Sergiu Mocanu

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Sergiu Mocanu este politician din Republica Moldova, președinte al Mișcării Populare Antimafie. A fost deputat în două legislaturi parlamentare – a XIII-a și a XIV-a, iar ulterior a deținut funcția de consilier cu misiuni speciale a Președintelui Vladimir Voronin. A participat în 1992 la luptele pentru apărarea independenței Republicii Moldova. A fost fondator, membru și afiliat al mai multor partide politice, conexiunile sale politice fiind variate. Se identifică drept unionist, adept al unirii Republicii Moldova promotor al ideii transformării Republicii Moldova în Republica Unirii.

Sergiu Mocanu

Sergiu Mocanu

Născut 6 iunie 1961 (62 de ani)
s. Ciobalaccia, r-nul Cantemir
Afiliere politică Mișcarea Populară Antimafie (din 6 martie 2011)
Studii Universitatea Pedagogică din Tiraspol (astăzi Universitatea de Stat din Transnistria)
Profesie Profesor
Stare civilă Căsătorit cu Nadejda Mocanu. Are doi fii (Adrian și Roman).

Cariera politică a lui Sergiu Mocanu a cunoscut câteva etape distincte. Și-a început activitatea în 1992, fiind printre fondatorii Mișcării Voluntarilor din Republica Moldova (MVRM). A participat la alegerile parlamentare din 27 februarie 1994, devenind deputat pe lista de candidați ale blocului electoral Alianța Frontului Popular Creștin Democrat, în cadrul căruia a reprezentat MVRM. În iunie 1996, când MVRM și-a sistat activitatea, Sergiu Mocanu devenise membru al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), fiind și redactor al organului de presă al PPCD – “Țara”. La alegerile parlamentare din 22 martie 1998 a fost ales deputat pentru a doua oară, de această dată pe lista de candidați ale blocului electoral Convenția Democrată din Moldova, reprezentând PPCD.

După excluderea din PPCD, în noiembrie 1998, Sergiu Mocanu a aderat la Partidul Renașterii și Concilierii din Moldova (PRCM), formațiune constituită în 2005 de un grup de deputați și membri marcanți ai partidului de guvernământ – Partidul Democrat Agrar din Moldova (PDAM), avându-l în frunte pe ex-Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. În martie 2002, după fuzionarea PRCM cu Uniunea Social-Liberală “Forța Moldovei” și Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat, Sergiu Mocanu a devenit membru al Partidului Liberal (PL). O jumătate de an mai târziu, la 27 octombrie 2002, Sergiu Mocanu a participat la un scrutin general printre membrii PL, avându-l drept contracandidat la funcția de președinte al formațiunii pe Veaceslav Untilă. Ultimul l-a învins pe Sergiu Mocanu, avânt avantajul participări la parlamentarele din 25 februarie 2001 sub lozinca “Jos Mafia”, în calitate de cap de listă al Mișcării pentru Ordine și Dreptate.

După fuzionarea PL cu Alianța Social-Democrată din Moldova (ASDM) și Alianța Independenților din Republica Moldova (AIRM) în vederea constituirii, la 19 iulie 2003, a Alianței Moldova Noastră (AMN), Sergiu Mocanu s-a angajat pe o nouă pistă în cariera sa politică, fiind în perioada februarie 2004 – iulie 2007 consilier prezidențial cu misiuni speciale ale lui Vladimir Voronin, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În declarațiile sale publice Sergiu Mocanu a menționat că, de fapt, misiunea sa specială a fost să nu permită eventuale derapaje împotriva României din partea guvernării comuniste de la Chișinău, care ar fi împiedicat aderarea României la comunitatea euro-atlantică. În acest context, este de remarcat că, într-adevăr, în perioada iulie 2006 – decembrie 2007 relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România s-au răcit brusc după un șir de acuzații extrem de dure ale Președintelui Voronin la adresa Românei, care au culminat cu expulzarea la 12 decembrie 2007 a doi diplomați romani pentru activități incompatibile cu statutul de diplomat. Ținând cont de cele întâmplate este de remarcat că parcursul euro-atlantic al României nu a putut fi prejudiciat, aceasta devenind parte a familiei europene la 1 ianuarie 2007, așa cum fusese stabilit la summit-ul UE de la Salonic din 2003 și confirmat la summit-ul de la Bruxelles în 2004.

După părăsirea instituției prezidențiale în iulie 2007, Sergiu Mocanu a devenit fondator al Mișcării “Acțiunea Populară” (MAP). La congresul de constituire al formațiunii, din 22 decembrie 2007, tinerii au constituit majoritatea absolută, fiind aleși în organele de conducere ale formațiunii. Miza pe tineret a fost exprimată în formula – “toate formațiunile au aripi tinere și numai MAP va avea o aripă a pensionarilor”. Scopul strategic enunțat de MAP a fost “decuparea problemei Transnistriei de problema integrării europene a Republicii Moldova și recuperarea ei ulterioare din perspectiva obținerii statutului de stat membru al UE”. Cu o zi înaintea congresului de constituire MAP fusese adoptată noi Lege cu privind partidele politice, care unifica toate formațiunile și mișcările social-politice într-o singură categorie – partide. Acest fapt a împiedicat înregistrarea MAP.

Sergiu Mocanu a fost reținut după evenimentele violente post-electorale din 7–8 aprilie 2009, fiind ținut în arestat timp de aproximativ 4 luni de zile pentru participarea la acțiuni de protest. El și-a exprimat convingerea că cele întâmplate au reprezentat un act de răzbunare a guvernării lui Vladimir Voronin împotriva activității sale publice. A revenit pe scena politică în 2010 pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, înregimentându-se pe platforma politică a Partidului pentru Neam și Țară (PpNȚ), a cărei cap de listă a fost în alegeri. Sub lozinca “Împreună cu Sergiu Mocanu și Partidul pentru Neam și Țară, împotriva mafiei!” a reușit să acumuleze 0.28% din voturile valabile ale alegătorilor.

Peste o jumătate de an după alegerile parlamentare din 2010, Sergiu Mocanu a devenit fondator al Mișcării Populare Antimafie (MPA), fiind ales președinte al formațiunii. La congresul al II-lea al MPA, din 27 august 2013, Sergiu Mocanu a fost reales președinte al formațiunii, propunându-și edificare celei de a II-a Republici în Moldova, prin transformarea cardinală a societății și statului. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a fost cap de lisă a MPA, participând cu lozinca – Nici o obligațiune în afara interesului public! Demascând statul capturat, formațiunea a acumulând 1.74% din voturi. La ultimul congres al formațiunii, din 2 septembrie 2018, Sergiu Mocanu a fost reales în funcția de președinte al formațiunii după ce a propus redefinirea proiectului celei de a II-a Republici în Republica Unirii, urmând să fie elaborată o Foaie de parcurs în vederea realizării unirii Republicii Moldova cu România. La sfârșitul întrunirii pentru lansarea proiectului – Republica Unirii, Sergiu Mocanu a făcut un bilanț al activității MPA: “Noi Mișcarea Populară Antimafie am trăit cea mai mare dezamăgire, atunci când am fost învinși de mafie, chiar am fost învinși de și noi asta am recunoscut-o. Am fost învinși pentru că într-o campanie electorală în care noi ne-am antrenat să luptăm cu ei, eu au folosit atâția bani încât noi am acumulat atâtea datorii încât după asta n-am mai știut ce să facem, pur și simplu. Dar am rezistat”!