Partidul “Șor”

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Partidul “Șor” (PPȘ) este un partid politic de centru-stânga din Republica Moldova, reprezentat în Parlament de 9 deputați, aleși în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Partidul “Șor”
Simbolul permanent al Partidului Șor
Denumirea prescurtată PPȘ
Înregistrat 27 octombrie 1998
Președinte Ilan Șor
Programul politic 25 septembrie 2016
Statut 25 septembrie 2016

} |

Doctrina Social-democrație

}}

Spectrul politic Centru-stânga
Număr de membri (2018) 52 464
Subvenţii de la buget (2018) 84 144 lei
Mandate în Parlament
9 din 101

Sediu: MD-3505, Republica Moldova
mun. Orhei, str. V. Lupu 36, of. 326
tel.: (373-235) 23-554
e-mail: [email protected]
site web: partidulsor.md

Ilan Șor, președintele Partidului Șor
Congrese PPȘ
Congresul de constituire a MRR din 13 iunie 1998

alese organele de conducere • adoptată Declarația programatică și votat Statutul noului partid • Valerii Klimenco ales președinte al Mișcării social-politice Republicane “Ravnopravie”


Congresul III din 12 iulie 2008

schimbată denumirea din Mișcarea Republicană “Ravnopravie” în Mișcarea “Ravnopravie” • adoptat Statutul și Programul în redacție nouă


Congresul VII din 25 septembrie 2016

adoptate decizii privind reformarea Mișcării • aleasă noua componență a Consiliului Politic și a Comisiei de Revizie și Control • creată o Comisie care urma să elaboreze noua denumire a formațiunii și să introducă modificări în Statutul și Programul partidului

Partidul politic “Șor” (PPȘ) a fost constituit în baza Mișcării social-politice “Ravnopravie” (MR), formațiune înființată la 13 iunie 1998. La Congresul VII al MR din 25 septembrie 2016 partidul și-a schimbat denumirea în Partidul “Șor”, decizia fiind adoptată după ce în iunie 2015 omul de afaceri Ilan Șor a fost ales în calitate de primar al orașului Orhei din partea Mișcării “Ravnopravie”.

Partidul "Șor" pledează pentru instituirea unui sistem de protecție socială fortificat și a unor măsuri politice ce vizează o distribuție corectă a bogăției, propunându-și să asigure bunăstarea tuturor categoriilor sociale, edificarea în Republica Moldova a statului de drept, democrat și modern, în conformitate cu principiile generale ale Constituției Republicii Moldova. Potrivit celor mai recente date, partidul are 52 464 membri.

Președinte al PPȘ este Ilan Șor, fiind asistat de un președinte de onoare și un vicepreședinte. Funcția de secretar general al partidului este exercitată de Maria Albot.

Reprezentarea în administrația publică

Parlamentul Republicii Moldova

La alegerile parlamentare din 2019 Partidul “Șor” a obținut 7 mandate de deputat, dintre care 5 mandate în circumscripția națională și 2 mandate în circumscripțiile uninominale.

  1. Ilan Șor – președinte al fracțiunii
  2. Petru Jardan – vicepreședinte
  3. Marina Tauber – secretar
  4. Reghina Apostolova
  5. Vadim Fotescu
  6. Igor Himici
  7. Denis Ulanov

Deputați care au aderat la fracțiunea PPȘ

  1. Violeta Ivanov (11 mai 2020, PDM) – vicepreședinte
  2. Vladimir Vitiuc (11 mai 2020, PDM)

Organele de conducere

În conformitate cu prevederile statutare ale partidului, organele de conducere ale PPȘ la nivel național sunt: Congresul, Consiliul Politic Național, Biroul Permanent Central, Președintele, Președintele de onoare, Vicepreședinții, Secretarul general, Curtea de Etică și Arbitraj, Comisia Centrală de Cenzori.

  • Ilan Șor – președinte
  • Valerii Klimenco – președinte de onoare
  • Marina Tauber – vicepreședinte
  • Vitalie Balinschi – vicepreședinte
  • Maria Albot – secretar general

Congresul

Congresul este forul suprem de conducere și de decizie al Partidului “Șor”, convocat după necesitate dar nu mai rar decât odată la 5 ani. Forul de conducere adoptă, în particular, Statutul și Programul partidului, alege și revocă președintele, Consiliul Politic Național și Biroul Permanent Central, decide asupra reorganizării sau autodizolvării formațiunii.

Ultimul congres al partidului s-a desfășurat la 25 septembrie 2016. Delegații congresului au adoptat un șir de decizii orientate spre reformarea Mișcării “Ravnopravie”, inclusiv schimbarea denumirii formațiunii, după ce în vara anului 2016 Ilan Șor a fost ales în calitate de președinte al Mișcării.

Consiliul Politic Național

Consiliul Politic Național (CPN) este ales de către Congres pentru un termen de 5 ani și se convoacă la necesitate. Potrivit atribuțiilor statutare, CPN asigură realizarea hotărârilor Congresului și ale președintelui partidului, decide asupra afilierii internaționale a formațiunii, eliberează din funcții la propunerea președintelui, înainte de termen, membrii Consiliului, Biroului, Curții de Etică și Arbitraj, Comisiei Centrale de Cenzori și secretarul general al partidului, adoptă regulamente și alte acte normative interne ale partidului.

Biroul Permanent Central

Biroul Permanent Central (BPC) exercită conducerea curentă și politică a PPȘ și se convoacă la necesitate. Potrivit Statutului, BPC formulează și propune tactica politică a partidului, elaborează politica financiară a formațiunii și constituie departamente de specialitate, aprobă strategia de activitate a partidului în campaniile electorale, decide formarea alianțelor politice și propune lista de candidați la alegerile parlamentare și la alegerile locale.

Președintele

Președintele este conducătorul partidului cu atribuții de conducere politică și administrare curentă, precum și de coordonare a activității structurilor partidului de toate nivelurile. În concordanță cu atribuțiile statutare ale președintelui, acesta exprimă mesajul politic al formațiunii, asigură dialogul cu alte partide politice, numește și eliberează din funcții vicepreședinții partidului, aprobă, semnează și prezintă la organele electorale lista candidaților la funcțiile elective.

Actualul președinte al Partidului “Șor” este Ilan Șor, ales în această funcție la ședința Consiliului Politic din 19 iunie 2016.

Președintele de onoare

Președintele de onoare este ales de Consiliul Politic Național la propunerea liderului PPȘ din rândul persoanelor cu merite deosebite față partid, care anterior au deținut funcția de președinte sau vicepreședinte al formațiunii. Președintele de onoare propune inițiative politice spre dezbatere în organele de conducere, propune președintelui partidului platforma electorală și formarea staff-ului electoral central în campaniile electorale.

Actualul președinte de onoare al PPȘ este Valerii Klimenco, ales în această funcție la ședința Consiliului Politic din 19 iunie 2016.

Vicepreședinții

Vicepreședinții asigură promovarea politicii adoptate de către organele de conducere ale partidului și coordonează activitatea departamentelor de specialitate. Totodată, aceștia asigură funcționarea performantă a organismelor centrale de conducere și reprezintă partidul în relațiile oficiale.

În prezent, Partidul “Șor” are doi vicepreședinți – Marina Tauber, numită în funcție conform deciziei președintelui formațiunii din 20 aprilie 2017, și Vitalie Balinschi.

Secretarul general

Secretarul general coordonează politica de constituire și consolidare a structurilor teritoriale ale partidului, reprezintă partidul în relațiile oficiale cu instituțiile și autoritățile publice naționale și internaționale și este responsabil de organizarea evidenței contabile.

Din 20 aprilie 2017 funcția de secretar general al PPȘ este exercitată de Maria Albot.

Curtea de Etică și Arbitraj

Curtea de Etică și Arbitraj este aleasă de Congres și se întrunește semestrial sau la necesitate. Curtea activează în baza unui regulament aprobat de Biroul Permanent Central și este instanța partidului învestită cu atribuții privind controlul respectării prevederilor statutare și a disciplinei interne a formațiunii.

Comisia Centrală de Cenzori

Comisia Centrală de Cenzori se alege de către Congres și se convoacă anual sau la necesitate. Comisia este organul suprem de revizie contabilă financiară, de verificare a gestionării finanțelor și patrimoniului partidului.

Conducerea Partidului “Șor”

Valerii Klimenco
Vitalie Balinschi
Maria Albot

Istoricul PPȘ

Constituirea PPȘ

Premisele creării partidului

Partidul “Șor” a fost constituit în baza Mișcării social-politice “Ravnopravie” (MR). Congresul de constituire a Mișcării a avut loc la 13 iunie 1998, unde a fost adoptată Declarația programatică și Statutul mișcării, iar în calitate de președinte al noii formațiuni politice a fost ales Valerii Klimenco. Organizația social-politică “Ravnopravie” și-a propus drept obiectiv fundamental să contribuie la asigurarea egalității în drepturi a cetățenilor, indiferent de naționalitate, stare socială sau confesiune; la fortificarea societății civile; precum și la edificarea unui stat democratic și de drept. Formațiunea nu s-a remarcat cu rezultate deosebite în scrutinele electorale din perioada anilor 1999–2015, la care a participat. Primul succes politic al formațiunii a fost înregistrat abia în anul 2015, o dată cu alegerea omului de afaceri Ilan Șor la funcția de primar al or. Orhei.

Alegerile locale generale din anul 2015

Ilan Șor – candidat pentru funcția de primar al orașului Orhei

La 21 mai 2015, Ilan Șor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Orhei, din partea Mișcării “Ravnopravie”, în pofida statutului de bănuit pe care îl avea în dosarele deschise pe cazul furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Deja la 22 mai 2015 Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu și pus sub control judiciar, ca urmare a unei cereri depuse de avocații săi, pentru ca acesta să se poată implica în campania electorală.

În programul său electoral, Ilan Șor promitea repararea tuturor drumurilor din orașul Orhei și construcția altor drumuri noi, iluminarea gratuită a întregului oraș, transport gratuit pentru locuitori și wi-fi gratuit în spațiile publice din urbe, precum și terenuri de joacă pentru copii. Totodată, candidatul la funcția de primar susținea că în activitatea sa nu va miza pe fondurile bugetare, dar va face investiții proprii, ceea ce îl deosebește în mod special de alți candidați. În cele din urmă, la scrutinul din 14 iunie 2015, Ilan Șor a câștigat detașat alegerile, cu 61,97% din voturi, fiind ales în funcția de primar al or. Orhei, iar Mișcarea “Ravnopravie” a obținut majoritatea în Consiliul orășenesc Orhei.

Înființarea Partidului “Șor”

După alegerile locale generale, dar și în contextul deciziei Curții Constituționale din primăvara anului 2016, privind schimbarea modalității alegerii șefului statului, Mișcarea “Ravnopravie” a efectuat mai multe acțiuni pentru a se adapta la noile realități politice. Astfel, la 19 iunie 2016, primarul or. Orhei, Ilan Șor, a fost ales în calitate de președinte al Mișcării “Ravnopravie”, iar la 25 septembrie 2016 și-a ținut lucrările Congresul VII al formațiunii. Delegații congresului au adoptat schimbarea denumirii partidului în Partidul politic “Șor” și au desemnat-o pe Inna Popenco, medic terapeut, în calitate de candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

Totuși, în plină campanie electorală, Inna Popenco, susținută de formațiunea sa, a deschis mai multe “magazine sociale” în diverse localități din țară, fapt ce a servit ulterior ca dovadă pentru Comisia Electorală Centrală de a adopta decizia de excludere a candidatei din alegerile prezidențiale, din considerentul utilizării mijloacelor bănești nedeclarate. În rezultatul acestor acțiuni, Partidul “Șor” a decis să boicoteze alegerile prezidențiale.

Activitatea PPȘ (2017–prezent)

Proiectele filantropice ale PPȘ

După alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, Partidul “Șor” și-a consolidat structura internă, a constituit organizații teritoriale în mai multe raioane ale țării și a primit noi membri în partid. În aceleași timp, formațiunea politică a dezvoltat și a lansat mai multe proiecte sociale filantropice de rezonanță, unele chiar controversate. În acest sens, a continuat implementarea proiectului “Magazine sociale”, fiind planificată deschiderea a peste o sută de unități în toată republica în decurs de doi ani de zile. Tot în această perioadă au fost lansate și proiectele “Casa mea e Moldova” – adresat cetățenilor moldoveni aflați peste hotare, “Uniunea Orheiul Nou”, dar și prima “Farmacie socială”, deschisă în Orhei.

Liderul partidului, urmărit penal

Ilan Șor condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare

Activitățile și proiectele demarate de PPȘ s-au desfășurat concomitent cu ședințele de judecată în care președintele partidului, Ilan Șor, a fost principalul protagonist. În acest sens, la 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 7 ani și 6 luni de închisoare, pentru cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Până la pronunțarea deciziei definitive, inculpatul Ilan Șor se află în libertate, fiind plasat sub control judiciar. Din luna februarie 2018 și până în prezent, dosarul în care este vizat Ilan Șor se află la Curtea de Apel Cahul, instanță care ar urma să emită decizia definitivă.

Alegerile locale noi din 2018

La începutul anului 2018 au fost create circumstanțele ce au justificat organizarea alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți, alegeri ce au fost planificate pentru data de 20 mai 2018, concomitent cu alegerile primarului în alte cinci localități din țară. La alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, Partidul “Șor” a desemnat-o pe Reghina Apostolova în calitate de candidat al formațiunii, însă, cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, aceasta a fost exclusă din cursa electorală, pe motiv că a admis finanțarea din exterior a campaniei electorale, dar și din cauza apariției sale într-un spot electoral alături de un interpret rus. Totodată, Partidul “Șor” a avut propriul candidat și la funcția de primar al mun. Bălți, însă acesta s-a situat pe locul patru în preferințele alegătorilor. Totuși, în ciuda unei campanii electorale controversate, candidatul PPȘ la funcția de primar al comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, a obținut 61,07% din voturile alegătorilor, devenind primar al localității.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Partidul Șor înregistrat în campania electorală din 2019

După alegerile locale, Partidul “Șor” a desfășurat mai multe acțiuni publice, printre care: proteste organizate împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA), cauzate de poziția acestor formațiuni față de activitatea PPȘ; un miting de amploare pentru susținerea proiectelor implementate de Partidul “Șor”; organizarea la Orhei a summit-ului Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, liderul PPȘ, Ilan Șor, a prezentat, la 3 octombrie 2018, programul său economic, ce se bazează pe trei piloni principali: introducerea monopolului de stat la importul anumitor produse, precum cele din tutun și carburanți; crearea întreprinderilor de stat care să asigură producerea tuturor mărfurilor necesare oamenilor; renașterea satelor prin crearea colectivităților țărănești moderne, iar statul să asigure comercializarea produselor agricole. La 9 ianuarie 2019 Comisia Electorală Centrală a înregistrat Partidul “Șor” în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare din 2019.

În cadrul scrutinului, Partidul “Șor” a obținut 7 mandate de deputat, dintre care 5 mandate în circumscripția națională și 2 mandate în circumscripțiile uninominale, fiind ales în funcția reprezentativă și președintele partidului Ilan Șor.

Gestiunea financiară

Sursele de finanţare ale Partidului “Șor”, veniturile acestuia şi principalele categorii de cheltuieli înregistrate anual conform datelor din rapoartele privind gestiunea financiară a partidului prezentate de către PPȘ Comisiei Electorale Centrale.


Anul 2018
Surse de finanţare/ venituri, total 13 618 342 lei
1. Subvenţii de la bugetul de stat 84 144
2.1. Donaţii din partea membrilor de partid 2 345 000
2.3. Donaţii din partea persoanelor juridice 11 141 700
4. Cotizaţii de membru de partid 47 498


Plăţi/ cheltuieli, total 13 607 134 lei
1. Cheltuieli pentru întreţinerea sediilor 3 883 497
2. Cheltuieli de personal 1 220 611
3. Cheltuieli pentru presă şi materiale promoţionale 5 120 977
5. Cheltuieli pentru telecomunicaţii 971 216
7. Plata cotizaţiilor în organizaţiile internaţionale 66 780
8. Investiţii în bunuri mobile şi imobile 1 203 071
9. Cheltuieli de birotică, comision bancar 158 249
11. Cheltuieli pentru organizarea de întruniri 898 135
12. Alte cheltuieli 84 600
Anul Venituri Cheltuieli Membri
iun 2019 8 141 045,56 7 471 611,13 52 464
2018 13 618 342,41 13 607 134,05 49 792
2017 2 890 091,41 2 515 692,96 5 242
2016 569 632,00 480 494,00 4 235
2014 ~8 000

Încrederea populației

Procentul populaţiei care are foarte multă sau oarecare încredere în Partidul “Șor”, conform datelor Barometrului Opiniei Publice[1].









15,6 10,3 14,6 5,8 7,8 4,7





2,7




3,6


8,2 7,8 9,3 5,0
ian 2019 noi 2018 mai 2018 dec 2017 apr 2017 oct 2016





noi 2011




oct 2008


noi 2006 apr 2006 dec 2005 feb 2005