Declarațiile PPȘ în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul politic “Șor” (PPȘ) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului partidulsor.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Cuprins

mai 2019


8 mai

Ilan Șor cheamă deputații să lucreze pentru popor

Președintele Partidului Șor, deputatul Ilan Șor a criticat dur comportamentul mai multor colegi din Parlament de la alte formațiuni politice care în loc să pună în prim plan interesele Republicii Moldova și ale poporului său îndeplinesc comenzile politice ale stăpânilor și protectorilor lor de peste hotare. El i-a comparat pe acești deputați cu niște “căței dresați” care fac circ ieftin.

Ilan Șor a calificat drept inadmisibilă implicarea ambasadorilor străini în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Este inadmisibil atât din partea celor din Est cât și din Vest. Nu suntem o țară a lumii a treia, nici oameni de categoria a treia. Da, nu ne reușește tot, dar avem, destui creieri ca să ne rezolvăm singuri problemele, a menționat el.

Ilan Șor s-a arătat îngrijorat de numărul mare de deputați care îndeplinesc comenzi politice din exterior.

Este dureros că o parte din deputați aleargă că niște căței dresați ba la Est, ba la Vest, unii la Moscova, alți la Bruxelles. Dar haideți să ne imaginăm că într-o zi stăpânii de la Bruxelles și Moscova își vor chema protejații. Parlamentul va rămâne fără deputați. este dureros să recunoaștem acest lucru, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Politic Șor.

El a menționat că nu Estul sau Vestul i-au trimis pe deputați în Parlament, dar poporul, care așteaptă în schimb să le fie rezolvate problemele.

Oamenii v-au ales ca să le rezolvați problemele, ca să le faceți viața mai bună. Ce au obținut – circ, tumbe de câini dresați în jurul arenei?, a întrebat Ilan Șor.

Este timpul ca politicienii să salveze Republica Moldova.

Ajunge să alergăm ca șobolanii în corabia naufragiată. E timpul să salvăm această corabie. Încetați acest circ ieftin, haideți să începem lucrul, a îndemnat președintele Partidului Șor.

Totodată, Ilan Șor le-a solicita deputaților și politicienilor să meargă prin sate și să discute cu oamenii pentru a le afla problemele, așa cum procedează el.

Haideți să ne unim în numele țării și al poporului. În loc să vă roadeți fundul pantalonilor prin restaurantele de la Bruxelles sau Moscova, urcați mai bine în mașini și mergeți în sate, la oameni. Eu fac aceasta – rezolv problemele oamenilor, pentru că eu iubesc acest popor. Am demonstrat tuturor că fără stăpâni, fără protectori, putem trăi destoinic.

În acest context, Ilan Șor a menționat că singurul stăpân al partidului său este poporul Republicii Moldova.

Și Partidul Șor are un stăpân – acest stăpân este poporul Republicii Moldova. Alegătorii ne spun ce trebuie să facem – unde să reparăm drumurile, unde să instalam iluminatul public și noi cu asta și ne ocupăm.

La Orhei echipa Partidului Șor a demonstra că Republica Moldova se poate dezvolta și fără “stăpâni” din exterior.

Am demonstrat la Orhei că ne putem construi de sine stătător țara. Am reușit, fără voi să majorăm de 3,5 ori bugetul, să restabilim în proporție de 70% infrastructura. Suntem gata să fim parteneri, dar nu slugi, a arătat Ilan Șor.

aprilie 2019


23 apr

Soluția pentru deblocarea crizei politice

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare. Cetățenii țării noastre și-au exprimat voința politică fără echivoc. Ei sperau că partidele pentru care și-au dat votul le vor rezolva multiplele probleme cu care se confruntă țara și societatea. Dar ce au obținut în realitate? După două luni, Moldova tot nu are nici parlament funcțional, nici guvern legitim.

Cetățenii țării noastre sunt nevoiți să urmărească nesfârșitele grimase și capricii ale “principalelor forțe politice”, care încearcă astfel să-și ascundă egoismul fără margini și iresponsabilitatea crasă. Imitarea nerușinată a “negocierilor pentru coaliție”, inițial distra, dar deja începe să enerveze.

Pentru noi este absolut evident că încăpățânarea lor nu este nicidecum o dovadă a principialității și a integrității politice. Totul este mult mai simplu: ei nu sunt independenți, sunt doar niște marionete controlate de jucători externi. Iată de ce nu sunt în stare de sine stătător să ia decizii pe care le așteaptă alegătorii. Este o situație stânjenitoare pentru politicienii unei țări suverane și independente, dar avem ceea ce avem.

Iată de ce noi propunem o metodă radicală de deblocare a activității parlamentului. Ea se rezumă la ideea ca din procesul de negocieri pentru crearea unei coaliții să fie excluse partidele politice și să se treacă la formatul negocierilor directe dintre forțele politice care le controlează din exterior și păpușari. Acest format ar putea fi cu mult mai eficient, deoarece părțile interesate vor putea să discute direct, fără intermediari în persoana protejaților lor agitați. Partidul Șor este gata să creeze toate condițiile pentru o întâlnire dintre reprezentanții SUA și ai Federației Ruse ca să clarifice situația politică din Republica Moldova. Așa va fi mai corect. Cu atât mai mult cu cât se creează impresia că partidele politice care stau “sub umbrela” SUA și Rusiei nu sunt în stare să îndeplinească toate instrucțiunile în mod adecvat: ba uită ceva, ba fac ceva invers decât li s-a spus. În rezultat, criza politică din Moldova se agravează și se aprofundează. Ca să fie clar: negocieri directe dintre adevărații stăpâni ai partidelor politice ar putea fi ieșirea din situația creată.

Partidul Politic Șor, care reprezintă în mod exclusiv interesele alegătorilor săi, ale întregului popor multinațional moldovenesc, va continua între timp să-și realizeze programul său electoral și promisiunile pe care le-a făcut în fața cetățenilor țării. Noi nu avem nevoie de permisiunea ambasadelor străine ca să aducem lumină în satele moldovenești și să construim drumuri calitative.

16 apr

Ilan Șor a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Ilan Șor a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Politic “Șor”, Ilan Șor, a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Principalele subiecte de discuție ale celor doi oficiali s-au referit la situația politică din țara noastră, rezultatele alegerilor parlamentare, dar și relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Ilan Șor a menționat faptul că relațiile de prietenie dintre cele două țări și popoarele lor au tradiții seculare, au un trecut, un prezent și un viitor comun. Totodată, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului “Șor” au remarcat necesitatea fortificării relațiilor interetnice, dar și a păstrării multilingvismului în Republica Moldova, inclusiv cunoașterea și vorbirea limbii ruse pe teritoriul țării. Și asta pentru că limba rusă este limbă de comunicare la nivel internațional.

Liderul fracțiunii parlamentare a vorbit și despre proiectele de succes realizate în municipiul Orhei. Pe această cale, Ilan Șor l-a invitat pe ambasadorul Federației Ruse în Moldova într-o vizită la Orhei pentru a face cunoștință cu proiectele implementate de echipa sa, cu care activează din 2015.

La rândul său, diplomatul rus l-a felicitat pe Ilan Șor și echipa sa cu rezultatele obținute la scrutinul parlamentar din 24 februarie și i-a urat realizări în activitatea de deputat.

Oleg Vasnețov deține funcția de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova din vara anului trecut.

9 apr

Partidul “Șor” consideră decizia CEC incorectă și o va contesta în instanța de judecată

Partidul Politic “Șor” a devenit din nou obiectul unei atitudini neobiective din partea Comisiei Electorale Centrale. Decizia incorectă și nemotivată a CEC de a penaliza formațiunea pentru o presupusă încălcare comisă în timpul campaniei electorale este o încercare de a afecta imaginea Partidului “Șor”, care a înregistrat succes în alegerile parlamentare.

Partidul “Șor” consideră inadmisibile astfel de presiuni și califică decizia respectivă nu doar ca un atac la adresa formațiunii politice, dar și o ofensă pentru cei 120 de mii de alegători, care au votat partidul la scrutinul parlamentar.

Ne rezervăm dreptul să contestăm în judecată această decizie dubioasă a Comisiei Electorale Centrale, care este rezultatul provocărilor din partea oponenților noștri politici și electorali.

Ilan Șor: Voi continua să port responsabilitate personală pentru Orhei

Ilan Șor: Voi continua să port responsabilitate personală pentru Orhei

Liderul Partidului Politic Șor Ilan Șor merge în Parlament, în conformitate cu votul alegătorilor din circumscripția uninominală nr. 18, dar orașul și raionul Orhei vor rămâne localitățile sale de suflet și va continua să ducă evidența tuturor activităților. Ba mai mult, Ilan Șor a dat asigurări că deși a obținut fotoliul de deputat, biroul său de lucru rămâne la Orhei, iar oamenii îl vor găsi mai des acolo, decât în Parlament. Într-o scurtă declarație pentru presă, Ilan Șor s-a declarat mulțumit de realizările sale de la Orhei și a dat asigurări că, împreună cu echipa sa, va depune toate eforturile pentru a transpune proiectele sale la nivel național.

Primarul de Orhei Ilan Șor și-a încheiat înainte de termen mandatul, pentru că așa cere legislația în vigoare, având în vedere că a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar va continua să lucreze la Orhei, să reprezinte interesele locuitorilor acestui oraș și a întregii circumscripții nr. 18, care l-au desemnat să-i reprezinte în forul legislativ suprem.

Așa va fi întotdeauna, în acele localități unde noi vom învinge purtăm responsabilitatea atâta timp cât sunt conduse de reprezentanții noștri, a declarat Ilan Șor.

El a menționat că deși pleacă în Parlament, el și Partidul Șor pe care îl conduce, poartă și în continuare responsabilitatea pentru dezvoltarea Orheiului.

Am fost ales deputat în circumscripția nr. 18, este circumscripția pentru care port răspundere astfel că voi continua activitatea la Orhei, dar cel mai important că Partidul va purta în continuare responsabilitatea pentru administrarea orașului Orhei, a promis Ilan Șor.

La Orhei vor continua proiectele sociale și infrastructurale pe care Ilan Șor le-a inițiat.

Vom continua proiectele de construcție a drumurilor, dezvoltarea OrheiLand, construcția locuințelor sociale și multe altele. Orașul va continua să se dezvolte, iar Partidul Șor în Parlament va reprezenta interesele cetățenilor, a menționat liderul formațiunii.

El a declarat că deși va deține mandatul de deputat, se va afla majoritatea timpului la Orhei, la fel ca până acum.

Biroul meu rămâne aici, mă aflu aici, voi fi aici întotdeauna ca deputat care reprezintă această regiune.

Ilan Șor pleacă în Parlament cu sufletul împăcat pentru că nu doar că a realizat toate promisiunile pe care le-a făcut oamenilor în campania electorală, dar chiar le-a supra-îndeplinit la nivel de 120%. Totuși, politicianul consideră că cea mai mare realizare a sa a fost că a readus încrederea oamenilor în viitor.

Cea mai mare realizare este că am reușit să oferim încredere în viitor, că Moldova se poate dezvolta altfel. Am implementat proiecte infrastructurale, proiecte sociale precum farmaciile și magazinele sociale, capitalul matern, am readus acasă peste 100 de familii în jumătate de an. În domeniul economic am reușit să majorăm de 3 ori bugetul și vom reuși și la nivel național, a menționat Ilan Șor.

El consideră că Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să ia exemplu de la Consiliul municipal Orhei, unde, aleșii locali din toate formațiunile politice s-au unit pentru a lucra în interesele cetățenilor.

Aș vrea ca Parlamentul să ia exemplu de la Consiliul municipal Orhei. Va fi foarte bine pentru cetățeni.

Fiind rugat de jurnaliști să dezvăluie secretul succesului său, Ilan Șor a menționat că singurul secret este ca funcționarii și politicienii să vorbească mai puțin și să facă mai mult, iar rezultatul nu se va lăsa mult așteptat.

Oamenii văd că atunci când cineva vrea, când le înțelege problemele, iar echipa lucrează și nu doar împrăștie vorbe goale ca în Parlament. Oamenii nu mai vor promisiuni și vorbe frumoase. Campania electorală s-a încheiat. Oamenii vor fapte și văd cine pălăvrăgește și cine lucrează. La Orhei poate fi văzut acest lucru, a concluzionat Ilan Șor.

Alături de Ilan Șor și viceprimarul de Orhei, Reghina Apostolova merge în Parlament. Cei doi însă au avut grijă să asigure buna funcționare a municipiului. În funcția de primar interimar a fost desemnată Diana Memeț, în prezent viceprimar responsabil pentru managementul aparatului administrativ. Iar funcțiile Reghinei Apostolova vor fi preluate de Cristina Cojocari.

Amintim că după ce a fost ales primar în iunie 2015, Ilan Șor a realizat un șir de proiecte revoluționare la Orhei, iar datorită succesului acestora, la prima participare a formațiunii pe care o conduce – Partidul Politic Șor la alegerile parlamentare, a înregistrat un rezultat bun, obținând 7 mandate de deputat. Fracțiunea Partidului Șor a anunțat că în cel mai scurt timp va veni cu un șir de inițiative legislative pentru a spori calitatea vieții și a crește nivelul de dezvoltare economică a Republicii Moldova.

Marina Tauber: Partidul Șor va continua modernizarea tuturor localităților din raionul Orhei

Marina Tauber: Partidul Șor va continua modernizarea tuturor localităților din raionul Orhei

Primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Șor și-a anunțat sătenii, în mod solemn, în cadrul unei adunări de totalizare că este nevoită să renunțe la mandatul de ales local, pentru că legea nu-i permite să-l cumuleze cu cel de deputat. Ea însă a dat asigurări că împreună cu echipa partidului său vor continua să dezvolte și să modernizeze nu doar comuna Jora de Mijloc și orașul Orhei, dar toate localitățile din acest raion.

Primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, a fost aleasă deputat din partea circumscripției uninominale nr. 19 la scrutinul parlamentar din 24 februarie. Luni, 8 aprilie, au expirat cele 30 de zile timp în care trebuia să renunțe la funcțiile incompatibile cu mandatul de deputat. Marina Tauber a făcut acest lucru nu înainte de a-și aduna sătenii la o Adunare Generală a Satului. În cadrul evenimentului, primarul și deputatul Marina Tauber, a trecut în revistă toate realizările echipei sale în cele 10 luni de mandat. Ea însă a dat asigurări că proiectele sale pentru Jora de Mijloc nu se încheie aici, ba mai mult, alături de cele ale tuturor localităților din Circumscripția 19, vor fi abordate la nivel de administrație publică centrală, de la microfoanele din sala de ședințe a Parlamentului.

Grație susținerii Dvs. am devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, acum problemele și dorințele Dvs. le pot reprezenta și apăra la un alt nivel, la nivel de stat. Dvs. ați fost punctul de reper pentru a schimba spre bine viitorul întregii comunități a satelor moldovenești. Dvs. ați fost învățătorii mei, pașii importanți în politică i-am făcut cu Dvs., și mereu o să Vă fiu recunoscătoare pentru emoțiile care le – am trăit cu Dvs. și etapele prin care am trecut împreună, a menționat Marina Tauber, adresându-se la joreni și lopatneni.

Ea le-a mulțumit localnicilor atât pentru susținerea acordată în mai 2018, când au ales-o în funcția de primar, dar și pentru cea oferită la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Astăzi vă rog să fiți alături de mine în acest pas important și responsabil pentru noi toți. Anume Comuna Jora de Mijloc a dat speranța tuturor satelor din circ. 19, din raionul Orhei, din Republica Moldova, că localitățile rurale și locuitorii satelor moldovenești merită să trăiască în alte condiții, mult mai bune, mult mai dezvoltate, a menționat Marina Tauber.

Acum un an am urcat în premieră pe această scenă, împreună cu liderul Partidului Politic Șor, domnul Ilan Șor, pentru a Vă îndemna să vă luați în mâini soarta întregii comune și a face alegerea pentru un viitor prosper al copiilor voștri și acest lucru ne-a reușit din plin – a spus deputatul Marina Tauber.

Aș vrea din tot sufletul să-i mulțumesc Domnului Președinte, Liderului nostru Ilan Șor pentru încrederea acordată, pentru posibilitate să fiu primarul Dvs., oamenilor minunați și foarte dragi sufletului meu, pentru toată susținerea, pentru minuni și proiecte frumoase care au transformat – comuna noastră într-o comuna de vis, pentru posibilitatea să merg mai departe, să merg înainte, să fac mai mult pentru țara noastră și să prezint Partidul, Comuna Jora de Mijloc și satele din circ. 19 în Parlamentul Republicii Moldova – a conchis Marina Tauber.

Tot aici deputatul Marina Tauber a anunțat că în funcția de primar interimar rămâne, Sergiu Labliuc, cel care până acum și-a exercitat funcția pe viceprimar al comunei și a muncit cot la cot cu Marina Tauber și întreaga echipă a primăriei, fiind o persoană care se bucură de încrederea sătenilor.

Amintim că Marina Tauber a fost aleasă în funcția de primar al comunei Jora de Mijloc la sfârșitul lunii mai 2018.

În doar câteva luni, aceasta, sprijinită de liderul Partidului Șor, primarul de Orhei Ilan Șor a transformat localitatea într-un exemplu de dezvoltare a localităților rurale nu doar pentru Moldova, dar și întreaga regiune. În această perioadă la Jora de Mijloc au fost reparate drumurile, iluminate străzile, inițiate proiecte de îmbunătățire a infrastructurii culturale, au fost implementate proiecte sociale precum “Capitalul matern”, “magazinele sociale”, etc. Iar un proiect unic în toată Moldova, implementat la Jora de Mijloc a fost restabilirea colhozului “Comuna de vis”.

Prezența Marinei Tauber în Parlament promite să fie la fel de prolifică și activă cum am obișnuit să o vedem până acum, deja remarcându-se printr-o serie de declarații dure și acțiuni memorabile în scurta activitate legislativă.

2 apr

Deputații din opoziție care reprezintă Partidul Șor, participă la discuțiile lansate de blocul Acum

Deputații din opoziție care reprezintă Partidul Șor, participă la discuțiile lansate de blocul Acum

Trei deputați ai Partidului Politic Șor, desemnați de conducerea formațiunii, participă marți, 2 aprilie, la discuțiile lansate ieri de către Blocul Acum.

Partidul Politic Șor a chemat partidele politice încă imediat după alegerile parlamentare să identifice în cel mai scurt timp o soluție pentru a forma o coaliție parlamentară și să înceapă lucrul pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cu cetățenii Republicii Moldova.

Deși a anunțat că va fi în Opoziție în actualul Parlament, Partidul Politic Șor este poate cel mai interesat partidul parlamentar ca actualul Legislativ să-și înceapă cât mai curând activitatea. Formațiunea a anunțat deja un set de priorități și inițiative legislative pe care intenționăm să le elaborăm și să le includem în circuitul parlamentar în cel mai scurt timp. Printre inițiativele legislative prezentate de deputații Partidului “Șor” se numără implementarea Strategiei de dezvoltare a gospodăriilor agricole colective (colhozurile) și protecția producătorului agricol autohton; adoptarea legii privind “Medicamente gratuite garantate pentru pensionari”; modificarea legii privind sistemul de pensii de stat care să asigure majorarea semnificativă a pensiei minime, astfel încât să reprezinte 80% din salariul mediu; adoptarea unei legi privind anularea impozitelor la produse și mărfuri vândute în magazinele sociale; adoptarea Strategiei Naționale privind Stimularea revenirii concetățenilor în țară. De asemenea, Partidul Politic “Șor” propune și anularea imunității parlamentare pentru deputați.

Iată de ce, Partidul Politic Șor a decis să desemneze trei deputați – Marina Tauber, Reghina Apostolova și Denis Ulanov – care să-l reprezinte la discuțiile lansate în ajun de blocul Acum.

Partidul Politic Șor declară fără echivoc că nu este controlat de nicio forță politică internă sau externă, spre deosebire de alte partide politice parlamentare, inclusiv, sau în mod special, blocul Acum și este interesat ca să fie deblocată activitatea Parlamentului și să înceapă procedura de elaborare și adoptare a legilor.

Deputații Partidului Șor participă la discuții pentru a lua act de propunerile celor din blocul Acum și, eventual, chiar ar putea semna inițiativele legislative ale blocului și susține guvernul minoritar al Maiei Sandu.

Noi suntem în opoziție, dar suntem deschiși pentru discuții și dialog. Prioritare pentru noi sunt problemele și nevoile oamenilor, nu rivalitățile politice. Oamenii care ne-au ales și ne-au delegat în Parlament, așteaptă lucruri reale de la noi, legi și hotărâri, nu bâlbe și declarații politice sterile. Noi nu avem nevoie de funcții, așa cum se zbat din răsputeri unii, singura noastră funcție e să fim în slujba cetățenilor Republicii Moldova, a declarat la prima ședință a Parlamentului președintele fracțiunii și al Partidului Politic Șor, Ilan Șor.

Partidul Șor, singurul care a răspuns invitației Blocului Acum, dar Sandu și Năstase au fugit din sală

Partidul Politic Șor a desemnat trei deputați, membri ai fracțiunii sale, la discuțiile lansate marți de Blocul politic Acum. Cei trei deputați au venit cu propuneri concrete în vederea identificării soluțiilor pentru deblocarea situației politice. Blocul Acum a refuzat însă orice discuții, și a fugit în mod rușinos la apariția celor trei deputați, demonstrând încă o dată că adevăratul său scop nu ține de rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, dar să facă acțiuni populiste.

Deputații Partidului Șor desemnați de formațiune să participe la discuții au fost Marina Tauber, vicepreședinta Partidului, Reghina Apostolova și Denis Ulanov. Ei au îndemnat Blocul Acum să înceapă imediat discuțiile atât pe marginea pachetului legislativ propus de blocul politic, cât și pachetul prioritar lansat de Partidul Politic Șor. Marina Tauber a precizat că Partidul Șor a examinat propunerile Blocului Acum și este gata să discute și să îmbunătățească acest pachet legislativ.

Suntem delegați și împuterniciți de conducerea Partidului Politic Șor să reprezentăm fracțiunea. Am venit să participăm la o discuție constructivă, la un dialog constructiv, pentru că și ei și noi suntem în opoziție și trebuie să lucrăm împreună, a menționat Marina Tauber.

Ea a arătat că deși Blocul Acum a anunțat discuții cu deputații, nici măcar nu au pregătit scaune pentru alți legiuitori, decât cei din fracțiunile lor.

Marina Tauber a precizat că Partidul Politic Șor a examinat inițiativele de așa-numite “de-oligarhizare” pe care le consideră populiste, dar formațiunea sa este gata să le discute pentru a le îmbunătăți. În același timp, Partidul Șor a venit să propună și propriile inițiative legislative, menite să îmbunătățească viața oamenilor.

Printre inițiativele legislative prezentate de deputații Partidului “Șor” se numără implementarea Strategiei de dezvoltare a gospodăriilor agricole colective (colhozurile) și protecția producătorului agricol autohton; adoptarea legii privind “Medicamente gratuite garantate pentru pensionari”; modificarea legii privind sistemul de pensii de stat care să asigure majorarea semnificativă a pensiei minime, astfel încât să reprezinte 80% din salariul mediu; adoptarea unei legi privind anularea impozitelor la produse și mărfuri vândute în magazinele sociale; adoptarea Strategiei Naționale privind Stimularea revenirii concetățenilor în țară. De asemenea, Partidul Politic “Șor” propune și anularea imunității parlamentare pentru deputați.

Deputata Tauber a accentuat că aceste inițiative au fost deja implementate la Orhei și la Jora de Mijloc, unde și-au demonstrat eficiența.

Blocul Acum a refuzat însă discuțiile, ceea ce dă dovadă de lipsă de educație, dar și faptul că această formațiune a rămas încă în campania electorală, consideră Marina Tauber.

Gestul a fost unul needucat. Noi am venit să discutăm. Cred că aveam dreptul să spunem ceva. Am venit cu gânduri bune, în spatele nostru stau oamenii care ne-au ales, la fel ca în spatele Blocului Acum, a declarat Marina Tauber.

Am vrut să discutăm conlucrarea cu Blocul Acum. Dar observăm că cei de la Bloc au făcut doar PR și show. E păcat, pentru că acum ne văd cetățenii că acest Parlament nu poate să lucreze normal pentru că probabil cei 26 de deputați ai Blocului Acum au venit în Parlament nu ca să lucreze, dar în alte scopuri. Probabil că Blocul Acum nu este suficient de matur și deputații săi nu înțeleg pentru ce au venit în Parlament, a punctat Marina Tauber.

Întrebată despre poziția Partidului Șor în continuare și despre posibilitatea unei alianțe cu PDM, Marina Tauber a precizat că fracțiunea sa va rămâne în opoziție constructivă și responsabilă și va susține proiectele în favoarea cetățenilor, indiferent de formațiunile politice care le vor propune.

martie 2019


21 mar

Partidul “Șor” a constituit fracțiunea parlamentară

Partidul “Șor” a constituit fracțiunea parlamentară

Partidul Politic “Șor” a creat fracțiunea parlamentară, care este constituită din șapte deputați, aleși pe circumscripțiile uninominale și lista națională de partid. Despre acest lucru a anunțat astăzi în cadrul ședinței plenare vicepreședintele Partidului “Șor”, deputat pe circumscripția 19, Marina Tauber.

Anunț despre constituirea fracțiunii parlamentare, din componența căreia fac parte șapte deputați. De comun acord, președintele fracțiunii a fost ales Ilan Șor, vicepreședinte este Petru Jardan, iar secretar – Maria Albot, a anunțat Marina Tauber.

Tauber a mai specificat faptul că deși Partidul “Șor” este pentru prima dată în Legislativ, formațiunea a reușit să realizeze multe lucruri bune pentru sute de mii de oameni, în special pentru concetățenii care au fost nevoiți să părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune.

Partidul Șor își asumă rolul de forță de opoziție în noul Parlament

Deputații Partidului Politic Șor anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează însă că va lucra intens pentru a rezolva problemele oamenilor și a realiza promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Partidul Șor a anunțat înainte de prima ședință a Legislativului, de la tribuna din sala de conferințe a Parlamentului, și primele inițiative legislative pe care le va promova. Acestea sunt menite să îmbunătățească situația socială-economică a cetățenilor.

Deputații Partidului Politic Șor au venit în Parlament pentru a schimba modul de a face politică în Republica Moldova și vor fi foarte activi în noul Legislativ, a declarat deputata formațiunii Marina Tauber, în cadrul unui briefing la care au fost prezenți toți deputații Partidului Șor.

Reprezentanții Partidului “Șor”, cărora cetățenii le-au acordat încredere și i-au ales deputați în Parlament, sunt pregătiți pentru o activitate legislativă activă. Am venit să aducem o schimbare reală în bine în viața oamenilor. Am venit să schimbăm modul cum se face politică. Am venit să arătăm cum cu propriile eforturi poți să rezolvi cele mai complexe probleme ale țării și ale oamenilor. Am venit să realizăm promisiunile noastre date cetățenilor, așa cum am mai făcut-o până acum, a declarat ea.

Marina Tauber a precizat că, în pofida speculațiilor, Partidul Șor va fi în opoziție în Parlament, atât în raport cu partidele de dreapta, cât și cu cele de stânga.

Vom fi o fracțiune independentă, de opoziție. Noi nu participăm la negocierile din culise dintre dreapta și stânga privind crearea unei majorități parlamentare, care au loc deja de trei săptămâni, a declarat ea.

Dar, chiar și din opoziție, deputații Partidului Șor va depune toate eforturile și demersurile necesare pentru a realiza promisiunile din campanie și a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, a precizat Marina Tauber.

Chiar dacă vom fi deputați în opoziție, vom insista asupra inițiativelor pe care le-am elaborat deja și le vom înainta ca să fie adoptate în Parlament în mod prioritar. Aceste inițiative legislative le așteaptă oamenii obișnuiți și suntem convinși că adoptarea lor va schimba situația din țară în bine.

Printre proiectele prioritare ale Partidului Șor sunt dezvoltarea gospodăriilor agricole asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite, majorarea semnificativă a pensiei minime, astfel încât să reprezinte 80% din salariul mediu, adoptarea Strategiei Naționale privind Stimularea revenirii concetățenilor în țară, anularea imunității deputaților.

În acest context, pentru realizarea acestor obiective, dar și pentru a relua cât mai rapid activitatea Parlamentului, Partidul Șor îl propune pentru funcția de șef al Legislativului pe liderul său, Ilan Șor.

Având în vedere că până acum nu există o claritate cu privire la formarea unei majorități, pentru ca Parlamentul să-și înceapă cât mai repede activitatea sa productivă, propunem ca reprezentantul nostru, președintele partidului, Ilan Șor, să fie ales președinte al Legislativului. Acest lucru va permite să înceapă rapid procesul de elaborare a legilor și să nu pierdem timpul în discuții politice fără sens. Credem că acordarea acestei importante funcții de stat unui reprezentat al opoziției va demonstra cât este de gata clasa noastră politică de compromisuri și de o democrație adevărată, a punctat Marina Tauber.

Ilan Șor, propus la funcția de Președinte al Parlamentului

Președintele Partidului Șor, Ilan Șor, a fost propus de către fracțiunea formațiunii sale la funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Despre aceasta, în cadrul unui briefing organizat înainte de prima ședință a noului Organ Legislativ al țării a anunțat vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber.

Având în vedere că până acum nu există o claritate cu privire la formarea unei majorități, pentru ca Parlamentul să-și înceapă cât mai repede activitatea sa productivă, propunem ca reprezentantul nostru, președintele partidului, Ilan Șor, să fie ales președinte al Legislativului. Acest lucru va permite să înceapă rapid procesul de elaborare a legilor, dar nu să pierdem timpul cu discuții politice fără sens, a declarat Tauber.

De asemenea, reprezentanta deputaților în Legislativ din partea Partidului Șor a anunțat că fracțiunea parlamentară se va plasa în opoziție și va propune propriile inițiative legislative menite să îmbunătățească rapid calitatea vieții cetățenilor.

Chiar dacă vom fi deputați în opoziție, vom insista asupra inițiativelor pe care le-am elaborat deja și le vom înainta ca să fie adoptate de Parlament în mod prioritar. Aceste inițiative legislative sunt așteptate de oamenii simpli și suntem convinși că adoptarea lor va schimba în bine situația din țară, a precizat Marina Tauber.

Printre inițiativele pe care fracțiunea Partidului Șor intenționează să le propună pentru a fi examinate și adoptate în mod prioritar, sunt proiecte de legi de ordin social-economic, inclusiv majorarea semnificativă a pensiilor, anularea impozitelor pentru mărfurile și produsele comercializate în Magazinele sociale, garantarea medicamentelor gratuite pentru pensionari, stimularea creării colhozurilor și susținerea producătorilor autohtoni, etc. De asemenea, fracțiunea Partidului Șor intenționează să propună, în mod prioritar, o inițiativă legislativă privind anularea imunității deputaților.

februarie 2019


25 feb

Ilan Șor: Vom fi și în continuare alături de susținătorii noștri

Partidul Politic Șor începe să-și realizeze promisiunile făcute oamenilor în campania electorală, începând de mâine. Liderul formațiunii, Ilan Șor, a dat asigurări că în timp ce alții vor căuta vinovați și se vor plânge, Partidul Șor va crea cu forțele proprii condiții mai bune de viață cetățenilor

Cât timp unii se vor bucura ca niște copii în magazinele de jucării de 12 kamazuri dăruite de la Moscova, alții vor alerga cu mâna întinsă la Berlin, noi vom merge și cu forțele proprii o să continuăm să construim Moldova – construim drumuri, să punem becuri, să ajutăm o bunică, o mamă care a născut și pe toți oamenii care au nevoie. Vom majora bugetul cu propriile forțe, dar nu să ne umilim și să cerem de la alții și ceea ce putem face cel mai bine – să construim Republica Moldova. Mai mult noi vom continua să fim alături de simpatizanții formațiunii, a declarat Ilan Șor.

El le-a promis alegătorilor din circumscripțiile uninominale 18 și 19, acolo unde au învins candidații Partidului Șor, că viața lor va cunoaște schimbări radicale și vor fi realizate toate promisiunile făcute în campania electorală.

Vreau să felicit locuitorii celor două circumscripții în care au învins candidații Partidului Politic Șor – oamenii vor începe să trăiască la fel ca în Monaco, a dat asigurări Ilan Șor.

Măcar în două circumscripții din Moldova oamenii vor trăi ca în Monaco

Reprezentanții Partidului Politic Șor aleși în circumscripțiile uninominale vor începe chiar de mâine să meargă în localitățile lor pentru a începe să realizeze ce le-au promis oamenilor, a anunțat liderul formațiunii Ilan Șor, care a obținut o victorie clară în circumscripția sa. Oamenii din cele două circumscripții vor trăi ca în Monaco, a promis Ilan Șor.

El a calificat rezultatele alegerilor parlamentare de duminică drept începutul schimbării mentalității oamenilor, care nu mai sunt interesați de “politicanți” și geopolitică, dar de manageri care au demonstrat prin acțiunile lor că pot schimba lucrurile în bine.

Iar locuitorii circumscripțiilor electorale în care au învins reprezentanții Partidului Șor, liderul formațiunii le-a promis că lucrurile vor începe să se schimbe chiar de mâine.

Vreau să felicit locuitorii celor două circumscripții în care au învins candidații Partidului Politic Șor – oamenii vor începe să trăiască la fel ca în Monaco. Chiar mine vom merge acolo și vom lucra să creăm condiții mai bune de viață pentru oameni, a declarat Ilan Șor.

Mai mult, el a menționat că Partidul Șor își asumă realizarea reformelor în toate localitățile din raionul Orhei, inclusiv în cele care nu au intrat în componența circumscripțiilor electorale respective.

Sunt și oameni în alte circumscripții pe care nu-i vom lăsa și vom face așa ca la viitoarele alegeri să învingem împreună ca ei să trăiască ca cei de la Orhei. Atâta timp cât unii vor scheuna și plânge, noi pornim la luptă, a punctat Ilan Șor.

24 feb

Ilan Șor: Am votat pentru popor, pentru construcția imediată a întreprinderilor de stat și majorarea pensiilor

Ilan Șor: Am votat pentru popor, pentru construcția imediată a întreprinderilor de stat și majorarea pensiilor

Președintele Partidului Politic Șor, Ilan Șor, a votat duminică, 24 februarie pentru o Moldovă cu o infrastructură dezvoltată, cu economie puternică și oameni asigurați din punct de vedere social. El le-a mai declarat jurnaliștilor, după ieșirea din secția de votare, că își dorește ca în întreaga țară să funcționeze lucrurile cel puțin ca la Orhei și Jora de Mijloc.

Am votat pentru poporul Republicii Moldova, ca să înceapă imediat aceleași transformări care au avut loc în ultimii trei ani și jumătate la Orhei – drumuri, parcuri, infrastructură, ca atunci când oamenii ies pe stradă să calce pe asfalt, a declarat Ilan Șor.

El a mai adăugat că pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea economiei și creșterea veniturilor la buget, așa cum a făcut la Orhei, iar politicienii să facă mai puțină politică, dar să se ocupe de problemele oamenilor.

Bugetul țării să crească la fel ca la Orhei de 3,5 ori, ca să putem majora imediat de 3,5 ori pensiile, ca să înceapă imediat construcția întreprinderilor de stat, ca oamenii să aibă locuri de muncă, ca să apară imediat colhozurile, așa cum am început la Jora de Mijloc, ca să înceapă să funcționeze programele sociale, ca politicienii să nu mai facă politică, dar să se ocupe de problemele oamenilor, a declarat Ilan Șor.

22 feb

Ilan Șor: dacă vom învinge noi, vor învinge oamenii

Victoria Partidului Politic Șor la alegerile parlamentare de duminică va însemna de fapt victoria întregii țări și a fiecărui cetățean în parte pentru că astfel, oamenii vor obține ceea ce așteaptă de zeci de ani – viață de calitate, infrastructură dezvoltate și o conducere onestă, a declarat vineri, 22 februarie, în cadrul unei conferințe de presă pe final de campanie, liderul formațiunii, Ilan Șor.

Ilan Șor s-a arătat convins că Partidul Politic Șor va învinge la scrutinul de duminică, deoarece este formațiunea care se deosebește de toate celelalte care s-au perindat la guvernare după independență încoace.

Vom învinge pentru că suntem singurul partid din istorie care nu și-a mințit alegătorii. Vom învinge pentru că suntem singurul partid care nu doar și-a îndeplinit programul, dar a făcut mai mult decât a promis. Vom învinge pentru că am demonstrat că schimbările “aici și acum” sunt reale, a arătat Ilan Șor.

Totodată, el a arătat că victoria Partidului Politic Șor va însemna de fapt victoria fiecărui cetățean al Republicii Moldova.

Dacă vom învinge noi, înseamnă că vor învinge oamenii. Oamenii vor învinge pentru că se va termina cu pălăvrăgeala goală și va începe lucrul. Oamenii vor învinge pentru că vor obține ceea ce așteaptă demult – viață de calitate, locuri de muncă în fabrici și uzine de stat, pentru că veniturile vor fi de câteva ori mai mari decât coșul minim de consum, pentru că în fiecare localitate vor fi instituții moderne de învățământ și sănătate, vor avea posibilitatea să revină acasă cei care au plecat, pentru că vom crea condiții de viață unde vor vrea să trăiască. Oamenii vor învinge pentru că au meritat asta, deoarece timp de zeci de ani poporul nostru a pierdut, a mai declarat Ilan Șor.

Făcând o retrospectivă a campaniei electorale, Ilan Șor a declarat că alături de echipa partidului său a avut mii de întrevederi cu sute de mi ide oameni, care l-au convins definitiv de corectitudinea cu care formațiunea sa abordează problemele oamenilor și ale țării.

Parcurgând țara am văzut orașe pustiite, sate fără oameni, străzi centrale fără lumină. După aceasta m-am convins definitiv că Partidul Politic Șor trebuie să utilizeze încrederea poporului. Trebuie să învingem pentru a crea condiții confortabile de viață pentru fiecare cetățean, a menționat Ilan Șor.

El a mai amintit că împreună cu echipa sa a demonstrat la Orhei că poate face schimbări radicale într-un timp scurt, lucru pe care este gata să-l facă pentru întreaga țară.

Sunt gata să devin primarul întregii țări, al fiecărui oraș, sat și al fiecărei mahalale, al fiecărui om, și de dimineață până seara să rezolv problemele fiecărui cetățean, a declarat Ilan Șor, arătându-se convins de victoria partidului său la scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Sunt gata să devin primarul întregii țări

Liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o conferință de presă pe ultima sută de metri a campaniei electorale, că așa cum este un primar bun la Orhei, este gata să devină “primarul” întregii țări pentru a rezolva problemele oamenilor.

Ilan Șor a declarat că din miile de discuții pe care le-a avut cu oamenii în această campanie s-a convins că cetățenii nu mai vor “politicani”, dar manageri care să le rezolve problemele, așa cum au ales în 2015 și orheienii, iar în doar trei ani au obținut rezultate la care nici nu visau.

În acest context, Ilan Șor a declarat că este gata să devină “primarul” întregii țări și al fiecărui cetățean în parte ca să rezolve problemele cele mai presante cu care se confruntă oamenii.

Acum declar cu toată responsabilitatea că sunt gata să devin primarul întregii țări, al fiecărui oraș, sat și a fiecărei mahalale, al fiecărui om și de dimineață până seara să rezolv problemele fiecărui cetățean. Sunt gata să devin primarul care de dimineața până seara se va ocupa de chestiunile importante pentru oameni, a declarat Ilan Șor.

În acest sens, el a promis că acolo unde va învinge Partidul Politic Șor, schimbările în bine vor începe chiar de luni dimineață.

Astăzi, îmi dau cuvântul de onoare – acolo unde va învinge Partidul Șor de luni va începe o nouă viață – o viață pe care o merită tot cetățenii Republici Moldova, a dat asigurări Ilan Șor.

În același timp, el s-a arătat convins că formațiunea sa va învinge la alegerile de duminică și nu va fi nevoie să facă alianțe cu alte partide.

Nu vom face alianță cu nimeni pentru că am încredere în victoria deplină a Partidului Șor, pentru că oamenii nu mai vor politică, poporul vrea manageri și oameni care se vor preocupa de mâine de rezolvarea problemelor lor.

Partidul Politic Șor este singura formațiune din Republica Moldova care nu și-a mințit alegătorii și care poate transforma Republica Moldova, a mai menționat Ilan Șor.

Singurul partid care în cei 28 de ani de independență nu a mințit poporul este Partidul Șor. Partidul Șor va învinge și va conduce această țară în așa fel ca de luni să înceapă o viață nouă pentru fiecare cetățean, a concluzionat liderul formațiunii, Ilan Șor.

21 feb

Prioritățile Partidului Șor pentru întoarcerea moldovenilor acasă

Partidul Politic “Șor” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de Vest), Tatiana Platon. Printre facilitățile menționate sunt acordarea unei îndemnizații unice de 5 000 de euro fiecăruia cetățean care va reveni, scutirea de taxe și impozite, asigurare medicală gratuită.

Tatiana Platon, care se află de peste 16 ani în afara țării, spune că a cunoscut pe pielea proprie ce înseamnă pâinea printre străini. De aceea a ales să reprezinte anume Partidul Șor, pentru că este singurul partid care a demonstrat că are grijă de cetățenii plecați peste hotare nu doar în ajunul alegerilor.

Partidul Șor are un program bine stabilit menit să aducă moldovenii acasă. Pentru a-i ajuta să suporte mai ușor revenirea, programul prevede alocarea unei îndemnizații de 5 000 de euro fiecărui cetățean care va decide să revină acasă.

Știm că cei care revin au nevoie de un sprijin din partea autorităților. De aceea propunem pentru fiecare compatriot care revine acasă, pentru fiecare membru al familiei, o prestație financiară de 5 000 de euro. Va fi o bază de pornire pentru fiecare cetățean care va vrea să se întoarcă acasă, a explicat Tatiana Platon.

De asemenea, toți cetățenii care vor reveni, vor beneficia de asistență medicală gratuită pe o perioadă de trei ani. Partidul Șor propune ca statul să acopere și cheltuielile de import a bunurilor pe care cetățenii vor decide să la ia cu ei. Iar cei care vor dori să inițieze o afacere vor fi scutiți de toate taxele și impozitele pentru o perioadă de trei ani.

Totodată, moldovenii reveniți în patrie vor beneficia și de alte programe sociale care în prezent sunt implementate la Orhei, dar pe care Partidul Șor își propune să le extindă la nivel național. Printre acestea sunt “capitalul matern”, care prevede alocații de 7 000 și 10 000 de lei la nașterea copilului și “locuințe sociale” pentru care tinerele familii achită o taxă de doar 500 de lei lunar timp de 35 de ani.

Partidul Șor realizează deja la Orhei un program similar, datorită căruia peste 100 de familii au revenit la baștină, a amintit Tatiana Platon.

La Orhei s-au întors acasă mai bine de 100 de familii care se integrează, fac parte din proiectele noastre sociale. De asemenea program este nevoie în toată țara. Noi vom susține aceste proiecte la nivel național, a dat asigurări Tatiana Platon.

Ea a menționat că doar Partidul Șor are un asemenea program, doar Partidul Șor este formațiunea care face ceva pentru cetățenii din diasporă.

Haideți să facem o schimbare. Este timpul nostru să hotărâm, pentru că până acum hotăra cineva în locul nostru. Avem un partid care este aproape de poporul său. Am demonstrat în 3 ani și jumătate,nefiind la guvernare, rezultate frumoase pentru oameni, a menționat candidata Partidului Politic Șor în adresarea sa către moldovenii din diasporă.

20 feb

Partidul Șor va anula toate impozitele pentru pensionari

Partidul Șor va anula toate impozitele pentru pensionari

Partidul Politic Șor a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ 30%, a precizat miercuri, 20 februarie, liderul formațiunii, Ilan Șor.

Pensionarii de astăzi sunt de fapt oamenii care ne-au construit țara, care ne-au oferit tot ceea ce avem noi astăzi și merită o viață mai bună decât cea pe care autoritățile le-o oferă în prezent. Iată de ce, Partidul Șor vine cu un program concret în sprijinul pensionarilor, a menționat Ilan Șor.

În primul rând este vorba de scutirea de taxe și impozite a mărfurilor și serviciilor pentru pensionari, ceea ce va însemna o reducere cu 30% a acestora.

Astăzi, din păcate, statul cu o mână le dă pensia, cu alta le-o ia prin impozite. Astăzi pensionarul când cumpără mărfuri de 1 000 de lei, până la 300 de lei merg ca impozite la stat. Iată de ce Partidul Șor intenționează să anuleze impozitele directe și indirecte pentru pensionari. Astfel, prețul mărfurilor și serviciilor va fi cu până la 30% mai ieftine, a explicat liderul Partidului Șor.

De asemenea, programul formațiunii prevede majorarea pensiei minime până la cel puțin 5 000 de lei, dar și asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite.

Voi face tot posibilul ca pensionarii noștri să trăiască bine. Ca nu nepoții să-și ajute bunicii, dar bunicii să-și poată ajuta nepoții, a promis Ilan Șor.

Vom asigura pensia minimă de 5 000 de lei

Odată cu victoria Partidului Politic Șor la alegerile parlamentare, pensia minimă va fi majorată până la cel puțin 5 000 de lei, pensionarii vor primi medicamente gratuite, iar mărfurile și serviciile pe care le vor procura vor fi scutite de impozite, a garantat miercuri, 20 februarie, în cadrul unui briefing, liderul formațiunii, Ilan Șor.

El a precizat că Partidul Șor are un program economic bine argumentat, bazat pe soluții reale și testate deja în municipiul Orhei. O parte importantă a programului Partidului Șor se referă la pensionari, oamenii care au construit Republica Moldova de astăzi și care merită o viață decentă. Programul pentru pensionari este bazat pe trei piloni, iar unul dintre aceștia se referă la majorarea imediată a pensiei minime până la 5 000 de lei. Aceasta însă va crește an de an, odată cu majorarea salariului mediu.

Pensia mizeră care o primesc astăzi nu le ajunge practic pentru nimic. Este anormal. Iată de ce Partidul Șor a elaborat un program concret de majorare a pensiilor. Garantăm că pensia va constitui minimum 80% din salariul mediu. Astăzi, aceasta ar însemna aproximativ 5 000 de lei. Dar cu cât va crește salariul mediu, cu atât va crește și pensia. Astfel, garantăm fiecărui pensionar o pensie minimă de 5 000 de lei, a punctat Ilan Șor.

De asemenea, programul formațiunii sale pentru pensionari mai prevede anularea taxelor directe și indirecte la mărfurile și serviciile pe care le procură pensionarii, ceea ce va conduce la reducerea acestora cu 30%. De asemenea, Partidul Șor promite asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite.

Ilan Șor a dat asigurări că echipa sa știe cum să realizeze reformele necesare pentru a realiza toate promisiunile electorale, așa cum a făcut și la Orhei.

Știți că avem un program economic bine elaborat. Suntem singurul partid care are un program economic ce va asigura creșterea bugetului și creșterea economică. Acest program se bazează pe ce am obținut la Orhei. Dacă la Orhei am crescut bugetul de 3 ori în decurs de 3 ani, în țară, unde vom avea mai multe pârghii, vom obține asemenea realizări cu atât mai ușor, a promis Ilan Șor.

Toate medicamentele pentru pensionari vor fi gratuite!

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic Șor, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a pensiei minime și reducerea cu 30% a mărfurilor și serviciilor destinate persoanelor de vârsta a treia.

Asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite reprezintă una din cele trei priorități ale Partidului Șor pentru pensionari.

Știm că odată cu trecerea vârstei avem nevoie tot mai des de ajutorul medicilor și de medicamente. Noi garantăm că imediat după victoria noastră vom oferi pensionarilor medicamente gratuite. Considerăm că aceasta este o parte importantă a vieții lor. Astăzi, prețurile hoțești la medicamente sunt obraznic de mari și anormale, consideră liderul Partidului Șor.

În același timp, formațiunea dă asigurări că implementarea în practică a programului său economic va permite în cel mai scurt timp majorarea pensiei minime până la 5 000 de lei. De asemenea, formațiunea optează pentru anularea impozitelor directe și indirecte la care sunt supuși pensionarii la procurarea mărfurilor și serviciilor. Acest punct va permite micșorarea prețurilor cu până la 30%.

Pensionarii de astăzi merită o viață mai bună, a menționat Ilan Șor, amintind că el personal sprijină această categorie de vârstă de mulți ani.

Pe parcursul multor ani, chiar înainte de a mă implica în activitatea publică, m-am ocupat activ de această categorie de oameni. Pentru ceea ce au făcut pentru noi, trebuie să le oferim o viață confortabilă, consideră Ilan Șor.

18 feb

Deputații aleși în circumscripțiile uninominale vor avea împuterniciri suplimentare

Deputații aleși în circumscripțiile uninominale vor avea împuterniciri suplimentare

Deputații aleși în circumscripțiile uninominale trebuie să aibă împuterniciri suplimentare pentru a putea gestiona și influența schimbarea lucrurilor în circumscripțiile în care sunt aleși. Din acest considerent, Partidul Politic Șor va elabora, imediat după alegeri un proiect de lege în acest sens. Acesta va viza toți deputații aleși în circumscripții, dar mai ales pe cei din municipiul Chișinău, a menționat liderul formațiunii Ilan Șor, la prezentarea echipei de candidați pe circumscripțiile din Capitală.

El a precizat că deputații aleși în circumscripțiile uninominale au nevoie de prerogative sporite pentru a putea colabora, dar și influența activitatea administrațiilor publice locale.

Imediat după alegeri vom elabora un proiect de lege privind împuternicirile speciale pentru deputații aleși în circumscripțiile uninominale din toată țară, în special din Chișinău. Ei trebuie să supravegheze activitatea APL, să aibă drept de veto asupra anumitor decizii, să poată ajuta și să controleze activitatea administrației publice locale, a explicat Ilan Șor.

ERl a precizat că oamenii își doresc “deputatul lor” pentru ca acesta să poată să rezolve problemele cu care se confruntă.

Oamenii aleg deputații în circumscripții și așteaptă ca aceștia să rezolve problemele lor. De aceea considerăm vital să le oferim împuterniciri, atribuții suplimentare, a precizat politicianul.

Printre alte priorități pentru dezvoltarea Chișinăului, Ilan Șor a menționat crearea unui raion aparte pentru suburbii și un proiect de lege care va permite ca taxele colectate în Chișinău să rămână pentru dezvoltarea orașului. De asemenea, Ilan Șor a promis construcția celui mai mare parc de distracții din regiune, în Chișinău, în cazul în care candidații formațiunii vor învinge la alegeri în municipiu.

El a dat asigurări că echipa pe care o propune formațiunea sa este singura care poate să reconstruiască Chișinăul și să rezolve problemele cu care oamenii se confruntă de ani de zile.

Răspund pentru fiecare candidat în parte și port responsabilitatea personală pentru fiecare promisiune și sunt sigur că vom reuși să le realizăm foarte rapid. Este o echipă de oameni în care am încredere și care au demonstrat că pot lucra dar nu doar bate gura în zadar. Este o echipă puternică, singura care poate rezolva problemele Chișinăului și ale suburbiilor. Ajunge să pălăvrăgim și să ne plângem, dar haideți să lucrăm, să reabilităm capitala noastră, astfel încât să nu ne mai fie rușine de ea atunci când vin oaspeți de peste hotare, a îndemnat Ilan Șor.

Vom exclude suburbiile din municipiul Chișinău și vom crea un nou raion

Decizia din anii 90 ai secolului trecut de a uni localitățile din jurul Chișinăului cu orașul a fost una proastă, care nu a permis rezolvarea nici a problemelor Capitalei, nici ale localităților. De aceea, Partidul Politic Șor propune crearea unui raion aparte pentru suburbiile Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă liderul formațiunii, Ilan Șor.

Considerăm foarte necesară crearea raionului Chișinău care să cuprindă toate suburbiile. Decizia de a uni suburbiile cu Chișinăul a fost una proastă. Nu a fost rezolvate nici problemele suburbiilor, nici ale orașului. Pentru că sunt probleme diferite, chiar diametral opuse, a explicat Ilan Șor.

Astfel, formațiunea propune ca suburbiile și capitala să aibă propria administrație. Vom propune crearea raionului Chișinău care va rezolva problemele localităților. Acest lucru va stimula realizarea proiectelor sociale, economice și infrastructurale ale suburbiilor. Iar pentru Chișinău posibilitatea de a realiza propriile proiecte, susține Ilan Șor.

De asemenea, Partidul Șor propune crearea unor împuterniciri suplimentare deputaților aleși în circumscripții uninominale, dar și ca impozitele colectate în Chișinău să rămână în oraș.

De asemenea, Ilan Șor, care a prezentat candidații formațiunii pentru circumscripțiile din Chișinău, a promis și construcția celui mai mare parc de distracții din Europa de Est, în capitala țării noastre, dacă alegerile în municipiu vor fi câștigate de candidații formațiunii.

Ilan Șor a îndemnat chișinăuienii să nu mai voteze geopolitic, dar să aibă încredere în oamenii care au demonstrat că pot realiza ceea ce promit.

Știm cum să renaștem, rapid Chișinăul. Credeți-ne că avem destulă experiență în administrarea localităților. Știm ce trebuie să facem pentru a rezolva problemele cu care se confruntă fiecare chișinăuian. Acum Chișinăul nu are nevoie de un vot politic, dar de oameni care vor începe să lucreze imediat, a adăugat Ilan Șor.

La Chișinău va fi construit cel mai mare Parc de distracții

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă candidații Partidului Politic Șor.

Liderul formațiunii, Ilan Șor, a prezentat luni, 18 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, conceptul viitorul parc de distrații MoldovaLand. Acesta va conține tobogane enorme, carusele, plaje, lacuri, havuzuri și alte distracții atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Va fi unul din cele mai mari parcuri de distracții din toată Europa de Est și va fi gratuit pentru toți chișinăuienii. Le va oferi bucurie în ochii copiilor, pe care am obținut-o la OrheiLand de la Orhei. Va atrage și turiștii străini pentru că nicio țară vecină nu are un asemenea parc, a menționat Ilan Șor.

Singura condiție pentru construcția acestui parc în Capitală este ca reprezentanții Partidului Șor în Chișinău să obțină voturile alegătorilor și mandatele în viitorul Parlament.

În martie anul trecut am prezentat un concept similar care a fost realizat la Orhei. Atunci am fost priviți cu neîncredere, dar la 1 iunie a fost inaugurat. Garantez că în cazul victoriei candidaților Partidului Politic Șor în Chișinău, peste 18 luni vom tăia panglica acestui parc minunat, a promis Ilan Șor.

El a declarat că în prezent, experții formațiunii au identificat câteva locații pentru viitorul parc, dar amplasarea finală va fi decisă în urma consultațiilor cu chișinăuienii.

Amintim că la inițiativa lui Ilan Șor, la Orhei a fost deschis cel mai mare parc de distracții din Moldova OrheiLand, care a fost realizat în timp record, iar în mai puțin de un an a adunat peste un milion de vizitatori.

15 feb

Tatiana Platon: Moldovenii de peste hotare trebuie să fie reprezentați în Parlament de o persoană din diasporă

Tatiana Platon: Moldovenii de peste hotare trebuie să fie reprezentați în Parlament de o persoană din diasporă

Candidata Partidului Politic “Șor” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic “Șor” este singura formațiune politică din Republica Moldova care a realizat deja proiecte concrete pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare, iar după ce va obține mandate și în Parlament, le va realiza la nivelul întregii țări. Declarația a fost făcută vineri, 15 februarie, într-o conferință de presă.

Tatiana Platon cunoaște nu din auzite problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni peste hotare, ea fiind departe de casă de 16 ani. În această perioadă, ea a lucrat și la consulatul Moldovei în Bologna, iar din 2017, îi ajută zilnic pe moldovenii aflați peste hotare, în cadrul Centrului de Reprezentare și Susținere a Cetățenilor, creat la inițiativa Partidului “Șor”.

Tatiana Platon susține că guvernările de până acum au avut nevoie de diaspora doar în campaniile electorale.

Mi-am dat seama că noi, cetățenii de rând suntem practic uitați de toate guvernările. Nu-și amintesc de noi decât la alegeri, adică o dată la patru ani. Partidele vin cu propuneri și promisiuni, dar niciodată nu au oferit ceva concret. Niciodată nu au venit cu proiecte sau cu stimulente care ne-ar convinge să revenim acasă, a remarcat Tatiana Platon.

Mai mult, chiar și la aceste alegeri, când au fost instituite circumscripții speciale pentru diasporă, multe partide și-au pus acolo reprezentanți care nu au nimic în comun cu cei aflați peste hotare.

O persoană care vrea să reprezinte diaspora trebuie să vină din diasporă să aibă cel puțin o minimă idee cum o duc cei de acolo, consideră ea.

De aceea, Tatiana Platon, în urma discuțiilor cu conaționalii, dar și din propria experiență, a formulat un program din 5 puncte primordiale, destinate cetățenilor noștri plecați la muncă peste hotare.

În primul rând este strategia de stimulare a revenirii conaționalilor acasă. Aceasta presupune alocarea îndemnizațiilor unice, asigurarea veniturilor lunare garantate, scutirea de taxe și impozite. În total, cei care vor reveni în patrie, în baza acestui program, vor beneficia de sprijin total în valoare de 5 000 de euro.

De asemenea, Tatiana Platon își propune să-i ajute și pe moldovenii care nu vor mai dori să revină în patrie. Pentru aceștia vor fi create diverse cooperative, inclusiv pentru a simplifica procedura schimburilor de colete cu cei de acasă.

Tatiana Platon promite și achitarea studiilor peste hotare a tinerilor din Republica Moldova, crearea centrelor privind dezvoltarea culturii moldovenești și predarea limbii noastre, dar și un punct special care prevede scutirea cu 50% a taxelor pentru biletele avia în perioada sărbătorilor de Paște.

Tatiana Platon a promis oficial că toate angajamentele respective vor fi realizate, dacă va ajunge reprezentanta diasporei în Parlament.

Semnez personal angajamentul public. Declar cu toată responsabilitatea că vom îndeplini împreună cu Partidul Politic “Șor” toate angajamentele. Îmi asum răspunderea inclusiv penală, a declarat Tatiana Platon.

Amintim că echipa Partidului “Șor” implementează în Orhei un program de stimulare a repatrierii cetățenilor moldoveni. Grație acestui program, peste 100 de familii au revenit deja acasă.

13 feb

Rodica Rusu promite lansarea cursei aeriene directe peste ocean

Rodica Rusu promite lansarea cursei aeriene directe peste ocean

Candidata Partidului Politic Șor pe circumscripția uninominală 51 (SUA, Canada), Rodica Rusu, vine cu o inițiativă reală, palpabilă și în interesul a zecilor de mii de moldoveni aflați peste ocean – o cursă avia directă, care ar lega Republica Moldova de America de Nord și ar face mai simplă legătura dintre cei plecați peste hotare și familiile care îi așteaptă acasă.

Rodica Rusu a prezentat principalele viziuni ale platformei sale electorale, care este bazată pe lucruri reale și nu pe “utopii”, așa cum procedează alți candidați.

Eu vin cu un program concret și nu cu promisiuni utopice. Vin cu un șir de acțiune menite să aducă schimbări pentru oameni astăzi și nu în viitorul îndepărtat, a menționat Rodica Rusu.

Tânăra politiciană a remarcat că peste 100 de mii de moldoveni locuiesc în SUA și Canada și nu au o cale directă de a ajunge acasă.

Ea, care lucrează în domeniul aviatic, a menționat că a studiat problema și a constatat că pentru lansarea acestei curse este nevoie atât de modificarea legislației pentru a o armoniza cu cea americană, cât și pentru asigurarea condițiilor tehnice la Aeroportul Internațional Chișinău.

Cea de-a doua problemă pare a fi ușor de rezolvat, având în vedere că până la sfârșitul acestui an la Aeroport va fi lansată pista de bază, care va permite decolarea și aterizarea avioanelor de mari dimensiuni.

Urmează să se lucreze mult pe armonizarea legislației.

Regulile internaționale sunt foarte stricte. Iată de ce este necesară o bază legislativă, iar aici vine rolul guvernanților care ar trebui să înceteze să facă politică doar pentru a arăta bine la televizor, dar să facă legi pentru oameni, a accentuat candidata Partidului Politic Șor.

Rodica Rusu, care spune că nu-și dorește să devină politician, dar doar să lucreze pentru dezvoltarea țării și sporirea nivelului de viață a oamenilor a declarat că își dorește să contribuie activ la lansarea conexiunii avia directe dintre Republica Moldova și America de Nord.

M-am angajat să fiu eu cea care va contribui prin toate eforturile posibile pentru realizarea acestui obiectiv, a dat asigurări Rodica Rusu.

Ea a anunțat că se va deplasa zilele viitoare în SUA unde va discuta cu oamenii în privința principalelor probleme cu care se confruntă, iar în baza acestor discuții își va extinde programul electoral.

La aceeași conferință, Rodica Rusu și-a chemat concurenții electorali la o luptă politică onestă și să dea dovadă de maturitate politică.

Să aratăm că putem avea o campanie civilizată. Mulți au angajat troll. Mi se pare josnic, lipsit de educație, iar oamenii care utilizează asemenea instrumente nu au voie să facă parte din actul guvernării, a concluzionat candidata Partidului Șor pe circumscripția uninominală 51.

12 feb

O nouă sesizare a Partidului Șor în privința încălcării legislației electorale de PSRM și implicarea în campanie a persoanelor neautorizate

Partidul Politic Șor depune o nouă sesizare la Comisia Electorală Centrală în care constată încălcarea de către Partidului Socialiștilor a legislației electorale. De această dată este vorba de implicarea bașcanului Găgăuziei, Irina Vlad, în campania electorală în favoarea PSRM, implicând în agitația electorală și autoritățile Federației Ruse și Turciei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a Codului electoral.

Partidul Politic Șor face referire în sesizarea depusă la CEC la întrunirea electorală organizată de Irina Vlah în Turcia, la Istanbul, și care a fost difuzată în direct pagina de Facebook intitulată “Gagauz Turkleri Dayanișma Grubu”. La această întrunire, Irina Vlah a făcut în mod deschis campanie electorală în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Potrivit portalului http://nokta.md, la această întrunire cu diaspora din Istanbul au participat funcționari publici și artiști în număr de circa 50 de persoane, la eveniment fiind organizat un concert și o masă festivă, nefiind clar din care surse au fost finanțate, notează Partidul Politic Șor în sesizarea sa.

Formațiunea publică citate ale declarațiilor Irinei Vlah în care aceasta, în mod deschis, îi îndeamnă pe cei prezenți să voteze PSRM și îi îndeamnă să nu participe la referendumul republican consultativ.

De asemenea, contrar prevederilor art.52 alin.(3) din Codul electoral, dna Irina Vlah implică în acțiunile de agitație electorală în favoarea PSRM și autoritățile din Federația Rusă și Turcia.

M-am adresat președintelui Turciei și președintelui țării noastre să începem negocierile pentru anularea expulzărilor. Am început aceste negocieri. Știți că ne-a reușit să-l convingem pe Putin să fie anulate expulzările pentru cei aflați în Rusia. Acum ne ocupăm de cei aflați în Turcia, a declarat Irina Vlah.

În acest context, făcând referire la mai multe articole din Codul electoral, Partidul Politic Șor îi solicită Comisiei Electorale Centrale să o atenționeze pe Irina Vlah asupra inadmisibilității implicării în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. De asemenea, pentru utilizarea resurselor administrative la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 Partidul Socialiștilor să fie sancționat sub formă de avertisment.

Amintim că în urma unei sesizări similare depuse de Partidul Politic Șor, Comisia Electorală Centrală l-a atenționat vineri, 8 februarie, pe președintele Igor Dodon în privința inadmisibilității implicării sale în campania electorale în favoarea unui concurent electoral și a avertizat PSRM pentru utilizarea resurselor administrative ale președinției în campania electorală.

11 feb

Ilan Șor: “Mnogorazovyi Dodon” face presiuni ilegale asupra CEC pentru a-și jutifica înfrângerea în fața creditorilor

Acțiunile de luni, 11 februarie, organizate de Partidul Socialiștilor la comanda lui Igor Dodon, din fața Comisiei Electorale Centrale reprezintă o presiune directă și ilegală asupra unei instituții de stat, a comentat liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor. El a explicat că de fapt, prin asemenea acțiuni, Dodon încearcă să-și justifice înfrângerea la alegerile parlamentare, în fața creditorilor care i-au oferit bani și susținere politică.

Protestul organizat de PSRM a fost de fapt o comandă a lui Igor Dodon, nemulțumit de faptul că CEC a încercat să pună capăt fărădelegilor comise de PSRM și șeful statului în campania electorală.

Cu ce s-a făcut vinovată CEC în opinia lui Dodon? Pentru că a reacționat la demersul lui Partidului Șor și a stopat fărădelegile lui Dodon? Pentru că a întors cursul campaniei într-un făgaș legal și că a stopat utilizarea resurselor administrative în campanie?, a întrebat Ilan Șor.

El a comentat protestul PSRM/Dodon drept presiuni ilegale asupra acestei instituții.

Calificăm ca o presiune directă a primei persoane în stat în activitatea unei instituții independente, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor a menționat că Partidul Socialiștilor, a cărui singur program electoral este susținerea președintelui și Igor Dodon, nu au făcut nimic pentru țară. Din care cauză, PSRM/Dodon vor pierde alegerile. Iar acum, “liderul neformal” al PSRM încearcă să justifice această înfrângere în fața creditorilor săi financiari și politici.

Înțelegem foarte bine că, din păcate, Dodon a făcut promisiuni politice pe care nu le poate îndeplini. Pentru aceasta a luat avansuri politice și financiare mari și acum încearcă să se justifice, dar nu-i reușește, a precizat Ilan Șor.

Politicianul a arătat că Igor Dodon nu a făcut nimic pentru oameni în cei aproape doi ani și jumătate de mandat.

Numiți-mi măcar un contract investițional, o acțiune concretă pe care a făcut-o pentru țară. Singurul lucru pe care l-a realizat este că și-a făcut reparație în oficiu (președinție). Dar nu se știe cât ne va costa pe noi această reparație, a menționat Ilan Șor.

El s-a referit și la așa-numita amnistie migrațională promovată de PSRM și Dodon.

Amnistie, de parcă cetățenii ar fi criminali. Iar o concetățeană a născut într-o închisoare din Rusia. Iată cât de influent și cum se ține de cuvânt președintele nostru, a arătat Ilan Șor.

Pentru a demonstra cât de “influent” este Dodon, Ilan Șor a amintit despre nenumăratele suspendări ale acestuia din funcție.

Dodon a fost deja de vreo 9 ori președinte suspendat-repus în funcție, încolo-încoace, încolo-încoace, încolo-încoace. Iată ce avem un “Mnogorazovyi Dodon”, a amintit Ilan Șor.

Amintim că în urma unei sesizări depuse de Partidul Politic Șor, Comisia Electorală Centrală l-a atenționat vineri, 8 februarie, pe președintele Igor Dodon în privința inadmisibilității implicării sale în campania electorale în favoarea unui concurent electoral (PSRM) și a avertizat PSRM pentru utilizarea resurselor administrative ale președinției în campania electorală.

7 feb

Partidul Șor reclamă implicarea lui Dodon în campanie în favoarea PSRM și îi solicită CEC să intervină

Partidul Politic Șor reclamă implicarea deschisă a președintelui Igor Dodon în campania electorală în favoarea Partidului Socialiștilor (PSRM), încălcând astfel spiritul Constituției, prevederile Codului electoral, dar și propriile declarații, potrivit cărora nu se va implica în cursa electorală. Partidul Șor a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) îi care îi solicită să intervină și să asigure respectarea normelor Codului electoral.

În sesizarea sa, Partidul Șor face referire la mai multe cazuri în care Igor Dodon și PSRM fentează legislația electorală. În particular, este menționată vizita recentă a lui Dodon la Soroca, unde, din relatările presei, a făcut campanie electorală în favoarea PSRM.

Un comunicat al administrației prezidențiale menționează că profitând de ocazie, șeful statului a felicitat 7 cele mai longevive cupluri din raionul Soroca și o familie cu mulți copii cu prilejul Anului Familiei, oferindu-le din partea Fundației de Binefacere “Din Suflet” câte un premiu bănesc și daruri.

De asemenea, Partidul Șor menționează că, din postările lui Igor Dodon pe contul său de Facebook, se poate observa că la această întrevedere, șeful statului a înmânat certificate, echivalente cu suma de 10 000 lei.

Formațiunea amintește și declarațiile lui Igor Dodon din 21 ianuarie, când a anunțat că nu se va implica în campania electorală, dar și-a exprimat deschis sprijinul în favoarea PSRM. Nu voi participa în campania parlamentară și nu voi aspira la funcția de deputat. Dar în tot acest răstimp, sprijinul meu moral și politic va fi acordat echipei și partidului care m-a nominalizat la alegerile prezidențiale din 2016 și a susținut toate inițiativele prezidențiale din ultimii doi ani – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta este unicul partid care este capabil să schimbe de unul singur puterea din țară și să guverneze competent și responsabil în Republica Moldova., a declarat atunci Dodon.

Totodată, Partidul Șor menționează ca relevant și faptul că nu doar șeful statului se asociază cu PSRM, dar și PSRM se asociază cu Fundația de Binefacere “Din Suflet”, condusă de soția lui Igor Dodon. În acest context, formațiunea prezintă mai multe exemple elocvente – comunicate oficiale ale PSRM, în care sunt descrise evenimente comune ale acestui partid și fundația respectivă.

Partidul Șor amintește că funcția de președinte este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fapt accentuat și într-o hotărâre a Curții Constituționale din 12 decembrie 2017. Curtea reține că obligația Președintelui Republicii de a renunța la calitatea de membru al unui partid politic derivă din “obligația de ingratitudine” față de partidul care l-a susținut în alegeri, or, în lipsa acestei obligații, calitatea de membru de partid, imaginea și funcția șefului statului ar putea fi folosite pentru avantaje politice de către partidul politic al cărui membru este și în final instituția prezidențială s-ar asocia cu un partid politic, citează Partidul Șor din hotărârea Curții.

De asemenea, se face referire la prevederile alineatului 2 al art. 52 din Codul electoral, care prevede anumite restricții la desfășurarea agitației electorale.

În acest context, Partidul Politic Șor îi solicită CEC să intervină și să împiedice implicarea instituției prezidențiale în campanie în favoarea PSRM. Se solicită CEC a asigura executarea prevederilor art. 52 alin. (2) din Codul electoral, care vizează formalități, condiții, restricții privind agitația electorală, prin neadmiterea implicării instituției Președintelui Republicii Moldova în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, potrivit sesizării depuse de Partidul Politic Șor la CEC.

Amintim că formațiunea a mai depus o sesizare la CEC în care acuză Partidul Socialiștilor de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare. De asemenea, în aceeași sesizare, Partidul Șor îl acuză pe Igor Dodon pentru sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din Republica Moldova.

5 feb

Partidul Șor îi acuză pe socialiști că încalcă flagrant legislația electorală

Partidul Politic Șor acuză Partidul Socialiștilor de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare. De asemenea, Partidul Șor îl acuză pe Igor Dodon pentru sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din Republica Moldova.

Într-o sesizare adresată Comisiei Electorale Centrale, Partidul Politic Șor face referire la două bannere în unul din care apare Igor Dodon și președintele rus Vladimir Putin, iar al doilea promovează un call-centru pentru așa-numita amnistie migrațională promisă de autoritățile de la Moscova și care coincide cu perioada electorală din Republica Moldova. În acest context, Partidul Politic Șor amintește că președintele Igor Dodon (care potrivit legii este obligat să fie apolitic), a anunțat că nu participă în campania, însă și-a prezentat deschis susținerea față de PSRM.

În acest context, această publicitate nu este altceva decât un exemplu elocvent al așa-zisului fenomen – “3rd party campaign”, se menționează în contestație.

Mai mult, contestatarul consideră că această publicitate, care este favorabilă PSRM nu este raportată la cheltuielile formațiunii. Cel mai probabil, această publicitate nu este achitată de către concurentul electoral PSRM, însă cu siguranță aceste acțiuni de publicitate, precum și finanțarea activității unui asemenea call-centru este favorabilă PSRM, existând și o interconexiune a transferului de imagine din partea unui șef de stat străin alături de Președintele Republicii Moldova, care declară “sprijin moral și politic” față de PSRM, accentuează Partidul Politic Șor, menționând că acest lucru contravine flagrant Declarației de conduită (pe care PSRM a semnat-o). Semnatarii acesteia și-au asumat inclusiv obiectivul privind înlăturarea oricăror forme de susținere indirectă, materială, nematerială sau/și în numele unor terți a partidelor politice, a concurenților electorali, notează Partidul Șor.

Formațiunea solicită instituțiilor statului să intervină de urgență și să examineze acest caz prin prisma legislației cu privire la finanțarea campaniilor electorale, dar și sub aspectul implicării unor forțe din afara Republicii Moldova în procesul electoral. Totodată, să fie întreprinse măsurile necesare, în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea stopării influențelor din străinătate asupra procesului electoral din Republica Moldova.

Amintim că Igor Dodon, care, potrivit legii, nu are dreptul să fie membru de partid, s-a declarat în repetate rânduri ca “președinte neformal” al PSRM, participă la reuniunile de partid și chiar nu a exclus participarea sa la alegerile parlamentare pe lista acestei formațiuni. Analiștii politici și experții în drept constituțional consideră că prin acest comportament, Igor Dodon încalcă spiritul Constituției.

4 feb

Președintele statului, Igor Dodon, amenință familia lui Ilan Șor

Președintele statului, Igor Dodon, amenință familia lui Ilan Șor

Președintele Igor Dodon i-a amenințat familia lui Ilan Șor, încercând să facă presiuni asupra liderului Partidului Politic Șor. Politicianul a declarat însă într-o conferință de presă că nu va ceda acestor presiuni și dacă va fi nevoit va vorbi în public despre mai multe “momente picante” din viața și călătoriile peste hotare ale lui Igor Dodon, inclusiv finanțate de Ilan Șor.

Șeful statului, Igor Dodon, mi-a amenințat familia, soția și copilul, transmițând că vor avea probleme serioase în Rusia. La rugămintea sa, patronii săi politici și FSB vor crea aceste probleme deschizând dosare penale inventate, a anunțat Ilan Șor.

El a precizat că Igor Dodon încearcă astfel să facă presiuni asupra sa ca să nu-l critice și să nu spună adevărul. Nu este prima dată când mă amenință Dodon, dar a depășit orice limită. Este un exemplu cum încearcă să preseze partidul meu și pe mine ca să ieșim din cursa electorală.

Ilan Șor a solicitat organizațiilor internaționale să ia act de acest atac fără precedent asupra liderului unui partid, dar le-a cerut și organelor de stat să ia măsurile necesare.

Totodată, Ilan Șor a calificat drept “straniu” faptul că Dodon a recurs la asemenea amenințări, având în vedere relațiile lor anterioare. În context, Ilan Șor a remarcat că nu o dată Igor Dodon a zburat cu avioanele lui Ilan Șor, inclusiv la Moscova, s-a folosit de mașinile și casele lui Ilan Șor.

Am zburat împreună în diferite orașe cu avionul meu. Am mers la Monaco la un meci de fotbal și ca unui prieten apropiat i-am creat condiții foarte bune. Nu aș fi vorbit despre asta, așa cum m-a rugat, dacă nu ar fi fost aceste amenințări la adresa familiei mele, pe care sunt gata să o apăr cu orice preț, inclusiv cu prețul distrugerii relațiilor cu Igor Dodon, a declarat Ilan Șor.

Totodată, el i-a amintit lui Dodon că i-a acordat și sprijin financiar semnificativ, inclusiv în 2 campanie electorale, la fel cum a făcut și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, de care acum Dodon s-a lepădat, sau poate îl va amnistia, așa cum i-a promis.

În acest sens Ilan Șor a adus și o geantă mare în care susține că a fost o cantitate mare de ceva de care a primit Dodon, sugerând că ar fi fost vorba de bani.

Am spus doar ceva din ce avem sau am avut în comun. Dacă nu va înceta să-mi amenințe familia sau să încerce să scoată partidul pe care îl conduc din campania electorală, voi povesti despre activitatea lui despre care la sigur nu vrea să-și amintească, a atras atenția Ilan Șor.

El a explicat comportamentul lui Igor Dodon ca fiind mânat de frică. El este în panică, partidul său cade, iar rezultatele alegerilor pot fi deplorabile, vede cum crește Partidul Șor, dar și mai mult este supărat de cum este tratat la Moscova, a declarat Ilan Șor.

El i-a cerut lui Dodon să înceteze imediat să-i amenințe familia și să ceară scuze în mod public.

3 feb

Partidul Șor, lansat oficial în campania electorală

Partidul Șor, lansat oficial în campania electorală

Partidul Politic Șor s-a lansat oficial în campania electorală într-o atmosferă de nedescris, în prezența a aproximativ 1 800 de conducători ai organizațiilor primare de partid. Liderul formațiunii, Ilan Șor a prezentat principalele priorități ale formațiunii sale după alegerile din 24 februarie și a promis solemn că va purta responsabilitate personală pentru realizarea tuturor promisiunilor – majorarea de câteva ori a bugetului, a alocațiilor sociale, pensiilor și salariilor, construirea întreprinderilor de stat și a gospodăriilor țărănești colective, introducerea monopolului de stat la importarea diferitor produse precum alcool, produse petroliere și de tutun. La finalul forumului republican al formațiunii, Ilan Șor a fost votat în unanimitate în funcția de viitorul prim-ministru al Republicii Moldova.

Evenimentul a fost dedicat lansării oficiale a Partidului Șor în campania electorală. Liderul formațiunii, Ilan Șor s-a referit la situația actuală dezastruoasă la care a fost adusă Republica Moldova, făcând o radiogramă a principalelor probleme cu care se confruntă.

Țara noastră este la marginea prăpastiei. Satele sunt distruse, infrastructura este distrusă, economia la pământ, întreprinderile au fost închise, obiectele social-culturale distruse, mai mult de jumătate din populația țării a fost nevoită să plece. Iată ce am obținut în 28 de ani de independență, a arătat Ilan Șor.

El a accentuat că cei care se fac vinovați de aceasta sunt politicienii care au condus Republica Moldova în cei 28 de ani de independență.

Politicienii au distrus tot ce a fost creat timp de decenii. Fără să lucreze, să creeze locuri de muncă, să facă ceva util, sunt acum cei mai bogați oameni din țară. Anume acești oameni an de an au distrus patria. Din păcate, aceasta este adevărul. Mă doare, pentru că sunt cetățean al acestei țări și, la fel ca voi, aș vrea să mă bucur de realizări, dar este invers. S-au schimbat președinți, premieri, șefi de Parlament, dar viața a devenit tot mai grea. Chiar dacă s-au schimbat, clasa politică a rămas aceeași. Acum, sunt practic aceeași oameni ca în anii 90. Cum au furat, continuă să fure, a menționat Ilan Șor.

Iar în prezent, clasa politică încearcă să divizeze societatea după diferite criterii – geopolitice, lingvistice, etnice. Dezbină și guvernează, acesta este principiul lor, a arătat Ilan Șor, referindu-se la clasa politică moldovenească.

Liderul Partidului Șor a arătat însă că scopul său și al echipei sale este să construiască, așa cum a făcut la Orhei, chiar dacă nu este politician.

Acum 3,5 ani am venit în politică. Niciodată nu am făcut politică. M-am ocupat de afaceri, de crearea locurilor de muncă și să continui ceea ce a făcut tatăl meu – să creez. Scopul meu principal nu era să mint oamenii, dar să realizez ceea ce am promis. Am reușit aceasta. Orheiul este un exemplu pentru întreaga țară, pentru că niciodată nu am făcut politică, dar am lucrat pentru orheieni. Scopul nostru era să mărim veniturile la buget, să construim străzi, să le iluminăm, și cred că ne-a reușit. Ne-a reușit să le demonstrăm oamenilor că noi singuri, fără est și vest putem să ne construim țara. Am demonstrat că este posibil și noi suntem în stare să facem asta, a declarat Ilan Șor, în aplauzele mulțimii.

Anume prin muncă și prin dragoste de țară și pentru poporul ei, Republica Moldova poate să renască, a dat asigurări Ilan Șor.

Scopul nostru primordial este renașterea imediată a Republicii Moldova. Repet – imediată. Cum a spus Lenin, ieri a fost prematur, mâine va fi târziu. Trebuie să acționăm astăzi. Am demonstrat că putem renaște țara noastră. Eu nu am construit la Orhei Europa, eu am construit Moldova. Doar așa putem supraviețui. Avem cu ce ne mândri – cultura minunată, bucătăria gustoasă, cele mai frumoase femei din lume. Și nu vreau să fim ca cineva, dar să fim ca noi. Avem o singură apartenență etnică – suntem cetățenii Republicii Moldova. Astăzi a venit timpul politicienilor noi, care nu se numesc politicieni, dar manageri, care vin la serviciu să creeze, să construiască, să facă, a mai declarat Ilan Șor, după care a fost prezentată echipa cu care Partidul Politic Șor merge în campania electorală.

În continuare el a prezentat și principalele priorități ale Partidului Șor care vor permite resuscitarea și dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

În primul rând, Ilan Șor a vorbit despre un control mai strict asupra cheltuielilor și veniturilor bugetare, ceea ce va permite, la fel ca la Orhei, majorarea bugetului de trei ori într-un termen scurt.

Mulți promit majorări, dar nimeni nu a spus cum vor face. Noi am demonstrat la Orhei că în 3 ani am majorat de 3 ori bugetul. Așa vom face și la nivel de stat un control strict asupra bugetului, monopol de stat la importul de alcool, produse din tutun și petroliere. Aceste măsuri, în doar câteva luni vor permite majorare de câteva ori.

De asemenea, echipa Partidului Șor va începe reconstrucția industriei fabrici și întreprinderi de stat. Acestea vor da locuri de muncă, venituri la buget și siguranța oamenilor în ziua de mâine. De asemenea, va reabilita economia satelor prin reconstrucția gospodăriilor colective.

Majorarea veniturilor bugetare va permite creșterea de câteva ori a îndemnizațiilor sociale, a pensiilor, compensarea tarifelor la serviciile comunale, transport public gratuit, acordarea ajutorului pensionarilor, capitalul matern, locuințe sociale și multe-multe altele, a dat asigurări Ilan Șor.

El a promis solemn în fața miilor de participanți și a cetățenilor care au urmărit evenimentul live că se va ține de cuvânt și va îndeplini promisiunile, așa cum a făcut după alegerile locale din Orhei din 2015.

Le-am promis orheienilor în 2015 că ne vom sufleca mânicile și vom merge la război. Așa am făcut. Promit că după alegeri, chiar a doua zi, întreaga noastră echipă își va sufleca mânicile și va merge să lucreze, să lucreze și încă o dată să lucreze. Astăzi, în fața tuturor, îmi dau cuvântul de bărbat că voi purta responsabilitate pentru fiecare promisiune. Eu nu sunt politician, nu iubesc politicienii, sunt om din business și știu cum să-mi îndeplinesc promisiunile. M-am ținut de cuvânt, mă țin de cuvânt și mă voi ține de cuvânt!, a promis Ilan Șor.

Partidul Politic Șor a început acum mai puțin de patru ani în urmă să scrie istorie, o istorie de succes, a declarat la rândul său reprezentantul formațiunii, Dinu Țurcanu. A venit timpul ca în fruntea guvernului să vină persoanele în slujba cetățenilor, dar nu invers, a adăugat Dinu Țurcanu și l-a propus pe Ilan Șor în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Candidatura sa a fost salutată și votată unanim de cei aproape 2 000 de persoane prezente în sală.

Ilan Șor a declarat că viitorul prim-ministru trebuie să aibă o abordare cu totul diferită față de politicienii de până acum.

Viitorul premier trebuie să fie un fel de primar al întregii Moldove, un om care de dimineață până seară să se ocupe de problemele cetățenilor. Imediat vom începe să majorăm bugetul, vom începe să construim întreprinderi, vom întoarce concetățenii acasă pentru că le vom da locuri de muncă cu salarii decente, aici, acasă. Vom începe reconstrucția întregii infrastructuri. Ca în perioada sovietică – cincinalul în trei ani. Ajunge să pălăvrăgim, ajunge să lenevim. La Luptă!, și-a îndemnat Ilan Șor membrii echipei, în aclamațiile mulțimii.

ianuarie 2019


31 ian

Reghina Apostolova: vom implementa atât în Chișinău, cât și în toată țara toate proiectele de succes de la Orhei

Partidul Politic Șor și candidații săi la alegerile parlamentare din 24 februarie vin cu programe concrete de dezvoltare a Republicii Moldova și a fiecărei regiuni. În campania electorală, cetățenii vor primi multe promisiuni, dar în primul rând să se gândească ce au făcut acele partide în ultimii patru ani, a îndemnat candidata Partidului Șor pe circumscripția uninominală 28 (mun. Chișinău sectorul Rîșcani/Poșta Veche), Reghina Apostolova.

În această lună veți primi multe programe politice, multe literatură. Examinați-le, citiți-le, dar nu vă uitați la ce vă promit, dar gândiți-vă ce au făcut acești reprezentanți ai partidelor în ultimii patru ani, a declarat Reghina Apostolova la dezbaterile electorale de la Pro TV Chișinău.

În acest context, ea a amintit că Partidul Șor și candidații săi au programe concrete menite să dezvolte toate regiunile țării. În cazul de față vorbim de circumscripția 28 sectorul Rîșcani și cartierul Poșta Veche. Este vorba de proiecte infrastructurale, drumuri bune, iluminat, proiecte sociale, stimularea revenirii acasă a concetățenilor, capitalul matern, locuințe sociale.

Reghina Apostolova a menționat că la Orhei, Partidul Șor a demonstrat că poate rezolva toate aceste probleme. Noi știm cum să facem asta. Nefiind la guvernare am realizat la Orhei. Când intrați în cabina de vot, votați cu inima, ca a doua zi să nu regretați, i-a îndemnat Reghina Apostolova pe alegători.

La Orhei, a menționat ea, echipa Partidului Șor a înregistrat rezultate remarcabile, astfel încât localitatea a fost transformată “într-o poveste pe care toți o invidiază”.

Reghina Apostolova, care este viceprimar de Orhei din 2015, a amintit că de sectorul Rîșcani o leagă peste 40 de ani de activitate, inclusiv în funcția de director de școală, consilier municipal și pretor de sector.

Reghina Apostolova s-a născut în Siberia, în regiunea Irkutsk, într-o familie de deportați în perioada sovietică. A venit împreună cu familia la Chișinău când avea 4 ani și de atunci și-a petrecut întreaga viață în Capitală. Reghina Apostolova s-a angajat în câmpul muncii deja de la vârsta de 16 ani. A lucrat 46 de ani la școala Nr. 14, astăzi liceul “Natalia Gheorghiu”, dintre care 22 în funcția de directoare.

A deținut timp de 8 ani funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău. De asemenea, a activat și în calitate de pretor interimar al sectorului Rîșcani.

Într-o autobiografie prezentată anterior, Reghina Apostolova menționa că iubește să călătorească, să crească flori și să pregătească bucate gustoase pentru cei apropiați. De asemenea, este o mare pasionată de lectură, autorii preferați fiind clasicii.

Reghina Apostolova este și o împătimită a presei, dar în continuare preferă ziarele printate, chiar dacă acum e “la modă” presa on-line. Ea spune că, la fel ca în alte domenii, rămâne fidelă principiilor pe care și le-a format încă din tinerețe.

30 ian

Partidul Șor îndeamnă concurenții electorali și presa afiliată să înceteze campania de dezinformare lansată la adresa sa

Partidul Politic Șor a devenit ținta unei campanii mediatice murdare și de discreditare în preajma alegerilor parlamentare, a declarat miercuri, 30 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Alina Șargu. Reprezentanții partidului au prezentat dovezi care dezmint în totalitate zvonurile lansate de unii concurenți electorali și mass-media afiliată politic referitor la unele tentative de mituire a alegătorilor din partea Partidului Politic Șor.

Încă de la începutul acestei campanii electorale împotriva Partidului Șor, a candidaților și reprezentanților săi a fost lansat un adevărat război informațional. Minciunile și speculațiile la adresa noastră curg gârlă atât pe Internet, pe rețele sociale, cât și la un șir de posturi de televiziune, a menționat Alina Șargu.

În context, ea s-a referit la dezinformările, potrivit cărora, Partidul Politic Șor a mituit alegătorii. Reprezentanta formațiunii a prezentat lucrurile pe care le conține un pachet cu simbolica partidului, oferit alegătorilor la întrunirile electorale. Este vorba de un ceas, un stilou, un calendar și materiale promoționale.

Ceasul este un suvenir cu simbolica partidului. Legea permite asemenea tipuri de suvenire. Ne-am gândit foarte mult ce suvenire să le oferim oamenilor ca să le rămână ca amintire ceva util și plăcut, a menționat Alina Șargu.

Reprezentantul Partidului Șor la Comisia Electorală Centrală, Vladimir Fiodorov a prezentat și prevederile Codului electoral și Regulamentului CEC, care permit oferirea de suvenire electorale care nu depășesc prețul de două unități convenționale, adică 100 de lei.

Alina Șargu s-a adresat instituțiilor mass-media să stopeze războiul și intoxicația informaționale. Înțelegem perfect că suntem în campanie electorală, înțelegem că avem instituții media controlate de partide politice, înțelegem că sunt instituții media care simpatizează anumite partide. Dar vă rugăm să fim corecți. Partidul Politic Șor respectă cu strictețe buchea legii. Noi înțelegem că suntem urmăriți cu atenție și noi nu vom admite nicio încălcare, a punctat Alina Șargu.

25 ian

PSRM pălăvrăgește despre socialism, iar noi îl construim

După opt ani în care nu a realizat nimic și nu și-a îndeplinit nicio promisiune electorală, chiar dacă a avut șansa să o facă, Partidul Socialiștilor, în pragul unei înfrângeri usturătoare la alegerile parlamentare, a lansat un atac nedemn la adresa altor formațiuni politice, în special a Partidului politic Șor. Motivul acestui comportament este explicat prin faptul că Partidul Șor, fără a deține pârghii politice și administrative a demonstrat prin fapte oamenilor cum lucrurile pot fi schimbate în bine, a declarat vineri, 25 ianuarie, liderul partidului, Ilan Șor.

Partidul Socialiștilor caută vinovați în alte partide, dar nu vede că adepții săi nu-l mai susțin pentru că nu a realizat nimic din ce a promis, a explicat Ilan Șor. El a arătat care este marea diferență dintre formațiunea pe care o conduce și PSRM.

Noi lucrăm fără a avea pârghiile puterii, schimbăm viața în bine, în 3 ani practic am reconstruit un oraș și realizăm lucrurile necesare pentru oameni. Partidul Socialiștilor a obținut peste 50 de mandate de primar la alegeri și în nicio localitate nu se poate lăuda cu rezultate – nici majorarea bugetului, nici drumuri, nici proiecte sociale. Nu este din cauza primarilor, dar pentru că PSRM nu-și îndeplinește promisiunile și nu poartă responsabilitatea politică pentru aceste promisiuni, a menționat Ilan Șor.

În această situație, PSRM vede în Partidul politic Șor principalul său rival, deoarece formațiunea a demonstrat prin fapte și nu prin slogane și doctrine politice cum poate fi implementat socialismul. Partidul Șor a demonstrat prin exemple concrete la Orhei și Jora de Mijloc cum se face acest lucru.

PSRM înțelege că Partidul Șor nu prin cuvinte, dar prin fapte implementează agenda socialistă – compensarea tarifelor, transport gratuit, deschiderea colhozurilor, optăm pentru fabrici și întreprinderi de stat. Partidul Șor construiește adevăratul socialism în Moldova, a remarcat Ilan Șor.

În acest context, liderul Partidului Șor a parafrazat un slogan electoral din Ucraina – Вони балакають, Вона працює al cărui idee este că în timp ce unii pălăvrăgesc, alții lucrează. Așa este și în cazul nostru cu socialiștii, ei se numesc socialiști, vorbesc despre socialism, iar noi îl construim pas cu pas în întreaga țară, a explicat Șor.

Partidul Socialiștilor este un spoiler al Partidului Șor. Pentru că în timp ce noi lucrăm, ei poartă pancarte și strigă să ei sunt socialiști. Dar cu asta se termină totul, a mai adăugat politicianul.

Partidul politic Șor are însă o altă abordare, care este mult mai potrivită și apreciată de cetățeni. Astăzi Partidul politic Șor lucrează cu oamenii în localități, rezolvă problemele oamenilor, îi ajută și face ceea ce trebuie să facă, a explicat Ilan Șor.

El a menționat că așa cum a făcut până acum, se va ține și în continuare de cuvânt și va purta răspundere pentru toate declarațiile și promisiunile sale.

Oamenii știu că eu mă țin de cuvânt și port răspundere pentru cuvintele mele. Datorită susținerii puternice din partea oamenilor, suntem și mai motivați să mergem înainte. Vom forma guvernarea și vom construi o Moldovă în care fiecare cetățean să se simtă confortabil. Voi asigura un asemenea nivel de viață pentru oameni, la care visează mulți. Sunt sigur de asta, a dat asigurări Ilan Șor.

11 ian

Partidul Șor își asumă responsabilitatea politică pentru dezvoltarea Orheiului și “inima și sufletul” rămân la Orhei

Ilan Șor a degrevat din funcția de primar, pe durata campaniei electorale, dar a dat asigurări, într-o conferință de presă că va urmări din exterior cum este administrat orașul. El a accentuat că poartă responsabilitate politică pentru tot ce se va întâmpla la Orhei.

Ilan Șor a precizat că obligațiunile de primar vor fi îndeplinite de adjuncta sa, care cunoaște îndeaproape problemele orașului și cum să le rezolve. Am îndeplinit prevederile legale și am degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale. Obligațiunile de primar le-am desemnat adjunctului meu, un bun profesionist, care cunoaște toate problemele orașului nostru, dar, cel mai important, știe cum să le rezolve – Diana Memeț, a anunțat Ilan Șor.

El s-a declarat convins că echipa sa va administra calitativ municipiul Orhei. Sunt sigur că echipa creată se va descurca de minune cu administrarea orașului meu iubit. Cu inima și sufletul rămân la Orhei, voi fi în oraș, voi cunoaște tot ce se întâmplă, voi controla procesele din exterior, a spus Șor.

În același timp, Ilan Șor a accentuat că Partidul Politic Șor își asumă responsabilitatea politică pentru buna administrare a municipiului Orhei și a comunei Jora de Mijloc, condusă de vicepreședintele formațiunii Marina Tauber, care, de asemenea, a degrevat, candidând la alegerile parlamentare. Cu inima și sufletul vom fi acolo și vom fi responsabili de procesele care se vor desfășura în localitățile noastre, a punctat Ilan Șor.

Dodon folosește interdicțiile la exportul în Rusia în scopurile sale politice

Anunțul făcut de președintele Igor Dodon despre anularea taxelor și interdicțiilor la exportul produselor agricole moldovenești nu a fost altceva decât o acțiune de PR în ajunul alegerilor parlamentare, care au dus în eroare sute de producători din Republica Moldova. Din cauza minciunii și a indiferenței lui Igor Dodon, care în doi ani de mandat nu a făcut nimic decât să încerce să-și lustruiască propria imagine, exportatorii suferă acum pierderi și mai mari a declarat vineri, 11 ianuarie, într-o conferință de presă, președintele Partidului Politic Șor, Ilan Șor.

El s-a referit în cadrul evenimentului la cinismul, dar și indiferența față de oameni, pe care le manifestă unii actori politici, doar pentru a câștiga mai multe voturi la alegeri. În acest context, politicianul s-a referit la promisiunile lui Igor Dodon, acum două luni, precum că a obținut de la Moscova deblocarea exporturilor moldovenești în Rusia.

Recent, Dodon se lăuda cu victoria obținută prin deblocarea totală a exportului producției moldovenești în Rusia și revenirea pe această piață, a arătat Ilan Șor.

Însă, a accentuat liderul Partidului Șor, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Este vorba de hotărârea Guvernului de la Moscova care interzice importul de mărfuri care tranzitează Ucraina. Această măsură lovește și în exportatorii moldoveni, care nu au altă cale de acces în Rusia decât prin Ucraina. Iar zeci de exportatori, care s-au încrezut în promisiunile lui Dodon, au avut deja de suferit, a menționat Ilan Șor.

Deși decizia Guvernului rus a fost adoptată încă la 29 decembrie, reacția lui Dodon a venit abia peste aproape două săptămâni. Până atunci el se distra, a menționat Ilan Șor, arătând că în timp ce acesta se distra, agenții economici sufereau pierderi enorme.

Partidul Șor însă nu așteaptă ca altcineva să rezolve problema, a anunțat Ilan Șor. Este o farsă politică și nu vom aștepta ca Dl Dodon să rezolve această problemă. Noi considerăm că ar putea fi o problemă creată artificial. Dar noi nu așteptăm. Am primit un șir întreg de scrisori de la exportatori. Le-am transmis Congresului Comunităților Ruse pentru a le transmite la Moscova. De asemenea, el a precizat că a început și colectarea de semnături din partea angajaților întreprinderilor care au legătură cu exportul în Federația Rusă și care riscă să-și piardă locul de muncă.

Ilan Șor a comparat comportamentul lui Dodon cu cel al Maiei Sandu care a optat pentru blocarea finanțării pentru a-și face PR. Este același cinism.

În același context, Ilan Șor a amintit că nu este pentru prima dată când Dodon procedează în asemenea fel. El s-a referit la promisiunea dată moldovenilor care lucrează în Rusia că vor fi amnistiați dacă vor reveni acasă în perioada care coincide cu alegerile parlamentare. Însă, a arătat Ilan Șor, nimeni nu le garantează cetățenilor moldoveni că vor putea reveni la muncă. Aceasta seamănă a capcană pentru concetățeni, care pur și simplu sunt utilizați în scopuri electorale. Oare aceasta este politică? Nu! Acesta este cinism, obrăznicie și indiferență față de oameni. Dodon nu s-a gândit la faptul că oamenii aceștia trebuie să cheltuiască bani din buzunar ca să vină acasă în speranța că vor fi primiți înapoi la lucru, a menționat Ilan Șor.

În același timp, politicianul a atenționat că încă o promisiune a lui Dodon se va sparge ca bula de săpun. Este vorba de anularea taxelor vamale la exportul de mere. În realitate, exportatorii vor trebui să plătească și mai mult.

Îmi este trist să urmăresc lipsa de acțiuni a acestui om. Mai mult de doi ani Dodon doar se plânge de lipsa prerogativelor, fără să poată rezolva nici măcar cele mai simple probleme pe care le promitea în campania electorală. Nici eu nu am împuterniciri, dar m-am gândit la oameni și am îndeplinit ce am promis, spre deosebire de președinte, potrivit lui Ilan Șor.

El a mai arătat că Dodon nu a avut grijă nici măcar de propriii primari. Nici în localitățile unde sunt primari socialiști nu s-a întâmplat nimic. Mi-e milă, pur omenește, de primarii socialiști, care ar fi trebuit să fie sprijiniți de Igor Dodon. Pentru oamenii din aceste localități viața a rămas la același nivel ca până la alegeri, a mai declarat Ilan Șor.

Pentru comparație, Ilan Șor a anunțat că degrevează din funcția de primar pe durata campaniei electorale, însă și-a asumat responsabilitatea politică pentru buna administrare a municipiului Orhei și a comunei Jora de Mijloc, condusă de vicepreședinta formațiunii Marina Tauber, care este, de asemenea, implicată în campania electorală.

Șor îl compară pe Dodon cu Filat și nu exclude că-i va urma soarta

Liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor îl compară pe președintele Igor Dodon cu fostul premier, condamnat pentru corupție, Vlad Filat. Ilan Șor a declarat într-o conferință de presă că cei doi denotă un comportament asemănător.

Dodon îmi amintește foarte bine de Filat, care, ca un funcționat adevărat, s-a deprins să trăiască pe banii oamenilor de afaceri. Știți că eu cunosc asta pe propria piele, a menționat Ilan Șor.

Printre aceste similitudini sunt și indiferența față de oameni, potrivit politicianului. Demonstrează aceeași dragoste față de lux, aceeași atracție față de PR și totala indiferență față de oameni. Sunt toți o apă și un pământ și e foarte dureros că țara noastră este condusă de astfel de conducători, a concluzionat Ilan Șor.

Politicianul a făcut aceste declarații acuzându-l pe Igor Dodon că a folosit exportatorii moldoveni în interesele sale politice, mințindu-i că vor fi reluate livrările în Rusia, ca acest lucru să nu se întâmple. Mai mult, Ilan Șor sugerează că Dodon ar fi pus în mod special piedici la reluarea exporturilor, ca mai apoi să se erijeze în postura de “salvator”.

Fiind întrebat dacă Dodon ar putea avea aceeași soartă ca fostul premier corupt Vlad Filat, Ilan Șor a spus că soarta lui Dodon este decisă de Dumnezeu.

9 ian

Prima victorie a Partidului Șor la parlamentare: a fost înregistrat în campania electorală

Prima victorie a Partidului Șor la parlamentare: a fost înregistrat în campania electorală

Comisia Electorală Centrală a înregistrat miercuri, 9 ianuarie, lista de candidați ai Partidului Politic Șor pentru circumscripția națională, simbolul formațiunii și reprezentații săi la CEC. Decizia a fost luată în momentul în care în fața CEC protestau mii de simpatizanți și susținători ai Partidului Șor.

Comisia Electorală Centrală a decis fără prea multe discuții înregistrarea listei Partidului Șor, singurul membru care s-a abținut a fost Vadim Filipov, reprezentantul Partidului Socialiștilor în CEC.

În timpul dezbaterilor, secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae a precizat că toate actele prezentate de formațiune au fost valabile și la ședința precedentă, doar că atunci unii membri au avut altă opinie.

Decizia de înregistrare a Partidului Șor în calitate de concurent electoral a fost luată în contextul în care în fața instituției s-au adunat câteva mii de persoane pentru a-și exprima în mod pașnic sprijinul pentru această formațiune și a cere înregistrarea sa. Oamenii au scandat “Victorie!”, iar liderii Partidului Șor au amintit că nu este pentru prima dată când organele electorale din Republica Moldova și justiția pun piedici în fața candidaților săi. Cazuri ieșite din comun sunt excluderea nemotivată din cursa electorală a candidatei Partidului la alegerile prezidențiale din 2016 – Inna Popenco și a candidatei la alegerile din Chișinău – Reghina Apostolova.

Manifestanții și liderii Partidului Șor au comentat decizia de înregistrare a formațiunii drept o primă victorie în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Partidul Politic Șor intră în campania electorală cu o listă de profesioniști în diferite domenii și cu un program bine chibzuit, care propune schimbări radicale ale calității vieții oamenilor și avânt economic. Formațiunea propune mai multe angajamente sociale față de cetățeni, în special persoanele social-vulnerabile, iar în economie se pronunță pentru o implicare mai mare a statului, inclusiv prin instituirea monopolului la comercializarea anumitor produse, restabilirea colhozurilor și crearea de fabrici și întreprinderi de stat.

3 ian

Declarația Partidului Politic Șor

Împotriva Partidului Politic “Șor” a fost organizată astăzi o nouă provocare politică. CEC, invocând motive inventate, refuză să înregistreze lista de candidați ai Partidului “Șor” în circumscripția națională, pentru participarea la alegerile parlamentare din 2019.

Nu este pentru prima dată când ne sunt puse piedici la participarea în campaniile electorale. La fel de incorect și ilegal au fost excluși din campania electorală candidatul nostru la funcția de președinte la scrutinul din 2016 și cel la funcția de primar al Chișinăului, la alegerile noi din 2018.

Reieșind din experiența anterioară, chiar dacă tot pachetul de acte a fost pregătit și prezentat în conformitate cu toate prevederile legislației în vigoare, noi l-am supus unor verificări suplimentare ca să nu existe niciun fel de motive inventate pentru a fi respins.

Dar, din păcate, problema nu constă în calitatea actelor prezentate, dar în faptul că cineva nu vrea să permite participarea Partidului “Șor” la alegeri.

Noi înțelegem că cineva este îngrijorat de creșterea popularității noastre și a încrederii din partea cetățenilor. Ne dăm bine seama că vechii politicienii, care le stau deja în gât cetățenilor, care nu sunt în stare să realizeze lucruri concrete, sunt gata pentru orice doar pentru a-și păstra funcțiile ca să poată continua să prostească oamenii. De asemenea, înțelegem că suntem concurenți serioși ai Partidului Socialiștilor, care încearcă în mod isteric să-i influențeze pe membrii CEC.

Dar noi nu avem de gând să cedăm în fața acestor tentative primitive de a ne opri.

Vom îndeplini toate cerințele, inclusiv pe cele suplimentare, inventate de membrii CEC, astfel încât să nu mai existe nici cel mai mic motiv pentru a ne fi refuzată înregistrarea. Obligatoriu, în pofida tuturor încercărilor neprietenilor noștri, vom participa în cursa electorală din 2019 și vom învinge!

Pentru că suntem susținuți de popor – sute de mii de simpli cetățeni, care ne binecuvântează în această luptă. Pentru că avem multe planuri de viitor pentru renașterea Republicii Moldova.

decembrie 2018


28 dec

Partidul Șor a prezentat lista candidaților în circumscripțiile uninominale

Partidul Politic Șor prezintă lista candidaților săi în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

În prezent se finalizează procedura de selectare și de desemnare în interiorul partidului a candidaților pentru circumscripțiile uninominale.

Candidații sunt selectați în baza principiilor profesionalismului și meritocrației, iar în circumscripțiile unde și-au prezentat intențiile de a candida au fost înaintați de cetățeni și, totodată fiind consultată opinia organizațiilor teritoriale ale Partidului Șor din regiunea respective.

Fiecare candidat desemnat de Partidului Politic Șor în circumscripțiile uninominale are deja elaborat un program de dezvoltare și modernizare a regiunii pentru care va concura la alegeri. Programele candidaților, consultate și cu populația din regiuni, propun soluții concrete de rezolvare a celor mai stringente probleme cu care se confruntă localitățile și oamenii din regiunea respectivă. De fapt, aceste programe reprezintă un concept global de dezvoltare a fiecărei circumscripții în toate domeniile – pornind de la cel social prin crearea și modernizarea infrastructurii de sănătate și educație, crearea locurilor de muncă, până la cel economic în care sunt elaborate propuneri și termeni concreți de deschidere a întreprinderilor și de majorare a veniturilor la buget.

În circumscripțiile în care vor învinge candidații Partidului Șor vor fi implementate reforme similare cu cele pe care le-a realizat liderul formațiunii, Ilan Șor la Orhei în cei trei ani și jumătate de mandat – reparația drumurilor, renovarea și modernizarea infrastructurii, programe sociale. Programele candidaților de dezvoltare și modernizare a localităților din fiecare circumscripție în parte vor fi publicate în cel mai scurt timp.

Acest lucru a fost posibil datorită proiectului novator al Partidului Șor și anume crearea instituției reprezentantului împuternicit în regiuni pentru a elabora programe teritoriale, ținând cont de specificul și problemele locale.

Amintim că joi, 27 decembrie, Partidul Politic Șor a depus și actele necesare, precum și lista de candidați pentru circumscripția națională, pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Partidul Politic Șor intră în campania electorală cu un program bine chibzuit, care propune schimbări radicale ale calității vieții oamenilor și avânt economic. Formațiunea propune mai multe angajamente sociale față de cetățeni, în special persoanele social-vulnerabile, iar în economie se pronunță pentru o implicare mai mare a statului, inclusiv prin instituirea monopolului la comercializarea anumitor produse, restabilirea colhozurilor și crearea de fabrici și întreprinderi de stat.

Acesta este primul scrutin parlamentar la care participă Partidul Politic Șor, iar toate sondajele indică asupra faptului că formațiunea va fi una din cei patru concurenți electorali care vor forma viitorul Parlament.

Mai mulți Europarlamentari își exprimă susținerea față de Partidul Șor în înregistrarea în cursa alegerilor parlamentare

Europarlamentari își exprimă susținerea față de Partidul Șor

Europarlamentari și oficiali europeni care reprezintă trei grupuri politice importante în UE salută implicarea Partidului Politic Șor în campania pentru alegerile parlamentare din 24 februarie și își exprimă încrederea că formațiunea va învinge, ceea ce va însemna o nouă eră pentru Moldova. În același timp, deputații europeni își exprimă îngrijorarea față de presiunile care au început deja să fie puse pe membrii și liderii Partidului Șor.

În numele prietenilor dvs. conservatori din Europa – Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – am dori să vă felicităm cu începutul campaniei și să vă urăm noroc și succes la viitoarele alegeri parlamentare, i-a transmis lui Ilan Șor însuși directorul executiv al ACRE, Richard Milsom.

Richard Milsom menționează că nu va încălca legislația Republicii Moldova și nu-l va susține pe Ilan Șor și formațiunea acestuia în timpul campaniei electorale, dar că e gata să reia colaborarea imediat după alegeri, pe care este convins că le va câștiga Partidul Șor. Înțelegem că, în timpul alegerilor, nu vă putem susține activ din cauza legislației Republicii Moldova. Dar vă pot promite că, după victoria dvs., în februarie anul viitor, vom fi primii oameni care vă vor vizita la Orhei și vă vom fi alături să sărbătoriți Victoria. Și așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea și activitatea noastră în viitor. Nu doar înainte, dar și după alegeri, a menționat Richard Milsom, directorul executiv al ACRE.

În același timp, el și-a exprimat îngrijorarea față de presiunile care sunt puse asupra Partidului Șor, chiar înainte de începutul campaniei electorale. Cunoaștem cu îngrijorare faptul că domnul Dodon încearcă să influențeze eliberarea certificatelor de integritate pentru candidații parlamentari și sperăm că acest lucru nu va influența procesul electoral și nu va sta în calea acestuia, a remarcat Richard Milsom.

De asemenea, europarlamentarul PPE Fulvio Martusciello își exprimă îngrijorarea față de presiunile asupra Partidului Șor. Sunt profund îngrijorat de intenția de a destabiliza cursul natural al alegerilor, încercând să pună la îndoială o participare democratică mare. Mă refer la comentarii ciudate ale unor înalte autorități pro-ruse, care încearcă să influențeze decizia Autorității Naționale de Integritate și acțiunile acesteia, menționează Martusciello.

Și europarlamentarul austriac Barbara Kappel, membră a Grupului Europa Națiunilor și a Libertății salută intenția Partidului Șor de a candida la alegerile parlamentare și își exprimă încrederea în victoria formațiunii la parlamentare, ceea ce va fi o nouă eră pentru Moldova. Le doresc bunilor mei prieteni din Partidul “Șor”, lui Ilan Șor și echipei sale, toate cele bune. O campanie de succes și, bineînțeles, un rezultat bun pe data de 24 februarie. Voi fi foarte bucuroasă să vă văd pe toți sărbătorind pe 25 o nouă eră pentru Moldova și Uniunea Europeană, a transmis Barbara Kappel.

Iar europarlamentarul polonez Karol Karski, membru al ACRE și Membru al Biroului Europarlamentului, menționează că Partidul Șor reprezintă un suflu nou și absolut necesar pentru politica și societatea moldovenească. El a demonstrat cu succes, la nivel local, că pot fi aplicate măsuri corecte pentru economia de piață, păstrând atenția pentru păturile sărace ale populației, având grijă de pensionari. De asemenea, a arătat cum prin investiții efective poate fi eradicat șomajul și îmbunătățită viața cotidiană a cetățenilor Moldovei, menționează profesorul Karski

Amintim că joi, 27 decembrie, Partidul Politic Șor a depus și actele necesare, precum și lista de candidați pentru circumscripția națională, pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea va propune candidați și pe circumscripțiile uninominale, a anunțat liderul acesteia, Ilan Șor, precizând că el personal va candida în circumscripția Orhei.

Partidul Politic “Șor” este singura formațiune politică din Republica Moldova membră a ACRE, influenta familie politică internațională care deține și unul din cele mai influente grupuri politice în Parlamentul European, cu peste 70 de mandate, iar formațiunile membre sunt la guvernare în mai multe state, inclusiv în Marea Britanie, Italia, Cehia, Slovacia, Israel și Polonia.

Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni reunește partide dedicate libertăților individuale, suveranității naționale, democrației parlamentare, statului de drept, proprietății private, taxelor reduse, mijloacelor sigure, comerțului liber, concurenței deschise și succesiunii puterii. Partidul Șor a găzduit în luna octombrie un important summit al ACRE, la care au participat peste 150 de delegați – politicieni și înalți funcționari din aproximativ 30 de țări ale lumii.

27 dec

Partidul Politic “Șor” a depus la CEC lista națională a formațiunii pentru scrutinul parlamentar din 2019

Partidul Politic “Șor” a depus la CEC lista națională a formațiunii pentru scrutinul parlamentar din 2019

Președintele Partidului Politic “Șor”, Ilan Șor, alături de candidații desemnați în teritorii, din partea formațiunii politice, au mers la Comisia Electorală Centrală pentru a prezenta lista națională a candidaților pentru scrutinul parlamentar din 2019. Alături de ei au fost prezenți mii de simpatizanți și membri ai partidului care au desfășurat un miting în susținerea acestora.

Actele au fost prezentate unei Comisii speciale, aflată în incinta Palatului Republicii. Înainte de intrare, liderul Ilan Șor a ținut un discurs în fața susținătorilor formațiunii. În mesajul său, Ilan Șor a ținut să mulțumească celor prezenți pentru sprijin și încrederea acordată echipei Partidului Politic “Șor” și s-a arătat încrezut în faptul că formațiunea va obține victorie în scrutinul parlamentar din 2019.

Lista candidaților pentru înregistrarea în cursa electorală numără 51 de persoane. Decizia de a candida la scrutin a fost aprobată șa ședința formațiunii din data de 27 decembrie, în cadrul Consiliului Național Politic al Partidului “Șor”.

Partidul Politic “Șor” și-a prezentat lista candidaților

În urma deciziei formațiunii politice, ținând cont de Legea Republicii Moldova, a fost elaborată lista celor 51 de candidați din teritorii. Totodată, s-a decis ca întreg setul de acte necesare pentru înscrierea în cursă să fie depus la Comisia Electorală Centrală, astăzi, 27 decembrie 2018.

Lista candidaților din partea Partidului Politic “Șor”, pe circumscripția electorală națională, este condusă de liderul formațiunii și primarul de Orhei, Ilan Șor. Lista include reprezentanți din majoritatea regiunilor țării, persoane din diferite domenii și sfere de activități. De asemenea, 41% din numărul candidaților este reprezentant de femei.

Ilan Șor a făcut o baie de mulțime după ce partidul său s-a înregistrat la alegerile parlamentare

Ilan Șor a făcut o baie de mulțime după ce partidul său s-a înregistrat la alegerile parlamentare

Ilan Șor a făcut o baie de mulțime, joi, după ce împreună cu colegii săi a depus actele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare din luna februarie 2019.

Primarul de Orhei a fost așteptat de mii de simpatizanți la ieșirea din clădirea Comisiei Electorale Centrale. Oamenii i-au scandat numele minute în șir, au dorit să pozeze împreună cu el și au avut doar cuvinte de laudă.

Ilan Șor le-a promis că participarea Partidului Șor la alegeri reprezintă o filă nouă în istoria politică a Republicii Moldova. El a precizat că scopul participării la alegeri este să implementeze în toate localitățile din țară proiectele de succes de la Orhei și Jora de Mijloc. De asemenea, Ilan Șor le-a promis orheienilor că după ce va prelua mandatul de deputat, va continua să sprijine dezvoltarea Orheiului.

Reamintim că Partidul Politic “Șor” a depus joi, 27 decembrie, actele pentru înregistrarea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Lista de candidați pe circumscripția națională este condusă de liderul Partidului Șor, primarul de Orhei Ilan Șor. Lista include reprezentanți ai majorității regiunilor țării, oameni de diferite profesii și ocupații, iar 41% sunt femei.

noiembrie 2018


29 noi

Nu vom permite războiul civil!

Urmărim cu îngrijorare că partidele care reprezintă așa-numita opoziție “pro-europeană” recurge tot mai des la acțiuni care aprofundează divizarea societății moldovenești.

Evenimentele din ultimul timp de la Torino și din alte orașe italiene demonstrează că aceste partide nu se feresc nici de cele mai mișelești și murdare metode pentru a instiga oamenii unul împotriva altuia. Aplică orice procedeu – presiuni morale, șantajul, amenințările, provocările directe. Liderii acestor partide și adepții lor se conduc de principiul cine nu este cu noi, este împotriva noastră, transformând cea mai mare parte a societății, care gândește altfel decât ei, în dușmani, care nu merită nici respect, nici indulgență.

Fără doar și poate, aceasta are legătură cu apropiatele alegeri parlamentare. Miza lor este să sădească discordie în societatea moldovenească și să-și mobilizeze propriul electorat.

Dar cu ce preț?!

Campania electorală se încheie o dată și o dată, dar Moldova trebuie să rămână. Competiția politică nu trebuie să se transforme în război: prea mult timp va trebui pentru a vindeca rănile sociale, prea complicată va fi restabilirea păcii sociale și a stabilității. De la sciziunea socială până la război civil e doar un singur pas. Vor putea oare politicienii “pro-europeni” de opoziție, obsedați de setea de răzbunare și setea de putere, să se abțină de la acest pas? Sunt tot mai multe semne că ei sunt gata să recurgă la măsuri extreme; că vărsarea de sânge este pentru ei un preț “rezonabil” pentru a-și atinge scopurile politice.

Partidul Șor este o forță politică ce nu va permite divizarea societății moldovenești după criterii politice, naționale, lingvistice sau geopolitice. Suntem un partid al unității cetățenilor, care adună oamenii în jurul ideii creării, dezvoltării și prosperității Republicii Moldova. Suntem absolut convinși că menținerea păcii sociale în țară este principala sarcină a clasei politice.

Facem apel către provocatorii înrăiți să se oprească și măcar o dată în viață să se gândească la țară și la oamenii care urmează să trăiască, să comunice și să colaboreze unul cu altul și după alegerile din 24 februarie. Noi spunem un NU hotărât tentativelor de a transforma câmpul electoral în câmp de luptă. Chemăm oamenii să nu cedeze provocărilor unor politicani cinici, care sunt gata să aprindă flăcările războiului civil. Haideți să facem împreună o alegere conștientă în favoarea păcii și a unității sociale.

Partidul “Șor” organizează tombolă cu 500 de bilete de avion pentru diaspora din Italia

Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor de la Bologna, deschis la inițiativa Partidului “Șor” a anunțat o ofertă fără precedent pentru sărbătorile de iarnă. Pe pagina de Facebook a Centrului a fost postat un anunț privind inițierea unei loterii de anvergură, fiind puse la dispoziție 500 de bilete avia pentru cetățenii moldoveni care lucrează în Italia și vor să vină în vacanță în patrie, pentru a marca sărbătorile de iarnă alături de cei dragi și cu rudele, la ei acasă.

La concurs pot participa cetățenii care locuiesc la Roma, Milano, Bologna, Veneția și Torino. Pentru fiecare oraș sunt disponibile câte 100 de bilete.

Norocoșii, vor putea beneficia de câștig, adică o călătorie tur-retur (Italia-Moldova-Italia), în perioada 18 decembrie – 18 ianuarie. Potrivit Centrului, cererile pot fi depuse până la 8 decembrie curent. Cererile trebuiesc transmise la adresele electronice deschise pentru fiecare din cele cinci orașe în parte.

Toate informațiile necesare pentru a participa la tombolă sunt disponibile pe pagina de Facebook a Centrului

Organizatorii speră că această ofertă va reprezenta un cadou minunat pentru compatrioții noștri care sunt nevoiți să trăiască și să lucreze departe de rude și persoanele dragi.

Despre surpriza pregătită pentru diaspora moldovenească a fost anunțat marți, 27 noiembrie, la o conferință comună de presă a Centrului de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor și a reprezentanților Partidului “Șor”, care sprijină acest proiect destinat concetățenilor. În particular, la conferința respectivă a mai fost menționat că în pofida tentativelor de blocare a activității Centrului din partea unor partide politice de dreapta, acesta își va continua activitatea, iar în cel mai scurt timp va face un anunț important referitor la o nouă activitate în sprijinul diasporei noastre.

Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor de la Bologna, deja de un an desfășoară acțiuni cu caracter cultural și informativ, oferă sprijin juridic, dar și în alte domenii diasporei moldovenești și implementează programul de susținere a revenirii cetățenilor moldoveni în patrie. Doar la Orhei, potrivit informațiilor oferite de Centru, doar în decurs de câteva luni ale acestui an au revenit peste 50 de familii. Centrul a fost deschis la inițiativa primarului de Orhei, președintele Partidului “Șor”, Ilan Șor.

28 noi

Partidul Politic “Șor” dăruiește speranță diasporei moldovenilor din Rusia

Partidul Politic “Șor” – singurul partid politic din țară care se ocupă serios și sistematic de problema reîntoarcerii în țară a compatrioților care sunt nevoiți să părăsească Moldova. Primăria orașului Orhei, care este condusă de Ilan Șor, a inițiat programul “Casa mea e Moldova”, grație căruia peste o sută de oameni au fost deja returnați în țară. Pe baza acestei experiențe, Partidul “Șor” a elaborat un proiect de lege, al cărui scop este întoarcerea masivă a compatrioților în Moldova. Proiectul oferă o serie de stimulente – de la plata biletelor, scutirea de taxe vamale la bunurile importate și plata unei indemnizații unice până la asigurarea cu un loc de muncă și locuințe sociale. În fapt, vorbim despre primul program național conceput pentru a rezolva dinamica demografică negativă, care transformă treptat Moldova într-un spațiu fără populație. Nicio altă forță politică din țară nu a încercat nici măcar să se ocupe serios de această chestiune legată în mod direct de supraviețuirea statului.

Sfatul cu poporul

Activiștii Partidului Politic “Șor” discută acest proiect cu moldovenii care trăiesc în străinătate. Potrivit datelor, astăzi, aproximativ un milion de cetățeni ai țării noastre locuiesc în străinătate. Jumătate în Europa, jumătate în Rusia. Cu mai mult de un an în urmă, partidul și-a început activitatea în Italia, în orașul Bologna a fost deschis un Centru de Susținere a concetățenilor, iar în orașele italiene s-au organizat întâlniri regulate cu moldovenii care lucrează în Italia. În ciuda numeroaselor provocări ale partidelor de opoziție de dreapta, aceste întâlniri au demonstrat un înalt grad de interes al diasporei noastre în adoptarea unui program care le oferă ocazia de a se întoarce în patria lor.

În Rusia a început o campanie de informare a cetățenilor moldoveni despre acest program unic. Președintele de onoare al Partidului “Șor”, șeful Congresului comunităților ruse din Moldova, Valerii Klimenco, a ținut primele întâlniri cu compatrioții care locuiau la Moscova. Aceștia erau, în principal, studenți și doctoranzi ai universităților din Moscova – o audiență exigentă și educată. Valerii Klimenco le-a spus în detaliu despre numeroasele proiecte sociale pe care Partidul “Șor” le pune în aplicare în Republica Moldova: magazine și farmacii sociale, grija față de pensionari, veterani de război și muncă, sprijin pentru mame și copii și multe altele. A fost plăcut pentru tinerii care trăiesc în Rusia să cunoască că părinții și bunicii lor nu au fost lăsați la mila soartei, că cineva din Republica Moldova manifestă o participare sinceră la viața lor și așa dificilă.

Un interes deosebit pentru diaspora a fost relatarea despre schimbările care au avut loc în ultimii trei ani la Orhei, sub conducerea lui Ilan Șor și a echipei sale. Drumuri ideale, iluminat stradal modern, curți moderne confortabile, parcuri amenajate, construcția centrului “OrheiLand” unic pentru Moldova, prețuri mai mici pentru serviciile comunale, plata capitalului matern, o revoluție în administrarea alimentației pentru copii, repararea grădinițelor, construcția locuințelor sociale, o viață culturală bogată, toate acestea au devenit o senzație reală pentru compatrioții noștri. Au recunoscut sincer că nu știu nimic despre acest lucru. Mass-media din Rusia, de regulă, descriu situația din Moldova în tonuri sumbre, iar aici, un flux proaspăt de știri, o speranță pentru posibilitatea unor transformări pozitive în patrie. Nu este o mirare faptul că mulți s-au adresat lui Valerii Klimenco pentru a obține informații cu privire la costul locuințelor sociale.

Orhei, fiind lider incontestabil în dezvoltare, devine un model cu ajutorul căruia Partidul “Șor” intenționează să reformeze toate localitățile țării. Pentru cetățenii Moldovei care trăiesc la Moscova, unul dintre cele mai moderne orașe din lume, acesta este un argument important, care dă speranțe că pentru Moldova nu este totul pierdut.

A venit timpul să ne întoarcem acasă

Nu este surprinzător faptul că programul de întoarcere a compatrioților în patria lor a stârnit cel mai sincer interes. Mulți sunt obosiți să trăiască într-o țară străină. În Moldova au rămas doar bătrânii, părinții și copiii. Programul Partidului Politic “Șor”, care prevede cel mai important lucru, un loc de muncă fiabil, oferă cu adevărat speranța că va fi posibilă asigurarea familiilor fără ca acestea să plece în străinătate. Din acest punct de vedere, intenția Partidului “Șor” de a stimula deschiderea întreprinderilor populare de stat în întreaga țară, organizarea de ferme colective în mediul rural este capabilă să garanteze venituri stabile, inclusiv și acelor concetățeni care sunt nevoiți să lucreze în străinătate. Pentru persoanele în vârstă, un motiv serios pentru întoarcere este partea socială justificată din punct de vedere economic din programul partidului, care prevede o creștere accentuată a mărimii pensiilor și plata veniturilor garantate oricărui cetățean moldovean care locuiește în țară.

Pentru prima dată în mai mulți ani, diasporei moldovenilor în Rusia i se oferă un mecanism specific pentru întoarcerea lor în Patrie. Niciun politician din Moldova nu a privit acest aspect sub un asemenea unghi. Se formează un sentiment că guvernarea este mai interesată să-și mențină concetățenii în străinătate, pentru a nu suporta cheltuieli suplimentare. Partidul “Șor” și-a exprimat inițial disponibilitatea de a promova crearea condițiilor sociale, economice și de infrastructură pentru reîntoarcerea lor în țară, și desfășoară activități sistematice și planificate în această direcție.

Ajutor garantat

Moldovenii care locuiesc în Federația Rusă se confruntă cu numeroase probleme atât de natură casnică, cât și juridică. Ei se confruntă deseori cu permisivitatea în exces a organelor de aplicare a legii și a angajatorilor. Adesea ei nu se pot baza pe informații de înaltă calitate despre drepturile lor, asistență juridică. O problemă importantă reprezintă și angajarea lor în patrie. Acest lucru este valabil mai ales pentru absolvenții universităților din Rusia, pentru care o educație de calitate nu garantează un loc de muncă în Moldova. În cele din urmă, diaspora are nevoie de comunicare, familiarizare despre cultura și tradițiile moldovenești. Valerii Klimenco a asigurat interlocutorii săi că toate aceste funcții vor fi asumate de reprezentanța Partidului “Șor”, care va fi deschisă în curând la Moscova. Luând în considerare toată experiența anterioară a activității Partidului “Șor”, se poate spune cu încredere că sprijinul deplin al diasporei moldovenilor în Rusia este garantat.

27 noi

Sandu și Năstase tind să provoace un război civil

Violențe de la Veneția și Torino demonstrează că liderii așa-numitelor partide pro-europene – Maia Sandu și Andrei Năstase pregătesc scenarii îngrijorătoare pentru moldoveni și anume provocarea unui război civil după ce vor pierde alegerile parlamentare din februarie 2019.

Reprezentanții Partidului Politic “Șor” au prezentat marți, 27 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, dovezi incontestabile care demonstrează că provocările din Italia au fost bine organizate și dirijate. Membrul Partidului “Șor” Dinu Țurcanu a accentuat similitudinea dintre aceste evenimente și pregătirile pentru protestele violente din aprilie 2009.

Ce încearcă acum să producă este nimic altceva decât că în cazul unui eșec electoral, pe care în mod sigur îl vor avea, nu este exclus că aceste grupări criminale să destabilizeze situația și să provoace un război civil. Se pregătește opinia publică pentru un asemenea scenariu, a declarat Dinu Țurcanu.

În acest context, el a menționat că Partidul Șor este singura formațiune politică din Republica Moldova care a depășit geopolitica. Pentru noi a face politică înseamnă ca copii în satele noastre să nu umble desculți iarna, dar nu să facem asemenea provocări, a mai arătat Dinu Țurcanu, chemând politicienii să nu admită degenerarea situației până la una similară celei cu care se confruntă Ucraina.

Forțele politice să dezbată idei, nu să confrunte oameni, a îndemnat reprezentantul Partidului Șor.

De asemenea, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va depune toate eforturile pentru a evita vărsarea de sânge și pentru ca moldovenii să poată trăi fericiți și în bunăstare la ei acasă. Noi nu suntem pentru Europa sau Rusia, dar ca în țara noastră să nu curgă sânge. Oare eu chiar nu înțeleg unde se îndreaptă lucrurile? Noi vom lupta în primul rând pentru oameni, a dat asigurări Marina Tauber.

23 noi

Ilan Șor a deschis cel de-al 100-lea magazin social

Ilan Șor a deschis cel de-al 100-lea magazin social

Proiectul “Magazine Sociale”, susținut de Partidul Politic “Șor”, se extinde. Cel de-al 100-lea magazin social a fost deschis astăzi în orașul Hîncești. Astfel, beneficiarii de carduri sociale pot face mai multe economii, grație prețurilor mai mici cu 25% față de restul magazinelor. Cel mai vital produs alimentar – pâinea – poate fi procurată cu doar 2 lei.

La evenimentul de deschidere a fost prezent liderul Partidului Politic “Șor”, Ilan Șor, reprezentantul împuternicit în Hîncești, Victor Perțu, dar și zeci de oameni, care au menționat că au așteptat cu nerăbdare această zi.

Ilan Șor a accentuat că magazinele sociale și extinderea rețelei, pentru a fi cât mai accesibile pentru un număr mai mare de oameni, este încă o promisiune pe care Partidul Politic “Șor” o onorează. Acum un an, am declarat că vom deschide 100 de magazine sociale “Merișor”. Nimeni nu a crezut atunci în vorbele mele. Iar noi ne-am ținut de cuvânt și iată că astăzi asistăm la marele eveniment de deschidere al celui de-al 100-lea magazin. Pentru noi, pensionarii sunt o categorie importantă de oameni și eu am promis că o să vină timpul când bunicii își vor ajuta nepoții și nu invers, a declarat Ilan Șor la eveniment.

Totodată, el le-a adus oamenilor o altă noutate bună și anume faptul că produsele în magazinele sociale vor fi și mai ieftine. Recent, am identificat posibilitatea unei noi ieftiniri a produselor alimentare în rețeaua de magazine sociale, ceea ce va permite cetățenilor să facă economii și mai mari. Vreau să vă promit că vom lucra și în continuare pentru dvs., pentru că vă iubim, a asigurat președintele Partidului Politic “Șor”, Ilan Șor.

Reprezentantul împuternicit al Partidului Politic “Șor” în Hîncești, Victor Perțu a arătat cât de importante sunt aceste magazine pentru persoanele cu venituri mici, în special cei din mediul rural. Înțeleg foarte bine principalele probleme și dificultăți cu care se confruntă oamenii zi de zi. Uneori, în sate nu există un magazin alimentar normal, iar în cele din oraș prețurile sunt atât de mari și exagerate, încât mulți pensionari și nevoiași nu-și pot permite să cumpere chiar și produse alimentare de primă necesitate. Acest magazin va permite fiecăruia să economisească, procurând produse și bunuri de primă necesitate la prețuri accesibile. Adică, oamenilor le va fi mai ușor să supraviețuiască, având venituri modeste, a declarat Victor Perțu.

Grație rețelei de magazine sociale, aproximativ 300 de mii de cetățeni, deținători ai cardurilor sociale, pot procura mărfuri mai ieftine. Potrivit calculelor unor experți independenți, în trei ani, oamenii au economisit peste 50 de milioane de lei.

Proiectul a fost inițiat acum trei ani în orașul Orhei, la inițiativa lui Ilan Șor. În scurt timp însă, la solicitările cetățenilor, proiectul a fost extins pe întreg teritoriul țării. În prezent, funcționează 49 de magazine sociale și 51 de puncte mobile, la care sunt angajate 800 de persoane.

Pe lângă proiectul “Magazine Sociale”, la inițiativa primarului de Orhei Ilan Șor, este implementat și programul “Farmacii Sociale”, care permite procurarea medicamentelor mai ieftine de către oamenii cu venituri reduse.

18 noi

Concertul organizat de Partidul “Șor” la Torino a adunat sute de moldoveni din diasporă

Concertul organizat de Partidul “Șor” la Torino

Grandiosul concert organizat la Torino pentru diaspora moldovenească din Italia a umplut sala cu spectatori și s-a desfășurat conform programului anunțat. Concertul a avut loc duminică, 18 noiembrie, la inițiativa Centrului de Reprezentare și susținere a Concetățenilor din Bologna “Casa Mea e Moldova”, cu susținerea Partidul “Șor”. Sute de concetățeni au venit la concert și s-au distrat pe ritmurile muzicii legendarilor artiști moldoveni Anastasia Lazariuc și Gheorghe Țopa.

În cadrul evenimentului, vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a prezentat celor adunați la concert un pachet de legi elaborat de partid, care vine să faciliteze revenirea în țară a concetățenilor noștri, dar și sprijinirea lor. La eveniment au participat eurodeputați și oficiali italieni, ei salutând și susținând proiectul și eforturile Partidului “Șor”.

În special este vorba despre deputatul european Alberto Cirio, membru al grupului PPE (Partidul Popular European), membru al delegației Comisiei Europene UE-Moldova, precum și Mauricio Marrone, membru al Consiliului Regional din Piemonte, și Fabrizio Bertot, fost deputat în Parlamentul European, președinte al Fundației KI AN.

În timpul pregătirii și desfășurării acestei întâlniri cu diaspora au avut loc o serie de evenimente și provocări menite să împiedice desfășurarea concertului. Primele încercări de acest gen au fost înregistrate pe 21 octombrie la Veneția, la fel, în timpul unui eveniment organizat pentru diaspora moldovenilor. Atunci, în ciuda provocărilor și atacurilor simpatizanților mai multor partide de dreapta, concertul a avut loc cu sala plină – peste 300 de compatrioți au venit la concert.

Potrivit declarațiilor reprezentanților Partidului “Șor”, atât la Veneția, cât și la Torino, provocările sunt organizate de liderii anumitor partide politice care se tem să-și piardă electoratul din Italia. Pentru a-și atinge scopurile politice, acești lideri politici sunt gata să umilească și să intimideze compatrioții, artiștii și reprezentanții Centrului de susținere din Bologna, afirmă partidul “Șor”.

În Torino, protestatarii practic și-au deconspirat scopurile, venind cu o declarație pur politică privind alegerile și guvernarea actuală din Moldova. A devenit evident faptul că evenimentele cultural-informative organizate pentru diasporă sunt doar un pretext pentru a atrage reprezentanții diasporei la acțiuni de protest și a-i manipula, a declarat vicepreședintele Partidului “Șor”, Marina Tauber.

Amintim că proiectul “Moldova – Patria mea” a fost inițiat de Partidul “Șor”, având drept scop stimularea reîntoarcerii concetățenilor de peste hotare, precum și pentru a le fi oferită susținere informațională și juridică la locul aflării lor peste hotare. În cadrul proiectului a fost deschis Centrului de Reprezentare și susținere a Concetățenilor din Bologna (Italia), este organizat un spectru larg de acțiuni informative și culturale în diferite orașe din Italia. De asemenea, în cadrul proiectului, echipa lui Ilan Șor a elaborat un amplu pachet legislativ pentru stimularea reîntoarcerii cetățenilor noștri în Moldova. Documentul prevede acordarea unui sprijin semnificativ, scutiri și susținerea celor care revin, atât la nivel de stat, cât și local.

Declarația Partidului “Șor” în legătură cu evenimentele de la Torino

Liderii și patronii partidelor pro-europene de dreapta își trimit emisarii în Italia pentru a diviza diaspora moldovenească și a utiliza concetățenii în interese eminamente politice. Așa cum am atenționat și anterior, provocările și atacurile de la evenimentele organizate de Centrul de Susținere și Informare a concetățenilor de la Bologna sunt inspirate de anumite cercuri politice și cu interese politice din Republica Moldova, dar și din afară. Acest lucru a fost astăzi confirmat în totalitate la Torino, unde provocatori plătiți și câteva zeci de oameni mințiți de ei, au organizat o acțiune de protest cu revendicări politice.

De fapt, principala țintă a atacului a fost concertul organizat cu susținerea noastră pentru concetățenii care locuiesc la Torino. Încercând să pericliteze acțiunea, pe parcursul ultimelor săptămâni provocatorii au difuzat pe rețele de socializare amenințări și dezinformări. Folosindu-se de mijloace de informare în masă pe care le controlează, i-au persecutat pe cunoscuți artiști care evoluează pentru moldoveni pe scenele din orașe italiene. Dar să împiedice organizarea concertului mult-așteptat, așa și nu le-a reușit!

Mai mult decât atât, provocatorii și-au scos practic măștile și au scos la iveală adevăratele scopuri ale demersului lor – manipularea diasporei în scopuri politice și electorale, atragerea voturilor în favoarea stăpânilor lor politici. Încă o dată a devenit clar că forțele politice de dreapta, care își spun “pro-europene”, îi folosesc în mod cinic pe concetățenii nevoiți să trăiască și să lucreze peste hotare, exclusiv în scopuri politice și văd în ei doar voturi. În așa fel Sandu și Năstase s-au comportat cu concetățenii lor în toți acești ani. Diaspora noastră nu a primit de la ei nici ajutor nici respect. Iar atunci când echipa noastră a început să întreprindă acțiuni concrete și active de susținere a diasporei, a început să-i ajute pe oameni să revină acasă, a început să organizeze evenimente culturale – asupra noastră și a reprezentanților noștri, dar chiar și a concetățenilor care “au îndrăznit” să participe la acțiunile noastre, și-au “asmuțit câinii”.

Dar noi nu vom renunța, nu vom ceda în fața unor acțiuni mizerabile ale provocatorilor. Și în continuare evenimentele pe care le vom organiza îi vor bucura pe concetățenii noștri, și în continuare îi vom ajuta, îi vom susține și vom avea grijă de ei. Nimeni nu are dreptul să umilească și să intimideze concetățenii, chiar dacă ei nu vor să fie implicați în jocurile politice murdare și cinice ale lui Năstase, Sandu și altor aventurieri politici ca ei.

Îi chemăm pe toți concetățenii noștri la unitate, să nu cedeze în fața provocărilor politice și să nu devină jertfe ale manipulării unor politicieni iresponsabili. Avem o singură Patrie – Moldova. Și nimeni nu are dreptul să ne-o ia!

6 noi

Tinerii Partidului Politic “Șor” învață bunele practici electorale

Tinerii Partidului Politic “Șor” învață bunele practici electorale

Importanța participării civice în alegeri, manipularea informațională, tinerii, consumatori de informație pe rețelele de socializare. Aceste, dar și alte subiecte cu tentă electorală au fost abordate în cadrul forumului Național în Domeniul Electoral al Tinerilor, organizat de Comisia Electorală Centrală, la care a fost prezent și un grup de tineri din cadrul Partidului Politic “Șor”.

În opinia participanților aripei tinere a Partidului Politic “Șor”, experiența acumulată în cadrul Forumului îi va ajuta să pună în aplicare bunele practici din domeniul electoral, pentru ca în rezultat, activitatea formațiunii politice să fie îmbunătățită și să nu fie periclitată.

De asemenea, tinerii au declarat că noile modificări ale Codului Electoral îi face să fie convinși că procedura de vot va fi una corectă, fără imixtiuni politice.

Potrivit organizatorilor, Forumul a avut drept scop organizarea unui dialog deschis și constructiv pe teme precum procesele electorale, noile modificări ale Codului Electoral, dar și aprofundarea cunoștințelor în materie electorală a tinerilor prin simularea procesului de vot conform noului sistem electoral.

Evenimentul a întrunit 160 de tineri ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice și s-a desfășurat în perioada 2-3 noiembrie 2018.

Forumul Național în Domeniul Electoral al Tinerilor reprezintă un eveniment, organizat la nivel național, de către Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în cadrul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

5 noi

Câțiva zeci de provocatori nu vor împiedica sărbătoarea organizată pentru sute de moldoveni

Toți cei care încearcă să împiedice desfășurarea unor concerte cu artiști îndrăgiți pentru moldovenii din diaspora, precum și patronii lor politici, care stau în spatele acestor fărădelegi vor răspunde în corespundere cu acțiunile lor josnice, dă asigurări liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor. Acesta se referă într-un mesaj pe contul său de Facebook la provocările organizate de indivizi coordonați de lideri politici de la Chișinău, la un concert organizat de formațiunea sa la Veneția.

Mai grav, potrivit lui Ilan Șor, este faptul că acele persoane, dar și patronii lor politici nu s-au oprit și intenționează să organizeze acțiuni similare și la alte concerte pe care Partidul “Șor” le va organiza pentru moldovenii nevoiți să plece departe de casă pentru a putea câștiga o bucată de pâine. Acțiunile lor aduc deja a intimidare și hărțuire, accentuează primarul de Orhei.

O duzină de provocatori fără valoare (judecând după situație, ei nu au cu ce se ocupa), încearcă în mod deschis să dea peste cap concertele așteptate cu atâta nerăbdare de diasporă. Dacă prima dată, la Veneția, acțiunea lor a arătat a prostie, atunci continuarea acestei istorii și planificarea cu atâta rea intenție a provocărilor, aduce deja a intimidare a concetățenilor noștri, a colaboratorilor Centrului de susținere a compatrioților și, cel mai neplăcut, a hărțuire și intimidare a unor artiști îndrăgiți și cunoscuți, menționează politicianul.

El însă dă asigurări că atât comanditarii acestor fărădelegi, cât și executanții vor răspunde pentru fărădelegile lor. Sunt pregătite măsuri dure, a atenționat Ilan Șor. Sunt sigur că acestor nebuni nu le va reuși să împiedice organizarea evenimentului și să-i sperie pe sutele de concetățeni care vor veni la concert. Dar, oricum, această răutate, josnicie, care sunt inspirate, sunt convins, de anumiți lideri politici care îi controlează pe provocatori de la Chișinău, nu vor rămâne nepedepsite. Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate și dure atât față de organizatori, cât și față de executanții acestei fărădelegi.

Liderul Partidului “Șor” anunță că poliția italiană a început deja identificarea provocatorilor și acțiuni de profilaxie pentru evenimentul ce urmează să aibă loc la Torino. Deja am informat poliția italiană atât despre atacurile de la Veneția, cât și despre provocările ilegale planificate pentru acțiunile noastre ulterioare. Am transmis materiale video cu participanții la provocările din Italia, precum și informația din rețelele de socializare despre provocările care se mai pun la cale. Forțele de ordine italiene îi identifică în prezent pe provocatori și legăturile dintre ei. Deja sunt pregătite acțiuni profilactice în privința acțiunii care urmează să fie organizată la Torino.

Rușine să le fie indivizilor care își urăsc compatrioții și tot ce e legat de Moldova!, le-a scris Ilan Șor, la finalul mesajului său, celor care acționează împotriva propriilor concetățeni.

Amintim că un grup de provocatori, despre care există bănuieli rezonabile că au fost trimiși de PAS și PPDA, au încercat acum două săptămâni să torpileze o acțiune culturală organizată de Partidul “Șor” la Veneția, dar încercarea lor a fost zădărnicită. Manifestația a continuat, compatrioții noștri din Italia participând la un concert de suflet în compania interpretelor Ecaterina Petrea și Alessia Stăvilă, invitata specială a serii fiind îndrăgita cântăreață, Anastasia Lazariuc.

octombrie 2018


30 oct

Declarația Partidului Politic “Șor”

Sistemul judecătoresc a demonstrat încă odată societății cât de vulnerabil și defectuos este în fața comanditarilor politici. Un exemplu în acest sens este și denaturarea situației de ani de zile față de candidatul Partidului Politic “Șor” în alegerile parlamentare, Ilan Șor. Creșterea popularității echipei lui Ilan Șor și realizările a zeci de proiecte de infrastructură și sociale deranjează oponenții politici, fapt pentru care lupta împotriva partidului nu încetează. Din păcate, două dintre instrumentele puse în aplicare sunt instanțele judecătorești, dar și Comisia Electorală Centrală.

Scoaterea neîntemeiată din cursa prezidențială din 2016 a candidatului nostru, tentativa de anulare a rezultatelor alegerilor locale în comuna Jora de Mijloc, învinuirile împotriva candidatului la scrutinul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, care au dus în rezultat la scoaterea ilegală din cursa electorală, ne duc la gândul că aceste situații nu sunt întâmplătoare, dar se fac intenționat pentru a sabota activitatea Partidului Politic “Șor”. Iar amendarea liderului Ilan Șor pentru presupusele nereguli din campania electorală din Chișinău, sunt o dovadă în plus a faptului că se comit presiuni asupra Partidului “Șor”.

Cu toate acestea, Partidul Politic “Șor” nu va înceta activitatea activă a formațiunii și va continua în acest sens promovarea și susținerea programului social care au menirea să aducă bunăstare socială pentru cetățenii țării. În rezultat, formațiunea va munci mult pentru a-și asigura victoria în Parlament și să continue proiectele de infrastructură a țării.

Afirmăm cu tărie că nu vom lăsa mâinile în jos și vom continua lupta cu nedreptatea instanțelor judecătorești care sunt îndreptate împotriva formațiunii noastre, având scopul de a reduce activitatea noastră politică. De asemenea, ne angajăm să luptăm în instanță și pentru sutele de mii de cetățeni care au devenit victimele sistemului judecătoresc.

Partidul Politic “Șor” pledează pentru o luptă politică cinstită, iar în calitate de magistrat să fie alegătorul – cetățenii Republicii Moldova.

3 oct

Ilan Șor a prezentat proiectele grandioase de dezvoltare a economiei: colhozuri, monopoluri și întreprinderi de stat

Ilan Șor a prezentat proiectele grandioase de dezvoltare a economiei

Președintele Partidului Șor, primarul de Orhei Ilan Șor a prezentat miercuri, 3 octombrie, programul său economic menit să asigure ieșirea Republicii Moldova din criză și asigurarea unor standarde înalte de viață. Programul economic al Partidului Șor se bazează pe trei piloni principali care se referă la introducerea monopolului de stat la importul anumitor produse precum cele din tutun și carburanți, crearea întreprinderilor de stat care să asigură producerea tuturor mărfurilor necesare oamenilor și renașterea satelor prin crearea colectivităților țărănești moderne, iar statul să asigure comercializarea produselor agricole.

Principiile programului economic al Partidului Șor constă în majorarea veniturilor bugetare care vor fi asigurate prin utilizarea eficientă a impozitelor, introducerea monopolului de stat în anumite domenii și atragerea investițiilor.

Cetățenii care fac cunoștință cu programul nostru și cu rezultatele muncii noastre ne sunt recunoscători, își exprimă încrederea și susținerea. Dar încă nu toți cetățenii țării noastre cunosc adevărul despre noi și despre succesele noastre. Cu atât mai mult, deocamdată foarte puțini cunosc programul nostru complex de dezvoltare. Anume din această cauză am decis să ne prezentăm pozițiile noastre și programul nostru. Vom încerca să-l prezentăm în așa mod încât să fie înțeles de toți, bazându-ne pe exemple și pe experiența noastră. Vom explica cum vedem noi îmbunătățirea situației economice, a declarat Ilan Șor în debutul briefing-ului.

Referindu-se la majorarea mijloacelor bugetare, Ilan Șor a dat exemplul Orheiului, unde în doar trei ani, echipa sa a reușit să majoreze veniturile de 2,5 ori. Acesta lucru a fost realizat nu doar prin asigurarea unei discipline financiare și impozitare și eliminarea corupției din primărie, dar și a unor acțiuni directe ale autorităților locale sub conducerea lui Ilan Șor. Spre exemplu, la Orhei au fost majorate taxele locale pentru comercializarea produselor de tutun și alcool. În plus, au fost întreprinse acțiunile necesare pentru a asigura colectarea impozitelor. Doar cele trei cariere de pietriș aduc în bugetul local aproximativ 4,5 milioane de lei, bani care anterior nu ajungeau la buget.

Programul economic al Partidului Șor se bazează pe trei piloni. Primul ține de introducerea monopolului de stat la importul de produse din tutun și petroliere. Mai mult, formațiunea optează pentru stabilirea unor taxe mici pentru produsele petroliere brute, pentru a stimula prelucrarea lor în țară. Aceasta va permite reducerea prețurilor la carburanți în special pentru producătorii agricoli, a precizat Ilan Șor.

Al doilea pilon ține de crearea întreprinderilor de stat care să asigure consumul intern în toate domeniile. Ilan Șor a amintit că în perioada sovietică în Moldova se producea practic tot – de la televizoare la tractoare. Ceea ce demonstrează că se poate. Aceasta ar asigura locuri de muncă pentru oameni, venituri la bugetul de stat și o creștere economică rapidă. Cred că statul trebuie să producă practic tot ce necesită piața internă, a declarat Ilan Șor.

Al treilea pilon este renașterea satului moldovenesc. Iar una din principalele măsuri ține de crearea colectivităților locale modern, sau a colhozurilor moderne. Statul le va dota cu tehnică, semințe, credite pe termen lung. Optăm pentru revenirea la sistemul de achiziții de stat a producției agricole. Statul să se ocupe de livrarea produselor agricole și export, a arătat liderul Partidului Șor, menționând că această idee este susținută de majoritatea oamenilor cu care a discutat până acum.

Crearea acestor gospodării se va face pe principii benevole, iar pământurile vor rămâne în proprietatea privată a oamenilor, a precizat Ilan Șor.

În acest context, Ilan Șor a anunțat că în curând în Republica Moldova va apărea primul colhoz de acest fel.

Sunt sigur că anume acest program economic va oferi posibilitatea de creștere a mijloacelor la buget necesare pentru realizarea tuturor reformelor și transformărilor sociale și infrastructurale, s-a arătat convins Ilan Șor.