Raionul Basarabeasca

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Basarabeasca este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 10 localități cu o populație totală de 26,8 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 27 de consilieri, și președintele raionului, Piotr Pușcari, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Reședința raionului este orașul Basarabeasca, condus de primarul Valentin Cimpoeș.

Raionul Basarabeasca

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Basarabeasca reprezintă circumscripția electorală raională nr. 5. Aici vor fi aleși 27 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 7 unități administrativ-teritoriale de nivelul I (oraș, comuna și sate) din componența raionului Basarabeasca, respectiv, 7 primari și 93 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PN CI
PLDM PLDM
PDM PDM
PPEM PDM
PDM PDM
PN PSRM
PLDM ACUM

Raionul Basarabeasca

Lista localităților din raionul Basarabeasca

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Basarabeasca este constituit din 10 localități, împărțite în 7 unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș;
  • 1 comuna cu 4 sate în componență;
  • 5 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Basarabeasca
satul Abaclia
satul Bașcalia
satul Carabetovca
satul Iordanovca
comuna Iserlia
satul Sadaclia

Administrația raionului

Raionul Basarabeasca este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 7 primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Basarabeasca, format din 27 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Basarabeasca

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Basarabeasca. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Basarabeasca au fost aleși 27 de consilieri, care reprezentau șapte formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 6
Partidul Nostru 6
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 6
Partidul Democrat din Moldova 5
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Blocul electoral “Lista Poporului” 1
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 1

Tabelul prezintă lista consilierilor aleși, validată prin hotărârea Judecătoriei Basarabeasca din 30 iunie 2015, inclusiv candidații supleanți. Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale generale din 2015.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Vasile Garaba


Ion Jelehovschi


Ioana Mîța


Ion Niculiță


Tatiana Untila


Ion Țuțuianu

Partidul Nostru (PN)

Ivan Arnaut


Ion Baciu


Valeri Chifariuc


Leonid Coceban


Iuri Dimov


Gheorghe Mihni

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Iurie Achiruș


Serghei Basov


Liubovi Ceban


Evgheni Chiriușcenco


Ana Diacova


Nicolae Dulgher

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Ana Catana


Nicolae Chendighilean


Valentin Podcovali


Ion Popov


Nicolae Prohnițchi

PCRM

Fiodor Jelezoglo


Nicolai Nicolaev


BeLP

Claudia Cîrja


PPEM

Ion Cazacu

Consilii locale și primari

Cele 10 localități ale raionului Basarabeasca, inclusiv orașul-reședință Basarabeasca, sunt administrate de 7 consilii locale (orășenesc, comunal și sătești) și primari.

Primăria Primar
PN  CI
PLDM
PDM
PPEM  PDM
PDM
PN  PSRM
PLDM  ACUMS-au născut în raionul Basarabeasca

Ilian Cașu  Vladimir Cebotari  Anatolie Prohnițchi