Circumscripția uninominală nr. 14, Telenești la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Circumscripția uninominală nr. 14 la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 cuprinde localități din 3 raioane ale Republicii Moldova – Orhei, Șoldănești și Telenești. Din circumscripție fac parte 64 localități: 1 oraș și 36 sate (comune), cu alte 27 sate în componența lor.

Circumscripția nr. 14, Telenești
Circumscripția uninominală nr. 14, Telenești la alegerile parlamentare din 2019
Sediu or. Telenești, r-nul Telenești
Președintele CECEU Sergiu Lazăr
+373 (258) 23-119, [email protected]
Numărul localităților 64

r-nul Orhei
Ciocîlteni (Clișova Nouă, Fedoreuca), Clișova
r-nul Șoldănești
Chipeșca, Dobrușa (Recești, Zahorna), Găuzeni, Răspopeni
r-nul Telenești
Telenești (Mihălașa, Mihălașa Nouă)
Bănești (Băneștii Noi), Bogzești, Brînzenii Noi (Brînzenii Vechi), Budăi, Căzănești (Vadul-Leca, Vadul-Leca Nou), Chiștelnița, Chițcanii Vechi (Chițcanii Noi), Ciulucani, Cîșla, Codrul Nou, Coropceni, Crăsnășeni, Ghiliceni (Cucioaia, Cucioaia Nouă), Hirișeni, Inești, Leușeni, Mîndrești (Codru), Negureni (Chersac, Dobrușa), Nucăreni, Ordășei, Pistruieni (Hîrtop, Pistruienii Noi), Ratuș (Mîndra, Sărătenii Noi, Zăicani, Zăicanii Noi), Sărătenii Vechi (Zahareuca), Scorțeni, Suhuluceni (Ghermănești), Tîrșiței (Flutura), Țînțăreni, Văsieni, Verejeni, Zgărdești (Bondareuca, Ciofu)

51 de deputați din cei 101 sunt aleși în circumscripțiile uninominale, câte un deputat în fiecare circumscripție. Deputatul este ales dintr-o listă de candidați, care este unică pentru fiecare circumscripție uninominală. Este ales deputat un singur candidat – cel care obține cel mai mare număr din voturile valabile ale alegătorilor.

O analiză a datelor privind rezultatele alegerilor parlamentare din anul 2014 în secțiile de votare incluse în circumscripția uninominală nr. 14, arată că cele mai multe voturi, 10 227 sau 28,83% au fost acumulate de Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Candidați înregistrați

Înregistrarea fiecărui candidat s-a desfășurat în două etape. La prima etapă s-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, care a fost înregistrat la Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale (CECEU). Grupurile de inițiativă urmau să colecteze semnăturile cetățenilor cu drept de vot în favoarea candidaților reprezentați: câte 500–1000 semnături pentru candidații bărbați, și respectiv, 250–500 pentru candidații femei.

A doua etapă a început odată cu depunerea la CECEU a cererilor de înregistrare a candidatului cu anexarea documentelor necesare, inclusiv a listelor de subscripție cu semnăturile colectate de grupurile de inițiativă. În decursul a 7 zile de la data primirii pachetului de documente, CECEU a înregistrat sau a refuzat înregistrarea candidaților desemnați. Concurenții cărora li s-a refuzat înregistrarea au putut să conteste această decizie la Comisia Electorală Centrală sau în instanța de judecată.

Informații despre înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților, numărul membrilor din cadrul acestora și termenul în care au fost completate listele de subscripție pentru circumscripția electorală uninominală nr. 14, Telenești.

# Candidat Formațiunea politică
1 Vadim Lelic Partidul Democrat din Moldova
2 Alexandru Isac Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
3 Maria Ciobanu Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”
4 Valerian Cristea Partidul “Șor”
5 Veaceslav Căpățînă Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
6 Mihai Moldovanu Partidul Liberal
  • Circumscripția uninominală nr. 13, Rezina la alegerile parlamentare din 2019 (Rezina, Șoldănești)
  • Circumscripția uninominală nr. 18, Orhei la alegerile parlamentare din 2019 (Călărași, Orhei)
  • Circumscripția uninominală nr. 19, Ivancea la alegerile parlamentare din 2019 (Criuleni, Dubăsari, Orhei, Rezina)
  • Circumscripția uninominală nr. 20, Strășeni la alegerile parlamentare din 2019 (Orhei, Strășeni)