Dorin Chirtoacă

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Dorin Chirtoacă este politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Liberal, ex-primar general al municipiului Chișinău, deținător a trei mandate consecutiv. Ultimul mandat de 4 ani și l-a întrerupt la 16 februarie 2018, anunțându-și demisia din funcție. Este susținător și promotor al ideii reunirii Republicii Moldova cu România.

Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă

Născut 9 august 1978 (45 de ani)
mun. Chișinău
Funcţie actuală Consilier în Consiliul municipal Chișinău (din 2 noiembrie 2019)
Afiliere politică Partidul Liberal (din 2005)
Studii Universitatea din București, România
Profesie Jurist
Stare civilă Divorțat în 2016
Distincții Coroana României (2013), Steaua României (2014)
Funcții publice
2007 2018 prezent
Consilier în Consiliul municipal Chișinău
Primar general al municipiului Chișinău
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Afiliere politică
1 decembrie 2018 – prezent
Președinte al Partidului Liberal (PL)

26 septembrie 2010 – 1 decembrie 2018

Prim-vicepreședinte al PL


mai 2005 – 26 septembrie 2010
Vicepreședinte al PL

2005 – prezent
Membru al PL

Pentru o perioadă scurtă a fost membru al Partidului Popular Creștin Democrat

Dorin Chirtoacă este președinte al Partidului Liberal (PL), ales la congresul al V-lea al formațiunii din 1 decembrie 2018, și membru al Biroului Politic. Activitatea politică și-a început-o în mai 2005, când a devenit vicepreședinte al PL, înregistrându-se în calitate de candidat la alegerile noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

După alegerea sa în calitate de primar al capitalei, în 2007, Dorin Chirtoacă a preferat să se dedice mai mult treburilor urbei, evitând implicarea în dezbateri politice. Totuși, de pe poziția de primar al capitalei, Chirtoacă a servit drept “locomotivă electorală” a PL la alegerile parlamentare.

La 25 mai 2017, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost arestat de ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind suspectat de trafic de influență în așa-numitul dosar al “parcărilor cu plată”, și ținut în arest la domiciliu. La 10 noiembrie 2017 a fost eliberat de sub arest, dar plasat în continuare sub control judiciar. La 28 iulie 2017, la cererea procurorului, Judecătoria Chișinău a adoptat decizia de suspendare din funcția de primar a lui Dorin Chirtoacă. Suspendarea a fost motivată de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave. Potrivit procurorilor, în dosarul “parcărilor cu plată”, în urma audierilor și administrării materialului probator s-a constat că primarul ar fi dat indicații viceprimarului capitalei – Nistor Grozavu, președinte al Comisiei de selectare a companiilor, să implementeze proiectul parcărilor, să semneze contractul cu o firma selectată fără avizul Consiliului municipal, precum prevede legea.

La 16 februarie 2018, Dorin Chirtoacă și-a anunțat demisia din funcția de primar, menționând că cetățenii au nevoie de un primar ales, ci nu de un primar interimar numit (Silvia Radu), iar demisia sa este singura soluție pentru a provoca alegeri noi a primarului. Impactul alegerilor noi din 20 mai – 3 iunie 2018, în special invalidarea acestora, a constat în condiționarea suportului pentru Republica Moldova din partea partenerilor de dezvoltare, în special al Uniunii Europene, prin desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și corecte la 24 februarie 2019.