Guvernul Maia Sandu

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a guvernat Republica Moldova în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019, fiind învestit în urma unui acord temporar dintre două formațiuni politice care au acces în Parlament după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”. La 12 noiembrie 2019, acesta a fost demis prin moțiune de cenzură de către fracțiunile PSRM și PDM pentru asumarea răspunderii de către Guvern a proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care atribuia prim-ministrului dreptul de a înainta candidați pentru funcția de procuror general.

Maia Sandu
Guvernul Maia Sandu
Data învestirii 8 iunie 2019
Încetarea activității 14 noiembrie 2019
(în exercițiu din 12 noiembrie 2019)
Prim-ministru Maia Sandu
Programulde activitate 2019
Planul de acțiuni 2019–2020  arhivat
Coaliția politică temporară Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA)
Șeful statului Igor Dodon
Parlamentul Legislatura a X-a

Cabinetul de miniștri

 1 
Maia Sandu
Maia Sandu Prim-ministru PAS
2
Andrei Năstase
Andrei Năstase Viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne PPPDA
3
Vasilii Șova
Vasilii Șova Viceprim-ministru pentru reintegrare
4
Vadim Brînzan
Vadim Brînzan Ministru al economiei și infrastructurii
5
Natalia Gavrilița
Natalia Gavrilița Ministru al finanțelor PAS
6
Olesea Stamate
Olesea Stamate Ministru al justiției
7
Nicu Popescu
Nicu Popescu Ministru al afacerilor externe și integrării europene
8
Pavel Voicu
Pavel Voicu Ministru al apărării
9
Georgeta Mincu
Georgeta Mincu Ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
10
Liliana Nicolaescu-Onofrei
Liliana Nicolaescu-Onofrei Ministru al educației, culturii și cercetării PAS
11
Ala Nemerenco
Ala Nemerenco Ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
12
Irina Vlah
Irina Vlah Guvernator al Găgăuziei

Componența inițială

Decretul președintelui Republicii Moldova nr. 1172 din 8 iunie 2019[1]

Guvernul a fost format la 8 iunie 2019 în urma unui acord temporar dintre două formațiuni politice care au acces în Parlament după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”. Deși formațiunile au viziuni politice diferite, acestea au căzut de acord asupra unui program de guvernare comun axat pe 3 priorități: eliberarea statului din captivitate, scoaterea țării din izolare internațională și relansarea dezvoltării economice.

 1 
Maia Sandu
Maia Sandu Prim-ministru PAS
2
Andrei Năstase
Andrei Năstase Viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne PPPDA
3
Vasilii Șova
Vasilii Șova Viceprim-ministru pentru reintegrare
4
Vadim Brînzan
Vadim Brînzan Ministru al economiei și infrastructurii
5
Natalia Gavrilița
Natalia Gavrilița Ministru al finanțelor PAS
6
Stanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi Ministru al justiției PPPDA
7
Nicu Popescu
Nicu Popescu Ministru al afacerilor externe și integrării europene
8
Pavel Voicu
Pavel Voicu Ministru al apărării
9
Georgeta Mincu
Georgeta Mincu Ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
10
Liliana Nicolaescu-Onofrei
Liliana Nicolaescu-Onofrei Ministru al educației, culturii și cercetării PAS
11
Ala Nemerenco
Ala Nemerenco Ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
12
Irina Vlah
Irina Vlah Guvernator al Găgăuziei

Modificări componență

Anul 2019

24 iunie 2019
Stanislav Pavlovschi Cerere de demisie din 23 iunie 2019
Olesea Stamate Ministru al justiției

Rapoarte de activitate

Raportul Guvernului pe acțiunile întreprinse în primele 100 de zile  arhivat
24 septembrie 2019

Rapoartele ministerelor pentru 5 luni de activitate (iunie–noiembrie 2019)

Raportul Guvernului pe acțiunile întreprinse în primele 100 de zile

24 septembrie 2019

Combaterea corupției

Raportul Guvernului pe acțiunile întreprinse în primele 100 de zile
  • Am pregătit pachetul de legi pentru crearea Comisiei pentru Investiții strategice de importanță națională, care va avea drept scop analiza potențialelor contracte de investiții, investitori, dar și blocarea tranzacțiilor dubioase.
  • Am creat Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă prim-ministru. Scopul acestui Consiliu este coordonarea eforturilor autorităților publice centrale și a instituțiilor de drept în domeniul combaterii corupției și reformei justiției.
  • Am insistat pe demisia fostului Director al Serviciului Vamal, iar în prezent am lansat concursul pentru această funcție și vom asigura un proces transparent de selectare care să asigure un manager integru și profesionist în această poziție importantă.
  • Au fost demiși directorii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, noile numiri fiind bazate doar pe profesionalism, competență în domenii și meritocrație.
  • Aeroportul Internațional Chișinău: am pregătit dosarul și am depus cererea de chemare în judecată privind declararea nulității contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău către “Avia-Invest” SRL. Am schimbat componența comisiei de evaluare a îndeplinirii angajamentelor investiționale conform contractului de concesiune.
  • Air Moldova: am schimbat componența Comisiei de monitorizare a realizării contractului de privatizare prin concurs. Am documentat cazul și am expediat dosarul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013–2019).
  • Arena Chișinău: am investigat dosarul de concesionare a terenurilor aferente proiectului și construcției Arenei Chișinău. După ce am identificat multiple nereguli, care aduc prejudicii bugetului de stat, am depus o sesizare de investigație la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală. A fost demis directorul “Arena Națională” SRL și numit un nou director interimar.
  • Gările și Stațiile Auto: am expediat dosarul Comisiei de anchetă și organelor de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013–2019). Dosarul urmează a fi supus expertizelor interne și ulterior înaintat Procuraturii Anticorupție pentru elucidarea cauzelor și circumstanțelor de realizare a proiectului.
  • Tutun CTC: am expediat dosarul proiectului Comisiei de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013–2019).
  • În cadrul întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni ale căror gestiune a fost defectuoasă – Metalferos, Moldexpo, Moldtelecom, Red Nord, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Franzeluța, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei – au fost convocate adunările generale extraordinare prin care au fost demiși administratorii, numite consilii de administrație într-o altă componență și numiți directori interimari pentru exercitarea funcției până la selectarea directorului prin concurs public.
  • În cazurile menționate, directorii interimari documentează schemele corupționale și sesizează Procuratura Anticorupție sau, după caz, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală.
  • Am demarat procesul de inventariere a bunurilor în proprietatea statului. Agenția Proprietății Publice a dispus inventarierea ÎS Calea Ferată din Moldova, ÎS Poșta Moldovei, ÎS Radiocomunicații, Red-Nord S.A., Moldtelecom S.A., ÎS Administrația de Stat a Drumurilor.
  • Noul consiliu de administrație al Mileștii Mici S.A. a organizat un concurs transparent și a selectat un manager competent și integru.
  • Pentru prima dată în Consiliul de Administrație al Moldova-Gaz a fost numit un reprezentant al societății civile.
  • Am elaborat pachetul de regulamente pentru îmbunătățirea guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat și municipale. Acestea vor ajusta modul de administrare a întreprinderilor de stat la standardele europene și internaționale. Totodată, contractele de management sunt flexibile, prevăd indicatori de performanță clari și măsurabili, cu penalități și responsabilitate personală pentru lipsa de performanță.
  • Moldtelecom: Am identificat mai multe scheme de devalizare a Moldtelecom despre care am comunicat în detalii publicului. Am demarat procesul de audit, prin care am identificat mai multe nereguli: monopolul instaurat de către mai multe companii afiliate politic PD: “Bass Systems” SRL, “Angel-S” SRL, “Argus-S” SRL, “Proterra Grup” SRL; utilizarea fondurilor companiei pentru sponsorizarea activităților politice ale PD-ului (turneul K1); contractul cu Switchover pentru servicii de externalizare a serviciilor de voce internaționale prin care s-au scurs sute de milioane de lei pe an în conturi offshore; utilizarea resurselor Moldtelecom pentru deplasări în scopuri personale; angajarea fictivă a persoanelor. Am anulat mai multe contracte vicioase, semnate în detrimentul Moldtelecom. Au fost revizuite principiile de lucru ale companiei pentru a stopa procesul de devalizare a acesteia. În baza acestui dosar a fost făcută o sesizare la Procuratură.
  • Calea Ferată din Moldova: Am identificat mai multe scheme de corupție prin care statul era devalizat de cel puțin 500 milioane lei anual. Am luat măsurile necesare pentru a opri și lichida aceste scheme. Am numit un nou vicedirector interimar, am convocat ședința consiliului de administrație, am modificat structura organizatorică a întreprinderii, prin lichidarea majorității funcțiilor de vicedirectori, care sabotau procesele de eliminare a schemelor de corupție.
  • Metalferos: Am elaborat și propus pentru promovare un pachet de legi care au drept scop demonopolizarea Metalferos și liberalizarea pieței de export a deșeurilor de metale. Am descoperit că doar un grup restrâns de agenți economici au contract direct cu Metalferos și își mențin supraprofiturile din comercializarea deșeurilor de metale. Am inițiat procedura de convocare a Adunării Generale a Acționarilor.
  • Am elaborat un proiect de lege care reglementează regulile de raportare și modul de aplicare a sancțiunilor pentru entitățile care nu respectă măsurile împotriva spălării banilor. Proiectul urmează a fi consultat public în următoarele săptămâni și aprobat de Guvern.
  • Am participat la elaborarea legii deoffshorizării și am introdus mecanismul prin care companiile sunt obligate să declare ultimul beneficiar, conform standardelor europene și internaționale. E important ca cetățenii să cunoască cine sunt persoanele care beneficiază de pe urma contractelor de achiziții cu statul. Am introdus prevederea conform căreia persoanele juridice care nu au declarat ultimul beneficiar vor răspunde penal.
  • Am interzis orice formă de implicare a angajaților structurilor din subordinea MAI în activități politice și electorale și am avertizat toți angajații publici să nu facă politică în timpul orelor de muncă și să nu folosească resursele administrative în scopuri electorale.
  • În comun cu Procuratura Anticorupție, am format un grup de specialiști pentru a evalua prejudiciul adus statului în cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură “Chișinău”, ca urmare a însușirii profitului ilicit prin scheme infracționale de către un grup de persoane din care făceau parte un director al ÎSS “Chișinău”, un inginer-șef silvic al ÎSS “Chișinău”, un inspector din Garda Forestieră, un ex-șef adjunct al Ocolului Silvic “Criuleni”, și un inginer de fond forestier. Grupul de Lucru împreună cu CNA evaluează pagubele aduse și fraudele comise pentru ca cei responsabili să fie trași la răspundere conform legii.
  • Prin colaborarea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu Procuratura Republicii Moldova a fost inițiată o investigație amplă pentru identificarea cauzelor poluării râului Bîc și mirosului neplăcut din Chișinău și raionul Anenii Noi. A fost format un grup de lucru din instituțiile statului abilitate cu exercitarea controlului, dar și cu analiza impactului poluării asupra sănătății populației, care efectuează pas cu pas controlul la mai multe întreprinderi din capitală și la Stația de epurare a mun. Chișinău. Grupul de lucru colaborează strâns cu Procuratura Generală în vederea elucidării cauzei de poluare permanentă a râului Bîc pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac responsabili pentru prejudiciul adus mediului.
  • Au fost stopate și se investighează un șir de achiziții centralizate de echipamente și medicamente desfășurate în condiții dubioase.
  • Am stabilit un moratoriu pe recepționarea dosarelor în cadrul Legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Această lege crea riscuri pentru siguranța națională, afecta imaginea țării în lume și putea să transforme Republica Moldova într-un refugiu pentru persoane certate cu legea.

Reforma justiției

  • Am elaborat și promovat în Parlament proiectul de modificare a Legii Procuraturii, astfel încât să creăm condiții pentru alegerea unui Procuror General independent, profesionist și integru. Conform noului model, Procurorul General este ales de Consiliul Superior al Procurorilor dintr-o listă scurtă de candidați propusă de o comisie de experți formată pe lângă Ministerul Justiției. La 21 septembrie 2019 aceste amendamente au intrat în vigoare.
  • A fost elaborat și publicat spre consultări proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii. Acest proiect presupune reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), modificarea competențelor acesteia, evaluarea tuturor judecătorilor CSJ, dar și a celor în funcții-cheie din alte instanțe, a procurorilor anticorupție și procurorilor-șefi și șef-adjuncți din celelalte structuri ale procuraturii. Această inițiativă are drept scop resuscitarea și eficientizarea activității CSJ și a tuturor instanțelor de judecată și procuraturilor din țară, care până în prezent au dat dovadă de indiferență față de fraude, delapidări din fonduri publice și încălcări flagrante ale drepturilor omului, iar, în multe cazuri, chiar au contribuit la aceste abuzuri. Același proiect prevede extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15, pentru a oferi mai multă credibilitate acestui organ.
  • Ministrul Justiției, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat revocarea de către CSM a trei judecători din Consiliul Institutului Național de Justiție, pe motiv că aveau probleme de integritate. Judecătorii au fost revocați.
  • Am elaborat proiectul pentru abrogarea articolului 307 din Codul Penal, astfel ca judecătorii să fie independenți și să nu poată fi urmăriți penal pentru hotărârile pe care le adoptă. Astfel racordăm legislația la recomandările UE.
  • Am elaborat proiectul pentru modificarea Constituției, așa încât să eliminăm termenul inițial de numire a judecătorilor, să unificăm procedura de numire, precum și înlocuirea imunității generale a judecătorilor cu una funcțională. În prezent judecătorii se bucură de imunitate când comit nereguli chiar și în afara serviciului.
  • Am introdus modificări la Codul Contravențional, astfel încât să eliminăm mai multe metode de a păcăli sistemul. De exemplu, până acum, orice greșeală din procesul-verbal al unei încălcări rutiere îl făcea nul. Aceste procese verbale erau contestate în instanță și anulate, iar făptașul rămânea nepedepsit. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la 20 septembrie 2019.

Asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor

  • Le-am redat oamenilor libertatea, inclusiv libertatea de opțiune politică.
  • Am eliminat practicile nocive și antidemocratice de hărțuire de către instituțiile statului a criticilor guvernării și a oamenilor de afaceri care refuzau să plătească dijmă regimului oligarhic.
  • Am oprit interceptările telefonice și ambientale la comandă politică. Am desființat direcția 5 din subordinea MAI, care funcționa ca o veritabilă structură de poliție politică, activitățile ilegale ale căreia au continuat și în perioada 8–14 iunie, împotriva membrilor Guvernului legitim.
  • Am eliminat filtrul nedemocratic introdus de guvernarea precedentă și folosit în scopuri politice pentru a limita dreptul cetățenilor de a fi aleși – concurenții electorali nu mai sunt obligați să prezinte certificate de integritate, iar Autoritatea Națională pentru Integritate nu mai este obligată să piardă timp pentru lucruri inutile, i s-au creat condiții să se ocupe doar de cei care au adunat averi ilicite.
  • Am revizuit și îmbunătățit proiectul de lege privind crimele motivate de ură. Proiectul a fost expertizat cu asistența OSCE, a fost îmbunătățit în baza recomandărilor experților și urmează a fi trimis Parlamentului pentru a fi adoptat în lectura a doua.
  • A fost eliberat din funcție fostul șef al Penitenciarului 13. Deținuții și-au recăpătat dreptul legal de a fi vizitați de familie, de a avea convorbiri cu avocații. Pentru prima dată după mulți ani televiziunile au luat interviuri de la deținuți. În măsura posibilităților au fost verificate și ameliorate condițiile de detenție din penitenciar. Am verificat produsele alimentare și modul de preparare a hranei. Lucrăm la evaluarea ofertelor în cadrul licitației pentru construcția unui penitenciar nou, cu condiții umane pentru deținuți.
  • În baza petițiilor cetățenilor am înaintat 8 sesizări în adresa Inspecției Judiciare și 4 sesizări în adresa Colegiului disciplinar al executorilor judecătorești pentru verificarea faptelor care pot constitui abatere disciplinară. De asemenea, mai multe plângeri au fost trimise de către Ministerul Justiției în adresa Procuraturii Generale pentru examinarea faptelor invocate.
  • Am organizat de Ziua Independenței o sărbătoare a oamenilor, în care membrii Guvernului au discutat cu cetățenii și au sărbătorit alături de ei. Pentru organizarea evenimentului am folosit cu jumătate de milion de lei mai puțin decât pentru organizarea sărbătorii în 2018.

Dezvoltare economică

  • Am demarat procesul de analiză complexă a monopolului și a practicilor neloiale de pe piața cărnii. Ministerul Economiei și Infrastructurii, împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor lucrează la mecanismul de creare a condițiilor de competiție loială pe piață și la eliminarea contrabandei în sector.
  • Am creat o comisie interministerială pentru eliminarea efectului de monopol la exportul de nuci și produse derivate din nuci (80% din cantitatea exportată era efectuată de doar 3 companii în 2018, în comparație cu 10 companii în 2017). Au fost excluse verificările abuzive legate de suspiciuni de contrabandă, lucru care a sporit numărul exportatorilor.
  • Am pregătit legea în domeniul transportului feroviar care prevede divizarea infrastructurii feroviare. Noul Cod Feroviar va demonopoliza și depolitiza întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova și va duce la creșterea calității transportului feroviar.
  • Am pregătit proiectul Hotărârii de Guvern prin care este retras dreptul exclusiv la servicii de dializă oferite în decembrie 2018 de către Guvernul Filip unei companii private. Hotărârea de Guvern din decembrie 2018 a creat o situație de monopol și a dezavantajat total serviciul public de dializă.
  • Am negociat creșterea volumelor la export cu cota 0% cu Uniunea Europeană pe anumite categorii de produse, care vor fi anunțate în luna octombrie. Acestea vor duce la creșterea volumelor de export cu Uniunea Europeană.
  • Am elaborat proiectul de Lege privind reglementarea activității independente de întreprinzător ca soluție alternativă pentru patenta pentru comerțul cu amănuntul. În contextul prelungirii termenului pentru obținerea patentei pentru comerțul cu amănuntul, ministerul va introduce opțiunea obținerii patentei prin sistemul “ghișeul unic online”.
  • Am extins Programul “Femei în afaceri”, care va oferi instruire femeilor de afaceri și va susține dezvoltarea abilităților antreprenoriale.
  • La solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii, componenta de granturi pentru IMM-uri din proiectul Băncii Mondiale a fost majorată, astfel agenții economici pot solicita granturi de până la 300 mii lei pentru a-și crește exporturile. Peste 100 de întreprinderi beneficiare și-au mărit afacerile, au creat cca 340 locuri noi de muncă și au generat exporturi în medie de peste 232 mii de dolari.
  • Am elaborat proiectul pentru promovarea învățământului dual și încurajarea financiară a agenților economici să creeze noi locuri de muncă.
  • Am renegociat contractul cu organizatorii evenimentului internațional Expo 2020 Dubai (convenit de guvernarea precedentă), economisind 1,5 milioane de euro pentru bugetul de stat.
  • Am promovat proiectul de lege privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor, care va permite producerea de energie din deșeuri ce nu pot fi reciclate, deșeuri medicale, deșeuri animale, care în prezent sunt îngropate și poluează apa și solurile. Doar în municipiul Chișinău zilnic se generează cca 15% de deșeuri care nu se supun reciclării și astăzi sunt înhumate la gunoiște. Urmează să dezvoltăm cadrul normativ pentru ca din aceste deșeuri să se producă energie și să ne asigurăm că instituțiile statului exercită controlul riguros pentru ca aceste instalații să nu polueze aerul.
  • Am deblocat finanțarea pentru proiecte non-agricole prin crearea mecanismului de valorificare a celor 15% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii care vor fi direcționate către îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Beneficiari vor deveni APL și agenți economici generatori de venituri în mediul rural, pentru a motiva cetățenii să creeze locuri de muncă și să muncească în localitățile de baștină. Vor fi finanțate proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a infrastructurii locale (cu până la 3 milioane de lei) și susținute diverse activități non-agricole (afaceri locale mici cu până la 1 milion de lei/proiect). Instrumentul va asigura atragerea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.
  • Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 243/2004 privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură, care se află la consultații publice. Am pus accentul pe lărgirea gamei de produse în asigurări și îmbunătățirea pachetului de riscuri în funcție de soiuri și culturi.
  • A fost lansată aplicația mobilă Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC) din Moldova și România unde sunt incluse companiile ce oferă produse autentice din ambele state, în vederea promovării la nivel național și european. Aplicația permite identificarea și localizarea în timp real a produselor alimentare certificate, precum și detalii despre disponibilitate și capacitățile de producere.
  • Am simplificat procedura de depunere a dosarelor pentru recunoașterea grupurilor de producători și accesarea de subvenții din partea statului și a partenerilor de dezvoltare, prin modificări la Legea 312/2013.
  • Am elaborat un Program de Consolidare și Dezvoltare a Sectorului de Acvacultură, pentru a asigura trecerea de la produsele piscicole de import la cele autohtone, folosirea rațională a bazinelor acvatice naturale și artificiale și introducerea noilor tehnologii în acvacultură.
  • Am creat o bază de date și harta depozitelor frigorifice și a liniilor de sortare, pentru a facilita accesul producătorilor mici la această infrastructură. În total avem 645 de depozite frigorifice, 50 de linii de sortare și 11 linii de asamblare.
  • Am îmbunătățit legislația astfel încât să satisfacem cerințele de calitate pentru a vinde produse de origine animală pe piața UE:
    1. am promovat în a II-a lectură Legea privind subprodusele de origine animală și produsele derivate ce nu sunt destinate consumului uman;
    2. am aprobat regulamentul Comitetului Național de Etică pentru protecția animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri științifice.
  • Am elaborat și transmis spre consultări publice Legea cu privire la produsele ecologice.
  • Am pregătit modificări la Codul Funciar, care să faciliteze consolidarea terenurilor agricole. Prin schimbările pe care le facem menținem moratoriul asupra vânzării terenurilor cetățenilor străini, obligăm deținătorii de terenuri să întreprindă măsuri de prevenire a degradării solului și propunem soluții pentru terenurile abandonate, care aduc prejudicii terenurilor adiacente.
  • Am evaluat subvențiile acordate în perioada anilor 2015–2019. Până acum subvențiile au fost acordate fără prioritizarea suportului spre soiuri solicitate astăzi pe piața internă și externă. Această practică a dus la supraproducția unor soiuri nesolicitate de producătorii de vin. Revizuim instrumentele de suport pentru a facilita investițiile în procesarea fructelor și legumelor, în plantații protejate și în sectorul zootehnic.
  • Am promovat instituirea regulii conform căreia certificatul de urbanism va putea fi eliberat doar cu acordul tuturor coproprietarilor, inclusiv vecini de imobil/teren.
  • Am instituit un grup de lucru pentru identificarea lacunelor în actele normative și neconformitățile în aplicarea controlului de stat în construcții. Am identificat unele lacune menținute intenționat pentru a genera situații de corupție la mai multe etape, cum ar fi – la verificarea și expertizarea proiectelor tehnice în construcții, la atestarea specialiștilor în activități în construcții, la conducerea și asigurarea calității în construcții, la etapa recepției în construcții și în procesul de înregistrate a bunurilor imobile, la post-utilizarea construcțiilor. Am eliminat o parte din lacune prin aprobarea mai multor normative tehnice:
    1. CP A.04.01:2018 “Proiectarea clădirilor și construcțiilor. Standard de performanță în clădiri. Definirea și calcularea indicatorilor de arie și volum” (Ordin nr. 199 din 07.08.2019);
    2. CP A.02.13:2019 “Managementul în construcții. Procedura de evaluare și verificare a calității produselor pentru construcții” (Ordin nr. 198 din 07.08.2019);
    3. CP A.02.10:2018 “Managementul în construcții. Ghid cu privire la produsele pentru construcții” (Ordin nr. 210 din 20.08.2019);
    4. “Instrucțiuni provizorii privind proiectarea, reparația capitală, extinderea și reutilarea tehnică a centralelor termice” (ordin nr. 209 din 20.08.2019);
    5. NCM E.03.03:2018 “Siguranța la incendii. Instalații de semnalizare și avertizare la incendiu” (Ordin nr. 200 din 07.08.2019);
    6. “Catalogul documentelor normative (ediția II, 2019)” (Ordin nr. 208 din 20.08.2019).
  • Am semnat cu Banca Mondială contractul de lucrări de îmbunătățire a următoarelor drumuri:
    • Coridorului 8.3: Drumul L405 R21–Onișcani, km 0+000 – km 9+962;
    • Coridorului 13: Drumul L431 Păruceni–Seliște–Vînători, km 0+000 – km 4+200 și R25 drumul de acces către s. Seliște, km 0+000 – km 3+600;
    • Coridorului 13: Drumul L390 Pîrlița–Nisporeni, km 23+400 – km 32+942;
    • Reabilitarea sectorului de drum R6 Chișinău–Orhei–Bălți, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.
  • Am semnat cu Guvernul Republicii Franceze o Scrisoare de Intenție privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău–Ungheni.
  • Am revizuit împreună cu CALM programul Drumuri Bune din perspectiva asigurării echității redistribuirii banilor. Am lansat și finanțat lucrările de reparație a drumurilor locale.
  • Am inițiat tratative cu România, Ucraina, Rusia privind tranzitul de gaze. Identificăm surse adiționale de gaze în cazul situațiilor de criză.
  • Am reluat discuțiile privind accelerarea construcției gazoductului Iași–Chișinău, cu respectarea termenilor de finalizare a gazoductului, astfel încât Moldova să poată beneficia de această sursă de gaze începând cu trimestrul II, 2020.
  • Am semnat cu Banca Mondială un acord de finanțare în valoare de 61 mln euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, și anume pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești–Chișinău.

Stabilitatea macrofinanciară și reluarea finanțării la bugetul de stat

  • Am reușit să menținem plata salariilor și pensiilor, în pofida găurii financiare de 4,5 miliarde de lei pe care am găsit-o la bugetul de stat, rezultată din înghețarea asistenței externe și a măsurilor populiste fără acoperire financiară ale guvernării precedente.
  • Am reușit deblocarea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional și finalizarea a două evaluări concomitent, ceea ce ne-a permis nu doar să accesăm fonduri în valoare de 46,1 milioane de dolari SUA de la această instituție, ci și să deblocăm relațiile cu UE și alți parteneri și să creăm condiții pentru atragerea investițiilor în țară.
  • Am reușit să asigurăm importante finanțări externe. Astfel Uniunea Europeană deja ne-a oferit sprijin bugetar în valoare de 14,54 milioane euro (echivalentul a 284,6 milioane lei) pentru a susține implementarea prevederilor DCFTA, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.
  • A fost inițiat dialogul cu UE privind acordarea ajutorului macrofinanciar și întreprinse acțiuni pentru realizarea condițiilor necesare în vederea debursării primelor două tranșe (din trei) în valoare de 60 milioane euro până la sfârșitul acestui an. În total, de la venirea noastră la guvernare am deblocat asistență financiară în mărime de 1,4 miliarde de lei granturi și 2 miliarde de lei împrumut.
  • În cadrul vizitei prim-ministrului Republicii Moldova la Bruxelles din 24 iulie, au fost semnate trei acorduri de finanțare între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană pentru consolidarea supremației legii și mecanismelor anticorupție (ENI/2018/041–244 – 8,9 milioane euro), pentru susținerea economică incluzivă a două regiuni – Ungheni și Cahul (ENI/2018/041–300 – 23,5 milioane euro) și pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (ENI/2018/041–302, ENI/2018/041–547 – 10,7 milioane euro).
  • Lucrăm intens la sporirea gradului de absorbție a fondurilor externe. Până în prezent erau absorbite doar 37% din toate sursele acordate. Am lansat procedura de creare a Unității de Performanță a Proiectelor și avem obiectivul creștem substanțial gradul de absorbție.
  • Am rectificat legea bugetului, astfel încât pe lângă asigurarea cheltuielilor mărite de personal și a plăților sociale prioritare, să avem bani în buget și pentru investiții în economie.
  • Pentru mobilizarea resurselor în anul 2020 și reluarea programului cu FMI, am eliminat prevederi ce țin de amnistia fiscală și am promovat acțiuni țintite pentru eliminarea unor scutiri de impozite. Am eliminat scutiri nejustificate cum ar fi cele la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal, scutirile pentru magazinele duty-free la intrarea în țară și pe tronsonul transnistrean, scutirile la impozitul pe venitul obținut sub formă de câștiguri din loterii și pariuri sportive, scutirile de TVA la mărfurile importate prin parteneriate public-private. În al doilea rând, am adoptat o serie de măsuri țintite pentru mobilizarea veniturilor care nu afectează populația pe larg, cum ar fi majorarea accizelor la produsele de tutun, creșterea taxelor pentru poluarea mediului, și revenirea la cota standard de TVA în sectorul hotele, restaurante și cafenele (Horeca).
  • Am făcut un audit al serviciilor de pază pentru instituțiile de stat, care erau oferite până acum de firme private, aservite intereselor de partid, și am eliminat acest monopol.
  • Lucrăm la mecanisme de creștere a autonomiei financiare pentru autoritățile publice locale și responsabilizarea acestora în utilizarea resurselor de stat.
  • Am lucrat eficient cu partenerii din Comisia Europeană și am mobilizat eforturile pe intern care au dus la semnarea a 3 acorduri de finanțare cu o valoare totală de peste 40 milioane euro pentru implementarea măsurilor ce vizează:
    1. reforma justiției, dezvoltarea programelor de toleranță zero față de corupție în rândul cetățenilor, consolidarea mecanismele de investigare și urmărire penală, precum și eficientizarea sistemelor naționale de recuperare a bunurilor și de declarare a averii;
    2. susținerea regiunilor pilot Cahul și Ungheni (urmează a fi extins și asupra altor localități din țară). Asistența va fi îndreptată spre implementarea strategiei de dezvoltare social-economică a acestor regiuni prin finanțări în infrastructură, vor fi susținute inițiative sociale și de patrimoniu la nivel local, precum și susținerea inițiativelor de antreprenoriat în rândul tinerilor, etc.;
    3. măsuri de sprijin pentru promovarea egalității de gen în țara noastră și combaterea violenței în familie.
  • Am reușit să lansăm 4 proiecte majore de infrastructură în valoare totală de 40,4 milioane euro finanțate din programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene menite să
    1. îmbunătățească schimbul de informații și dezvoltarea infrastructurii de comunicații la frontiera cu România;
    2. reabiliteze stațiile de poliție și să procurăm echipament specializat pentru structurile responsabile de prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere;
    3. îmbunătățirii infrastructurii de operare a serviciului SMURD;
    4. reabilitarea și dotarea birourilor vamale din zona de graniță româno-moldovenească de la Albița–Leușeni, Sculeni–Sculeni, Giurgiulești–Giurgiulești.
  • Am reușit să obținem aprobarea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei privind majorarea cu 10 milioane euro a alocațiilor pentru construcția penitenciarului din Chișinău, urmare a sesizărilor tot mai frecvente de condamnare a Republicii Moldova la CEDO referitor la condițiile de detenție.
  • Am reușit să convingem Comisia Europeană asupra necesității reformării și modernizării trupelor de carabinieri prin alocarea suplimentară a unui grant în mărime de 8 milioane euro.
  • Am ajuns la un consens și am finalizat negocierile referitoare la finanțarea adițională a proiectului de însemnătate națională în ce privește securitatea energetică a statului și anume interconectarea rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România în valoare totală de peste 100 de milioane euro, dintre care aproximativ 40 milioane euro sub formă de grant (nerambursabil).
  • Am obținut finanțare adițională de la Statele Unite ale Americii în mărime de peste 28 milioane dolari SUA pentru implementarea reformelor pe aria guvernării democratice, creșterea investițiilor și exportului în sectoarele cheie ale țării.
  • Recent a fost aprobată cererea de finanțare înaintată de Guvern pentru alocarea unui grant în mărime de 15 milioane euro pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor rezidențiale și publice din Republica Moldova.
  • Ne aflăm în proces de negocieri cu Banca Mondială privind definitivarea unui Program de susținere bugetară în mărime de 40 milioane dolari SUA, orientat spre susținerea mediului de afaceri, implementarea unei abordări echitabile și eficiente în domeniul protecției sociale, eficientizarea banilor publici, etc.
  • În cadrul vizitei prim-ministrului Republicii Moldova la Bruxelles din 24 iulie, au fost semnate trei acorduri de finanțare între Guvernul RM și Comisia Europeană:
    • pentru consolidarea supremației legii și mecanismelor anticorupție (ENI/2018/041–244 – 8,9 milioane euro);
    • pentru susținerea economică incluzivă a regiunilor focale ale RM (ENI/2018/041–300 – 23,5 milioane euro) și
    • pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (ENI/2018/041–302, ENI/2018/041–547 – 10,7 milioane euro).
  • Totodată, Comisia Europeană a anunțat reluarea sprijinul bugetar acordat Moldovei, alocând suma de 14,54 milioane de euro pentru a susține implementarea prevederilor DCFTA, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.
  • A fost inițiat dialogul cu UE privind acordarea ajutorului macrofinanciar și întreprinse acțiunile pentru realizarea condițiilor necesare în vederea debursării primelor două tranșe în valoare de 60 mln euro (din trei) până la sfârșitul acestui an.

Îmbunătățirea calității serviciilor publice

  • Am depolitizat Agenția de Servicii Publice, am inițiat discuțiile pentru eliberarea buletinelor de identitate electronice pentru toți cetățenii și am inițiat procesul de verificare digitală a permiselor de conducere.
  • În vederea creșterii eficienței și transparenței administrației publice centrale, am identificat resurse pentru îmbunătățirea platformei cariere.gov.md și stagii.gov.md, am descoperit și eliminat costuri iraționale și am economisit bani publici, am transferat Spitalul și Policlinica Cancelariei de Stat la MSMPS, am lichidat prin fuziune MoldData cu STISC pentru a reduce costurile, am inițiat procedura de centralizare a asistenței externe la Ministerul Finanțelor pentru o mai bună coordonare și absorbție a fondurilor, am responsabilizat instituțiile de control de stat prin intensificarea implementării Registrului Controlului de Stat.
  • Am elaborat și promovat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea modelelor de permise de conducere de tip nou, astfel am aliniat legislația Moldovei la cea a UE. În paralel, am inițiat un efort diplomatic orientat pe recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în toate țările UE, pentru a simplifica viața concetățenilor noștri din diasporă.
  • Am deschis la Cahul proiectul-pilot SMURD-SUD, ceea ce a dus la reducerea perioadei de intervenție la chemarea urgenței și va oferi acces la servicii moderne de intervenție locuitorilor din sudul țării.
  • Am implementat la punctele de trecere a frontierei de stat acțiunea “Diaspora” – care a redus timpul de așteptare la frontieră.
  • Am creat un oficiu teritorial al Biroului Migrație și Azil în Gara Feroviară Chișinău – peste 600 de persoane din 34 de țări au beneficiat de servicii, fără a fi nevoie să facă o vizită suplimentară la sediul BMA.
  • Am dispus ca cele 2 autospeciale de model TOMA, donate de Turcia, pentru a dispersa mulțimea în timpul protestelor, să fie transferate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – să fie folosite la salvarea vieților omenești și la intervențiile salvatorilor și pompierilor în situații excepționale.
  • Am lansat inițiativa de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizației în construcții, astfel încât să fie reduse povara administrativă și costurile aferente.
  • Am elaborat modificări la legislația în domeniul transportului rutier, astfel încât solicitările transportatorilor să fie însoțite de reguli clare de operare și de creștere a calității serviciilor de transport rutier.
  • Am identificat suport financiar de la Agenția Internațională de Energie Atomică pentru cumpărarea aparatului linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici. Acesta va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare a pacienților, care în prezent durează luni de zile.
  • Am modificat legislația astfel încât numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice să se facă prin concurs cu criterii clare, transparente și echitabile. Această schimbare vine să crească competitivitatea, profesionalismul și integritatea celor care pretind la funcția de conducător, să excludă conflictele de interese, să asigure transparența procedurii de selecție, să excludă nepotismul și influența politicului din sistemul medical.
  • Am rectificat legea Fondurilor de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală, astfel încât, să putem majora salariile la unele categorii de personal medical și să asigurăm funcționalitatea sistemului medical.
  • Am mărit plățile pentru munca de noapte a personalului medical și non-medical încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Din 1 octombrie 2019 plățile vor crește de câteva ori în comparație cu cele existente și se vor efectua în mărime fixă ajungând până la 1 000 de lei brut pentru o tură, conform specialității și unității în care activează angajatul. Această schimbare vine să soluționeze insuficiența cadrelor medicale în turele de noapte, dar și creșterea motivației financiare, luând în considerare surmenajul personalului medical în orele de noapte dar și arderea profesională.
  • Am pregătit modificările legislative pentru majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor pentru absolvenții-medici (120 mii lei) și pentru cadrele cu studii medicale medii (96 mii lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici.
  • Cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății am modificat reglementarea și organizarea studiilor de rezidențiat, astfel încât să beneficieze atât studenții, cât și sistemul medical. Locurile de rezidențiat vor fi împărțite în baza unei concurențe loiale pe post, a rezultatelor studiilor anterioare și nu a unor criterii opace.
  • Cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății lucrăm la crearea cadrului legal pentru a permite încadrarea în câmpul muncii a absolvenților cu studii medicale universitare (după anul 6) până la admiterea în rezidențiat.
  • Cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății creăm cadrul legal pentru a permite încadrarea temporară în câmpul muncii a studenților mediciniști în calitate de personal medical mediu pe parcursul studiilor universitare începând cu anul 4 și până la finalizarea lor. Ultimele două acțiuni vor permite studenților să profeseze medicina sub supraveghere și să acopere astfel unele goluri de personal din sistemul medical.
  • Am creat portalul online al certificatelor de concediu medical, astfel încât să existe un control mai strict asupra mecanismelor de eliberare și prelungire a certificatelor medicale, care erau eliberate nejustificat în trecut. Un alt efect pozitiv al portalului va fi reducerea termenilor de procesare a datelor și plata mai rapidă a indemnizațiilor.
  • Cu susținerea Guvernului României extindem serviciile de diagnostic medical pentru copii și zonele de Nord și Sud, prin procurarea echipamentelor medicale moderne: 2 RMN, 2 TC și 2 mamografe staționare la Bălți și Cahul și 1 RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului.
  • Lucrăm la implementarea mobilității circulare a personalului medical în spitalele din România pentru medici și rezidenți din Republica Moldova.
  • Lucrăm la modificarea metodologiei de selectare a medicamentelor rambursate, luând ca model mecanismele folosite în UE. Astfel vom avea medicamente rambursate bazate pe analize și nu pe influență de lobby.
  • Analizăm posibilitatea achizițiilor comune de medicamente cu România, ca să putem procura medicamente la un preț mai mic și de o calitate de nivel european.
  • Implementăm un mecanism de monitorizare a stocului și consumului de medicamente la Agenția de Medicamente și CNAM. Astfel vom ține sub control situația și vom acționa de urgență în momentul în care un medicament dispare de pe piață.
  • Implementăm împreună cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale proiectul de eliminare a medicamentelor expirate, inclusiv cu colectarea lor de la populație în farmacii. Scopul este de a diminua impactul negativ a deșeurilor medicamentoase foarte toxice asupra mediului ambiant, în prezent medicamentele expirate sunt turnate în var și ciment, iar după cimentare aruncate la gunoiștea generală.
  • A fost inițiată cu suportul OMS procedura de analiză a metodologiei de formare a prețurilor la medicamente cu scopul revizuirii lor.
  • A fost inițiată și se află în lucru elaborarea Legii Medicamentului care vine să racordeze practicile noastre la cele europene, ținând cont de directivele EU.
  • Au fost identificate surse financiare și va fi inițiat de curând procesul de creare a Registrului Pacienților cu Diabet Zaharat, Registrul Cancerului și cel al Pacienților cu Boli Renale, registre care sunt un depozit central de date despre maladie și fiecare caz nou de îmbolnăvire. Evidența la zi a acestor grupuri de pacienți permite efectuarea analizelor referitor la screening, diagnostic, tratament și supraveghere pentru a produce intervenții cost-eficiente.
  • A fost inițiat și se află în lucru procesul de dezvoltare a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate 2020–2030. Moldova nu a avut o strategie de sănătate din 2017 când s-a încheiat Strategia de Dezvoltare SS pentru anii 2007–2017.
  • Lucrăm la procesul de modificare a cadrului legal pentru restabilirea funcționalității Agenției Naționale de Sănătate Publică. În urma reformei din anul 2018 ANSP a devenit o instituție de tip gigant cu o funcționalitate redusă care include subdiviziuni incompatibile unele cu altele așa ca Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, sau în incapacitate totală de a produce politici din lipsa de personal stabilit, așa cum de exemplu în domeniul managementului resurselor umane în sănătate.
  • Am obținut sprijinul Parlamentului pentru revenirea de urgență la dreptul de predare a 9 ore pentru cadrele de conducere din învățământul general. Vom insista și mai departe pe modificările de esență la legea salarizării unitare în sectorul bugetar, pentru a corecta greșelile comise de guvernarea precedentă.
  • Am sprijinit elaborarea și aprobarea unei noi generații de documente curriculare pentru învățământul general (curriculum pentru gimnaziu și liceu, ediția 2019), inclusiv: 19 curricula disciplinare în învățământul gimnazial, 16 curricula disciplinare în învățământul liceal. Urmează acțiuni de monitorizare a implementării curriculumului, în baza cărora se vor opera îmbunătățiri, cu participarea cadrelor didactice și cu consultarea părinților. În același context, au fost desfășurate programe de formare pentru 115 formatori naționali și 2 224 formatori locali, în cadrul programului de instruire pentru implementarea documentelor curriculare, ediția 2019, și pentru 70 de cadre de conducere, în implementarea noilor modele de plan-cadru pentru învățământul liceal.
  • Am inițiat procedura de revizuire a Regulamentului cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor pentru învățământul general, pentru a nu mai permite situații în care ajung să fie editate materiale de o calitate îndoielnică.
  • Am inițiat procedura de revizuire a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, pentru a asigura promovarea în funcții a celor mai buni profesioniști.
  • Am discutat și ne-am asigurat de sprijinul partenerilor internaționali pentru reformarea învățământului superior prin măsuri care ne vor ajuta să eficientizam modul de utilizare a resurselor alocate domeniului de la bugetul de stat.
  • Am sprijinit aprobarea Programului național pentru cercetare și inovare și am promovat o nouă abordare a finanțării domeniului cercetării, pe bază de concurs al proiectelor de cercetare. Cercetarea trebuie să se axeze pe domenii prioritare și pe subiecte care pot să contribuie la dezvoltarea socio-economică a țării.
  • Am renovat componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, care are sarcina de a nu mai permite distrugerea monumentelor istorice și prejudicierea centrului istoric al capitalei prin construcții ilegale. Membrii consiliului sunt oameni corecți și profesioniști. Nu vom permite ca asupra lor să se facă presiuni.
  • Am organizat, pentru prima dată, consultări publice cu toți cei interesați de îmbunătățirea stării de lucruri din domeniile proiectelor culturale, cinematografiei și teatrului. Oamenii din domeniu știu cel mai bine care sunt problemele și trebuie să participe la procesele decizionale.
  • Am inițiat procedura de elaborare a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director în instituțiile teatrale și concertistice. Directorii nu vor mai putea fi numiți pe criterii politice sau clientelare.
  • Am organizat, în alt format, prietenos publicului, și cu bani mult mai puțini, manifestările consacrate comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare (23 august), Zilei Independenței (27 august), sărbătorii “Limba noastră cea română” (31 august).
  • Am reușit să asigurăm depolitizarea Premiului Național al Republicii Moldova și ne-am asigurat că acest premiu se acordă pe baza de merit. Abia în acest an, premiul a fost oferit unor oameni de cultură deosebiți, printre care sunt și maeștrii Gheorghe Urschi și Lică Sainciuc, care ar fi meritat demult să-l primească.
  • Pe domeniul tineret, pe lângă alte proiecte, am sprijinit în cadrul Programului “Capitala Tineretului” mai multe activități: Școala “Cetățenia Activă” (cu participarea a 40 de tineri); Tabăra arheologică de vară “Tinerii cercetători” (cu participarea a peste 100 de tineri); Ziua Internațională a Tineretului-2019 (cu participarea a peste 1 500 tineri din republică).
  • Lucrăm la proiectul unui program național de stagii pentru tineri, pentru toate instituțiile publice, astfel încât toate persoanele care-și doresc să facă voluntariat și să acumuleze o experiență de lucru în instituțiile publice să o poată face.
  • Am inițiat procedura de auditare a instituțiilor din subordine, inclusiv a modului în care acestea gestionează patrimoniul. Astfel, la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, am descoperit spații care au fost oferite în locațiune cu bani puțini, în interesul personal al membrilor Partidului Democrat, în timp ce sportivii noștri de performanță și antrenorii lor locuiesc și se antrenează în condiții inumane. Directorul interimar al centrului a fost demis. Urmează să găsim resurse pentru renovarea Centrului.
  • Lucrăm la un mecanism echitabil de finanțare a federațiilor sportive. Acestea au nevoie să fie susținute, dar nicidecum pe criterii politice, ci doar pe bază de necesitate și performanțe.

Protecție socială și securitatea cetățenilor

  • Elaborăm modificări la Codul Muncii. Lucrăm la crearea registrului salariaților în contextul eliminării carnetelor de muncă; vor fi excluse unele documente necesare până acum la angajare, astfel încât procesul de angajare să devină mai ușor.
  • Am majorat indemnizația unică la nașterea copilului cu 1 608 lei, astfel constituind din 1 iulie 2019 7 911 lei.
  • Lucrăm la modificarea legii pentru a introduce un plafon pentru pensii, astfel încât să nu existe diferențe enorme între pensia minimă și cea maximă.
  • Negociem acordul în domeniul securității sociale cu Letonia, astfel încât să fie echivalate pensiile și recunoscute contribuțiile sociale.
  • Am aprobat și semnat aranjamentului administrativ pentru aplicarea acordului dintre Republica Moldova și Belarus privind securitatea socială. Prevederile lui vor oferi dreptul la pensie persoanelor care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Republica Moldova sau Republica Belarus.
  • Am gestionat accidentul de construcții de la Otaci și am asigurat despăgubirea persoanelor afectate – alocarea mijloace financiare sinistraților blocului de locuit din str. Prieteniei 153B, or. Otaci ca urmare a accidentului tehnic în formă de prăbușire parțială a unui tronson pe toată verticala construcției blocului locativ.
  • Lucrăm, împreună cu Inspectoratul Național de Probațiune, la implementarea obligatorie a monitorizării electronice pentru cazurile de violență în familie. Proiectul de lege a fost elaborat și urmează a fi aprobat de Guvern și Parlament în cel mai scurt timp. După adoptarea acestuia, un mecanism electronic va fi instalat la victimă și unul la agresor, astfel încât victimele violențelor în familie să fie protejate, iar orice încălcare a hotărârii de judecată să fie raportată automat la INP.
  • Au fost inițiate negocierile și semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană “Suport pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE” care acordă suport pentru participarea Republicii Moldova în cadrul programelor UE ce țin de promovare egalității de gen, abilitarea femeilor prin integrarea perspectivei de gen în politicile publice locale, precum și combaterea violenței domestice care afectează femeile și copii.
  • Am continuat implementarea proiectelor public-private pentru asigurarea militarilor și membrilor familiilor lor cu spațiu locativ. Am inițiat desfășurarea unui concurs de selectare a unui partener privat pentru construcția unor locuințe și a unor spații cu menire social-culturală în mun. Bălți, aprobat prin HG nr. 183/2018. Am oferit 164 indemnizații lunare pentru închirierea spațiului locativ militarilor prin contract ai Armatei Naționale.
  • Prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern am permis efectuarea de expertize medico-legale la Centrul de Medicină Legală în cazul anchetelor penale, ceea ce a dus la accelerarea anchetelor și economisirea banului public prin eliminarea necesității de a trimite mostre de ADN pentru analiză în străinătate, contra cost.
  • Cu suportul Uniunii Europene am dat în exploatare trei sectoare de poliție renovate, în raioanele Basarabeasca, Dondușeni și Drochia, ceea ce va duce la eficientizarea muncii poliției și o apropiere mai mare de comunitate.
  • Au fost inaugurate patru noi posturi teritoriale de salvatori și pompieri (“Bobeica” – Hîncești, “Mingir” – Hîncești, “Răzeni” – Ialoveni, “Colibași” – Cahul, Taraclia).
  • Pentru a putea fi create punctele de colectare a deșeurilor de ambalaje, baterii și acumulatori, care ulterior să fie transmise pentru reciclare sau distrugere, am inițiat consultările publice pentru modificarea legii privind plata pentru poluarea mediului și a regulamentelor pentru ambalaje și deșeurile de ambalaje, baterii și acumulatori, și a deșeurilor de baterii și acumulatori, care au fost discutate pe larg cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.

Securitatea națională

  • Am restabilit securitatea Aeroportului Internațional Chișinău – în care poliția de frontieră devenise un fel de anexă privată a companiei controlate de Ilan Șor. Au avut loc măsuri de securizare a Aeroportului, în vederea prevenirii accesului neautorizat al persoanelor și bunurilor.
  • Sistemul Afacerilor Interne a întreprins măsuri contra traficului de droguri – au avut loc 145 de percheziții în 26 raioane în acțiunea Antidrog.
  • Am participat, conform angajamentelor anterioare, în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii și am asigurat pregătirea și rotația a 53 de militari ai Armatei Naționale care participă la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, UE și OSCE.
  • Am executat 75 de misiuni de dezamorsare a unor obiecte explozive depistate pe teritoriul țării, am depistat și neutralizat 6 445 de obiecte și mijloace explozive.
  • Am dezvoltat infrastructură de păstrare și depozitare a armamentului și munițiilor, precum și procesul de management al acestuia, prin: instalarea, în comun cu Misiunea OSCE, a două containere de prim ajutor medical; instalarea, cu suportul Germaniei, a unui loc special temporar de păstrare a munițiilor la Florești; efectuarea lucrărilor de renovare la baza de păstrare tehnică a armamentului și patrimoniului, din suport oferit de Fundația “Golden West”/EUCOM (SUA), în sumă de 503 818 dolari SUA.
  • Am asigurat participarea contingentului Armatei Naționale la activitatea Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în Zona de Securitate.
  • 100 de ofițeri ai Armatei Naționale au participat la exercițiul militar Agile Hunter în California, SUA.
  • A fost anulat, începând cu 16 septembrie, mecanismul de notificare scrisă prealabilă în privința deplasărilor private în regiunea transnistreană a oficialilor din Republica Moldova.

Transparență decizională și procesul participativ

  • Susținem instituțiile mass-media să-și facă meseria în interesul oamenilor: am redus prețul cu 50% la chiria pentru presă în clădirile guvernului, am redeschis platforma de acces a presei la informații publice și am elaborat un proiect de lege pentru a oferi acces gratuit presei la informația din registrele de stat.
  • Am redeschis guvernul pentru societatea civilă: am inițiat procedura de facilitare a distribuirii 2% de către grupurile profesionale, am organizat consultări pe marginea Planului de Acțiuni al Guvernului cu societatea civilă, am aprobat și am identificat resurse din partea partenerilor externi pentru îmbunătățirea platformei particip.gov.md.
  • Am elaborat o bază de date cu proiectele finanțate din Fondul Ecologic Național, care este accesibilă publicului larg pe pagina web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Am relansat finanțarea proiectelor din Fondului Ecologic Național, excluzând factorul politic din acest proces.
  • Asigurăm transparența cheltuielilor resurselor din granturi și împrumuturi de la partenerii externi, prin publicarea datelor actualizate pe Platforma pentru Gestionarea Asistenței Externe amp.gov.md.
  • Asigurăm transparența referitoare la bugetul de stat. Toți cetățenii pot vedea cum se cheltuie banii publici pe site-ul buget.mf.gov.md.

Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională

  • În perioada de tranziție politică anevoioasă a puterii de la guvernarea precedentă, prin eforturile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene am asigurat susținerea și recunoașterea de către partenerii internaționali a noii majorități parlamentare și a guvernului legitim condus de Maia Sandu.
  • Am realizat o serie de vizite în capitalele cheie pentru asigurarea acestui sprijin internațional (Paris, Washington, Berlin, București, Bruxelles). De asemenea, în cadrul vizitei de la Paris am avut și o discuție cu reprezentanții diplomatici ai statelor G7, lucru care a contribuit la luarea unei poziții comune a acestor state privind recunoașterea noului guvern legitim de la Chișinău.
  • Prin redeschiderea canalelor diplomatice, cetățenii Republicii Moldova au avut confirmarea internațională a faptului că noua putere democratic aleasă este recunoscută în cancelariile occidentale. Acest fapt a facilitat transferul pașnic de putere și am evitat tensiuni și riscul unor violențe.
  • UE a jucat un rol activ în consultările pe marginea situației politice din Republica Moldova, în particular în contextul vizitei Comisarului European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere Johannes Hahn la Chișinău pe 3 iunie.
  • Odată cu intrarea în exercițiu a Guvernului condus de Maia Sandu, dialogul politic RM-UE a cunoscut o intensificare. Pe 19 iunie, Comisarul Johannes Hahn, a întreprins o nouă vizită de lucru la Chișinău, iar prim-ministrul Maia Sandu a vizitat instituțiile europene de la Bruxelles pe 4 și 24 iulie.
  • Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a participat în premieră în calitate de invitat special la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE (15 iulie). Au fost organizate întrevederi cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere Johannes Hahn, precum și cu partenerii de dialog din cadrul UE și NATO.
  • Reluarea dialogului politic la nivel înalt, în special cu țările Uniunii Europene (dialog care fusese înghețat în ultimii ani ai fostei guvernări), readuce cetățenilor Republicii Moldova perspective noi de dezvoltare, atât economice, cât și sociale.
  • În eforturile naționale de diversificare a surselor energetice și obținerea independenței energetice, am asigurat reluarea și accelerarea discuțiilor cu partea română pentru construcția gazoductului Iași–Chișinău, în speță am avut discuții punctuale cu omologii din România și responsabilii din guvernul de la București și companiile de distribuire a gazelor privind necesitatea rezolvării acestei chestiuni în termeni cât mai restrânși, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de gazul românesc, cât mai repede posibil. Am eliminat blocajul legat de livrarea țevilor din România pe teritoriul Republicii Moldova.
  • Pentru confortul financiar al cetățenilor noștri, atunci când călătoresc peste hotarele țării, am stabilit drept o prioritate reducerea tarifelor la roaming cu mai multe state. Purtăm discuții intense, formale și informale, cu România, Polonia, Letonia, Lituania, Ucraina, etc., pentru obținerea acestei facilități. În speță, am avut discuții punctuale cu omologii din România și responsabilii din guvernul de la București, cât și cu companiile de telefonie pentru ca acest lucru să fie posibil de obținut cât mai curând posibil. Totodată mai multor alte state le-am adresat propuneri formale pentru a demara aceste acțiuni.
  • În contextul în care din cauza relelor practici ale guvernării precedente Republica Moldova ajunsese un stat izolat și nefrecventabil, țara noastră era în pragul intrării în insolvență. Prioritatea numărul unu a MAEIE, imediat după schimbarea guvernării, a fost ca prin eforturi diplomatice în contacte cu autoritățile din UE și SUA să obținem reluarea finanțărilor externe sub formă de granturi în cea mai mare parte, esențiale pentru funcționarea normală a statului și a instituțiilor sale.
  • Au fost realizate vizite de nivel înalt atât a Doamnei prim-ministru Maia Sandu la NATO și în SUA, cât și a oficialilor de nivel înalt în Republica Moldova – Subsecretarul de Stat al SUA, David Hale, John Bolton, fostul consilier al președintelui SUA pentru Securitate Națională și Secretarul General al OSCE Thomas Greminger.
  • Crearea de funcții diplomatice consulare suplimentare, în corespundere cu necesitățile reale ale diasporei. MAEIE am inițiat, în regim de urgență, demersurile necesare pentru crearea unor noi posturi consulare. Acest lucru le va permite concetățenilor noștri aflați peste hotare să câștige timp și să economisească bani, fără să mai fie nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a-și rezolva problemele ce țin de perfectarea actelor.
// gov.md  arhivat

Moțiuni de cenzură

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova  arhivat
34 de deputați, 8 noiembrie 2019

Moțiunea de cenzură a fost aprobată de Parlament la 12 noiembrie 2019.


Moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova  arhivat
28 de deputați, 17 octombrie 2019

Moțiunea de cenzură a fost retrasă de Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova la 7 noiembrie 2019.


Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova

Anexă la Hotărârea Parlamentului nr. 145 din 12 noiembrie 2019[2]
Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu

În luna iunie 2019 Guvernul investit în condiții grele de incertitudine politică a readus speranțele cetățenilor în instituțiile statului. Cetățenii au avut speranța în aceea că administrarea treburilor statului va fi mai eficientă și transformările spre bine nu se vor lăsa așteptate. În loc să schimbe direcția greșită spre care mergea țara, actualul guvern a devenit un cabinet, care prin inacțiunea sa pe diferite direcții de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generații și viitoarelor generații de cetățeni.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, plenar a susținut Guvernul Sandu în toate inițiativele incluse în programul de activitate a cabinetului de miniștri. De asemenea, de fiecare dată am atras atenția asupra înrăutățirii situației sociale și economice a țării și faptul că unii miniștri care sunt responsabili de blocul economic și blocul social nu fac față provocărilor existente.

O provocare importantă pentru majoritatea parlamentară și Guvern a fost și este reforma justiției și scoaterea de sub influența politică a sistemului judecătoresc și a organelor procuraturii. În vederea atingerii acestui scop, în luna septembrie 2019 partidele, care au constituit majoritatea parlamentară, au semnat o înțelegere politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

În această înțelegere politică la capitolul “justiție și combaterea corupției” s-a ajuns la următoarele:

Adoptarea modificărilor la legea procuraturii în formula convenită în vederea selectării unui Procuror General independent, incluzând:

  1. preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuează de către Comisia constituită de Ministerul justiției, compusă din ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcție de judecător sau procuror, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile; încă un expert național recunoscut va fi desemnat în comisie de către președintele Parlamentului din Republica Moldova;
  2. extinderea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu 3 membri;
  3. ajustarea prevederilor referitor la vechimea necesară pentru candidații la funcția de Procuror General;
  4. instituirea unor temeiuri noi și obiective de demitere a procurorului general;
  5. sistarea concursului inițiat de CSP.

Aceste angajamente au fost respectate de majoritatea parlamentară prin adoptarea unui proiect de lege privind modificarea legii procuraturii. Conform noilor prevederi a legislației, Ministerul justiției a organizat concursul de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, unde au fost identificate 4 candidaturi. La final, ministra justiției a anulat, printr-un ordin, nereglementat de niciun act, propriul concurs de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, iar Guvernul la data de 6 noiembrie 2019 și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un alt proiect de modificare a legii procuraturii, si asta în timp ce noua lege deja în vigoare era contestată între timp la Curtea Constituțională sub aspectul constituționalității sale, concursul fiind promovat fără a se aștepta decizia acestui organ și fără a se aștepta opinia Comisiei de la Veneția pe acest subiect delicat.

Noul proiect asumat pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție. Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice inerente oricărei societăți: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui Procuror general independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția (preferind să nu o aștepte), s-a substituit Parlamentului pe un subiect de un colosal interes public, evitând dezbateri publice, a ignorat principiul transparenței decizionale și consultarea societății, și cel mai grav în actuala conjunctură, a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali de susținerea cărora s-a bucurat fără rezerve, neconsultându-i demonstrativ.

Asemenea matrapazlâcuri politice nu pot fi tolerate. Deja Guvernul Sandu se face responsabil de eșecul total al reformei justiției, opinia Comisiei de la Veneția practic a desființat reforma propusă privind evaluarea judecătorilor și restructurarea Curții Supreme de Justiție. Nu s-a făcut public raportul ODIHR prin care se critică dur reforma justiției elaborată de actualul minister al justiției prin faptul că se manipulează opinia publică în lipsa oricărei viziuni strategice previzibile.

Noul proiect de lege asumat de guvern agravează și mai mult situația dificilă în domeniul justiției. În loc să învețe lecția, Guvernul își asumă răspunderea pentru un alt proiect de lege de modificare a legii procuraturii, care ridică și mai mari întrebări de constituționalitate. Acest proiect de lege pune capăt eforturilor statului de a reforma procuratura după un model european, deoarece se încearcă a se reveni la formula veche de desemnare a procurorului general pe criterii politice. Dacă până la adoptarea legii cu privire la Procuratură nr. 3/2016 candidatura la funcția de procuror general era propusă de președintele Parlamentului, formula modificată pentru a exclude unele influențe politice asupra Procurorului General, atunci astăzi Guvernul nu a găsit alte posibilități decât să revină la formula desemnării politice a unui candidat, dar din data aceasta de către prim-ministru.

Acest proiect de lege asumat de Guvern, nu face altceva decât să ne arunce în trecut și să reducă procuratura și justiția în ansamblu la cheremul clasei politice, unor politicieni – președinți de partide. Data de 6 noiembrie 2019, va rămâne în istoria justiției ca ziua în care s-a anunțat întoarcerea armelor împotriva Justiției. Am asistat în acea zi la anularea contrar legii și regulamentului a concursului pentru selecția candidaților la funcția de Procuror General. Și tot în aceeași zi Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege din start neconstituțional, un proiect prin care se dorește ca viitorul Procuror General să devină marionetă în mâinile prim-ministrului și să execute comenzi și mofturi politice.

Și doamna prim-ministru și ministra justiției au ales satisfacerea interesului particular politic, în detrimentul interesului general al societății. Tentativa grosolană de a subordona politic procuratura de către prim-ministru dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională. Prin acest proiect de lege asumat de Guvern se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executive și celei judecătorești (procuratura făcând parte din puterea judecătorească), principiu general consfințit în Constituția RM. Acest demers intervenționist al Guvernului și prim-ministrului încalcă flagrant acordul de bună guvernare semnat de actorii politici din majoritatea parlamentară. Ca și consecință a acestei escrocherii politice, Guvernul, care a încercat să subordoneze politic Procuratura trebuie demis.

Analizând cele expuse concluzionăm:

  1. Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele acumulate și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele ale vieții societății.
  2. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției.
  3. Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție.
  4. Toate acestea determină semnatarii prezentei moțiuni de cenzură să cerem demiterea guvernului prin vot afirmativ acordat.

În această ordine de idei, în baza art. 106 și 1061 din Constituția Republicii Moldova, prevederilor art. 116–120 din Regulamentul Parlamentului, depunem moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, înregistrat la Parlament în data de 6 noiembrie 2019 cu numărul 252 și exprimăm neîncrederea în Guvernul Republicii Moldova investit.

Deputații:

  1. Vasile Bolea
  2. Victor Bologan
  3. Petru Burduja
  4. Ion Ceban
  5. Tatiana Cunețchi
  6. Alla Darovannaia
  7. Alla Dolință
  8. Vitalii Evtodiev
  9. Corneliu Furculiță
  1. Vladimir Golovatiuc
  2. Zinaida Greceanîi
  3. Alexandru Jolnaci
  4. Ivanna Koksal
  5. Anatolie Labuneț
  6. Adrian Lebedinschi
  7. Oleg Lipskii
  8. Irina Lozovan
  9. Vladimir Mizdrenco
  1. Radu Mudreac
  2. Alexandr Nesterovschi
  3. Grigore Novac
  4. Vladimir Odnostalco
  5. Gheorghii Para
  6. Alla Pilipețcaia
  7. Adela Răileanu
  8. Oleg Savva
  1. Eduard Smirnov
  2. Alexandr Suhodolski
  3. Chiril Tatarlî
  4. Oleg Teterea
  5. Bogdan Țîrdea
  6. Alexandr Usatîi
  7. Gaik Vartanean
  8. Ivan Zabunov

Adoptată cu 63 de voturi:

PSRM

  1. Vasile Bolea
  2. Victor Bologan
  3. Petru Burduja
  4. Tatiana Cunețchi
  5. Alla Darovannaia
  6. Alla Dolință
  7. Vitalii Evtodiev
  8. Corneliu Furculiță
  9. Fiodor Gagauz
  10. Vladimir Golovatiuc
  11. Zinaida Greceanîi
  12. Alexandru Jolnaci
  13. Ivanna Koksal
  14. Anatolie Labuneț
  15. Adrian Lebedinschi
  16. Oleg Lipskii
  17. Irina Lozovan

  1. Vladimir Mizdrenco
  2. Radu Mudreac
  3. Alexandr Nesterovschi
  4. Grigore Novac
  5. Vladimir Odnostalco
  6. Gheorghii Para
  7. Alla Pilipețcaia
  8. Adela Răileanu
  9. Oleg Savva
  10. Eduard Smirnov
  11. Alexandr Suhodolski
  12. Chiril Tatarlî
  13. Oleg Teterea
  14. Bogdan Țîrdea
  15. Alexandr Usatîi
  16. Gaik Vartanean
  17. Ivan Zabunov

PDM

  1. Angel Agache
  2. Vladimir Andronachi
  3. Monica Babuc
  4. Elena Bacalu
  5. Vasile Bîtca
  6. Alexandru Botnari
  7. Gheorghe Brașovschi
  8. Ghenadie Buza
  9. Andrian Candu
  10. Vladimir Cebotari
  11. Nicolae Ciubuc
  12. Dumitru Diacov
  13. Pavel Filip
  14. Ruxanda Glavan
  15. Eleonora Graur

  1. Efrosinia Grețu
  2. Ludmila Guzun
  3. Violeta Ivanov
  4. Alexandru Jizdan
  5. Ion Leucă
  6. Eugeniu Nichiforciuc
  7. Corneliu Padnevici
  8. Grigore Repeșciuc
  9. Svetlana Rotundu
  10. Oleg Sîrbu
  11. Sergiu Sîrbu
  12. Ghenadie Verdeș
  13. Vladimir Vitiuc
  14. Igor Vremea

Discursuri

Discursul Maiei Sandu în cadrul ședinței Parlamentului din 12 noiembrie 2019

12 noiembrie 2019

Bună ziua, stimați aleși ai poporului,

Vreau să vă adresez o întrebare simplă la care să vă răspundeți sincer, dacă doriți, în următoarele minute. De ce vă aflați aici? De ce sunteți deputați în Parlamentul Republicii Moldova? Cred că răspunsul la această întrebare va ghida decizia dvs. de astăzi. Și sper ca măcar unii dintre dvs. să conștientizeze responsabilitatea pe care o poartă în fața cetățenilor. Nu în fața mea, nu în fața Guvernului, în fața cetățenilor.

Iar cetățenii așteaptă 2 lucruri de la noi – să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Anume pe aceste două dimensiuni s-a mișcat cel mai mult Guvernul în aceste 5 luni. Am planificat bani în buget pentru a ajuta oamenii nevoiași și am inițiat o reformă serioasă a justiției – asta vreți dvs. să opriți astăzi? Pentru asta v-au ales oamenii în Parlament?

În Parlament zilele acestea se întâmplă, cu o rapiditate uimitoare, lucruri bizare. Mai întâi, Partidul Democrat, aflat în opoziție, nu mai vrea să dea jos Guvernul și își retrage moțiunea. Ulterior, Partidul Socialiștilor care a votat pentru acest Guvern înaintează o moțiune de cenzură pentru a scăpa de actualul Cabinet de Miniștri.

Deputații din partidul socialiștilor își construiesc moțiunea pe false acuzații despre înrăutățirea situației sociale și economice a țării și aruncă toate pietrele în Guvern.

De ce mințiți oamenii? Unde vedeți dvs. înrăutățirea situației sociale și economice? Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Pentru oamenii cinstiți am gândit un buget al solidarității care să vină în ajutorul celor nevoiași. Cetățenii nu s-au așteptat la miracole în 5 luni, ei înțeleg și apreciază un guvern responsabil, format din miniștri cinstiți, care au venit în aceste funcții pentru a face mai bună viața oamenilor.

După luni de muncă dezinteresată, încep să se vadă rezultatele. Și se pare că asta vă sperie. Ați fi preferat un guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil? Sau poate ați sperat că guvernul nu va reuși, știind foarte bine problemele grave moștenite și gaura de circa 4 miliarde de lei în buget. Vă sperie un guvern care acționează doar în interesul oamenilor și care a reușit nu doar să plătească la timp salariile și pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru 2020.

Știți de ce acest guvern are rezultate reale într-o perioadă atât de scurtă? Pentru că am muncit din prima zi și nu am pierdut timpul cu jocuri de culise și șmecherii. Ne-am apucat de lucru imediat și am îndeplinit în 2 luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste 2 miliarde de lei. În doar cinci luni! O să repet cifra – peste 2 miliarde de lei.

Acești bani au fost acordați de partenerii internaționali pentru cetățenii Moldovei, cu încredere că Guvernul îi va administra corect și transparent. Datorită reformelor implementate de noi, Republica Moldova urma să primească în luna decembrie încă 600 milioane de lei sub formă de sprijin bugetar de la Uniunea Europeană. Aș vrea să cred că niciun deputat căruia îi pasă de oameni nu ar ridica mâna pentru ca acest ajutor extern să fie oprit.

Domnilor deputați îngrijorați de situația socială, poate nu știți, dar în ultimii 4 ani peste 9 000 de persoane de vârstă înaintată din această țară primeau doar 215 lei pe lună. În timp ce reprezentanții statului în consiliile întreprinderilor de stat primeau milioane. Nu-mi aduc aminte ca cineva dintre dvs. să fi fost atunci a îngrijorat. 215 lei, domnilor deputați.

Bugetul solidarității pentru 2020, buget pe care ar fi trebuit astăzi să-l discutăm dacă v-ar păsa cu adevărat de soarta oamenilor, prevede ajutor anume pentru cei mai nevoiași. Am crescut aceste plăți acordate celor care nu au stagiu pentru a se califica la pensie mai mare la 539 de lei, ceea ce în continuare e foarte puțin pentru o persoană, dar le promitem acestor oameni că plata respectivă va crește în 2021 mai mult.

Bugetul solidarității înseamnă creșterea salariilor bugetarilor cu 10% și corectarea legii salarizării pentru a oferi creșteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajați: învățători, educatori, asistenți de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituții educaționale și pompieri.

Bugetul solidarității include creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei pe lună și extinderea programului pentru că de acesta să beneficieze 200 000 de familii.

Am inițiat un program nou – “Ajutor la Contor”. Un program de susținere a pensionarilor cu venituri mici pentru plata energiei electrice. Pensionarii care primesc mai puțin de 1 500 de lei pe lună vor primi lunar, pe durata întregului an, câte 50 lei pentru plata energiei electrice. Planificăm să oferim acest ajutor la 400 mii de oameni. Da, domnilor deputați, sunt 400 000 de persoane în această țară care primesc pensii mai mici de 1 500 de lei pe lună.

Bugetul solidarității include creșterea sprijinului pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. Alocația va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru mai mult de 26 000 de persoane.

Toate inițiativele din Bugetul Solidarității au fost gândite anume pentru a ajuta oamenii care au nevoie într-adevăr de acest ajutor.

  • Majorăm alocația pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii cu 40%.
  • Extindem dreptul la alocații lunare de stat tuturor victimelor reabilitate ale represiunilor politice, cetățeni ai RM, indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de pensii sau alocații în sistemul național.
  • Accelerăm recalcularea pensiilor tuturor persoanelor care au muncit după atingerea limitei de vârstă prin comprimarea perioadelor de recalculare de la 2027 la 2024. Înseamnă că începând cu 2024 toate pensiile vor fi recalculate automat, anual.
  • Mărim accesul la Ajutorul Social de stat la un număr de 2 400 de familii prin creșterea indicatorului de bunăstare.
  • Am planificat în Bugetul Solidarității majorarea de 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști (de la 45 mii lei la 120 mii lei) și pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medicale medii (de la 36 mii lei la 96 mii lei) care merg să lucreze în sate și orașe mici.
  • Deja am mărit plățile pentru gărzile de noapte ale personalului medical și non-medical. Din 1 octombrie 2019 plățile au crescut de câteva ori în comparație cu cele existente și personalul care, potrivit programului de muncă, își desfășoară activitatea pe timp de noapte, beneficiază de plăți suplimentare fixe care ajung până la 1 000 de lei brut pentru o tură, conform specialității și unității în care activează angajatul.
    Astfel, avem angajați din sistemul medical care ne transmit mesaje de mulțumire după ce au primit, luna aceasta, salarii cu 3–4 mii de lei mai mari. Rugați-o pe dna Nemerenco să vi le arate, să înțelegeți cât de importante au fost pentru oameni aceste majorări.
  • Am majorat indemnizația unică la nașterea copilului cu 1 608 lei, astfel ea constituind din 1 iulie 2019 peste 7 000 de lei.
  • Este în curs de elaborare un mecanism flexibil de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente pentru a reîntoarce pe piața farmaceutică circa 3 000 de medicamente ale producătorilor europeni, care au plecat din Republica Moldova în perioada 2016–2019, ce a redus semnificativ accesul populației la medicamente calitative și a contribuit la creșterea cu circa 5% a cheltuielilor private pentru sănătate doar în doi ani.
  • Începând cu 1 decembrie 2019 extindem lista de medicamente compensate cu introducerea medicamentelor noi pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, osteoporozei, diabetului zaharat, sclerozei multiple și pentru tratamentele efectuate în staționarul de zi.
  • Am identificat suport financiar de la Agenția Internațională de Energie Atomică în sumă de 600 000 euro și încă 500 000 euro asigurați de Ministerul Finanțelor pentru procurarea unui aparat linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici care va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare pentru pacienți.
  • Am eliminat monopolul în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu, reducându-se termenul de 25 ani al parteneriatului public-privat, și am eliminat exclusivitatea unui singur agent economic în contractarea serviciilor de dializă în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Știți foarte bine cine avea acest monopol și făcea bani nebuni din tragedia oamenilor.
  • Am identificat și agreat surse financiare în sumă de 10 milioane de euro din partea Guvernului României pentru extinderea serviciilor de diagnostic medical pentru copii și populația din zonele de Nord și Sud, pentru procurarea echipamentelor medicale moderne: 2 echipamente de rezonanță magnetică (RMN), 2 tomografe computerizate și 2 mamografe staționare pentru zonele de Nord și Sud și 1 RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului.

Toate aceste probleme au început să fie rezolvate, rând pe rând. Pentru că noi alocăm mai puțin timp pentru vorbe despre domeniul social și ne concentrăm pe modalități concrete de a ajuta oamenii nevoiași. Acest Guvern a planificat îmbunătățiri în situația socială într-un timp record, inclusiv datorită unor importante surse de finanțare din exterior – Uniunea Europeană, Guvernul României, Banca Mondială și alții. De ce ați vrea să scăpați de noi? De ce, domnilor deputați, ați intenționa să dați jos un Guvern credibil în fața donatorilor și onest în fața oamenilor? De ce vreți să opriți toate aceste proiecte?

Spuneți că se înrăutățește situația economică?

Guvernul Maia Sandu

Domnilor deputați, nu e posibil să nu știți. Situația economică ajunsese la un nivel dezastruos – offshore-uri, scheme, furturi din banii publici – toate sărăceau bugetul și oamenii. În aceste 5 luni ne-am concentrat pe demonopolizarea sectoarelor economice, eliminarea practicilor neloiale pe piață, scoaterea de sub practici criminale a mediului de afaceri și oprirea schemelor:

  • Am analizat privatizările problematice și cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului la Metalferos, Calea Ferată, Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei, Fabrica de sticlă. Este o listă lungă. Dosarele pe cazurile Aeroportului, Air Moldova, Arena Chișinău, Gărilor și Stațiilor Auto și Tutun-CTC au fost expediate procurorilor.
  • Am lucrat pentru a elimina monopolul la exportul de metale, care a favorizat atâția ani compania “Metalferos”, am eliminat monopolul la exportul de nuci. am găsit soluții pentru demonopolizarea pieței de cereale și exportului de cereale, în pofida faptului că cei de la Consiliul Concurenței se fac a nu vedea aceste monopoluri. Aceste acțiuni au menirea de a liberaliza piața și de a sprijini producătorii și exportatorii de bună credință din Republica Moldova
  • În sectorul energetic, am accelerat construcția gazoductului Iași-Chișinău, astfel încât Moldova să poată beneficia de gaze din România începând cu anul 2020. Totodată, am obținut 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, pe linia Vulcănești-Chișinău.
  • În aceste 5 luni au fost relansate toate proiectele investiționale cu suport financiar de la Banca Mondială, BERD, BEI, UE și alți parteneri de dezvoltare în domeniul securității energetice, infrastructurii rutiere, agricultură, dezvoltare regională, educație, sănătate, justiție, proiecte care au fost blocate timp de ani de zile.
  • Am negociat mărirea cotelor de export la produsele agro-alimentare către UE fără taxe vamale. În urma negocierilor am reușit să dublăm cota la struguri (de la 10 000 tone la 20 000 tone), am majorat cu 50% cota la prune și am obținut o cotă de 1 000 tone la cireșe. Noile cote vor intra în vigoare după ratificarea de către UE în anul 2020.
  • Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, am extins programul de sprijinire a femeilor în afaceri, dar și alte programe de sprijin pentru antreprenori. Pregătim cadrul normativ pentru reglementarea activității de antreprenor individual, care va înlocui sistemul învechit de patente, am lansat discutarea reglementării activității de finanțare colectivă, ce poate impulsiona dezvoltarea și finanțarea afacerilor mici.
  • În aceste 5 luni am pornit discuții în mai multe domenii-cheie, ce pot aduce beneficii oamenilor: pregătim planul investițional pentru deschiderea unui nou aeroport regional în Moldova pentru zborurile low-cost, discutăm reducerea tarifelor de roaming cu România și multe altele.
  • În energetică, transport, construcții, facem radiografia situației din sector, eliminăm barierele impuse artificial, găsim soluții pentru deschiderea accesului pe piață pentru operatorii de bună credință, îmbunătățirea calității serviciilor și reglementarea acestora în interes public. Ne-am apucat să facem regulă.

Oameni de afaceri se simt liberi și știu că nimeni nu va veni să le preia afacerea. Investitorii străini ne vizitează tot mai des, dar așteaptă să vadă dacă reformele în justiție sunt doar lozinci frumoase sau dacă totuși vor deveni realitate. Organizațiile internaționale și-au revizuit prognozele de creștere economică în direcția creșterii.

Vi se pare puțin, domnilor deputați? Poate pentru dumneavoastră aceste lucruri nu înseamnă mult. Pentru noi însă acestea sunt mii de familii și zeci de mii de oameni care vor trăi mai bine. Pentru noi sunt dovezi ale faptului că Guvernul acesta luptă cu schemele care sărăcesc bugetul și asigură oportunități de dezvoltare pentru antreprenori.

În 2020 urmează a fi lansate proiecte în valoare de 838 de milioane de euro în toate domeniile. Vă ofer doar câteva detalii: 300 de milioane de euro pentru două spitale noi regionale, unul la Bălți și altul la Cahul, 200 de milioane de euro pentru depozitarea și sortarea deșeurilor solide pe întreg teritoriul țării, 80 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică și multe altele.

Acest guvern și-a propus să facă regulă atunci când și-a început mandatul – în administrația publică, în întreprinderile de stat, în achiziții publice, pe piața medicamentelor și produselor petroliere, la vamă și Fisc, în agențiile de reglementare. În 5 luni de zile, am reușit să obținem niște rezultate. Am închis niște robinete de la vamă pe unde se scurgeau bani și alte resurse în buzunare și pe conturi private. Am oprit scheme de stoarcere de bani din Moldtelecom, Calea Ferată, ANSA și întreprinderi de stat. Am oprit achiziții frauduloase de medicamente și echipamente. Am promis că facem ordine și asta facem.

Documentăm zilnic abuzuri, nereguli, încălcări de legi și scheme criminale. Sunt sute de sesizări trimise la procuratură de colegii mei de la ministere, agenții și Corpul de Control al prim-ministrului. Dar numai cu documentarea nu ajungem departe. Avem nevoie de justiție.

Avem nevoie de o procuratură eficientă ca funcționarii corupți să fie arestați și închiși, nu să ne chinuim noi să inventăm metode pentru a-i demite, suspenda sau ține departe de banul și proprietatea publică. De aceea, reforma justiției este piatra de temelie a programului Guvernului ACUM.

Viziunea blocului ACUM e cunoscută – noi ne dorim o justiție adevărată. Noi ne dorim procurori eficienți și judecători care iau decizii în numele legii. Noi ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. E simplu. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM.

Da, domnilor deputați socialiști, cei care v-au ales pe dvs. își doresc și ei o viață mai bună, o justiție adevărată, un guvern și un parlament eficiente. Credeți că cei care v-au ales să-i reprezentanți în Parlament vor ca voi să faceți alianță cu PD-ul pentru a da jos acest Guvern? Sau poate credeți că ei nu vor dreptate? Vor și ei, ca toți cetățenii, un procuror onest, care să-i judece egal pe toți.

Oamenii sunt obosiți și de alegeri peste alegeri și de haos. De ce vreți, domnilor deputați, să vă trădați proprii alegători?

Noi, cei din blocul ACUM, am promis tuturor cetățenilor dreptate. Noi nu ne temem de justiție adevărată. În 5 luni în Parlament ați văzut cine suntem. Nu avem palate, nu avem proprietăți de milioane, nu avem automobile de lux. Noi ne-am angajat să oferim oamenilor o justiție adevărată.

Întrebarea mea către celelalte fracțiuni este următoarea: care este viziunea voastră asupra justiției?

Justiția acaparată înseamnă protecție pentru hoți și nedreptate pentru oameni. Înseamnă procurori care atacă oponenții politici și criticii partidului, la comandă. Justiția inventa dosare pe primari și deputați ca să îi convingă să adere la anumite partide și a anulat alegeri câștigate democratic de opoziție. O astfel de injustiție a cunoscut poporul nostru prea multă vreme. Anume contra acestei nedreptăți instituționalizate am protestat alături de cetățeni – a protestat blocul ACUM și a protestat o perioadă scurtă și PSRM.

Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică eficientă – suspendarea președintelui Republicii Moldova pe 5 minute pentru a promova proiectele pe care acesta refuza să le promulge. Nu țin minte de câte ori a fost Igor Dodon suspendat pe cinci minute, de 5 sau 6 ori, domnule Bolea, mă puteți ajuta? Nu țineți minte nici Dvs.? De multe ori.

Și oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon a fost atât de tăcut în trecut și este atât de vorbăreț acum. Președintele Dodon în trei luni a criticat acest Guvern mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani. De ce tăcea când era suspendat pentru 5 minute, de ce nu se putea proteja de injustiția lui Plahotniuc nici pe sine, nici pe colegii săi socialiști?

Justiția controlată de Plahotniuc a intoxicat toată țara – sunt convinsă că mulți dintre dvs. cunosc foarte bine această armă și au trăit în frică ei înșiși mult timp. O astfel de stare de lucruri nu poate fi continuată. Justiția trebuie să devină liberă, așa încât toți oamenii din această țară să poată fi liberi.

Asta își doresc cetățenii. În ultima vreme, am ajuns să înțeleg că viziunea alegătorilor socialiști și a unor deputați PSRM diferă de viziunea președintelui Dodon.

În iunie Dodon se temea de justiția lui Plahotniuc. Se temea de înregistrările pe care acesta le-a scurs în presă, de amenințările cu dosare penale pe trădare de patrie și acte de corupție, vedeam asta. Dar în consultări și în public, viziunea domnului Dodon era foarte civilizată și corectă. El spunea că el, ca și noi, dorește o justiție independentă și curățată de corupție. El spunea acest lucru inclusiv alegătorilor socialiști pe care vedem că iarăși îi trădează.

Îi trădează, da. Pentru că în loc să lupte pentru o justiție adevărată, el ar vrea să o vadă din nou sub control. Ați picat prea multe teste ca să vă mai pot crede pe cuvânt. Ca să vă mai poată crede alegătorii voștri care își doresc dreptate.

Ați picat testul Curții Constituționale atunci când președintele acestei Curți a fost ales un membru al Partidului Socialiștilor. Ați picat testele comisiilor independente atunci când reprezentanții voștri au oferit note în mod orchestrat favorizând un anumit candidat. La organizarea concursului pentru funcția de Procuror General ați picat testul final – când ați manipulat rezultatele concursului și ați reușit să strecurați în lista finală candidați confortabili și lipsiți de integritate.

Ați picat testul atunci când ați început să oferiți garanții și să adunați în jurul vostru oamenii corupți din justiție. Ați picat testul atunci când ați început să căutați scenarii alternative acestui Guvern, când ați înțeles că noi chiar facem pași concreți și hotărâți în direcția unei justiții adevărate.

De aceea, vă întreb încă o dată, stimați deputați socialiști: care este viziunea dumneavoastră asupra justiției de care au nevoie cetățenii Republicii Moldova?

O justiție independentă și corectă sau o justiție cu telecomandă? O justiție care se curăță de corupți sau o justiție în care corupții au protecție politică în continuare? O justiție în care hoții stau la închisoare sau o justiție în care hoții de miliarde rămân nepedepsiți?

Cred că azi veți răspunde la aceste întrebări cu votul dvs. Cu fapta.

Dar ceea ce e important pentru mine și colegii mei nu sunt declarațiile publice, ci acțiunile voastre. Pentru că declarațiile sunt frumoase, dar acțiunile reale sunt asemenea acestei moțiuni de cenzură.

O moțiune de cenzură apărută din frica de un Procuror General independent. O moțiune de cenzură apărută din frica de un Guvern care livrează rezultate.

Domnilor deputați, poate e timpul să luați decizii pornind de la interesul celor care v-au votat? Astăzi sunteți liberi. Nimeni nu stă cu dosare deasupra voastră, cu amenințări, cu șantaj.

Voi vă decideți viitorul. Dar votul de azi nu e numai despre voi. Votul de azi e, în primul rând, despre cetățenii Republicii Moldova și despre viitorul lor.

Votul de azi înseamnă un vot contra Bugetului Solidarității la care am lucrat în ultimele luni. Votul de azi înseamnă un vot contra suportului bugetar al UE pe care îl primim în fiecare lună. Votul de azi înseamnă o lovitură asupra tuturor angajamentelor pe care acest Guvern le are cu Ucraina, România și Bulgaria pentru a asigura țara cu gaze naturale.

Credeți că Igor Dodon poate rezolva probleme ce țin de energetică și aprovizionarea cu gaze naturale la Kiev? Credeți că un Guvern minoritar votat de socialiști va obține sprijinul României pe proiectele sociale și de infrastructură? Credeți că Uniunea Europeană va aplauda votul vostru de azi în Parlament? Gândiți-vă la cetățeni, domnilor deputați. Gândiți-vă și la alegătorii voștri care nu pentru asta v-au votat. Veți da lor socoteală pentru votul de azi.

Sunt convinsă că există deputați cărora le este frică de un Guvern ce vine în ajutorul oamenilor nevoiași și promite o justiție adevărată. Oare chiar majorității deputaților le este frică?

E o mare responsabilitate acest vot. Sper să aveți puteri să o duceți până la sfârșitul carierei voastre politice. Și să puteți privi în ochi oamenii care așteaptă de la voi o viață mai bună, nu alegeri anticipate sau guverne minoritare, formate din frică, iresponsabilitate și interese personale.

Numai bine.

// gov.md  arhivat

Discursul prim-ministrului Maia Sandu înainte de votul pentru moțiunea de cenzură

12 noiembrie 2019

Din discursurile dvs. am înțeles ca sunteți împotriva justiției. Am înțeles că sunteți împotriva oamenilor acestei țări pentru că ați uitat că trebuie să slujiți poporul. Și nici măcar nu aveți curajul să vă asumați această răspundere și acest vot. Sunteți atât de lași, încât nu puteți să spuneți pe față că votați împotriva guvernului pentru că vă este frică de justiție adevărată.

Astăzi nu ați trădat doar un Guvern care apără interesele oamenilor. Ați trădat fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine. Prea mulți dintre voi au trădat acest popor de multe ori – când sărăceați țara prin scheme, când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când ne-ați alungat rudele și prietenii în afara țării, când v-ați supus justiția și instituțiile pentru a vă acoperi abuzurile. Sau când ați închis ochii și ați permis ca aceste lucruri să se întâmple.

Știu că printre voi sunt și câțiva oameni care pun preț pe onestitate și cu care am colaborat bine. Vă cunosc personal și cred că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă astăzi. Din păcate, nu a fost suficient pentru a-i putea opri pe cei care s-au speriat că vor răspunde pentru ilegalități. Pe cei care s-au speriat de un Guvern care a pus dreptatea, onestitatea și nevoile oamenilor în capul mesei.

Vouă, celor speriați, mă adresez. Nu v-ați săturat de furat? Nu ați obosit de scheme? Nu vă trag la pământ șmecheriile și trădările? Vă vedem. Toți oamenii vă văd.

V-a speriat gândul că, de acum încolo, veți pierde controlul asupra justiției. Nu vă place justiția liberă. Preferați averile mari, mașinile scumpe și jocurile murdare pe seama oamenilor, dar nu sunteți pregătiți să plătiți pentru asta.

Însă acest popor iubește libertatea. Acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc din țară. Acest popor va fugări orice impostor care le calcă în picioare demnitatea și libertatea.

Înțeleg. V-ați speriat.

Când Guvernul a oprit schemele de corupție din care vă hrăneați ilegal ani la rând, v-ați speriat. Când Guvernul a pus punct licitațiilor dubioase din care extrăgeați venituri grase, necuvenite, v-ați speriat. Când Guvernul a început să facă regulă în vamă, v-ați speriat. Când Guvernul s-a angajat să găsească un Procuror General care să bage hoții la închisoare în loc sa execute comenzi politice, v-ați speriat atât de tare, încât vreți să dați jos Guvernul.

Ați uitat însă un lucru important – puterea acestui Guvern este în oameni. Acești oameni au dat jos o dictatură. Ei vor da jos pe oricine le încalcă voința.

Voi, cei care v-ați speriat atât de tare, nu faceți înțelegeri pentru a proteja interesul cetățenilor. Voi faceți înțelegeri pentru a vă proteja pe voi. O să ziceți că și noi am făcut înțelegere? Da. Am făcut. Pentru a scăpa țara de ciumă. Știam ce facem. Nu eram naivi. Știam că intrăm într-o guvernare extrem de complicată. Știam că unii dintre voi au fost complicii lui Plahotniuc. Știam că riscăm să ne compromitem imaginea.

Însă noi nu facem politică pentru imagine – Plahotniuc trebuia oprit înainte ca să transforme țara într-o moșie personală, de care poate dispune cum vrea. Și l-am oprit. Noi am făcut coaliție ca să salvăm oamenii de teroare și să prevenim o dictatură. Voi vreți să vă salvați interesele personale. Noi am creat o majoritate parlamentară pentru a salva oamenii de sărăcie. Voi vreți să vă salvați averile și palatele.

Da, cred că se află aici și din cei care nu vor să intre în jocuri murdare, care își doresc să avem instituții funcționale, care apreciază eforturile noastre de a curăța justiția. Îmi pare rău că vă lăsați folosiți, că nu puteți opune rezistență celor speriați de intenția Guvernului de a construi o justiție adevărată.

Astăzi, cei speriați sunt mai mulți. Nu cred că ei au mustrări de conștiință. Ei iau în derâdere moralitatea, onestitatea. Caută mereu să deturneze procesele democratice, să joace prin șmecherii, să facă înțelegeri pe la spate. Și când au văzut că noi nu mergem la șarlatanii, că nu ne pot corupe, că noi nu ne vindem, că nu putem fi luați cu interese personale, s-au sfătuit cum să scape de noi.

Ați decis să scăpați de noi când am adus bani în țară, am deschis ușa capitalelor europene pentru Moldova, am pornit schimbarea din temelie a țării. Ați decis să scăpați de noi când am oprit furturile din banul public. Dar cel mai grav, v-ați sfătuit să scăpați de noi când am început să facem viața mai bună pentru oameni – să distribuim bani din buget pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași, să mărim asistența socială, să creștem salariile oamenilor.

Unde s-au mai văzut democrați care să voteze împotriva democrației și socialiști care să voteze împotriva ajutorului social?

Nu v-ați hotărât să scăpați de noi ca să faceți un bine țării și oamenilor. Voi vreți să continuați schemele nestingherit, iar noi vă punem piedici. Voi vreți să trăiți în lux pe spatele cetățenilor, iar noi închidem robinetul prin care furați cu nemiluita. Pentru că vreți să nu vă dea nimeni peste mână când furați.

Când ați auzit că va veni un procuror liber, ați început să vă zvârcoliți. V-ați arătat adevărata față. Pentru că fără un procuror independent, sperați să puteți fura iar și iar. Sperați să puteți trăda de câte ori aveți nevoie.

Noi știam ce apucături aveți. Dar am mers înainte pentru că misiunea noastră era să construim justiție adevărată. Să avem un Procuror curajos care să facă ordine și să oprească hoții care sugrumă Moldova.

Vreți să dați jos Guvernul, sperând că așa vă veți salva. Poate veți răsufla ușurați o vreme. Dar fiecare primește justiția pe care o merită. Unii plătesc păcatele repede, alții fug, dar mai devreme sau mai târziu toți răspund pentru faptul că-și bat joc de un popor întreg. Poporul nu uită.

În iunie, pe întuneric, unii dintre voi, înfricoșați să treacă strada de la Președinție la Parlament, au decis, în ultima clipă, să i se opună lui Plahotniuc. Astăzi, pe lumină și în democrație, ați prins curaj și ați întors spatele poporului. Astăzi poporul a înțeles: Plahotniuc nu era singurul vinovat, de vină au fost toți cei care l-au urmat.

Moldova nu a căzut și nu va cădea. Va cădea – dacă asta veți decide – un Guvern al poporului.

Am ajuns la un moment de răscruce în istoria țării noastre. Am văzut cum prin curaj se poate câștiga libertatea. Cum demnitatea unui popor poate face ca cel mai puternic zid să cadă. Cum prin rezistență poate fi dărâmat un regim plin de teroare. Am văzut că este posibil.

Am înțeles foarte bine cine și ce reprezintă. Refuzăm să fim părtași într-un joc în care noi încercăm să stabilim reguli clare și previzibile, iar partenerii de coaliție le folosesc pentru a captura o instituție de stat sau alta.

Astăzi, a devenit clar că lupta se duce între cei care vor să controleze instituțiile, justiția și procuratura pentru a se îmbogăți ilicit prin scheme și șmecherii, ținând Moldova în sărăcie și deznădejde, și cei care luptă pentru instituții, pentru justiție și procuratură libere și corecte, care ar servi drept temelie pentru creștere economică, atragere de investiții, crearea unei societăți libere și prospere.

Astăzi aveți de luat o decizie pentru care o să răspundeți în fața propriilor alegători și în fața cetățenilor Republicii Moldova.

// gov.md  arhivat

Prezentarea proiectului pentru modificarea Legii Procuraturii în Parlament

8 noiembrie 2019

Cu cinci luni în urmă, ne-am adunat în această sală. Am făcut împreună un lucru care atunci părea imposibil. Majoritatea parlamentară, formată pe 8 iunie, a fost creată cu obiectivul de a elibera țara din captivitate, de a elibera justiția, mass-media și instituțiile statului.

Asta am promis oamenilor atunci când am mers în campanie în sute de sate și zeci de orașe ale Moldovei. Pentru asta am acceptat guvernarea în condiții extrem de grele. Curățarea justiției a fost și rămâne scopul numărul 1 al activității noastre.

Doar dacă drepturile oamenilor sunt apărate, legile respectate, iar cei care încalcă legile sunt pedepsiți, doar așa putem construi o țară în care oamenii vor să trăiască omenește: cu nivel de trai demn, cu infrastructură bună, cu investiții sigure și speranță de viață în creștere. Pentru asta avem nevoie de justiție independentă și funcțională, de justiție adevărată. E crucial ca acest mecanism să funcționeze.

Reforma justiției nu este moftul meu personal. E promisiunea pe care am făcut-o oamenilor, iar eu îmi respect promisiunile. Oamenii cer dreptate – pentru asta suntem aici.

Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituțiile statului își găsesc câte un stăpân nou. Am căutat să fim corecți, incluzivi până acum – și unde am ajuns? De fiecare dată s-a intervenit. S-au găsit metode, trucuri ingenioase, scheme și șiretlicuri.

Am remarcat intervențiile de la acele concursuri, ele ne-au nemulțumit, dar am considerat atunci că putem trece cu vederea acele derapaje pentru ca majoritatea să poată munci împreună pentru a face regulă în justiție.

Da, noi am făcut anumite compromisuri. Le-am făcut pentru a reuși să îndeplinim obiectivul principal – o Procuratură independentă, o justiție adevărată. Lupta pentru Procurorul General este ultima redută. Este linia roșie. În această preselecție nu pot admite niciun derapaj – rolul procurorului general este prea important pentru sistemul justiției, iar ingerințele rău intenționate ne pot costa pe toți – pe cetățenii Republicii Moldova – prea mult.

Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiției, le-am văzut cu toții. Am avut și o sumedenie de procurori aleși prin mecanisme serioase. Au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiția de tentative de capturare – Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională.

Și totuși efectul acestor intervenții s-a lăsat așteptat – bunele intenții nu au produs rezultat, fiind neutralizate de înțelegeri politice ascunse.

Funcția de procuror a fost tranzacționată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni dintre politicieni nu-și asuma răspunderea pentru ele. Politicienii arătau cu degetul unul la altul și se acopereau cu declarații despre falsa independență a procurorului.

Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor.

În acest sens, mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea Procurorului General trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea Procurorului General cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri.

Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a Procurorului General pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului.

În aceste câteva luni de coabitare politică, ați avut ocazia să mă cunoașteți bine. De aceea, știți că sunt sinceră atunci când declar că o voi face anume pentru că vreau să avem un procuror cu adevărat independent, nu unul politic.

Eu voi da socoteală în fața oamenilor, de aceea sunt cea mai interesată ca următorul Procuror să se subordoneze doar legii și Constituției, nu unui stăpân. Angajamentul meu este să avem un procuror liber.

Sarcina noastră principală este să construim un stat pentru oameni. O justiție adevărată și funcțională este cheia pentru ca un asemenea stat să poată fi construit.

Ați văzut cu toții proiectul de lege pe care îl prezint azi. Iată ce prevede acesta:

Prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General, în funcție de pregătirea și abilitățile lor profesionale, de integritate și de alte calități personale, și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.

Altfel spus, prim-ministrul înaintează o listă scurtă de candidați către CSP. Ulterior, CSP poate alege unul dintre cei propuși de prim-ministru și propune candidatul la funcția de procuror general președintelui țării. Mecanismul este similar cu cel propus și votat în luna septembrie, și prevede suficiente măsuri de echilibrare a instituțiilor implicate.

Legea mai prevede că instituțiile responsabile vor fi obligate să prezinte toate informațiile pe care le dețin pentru a verifica integritatea candidaților.

O altă prevedere a legii este că prim-ministrul poate institui o comisie pentru evaluarea activității Procurorului General, în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, de orice natură, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor.

Ne propunem să promovăm oameni profesioniști și integri pentru funcția de Procuror General. Buna funcționare a Procuraturii depinde de curajul, viziunea și integritatea Procurorului General și de capacitatea tuturor angajaților acestei instituții de a-și face treaba corect, după litera și spiritul legii, în interes public.

Doar așa Procuratura va câștiga încrederea oamenilor.

// gov.md  arhivat

Discursul prim-ministrului Maia Sandu din cadrul ședinței Guvernului

6 noiembrie 2019
Discursul prim-ministrului Maia Sandu din cadrul ședinței Guvernului din 6 noiembrie 2019

Vă cer sprijinul pentru a introduce în agendă și a susține un proiect important, care va determina viitorul justiției din Republica Moldova.

Este vorba din nou despre legea procuraturii. Știm cu toții că oamenii cer un Procuror General al Dreptății. Justiție adevărată am promis atunci când am acceptat să fiu prim-ministru. Acest obiectiv a stat la baza creării și menținerii majorității parlamentare – eliberarea țării din captivitate și construirea unei justiții adevărate, astfel încât Moldova să nu mai poată fi acaparată niciodată de tot felul de găști.

Doar prin asigurarea unei justiții adevărate, în care judecătorii judecă drept, iar procurorii bagă hoții la pușcărie, guvernul poate mări salariile și pensiile, construi spitale și grădinițe, face drumuri calitative și durabile, poate reda încrederea oamenilor în țara lor.

Putem avea drumuri bune când companiile câștigă licitațiile prin corupție și nimeni nu este pedepsit? Putem avea o alimentație sănătoasă în școli și grădinițe când firmele care ne intoxică copiii sunt protejate? Putem avea medicamente ieftine când monopolurile de pe piață sunt menținute cu bună știință? Putem atrage investitori străini, putem să deschidem afaceri și să garantăm că nimeni nu le va prelua folosindu-se de justiția coruptă?

Nu. Fără justiție nu ne mișcăm din loc. Dimpotrivă, pierdem în fiecare zi oameni, oameni dezamăgiți, nedreptățiți, care aleg să-și trăiască viața în țările unde le este garantat acest drept fundamental: accesul la un proces echitabil, accesul la justiție.

Reforma justiției nu este un moft personal al meu. Este unica modalitate prin care putem oferi o viață mai bună oamenilor aici, acasă. Oamenii înțeleg asta, ei cer dreptate – pentru asta suntem aici.

Funcția de prim-ministru este secundară pentru mine în comparație cu misiunea de a construi un stat de drept, de a asigura că avem o justiție adevărată. Am dus o luptă grea și lungă, am făcut și compromisuri ca să îndeplinim această misiune. Nu o putem rata. Țara are nevoie de un Procuror General onest, corect și curajos.

Din păcate, procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror a fost viciat. Am văzut probele prezentate de doamna Ministru Stamate. Am optat pentru o comisie independentă și pluralism de opinii. Dar, într-un final, responsabilitatea pentru acest proces ne aparține. Trebuie să ne asumăm schimbarea radicală de care avem nevoie cu toții.

Propun includerea în agendă a unui proiect de lege care oferă această soluție.

Articolul 17 alin.(5) din legea procuraturii se va expune în următoarea redacție:

În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează conform procedurii aprobate potrivit alin.(3) cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.

Altfel spus, prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidați la funcția de Procuror General către CSP. Ulterior, CSP va alege unul dintre cei înaintați de prim-ministru și va propune candidatul la funcția de procuror general președintelui țării.

Oamenii cer de la guvern, de la mine ca prim-ministru, să le asigurăm o viață mai bună și dreptatea mult așteptată. De aceea am decis să-mi asum răspunderea politică pentru identificarea unor candidați la funcția de procuror general în care să am încredere maximă că vor lucra pentru oameni.

Am un mesaj pentru procurori. Știu că mulți dintre dvs. au fost nevoiți să lucreze într-un sistem putred, cu acoperire politică, executând comenzi de sus. Înțeleg că de multe ori nu ați avut de ales, că ați rezistat cum ați putut. Noi NU vrem să ne răzbunăm. Dimpotrivă. Vrem să puteți lucra liber, să aveți condiții pentru că să faceți dreptate oamenilor.

Dumneavoastră înțelegeți că trebuie să începem o nouă pagină, o pagină curată în istoria justiției Republicii Moldova, trebuie să pornim la drum având încrederea cetățenilor. Procurorul General va putea lucra cot la cot cu dumneavoastră doar dacă oamenii vor crede în el, în onestitatea și curajul lui.

Sarcina noastră principală este să construim un stat pentru oameni. Iar justiția este cheia pentru ca un asemenea stat să poată fi construit. Vă rog să susțineți proiectul de lege pe care îl propun astăzi. Să pășim siguri înainte știind că facem ceea ce trebuie.

// gov.md  arhivat

Discursul Maiei Sandu la învestirea Guvernului

8 iunie 2019

Onorată asistență,
Stimați deputați,
Dragi cetățeni!

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 8 iunie 2019

Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție. Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății. Astăzi, deputații s-au unit, în ciuda tuturor diferențelor, pentru a pune capăt unui regim odios și pentru a îndeplini dorința oamenilor care au ieșit la vot pe 24 februarie.

Astăzi începe procesul de curățare a Republicii Moldova, de construire a unui viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări. Prezentul program de guvernare este, în primul rând, o viziune despre cum scoatem țara din captivitate, cum deconstruim acest sistem infect, consolidat cu mare grijă de-a lungul anilor. Nu va fi ușor. Dar noi nu am venit în politică pentru că e ușor, ci pentru că trebuie. Am ajuns în acest moment după multe sacrificii, după decizii extrem de complicate pentru toți. În mod normal, nu ne-am putea asuma un asemenea risc și o guvernare în condiții de incertitudine, însă noi nu trăim în timpuri normale.

Trăim poate cea mai dificilă perioadă pentru Republica Moldova. Justiția capturată, corupția, cumetrismul și conflictele de interese, tăinuirea informației, încălcarea flagrantă a drepturilor omului, subordonarea tuturor instituțiilor statului unui singur partid și, în mod special, voinței unui singur om. Minciuna ridicată la nivel de politică de stat, manipularea, șantajul, intimidările, denigrările, coruperea – toate aceste instrumente ale actualului regim au dus la degradarea și îndepărtarea de la principiile statului de drept și alunecarea vertiginoasă spre dictatură.

Oamenii au încetat să mai creadă în instituții, în legi și în puterea lor de a schimba lucrurile și au ales să plece cu sutele de mii. Avem o țară golită de cei mai activi cetățeni. Dezbinarea a luat locul unității naționale. Încrederea reciprocă între oameni a fost distrusă de un regim corupt, care folosește cetățenii doar în scop electoral, divizându-i, determinându-i să lupte unul împotriva altuia. Regimul a alimentat ura și ne-a împărțit în categorii. Însă noi suntem cetățenii aceleiași țări, cu aceleași probleme și speranțe de viitor.

Astăzi punem punct acestui război împotriva propriilor oameni și unul împotriva altuia, astăzi avem șansa unui nou început, astăzi se votează un Guvern în circumstanțe fără precedent în istoria Republicii Moldova. Forțe politice cu viziuni diferite au votat pentru demontarea sistemului oligarhic care sufocă întreaga țară. Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat de drept, și crearea unei instituții de stat democratice și funcționale. Dar trebuie să fim sinceri cu cetățenii noștri, acest Guvern va fi pus la grele încercări și va guverna în regim de criză. Există divergențe între forțele politice din această sală pentru a implementa și va fi greu să se implementeze plenar programele electorale ale acestora. Nu putem fi siguri nici de durata mandatului acestui guvern, însă putem fi siguri de un lucru: echipa care își asumă această sarcină dificilă are suficient curaj, pricepere și dragoste de țară ca să înceapă schimbări profunde și necesare pentru cetățenii Republicii Moldova.

Da, acest Guvern poate fi demis oricând, dar avem încrederea că deputații actualului Parlament nu vor merge împotriva propriilor cetățeni, deoarece lucrurile pe care le vom face în Guvern vor fi pentru binele fiecărui cetățean.

Programul de guvernare se bazează pe trei priorități:

Prima: eliberarea statului din captivitate prin implementarea pachetului antioligarhic, curățarea tuturor instituțiilor statului de oameni corupți și vulnerabili, și înlăturarea definitivă de la putere a oligarhilor.

A doua prioritate: scoaterea țării din izolare internațională și relansarea dezvoltării economice. Vom restabili încrederea partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova și, în special, în guvernare, vom readuce finanțarea externă pentru ca să putem asigura investiții în toate domeniile economice și pentru a putea finanța proiecte sociale. Vom accelera reformele în domeniul asigurării unui mediu de afaceri propice, vom elimina schemele, clientelismul, delapidările și gestiunea defectuoasă a banului și a proprietății publice.

A treia prioritate ține de crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții tuturor oamenilor, prin luarea de măsuri urgente antisărăcie, prin îmbunătățirea calității serviciilor de educație, sănătate, și prin eliminarea schemelor de corupție în aceste domenii.

Toate eforturile noastre, evident, se vor ghida de angajamentele semnate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, vom restabili, cum am spus mai devreme, relațiile cu partenerii internaționali, vom îmbunătăți și vom îndeplini toate condițiile pentru ca Republica Moldova să poată să obțină acces la surse ieftine pentru dezvoltare. Vom îndeplini toate condițiile stabilite în Acordul de asistență macrofinanciară cu Uniunea Europeană, vom restabili programul cu Fondul Monetar Internațional și vom asigura investiții, așa cum am zis, atât din surse locale, cât și din surse internaționale, pentru ca să relansăm dezvoltarea economică.

Vom implementa legile care țin de dezoligarhizarea statului, vom implementa reforme autentice în domeniul justiției și statului de drept, vom asigura funcționalitatea deplină a sistemului instituțiilor din domeniile integrității și prevenirii corupției, vom curăța organele de justiție de oameni corupți și vulnerabili, vom propune o lege specială privind evaluarea extraordinară a integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor, vom depune toate eforturile pentru ca drepturile omului să fie asigurate în Republica Moldova: libertatea exprimării, asocierii, libertatea întrunirii, libertatea presei, accesul la informație vor redeveni valori importante în societatea noastră.

Ne vom asigura că banul public este cheltuit corect, transparent și eficient, vom examina toate achizițiile publice suspecte și toate contractele pe care această guvernare le-a semnat în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova, vom elibera economia din captivitate, vom depune toate eforturile pentru a demonopoliza economia.

Vom implementa reforme în domeniul sănătății și în domeniul educației în vederea eliminării schemelor de corupție, schemelor de furt al banului public, vom asigura echitatea și vom crește atractivitatea sistemului de salarizare în învățământ și în sistemul sănătății.

Dar cea mai importantă sarcină a acestui Guvern va fi să redăm încrederea oamenilor că poate exista un viitor bun aici, acasă, pentru ei. Ceea ce îi face pe oameni să plece, mai mult decât sărăcia și lipsa locurilor de muncă, este lipsa de încredere în ziua de mâine. Anume această încredere în viitor dorim să o restabilim, iar această încredere va veni cu restabilirea încrederii în instituțiile statului din Republica Moldova.

Venim cu o echipă de profesioniști care este gata să muncească zi și noapte pentru ca Republica Moldova să poată fi văzută din nou ca un partener de încredere pentru oamenii de aici și pentru partenerii externi. De acum înainte, fiecare trebuie să simtă că guvernarea este pentru oameni și a oamenilor. Toți cetățenii trebuie să știe că drepturile și libertățile lor vor fi protejate, că toți judecătorii, toți procurorii, toți oamenii legii vor respecta legea și îi vor apăra pe oamenii cinstiți, toți angajații din sectorul public – medici, profesori, primari, funcționari din administrația publică – trebuie să știe că nimeni, niciodată, nu va avea dreptul să-i amenințe cu darea afară din funcție pentru că au o altă opțiune politică decât conducerea. Nimeni niciodată nu va mai putea să-i silească să fie membri ai unui partid politic dacă ei nu își doresc acest lucru.

Toți oamenii de afaceri trebuie să fie siguri că vor avea toate condițiile pentru a munci cinstit, că nimeni nu le va putea fura afacerile, nu-i va putea șantaja și sili să dea mită pentru lucrurile pe care statul trebuie să le asigure în mod firesc. Toți oamenii acestei țări vor fi informați corect și echidistant de către o mass-media independentă și nu vor mai fi mințiți de televiziuni mincinoase. Toți cei care sunt gata să ne sprijine trebuie să știe că ordinea, cinstea și dreptatea sunt din nou în capul mesei în această țară.

Noi nu vom face compromisuri în ceea ce privește interesul cetățenilor. Cei care au construit regimul terorii vor fi judecați drept și fără tăgadă. Celor care au suferit de pe urma regimului li se va face dreptate. Noi vom deschide o pagină nouă în istoria țării noastre, așa încât, în sfârșit, să spunem cu mândrie: aici este casa noastră, aici vrem să trăim în pace și bunăstare.

Nu știm cât va dura mandatul acestui Guvern, dar, indiferent de durată, ne vom da toată străduința ca la sfârșitul mandatului să putem spune că ne-am făcut bine datoria.

Știm că trezim niște speranțe și oamenii acestei țări sunt obosiți nu doar de sărăcie, dar și de incertitudini și nesiguranță. Acești oameni merită mai mult, ei merită tot binele de care se bucură cetățenii din țările civilizate și prospere.

Astăzi avem o șansă să întoarcem o filă nouă a istoriei noastre, este o filă curată și cum va arata această filă depinde ce vom scrie în ea. Haideți să o scriem împreună – toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de opțiunile politice, apartenență etnică, convingeri religioase. Și să o scriem așa, ca copiii și nepoții noștri să fie mândri de noi.

Și acum o să dau citire listei membrilor Guvernului:

Vă mulțumesc!

// Stenograma ședinței plenare a Parlamentului


Guvernele Republicii Moldova

Druc  Muravschi  Sangheli  Sangheli II  Ciubuc  Ciubuc II  Sturza  Braghiș  Tarlev  Tarlev II  Greceanîi  Greceanîi II  Filat  Filat II  Leancă  Gaburici  Streleț  Filip  Sandu  Chicu