Fenomenul migrării politice a primarilor între anii 2015–2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Fenomenul migrației primarilor sau schimbarea afilierii politice este cunoscut și practicat nu doar în Republica Moldova, ci în toată regiunea Europei de Sud-Est. La noi în țară, fenomenul a căpătat proporții neobișnuite în perioada 2015–2019, de-a lungul ultimului mandat al organelor administrației publice locale. În perioada respectivă, ca urmare a presiunilor exercitate de către partidul aflat la guvernare, dar și de către organele de drept, mai mult de jumătate din primari și-au schimbat afilierea politică prin intermediul unor demersuri colective sau în mod discret. Conform datelor publice disponibile și verificabile, din cei 898 de primari aleși cel puțin 471 și-au schimbat afilierea politică în această perioadă. Dintre aceștia, 103 de primari și-a schimbat afilierea de două ori și alți doi – de trei ori. După retragerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) de la guvernare în luna iunie 2019, 18 primari care își schimbaseră anterior culoarea politică, dintre care unii independenți, au revenit la afilierea politică din 2015.

Percepția publică a primarilor

Dintre instituțiile publice, primăriile se bucură de cea mai înaltă încredere a cetățenilor. Potrivit Barometrului de Opinie Publică (BOP), în ultimii 20 de ani, ~40–55% din respondenți au afirmat în mod constant că au încredere în instituția primăriei. Pe de altă parte, partidele politice – principalii agenți electorali, se confruntă cu problema lipsei de încredere din partea cetățenilor. BOP arată că în aceeași perioadă încrederea cetățenilor în partide a variat în limitele a ~10–30%. Acesta este unul dintre motivele pentru care primarii au fost văzuți întotdeauna de partidele politice, în special cele de la guvernare, ca persoane resursă care ar putea influența ulterior electoratul local. De aici se trage și tendința partidelor de a-și promova candidații în funcția de primar sau de a-i convinge pe primarii aflați în exercițiu să își schimbe afilierea politică.

Principalele etape ale migrării politice

În perioada de referință, migrația politică a primarilor a cunoscut trei faze. Prima fază a migrației masive a început în octombrie 2015, după arestarea fostului lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, învinuit de corupție pasivă. Atunci, mai mulți primari și consilieri locali, aleși cu suportul PLDM, au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Partidul Democrat din Moldova. Schimbarea masivă a afilierii politice a primarilor s-a produs începând cu 2016, după ce 2/3 din deputații în Parlamentul Republicii Moldova aleși cu suportul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și aproximativ 4/5 din deputații PLDM și-au părăsit fracțiunile și au aderat la PDM, asigurându-i majoritatea parlamentară și facilitându-i în acest mod preluarea guvernării. Evident, migrația politică a primarilor s-a produs într-o singură direcție – către partidul aflat la guvernare. În mai 2017, Partidul Liberal (PL) s-a trebuit să își declare trecerea în opoziție pe fondul învinuirii prim-vicepreședintelui formațiunii, Dorin Chirtoacă, de corupție soldată cu reținerea acestuia. Respectiv, o parte din primari aleși cu sprijinul PL au urmat calea foștilor colegi din PLDM, aderând la partidul aflat la guvernare. În consecință, numărul primarilor PDM a variat de la 302, aleși la scrutinul general din 2015 și la cele noi de substituire a vacanțelor, la 543.

Migrarea primarilor spre PDM

Partidul Liberal Democrat din Moldova 153
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 32
Partidul Liberal 14
Partidul Popular European din Moldova 9
Partidul Nostru 5
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 3
Alte formațiuni 3
Candidați independenți 22
Total 241

A doua fază a migrației politice a primarilor a început după 14 iunie 2019, atunci când Partidul Democrat din Moldova, în mod neașteptat, a trecut în opoziție, cedând puterea coaliției temporare încheiată între Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM). La 10 iunie 2019, în perioada “dualității puterii”, primarii democrați și câteva zeci de primari din alte partide, în total 548, au semnat Declarația pentru apărarea Republicii Moldova de susținere a guvernului PDM, acuzând coaliția temporară PSRM-ACUM de trădare de țară. Însă odată cu trecerea PDM în opoziție, a început exodul masiv al primarilor din Partidul Democrat, care a fost părăsit de 155 de primari. Majoritatea au aderat la alte formațiuni politice, inclusiv la cele pe care le-au părăsit, sau și-au declarat neafilierea politică. Ilustrativ în acest sens este că 83 de primari din cei 548 care semnaseră Declarația au aderat ulterior la PSRM (42) și ACUM (41).

Declarația pentru apărarea Republicii Moldova

10 iunie 2019

În calitate de reprezentanți ai cetățenilor, aleși prin vot direct și având încrederea acestora, declarăm în fața poporului suveran următoarele:

Condamnăm cu fermitate toate actele de trădare de țară ale lui Igor Dodon, Maia Sandu si Andrei Năstase.

Condamnăm orice act sau acțiune care poate conduce la instabilitatea țării și cerem trădătorilor de țară – Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase – să se retragă și să nu ducă Republica Moldova în haos.

Tentativele de uzurpare a puterii de stat ale trădătorilor Dodon, Sandu și Năstase, din data de 8 iunie 2019, au fost stopate de către Partidul Democrat din Moldova.

Noi, primarii și președinții de raioane, semnatari ai prezentei Declarații, recunoaștem ca fiind legitim guvernul actual, condus de prim-ministrul Pavel Filip. Votul din Parlament al PSRM-ACUM este unul ilegal, încălcând toate dispozițiile Constituției Republicii Moldova, ale legilor țării și încălcând voința poporului.

Noi, primarii și președinții de raioane luăm act de Decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, respectiv 6 septembrie 2019.

Republica Moldova nu este de vânzare!
Republica Moldova este stat suveran și independent, iar suveranitatea națională aparține poporului.

Așa să ne ajute Dumnezeu! // pdm.md – arhivat

Migrarea primarilor de la PDM

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 50
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 31
Partidul Liberal Democrat din Moldova 12
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 4
Partidul Liberal 2
Partidul Popular European din Moldova 2
Partidul Nostru 2
Alte formațiuni 6
Candidați independenți 46
Total 155

În sfârșit, a treia fază a migrației politice a primarilor a început odată cu demararea, în august 2019, a perioadei electorale pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. În această perioadă migrația primarilor s-a orientat preponderent spre formațiunile care au constituit coaliția majoritară – PSRM și Blocul “ACUM”.

Migrarea primarilor spre PSRM și ACUM

Formațiunea PSRM ACUM
Partidul Democrat din Moldova 50 31
Partidul Liberal Democrat din Moldova 2 48
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 18 4
Partidul Liberal 1 14
Partidul Popular European din Moldova 1 9
Partidul Nostru 10 1
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 1
Alte formațiuni 1 0
Candidați independenți 11 7
Total 94 115

Candidați la alegerile locale din 2019

Experiența alegerilor locale generale anterioare arată că aproximativ 50–60% din primarii în exercițiu sunt realeși. Astfel, la alegerile locale generale din 14–28 iunie 2015 au fost realeși 525 de primari (58,5%), din cei 898 aleși în iunie 2011. Din această perspectivă este de înțeles de ce odată cu începerea perioadei electorale pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019 partidele aflate la guvernare și cotate cu cele mai mari șanse electorale au purces la atragerea primarilor din partidele despre care se crede că s-ar fi compromis în activitatea lor recentă. În acest sens, din cei 898 de primari aleși în 2015, inclusiv cei 29 aleși în cadrul alegerilor noi, s-au înregistrat în calitate de candidați la alegerile pentru funcția de primar 766 de persoane, respectiv 85%. Dacă tendințele manifestate în alegerile precedente s-ar menține, atunci aproximativ 50–60% din acești 766 de primari au șanse reale de a fi realeși. Ținând cont de faptul că alegerile primarilor au un caracter mai mult administrativ decât politic, este de presupus că șansele de a obține cele mai multe mandate de primar le au formațiunile cu cel mai mare număr de candidați aflați în exercițiul funcției de primar.

Afilierea politică a candidaților

Partidul Democrat din Moldova 329
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 130
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 115
Partidul Liberal Democrat din Moldova 43
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 21
Partidul Nostru 16
Partidul Popular European din Moldova 8
Partidul Liberal 5
Alte formațiuni 13
Candidați independenți 86
Total 766

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care au deținut funcția de primar și au candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Municipiul Chișinău

Primăria Primar 2015
PPPDA ACUM
PLDM CI
PLDM CI
PPEM PPEM
PDM CI
PCRM PSRM
PSRM PSRM
PL PL
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM PSRM
PL PLDM
PL PL
PPEM PPEM
PPEM ACUM
PLDM CI

Regiunea Nord

Primăria Primar 2015
Municipiul Bălți
PCRM PDM
PCRM PSRM
Raionul Briceni
PSRM PSRM
PLDM PSRM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
PDM PDM
PDM PSRM
PLDM PDM
CI PDM
PDM CI
CI PDM
PSRM PSRM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PN PN
PDM PDM
CI CI
PSRM PSRM
PLDM PSRM
PDM PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
Raionul Dondușeni
PN PN
PLDM PSRM
PLDM ACUM
PDM CI
PLDM PSRM
PDM PDM
PCRM PSRM
PCRM PCRM
PDM PDM
PCRM PSRM
PN PN
PDM PDM
PDM PDM
PSRM PSRM
PL PDM
PLDM PLDM
PDM PSRM
PDM PSRM
PDM PSRM
PLDM PLDM
Raionul Drochia
PN PN
PDM ACUM
PN PSRM
PDM PSRM
PDM PDM
PPEM PSRM
PDM PSRM
PPEM PDM
PLDM PDM
PSRM PSRM
CI PSRM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
CI ACUM
PCRM PSRM
PDM PDM
PDM PSRM
PDM PDM
PLDM CI
PCRM PCRM
PDM PSRM
PCRM PCRM
CI CI
Raionul Edineț
PDM CI
CI PSRM
PSRM PSRM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
PCNM PSRM
PDM PDM
PL PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
CI CI
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PLDM CI
PLDM PLDM
PCRM PDM
PLDM PLDM
PDM CI
PN PSRM
PN PSRM
CI PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
PDM PDM
Raionul Fălești
PDM PN
PN PDM
PDM PDM
PN PN
PN PDM
PN CI
PLDM PDM
PDM PDM
PN PN
PCRM PDM
PCRM PDM
PSRM PDM
PL ACUM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PN PN
PCRM PDM
PSRM PSRM
PLDM PSRM
PLDM ACUM
PCRM PCRM
PN ACUM
PN PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM PSRM
Raionul Florești
PDM PDM
PCRM PDM
PSRM PSRM
PLDM PDM
PCRM PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PCRM PSRM
PLDM ACUM
PCRM PSRM
PCRM PSRM
PLDM ACUM
PL PDM
PLDM PDM
PDM PDM
CI PDM
PCRM PSRM
PPEM PDM
PLDM PDM
PDM CI
PDM PDM
PN PSRM
PN PDM
PCRM PCRM
PLDM PDM
PPRM PDM
PCRM ACUM
PCRM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
Raionul Glodeni
PN PN
PDM PDM
PDM PDM
PL PUN
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PSRM PSRM
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PN PSRM
PDM PDM
PDM PDM
Raionul Ocnița
PDM PSRM
PDM PCRM
PSRM PSRM
PCRM PSRM
PCRM PCRM
PLDM CI
CI PSRM
PSRM ACUM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
PLDM PDM
PCRM PCRM
PDM ACUM
PDM CI
PDM PDM
PDM PDM
PCRM PSRM
PDM PSRM
PSRM PSRM
PSRM PSRM
Raionul Rîșcani
PN PN
PSRM PSRM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PSRM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PL PDM
PN PN
PLDM ACUM
PN PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PSRM PSRM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PN PN
PSRM PSRM
PDM PDM
Raionul Sîngerei
PN PSRM
PPEM USB
PCRM PSRM
PSRM PSRM
PLDM ACUM
PCRM PDM
PLDM PLDM
PDM USB
PLDM ACUM
PDM PDM
PCRM PSRM
PDM CI
PLDM PDM
PDM CI
PDM PSRM
CI CI
PSRM PSRM
PDM PDM
PDM PDM
PN PN
Raionul Soroca
PLDM CI
PCRM PDM
CI PSRM
PPEM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM CI
PLDM PDM
CI PSRM
PDM PDM
PSRM PSRM
CI CI
PDM PDM
PSRM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PPEM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM PSRM
PLDM PDM
PL PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PPEM CI
PDM PDM
PDM PDM

Regiunea Centru

Primăria Primar 2015
Raionul Anenii Noi
PCRM PCRM
PDM CI
PDM CI
PLDM PLDM
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PL PDM
PNL PDM
PLDM PDM
PCRM ACUM
PNL PUN
PSRM PSRM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM CI
PLDM PDM
PDM PDM
Raionul Călărași
PL PDM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
PDM PSRM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PDM PUN
PSRM PSRM
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PL USB
PLDM ACUM
PL PL
PLDM ACUM
CI CI
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PPEM PUN
PSRM PSRM
Raionul Criuleni
PLDM PDM
PCRM PCRM
PCRM PDM
PLDM PDM
PL PUN
PDM PL
PCRM PSRM
PLDM ACUM
PL PUN
PCRM PCRM
PLDM PVE
PLDM PSRM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
Raionul Dubăsari
PSRM CI
PCRM PSRM
PCRM PSRM
PCRM PSRM
PCRM PDM
PLDM ACUM
CI CI
PCRM PSRM
CI PSRM
PDM PSRM
Raionul Hîncești
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PDM
PLDM CI
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
PCRM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PDM
CI PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PSRM
PLDM ACUM
PCRM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
CI PDM
CI ACUM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PSRM PSRM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
Raionul Ialoveni
CI CI
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PPEM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
CI PDM
PLDM PPR
PLDM CI
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PL ACUM
PLDM PDM
Raionul Nisporeni
PL PDM
PDM PDM
PDM PDM
PSRM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PL PDM
PDM PDM
PLDM PDM
Raionul Orhei
PDM PSRM
PPEM PPEM
PDM CI
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PDM ACUM
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PDM CI
PLDM PSRM
PL PL
PDM PDM
PLDM PSRM
PDM PPEM
PDM PDM
PDM PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PSRM
PDM PDM
PLDM PSRM
PLDM PDM
PDM PSRM
Raionul Rezina
PDM PPEM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM CI
PL CI
PDM PDM
CI CI
PL ACUM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM CI
PDM PDM
PDM PSRM
PDM PDM
PDM CI
PCRM PDM
CI PDM
PCRM PCRM
Raionul Strășeni
CI CI
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PL PDM
PL PDM
CI PDM
PL ACUM
PDM PDM
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PLDM CI
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PLDM ACUM
PPEM PLDM
PL ACUM
PDM PDM
PCRM ACUM
PL CI
PL ACUM
Raionul Șoldănești
PN PDM
PDM PDM
PSRM PSRM
PL ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PLDM PDM
PPEM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
CI PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
PDM CI
PDM PDM
PSRM PSRM
Raionul Telenești
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PL ACUM
PLDM PLDM
PDM CI
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM CI
PLDM ACUM
PDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PL ACUM
PL PLDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM ACUM
PL ACUM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PLDM ACUM
Raionul Ungheni
PLDM CI
PDM PDM
PCRM PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PL ACUM
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM CI
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PL PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PL ACUM
PLDM PLDM
PL ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PCRM PSRM
PLDM PDM
PLDM PCRM

Regiunea Sud

Primăria Primar 2015
Raionul Basarabeasca
PN CI
PLDM PLDM
PDM PDM
PPEM PDM
PDM PDM
PN PSRM
PLDM ACUM
Raionul Cahul
CI CI
CI CI
PPEM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM CI
PDM PDM
CI CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PSRM CI
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
CI CI
PLDM PDM
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
CI ACUM
PDM PDM
Raionul Cantemir
PCRM PN
PDM PDM
CI PSRM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PCRM PSRM
PLDM ACUM
PDM PDM
PPEM ACUM
PDM PSRM
PDM PSRM
PLDM ACUM
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PLDM CI
Raionul Căușeni
PDM PDM
PPEM ACUM
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PL PDM
PLDM PLDM
PLDM CI
PCRM PSRM
PLDM PLDM
PCRM PCRM
PSRM PSRM
PLDM PLDM
CI CI
PSRM PSRM
PCRM PCRM
PLDM PDM
PLDM PLDM
PLDM CI
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM CI
Raionul Cimișlia
PLDM PLDM
PDM PDM
PCRM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PCRM ACUM
PPEM ACUM
PPEM PPEM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PPEM PPEM
CI CI
PPEM ACUM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
CI CI
Raionul Leova
PN PN
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PCRM ACUM
PDM CI
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PL PSRM
PLDM PSRM
PDM PDM
PDM ACUM
PL ACUM
CI PDM
PDM PDM
PDM PDM
CI ACUM
Raionul Ștefan Vodă
PCRM PSRM
PDM PCRM
CI PLDM
PCRM PCRM
PLDM CI
PDM PPR
PLDM CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PPEM PPEM
PLDM ACUM
PLDM PDM
CI CI
PDM PDM
PLDM ACUM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
Raionul Taraclia
CI PCRM
PLDM PDM
PCRM PCRM
PCRM PSRM
PCRM PSRM
PSRM PSRM
PCRM PCRM
PCRM PCRM
PDM CI
PCRM PSRM
PCRM PDM
PSRM PSRM
CI CI

UTA Găgăuzia

Primăria Primar 2015
PN PSRM
CI PSRM
PN PN
CI CI
CI PSRM
CI CI
CI CI
PSRM PSRM
CI CI
PSRM PSRM
CI PSRM
PSRM PSRM
CI PSRM
PN PSRM
PSRM PSRM
CI PSRM
CI CI
PSRM PSRM
PN PSRM
PSRM PRSM
PN CI
CI PSRM
CI CI
CI PSRM
CI CI