Raionul Basarabeasca

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Basarabeasca este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 10 localități cu o populație totală de 26,8 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 27 de consilieri, și președintele raionului, Piotr Pușcari, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Reședința raionului este orașul Basarabeasca, condus de primarul Valentin Cimpoeș.

Raionul Basarabeasca

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Basarabeasca reprezintă circumscripția electorală raională nr. 5. Aici vor fi aleși 27 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 7 unități administrativ-teritoriale de nivelul I (oraș, comuna și sate) din componența raionului Basarabeasca, respectiv, 7 primari și 93 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PN CI
PLDM PLDM
PDM PDM
PPEM PDM
PDM PDM
PN PSRM
PLDM ACUM

Raionul Basarabeasca

Lista localităților din raionul Basarabeasca

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Basarabeasca este constituit din 10 localități, împărțite în 7 unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • 1 oraș;
 • 1 comuna cu 4 sate în componență;
 • 5 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Basarabeasca
satul Abaclia
satul Bașcalia
satul Carabetovca
satul Iordanovca
comuna Iserlia
satul Sadaclia

Administrația raionului

Raionul Basarabeasca este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 7 primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Basarabeasca, format din 27 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Basarabeasca

Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Basarabeasca. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Basarabeasca au fost aleși 27 de consilieri, care reprezintă șapte formațiuni politice, și patru candidați independenți. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 7 noiembrie 2019 de Judecătoria Cimișlia (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 15 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 19 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)[4], Piotr Pușcari, în funcția de președinte al raionului Basarabeasca. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Piotr Pușcari au mai votat consilierii Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Nostru, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și independentul Gheorghe Beșleaga. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 21 de consilieri.

PSRM

 1. Vitali Aculov
 2. Natalia Arnaut
 3. Nina Capsamun
 4. Andrei Chircov
 5. Ana Diacova
 6. Nicolae Dulgher
 7. Piotr Pușcari
 8. Valentina Reniță
 9. Petru Tichem

ACUM

 1. Maria Garaba
 2. Vasile Garaba
 3. Fiodor Pitel
 4. Petru Scutari
 5. Valentina Stratila

PDM

 1. Claudia Cîrja
 2. Claudia Cozmenco
 3. Mihail Martînov
 4. Ion Popov

PN

 1. Egor Nichita

PCRM

 1. Nicolai Nicolaev

CI

 1. Gheorghe Beșleaga
Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 8
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 5
Partidul Democrat din Moldova 4
Partidul Liberal Democrat din Moldova 3
Partidul “Șor” 1
Partidul Nostru 1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1
Candidați independenți 4

Lista consilierilor aleși, validată la 7 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Vitali Aculov


Serghei Basov

Vitali Custurov

Valentina Reniță


Nina Capsamun


Andrei Chircov


Ana Diacova


Nicolae Dulgher


Andrei Godoroja

Natalia Arnaut


Gheorghe Rusu

Piotr Pușcari


+ Petru Tichem

Valentin Cimpoeș (CI)

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Svetlana Cazacu

Petru Scutari


Maria Garaba


Vasile Garaba


Fiodor Pitel


Vladimir Răileanu

Valentina Stratila

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Elena Balanuță

Mihail Martînov


Gheorghe Turcu

Claudia Cozmenco


Tatiana Untila

Ion Popov


Vladimir Zlatov

Claudia Cîrja

PLDM

Daniela Cebanu

Ion Niculiță


Ilie Sajin


Ion Stratu

Victor Niculiță

PPȘ

Vasili Filipov

PN

Iuri Astahov

Egor Nichita

PCRM

Nicolai Nicolaev

Candidați independenți

Gheorghe Beșleaga


Nicolae Chendighilean


Serghei Zamșilchin

Consilii locale și primari

Cele 10 localități ale raionului Basarabeasca, inclusiv orașul-reședință Basarabeasca, sunt administrate de 7 consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 28 1
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 22 0
Partidul Democrat din Moldova 20 3
Partidul Liberal Democrat din Moldova 8 1
Partidul “Șor” 3 0
Partidul Nostru 3 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1 0
Candidați independenți 8 2

Din șapte consilii orășenești, comunale și sătești, în șase există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” dețin majoritatea în câte doi consilii locale, iar Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova – în câte un consiliu.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Basarabeasca CI
Abaclia PLDM
Bașcalia PDM
Carabetovca PDM
Iordanovca PDM
Iserlia PSRM
Sadaclia CIS-au născut în raionul Basarabeasca

Vladimir Bolea  Ilian Cașu  Vladimir Cebotari  Anatolie Prohnițchi