Raionul Ocnița

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Ocnița

Lista localităților din raionul Ocnița

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[1], raionul Ocnița este constituit din 33 de localități, împărțite în 21 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 3 orașe;
  • 10 comune cu 22 de sate în componență;
  • 8 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Ocnița
orașul Frunză
orașul Otaci
comuna Bîrlădeni
satul Bîrnova
comuna Calarașovca
satul Clocușna
comuna Corestăuți
comuna Dîngeni
satul Gîrbova
comuna Grinăuți-Moldova
satul Hădărăuți
comuna Lencăuți
comuna Lipnic
satul Mereșeuca
comuna Mihălășeni
satul Naslavcea
comuna Ocnița
satul Sauca
satul Unguri
comuna Vălcineț

Administrația raionului

Raionul Ocnița este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[2] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 21 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Ocnița, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Ocnița

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Ocnița. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Ocnița au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau cinci formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 9
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 8
Partidul Nostru 6
Partidul Democrat din Moldova 5
Partidul Liberal Democrat din Moldova 5

Consilii locale și primari

Cele 33 de localități ale raionului Ocnița, inclusiv orașul-reședință Ocnița, sunt administrate de 21 de consilii locale (orășenești, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PSRM
 ✓ PDM  PSRM
 ✓ PDM  PCRM
PSRM
PCRM  PSRM
PCRM
 ✓ PLDM  PDM CI
CI  PSRM
 ✓ PSRM  ACUM
 ✓ PLDM  PDM ACUM
PSRM
 ✓ PLDM  PDM
PCRM
 ✓ PDM  ACUM
 ✓ PDM  CI
 ✓ PDM
 ✓ PDM
PCRM  PSRM
 ✓ PDM  PSRM
PSRM
PSRMS-au născut în raionul Ocnița

Violeta Ivanov