Partidul Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a obținut 279 366 voturi valabil exprimate (17,48%), depășind astfel pragul electoral de 6% pentru accedere în Parlament. După distribuirea proporțională a mandatelor, PCRM s-a ales cu 21 mandate de deputat în Parlamentul de legislatura a XX-a.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
20102019
Simbolul electoral al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014 Vladimir Voronin, cap de listă a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014
Denumirea prescurtată PCRM
Cap de listă Vladimir Voronin
Sloganul electoral Doar PCRM! Doar Voronin!

Lista de candidați 103 persoane
Programul electoral 30 noiembrie 2014
Cheltuieli 3 498 586 lei

} |

Rezultat 279,366 voturi (17.48%)
Mandate obținute
Comparativ cu 2010 21,86%, 21 mandate
Publicitatea electorală

Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 a fost al 7-lea de la înregistrarea PCRM, la 27 aprilie 1994, și al treilea în care a participat fiind în opoziție. Rezultatul înregistrat de formațiune a fost cel mai modest, obținut în vreun scrutin parlamentar anterior, în care PCRM nu înregistrase mai puțin de 30% din voturile alegătorilor.

Campania electorală

PCRM a intrat în campania electorală cu lozinca – "Doar PCRM, doar Voronin!". Oferta electorală a formațiunii a vizat politica internă, externă și politicile social-economice. Pe dimensiunea internă, PCRM a promis: modificarea legislație pentru a permite rechemarea din funcții, de către cetățeni, a deputaților și a aleșilor locali, alegerea directă a judecătorilor, inclusiv a celor de la Curtea Constituțională. Pe dimensiunea externă, PCRM a promis: organizarea unui referendum pentru consultarea cetățenilor în privința preferințelor față de integrarea europeană sau eurasiatică; consolidarea independenței și neutralității Republicii Moldova prin acte juridice suplimentare.

Pe dimensiunea social-economică, PCRM a promis să: restabilirea cotei zero a impozitului pe venitul reinvestit; micșorarea de 2 ori a cotei impozitului funciar pe terenurile transmise pentru consolidare; restabilirea școlilor închise; abrogarea Codul Educației; majorarea salariului mediu lunar de patru ori peste minimul de existență; majorarea pensiei medii de două ori peste minimul de existență; indexarea pensiilor de două ori pe an; lansarea programului "Locuințe accesibile pentru tânăra familie"; reabilitarea programelor "40 de orașe" și "Satul moldovenesc".

Făcând bilanțul campaniei electorale, liderul PCRM, Vladimir Voronin a subliniat că: "Atât campania electorală, cât și toți cei cinci ani de guvernare a Coaliției, au fost cinice, lipsite de principii, pline de acțiuni ilegale și încălcări ale Constituției, Codului Electoral, legilor și normelor democratice". Această apreciere a campanie a fost motivată de refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a exclude din competiția electorală Partidul Comunist Reformator din Moldova cu același acronim – PCRM, și cu același simbol electoral, puțin stilizat. Vladimir Voronin a apreciat că "crearea partidului clonă în preajma alegerilor parlamentare a fost o lovitură mișelească adusă Partidului Comuniștilor de către regimul de guvernare, pentru a fura voturile". Această opinie s-a dovedit a fi corectă, fiind confirmată de Hotărârea Judecătoriei Buiucani din 24 aprilie 2015, în bază căreia la 27 noiembrie 2015 Ministerul Justiției a anulat înregistrarea Partidul Comunist Reformator din Moldova și a simbolicii acestuia, la un an după ce formațiunea respectivă reușise să devieze 5% din conturile PCRM.

Scorul modest al PCRM în alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost previzibil din perspectiva cercetărilor sociologice, care au arătată că într-o jumătate de an, din aprilie 2014, până în ajunul alegerilor, rating-ul PCRM a scăzut dramatic de la ~40% la ~20%. Acest regres a avut la bază lanțul de scandaluri publice legate de excluderea din organele de conducere și părăsirea PCRM de un șir de persoane emblematice ale formațiunii. Al doilea factor de impact pentru declinul PCRM a fost că PSRM a reușit să se etaleze în calitate de principala forță politică pro-rusească, susținută de administrația de la Kremlin. La acești factor se adaugă devierea a ~5% din voturile PCRM de către partidul clonă cu același acronim și simbol - Partidul Comunist Reformator din Moldova.

Deputați aleși pe lista PСRM

Maria Postoico
Artur Reșetnicov
Alexandr Bannicov
Ion Tomai
Petru Porcescu
Boris Golovin
Corneliu Mihalache
Anatolie Gorilă
Anatolie Zagorodnîi
Sergiu Stati
Vasili Panciuc
Oxana Domenti