Declarațiile lui Renato Usatîi în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pnru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Renato Usatîi

Cuprins

noiembrie 2020


11 noi

Dodon a cheltuit peste 11 milioane de euro primiți din Rusia în această campanie electorală

Dodon a cheltuit peste 11 milioane de euro primiți din Rusia în această campanie electorală

Igor Dodon a cheltuit în această campanie electorală peste 11 milioane de euro, bani primiți din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de Renato Usatîi în cadrul talk-showului “Secretele Puterii” de la Jurnal TV. El a prezentat un raport din Federația Rusă, unde Igor Dodon a indicat pe ce a cheltuit acești 11 000 000 de euro.

În mâinile mele am niște documente pe care le-am obținut din Federația Rusă, care demonstrează o analiză a cheltuielilor lui Dodon care au fost prezentate în Federația Rusă, unde sunt indicați peste 11 milioane de euro. Deci merge vorba despre campania preelectorală de trei luni de zile și turul I și turul II, adică cinci luni de zile, a declarat Renato Usatîi în cadrul talk-show-ului “Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Renato Usatîi a dat citire din raport a câteva surse în care a investit Igor Dodon cei 11 milioane de euro primiți din Federația Rusă.

Aici apar și câteva nume care le-am văzut și în investigația RISE. Ideolog Gorin, 45 000 de euro, coordonator internet proiecte, 12 000 de euro; juristul Galiev, 40 000 de euro; monitoringul mass-media – 40 de mii de euro campania preelectorală și 60 de mii de euro pentru ultimele luni; șoferi, jurnaliști, bloggeri, logistica, avion, aeroport și altele pentru 32 de persoane, exact s-a vorbit că 32 de persoane au venit din Federația Rusă – 64 000 de euro, asta doar cazarea în Republica Moldova și hrana lor și banii pentru transport. Sunt și descriși cei care au venit din Federația Rusă. Acum ajungem și la acest proiect prin care s-au cheltuit banii pentru staff-ul lui Dodon. Pentru perioada de cinci luni de zile – 560 de mii de euro. Proiectele online – 1 250 000 de euro. Pentru propaganda timp ce cinci luni s-au cheltuit 1 200 000 de euro, contra propaganda – 2 100 000 de euro. Pentru organizațiile pentru tineret – 850 000 de euro; candidați spoileri, doi, perioada de cinci luni, în total – 1 120 000 de euro. În raport numele acestor candidați sunt abreviere V.I. și A.N., a mai precizat Usatîi.

La compartimentul în care sunt indicate cheltuielile lui Dodon pentru proiectele online, însă, se atestă o discordanță între cheltuielile indicate de Igor Dodon și cele incluse în rapoartele pentru Federația Rusă.

Igor Dodon a indicat la CEC a declarat doar 120 de mii de lei pentru publicitatea online, în timp ce în rapoartele pentru Federația Rusă este indicat că el cheltuie pe internet 1 250 000 de euro, adică 25 de milioane de lei doar pentru internet.

Potrivit lui Usatîi, doar pentru cele peste cinci milioane de ziare pe care le-a tipărit, Dodon a cheltuit peste 2 465 000, în timp ce acesta raportează doar 763 000 de lei.

Aceste ziare au costat conform raportului lui Dodon în Federația Rusă la sponsori, 450 000 de euro, sau nouă milioane de lei. În total, în campania electorală Igor Dodon a cheltuit 2 465 000 de lei doar pentru ziare, Maia Sandu peste trei milioane jumătate pentru toată campania și Renato Usatîi peste nouă milioane. Acum Dodon care a tipărit trei milioane de ziare în turul I, și peste două milioane în turul II, adică peste cinci milioane, se indică că ar fi cheltuit doar 763 000 de mii de lei. Deci, Dodon doar pentru ziare a cheltuit de trei ori mai mult decât a demonstrat el în toate cheltuielile raportate. Acestea sunt rapoarte ale sponsorilor din Federația Rusă. Mâine Igor Dodon trebuie chemat la raport în fața la toți. El a cheltuit peste 11 milioane de euro în campania electorală și alte trei milioane a mai cerut ieri seara de la sursele externe, pentru că nu i-ar ajunge, a mai declarat Renato Usatîi.

9 noi

Cum pot să discut cu Dodon despre lupta cu corupția, când el, președintele-kuliok, este simbolul corupției?!

Cum pot să discut cu Dodon despre lupta cu corupția, când el, președintele-kuliok, este simbolul corupției?!

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a făcut astăzi claritate într-un subiect asupra căruia se speculează în ultimul timp, fiind vorba despre întrevederea cu liderul PAS. Primarul de Bălți a spus într-un briefing de presă că a discutat cu Maia Sandu despre eliberarea Moldovei de hoție și kulioace și că este gata să poarte astfel de discuții cu oricine este interesat și poate face lucruri concrete în acest sens, cu excepția lui Igor Dodon.

Spuneți vă rog, cum pot să discut cu Dodon despre lupta cu corupția, când chiar el și kuliokul sunt simbolul corupției?!, a întrebat Usatîi și a subliniat că astăzi toți cetățenii, indiferent de naționalitate și limba vorbită trebuie să se unească pentru a scăpa de această principală problemă a țării.

Atunci când se fură țara, sunt furați toți la fel, nu doar cetățenii proeuropeni, proruși, unioniștii sau găgăuzii, ucrainenii sau bulgarii aparte, a menționat Renato Usatîi.

În același timp el spus că este mândru de faptul că în primul tur de scrutin a fost susținut de diferiți cetățeni și a reiterat că va face tot ce-i stă în puteri pentru a uni societatea dispersată pe tot felul de criterii pentru a se distrage atenția oamenilor de la problemele cu adevărat grave.

Pentru mine este important să duc adevărul în casa fiecărui cetățean. Eu oricum o să-mi ating scopul, care este dizolvarea celui mai corupt parlament din istoria țării. Pentru asta am participat la aceste alegeri și la cele din 2015.

În ce privește participarea cetățenilor la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, el i-a îndemnat pe oameni să procedeze cum consideră de cuviință, menționând că niciun politician nu are dreptul să le dicteze pentru cine să voteze și dacă să meargă sau nu la alegeri.

Fiecare trebuie să decideți pentru voi – care vreți să fie simbolul Moldovei în următorii patru ani. Cum am mai spus, luați singuri deciziile, nimeni nu are voie să vă conducă și să vă arate ce să faceți, dar faptul că eu sunt împotriva kulioacelor și corupției știe toată țara. O să vedem ce va fi pe 15, dar eu știu că eu cu voi, suntem mulți, toată țara și că împreună vom distruge acest tărăboi care a rămas după Plahotniuc și pe care îl apară cu atâta înverșunare Dodon, a spus în încheiere Renato Usatîi.

Amintim că pe parcursul întregii campanii electorale, Renato Usatîi a declarat că actualul președinte se află în fruntea sistemului mafiot și corupt, care trebuie distrus, iar primul pas în acest sens este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

6 noi

Sunt gata să fiu condamnat chiar și pe viață, dar nu voi schimba niciodată interesele naționale ale cetățenilor pe dorința cuiva de a crește numărul și cantitatea kulioacelor

Sunt gata să fiu condamnat chiar și pe viață, dar nu voi schimba niciodată interesele naționale ale cetățenilor pe dorința cuiva de a crește numărul și cantitatea kulioacelor

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, afirmă că în pragul turului doi al alegerilor prezidențiale asupra sa se fac presiuni imense, autorii cărora sunt Igor Dodon și unii dintre partenerii acestuia. El a declarat despre aceasta într-un briefing de presă în care a subliniat că toate tentativele sunt în zadar.

Sunt amenințat că voi fi condamnat în absență la 15 ani de închisoare, dacă nu-l voi susține pe Igor Dodon. Sunt de acord să mă condamne în absență chiar și pe viață, dar nu voi schimba niciodată interesele naționale ale cetățenilor pe dorința cuiva de a crește numărul și cantitatea kulioacelor. De mine și astăzi se tem cei care stau în capul sistemului mafiot și corupt și fac bine că se tem, a spus Usatîi și a subliniat că este pregătit să țină piept tuturor tentativelor de intimidare.

Spuneți vă rog, cum și-a imaginat cineva că pot fi speriat sau distrus? Dacă nu au putut face asta în 42 de ani, credeți-mă, nimeni nu va putea face asta niciodată, a menționat el.

La același briefing, Renato Usatîi a spus că scopul său principal rămâne distrugerea sistemului mafiot și corupt, iar participarea la alegeri este doar o modalitate de atingere a acestui obiectiv.

Din nou am început să fim împărțiți pe naționalități, din nou suntem buimăciți privind limba pe care o vorbim. Unii au început din nou să ne împartă între pro-ruși, pro-moldoveni, pro-români. Dar eu vreau să menționez cel mai important: corupția și kulioacele nu au naționalitate și nici religie, sunt răul suprem care trebuie distrus astăzi.

Usatîi mai spune că presiuni, prin intermediul unor interlopi și ai unor reprezentanți ai structurilor de forță, se fac și asupra cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în Rusia, pentru a-l vota pe Igor Dodon.

Sunt umiliți deja mii de cetățeni din Federația Rusă. Oameni sunt speriați că dacă nu-l vor vota pe Igor Dodon, vor fi deportați. Mă închin în fața tuturor celor care trec prin aceste presiuni. Știu ce înseamnă asta, pentru că și eu am trecut prin presiuni începând cu 2018. Stimați cetățeni, puteți să fiți speriați și forțați să veniți la secțiile de vot, dar nu sunteți obligați să votați acest kuliok, deoarece în cabina de vot veți fi doar Dvs.

Renato Usatîi a spus că Dodon e disperat pentru că simte că pierde puterea, așa că cele mai mari fraude se vor face pe 15 noiembrie. Prin urmare, liderul PN a făcut un apel către observatorilor electorali.

Aceste fraude vor fi făcute la secțiile pentru locuitorii din regiunea transnistreană și la cele destinate diasporei din Federația Rusă. Dodon a decis să nu să se cheltuiască de două ori așa că kuliok și-a lăsat bani pentru turul II. Notele din vocea lui disperată denotă că va pierde. RM a devenit un teren unde unii încearcă să-și demonstreze forțele și capacitățile, utilizând tehnologii murdare, folosind bani în proporții deosebit de mari, a avertizat Usatîi.

Am fost contactat de reprezentanții noștri din diferite sate și orașe din RM. Se propune câte 500 de lei pentru a-l vota pe Dodon. În raioanele de nord, oamenilor li se spune că: Usatîi e cu noi, doar că nu-l poate susține deschis pe Dodon și multe alte prostii. Vreau ca toți cetățenii să înțeleagă poziția mea fermă – sunt contra corupției și scopul vieții mele este să distrug acest sistem mafiot și corupt, iar pentru asta sunt gata să țin piept oricăror provocări și oricărui tip de intimidări. Eu nu pot să mai permit ca un kuliok boțit să conducă Moldova încă patru ani. Cetățenii trebuie să iasă la vot și să se gândească foarte bine – vor să avem în continuare un președinte kuliok sau vor o schimbare, a punctat președintele PN, Renato Usatîi.

3 noi

Renato Usatîi se întâlnește astăzi cu Maia Sandu

Renato Usatîi urmează să se întâlnească astăzi cu Maia Sandu, care l-a telefonat aseară pe liderul Partidului Nostru. Despre aceasta, Renato Usatîi a declarat într-o intervenție live, în care a menționat că în primul rând va dori să afle poziția candidatei PAS față de problemele diasporei și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Dumneaei m-a contactat, dar eu am întrebări, pentru că am făcut promisiuni și oamenii așteaptă să fie îndeplinite. Problema de bază – alegeri parlamentare anticipate. Trebuie să dizolvăm acest “bordel politic”, deoarece Parlamentul este nereprezentativ, a declarat Renato Usatîi.

El a adăugat că Legislativul trebuie dizolvat în baza Articolului 2 din Constituție, care spune că Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că la cererea cetățenilor, președintele poate semna un decret în acest sens.

Eu sunt sigur că atunci când vom face un apel către toți cetățenii RM, așa cum am menționat, conform articolului 2 din Constituție, vine toată țara în PMAN și primul decret prezidențial – dizolvat acest bordel politic.

Renato Usatîi a mai declarat că nu acceptă argumente potrivit cărora solicitarea sa s-ar face cu încălcarea Legii Supreme, din moment ce toți candidații au acceptat să participe la un scrutin despre care a declarat în repetate rânduri că este ilegal.

Pentru a obține un beneficiu, ca politicieni, noi participăm în alegeri, dar când să îndeplinim voința poporului, pe noi deja “ne încurcă” buchea legii. Eu am fost și sunt unicul care a recunoscut și recunoaște că am participat la o campanie prezidențială ilegală, a spus Usatîi, care s-a referit la acțiunea din 2016 a Curții Constituționale (CCM).

Atunci, 4 judecători ai CCM (instituție controlată la acea vreme de oligarhul Vlad Plahotniuc) au decis revenirea la alegerea directă de către popor a președintelui țării, prin modificarea Constituției. Asta cu toate că Legea Supremă poate fi modificată doar prin votare în Parlament sau prin referendum național. Tot atunci, mai multe voci spuneau că Plahotniuc a făcut manevra pentru a înăbuși protestele și pentru a-l promova pe Dodon, iar în acest fel, asigurându-și un președinte docil.

1 noi

Am votat pentru o Moldovă fără kulioace și scheme

Am votat pentru o Moldovă fără kulioace și scheme

Candidatul Partidului politic “Partidul Nostru” la funcția de președinte al Republicii Moldova a votat la primele ore ale dimineții, la secția de votare amenajată în incinta Academiei de Studii Economice.

Renato Usatîi a venit să-și exercite drept la vot însoțit de părinți și fiică. El a declarat pentru presă că a votat pentru ca cei din diaspora să nu-și mai sărute copiii prin Skype și pentru o schimbare adevărată.

Am votat pentru ca statul să aibă grijă de toți cetățenii. Am votat pentru ca cei din diaspora să nu-și mai sărute copiii prin Skype, dar să fie acasă. Mai sunt mulți cetățeni care au o speranță și am și eu una, că lucrurile se vor schimba spre bine. Astăzi am votat ca Republica Moldova să aibă o schimbare adevărată și nu doar pe hârtie, așa cum s-a făcut în ultimii 30 de ani, a declarat Renato Usatîi.

Potrivit candidatului, oamenii trebuie să fie uniți, indiferent de naționalitate și limba vorbită. Renato Usatîi a îndemnat oamenii să iasă la vot, pentru că, spune el, schimbarea nu poate fi făcută stând acasă.

octombrie 2020


30 oct

A venit timpul să facem alegerea!

A venit timpul să facem alegerea!

A venit timpul să facem alegerea! Eu sunt numărul unu. Merg înainte primul și vă îndemn pe toți să mă urmați! – cu acest îndemn, candidatul Partidului Nostru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, a făcut totalul campaniei electorale pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Evenimentul a avut loc în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu”, acolo unde s-a adunat un număr mare de susținători. Usatîi le-a spus oamenilor că după alegeri, Moldova va intra într-o epică nouă, dar pentru asta trebuie distrus sistemul corupt și putred, care-l avem astăzi în țară.

Toți cetățenii vor să fie distrus sistemul mafiotic și corupt, iar eu merg în alegeri în primul rând pentru a îndeplini voința oamenilor!, a spus Renato Usatîi.

Ulterior, Renato Usatîi, împreună cu susținătorii săi a mers la Președinție pentru a-l mătura pe Igor Dodon. Mulțimea a scandat “Moldova”, “Jos kuliokul” și “Renato președinte”.

Din data de 1 noiembrie măturăm “kuliokul”, distrugem corupția și obținem o victorie pentru viitorul Republicii Moldova, a declarat Usatîi.

Totodată, candidatul N1 în alegerile prezidențiale a anunțat că va organiza duminică, 8 noiembrie, o acțiune de protest în PMAN, la care îi va cere lui Dodon să dea socoteală în fața oamenilor pentru toate fărădelegile comise în R. Moldova în ultimii ani.

Candidatul Partidului politic “Partidul Nostru” a făcut apel către cetățenii de peste hotare, care nu vor avea posibilitatea să voteze, să îndemne familia de acasă să meargă la vot.

Fac un apel către diaspora, SPORUL nostru trimis de tâlhari departe de casă: dacă nu puteți vota, îndemnați-i pe cei care o pot face ca să arate că și departe de casă sunt o voce puternică care nu poate fi astupată de nimeni și nimic!

Renato Usatîi a promis că, după alegerile prezidențiale, va dizolva Parlament, despre care spune că a fost transformat într-un “bordel”, pentru a putea fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Coletele nu vor mai fi simbolul celor care muncesc peste hotare, a promis candidatul, sugerând o viață mai bună pentru toți cetățenii.

Vreau să fac un apel la toți cetățenii. Să vă gândiți bine când decideți pe cine să votați duminică, la data de 1 noiembrie. Dacă câștigă “kuliokul”, rămânem cu “kulioace” și cu cel puțin două treimi din țară care nu au ochi să-l vadă. Dacă câștigă Maia Sandu, eu știu că o să fie probleme la tot nordul și în Găgăuzia. Și nu doar. Astăzi Moldova are nevoie de un președinte care va fi președinte pentru toți moldovenii, rușii, ucrainenii, bulgarii și cei din Găgăuzia. E nevoie de un președinte care va fi președinte pentru toți cetățenii țării noastre, indiferent de naționalitate și ce limbă ei vorbesc, a spus Renato Usatîi.

Renato Usatîi a mai spus că în campania electorală, timp de o lună, a vizitat 27 de raioane, a participat la sute de întâlniri cu mii de oameni în ochii cărora a văzut că el și echipa sa sunt unica speranță pentru majoritatea cetățenilor țării.

Eu vreau cam tot aceea ce vor majoritatea cetățenilor: ruperea sistemului mafiotic. Eu merg în alegeri să rup acest sistem mafiotic, a adăugat Usatîi.

El le-a cerut scuze celor pe care nu a apucat să-i viziteze din cauza campaniei scurte, dar a menționat că asta nu înseamnă că nu știu care este principala noastră problemă – clasa politică veche și coruptă, din care fac parte hoții miliardului și cei care se hrănesc din kulioace.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, Usatîi i-a chemat pe cetățeni să-și exercite dreptul de vot duminică 1 noiembrie, dovedind astfel că sunt singurii care își pot decide viitorul.

Am demonstrat de multe ori că suntem o națiune puternică. A venit timpul să o facem din nou! Sunt numărul unu. Unu pentru toți și toți pentru unu! Vă îndemn să mă urmați!, a scris în încheiere Renato Usatîi.

29 oct

Conducerea MAI a dat indicații să fie făcute presiuni asupra susținătorilor lui Renato Usatîi

Conducerea MAI a dat indicații să fie făcute presiuni asupra susținătorilor lui Renato Usatîi

Conducerea MAI a dat indicații să fie făcute presiuni asupra susținătorilor lui Renato Usatîi din diferite raioane ale țării. Oamenii sunt obligați să scoată de pe casele care le aparțin, automobile sau obiecte comerciale proprii, afișe electorale cu imaginea și sloganele candidatului Partidului Nostru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mulți dintre aceștia se aleg cu procese-verbale și chiar amenzi. Despre aceasta, Renato Usatîi a anunțat la un briefing de presă, susținut joi, 29 octombrie.

Candidatul N1 la prezidențiale a vorbit despre un incident produs în raionul Rezina, acolo unde poliția i-a cerut proprietarului unui magazin să dezinstaleze un banner electoral cu imaginea sa. Renato Usatîi a mai spus că bărbatul a fost intimidat cu verificări.

În rezultatul controalelor ilegale, au fost depistate 10 deodorante fără acte de proveniență. Băieți, chiar nu se întâmplă nimic altceva în țară care să vă preocupe?, a întrebat Usatîi.

Liderul Partidului Nostru a mai relatat despre un caz produs în Cantemir, acolo unde pentru afișarea pe un geam a unei afișe cu imaginea sa, proprietarului casei i-a fost întocmit proces-verbal pentru că materialul electoral ar depăși cu un centimetru dimensiunea prevăzută în regulament, iar astfel ar ocupa spațiul public.

Voi, cei care faceți contrabandă cu țigări și alcool, tu, Pașa-aspirator, care “înghiți” orice valută, încetați să vă ocupați cu prostii, pentru că o să răspundeți pentru asta!, a spus Renato Usatîi și a adăugat că poliția întocmește procese verbale șoferilor din Bălți, care au lipit pe mașini abțibilduri cu imaginea sa.

Iar în satul Terebna din raionul Edineț, oamenii legii au dezinstalat un banner pe care scria: Moldova are nevoie de un președinte, nu de un kuliok boțit, cuvântul “kuliok” fiind considerat de poliție drept unul denigrator.

Înseamnă că denigrator este cuvântul “kuliok” și nu faptul că principalul kuliok al țării ia astfel de pachete în timp ce este filmat de camere video. Banner-ul este proprietate privată, de care poliția nu are dreptul să se atingă, a mai declarat Renato Usatîi.

Astfel de cazuri de intimidare de către poliție a susținătorilor lui Renato Usatîi nu sunt singulare. Recent, un locuitor al raionului Florești a fost amendat cu 600 de lei pentru că a lipit pe automobilul său un abțibild electoral cu imaginea lui Renato Usatîi. Mai mult decât atât, poliția din Florești a obligat mai mulți oameni să scoată de pe case afișe electorale cu imaginea și sloganele electorale ale lui Renato Usatîi. Iar mai devreme, mai mulți primari ai Partidului Nostru au anunțat că reprezentanți ai structurilor de forță au făcut presiuni asupra oamenilor care au susținut prin donații campania candidatului N1 la prezidențialele din 1 noiembrie. În multe cazuri, aceștia se prezentau ca fiind jurnaliști și le dădeau oamenilor întrebări despre banii oferiți.

Dodon i-a trimis lui Usatîi provocatori din Chișinău

Staff-ul lui Igor Dodon a trimis la Bălți provocatori din aripa tânără a PSRM pentru a da peste cap întâlnirea cu alegătorii, organizată în municipiu de Renato Usatîi. De dimineață, unii dintre aceștia au și trecut pe la corturile de campanie ale candidatului Partidului Nostru pentru funcția de șef de stat.

Astăzi la ora 17:30 voi avea o întâlnire cu locuitorii din Bălți. Dodon a trimis acolo “Garda Tânără” de la Chișinău, “curcănașii mici”, care deja se apropie de corturile noastre pentru a provoca ciocniri, a spus Usatîi într-o conferință de presă, susținută joi, 29 octombrie.

Potrivit liderul Partidului Nostru, activiștii PSRM sunt trimiși la întâlnirea care va avea loc în această seară pentru a provoca ciocniri violente, după care să poată lansa acuzații.

Igor, sună-ți staff-ul din Bălți și cheamă-ți băieții înapoi, pentru că diseară s-ar putea să se întâmple ceva. Dacă cineva va primi un pumn de la bălțeni, o să dați știri că “provocatorii” lui Usatîi au organizat ciocniri, i-a propus Usatîi oponentului său și l-a chemat să dea dovadă de curaj.

Dodon, încetează să te mai ascunzi în spatele unor tineri sau ale pensionare. Eu am venit la Fălești singur ca să te chem la dezbateri. Astăzi ai posibilitatea să stai de vorbă cu mine, la dezbaterile electorale care vor avea loc la ora 21:00, la Pro TV, a adăugat Renato Usatîi.

Eu nu am organizat provocări, deși mi s-a propus. La ora 15:00, Dodon are o întâlnire la Șoldănești. Le-am spus susținătorilor noștri: Băieți, nimeni nu face nimic. Puteți doar să puneți întrebări.

Dacă voiam, la fiecare întâlnire te așteptau 500 de oameni, iar în unele locuri și câte 1 000 și te strigau din urmă “Liuda!”, a adăugat Renato Usatîi.

Amintim că duminică, 25 octombrie, Igor Dodon, înconjurat de bodyguarzi, a fugit de la o întâlnire electorală planificată, după ce acolo a venit Usatîi să-l cheme la dezbateri. În semn de răzbunare, Dodon i-a trimis liderului PN, la o întâlnire cu locuitorii din Comrat, câteva pensionare care au încercat, fără succes, să-i bruieze discursul.

26 oct

Renato Usatîi la Hîncești

Renato Usatîi la Hîncești

Moldova nu va scăpa de reputația de furnizor de forță de muncă pentru alte țări până când autoritățile nu vor începe să-și dezvolte propria industrie și să ajute cetățenii care cu greu au câștigat bani în străinătate să se întoarcă acasă și să investească în propria afacere. Candidatul la președinție din partea Partidului Nostru, Renato Usatîi, a vorbit despre acest lucru în 26 octombrie, la o întâlnire cu locuitorii municipiului Hîncești. El a vorbit și despre necesitatea restabilirii de urgență a învățământului profesional tehnic și de a dezvolta turismul.

Vreau ca Moldova să nu mai fie considerată în străinătate ca țara care livrează muncitori la pus gresie sau faianță la Moscova sau îngrijitoare în Italia. Iată ce se crede despre noi mulți ani. Voi promova imaginea țării noastre. Suntem un stat foarte mic. Singurul nostru potențial, care nu a fost încă furat de niciun guvern, sunt oamenii care rămân încă în țară. Dacă nu-i păstrăm, atunci peste cinci ani va trebui să plecăm cu toții la pus gresie în străinătate, a spus Renato Usatîi.

Programul electoral al liderului Partidului Nostru include deschiderea unor oficii de consultanță în centrele raionale, la care vor primi instruire gratuită toți cetățenii care vor dori să-și deschidă o afacere. Acolo, atât cetățenii rămași în țară, cât și cei din diaspora vor putea primi inclusiv informații despre planurile de dezvoltare și oportunitățile de investiții din Moldova.

Pentru atragerea turiștilor din întreaga lume, Usatîi vrea să implementeze la nivel național proiectul “Orașul vinului”. Proiectul va deveni o platformă unde vor fi reprezentați absolut toți producătorii de vin, mari și mici, din țara noastră. Pe un teren de câteva zeci de hectare vor fi ridicate hoteluri, spa saloane, atracții pentru copii, ceea ce va face din “Orașul vinului” primul centru turistic care va atrage nu numai turiștii din Moldova, ci și oaspeții din întreaga lume.

În același timp, candidatul la președinție din partea Partidului Nostru a adăugat că țara noastră ar trebui să dezvolte relații reciproc avantajoase cu statele vecine, Ucraina și România.

În 30 de ani, niciun președinte din țara noastră nu a organizat o întâlnire la o masă rotundă cu omologii săi din țările vecine: Ucraina și România, pentru a discuta proiecte reciproc avantajoase. În acest moment, colaborarea noastră cu aceste state se rezumă la contrabanda cu alcool în Ucraina și la cea cu țigări în România, a spus Renato Usatîi.

În ciuda ploii, la întâlnirea organizată la Hîncești, oamenii au venit în număr mare. Iar principalele teme abordate de locuitorii municipiului au fost hoția, sărăcia, pensiile și salariile mici.

Prin comparație cu alți candidați, eu nu vă promit sute de kilometri de drum reparat sau pensii de câte 1 000 de euro. Eu promit însă că o să distrug sistemul prin care suntem furați deja de 30 de ani. Totul va deveni posibil după ce vom dizolva bordelul numit Parlament al Republicii Moldova și vom alege un Legislativ nou, reprezentativ. Și acum unii transpiră și se gândesc cum să păstreze această Casă de toleranță, îndemnându-vă astfel să votați pentru “stabilitate”, dar gândiți-vă că acceptând această “stabilitate”, grăbiți sfârșitul Republicii Moldova ca stat. Alegeți pe cine vreți, numai nu kulioace, corupți, contrabandiști și hoți ai miliardului. Printr-o decizie corectă, o să dați Moldovei o a doua șansă, a mai spus candidatul N1, la Hîncești.

25 oct

Dodon a fugit de la o întâlnire electorală planificată

Dodon a fugit de la o întâlnire electorală planificată

Candidatul Partidului Nostru la funcția de președinte, Renato Usatîi, a mers astăzi, 25 octombrie, la o întâlnire electorală, organizată de Dodon la Fălești, pentru a-i pune acestuia câteva întrebări, una dintre care – dacă a făcut o înțelegere cu Plahotniuc. Igor Dodon a refuzat să răspundă însă la întrebări, iar garda sa corp a încercat să-l scoată pe Usatîi din sală, provocând îmbrânceli. În cele din urmă, cel care a părăsit evenimentul a fost Igor Dodon.

Înainte de asta, Renato Usatîi i-a întrebat pe oamenii prezenți în sală dacă acceptă o dezbatere între el și liderul neformal al socialiștilor. Iar majoritatea au aprobat propunerea.

Eu am venit de la Chișinău fără pază, singur la volan, să nu se spună că mă ascund după cineva. Eu am venit în orașul meu de baștină, ca să-i adresez câteva întrebări, să avem dezbateri, le-a spus Usatîi celor din staff-ul electoral al lui Dodon.

Imediat ce a intrat în sală, Dodon a încercat să-l ignore pe Usatîi. Dar liderul Partidului Nostru, candidat la președinție, a insistat totuși să-i adreseze întrebările pregătite, moment în care bodyguarzii au încercat să-l scoată din sală.

Eu am venit fără pază aici, eu te voi băga la pușcărie, pungașule, i-a transmis Usatîi lui Dodon, care a arătat “ok”, gest urmat de Usatîi cu un semn că îl va pune la închisoare.

Ca să arate că este bine intenționat și că nu vrea altceva decât să provoace dezbateri, Usatîi a venit la întâlnire cu un buchet de crizanteme albe, puse într-o pungă neagră calendar. După mai multe încercări eșuate de a transmite florile, buchetul a ajuns totuși pe scenă, pe care Dodon a părăsit-o în grabă, fiind înconjurat de bodyguarzi.

Eu am avut o listă de întrebări pe care urma să i le adresez lui Dodon. El va răspunde pentru tot. Văd că se ascunde după bodyguarzi. Igor, trebuie să răspunzi la aceste întrebări. De azi înainte, te voi urmări la fiecare întâlnire electorală, vei fi clientul meu preferat, a spus Usatîi.

Potrivit lui Eduard Pleșca, consilier raional și orășenesc la Fălești, mulți dintre oamenii prezenți în sală au salutat gestul lui Usatîi și au spus că au fost presați să asiste la întâlnirea cu Dodon, la care au fost aduși organizat. Totodată, Pleșca a menționat că în momentul îmbrâncelilor, mulți dintre cei care ar fi trebuit să asculte programul electoral al lui Dodon au început să-i strige acestuia rușine, după ce a refuzat să răspundă la întrebările pe care i le pregătise Renato Usatîi.

Dodon fuge nu doar de Usatîi, dar și de presă. Agora scrie că o echipă a portalului a solicitat tuturor candidaților la funcția de președinte să accepte ca echipa de filmare să-i însoțească la una dintre întâlnirile cu alegătorii. Igor Dodon este singurul candidat care a refuzat acest lucru. Staff-ul președintelui a invocat că nu cunosc programul dinainte și că întâlnirile se stabilesc în ultimul moment.

Jurnaliștii Nord News au încercat și anterior să intre la întâlnire lui Igor Dodon cu alegătorii. Însă paza președintelui restricționează accesul. Mai mult, o localnică afirmă că oamenii sunt aduși la întâlniri organizat.

22 oct

10 motive de a vota pentru Renato Usatîi

10 motive de a vota pentru Renato Usatîi

1. Președintele poporului

Renato Usatîi a fost propus în postura de candidat la Președinție cu adevărat de tot poporul. Zeci de mii de oameni au plasat în rețelele sociale apeluri video în care i-au cerut lui Renato Usatîi să participe la alegeri. În mod formal, Renato Usatîi candidează din partea Partidului Nostru, dar partidul nu a făcut decât să perfecteze juridic porunca pe care cetățenii i-au dat-o liderului lor – să ajungă la cârma Moldovei pentru a eradica nelegiuirile și a instaura ordinea în țară.

În cadrul campaniei electorale Renato Usatîi a vizitat deja peste 100 de localități în care s-a întâlnit cu miile de oameni care l-au întâmpinat și l-au tratat ca pe un candidat al poporului. Candidatul poporului va deveni președintele poporului și nu va înșela așteptările cetățenilor.

2. O alternativă a clasei politice vechi și corupte

Clasa politică veche și coruptă a dus țara la sapă de lemn. Cu aceste autorități la cârmă Moldova nu are viitor. Sistemul mafiotic corupt nu poate fi “reparat”, el poate fi doar stricat, distrus până la temelie, trebuie băgați la pușcărie cei pe care se ține el acum. Renato Usatîi va îndeplini această misiune.

Cuvântul “politician” a devenit în Moldova un sinonim al corupției, furtului, minciunii, fățărniciei, trădării. Renato Usatîi nu a făcut parte din nicio coaliție de guvernământ, din nicio schemă criminală sau de corupție. Unica funcție publică pe care a deținut-o și o deține este cea de primar al municipiului Bălți. În anii 2015 și 2019 el a fost ales și reales în această funcție din primul tur de scrutin cu rezultatele de peste 72% și, respectiv, peste 64% din voturi.

3. Va obține să fie dizolvat Parlamentul putred și să fie organizate alegerile anticipate în noul legislativ

Politicienii vechi se țin din răsputeri de fotoliile de demnitari și blochează transformările iminente. În primele rânduri ale celor care nu vor să se schimbe nimic se află deputații actualului parlament, celui mai rușinos, mai corupt și mai putred parlament din istoria Moldovei. Renato Usatîi va face totul pentru ca acest parlament să fie dizolvat și pentru ca în țară să se desfășoare alegerile anticipate ale noului organ legislativ.

4. Ceea ce s-a putut face la Bălți se va putea face și în toată țara

În calitatea sa de primar de Bălți Renato Usatîi a schimbat în mai bine starea de lucruri din capitala nordului Moldovei. Timp de patru ani la rând primăria municipiului Bălți e recunoscută drept cea mai transparentă din țară. Renato Usatîi va reuși să schimbe radical și situația din țară. El are un plan concret de acțiuni pentru realizarea acestui obiectiv. A reușit să o facă la Bălți, va reuși să o facă și în toată țara.

5. Va înființa “Mossadul moldovenesc”, va eradica corupția

Începând din anul 2014, când s-a lansat în politica moldovenească, Renato Usatîi a demascat toate schemele de corupție – furtul miliardului (el a fost primul care a publicat raportul Kroll), contrabanda cu țigări, mașinațiile cu proprietatea de stat și alte infracțiuni. Renato Usatîi va lichida Centrul Național Anticorupție care n-a putut sau n-a vrut să contracareze nicio crimă gravă, ci a devenit el însuși un sinonim al corupției, iar în locul acestui, bazându-se pe angajații onești ai CNA, SIS, MAI, procuraturii, va înființa o nouă instituție de forță – un “Mossad moldovenesc” – de combatere a corupției în eșaloanele de sus ale puterii.

6. Îi ajută pe oameni

În timp ce alți politicieni își jefuiesc propriul popor, Renato Usatîi, dimpotrivă, îi ajută pe oameni. El s-a lansat în politică fiind deja un om înstărit. Succesul în afaceri în Rusia i-au permis să-și procure case, automobile, ceasuri pe bani câștigați onest, ci nu pe mijloace obținute pe calea corupției. Din banii săi Renato Usatîi a acordat ajutoare pentru zeci de orașe și sate, pentru mii de cetățeni, în valoare totală de peste 55 de milioane de lei.

7. Nu dezbină societatea, ci instaurează pacea socială

Renato Usatîi militează nu cu vorba, ci cu fapta pentru instaurarea păcii în societatea moldovenească. El vrea ca acei care iubesc versurile lui Pușkin și cei care adoră opera lui Eminescu să trăiască în pace și bună înțelegere și să se îmbogățească reciproc. El vrea să unească pe fanii Simonei Halep cu admiratorii Anastasiei Mîskina, pe cei care au ținut pumnii pentru Rinat Dasaiev cu cei care au ținut pumnii pentru Helmut Duckadam. El vrea ca în Moldova să fie la fel de admirate vocile de aur ale lui Muslim Magomaev și Demis Roussos.

La Bălți Renato Usatîi a demonstrat că oamenii de cele mai diferite etnii, care vorbesc diferite limbi, care au diferite simpatii geopolitice, pot să trăiască și să muncească în liniște împreună. Spre deosebire de alți politicieni, care dezbină societatea pe criterii etnice, lingvistice, geopolitice, Renato Usatîi, dimpotrivă, instaurează pacea în societate. El vorbește cu toți doar în limba adevărului și oamenii îi răspund în aceeași limbă.

8. Este susținut de alegătorii cu cele mai diverse viziuni

Spre deosebire de alți candidați, susținuți fie doar de “dreapta”, fie doar de “stânga”, Renato Usatîi se bucură de susținerea oamenilor cu viziuni politice foarte diferite. El e “omul nostru” și pentru cei care consideră că “Dacia” e cel mai bun autoturism din lume, și pentru cei care toată viața au călătorit cu “Jiguli”-ul.

La apelul lui Renato Usatîi de a se înregistra în calitate de voluntari și observatori în echipa lui, plasat pe site-ul său electoral rup2020.md, au răspuns zeci de mii de cetățeni din toate colțurile Moldovei și din diaspora – și din Europa, și din Rusia, și din America și Asia. Renato Usatîi este susținut de toți și de pretutindeni.

9. Îl va învinge cu siguranță pe Dodon în turul doi de scrutin

Igor Dodon este susținut doar de electoratul de stânga, Maia Sandu doar de cel de dreapta. Ei luptă cu înverșunare unii contra altora. Renato Usatîi este susținut și de către simpatizanți ai stângii, și de către simpatizanți ai dreptei, de aceea el este unicul candidat care îl va învinge cu siguranță pe Dodon în turul doi de scrutin.

10. Candidatul ultimei speranțe

Oamenii îl consideră pe Renato Usatîi candidatul ultimei speranțe, care nu îi va înșela și își va onora toate promisiunile.

21 oct

Usatîi a promis și a făcut

Usatîi a promis și a făcut

A promis să lupte contra corupției

Orașul Bălți era pe timpuri o cloacă a corupției, dar a devenit orașul cu cel mai transparent proces de luare a deciziilor. Aprecierea le aparține unor organizații internaționale: la acest indicator Bălțiul e deja de patru ani la rând pe primul loc din țară.

Economia a început să funcționeze: întreprinderile municipale sunt profitabile (în unele cazuri profitul s-a dublat), din contul profitului adus de piețele bălțene sunt reparate drumurile din oraș.

O parte a mijloacelor pentru reparația drumurilor este alocată din fondul rutier republican. Suma rămâne în fiecare an aceeași, dar în mandatul lui Usatîi sunt efectuate cu 30–40 la sută mai multe lucrări.

A promis o abordare nouă a dezvoltării infrastructurii urbane

În procesul de reparație a drumurilor din Bălți sunt preconizate locurile de parcare noi. Numărul de mașini la suta de locuitori aici e același ca și la Chișinău, dar problemele legate de parcare sunt cu mult mai puține.

În fiecare an sunt reparate drumurile din interiorul curților pe care, de asemenea, sunt prevăzute locurile de parcare.

Odată cu reparația capitală a străzilor și trotuarelor sunt trasate pistele pentru bicicliști.

A demarat programul “Orașul pietonal”, care prevede pavarea cu dale a 14 kilometri de trotuare din oraș. Lucrările sunt efectuate cu respectarea normelor urbanistice moderne – pante pentru bicicliști, landouri pentru copii și scaune cu rotile, iluminarea nouă, sute de bănci noi prin tot orașul: tot ce ține de noțiunea de mediu urban confortabil.

A promis să amenajeze parcurile

Orașul Bălți este primul care a obținut un grant european pentru amenajarea urbană, împreună cu România, în cadrul programului de vecinătate. 1,6 milioane de euro vor primi orașele Bălți și Botoșani pentru reconstrucția capitală a grădinilor publice din oraș. La Bălți pe banii aceștia va fi amenajat parcul central.

Amenajarea Parcului Victoriei din Bălți se desfășoară chiar acum.

A demarat amenajarea unei noi zone pietonale pe malul lacului orășenesc.

Usatîi a promis o piscină pentru copii

În timp ce la Chișinău era distrusă piscina “Iunost”, la Bălți a fost restabilită complet piscina municipală “Delfin”.

A promis să lupte contra construcțiilor ilegale

În oraș s-a pus capăt construcției haotice și irosirii terenurilor municipale. Ședințele Consiliului urbanistic se desfășoară în regim online.

În ultimii 5 ani doar un singur dezvoltător și-a permis să înceapă, evitând procedura de aprobare de către Consiliu, construcția unui restaurant lângă fațada teatrului “Vasile Alecsandri”.

Renato Usatîi s-a prezentat atunci în persoană la fața locului înarmat cu un baros și a purces la demolarea construcției. Acum fațada teatrului și-a recăpătat deja înfățișarea inițială.

Usatîi a promis să susțină sportul

Clubul de fotbal bălțean “Zarea”, cu susținerea lui Usatîi, a cucerit Cupa Moldovei. Și baschetbaliștii au fost la înălțime – clubul “Basco” a câștigat Cupa Moldovei în 2017.

Usatîi le acordă ajutor fotbaliștilor, tenismenilor, baschetbaliștilor, sambiștilor, boxerilor, gimnaștilor, karatiștilor, secției de călărie, deoarece statul nu finanțează aproape deloc sportul moldovenesc.

Usatîi a promis că va demasca puterea

Actualmente toată Moldova îl consideră demascatorul principal al delapidatorilor și corupților.

El a fost prima persoană care a dat alarma că din sistemul bancar moldovenesc este scos un miliard de euro, prin transferul banilor unor firme-fantomă ale unor oameni de paie din Donbass.

A fost primul care a depistat schema “Laundromat” de spălare a banilor.

A dat publicității raportul KROLL-2, care îl numește pe Vladimir Plahotniuc beneficiarul principal al furtului bancar. Igor Dodon mușamalizase acest raport.

Acum câteva săptămâni Usatîi le-a arătat autorităților moldovenești care nu erau încunoștință de cauză că Plahotniuc a fugit din SUA și se află în Turcia. Abia după dezvăluirile făcute de Usatîi MAI a trimis la Ankara demersurile oficiale corespunzătoare și a primit confirmarea celor spuse de el.

Însă Dodon nu se grăbește să-l aducă pe Plahotniuc în Moldova, cu toate că a afirmat mereu că se află în relații foarte bune cu președintele Recep Erdogan.

Usatîi n-a promis, dar a făcut

Milioane de lei pentru susținerea oamenilor și pentru restabilirea infrastructurii

Din momentul revenirii sale în Moldova Renato Usatîi a cheltuit 55 de milioane de lei din banii săi pentru a-i ajuta pe nevoiași, pentru intervenții chirurgicale celora care nu putea plăti pentru ele, pentru proiectele de infrastructură în toată țara și pentru susținerea sportului.

În fiecare an în timpul sărbătorilor de iarnă la cantina socială din Bălți iau masa gratis mii de oameni lipsiți de mijloace pentru a se alimenta normal. “De Anul Nou nimeni nu trebuie să se simtă frustrat”, afirmă Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru este primul politician din istoria Moldovei moderne care nuia de la țară, ci îi dă țării de la el.

Unicul politician care a ajuta diaspora să se întoarcă acasă în timpul pandemiei

S-a implicat personal în procesul de aducere acasă a oamenilor care rămăseseră blocați în țările europene în timpul lockdown-ului din primăvara. A trimis un charter din Franța și a pregătit și alte curse până când autoritățile au blocat încercările lui Usatîi de a ajuta diaspora, interzicându-le companiilor aviatice să colaboreze cu el.

I-a ajutat pe bălțeni să supraviețuiască atunci când autoritățile au sistat toate activitățile economice

Mii de locuitori ai municipiului Bălți au primit pachete cu alimente de câte 40 de kilograme în timpul crizei acute, atunci când oamenii au rămas din cauza pandemiei fără mijloace de subzistență.

Nicăieri în altă parte în Moldova autoritățile nu i-au ajutat pe oameni în timpul lockdown-ului. Doar la Bălți.

Atâta timp cât piețele municipale bălțene au fost închise, lucrătorii lor nu au plătit pentru arenda tarabelor.

Medicii din suburbii erau transportați gratis la serviciu și acasă. Călătoriile gratuite pentru ei sunt în vigoare și acum.

20 oct

Moldova are nevoie de magazine sociale, farmacii, piețe și transport de stat

Moldova are nevoie de magazine sociale, farmacii, piețe și transport de stat

Statul trebuie să reglementeze sferele cu impact asupra populației, altminteri oamenii vor rămâne ostatecii corupției.

În ultimii treizeci de ani statul moldovenesc nu a existat pentru a soluționa problemele cetățenilor, ci cu un cu totul alt scop: de a asigura accesul nelimitat al așa-zisei elite la diferitele scheme de corupție. Din această cauză în țară nu erau implementate proiecte sociale și nu erau reglementate afacerile cu valență socială. Pe hârtie există multe norme, în realitate însă funcționează doar o singură regulă – funcționarii și conducerea politică procedează doar cum le e profitabil.

Și la Bălți era la fel. Iar acum nu mai este. Usatîi a învins corupția în capitala nordului. Iar pe baza piețelor municipale bălțene a arătat cum funcționează reglementarea de stat corectă și de ce aceasta este indispensabilă pentru Moldova.

Încă în anul 2014 Renato Usatîi propusese ca în țară să fie înființată o rețea de magazine sociale și de farmacii de stat pentru ca oamenii să poată procura mărfuri de primă necesitate la prețuri rezonabile. Usatîi i-a propus de două ori lui Igor Dodon să implementeze acest proiect: în 2014, când partidul său “Patria” a fost eliminat în mod arbitrar din alegerile parlamentare, și în 2016, când Renato Usatîi nu a fost admis să participe la alegerile prezidențiale. În ambele cazuri răfuiala cu politicianul din opoziție era în avantajul lui Dodon. Ajuns la putere însă, el n-a implementat nici propriile proiecte sociale, nici proiectele lui Usatîi.

În anul 2016 i-am pus lui Igor Dodon câteva condiții pentru a-l susține în turul doi al alegerilor prezidențiale. În programul nostru din 2014, când am fost, de asemenea, eliminați din alegeri, aveam trei inițiative. Este vorba despre farmacii de stat și magazine sociale, dar și despre acordarea indemnizației unice la nașterea primului copil în mărime de 15 000 de lei, la al doilea copil – 25 000 de lei și la al treilea copil, de 50 000 de lei, a relatat liderul Partidului Nostru în cadrul întâlnirii cu locuitorii raionului Briceni.

Renato Usatîi a explicat de ce nu s-a făcut nimic în această privință – pentru că pur și simplu nu e profitabil pentru autorități.

L-am rugat să fie deschisă cel puțin o singură farmacie de stat în fiecare raion. O să vă explic de ce nu au fost deschise. Pentru că în prezent, proprietarii farmaciilor sunt câteva firme care decid cât va costa citramonul, dimedrolul și toate celelalte medicamente. Statul nu face în continuare nimic. Nimeni nu are de gând să constrângă businessul privat, dar statul trebuie să devină pentru acest sector o alternativă, care să-i facă concurență. Până în prezent, autoritățile nu s-au preocupat de această problemă la nivel național, a declarat Usatîi.

Din același motiv nu a fost soluționată problema deschiderii de către stat a magazinelor sociale.

Un magazine social trebuie să existe în fiecare sat. Micul adaos la preț trebuie să acopere doar salarizarea vânzătorului și consumul de electricitate. Statul nici nu cheltuie bani cu asta: produsele sunt procurate la piața angro, sunt aduse în sat și vândute cu un mic suprapreț. Sunt niște proiecte elementare care trebuiau să fie implementate. Și nu au nicio legătură cu faptul dacă statul are bani sau nu are, a declarat Usatîi.

Un alt domeniu în care este necesară intervenția statului este transportul public. În legislație sunt stipulate mecanismele de influențare a particularilor, dar în realitate totul se reduce la banala corupție. Ca rezultat, sunt dezvoltate doar rutele profitabile, iar mulți locuitori ai satelor rămân blocați în localitățile lor, fiind aproape imposibil să ajungi în oraș cu un autobuz care circulă doar o dată pe zi. Unde mai pui că și prețul e mare.

Renato Usatîi a abordat acest subiect de câteva ori în cadrul întâlnirilor cu locuitorii raioanelor – oamenii se plâng că deplasările de la sat la oraș cu mijloacele de transport public sunt greu accesibile și costisitoare. Transportatorii majorează prețurile și lungesc intervalele pe rutele pe care le consideră nerentabile. Oamenii sunt lipsiți, de fapt, de libertatea de circulație.

Locuitorii satului Miciurin din raionul Drochia sunt nemulțumiți de tarifele pentru transportul de pasageri.

Există rute rentabile și rute nerentabile. După câte înțeleg, ruta voastră e nerentabilă și de aceea tariful e mare. Dar atunci când există un control din partea statului și când e vorba de o firmă mare, transportatorul câștigă bani pe rutele profitabile, dar activează și pe unele rute pe care nu câștigă nimic, a explicat liderul PN.

Și a dezvoltat ideea:

Adică, la o abordare complexă, rutele profitabile trebuie să acopere cheltuielile pentru cele neprofitabile și să echilibreze tariful. Dar la noi în țară oamenii s-au obișnuit să-și ia lor tot ce e profitabil, iar toate celelalte nu interesează pe nimeni. Iată, însă, cum ar trebui să fie: dacă cineva vrea să-și asume afacerea, fie că ia toate rutele de la nord, fie nu se alege cu nimic. Pentru că nu e corect să se circule doar pe rutele bune, astfel ca pe alte direcții oamenii să nu poată să se deplaseze.

De aceea spun că este necesar controlul din partea statului. Transportul trebuie să fie controlat de stat și să circule unde trebuie, nu unde vrea, a conchis Usatîi.

După spusele lui, în loc să reglementeze sfera transportului, statul moldovenesc de pe vremea lui Plahotniuc a transmis în proprietate privată autogările, iar pe vremea lui Igor Dodon nu a făcut nimic pentru a le restitui.

Au vândut toate autogările. I le-au vândut mai întâi lui Șor, apoi Șor le-a vândut unor străini, iar străinii le-au vândut unor terțe persoane deja acum, în Moldova. Pe cine deranjau aceste autogări? De ce nu au rămas în proprietatea statului?, a spus Usatîi, răspunzând la o întrebare referitoare la nemulțumirea locuitorilor satelor din împrejurimi de orarele autogării din Bălți.

În toate țările civilizate transportul public este considerat o sferă de stat strategică, deoarece în lipsa mecanismelor de influențare a transportatorilor privați și în lipsa marilor companii de transport de stat este imposibil ca oamenii din toate colțurile țării să fie asigurați în măsură egală cu libertatea de circulație.

Acum câțiva ani toată lumea a aflat cum e abordată această problemă în Japonia. Pe insula Hokkaido o gară de cale ferată nu a fost mult timp închisă doar pentru că o elevă putea să ajungă la școală doar cu trenul.

Referindu-se la Calea Ferată din Moldova, Renato Usatîi a declarat că nici una dintre precedentele conduceri de stat n-a catadicsit nici măcar să le solicite specialiștilor un proiect de modernizare a ei.

Usatîi consideră că în primul rând trebuie reparate căile ferate. Altminteri viteza de deplasare a trenurilor va rămâne la nivelul de 40–50 de kilometri pe oră.

Astfel degrabă orice căruță va merge mai repede decât un tren local. Chiar și la periferiile cele mai îndepărtate ale Rusiei, de exemplu, viteza trenurilor este de 160 de kilometri pe oră chiar cu aceleași vagoane produse de uzina din Tver care circulă și în Moldova, a menționat Usatîi.

În opinia sa, este necesar, de asemenea, să fie revizuit procesul de instruire a tinerilor specialiști în acest domeniu atâta timp cât mai există feroviari care își pot împărtăși experiența.

Dezvoltarea transportului, deopotrivă cu dezvoltarea industriei și agriculturii, trebuie să devină un obiectiv important al planului general de modernizare a Moldovei, în elaborarea căruia intenționez să-i antrenez pe cei mai buni experți internaționali. Fără un astfel de plan nu ne va reuși nimic, a spus Usatîi.

Situația piețelor din Bălți denotă clar cât de importantă este reglementarea de stat în domeniile cu impact major asupra populației. Sunt unicele piețe din țară care au rămas în gestiunea statului, fiind subordonate întreprinderii municipale “Asociația piețelor”.

Doar datorită acestui fapt în anul 2015, eliminând corupția, Renato Usatîi a reușit să sporească profitul acestei întreprinderi cu 200 la sută pe lună și să-l reinvestească în renovare. Acum piața “Second Hand” din Bălți seamănă mai mult cu un centru comercial decât cu un bazar post-sovietic clasic. Piața de confecții de pe strada Caraciobanu (cea mai mare din nordul țării) este pavată cu dale, tot acolo au fost construite căi de acces noi, au fost înlocuite rețelele de comunicații. A fost reparată capital piața din regiunea stației “Voshod”. La piața centrală tarabele sunt dotate cu vitrine frigorifice și cântare electronice. Oamenii plătesc pentru închirierea tarabelor prin bancă – în spațiul comercial au fost instalate terminale.

Principalul însă constă în faptul că statul sau, ca la Bălți, administrația locală, poate promova o politică socială. Orașul Bălți este unicul din țară în care comercianții nu au plătit pentru arenda locurilor atâta timp cât piețele au fost închise în perioada carantinei severe.

Modelul bălțean de reglementare de stat corectă trebuie să înceapă a funcționa în toată țara. Doar în acest caz în Moldova vor apărea farmaciile de stat și magazinele sociale, iar oamenii se vor putea deplasa fără probleme din orice sat la oraș. Dar cu o condiție foarte importantă: pentru ca toate acestea să funcționeze, trebuie învinsă corupția. Renato Usatîi a făcut-o la Bălți, deci, o va face și în toată țara.

19 oct

Programul lui Renato Usatîi de creditare ipotecară cu dobânda ZERO% pentru tineri

Programul lui Renato Usatîi de creditare ipotecară cu dobânda ZERO% pentru tineri

Ideea acestui program a luat naștere în cadrul întâlnirilor lui Renato Usatîi cu tinerii din diferite orașe și sate ale Moldovei.

Tinerii consideră că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ei actualmente în Moldova este imposibilitatea de a-și procura locuințe din cauza prețurilor prea mari pentru ei și a condițiilor de creditare dezavantajoase.

În consecință, cei care nu vor să plece în străinătate și rămân să muncească în Moldova sunt nevoiți să locuiască cu chirie. Conform statisticilor, în ultimii 15 ani în Moldova a crescut considerabil numărul familiilor din localitățile urbane care trăiesc în locuințe închiriate. Adică, în anul 2006 doar 3,8% din familii închiriau spații locative, iar acum numărul lor a ajuns la cota de aproape 10%.

Agenții imobiliari afirmă că la Chișinău (centrul financiar al țării, în care sunt mai multe oferte de plasare în câmpul muncii și salarii mai mari) în următorii 10 ani vor fi necesare pentru a fi date în chirie cel puțin 50 de mii de apartamente.

La ora actuală chiria spațiului locativ în capitală pentru o familie tânără este de la 2–3–4 mii de lei pe lună în sus.

Deoarece Chișinăul atrage resursele financiare și cele umane, nu se dezvoltă aproape deloc piețele imobiliare din restul țării. Pe de altă parte, anume în restul țării sunt gata să vină investitorii, acolo funcționează zonele economice libere, parcurile industriale, se planifică construcția platformelor industriale.

Anume în regiuni sunt necesari tinerii specialiști de toate nivelurile – de la muncitori până la ingineri. Și anume acolo tinerii pot conta pe salarii relativ decente. De exemplu, în Zona Economică Liberă “Bălți” încă în anul 2018 salariul mediu a depășit nivelul de 10 000 de lei pe lună.

De aceea o direcție aparte a programului de creditare ipotecară trebuie să vizeze dezvoltarea pieței imobiliare în regiuni, în corespundere cu apariția locurilor de muncă noi și cu atragerea investițiilor străine în zonele respective.

De ce nu Prima Casă?

Acum doi ani și ceva (pe 26 martie 2018) în Moldova a fost lansat programul de stat Prima Casă. De atunci, peste 5 mii de locuitori ai țării au luat credite pentru procurarea locuinței (în medie câte 2 000 de apartamente pe an). Dar statistica denotă că, de exemplu, în anul 2019 în total în țară au fost vândute 28 674 de apartamente, adică de 14 ori mai multe. Din numărul lor 10 000 au fost vândute pe baza creditelor ipotecare (de 5 ori mai multe). Asta dovedește că Prima Casă n-a devenit o soluție a problemelor existente.

De ce? Pentru a răspunde la această întrebare, să calculăm cât de reală este posibilitatea unei familii de a-și procura prima locuință în cadrul programului Prima Casă.

În prezent în cazul unui credit ipotecar de 500 000 de lei pentru Prima Casă pe 25 de ani rata anuală a dobânzii este de 6,5%, rata lunară – de 3 298,35 de lei. Adică, familia va plăti în total 995 753,21 de lei. Ceea ce înseamnă că în acești 25 de ani cumpărătorul îi va plăti băncii, în calitate de dobândă, încă un preț al apartamentului.

Dar majoritatea băncilor ce participă la programul Prima Casă au redus deja termenul maxim de creditare până la 7 sau 10 ani.

Și dacă cineva va lua în cadrul acestui program un credit ipotecar de 500 000 de lei pe 7 ani, va trebui să achite lunar o rată a dobânzii de 7 364,35 de lei.

Trebuie menționat că programul lui Renato Usatîi vizează tinerele familii care fac primii pași în viața de sine stătătoare, nu dispun de economii și în majoritatea cazurilor au salarii mici. În plus, tinerii intenționează să aibă în curând copii, iar asta înseamnă creșterea cheltuielilor și faptul că unul dintre membrii familiei nu va putea să muncească timp de câțiva ani.

În trimestrul II al anului 2020 salariul mediu în Republica Moldova a fost de 7 849 de lei. În realitate însă e puțin probabil să găsești o familie în care ambii membri ar primi atâția bani. Experiența demonstrează că o familie cu bugetul lunar de 10 000 de lei consideră că o duce destul de bine în comparație cu altele.

Conform calculelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență în Republica Moldova este actualmente de 2 082,7 lei pe lună pentru o persoană.

Adică, o familie tânără care a luat un credit Prima Casă va avea nevoie lunar de 7 364,35 + 2 082,70 + 2 082,70 = 11 529,75 lei doar pentru ca cel puțin să nu moară de foame. În atare condiții nici nu poate fi vorba nici despre acumularea economiilor, nici despre nașterea copiilor.

Unica soluție este emigrarea

În aceste împrejurări tinerii, fiind partea cea mai mobilă a populației, iau unica decizie rațională și pleacă să câștige bani în străinătate. Iar acolo – ce-o da târgul și norocul. Dacă reușește să se descurce, unul dintre soți obține permisul de ședere, cetățenia sau cel puțin permisul de muncă și își aduce la noul loc de trai restul familiei.

În cel mai bun caz (pentru Moldova) în decursul a 5–10 ani omul strânge bani pentru procurarea locuinței (muncind toți anii aceștia întru binele economiei altei țări) și revine în Moldova pentru a reîncepe aici viața “de la zero”. De regulă, însă, moldovenii rămân acolo unde s-au stabilit. Scenariul acesta se derulează deja de mulți ani și deocamdată nu se văd semne că situația s-ar putea ameliora.

Așa stau lucrurile la ora actuală cu tinerii în țara noastră. Dacă vrea cineva să conteste cele descrise mai sus, suntem receptivi la orice argumente.

Situația ajunsă în impas necesită soluții ieșite din comun

Proiectul lui Renato Usatîi constă în înființarea Fondului de Dezvoltare Națională (FDN), una dintre direcțiile de activitate ale căruia va deveni acordarea creditelor ipotecare fără dobândă pentru tineri.

Prima sursă de finanțare pentru lansarea programului ar putea fi banii oferiți de Banca Națională a Moldovei din contul rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale la BNM în calitate de subvenții pentru dezvoltare.

Toate băncile comerciale moldovenești își păstrează o parte a depozitelor la Banca Națională a Moldovei, a explicat Usatîi în cadrul emisiunii TV Cotidianul Live. Când cineva deschide un depozit în lei moldovenești, 40% din această sumă sunt depuse în calitate de rezervă [de asigurare] la BNM. Dacă depozitul e în valută – 21%. Este vorba de zeci de miliarde de lei. Pentru păstrarea cărora statul le plătește băncilor dobânzi, peste 370 de milioane de lei pe an.

Banii păstrați la BNM nu trebuie confundați cu cei din Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar. Până pe 30.06.2020 în acest fond se acumulaseră 648 417 170,97 lei ce permit garantarea depozitelor în valoare de 15 860 028 259,34 MDL. Volumul total al depozitelor din sistemul bancar al Moldovei este de circa 70 de miliarde de lei (cota persoanelor fizice e de circa 68%, a persoanelor juridice – 32%). Este o altă direcție de activitate a BNM, de aceea nu e cazul ca să sperie cineva oamenii că înființarea FND se va solda cu prăbușirea pieței bancare a țării.

Programul lui Renato Usatîi ține cont și de independența Băncii Naționale a Moldovei, ce nu poate fi lezată în nici un caz. De aceea proiectul preconizează consultările cu conducerea BNM, evaluarea, expertiza și posibilele corecții efectuate de experții Fondului Monetar Internațional.

La prima etapă FND va prelua în gestiune 3 miliarde de lei.

Beneficiarii vor fi anumite categorii ale populației (familiile tinere, familiile cu mulți copii, angajații la stat etc.), care vor primi bani pentru procurarea locuinței. În calitate de gaj va servi bunul imobil achiziționat (acest aspect arată că proiectul lui Usatîi este mai avantajos decât Prima Casă, în care statul garantează 50% din soldul creditului și percepe pentru serviciile sale câte 0,25% pe an din suma garantată).

În programul de finanțare vor fi admise doar apartamentele econom class, costul cărora nu depășește 8 salarii anuale medii (actualmente – 700 000 de lei).

Etapa a doua – creșterea rentabilității întreprinderilor de stat

În prezent statul deține active în valoare de peste 25 de miliarde de lei aflate în gestiune netransparentă și care servesc drept punguță cu mai mult decât doi bani pentru partidele politice de guvernământ.

În condițiile Moldovei întreprinderile de stat nu pot fi nerentabile. Ele sunt făcute în mod artificial să devină nerentabile. E puțin probabil să mai existe oameni într-atât de naivi, încât să creadă că companiile Metalferos, Air Moldova, Moldtelecom, Tutun-CTC și altele “generează pierderi” și de aceea trebuie vândute de urgență pe niște prețuri de nimic.

Activele statului trebuie gestionate de un grup de profesioniști care în virtutea acordului de gestiune să asigure obligatoriu un venit minim anual de 7%, adică un profit anual de cel puțin 1,5 miliarde de lei. Acești factori vor permite să fie asigurate continuitatea și durabilitatea programului de creditare ipotecară a tineretului. În cadrul programului se preconizează acordarea a câte 4 500–5 000 de credite ipotecare pe an.

17 oct

Renato Usatîi în raionul Dondușeni

Renato Usatîi în raionul Dondușeni

Renato Usatîi, în raionul Dondușeni: Moldova are nevoie urgent de un plan pentru reanimarea școlilor profesional-tehnice.

Pe lângă planul de modernizare a țării, care va fi realizat de cei mai buni experți din lume, țara noastră are nevoie și de un proiect pentru reanimarea învățământului profesional tehnic. Candidatul Partidului Nostru la prezidențialele din 1 noiembrie, Renato Usatîi, a vorbit despre acest lucru în 17 octombrie, la întâlnirile cu locuitorii din raionul Dondușeni. El a menționat că în prezent, în Moldova există academii și zeci de universități, dar școlile profesionale, care să instruiască sudori, bucătari, strungari, electricieni, dulgheri, croitorese, instalatori, se află pe cale de dispariție.

Dacă problema formării specialiștilor calificați pentru sfera producerii nu este rezolvată, cetățenii noștri vor continua să lucreze în străinătate alături de părinți la pus pachet sau ca hamali în țările UE, a spus Renato Usatîi.

Candidatul “Partidului Nostru” la șefia statului a mai spus că, în calitate de primar de Bălți s-a întâlnit de mai multe ori cu investitori importanți, care, în primul rând, întrebau despre numărul lucrătorilor calificați, ce ar putea fi angajați la întreprinderile mari. În Moldova, aceștia practic nu există. De aceea, unele firme străine, care își desfășoară activitatea în țara noastră, sunt nevoite să-și organizeze propriile cursuri de instruire.

E pur și simplu dureros să vezi în ce hal a ajuns Moldova. Orașele și satele sunt pustii. Cândva, în Dondușeni activa o brutărie, o fabrică de zahăr, una de procesare a cărnii. Orașul înflorea. Până nu vom începe să repornim industria, situația din țară nu se va schimba, viața oamenilor nu se va îmbunătăți și nu vor apărea locuri de muncă bine plătite. Întreprinderile mai sunt și principala sursă de venit pentru bugetul de stat și cele locale. Iar asta înseamnă bani pentru pensii și salarii. Dacă n-o să existe uzine, sfera socială nu va fi funcțională. Prin urmare, este necesar un plan pentru reînvierea economiei. Niciun guvern nu s-a obosit să-l comande de la experți mondiali, a remarcat Renato Usatîi.

Despre necesitatea elaborării unui plan de modernizare a țării, care după furtul miliardului a devenit și mai săracă, Renato Usatîi a vorbit cu oamenii din mai localități ale raionului Dondușeni.

Localnicii din Frasin vor să știe de ce Parlamentul nici până acum nu le-a luat de pe umeri povara recuperării miliardului furat. De fapt, vreau și eu să știu răspunsul la această întrebare. Deja de un an jumate nimic nu-i încurcă să facă asta, Plahotniuc nu-i, dar oricum stau cu mâinile în sân. De ce? De-atâta, ar răspunde cineva care se vrea din nou președinte. Cu astfel de conducători, Moldova nu are viitor. De aceea, prioritatea mea numărul 1 este dizolvarea Parlamentului și alegerea unui Legislativ nou, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu sătenii din Frasin, Dondușeni.

Locuitorilor satului Plop, Usatîi le-a spus despre necesitatea adaptării salariilor la munca îndeplinită, lucru care trebuie făcut în raport cu angajații din toate domeniile.

Oamenii noștri munciți și chinuiți trebuie să câștige pentru cât muncesc. Aceeași regulă trebuie aplicată și în raport cu deputații, miniștrii… Sunt convinși că în acest fel, toți cei care au fost până acum la putere ar umbla cu pantalonii rupți și nu ar avea ce mânca, pentru că munca lor se duce la ZERO. Și asta, în timp ce țăranul nostru nu încetează să se spetească pe dealuri. O să scot pensiile speciale, sporurile nejustificate și salarii INDECENT de mari, a declarat Usatîi.

Cât de mult muncesc guvernanții pentru oameni? Sunt convins că vor afla asta la alegerile din 1 noiembrie, se arată convins Renato Usatîi.

Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, nedreptatea s-a văzut și în alte localități vizitate de Usatîi, fiind vorba de Corbu, Rediul Mare și Moșana.

Țara are nevoie de un președinte, care va îmbrăca fufaica și cizmele și va porni alături de poporul său, nu să repare ce au stricat alții, ci să ridice un nou stat, a declarat Renato Usatîi.

16 oct

Săptămâna viitoare, majoritatea deputaților din Pro Moldova vor trece la Partidul “Șor”

Săptămâna viitoare, majoritatea deputaților din Pro Moldova vor trece la Partidul Șor

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, a declarat astăzi într-o conferință de presă că majoritatea deputaților de la Pro Moldova vor adera la Partidul “Șor” și se vor coaliza cu PSRM, pentru a-i asigura lui Dodon o nouă alianță de guvernare. Potrivit lui Usatîi, tranzacția este rezultatul discuțiilor pe care Plahotniuc le-a purtat cu Dodon, dar și cu intermediarii acestuia.

La moment sunt 37 de deputați din partea PSRM, 8 din partea lui Șor (ei sunt 9, dar pe Șor nu-l socotim), în total fac 45. Cu Nichiforciuc fac 46. Acesta va fi conducătorul lui Șor pe nordul Moldovei și acești deputați care vor pleca din Pro Moldova, începând cu săptămâna viitoare, îi asigură lui Dodon 53–54 de deputați. Am înțeles că mai au câțiva la PD, a declarat Usatîi și a adăugat că Pavel Filip cu ceilalți democrați care au rămas până acum în coaliție cu Dodon o să plece în istorie.

Potrivit lui Usatîi, schema va funcționa anume în acest fel (deputații Pro Moldova, condusă de Candu, finul lui Plahotniuc merg la Șor, cu care socialiștii se vor coaliza) pentru ca Dodon să poată masca alianța pe care, DE FAPT, o face cu Plahotniuc.

Dodon spune că nu face coaliție cu Candu, cu Plahotniuc. Ați înțeles combinația? Dodon va ieși după și va spune că el face o coaliție pentru a salva țara, a afirmat Usatîi și l-a chemat pe Dodon să nu mai ascundă “combinațiile” cu Plahotniuc.

Nu mai ascunde, domnule Dodon, combinațiile cu tovarășul Plahotniuc, așa cum Dodon îi spune în live-uri: “Nu m-am întâlnit cu domnul Plahotniuc”. Dodon, mie îmi zici că sunt bandit, mă numești în tot felul, dar pe stăpânul tău până în ziua de astăzi și în live-uri îl numești “domnul Plahotniuc” pe un penal fugar, care a furat țara asta și continuă astăzi cu ajutorul tău să-și păstreze sau să-și reanimeze unele poziții, a mai spus Usatîi.

Locuitorii orașului Edineț au salutat cu aplauze ideea lui Renato Usatîi de a lichida sistemul de administrare raională

Locuitorii orașului Edineț au salutat cu aplauze ideea lui Renato Usatîi de a lichida sistemul de administrare raională

Sistemul administrațiilor raionale trebuie eliminat. Acesta este învechit, prea costisitor și utilizat de putere ca un instrument de șantaj și presiune asupra primarilor “incomozi”. Despre aceasta candidatului Partidului Nostru la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Renato Usatîi, a vorbit în 16 octombrie, la o întâlnire cu alegătorii din Edineț, care au întâmpinat ideea cu aplauze. Tot acolo, Renato Usatîi a ținut să precizeze că raioanele nu vor fi lichidate, așa cum au început să vehiculeze socialiștii.

Trebuie să facem ordine în privința gestionării raioanelor, iar această ordine e necesar să se facă în interesul oamenilor. Poporul nu are nevoie de tot felul de șefi din diferite partide, care împart banii statului după bunul plac. Ideea mea nu se rezumă la lichidarea raioanelor, minciună pe care o propagă socialiștii. Raioanele rămân acolo unde sunt. Eu vreau doar să distrug “cuibarele” armatei de șefi și șefuleți corupți, preocupați să fure. În țară sunt o grămadă de terenuri și construcții nefinalizate care stau de izbeliște. Cu acestea nu se face nimic, dar nici nu sunt transmise la balanța primăriilor care le-ar putea utiliza. Mai mult decât atât, lichidarea administrațiilor raionale ar permite economisirea a sute de milioane de lei, bani ce pot fi investiți în proiecte concrete pentru orașe și sate, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, candidatul Partidului Nostru la Președinție se pronunță pentru crearea în fiecare centru raional a unor oficii de consultanță, la care oamenii, care vor să deschidă o afacere, să se poată adresa gratuit, pentru a fi instruiți de specialiștii din domeniu.

La o altă întâlnire, de această dată, cu locuitorii orașului Cupcini, Renato Usatîi a vorbit despre necesitatea repornirii motoarelor industriei, fără de care economia țării nu poate exista.

Trebuie să pornim motoarele industriei, pentru că bugetul de stat și cele locale sunt asigurate de marii plătitori de impozite, iar în acest fel apar bani pentru dezvoltarea infrastructurii, domeniului socio-economic, sănătății, educației, culturii. Dezvoltarea industriei este cea mai importantă parte a planului de modernizare a țării, la crearea căruia vor lucra cei mai buni specialiști moldoveni și de peste hotare, a subliniat Renato Usatîi.

Renato Usatîi face dezvăluiri despre fraudarea masivă a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie de către Igor Dodon

Locuitorilor din regiunea transnistreană li se oferă câte 700 de lei pentru vot în favoarea lui Igor Dodon. Dezvăluirea a fost făcută de candidatul N1 la șefia statului, Renato Usatîi, într-o conferință de presă, susținută vineri, 16 octombrie. Potrivit acestuia, transportarea alegătorilor din stânga Nistrului către secțiile de votare se va face și anul acesta, numai că pentru a masca ilegalitatea, oamenii vor fi duși până la pod, pentru ca autobuzele în care vor afla să nu ajungă în vizorul presei.

Se pregătește o fraudare masivă a alegerilor. Cu votanții din stânga Nistrului deja se lucrează. Oamenii primesc câte 700 de lei pentru a vota în favoarea lui Dodon. Ei vor fi aduși organizat până la pod, după care vor merge către secțiile de votare pe jos. Se procedează astfel pentru ca ilegalitatea să fie ascunsă de presă și alți alegători, a explicat Usatîi.

Amintim că în 2016, Igor Dodon a fost ales președinte datorită transportării masive a cetățenilor din stânga Nistrului, de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Campania din 2016 s-a mai memorat prin mituirea alegătorilor, dar și prin utilizarea resurselor administrative de către Plahotniuc în favoarea lui Dodon.

8 oct

După ce voi deveni președinte, voi crea o comisie pentru revizuirea sentințelor de condamnare pentru infracțiuni minore

După ce voi deveni președinte, voi crea o comisie pentru revizuirea sentințelor de condamnare pentru infracțiuni minore

Candidatul N1 la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi a declarat că în calitate de președinte al Moldovei, va dispune rejudecarea tuturor cazurilor, în care este vorba de infracțiuni minore. El a făcut afirmația astăzi, într-o intervenție live, după ce Natalia Ursachi, mama a cinci copii din raionul Drochia a fost condamnată la 6 ani de pușcărie, pentru că nu a putut rambursa un credit.

Vă promit că după ce voi deveni președinte al Republicii Moldova, o să creez o comisie specială, care va revedea toate sentințele din ultimii 5… 7… ani, aici va fi nevoie de consultația juriștilor. Pentru că dacă nu va fi o altă soluție legală, decât grațierea prin decret prezidențial, acești oameni va trebui să fie eliberați. Ei sunt dintre cei care au încălcat legea pentru că, fie mureau de foame, fie aveau un copil bolnav, a spus Renato Usatîi într-o conferință de presă, susținută joi, 8 octombrie.

El a precizat că pentru ca de asta să nu se poată folosi adevărații infractori, în această comisie, care va funcționa pe lângă președintele Republicii Moldova, vor intra reprezentanți ai societății civile, toți avocații din țară, care vor dori să-și aducă contribuția.

Toate ședințele acestei comisii vor fi transmise online, pentru ca la examinarea plângerilor, care sunt convins că au fost, sunt și vor mai veni pe numele președintelui, să poată lua parte și cetățenii țării. O să fac asta ca să fiu curat în fața legii și pentru ca toți cetățenii țării să vadă că iau decizii corecte, transparente, să nu fie decizia unei oarecare comisii, luată noaptea. O să fac posibilul și imposibilul pentru ca toți acești oameni care au comis ilegalități minore să se poată întoarce cât mai curând la familiile lor, pentru că, repet, cea mai mare parte a oamenilor au fost condamnați pentru că au furat o găină sau o mită neînsemnată. Vreau să vă spun că aceștia sunt oameni simpli, nu acei burjuii care trăiesc la Telecentru în case cu trei nivele, se plimbă cu Mercedesuri și Porsche Cayenne, despre care declară că au un preț de 20 000 de lei, a adăugat Renato Usatîi.

Potrivit candidatului N1 la alegerile prezidențiale, cazul care a avut loc în raionul Drochia trebuie să trezească toată societatea, pe uni judecători și angajați ai structurilor de forță.

Haideți să creăm împreună o societate democratică adevărată, în care legea va funcționa, vom lupta cu corupția, dar în primul rând, haideți să creăm condiții pentru toți cetățenii țării, pentru ca dorința de a fura o găină sau de a comite o altă ilegalitate minoră să nu le vină nici în somn, a mai spus el și a menționat că istoria femeii de la Drochia ilustrează perfect situația în care se află astăzi justiția din Moldova.

Eu fac un apel la toate autoritățile din RM. Am văzut că abia azi a fost o reacție la cazul polițistului răpit. Sper să văd o reacție și la acest caz dureros, pentru că el demonstrează în ce situație se află justiția din RM și cel mai groaznic, cum trăiesc astăzi cetățenii, de mai multe ori, nevoiți să încalce legea pentru a nu muri de foame sau a salva viața unui copil, a unui părinte sau a unei rude apropiate. Toți cetățenii vor schimbări. Dacă oamenii vor, înseamnă că schimbările vor fi.

Renato Usatîi a spus că a fost cu adevărat cutremurat după ce a stat de vorbă cu mama Nataliei Ursachi, pentru a afla detalii despre cazul care a șocat opinia publică.

Am stat de vorbă cu mama Nataliei Ursachi. Femeia plângea atât de tare, încât și mie mi-au dat lacrimile. Dar de-acum încolo, nu-mi vor mai da mie lacrimile. O să înceapă să plângă toți nemernicii care au condus și conduc țara, iar oamenii normali – să trăiască decent, a promis Renato Usatîi.

Amintim că tot astăzi, candidatul Partidului Nostru la funcția de șef de stat a declarat că este gata să achite datoria de peste 200 de mii de lei a femeii din Drochia, condamnată la șase ani de pușcărie. Cei cinci copii ai femeii au rămas în grija bunicilor.

Usatîi a adăugat că este gata să intervină pentru a ajuta familia, care din cauza datoriilor a rămas fără casă.

Sunt gata să conectez avocați pentru ca Natalia Ursachi să se întoarcă la copiii ei. Sunt șocat. Asta se întâmplă în timp ce mulți escroci sunt cercetați în libertate. Cei implicați în furturi de milioane și miliarde sunt în libertate, a spus Renato Usatîi.

6 oct

Renato Usatîi la Ștefan Vodă

Renato Usatîi la Ștefan Vodă

Candidatul N1 la prezidențiale, Renato Usatîi, a anunțat, la întâlnirile cu oamenii din raionul Ștefan Vodă, că nu are de gând să împartă localitățile din țară după principiul “ale noastre” și “ale voastre”, în funcție de culoare și preferințele politice.

În data de 6 octombrie, candidatul Partidului Nostru a vizitat localitățile Antonești, Olănești și Tudora din raionul Ștefan Vodă, precum și centrul raional. Oamenii prezenți la întâlnirea cu Renato Usatîi s-au plâns că autoritățile centrale acordă puțină atenție raionului lor. Mai exact, localnicii au spus atunci când se vorbește despre sudul Moldovei, de cele mai multe ori sunt luate în considerare orașul Cahul sau UTA Găgăuzia. Raionul Ștefan Vodă, însă, este dat la o parte.

Este foarte urât când unii politicieni pun accent pe zonele în care s-au născut, unde au crescut, când banii pentru drumuri, de exemplu, sunt împărțiți în felul următor: Dacă Plahotniuc e de la Nisporeni, hai la Nisporeni – 40 sau 60 de milioane de lei. La Bălți dădeau 1,2 milioane de lei, vă imaginați?! Asta în condițiile în care Bălți este al doilea oraș ca mărime din țară. Fiecare politician trăgea la turta lui. Ba Filat și-a făcut drum până acasă, ba Dodon și-a făcut drum până la Condrița. Este o practică foarte urâtă. Vă promit că o voi bloca. Nu contează culoarea politică a primarului. Fiecare localitate din Republica Moldova trebuie să fie îngrijită gospodărește și să nu căutăm cine este în opoziție și cine este la guvernare, a afirmat Renato Usatîi.

Candidatul Partidului Nostru pentru prezidențiale, Renato Usatîi, le-a mai spus localnicilor din Ștefan Vodă că programul său electoral prevede inclusiv lichidarea sistemul de administrare raională. Acest lucru va permite economisirea a sute de milioane de lei, care vor fi redirecționați către proiectele sociale și de infrastructură din localitățile care au nevoie stringentă de acestea.

Renato Usatîi propune ca toți candidații la funcția de președinte al țării să facă săptămânal testul COVID-19

Candidatul Partidului Nostru la șefia statului, Renato Usatîi, propune ca toți concurenții electorali să facă săptămânal testul COVID-19. El explică necesitatea prin faptul că interacționează cu oamenii în cadrul întâlnirilor electorale și există riscul răspândirii infecției în cazul prezenței acesteia. El a făcut declarația astăzi, la o întâlnire cu localnicii din orașul Ștefan Vodă, la care a anunțat că un angajat al Serviciului Protecție și Pază de Stat, care asigură paza și protecția președintelui Igor Dodon, a fost diagnosticat cu COVID-19. Potrivit lui Usatîi, șeful statului refuză să facă testul, fiind convins că acesta va fi pozitiv și astfel va fi nevoit să încheie vizitele în teritoriu.

Dodon refuză să se testeze pentru că tratamentul împotriva COVID-19 durează aproximativ două săptămâni și trebuie să stea în carantină. Astfel, campania electorală în care el “oleacă muncește” se încheie. Cum ajung la Chișinău o să scriu și o scrisoare oficială ca să-l punem pe nebun să meargă să facă testul. Înțeleg că el la noi e oleacă kuliok, oleacă doctor, oleacă președinte, oleacă agronom, dar trebuie să-l oprim, pentru că dacă într-adevăr e infectat și văd pe Facebook că se cuprinde și cu unul și cu altul, e cea mai mare bătaie de joc să pui sănătatea oamenilor în pericol, a menționat Usatîi.

Potrivit candidatului N1 la prezidențiale, ofițerul SPPS l-a informat pe Dodon despre faptul că este infectat cu noul coronavirus și i-a recomandat să se testeze, dar șeful statului a refuzat să facă acest lucru. Usatîi mai spune că lui Igor Dodon îi este frică că testul va fi pozitiv și nu va mai putea participa la întâlnirile electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Președintele Partidului Nostru a mai adăugat că ofițerul SPPS infectat cu noul coronavirus administrează tratament împotriva bolii.

5 oct

Renato Usatîi, către chișinăuieni: Ieșiți în număr mare la alegeri

Renato Usatîi, către chișinăuieni: Ieșiți în număr mare la alegeri

Îi implor pe chișinăuieni să nu voteze pentru mine, ci să se mobilizeze și să participe în număr mare la alegerile din 1 noiembrie împotriva celor care nu urmăresc decât să distrugă țara. Votul locuitorilor Capitalei poate fi decisiv pentru viitorul Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de Renato Usatîi, candidatul N1 la prezidențiale din partea Partidului Nostru, la întâlnirea cu locuitorii municipiului Chișinău.

Eu nu am venit în fața voastră ca să vă cerșesc voturile, eu fac apel la toți cetățenii țării să dea dovadă de responsabilitate. Spre regret, chișinăuienii, în majoritatea cazurilor, nu au fost activi la proteste. Veneau cei din sud și cei din nord, de la sute de kilometri distanță. De multe ori, chișinăuienii consideră că politica se face stând acasă. Îi implor pe locuitorii Capitalei, îi rog din toată inima să nu voteze pentru mine, ci să se mobilizeze și să voteze pentru cine vor, dar numai nu pentru “kulioace”, pentru cei care au participat la furtul miliardului sau alți nemernici care nu fac decât să distrugă țara, a menționat Renato Usatîi.

Candidatul N1 la prezidențiale a explicat de ce locuitorii municipiului Chișinău pot avea un rol decisiv la scrutinul din 1 noiembrie, pentru viitorul țării.

Astăzi, Chișinăul, inima Moldovei, fiind reprezentat de toate satele și orașele din țară, poate decide și viitorul Republicii Moldova. Asta dacă fiecare locuitor al municipiului Chișinău ar transmite câte un mesaj în fiecare colț al țării, în satul în care s-a născut, în localitatea în care sunt părinții, care pot fi amăgiți cu o butelie de gaz sau cu două kilograme de hrișcă. Prezența în număr mare la vot a locuitorilor Capitalei poate avea o influență semnificativă asupra rezultatelor alegerilor și, cel mai important, asupra viitorului țării. Îi rog pe chișinăuieni să se mobilizeze, îi rog să facă tot posibilul ca țara noastră să aibă viitor. De Chișinău depinde foarte mult, a mai spus candidatul Partidului Nostru la întâlnirea cu locuitorii municipiului Chișinău.

4 oct

Renato Usatîi la Glodeni

Renato Usatîi la Glodeni

Dacă nu vom reporni motoarele industriei, în Moldova nu vor apărea locuri de muncă bine plătite, bugetul va rămâne sărac, iar diaspora nu va reveni acasă. Despre aceasta a declarat candidatul la președinție din partea Partidului Nostru, Renato Usatîi, la o întâlnire cu locuitorii din Glodeni.

Diaspora nu mai trebuie mințită și chemată în zadar acasă. Oamenii vor veni și singuri fără să le cumpere cineva bilet de avion dacă vor apărea locuri de muncă plătite la fel de bine ca în afara țării. Nu va trebui nimeni convins, dacă atunci când va veni acasă la Crăciun sau de Paști va vedea că și noi a început să se muncească în condiții și cu salarii decente, a spus Renato Usatîi.

Candidatul N1 la prezidențiale a mai precizat că fiecare oraș trăiește din impozitele achitate de agenții economici, dar localitățile au nevoie nu doar de întreprinderile mici din domeniul serviciilor, dar și de cele mari care se ocupă de producere.

Practic, în fiecare raion sunt cafenele, piețe, magazine, firme care prestează servicii funerare și cam atât. Dacă vom aștepta în continuare până când una dintre aceste companii va achita impozite, nu vom înainta deloc. Fără fabrici, fără proces de producere, nu vom reuși să facem nimic.

Prin urmare, Usatîi s-a arătat convins că nimeni nu s-ar opune dacă un politician, inclusiv președintele sau premierul, ar veni la oameni cu propunerea accesării de către Moldova a unui credit de un miliard de euro din care să fie deschise două uzine mari și 50 de complexe zootehnice, în satele din țară.

Unul dintre punctele cheie ale programului electoral al candidatului la președinție Renato Usatîi este elaborarea unui plan de modernizare a Republicii Moldova și de restabilire a economiei naționale distruse în peste 30 de ani. Pentru a dezvolta un astfel de proiect, el intenționează să atragă cei mai buni specialiști din lume.

3 oct

Renato Usatîi la Cantemir

Renato Usatîi la Cantemir

Pentru a face ordine în țară, trebuie smulsă corupția din rădăcini, iar hoții – băgați la pușcărie și eu voi face asta!

Declarația a fost făcută de candidatul Partidului Nostru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, în timpul deplasării sale în raionul Cantemir, acolo unde și-a început turneul electoral în calitate de candidat la președinție. Sâmbătă, 3 octombrie, el a vizitat comuna Ciobalaccia, formată din satele Ciobalaccia, Flocoasa și Victorovca. Candidatul Partidului Nostru s-a mai întâlnit cu medicii de la Spitalul raional, dar și cu locuitorii orașului Cantemir.

La prima întâlnire din satul Vișniovca, oamenii i-au spus lui Usatîi că sunt revoltați de felul în care stau lucrurile în țară și că-și doresc o nouă putere. După ce i-a ascultat, Usatîi le-a explicat cum vede el rezolvarea acestor probleme. În același timp, candidatul Partidului Nostru la șefia statului le-a spus oamenilor că prin comparație cu alți concurenți electorali nu a înșirat povești pe sute de pagini ale unui manual numit program electoral, ci și-a trasat câteva idei clare pentru dezvoltarea țării.

Vă înțeleg revolta. Niciun demnitar nu a venit să vadă ce mai faceți, cum trăiți. Este nedrept că deputații și miniștrii huzuresc cu bani furați, au buzunarele pline și merg în vacanțe luxoase, în timp ce lumea chinuită muncește din greu și rămâne cu bănuți, după ce achită impozite uriașe pentru ei. Pentru a face ordine în țară, trebuie smulsă corupția din rădăcini, iar hoții – băgați la pușcărie și eu voi face asta! a declarat Renato Usatîi.

Renato Usatîi s-a întâlnit și cu medicii de la Spitalul raional din Cantemir, care i-au povestit despre condițiile de muncă ale personalului medical și măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Doctorii noștri sunt adevărați eroi. Muncesc până la epuizare, mai ales în această perioadă grea, când e pandemie de coronavirus, criză gestionată dezastruos de guvernare. Angajații din sistemul medical s-au săturat de promisiuni deșarte. Cei 16 mii de lei, cu care s-au lăudat atât de mult cei de la putere, dar oferiți doctorilor doar cu condiția de a se îmbolnăvi și nu pentru că își riscă viața, ba li s-au dat, ba li s-au luat. Moldova trebuie să se vindece. Pentru început, haideți să păstrăm distanța față de politicienii corupți, care au băgat în carantină inclusiv sistemul de sănătate. Toți trebuie să răspundă în fața legii pentru toată suferința provocată și pentru iresponsabilitatea lor, care ne omoară cu zile a menționat Renato Usatîi.

Discuția cu oamenii din Cantemir despre planul de salvare a Moldovei a continuat în fața Casei de Cultură din oraș.

Candidatul Partidului Nostru a menționat că a investit în dezvoltarea raionului 1 milion 533 de mii de lei. De investiții serioase are nevoie toată țara, a spus Usatîi.

Oamenii au spus la rândul lor că cel mai mult îi doare că țara este profund măcinată de corupție, sărăcia, migrația tinerilor, șomajul, dar și barierele pe care le întâmpină la vânzarea produselor agricole. Renato Usatîi le-a explicat oamenilor că aceste probleme se vor sfârși după ce Moldova va avea un plan clar de modernizare a țării, elaborat de cei mai buni experți din lume și pe care el este gata să-l comande.

Localnicii din Cantemir i-au mai spus lui Usatîi că de mult își doresc un pod peste râul Prut, care ar deveni o arteră de investiții mari în raion și i-ar da șansa unui viitor decent, dar nici o guvernare nu i-a auzit.

Oamenii s-au mai plâns pe prețurile mari pentru medicamente. Potrivit lui Renato Usatîi, acestea se vor ieftini după deschiderea în fiecare centru raional a unor farmacii de stat. De asemenea, Usatîi a spus că sute de milioane de lei pot fi economisiți prin desființarea consiliilor raionale.

Salariile nacialnicilor le putem oferi tinerilor specialiști. Este unul dintre punctele pentru care optez. Altul este o justiție adevărată. Și astăzi, dacă nu te duci la judecătorie cu un curcan sau cu niște fasole în torbă nu-ți mai face nimeni dreptate, spune Usatîi.

Cetățenii veniți la întâlnirea cu Renato Usatîi s-au arătat revoltați și de faptul că politicienii îi privesc doar ca pe niște votanți și că de fapt nimeni din cei aflați la guvernare nu este interesat de problemele lor. În replică, Renato Usatîi a spus că alegerile prezidențiale nu au nicio valoare dacă imediat după, nu vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Prin urmare, candidatul Partidului Nostru a afirmat că prima decizie importantă luată din postura de șef de stat va fi să semneze decretul de dizolvare al Parlamentului, pentru alegerea unui nou organ legislativ.

2 oct

Renato Usatîi s-a lansat în campania electorală

Renato Usatîi s-a lansat în campania electorală

Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și și-a prezentat prioritățile pentru funcția de șef de stat:

O dată la patru ani poporul își alege viața pe care o va avea până la următoarele alegeri.

Începe o lună importantă, în care poporul va trebui să decidă ce alege, viața pe care a avut-o până acum, sau o viață nouă. Judecând după sărăcia în care trăiește sărmanul popor, alegerea este evidentă.

Voi mi-ați cerut, eu v-am ascultat. Am decis să merg în aceste alegeri. Voi m-ați delegat – eu merg pentru voi, merg împotriva lor, împotriva hoților și bandiților.

Din 2014 ați reușit să mă cunoașteți. Ca și voi, am fost lovit, am fost trădat. Tot de către ei, cei care v-au lovit și pe voi. Au vrut să ne distrugă, au vrut să ne închidă gurile. Am stat însă grămăjoară, în corturi, în frig și în căldură. Dar nu v-am trădat. Nici voi nu m-ați trădat și vom rămâne împreună și de acum încolo.

Deoarece poporul m-a delegat, în această campanie voi fi lângă voi, lângă popor, în fiecare raion. Și tot printre voi o să rămân 4 ani de președinție. Voi veți decide – eu voi acționa!

Și politicienii de dreapta, și cei de stânga ne-au dezbinat până acum. Unde trebuie să mergem, ce limbă trebuie să vorbim. În timp ce noi, poporul, ne-am certat, ei au furat în liniște împreună. Ajunge! A venit timpul să facem schimbarea. A venit timpul să ne unim noi, poporul, să îi punem pe toți hoții la pușcărie și să începem o viață nouă!

Dacă ne uităm pe lista de candidați, alegerea va fi simplă: între trecut și viitor, între oameni care au furat până acum și oameni care v-au fost alături, între trădători și cei care nu v-au trădat. Cred în înțelepciunea poporului meu și de aceasta am venit în fața voastră. Eu voi fi mereu doar sluga voastră, slugă poporului meu și al nimănui altcuiva!

septembrie 2020


24 sep

Dodon vrea să manipuleze oamenii cu sondaje false

Dodon vrea să manipuleze oamenii cu sondaje false

Igor Dodon prezintă sondaje false care artă că ar ajunge să se bată anume cu Maia Sandu în turul doi, fiind conștient că pierde în confruntarea cu Renato Usatîi. Despre aceasta liderul Partidului Nostru, candidat la prezidențialele din 1 noiembrie, a anunțat într-o conferință de presă. Potrivit lui, Dodon a recurs la această manevră de manipulare, după ce a văzut că adevăratele cercetări îl plasează pe Renato Usatîi foarte aproape de liderul PAS.

Eu înțeleg perfect că Dodon face tot posibilul ca să mintă cetățenii inclusiv prin sondajele pe care le vedeți. O ține aproape pe Maia Sandu, arată o distanță mare între mine și Maia Sandu, chiar dacă în sondajele reale pe care le vede Dodon, diferența dintre mine și Maia Sandu este de 2%. Plus, Dodon a comandat sondaje unde vede clar că pe doamna Maia Sandu poate să o învingă în turul doi. Probabilitatea este foarte mică și în cazul cu doamna Sandu, dar totuși e posibilă pentru că dumneaei nu are susținători de centru-stânga. În cazul meu, Dodon înțelege că în turul doi, sondajele lui arată că, Usatîi îl rupe cu 70 la 30 la sută, deoarece, mă bucur de faptul că am votanți (cum îi numesc polit-tehnologii, mie nu-mi plac aceste denumiri, electorat) de centru-dreapta, centru-stânga, centru, afirmă Usatîi.

În completare, candidatul Partidului Nostru la funcția de șef al statului spune că există și alte motive pentru care oamenii îi vor da voturile anume lui și nu altor concurenți electorali.

Astăzi, există mai mulți oameni dezamăgiți, unii în activitatea lui Dodon, alții, în activitatea doamnei Maia Sandu, când era ministru, când era prim-ministru. Cineva e dezamăgit în Andrei Năstase, cineva e dezamăgit în mine, dar oricum, bazinul cel mai mare îl am astăzi eu, și Dodon încearcă să convingă cetățenii prin aceste sondaje că o să fie el cu Maia Sandu în turul doi. Eu rog toți concurenții electorali să nu se grăbească. O să decidă cetățeni cine ajunge pe locul unu, locul doi, cine ia 1%, dar această strategie de manipulare a lui Dodon că iată el ajunge cu Maia Sandu, după care o bate cu un scor zdrobitor, sunt minciuni inventate de Dodon și “specialiștii” achitați de el cu 1 milion 200 de mii de dolari, a încheiat Usatîi.

Dodon a plătit peste o sută de mii de lei pentru o vacanță de lux la Moscova

Igor Dodon a plătit peste 100 de mii de lei pentru o vacanță de lux într-o clinică austriacă de la Moscova, acolo unde a făcut o cură de detoxifiere a ficatului. Dezvăluiri în acest sens, dar și probe video au fost prezentate astăzi de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul unei conferințe de presă.

Dodon, cunoscut de toată țara drept “oleacă doctor”, “oleacă pacient”, “oleacă constructor”, “oleacă agronom”, acum a obținut și calificativul de “oleacă alcoolic”. Pentru bărbați, nu e nimic ieșit din comun să bei un pahar sau altceva după baie. Igor Dodon, însă, care se respectă și are grijă de el, merge anume la Moscova, în special la această clinică. Este vorba despre o clinică cu un hotel de cinci stele. Este renumită printre oamenii bogați de la Moscova și Rusia, în general. Dodon a mers acolo pentru a efectua proceduri de detoxifiere a ficatului. Cetățenii noștri tot fac detoxifiere, dar cu harbuji sau varză murată, dar Dodon a preferat detoxifiere de tip european. Pentru această detoxifiere de tip european a plătit 100 de mii de lei, a anunțat Usatîi.

Drept dovadă a celor spuse, președintele Partidului Nostru a prezentat și probe video în care discută la telefon cu un angajat responsabil de rezervările clienților de la clinica din Rusia, acolo unde Dodon și-a petrecut vacanța. Reprezentantul clinicii nu doar a confirmat faptul că Igor Dodon a fost cazat în hotelul de cinci stele, care le aparține, dar a povestit și despre serviciile de care a beneficiat acesta și pe care le-a achitat.

În context, Renato Usatîi a anunțat că Igor Dodon este obligat să facă public un raport cu toate cheltuielile pe care le-a avut, dar și sursa banilor ce i-au permis vacanța de lux.

18 sep

Încă o zi de vacanță pentru copii

După ce candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a propus ca în 2 noiembrie, după alegeri, în instituțiile de învățământ să fie zi liberă pentru dezinfectare, ministrul educației Igor Șarov a anunțat că Guvernul va acorda această zi liberă. Astfel, spune Usatîi, toate riscurile vor fi eliminate, iar elevii se vor bucura de o zi de vacanță în plus.

La un post de televiziune, ministrul educației a precizat că subiectul privind prelungirea vacanței de toamnă a elevilor a fost discutat cu premierul Ion Chicu, reprezentanții Ministerului afacerilor interne, precum și cei ai Comisiei Electorale Centrale.

Acum două zile, candidatului Partidului Nostru, Renato Usatîi, a propus ca secțiile de votare să fie amenajate în școli așa cum a fost până în prezent, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. Iar pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor, profesorilor și celorlalți angajați din sistemul de învățământ, ziua de 2 noiembrie să fie liberă pentru fi efectuată dezinfectarea spațiilor.

16 sep

2 noiembrie – zi liberă în instituțiile de învățământ

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, propune ca în 2 noiembrie, a doua zi după scrutin, elevii și profesorii să aibă zi liberă. Și asta pentru ca în instituțiile de învățământ să fie efectuată dezinfectarea spațiilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Având în vedere că alegerile vor avea loc în 1 noiembrie, în 2 noiembrie ar trebui declarată zi liberă pentru elevi și profesori. Și asta deoarece, duminică, 1 noiembrie, în aceste școli vor intra mii de oameni. Nicio școală nu va fi în stare să facă peste noapte ordine așa cum se cuvine, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor și profesorilor, care vor veni la ore în data de 3 noiembrie.

Prin urmare, Renato Usatîi propune ca secțiile de votare să fie amenajate în școli așa cum a fost până în prezent, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. În caz contrar, spune Usatîi, cel puțin în municipiul Bălți, nu există o altă soluție.

În calitate de primar al municipiului Bălți, vă anunț că aceasta este o aberație. În principiu, inițiativa este una corectă, deoarece în școală învață copiii noștri, acolo merg profesorii noștri, personalul tehnic, dar unde să le amenajezi în altă parte!? Ni se spune să găsim în alte locuri, primăriile să găsească o soluție împreună cu agenții economici etc. Cum vă imaginați o astfel de situație la Bălți, acolo unde sunt aproape 50 de secții de votare, iar 48 dintre acestea sunt în școli, în unele sunt chiar câteva secții de vot? Unde să le deschidem în altă parte, în discoteci, în magazinele de flori, în farmacii?!

În data de 11 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre în care a recomandat ca, în funcție de posibilități, secțiile de votare să fie amenajate în alte locuri decât în instituțiile de învățământ. Și asta pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

13 sep

Renato Usatîi, oficial, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Renato Usatîi, oficial, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală drept candidat al Partidului Nostru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Înregistrarea a avut loc astăzi, 13 septembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comisiei Electorale Centrale, cu votul unanim al membrilor CEC.

La aceeași ședință, Comisia a aprobat simbolul electoral al concurentului – un pătrat de culoare albă în interiorul căruia este imprimată cifra “1” de culoare neagră, bold. Simbolul electoral va fi imprimat în buletinul de vot. De asemenea, CEC a confirmat reprezentantul candidatului cu drept de vot consultativ în cadrul Comisiei, fiind vorba de Mihail Bușuleac.

7 sep

Renato Usatîi a prezentat CEC-ului semnăturile colectate pentru înregistrare în cursa prezidențială

Renato Usatîi a prezentat CEC-ului semnăturile colectate pentru înregistrare în cursa prezidențială

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a prezentat Comisiei Electorale Centrale listele de subscripție cu semnăturile colectate în vederea înregistrării în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova în cadrul scrutinului din 1 noiembrie. În doar trei zile, grupul de inițiativă al Partidului Nostru a adunat 24 122 de semnături.

Usatîi a declarat că listele completate sunt niște liste muncite:

Cineva a semnat pe căruță, cineva la cort, altcineva – în stradă. Se vedea că sunt niște liste muncite. De asta vreau să le mulțumesc tuturor colegilor, cetățenilor din RM care au semnat, au semnat foarte operativ.

Totodată, el a subliniat că scopul principal pentru care merge în alegerile prezidențiale este dizolvarea Parlamentului și alegerea unui nou organ legislativ, lucru pe care și-l doresc toți cetățenii țării.

Odată cu listele de subscripție, pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral, Usatîi a prezentat un pachet de documente, care, printre altele, conține: declarația de avere și interese personale, certificatul de sănătate și declarația privind suspendarea, pe durata campaniei electorale, din funcția deținută.

Tot astăzi, la ora 17:00, Renato Usatîi va participa la tragerea la sorți, proces organizat de CEC, pentru înscrierea candidaților în buletine de vot. Potrivit legii, CEC are la dispoziție 7 zile ca să examineze semnăturile și setul de acte depus pentru înregistrarea liderului Partidului Nostru în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi – Nr. 1 în buletinele de vot

Renato Usatîi – Nr. 1 în buletinele de vot

În urma tragerii la sorți de la CEC, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, va fi sub numărul 1 în buletinele de vot în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie.

Încă o dată, le mulțumesc enorm tuturor celor care au colectat semnături: grupului de inițiativă, întregii echipe, le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea mea – Vulcănești, Bălți, Chișinău, Cahul, Ocnița, Edineț și întregii țări, a spus Renato Usatîi.

El a adresat mulțumiri și cetățenilor din diasporă, mulți dintre care deja și-au manifestat dorința de a-l susține în campania pentru alegerile prezidențiale.

Vreau să le mulțumesc celor din diasporă pentru susținere, deoarece, ei nu au putut semna pentru participarea mea la alegerile prezidențiale, dar am primit mii de mesaje din diasporă, deja peste 700 de cetățeni, doar în ultimele 24 de ore, din diasporă s-au înregistrat pe pagina creată special pentru campanie – www.rup2020.md. Unii vor să devină voluntari, alții, observatori. Vă mulțumesc tuturor celor din diasporă și din țară.

Amintim că potrivit prevederilor legale, în termen de 7 zile din data depunerii, Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă asupra înregistrării candidaților.

1 sep

Partidul Nostru a depus la CEC actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Partidul Nostru a depus la CEC actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Marți, 1 septembrie, “Partidul Nostru” l-a desemnat oficial pe liderul formațiunii, Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidențiale și a depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului.

Renato Usatîi este singurul candidat la prezidențiale care, de facto, a fost înaintat nu de partidul pe care îl conduce, ci de către cetățenii Republicii Moldova. Pe parcursul lunii august, oamenii au publicat pe rețelele de socializare zeci de mii de înregistrări video, mesaje și poze în sprijinul candidaturii lui Usatîi. Consiliul Național al partidului doar a perfectat din punct de vedere juridic acest îndemn al poporului.

Prin altă decizie a Consiliului Național a fost constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea lui Renato Usatîi. Grupul a fost constituit din 100 de persoane, venite la Chișinău din toate regiunile țării. Potrivit legii, CEC, în termen de 3 zile de la recepționarea dosarului, trebuie să ia o decizie asupra înregistrării grupului de inițiativă. Ulterior, acesta urmează să colecteze cel puțin 15 mii, dar nu mai mult de 25 de mii de semnături. Acestea sunt prezentate la CEC, iar autoritatea electorală le va examina și va lua o decizie în privința înregistrării candidatului.

După depunerea actelor la CEC, în declarațiile pentru presă Renato Usatîi a spus că aceste alegeri prezidențiale sunt primele cu participarea sa, amintind că în 2016 a fost exclus din cursa pentru fotoliul de șef de stat după ce Curtea Constituțională a modificat ilegal censul de vârstă pentru candidați de la 35 la 40 de ani. Iar doi ani mai devreme, în 2014, a fost exclus abuziv din alegerile parlamentare partidul “Patria”, cap de listă al căruia era Renato Usatîi. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit vinovate autoritățile de la Chișinău de încălcarea legii pentru excluderea formațiunii din scrutin.

Vor fi primele alegeri cu participarea mea. Sunt sigur că ceea ce s-a întâmplat în 2014 și 2016 nu-și va permite nimeni să o repete. Sunt singurul candidat care, de jure a fost delegat de către partid, dar de facto s-au pronunțat zeci de mii de cetățeni din toată țara, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru și-a exprimat speranța că această campanie electorală va fi una curată, iar candidații se vor respecta reciproc, indiferent de culoarea politică. El a menționat că își dorește ca oponenții săi să nu recurgă la serviciile diferitor troli și bloggeri, cum au procedat socialiștii, care în ultimele zile au răspândit știri false precum că Usatîi ar intenționa să prezinte la CEC semnături contrafăcute pentru a se victimiza și a fi scos din alegeri. Scopul acestor acțiuni, potrivit acelorași informații, este pregătirea de către liderul Partidului Nostru a pistei pentru alegerile parlamentare anticipate.

Nu vom permite nimănui să-și bată joc de partidul nostru politic. Dacă cineva își va permite măcar prin somn vreo ilegalitate sau vreun abuz în adresa noastră, va primi o replică foarte dură. Cum se vor comporta cu noi, așa ne vom comporta cu ei, a punctat Renato Usatîi.

august 2020


27 aug

Renato Usatîi: Merg în alegeri, pentru a distruge sistemul bandiților și corupților

Renato Usatîi: Merg în alegeri, pentru a distruge sistemul bandiților și corupților

Președintele Partidului Nostru, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a declarat că merge în alegerile prezidențiale pentru a învinge, pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate și a eradica sistemul mafioților și corupților.

Despre participarea sa în scrutinul prezidențial Usatîi a anunțat la conferința de presă, organizată la Bălți de în 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova.

Peste două luni în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Cu regret, această funcție, în loc să fie un simbol al statului cum este în țările în care președinții lucrează pentru popor, la noi a devenit simbol al corupției și consolidării sistemului mafiot. Peste două luni va trebui să dăm un răspuns – dorim să menținem acest sistem, sau suntem gata să începem transformarea țării noastre într-un stat normal, în care instituțiile de stat activează pentru popor, dar nu pentru un singur om, pe nume Igor Dodon. Oamenii înțeleg că acest sistem nu poate fi reparat. El trebuie distrus din temelie, iar cei care astăzi îl susțin – băgați la pușcărie, a declarat Usatîi.

El a menționat că este gata nu doar să declare război sistemului banditesc și corupt, dar să-l nimicească.

Lupta va fi grea. Sistemul bandiților și corupților va opune rezistență. Are cu ce și pentru ce. Este vorba despre resurse financiare extrem de mari, furate de la popor. O parte a banilor a fost folosită pentru a cumpăra posturi de televiziune și radio, ziare și portaluri de știri, dar și pentru o grămadă de propagandiști.

Aproape toți cei care mai ieri îl serveau pe Plahotniuc, astăzi lucrează la Dodon și ne dăm seama bine că o fac deloc întâmplător. Scopul lor comun este unul – prin eforturi conjugate să-și păzească și să-și păstreze sistemul compus din mafie și corupție, a declarat Usatîi.

Astăzi, aici și acum, declar război total sistemului bandiților și corupților. Mulți dintre voi știu că pe întreaga perioadă a activității mele politice am luptat împotriva acestui sistem. Vă amintiți cu toții cum în mai 2014 am început să vorbesc despre furtul miliardului, când toți ceilalți tăceau. Am dovedit disponibilitate de a lupta împotriva infractorilor, le-am divulgat numele, publicând raportul Kroll, după care am expus mai multe aspecte, legate de furtul miliardului. Acum câteva luni am dat o nouă lovitură mafioților, deconspirând schemele de contrabandă cu alcool și țigări pe teritoriul Moldovei. Aceste scheme au fost preluate de oamenii lui Dodon de la cei ai lui Plahotniuc. Acestea au fost doar unele episoade, însă acum vom merge mai departe și, cu ajutorul vostru, eu voi elibera Moldova. Vom câștiga acest război și țara noastră se va elibera de mafie, de scheme de corupție, de hoții care fură banii și bunurile oamenilor, a declarat liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a mai spus că una dintre bubele Moldovei este că hoții rămân nepedepsiți. Chiar dacă guvernările se schimbau una după alta, nici una nu a băgat după gratii miniștrii, deputații sau alți demnitari care au furat și au plecat.

Dar acum a venit momentul să trimitem la groapa de gunoi a istoriei această guvernare, iar pe hoții ei – la închisoare. Avem o șansă unică să dăm o lecție generațiilor care vin și care să înțeleagă că poporul Moldovei nu poate fi prostit și furat în cel mai mârșav mod.

Totodată Usatîi a menționat că lupta cu corupția și cu mafia de la guvernare nu este scopul principal, ci doar un mijloc de a ajunge la acel scop, de a oferi tuturor cetățenilor bunăstare, de a rezolva problemele din economie, învățământ, sănătate și din agricultură.

Astăzi facem primul pas. Acum trebuie să ne adunăm forțele pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Eu nu am kulioace cu milioane de euro, nu am posturi de televiziune, nu am resurse administrative, dar vă am pe voi, cetățenii Republicii Moldova, a declarat Usatîi.

Președintele Partidului Nostru a menționat că victoria la prezidențiale va constitui primul pas pentru distrugerea sistemului mafiot, după care va urma al doilea – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate prin dizolvarea actualului legislativ, care este unul incompetent, format din deputați corupți și transfugi.


Renato Usatîi

desemnat de Partidul Nostru (PN)
Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru

Născut: 4 noiembrie 1978 (45 de ani) în or. Fălești, r-nul Fălești


Domiciliul: mun. Bălți


Profesia: Profesor


Funcția deținută: Primar al municipiului Bălți


Afiliere politică: Președinte al Partidului Nostru


Sloganul electoral: Puterea e în adevăr!


Programul electoralПредвыборная программаRU


Declarația de avere și interese personale  arhivat


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă