Raionul Briceni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Briceni este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Alcătuit din 39 de localități cu o populație totală de 72,7 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Vitalii Lupașco, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Reședința raionului este orașul Briceni, condus, de asemenea, de un primar socialist, Vitalii Gorodinschii.

Raionul Briceni

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Briceni reprezintă circumscripția electorală raională nr. 6. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 28 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe, comune și sate din componența raionului Briceni, respectiv, 28 de primari și 320 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 17. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu patru.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PSRM PSRM
PLDM PSRM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
PDM PDM
PDM PSRM
PLDM PDM
CI PDM
PDM CI
CI PDM
PSRM PSRM
PLDM PDM
PLDM ACUM
PN PN
PDM PDM
CI CI
PSRM PSRM
PLDM PSRM
PDM PSRM
PLDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM CI

Raionul Briceni

Lista localităților din raionul Briceni

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Briceni este constituit din 39 de localități, împărțite în 28 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 2 orașe;
  • 9 comune cu 20 de sate în componență;
  • 17 sate care nu aparțin vreunei comune.
orașul Briceni
orașul Lipcani
satul Balasinești
comuna Bălcăuți
satul Beleavinți
comuna Berlinți
comuna Bogdănești
satul Bulboaca
satul Caracușenii Vechi
comuna Colicăuți
satul Corjeuți
satul Coteala
satul Cotiujeni
satul Criva
satul Drepcăuți
satul Grimăncăuți
comuna Halahora de Sus
satul Hlina
comuna Larga
comuna Mărcăuți
comuna Medveja
comuna Mihăileni
satul Pererita
satul Slobozia-Șirăuți
satul Șirăuți
satul Tabani
satul Tețcani
satul Trebisăuți

Administrația raionului

Raionul Briceni este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 28 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Briceni, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Briceni

Vitalii Lupașco, președintele raionului Briceni

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Briceni. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Briceni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șase formațiuni politice, și un candidat independent, majoritatea fiind formată din reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în total 18 consilieri aleși. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 30 octombrie 2019 de Judecătoria Edineț (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 8 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 12 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor[4], Vitalii Lupașco, în funcția de președinte al raionului Briceni. Pe lângă fracțiunea majoritară, pentru candidatura lui Vitalii Lupașco au mai votat consilierii Partidului Democrat din Moldova, Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS” și independentul Gheorghe Stînca. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 28 de consilieri.

Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 18
Partidul Democrat din Moldova 7
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 3
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Partidul “Șor” 1
Partidul Nostru 1
Candidați independenți 1

Lista consilierilor aleși, validată la 30 octombrie 2019, inclusiv candidații supleanți (). Modificată la 21 aprilie 2021.
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Ivan Agapii


Emilia Andreițova


Iurii Beliciuc


Elvira Cașcaval

Eugeniu Condrațchi


Larisa Ciornaia

Vitalii Lupașco


Marina Clim


Rodica Crivonoșca


Valerii Dizdari

Anatolii Iusip


Vladimir Galușca


Valentin Elenciuc

Vitalii Gorodinschii


Alla Golban

Alexandru Michitiuc

Dorin Pavaloi


Mircea Grecu


Alexandr Iacovenco


Igor Lesnic


Alexandru Malenco

Arcadie Dobuleac


Taia Postîrnac


Vasile Proca

Tatiana Iațuc


Grigorii Șeico

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Iurie Cernovod


Lilian Ciubatîi


Margarita Garabaji

Vitalie Știrbu


Mihail Gnatiuc


Vladimir Jelaga


Luciana Lesnic

Anatolii Caduc


Cristina Rața

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Vitalii Lemni

Alexandr Cebotari


Silvia Patrașca

Vitalie Dvorschi


Vladimir Scutari

PCRM

Alexandru Bejenaru

Stella Gherman


Anatolie Creciun

PPȘ

Vasilii Petrașișin

PN

Irina Blînda

Candidați independenți

Gheorghe Stînca

Consilii locale și primari

Cele 39 de localități ale raionului Briceni, inclusiv orașul-reședință Briceni, sunt administrate de 28 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 177 11
Partidul Democrat din Moldova 74 9
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 26 3
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 11 0
Partidul Nostru 10 0
Partidul “Șor” 9 0
Partidul Verde Ecologist 2 0
Partidul Liberal 1 0
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1 0
Candidați independenți 9 5

Din 28 de consilii orășenești, comunale și sătești, în 18 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova deține majoritatea în 15 consilii locale, iar Partidul Democrat din Moldova – în trei.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Briceni PSRM
Lipcani PSRM
Balasinești ACUM
Bălcăuți PSRM
Beleavinți CI
Berlinți PDM
Bogdănești PSRM
Bulboaca PDM
Caracușenii Vechi PDM
Colicăuți PSRM
Corjeuți CI
Coteala
PPȘ[5]
PDM
Cotiujeni PSRM
Criva PDM
Drepcăuți ACUM
Grimăncăuți ACUM
Halahora de Sus CI
Hlina PDM
Larga CI
Mărcăuți PSRM
Medveja PSRM
Mihăileni PSRM
Pererita PDM
Slobozia-Șirăuți PSRM
Șirăuți
PPȘ
PDM
Tabani PDM
Tețcani CI
Trebisăuți PSRM


S-au născut în raionul Briceni

Efimia Bandalac Adrian Lebedinschi Irina Lozovan Radu Mudreac Sergiu Pușcuța