Raionul Cantemir

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Cantemir este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 51 de localități cu o populație totală de 57,3 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Andrei Ciobanu, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Cantemir, condus de primarul Roman Ciubaciuc, afiliat Partidului Nostru.

Raionul Cantemir

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Cantemir reprezintă circumscripția electorală raională nr. 8. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 27 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Cantemir, respectiv, 27 de primari și 301 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 13. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PCRM PN
PDM PDM
CI PSRM
PLDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM PDM
PCRM PSRM
PLDM ACUM
PDM PDM
PPEM ACUM
PDM PSRM
PDM PSRM
PLDM ACUM
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PLDM CI

Raionul Cantemir

Lista localităților din raionul Cantemir

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Cantemir este constituit din 51 de localități, împărțite în 27 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • 1 oraș;
 • 15 comune cu 39 de sate în componență;
 • 11 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Cantemir
comuna Antonești
comuna Baimaclia
comuna Cania
satul Capaclia
comuna Chioselia
comuna Ciobalaccia
comuna Cîietu
satul Cîrpești
comuna Cîșla
satul Cociulia
satul Coștangalia
comuna Enichioi
comuna Gotești
satul Haragîș
satul Lărguța
comuna Lingura
comuna Pleșeni
comuna Plopi
satul Porumbești
comuna Sadîc
satul Stoianovca
satul Șamalia
satul Tartaul
comuna Toceni
comuna Țiganca
satul Vișniovca

Modificări în componența raionului Cantemir

20 martie 2003
comuna Doina Doina, Iasnaia Poleana, Rumeanțev comuna Doina, r-nul Cahul
comuna Cîșla Suhat comuna Baimaclia

Administrația raionului

Raionul Cantemir este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 27 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Cantemir, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Cantemir

Anatoli Ichim, președintele raionului Cantemir

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Cantemir. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Cantemir au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șapte formațiuni politice. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 28 octombrie 2019 de Judecătoria Cahul (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 16 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 21 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)[4], Anatoli Ichim, în funcția de președinte al raionului Cantemir[5]. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Anatoli Ichim au mai votat consilierii Partidului Democrat din Moldova, Partidului “Șor”, și un consilier al Partidului Nostru. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 18 consilieri.

PSRM

 1. Olga Bejan
 2. Eufrosinia Bujac
 3. Anatoli Ichim
 4. Dmitri Jelev
 5. Victoria Kușnirenco
 6. Iurie Mihaescu
 7. Emil Pupăzan
 8. Constantin Putregai
 9. Saveli Rîbacov
 10. Dumitru Vrabie

PDM

 1. Anatolie Apetri
 2. Alexei Bacalov
 3. Andrei Ciobanu
 4. Valeriu Glibiciuc
 5. Adela Popa
 6. Vasile Țațu

PN

 1. Sergiu Butuc

PPȘ

 1. Ion Manciu
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 10
Partidul Democrat din Moldova 6
Partidul Nostru 2
Partidul Liberal Democrat din Moldova 2
Partidul “Șor” 1
Partidul Liberal 1

Lista consilierilor aleși, validată la 28 octombrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Ștefan Bejan


Dina Butmalai


Lidia Butmalai


Vladislav Chiurcciu

Vladimir Putregai


Pavel Culicovschi


Valeriu Hîțu


Dumitru Muranevici


Maia Nițica


Valentin Rangu


Eugeniu Surdu


Iurie Verdeș

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Anatolie Bazilevici

Emil Pupăzan


Olga Bejan


Dmitri Jelev


Victoria Kușnirenco


Valeriu Mihăescu

Anatoli Ichim


Marina Mițul

Eufrosinia Bujac


Gheorghe Novac

Iurie Mihaescu


Constantin Putregai


Saveli Rîbacov


Dumitru Vrabie

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Anatolie Apetri


Alexei Bacalov


Valeriu Glibiciuc


Anatolie Mazîlu

Andrei Ciobanu


Adela Popa


Vasile Țațu

PN

Alexei Corcimari

Sergiu Butuc


Dmitrii Didilică

Ion Untilă

Roman Ciubaciuc

PLDM

Vasile Gîrneț


Valeriu Țurcanu

Ion Hîncu

PPȘ

Ion Manciu

PL

Andrei Doina

Consilii locale și primari

Cele 51 de localități ale raionului Cantemir, inclusiv orașul-reședință Cantemir, sunt administrate de 27 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 108 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 96 8
Partidul Democrat din Moldova 52 5
Partidul Nostru 13 1
Partidul Liberal Democrat din Moldova 13 0
Partidul Liberal 7 0
Partidul “Șor” 3 1
Partidul Unității Naționale 3 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2 0
Partidul Acțiunea Democratică 2 0
Candidați independenți 2 1

Din 27 de consilii orășenești, comunale și sătești, în 18 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” deține majoritatea în opt consilii locale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – în șapte, iar Partidul Democrat din Moldova – în trei consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Cantemir PN
Antonești PSRM
Baimaclia PDM
Cania ACUM
Capaclia ACUM
Chioselia ACUM
Ciobalaccia ACUM
Cîietu PSRM
Cîrpești PDM
Cîșla PSRM
Cociulia ACUM
Coștangalia PDM
Enichioi PSRM
Gotești PSRM
Haragîș PDM
Lărguța PDM
Lingura ACUM
Pleșeni ACUM
Plopi PSRM
Porumbești ACUM
Sadîc PSRM
Stoianovca PSRM
Șamalia ACUM
Tartaul ACUM
Toceni PPȘ
Țiganca ACUM
Vișniovca CIS-au născut în raionul Cantemir

Sergiu Mocanu