Municipiul Bălți

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Municipiul Bălți este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Alcătuit din trei localități cu o populație totală de 127,2 mii de locuitori, municipiul Bălți este administrat de Consiliul municipal, compus din 35 de consilieri, și primarul Renato Usatîi, președinte al Partidului Nostru.

Municipiul Bălți

Municipiul Bălți, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona de nord a țării, învecinat cu patru raioane. În componența sa intră 3 localități cu o populație de 127 192 de locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent urbană: doar 3,7% din populație locuiește în mediul rural. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației municipiului sunt moldoveni/ români (63,4%), succedați de ucraineni (18,5%), ruși (16%) și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a municipiului este Consiliul municipal Bălți, format din 35 de consilieri. După alegerile locale generale din 2015, șapte formațiuni politice au obținut reprezentare în instituția supremă a municipalității: Partidul Nostru (PN), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” (PPEM), Partidul Liberal (PL) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În perioada 2015–2018, în Consiliul municipal a existat o majoritate stabilă, formată din 22 de consilieri, aleși pe listele Partidului Nostru. În 2018 aproape jumătate din consilierii PN au părăsit formațiunea, creând, alături de câțiva consilieri afiliați PCRM și PDM, fracțiunea “Pentru dezvoltarea Bălțului”.

Postul de primar al municipiului Bălți a fost câștigat în 2015 de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care spre sfârșitul anului 2016 părăsește țara, invocând presiuni din partea guvernării. Prin urmare, funcția de primar interimar a fost exercitată succesiv de trei persoane – Igor Șeremet, Leonid Babii și Nicolai Grigorișin. Pentru că în februarie 2018 Renato Usatîi și-a anunțat demisia, au fost organizate alegeri locale noi, câștigate la fel de candidatul PN, Nicolai Grigorișin.

La scrutinul local general din octombrie 2019, locuitorii municipiului Bălți vor alege primarul și 35 de consilieri municipali. De asemenea, cetățenii sunt chemați la urne pentru a vota 2 primari și 22 de consilieri locali din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I.

Municipiul Bălți

Lista localităților din municipiul Bălți

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[3], municipiul Bălți este constituit din trei localități. Din punct de vedere administrativ, municipiul este compus din orașul Bălți și 2 unități administrativ-teritoriale de nivelul I.

satul Elizaveta
satul Sadovoe

Administrația municipiului

Consiliul municipal Bălți

Lista consilierilor municipali

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul municipal Bălți au fost aleși 35 de consilieri, care reprezentau cinci formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Nostru 23
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 7
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” 3
Partidul Unității Naționale 1
Partidul “Șor” 1

Lista consilierilor aleși a fost confirmată prin hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul central) la 1 noiembrie 2019.

Partidul Nostru (PN)

Igor Basistîi


Stanislav Belousov


Igor Bînzari


Olga Bondari


Maxim Calmîcov


Eduard Cimili


Svetlana Colenciuc


Nicolai Cornieț


Olga Cornieț


Cristina Craevscaia


Lucia Dioneac


Elena Grițco


Nicolai Grigorișin


Ala Lăteanu


Marcel Lefter


Marina Levcenco


Daniela Motruc


Marina Negară


Svetlana Oserbaeva


Ivan Osoianu


Raisa Popenco


Boris Tuceac


Renato Usatîi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Veaceslav Babinețki


Serghei Gramma


Veaceslav Jucov


Alexandr Nesterovschi


Iurie Prisacari


Liudmila Vitneanscaia


Veaceslav Zelenețchi

ACUM

Elena Bordianu


Boris Marcoci


Mariana Spatari

PUN

Sergiu Burlacu

PPȘ

Ghennadii Formaniuc

Consilii locale și primari

Formațiunea Consilieri
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 9
Partidul Democrat din Moldova 4
Partidul Unității Naționale 3
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” 2
Partidul “Șor” 2
Candidați independenți 2
Primăria Primar
PUN
PSRMS-au născut în municipiul Bălți

Alla Dolință  Oleg Lipskii  Vladimir Vitiuc