Raionul Glodeni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Glodeni

Lista localităților din raionul Glodeni

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[1], raionul Glodeni este constituit din 35 de localități, împărțite în 19 unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu o localitate în componență;
  • 6 comune cu 21 de sate în componență;
  • 12 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Glodeni
comuna Balatina
satul Cajba
comuna Camenca
satul Ciuciulea
satul Cobani
comuna Cuhnești
comuna Danu
satul Dușmani
satul Fundurii Noi
satul Fundurii Vechi
satul Hîjdieni
comuna Iabloana
satul Limbenii Noi
satul Limbenii Vechi
satul Petrunea
satul Sturzovca
satul Ustia
comuna Viișoara

Administrația raionului

Raionul Glodeni este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[2] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 19 primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Glodeni, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Glodeni

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Glodeni. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Glodeni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șapte formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Democrat din Moldova 10
Partidul Nostru 7
Partidul Liberal Democrat din Moldova 5
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 5
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 3
Partidul Liberal 2
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 1

Consilii locale și primari

Cele 35 de localități ale raionului Glodeni, inclusiv orașul-reședință Glodeni, sunt administrate de 19 consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PN
PDM
PDM
PL  PUN
PLDM  PPEM ACUM
PDM
PDM
PDM
PLDM  ACUM
PDM
PDM
PDM
PSRM
PLDM
PLDM
PDM
PN  PSRM
PDM
PDMS-au născut în raionul Glodeni

Ion Leucă