Programul electoral al candidatului PSRM Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2016

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Igor Dodon

Pentru Patrie! Pentru popor!

Primele 100 de zile

În decursul primelor 100 de zile voi întreprinde următorii pași:

  1. Voi restabili parteneriatul strategic cu Rusia. Prima mea vizită în calitate de Președinte al țării va avea drept punct de destinație Moscova. Voi iniția negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federația Rusă, colaborare economică și reglementare a conflictului transnistrean. Scopul propus – deschiderea completă a pieței rusești pentru producția moldovenească și ridicarea tuturor interdicțiilor aplicate cetățenilor Moldovei privind șederea pe teritoriul Rusiei.
  2. Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Voi lansa consultări cu toate partidele și societatea civilă referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
  3. Voi începe acțiunile de reunificare a țării. Voi avea o întrevedere cu liderul Transnistriei, la Tiraspol. Vom pune în discuție problemele acumulate în relațiile dintre malul drept și stâng al Nistrului și vom ajunge la un compromis referitor la proiectul de reglementare politică.
  4. Voi asigura pacea. Voi întreprinde o vizită la Bruxelles. Voi insista pe constituirea unei comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE și Rusiei în vederea asigurării unor garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei.
  5. Interzicerea unionismului. Mă voi adresa președintelui României cu inițiativa de a semna Tratatul de bază moldo-român privind regimul de frontieră. Voi da directivă SIS-ului și Procuraturii să ia atitudine față de organizațiile unioniste, deci antistataliste din Moldova. Voi obține adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului.
  6. Voi începe procesul de relansare a țării. Voi forma o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și a aparatului Președintelui din rândul patrioților și profesioniștilor. Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de “furtul secolului” și de distrugerea țării. Voi propune Guvernului și Parlamentului noile strategii de Securitate Națională și de Apărare a Republicii Moldova. Voi da indicații Guvernului referitor la realizarea priorităților sus-menționate în cadrul programului “Economie dezvoltată și dreptate socială”, care va viza, în primul rând, crearea locurilor de muncă, majorarea pensiilor și salariilor. Toate problemele importante și controversate vor fi decise de popor, prin referendum.

Criza din ultimii ani

Criza din ultimii ani din Moldova s-a intensificat și mai mult. Țara se află în pragul colapsului.

Ultimii 7 ani de guvernare eurounionistă ne-a adus republica la un declin total. Schimbarea a cinci guverne corupte, deturnarea miliardelor din sistemul financiar-bancar, precum și a peste 70% din credite și granturi au adus Moldova în prag de colaps total. Acest lucru a determinat Partidul Socialiștilor să organizeze nenumărate acțiuni de protest. În rezultatul acestor proteste a fost arestat și condamnat unul din principalii lideri corupți ai politicii moldovenești, ex-prim-ministrul țării, Vlad Filat. Totodată, au fost demise și alte guverne pro-europene pentru corupție și umilințele la care au supus poporul. Împreună am reușit să obținem organizarea alegerilor prezidențiale directe. O victorie în aceste alegeri înseamnă unica șansă de a schimba situația din țară, de a crea o alternativă față de regimul criminalo-oligarhic și de a obține organizarea de alegeri parlamentare anticipate, de a începe reunificarea societății și relansarea țării.

Destul!

Am fost adeseori în situații când trebuia să rezolv cele mai dificile probleme ale țării, să ajut oamenii, să le apăr interesele. Știu ce trebuie de făcut în calitate de Președinte. Am o echipă experimentată și o viziune clară pentru a învinge actualul regim și a începe relansarea țării.

Astăzi, ca niciodată, alegerile Președintelui țării sunt importante pentru păstrarea țării noastre pe harta lumii. Scrutinul prezidențial este important pentru contracararea acțiunilor criminale ale unei clici de uzurpatori politici, pentru stoparea alunecării țării în haos, pentru încetarea umilințelor la care sunt supuși cetățenii noștri. Una din principalele misiuni ale viitorului Președinte este să redea oamenilor încrederea față de stat, față de propriul potențial, să înceapă relansarea țării. Partidul Socialiștilor a propus pentru postul de Președinte al țării candidatura unui profesionist, care are o echipă puternică și autoritate pe arena internațională. Un astfel de candidat este Igor Dodon – care vine din popor, este tată al trei copii, e considerat cel mai performant ministru al Economiei, persoana care a fondat cea mai eficientă fundație de binefacere – “Soluția”, care, în toți anii de existență, a ajutat zeci de mii de oameni. Este persoana care a organizat și a devenit liderul campaniei patriotice “Iubesc Moldova”, în cadrul căreia au avut loc sute de acțiuni de amploare națională, orientate spre susținerea identității moldovenești, a Ortodoxiei, au fost editate cele trei volume ale “Istoriei Moldovei” și alte zeci de cărți, având drept subiect istoria și identitatea moldovenească. Igor Dodon este unicul lider care se bucură de încredere în Rusia,un profesionist cu o reputație bună în Europa.

Stat capturat

În ultimii ani, Moldova a ajuns să fie guvernată de oligarhi. Este o realitate recunoscută atât în țară, cât și peste hotarele ei. În prezent, situația s-a agravat: Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, organele de forță, majoritatea surselor mass-media, inclusiv Televiziunea Națională, toate fluxurile financiare din țară sunt concentrate în mâinile oligarhatului. Acest lucru nu mai poate fi tolerat.

Ruperea legăturilor cu Rusia

Politica iresponsabilă a regimului de guvernământ, începând cu anul 2009, are drept rezultat o criză fără precedent în relațiile cu principalul nostru partener strategic – Federația Rusă. Închiderea pieței rusești a avut drept urmare falimentarea fermierilor, defrișarea a mii de hectare de copaci fructiferi, dispariția a zeci de mii de locuri de muncă. Țara suportă prejudicii de milioane. Peste 700 de mii de cetățeni de-ai noștri, aflați la muncă pe teritoriul Rusiei, sunt puși în dificultate. În pericol sunt și familiile aflate acasă, pe care aceștia le susțin. Regimul continuă să agraveze starea de lucruri prin tentative de a interzice difuzarea posturilor de televiziune rusești, prin propagandă antirusească înverșunată la toate mass-mediile controlate de sistem.

Miliarde deturnate

O lume întreagă a aflat despre Moldova în urma fraudelor criminale, aprobate, inclusiv, de Guvernul Iurie Leancă, la care a participat și Maia Sandu – aceștia doi fiind acum candidați la Președinție, care se eschivează de la răspundere. Criminalii au sustras din țară fonduri echivalente cu suma de un miliard de euro. “Furtul secolului” a reprezentat una dintre cele mai dureroase lovituri aplicate economiei țării și bunăstării populației, având drept efect creșterea tarifelor și scăderea capacității oamenilor de a-și cumpăra strictul necesar. Regimul intenționează să compenseze pierderile de miliarde furate din contul cetățenilor.

Sărăcie absolută

Economia și sectorul social au revenit în vremurile tulburi din anii 90. Moldova se află în pragul unei explozii sociale. Toate creditele luate sunt folosite pentru consum. Activele publice avantajoase sunt vândute la prețuri de nimic. 70 la sută din populația țării trăiește sub limita sărăciei. Circa un milion de cetățeni, potrivit datelor prezentate chiar de Guvern, care, anterior, nega aceste cifre, trăiește și activează peste hotarele țării. Pleacă unii dintre cei mai competenți oameni. Mai mult de o jumătate din cei care acum se află peste hotarele țării sunt persoane și familii tinere. Din păcate, un număr mare din familiile tinere au decis definitiv să nu mai revină în Patrie. Așa-numita guvernare a organizat un genocid social. Acest lucru îi vizează, în primul rând, pe pensionari, persoanele cu dizabilități, familiile numeroase. Întreprinzătorii de bună credință, care contribuie cât de cât la menținerea bugetului țării, sunt forțați să-și închidă și să-și vândă afacerile.

Distrugerea familiei

La ora actuală, în Moldova avem peste 150 de mii de copii supranumiți orfani sociali. Părinții lor sunt în viață, dar aceștia nu și-au văzut de mult timp copiii. Se destramă familiile. Instituția căsătoriei este discreditată. Sărăcia îi determină pe tineri să-și amâne întemeierea propriilor familii și nașterea copiilor. A avea doi și mai mulți copii într-o familie este considerat un lux. Fericirea umană a fost convertită în echivalent bănesc. În timp ce oamenii își părăsesc țara în căutare de câștiguri, copiii lor cresc fără grija și supravegherea părintească, bătrânii rămân fără îngrijire din partea copiilor.

Atacuri împotriva Ortodoxiei și valorilor tradiționale

În fiecare zi au loc provocări în adresa Bisericii Ortodoxe. Ne sunt impuse modele străine de viață, ni se impune o nouă modă. Este promovată iresponsabilitatea față de copii, părinți, societate, credință, Patrie, un fel de “sclavie liberală”.

Pericolul pierderii statalității

Ultimii ani au fost marcați printr-o distrugere premeditată a economiei, a sectorului social. De pe micile ecrane ni se induce ideea că nu trebuie să studiem propria istorie, propria limbă, că suntem de o altă naționalitate, că trebuie să facem front comun cu cineva împotriva altcuiva. Se fac tentative permanente de a-i certa pe toți cei care timp de secole au conviețuit pe acest pământ, au edificat împreună Moldova: moldoveni, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei și alții – întreg poporul moldovenesc. Ei își propun drept scop final desființarea Moldovei, anexând-o unui alt stat până în anul 2018. Cu acest prilej, în România deja a fost constituită o comisie specială, iar în Moldova structurile de guvernământ sunt pline de trădători de Patrie.

Statalitate. Neutralitate. Identitate moldovenească

Moldova are viitor cu un președinte statalist care știe trecutul și respectă istoria țării sale

Țara noastră are 657 de ani. Pe harta lumii și mai ales a Europei vom găsi puține state care s-ar putea mândri cu o istorie atât de îndelungată. În aceste secole au fost încercări de a ne destrăma, de a ne supune, de a ne distruge, dar Moldova s-a păstrat, în primul rând, datorită poporului său. Știu că Moldova are viitor.

În Consiliul Suprem de Securitate vor fi patrioți

Voi aduce în Consiliul Suprem de Securitate profesioniști și stataliști convinși. Majoritatea ședințelor Consiliului Suprem de Securitate vor avea caracter public, cu participarea mass-media.

Interzicerea cetățeniei duble pentru persoane cu funcții de răspundere

Nicio numire în funcție care depinde de Președintele țării nu va fi făcută pentru persoanele care dețin cetățenia altor state. Toate persoanele cu cetățenie dublă, care au fost numite în funcții anterior prin intermediul aparatului Președintelui țării, vor fi demise sau vor renunța la cea de-a doua cetățenie.

Interzicerea unionismului

Campania agresivă de promovare a unirii cu România se desfășoară în mod deschis în Parlament, Guvern și alte instituții publice, în mod intenționat unionismul este inoculat prin intermediul sistemului de învățământ, promovat pe micile ecrane, prin marșuri în cele mai mari orașe ale țării. Au loc cu regularitate acțiuni de negare a Statului Moldovenesc, a istoriei și limbii. Voi veni cu inițiativa de interzicere prin lege a unionismului sub toate formele sale. Interdicția va viza partide politice, organizații obștești, acțiuni și propagandă. Apelurile la lichidarea statalității moldovenești trebuie să fie sancționate penal.

Garanții internaționale pentru neutralitate. Pentru pace!

Constituția prevede că Moldova este un stat neutru. Cu toate acestea, se aud tot mai multe voci care solicită aderarea la blocul militar NATO. Se întreprind provocări la nivel de stat cu participarea tehnicii militare. Eu pledez pentru pace. Voi obține garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei. Soldații NATO nu vor mărșălui pe străzile noastre.

Istoria Moldovei – în programa școlară

Codul Educației necesită modificări fundamentale. Copiii noștri trebuie să studieze istoria țării noastre. În școli va fi predată istoria Moldovei.

Elaborate unei noi strategii de securitate națională

Voi iniția elaborarea unei noi Strategii de Securitate Națională, prin care la categoria pericole vor fi indicate unionismul și activitățile criminale ale oligarhilor. În cel mai scurt timp vom eradica aceste două flagele.

Economie puternică. Dreptate socială

Igor Dodon a prezentat cel de-al doilea obiectiv din platforma sa electorală

În comun cu o echipă de profesioniști am elaborat un program de dezvoltare a țării pe termen mediu. Spre deosebire de alții, eu știu cum să relansăm economia, să readuc oamenilor speranța și demnitatea socială. În calitate de Președinte al țării voi propune 7 strategii prezidențiale naționale de dezvoltare economică și de asigurare a dreptății sociale.

Referendum privind vectorul de politică externă a țării

Poporul și doar poporul trebuie să decidă cursul de dezvoltare al țării noastre. Voi fi inițiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova. Voi înainta inițiativa de revenire a Moldovei la regimul de comerț asimetric cu țările din Uniunea Europeană – un regim favorabil pentru țară. Vom păstra regimul fără vize pentru cetățenii Moldovei în UE și în spațiul țărilor CSI.

Sat confortabil

Voi iniția Programul Național “Sat confortabil”, care să prevadă existența obligatorie în fiecare localitate a țării a cel puțin unei grădinițe de copii, școli primare, punct medical, farmacie. Treptat, vom reabilita drumurile și alte obiecte de infrastructură.

Programul național “Economie dezvoltată și dreptate socială”

Programul nostru prevede dezvoltarea industriei, a sferei serviciilor, susținerea producătorilor moldoveni, în primul rând a celor din agricultură și din sfera tehnologiilor avansate. Aceasta va permite crearea locurilor de muncă, o creștere semnificativă a pensiilor și a salariilor, a indemnizațiilor sociale.

Returnarea miliardului

Voi constitui o comisie prezidențială pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei, comisie din care vor face parte experți străini calificați și nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetățenilor. Toți cei implicați în delapidarea de fonduri publice vor fi sancționați în modul cel mai dur.

Calitate în sănătate și servicii medicale accesibile

Prețul poliței medicale trebuie să fie redus și să fie prevăzută posibilitatea de achitare eșalonată a acesteia, iar lista de servicii oferite în baza poliței trebuie să fie mai mare. Voi prezenta o inițiativă privind examenul medical anual obligatoriu pentru toți cetățenii țării din mijloace publice, compensarea erorilor comise de medici și de personalul medical, asigurarea gratuită cu medicamente și servicii stomatologice pentru categoriile defavorizate ale populației, în primul rând a pensionarilor, invalizilor și copiilor minori. Pentru medici urmează să fie prevăzut statutul de funcționari publici.

Protecție socială pentru fiecare

Pensiile trebuie majorate de 2 ori pe an, iar cuantumul acestora trebuie să depășească substanțial minimul de trai. Voi propune limitarea adaosului comercial la produsele de primă necesitate. Voi iniția programul național de susținere a familiilor tinere – “capitalul matern”.

Verificarea completă averilor judecătorilor, procurorilor și altor funcționari

La ora actuală, reprezentanții corpului judecătoresc primesc salarii de zeci de mii de lei, cerând și beneficiind de pensii și indemnizații la fel de mari, în timp ce pensia unui cetățean obișnuit nu atinge minimul de existență. Suntem în fruntea clasamentului mondial în ceea ce privește nivelul de corupție. Mii de destine au fost marcate din cauza exproprierilor ilegale și luării de mită. Combaterea corupției va deveni o prioritate. Voi desemna pentru funcția de procuror general un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupție, care va reuși să-i tragă la răspundere pe toți cei vinovați. Voi iniția verificarea completă a funcționarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii și a familiilor acestora privind originea mijloacelor și activelor deținute. Toți vinovații vor fi sancționați, iar averile lor vor fi confiscate.

Învățământul – prioritate de stat

Voi iniția Programul Național de Dezvoltare a Învățământului în Moldova. Sunt de părere că cel care absolvește școala trebuie să aibă posibilitatea de a alege între examenul de bacalaureat și examenul de absolvire a școlii. Programul va prevedea o trecere treptată la învățământul de stat complet gratuit. Susțin ideea că profesorii trebuie să obțină statut de funcționari publici, cu toate garanțiile sociale incluse.

Relații de prietenie cu Rusia. Protejarea Ortodoxiei

Voi restabili relațiile strategice cu Federația Rusă și voi proteja ortodoxia

De Rusia ne leagă secole de istorie comună, de prietenie și făurire. Timp de sute de ani împărtășim aceeași credință, cea Ortodoxă. Împreună cu Rusia am obținut eliberarea de sub jugul otoman. Împreună am învins în Marele Război pentru Apărarea Patriei, împreună am ridicat din ruine fiecare oraș și fiecare stradă, am creat Academia de Științe, am construit uzine, centrale electrice, aeroporturi, școli, universități, grădinițe de copii, spitale, teatre, muzee. Astăzi însă cineva ne impune să facem front comun împotriva Rusiei. Acest lucru nu se va întâmpla. Eu voi restabili relațiile ample de prietenie cu Federația Rusă. Voi proteja credința noastră Ortodoxă.

Acordul privind parteneriatul strategic cu Federația Rusă

Prima mea vizită în calitate de Președinte o voi efectua la Moscova. Voi iniția elaborarea și semnarea Acordului privind parteneriatul strategic cu Federația Rusă, care va prevedea colaborarea economică, socială și politică, o abordare unică față de reglementarea diferendului transnistrean și garanții pentru migranții muncitori moldoveni, aflați la muncă în Rusia. În termene restrânse, voi obține revenirea completă a producției moldovenești pe piața rusă. În același timp, vom păstra relațiile de prietenie cu țările Uniunii Europene și vom insista pe revenirea la regimul de comerț asimetric cu UE.

Nu – interzicerii difuzării emisiunilor televizate rusești

Voi respinge noul Cod al Audiovizualului, care va stipula interzicerea difuzării emisiunilor televizate rusești și voi cere ajustarea acestuia în scopul asigurării principiilor constituționale privind libertatea de exprimare și a informației.

Migranții muncitori, aflați la muncă peste hotare – parte a preocupărilor noastre

Potrivit datelor oficiale ale Guvernului, peste hotarele țării se află permanent la muncă peste 800 de mii de migranți muncitori din Moldova, însă numărul lor real depășește cifra de 1 milion. Grija pentru acești oameni mereu a fost parte a activității noastre. În Rusia trăiesc permanent circa 700 de mii de migranți muncitori din Moldova sau 70 la sută din numărul total. Din cauza politicii mioape, iresponsabile și sabotoare a regimului de guvernământ, acești oameni au ajuns să fie categoria cea mai vulnerabilă a concetățenilor noștri aflați peste hotare. Voi semna cu țările Uniunii Europene un Acord bilateral privind garanțiile sociale pentru compatrioții noștri, aflați la muncă în aceste țări. În primul rând, acest lucru ține de asigurarea cu pensii. În fiecare oraș, în care numărul cetățenilor Moldovei depășește cifra de 10 mii de persoane, vor fi deschise oficii consulare ale Ambasadei Republicii Moldova. Sunt de părere că numărul secțiilor de votare deschise în străinătate trebuie să fie proporțional cu numărul de compatrioți de-ai noștri peste hotare, iar dreptul de vot trebuie să fie asigurat fiecărui cetățean.

Cei care, prin munca proprie, întrețin sute de mii de familii în Moldova, trebuie să dispună de toate drepturile atât pe teritoriul țării, cât și în afara ei.

Voi obține ridicarea integrală a interdicțiilor privind aflarea pe teritoriul Rusiei pentru toți migranții-muncitori moldoveni, ale căror interdicții nu sunt legate de contravenții penale sau administrative, voi rezolva problema privind deplasarea liberă a acestora, cât și mea care ține de angajare și garanții sociale.

Protejarea Ortodoxiei

Ortodoxia reprezintă fundamentul spiritual al statalității și identității noastre. Voi lucra într-un strâns parteneriat cu Biserica Ortodoxă în probleme privind depășirea crizei sociale, promovarea moralității publice, educarea spirituală și păstrarea patrimoniului cultural al poporului nostru. Nu voi admite presiuni din partea autorităților asupra Bisericii și insultarea sentimentelor religioase ale credincioșilor.Moldova are viitor!
Programul electoral al lui Igor Dodon din 2016