Andrei Năstase

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Andrei Năstase este avocat și președinte al Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA).

Andrei Năstase

Andrei Năstase

Născut 6 august 1975 (48 de ani)
s. Mîndrești, r-nul Telenești
Funcţie actuală Consilier în Consiliul municipal Chișinău (din 2 noiembrie 2019)
Afiliere politică Platforma Demnitate și Adevăr (din 13 decembrie 2015)
Studii Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România
Profesie Jurist
Stare civilă Căsătorit cu Angela Năstase din 1999. Are trei copii.

Activitatea publică și-a început-o în calitate de fondator și lider al Platformei Civice “Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu. A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Biografie

Studii

Între 1992–1993 a făcut studii la facultatea Istorie și Geografie a Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în perioada 1993–1997 a studiat dreptul la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Activitatea profesională

Și-a început cariera în 1997, drept ajutor al procurorului, în cadrul Procuraturii de Transport din Chișinău, funcție pe care a exercitat-o până în anul 2000. În următorii doi ani a exercitat funcția de vicedirector al companiei “Air Moldova”. Totodată, din 1997 până în 2002, a predat dreptul constituțional la catedra management artistic a facultății teatru, film și dans din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Timp de trei ani, între 1999–2002, Andrei Năstase a fost și șef al Catedrei respective. În 2002, a acces în funcția de avocat și și-a deschis propriul cabinet de avocatură, “Andrei Năstase”, care activează și în prezent.

Activitatea politică

Andrei Năstase a fost ales președinte al Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA) la Congresul formațiunii din 13 decembrie 2015. Alegerea în funcția respectivă a fost precedată de operarea modificărilor la programul și statutul Partidului Forța Poporului (PFP), inclusiv referitor la redenumirea formațiunii în PPPDA.

Activitatea partinică a lui Andrei Năstase a fost precedată de cea civică, în calitate de inițiator și fondator al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA). În calitate de lider al DA a preluat, în aprilie 2015, ștafeta protestatară de la două mișcări de tineret, care au acceptat să se asocieze cu DA, după ce potențialul protestatar împotriva devalizării sistemului bancar s-a diminuat ca urmare a îndeplinirii de către guvernanți a unora dintre cerințele din rezoluțiile manifestanților:

  • publicarea la 4 mai 2015 a Raportului Kroll ;
  • elucidarea cauzelor și mecanismelor fraudei bancare în cadrul audierilor parlamentare din 7 mai 2015 cu participarea conducătorilor Procuraturii Generale, Băncii Naționale, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție;
  • demisia Guvernului Gaburici, la 12 iunie 2018, după ce Chiril Gaburici ceruse demisia guvernatorului Băncii Naționale, Procurorului General și conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Andrei Năstase a solicitat, în iulie 2015, întrunirea a 12 partide politice extra-parlamentare cu viziuni pro-europene în vederea re-consolidării mișcării protestatare. Această decizie a fost luată într-un context de disipare a mișcării protestatare:

  • acceptul Partidului Liberal (PL), singura formațiune parlamentară susținătoare a mișcării protestatare, de a face parte din noua majoritate parlamentară, alături de PDM și deputații transfugi din PCRM și PLDM;
  • determinarea organizațiilor unioniste de a direcționa mișcarea protestatară spre promovarea idealului unirii Republicii Moldova cu România, convocând Marea Adunare Națională din 5 iulie 2015 ;
  • încercarea forțelor politice pro-rusești (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Nostru (PN)) de a prelua ștafeta protestelor și a o direcționa pe un făgaș politic convenient.

În circumstanțele menționate, Andrei Năstase a acceptat, la 13 decembrie 2015, oferta de preluare a conducerii unuia dintre partidele participante la consultările din iulie 2015. În acest mod, activitatea partinică i-a permis promovarea inițiativelor sale într-un context politic reformat completamente de șirul de evenimente menționate, dar mai ales de manifestarea efectelor publicării raportului Kroll, modului de investigare de către autorități a devalizării sistemului bancar și politizarea unei branșe a mișcării protestatare de către PSRM.

Atitudini și inițiative de rezonanță

Andrei Năstase a promovat inițiativa privind schimbarea Constituției în sensul alegerii directe a șefului statului de către popor, fiind printre inițiatorii unui referendum constituțional în acest sens. Referendumul însă nu a putut fi desfășurat din cauza unor neconcordanțe de ordin legislativ. S-a avut în vedere perspectiva trecerii instituțiilor anticorupție ale statului sub patronajul unui președinte ales direct.

În calitate de lider PPPDA, Andrei Năstase s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din octombrie-noiembrie 2016. A decis însă să-și retragă candidatura în favoarea liderului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cu scopul de a consolida forțele politice pro-europene și anti-oligarhice. Gestul lui și-a găsit reciprocitatea în suportul obținut din partea liderului PAS la alegerile locale noi pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, din mai-iunie 2018. Năstase a câștigat mandatul de primar, dar alegerile au fost invalidate pe motiv că acesta, contrar prevederilor Codului Electoral, ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Aceste circumstanțe l-au poziționat pe Andrei Năstase printre liderii opoziției, care au fondat Mișcarea de Rezistență ACUM.

Avere și interese

Andrei Năstase, locuiește într-un imobil din orașul Codru, din componența municipiului Chișinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei și are o suprafață de 156 m.p. , fiind dată în exploatare în 2014.

De asemenea, acesta este co-proprietarul a patru case și șase construcții accesorii și anexe. Acestea reprezintă casa părintească din Mândrești, care i-a fost lăsată moștenire împreună cu anexele sale și cota-parte din casa părinților soției sale, din com. Bubuieci, mun. Chișinău.

Andrei Năstase conduce un automobil de model Nissan Maxima, fabricat în 2004, valoarea declarată a căruia este de 10 mii de euro.

Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017 și 2018, depuse de Andrei Năstase la CEC în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, acesta nu a avut vreun venit în ultimii doi ani, iar contribuție financiară în bugetul familiei constituie salariul soției sale de la o companie germană – aproape 68 de mii de euro. Totodată, familia Năstase a avut venituri de 14 mii de euro sub formă de indemnizații pentru copiii minori, care locuiesc în Germania, și 35 de mii de euro obținuți în urma vânzării unui automobil de model Mercedes S350.