Gestionarea crizei COVID-19 în Republica Moldova

De la alegeri.md
Versiunea din 1 august 2020 17:57, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Date cumulative)
Salt la: navigare, căutare

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2 descoperit în decembrie 2019. În Republica Moldova prima persoană testată pozitiv cu această infecție a fost raportată la 7 martie 2020. După atribuirea succesivă, începând cu 24 februarie, a gradului de alertă cod galben, portocaliu și roșu, la 17 martie Parlamentul a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 60 de zile. În pofida menținerii trendului ascendent de cazuri pozitive de COVID-19, autoritățile au decis să nu prelungească starea de urgență, iar începând cu 16 mai 2020 să decreteze stare de urgență în sănătate publică, urmată de relaxarea mai multor restricții impuse anterior pentru prevenirea răspândirii infecției.

29 087
cazuri confirmate
478
+390
7 martie 13 august
20 276
persoane vindecate
387
+278
16 martie 12 august
878
persoane decedate
15
+15
18 martie 13 august
Date la încetarea stării de urgență
5 745/29 087
cazuri confirmate
478
+192
7 martie 13 august
2 540/20 276
persoane vindecate
387
+102
16 martie 12 august
202/878
persoane decedate
15
+8
18 martie 13 august
Date la instituirea stării de urgență
29/29 087
cazuri confirmate
478
+6
7 martie 13 august
1/20 276
persoane vindecate
387
+1
16 martie 12 august
0/878
persoane decedate
15
0
18 martie 13 august


COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2 descoperit în decembrie 2019 în Wuhan, China, răspândindu-se rapid în majoritatea statelor lumii. Primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 a fost înregistrat în Republica Moldova la 7 martie 2020.

Autoritățile Republicii Moldova s-au sesizat pe marginea propagării virusului la sfârșitul lunii ianuarie, după care situația epidemiologică la infecția cu noul tip de coronavirus a fost examinată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) la 2 februarie 2020. În dependență de gradul de risc pentru sănătatea publică, Comisia a instituit succesiv din 24 februarie până la 13 martie grad de alertă cod galben, portocaliu și roșu. Ultimul a fost atribuit după ce în Republica Moldova fusese confirmate 6 cazuri de COVID-19, iar OMS a anunțat la 11 martie faza de transmitere pandemică a virusului. Principale măsuri aprobate de Comisie au vizat suspendarea procesului educațional, sistarea transportului aerian regulat cu zonele afectate de pandemia COVID-19, întreruperea activității instituțiilor de agrement, antrenament și recreere și a întrunirilor religioase. Creșterea numărului de cazuri de infecție cu virusul COVID-19 a determinat CNESP să extindă la 15 martie numărul măsurilor preventive prin sistarea transportului feroviar internațional de pasageri și oprirea temporară a activității comerciale, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și a benzinăriilor. Totuși, având cod roșu de alertă și un focar de infecție în două din satele raionului Hîncești, autoritățile nu au interzis desfășurarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești pe 15 martie 2020, care au fost câștigate de candidatul PSRM.

A doua zi după alegeri, la 16 martie 2020, PSRM și PDM au semnat acordul de formare a majorității parlamentare, care a avut ca efect reformatarea imediată a Guvernului. În aceeași zi, Executivul în noua componență a decis să propună Parlamentului instituirea stării de urgență, după ce a audiat raportul Comisiei Situații Excepționale. La 17 martie Parlamentul a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 60 de zile[1], până pe 15 mai. În noua situație, CNESP și-a suspendat activitatea, iar responsabilitățile de gestionare a crizei COVID-19 au fost preluate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE). Pe durata stării de urgență, CSE a fost singura autoritate care a emis dispoziții privind combaterea COVID-19 cu măsuri obligatorii pentru cetățeni, deși în paralel a activat și Centrul Unic de Comandă, condus de președintele Igor Dodon, o instituție informală, cu funcții de coordonare a activității structurilor și instituțiilor implicate în gestionarea crizei. În total, CSE a emis 30 de dispoziții, prin care a instituit regimul de carantină pentru localitățile cu focare de infecție, a aprobat mai multe derogări de la legislația curentă, a introdus restricții pentru persoanele fizice și agenții economici, a stabilit măsuri privind mobilizarea instituțiilor medicale pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, a autorizat curse aeriene charter sau de transport de pasageri pentru repatrierea cetățenilor moldoveni etc.

Dinamica cazurilor de COVID-19 confirmate a fost una constant ascendentă pe perioada stării de urgență. Către 15 mai 2020 numărul total al persoanelor confirmate pozitiv a ajuns la 5 745, dintre care 1 290 de cadre medicale (22,5%) și 202 decese. În pofida creșterii continue a cazurilor pozitive de COVID-19, cu un spor de 40,6% în ultima săptămână a stării de urgență comparativ cu cea precedentă, autoritățile au decis să nu prelungească starea de urgență. Atribuțiile privind aplicarea măsurilor de răspuns la infecția COVID-19 au revenit la Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, care a instituit starea de urgență în sănătate publică[2] până la 31 august 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice. Odată cu ridicarea stării de urgență, CNESP a relaxat mai multe restricții impuse anterior pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, contrar afirmațiilor specialiștilor din sănătate publică, inclusiv din cadrul Comisiei, despre caracterul prematur al acestora. Ca urmare, numărul total al cazurilor înregistrate în luna mai l-a depășit pe cel din luna aprilie, în luna mai înregistrându-se și cel mai mare număr de decese.

Relaxările aprobate de Comisie au inclus inițial relansarea serviciilor stomatologice și a celor de coafură, reluarea transportului feroviar și rutier de persoane în trafic internațional, redeschiderea piețelor și reluarea activității muzeelor și bibliotecilor. Ulterior, în pofida numărului crescând de cazuri de COVID-19, Comisia a aprobat organizarea serviciilor religioase în spații închise, reluarea activității centrelor comerciale și a antrenamentelor în aer deschis pentru sportivii de performanță. De asemenea, începând cu 15 iunie 2020 a fost permisă reluarea curselor aeriene regulate și charter de pasageri.

Cronologie

Începutul pandemiei

31 decembrie 2019 – 23 februarie 2020 / [+/-] toate evenimentele
31 dec
2019
Oficiul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China este informat despre cazuri de pneumonie de origine necunoscută, depistate în orașul Wuhan, provincia Hubei din China.

Ianuarie 2020

7 ian
2020
Autoritățile chineze identifică un nou tip de coronavirus (novel coronavirus), numit temporar “2019-nCoV”.
9 ian Comisia de sănătate din Wuhan raportează primul deces, al unui bărbat de 61 de ani, provocat de noul virus.
OMS publică ghiduri de laborator provizorii pentru detectarea 2019-nCoV, care includ sfaturi despre colectarea eșantioanelor, testarea diagnosticului și caracterizarea patogenului.
13 ian Ministerul sănătății publice din Thailanda raportează primul caz de import al noului coronavirus, confirmat în laborator, la o persoană întoarsă din Wuhan, China.
23 ian Conducerea Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale (MSMPS) al Republicii Moldova discută cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, E.S. Zhang Yinghong, despre măsurile de vigilență în răspândirea noului tip de coronavirus și de prevenire a apariției acestuia.
24 ian Este confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus în Europa – în orașul Bordeaux, Franța. Tot în aceeași zi, alte două cazuri de infectare sunt confirmate în Paris, toate importate din China.
27 ian Comisia pentru situații excepționale și urgențe de sănătate publică, convocată de MSMPS, discută despre măsurile de prevenire și control a infecției cu coronavirusul de tip nou (2019-nCoV). Este prima ședință în format extins organizată de autoritățile Republicii Moldova după ce Organizația Mondială a Sănătății a informat statele lumii despre pericolul noului coronavirus.
30 ian Organizația Mondială a Sănătății declară “urgență de sănătate publică de interes internațional”, după ce au fost confirmate la nivel global 7 818 de cazuri pozitive cu coronavirus, fiind afectate 19 state.
Noul director al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, este prezentat angajaților instituției.

Februarie 2020

2 feb Convocată în prima sa ședință, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) adoptă Hotărârea nr. 1 prin care se ia act de situația epidemiologică la infecția cu 2019-nCoV. În cadrul ședinței se menționează că autoritățile controlează deplin situația și nivelul riscurilor de răspândire în Republica Moldova a coronavirusului este unul redus.
11 feb Organizația Mondială a Sănătății anunță denumirea oficială pentru noul coronavirus, stabilită de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor – SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19 (coronavirus disease 2019).
18 feb Prin intermediul OMS, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recepționează din Germania un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19.

Cod galben

24 februarie – 7 martie 2020 / [+/-] toate evenimentele
24 feb
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie grad de alertă Cod galben la nivel național în contextul extinderii COVID-19 în statele europene.
În zona de sosiri a Aeroportului Internațional Chișinău se instalează două termoscanere care detectează temperatura corpului pentru a depista călătorii suspecți de infectare cu noul coronavirus.
25 feb Reprezentanții instituțiilor din domeniul sănătății și ordinii publice, întruniți în ședință, examinează activitatea Punctului Focal Național (PFN) pe platforma Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și decid să se convoace zilnic pentru a oferi informații despre răspândirea noului tip de coronavirus.
Șeful statului, Igor Dodon, efectuează vizite de lucru la Aeroportul Internațional Chișinău și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” pentru a se documenta cu nivelul de pregătire al instituțiilor față de o eventuală provocare ce ține de infecția cu COVID-19.
26 feb În laboratorul virusologic al ANSP sunt efectuate primele teste pentru depistarea noului tip de coronavirus. Investigațiile de laborator sunt efectuate prin metoda molecular-genetică, în timp real, utilizând teste speciale pentru determinarea virusului ce provoacă COVID-19.
Guvernul aprobă modificări la Regulamentul de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante. În lista produselor sunt incluse trei categorii noi: măști medicale, mănuși medicale și dezinfectanți medicali.

Martie 2020

4 mar Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale aprobă lista instituțiilor spitalicești destinate internării pacienților care întrunesc criteriile COVID-19: Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”.În măsura răspândirii infecției, lista a fost completată cu instituții noi, inclusiv regionale.
6 mar La Chișinău se desfășoară întrevederea specialiștilor MSMPS și OMS cu reprezentanții regiunii transnistrene privind conjugarea eforturilor în combaterea răspândirii infecției COVID-19.
7 mar Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale comunică despre primul caz confirmat de infectare cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani, revenită din Italia.

Cod portocaliu

8–12 martie 2020 / [+/-] toate evenimentele
8 mar
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică determină riscul înalt pentru populația Republicii Moldova cu privire la importul și răspândirea infecției COVID-19 și constată gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național.
9 mar CNESP modifică formularul fișei epidemiologice și obligă persoanele revenite de peste hotare să respecte izolarea la domiciliu timp de 14 zile. Adițional, se propune suplinirea legislației contravenționale și penale cu sancțiuni pentru încălcarea regimului de carantină și răspândirea infecției. Oportunitatea sistării procesului educațional, discutată în aceeași ședință, este considerată disproporționată.
Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale aprobă Ordinul cu privire la motivarea personalului, prin care se stabilește acordarea unui supliment financiar în mărime de 100% la salariul de funcție personalului medical implicat în supravegherea, tratamentul și controlul infecției cu COVID-19.Ordinul a fost abrogat la 15 mai 2020.
10 mar Se interzice organizarea și desfășurarea întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.
Se suspendă procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar.Suspendarea procesului educațional a continuat până la sfârșitul anului de studii.
Se stabilește interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.
11 mar Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății declară că evoluția epidemiei COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Declarația vine în contextul răspândirii infecției în 114 țări ale lumii, cu 118 000 de cazuri confirmate și 4 291 de persoane decedate.
Consiliul Suprem de Securitate, convocat în regim de urgență de șeful statului, examinează strategia de combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou și decide crearea Centrului Unic de Comandă (CUC) în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prezidează prima ședință a Centrului Unic de Comandă, unde sunt examinate patru scenarii cu privire la posibila evoluție a infecției: primul se referă la situația actuală cu trei cazuri confirmate, al doilea vizează creșterea numărului persoanelor infectate până la 400, al treilea – de la 400 la 1 000 de cazuri, iar al patrulea scenariu – peste o mie de persoane infectate.
12 mar Parlamentul aprobă majorarea amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică: pentru persoane fizice amenda constituie 22,5–25 mii lei, iar pentru persoane juridice – 50–75 mii lei.
Se sistează transportul aerian cu Italia.

Cod roșu

13–16 martie 2020

Stare de urgență

17 martie – 15 mai 2020

Stare de urgență în sănătate publică

16 mai 2020 – prezent
16 mai
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică declară stare de urgență în sănătate publică la nivel național până la 30 iunie 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada stării de urgență.
Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane și respectarea măsurilor de sănătate publică.
21 mai Parlamentul adoptă Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.
25 mai Reluarea graduală a activității punctelor de trecere a frontierei de stat.
26 mai Reluarea activităților de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional.

Iunie 2020

18 iun Se interzice organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție, indiferent de statut public sau privat.
23 iun Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 iulie 2020, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
27 iun Se interzice activitatea zonelor de agrement – bâlciuri și parcuri de distracții.

Date statistice

privind infecția cu COVID-19

În baza datelor oficiale oferite de Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Poliția de Frontieră au fost create grafice și tabele pentru vizualizarea evoluției pandemiei COVID-19 în Moldova.

În Republica Moldova primele două teste pentru depistarea COVID-19 au fost efectuate la 26 februarie 2020, iar prima persoană confirmată pozitiv cu coronavirusul de tip nou a fost raportată la 7 martie. Până la instituirea stării de urgență la 17 martie au fost raportate 29 de persoane infectate cu COVID-19. La încetarea stării de urgență, pe 15 mai, bilanțul total de cazuri confirmate ajunsese la 5 745, cu o tendință constantă de creștere. Aceasta s-a menținut și în săptămânile următoare, ajungând la peste 2 000 de cazuri pozitive confirmate săptămânal. Către sfârșitul lunii iulie rata de contagiozitate (R0), care reprezintă rata de infectare de la o persoană la alta, era de 1,12.

Date cumulative

Primul caz de infecție cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe 7 martie 2020, urmat de o creștere lentă a numărului de infectări până în 18 martie, care a accelerat începând cu 19 martie. Pe 4 aprilie pentru prima dată a fost depășit pragul de 100 de cazuri noi pe zi, care s-a menținut până la sfârșitul lunii aprilie, după care a crescut până la o medie de 140 de cazuri pe zi în mai, 280 – în iunie și 260 în iulie, cu un record de 478 cazuri pe 17 iunie.

Din numărul total de cazuri confirmate până în prezent, 69,7% de persoane sunt considerate vindecate, iar 3,0% au decedat. Ca urmare, cazurile active constituie 27,3%. Intervalul de dublare a cazurilor este de 46 de zile.

Graficul prezintă evoluția zilnică cumulată a numărului de cazuri confirmate, persoane vindecate și decese, începând cu primul caz pozitiv raportat.

29 087
cazuri confirmate
20 276
persoane vindecate
878
persoane decedate
29 087
7 martie 22 iunie 13 august

Cazuri active

Numărul cazurilor active este obținut după deducerea numărului de persoane vindecate și decedate din numărul total de cazuri confirmate. După ce către începutul lunii mai infecția a atins un platou de cazuri noi, redeschiderea tuturor magazinelor și reluarea serviciilor religioase, precum și organizarea mai multor evenimente publice dedicate zilei de 9 mai în Bălți, Chișinău, Comrat și Tiraspol a generat o creștere rapidă de cazuri noi, care a culminat pe 20 mai. Ulterior, pe parcursul unei săptămâni s-a produs o scădere semnificativă a numărului cazurilor active. Ridicarea mai multor restricții după încetarea stării de urgență a răsturnat această tendință și a provocat o explozie de noi cazuri de COVID-19. Ca rezultat, numărul cazurilor active a crescut constant începând cu ultima săptămână din luna mai și până pe 1 iulie, după care a urmat un declin de trei săptămâni. De la mijlocul lunii iulie, numărul cazurilor active se află într-o continuă ascensiune, cu numărul maxim de cazuri – 7 558, înregistrat pe 12 august 2020.

Graficul prezintă evoluția zilnică cumulată a numărului de cazuri active, cu indicarea maximului atins până în prezent.

7 558
7 martie 12 august

Teste primare

Primele teste pentru depistarea COVID-19 au fost efectuate în Moldova pe 26 februarie 2020. Inițial într-o cantitate limitată, numărul testărilor a început să crească către sfârșitul lunii aprilie. În acel timp, în țară a ajuns lotul de 80 mii de teste procurate din China, iar autoritățile au decis să intensifice procesul de testare în focarele de coronavirus, inclusiv prin activarea unor noi laboratoare medicale publice în regiuni și acreditarea laboratoarelor medicale private pentru realizarea testelor la COVID-19. În prezent, testarea se efectuează prin intermediul a 10 laboratoare: șase publice și patru private.

Numărul de teste primare se află într-o creștere oscilantă, cu mai multe teste pe durata săptămânii și cu o scădere vizibilă în zilele de odihnă, când laboratoarele medicale private nu activează. Numărul maxim de teste primare efectuate într-o zi a fost de 1 996, pe 12 august. În total, până în prezent au fost efectuate 134 421 de teste primare și 39 486 de teste repetate.

Graficul prezintă date zilnice privind numărul testelor primare efectuate (culoarea gri) și numărul cazurilor pozitive de COVID-19 (culoarea roșie), cu indicarea maximului atins până în prezent. Testele repetate sunt efectuate pentru confirmarea vindecării și nu sunt incluse în datele statistice.

1 996
26 februarie 24 aprilie 13 august

Rata testelor pozitive

Rata testelor pozitive arată raportul procentual zilnic dintre numărul de teste confirmate pozitiv și numărul total de teste primare. Rata totală înregistrată de la începutul testării în februarie și până în prezent este de 21,6%, cu cea mai înaltă rată lunară de 24,1% în luna iunie. Aceasta reprezintă unul dintre cei mai înalți indicatori din Europa.

Graficul prezintă date zilnice privind procentul de teste confirmate pozitiv din totalul de teste primare.

100%
7 martie 13 august

Informații săptămânale

Autoritățile operează cu date statistice săptămânale privind situația epidemiologică în luarea deciziilor privind înăsprirea sau relaxarea anumitor măsuri. Începând cu săptămâna în care a expirat starea de urgență în Republica Moldova – 11–17 mai – și în următoarele săptămâni au fost confirmate cele mai multe cazuri de infecție cu COVID-19, cu peste două mii de persoane infectate săptămânal, în luna iunie.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a înregistrat o ușoară scădere în săptămâna 3–9 august 2020, dar fără a coborî sub pragul de 2 000 de cazuri săptămânale. Totodată, s-a menținut trendul ascendent în cazul testării la COVID-19. După o creștere de 9,7% a fost atins un nou record de 10 190 de teste primare săptămânale. Pe fundalul intensificării testării s-a redus cu 2,5% rata testelor pozitive. Scăderi nesemnificative s-au înregistrat și la capitolul deceselor – de la 56 la 54 și cel al incidenței îmbolnăvirilor la 100 000 locuitori pentru ultimele 7 zile – de la 67 la 66 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Chișinău, care mai mult de o lună deține întâietatea la acest capitol – 165, Edineț – 138 și Anenii Noi – 114. Pe parcursul săptămânii în țară au intrat și au completat fișe epidemiologice 47 626 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 22 au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Numărul cazurilor importate este în creștere a două săptămână la rând, inclusiv în urma vacanțelor pe litoral.

Tabelul prezintă pe săptămâni numărul testelor primare efectuate, cazurile noi de coronavirus, rata cazurilor pozitive, numărul vindecărilor și a deceselor, numărul cetățenilor Republicii Moldova intrați în țară și câți dintre aceștia au fost infectați cu COVID-19.

Perioada Teste Pozitive Rata Vindecări Decese Intrări Cazuri
26 feb – 1 mar 15 0 0,0% 0
2–8 mar 20 1 5,0% 0 0 1
9–15 mar 201 22 11,0% 0 0 14
16–22 mar 556 71 12,8% 2 1 16 682 23
23–29 mar 1 055 169 16,0% 11 1 15 530 21
30 mar – 5 apr 2 559 601 23,5% 24 13 13 795 47
6–12 apr 3 470 798 23,0% 70 17 10 944 15
13–19 apr 3 887 810 20,8% 371 35 10 982 9
20–26 apr 4 403 936 21,3% 447 29 8 274 8
27 apr – 3 mai 4 281 713 16,7% 498 29 10 814 3
4–10 mai 5 414 806 14,9% 654 44 9 684 5
11–17 mai 6 177 1 133 18,3% 587 42 10 994 3
18–24 mai 6 330 1 033 16,3% 1 138 39 17 048 2
25–31 mai 6 718 1 158 17,2% 820 45 19 195 3
1–7 iun 7 538 1 449 19,2% 1 116 46 22 682 1
8–14 iun 7 331 2 040 27,8% 1 056 65 19 911 0
15–21 iun 9 107 2 460 27,0% 1 225 67 25 961 11
22–28 iun 8 862 2 050 23,1% 1 210 57 23 172 6
29 iun – 5 iul 7 961 1 564 19,7% 1 818 55 32 856 9
6–12 iul 7 204 1 568 21,8% 1 746 57 35 239 9
13–19 iul 7 598 1 598 21,0% 1 674 42 39 339 15
20–26 iul 7 974 2 054 25,8% 1 687 51 39 392 14
27 iul – 2 aug 9 289 2 328 25,1% 1 788 56 41 104 17
3–9 aug 10 190 2 298 22,6% 1 523 54 47 626 22
10–16 aug 6 281 1 427 22,7% 811 33 18 446 11
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 878 489 670 269

Informații zilnice

Tabelul prezintă pe zile numărul testelor primare efectuate, cazurile noi de COVID-19, rata cazurilor pozitive, numărul vindecărilor și a deceselor.

Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.08 1 815 380 20,9% 245 10
02.08 742 249 33,6% 126 3
03.08 537 120 22,4% 225 9
04.08 1 698 332 19,6% 251 10
05.08 1 562 408 26,1% 258 13
06.08 1 754 406 23,2% 242 5
07.08 1 990 362 18,2% 182 7
08.08 1 872 453 24,2% 200 6
09.08 777 217 27,9% 165 4
10.08 921 181 19,7% 275 5
11.08 1 612 382 23,7% 258 7
12.08 1 996 474 23,8% 278 6
13.08 1 752 390 22,3% 15
August 19 028 4 354 22,9% 2 705 100
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.07 1 513 285 18,8% 252 4
02.07 1 398 252 18,0% 247 11
03.07 1 320 295 22,4% 303 12
04.07 1 326 227 17,1% 322 8
05.07 604 142 23,5% 329 5
06.07 557 92 16,5% 194 10
07.07 1 040 235 22,6% 308 8
08.07 1 285 330 25,7% 387 11
09.07 1 176 195 16,6% 252 10
10.07 1 254 258 20,6% 268 11
11.07 1 149 284 24,7% 211 5
12.07 743 174 23,4% 126 2
13.07 388 57 14,7% 240 7
14.07 1 227 269 21,9% 265 6
15.07 1 434 332 23,2% 342 4
16.07 1 280 224 17,5% 273 7
17.07 1 166 230 19,7% 270 9
18.07 1 411 300 21,3% 193 5
19.07 692 186 26,9% 91 4
20.07 557 135 24,2% 132 10
21.07 1 211 327 27,0% 257 13
22.07 1 411 356 25,2% 318 5
23.07 1 328 307 23,1% 233 7
24.07 1 317 378 28,7% 201 7
25.07 1 378 345 25,0% 301 6
26.07 772 206 26,7% 245 3
27.07 657 120 18,3% 308 13
28.07 1 333 367 27,5% 323 5
29.07 1 577 426 27,0% 255 6
30.07 1 536 396 25,8% 229 12
31.07 1 629 390 23,9% 7
Iulie 35 669 8 120 22,8% 7 675 233
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.06 639 109 17,1% 116 10
02.06 1 093 188 17,2% 125 2
03.06 1 405 247 17,6% 146 3
04.06 1 173 223 19,0% 231 5
05.06 1 296 229 17,7% 210 8
06.06 1 247 264 21,2% 188 8
07.06 685 189 27,6% 100 10
08.06 404 107 26,5% 59 12
09.06 664 218 32,8% 133 12
10.06 1 192 296 24,8% 142 6
11.06 1 399 406 29,0% 157 4
12.06 1 404 366 26,1% 192 10
13.06 1 426 366 25,7% 202 13
14.06 842 281 33,4% 171 8
15.06 545 139 25,5% 107 5
16.06 1 483 375 25,3% 176 12
17.06 1 659 478 28,8% 175 10
18.06 1 337 374 28,0% 273 11
19.06 1 651 450 27,3% 220 6
20.06 1 586 397 25,0% 151 14
21.06 846 247 29,2% 123 9
22.06 881 163 18,5% 193 7
23.06 1 319 351 26,6% 188 10
24.06 1 547 364 23,5% 199 5
25.06 1 456 375 25,8% 166 7
26.06 1 346 323 24,0% 198 13
27.06 1 607 304 18,9% 118 6
28.06 706 170 24,1% 148 9
29.06 563 107 19,0% 153 6
30.06 1 237 256 20,7% 212 9
Iunie 34 638 8 362 24,1% 4 972 250
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.05 801 83 10,4% 62 3
02.05 371 72 19,4% 48 2
03.05 368 69 18,8% 41 1
04.05 696 127 18,3% 121 7
05.05 924 115 12,5% 119 4
06.05 775 113 14,6% 102 7
07.05 739 129 17,5% 84 2
08.05 874 123 14,1% 107 7
09.05 986 139 14,1% 41 9
10.05 420 60 14,3% 80 8
11.05 373 68 18,2% 108 7
12.05 780 159 20,4% 116 6
13.05 1 086 252 23,2% 73 3
14.05 892 147 16,5% 64 9
15.05 1 117 192 17,2% 102 8
16.05 1 180 189 16,0% 86 5
17.05 749 126 16,8% 38 4
18.05 360 78 21,7% 109 6
19.05 1 070 202 18,9% 180 4
20.05 1 238 213 17,2% 136 7
21.05 1 046 151 14,4% 280 5
22.05 1 028 143 13,9% 83 4
23.05 989 147 14,9% 261 5
24.05 599 99 16,5% 89 8
25.05 383 54 14,1% 82 11
26.05 833 158 19,0% 91 6
27.05 1 289 232 18,0% 148 7
28.05 1 231 188 15,3% 155 8
29.05 1 028 171 16,6% 177 6
30.05 1 281 202 15,8% 126 3
31.05 673 153 22,7% 41 4
Mai 26 179 4 354 16,6% 3 350 176
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.04 329 70 21,3% 1 1
02.04 332 82 24,7% 2 1
03.04 419 86 20,5% 2 2
04.04 681 161 23,6% 3 4
05.04 349 112 32,1% 7 3
06.04 192 101 52,6% 3 4
07.04 510 91 17,8% 3 3
08.04 629 118 18,8% 7 5
09.04 534 115 21,5% 6 2
10.04 568 149 26,2% 19
11.04 598 122 20,4% 19 1
12.04 439 102 23,2% 13 2
13.04 273 50 18,3% 27 4
14.04 465 87 18,7% 37 2
15.04 594 115 19,4% 64 8
16.04 640 105 16,4% 41 7
17.04 549 110 20,0% 115 2
18.04 726 153 21,1% 66 2
19.04 640 190 29,7% 21 10
20.04 199 76 38,2% 27 3
21.04 241 66 27,4% 55 3
22.04 696 164 23,6% 101 3
23.04 792 148 18,7% 94 4
24.04 857 184 21,5% 70 4
25.04 1 024 194 19,0% 70 10
26.04 594 104 17,5% 30 2
27.04 367 73 19,9% 50 6
28.04 695 157 22,6% 139 2
29.04 801 133 16,6% 68 7
30.04 878 126 14,4% 90 8
Aprilie 16 611 3 544 21,3% 1 250 115
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
01.03 3 0,0%
02.03 3 0,0%
03.03 3 0,0%
04.03 2 0,0%
05.03 3 0,0%
06.03 3 0,0%
07.03 3 1 33,3%
08.03 3 0,0%
09.03 4 0,0%
10.03 8 2 25,0%
11.03 30 2 6,7%
12.03 30 1 3,3%
13.03 33 2 6,1%
14.03 47 4 8,5%
15.03 49 11 22,5%
16.03 27 6 22,2% 1
17.03 46 1 2,2%
18.03 63 6 9,5% 1
19.03 95 13 13,7%
20.03 90 17 18,9%
21.03 111 14 12,6% 1
22.03 124 14 11,3%
23.03 115 15 13,0%
24.03 104 16 15,4%
25.03 153 24 15,4%
26.03 134 28 20,9% 3
27.03 128 22 17,2% 3 1
28.03 175 32 18,3% 3
29.03 246 32 13,0% 2
30.03 169 35 20,7% 2
31.03 280 55 19,6% 7 2
Martie 2 284 353 15,5% 22 4
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)
Data Teste Pozitive Rata Vindecări Decese
26.02 2 0,0%
27.02 6 0,0%
28.02 4 0,0%
29.02
Februarie 12 0 0,0% 0 0
Total 134 421 29 087 21,6% 20 276 (70%) 878 (3,0%)

Numărul de cazuri în unitățile administrativ-teritoriale

Republica Moldova este organizată în 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II, în care sunt incluse 32 de raioane, municipiile Chișinău și Bălți, și alte două regiuni cu statut special – UTA Găgăuzia și UAT din stânga Nistrului. Cea mai înaltă rată de îmbolnăviri cu infecția COVID-19 la 100 mii de locuitori se înregistrează în municipiile Chișinău și Bălți, raionul Taraclia, UTA Găgăuzia și raionul Soroca, media pe țară fiind de 837 de cazuri la 100 mii locuitori.

Tabelul prezintă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială numărul total de cazuri confirmate, cazurile noi comparativ cu ziua precedentă, incidența cazurilor confirmate la 100 mii locuitori pentru toată perioada și pentru ultimele 7 zile.

Incidența la 100 000
UAT Cazuri + Total 7 zile
Municipiul Chișinău 11 198 +217 1 689 197
Municipiul Bălți 1 722 +7 1 681 57
Raionul Anenii Noi 475 +8 601 86
Raionul Basarabeasca 173 +6 752 61
Raionul Briceni 106 151 7,1
Raionul Cahul 930 +7 883 45
Raionul Cantemir 114 219 3,8
Raionul Călărași 310 +8 481 47
Raionul Căușeni 526 +12 648 52
Raionul Cimișlia 150 +3 304 39
Raionul Criuleni 458 +3 648 47
Raionul Dondușeni 104 +4 275 34
Raionul Drochia 472 +3 634 43
Raionul Dubăsari 192 +2 656 27
Raionul Edineț 629 +23 875 148
Raionul Fălești 547 699 22
Raionul Florești 327 428 22
Raionul Glodeni 460 897 19
Raionul Hîncești 312 +3 301 37
Raionul Ialoveni 849 +8 911 89
Raionul Leova 143 +1 320 34
Raionul Nisporeni 110 +3 207 32
Raionul Ocnița 191 +1 403 23
Raionul Orhei 865 +6 852 49
Raionul Rezina 242 +6 570 89
Raionul Rîșcani 283 +2 478 15
Raionul Sîngerei 558 +6 699 33
Raionul Soroca 951 +7 1 225 73
Raionul Strășeni 762 +8 922 73
Raionul Șoldănești 82 +5 223 98
Raionul Ștefan Vodă 452 +6 728 29
Raionul Taraclia 519 +2 1 389 59
Raionul Telenești 227 +2 371 28
Raionul Ungheni 251 +5 248 24
UTA Găgăuzia 1 750 +7 1 301 36
UAT din stânga Nistrului 1 647 +9 346 13
Republica Moldova 29 087 +390 837 71
Cazuri de import 269 +2

Trecerea frontierei

Odată cu introducerea stării de urgență, pe 17 martie 2020 a fost sistat transportul internațional regulat de pasageri și impusă interdicția de intrare pe teritoriul țării a cetățenilor străini (cu unele excepții), care rămâne valabilă până pe 31 august. Cetățenii Republicii Moldova care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova completează, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum și semnează declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile în locurile determinate. În total, din 17 martie și până în prezent, în țară au intrat 486 292 persoane, dintre care doar 252 (sau 0,05%) au fost infectate cu COVID-19, iar în ultimele două săptămâni sunt raportate 38 de cazuri de import (Turcia – 12, România – 7, Franța și Marea Britanie – câte 3, Portugalia, SUA și Ucraina – câte 2, Austria, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Rusia – câte un caz). Totodată, în perioada 1 aprilie – 15 mai 2020 au fost completate și semnate 54 159 de declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

Graficul prezintă date zilnice privind numărul de ieșiri (culoarea gri), numărul de intrări (culoarea verde) și numărul cazurilor de COVID-19 de import (culoarea roșie), începând cu instituirea stării de urgență.

14 153
17 martie 12 august

Starea de urgență

Republica Moldova

Cazuri zilnice
252
17 martie 15 mai
Cazuri active
3 236
7 martie 29 mai

România

523
16 martie 14 mai
7 716
26 februarie 28 mai

Ucraina

578
12 martie 21 mai
13 830
3 martie 4 iunie

Bulgaria

91
13 martie 13 mai
1 513
7 martie 27 mai

Croația

96
19 martie 26 aprilie
1 258
25 februarie 10 mai

Georgia

42
21 martie 22 mai
367
26 februarie 5 iunie

Estonia

93
13 martie 17 mai
753
26 februarie 31 mai

Italia

6 557
10 martie 17 mai
108 257
21 februarie 31 mai
Fundația Soros-Moldova

Compartimentul dedicat gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova este dezvoltat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate pe acest site aparțin ADEPT și nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Fundației Soros-Moldova.