Platforma Demnitate și Adevăr

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) este un partid politic de orientare populară, de centru, din Republica Moldova, reprezentat în Parlament și Guvern. Fracțiunea parlamentară a PPPDA este constituită din 12 deputați, aleși în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 în componența Blocului electoral “ACUM”. Platforma DA împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova exercită actul de conducere a Republicii Moldova prin Guvernul condus de Maia Sandu.

Platforma Demnitate și Adevăr
Simbolul permanent al Platformei Demnitate și Adevăr
Denumirea prescurtată PPPDA
Înregistrat 18 iunie 2013
Președinte Andrei Năstase
Programul politic 5 februarie 2017
Statut 5 februarie 2017

} |

Doctrina Popularism

}}

Spectrul politic Centru
Număr de membri (2018) 14 000
Subvenţii de la buget (2018) 155 414 lei
Mandate în Parlament
12 din 101

Sediu: MD-2001, Republica Moldova
mun. Chișinău, str. 31 August 15
tel.: (373-22) 54-27-82, 54-31-37
e-mail: [email protected]
site web: www.platformada.md

Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr
Congrese PPPDA
Congresul de constituire a PFP din 21 aprilie 2013

alese organele de conducere • adoptat Statutul și Programul noului partid • îmbrățișată doctrina liberalismului social • Nicolae Chirtoacă ales președinte al Partidului Forța Poporului • vicepreședinți aleși: Constantin Ciorbă, Constantin Lazari, Pavel Midrigan, Eduard Roșca și Alexandru Slusari • Tihon Zaraf desemnat secretar general


Congresul extraordinar din 13 decembrie 2015

modificată denumirea din Partidul Forța Poporului în Platforma Demnitate și Adevăr • operate modificări în Statut și Program • Andrei Năstase ales președinte al partidului • vicepreședinți noi aleși: Inga Grigoriu și Stanislav Pavlovschi • aleasă componența Consiliului Politic Național, Comisiei Centrale de Cenzori și Comisiei de Onoare și Arbitraj • adoptată o declarație privind crearea unei forțe alternativă de luptă împotriva oligarhiei


Congresul II extraordinar din 5 februarie 2017

operate modificări în Statutul partidului • aprobat noul Program al PPPDA • aleasă noua componență a Consiliului Politic Național și Biroului Politic Permanent • aleși noi vicepreședinți: Liviu Vovc și Aliona Mandatii • Chiril Moțpan ales în calitate de secretar general al partidului • adoptată Rezoluția privind sarcinile ce țin de consolidarea și dezvoltarea Platformei DA

Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA) a fost constituit în baza Partidului Forța Poporului (PFP), formațiune înființată la 21 aprilie 2013. La Congresul extraordinar din 13 decembrie 2015 partidul și-a schimbat denumirea în Platforma Demnitate și Adevăr.

PPPDA este un partid popular, de centru, a cărui doctrină reflectă aspirația cetățenilor Republicii Moldova spre libertate și solidaritate, echitate și responsabilitate socială, într-o democrație liberală autentică, cu un stat de drept funcțional, în care libertățile fundamentale, bazate pe demnitatea umană, ca sursă a tuturor drepturilor, sunt respectate și promovate. Partidul este o emanație politică a mișcării populare, ce s-a manifestat în cadrul Marilor Adunări Naționale din 6 și 13 septembrie 2015. Potrivit celor mai recente date, partidul are 14 000 membri.

Președinte al Platformei Demnitate și Adevăr este Andrei Năstase, asistat de 4 vicepreședinți. Funcția de secretar general al partidului este exercitată de Chiril Moțpan.

Reprezentarea în administrația publică

Parlamentul Republicii Moldova

La alegerile parlamentare din 2019 Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” a obținut 26 mandate de deputat, dintre care 14 mandate în circumscripția națională și 12 mandate în circumscripțiile uninominale. După alegeri, componentele ACUM au constituit fracțiuni parlamentare separate, Platforma DA fiind reprezentată de 12 deputați.

  1. Alexandru Slusari – președinte al fracțiunii
  2. Maria Ciobanu – vicepreședinte
  3. Dinu Plîngău – secretar
  4. Inga Grigoriu
  5. Chiril Moțpan
  6. Stela Macari
  7. Igor Munteanu
  8. Vasile Năstase
  9. Iurie Reniță
  10. Arina Spătaru
  11. Liviu Vovc

Deputați care au părăsit fracțiunea PDA

  1. Octavian Țîcu (18 septembrie 2019, neafiliat)

Organele de conducere

În conformitate cu prevederile statutare ale partidului, organele de conducere ale Platformei Demnitate și Adevăr la nivel național sunt: Congresul, Consiliul Politic Național, Biroul Politic Permanent, Președintele, Vicepreședinții, Secretarul general, Comisia Centrală de Cenzori, Comisia de Etică și Arbitraj.

  • Andrei Năstase – președinte
  • Inga Grigoriu – vicepreședinte
  • Igor Munteanu – vicepreședinte
  • Stanislav Pavlovschi – vicepreședinte
  • Alexandru Slusari – vicepreședinte
  • Liviu Vovc – vicepreședinte
  • Chiril Moțpan – secretar general

Congresul

Congresul este forul suprem de conducere și de decizie al partidului, convocat odată la 5 ani sau în situații extraordinare. Potrivit prevederilor statutare, Congresul adoptă și modifică Statutul și Programul partidului, alege și revocă președintele, membrii Consiliului Politic Național și aprobă reorganizarea sau lichidarea partidului.

Ultimul congres al PPPDA și-a ținut lucrările la 5 februarie 2017. Delegații congresului au adoptat modificări în Statutul și Programul partidului, au ales noua componență a Consiliului Politic Național și a Biroului Politic Permanent și a aprobat o rezoluție privind consolidarea partidului.

Consiliul Politic Național

Consiliul Politic Național (CPN) este organul suprem de conducere al Platformei DA și exercită conducerea partidului dintre Congrese, fiind convocat cel puțin odată la 6 luni sau la necesitate. Reieșind din atribuțiile statutare, CPN alege și revocă la propunerea președintelui, membrii Biroului Politic Permanent, vicepreședinții și secretarul general al partidului, adoptă platforma electorală pentru alegerile parlamentare, programul de guvernare, programele și politicile sectoriale ale partidului și aprobă alianțele cu alte formațiuni politice.

Ultima ședință a Consiliului Politic Național s-a desfășurat la 1 martie 2020 unde a fost aprobată decizia privind desemnarea liderului Platformei DA, Andrei Năstase, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din 2020.

Biroul Politic Permanent

Biroul Politic Permanent asigură conducerea partidului între ședințele Consiliului Politic Național. În același timp, Biroul coordonează îndeplinirea hotărârilor organismelor de conducere ale partidului și negocierea alianțelor electorale și post-electorale, propune și coordonează lista candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare și cele locale, aprobă bugetul partidului și propune aplicarea de sancțiuni membrilor formațiunii.

Președintele

Președintele este garantul înfăptuirii Programului politic, al respectării Statutului și al păstrării identității, unității și prestigiului partidului. Președintele reprezintă partidul în relațiile oficiale în țară și în străinătate, propune Consiliului Politic Național candidaturile vicepreședinților și a secretarului general, precum și candidaturile membrilor Biroului Politic Permanent și formează Staff-ul Electoral Central.

Actualul președinte al Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” este Andrei Năstase, ales în această funcția la Congresul partidului din 13 decembrie 2015. Anterior, calitatea de președinte a fost exercitată de Nicolae Chirtoacă.

Vicepreședinți

Domeniile de competență ale vicepreședinților sunt stabilite de către Biroul Politic Permanent, la propunerea președintelui partidului.

La momentul actual calitatea de vicepreședinți ai PPPDA este deținută de Inga Grigoriu, Stanislav Pavlovschi, Alexandru Slusari și Liviu Vovc.

Ex-vicepreședinți

Constantin Ciorbă (20132015), Constantin Lazari (20132015), Pavel Midrigan (2013–2014), Eduard Roșca (2013–2014), Aliona Mandatii (2017).

Secretarul general

Secretarul general răspunde de sistemul informațional și de aparatul de lucru, asigură comunicarea dintre organismele de conducere la nivel central și organizațiile teritoriale, asigură gestionarea surselor de finanțare și gestiunea patrimoniului mobil și imobil al partidului.

Actualul secretar general al PPPDA este Chiril Moțpan, ales în această funcție la Congresul II al PPPDA din 5 februarie 2017.

Comisia Centrală de Cenzori

Comisia Centrală de Cenzori este organul suprem de revizie contabilă financiară, de verificare a gestionării finanțelor și patrimoniului partidului. Comisia se convoacă în ședințe la necesitate dar nu mai rar decât odată la 6 luni.

Comisia de Etică și Arbitraj

Comisia de Etică și Arbitraj se convoacă la necesitate, fiind instanța partidului care monitorizează respectarea prevederilor Statutului, Programului și Codului Etic ale Platformei Demnitate și Adevăr. De asemenea, Comisia avizează la cererea Biroului Politic Permanent asupra candidaturilor propuse pentru alegerile parlamentare și pentru funcțiile în administrația publică centrală.

Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr

Inga Grigoriu
Igor Munteanu
Stanislav Pavlovschi
Liviu Vovc
Chiril Moțpan

Istoricul PPPDA

Constituirea PPPDA

Premisele creării partidului

Protestul în Piața Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015

Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA) a fost constituit în contextul unor evenimente social-politice de anvergură, care s-au desfășurat pe parcursul anilor 2014–2015 în Republica Moldova. La 24 februarie 2015, pe fundalul scandalului financiar-bancar din țară, cunoscut ca “Jaful secolului”, mai mulți lideri de opinie, jurnaliști și foști funcționari publici au anunțat într-o conferință de presă lansarea Platformei Civice “Demnitate și Adevăr” (DA). Printre principalele obiective anunțate de inițiatorii platformei au fost următoarele: lupta împotriva corupției, eliminarea “hoților” de la guvernare și menținerea vectorului european al Republicii Moldova.

Începând cu primăvara anului 2015, Platforma DA a organizat proteste de amploare pașnice, iar la 6 septembrie 2015, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, a inițiat o acțiune de protest non-stop. Tot atunci a fost format Consiliul Marii Adunări Naționale – structura care și-a propus să-i reprezinte pe protestatari în dialogul cu guvernarea, iar mai mulți cetățeni și-au instalat corturi în PMAN, creând “Orășelul Demnității și Adevărului”. De asemenea, la protestul din 6 septembrie 2015, membrii platformei au formulat noi revendicări, printre care: demisia președintelui Nicolae Timofti; alegerea președintelui Republicii Moldova de către toți cetățenii; numirea în fruntea instituțiilor de drept a persoanelor integre, propuse de societatea civilă; declanșarea alegerilor parlamentare anticipate cel târziu la începutul lunii martie 2016 și formarea unui guvern de salvare națională. Ulterior, unele revendicări enunțate de Platforma DA au fost împărtășite și de o altă tabără de protestatari, condusă de Igor Dodon și Renato Usatîi, care din 24 septembrie 2015, au format un orășel de corturi în fața clădirii Parlamentului, numindu-l “Orășelul Victoriei”. Protestele demarate de cele două tabere s-au asociat și au continuat până în primăvara anului 2016.

Înființarea PPPDA

În decembrie 2015, o parte din grupul de lideri al Platformei DA au pus bazele formării Partidului politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA), prin redenumirea unei formațiuni deja existente – Partidul Forța Poporului (PFP). Astfel, la Congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015, au fost operate modificări în Statutul și Programul partidului și a fost schimbată denumirea Partidului “Forța Poporului” în Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr”, iar în calitate de președinte a fost ales în unanimitate avocatul Andrei Năstase. La congres a fost adoptată și o declarație, în care se menționează despre situația politică din țară și necesitatea de a crea o forță alternativă de luptă împotriva oligarhiei.

Activitatea PPPDA (2016–prezent)

Alegerile prezidențiale din 2016

După ce, la 4 martie 2016, Curtea Constituțională a adoptat hotărârea prin care a fost schimbată modalitatea de alegere a șefului statului, mai multe partide politice și-au antrenat forțele în alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Prin urmare, intensitatea protestelor stradale, demarate în 2015, s-a diminuat. Deși au fost organizate o serie de consultări privind identificarea unui candidat comun al forțelor politice pro-europene, doar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au anunțat că vor face front comun la alegerile prezidențiale. Totuși, la etapa inițială, PAS și PPPDA și-au desemnat propriii candidați, însă, după realizarea unor sondaje de opinie publică, candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, s-a retras din competiția electorală în favoarea candidatului PAS, Maia Sandu. Decizia celor două formațiuni politice de a desemna un candidat unic la alegerile prezidențiale a fost salutată și susținută de mai multe partide politice din Republica Moldova, inclusiv de Partidul Popular European.

În ciuda unei campanii electorale marcată de manipulări și acuzații nocive, lansate de oponenții politici, Maia Sandu a obținut în primul tur de scrutin 38,71% din voturi, iar în al doilea tur a acumulat 47,89% din sufragii, clasându-se pe locul doi în preferințele alegătorilor. Rezultatele înregistrate de candidatul comun au fost influențate semnificativ și de mobilizarea fără precedent a cetățenilor moldoveni din diasporă.

Modificarea sistemului electoral

Protestul din 30 iulie 2017 (Foto: TV8)

La 5 februarie 2017 s-a desfășurat Congresul II extraordinar al PPPDA. Delegații la congres au adoptat noua redacție a Statutului și Programului partidului, precum și o Rezoluție prin care au fost stabilite principalele obiective pentru următoarea perioadă, inclusiv: dezvoltarea durabilă și fortificarea Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr”, aderarea la Partidul Popular European, crearea unui pol antioligarhic, continuarea unui dialog strâns cu cetățenii Republicii Moldova și apărarea intereselor acestora în mod prioritar, inclusiv prin reluarea protestelor de amploare.

Începând cu primăvara anului 2017, Platforma Demnitate și Adevăr, împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate, s-a opus inițiativei Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de schimbare a sistemului electoral proporțional în sistem electoral mixt. După ce, la 20 iulie 2017, deputații respectivelor fracțiuni parlamentare au votat modificările în Codul electoral, PPPDA și PAS au organizat ample acțiuni de protest, la care au solicitat abrogarea noului sistem electoral, iar în octombrie același an Platforma DA a lansat inițiativa de organizarea a unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt. Deși au fost mai multe încercări de a înregistra grupul de inițiativă, care urma să colecteze semnăturile pentru inițierea referendumului, acestea s-au soldat cu eșec.

Alegerile locale noi din 2018

Pe fundalul evenimentelor care au urmat după schimbarea sistemului electoral, dar și a acțiunilor care s-au desfășurat în Primăria capitalei, la începutul anului 2018 s-au creat circumstanțele ce au justificat declanșarea alegerile locale noi în municipiul Chișinău. În acest context, Partidul Acțiune și Solidaritate l-a susținut plenar pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în calitate de candidat la funcția de primar general. În primul tur de scrutin, Andrei Năstase a obținut 32,12% din sufragii, iar în al doilea tur, aflat în competiție cu candidatul socialiștilor, a obținut 52,57% din voturi, fiind ales în calitate de primar general al mun. Chișinău. Totuși, Comisia Electorală Centrală a adoptat, la 29 iunie 2018, Hotărârea nr. 1713, prin care a luat act de hotărârea irevocabilă a Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 19 iunie 2018, declarând nule alegerile locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. La baza deciziei se află motivul agitației electorale pe care Andrei Năstase și Ion Ceban ar fi făcut-o în ziua alegerilor. Decizia instanțelor de judecată de a invalida alegerile locale din capitala țării a provocat reacții și nedumeriri în societate, dar și la nivelul partenerilor externi.

Crearea Blocului electoral “ACUM”

Acord de constituire a Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”

După anularea rezultatelor alegerilor primarului general al mun. Chișinău, din vara lui 2018, Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au organizat ample acțiuni de protest împotriva invalidării alegerilor, la proteste alăturându-se și comunitățile de cetățeni moldoveni aflați peste hotarele țării. Totodată, cele două formațiuni politice, alături de PLDM și alte grupuri de cetățeni din Republica Moldova, au anunțat crearea Mișcării de Rezistență Națională “ACUM”, care și-a propus să influențeze validarea alegerilor în Chișinău, să anuleze sistemul electoral mixt, să demită președintele Curții Supreme de Justiție și să solicite urmărirea penală a judecătorilor care au invalidat alegerile locale noi din capitală.

Ulterior, la 3 noiembrie 2018, reprezentanții ACUM au lansat cinci angajamente, ce urmează a fi realizate în următorii 4 ani, după alegerile parlamentare din 2019. În acest sens, la 16 decembrie 2018, conducerile celor două formațiuni politice au semnat actul de constituire a Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, acesta fiind apoi înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral.

Gestiunea financiară

Sursele de finanţare ale Platformei Demnitate și Adevăr, veniturile acestuia şi principalele categorii de cheltuieli înregistrate anual conform datelor din rapoartele privind gestiunea financiară a partidului prezentate de către PPPDA Comisiei Electorale Centrale și Ministerului Justiției.


Anul 2018
Surse de finanţare/ venituri, total 416 738 lei
1. Subvenţii de la bugetul de stat 155 414
2.1. Donaţii din partea membrilor de partid 163 520
2.2. Donaţii din partea altor persoane fizice 53 904
2.3. Donaţii din partea persoanelor juridice 4 000
4. Cotizaţii de membru de partid 30 630
5. Venituri în urma activităţilor economice 9 270
Plăţi/ cheltuieli, total 416 012 lei
1. Cheltuieli pentru întreţinerea sediilor 123 395
3. Cheltuieli pentru presă şi materiale promoţionale 256 704
4. Cheltuieli de deplasare în ţară şi în străinătate 5 500
5. Cheltuieli pentru telecomunicaţii 7 890


9. Cheltuieli de birotică, comision bancar 19 083
11. Cheltuieli pentru organizarea de întruniri 3 440


Anul Venituri Cheltuieli Membri
iun 2019 1 054 091,45 145 343,84 14 000
2018 416 738,08 416 011,58 14 000
2017 626 013,44 621 181,19 13 500
2016 533 811,00 528 403,00 14 000
2015 5 262,00 8 314,00 6 211
2014 206 550,00 210 839,00 ~6 000

Încrederea populației

Procentul populaţiei care are foarte multă sau oarecare încredere în Platforma Demnitate și Adevăr, conform datelor Barometrului Opiniei Publice[1].












16,7[2] 13,4 15,2 11,7 24,5 18,9 21,8 32,3












ian 2019 noi 2018 mai 2018 dec 2017 apr 2017 oct 2016 apr 2016 noi 2015