Raionul Cahul

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Cahul este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 55 de localități cu o populație totală de 115,4 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 35 de consilieri, și președintele raionului, Sergiu Drangoi, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este municipiul Cahul, condus de primarul neafiliat politic Nicolae Dandiș.

Raionul Cahul

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Cahul reprezintă circumscripția electorală raională nr. 7. Aici vor fi aleși 35 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 37 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – municipiu, comune și sate din componența raionului Cahul, respectiv, 37 de primari și 427 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 27. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu patru.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
CI CI
CI CI
PPEM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM CI
PDM PDM
CI CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PSRM CI
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
CI CI
PLDM PDM
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
CI ACUM
PDM PDM

Raionul Cahul

Lista localităților din raionul Cahul

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Cahul este constituit din 55 de localități, împărțite în 37 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 municipiu cu o localitate în componență;
  • 13 comune cu 30 de sate în componență;
  • 23 de sate, care nu aparțin vreunei comune.
municipiul Cahul
satul Alexanderfeld
satul Alexandru Ioan Cuza
satul Andrușul de Jos
satul Andrușul de Sus
satul Badicul Moldovenesc
satul Baurci-Moldoveni
satul Borceag
satul Brînza
satul Bucuria
comuna Burlacu
comuna Burlăceni
comuna Chioselia Mare
satul Cîșlița-Prut
satul Colibași
satul Crihana Veche
comuna Cucoara
comuna Doina
comuna Găvănoasa
satul Giurgiulești
satul Huluboaia
satul Iujnoe
comuna Larga Nouă
comuna Lebedenco
satul Lopățica
satul Lucești
comuna Manta
comuna Moscovei
comuna Pelinei
satul Roșu
satul Slobozia Mare
satul Taraclia de Salcie
comuna Tartaul de Salcie
satul Tătărești
satul Vadul lui Isac
satul Văleni
comuna Zîrnești

Administrația raionului

Raionul Cahul este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 37 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Cahul, format din 35 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Cahul

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Cahul. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Cahul au fost aleși 35 de consilieri, care reprezentau șapte formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 9
Partidul Democrat din Moldova 7
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 4
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 4
Partidul Nostru 4
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 4
Partidul Liberal 3

Consilii locale și primari

Cele 55 de localități ale raionului Cahul, inclusiv municipiul-reședință Cahul, sunt administrate de 37 de consilii locale (municipal, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
CI
CI
PPEM  ACUM
PDM
PDM
PLDM
PLDM  PDM
PDM  CI
PLDM  ACUM
PDM
PLDM  CI
CI
PLDM
PDM
CI
PLDM  PDM
PLDM  ACUM
PSRM
PDM
PDM
PSRM  CI
PLDM  PDM
PLDM  PDM
PN
PN
PDM
PLDM  ACUM
CI  PDM CI
PLDM  PDM
PLDM  CI
PLDM  ACUM
PLDM  PDM
PLDM
PDM
PLDM
CI  ACUM
PDMS-au născut în raionul Cahul

Igor Grosu  Georgeta Mincu