Raionul Hîncești

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Hîncești este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. Alcătuit din 63 de localități cu o populație totală de 112,5 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional și președintele raionului, Iurie Levinschi, promovat de Partidul Democrat din Moldova. Reședința raionului este municipiul Hîncești, condus de primarul Alexandru Botnari, afiliat de asemenea Partidului Democrat.

Raionul Hîncești

Raionul Hîncești, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona centrală a țării, învecinat cu alte cinci raioane. În componența sa intră 39 de primării, care reprezintă 63 de localități cu o populație de 112 544 locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent rurală: doar 13,3% din populație locuiește în singurul centru urban din raion, care este și reședința acestuia, municipiul Hîncești. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației raionului sunt moldoveni/ români (94,1%), succedați de ucraineni (4,1%), ruși (1,1%) și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului este Consiliul raional Hîncești, compus din 35 de aleși raionali, care la momentul constituirii, după alegerile locale generale din 2019, reprezentau cinci formațiuni politice și trei candidați independenți: Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul “Șor”.

Raionul Hîncești

Raionul Hîncești (până în 1990[3] – Cotovschi) a fost parte a organizării administrativ-teritoriale a republicii și înainte de proclamarea independenței Republicii Moldova, în 1991. După adoptarea Constituției, prin Legea privind organizarea administrativ-teritorială din 1994, raionul Hîncești a devenit unul din cele 40 de raioane nou-create, cu 59 de localități în structură. După reforma din 1998, în urma căreia raioanele au fost integrate în niște structuri mai mari – județe, localitățile raionului Hîncești au fost incluse în județul Lăpușna. Cea de-a două reformă administrativ-teritorială din 2001, în vigoare până în prezent, care a desființat județele și a reintrodus vechea împărțire sovietică, a avut ca efect crearea a 32 de raioane, Hîncești fiind unul dintre acestea.

Situat în regiunea de dezvoltare Centru, raionul Hîncești se învecinează cu alte cinci raioane (Nisporeni, Strășeni, Ialoveni, Cimișlia și Leova). Limitele teritoriale ale acestuia au hotar comun cu granița de stat a Republicii Moldova cu România, pe un segment de-a lungul râului Prut. Din punct de vedere administrativ, raionul este alcătuit din 39 de unități de nivelul I (un municipiu, comune și sate), care reprezintă 63 de localități. Cu o populație de 112 544 de locuitori și o suprafață de 1 472,1 km2, raionul Hîncești se situează sub media pe țară la indicatorul densitate a populației (76 de persoane pe km2).

Raionul este administrat de Consiliul raional și de președintele raionului, care reprezintă autoritățile publice locale de nivelul II, și de 39 de consilii locale și, respectiv, primari, care formează împreună autoritățile publice locale de nivelul I. După alegerile locale generale din 2019, majoritatea funcțiilor din administrația publică locală au fost ocupate de candidații Partidului Democrat din Moldova, Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS” și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Lista localităților din raionul Hîncești

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[4], raionul Hîncești este alcătuit din 63 de localități, împărțite în 39 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • un municipiu;
 • 17 comune cu 41 de sate în componență;
 • 21 de sate care nu aparțin vreunei comune.
municipiul Hîncești
satul Bălceana
comuna Bobeica
satul Boghiceni
comuna Bozieni
satul Bujor
satul Buțeni
satul Caracui
satul Călmățui
comuna Cărpineni
satul Cățeleni
satul Cioara
satul Ciuciuleni
comuna Cotul Morii
comuna Crasnoarmeiscoe
satul Dancu
comuna Drăgușenii Noi
satul Fîrlădeni
satul Fundul Galbenei
comuna Ivanovca
comuna Lăpușna
comuna Leușeni
satul Logănești
comuna Mereșeni
comuna Mingir
comuna Mirești
satul Negrea
satul Nemțeni
satul Obileni
comuna Onești
comuna Pașcani
satul Pervomaiscoe
comuna Pogănești
comuna Sărata-Galbenă
comuna Secăreni
satul Sofia
satul Stolniceni
satul Șipoteni
satul Voinescu

În urma modificărilor operate în 2003, satul Sărăteni a fost exclus din componența comunei Ivanovca și integrat în comuna Cotul Morii.

Administrația raionului

Raionul Hîncești este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[5] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 39 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Hîncești, format din 35 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului[6].

Consiliul raional Hîncești

Iurie Levinschi, președintele raionului Hîncești

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Hîncești. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Hîncești au fost aleși 35 de consilieri, care reprezintă cinci formațiuni politice, și trei candidați independenți. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 5 noiembrie 2019 de Judecătoria Hîncești (sediul Ialoveni), iar activitatea Consiliului a demarat la 11 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 19 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Iurie Levinschi, în funcția de președinte al raionului Hîncești[7]. Pe lângă fracțiunea democraților, pentru candidatura lui Iurie Levinschi au mai votat consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului “Șor” și trei candidați independenți. În total, candidatul PDM a acumulat voturile a 23 de consilieri.

PDM

 1. Vladimir Brînză
 2. Liliana Buza
 3. Igor Eremia
 4. Vasile Gajiu
 5. Lucica Guștiuc
 6. Iurie Levinschi
 7. Anatolie Loghin
 8. Ion Mereuță
 9. Vasile Moraru
 10. Nicolae Șterbeț
 11. Valentina Tonu

PSRM

 1. Pavel Barbos
 2. Olesea Brînză
 3. Vasile Secu
 4. Andrei Șendrea
 5. Natalia Tanurcova
 6. Grigore Țurcan
 7. Ion Ududovici

PLDM

 1. Nicolae Brînză

PPȘ

 1. Valeriu Colesnic

CI

 1. Alexandru Botnari
 2. Vasile Colța
 3. Mihail Usatîi
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 12
Partidul Democrat din Moldova 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 7
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1
Partidul “Șor” 1
Candidați independenți 3

Lista consilierilor aleși, validată la 5 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Valeriu Bobrov


Ecaterina Braga-Cazacu


Petru Căpățînă


Mihail Florea


Rodica Gospodinov


Constantin Grădiceanu


Valentina Manic


Efim Moraru


Sergiu Olișevschi


Ion Podoleanu


Lilia Tănase


Vladimir Tronciu

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Vladimir Brînză


Igor Eremia


Vasile Gajiu


Lucica Guștiuc


Elizaveta Iacub

Liliana Buza


Anatolie Loghin


Ion Mereuță


Vasile Moraru


Raisa Scai

Iurie Levinschi


Nicolae Șterbeț


Nicolae Tașca

Valentina Tonu

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Radu Bordeianu

Olesea Brînză


Olga Catană

Pavel Barbos


Vasile Secu


Andrei Șendrea


Natalia Tanurcova


Grigore Țurcan


Ion Ududovici

PLDM

Nicolae Brînză

PPȘ

Victor Terente

Valeriu Colesnic

Candidați independenți

Alexandru Botnari


Vasile Colța


Mihail Usatîi

Consilii locale și primari

Cele 63 de localități ale raionului Hîncești, inclusiv municipiul-reședință Hîncești, sunt administrate de 39 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Democrat din Moldova 176 20
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 163 9
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 92 6
Partidul Liberal Democrat din Moldova 16 1
Partidul Național Liberal 6 0
Partidul Liberal 5 0
Uniunea Salvați Basarabia 3 0
Partidul “Șor” 2 0
Partidul Popular Românesc 1 0
Candidați independenți 9 3

Din 39 de consilii municipale, comunale și sătești, în 25 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Democrat din Moldova deține majoritatea în 14 consilii locale, Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” – în opt, iar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – în trei consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Hîncești PDM
Bălceana ACUM
Bobeica PDM
Boghiceni ACUM
Bozieni PDM
Bujor PSRM
Buțeni CI
Caracui PDM
Călmățui PDM
Cărpineni CI
Cățeleni PDM
Cioara ACUM
Ciuciuleni ACUM
Cotul Morii PSRM
Crasnoarmeiscoe PDM
Dancu PDM
Drăgușenii Noi PDM
Fîrlădeni PSRM
Fundul Galbenei ACUM
Ivanovca PDM
Lăpușna PLDM
Leușeni CI
Logănești ACUM
Mereșeni PDM
Mingir ACUM
Mirești PDM
Negrea PDM
Nemțeni PSRM
Obileni PDM
Onești PSRM
Pașcani PSRM
Pervomaiscoe PDM
Pogănești PDM
Sărata-Galbenă PDM
Secăreni PDM
Sofia PDM
Stolniceni ACUM
Șipoteni ACUM
Voinescu PDM

Circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești la alegerile parlamentare noi din 2020

Primăria Primar Afilierea
Hîncești PDM
Bălceana ACUM
Bobeica PDM
Boghiceni ACUM
Bujor PSRM
Cățeleni PDM
Ciuciuleni ACUM
Cotul Morii PSRM
Crasnoarmeiscoe PDM
Drăgușenii Noi PDM
Fundul Galbenei ACUM
Ivanovca PDM
Lăpușna PLDM
Logănești ACUM
Mereșeni PDM
Mirești PDM
Nemțeni PSRM
Obileni PDM
Onești PSRM
Pașcani PSRM
Pervomaiscoe PDM
Secăreni PDM
Sofia PDM
Stolniceni ACUM
Șipoteni ACUM

Rezultatele alegerilor

Consiliu raional

Alte de
stânga
Alte de
dreapta
Formațiunea 2003 2007 2011 2015 2019
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 12
Partidul Democrat din Moldova 7 4 10 10 11

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

3 7
Candidați independenți 1 1 0 0 3
Partidul Liberal Democrat din Moldova 14 13 1

Mișcarea social-politică “Ravnopravie”

Mișcarea social-politică Republicană “Ravnopravie”

1

Partidul Reformei

0 4 3 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 16 16 7 3
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” 2

Partidul Nostru

Partidul Popular Republican

Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova

1
Partidul Național Liberal 1 0

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

3 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 6
Partidul Popular Creștin Democrat 2 3
Partidul Democrației Sociale din Moldova (2006–2007) 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 9
Total 35 35 35 35 35

Consilii locale

Alte de
dreapta
Alte de
stânga
Formațiunea 2003 2007 2011 2015 2019
Partidul Democrat din Moldova 106 70 141 146 176
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 163

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

38 92
Partidul Liberal Democrat din Moldova 182 183 16
Candidați independenți 13 16 10 11 9
Partidul Național Liberal 20 1 1 6

Partidul Reformei

0 57 30 5

Mișcarea Acțiunea Europeană

3

Mișcarea social-politică “Ravnopravie”

Mișcarea social-politică Republicană “Ravnopravie”

2

Partidul Popular Românesc

Partidul Liberal Reformator

1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 217 226 78 37 0
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” 23

Partidul Nostru

Partidul Popular Republican

Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova

8
Partidul Popular Creștin Democrat 23 39 3 0

Partidul Verde Ecologist

Partidul Ecologist “Alianța Verde” din Moldova

1 0

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

31 5

Partidul “Pentru Neam și Țară”

Mișcarea social-politică “Pentru Neam și Țară”

2

Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova

1 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 66
Partidul Democrației Sociale din Moldova (2006–2007) 8
Partidul Social-Liberal (2001–2008) 3
Partidul Conservator 1
Blocul electoral “Patria-Родина – Равноправие” 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 122
Blocul electoral “PSD-PSL” 8

Partidul Agrar din Moldova

Partidul Democrat Agrar din Moldova

1
Total 490 483 479 477 473

Primari

Alte de
dreapta
Alte de
stânga
Formațiunea 2003 + 2007 + 2011 + 2015 + 2019 +
Partidul Democrat din Moldova 7 4 15 15 3 20
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 9

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

1 6
Candidați independenți 11 3 0 3 3
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1 14 17 1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 11 1 17 2 2 0

Partidul Reformei

6 1 0
Partidul Național Liberal 1 0
Partidul Popular Creștin Democrat 0 5 1

Partidul “Pentru Neam și Țară”

Mișcarea social-politică “Pentru Neam și Țară”

1

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

2 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 6 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 10
Total 39 1 38 2 39 39 3 39S-au născut în raionul Hîncești

Petru Corduneanu  Chiril Gaburici  Silvia Radu  Vasilii Șova  Igor Vremea