Raionul Cimișlia

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Cimișlia este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 39 de localități cu o populație totală de 55,3 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Iovu Bivol, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Cimișlia, condus de primarul Gheorghe Răileanu, afiliat Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Raionul Cimișlia

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Cimișlia reprezintă circumscripția electorală raională nr. 11. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 23 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Cimișlia, respectiv, 23 de primari și 261 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a majorat cu doi.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PLDM PLDM
PDM PDM
PCRM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PCRM ACUM
PPEM ACUM
PPEM PPEM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PPEM PPEM
CI CI
PPEM ACUM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
CI CI

Raionul Cimișlia

Lista localităților din raionul Cimișlia

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Cimișlia este constituit din 39 de localități, împărțite în 23 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • 1 oraș cu trei localități în componență;
 • 9 comune cu 22 de sate în componență;
 • 13 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Cimișlia
comuna Albina
satul Batîr
satul Cenac
satul Ciucur-Mingir
comuna Codreni
comuna Ecaterinovca
comuna Gradiște
satul Gura Galbenei
comuna Hîrtop
comuna Ialpujeni
satul Ivanovca Nouă
comuna Javgur
comuna Lipoveni
satul Mihailovca
comuna Porumbrei
satul Sagaidac
satul Satul Nou
satul Selemet
satul Suric
satul Topala
satul Troițcoe
satul Valea Perjei

Modificări în componența raionului Cimișlia

20 martie 2003
comuna Codreni Sagaidacul Nou comuna Porumbrei

Administrația raionului

Raionul Cimișlia este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 23 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Cimișlia, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Cimișlia

Mihail Olărescu, președintele raionului Cimișlia

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Cimișlia. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Cimișlia au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șapte formațiuni politice, și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 5 noiembrie 2019 de Judecătoria Cimișlia (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 18 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 25 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM)[4], Mihail Olărescu, în funcția de președinte al raionului Cimișlia[5]. Pe lângă fracțiunea democraților, pentru candidatura lui Mihail Olărescu au mai votat consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului “Șor” și independentul Ion Țurcanu. În total, candidatul PDM a acumulat voturile a 17 consilieri.

PDM

 1. Ana Aramă
 2. Mihail Gangan
 3. Lilia Moraru
 4. Mihail Olărescu
 5. Iurie Răileanu
 6. Gheorghe Scutaru
 7. Elena Salogub

PSRM

 1. Nicolae Cecati
 2. Ghenadie Grosu
 3. Valentina Jubea
 4. Polina Jucovscaia
 5. Iurii Mazur
 6. Veaceslav Molișteanu
 7. Vasile Țurcan

PPȘ

 1. Alexandru Buțanu
 2. Victoria Cîrlan

CI

 1. Ion Țurcanu
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 10
Partidul Democrat din Moldova 7
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 7
Partidul Popular European din Moldova 3
Partidul “Șor” 2
Partidul Liberal Democrat din Moldova 2
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1
Candidați independenți 1

Lista consilierilor aleși, validată la 5 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți (). Modificată la 27 aprilie 2021.
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Pavel Aramă


Anatolie Beresteanu

Tatiana Aramă


Dumitru Dvorniciuc


Valeriu Leanca


Valeriu Lungu


Vasile Matei


Liliana Palancean


Vladimir Petrachi

Vadim Torgai


Sergiu Prisăcaru


Ion Tașcă

Eugenia Sîrghi

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Ana Aramă


Mihail Gangan


Lilia Moraru


Iurie Răileanu


Elena Salogub


Gheorghe Scutaru


Anastasia Sîrbu

Tatiana Comerzan

Mihail Olărescu

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Mihail Aculov

Ghenadie Grosu


Nicolae Cecati


Valentina Jubea


Iurii Mazur


Veaceslav Molișteanu


Vladimir Monosienco

Polina Jucovscaia


Vasile Țurcan

Partidul Popular European din Moldova (PPEM)

Mihail Botnaru

Gheorghe Netedu


Andrei Burduh

Tudor Căpățînă

Mariana Florea


Vasile Melente

PPȘ

Alexandru Buțanu


Victoria Cîrlan

PLDM

Andrei Coadă


Gheorghe Răileanu

PCRM

Iosif Chetraru

Inga Sibova

Candidați independenți

Ion Țurcanu

Consilii locale și primari

Cele 39 de localități ale raionului Cimișlia, inclusiv orașul-reședință Cimișlia, sunt administrate de 23 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 88 11
Partidul Democrat din Moldova 67 6
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 52 3
Partidul Popular European din Moldova 21 0
Partidul Liberal Democrat din Moldova 10 1
Partidul “Șor” 9 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 3 0
Partidul Liberal 3 0
Partidul Nostru 1 0
Candidați independenți 7 2

Din 23 de consilii orășenești, comunale și sătești, în nouă există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” deține majoritatea în cinci consilii locale, Partidul Democrat din Moldova – în trei, iar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – într-un singur consiliu.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Cimișlia ACUM
Albina ACUM
Batîr PDM
Cenac ACUM
Ciucur-Mingir ACUM
Codreni PDM
Ecaterinovca ACUM
Gradiște ACUM
Gura Galbenei ACUM
Hîrtop   PDM
Ialpujeni PDM
Ivanovca Nouă ACUM
Javgur PLDM
Lipoveni PDM
Mihailovca CI
Porumbrei PSRM
Sagaidac ACUM
Satul Nou ACUM
Selemet CI
Suric ACUM
Topala PDM
Troițcoe PSRM
Valea Perjei PSRMS-au născut în raionul Cimișlia

Iurie Leancă