UTA Găgăuzia

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, având statutul juridic de unitate teritorială autonomă și regiune de dezvoltare. Alcătuită din 32 de localități cu o populație totală de 149,8 mii de locuitori, autonomia este administrată de Comitetul executiv, care asigură respectarea legislației țării și a actelor normative ale Adunării Populare, organul legislativ al Găgăuziei. Președintele Comitetului executiv este Irina Vlah, guvernatorul (bașcanul) autonomiei.

COVID-19 în Găgăuzia

Primul caz de infecție cu COVID-19 în UTA Găgăuzia a fost confirmat la 1 aprilie 2020. Până în prezent, numărul de persoane infectate a atins cifra de 7 873, cu o incidență la 100 mii de locuitori mai joasă decât media pe țară.

Graficul prezintă date zilnice privind numărul cazurilor pozitive de COVID-19 în Găgăuzia, începând cu primul caz raportat.

56
30 apr 20211 apr mai iun iul 17 sep
UTA Găgăuzia

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

UTA Găgăuzia reprezintă circumscripția electorală raională nr. 36. Alegerile locale în autonomie au un caracter specific: acestea au loc doar în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – municipii, oraș, comune și sate, unde se aleg 26 de primari și 368 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 27. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu zece.

Scrutinele electorale pentru Adunarea Populară și funcția de guvernator se desfășoară în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și Codul electoral al GăgăuzieiRU.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător va primi două buletine de vot: pentru primar și pentru Consiliul local.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PN PSRM
CI PSRM
PN PN
CI CI
CI PSRM
CI CI
CI CI
PSRM PSRM
CI CI
PSRM PSRM
CI PSRM
PSRM PSRM
CI PSRM
PN PSRM
PSRM PSRM
CI PSRM
CI CI
PSRM PSRM
PN PSRM
PSRM PRSM
PN CI
CI PSRM
CI CI
CI PSRM
CI CI

UTA Găgăuzia

Lista localităților din Găgăuzia

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) este constituită din 32 de localități, împărțite în 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 2 municipii;
  • 1 oraș cu o localitate în componență;
  • 3 comune cu 8 sate în componență;
  • 20 de sate, care nu aparțin vreunei comune.
municipiul Comrat
municipiul Ceadîr-Lunga
orașul Vulcănești
satul Avdarma
satul Baurci
satul Beșalma
satul Beșghioz
satul Bugeac
satul Carbalia
satul Cazaclia
satul Chioselia Rusă
satul Chiriet-Lunga
satul Chirsova
satul Cioc-Maidan
satul Cișmichioi
satul Congaz
comuna Congazcicul de Sus
satul Copceac
satul Cotovscoe
satul Dezghingea
comuna Etulia
satul Ferapontievca
satul Gaidar
satul Joltai
comuna Svetlîi
satul Tomai

Modificări în componența UTA Găgăuzia

13 aprilie 2017 (Lege nr. 248 din 03.11.2016)
orașul Ceadîr-Lunga municipiul Ceadîr-Lunga

Administrația Găgăuziei

Adunarea Populară a Găgăuziei

Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 6
Partidul Democrat din Moldova 1
Candidați independenți 28

Lista deputaților Adunarii Populare

Nr. Circumscripția Nume
1 Comrat Vitalii Dragoi
2 Comrat Constantin Zlatov
3 Comrat Alexandr Tarnavski
4 Comrat Alexandr Suhodolski
5 Ceadîr-Lunga Nicolai Ivanciuc
6 Ceadîr-Lunga Gheorghi Leiciu
7 Ceadîr-Lunga Ruslan Garbalî
8 Vulcănești Serghei Cernev
9 Vulcănești Grigorii Uzun
10 Vulcănești Piotr Fazlî
11 Avdarma Elena Caramit
12 Baurci Grigorii Cadîn
13 Beșalma Grigori Diulgher
14 Beșghioz Gheorghi Efteni
15 Bugeac Vladimir Cîssa
16 Cișmichioi Ecaterina Jecova
17 Cioc-Maidan Fiodor Ianioglo
18 Dezghingea Nicolai Raia
19 Joltai Natalia Șoșeva
20 Etulia Ivan Arnaut
21 Ferapontievca Vitali Cebanu
22 Gaidar Nicolai Uzun
23 Carbalia Valentin Gaidarji
24 Cazaclia Ivanna Koksal
25 Chiriet-Lunga Mihail Jelezoglo
26 Chirsova Stepan Sarioglo
27 Congaz Mihail Manolov
28 Congaz Dmitri Ciobanov
29 Congazcicul de Sus Serghei Zaharia
30 Copceac Nicolai Dragan
31 Copceac Dmitri Manastîrlî
32 Cotovscoe Nicolai Ormanji
33 Chioselia Rusă Ilia Uzun
34 Svetlîi Piotr Ceavdari
35 Tomai Serghei Cimpoeș

Rapoarte

Отчет о деятельности депутатов Народного собрания Гагаузии VI созываRU
ianuarie 2017 – martie 2021

Consilii locale și primari

Cele 32 de localități ale unității teritoriale autonome Găgăuzia, inclusiv capitala autonomiei mun. Comrat, sunt administrate de 26 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 142 13
Partidul Nostru 21 3
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 11 0
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 9 1
Partidul “Patrioții Moldovei” 9 0
Partidul Ruso-Slavean din Moldova 3 0
Partidul Democrat din Moldova 1 0
Partidul “Șor” 1 0
Candidați independenți 171 9

Din 26 de consilii municipale, orășenești, comunale și sătești, în 10 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova deține majoritatea în opt consilii locale, iar Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul “Patrioții Moldovei” – în câte un consiliu.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Comrat PSRM
Ceadîr-Lunga PSRM
Vulcănești PN
Avdarma CI
Baurci CI
Beșalma PSRM
Beșghioz CI
Bugeac CI
Carbalia ACUM
Cazaclia PSRM
Chioselia Rusă PSRM
Chiriet-Lunga PSRM
Chirsova PSRM
Cioc-Maidan CI
Cișmichioi CI
Congaz PSRM
Congazcicul de Sus PSRM
Copceac CI
Cotovscoe PSRM
Dezghingea PN
Etulia PN
Ferapontievca PSRM
Gaidar PSRM
Joltai CI
Svetlîi PSRM
Tomai CIS-au născut în UTA Găgăuzia

Fiodor Gagauz  Vladimir Odnostalco  Irina Vlah