Raionul Călărași

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Călărași este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. Alcătuit din 44 de localități cu o populație totală de 71,1 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Ștefan Bolea, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Reședința raionului este orașul Călărași, condus de primarul Ion Olari, reprezentantul Blocului “ACUM”.

Raionul Călărași

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Călărași reprezintă circumscripția electorală raională nr. 9. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 28 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Călărași, respectiv, 28 de primari și 320 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu patru.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PL PDM
PLDM ACUM
PSRM PSRM
PDM PSRM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PDM PUN
PSRM PSRM
PLDM ACUM
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM PDM
PL USB
PLDM ACUM
PL PL
PLDM ACUM
CI CI
PDM PDM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PPEM PUN
PSRM PSRM

Raionul Călărași

Lista localităților din raionul Călărași

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Călărași este constituit din 44 de localități, împărțite în 28 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu o localitate în componență;
  • 10 comune cu 25 de sate în componență;
  • 17 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Călărași
comuna Bahmut
satul Bravicea
comuna Buda
satul Căbăiești
comuna Dereneu
satul Frumoasa
satul Hirova
comuna Hîrjauca
satul Hoginești
satul Horodiște
satul Meleșeni
satul Nișcani
comuna Onișcani
satul Păulești
satul Peticeni
satul Pitușca
satul Pîrjolteni
comuna Răciula
satul Rădeni
satul Sadova
comuna Săseni
comuna Sipoteni
satul Temeleuți
comuna Tuzara
comuna Țibirica
satul Vălcineț
satul Vărzăreștii Noi

Modificări în componența raionului Călărași

20 martie 2003
comuna Vărzăreștii Noi Rassvet orașul Bucovăț, r-nul Strășeni
16 mai 2008
Schinoasa comuna Țibirica

Administrația raionului

Raionul Călărași este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 28 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Călărași, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Călărași

Ștefan Bolea, președintele raionului Călărași

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Călărași. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Călărași au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă șapte formațiuni politice, și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 5 noiembrie 2019 de Judecătoria Strășeni (sediul Călărași), iar activitatea Consiliului a demarat la 13 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 29 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)[4], Ștefan Bolea, în funcția de președinte al raionului Călărași. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Ștefan Bolea au mai votat consilierii Partidului Democrat din Moldova, Partidului “Șor” și independentul Ștefan Deleanu. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 17 consilieri.

Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 9
Partidul Democrat din Moldova 6
Partidul “Șor” 2
Partidul Liberal Democrat din Moldova 2
Partidul Unității Naționale 1
Uniunea Salvați Basarabia 1
Candidați independenți 1

Lista consilierilor aleși, validată la 5 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Aurel Abajeru

Vladimir Susarenco


Leon Arapan


Vasile Carp


Petru Clim


Dumitru Coadă


Dumitru Gavriliță


Viorica Machidon


Valentina Nour


Elena Oaserele


Petru Puțuntică


Angela Vodă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Petru Aghenie


Valentina Balaban


Tatiana Baxanean


Vasile Bragoi


Pavel Gadjim


Ion Levineț

Ștefan Bolea


Gheorghe Stratan


Andrei Stratulat


Maria Tetelea

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Vasile Aghenie

Elena Oaserele-Gonța


Ion Botnaru

Vasile Timofte


Valeriu Dodon

Mihail Croitoru

Vasile Rața


Vasile Drăniceru


Elena Rotaru

Iulia Lozinschi

Dumitru Bob


Gheorghe Stratan

Mihail Diacon

Vitalie Triboi

Sergiu Artene

PPȘ

Valerii Pînzari


Olga Vlasenco

PLDM

Iulian David


Grigore Stratan

PUN

Ilie Rău

USB

Petru Cosoi

Candidați independenți

Ștefan Deleanu

Consilii locale și primari

Cele 44 de localități ale raionului Călărași, inclusiv orașul-reședință Călărași, sunt administrate de 28 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 105 9
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 92 8
Partidul Democrat din Moldova 69 8
Partidul “Șor” 13 0
Partidul Unității Naționale 12 0
Uniunea Salvați Basarabia 10 1
Partidul Liberal Democrat din Moldova 10 0
Partidul Liberal 2 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1 0
Candidați independenți 6 2

Din 28 de consilii orășenești, comunale și sătești, în 14 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” dețin majoritatea în câte cinci consilii locale, iar Partidul Democrat din Moldova – în patru consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Călărași ACUM
Bahmut PDM
Bravicea ACUM
Buda PSRM
Căbăiești PSRM
Dereneu PSRM
Frumoasa PDM
Hirova PDM
Hîrjauca PSRM
Hoginești ACUM
Horodiște ACUM
Meleșeni PDM
Nișcani PDM
Onișcani PDM
Păulești USB
Peticeni ACUM
Pitușca PSRM
Pîrjolteni ACUM
Răciula ACUM
Rădeni PSRM
Sadova CI
Săseni PDM
Sipoteni PDM
Temeleuți CI
Tuzara ACUM
Țibirica PSRM
Vălcineț ACUM
Vărzăreștii Noi PSRMS-au născut în raionul Călărași

Nicolae Ciubuc  Ion Chicu  Igor Dodon  Corneliu Furculiță  Vlad Plahotniuc