Raionul Telenești

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Telenești este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. Alcătuit din 54 de localități cu o populație totală de 65,1 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional și președintele raionului, Mariana Ombun, promovată de Partidul Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Telenești, condus de primarul Vadim Lelic, afiliat Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Raionul Telenești

Raionul Telenești, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona centrală a țării, învecinat cu alte șapte raioane. În componența sa intră 31 de primării, care reprezintă 54 de localități cu o populație de 65 101 locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent rurală: doar 13% din populație locuiește în singurul centru urban din raion, care este și reședința acestuia, orașul Telenești. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației raionului sunt moldoveni/ români (98,4%), succedați de ucraineni, ruși și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului este Consiliul raional Telenești, compus din 33 de aleși raionali, care la momentul constituirii, după alegerile locale generale din 2019, reprezentau șase formațiuni politice și un candidat independent: Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul “Șor” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Raionul Telenești

Raionul Telenești a fost parte a organizării administrativ-teritoriale a republicii și înainte de proclamarea independenței țării, în 1991. După adoptarea Constituției Republicii Moldova, prin Legea privind organizarea administrativ-teritorială din 1994, raionul Telenești a devenit unul din cele 40 de raioane create, având în componență 55 de localități. După reforma administrativ-teritorială din 1998, cea care a instituit județele ca formă de organizare administrativ-teritorială a țării, localitățile raionului Telenești au fost incluse în județul Bălți și Orhei. Cea de-a două reformă administrativ-teritorială din 2001, care a desființat județele și a reinstituit împărțirea în raioane, a avut ca efect crearea a 32 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II, raionul Telenești fiind unul dintre acestea.

Situat în Regiunea de dezvoltare Centru, raionul Telenești se învecinează cu alte șapte raioane (Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Călărași, Ungheni și Sîngerei). Limitele teritoriale ale raionului nu au hotar comun cu granița de stat. Din punct de vedere administrativ, raionul este constituit din 31 de unități teritorial-administrative de nivelul I (un oraș, comune și sate), care includ 54 de localități. Suprafața raionului este de 849 km2, cu o densitate de 77 persoane pe km2, sub media pe țară.

Raionul este administrat de Consiliul raional Telenești și președintele raionului, care reprezintă autoritățile publice locale de nivelul II, și de 31 de consilii locale și 31 de primari, care formează împreună autoritățile publice locale de nivelul I. După alegerile locale generale din 2015, majoritatea funcțiilor din administrația publică locală au fost ocupate de candidații Partidului Liberal Democrat din Moldova și Partidului Democrat din Moldova. După plecarea PLDM de la guvernare în octombrie 2015, mai mulți aleși locali au părăsit formațiunea, aderând preponderent la PDM.

Lista localităților din raionul Telenești

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[3], raionul Telenești este constituit din 54 de localități, împărțite în 31 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • 1 oraș cu două localități în componență;
 • 13 comune cu 34 de sate în componență;
 • 17 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Telenești
comuna Bănești
satul Bogzești
comuna Brînzenii Noi
satul Budăi
comuna Căzănești
satul Chiștelnița
comuna Chițcanii Vechi
satul Ciulucani
satul Cîșla
satul Codrul Nou
satul Coropceni
satul Crăsnășeni
comuna Ghiliceni
satul Hirișeni
satul Inești
satul Leușeni
comuna Mîndrești
comuna Negureni
satul Nucăreni
satul Ordășei
comuna Pistruieni
comuna Ratuș
comuna Sărătenii Vechi
satul Scorțeni
comuna Suhuluceni
comuna Tîrșiței
satul Țînțăreni
satul Văsieni
satul Verejeni
comuna Zgărdești

Modificări în componența raionului Telenești

20 martie 2003
comuna Zgărdești Cozești comuna Grigorăuca, r-nul Sîngerei
comuna Mîndrești Ciulucani satul Ciulucani

Administrația raionului

Raionul Telenești este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[4] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 31 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Telenești, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului[5].

Consiliul raional Telenești

Mariana Ombun, președintele raionului Telenești

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Telenești. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Telenești au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șase formațiuni politice, și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 24 octombrie 2019 de Judecătoria Orhei (sediul Telenești), iar activitatea Consiliului a demarat la 11 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 18 noiembrie 2019, Consiliul raional a votat-o pe reprezentanta Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mariana Ombun, în funcția de președinte al raionului Telenești[6]. Pe lângă fracțiunea democraților, pentru candidatura Marianei Ombun au mai votat consilierii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului “Șor” și ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În total, candidata PDM a acumulat voturile a 20 de consilieri.

PLDM

 1. Octavian Anton
 2. Constantin Ciobanu
 3. Marina Draguș
 4. Vadim Lelic
 5. Valeriu Stăvilă
 6. Galina Veșca

PDM

 1. Igor Legaci
 2. Diana Manoli
 3. Grigore Munteanu
 4. Mariana Ombun
 5. Tudor Țurcanu
 6. Alexei Vrăjitoru

PSRM

 1. Lida Gavrilița
 2. Alexandru Isac
 3. Anton Marandici
 4. Tamara Scripnic

PPȘ

 1. Natalia Costișanu
 2. Larisa Radu
 3. Mihail Ursu

PCRM

 1. Valentina Perebikovskaia
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 12
Partidul Liberal Democrat din Moldova 6
Partidul Democrat din Moldova 6
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 4
Partidul “Șor” 3
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1
Candidați independenți 1

Lista consilierilor aleși, validată la 24 octombrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Roman Bolocan


Igor Chelea


Grigore Iliescu


Gheorghe Josanu

Aurica Bargan


Veaceslav Marandici


Vasile Popa


Tudor Șuiu


Nicolae Tulbure


Iurie Tulgara


Valentin Vetrilă

Ludmila Popa


Victoria Vicol


Alexandru Zara

Loreti Anton

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Octavian Anton


Marina Draguș


Lucia Eni

Vadim Lelic


Ion Sîrbu

Constantin Ciobanu


Valeriu Stăvilă


Galina Veșca

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Aurelia Munteanu

Tudor Țurcanu


Grigore Munteanu


Nicolae Teut

Mariana Ombun


Tamara Verejan

Igor Legaci


Vasile Vorniceanu

Diana Manoli


Alexei Vrăjitoru

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Elena Golban

Lida Gavrilița


Anton Marandici


Tamara Scripnic


Ion Spînu

Alexandru Isac

PPȘ

Natalia Costișanu


Larisa Radu


Mihail Ursu

PCRM

Valentina Perebikovskaia

Candidați independenți

Alexei Mereuța

Consilii locale și primari

Cele 54 de localități ale raionului Telenești, inclusiv orașul-reședință Telenești, sunt administrate de 31 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 128 14
Partidul Democrat din Moldova 75 5
Partidul Liberal Democrat din Moldova 56 7
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 45 1
Partidul “Șor” 21 0
Partidul Liberal 2 0
Partidul Voința Poporului 2 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1 0
Partidul Verde Ecologist 1 0
Candidați independenți 10 4

Din 31 de consilii orășenești, comunale și sătești, în 15 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” deține majoritatea în șapte consilii locale, Partidul Democrat din Moldova – în cinci, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova – în trei consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Telenești PLDM
Bănești PLDM
Bogzești PDM
Brînzenii Noi ACUM
Budăi PLDM
Căzănești CI
Chiștelnița PLDM
Chițcanii Vechi ACUM
Ciulucani ACUM
Cîșla CI
Codrul Nou ACUM
Coropceni ACUM
Crăsnășeni ACUM
Ghiliceni PDM
Hirișeni ACUM
Inești CI
Leușeni PLDM
Mîndrești CI
Negureni ACUM
Nucăreni   PDM
Ordășei ACUM
Pistruieni PLDM
Ratuș PDM
Sărătenii Vechi ACUM
Scorțeni ACUM
Suhuluceni PDM
Tîrșiței PSRM
Țînțăreni ACUM
Văsieni ACUM
Verejeni PLDM
Zgărdești ACUM

Reprezentarea în Parlament

După validarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cetățenii raionului Telenești sunt reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a de deputatul Maria Ciobanu, aleasă în circumscripția uninominală nr. 14 din partea Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”.

Orașul Telenești

Vadim Lelic, primarul orașului Telenești

Orașul Telenești este reședința raionului ce-i poartă numele. Acesta are în componență două sate – Mihălașa și Mihălașa Nouă – și o populație de 8 467 de persoane, conform datelor publicate de BNS la 1 ianuarie 2019. Localitatea este administrată de un primar, cel care este autoritatea reprezentativă a populației și executivă a consiliului local. Funcția de autoritate deliberativă a orașului Telenești îi revine consiliului local alcătuit din 17 consilieri orășenești.

Primarul orașului Telenești este Vadim Lelic, care la alegerile din 14 iunie 2015 a ieșit învingător în primul tur de scrutin. Vadim Lelic a câștigat, consecutiv, al treilea mandat de primar, primul fiind obținut în 2007 atunci când a candidat din partea Partidului Popular Creștin Democrat. Celelalte două mandate au fost obținute cu suportul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În 2018, Vadim Lelic a părăsit formațiunea liberal-democraților și a aderat la Partidul Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vadim Lelic a fost candidatul PDM în circumscripția nr. 14, unde a fost învins de Maria Ciobanu, candidat al Blocului electoral “ACUM”.S-au născut în raionul Telenești

Angel Agache  Andrei Năstase