Alegeri parlamentare noi

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Alegerile parlamentare noi se convoacă pentru suplinirea vacanței funcțiilor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acest tip de alegeri a fost introdus în 2017 atunci când a fost instituit sistemul electoral mixt pentru alegerile Parlamentului. Conform prevederilor legale, vacanța funcțiilor deputaților aleși în circumscripția națională se suplinește în baza listei candidaților supleanți, iar a celor aleși în circumscripțiile uninominale – prin intermediul organizării alegerilor noi în circumscripțiile respective, în caz de necesitate procedându-se astfel până la expirarea mandatului Parlamentului de legislatura a X-a.

Primele și unicele alegeri parlamentare organizate după sistemul electoral mixt au avut loc la 24 februarie 2019. Ideea modificării sistemului electoral în 2017[1] a avut susținea deputaților Partidului Democrat din Moldova, a cărui lider, Vlad Plahotniuc, a lansat această inițiativă încă în 2013, și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În urma alegerilor, 50 de deputați au fost votați proporțional și 51 prin vot majoritar, în circumscripții uninominale.

Schimbarea puterii în iunie 2019 a determinat revenirea la sistemul electoral proporțional, inițiativă susținută din nou de PSRM dar și de Blocul “ACUM”, ca parte componentă a coaliției temporare. Chestiunea vacanției funcțiilor de deputat în circumscripțiile uninominale a fost rezolvată de Legea nr. 113[2], prin care sistemul electoral mixt pentru alegerea Parlamentului a fost înlocuit cu cel proporțional. Legea a stabilit că în cazul în care mandatul deputatului ales în una din cele 51 de circumscripții uninominale se declară vacant cu cel puțin 180 de zile până la expirarea mandatului Parlamentului de legislatura a X-a, se organizează alegeri parlamentare noi, în conformitate cu legislația în vigoare la momentul desfășurării alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie 2019.

Deși alegerile noi în circumscripțiile uninominale se desfășoară în aceleași cadru legal ca și alegerile ordinare din februarie 2019, au intervenit totuși anumite schimbări. A fost anulată obligativitatea prezentării certificatelor de integritate și interzisă agitația electorală în ziua alegerilor și celei precedente. Reglementările respective au fost aplicate la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale nr. 17, 33, 48 și 50, care au avut loc la 20 octombrie 2019, odată cu alegerile locale generale. Alegerile noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, din 15 martie 2020, s-au desfășurat în aceleași condiții.

Alegerile parlamentare noi

17, Nisporeni Ghenadie Verdeș PDM
33, Chișinău Vasile Năstase ACUM
48, Stânga Nistrului Vitalii Evtodiev PSRM
Galina Sajin ACUM
38, Hîncești Ștefan Gațcan PSRM
Ghenadie Verdeș
Vasile Năstase
Vitalii Evtodiev
Galina Sajin
Ștefan Gațcan