doar pe hârtie.

Bugetul pentru 2021 trebuie să includă resurse și pentru compensarea pierderilor suferite de gospodăriile agricole din cauza secetei. Și, foarte important, în buget trebuie să se includă resurse pentru ajutorarea oamenilor care și-au pierdut veniturile din cauza crizei și care nu au economii sau alte surse de existență.

3. Justiție corectă și anticorupție

Am spus de multe ori – corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat.

În acest sens, voi aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului de Securitate (furtul miliardului, Laundromatul rusesc, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice/ campaniilor electorale – Bahamas etc).

Voi crea, la nivelul instituției prezidențiale, un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea judecătorilor, astfel încât nicio persoană cu probleme de integritate care a emis decizii dubioase/ilegale să nu fie numită/promovată în funcție. Același mecanism va fi valabil pentru alte în funcții publice pe care le va face președintele.

Voi insista pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, prezentând, în termeni restrânși, spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens.

Corupția politică este o problemă care persistă și am văzut-o cu toții și în ultima campanie electorală. Cei care se fac vinovați de finanțarea ilegală a partidelor și campaniilor trebuie sancționați și voi veni cu propuneri legislative de modificare a cadrului normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru aceste încălcări. Finanțarea campaniilor din pungi cu bani fie din interiorul țării, fie din exterior trebuie sancționată dur.

Președintele este comandantul suprem al forțelor armate și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor sale constituționale șeful statului dispune și de anumite pârghii. Instituțiile statului aflate în coordonarea președintelui țării sunt deosebit de importante și nu trebuie să fie parte a unor târguri politice sau să-și schimbe subordonarea în funcție de mofturile cuiva.

Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituții din coordonarea președintelui că la aceste alegeri au votat 1 650 131 de oameni. Acești oameni au mers la vot deoarece cred în puterea președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor, să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, altfel, veți simți pe pielea proprie supărarea oamenilor.

16 noi

Oameni dragi ai Moldovei, astăzi victoria este a dumneavoastră

Oameni dragi ai Moldovei, astăzi victoria este a dumneavoastră

Dragi prieteni,

Oameni din satele și orașele Moldovei, oameni din diasporă, voi ați învins! Victoria este a dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare! Vă mulțumesc pentru încrederea enormă. Vă mulțumesc pentru unitatea pe care am reușit să o creăm împreună în această campanie. Vă promit să prețuiesc și să consolidez această unitate.

Am spus de fiecare dată: Oamenii Moldovei sunt buni și corecți. Răbdarea lor a fost pusă la încercare de prea multe ori. Sunt mândră de moldoveni – când se unesc, ei pot face orice. Solidaritatea și unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă. Vă mulțumesc pentru bucuria și mândria de a face parte din acest popor.

Le mulțumesc echipelor noastre pentru munca enormă depusă în această campanie. Le mulțumesc observatorilor pentru că au apărat fiecare vot în parte. O echipă de oameni cinstiți au făcut o campanie transparentă, o campanie bazată pe bun-simț. Vă mulțumesc, echipa PAS!

Le mulțumesc frumos tuturor celor care ne-au sprijinit în această campanie, oameni de diferite profesii și din diferite localități. Le mulțumesc tuturor oamenilor din alte echipe politice sau din afara politicului care s-au implicat și au făcut posibilă această victorie. Implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră a însemnat un pas spre victorie.

Le mulțumesc funcționarilor, angajaților statului, care și-au îndeplinit misiunea corect, protejând votul cetățenilor.

Oameni dragi ai Moldovei, astăzi victoria este a dumneavoastră. Puterea este a dumneavoastră. Solidaritatea voastră a învins.

Victoria de azi e victoria oamenilor care vor o țară bună, o țară corectă. O țară care lucrează pentru oameni și îi ajută să obțină succese. Oamenii au votat pentru o țară care îi unește și îi ajută la greu. Unitatea care a învins astăzi ne va ghida și în anii care urmează. De acum înainte vom merge uniți și vom munci împreună pentru o țară mai bună pentru fiecare. Această victorie este un pas pentru lucrurile pe care urmează să le facem împreună.

Dragi cetățeni, vă mulțumesc! Vă mulțumesc celor care ați votat în Chișinău, celor care ați votat în toate satele și orașele Moldovei, celor din diasporă, celor care ați mers la vot pe ploaie, cu copii mici, cu restricții de deplasare, cu măști, celor care ați mers zeci sau sute de kilometri și ați stat în rând ca să vă faceți auzită vocea – vă mulțumesc!

Încrederea acordată mă onorează și mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de președinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înțeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituțiile statului. Dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată, necesară pentru a schimba lucrurile. Și sunt multe lucruri de schimbat.

Moldovenii vor un stat care să nu îi fure. Un stat care să nu protejeze hoții. Un stat care să gestioneze corect banii luați de la oameni prin impozite și taxe. Un stat care apără și ajută cetățenii săi. Un stat care respectă fiecare cetățean. Un stat care unește cetățenii săi.

Oamenii vor un stat cu instituții puternice. Cu funcționari publici care ascultă de legi, nu de indicații politice la telefon. Cu instituții active, care combat abuzurile fără a aștepta investigații de la jurnaliști.

Cetățenii vor un parlament cu deputați care își respectă jurământul și nu se vând. Cetățenii vor o guvernare responsabilă și competentă, care acționează în interesul lor.

După validarea acestor alegeri și după învestire, voi demara o serie de consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a găsi soluții la problemele urgente ale cetățenilor.

Prioritățile mele vor fi oprirea furtului banului public, oprirea schemelor de corupție și atragerea resurselor pentru ca economia Moldovei să prospere. Voi lucra pentru a proteja antreprenorii, voi promova exporturile din Moldova și voi insista pe redirecționarea resurselor statului pentru a susține cetățenii cei mai afectați de criză – pensionarii, oamenii care au pierdut locul de muncă, familiile nevoiașe.

Vreau ca astăzi să nu vorbim despre învingători și învinși, ci despre o societate unită care lucrează pentru o Moldovă mai bună pentru fiecare.

Мы боролись за улучшение жизни каждого из Вас, за компетентные государственные органы, за повышение уровня жизни, за рост экономики, пенсий и зарплат. И эти улучшения должны почувствовать в своей жизни все, включая всех, кто голосовал за моего оппонента. Я говорю Вам – Вы не проиграли. Я буду завоевывать Ваше доверие конкретными делами. Мы все, все граждане Республики Молдова, получили сегодня шанс. Шанс на достойные условия жизни.

Мы построим вместе Молдову, в которой граждане всех этнических групп будут чувствовать себя в безопасности, в которой их права, включая право на использование своего языка, будут надежно защищены. Мы построим страну, в которой компетентные люди будут занимать ключевые должности, вне зависимости от их этнического происхождения. Мы построим настоящий баланс во внешней политике, исходя из национальных интересов Молдовы, и прагматичный диалог со всеми странами, включая Румынию, Украину, европейские страны, Россию и США. Я буду работать на всех граждан нашей страны.

Mulțumim partenerilor noștri externi că au fost alături de țara noastră și la bine, și la greu. Îmi doresc să depășim dezbinarea, să unim societatea și în politica internă, și în politica externă. Să construim o politică externă cu demnitate, capabilă să aducă beneficii cetățenilor noștri. Să apropiem Moldova de standardele europene prin reforme și muncă aici, acasă. Să întărim relațiile de bună vecinătate și parteneriat strategic cu România și Ucraina.

Campania care s-a încheiat a fost o campanie murdară. Au fost candidați care au încercat să ne certe și să ne dezbine. Votul de azi e un semnal că societatea noastră se poate uni și solidariza și alege schimbarea.

Simt că de mine sunt legate multe așteptări și port o responsabilitate uriașă pentru realizarea promisiunilor legate de acest mandat. O să vă rog, dragi prieteni, să fiți în continuare alături de mine. Am nevoie de implicarea activă a tuturor oamenilor buni, care iubesc Moldova, să mă ajute să construim instituții puternice, capabile să se ridice deasupra intereselor de grup.

Avem nevoie de curaj și de implicare. Avem nevoie de acel spirit patriotic pozitiv pe care l-am văzut cu toții ieri în fața unei secții de vot, atunci când mii de oameni cântau imnul Moldovei, cu speranță, dor și bucurie.

Peste ani vreau ca Moldova să nu mai fie asociată cu sărăcia, corupți și emigrarea. O să lucrez alături și pentru cetățeni ca Moldova să însemne dezvoltare, bucurie și familii întregite. Ca Moldova să fie o casă bună pentru toți cetățenii săi.

Azi am câștigat o mare bătălie. Dar avem mult de lucru înainte. Vă promit că voi fi mereu de partea oamenilor. Vă promit că vom munci împreună pentru a crea țara pe care ne-o dorim cu toții.

Vă mulțumesc mult pentru mobilizare extraordinară. Vă mulțumesc mult pentru încredere. Și vreau ca după ce trăim împreună bucuria victoriei, să muncim, tot împreună, pentru ca să punem Moldova pe calea cea dreaptă.

15 noi

Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor

Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor

Dragi cetățeni,

Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii în instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare – și aici în țară, și în diasporă. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.

Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot.

Le mulțumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri până la secția de vot și care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața dumneavoastră! Astăzi diaspora a votat în număr de peste 250 de mii. Este o mobilizare fără precedent și un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, de casa lor. Regretăm foarte mult că mulți dintre dumneavoastră ați trebuit să așteptați ore în șir ca să puteți vota.

Я хочу поблагодарить всех граждан Республики Молдова которые сегодня проголосовали. В этой компании мы боролись против лжи, коррупции, против разделения наших граждан по этническому и языковому признаку. Мы боролись против дальнейшего разграбления нашего государства. Им не удалось настроить нас друг против друга. Мы ценим каждый голос и для нас, для всех, очень важно, чтобы выборы были свободными и честными.

Din păcate, instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri. Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave și evidente ale Codului electoral. În străinătate au fost mai multe situații unde era clar că există mulți doritori de a merge la vot, însă au fost deschise insuficiente secții de vot, astfel privând cetățenii de la exercitarea dreptului la vot. De asemenea, poliția și procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă acest lucru este interzis de lege, și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor.

În pofida acestor miopii selective din partea unor funcționari ai statului, eu cred că azi vocea cetățenilor se va face auzită. Toate amenințările, minciunile și șantajul la care au fost supuși cetățenii din partea oponenților noștri se vor întoarce, prin vot, împotriva celor care le-au lansat.

Vin cu un apel la polițiști, membri și președinți ai comisiilor electorale, observatori, angajați în diferite instituții ale statului, către toți cei care sunt responsabili de protejarea voturilor cetățenilor: știu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude, dumneavoastră sunteți cei care trebuie să respectați, trebuie să protejați votul cetățeanului. Cetățenii au votat și este responsabilitatea statului ca votul cetățenilor să determine rezultatul acestor alegeri.

Vreau să le mulțumesc frumos tuturor observatorilor și membrilor BESV pentru toate eforturile depuse în această zi. Știu că a fost foarte complicat. Vreau să vă rog în continuare să protejăm votul cetățenilor. Vă rugăm în continuare să fiți foarte atenți și să păstrați calmul.

Eu și colegii mei, la fel, vom fi foarte atenți la toate semnalele pe care le primim de la secțiile de la vot și vom documenta în continuare toate abuzurile care se comit.

Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor să așteptăm cu calm rezultatele acestor alegeri. Vreau să vă rog să nu ne lăsăm provocați, să respectăm toate procedurile. Ne revedem mai târziu pentru a discuta rezultatele, care sper că vor fi foarte bune.

Vă mulțumesc.

13 noi

Duminică schimbăm destinul Moldovei. Duminică ieșim cu toții la vot!

Duminică schimbăm destinul Moldovei. Duminică ieșim cu toții la vot!

Candidatul PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, a organizat o conferință de totalizare a campaniei electorale. Maia Sandu a îndemnat toți oamenii Moldovei să meargă la vot duminică și să facem schimbarea dorită de toți.

Dragi cetățeni, pe 15 noiembrie, este ziua tuturor oamenilor buni din Moldova.

În ziua alegerilor, toată puterea este în mâinile oamenilor. De aceea vă spun că duminică e ziua dumneavoastră.

Noi suntem un popor de oameni buni. Oameni cu valori păstrate din strămoși, oameni cu demnitate, cu credință, oameni a căror răbdare a fost pusă la încercare de prea multe ori.

Atunci când oamenii buni se unesc, când își iau destinul în propriile mâini, lucrurile se schimbă.

Această unitate este ceea ce îmi doresc și ce mă angajez să prețuiesc această unitate și să o construiesc mai departe. Unitate construită în jurul valorilor noastre. Unitate în jurul tradițiilor noastre. Unitate în jurul scopului nostru comun, o Moldovă mai bună pentru fiecare.

O țară în care oamenii privesc cu încredere ziua de mâine, trăiesc în bucurie alături de familiile lor, îmbătrânesc cu demnitate. O Moldovă de care să ne mândrim cu toții. În acest efort nimeni nu trebuie să stea deoparte, nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

Primul pas decisiv sunt alegerile de duminică. Vă îndemn pe toți – toți oamenii Moldovei – să mergeți la vot duminică și să ne luăm destinul țării noastre în propriile mâini. Să facem schimbarea dorită de toți.

Mă adresez oamenilor care l-au votat în turul I pe Renato Usatîi. Ați ieșit la alegeri, fiindcă v-ați săturat de nedreptate, hoție și sărăcie. Vă îndemn să faceți aceasta și în turul 2 – să votați pentru schimbare, pentru unificarea societății în jurul scopului nostru comun – lupta cu hoții și cu sărăcia.

Mă adresez oamenilor care l-au votat pe Andrei Năstase. Am mers împreună, cot la cot, împotriva regimului Plahotniuc-Dodon. Împreună am reușit să-l alungăm pe Plahotniuc de la putere. Împreună trebuie să-l alungăm pe Dodon, doar împreună.

Mă adresez către toți cei care împărtășesc dezideratul Unirii. Dodon a încercat să vă transforme în vinovați, în dușmani ai acestei țări. El minte, ca întotdeauna. Cei care distrug țara noastră cu adevărat sunt hoții ca el. Ei ne fură viitorul. Împreună trebuie să-i oprim și să construim bunăstare și libertate la noi acasă.

Mă adresez către oamenii care au votat Partidul “Șor” sau pentru socialiști – Dodon vă minte, el a promis să lupte cu hoții și să vă scape de sărăcie, dar a făcut invers. Voi meritați un președinte care să nu vă mintă. Voi meritați un președinte care nu vă minte, un președinte care să lucreze pentru voi. Ne dorim ca toți oamenii să poată munci la ei acasă și să trăiască bine.

Acum vreau să mă adresez în special oamenilor care s-au săturat de politică și se distanțează de procesul electoral. Vă înțeleg. În multe feluri, aveți dreptate. Într-adevăr, politica – modul în care este adesea făcută – poate fi dezgustătoare.

Practicile murdare ale politicienilor care rămân nepedepsite, corupția care îi îmbogățește pe cei puțini și în detrimentul celor mulți, toate acestea și multe altele pot fi dezgustătoare.

Însă tot prin politică toate acestea se pot schimba. Și se vor schimba.

Ca să existe, corupția are nevoie de complicitatea statului. Dacă statul nu mai oferă protecție hoților, atunci corupția dispare, începând de la cele mai înalte niveluri.

Prin votul dumneavoastră de duminică, vom alege ca statul să nu mai apere hoții, ci să lucreze pentru oameni. Mă uit în ochii dumneavoastră și mă angajez să lupt împotriva corupției cu toate armele. De aceea, vă cer votul. Pentru că am nevoie de un mandat puternic, am nevoie de puterea voastră, de puterea tuturor oamenilor buni din Moldova, pentru a câștiga această luptă. Împreună.

Duminică, pe 15 noiembrie, corupția va fi înlocuită de transparență. Cumătrismul va fi înlocuit de competență. Minciunile și manipularea vor fi înlocuite de adevăr.

În acest context îi atenționez pe toți cei care încearcă să fraudeze aceste alegeri că noi nu vom permite acest lucru. Pavel Voicu, Zinaida Greceanîi, Maxim Lebedinschi, toți deputații care îl slujesc pe Dodon și alți angajați la stat, să nu credeți că puteți frauda aceste alegeri fără consecințe – nu doar pentru țară, ci pentru voi personal.

Cunoașteți foarte bine, și din exemple mai vechi, dar și din istorii recente, că cei care fraudează alegerile, nu au niciun viitor. Plahotniuc este fugar. A fugit, abandonându-i pe cei care l-au protejat. Dodon va face la fel. Iar voi veți rămâne responsabili pentru fraudele la care ați participat de dragul lui Igor Dodon.

Cetățenii Republicii Moldova știu ce vor. Ei s-au săturat de Dodon, de minciunile și ura lui. Era Plahotniuc-Dodon s-a terminat. Duminică oamenii vor spune clar ce vor. Și această dorință este sfântă. Nu riscați cu propriul viitor pentru un hoț. Respectați voința cetățenilor.

Hoțiile, cumătrismul, minciunile n-au făcut decât să dezbine. Ani la rând. Au împărțit oamenii în tabere. Duminică, dezbinarea va deveni trecut.

Cu puterea tuturor oamenilor buni vom construi o societate unită. Pentru că lucrurile care ne unesc sunt mult mai puternice decât cele care ne dezbină. În Unitate avem puterea de a face din Moldova țara visurilor noastre. Țara în care oamenii săi trăiesc bine. Țara de care să fim mândri. Țara care să fie respectată de toată lumea.

Știu că împărtășiți speranța mea pentru schimbările din țara noastră.

Am vorbit cu foarte mai mulți dintre dumneavoastră în această perioadă dificilă provocată de pandemie. Am vorbit cu tineri care doresc ca Moldova să devină o țară a oportunităților. Am vorbit cu fermieri și săteni, care își doresc să poată munci cinstit și să câștige bine. Am vorbit cu pensionari, cu mamele și tații noștri, care speră și merită să trăiască cu demnitate și să se bucure de fiecare clipă. Am vorbit cu diaspora noastră, cu frații și surorile noastre din străinătate, care iubesc țara noastră și care vor să o vadă cum prosperă.

Am vorbit cu voi toți. Și știu că avem o viziune comună.

В этой кампании я встречалась и разговаривала со многими русскоговорящими гражданами этой страны. Они сказали мне: «госпожа Санду, мы не верим той лжи, которую говорят о вас … они ведь просто боятся вас!»

Я хочу поблагодарить вас всех за то, что вы дали мне сил не обращать внимания на гнусную ложь и фейки, которую распространяли обо мне в последнее время. Я хочу поблагодарить вас за то большое доверие, которое вы мне оказываете. Ваше доверие сделает меня еще более ответственным президентом.

Noi, toți oamenii buni din Moldova, am demonstrat împreună că minciunile nu ne distrug. Că noi suntem mai puternici. Am demonstrat că bunătatea învinge în fața răului. Am demonstrat că societatea noastră poate da dovadă de solidaritate și unitate.

Mai e un singur pas de făcut. Să votăm duminică.

Vă îndemn să mergeți la vot. Vă îndemn să credeți în capacitatea noastră de a schimba lucrurile spre bine.

Duminică, 15 noiembrie, este un nou început pentru noi toți, este un nou început pentru Republica Moldova. Duminică ieșim la vot și votăm schimbarea spre bine.

10 noi

Angajament față de fiecare primar din Republica Moldova

Angajament față de fiecare primar din Republica Moldova

Stimate primar,

Oamenii au încredere în Dvs. Au încrederea și așteptarea că anume dumneavoastră le veți schimba viața în bine. Însă pentru asta este nevoie ca la nivel național să avem lideri buni, care se gândesc la oameni și sprijină primarii.

De rezultatele acestor alegeri depinde ce se va întâmpla în comunitățile noastre în următorii ani.

Înainte de toate, oamenii au nevoie să le fie redată încrederea în țara lor și în ziua de mâine. Chiar dacă Dvs. faceți eforturi considerabile pentru a îmbunătăți condițiile de viață în localitățile pe care le conduceți, dacă oamenii nu vor avea speranța că Moldova merge pe calea cea dreaptă, localitățile noastre vor rămâne fără oameni. Lucrurile trebuie să se îmbunătățească și la nivel local, și la nivel național.

Voi respecta și voi fi avocatul independenței APL.

În primul rând, pentru că o administrație publică locală independentă este un pilon important al bunăstării și democrației. Democrația va deveni o realitate când primarii nu vor mai fi folosiți de partidele de la guvernare după bunul plac, ci când vor răspunde doar în fața legii și a oamenilor care i-au ales. Voi lupta împotriva abuzurilor comise de CNA, procuratură, ANI, alte instituții centrale, folosite pe post de bâtă politică împotriva primarilor.

Voi fi de partea primarilor pentru alocarea corectă a resurselor bugetului pentru finanțarea proiectelor și voi munci pentru atragerea fondurilor externe pentru aceste scopuri.

O mare parte din proiectele la nivel local se realizează cu fonduri externe. Azi statul alocă puțini bani pentru proiecte la nivel local din bugetul de stat (prin FEN, FDR etc). Aceste resurse nu pot crește din cauza crizei economice, care va afecta serios economia noastră în următorii ani. Noi trebuie să creștem semnificativ finanțarea externă pentru aceste scopuri. Mă angajez să aduc, în următorii 4 ani, fonduri externe în valoare de 10 miliarde de lei pentru finanțarea proiectelor în localități pentru rezolvarea problemelor localităților. În special, cred că e nevoie de fonduri externe pentru ca să rezolvăm problema apei și canalizării, problema gestionării deșeurilor, probleme care necesită surse considerabile și care nu pot fi rezolvate din bugetele mici ale localităților. O să negociez cu finanțatorii externi adoptarea unor mecanisme de finanțare directă a acestor proiecte de către donatori, ocolind guvernul sau consiliul raional pentru a evita alocarea resurselor după criterii politice. De asemenea, o să negociez cu donatorii reducerea mărimii contribuției locale pentru ca mai multe localități să poată obține finanțare.

Voi fi de partea APL pe problema descentralizării.

Anul trecut am promovat păstrarea veniturilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice în bugetul local și voi continua să susțin creșterea independenței financiare a APL. Nu voi promulga legi care încalcă principiul transparenței, dacă acestea vizează administrația publică locală, dar nu au fost consultate cu APL sau încalcă principiul autonomiei financiare.

Pentru ca să salvăm comunitățile noastre e nevoie de două lucruri – crearea locurilor de muncă și îmbunătățirea condițiilor de trai și voi susține fiecare primar care lucrează pentru atingerea acestor obiective, indiferent de culoarea politică a acestuia.

Independența politică, independența financiară și acces la resurse pentru proiecte comunitare – acestea sunt angajamentele pe care mi le asum în calitate de președinte. Voi lucra alături de primari pentru oameni.

Tinerii PAS, DA, PUN, Mișcarea Unirea au îndemnat toți tinerii să voteze Maia Sandu

Tinerii PAS, DA, PUN, Mișcarea Unirea au îndemnat toți tinerii să voteze Maia Sandu

Tinerii de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA, Partidul Unității Naționale și Mișcarea Unirea au organizat un eveniment comun la Președinție. Aceștia au venit cu un apel către tineri să iasă la vot pe data de 15 noiembrie și să voteze schimbarea. De asemenea, au anunțat despre lansarea unei platforme online – lavot.md.

Vicepreședintele PAS, deputatul Radu Marian:

Împreună cu colegii din organizațiile de tineret ale PAS, Platforma DA, PUN și Blocul Unirea, venim cu un îndemn la vot pentru toți tinerii din Republica Moldova. Este clar pentru toți că Moldova se află la marginea prăpastiei, suntem copleșiți de sărăcie, hoție, corupție. Cel mai grav este că pleacă tinerii. 140 de mii de tineri au plecat în ultimii patru ani. Trebuie să facem ceva. Cel mai bun instrument pentru schimbare este votul. Am vrea mult ca tinerii să înțeleagă că este o oportunitate faptul că astăzi tinerii pot vota, oportunitate pe care părinții noștri din Uniunea Sovietică nu au avut-o. Este foarte important să ieșim la vot, indiferent de limba pe care o vorbim, de etnia pe care o avem. Vă îndemn să votăm Maia Sandu, pentru că este un vot pentru schimbare. Pe 15 noiembrie mergem la vot.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău:

Când m-am implicat în politică am avut un singur scop, să scăpăm Republica Moldova de trecutul dubios, întruchipat prin fel de fel de gesturi, mită, pungi negre, prin mușamalizarea cazurilor în care sunt implicați demnitari publici. Vrem cu toții să trăim într-o Republică Moldova în care tinerii au perspectivă, se pot dezvolta personal și profesional. Îndemn toți tinerii să iasă la vot, să începem o nouă etapă în dezvoltarea Republicii Moldova.

Ion Cobîșenco, președintele Organizației de Tineret PUN:

Prin această unitate a tinerilor, viitorul politic al Republicii Moldova arată frumos. Mă adresez tuturor tinerilor noștri dornici de schimbare, ieșiți la vot, sunați-vă rudele, colegii și spuneți-le să iasă la vot. Acum. Timpul să schimbăm politica din Republica Moldova.

Ștefan Cojocaru, președintele Tinerii DA:

Cu toții ne dorim unul și același lucru, mersul înainte și modernizarea Republicii Moldova. Reprezint Platforma DA și anume tinerii care au luptat ani de zile cot la cot și care au demascat hoțiile clasei politice. Astăzi, mai mult ca niciodată, realizăm importanța unității, importanța de a avea cât mai mulți oameni buni alături de noi. Împreună putem fi o mișcare națională, capabilă să facă față vechilor clase politice. Trebuie să găsim acele puncte comune care ne apropie și să uităm de micile disensiuni ce ne diferențiază. Doar împreună vom reuși să construim și să reclădim Moldova de mâine.

Astăzi dăm lupta cu unul din cei mai corupți politicieni din Moldova. Acel politician care a mutilat justiția, care a schimonosit instituțiile democratice ale statului și care le-a politizat. Prin echilibru și unitate vom reuși să câștigăm aceste alegeri. Fac îndemn către toți tinerii din Moldova, din diasporă. Prieteni, haideți să ieșim la vot. Moldova de mâine depinde de noi, tinerii de astăzi. În data de 15 noiembrie să spunem un da răspicat candidatului Maia Sandu.

Ilie Crețu, reprezentantul Blocul Unirea:

Aș vrea să atenționez că în ultima săptămână minciunile lui Dodon s-au înmulțit la zece. Eu sunt absolut convins că tinerii din ziua de azi nu vor mai tolera minciunile acestui regim, nu vor mai tolera această atitudine discriminatorie față de diaspora. Igor Dodon este cel mai mincinos președinte din istoria Republicii Moldova. Fiecare din noi care a participat la vot, ar putea să găsească încă minim o persoană și să-l îndemne să iasă la vot, să debarcăm acest regim. Acest vot împotriva lui Igor Dodon pentru data de 15 noiembrie, este un vot pentru Maia Sandu.

Adrian Băluțel, președinte PAS Youth:

Astăzi, alături de colegii de la tinerii DA, tinerii PUN, tinerii Mișcarea Unirea, avem un apel comun către toți tinerii din Republica Moldova. Indiferent de apartenența noastră politică avem o încredere comună – avem nevoie de un președinte care să muncească pentru tineri. Acest lucru este posibil cu un președinte ca dna Maia Sandu. Igor Dodon timp de 4 ani nu a făcut nimic din această clădire pentru tineri. Ba mai mult, el a aruncat la gunoi speranțele tinerilor.

9 noi

Dodon rămâne în trecut

Dodon rămâne în trecut

Am văzut cu toții în ultimele zile cum Dodon a ajuns în ultimul hal, a coborât direct în glod. E isteric, țipă la oameni, toarnă minciuni cu găleata, îi sperie cu falsuri, îi amenință, învrăjbește societatea, împroașcă ură și venin în toate părțile. Să nu mai pierdem timpul cu un om prăpădit, panicat, speriat și singur, care s-a băgat în glod și încearcă să ne tragă pe toți acolo.

În primul rând, vreau să-mi cer scuze de la toți cetățenii – de la cei de acasă și de la cei din diasporă – că sunt obligați să asculte în această campanie toate aceste prostii și mârșăvenii. De asemenea, îmi exprim regretul față de funcționarii statului, primari, angajații la stat care sunt șantajați, amenințați să aducă liste, semnături, garanții.

Igor Dodon, e rușinos să umilești oamenii în așa hal! E rușinos să-ți bați joc de oameni, să-i minți și șantajezi, doar pentru că tu te-ai speriat. Toți cetățenii merită respectați, indiferent ce opțiuni politice au. Vă promit că toată această batjocură o să se termine în câteva zile. După 15 noiembrie nimeni nu va îndrăzni să vă impună să mergeți împotriva convingerilor voastre.

Cetățenii cer răspunsuri concrete și soluții reale, nu mizerie turnată la televiziuni, în ziare și conferințe de presă. Am insistat să avem o dezbatere publică în fața oamenilor pe subiecte de interes național – probleme economice, depășirea crizei sanitare, combaterea corupției și sărăciei. Dar ori de cât ori este chemat să discute probleme serioase, Igor Dodon nu face altceva decât să mai arunce 3 minciuni într-o propoziție. Ori de câte ori este întrebat cu ce s-a ocupat în acești 4 ani, el lansează falsuri ca să sperie lumea și să nu-i mai ceară nimeni socoteală. El este slab și panicat, el nu poate nici răspunde, nici rezolva probleme, el poate doar otrăvi poporul cu minciuni.

Cu un asemenea personaj nu mai avem ce discuta. Să se bălăcească de unul singur în glodul în care a coborât. Singurele dezbateri pe care le mai poate avea sunt cele cu procurorii: despre actele de corupție, schemele în care este implicat, trădarea de țară, furturile și vestitul “kuliok”. După alegeri voi cere insistent să fie anchetat pentru toate abuzurile pe care le-a comis.

Avem nevoie de un președinte care respectă oamenii, nu de unul care vrea să le obțină voturile amăgindu-i și speriindu-i. Eu voi fi președintele tuturor, indiferent pe cine ați votat, indiferent de limba vorbită sau opțiunile politice. Voi lupta doar împotriva hoților și voi apăra oamenii cinstiți. Ziua de 15 noiembrie este ziua schimbării. Ziua în care vom începe să ne construim un viitor bun aici, acasă.

Dodon rămâne în trecut. Noi trebuie să ne concentrăm pe problemele prezentului și pe planurile de viitor.

Primele 10 acțiuni anti-sărăcie în calitate de președinte

Candidatul PAS, Maia Sandu, pentru alegerile prezidențiale din 15 noiembrie a prezentat în cadrul unui briefing de presă primele 10 acțiuni anti-sărăcie pe care le va face în calitate de președinte.

Dragi concetățeni, în ultima perioadă Moldova a sărăcit drastic. În ultimul an, sute de mii de moldoveni au ajuns să trăiască mai rău. Oamenii au pierdut veniturile atât aici în Moldova, cât și peste hotare.

Am văzut la întâlnirile electorale oameni disperați, loviți crunt de criza economică și de restricțiile pe care autoritățile le-au impus fără nici o grijă sau responsabilitate pentru oamenii afectați.

Prețurile au crescut. Accesul la servicii medicale, accesul la educație, grădinița, transportul public a devenit mai dificil.

Pe fundalul acestei sărăcii, actuala guvernare se joacă de-a țara în bunghi. Președintele umblă cu caravana de mercedesuri la întâlniri electorale, premierul organizează nunți apoi dispare pentru 2 luni, primarul capitalei își ia concediu electoral în timp ce orașul se sufocă, iar în Parlament e piață de voturi și de deputați.

Unica speranță a cetățenilor este să transmită un mesaj dur clasei politice că așa nu se mai poate. Alegerile prezidențiale sunt doar primul pas spre o schimbare reală. Al doilea pas trebuie să fie alegerile parlamentare anticipate.

Prioritatea mea imediată ca președinte va fi să întorc autoritățile cu fața la problemele reale ale oamenilor. Pentru ca să ajutăm oamenii să treacă cu bine de această criză.

Voi acționa cu toate puterile și capacitatea mea pentru a atrage în țară resurse care pot ajuta antreprenorii, oamenii care au pierdut locul de muncă, familiile sărace și pensionarii.

În context, președintele PAS a prezentat primele 10 acțiuni prioritare în calitate de președinte pentru a scoate țara din sărăcie și a crește bunăstarea oamenilor:

 1. Voi reduce cheltuielile președintelui. Într-o țară unde majoritatea oamenilor trăiesc sărac, un președinte responsabil nu se lăfăie în lux. Voi veni cu o propunere de reducere a cheltuielilor Președinției. Voi da jos gardul de la Președinție și voi fi mai aproape de oameni. Voi asigura ca reședințele luxoase ale președintelui și spațiile nefolosite ale clădirii Președinției să fie folosite în interes public. Această reducere de cheltuieli va fi un exemplu pentru alte instituții. Voi veni cu inițiative legislative de lichidare a unor funcții inutile în alte instituții publice pentru care statul plătește salarii grase, întreține automobile și aparate administrative aiurea. Statul trebuie să reducă cheltuielile administrative și să crească investițiile în infrastructură și sprijin social.
 2. Voi identifica soluții legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru a rezolva problemele oamenilor, e nevoie de un parlament curat, cu deputați competenți și integri, care să fie mai aproape de oameni.
 3. Voi insista ca bugetul pentru anul 2021 să fie un buget pentru oameni. Voi examina de urgență proiectul bugetului pentru anul 2021, care trebuia să fie în Parlament încă din luna septembrie, dar n-a fost încă prezentat nici de Guvern. Voi veni cu propuneri pentru a asigura că banii sunt cheltuiți nu pentru birocrație și contracte din care se îmbogățesc oamenii puterii, dar pentru a ajuta oamenii să beneficieze de tratament gratis pentru COVID, pentru a ajuta agricultorii să se pregătească pentru următorul an, pentru a ajuta antreprenorii să nu falimenteze.
 4. Voi scoate Moldova din izolare internațională și voi aduce finanțare pentru economie. Voi iniția discuții cu Uniunea Europeană și cu alți donatori pentru a aduce granturi, ca să putem crește cheltuielile pentru a ajuta oamenii, susține economia și asigura ieșirea din criză în 2021. Din cauza guvernării incompetente cetățenii au rămas singuri în fața crizelor și a sărăciei. Prioritatea zero în primele luni de mandat va fi să deblochez relațiile R.M. cu UE și organizațiile internaționale, astfel încât Moldova să beneficieze de proiecte, granturi și finanțări externe pentru reducerea sărăciei, relansarea economică și finanțarea proiectelor mari de infrastructură. Voi depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor noastre naționale, și nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, așa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – liderii Moldovei trebuie să asigure condiții bune cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie și securitate socială. Trebuie să găsim soluții durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziții comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios și consecvent cu privire la soluționarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaționali.
 5. Voi solicita suport de la partenerii internaționali pentru a depăși pandemia. Voi insista pe evaluarea capacității de testare la nivel național și mărirea numărului de teste gratuite pentru populație, pentru echiparea mai bună a spitalelor și informarea corectă a oamenilor. Voi insista pe introducerea de urgență a asigurării tratamentului gratuit anti-COVID pentru pacienții care se tratează la domiciliu. Mă voi baza exclusiv pe recomandările specialiștilor și voi transmite mesaje clare și consecvente întregii populații.
 6. Voi iniția discuții cu parteneri internaționali pentru un program de susține a oamenilor în vârstă cu venituri mici. Sărăcia a lovit în special în această categorie de oameni și e nevoie de soluții imediate.
 7. Voi propune un program de susținere a micului business afectat de criza economică.
 8. Voi identifica resurse pentru ca agricultura să iasă din criza provocată de secetă. Voi insista, în primul rând, să se identifice rezerve din resursele interne ale statului pentru a ajuta fermierii să depășească criza provocată de secetă și să pregătirea anului agricol pentru anul agricol 2021. Voi relua negocierile în cadrul Parteneriatului Estic pentru ca Moldova să beneficieze de ajutoare în agricultură. Doar Republica Moldova a rămas pe dinafara din cauza autorităților noastre iresponsabile. Voi propune să se mobilizeze resurse din toate proiectele cu finanțare externă pentru a ajuta micii fermieri.
 9. Voi declara corupția pericol de securitate națională. În calitate de prim-ministru, am creat un Birou anticorupție de experți internaționali și naționali care urmau să acorde suport în investigarea furtului miliardului și altor scheme de corupție. Voi reanima rapid acest Birou, așa încât acesta să acorde sprijin Consiliului Suprem de Securitate.
 10. Voi insista pe investigarea imediată a dosarelor de rezonanță, legate de furtul miliardului, concesionarea aeroportului, dosarele problematice în sistemul bancar și sistemul de asigurări, inițiate în baza cererilor unor personaje dubioase cum ar fi Veaceslav Platon, pentru ca acestea să fie examinate în mod transparent, rapid, și public. Voi delega persoane competente din partea președintelui să asiste la examinarea acestor cauze și să informeze publicul despre calitatea actului de justiție. Voi iniția elaborarea unor dosare publice referitor la judecători astfel ca orice numire și promovare să fie efectuată în baza rezultatelor profesionale și meritelor. Voi veni cu o inițiativă legislativă pe care am elaborat-o anul trecut în Guvern, cu privire la curățarea sistemului judecătoresc și a procuraturii de oameni cu probleme de integritate.

Deputații din Primul Parlament, oameni de cultura și știință îndeamnă cetățenii să voteze cu Maia Sandu

Deputații din Primul Parlament, oameni de cultura și știință îndeamnă cetățenii să voteze cu Maia Sandu

Un grup de deputați din Primul Parlament, reprezentanți ai mediului academic, artiști ai poporului, primari, reprezentanți ai societății civile, în total peste 500 de persoane au făcut un apel către cetățenii Republicii Moldova să se mobilizeze pe data de 15 noiembrie și să voteze pentru Maia Sandu președinte.

Noi, subsemnații, deputați ai primului Parlament democrat al Republicii Moldova, oameni de știință și cultură, profesioniști și activiști din diverse domenii și ai societății civile, chemăm toți cetățenii Republicii Moldova de pretutindeni să nu se lase pradă indiferenței și absenteismului și în scrutinul din 15 noiembrie curent să susținem itinerarul proeuropean.

Noi cei care am ținut și mai ținem aprinsă flacăra luminii, culturii și a științei și adevărului istoric veritabil, cei care am vegheat și veghem la sănătatea populației, cei care activăm pe segmentul societății civile, muncim în diasporă pentru viitorul republicii și ne dorim sincer prosperitatea și la baștina noastră, avem convingerea că, votând Maia Sandu președinte, persoană onestă și integră, dar și profesionist de factură nouă, putem împreună să începem schimbarea, dezrădăcinând corupția, hoția, nedreptatea, înlăturând de la putere politicienii corupți, eliberând justiția și instituțiile statului din captivitate.

Cu Maia Sandu președinte, Republica Moldova va relua cu adevărat parcursul european, zădărnicit de actuala guvernare, fapt ce va contribui la ridicarea bunăstării populației, protecției drepturilor omului, la promovarea principiilor democratice, a liniștii în societate și a încrederii în ziua de mâine. Toți la VOT pentru Maia Sandu, a dat citire Pintilie Pîrvan, președintele Asociației Parlamentului Independenței.

Vasile Zgardan, semnatar al Declarației de Independență:

Stimați alegători, pe data de 15 noiembrie mai avem de trecut un examen. Să fim corecți. Rezultatul examenului va fi omul pe care-l vom avea în fruntea statului, vom avea un om cu care ne vom mândri, om cinstit, om care nu se vinde mafiei. Om care va face tot posibilul ca noi să ieșim din criza în care ne-au adâncit foștii guvernanți. Avem de rezolvat o problemă foarte dificilă. Alături de Maia Sandu, acest om integru și cinstit, îl avem drept contracandidat pe Dodon. Unica arma pe care o folosește el este minciuna și cumpărarea voturilor. Cumpărarea voturilor a început. Dragi, alegători, țineți minte, cu o mită electorală poate să fie satisfăcută o zi. Dar înainte avem patru ani. Dacă țineți la viitorul țării, votăm omul care poate aduce schimbarea în Republica Moldova, omul care va lupta cu structurile mafiote care s-au instalat în țară. Votăm Maia Sandu.

Alexei Busuioc, membru al Congresului Autoritarilor Locale din Moldova (CALM):

Stimați cetățeni, bătălia aceasta va fi între justiție și hoție. Noi, cei care suntem oameni buni, am ales partea de care vom fi. Vă îndemnăm pe cei indeciși să ieșiți la vot. Tinerii, care au împlinit 18 ani, care ați început viața și vreți să trăiți în Moldova, alături de părinți, asta este șansa. Cei mai în vârstă, primii deputați, foști deputați, miniștri, oameni de cultură, acum se dă lovitura principală. Închei cu o frază a unui copil din satul meu, pe care am auzit-o când îndemnam oamenii să iasă la vot: “Țineți minte trei cuvinte — Maia Sandu președinte”.

Leonid Bujor, fost ministru al educației:

Toată lumea cunoaște un lucru – dacă un gospodar nu găsește limbă comună cu vecinii săi din stânga și din dreapta, nu va fi considerat niciodată gospodar. Dacă Igor Dodon nu a reușit în patru ani să găsească limbă comună cu vecinii din Ucraina și România, înseamnă că acest om nu este capabil să conducă o țară. Îndemn tineretul să se prezinte la vot, să ia exemplul diasporei care a participat masiv în susținerea Maiei Sandu. Să ne creăm, aici, la noi acasă, viitorul nostru, cu o persoană onestă, corectă, cinstită. Toată lumea cunoaște activitatea și efortul Maiei Sandu în funcția de ministru al Educației. Dacă ne dorim schimbări reale în țară, dacă ne dorim să scăpăm de sărăcia în care ne aflăm, dacă dorim ca bunicii noștri și părinții să aibă pensii decente, participați, oameni buni la vot, și votați Maia Sandu.

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie la Curtea Constituțională, profesor universitar:

Dragi cetățeni, viitorul vă aparține dumneavoastră. Sunteți cei care puteți plămădi și da un sens adevărat viitorului țării și al întregului popor. Participați activ la votare. Mă adresez celor în vârstă, votul dvs. trebuie să fie un act conștient. Nu vă lăsați pradă promisiunilor electorale care au fost o singură dată promovate, anunțate și care nu depind de competențele unui șef de stat. În al doilea tur, să urmăm exemplul care ni l-au dat cetățenii noștri de peste hotare. Ei sunt parte a poporului Republicii Moldova și ne-au dat un exemplu extraordinar de frumos. Candidatul Maia Sandu întrunește toate condițiile care îi permite să ocupe această funcția înaltă, reprezentativă în stat.

Valeriu Dulgheru, doctor, conferențiar universitar la UTM:

Pentru a lichida fraudele lui Dodon, e necesar ca cei care nu au ieșit la vot în primul tur să iasă în turul doi, să ia cu ei rudele, prietenii. Să luăm exemplul diasporei, care au parcurs sute de km pentru a vota. Toți la vot, votăm Maia Sandu.

5 noi

Oameni buni, avem 10 zile în care să muncim împreună și salvăm țara din ghearele corupților și bandiților

Oameni buni, avem 10 zile în care să muncim împreună și salvăm țara din ghearele corupților și bandiților

Candidatul PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, a făcut un apel, în cadrul unui briefing de presă, către cetățenii din țară și din diasporă să sune părinții, rudele, prietenii pentru a-i convinge să iasă la vot pe data de 15 noiembrie. Totodată, liderul PAS a vorbit și despre falsurile promovate intens în spațiul public de către contracandidatul său.

Duminica trecută, Igor Dodon a primit o palmă zdravănă peste față de la cetățeni. Asta se întâmplă când îți bați joc de oameni în așa hal. Acum el se simte prins în colț, el simte că îi fuge pământul de sub picioare și este gata să dea foc la țară.

După ce a angajat din banii furați de la noi toți sute de troli și zeci de televiziuni, prin care umple toată țara cu mizerii și minciuni, nu a rezistat și a coborât și el în glod și împroașcă cu acest glod toată țara.

Mai grav, ca să se mențină la putere, Igor Dodon a cerut ajutorul celor mai mari bandiți, în schimb eliberându-i pe aceștia din închisoare sau micșorându-le termenul de condamnare. Acești bandiți astăzi umblă pe la agenți economici și cu pistolul la tâmpla oamenilor, cer bani pentru a finanța campania lui Igor Dodon.

La fel de grav, tot de dragul banilor, Dodon i-a dat undă verde lui Platon pentru o nouă hoție bancară de proporții. Dodon încearcă să ascundă realitatea prin minciuni, dar adevărul este că Dodon pune la cale un următor furt al miliardului. Dodon le promite protecție tuturor hoților care îl sprijină în această campanie electorală. El este disperat, se simte ca o fiară încolțită, și, după ce a vândut țara, este gata să-și vândă și viitorul oamenilor din Republica Moldova.

Oameni buni, e de datoria noastră să alungăm bandiții de la conducerea țării noastre. El nu are nici o armă împotriva votului nostru. Nici o minciună nu poate opri un popor care este furat și batjocorit. Avem 10 zile în care să muncim împreună și să-l alungăm de la putere. Pe 15 noiembrie îl dăm jos și începem să rezolvăm problemele adevărate ale țării.

În primul rând, o să începem o luptă crâncenă împotriva tuturor bandiților și hoților. Vom începe o luptă dură împotriva tuturor judecătorilor și procurorilor care protejează hoții și bandiții.

Voi declara combaterea corupției prioritate de securitate națională și voi insista pe înăsprirea considerabilă a pedepselor pentru corupția politică. Voi insista pe înăsprirea pedepselor pentru trădare de țară, așa încât nimeni să nu mai îndrăznească vreodată să-și vândă țara și interesele cetățenilor.

În calitate de președinte voi întreprinde toate acțiunile necesare pentru a dizolva acest parlament. Voi fi dură cu toți șefii și șefuleții care vor cere mită sau vor pune presiune pe mediul de afaceri.

Vom pune capăt acestui dezmăț!

Președintele PAS a mai adăugat că fiecare dintre noi poate contribui la scoaterea Republicii Moldova din ghearele corupților și bandiților.

Ce avem de făcut în următoarele zile?

 1. Indiferent dacă sunteți în țară sau în diasporă, să ne sunăm părinții și bunicii de la țară, toate rudele și să-i convingem să nu se lase speriați de minciunile otrăvite ale lui Dodon. Este foarte important să nu lăsăm minciuna să ne decidă soarta. Dragii voștri părinți și bunici vă vor crede pe voi, nu pe cel care i-a mințit cu creșteri de pensii de 20%, dar le-a dat în bătaie de joc doar 1%.
 2. Raportați toate știrile false apărute pe internet. Nu le distribuiți. Comentați acolo unde oamenii nu fac diferența dintre adevăr și minciună, oferindu-le surse credibile de informare. Nu credeți nimic din ce spune Igor Dodon și gașca lui în aceste zile.
 3. Cel mai important – convingeți măcar un om care nu a ieșit la vot în primul tur sau care a votat cu alt candidat să voteze cu noi pe 15 noiembrie.

În doar câteva zile o să scăpăm de Dodon. O să scăpăm de un președinte care ne minte, ne amenință, folosește bandiții împotriva propriului popor și care își fură și își trădează cetățenii.

În doar câteva zile vom avea un președinte ce respectă oamenii, ne apără de hoți și de bandiți, protejează oamenii cinstiți, lucrează în interesul cetățenilor. Un președinte care se ține de cuvânt. Vă promit că voi fi un asemenea de președinte. Va promit să facem schimbarea atât de mult așteptată. Vă promit să construim țara pe care ne-o dorim cu toții. Pe 15 noiembrie ieșim la vot!

În context, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală, Olesea Stamate, a anunțat că în spațiul public au apărut mai multe informații că la posturile TV și radio se difuzează un spot al concurentului electoral Igor Dodon, un spot calomnios, care instigă la ură, iar difuzarea acestui spot este ilegală.

Am informat de ieri toate posturile TV și radio să oprească difuzarea acestui spot publicitar.

În conformitate cu articolul 70 din Codul electoral, în perioada electorală, programele și materialele scrise care vizează, într-un fel sau altul, concurenții electorali și/sau candidații se difuzează/se publică cu respectarea Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă.

Acest Regulament spune foarte clar: Spoturile electorale nu vor conține tertipuri de imagini și/sau sunete, limbaj licențios sau injurii care lezează onoarea și demnitatea persoanei, calomnii, îndemnuri la ură între persoane, națională, rasială sau religioasă….

Totodată, punctul 33 al aceluiași Regulament spune că furnizorul de servicii media va refuza difuzarea spotului electoral, dacă acesta este transmis spre difuzare înafara condițiilor legale.

Să fie foarte clar, difuzarea acestui spot este ilegală. Toți radiodifuzorii și posturile TV sunt obligate să refuze difuzarea acestui spot. După ce am semnalat ieri că trebuie oprită difuzarea acestui spot, am primit informații că spotul a continuat să fie difuzat și astăzi la unele posturi.

Înțeleg că unii colegi au primit apeluri telefonice în care li s-a spus că au contract cu reprezentanții lui Igor Dodon să difuzeze acest spot. Acest spot trebuie înlocuit. Contractul este contract, dar acest spot este ilegal, or altfel, contractul trebuie să fie reziliat. Următorul pas pe care-l vom face noi este să cerem dreptul la replică, ori asta înseamnă că toții radiodifuzorii și posturile TV vor fi obligate să publice gratuit informația care vine din partea candidatului Maia Sandu.

4 noi

PAS a cerut Comisiei Electorale Centrale suplinirea numărului de secții deschise în diaspora

PAS a cerut Comisiei Electorale Centrale suplinirea numărului de secții deschise în diaspora

Având în vedere problemele semnalate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și impedimentele întâlnite de cetățenii Republicii Moldova care și-au exercitat votul sau au dorit să-l exercite la secțiile de votare din străinătate, PAS prezintă mai multe soluții pentru organizarea mai bună a alegerilor prezidențiale în turul II. Despre acest lucru a anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputata PAS, Galina Sajin.

Reprezentantul nostru a depus un demers la CEC cu privire la problemele cu care s-au ciocnit membrii noștri și alegătorii de peste hotare. În acest an au existat mai multe buletine de vot în secții, dar din cauza organizării defectuoase, nu s-a reușit absorbirea tuturor alegătorilor care s-au prezentat la secțiile de vot, a adăugat deputat.

I. Probleme generale întâlnite în majoritatea secțiilor de votare:

 1. Insuficiența secțiilor de votare;
 2. Insuficiența cabinelor de vot;
 3. Insuficiența membrilor de birou;
 4. Insuficiența calculatoarelor și a scanerelor;
 5. Locația nepotrivită a secțiilor de votare;
 6. Funcționarea defectuoasă a scanerelor;
 7. Lipsa unor persoane care să organizeze rândurile de alegători și să asigure ordinea și păstrarea distanței sociale, motiv pentru care mulți cetățeni au plecat de la secție și au existat altercații. Din același motiv membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare au trebuit să stea afară ca să gestioneze rândurile, fapt care a contribuit la formarea rândurilor;
 8. Comunicarea incorectă cu privire la prelungirea programului de votare cu o oră sau 2 ore, fapt pentru care au venit mai mulți alegători după ora 21:00, însă secția a fost închisă la epuizarea rândului de alegători. S-a creat o confuzie privind posibilitatea votării până la 23:00, pe când, în realitate, programul a fost prelungit doar până la epuizarea rândului.

II. Propuneri pentru organizarea mai eficientă a secțiilor de votare:

 1. Deschiderea unor secții suplimentare în: Iași, România; Frankfurt, Germania; Kassel, Germania (alternativ – 1 secție în Kassel și 1 secție în Dortmund); Villeneuve St. Georges, Franța; Hamburg, Germania; Vejle, Danemarca; Haifa, Israel;
 2. Dotarea secțiilor în care au existat rânduri de alegători cu mai multe scanere, dacă este necesar, realocarea scanerelor de la secțiile cu mai puțini alegători, spre cele care au fost aglomerate în turul I. Asigurarea cu scanere funcționale, care să nu necesite resetare;
 3. Asigurarea secțiilor la care s-au format cozi în primul tur cu persoane care să gestioneze rândurile formate, dotarea lor cu geci fluorescente, implicarea poliției locale în asigurarea ordinii și a respectării distanței sociale;
 4. Asigurarea birourilor electorale ale secțiilor de votare cu un număr maxim de membri;
 5. Dacă este prelungit programul de vot, Ministerul afacerilor externe și integrării europene, Comisia Electorală Centrală, dar și ambasadele trebuie să comunice despre acest lucru imediat și cu menționarea faptului că secția e deschisă până la epuizarea rândului de alegători;
 6. Desfășurarea unei campanii de informare privind aplicarea ștampilei pe buletinul de vot, dar nu marcarea cu pixul;
 7. Măsurarea temperaturii cetățenilor și dezinfectarea mâinilor înainte de a intra în secție. Mai mulți membri ai birourilor electorale au sugerat această soluție pentru a reduce timpul de vot și, respective, rândurile la secții.

2 noi

Vă mulțumim! Ieri în Moldova au câștigat oamenii!

Vă mulțumim! Ieri în Moldova au câștigat oamenii!

Oameni buni, noi vă mulțumim,

Ieri în Moldova au câștigat oamenii. Voi sunteți marii câștigători ai primului tur. Ieri oamenii Moldovei au demonstrat un lucru, că țara noastră se poate uni împotriva hoției, că țara noastră se poate uni pentru a înfrunta răul, că puterea oamenilor uniți face ca binele să învingă.

1 364 597 de oameni au ieșit ieri la vot! Vă mulțumim! Peste 149 de mii de oameni au ieșit în afara țării la secțiile de vot – au ieșit la sute de km, au stat ore întregi în rând, cu copii mici, prin ploaie. Plecăciuni în fața dumneavoastră!

Cu toată inima le mulțumesc celor 487 de mii 635 de oameni care au avut încredere în echipa noastră și care au votat pentru mine. Vă mulțumim! Am câștigat 1 tur al acestor alegeri datorită dumneavoastră.

Astăzi inima noastră este plină de recunoștință. Le mulțumesc tinerilor! Peste 98 de mii de tineri între 18 și 25 ani au ieșit la vot! Bravo!

Le mulțumesc chișinăuienilor – este un rezultat uimitor! Voi ați arătat, a câta oară, ce putere fantastică aveți! Peste 130 de mii de oameni, 45% ne-au acordat susținerea! Vă mulțumim!

Îi mulțumim întregii țări, în toate localitățile, în toate raioanele, s-a muncit enorm de mult. Oameni buni din toată țara, ați arătat că puterea este în votul vostru!

Vin cu mulțumiri deosebite pentru toți membrii BESV și observatorii voluntari, pentru cei care s-au asigurat că voturile oamenilor sunt protejate în fiecare sat, în UTA Găgăuzia, în Taraclia, în Nordul țării, în fiecare secție de vot. Datorită muncii acestor oameni niciun voturile cetățenilor au fost protejate!

Le mulțumesc frumos tuturor membrilor campaniei, tuturor voluntarilor din echipa de campanie – munca voastră enormă este mai puțin văzută, însă este cea mai importantă. Avem cea mai bună echipă de campanie, cea mai muncitoare, cea mai onestă și eu sunt mândră să fac parte din ea. Vă mulțumesc frumos dragi colegi!

Уважаемые друзья, спасибо всем вам, кто вышел на выборы и проголосовал. Наша общая цель – освободить бизнес, создать рабочие места, повысить зарплаты, пенсии и пособия, в интересах всех граждан Молдовы и в интересах страны. Я очень благодарна за Ваше участие, и я не подведу Вас, вне зависимости от того, кого Вы поддержали на выборах. Мы вместе принесем в Молдову перемены к лучшему, все мы, граждане этой страны.

Oameni buni,

Ieri 2/3 au votat pentru schimbare. Avem două săptămâni în față pentru a face această schimbare posibilă.

Oameni buni, pe 15 noiembrie vom fi și mai mulți. Îi mulțumesc domnului Andrei Năstase și Platformei DA pentru sprijinul anunțat cu câteva minute în urmă. Le mulțumesc domnului Țîcu și Partidului Unității Naționale și domnului Dorin Chirtoacă și Blocului Unirea pentru sprijin și mesajul de unitate în lupta împotriva lui Dodon și a hoților. Pe 15 noiembrie avem șansa să punem Moldova pe calea cea dreaptă și împreună să construim un stat funcțional, care să lucreze pentru oameni.

Dragi cetățeni din diasporă, dragi cetățeni din Chișinău și din toate raioanele țării, haideți să fim și mai mulți și mai uniți pe 15 noiembrie. Votul nostru este mai puternic decât încercările lor de a ne fura. Să venim și mai mulți la vot, să convingem cât mai multă lume să iasă la vot. Să apărăm în continuare fiecare vot. Să fim atenți. Să fim cu ochii în patru.

Am un mesaj către cei de la putere – renunțați la fraude. Nu încercați să șantajați oamenii. Nu puneți primari, pe angajații la stat care nu vor să facă jocurile voastre murdare. Mai bine ați folosi timpul pentru a analiza sutele de sesizări trimise de noi ieri și lăsați în pace oamenii.

Astăzi întregul meu mesaj este de recunoștință. Vă mulțumesc tuturor! Și celor care ați votat pentru mine, și celor care ați votat pentru alți candidați. Scopul nostru comun este același – să construim un stat funcțional, un stat care să încurajeze mediul de afaceri, pentru a crea locuri de muncă acasă, ca să rămână familiile unite aici acasă. Un stat care să nu admită corupția și să asigure dreptate pentru toți. Împreună vom munci pentru ca acest scop comun să devină realitate.

octombrie 2020


30 oct

Duminică, 1 noiembrie, ieșim la vot și punem Moldova pe calea cea dreaptă

Duminică, 1 noiembrie, ieșim la vot și punem Moldova pe calea cea dreaptă

Candidatul PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, a organizat o conferință de totalizare a campaniei electorale. Maia Sandu a anunțat că în aceste luni a reușit să ajungă în toate raioanele din Republica Moldova și a avut peste 300 de întruniri cu zeci de mii de oameni din orașe și sate.

M-am bucurat să aud de la toți oamenii buni că ei își doresc același lucru ca și noi – un stat funcțional, care lucrează pentru oameni, care îi protejează, care îi ajută la nevoie, un stat care luptă împotriva corupției, asigurând locuri de muncă acasă și încurajând afacerile.

Încrederea și speranța oamenilor pe care i-am întâlnit mă fac să fiu sigură că vom câștiga aceste alegeri. Vom câștiga aceste alegeri, în pofida încercărilor disperate ale fostului președinte de a folosi resursa administrativă, de a minți, de a umple televiziunile cu tot felul de falsuri, pentru a speria oamenii care nu îi împărtășesc viziunile. Cel care nu se poate sătura de putere va pleca, pentru că noi, oamenii buni, suntem mulți și uniți, iar puterea oamenilor uniți este de neînvins, a precizat Maia Sandu.

Președintele PAS a adus un mesaj de mulțumire echipei:

Este cea mai frumoasă, curajoasă, onestă și muncitoare echipă. Le mulțumesc foarte mult. Este o onoare pentru mine să fac parte din această echipă.

Vreau să le mulțumesc tuturor, vreau să mulțumesc voluntarilor de campanie, pentru că s-au înscris foarte mulți oameni care au venit să ne ajute în această campanie. Vreau să mulțumesc tinerilor care au ieșit în fiecare dimineață și au mers din sat în sat, în loc să stea pe instagram. Vreau să le mulțumesc oamenilor în vârstă din echipa PAS Seniori, care nu doar că sprijină lucrurile pe care le promovăm noi, dar care muncesc zi de zi și au mers în localități și ne-au demonstrat că au atâta energie. Le mulțumesc echipelor locale de la Ocnița, Briceni, Edineț, Cahul, Leova, Ștefan Vodă, Căușeni, Ungheni, Florești, Fălești și tuturor organizațiilor. Vreau să mulțumesc echipelor care zi de zi au mers de la ușă la ușă, din localitate în localitate, pentru a convinge toți oamenii buni ai acestei țări să se unească. Vreau să mulțumesc donatorilor și vreau să știți că avem peste o mie de oameni care au donat din resursele lor puține sau multe, dar cu toții au făcut un efort colosal.

Câteva mesaje importante pentru următoarele zile:

 • Avem semnale că sunt puse la cale acțiuni de cumpărare a voturilor, încercări de fraudare a alegerilor. Vin cu un apel către toți oamenii de credință – fiți atenți, raportați imediat aceste încălcări – la adresa [email protected].
 • Verificați unde votați exact. În Chișinău au fost schimbate multe secții de vot și sunt altele decât la alegerile precedente. Pe site-ul verifica.cec.md puteți afla unde se află exact secția dvs de vot. Informați-vă și căutați această informație pentru părinți, vecini, cunoscuți vârstnici – informați-i și pe ei pentru a evita confuzie. Veniți la secția de vot cu mască. Dacă ați uitat masca acasă, la secție vi se va oferi gratuit o mască. Luați de acasă un pix pentru a mări protecția. Dacă ați uitat pixul acasă, veți semna cu pixurile oferite de biroul secției de votare.
 • Mă adresez diasporei. Dragi concetățeni, dumneavoastră întotdeauna ați făcut diferența, dumneavoastră întotdeauna ați mișcat lucrurile. Știu că în acest an va fi mult mai greu, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Dar vă rugăm frumos să vă mobilizați și să mergeți la vot. Să ne ajutați să facem ordine la noi în țară. Noi o să vă informăm imediat ce avem informații despre condițiile de vot în mai multe țări. Ieri autoritățile irlandeze au permis ambasadei noastre să desfășoare alegerile. Discutăm cu toate țările pentru a asigura dreptul cetățenilor noștri la vot.
 • Și încă un lucru esențial – convingeți cât mai multă lume să iasă la vot. Sunați rudele, prietenii, cunoscuții din sate, din orașe mai mici. Convingeți-i că votul lor contează. Că binele poate învinge dacă suntem mulți și uniți.

Deputata PAS Galina Sajin:

Am o adresare specială pentru diasporă. În această campanie am simțit susținerea ei fermă. Oameni buni din diasporă, vă îndemnăm să vă informați despre condițiile de votare de peste hotare. Este foarte important să ne prezentăm masiv la vot. E vremea oamenilor buni!

Deputatul PAS Vladimir Bolea:

Le mulțumesc sutelor de membri de partid din OT Chișinău, care în fiecare zi s-au implicat masiv în promovarea adevărului pentru cetățenii Republicii Moldova. Au dăruit zeci de ore pentru a promova întâlnirile cu Maia Sandu. Cetățenii au aflat adevărul despre oponenții noștri politici și despre Republica Moldova. Pe data de 1 noiembrie ieșim masiv la vot, votăm Maia Sandu pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Adrian Băluțel, președintele PAS Youth:

În ultimele săptămâni, alături de organizația de tineret PAS, împreună cu sute de voluntari din întreaga țară am vizitat toate raioanele țării și sute de localități. Peste tot oamenii spun un lucru, că ei își doresc o țară din care tinerii să nu mai fugă. Am vorbit cu părinți și bunici care își pun speranța în tineri. Am vorbit cu sute de tineri și studenți care vor un loc bun de muncă acasă. Am primit sute de mesaje de la tinerii din diasporă, care spun că vor să ajute Moldova și că le este dor de casă. Aceste speranțe nu pot și nu vor fi descurajate. Duminica mergem la vot. Duminica votăm un președinte care va vrea să lucreze pentru ca tinerii să rămână acasă. Acest președinte este Maia Sandu!

Duminică, 1 noiembrie, ieșim la vot și punem Moldova pe calea cea dreaptă. E vremea oamenilor buni, a conchis Maia Sandu.

27 oct

Dezbatere publică Maia Sandu vs. Igor Dodon

Dezbatere publică Maia Sandu vs Igor Dodon

Candidatul PAS pentru funcția de președinte, Maia Sandu, a lansat o invitație la dezbatere publică pentru astăzi, 27 octombrie, lui Igor Dodon, însă cel din urmă nu s-a prezentat. În context, Maia Sandu a precizat că astăzi am vrut să avem o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, economia înseamnă locuri de muncă, economia înseamnă salarii bune și pensii mai mari.

Vă invităm să urmăriți discursul integral.

Dragi colegi, stimați cetățeni,

Din păcate, Igor Dodon, după patru ani de mandat, la ieșire din această funcție, refuză să vină și să vorbească cu cetățenii, să răspundă la întrebări importante. Astăzi am vrut să avem o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, economia înseamnă locuri de muncă, economia înseamnă salarii bune și pensii mai mari. Igor Dodon a ales să publice un raport pe hârtie scumpă, finanțat din banii cetățenilor și refuză să vină la dezbateri. Acel raport, plătit din bani publici, a ridicat mai multe întrebări.

Cu ce s-a ocupat președinția în ultimii patru ani? Ce a făcut Igor Dodon 4 ani pentru a contribui la atragerea investițiilor, deschiderea mai multor companii, îmbunătățirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor antreprenorilor, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea accesului la surse de finanțare, protejarea antreprenorilor, promovarea exporturilor? Toate aceste lucruri sunt necesare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să aibă locuri de muncă bine plătite acasă, să aibă venituri suficiente și din contribuțiile economiei să poată să fie implementate proiecte pentru oameni, proiecte în localitățile rurale, în orașe, să poată fi majorate pensiile, să poată fi majorate salariile celor din sectorul public. Aș fi vrut să-l întreb de ce în toți acești ani nu a făcut nicio vizită în țări de unde vin investiții serioase în Republica Moldova, cum ar fi Italia, Germania, România, Marea Britanie, Polonia, Franța, SUA. Cum se întâmplă că un președinte de țară, în 4 ani, nu și-a făcut timp pentru nicio vizită oficială în țări care sunt parteneri comerciali importanți pentru Republica Moldova? Aș fi vrut să-l întreb ce a făcut atunci când sectorul privat, multe întreprinderi erau atacate de grupări criminale, când erau preluate afaceri, când oamenii de afaceri erau sufocați de instituțiile statului, de controale abuzive. Acestea sunt întrebările pe care aș fi vrut să le pun astăzi. Și să-l întreb dacă a urmărit cum au crescut prețurile în Republica Moldova și dacă înțelege ce înseamnă prețuri mari într-o țară cu oameni săraci.

La toate aceste întrebări, nu am găsit răspunsuri în raportul tipărit din bani publici și publicat de Igor Dodon. La aceste întrebări el nu răspunde când merge cu un cortegiu de automobile scumpe cu girofar prin satele din Moldova. La aceste întrebări Igor Dodon a refuzat să răspundă în fața cetățenilor prin ignorarea dezbaterilor, un lucru inacceptabil într-o democrație.

Situația din Republica Moldova este foarte gravă. Doar în ultimii 4 ani, pe perioada mandatului lui Igor Dodon, din țară au plecat peste 140 de mii de tineri. Peste 140 de mii de tineri – doar în ultimii 4 ani! Astăzi, din cauza crizei economice, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment. Conform estimărilor experților naționali, circa 60–70 de mii de oameni deja și-au pierdut locurile de muncă în acest an din cauza crizei. Care a fost răspunsul Guvernului lui Dodon? Zero.

În situația în care toate țările, și cele mai sărace, și cele mai dezvoltate, au încercat să ajute sectorul economic, în special micul business, ca să supraviețuiască, ca să se salveze locurile de muncă. În Republica Moldova guvernul nu a întreprins nimic, a lăsat sectorul economic de izbeliște. În țările din regiune, guvernele au alocat 3, 4, 5 sau chiar 6% din produsul intern brut pentru susținerea economiei, au venit cu subvenții ale salariilor în sectorul privat, au amânat plățile, dobânzile în sectorul bancar, au reușit să găsească soluții pentru ca oamenii să poată să amâne plățile pentru chirie, au venit cu vacanțe fiscale, așa încât cât mai multe întreprinderi, cât mai multe locuri de muncă să fie salvate. În Republica Moldova, după multe discuții, Guvernul lui Dodon a aprobat alocări de doar 0,5% din produsul intern brut. Dar nici acești bani nu au ajuns la întreprinderi, nici acești bani nu au ajuns la agenții economici care au mare nevoie de aceste resurse. Doar o zecime din aceste resurse planificate în buget a ajuns la câteva companii, la foarte puține companii și nu la cele care au nevoie de acești bani.

De-a lungul acestor luni am venit cu multe propuneri pentru a ajuta sectorul economic. În toate aceste luni de vară și de toamnă, am discutat cu nenumărați agenți economici, cu reprezentanți ai micului business, și din agricultură, și din alte domenii. Oamenii se plâng în continuare că situația lor este foarte gravă. Oamenii vor să supraviețuiască, lor și așa le era foarte greu din cauza atitudinii proaste din partea instituțiilor statului, pentru că în Republica Moldova statul a fost capturat de sisteme mafiote și este folosit pentru a proteja interesele unor întreprinderi apropiate politicienilor și pentru a crea condiții de concurență neloială pentru toți ceilalți. Și aici mă refer și la monopoluri, și la contrabandă, și la evaziune fiscală – toate aceste lucruri care sunt în defavoarea oamenilor de afaceri care muncesc cinstit și care vor să continue să producă în Republica Moldova.

Dimpotrivă, așa cum spuneam, guvernul și-a făcut plan la amenzi și în loc să-i ajute pe agenții economici, îi strânge de gât și încearcă să le scoată ultimii bani. Ceea ce nu înțelege acest guvern, ceea ce nu înțelege Igor Dodon, nu-l deranjează, mai bine zis, este că fără sectorul economic, fără companii de succes, nu avem cum să asigurăm prosperitate pentru oamenii din Moldova. Dacă nu va fi dezvoltată economia, dacă nu va fi susținută economia, atunci vor pleca și puținii tineri care au rămas. Această atitudine nu este doar greșită, această atitudine este criminală.

E nevoie să întreprindem măsuri urgente pentru a salva sectorul economic și a-i permite să se dezvolte. Pe termen scurt, voi veni cu un plan clar de ieșire din criză economică. Un plan pentru întreprinderile mici și mijlocii, un plan în special pentru acele domenii care au fost cele mai afectate de criză. Pentru că guvernul a impus închiderea tuturor întreprinderilor, fără să compenseze niciun bănuț pierderile pe care le-au suportat, iar această închidere, până la urmă, nu a produs niciun rezultat, pentru că pandemia s-a răspândit și mai mult din cauza inacțiunilor sau acțiunilor proaste din partea guvernului.

 1. Program imediat de redresare a situației. Îmi propun să aduc resurse externe, așa încât să putem să oferim și compensații întreprinderilor mici și mijlocii, să putem să creăm și acest Fond de garantare a creditelor pentru ca să poată să aibă acces la resurse financiare. Bani care să meargă la businessurile afectate, la agricultorii loviți de secetă, la oamenii care au pierdut locul de muncă.
 2. Apărarea businessului de practicile abuzive ale statului. Voi lupta alături de oamenii de afaceri cinstiți împotriva funcționarilor, instituțiilor care vin cu controale abuzive, care îi hărțuiesc pe oamenii de afaceri, care îi împiedică pe oameni să deschidă și să-și crească afacerile. Vom construi un stat care să susțină, să ajute oamenii de afaceri, care înțelege cât de important este un mediu economic propice dezvoltării.
 3. Bani pentru proiecte de infrastructură, ca să compensăm pierderile de locuri de muncă. Anul trecut, în guvern, am mobilizat resurse financiare importante, peste 800 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură. Aceste proiecte au fost stopate din cauza incompetenței actualei guvernări. Aceste proiecte trebuie repuse, repornite, ca să dăm economiei gura de aer de care are nevoie ca să iasă din criză.
 4. Atragerea investițiilor străine. Voi folosi credibilitatea mea pe plan internațional pentru a convinge investitorii de calitate că în Republica Moldova se merită să deschizi întreprinderi, să creezi locuri de muncă. Voi folosi prerogativele președintelui pentru a promova producția Republicii Moldova în toate țările lumii, așa încât să putem vinde cât mai mult pe piețele externe, și în Vest, și în Est.

Aceste lucruri trebuiau să fie făcute, însă Igor Dodon nu le-a făcut, pentru că nu i-a păsat. Lui Igor Dodon i-a păsat doar de propriul interes, i-a păsat doar de companiile care îl slujesc pe el și care contribuie în partidul și în buzunarul lui propriu. Nu i-a păsat atunci când oamenii de afaceri erau puși la închisoare pe nedrept, nu i-a păsat atunci când oamenilor de afaceri le erau furate afacerile. El atunci a stat în palatul lui de cleștar și s-a făcut că nu vede și nu aude. Iar în momentul în care noi am reușit să dăm jos regimul autoritar al lui Plahotniuc, Dodon a venit și a preluat schemele și continuă să-și bată joc de economie, prin scheme de contrabandă, prin evaziune fiscală, folosind agenții ale statului pentru ca să scoată bani din economie în interese proprii.

Sunt două lucruri importante pe care trebuie să le facem – să oprim corupția și să pornim economia. Doar așa o să putem construi o țară prosperă.

Cu toții știm că în Moldova există câteva sute de oameni foarte bogați, care fac bani enormi fără să merite acești bani, care fac bani prin contrabandă, evaziune fiscală, prin scheme de corupție. Îi știm, citim despre ei în presa de investigație în fiecare zi. Din cauza acestor oameni, care fac bani enormi în mod ilegal, necinstit, sute de mii de oameni trăiesc în sărăcie. Pentru că aceștia sunt exact banii care nu ajung pentru majorarea salariilor, pentru majorarea pensiilor. Aceștia sunt exact oamenii din cauza cărora agenții economici cinstiți nu pot să-și dezvolte afacerile. Am întâlnit foarte mulți tineri din Moldova care au încercat să facă afaceri în Republica Moldova și nu au fost lăsați și care au mers peste hotare și au reușit să-și deschidă afaceri de succes la Paris, în Irlanda, în Marea Britanie, în Italia. Despre ce vorbește asta? Asta vorbește despre faptul că noi avem oameni cu spirit de antreprenor, oameni curajoși care vor să deschidă afaceri, dar nu sunt lăsați de oameni ca Igor Dodon și, în loc să lucreze acasă, alături de familiile lor, să contribuie în bugetul social al Republicii Moldova, plătind pensiile părinților și bunicilor lor, ei sunt forțați să plece și să plătească pensiile oamenilor din altă țară. De asta este importantă reforma justiției. Așa cum am început în 2019, atunci când a venit Igor Dodon și cu camarazii lui și au dat jos guvernul, din cauza reformei justiție, pentru că le-a fost frică că o să vină judecători și procurori independenți care n-o să le asculte comenzile și care n-o să fie cu ei în aceeași gașcă. Noi o să insistăm pe această reformă, pe curățarea sistemului judecătoresc și pe curățarea sistemului procuraturii. Atunci o să se oprească aceste scheme prin care este furat bugetul statului, atunci o să avem concurență loială și condiții ca fiecare om de afaceri să poată să crească afaceri aici, acasă.

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care am vrut să le acord astăzi lui Igor Dodon, acestea sunt câteva dintre temele pe care trebuie să le discutăm. Pentru că, repet, bunăstare putem avea în țară doar dacă avem economie. Și un om care a primit salariu de președinte timp de 4 ani ar trebui să aibă curajul, decența, să vină și să le răspundă oamenilor de ce astăzi lucrează mai puțini oameni în Republica Moldova decât lucrau în 2016, de ce astăzi avem cu 143 de mii de tineri mai puțini în Republica Moldova decât în 2016. La acestea și la multe alte întrebări de care fuge Igor Dodon trebuie să obținem răspunsuri.

Oameni buni, pe 1 noiembrie puterea este în mâinile noastre. Pe 1 noiembrie putem corecta lucrurile. Știu că unii dintre dumneavoastră sunt dezamăgiți, vă întrebați dacă Moldova mai poate fi pusă pe calea cea dreaptă. Noi vă spunem că se poate, dar pentru aceasta este important să mergeți la vot. Pe 1 noiembrie, mergem la vot. E vremea oamenilor buni!

26 oct

Dodon, nu fi fricos, vino la dezbatere

Dodon, nu fi fricos, vino la dezbatere

Organizația de tineret PAS a organizat un flashmob la Președinție unde i-a transmis lui Igor Dodon să nu fie fricos și să vină la dezbaterea de mâine, 27 octombrie. Tinerii au dorit să afișeze un banner cu invitația pe gardul de la Președinție, însă poliția le-a interzis acest lucru.

Noi am venit astăzi aici, cu acest panou, pentru a-l plasa pe o clădire publică, însă ne este interzis. Pe acest banner este doar invitația pentru Igor Dodon la dezbatere. Un președinte se teme să discute cu oponenții săi într-o manieră deschisă, liberă, iar asta demonstrează că el este un candidat fricos, a precizat președintele PAS Youth, Adrian Băluțel.

Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun, a adăugat:

Sunt foarte multe întrebări pe care oamenii acestei țări le au către Igor Dodon și care trebuie să fie acordate în cadrul unei dezbateri publice. Oamenii nu vor să vadă emisiuni regizate la televiziunile lui, oamenii vor dezbateri adevărate în care să discute subiecte de interes național. Îl îndemnăm pe Igor Dodon să nu fie fricos și să vină la dezbateri, pentru că așa este normal într-un stat democrat.

Ne aducem foarte bine aminte că Igor Dodon a promis reducerea vârstei de pensionare, majorarea pensiei cu 20% și nu a făcut nimic din acestea. A promis în 2016 crearea a 200 de mii de locuri de muncă pentru tineri, a promis acordarea unui capital matern noilor familii și nu a îndeplinit nimic. Totodată am vrea să clarificăm ce a fost totuși în culioc, cum se face că din 2016 până acum mama lui Dodon a agonisit peste 100 de terenuri, să clarificăm ce sunt cu acele călătorii cu avionul privat al lui Plahotniuc, de ce în toți patru ani de zile îi era frică și să rostească numele lui Plahotniuc, a mai spus Dan Perciun.

Ulterior, tinerii au mers cu acest panou prin centrul capitalei și l-au afișat în scuarul din preajma monumentului lui Ștefan Cel Mare.

Reamintim că marți, pe 27 octombrie, la ora 10:00, îl chemăm pe Dodon la o dezbatere despre cele mai urgente și importante probleme prin care trec oamenii:

Îl chemăm, repetat, la o dezbatere pe probleme economice. Dodon nu poate pretinde la un nou mandat dacă nu vine cu o viziune clară despre crearea locurilor de muncă, majorarea salariilor și creșterea nivelului de trai. Oamenii au dreptul să cunoască ce a făcut pentru ei președintele țării timp de 4 ani și cum are de gând să rezolve problemele concrete ale familiilor, tinerilor, agricultorilor, medicilor, profesorilor, pensionarilor. Înțelegem că Dodon nu are răspunsuri referitoare la conținutul “kulioacelor” primite și nici la costul concediilor în țări exotice.

23 oct

Mihai Popșoi: Justiția lui Dodon a redus pedepse, a clasat dosare și a eliberat pe un capăt criminali

Justiția lui Dodon a redus pedepse, a clasat dosare și a eliberat pe un capăt criminali

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, a susținut o conferință de presă la Președinție cu tema: “Criminalii părăsesc închisorile, dosare de rezonanță se închid — totul sub paravanul alegerilor”. Mai mult, vicepreședintele Parlamentului a precizat că eliberările recente, scoaterea de sub învinuire și reducerea pedepselor pentru o mulțime de criminali odioși demoralizează și umilesc atât funcționarii de bunăcredință din domeniul justiției cât și cetățenii de rând ai acestei țări chinuite de atâta nedreptate:

În Moldova lui Dodon, dacă furi o găină poți muri cu zile după gratii, iar dacă furi miliarde, ești ucigaș, ai fost condamnat pentru viol sau pedofilie, dar ai bani, ajungi în libertate.

Închiderea dosarelor și eliberarea criminalilor pe bandă rulantă de către judecătorii promovați de Igor Dodon poate avea doua explicații: E clar pentru toți că aceste acțiuni orchestrate de justiția lui Dodon sunt de fapt datoriile pe care el trebuie să le achite pentru finanțările din campaniile electorale anterioare, dar mai cu seamă cea actuală, iar pe de altă parte, este o asigurare că dosarele penale care trebuiau să-i fie deschise lui însuși se vor prăfui în continuare.

In context, Mihai Popșoi a prezentat 10 cazuri răsunătoare din ultimele luni, care au bulversat societatea prin nedreptatea și cinismul fără margini de care dă dovadă sistemul lui Dodon:

 1. Luptătorii de la Atrium – Cu toate că procurorii au cerut câte 15 ani de detenție pentru învinuiți, la data de 26 iunie, Judecătoria Chișinău a decis să-l achite în totalitate pe unul din ei, iar pe al doilea parțial, stabilindu-le doar câte o amendă, iar compensația părții vătămate a fost stabilită la 5 000 Lei, acum cei doi se plimbă în libertate. Omori în bătăi crunte un tânăr, iar justiția lui Dodon de amendează și te lasă în pace!
 2. Constantin Țuțu – Un alt luptător și slujitor fidel al fostului sistem, care și-a schimbat între timp tabăra, după ce în septembrie 2019 a fost anunțat în căutare internațională, iar în martie 2020 s-a predat benevol justiției lui Dodon. Fiind acuzat anterior de omor, Țuțu este cercetat penal pentru escrocherie, trafic de influență și îmbogățire ilicită, dar se plimbă liber pe străzi, ședințele de judecată fiind amânate cu regularitate. Cu ce îl mulțumește oare Țuțu pe Dodon?
 3. Oleg Pruteanu (Borman) – După ce a fost condamnat definitiv în Portugalia la 4 ani de închisoare; în Federația Rusă este urmărit penal și riscă închisoare pe viață, iar în Republica Moldova urma să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, după 3 ani de arest preventiv, Pruteanu a fost eliberat pe 25 iulie și plasat sub control judiciar după ce s-ar fi infectat cu COVID. Pruteanu este capul grupării criminale internaționale “Borman” specializată în trafic de droguri. Cu ce îl răsplătește Pruteanu pe Dodon?
 4. Vladimir Moscalciuc (Makena) – În anul 2002 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt, însă a fost eliberat în 2010, ca în anul 2012 să fie condamnat din nou la 19 ani de închisoare pentru organizarea unei grupări criminale în penitenciare și pentru șantaj. La 3 iulie 2020 sentința i-a fost redusă cu 5 ani și 3 luni. Cum credeți că s-au înțeles hotul în lege Makena cu hotul Dodon? Ce va primi Dodon în schimb bani sau voturi din penitenciar, sau și una și alta?
 5. Vasile Botnari – fostul directorul SIS, la comanda lui Plahotniuc și Dodon, a expulzat ilegal profesorii turci, distrugând viața a 7 familii, pentru asta Botnari a fost judecat în secret și pe 10 septembrie s-a ales cu o amendă de 4 000 mii euro. Botnari a mai achitat despăgubirile de 125 de mii de euro dispuse de CEDO familiilor celor extrădați, cam atât costa doar mașina lui Botnari. Așadar, ridici șapte oameni ca pe vremea lui Stalin, îi expulzezi cu încălcarea tuturor legilor, lași șapte familii îndurerate … și pentru răpire de persoane nu ajungi la închisoare, dar umbli împreună cu Nichiforciuc și Andronachi pe la întâlniri secrete ca în anii ’90 cu Alexandru Vîlcu – omul de legătură al lui Dodon. Probabil la acea întâlnire a și fost decisă soarta dosarului. Ce a primit Dodon în schimb, câte sacoșe și cu ce? Vom afla când vom scăpa de Dodon.
 6. Alexandru Covali (Șalun) – În anul 2006 a fost reținut și condamnat la 21 de ani de închisoare (cu toate că procurorii au cerut 28 ani), acesta fiind liderul grupării criminale ce se ocupa cu traficul de ființe umane, traficul de copii și proxenetism. Curtea Supremă de Justiție a fost mai blândă și i-a redus pedeapsa la 19 ani de închisoare. Însă, justiția lui Dodon l-a eliberat după numai 13 ani, iar acum se plimbă liber printre fostele sale victime. Cât a costat eliberarea unui traficant de copii, Igor Nicolaevici?
 7. Igor Sandler – La ședința din 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a trimis spre rejudecare dosarul lui Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, care a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. El a fost eliberat în aceeași zi. La momentul eliberării, Sandler a stat în închisoare 3 ani și 7 zile. Curtea de Apel condusă de Vladislav Clima, recent promovat de Dodon, a pus în libertate pe durata rejudecării dosarului un pedofil condamnat la 17 ani de închisoare, iar calvarul victimelor și martorilor din dosar începe de la zero. Asta e justiție? Pentru asta l-ați promovat pe Clima cu atâta înverșunare, dle Dodon?
 8. Veaceslav Platon – La 15 iunie 2020, după 4 ani petrecuți în detenție, din totalul de 12, la câți a fost condamnat pentru implicare în escrocherie și spălare de bani în cazul devalizării Băncii de Economii, Veaceslav Platon a fost eliberat pe motive procesuale, iar soarta altor învinuiri grave la adresa sa rămâne incertă. Se știe că Igor Dodon s-a expus că Platon ar putea fi util anchetei în dosarul miliardului. Evident, a fost o justificare rușinoasă, căci la moment nu doar lipsește orice progres în acest dosar, dar vedem cum învinuiții sunt scoși basma curată unul după altul. De dragul voturilor Partidului “Șor”, Dodon e gata să-i ierte fugarului Șor toate păcatele. Banii și voturile nu au miros, nu-i așa, Igor Nicolaevici sau Kremlinovici?
 9. Dosarul Laundromat – Alaltăieri, Procuratura Anticoprupție a scos de sub învinuire 13 judecători anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul “Laundromat”. Ordonanța procurorilor face posibilă revenirea în funcțiile de judecători a celor care încă nu au demisionat din sistem. Deci, judecători care au emis decizii prin care spălau miliardele mafiei rusești în baza unor simple fotocopii fără a pune întrebări revin în sistemul lui Dodon. Deja se văd reușitele lui Platon, exact cum a cerut cel care l-a eliberat. Cine e următorul la eliberare dle Dodon – Șor, Plahotniuc? Câte sacoșe e nevoie pentru asta? Cât trebuie să mai sufere acest popor ca să vă săturați, dle?
 10. Grigore Caramalac (Bulgaru) – Acum o săptămână opinia publică a fost bulversată de știrea: capul mafiei din Moldova anilor ’90 “Bulgaru” reușește cu aportul procuraturii și a Judecătoriei Chișinău să scape de dosare și de urmărirea internațională. Caramalac/ Bulgaru era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor și mai multe episoade de șantaj, comise în perioada anilor ’90. Justiția lui Dodon îl scapă de 16 cauze penale comasate toate într-un dosar pornit încă în 2001 pe vremea lui Voronin. Așadar, discipolul Dodon și-a întrecut profesorul. Voronin a închis bandiții, iar Dodon le deschide larg ușile.

Ce va fi cu nivelul criminalității în țara noastră după ce justiția lui Dodon a redus pedepse, a clasat dosare și a eliberat pe un capăt criminali, ucigași, traficanți de droguri și carne vie, pedofili? Oamenii se tem sa iasă pe stradă noaptea, se tem de bandiți. Antreprenorii ne zic ca se tem și deja au început să-și pună alarme ca în anii ’90. O să ajungem să ne temem să ieșim din case. La asta ne duce Dodon. Acesta e prețul pe care îl plătim pentru că Dodon vrea să rămână putere, deși nu are nicio șansă. Cu regret, asta e Moldova pe care o va lăsa Dodon după sine.

Totuși, după acest calvar, vine timpul oamenilor buni, care vor face ordine, dreptate și disciplină! Când mergem la urne pe 1 noiembrie, trebuie să ținem minte că Dodon a apărat doar de criminalii, hoții și bandiții, de astă vă invit să sprijinim pe cei care au grijă de oameni și au luptat mereu pentru dreptate, onestitate și bunăstarea acestui neam!, a punctat la final deputatul PAS.

19 oct

Natalia Gavrilița: Politica fiscală trebuie îndreptată în primul rând spre susținerea întreprinderilor și a creării locurilor de muncă

Natalia Gavrilița

Vicepreședinta PAS, ministra finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că măsurile de politică fiscală și vamală propuse de guvernarea Dodon și Chicu sunt rupte de realitate:

Deși peste 30 mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și o treime din întreprinderile mici și mijlocii estimează că nu vor supraviețui consecințelor negative ale crizei economice, Guvernul continuă să acționeze împotriva intereselor cetățenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârșit de an, ei promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza și să lase oamenii fără locuri de muncă.

În context, vicepreședinta PAS a venit cu câteva exemple:

 • Creșterea scutirilor persoanelor fizice, concomitent cu dezicerea de scutire pentru soț/soție, va afecta familiile cu copii. Această măsură va dezavantaja în special familiile unde părinții nu sunt angajați și se află în concediul de îngrijire a copilului.
 • Creșterea cotei de impozitare pentru darea în locațiune de la o persoană fizică la altă persoană fizică va stimula evaziunea fiscală și va transfera povara fiscală va fi transferată pe cei care iau în chirie spații. Această măsură va crește chiriile și va afecta în special pe cei care vin la Chișinău în căutare de locuri de muncă și nu-și pot permite apartament.
 • Propunerea de a impozita cu 3% dobânzile persoanelor fizice va crește povara fiscală concomitent cu reducerea ratelor de dobândă pe timp de criză. Această măsură va afecta în special oamenii cu venituri mici, care au muncit si au depus banii la bancă și acum primesc un venit modest din acest depozit.
 • Reținerea impozitului în mărime de 6% aplicată doar dividendelor către persoane fizice este o măsură discriminatorie, pentru că cei care au venituri mari și își pot permite firme off-shore nu vor fi puși în situația să plătească impozitul pe dividende.
 • Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere, teoretic o măsură bună, nu este însoțită de un mecanism clar de implementare și compensarea categoriilor afectate. Agricultorii folosesc multă motorină, dar nu merg pe drumuri – care va fi abordarea față de ei? Diaspora va continua să plătească vinieta și accizele sporite – care este atitudinea statului în acest caz?
 • Plafonarea și eliminarea unor taxe locale va afecta bugetul primăriilor, iar impactul asupra bugetului municipiului Chișinău este estimat la 1,5 milioane de lei. Trebuie găsit un echilibru între interesele localităților și ale oamenilor de afaceri într-o formă colaborativă, cu date și analiza impactului.
 • Eliminarea unor taxe de mediu contravine strategiilor Guvernului de protecție a mediului înconjurător și sunt de natură să agraveze activitățile economice nocive pentru mediu.

Vicepreședinta PAS a subliniat că regulile trebuie să fie clare și predictibile, iar modul de administrare fiscală, în special pentru întreprinderile mici trebuie regândit fundamental, pentru ca economia să producă și oamenii să aibă locuri de muncă.

Natalia Gavrilița a reamintit că Maia Sandu, candidatul PAS la funcția de președinte a venit cu un plan detaliat pentru depășirea crizei economice și și-a asumat obiectivul național de creare a locurilor de muncă bine plătite acasă, în primul rând prin eliminarea presiunii pe antreprenori și susținerea creșterii afacerilor. De asemenea, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit deja cu o serie de inițiative legislative în domeniul fiscal, inclusiv referitor la simplificarea regimului de impozitare pentru întreprinderile mici, aplicarea mai echitabilă a amenzilor, și încurajarea tranzacțiilor fără numerar.

În condițiile în care aceste inițiative se prăfuiesc în Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate cere Guvernului:

 1. Să vină cu acțiuni clare de salvare a economiei și sprijinire a întreprinderilor. Să se așeze imediat la masa de discuții cu agenții economici și să vină cu o politică fiscală axată pe susținerea agenților economici să facă față crizei și să mențină locurile de muncă. Modificările trebuie să fie minime și să se concentreze pe contextul actual.
 2. Să vină cu ajutor pentru cetățeni, mai ales pentru familii și oameni nevoiași. Să analizeze adecvat impactul măsurilor de politică fiscală asupra diferitor categorii de persoane, în special asupra familiilor și asupra persoanelor cu venituri mici, precum și asupra unor ramuri lovite de criză, cum ar fi agricultorii, transportatorii și întreprinderile din sectorul HoReCa și turismului.
 3. Să asigure claritate și predictibilitate. Să explice clar mecanismul de aplicare a măsurilor fiscale propuse.
 4. Să se amâne orice modificare ce nu vine în sprijinul imediat și direct al cetățenilor și oamenilor de afaceri. Companiile au nevoie de stabilitate fiscală, mai ales pe timp de criză.

În concluzie, vicepreședinta PAS a subliniat că Maia Sandu va lucra cu Parlamentul și Guvernul pentru a promova planul său de repornire a economiei, iar deputații Partidului Acțiune și Solidaritate vor elabora, pe platformă parlamentară, propuneri și amendamente care să corespundă cu viziunea comună de dezvoltare economică și socială a țării.

16 oct

Tinerii PAS i-au transmis lui Dodon ordinul “Gloria lenei”

Tinerii PAS i-au transmis lui Dodon ordinul Gloria lenei

Tinerii PAS au organizat astăzi un flashmob la Președinție unde au cerut locuri de muncă acasă. Potrivit lor, în ultimii 4 ani, peste 150 de mii de tineri au plecat din Republica Moldova, iar vinovat de aceasta se face Igor Dodon, care nu s-a preocupat de bunăstarea cetățenilor. Drept urmare, tinerii i-au transmis lui Dodon ordinului “Gloria lenei”.

În Republica Moldova, în ultimii 4 ani au plecat peste 150 de mii de tineri, au plecat mii de medici din sistem, au plecat sute de profesori din sistem, mii de muncitori nu au primit niciun suport pentru șomajul forțat. Pe de altă parte, avem un președinte care de 4 ani nu a făcut nimic pentru locuri de muncă decente, nu a făcut nimic decât vacanțe luxoase, decât populism ieftin. Acest lucru demonstrează că Igor Dodon a fost un președinte leneș, un președinte care nu s-a preocupat de bunăstarea propriului popor, a precizat președintele PAS Youth, Adrian Băluțel.

La eveniment a participat și deputatul PAS, Radu Marian, care a anunțat despre câteva statistici îngrijorătoare: 1/3 din întreprinderi riscă să falimenteze, doar din datele oficiale circa 30 000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, oamenii nu-și pot întoarce ratele la credite.

Guvernul Dodon-Chicu a fost mai mult pe la nunți, prin vacanțe de lux, prin sanatorii. În pandemie s-a văzut că în țările în care politicienii sunt corecți și lucrează pentru oameni, companiile s-au descurcat mult mai bine, fiecare afacere și fiecare familie au primit ajutor. Noi, cei de la PAS, în frunte cu Maia Sandu, am venit încă din luna aprilie cu un program anticriză în domeniul economic, în care am propus: plata salariilor în proporție de 75% a angajaților disponibilizați temporar timp de 3 luni, mărirea fondului de garantare a creditelor până la 2 miliarde de lei, amânarea ratelor la credit și a plăților aferente pentru cei care și-au pierdut veniturile în această perioadă, a punctat Radu Marian.

Tinerii PAS au pregătit și un ordin pentru Igor Dodon, ordinul “Gloria lenei”, pe care l-au transmis Președinției.

Amintim că liderul PAS, Maia Sandu, a anunțat zilele acestea că, în calitate de președinte, și-a asumat obiectivul național de creare a locurilor de muncă bine plătite acasă, iar acest lucru va fi posibil prin realizarea acestui plan:

 • În primul rând, va lucra pentru ca statul să ajute, nu să încurce. Le va crea oamenilor de afaceri un mediu în care să se poată lucra. Cei mai mulți oameni se plâng astăzi de presiunile pe care le pune statul, tot felul de agenții de control, de piedicile pe care le pun aceste instituții în calea dezvoltării afacerilor. În special, întreprinderile mici și mijlocii se plâng că sunt hărțuite.
 • Va pleda pentru simplificarea regulilor de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cu cât mai simplu va fi cadrul de reglementare, cu atât mai mulți oameni vor îndrăzni să facă investiții, să deschidă o afacere, să creeze locuri de muncă.
 • Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, economia, în general, are nevoie de finanțare ieftină. Va promova soluții de relansare economică bazate pe acces extins la diverse surse de finanțare, inclusiv fonduri europene, investirea în capacități de producere la nivel local, finanțarea serviciilor de consultanță pentru antreprenori.
 • Va duce o politică economică externă activă și voi folosi credibilitatea ei pe plan internațional pentru promovarea produselor moldovenești, extinderea piețelor de desfacere și facilitarea exportului. Va promova Republica Moldova pentru investitori străini de calitate, ca să avem investiții în sectorul de producere pe tot teritoriul Moldovei, nu doar în zonele economice libere.
 • În agricultură, pornind de la discuțiile pe care le are cu oamenii din țară, va sprijini deschiderea întreprinderilor de prelucrare a producției agricole în raioane pentru mai multe locuri de muncă și pentru ca fermierii să aibă unde vinde producția.

15 oct

Igor Dodon manipulează cetățenii

Igor Dodon manipulează cetățenii

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, și vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, au organizat o conferință de presă în care au vorbit despre așa-numitele sondaje prin telefon realizate de staff-ul lui Igor Dodon. Deputații fac un apel către persoanele contactate și îi îndeamnă să înregistreze această conversație. De asemenea, au sesizat organele competente și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Dodon și Chicu au o singura preocupare – alegerile. Soarta cetățenilor, viața lor nu îi mai interesează. Ei încearcă să se agațe de putere. Această disperare se vede bine. Manipulările prin holdingul lui Dodon care tirajează minciuni sfruntate, trolii care au împânzit internetul, plătiți din culioc.

Dodon implementează unele tehnologii noi, prin telefonare și manipulare directă. El are mulți bani și nu are ce face cu ei. Mai bine i-ar dona celor care nu au bani de medicamente. Pentru familii care dau ultimii bani pentru teste de COVID. El arunca banii pe manipulare crasă. Îndemn cetățenii în cazul în care vor fi apelați de oamenii lui Dodon să înregistreze discuția și să distribuie publicul, să vadă toți oamenii de bună credință cat de mârșava este aceasta campanie a lui Dodon. Iar dacă nu reușesc să înregistreze să îi spună tot ce cred despre Dodon, a precizat Mihai Popșoi.

În context, Olesea Stamate a anunțat că în ultimele zile a primit mai multe semnale de la cetățeni precum că sunt telefonați de la reprezentanții de la o așa-numită asociație sau companie de sondare a opiniei publice, prin care cetățenii sunt întrebați dacă vor vota la alegerile din 1 noiembrie, cu cine votează și la sfârșit sunt informați precum că candidatul cu cele mai mari șanse este Igor Dodon.

Este clar că acest exercițiu încalcă norma legală. În primul rând, este vorba de utilizarea resurselor administrative, ori vorbim de utilizarea ilicită a datelor unei companii cu capital majoritar de stat, Moldtelecom. Doi, este efectuarea unor cheltuieli nedeclarate pentru acțiuni de agitație electorală, camuflate sub forma unor sondaje. Articolul 70 din Codul electoral menționează că în perioada electorală orice fel de sondaje cu privire la preferințele politice ale alegătorilor sunt efectuate doar cu condiția înștiințării prealabile a Comisie Electorale Centrale, ceea ce nu este cazul de față. Totodată, utilizarea bazei de date a Moldtelecom reprezintă clar acțiuni de utilizare a resurselor administrative, fapt care este interzis, a punctat vicepreședinta PAS.

Olesea Stamate a mai adăugat că a sesizat organul de poliție, cât și organul electoral central, solicitând: să identifice persoanele care efectuează aceste apeluri telefonice, să stabilească sursa de finanțare a activității acestor persoane, să verifice reflectarea cheltuielilor pentru aceste acțiuni de agitație electorală și respectiv, tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

13 oct

Locuri de muncă acasă și familii unite – obiectiv național în calitate de președinte

Locuri de muncă acasă și familii unite – obiectiv național în calitate de președinte

Maia Sandu a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, planul de acțiuni inclus în programul prezidențial pentru depășirea crizei și relansarea economiei: Criza economică provocată de pandemie riscă să închidă o treime din întreprinderi. În alte țări, guvernele s-au preocupat să ajute cetățenii și întreprinderile. În Moldova oamenii au fost loviți de două ori – de criză, precum și de incompetența și nepăsarea guvernării.

Dodon și Chicu nu s-au gândit și nu se gândesc la oameni, n-au făcut nimic pentru ca oamenii să-și păstreze locurile de muncă, pentru ca oamenii să nu acumuleze datorii mari, pentru ca oamenii să nu ajungă în situație de disperare, din cauza că nu știu cum vor reuși să-și întrețină familiile. Dimpotrivă, cei de la guvernare au umblat prin concedii, au făcut nunți și au fost preocupați cum să manipuleze, ce minciuni să mai spună ca să-i păstreze lui Igor Dodon funcția de președinte. Ei sunt gata să dea foc la țară doar ca Igor Dodon să-și păstreze fotoliul și nu țin cont de dramele prin care trec oamenii, a precizat Maia Sandu.

Președintele PAS, Maia Sandu, a anunțat câteva statistici îngrijorătoare: încă în luna mai, Ministerul finanțelor anunța că peste 30 mii de oameni din sectorul real al economiei și-au pierdut locurile de muncă, companiile spun într-un sondaj că 40% din angajați au fost disponibilizați temporar, 70% din companii prognozează pierderi pentru acest an, iar 30% din companii estimează că nu vor supraviețui crizei cauzate de pandemie. De asemenea, în stare de faliment sunt agențiile de turism, întreprinderile din sectorul comerțului, agențiile imobiliare și sectorul HoReCa. Iar 90% din companiile intervievate consideră că guvernul nu a întreprins nimic pentru a ajuta sectorul economic.

În context, Maia Sandu a reamintit despre faptul că deputații PAS au elaborat în această perioadă de criză proiectele de legi cu toate mecanismele, au făcut toate calculele și le-au oferit lui Dodon și Chicu să preia soluțiile integral:

Nimic din aceste măsuri nu a fost preluat de guvern și astăzi vedem prin cifre concrete care este efectul negativ al lipsei de acțiune din partea guvernului. Dodon și Chicu, pe de o parte, spun că nu sunt bani, pe de altă parte ne spun că veniturile la buget sunt egale cu cele de anul trecut, că pe contul Ministerului finanțelor erau 8 miliarde de lei în iunie, iar în septembrie – peste 11 miliarde de lei. În același timp, nu au întreprins absolut nimic ca să obțină finanțare externă – știm cu toții că la mijlocul lunii septembrie trebuia să se aprobe un program pentru Republica Moldova la Fondul Monetar Internațional, program care ar fi oferit o sumă importantă țării și care ar fi deschis calea spre alt sprijin din exterior, de exemplu, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Toate aceste resurse sunt ratate.

Maia Sandu a adus aminte promisiunile nerealizate de guvernarea Dodon și Chicu:

A fost promis un ajutor de 90 de milioane de lei pentru a subvenționa dobânzile la credite și, la sfârșitul lunii septembrie, doar 7 milioane de lei au fost alocate pentru agenții economici. A mai fost promis un fond de 310 milioane de lei alocate pentru restituirea impozitelor pe salariu și, din aceste 310 milioane, până astăzi au fost valorificate doar 50 de milioane de lei. Putem doar să ne imaginăm cât de puține întreprinderi au beneficiat de aceste ajutoare.

Drept urmare, Maia Sandu a prezentat un plan detaliat care va permite relansarea economiei.

Această situație trebuie corectată. E nevoie de o guvernare responsabilă care înțelege cât de important e sectorul economic, care înțelege că fără întreprinderi nu pot exista locuri de muncă, care înțelege că dacă nu va fi susținută economia, oamenii vor continua să plece din țară.

Liderul PAS a mai adăugat că, în calitate de președinte, și-a asumat obiectivul național de creare a locurilor de muncă bine plătite acasă, iar acest lucru va fi posibil prin realizarea acestui plan:

 • În primul rând, voi lucra pentru ca statul să ajute, nu să încurce. Le vom crea oamenilor de afaceri un mediu în care să se poată lucra. Cei mai mulți oameni se plâng astăzi de presiunile pe care le pune statul, tot felul de agenții de control, de piedicile pe care le pun aceste instituții în calea dezvoltării afacerilor. În special, întreprinderile mici și mijlocii se plâng că sunt hărțuite.
 • Voi pleda pentru simplificarea regulilor de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cu cât mai simplu va fi cadrul de reglementare, cu atât mai mulți oameni vor îndrăzni să facă investiții, să deschidă o afacere, să creeze locuri de muncă.
 • Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, economia, în general, are nevoie de finanțare ieftină. Voi promova soluții de relansare economică bazate pe acces extins la diverse surse de finanțare, inclusiv fonduri europene, investirea în capacități de producere la nivel local, finanțarea serviciilor de consultanță pentru antreprenori.
 • Voi duce o politică economică externă activă și voi folosi credibilitatea mea pe plan internațional pentru promovarea produselor moldovenești, extinderea piețelor de desfacere și facilitarea exportului. Voi promova Republica Moldova pentru investitori străini de calitate, ca să avem investiții în sectorul de producere pe tot teritoriul Moldovei, nu doar în zonele economice libere.
 • În agricultură, pornind de la discuțiile pe care le am cu oamenii din țară, voi sprijini deschiderea întreprinderilor de prelucrare a producției agricole în raioane pentru mai multe locuri de muncă și pentru ca fermierii să aibă unde vinde producția.

Calitatea unei guvernări se măsoară prin grija față de oameni, în special în perioade dificile. Noi trecem printr-o perioadă foarte complicată și, din păcate, avem o guvernare care este indiferentă la nevoile oamenilor și la problemele din economie. Avem nevoie de un președinte care ține la oameni, care știe și poate să rezolve aceste probleme, care poate să contribuie la crearea unor condiții ca să avem o economie puternică, care oferă oportunități aici, acasă, pentru toți cetățenii noștri și salarii bune, respectiv contribuții la Fondul social, așa încât să asigurăm și pensii bune, a conchis Maia Sandu.

Apelul Maiei Sandu către candidați la alegerile prezidențiale

Năstase Andrei, candidat la prezidențiale Platforma DA
Chirtoacă Dorin, candidat la prezidențiale Blocul electoral Unirea
Țîcu Octavian, candidat la prezidențiale PUN
Deliu Tudor, candidat la prezidențiale PLDM
Usatîi Renato, candidat la prezidențiale PN

Stimați candidați la alegerile prezidențiale,

Oponentul nostru al tuturor este Igor Dodon. El a adus țara în haos, din cauza incompetenței lui, tinerii pleacă din țară, bătrânii nu au bani să trăiască, iar locuri de muncă acasă sunt tot mai puține. Cetățenii vor ca noi să scăpăm țara de Dodon și să-l învingem în aceste alegeri.

Dodon știe că pierde, de aceea va folosi resurse administrative și instrumente ilegale pentru a încerca să fraudeze alegerile. Dodon vrea ca noi să ne certăm unii cu alții. Oamenii însă ne cer altceva – oamenii s-au săturat de certuri, ei vor ca noi să ne unim eforturile împotriva lui Dodon. În acest sens, vin la dumneavoastră cu câteva propuneri care ar asigura victoria împotriva lui Dodon. Această victorie va fi, de fapt, a cetățenilor.

 • Candidații care se opun lui Dodon și vor să scape țara de el trebuie să evite luptele între ei. Oamenii cer altceva de la noi – oamenii cer să fim o forță unită împotriva lui Dodon. Haideți să îndeplinim așteptările oamenilor și să colaborăm pentru a scăpa țara de hoții în frunte cu Dodon. Haideți să înlocuim dezbaterea cu dialogul.
 • Vin cu propunerea de a avea o discuție comună, într-o zi care convine tuturor, la care să ne punem de acord pe acțiunile de protejare a votului și să ne coordonăm eforturile. Putem combate tentativele de fraudare ale lui Dodon dacă lucrăm împreună.
 • Oamenii merită să câștige aceste alegeri și să știe că noi luptăm împotriva lui Dodon, nu unul împotriva altuia. Este esențial să ne abținem de la atacuri reciproce, chiar dacă avem dezacorduri. Scopul nostru este să-l dăm jos pe Dodon, iar asta nu are legătură cu o persoană sau alta, ci cu datoria noastră de a scăpa țara de hoție, de sărăcie, de incompetență și haos.

Cu toții vrem același lucru – să-l alungăm pe Dodon și să scăpăm de sărăcie. Oamenii merită să punem Moldova pe calea cea dreaptă și să începem schimbări adevărate care ar face ca viața tuturor cetățenilor să fie mai bună aici, acasă.

Maia Sandu
Candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova
Președinte PAS // Facebook

8 oct

Olesea Stamate a lansat Calendarul Injustiției

Calendarul Injustiției

Vicepreședintele PAS, Olesea Stamate, a lansat, într-o conferință de presă, Calendarul Injustiției. Documentul marchează principalele abateri și abuzuri comise în procesul de blocare a reformei justiției, implementat de Igor Dodon din noiembrie 2019.

Calendarul Injustiției include abuzurile și ilegalitățile esențiale comise de corupți în 2020 – eliberarea bandiților și hoților pe bandă rulantă, achitarea unor ucigași, promovarea unor judecători corupți, tergiversarea dosarelor mari de corupție, scoaterea de sub urmărire penală a figuranților din Dosarul Miliardului și alte acțiuni ce duc la sărăcirea oamenilor și îmbogățirea hoților de la putere.

Calendarul Injustiției are ca obiectiv readucerea în agenda publică a problemelor din justiție.

Tot mai des în ultimul timp aud argumentul că oamenii au obosit de reforma justiției. Că s-a vorbit atâta despre reforma justiției, încât oamenii s-au plictisit.

Dar eu nu cred că poți fi indiferent atunci când ucigașii de la Atrium sunt achitați și se plimbă liber pe străzi, iar alți cetățeni, pentru ca nu au putut achita la timp o datorie, fac pușcărie. Justiția trebuie resetată, altă cale nu există, dacă vrem ca Moldova să devină un stat dezvoltat, iar cetățenii acesteia, liberi și prosperi, a precizat Olesea Stamate.

În context, ministrul justiției în Guvernul Sandu, Olesea Stamate, a venit cu exemple despre ce s-a întâmplat în justiție de când Dodon a preluat guvernarea:

 1. Au fost eliberați din penitenciar înainte de termen: personaje ca Platon, proxenetul Șalun, Coceban – autorul crimei de la Milano, Leșan Alexei așa-numitul “smotreașcii” de la Soroca, Efremenco Andrei alias “Belîi”, “smotreașcii” de la Cricova, și alții. Cu așa viteză, revenim la criminalitatea anilor 90.
 2. Au fost achitați luptătorii K1 pentru omorul de la Atrium.
 3. Pe dosarele importante – furtul miliardului, dosarul Șor, finanțarea din Bahamas a PSRM, vestitul kuliok – nu se mai întâmplă nimic. Ancheta și judecata pe cazul Botnari (expulzarea profesorilor turci) a fost cu măiestrie secretizată, într-o bătaie de joc față de cetățenii acestei țări, or nu s-a mai văzut așa ceva.
 4. Din noiembrie pana acum, Dodon s-a îngrijit să promoveze în funcții oameni compromiși. Vlad Clima și Tamara Chișca-Doneva sunt doar unele dintre exemple. A pus noi membri la CSM, astfel încât să poată controla întregul sistem judecătoresc. Asta în timp ce oamenii integri nu au avut trecere la el (judecătoarea Viorica Puică fiind una dintre aceștia).

Menționând reușitele Maiei Sandu în funcțiile pe care le-a deținut, Olesea Stamate a subliniat că în 2019 Guvernul Sandu a inițiat procesul de numire a unui procuror general independent și al evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Aceștia urmau să dovedească legalitatea surselor financiare, caselor mari și automobilelor scumpe deținute. Odată cu numirea Guvernului Chicu, reforma justiției a fost oprită.

În funcția de ministru al educației, Maia Sandu a început prin reforma BAC-ului. A reușit să facă în așa fel ca notele la BAC să nu mai poată fi cumpărate, ci câștigate într-o competiție onestă.

Preluând conducerea guvernului, l-a făcut pe Plahotniuc să fugă din țară, or altfel știa că va ajunge pe mâna procurorilor. Pe vremea când era prim-ministru, justiția a început să fiarbă, iar judecătorii nemulțumiți, în coordonare cu oamenii lui Dodon, s-au apucat să organizeze adunări, pentru a-și alege prieteni la CSM. Tot atunci, am văzut dosare penale pornite pe numele unor judecători “renumiți”, iar președintele Curții Supreme de Justiție a și demisionat între timp, a conchis vicepreședintele PAS.

6 oct

Obiectivele naționale în calitate de președinte

Obiectivele naționale în calitate de președinte

Candidatul PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a prezentat astăzi, 6 octombrie, obiectivele naționale în calitate de președinte. Potrivit liderului PAS, angajamentele prezentate astăzi se bazează pe nevoile reale ale oamenilor și vin să rezolve probleme concrete spuse de cetățeni la întâlnirile din ultimele luni. Oamenii au nevoie de un președinte care să unească societatea în jurul unor obiective naționale strategice ce vor îmbunătăți viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

În context, Maia Sandu a mai adăugat că pe oameni îi interesează să pornim economia țării, să deschidem locuri de muncă, să creștem pensiile, să devenim o țară civilizată și respectată de vecini, să avem sate moderne și familii unite. Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de conducători onești, curajoși, competenți, care țin la oameni, care vor și pot rezolva problemele cetățenilor.

Avem nevoie de un președinte care să respecte cetățenii, care să cunoască problemele lor și care să nu se ascundă de popor după un gard de 2 metri sau după ofițerii de pază. Avem nevoie de un președinte care este lângă oameni și printre oameni și care are curajul să rezolve cele mai serioase probleme cu care se confruntă țara. Avem nevoie de un președinte care să poată să unească oamenii în jurul unor obiective naționale.

Mă veți întreba ce poate face un președinte. Un președinte onest, curajos și căruia îi pasă de oameni poate face foarte multe. În aceste obiective pe care le voi anunța astăzi mă voi sprijini pe lege, dar și pe susținerea tuturor oamenilor buni, din instituțiile publice, din sectorul privat, din societate, din diasporă. Un președinte onest va numi în funcție un prim-ministru onest. Un președinte onest va numi în funcție judecători onești. Un președinte onest va numi și va susține doar oameni onești în toate instituțiile statului. Așa încât să construim un stat care lucrează pentru oameni, a precizat Maia Sandu.

Ulterior, președintele PAS a prezentat pe scurt obiectivele naționale care ar face viața mai bună pentru toți cetățenii:

1. Dreptate, ordine și disciplină

Vom face dreptate la noi în țară. În calitate de președinte, voi veni cu inițiativa legislativă care va permite evaluarea tuturor procurorilor și tuturor judecătorilor în funcție de criteriul de avere, iar ei vor trebui să demonstreze că averea pe care o au este câștigată legal. Funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri vor fi pedepsiți și eliberați din funcție. Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor. Toți vor fi egali în fața legii.

2. Locuri de muncă acasă și familii unite

Cu toții știm cât de multă lume a trebuit să plece peste hotare, departe de cei dragi pentru că nu au putut să-și găsească locuri de muncă și salarii bune la ei acasă. În fiecare localitate, în sate și orașe, sunt oameni mai tineri, mai în vârstă, care vor să lucreze, dar nu au unde. Ca să schimbăm lucrurile, trebuie să începem de la dezvoltarea economiei. Voi promova investiții în economie ca să creăm cât mai multe locuri de muncă bine plătite acasă. Vom simplifica semnificativ regulile de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar statul va sprijini deschiderea noilor afaceri. Vom susține afacerile prin creșterea accesului la finanțare și programe de instruire a antreprenorilor.

Oamenii își doresc să rămână aici, acasă, iar un alt obiectiv pe care mi l-am propus este majorarea scutirilor de impozite pentru oamenii care au copii. Astfel, familiile vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil. De asemenea, vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună.

3. Pensie minimă de 2 000 de lei

În fiecare localitate, dar absolut în fiecare localitate, ne întâlnim cu oameni care ne vorbesc despre cât de mică este pensia lor, chiar dacă acești oameni au muncit și câte 40–50 de ani, au contribuit cu taxe la stat și acum e timpul ca statul să le întoarcă această contribuție. În ultimii ani, noi am insistat pe rezolvarea acestei probleme, am cerut valorizarea pensiilor și s-a făcut parțial. Am reușit să ajutăm niște oameni prin recalcularea pensiilor anul trecut, dar e puțin. Mă angajez să creștem pensia minimă la nivelul pragului sărăciei absolute – 2 000 de lei pe lună. Astăzi, avem sute de mii de pensionari care au pensii sub pragul sărăciei. Vom opri hoțiile și vom relansa economia, iar banii obținuți ne vor permite să creștem pensiile.

4. Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor

Un alt lucru foarte important pe care l-am văzut, pe care l-am simțit și ne-a fost semnalizat peste tot în țară este starea satelor din țară. Satele noastre se depopulează, oamenii pleacă la orașe sau, și mai grav, pleacă din țară. Oamenii pleacă pentru că nu au locuri de muncă și pentru că nu au condiții elementare de trai. Nu au apeducte, nu au acces la sistemele de canalizare, nu se face managementul deșeurilor. Ne angajăm, cu ajutorul partenerilor europeni, să aducem câte 2 miliarde de lei anual pentru salvarea satelor. În fiecare an vom aduce suplimentar câte 2 miliarde de lei la banii care se alocă de către stat, iar azi statul alocă câte 500 mii de lei anual. Acești bani vor fi pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților.

5. Scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană

Voi promova o politică externă în folosul oamenilor și voi scoate țara din izolare internațională. În politica externă, eu mă voi conduce strict de interesul cetățeanului, toate deciziile și toate programele pe politică externă vor porni de la interesul omului. Voi reface relațiile bune cu România, Ucraina, UE, SUA, Rusia și alte țări. Voi obține toate ajutoarele necesare pentru a îmbunătăți condițiile oamenilor din sate și orașe. Voi avea grijă ca ambasadele și consulatele să ajute cetățenii noștri de peste hotare și să promoveze exporturile moldovenești peste tot în lume. Voi munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare.

2 oct

Maia Sandu s-a lansat în campania prezidențială

Maia Sandu s-a lansat în campania prezidențială

Candidatul PAS, Maia Sandu, s-a lansat astăzi, 2 octombrie, în campania prezidențială. La eveniment au participat deputați, membri, dar și susținători din diferite domenii.

Prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosu, a vorbit despre cum, acum 4 ani, o mână de oameni ambițioși, tineri și hotărâți, animați de dna Maia Sandu, s-au decis să lanseze un nou proiect politic, un nou partid, Partidul Acțiune și Solidaritate:

Maia Sandu este candidatul nostru la această funcție. Maia Sandu va fi un președinte care va seta un nou tip de comportament, va stimula oamenii buni din instituții și va insista ca Parlamentul și Guvernul să ia decizii pentru oameni.

Maia Sandu întruchipează valorile care ne-au adus în politică. Maia Sandu simbolizează nevoia de schimbare, pe care ne-o cer oamenii. E vremea oamenilor buni! E vremea să facem alegerea!

În context, Maia Sandu a venit cu o adresare către cetățeni:

Oameni buni, putem să facem ceva de care sa fim cu toții mândri. Putem să construim o țară pe care ne-o dorim pentru noi și pentru familia noastră. Putem impune respect, cinste, competență și bunăstare de la vârful statului și până la cel mai nou angajat, de la Chișinău la Sănătăuca, de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Palanca la Criva.

Oameni buni, v-am spus când ne-am întâlnit, vă spun și acum: Nu abandonați! Nu renunțați! Vine vremea noastră. Vine vremea oamenilor buni.

Vă spun cu toată sinceritatea și cu mâna pe inimă – eu nu sunt perfectă, eu știu că nu sunt perfectă, dar mie îmi pasă. Și știu că și dumneavoastră vă pasă și vă rog în următoarele ore, în următoarele zile să avem ochii larg deschiși, sufletul deschis, să aplecăm urechea.

Eu nu am o baghetă fermecată cu care să pot să rezolv toate problemele peste noapte, dar eu am un plan și, mai mult, sunt neclintită în credința mea că vom pune Moldova pe calea cea dreaptă. Istoria mea nu este diferită de istoria voastră. Și mama mea are o pensie de 1 654 de lei după 45 de ani de muncă la școală. Și mătușile mele au trebuit să plece peste hotare ca să-și câștige o bucată de pâine. Și nepoții mei sunt frumoși și dulci ca ai dumneavoastră și eu vreau să-i văd crescând aici, aproape. Și eu vreau să mă simt în siguranță la mine acasă. Viitorul meu? Dacă îmi veți da încrederea dumneavoastră, va fi viitorul nostru și îl voi apăra, îl voi ajuta. Voi lupta pentru viitorul nostru bun acasă. Avem nevoie de un președinte luptător!

Rosian Vasiloi, șef al Poliției de Frontieră:

Mă adresez către oamenii în epoleți din Armata Națională, poliție, salvatori, pompieri și polițiști de frontieră – genurile de armă din MAI, din SIS și alte structuri din domeniul securității, apărării și ordinii publice. Ca ofițer știu ce înseamnă să ai caracter de luptător, să mergi până la capăt, să nu trădezi, să te ții de promisiuni, să ai curaj. Eu am văzut aceste calități la Maia Sandu. Am văzut asta atunci când a luptat cu schemele și corupția la Ministerul educației. Am văzut atunci când împreună cu cetățenii era în prima linie de luptă cu Plahotniuc, sau atunci când împreună cu un grup de cetățeni curajoși era ridicată din fața Monumentului lui Ștefan cel mare.

Sunt convins că președinta țării Maia Sandu va fi și un bun comandant al Comandant Suprem al Forțelor Armate și va promova politici din domeniu, iar beneficiarul principal va fi cetățeanul! Eu, familia mea vom vota pentru vremea oamenilor buni.

Diana Roșca, antreprenoare:

Am venit aici să susțin o femeie puternică și curajoasă. Businessul cinstit are nevoie de un președinte onest. Noi micii antreprenori așteptăm demult un președinte care să lupte pentru drepturile noastre, care să stopeze abuzurile autorităților, să finalizeze concurența neloială și monopolurile artificial create. Vreau un președinte care să îmi ofere încredere că pot să-mi dezvolt afacerea aici, în țara mea.

Constantin Cheianu, actor, scriitor, prezentator TV:

Maia Sandu este unul din puținii politicieni, pe care i-am avut în acești 30 de ani, cu adevărat integri, cu adevărat incoruptibili. Nu am nici un dubiu că accederea Maia Sandu la putere nu va marca doar o schimbare majoră, dar va marca o schimbare istorică. Știu foarte bine că ea va ști să facă față acestei schimbări. Este un om creativ. Ea nu va aștepta oportunități, ea va crea oportunități. Îmi amintesc cum doamna Merkel o întâmpina pe doamna Sandu. Era pentru prima dată când mă simțeam reprezentat cu demnitate în Europa și știu că așa vom fi reprezentați de Maia Sandu, mai deștepți și mai moderni de cât suntem.

Galina Dragan, fostă profesoаră, pensionară:

În țara noastră săracă pensionarii reprezintă cel mai vulnerabil și mai desconsiderat grup social. Pragul sărăciei extreme în Republica Moldova este de 1 800 de lei și noi avem peste 70% din pensionari care trăiesc sub acest prag. Nu trăiesc – supraviețuiesc. În ultimii patru ani am avut un președinte incompetent și lipsit de orice respect față de oamenii în etate, care au muncit o viață întreagă și acum numără bănuții care să le ajungă pentru medicamente, în timp ce el își permite să cheltuie 100 de mii de lei pe zi din banii cetățenilor și să meargă de câteva ori pe an în cele mai luxoase vacanțe. De unde găsește bani pentru ele? Să ne spună și nouă! Ne-a mințit cu nerușinare – majorarea promisă de 20% a pensiilor în realitate s-a redus la 1%.

Dragi colegi de breaslă, știu că sunteți nedreptățiți și dezamăgiți, dar mai știu, că în față ne așteaptă un examen, de care depinde soarta noastră de mai departe – alegerile prezidențiale 2020, care reprezintă un test pentru întreaga societate, dar, în primul rând, pentru noi, pedagogii. Pentru că nouă ne pasă de viitorul generațiilor care vin, pentru că noi nu doar știm să alegem grâul de neghină, dar mai avem capacitatea de a vorbi cu multă răbdare cu orice persoană, pentru a o ajuta să înțeleagă unde este adevărul și unde este minciuna sau manipularea. Și asta trebuie să facem în zilele rămase până la alegeri: să discutăm cu rudele noastre, prietenii, vecinii, ca să trecem cu succes acest examen, ca să alegem drumul corect pentru țărișoara noastră, drumul pe care ne poate duce Maia Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova!

Dan Lisîi, neurochirurg, doctor în medicină:

Un sistem medical accesibil pentru oameni este baza dreptății într-o societate. Sunt neurochirurg, mi-am făcut studiile în Franța, unde am avut ocazia să cunosc specialiști devotați, să cunosc un sistem nu doar plin de dreptate, dar și direcționat pentru pacienți și doctori. La întoarcere în țară mi-am dat seama că am moștenit un sistem foarte greoi, în care toți banii sunt adăpostiți undeva în conturi administrative și nu ajung la medicii care luptă în prima linie. În situația de astăzi, în toiul pandemiei, sistemul nostru a fost răsturnat.

În acest sistem injust, unii au posibilitatea să se trateze, iar alții nu. Am încredere în Maia Sandu care luptă cu aceste acte de injustiție. Este intransigentă și nu va tolera corupție să domine în medicină. Un act de corupție în medicină este un act de incompetență. Sper ca toți medicii să se alinieze cu noul, sper eu, președinte Maia Sandu.

Nicolae Pelin, pedagog, agricultor:

Agricultura nu poate să se dezvolte când în fruntea statului stau niște mincinoși și corupți. Astăzi vedem ce face guvernarea. Turistul acesta în patru ani ne-a coborât atât de mult în groapa economică, încât astăzi toți agricultorii trebuie să-și facă concluzia pe cine trebuie de votat la conducerea țării.

Doamna Maia Sandu este un politician de tip nou, este o pildă despre cum trebuie de făcut politică. Noi la Cojușna întotdeauna am știu să alegem grâul de neghină. Să ne ajute Dumnezeu să o facem pe Maia Sandu președinte a țărișoarei noastre.

Nicoleta Eriomenco, voluntar, designer grafic:

Voi vota pentru Maia Sandu la aceste alegeri, pentru că este singura care, în calitate de prim-ministru, a avut curajul să lupte cu sistemul corupt. Comparativ cu ceilalți candidați, PAS nu a semănat niciodată discordie între cetățenii vorbitori de română și cei de limbă rusă, pentru faptul că trăim cu toții în aceeași țară.

Moldova nu aparține niciunei din aceste tabere – aparține oamenilor care vor să trăiască cu demnitate aici, acasă, să aibă un loc de muncă bun, o pensie când îmbătrânesc.

Avem nevoie de un președinte care să ne conducă pe noi și țara cu un pas încrezător către un viitor mai bun pentru toți. Și cred că Maia Sandu este persoana care o poate face și o voi vota cu încredere în calitate de președinte la următoarele alegeri.

Ion Luca, antreprenor, producător de vin:

De peste 7 ani dezvolt o afacere aici în Moldova pe care sper foarte mult sa o pot transmite copiilor mei. Am avut onoarea sa cunosc munca doamnei Maia Sandu încă din 2012 pe când conducea Ministerul educației. Știu din prima sursă reformele pe care Maia Sandu le promova atunci, reforme deloc populare, dar absolut necesare pentru sistemul educațional. O știu, pentru că mama mea și-a dedicat toată viața educației. De atunci știu curajul pe care-l Maia Sandu și acesta este președintele pe care mi-l doresc.

Azi sa mă expun din perspectiva unui mic producător care încearcă sa construiască o afacere casă. Ne place, sau nu, dar suntem și noi dependenți de factorul politic și mai ales de relațiile de buna prietenie cu vecinii noștri. Vectorul politicii externe promovat de guvernarea actuala si în special de Igor Dodon nu ne ajută cu nimic.

Vreau un președinte care va ști să ne promoveze peste hotare. Vreau un președinte care mă va ajuta să creez o afacere ce să o pot transmite copiilor mei, aici, acasă în Moldova.

Maia Sandu: E Vremea Voastră, e Vremea Noastră, e vremea oamenilor buni!

Maia Sandu: E Vremea Voastră, e Vremea Noastră, e vremea oamenilor buni!

Dragi moldoveni,
Oameni buni!

Politica ne ajunge din urmă și vrea sa ne vină de hac. Pandemia ne-a arătat cât de greșit este să ignorăm politica sau să cerem prea puțin de la politicieni.

Oameni buni, adevărul este ca unii dintre noi cred că politica nu este de nasul nostru sau că putem să ne descurcăm cumva și cu oameni mediocri la conducerea țării. Dar, în ultimele luni, la întâlnirile din țară, am auzit de la mulți dintre dumneavoastră:

Sunt un om de afaceri de succes, dar din cauza măsurilor proaste ale guvernului trebuie să pun lacăt pe ușă.

Sunt un agricultor harnic, dar vine seceta și nu-mi întinde nimeni o mână când munca mea arde pe ogoare.

Sunt un medic care nu vrea să plece din sistem, dar mă pomenesc singur împotriva pandemiei cu mâinile goale.

Sunt un muncitor care-mi fac treaba bine, dar fabrica se închide pentru că propaganda puterii nu ține loc de relansarea economică.

Sunt un tânăr IT-ist care-și plătește taxele, dar merg pe drumuri proaste și bunicii mei primesc o pensie care nu le ajunge nici pentru mâncare și medicamente.

Sunt un om care muncește cu îndârjire, dar vine vremea când trebuie sa las totul baltă și să iau calea pribegiei.

Oameni buni, v-am spus când ne-am întâlnit, vă spun și acum: Nu abandonați! Nu renunțați! Vine vremea noastră. Vine vremea oamenilor buni.

Astăzi politica bate din nou la ușa fiecăruia. Avem alegeri prezidențiale în 30 de zile, iar aceste alegeri sunt, poate, mai importante decât oricând. Țara noastră face 30 de ani la anul. Avem nevoie de un președinte care știe cum și vrea să pună Moldova pe calea cea dreaptă. Nu de unul care sa ne țină în mocirlă. Avem nevoie de un președinte care să ne redea speranța în ziua de mâine. Vrem să sărbătorim 30 de ani de Independență cu familii fericite, să avem o sărbătoare adevărată, nu sărăcie, hoție și boală. Moldova merită să pășească cu încredere în următorii 30 de ani.

Putem decide să ignorăm în continuare politica. Putem să zicem că politica este doar un joc sau că nu sunt candidați suficient de buni. Vă spun cu toată sinceritatea și cu mâna pe inimă – eu nu sunt perfectă, eu știu că nu sunt perfectă, dar mie îmi pasă. Și știu că și dumneavoastră vă pasă și vă rog în următoarele ore, în următoarele zile să avem ochii larg deschiși, sufletul deschis, să aplecăm urechea.

Oameni buni, putem să facem ceva de care sa fim cu toții mândri. Putem să construim o țară pe care ne-o dorim pentru noi și pentru familia noastră. Putem impune respect, cinste, competență și bunăstare de la vârful statului și până la cel mai nou angajat, de la Chișinău la Sănătăuca, de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Palanca la Criva.

Moldova nu-și mai permite nici improvizație, nici corupție. Ele ne aduc lacrimi, ele ne costă vieți. Un stat prost condus este o boală. Dar noi cu dumneavoastră avem medicamentul. Acesta este votul nostru, este vocea noastră care se aude tot mai răspicat în case, pe străzi, în sate și în orașe. Și această voce spune: destul!

După patru ani de circ și șase luni de criză sanitară, vă întreb, oameni buni, un singur lucru: suntem noi mulțumiți de cum suntem conduși? Trăim noi mai bine sau mai rău din cauza celor care ne conduc? Nu a venit oare vremea schimbării adevărate? Chiar mai e nevoie de încă și încă o generație de sacrificiu? Am fost patru milioane, am rămas sub trei, vom rămâne sub două, mai săraci și mai bolnavi, dacă nu vom avea curajul să spunem destul, să spunem că vremea hoților a trecut, că este vremea noastră. Este vremea oamenilor buni!

Dacă v-ați lămurit și voi ca și mine câte parale costă această guvernare, vorbiți cu cei de care vă pasă. Vorbiți și veniți împreună să schimbăm lucrurile.

Întrebați-vă: Cum am ajuns aici? Cum am ajuns să trăim prost și să fim tratați prost? Votați cu spatele drept și cu inima deschisă, așa cum am venit eu la dumneavoastră. Pentru că aceste alegeri nu sunt despre politicieni. Aceste alegeri sunt despre țara noastră, despre țara în care noi vrem să trăim. Dacă vrem să scăpăm de hoție, de sărăcie, de deznădejde, trebuie să ne mobilizăm cu toții, și tineri, și bătrâni, și oameni care vorbesc limba română, și oameni care vorbesc limba rusă. Împreună schimbăm Moldova, împreună învingem.

Putem face ordine la noi în țară. Putem construi o țară prosperă aici, acasă. E vremea să ne implicăm cu toții. E vremea să punem dreptatea și bunăstarea la temelia țării. E vremea ca toți oamenii buni să facă un pas în față și să se unească in jurul unui proiect de țară. La vremuri noi, cu oameni noi, cu oameni buni, un stat bun. Un stat care să funcționeze deopotrivă pentru cei tineri și bătrâni, pentru cei de dreapta și de stânga, pentru angajați și antreprenori, pentru oamenii din țară și cei din diasporă.

E vremea să înțelegem că noi cu toții ne dorim aceleași lucruri: și fermierii de la Briceni, și cei de la Nisporeni vor să-și poată vinde fructele, și oamenii care lucrează în Italia, și cei care lucrează în Rusia sunt măcinați de dor și vor să poată să lucreze acasă, și pensionarii de la Bălți, și cei de la Cahul vor o pensie pe potriva muncii lor de-o viață, și tinerii de la Bulboci, Soroca, și cei de la Chișinău vor ca statul să nu le sufoce afacerile. Bunăstarea fiecăruia dintre noi poate fi obținută doar prin bunăstarea noastră a tuturor.

Oameni buni, de ce ne lăsăm divizați? De ce să ne mai fie frică? Am fost furați de un miliard de euro și de multe miliarde de lei, am ajuns cea mai săracă țară din Europa, am văzut justiția protejând criminali și hoți și nedreptățind oameni cinstiți, am ajuns să fim conduși de cei mai mari hoți, am ajuns sa fim lăsați de izbeliște în cele mai grele perioade. Oameni buni, aveți încredere, în voi, în noi toți. Coșmarul hoților este unitatea noastră. Coșmarul lor este implicarea noastră, a oamenilor buni.

Eu nu am o baghetă fermecată cu care să pot să rezolv toate problemele peste noapte, dar eu am un plan și, mai mult, sunt neclintită în credința mea că vom pune Moldova pe calea cea dreaptă. Istoria mea nu este diferită de istoria voastră. Și mama mea are o pensie de 1 654 de lei după 45 de ani de muncă la școală. Și mătușile mele au trebuit să plece peste hotare ca să-și câștige o bucată de pâine. Și nepoții mei sunt frumoși și dulci ca ai dumneavoastră și eu vreau să-i văd crescând aici, aproape. Și eu vreau să mă simt în siguranță la mine acasă. Viitorul meu? Dacă îmi veți da încrederea dumneavoastră, va fi viitorul nostru și îl voi apăra, îl voi ajuta. Voi lupta pentru viitorul nostru bun acasă. Avem nevoie de un președinte luptător!

Vreau să mă adresez și vorbitorilor de limbă rusă, inclusiv celor care au crezut că socialiștii le vor rezolva problemele:

Я борюсь за интересы большинства граждан Молдовы, честно работающих в тяжелых условиях, но которым все равно не хватает денег даже на самое необходимое, потому что деньги воруют наверху. Я борюсь за учителей и медиков, которые после долгих лет работы получают мизерные зарплаты и наплевательское отношение к своим проблемам. Я борюсь за пенсионеров, которых бессовестно обманывает правительство, повышая им пенсии на 1%. Я борюсь за владельцев малого и среднего бизнеса, которых оставили наедине с их проблемами и которые не получили никакой поддержки от государства.

Я стою на стороне всех граждан Республики Молдова, независимо от Вашего этнического происхождения или языка, на котором Вы говорите. Я обещаю Вам – я буду Президентом всех Вас. Я не предам и не отвернусь ни от кого из Вас, порядочных людей нашей страны.

Le spun celor de la guvernare care umblă cu fraude electorale: lumea s-a săturat de voi, lumea are curajul să vină și să facă schimbarea. Lumea va vota și va schimba! Lumea va ieși în număr mare la vot și se va elibera de hoți și de mincinoși, așa că nici să nu încercați! Nu veți putea frauda o țară întreagă.

Oameni buni, vouă vă spun doar atât: e Vremea Voastră, e Vremea Noastră, e vremea oamenilor buni!

1 oct

PAS Youth a transmis o scrisoare premierului Chicu cu “Zece întrebări de la cetățeni privind prețurile mărite”

Zece întrebări de la cetățeni privind prețurile mărite

Tinerii PAS au organizat un flashmob la Guvern și au transmis premierului Ion Chicu o scrisoare din partea cetățenilor cu “Zece întrebări de la cetățeni privind prețurile majorate în Republica Moldova”.

Am venit pentru a transmite guvernării lui Igor Dodon o scrisoare cu 10 întrebări, colectate de la cetățeni de toate vârstele, din toate mediile, din întreaga țară. Întrebările reprezintă îngrijorările cetățenilor cu privire la calitatea vieții din Republica Moldova.

Aceste întrebări țin de costurile crescânde la transportul urban, de discrepanța dintre veniturile cetățenilor și prețurile extraordinar de mari, comparabile cu prețurile europene. Cetățenii sunt nedumeriți de ce, în țările unde salariile sunt de câteva ori mai mari, unele categorii de produse sunt cu mult mai ieftine decât în Republica Moldova. Un termometru în Federația Rusă costă 21 de lei, iar în Moldova costă 48 de lei, a precizat Adrian Băluțel, președintele PAS Youth.

Ulterior, tinerii au lăsat scrisoarea în cutia pentru scrisori de la Guvern.

Așteptăm un răspuns public, sincer și mai cu seamă, așteptăm soluții, a conchis Adrian Băluțel.

septembrie 2020


30 sep

Începem campania. Mergem spre victorie!

Începem campania. Mergem spre victorie!

Astăzi am fost înregistrată oficial în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Le mulțumesc tuturor celor care au colectat semnături și au discutat cu oamenii în sate, la corturi, în curțile blocurilor din Chișinău. Cei mai mulți dintre oamenii care muncesc în campanie nu se află în lumina reflectoarelor, nu-i vedeți sau auziți la televizor. Însă anume ei sunt eroii campaniei. Acești oameni se implică în schimbarea pe care o dorim cu toții, trecând peste greutăți, peste disconfortul de a se trezi la 5 dimineața și a merge până noaptea târziu prin satele Moldovei, și datorită efortului lor imens vom învinge.

Vineri, 2 octombrie, la 11:00, începem campania și mergem spre victorie și schimbare. Datoria noastră este de a proteja sănătatea oamenilor, de aceea vom organiza un eveniment la care vă invităm să participați online. // Facebook

29 sep

10 întrebări pentru Igor Dodon și Ion Chicu despre prețurile mari din Moldova

10 întrebări pentru Igor Dodon și Ion Chicu despre prețurile mari din Moldova

Președintele PAS, Maia Sandu, a adresat în cadrul unui briefing de presă zece întrebări de la cetățeni pentru Dodon și Chicu. Potrivit liderului PAS, este momentul să întrebăm acest guvern ce a făcut pentru a elimina monopolurile și schemele de corupție în cele 10 luni de activitate și să-l întrebăm pe Igor Dodon ce a făcut pentru a elimina monopolurile și contrabanda în cei 4 ani de mandat.

Republica Moldova a devenit țara veniturilor mici și a prețurilor mari. Nu e o noutate că în țări cu salarii și pensii de câteva ori mai mari decât la noi, deseori prețurile sunt mai mici. Asta se referă și la prețurile la mâncare, și la medicamente, și la îmbrăcăminte, și la servicii comunale și la multe altele. E normal așa? Nu, nu e normal. Dar de ce se întâmplă asta?

În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii sunt furați de miliarde de lei. Cum? Contrabanda înseamnă atunci când anumite companii, protejate de politicieni și funcționari corupți, nu plătesc impozite, acești bani nu ajung la buget. Guvernul lui Igor Dodon ne spune că nu are bani pentru a majora pensiile și salariile. De exemplu, pentru a majora pensia minimă până la 2 000 de lei pentru toți oamenii la pensie este nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei. Anul trecut, chiar SIS a publicat informația că din schema contrabandei cu duty-free bugetul țării a pierdut peste 3 miliarde de lei. Procuratura ne-a anunțat anul acesta că doar de la Metalferos s-au mai furat 1,2 miliarde de lei. Acestea și multe alte miliarde nu ajung în bugetul statului, iar cei care stau în fruntea statului ne spun cu fața tristă că nu au bani, a precizat Maia Sandu.

De asemenea, președinta PAS a reamintit că în cele 5 luni în care a fost prim-ministru, au fost făcuți pași serioși pentru eliminarea schemelor de monopol la nuci, carne, metal, servicii IT, medicamente, servicii de dializă și altele. Tot în cele 5 luni, a fost oprită contrabanda și alte hoții din monopoluri:

Dacă Guvernul pe care l-am condus nu ar fi demis, toți acești bani ar fi ajuns la cetățeni, la agricultori, pentru ajutorarea businessului mic și mijlociu.

E vremea să le răspundă oamenilor pentru sărăcia în care i-a adus. E vremea să răspundă pentru schemele de corupție pe care le protejează și din care se hrănesc, pentru incompetență și pentru promisiunile mincinoase. În toate satele, în toate orașele în care merg, oamenii ne întreabă de ce guvernarea a uitat de ei, de ce nu-i ajută așa cum sunt ajutați cetățenii altor state, de ce nu găsesc soluții pentru agricultori, pentru micul business – sute de întrebări la care Dodon și Chicu nu au niciun răspuns, a adăugat Maia Sandu.

Zece întrebări pentru Dodon și Chicu

 1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
 2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8,40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
 3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
 4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
 5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30–40% mai mult decât în România?
 6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?
 7. De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4–5 lei?
 8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
 9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
 10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

Acestea sunt o parte din întrebările oamenilor noștri adresate către conducerea lașă a acestei țări care nu are curajul să meargă și să asculte aceste întrebări și să ofere răspunsuri cetățenilor, a conchis Maia Sandu.

26 sep

Declarația PAS privind organizarea a 139 de secții de votare în afara țării

PAS a luat act de hotărârea CEC prin care s-a stabilit organizarea a 139 de secții de votare în afara țării pentru alegerile prezidențiale.

Din păcate, CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, fapt care a și determinat deschiderea în această țară a 17 secții de votare, în lipsa unei justificări suficiente care s-ar circumscrie criteriilor prevăzute de lege. Pe de altă parte, deși au existat solicitări și argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secții de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia și altele.

În SUA și Canada era imperativ necesară deschiderea a mai multor secții, datorită numărului mare de moldoveni care locuiesc acolo și a distanțelor foarte mari pe care trebuie să le parcurgă pentru a vota. Este regretabil faptul că în Israel vor fi deschise două secții care se află una alături de alta și nu va fi acoperit nordul și sudul țării. Avem o comunitate numeroasă în Israel, care a adresat cereri către CEC pentru a fi deschise secții la nord – Haifa, sud – Beer Sheva și est – Ierusalim. În caz că nu puteau fi deschise secții anume în aceste orașe, trebuiau să fie deschise în regiune, pentru moldovenii din Israel este complicat să se deplaseze spre Tel Aviv duminică, pentru că e zi lucrătoare, astfel mulți concetățeni nu-și vor putea exprima votul.

O situație similară a fost creată și în Portugalia, unde nordul țării a rămas neacoperit, fiindcă a fost lichidată secția din Porto.

Sunt multe întrebări referitor la hotărârea adoptată de CEC, inclusiv în ceea ce privește transparența luării deciziilor, nu au fost luate în considerare propunerile cetățenilor din diaspora, opiniile societății civile și a concurenților electorali. Nu există o claritate în ceea ce privește criteriile care au stat la baza acestei hotărâri, nu au fost organizate consultări publice și nu au fost auzite solicitările de transparență și imparțialitate.

În continuare, atât concurenții electorali, cât și societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere și corecte și să nu admită ca voința oamenilor să fie denaturată. // Facebook

23 sep

Maia Sandu a depus listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală

Maia Sandu a depus listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală

Grupul de inițiativă în susținerea Maiei Sandu a depus astăzi, 23 septembrie, la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție în vederea susținerii candidatei la funcția de președinte al Republicii Moldova. În același timp, în fața CEC s-au adunat susținătorii Maiei Sandu pentru a cere alegeri libere și corecte.

Maia Sandu a declarat că echipa sa a adunat peste 30 mii de semnături, dar a depus 25 de mii de semnături, așa cum prevede legea.

Toți oamenii buni din această țară merită să trăiască bine la ei acasă. În aceste alegeri oamenii vor să scape de hoți, să aleagă un conducător care să-i respecte și să-i unească. Dar pentru aceasta e nevoie de alegeri libere și corecte. E nevoie ca CEC să asigure ca alegerile să fie libere și corecte. Mai multe decizii și declarații ale reprezentanților CEC au trezit semne de întrebare. Ne-a nedumerit decizia CEC de finanțare a campaniilor electorale, prin care se încearcă să se împiedice finanțarea corectă și transparentă. Campaniile trebuie să fie finanțate conform legii, doar din subvenții de la stat și donații și cotizații de la oameni, colectate în mod cinstit.

Ne-au deranjat declarațiile CEC atunci când au fost raportate falsuri în acte în procesul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii noștri din Federația Rusă. Suntem aici să cerem membrilor CEC să verifice toate aceste probe și toate înregistrările, așa încât deciziile despre deschiderea secțiilor de votare să fie corecte.

Cerem membrilor Comisiei să nu se lase manipulați de Maxim Lebedinschi, de oameni de-ai lui Dodon. Cerem alegeri libere și corecte. Fiecare vot este prețios, fiecare vot trebuie apărat, a subliniat candidata PAS.

În context, prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosu a menționat:

Sperăm că în această Comisie mai sunt oameni care nu se lasă manipulați de Maxim Lebedinschi și Vasile Bolea.

Dodon înțelege că fără încălcări nu poate câștiga. Nu îi vom permite de data aceasta să manipuleze cu CEC, cu oamenii. El de pe acum împânzește teritoriile cu scrânciobe, de pe acum dă culioace, diplome. A ajuns să devalorizeze distincțiile de stat. Noi astăzi depunem semnăturile și transmitem un mesaj foarte clar și le mulțumim tuturor celor care ne susțin.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a anunțat că socialiștii urmează să dea un aviz consultativ la CEC prin care spun că la determinarea secțiilor de votare din diasporă trebuie să se ia în considerație rezultatele referendumului din 2019.

Referendumul organizat de Plahotniuc, boicotat în mod deschis de diasporă. Eu sper că membrii CEC nu vor da curs acestor aberații și vor respecta legea. Indiferent ce ar face PSRM, ei vor fi trimiși la cimitirul politic, cel târziu pe data de 15 noiembrie 2020, a precizat deputatul Sergiu Litvinenco.

Tot astăzi, în fața CEC a fost organizat un protest la care au participat membrii, simpatizanții, dar și deputați ai formațiunii.

Deputata Galina Sajin a venit cu un mesaj către CEC din partea diasporei:

În 2016, ne-au furat votul prin numiri de persoane comode, prin încălcări grave de legi. În 2019, prin adoptarea sistemului mixt de vot, iarăși au furat votul la alegerile parlamentare. Acest fir trebuie rupt. Mă adresez către oamenii buni din CEC, nu fiți complici la mofturile lui Dodon. De-a lungul anilor, CEC a fost sinonim cu persoane corupte. CEC trebuie să fie asociat cu legea.

Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun a anunțat că am ajuns ca, în patru ani de zile, din această țară să fi plecat 200 de mii de tineri. E o statistică foarte tristă:

Măcar acum, în 2020, trebuie să ne apărăm votul, să pornim pe acest drum lung și complicat de curățare a instituțiilor statului.

Deputatul Radu Marian s-a referit la importanța CEC-ului:

Vreau să vă rog pe toți să vă imaginați dacă în Republica Moldova, la conducere, ar fi oameni cinstiți. Dacă am avea președinte, procurori, judecători, deputați cinstiți, lor le-ar păsa mai mult de oameni și de nevoile lor. Pentru a alege un președinte cinstit, e nevoie de un CEC care să dea dovadă de onestitate.

Deputatul PAS Petru Frunze a reamintit că în 2016, în raionul Ialoveni, Maia Sandu a luat de patru ori mai multe voturi decât contracandidatul său:

Noi suntem conștienți că în fiecare localitate trebuie să fim activi, să nu permitem fraudarea alegerilor. În 2016, în raionul Ialoveni, în fiecare secție de votare am avut observatori și am securizat voturile. Atunci Igor Dodon a luat de patru ori mai puține voturi decât Maia Sandu. Acest fapt trebuie să ne motiveze pe toți, să avem observatori și reprezentanți în fiecare secție de vot și să le dăm peste mâini celor care oferă bani, pachete cu produse de alimentare, să le dăm peste mâini celor corupți.

Deputatul PAS Virgil Pâslariuc:

CEC este un arbitru, nu un jucător. Un arbitru bun este cel care nu se aude, care face ca regulile jocului să determine cine este adevăratul câștigător. CEC-ul nostru încearcă să fraudeze prin faptul că devine părtinitor. CEC trebuie să devină un arbitru integru și onest, să vegheze după regulile jocului. Sper că vom fi la toamnă părtașii unui joc cinstit și un arbitraj corect.

16 sep

PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale

PAS cere CEC să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale

PAS atenționează asupra unei noi fraude puse la cale de Dodon și Lebedinschi prin care să se interzică partidelor să finanțeze campania candidaților în aceste alegeri și cere CEC-ului să-și revizuiască decizia și să acționeze în conformitate cu legea, nu în interesele obscure ale lui Dodon. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă liderul PAS, Maia Sandu, și vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco. De asemenea, PAS va sesiza și comunitatea internațională și, totodată, îndeamnă toate forțele politice care participă în acest scrutin să se solidarizeze și să nu admită acest abuz.

Ieri am primit o circulară de la Comisia Electorală Centrală care ne-a lăsat mască. De când am venit în politică am vorbit de zeci de ori sau poate chiar de sute de ori despre faptul că corupția în stat pornește de la corupția în politică.

Am încercat să-i convingem pe oameni că pentru a face politică corectă, în folosul cetățeanului, e nevoie ca ei să doneze partidelor pe care le susțin. Am luptat cu toate guvernările corupte care au tot încercat să ne împiedice să ne finanțăm corect campaniile.

În ultimele 2 luni, 316 oameni au donat la PAS – donații de 50 de lei, de 100 de lei, de 1 000 sau de 5 000 de lei, câteva chiar și de 20 de mii de lei. Oamenii fac donații chiar și în perioadă de criză pentru că vor, foarte tare vor să scăpăm țara de hoți și să facem ordine în țară. Le mulțumim frumos! Strângem bănuț cu bănuț ca să putem ajunge cu mesajele noastre la cât mai multă lume, mai ales că trebuie să acționăm într-o situație de acces inegal la mass-media. Însă decizia CEC-ului dictată de Lebedinschi încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal, a precizat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai adăugat că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună zi de zi, de mai multe săptămâni și luni, nu pot fi folosiți în campanie:

Ceea ce zice CEC este că trebuie să stăm cuminți și să așteptăm ziua de 1 octombrie și doar atunci să începem strângerea de fonduri pentru a face campanie. Adică dacă nu ești Igor Dodon care își finanțează campania din “kulioace”, intri cu 0 bănuți pe cont în campanie. Te apuci de colectare de fonduri pe 1 octombrie și dacă aduni câte 50–100 de lei poate până la 27 octombrie strângi niște bănuți pentru a tipări un pliant. Și îți mai rămâne o zi să-l distribui în toată țară. Foarte serioasă campanie!

Ce înseamnă asta – o prostie a membrilor CEC? Nu, asta e decizia abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC, proaspăt încropită în frunte cu Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon.

La final, Maia Sandu a venit cu un îndemn către toate forțele politice care participă în acest scrutin să se solidarizeze și să nu admită acest abuz:

Îl avertizăm pe Igor Dodon să se lase de făcut prostii. Noi șmecheri ca el am mai văzut și știm cum să-i găsim ac de cojoc.

În context, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a explicat aspectele juridice prin care demonstrează că CEC face jocul lui Dodon:

În 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Și nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC-ul lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină inclusiv financiar candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis. Așa s-a întâmplat în 2016 și tot așa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020. Codul electoral conferă partidelor politice dreptul de a-și desemna candidați în alegerile prezidențiale. Și majoritatea partidelor și-au desemnat candidații, iar Comisia Electorală Centrală a acceptat actele de la partidelor politice.

Deputatul a mai precizat că CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat PSRM în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare și-a propus să excludă din procesul electoral și toate celelalte partide.

Mai mult, Sergiu Litvinenco a adresat un mesaj către membrii CEC:

Pe majoritatea îi cunosc personal. Oare nu vă este rușine să vă faceți de râs într-un asemenea hal? Oare nu înțelegeți că prin ceea ce faceți vă bateți joc de lege și de bunul simț promovând interesele și făcând partizanat în favoarea lui Igor Dodon? Oare chiar nu se putea evita ajungerea în derizoriu și discreditarea totală a instituției atât în țară cât și în afara ei?

PAS cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al CEC

Comisia Electorală Centrală este un organ independent, iar membrii CEC depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin.

Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă.

Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon.

Având în vedere că Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC.

Dodon se lăfăie în vacanțe luxoase, iar oamenii se chinuie cu pensii mizere

Dodon se lăfăie în vacanțe luxoase, iar oamenii se chinuie cu pensii mizere

PAS Youth a organizat un flashmob la Președinție cu tema “Dodon se lăfăie în vacanțe luxoase, iar oamenii se chinuie cu pensii mizere”. Tinerii au adus șezlonguri și fotografii din vacanțele de lux publicate anterior de presa de investigație.

Președintele PAS Youth, Adrian Băluțel:

Președintele Dodon spune că indexarea pensiilor cu un procent este maximum cât poate face el și Guvernul său, asta în contextul în care el cheltuie pentru vacanțele sale, pentru administrația sa 100 de mii de lei și poate mai mult. El cheltuie mii de euro din surse obscure pe vacanțe scumpe. El uită că sute de mii de pensionari trăiesc sub limita sărăciei, trăiesc cu o pensie de o mie de lei.

În context, vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun a menționat că Igor Dodon este cel care în toți acești ani a mizat pe susținerea pensionarilor, permițându-le vrute și nevrute:

A început în anul 2017 când promitea o indexare de 20%, ca până la urmă pensionarii să ajungă în octombrie 2020 cu o indexare de 1%. Dacă Igor Dodon s-ar fi ținut de cuvânt, dacă ar fi călătorit mai puțin și ar fi căutat soluții, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o majorare de circa 400 de lei. Dar din cauza că omul a avut alte preocupări, să se odihnească de 12 ori pe an, pensionarii vor beneficia de 20 de lei, acum în octombrie. În general, și Dodon și socialiștii sunt populiști, care și-au schimbat opinia referitor la indexare de circa 5 ori.

Problema pensiilor este una critică pentru Republica Moldova. Sunt peste 400 de mii de oameni care au pensie mai mică de 2 000 de lei. În asemenea condiții, e nevoie de asumare clară din partea întregii clase politice a unui obiectiv național. Noi, în cadrul acestei campanii prezidențiale vom milita pentru faptul ca pensiile în Moldova să fie de cel puțin 2 000 de lei.

Președinta organizației PAS Seniori, Maria Pancu, a venit și ea cu un mesaj:

Datorită vacanțelor lui Dodon, astăzi noi, seniorii, avem pensii indexate cu 1%. Dodon a pierdut stima întregului popor. Am venit să-i cerem lui Dodon să-și dea seama ce a făcut. Președintele a fost și medic și agronom, în curând îl vom face pensionar, dar cu pensia sub limita minimului de existență.

15 sep

Majorarea pensiilor – obiectiv național

Majorarea pensiilor – obiectiv național

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că majorarea pensiilor va fi un obiectiv național în calitate de președinte, așa încât niciun pensionar să nu aibă mai puțin de 2 000 de lei. Potrivit Maiei Sandu, la moment, în Republica Moldova, 387 000 de oameni au o pensie mai mică de 2 000 de lei, dintre care 180 000 au o pensie mai mică de 1 200 de lei. Aproape 72% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute. E vremea să oprim această nedreptate față de pensionari.

În ultimele 2 săptămâni m-am întâlnit cu oameni din peste 30 de localități ale țării. La fiecare întâlnire, oamenii m-au întrebat un lucru – dacă este adevărat că pensia se va indexa de la 1 octombrie doar cu 1,07%. Oamenii sunt nedumeriți și se simt batjocoriți, după ce le-au fost promise majorări de 20%, apoi de 10%, ca într-un final să li se dea doar 1% – o majorare de 12 lei la pensia minimă sau 19 lei la pensia medie. O majorare care le ajunge să cumpere doar 2–3 măști de protecție.

De-a lungul timpului, Dodon și alții ca el au sărăcit poporul știind foarte bine ce fac. Cauzele pensiilor mici sunt minciuna, incompetența și corupția. La cel mai înalt nivel, a adăugat Maia Sandu.

Președinta PAS a declarat că prin acțiunile lor, Dodon și socialiștii umilesc pensionarii. Când Igor Dodon minte că va mări pensiile, când socialiștii vin cu proiecte de lege pregătite prost și incompetent, când cei din fruntea țării pun în aplicare scheme care fură banul public, au de suferit pensionarii cărora nu le ajung bani de medicamente și mâncare:

Atât timp cât în fruntea țării vor sta hoți, atât timp oamenii cinstiți vor trăi rău.

În toți acești ani, PAS a cerut corectarea sistemului de pensii în vederea creșterii acestora la un nivel care să le permită oamenilor să trăiască demn și a venit cu propuneri realiste și serioase. PAS a cerut insistent valorizarea pensiilor, care a început cu mare întârziere, abia în 2018. PAS a insistat pe recalcularea pensiilor: Când am devenit prim-ministru, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost urgentarea procesului de recalculare a pensiilor pentru cei care lucrează după pensie, așa încât câteva zeci de mii de oameni au beneficiat de recalcularea pensiilor, pensia acestora crescând în medie cu 2 500 lei.

Liderul PAS a menționat că socialiștii fac lucrurile pe dos și nu știu altceva decât să facă promisiuni deșarte, ca să-i ademenească pe sărmanii oameni cu minciunile lor:

Ei nu înțeleg cum funcționează sistemul de pensii și nu pot să rezolve problema pensiilor mici pentru că ei reprezintă sistemul care îi fură pe pensionari.

Maia Sandu a setat majorarea pensiilor drept obiectiv național – E vremea să punem în aplicare o politică realistă și dreaptă de creștere a pensiilor. Și trebuie să începem de la majorarea pensiei minime pentru ca această să depășească pragul sărăciei. E vremea să ne stabilim drept obiectiv național creșterea pensiei minime la 2 000 de lei.

În calitate de președinte, voi îndemna Parlamentul, indiferent de ideologiile partidelor din parlament, să-și asume acest obiectiv printr-o hotărâre comună a tuturor deputaților. E vremea să unim societatea în jurul unor asemenea obiective naționale comune. Indiferent de limba vorbită sau etnie, ideologie politică sau vârstă, cu toții ne dorim ca părinții noștri, bunicii noștri să aibă pensii bune și să trăiască demn.

Liderul PAS a specificat că cele 3 miliarde de lei necesare pentru a majora pensia minimă la 2 000 de lei vor fi luați din lichidarea schemelor de corupție în întreprinderile de stat și oprirea contrabandei:

Conform estimărilor procuraturii, doar la Metalferos, statul a fost furat de 1,2 miliarde de lei.

Maia Sandu a precizat că majorarea pensiilor anual, în mod regulat, va fi posibilă și în urma eliberării economiei din strânsoarea controalelor abuzive, a monopolurilor. Atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă acasă vor contribui la creșterea fondului de pensii în Republica Moldova.

Va fi mult de lucru. Dar nu mi-e frică pentru că știu că toată societatea își dorește acest lucru. Știu că împreună vom munci pentru ca fiecare pensionar să trăiască bine. Majorarea pensiilor este o datorie morală și trebuie să fie făcută indiferent de culoarea politică a unui candidat, a încheiat Maia Sandu.

11 sep

Alertă! Fraudă la Președinție

Alertă! Fraudă la Președinție

Tinerii PAS Youth au organizat astăzi, 11 septembrie, un flashmob la Președinție pentru a-l atenționa pe Igor Dodon să nu încerce să fraudeze alegerile. Mai mult, tinerii au agățat de gardul instituției prezidențiale foi A4 cu mesajele: “Aici stă dușmanul alegerilor libere și corecte”, “Aici se cumpără voturi cu hrișcă”, “Aici e imperiul culiocului”.

Am venit astăzi aici ca să-i spunem lui Igor Dodon nici nu încerca să fraudezi aceste alegeri, noi nu te vom lăsa. Igor Dodon a câștigat alegerile în 2016 prin fraudă și minciună. De atunci până astăzi, timp de 4 ani de zile, Igor Dodon a dat dovadă de incompetență. Din banii noștri, 100 mii de lei pe zi, el merge în vacanțe de lux în cele mai scumpe hotele. Asta este unica realizare a lui Dodon – să trăiască pe banii cetățenilor. Zi de zi, moldovenii însărăcesc, iar Dodon se îmbogățește pe spatele lor. De dată această noi nu-i vom permite, a declarat vicepreședintele PAS Youth, Eugen Sinchevici.

La flashmob au venit și deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Virgil Pâslariuc. În context, vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco a spus:

Noi ne-am solidarizat cu această acțiune pentru a transmite un mesaj acestui personaj care mai are încă un pic de mandat. Înainte de a veni încoace, am citit niște titluri după tradiționala emisiune a lui de vineri, în care a spune că el s-a înregistrat ca independent pentru că se temea că noi vom contesta această calitate și că-l vom scoate din cursa electorală. Este o minciună, noi vrem să ne batem politic, lumea să nu-l voteze și să-l trimită la groapa de gunoi. Igor Dodon își dă seama că oamenii nu-l mai vor și încearcă să fraudeze aceste alegeri, prin blocarea votului în diasporă, prin cumpărarea masivă a voturilor din stânga Nistrului.

La final, deputatul l-a îndemnat pe Igor Dodon să meargă într-o campanie corectă și să accepte că va pierde alegerile.

Amintim că ieri, 10 septembrie, Sergiu Litvinenco a prezentat probe prin care socialiștii lui Igor Dodon se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă.

De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă, și lidera PAS, Maia Sandu, a anunțat că, din informațiile pe care le deține, Igor Dodon încearcă să pună în aplicare schemele din 2016 și a cerut instituțiilor statului să organizeze și să supravegheze corect procesul electoral.

10 sep

Socialiștii lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor

Socialiștii lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco prezintă probe prin care socialiștii lui Igor Dodon se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă. În context, vicepreședintele PAS anunță că va depune astăzi, 10 septembrie, o plângere penală către procuratură prin care va cere să se verifice legalitatea acestor acțiuni.

Astfel, la data de 07.08.2020, în adresa Comisiei Electorale Centrale au parvenit 8 cereri semnate de către cetățeanul Sitorian Daria, prin care aceasta solicită înregistrarea prealabilă a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie a.c., chipurile, se vor afla în Federația Rusă și anume în orașele Moscova și Sankt Petersburg. Am aici documentul pe care îl găsim pe site-ul CEC.

Atât cererile date, cât și semnăturile din acestea provoacă mari semne de întrebare și suspiciuni de falsificare. Conform informațiilor obținute de la oamenii din Ocnița, Sitorian Daria nu a ieșit în 2020 din Republica Moldova. Adică este și a fost în Republica Moldova. Pe de altă parte, cei care au semnat cererile – cel puțin câteva persoane din Ocnița luate aleatoriu și despre care ne-au relatat tot persoane care domiciliază în Ocnița – sunt în afara Republicii Moldova, ele în 2020 nu au intrat în Republica Moldova, a precizat deputatul.

Mai mult, Sergiu Litvinenco spune că va depune azi o sesizare penală către procuratură prin care va cere sa se verifice legalitatea acestor acțiuni.

Noi bănuim că toate sau o parte din semnături au fost falsificate ori au fost colectate de la persoane care nu au intenția de a vota peste hotarele Republicii Moldova (adică nu sunt angajați sau studenți în Federația Rusă), ceea ce denotă în acțiunile lor componenta de infracțiune prevăzută de art. 352/1 Cod penal – Falsul în declarații, a punctat Litvinenco.

De asemenea, Litvinenco afirmă că se va adresa și Comisiei Electorale Centrale pentru a se verifica sub toate aspectele cererile de înregistrare prealabilă care vin la CEC. Adică să se verifice nu doar formal, dar să verifice dacă persoanele care se adresează la CEC și-au exprimat într-adevăr intenția de a vota peste hotare și nu este vorba de o falsificare penală a semnăturii.

7 sep

Avertismentul Maiei Sandu pentru Igor Dodon: Nici să nu te gândești să furi votul oamenilor

Avertismentul Maiei Sandu pentru Igor Dodon

Maia Sandu l-a avertizat pe Igor Dodon să nu încerce să fraudeze alegerile din noiembrie 2020. Să înțeleagă și să accepte că vremea lui a trecut. Să nu se joace cu răbdarea poporului, cu răbdarea oamenilor buni. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, unde președinta PAS a cerut instituțiilor statului să organizeze și să supravegheze corect procesul electoral.

Maia Sandu susține că, din informațiile pe care le deține, Igor Dodon încearcă să pună în aplicare schemele din 2016:

 1. El încearcă să împiedice, cât de mult poate, votul cetățenilor din afara țării. Cel mai tare Dodon se teme de diasporă, căci știe că nu va fi votat nici de cei din Vest, care îl văd drept mincinos și incompetent, nici de cei din Est, care îl văd drept un președinte slab ce nu a putut să rezolve nicio problemă pentru cetățenii noștri plecați în Rusia. În acest sens, el obstrucționează deschiderea mai multor secții de votare în Vest și, totodată, recurge la falsificarea actelor și semnăturilor pentru a deschide mai multe secții de votare în Est. Aici este un caz penal și despre asta vor vorbi în detalii colegii mei în zilele următoare.
 2. El va încerca să transporte organizat și să cumpere din banii furați de la oameni voturi în regiunea transnistreană. Din informațiile noastre, Dodon planifică să cheltuie 2 milioane de euro pentru a cumpăra voturi din regiunea transnistreană. Cetățenii din regiunea transnistreană pot veni la vot din propria inițiativă și nu plătiți de către Igor Dodon.
 3. Inventează minciuni despre mine și despre echipa noastră. Dodon speră că va speria lumea cu minciuni despre oponenții săi. Folosește toate posturile TV – pe care le avea și pe care le-a luat de la Plahotniuc – pentru a se lăuda pe sine și a spune minciuni despre noi.
 4. Dodon și socialiștii încearcă să cumpere alegătorii și de pe malul drept. După ce a lăsat oamenii fără locuri de muncă, nu a putut să le dea ajutoare pe timp de criză, nu a găsit soluții pentru părinții cu copii de grădiniță și școală, acum vrea să îi cumpere cu un pachet de hrișcă sau cu o sticlă de ulei? Oamenii au nevoie de ajutor real, de un președinte care să fie alături de ei zi de zi, nu de un pachet de orez în ziua alegerilor.

În context, lidera PAS a spus că echipa sa a devenit mai puternică și a învățat lecțiile din alegerile precedente:

Spre deosebire de 2016, PAS este mult mai pregătit pentru a apăra votul și a combate minciunile. Suntem în plin proces de identificare a membrilor secției de votare și observatorilor. Anul acesta vom avea membri și observatori în toate secțiile de votare. Așa ceva era aproape imposibil în 2016, când abia ne creasem ca partid. Observatorii vor fi instruiți și foarte atenți ca alegerile să fie libere și corecte. Spre deosebire de 2016, avem mulți susținători în instituții publice la nivel central și local care nu se mai tem să ne informeze despre fărădelegile pregătite și să ne susțină pentru a aduce dovezi. Ei vor fi o voce curajoasă și vor apăra votul cetățenilor împreună cu noi.

De asemenea, Maia Sandu vine cu un apel către Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și toate instituțiile statului implicate în procesul electoral:

 1. De la Comisia Electorală Centrală și Ministerul afacerilor externe și integrării europene cerem informații clare despre modul în care vor asigura votul peste hotare. În primul rând, CEC-ul trebuie să fie activ și să stabilească, așa cum prevede legea, câte secții de votare trebuie deschise. Pe baza criteriilor stabilite în lege și fără a admite distorsionarea datelor reale. Iar Ministerul afacerilor externe și integrării europene trebuie să facă toate demersurile necesare, inclusiv logistice, pentru a asigura funcționalitatea secțiilor. Vom solicita printr-un demers oficial informații despre numărul de secții și amplasarea acestora. Atenționăm autoritățile că votul este un drept constituțional, iar ei sunt obligați să negocieze cu administrațiile din țările străine deschiderea numărului necesar de secții de vot. Nu încercați să fugiți de responsabilitate, respectați dreptul la vot al tuturor cetățenilor!
 2. De la toate autoritățile competente ale statului cerem interzicerea transportării organizate și coruperea alegătorilor din regiunea transnistreană. O fraudă masivă cum a fost cea din 2016 sau din 2019 afectează caracterul liber și corect al alegerilor. Oamenii trebuie să vină la vot pentru că au și vor să-și exercite o opțiune politică, nu pentru că sunt plătiți să voteze. Este absolut inacceptabil ca rezultatul scrutinului prezidențial să depindă de voturile cumpărate cu 20, 30 sau 50 de euro de la locuitorii din regiunea transnistreană.
 3. De la Consiliul Audiovizualului cerem să supravegheze cu adevărat că mass-media informează corect cetățenii, să reacționeze imediat și să soluționeze echidistant toate contestațiile referitoare la știri false. Cerem ca CA să nu o mai facă pe mortul în păpușoi, căci toată lumea știe că Dodon controlează o serie de posturi de TV, și să asigure măcar în campanie respectarea Codului serviciilor media și a Codului electoral. Propaganda în știri în favoarea lui Dodon nu înseamnă nicidecum informare corectă și obiectivă, nu e cazul ca CA să se ascundă după deget.

Maia Sandu a îndemnat și cetățenii să fie responsabili și să ajute echipa PAS la documentarea cazurilor de fraudare și să sesizeze de fiecare dată instituțiile responsabile:

Iată ce puteți face dvs. Fotografiați și filmați toate cazurile de încălcare menționate mai sus și transmiteți-le către echipele noastre. Plasați pozele și video-urile pe rețelele de socializare. Acolo unde ați identificat fraudă anunțați imediat poliția. De asemenea, înregistrați-vă ca observator pentru a ne asigura că în toate secțiile de votare procesul este corect și liber. Iar dacă sunteți în diasporă, înregistrați-vă prealabil pe pagina web a CEC.

La final, Președinta PAS s-a adresat forțelor politice:

Vin cu un îndemn către toți cei care înțeleg că Dodon este unicul nostru oponent, dușmanul acestei țări – trebuie să ne unim eforturile împotriva încercărilor lui Dodon de a rămâne la putere prin fraudă. Uniți, alături de toți cetățenii Moldovei, îl vom învinge.

2 sep

Maia Sandu: E vremea oamenilor buni

Maia Sandu: E vremea oamenilor buni

Partidul Acțiune și Solidaritate înregistrează astăzi, 2 septembrie, grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor la Comisia Electorală Centrală. Asta după ce Maia Sandu a fost desemnată candidata pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, ieri, 1 septembrie, la Consiliului Politic Național al PAS. De asemenea, Consiliul a luat decizia constituirii grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea Maiei Sandu în număr de 100 de membri. Președinte al grupului de inițiativă a fost ales Igor Grosu, prim-vicepreședintele PAS.

Lidera PAS, Maia Sandu:

Acum 29 de ani ne-am dobândit independența. Ne-am câștigat libertatea. Ne-am bucurat că o să ne putem decide singuri soarta. Că o să putem alege în fruntea țării oameni buni, cu care să construim în sfârșit o societate liberă, dreaptă și prosperă. Ne-am făcut planuri mărețe atunci.

Dar ne-am rătăcit pe drum. Hoții au adunat averi nemăsurate și nemeritate, iar oamenii buni s-au pomenit ducând o viață tot mai grea. Banii murdari și minciuna au acaparat politicul, justiția, ne-au sufocat libertatea, economia, au sărăcit oamenii, iar pe unii dintre ei i-au alungat din țară.

La 29 de ani de independență privim cu tristețe drumul pe care am mers până acum și ne întrebăm cu îngrijorare dacă binele poate birui răul sau dacă asta se întâmplă doar în poveste. Ne întrebăm dacă oamenii buni se pot reuni împotriva hoților și mincinoșilor. Ne întrebăm dacă nu e prea târziu.

Nu e târziu. Cred cu tărie că lucrurile pot fi îndreptate. În această toamnă, avem șansa să alegem drumul cel bun. Să deschidem ușa pentru oamenii buni. Care pot pune Moldova pe calea dreptății și a bunăstării. Care pot face ordine în țară.

Să începem de la Președinție. E vremea să ne întrebăm ce fel de președinte merită oamenii Moldovei. Ce fel de președinte vrem să stea în fruntea țării următorii 4 ani. Vrem un președinte care vrea și poate uni societatea? Vrem un președinte care să fie de partea oamenilor cinstiți? Vrem un președinte demn, corect, care respectă legea? Vrem un președinte cumpătat? Vrem un președinte respectat, în țară și în afara țării? Vrem un președinte care să iubească țara? Dacă vrem aceste lucruri, înseamnă că avem un scop comun. Și trebuie să ne unim în jurul acestui scop.

Noi nu venim în această campanie doar să participăm. Nu venim să ne facem publicitate. Nu venim să ne răzbunăm pe cineva. Venim să câștigăm împotriva sărăciei, hoției, nedreptății. Venim să readucem oamenilor încrederea că se poate trăi bine acasă. Venim să construim o țară pentru oamenii buni.

Astăzi ne lansăm în această luptă, o luptă onorabilă pentru noi. Avem datoria de a da țării un președinte al tuturor, care să scoată țara din izolare, care să aducă speranță atât pentru cei din țară cât și pentru cei care au fost nevoiți să plece peste hotare, a declarat prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosu.

Victoria nu va fi asupra lui Igor Dodon, ci în primul rând victoria va fi asupra hoțiilor, schemelor și a corupției. Venim cu un președinte care va face regulă în această țară, a declarat vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco.

Vicepreședintele PAS, deputatul Mihai Popșoi, a menționat că: Nimic nu dezbină mai mult decât politica celor care o fac de 30 de ani. Sărăcia este una pentru toți. Corupția nu cruță pe nimeni. Este timpul să ne unim în susținerea oamenilor buni. Maia Sandu este anume un așa om, cinstit și puternic. Indiferent de cultura, limba, religia sau etnia voastră, vă îndemn, dragi cetățeni, să susțineți oamenii buni.

Victoria Butuc-Guranda, primara satului Dănceni, a vorbit în numele colegilor primari ai Partidului Acțiune și Solidaritate din întreaga țară:

Noi am început schimbarea la nivel local iar pentru a avea o continuitate este necesar să o facem și la nivel de țară. Timpul oamenilor buni a sosit, Dna Maia Sandu aveți toată susținerea colegilor din teritorii. Victoria va fi de partea oamenilor buni.

În susținerea Maiei Sandu a venit și Vasile Șoimaru, fost deputat și semnatar al Declarației de independență:

Maia Sandu mi-a fost studentă. A terminat Academia de Studii Economice cu media 9,4. A scos un profesor din sală, când a aflat cu ce se ocupă. O stimez încă de atunci, de 25 de ani. Maia Sandu are cele mai bune șanse și merită să ocupe această funcție de dirijor al țării.

La evenimentul de lansare a fost și Vladimir Beșleagă, scriitor și fost deputat în primul Legislativ:

Eu știu că PAS are un program de schimbare radicală a Guvernului, a Parlamentului. Sunt gata oricând să susțin candidatura Maiei Sandu.

De asemenea, astăzi Maia Sandu a venit în fața oamenilor cu un Cod al președintelui din 10 reguli esențiale pe care a promis să le respecte.

Codul președintelui

Președintele nu este stăpânul unei țări, este slujitorul oamenilor. Un președinte bun își asumă să respecte legea și morala. Președintele nu este în niciun fel deasupra regulilor. Dimpotrivă, este cel care trebuie să le respecte cu cea mai mare strictețe și responsabilitate și să-i oblige pe ceilalți să le respecte.

Un președinte bun trebuie:

 1. Să fie cinstit. Să nu fure. Să dea crunt peste mână celor care fură.
 2. Să muncească pentru bunăstarea poporului. Niciun cetățean nu trebuie să trăiască în sărăcie și frică.
 3. Să iubească și să cinstească toți oamenii din această țară. Indiferent de etnie, limba vorbită, religie, vârstă sau ideologie.
 4. Să spună adevărul. Să nu mintă cetățenii.
 5. Să facă dreptate. Să elibereze instituțiile și să le aducă în slujba poporului.
 6. Să ia decizii doar în interesul oamenilor. Președintele nu poate avea interese proprii.
 7. Să nu trădeze poporul și interesul național. Să fie prieten cu toate țările în beneficiul cetățenilor.
 8. Să lucreze transparent – cu presa și cetățenii. Un președinte bun nu are ce ascunde de oameni.
 9. Să apere oamenii cinstiți. Hoții trebuie să stea la pușcărie. Președintele este garantul respectării legii.
 10. Să trăiască modest, ca poporul. Nu poți huzuri în lux când oamenii mor de foame.

iulie 2020


18 iul

Maia Sandu – candidatul PAS la alegerile prezidențiale

Maia Sandu – candidatul PAS la alegerile prezidențiale

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate s-a întrunit astăzi, 18 iulie 2020, în regim online, în componența a 134 de membri și a decis unanim că va înainta candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

PAS este un partid care a crescut mult în ultimii ani. Suntem mai pregătiți, mai organizați și mai puternici decât eram cu 4 ani în urmă. Avem o responsabilitate enormă față de cetățenii acestei țări să promovăm persoane competente și curajoase care pot lupta cu hoții de la guvernare. Suntem gata să depunem toate eforturile pentru a învinge la alegerile prezidențiale împreună cu Maia Sandu, unicul candidat capabil să-l bată pe Igor Dodon, a declarat Igor Grosu, prim-vicepreședinte al PAS.

Această nominalizare este o onoare pentru mine, dar și o mare responsabilitate. Avem datoria să curățăm țara de politicienii care văd Moldova ca pe un sac fără fund, din care ei se îndestulează. Sunt sigură că, prin multă muncă, vom învinge în aceste alegeri. E vremea oamenilor buni, cei care știu cum trebuie să fie țara noastră. Împreună vom munci pentru o țară bogată, cu familii unite și copii fericiți, o țară în care legea este una pentru toți, iar dreptatea stă în capul mesei, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

PAS face apel către toți cetățenii nemulțumiți de minciuni și hoție să susțină echipa Maiei Sandu. Avem nevoie de implicarea fiecărui cetățean onest. Lansarea oficială a candidatului Maia Sandu și a programului său electoral va avea loc odată cu startul oficial al scrutinului electoral, în luna septembrie.

16 iul

Igor Dodon pregătește fraudarea alegerilor

Igor Dodon pregătește fraudarea alegerilor

Partidul Acțiune și Solidaritate susține că președintele Igor Dodon ar urmări fraudarea alegerilor prezidențiale prin intermediul modificărilor introduse în Codul electoral de către deputații socialiști, în timp ce 129 de amendamente propuse de societatea civilă au fost respinse fără niciun argument. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă lidera PAS, Maia Sandu, deputatul Sergiu Litvinenco și secretarul general PAS, Andrei Spînu.

Nu îi vom permite lui Dodon să transforme procesul democratic într-un iarmaroc, unde voturile din regiunea transnistreană se cumpără cu 20 de dolari, iar loialitatea primarilor este cumpărată cu bani din bugetul de stat.

Suntem sătui de mimarea democrației, oamenii sunt sătui de politicieni care îi sărăcesc, le alungă copiii și nepoții de acasă. Noi o să apărăm dreptul lor de a alege în fruntea țării oameni onești. Noi o să ne apărăm dreptul la alegeri libere și corecte, inclusiv în stradă, dacă va fi nevoie.

Guvernul lui Dodon este instrumentul principal de fraudare. Unii din acest guvern, cu pistolul la tâmplă, strâng bani de la agenții economici pentru finanțarea campaniei lui Dodon, Voicu se ocupă de urmărirea opoziției, ministerul protecției sociale face cadouri ajutoarele sociale în schimbul promisiunilor de a-l vota pentru Dodon. Toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce țara arde, în timp ce economia se prăbușește fără niciun ajutor de la guvern, în timp ce sărăcia ajunge în fiecare gospodărie, în timp ce sistemul medical e tot mai aproape de colaps total, a punctat Maia Sandu.

Sergiu Litvinenco a vorbit despre modificările la codul electoral, pentru lectura a doua, promovate insistent de către deputații socialiști:

Societatea civilă a prezentat amendamente, au fost 129 de pagini. Toate acestea au fost respinse, fără niciun argument. Astăzi proiectul este pe ordinea de zi. Dodon își dă seama că nu poate câștiga cinstit aceste alegeri și recurge la ajustarea regulilor jocului. Mai multe prevederi trezesc îngrijorare, iar altele nu rezolvă problemele existente în legislație și semnalate de CC încă în 2016.

Rămâne nerezolvată problema transportării ilegale a oamenilor din stânga Nistrului. Înseamnă oare că Dodon planifică să plătească zeci de mii de oameni din regiunea transnistreană pentru ca să-i aducă la secțiile de votare?

De ce se interzice observatorilor să facă rapoarte de monitorizare înainte de începerea perioadei electorale. Fraudarea se face atât în campanie, cât și înainte de începerea acesteia. De asemenea, rămân în vigoare prevederile conform cărora un concurent electoral este scos din cursă nu de către instanța de judecată, dar de organele electorale. De asemenea, există probleme cu privire la reflectarea campaniei în mass-media și organizarea dezbaterilor electorale.

Nu s-a acceptat posibilitatea extinderii orelor de votare pentru diasporă, în situația în care se creează rânduri.

Secretarul general PAS, Andrei Spînu, a anunțat că tot mai mulți primari și membri PAS spun că Dodon și partidul său folosesc resursele administrative pentru a frauda alegerile.

Socialiștii promit bani din bugetul de stat primarilor care vor face campanie pentru Dodon și care vor aduce un număr de voturi stabilit. Un exemplu: unui primar al unei localități mici i s-au promis 3 milioane de lei pe contul primăriei dacă la alegeri acesta va face campanie pentru Dodon și va asigura 500 de voturi. Adică, Dodon plătește 6 000 de lei pentru 1 vot. Acest lucru este inacceptabil. Banii din bugetul de stat nu sunt banii lui Dodon, nu sunt banii PSRM-ului.

Am și un mesaj către primari – aveți răbdare, ați văzut că dictatorii cad, iar oamenii sunt mai puternici, fiți demni pentru localitatea voastră, nu vă lăsați amăgiți de un personaj care își ia salariul în sacoșе.

Primim informații că Dodon și reprezentanții PSRM fură datele personale ale oamenilor de la instituțiile de stat și le folosesc în scopuri de partid, și anume mă refer la bazele de date de la Agenția de Servicii Publice (ASP). Acest lucru a fost comunicat echipei noastre de către mai mulți locuitori din Chișinău.

Sesizați imediat poliția atunci când socialiștii vă sună la ușă știindu-vă datele personale. Mă adresez funcționarilor publici cu care am lucrat umăr la umăr în Guvern. Am descoperit oameni de calitate, profesioniști și muncitori. Am descoperit numeroși oameni care vor să-și facă treaba onest fără a fi implicați în ilegalități. În toamna anului 2019, am organizat împreună cu dvs. alegerile locale și am arătat că e posibil să avem și în Moldova o campanie corectă. Vă îndemn și acum să fiți corecți, puternici și că depinde inclusiv de dvs. cine și cum va conduce această țară în viitor în baza unor alegeri libere și corecte, a precizat Andrei Spînu.

La final, Maia Sandu a anunțat că PAS va semna moțiunea de cenzură înaintată de către fracțiunea Platforma DA:

E clar pentru toți că acest Guvern trebuie să cadă. Ieri am mai avut o discuție cu PD în încercarea de a-i convinge să participe la votarea demisiei Guvernului, pentru ca să se asigure numărul necesar de voturi. Din păcate ei nu vor participa la acest vot.

Înțelegem că PSRM își dorește încheierea acestei sesiuni parlamentare înainte de termen. Fracțiunea PAS va semna moțiunea de cenzură, în speranța că PD își va revedea poziția. Indiferent care va fi soarta acestei moțiuni, noi ne vom apăra dreptul la o conducere normală, dreptul la alegeri libere, chiar și în stradă. Anul acesta îl vom alunga pe Dodon de la putere și vom aduce în frunte oameni onești care pot rezolva problemele cetățenilor.


Maia Sandu

Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate

Născută: 24 mai 1972 (51 de ani) în s. Risipeni, r-nul Fălești


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Economist


Afiliere politică: Președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate


Sloganul electoral: E vremea oamenilor buni


Programul electoralПредвыборная программаRU


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă