Partidul Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) participă fiind pe a 3-a poziție în buletinul de vot. Lista candidaților PCRM pentru circumscripția națională conține 50 de persoane în frunte cu președintele formațiunii, Vladimir Voronin. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale PCRM a înregistrat 27 de candidați.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
2014
Simbolul electoral al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019 Vladimir Voronin, cap de listă a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PCRM
Cap de listă Vladimir Voronin
Sloganul electoral Comuniștii la putere – ordine în țară!

Lista de candidați 54 persoane


} |

Rezultat
53,175 voturi (3.75%)
Comparativ cu 2014 13,73%, 21 mandate
Publicitatea electorală

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PSRM) participă la al 8-lea scrutin parlamentar consecutiv de la înregistrarea formațiuni în 1994. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 PCRM participă în calitate de partid de opoziție, fiind a treia legislatură consecutivă, când formațiunea se află în opoziție, după ce deținuse majoritatea absolută de-a lungul altor trei legislaturi consecutive.

Perioada preelectorală

În perioada preelectorală, după anunțarea datei alegerilor parlamentare, PCRM și-a manifestat constant, prin intermediul atitudini publice, în special în presa partinică, atitudinea critică față de guvernare, activitatea Președinției și cea a formațiunilor unioniste. Un subiect special, față de care PCRM și-a manifestat dezacordul, a fost referendumul consultativ ce urmează să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea s-a împotrivit comasării alegerilor parlamentare cu referendumul, dar s-a înregistrat la Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral cu opțiunea “Contra”, specificând ca va participa doar la dezbaterile organizate de televiziunea publică IPNA “Teleradio-Moldova”, pentru a evita manipularea alegătorilor de către televiziunile angajate politic. Înregistrarea PCRM în calitate de concurent electoral la referendum se explică prin faptul că programul electoral al PCRM pentru ciclul parlamentar 2014-2018 are tangențe directe cu chestiunile supuse referendumului, conținând promisiunea introducerii mandatului imperativ pentru deputați, oferind cetățenilor dreptul de a revoca aleșii poporului. În același timp, PCRM se pronunță categoric împotriva micșorării numărului deputaților de la 101 la 61.