Înțelegerea politică temporară între ACUM și PSRM

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Înțelegere politică temporară ACUM–PSRM

Înțelegere politică temporară

în vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității

În vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității, deputații Blocului “ACUM Platforma DA și PAS” și ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova se angajează asupra următoarelor:

Art. 1

În prima ședință a Parlamentului convocată pentru 8 iunie 2019:

(1) Deputații vor susține candidatura doamnei Zinaida Greceanîi la funcția de Președinte al Parlamentului.

(2) Conform Regulamentului Parlamentului, deputații vor conveni și vor vota vicepreședinții Parlamentului, Biroul permanent al Parlamentului și comisiile permanente.

(3) Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, vor acorda vot de încredere Guvernului condus de doamna Maia Sandu în calitate de Prim-ministru atât în comisia juridică pentru numiri și imunități, cât și în plenul Parlamentului. Componența Guvernului se discută în prealabil și se convine asupra acesteia ținând cont de principiul profesionalismului și al integrității.

(4) Deputații vor susține prin vot:

 • Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.
 • Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor locale generale (20 octombrie 2019), precum și modificările la legislație astfel încât să se extindă cu patru ani termenul de aplicare a prevederilor legale care se referă la alegerile pentru primăriile și consiliile locale din sectoarele municipiului Chișinău.
 • Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.
 • Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.
 • Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016[1] (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).
 • Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
 • Modificarea Codului electoral[2] în vederea creării circumstanțelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.
 • Modificarea legii cetățeniei[3] în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.
 • Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998[4] (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).
 • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la “spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.
 • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.
 • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.
 • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.
 • Modificarea Legii nr. 134-XVI din 13 iunie 2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat[5], astfel încât instituția să revină în coordonarea Președintelui Republicii Moldova.
 • Numirea de comun a acord a șefului SIS prin hotărâre a Parlamentului. După numirea șefului SIS, se va modifica Legea nr. 753-XIV din 23 decembrie 1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova[6] astfel încât șeful SIS să fie desemnat conform unei proceduri care să prevadă atât votarea/susținerea acestuia de către parlament (cel puțin 51 de deputați), cât și acceptarea lui de către Președintele Republicii Moldova.

Art. 2

După intrarea în vigoare a legilor, se vor vota numirile în funcție care decurg din legile din pachetul de dezoligarhizare a statului (membrii CEC, membrii CSP etc.).

Art. 3

(1) Președintele Republicii Moldova se angajează ca în ziua convocării Parlamentului:

 • Imediat după alegerea Președintelui Parlamentului, va semna decretul de desemnare a Maiei Sandu în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru al Guvernului.
 • Pe baza votului de încredere oferit de Parlament pentru Programul și lista Guvernului, va emite decretul de numire a Guvernului.
 • Imediat după emiterea decretului de numire a Guvernului, va primi jurământul membrilor Guvernului.

(2) După votarea legilor în lectură finală, Președintele Republicii Moldova va emite imediat decretele de promulgare a acestora.

Art. 4

Guvernul condus de Maia Sandu se angajează să identifice soluțiile necesare pentru a susține inițiativele sociale vizând modificarea articolului 13 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat[7] în vederea indexării pensiilor de două ori pe an și instituirea capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

Art. 5

Deputații vor susține implementarea Programului de activitate al Guvernului aprobat de Parlament, precum și vor respecta toate acordurile, angajamentele și parteneriatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Art. 6

Deputații garantează că Republica Moldova va rămâne stat suveran și independent, unitar și indivizibil.

Art. 7

Alte măsuri neprevăzute în prezentul Protocol de colaborare vor fi stabilite prin decizii protocolare și/sau prin înțelegeri verbale aprobate la nivelul conducerii fracțiunilor sau a partidelor care au semnat prezentul Protocol, inclusiv cu privire la adoptarea proiectelor de legi sau hotărâri care țin de dezoligarhizarea altor instituții capturate în conformitate cu Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.

Chișinău, 8 iunie 2019

Fracțiunea PSRM

 1. Zinaida Greceanîi
 2. Vlad Batrîncea
 3. Vasile Bolea
 4. Victor Bologan
 5. Petru Burduja
 6. Ion Ceban
 7. Tatiana Cunețchi
 8. Alla Dolință
 9. Corneliu Furculiță
 10. Fiodor Gagauz
 11. Victor Gaiciuc
 12. Vladimir Golovatiuc
 13. Alexandru Jolnaci
 14. Ivanna Koksal
 15. Adrian Lebedinschi
 16. Oleg Lipskii
 17. Irina Lozovan
 18. Vladimir Mizdrenco
 1. Radu Mudreac
 2. Alexandr Nesterovschi
 3. Grigore Novac
 4. Vladimir Odnostalco
 5. Gheorghii Para
 6. Alla Pilipețcaia
 7. Adela Răileanu
 8. Oleg Savva
 9. Eduard Smirnov
 10. Alexandr Suhodolski
 11. Chiril Tatarlî
 12. Oleg Teterea
 13. Bogdan Țîrdea
 14. Vladimir Țurcan
 15. Alexandr Usatîi
 16. Gaik Vartanean
 17. Ivan Zabunov

Fracțiunea PDA

 1. Andrei Năstase
 2. Maria Ciobanu
 3. Inga Grigoriu
 4. Stela Macari
 5. Chiril Moțpan
 6. Igor Munteanu
 7. Dinu Plîngău
 8. Iurie Reniță
 9. Alexandru Slusari
 10. Arina Spătaru
 11. Liviu Vovc