Președinții raioanelor din Republica Moldova

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Președintele de raion reprezintă autoritatea publică executivă a consiliului raional, care este forul reprezentativ și deliberativ al populației raionului. Președinții celor 32 de raioane ale Republicii Moldova au fost învestiți în funcție după alegerile locale generale din 2019, fiind aleși din rândul consilierilor raionali. La nivel național, majoritatea președinților desemnați sunt afiliați Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidului Democrat din Moldova, consecință a conjugării eforturilor celor două formațiuni în procesul de alegere a conducerii raioanelor.

Președinții de raioane

Autoritățile reprezentative și deliberative ale populației celor 32 de raioane ale republicii sunt consiliile raionale, în a căror prerogative intră și alegerea președinților și vicepreședinților raioanelor. Conform legislației în vigoare[1], în funcția de președinte al raionului poate fi desemnat unul dintre consilierii raionali, propus de cel puțin 1/3 din colegii săi și susținut cu votul majorității aleșilor raionali. Președinții raioanelor exercită conducerea operativă a serviciilor publice descentralizate în unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduc. Ei reprezintă raionul în raporturile cu Guvernul, cu alte autorități publice centrale, cu persoane fizice și juridice din țară și din străinătate, precum și în instanțe judecătorești.

După validarea mandatelor consilierilor raionali aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, la conducerea raioanelor au fost învestiți în funcție 32 de președinți, dintre care 18 reprezintă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), 10 – Partidul Democrat din Moldova (PDM), doi – Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) și câte un președinte afiliat Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului “Șor” (PPȘ).

Anenii Noi Ion Vicol PSRM
Basarabeasca Piotr Pușcari PSRM
Briceni Vitalii Lupașco PSRM
Cahul Marcel Cenușa PSRM
Cantemir Anatoli Ichim PSRM
Călărași Ștefan Bolea PSRM
Căușeni Nicolae Gorban PDM
Cimișlia Mihail Olărescu PDM
Criuleni Pavel Spînu PPPDA
Dondușeni Valentin Cebotari PSRM
Drochia Alexei Vasilean PSRM
Dubăsari Grigore Filipov PSRM
Edineț Nicolai Melnic PSRM
Fălești Sergiu Fîntîna PSRM
Florești Ștefan Paniș PDM
Glodeni Ion Cojocari PDM
Hîncești Iurie Levinschi PDM
Ialoveni Mihail Silistraru PAS
Leova Nicolae Prițcan PDM
Nisporeni Vasile Mărcuță PDM
Ocnița Iurie Plopa PSRM
Orhei Dinu Țurcanu PPȘ
Rezina Valeriu Ciorici PSRM
Rîșcani Vasile Secrieru PSRM
Sîngerei Grigore Corcodel PDM
Soroca Veaceslav Rusnac PSRM
Strășeni Pavel Tamaciuc PPPDA
Șoldănești Nicolae Mîndru PDM
Ștefan Vodă Vasile Maxim PSRM
Taraclia Ivan Paslari PSRM
Telenești Mariana Ombun PDM
Ungheni Ghenadi Mitriuc PSRM
Ion Vicol
Piotr Pușcari
Vitalii Lupașco
Marcel Cenușa
Anatoli Ichim
Ștefan Bolea
Nicolae Gorban
Mihail Olărescu
Pavel Spînu
Valentin Cebotari
Alexei Vasilean
Grigore Filipov
Nicolai Melnic
Sergiu Fîntîna
Ștefan Paniș
Ion Cojocari
Iurie Levinschi
Mihail Silistraru
Nicolae Prițcan
Vasile Mărcuță
Iurie Plopa
Dinu Țurcanu
Valeriu Ciorici
Vasile Secrieru
Grigore Corcodel
Veaceslav Rusnac
Pavel Tamaciuc
Nicolae Mîndru
Vasile Maxim
Ivan Paslari
Mariana Ombun

Procedura de alegere a președinților și vicepreședinților

Președinții de raioane se aleg de consiliile raionale, după convocarea și constituirea acestora. În funcția de președinte al raionului poate accede unul dintre consilierii raionali, la propunerea a cel puțin 1/3 din colegii săi, care obține votul majorității aleșilor raionali. În cazul în care candidatura înaintată nu obține votul majorității consilierilor aleși, în termen de 8 zile se convoacă o nouă ședință la care are loc votarea repetată. Dacă nici după această procedură niciuna din candidaturile propuse nu întrunește votul majorității consilierilor aleși, în termen de 3 zile se organizează o votare suplimentară, în urma căreia se consideră ales candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi.

În activitatea lor, președinții raioanelor sunt asistați de vicepreședinți. Numărul vicepreședinților este stabilit de consiliul raional, la propunerea președintelui raionului. Vicepreședinții, la fel ca și președinții, sunt aleși de consiliile raionale, respectându-se aceleași proceduri ca și în cazul alegerii președinților. În funcția de vicepreședinte poate fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

Profilul conducerii raioanelor după alegerile locale din 2019

După alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 și constituirea legală a consiliilor raionale a demarat procedura de alegere a președinților și vicepreședinților raioanelor. Procesul electiv a fost marcat de schimbări ale conjuncturii politice din țară, legate de demisia, la 12 noiembrie 2019, a Guvernului condus de Maia Sandu, destrămarea alianței temporare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova cu Blocul “ACUM Platforma DA și PAS” și instaurarea Guvernului Ion Chicu, numit cu susținerea PSRM și a Partidului Democrat din Moldova. Aceste circumstanțe au anulat aranjamentele anterioare, anunțate inițial de PSRM și ACUM, de a forma coaliții majoritare în raioane și de a alege, de comun acord, președinții și vicepreședinții raioanelor în dependență de rezultatele obținute de formațiunile respective. O consecință directă a schimbării partenerului de guvernare a fost că în majoritatea raioanelor țării, președinții și vicepreședinții au fost aleși reprezentanții socialiștilor și democraților, care s-au susținut reciproc. În paralel, cu eforturi comune, cele două formațiuni politice i-au înlocuit pe reprezentanții Blocului “ACUM” în funcțiile de conducere ale comisiilor parlamentare. Prin urmare, după înlăturarea componentelor ACUM la nivel guvernamental și parlamentar, acest proces a continuat și în administrația publică locală.

Reprezentarea politică a conducerii raioanelor

Formațiunea Președinți
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 18
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” 3
Partidul Democrat din Moldova 10
Partidul “Șor” 1
Partidul Liberal Democrat din Moldova 0
Partidul Unității Naționale 0
Uniunea Salvați Basarabia 0
Candidați independenți 0

În lipsa unor proceduri detaliate privind procesul de vot a președinților și vicepreședinților raioanelor, pot fi analizate doar rezultatele finale, cantitative, ale acestor exerciții, fără a se putea afla și rezultatele votării nominale a consilierilor. În acest context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a reușit să-și promoveze în funcțiile de conducere a celor 32 de raioane 18 președinți (56,3%). Acest rezultat este dublu față de voturile oferite de alegători la alegerile din 20 octombrie 2019 – 27,1% la nivelul raioanelor. De fapt, PSRM a obținut majoritatea absolută în patru consilii raionale – Briceni, Dondușeni, Ocnița și Taraclia – și majoritatea relativă în alte 10 raioane. Coalizarea la nivel raional a PSRM cu Partidul Democrat din Moldova a fost benefică nu doar pentru socialiști, ci și pentru democrați, care au obținut 10 funcții de președinți de raion (31,3%) ceea ce, de asemenea, este de aproximativ două ori peste scorul electoral obținut la nivel raional – 16,5% și, în contextul obținerii majorității absolute în raionul Nisporeni și a majorității relative în alte cinci raioane.

Din această perspectivă, cea mai defavorizată formațiune a fost Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, care și-a sistat cooperarea cu PSRM în cel mai nepotrivit moment pentru consolidarea pozițiilor în administrația publică locală. ACUM a obținut un scor electoral de 23,5%, majoritatea relativă în 11 consilii raionale, dar a reușit să își promoveze reprezentații în funcția de președinte în doar trei raioane (9,4%) – Criuleni, Ialoveni și Strășeni. Totuși, în ultimul caz, ca și în situația alegerii unor vicepreședinți raionali, aceasta a fost o decizie independentă a consilierilor uneia dintre componentele blocului, contrar poziției generale a formațiunii.

Partidul “Șor”, cu un scor electoral la nivel de raioane de 6,7%, a obținut majoritatea absolută de consilieri în raionul Orhei, unde și-a ales președintele și patru vicepreședinți de raion. La alegerea vicepreședinților raioanelor, coalizarea PSRM cu PDM a fost favorabilă pentru cele două formațiuni, socialiștii obținând 28 de funcții de vicepreședinte din 76, iar democrații 25. Componentele Blocului “ACUM” – Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate – au reușit să promoveze în funcția de vicepreședinte doar 12 reprezentanți.

Raionul Nr. 1 Data Președinte Alte Voturi Vicepreședinți
Anenii Noi 15.11 Ion Vicol 18
Basarabeasca 19.11 Piotr Pușcari 21
Briceni 12.11 Vitalii Lupașco 28
Cahul 29.11 Marcel Cenușa 20
Cantemir 21.11 Anatoli Ichim 18
Călărași 29.11 Ștefan Bolea 17
Căușeni 25.11 Nicolae Gorban 18
Cimișlia 25.11 Mihail Olărescu 17
Criuleni 20.12 Pavel Spînu
Dondușeni 05.11 Valentin Cebotari 22
Drochia 25.11 Alexei Vasilean 22
Dubăsari 14.11 Grigore Filipov 17
Edineț 30.11 Nicolai Melnic 29
Fălești 30.11 Sergiu Fîntîna 20
Florești 20.11 Ștefan Paniș 23
Glodeni 10.12 Ion Cojocari 17
Hîncești 19.11 Iurie Levinschi 23
Ialoveni 25.11 Mihail Silistraru 30
Leova 22.11 Nicolae Prițcan 14
Nisporeni 15.11 Vasile Mărcuță 20
Ocnița 11.11 Iurie Plopa 25
Orhei 19.11 Dinu Țurcanu 21
Rezina 25.11 Valeriu Ciorici 16
Rîșcani 22.11 Vasile Secrieru 19
Sîngerei 27.11 Grigore Corcodel 19
Soroca 21.11 Veaceslav Rusnac 27
Strășeni 21.11 Pavel Tamaciuc 17
Șoldănești 19.11 Svetlana Rotundu 22
Ștefan Vodă 26.11 Vasile Maxim 18
Taraclia 15.11 Ivan Paslari 26
Telenești 18.11 Mariana Ombun 20
Ungheni 22.11 Ghenadi Mitriuc 21

Modificări în conducerea raioanelor

2 decembrie 2019
PDM Svetlana Rotundu Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
PDM Nicolae Mîndru Raionul Șoldănești