Raionul Anenii Noi

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. Alcătuit din 45 de localități cu o populație totală de 80,8 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Ion Vicol, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Reședința raionului este orașul Anenii Noi, condus, de asemenea, de un primar socialist, Alexandr Mațarin.

Raionul Anenii Noi

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Anenii Noi reprezintă circumscripția electorală raională nr. 4. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Anenii Noi, respectiv, 26 de primari și 324 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PCRM PCRM
PDM CI
PDM CI
PLDM PLDM
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PL PDM
PNL PDM
PLDM PDM
PCRM ACUM
PNL PUN
PSRM PSRM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM CI
PLDM PDM
PDM PDM

Raionul Anenii Noi

Lista localităților din raionul Anenii Noi

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Anenii Noi este constituit din 45 de localități, împărțite în 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu cinci localități în componență;
  • 11 comune cu 25 de sate în componență;
  • 14 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Anenii Noi
comuna Botnărești
satul Bulboaca
comuna Calfa
comuna Chetrosu
comuna Chirca
comuna Ciobanovca
satul Cobusca Nouă
comuna Cobusca Veche
satul Delacău
satul Floreni
comuna Geamăna
satul Gura Bîcului
satul Hîrbovăț
satul Maximovca
satul Mereni
satul Merenii Noi
comuna Ochiul Roș
satul Puhăceni
satul Roșcani
satul Speia
satul Șerpeni
comuna Telița
comuna Țînțăreni
satul Varnița
comuna Zolotievca

Modificări în componența raionului Anenii Noi

20 martie 2003
comuna Maximovca Humulești comuna Bubuieci, mun. Chișinău

Administrația raionului

Raionul Anenii Noi este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 26 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Anenii Noi, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Anenii Noi

Ion Vicol, președintele raionului Anenii Noi

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Anenii Noi. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Anenii Noi au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șase formațiuni politice. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 30 octombrie 2019 de Judecătoria Anenii Noi (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 8 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 15 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)[4], Ion Vicol, în funcția de președinte al raionului Anenii Noi. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Ion Vicol au mai votat consilierii Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS” și ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 18 consilieri.

Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 10
Partidul Democrat din Moldova 9
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 8
Partidul Liberal Democrat din Moldova 3
Partidul “Șor” 2
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1

Lista consilierilor aleși, validată la 30 octombrie 2019, inclusiv candidații supleanți (). Modificată la 5 martie 2021.
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Inna Albu


Serghei Calmîc

Elena Spinei


Alexandr Chemschii


Olga Creciun


Vasile Dodon

Alexandr Mațarin


Valentin Gusarenco

Ion Vicol


Nicolae Meleca


Iacov Muntean


Andrei Onofrei


Vitalii Urechean

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Sergiu Boroda


Viorel Cociug


Alexandru Cuflic


Alexandru David


Valeriu Iliev


Mihail Savva


Dumitru Tarița


Ala Ursu


Svetlana Zatic

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Oleg Baciu


Simion Brînză


Sergiu Budescu


Nelli Buruian


Liudmila Butucel

Valentin Brinișter


Serghei Plamadeala


Iurie Postică


Gheorghe Reabov

Elizaveta Crețu

Octavian Zelinski

PLDM

Alexandru Barbăroșie


Anastasia Cojocari


Ghenadie Nigai

PPȘ

Olga Cumpanici


Alexei Gorodinskii

PCRM

Mihail Vacari

Tatiana Bostan

Veaceslav Bondari

Consilii locale și primari

Cele 45 de localități ale raionului Anenii Noi, inclusiv orașul-reședință Anenii Noi, sunt administrate de 26 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 100 8
Partidul Democrat din Moldova 82 5
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 80 5
Partidul Liberal Democrat din Moldova 23 3
Partidul “Șor” 14 1
Partidul Nostru 7 1
Uniunea Salvați Basarabia 6 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 3 0
Partidul Unității Naționale 1 0
Candidați independenți 8 3

Din 26 de consilii orășenești, comunale și sătești, în 14 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova deține majoritatea în șapte consilii locale, Partidul Democrat din Moldova și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” – în câte trei consilii, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova – într-un singur consiliu.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Anenii Noi PSRM
Botnărești CI
Bulboaca PSRM
Calfa CI
Chetrosu PLDM
Chirca PSRM
Ciobanovca PSRM
Cobusca Nouă ACUM
Cobusca Veche PDM
Delacău PLDM
Floreni ACUM
Geamăna PDM
Gura Bîcului ACUM
Hîrbovăț PDM
Maximovca PPȘ
Mereni ACUM
Merenii Noi PN
Ochiul Roș PSRM
Puhăceni PLDM
Roșcani PSRM
Speia PDM
Șerpeni ACUM
Telița CI
Țînțăreni PSRM
Varnița PDM
Zolotievca PSRM

Orașul Anenii Noi

Orașul Anenii Noi este reședința raionului ce-i poartă numele. Acesta are în componență cinci sate – Albinița, Beriozchi, Hîrbovățul Nou, Ruseni și Socoleni – și o populație de 11 374 de persoane, conform datelor publicate de BNS la 1 ianuarie 2019. Localitatea este administrată de un primar, cel care este autoritatea reprezentativă a populației și executivă a consiliului local. Funcția de autoritate deliberativă a orașului Anenii Noi îi revine consiliului local alcătuit din 23 consilieri orășenești.

Primarul orașului Anenii Noi este Alexandr Mațarin, ales din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.S-au născut în raionul Anenii Noi

Alexandru Jizdan