Raionul Căușeni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Căușeni este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 48 de localități cu o populație totală de 85,6 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Nicolae Gorban, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Căușeni, condus de primarul interimar Victor Lebedev.

Raionul Căușeni

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție nu vor avea loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Căușeni reprezintă circumscripția electorală raională nr. 10. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 30 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe, comune și sate din componența raionului Căușeni, respectiv, 30 de primari și 327 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

Locuitorii comunei Chițcani, satelor Cremenciug și Gîsca vor putea vota pentru Consiliul raional Căușeni la secțiile de votare 10/22 și 10/23 din satul Copanca, pe liste electorale suplimentare.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PDM PDM
PPEM ACUM
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PL PDM
PLDM PLDM
PLDM CI
PCRM PSRM
PLDM PLDM
PCRM PCRM
PSRM PSRM
PLDM PLDM
CI CI
PSRM PSRM
PCRM PCRM
PLDM PDM
PLDM PLDM
PLDM CI
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM CI

Raionul Căușeni

Lista localităților din raionul Căușeni

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Căușeni este constituit din 48 de localități, împărțite în 30 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 2 orașe cu o localitate în componență;
  • 11 comune cu 28 de sate în componență;
  • 17 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Căușeni
orașul Căinari
comuna Baccealia
comuna Baimaclia
satul Chircăiești
comuna Chircăieștii Noi
comuna Chițcani
satul Ciuflești
satul Cîrnățeni
comuna Cîrnățenii Noi
satul Copanca
satul Coșcalia
satul Cremenciug
comuna Fîrlădeni
satul Gîsca
comuna Grădinița
satul Grigorievca
satul Hagimus
satul Opaci
comuna Pervomaisc
satul Plop-Știubei
satul Săiți
satul Sălcuța
satul Taraclia
satul Tănătari
comuna Tănătarii Noi
satul Tocuz
comuna Ucrainca
satul Ursoaia
comuna Zaim

Administrația raionului

Raionul Căușeni este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 27 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Căușeni, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Căușeni

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Căușeni. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Căușeni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șase formațiuni politice și un candidat independent.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 10
Partidul Democrat din Moldova 7
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 6
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 4
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 3
Partidul Liberal 2
Candidați independenți 1

Consilii locale și primari

Cele 48 de localități ale raionului Căușeni, inclusiv orașul-reședință Căușeni, sunt administrate de 27 de consilii locale (orășenești, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PDM
PPEM  ACUM
PLDM
PLDM
PDM
PL  PDM
PLDM
PLDM  CI
PLDM
PCRM  PSRM
PLDM
PCRM
PLDM
PSRM
PLDM
CI
PSRM
PCRM
PLDM  PDM
PLDM
PLDM  CI
PDM
PLDM
PDM
PLDM
PDM
PLDM  CIS-au născut în raionul Căușeni

Grigore Novac