Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut 327 912 voturi valabil exprimate (20,51%), depășind astfel pragul electoral de 6% pentru accedere în Parlament. După distribuirea proporțională a mandatelor, PSRM s-a ales cu 25 mandate de deputat în Parlamentul de legislatura a XX-a.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
2019
Simbolul electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014 Zinaida Greceanîi, cap de listă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014
Denumirea prescurtată PSRM
Cap de listă Zinaida Greceanîi
Sloganul electoral Moldova are nevoie de Altceva!

Lista de candidați 103 persoane
Programul electoral 30 noiembrie 2014
Cheltuieli 13 249 973 lei

} |

Rezultat 327,912 voturi (20.51%)
Mandate obținute


Publicitatea electorală

Depășirea pragului electoral și accederea PSRM în Parlament s-a întâmplat pentru prima oară, din a patra încercare, de la fondarea PSRM, la 29 iunie 1997. Rezultatul s-a datorat venirii la conducerea PSRM, în 2011, a lui Igor Dodon, care părăsise Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și fracțiunea parlamentară a PCRM pentru a aderarea la PSRM.

Campania electorală

Lansarea în campania electorală a PSRM a avut loc la 28 septembrie 2014, în cadrul Congresul al XII-lea Extraordinar al formațiunii, la care au participat peste 2000 de delegați și invitați din țară, reprezentanți ai partidelor de stânga din mai multe state, inclusiv din Federația Rusă, delegația căreia a fost condusă de Serghei Mironov, deputat în Duma de Stat a FR, liderul Partidului "Spravedlivaia Rossia". În cadrul congresului PSRM au fost prezentate și aprobate programul anticriză, Platforma electorală și candidații PSRM pentru funcția de deputat.

Delegații Congresului au stabilit că printre scopurile de bază ale PSRM se numără: denunțarea Acordului de Asociere cu UE; integrarea în Uniunea Vamală; consolidarea relațiilor cu Rusia; implementarea unui program de redresare a economiei; edificarea statului social; consolidarea statalității și neutralității Republicii Moldova; ocrotirea și promovarea culturii, istoriei, limbii moldovenești și a tradițiilor seculare ale Ortodoxiei, etc.

Campania electorală a PSRM s-a bazat, de fapt, pe suportul autorităților Federației Ruse, în special, al Președintelui Vladimir Putin, care nu s-a împotrivit ca formațiunea să-i folosească imaginea în scopuri electorale. Principalul billboard electoral al PSRM a avut drept conținut imaginea liderului de la Kremlin alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Suportul Federației Ruse pentru PSRM a fost etalat în plină campanie electorală întru-un comunicat de presă a PSRM în care se menționa: "La solicitarea socialiștilor, Serviciul Federal de Migrație a adoptat următoarea decizie: toți cetățenii Moldovei, care pleacă din Rusia în perioada 5–30 noiembrie, obțin posibilitatea de a reveni nestingherit în Rusia. Altfel spus, toți moldovenii, care ies din țară, le sunt anulate toate încălcările din baza de date a SFM al FR și, la revenire, aceste persoane își vor putea relua activitățile în FR liber" .

Succesul electoral al PSRM la alegerile din 30 noiembrie 2014 s-a datora în mare partea suportului direct pe care l-a obținut formațiunea și liderul acestei, Igor Dodon, din partea Federației Ruse, în special din partea Președintelui Vladimir Putin. În acest sens, PSRM a înlocuit pe eșichierul politic PCRM, în calitatea de principala forță politică pro-rusească, înregistrând conform sondajelor de opinie , în doar o jumătate de an, un salt de la rating-ul de aproximativ 1% în aprilie2014, la ~15% în ajunul alegerilor. Eliminarea din cursa electorală, chiar în ajunul alegerilor, a Partidului Nostru (PN), pe motive de presupusă finanțare de peste hotare, a influențat, de asemenea, creșterea rating-ului PSRM și obținerea de către acesta a celui mai bun rezultat electoral.

Deputați aleși pe lista PSRM

Victor Sorocean
Elena Hrenova
Anatolie Labuneț
Alexandr Nesterovschi
Oleg Savva