Cronica alegerilor prezidențiale 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Flux de știri și evenimente din perioada alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, începând cu stabilirea datei alegerilor și până la confirmarea rezultatelor scrutinului de către Curtea Constituțională. Informațiile sunt colectate de pe paginile web ale autorităților publice, formațiunilor politice, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor mass-media și sunt prezentate cu respectarea principiilor corectitudinii, imparțialității și obiectivității.

Sunt prezentate evenimente de interes major. Lista desfășurată poate fi accesată prin [+/-] toate evenimentele

Perioada preelectorală

până la 24 august 2020 / [+/-] toate evenimentele
Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 21 mai 2020
11 mai
2020
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, înaintează Parlamentului propunerea de a desfășura alegerile prezidențiale la 1 noiembrie 2020.
Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) înregistrează proiectul de hotărâre, care stabilește ziua alegerilor prezidențiale pentru data propusă de șeful statului.
Comisia Electorală Centrală (CEC) publică un document cu propuneri[1] de modificare a Codului electoral și a cadrului legal conex, în vederea soluționării Adreselor Curții Constituționale[2], formulate în urma alegerilor prezidențiale din 2016.
12 mai Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDM) prezintă sondajul de opinie Vox Populi, efectuat în perioada 1–7 mai 2020. Conform acestuia, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru postul de președinte al Republicii Moldova, în top cinci candidați s-ar regăsi Igor Dodon – 38,5% din respondenți, Maia Sandu – 16,2%, Andrei Năstase – 6,7%, Renato Usatîi – 5,9% și Pavel Filip – 3,7%.
Asociația Promo-LEX prezintă proiectul regulamentului[3] privind constituirea secțiilor de votare peste hotare, în care propune o metodologie de calcul a numărului și amplasării geografice a acestora.
21 mai Parlamentul Republicii Moldova adoptă Hotărârea nr. 65[4] cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova pentru 1 noiembrie 2020.

Iunie 2020

2 iun CEC aprobă proiectul de lege[5] pentru modificarea legislației electorale și a celei conexe, fără a pune în discuție propunerile înaintate de organizațiile societății civile.
19 iun Un grup de deputați din fracțiunea PSRM înregistrează în Parlament proiectul de lege nr. 263[6] pentru modificarea unor acte normative (Codul electoral, Codul contravențional și Codul serviciilor de media audiovizuale).
20 iun Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) anunță despre participarea propriului candidat la scrutinul prezidențial.
24 iun Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) solicită[7] CEC și Parlamentului să asigure un proces transparent și incluziv la examinarea și adoptarea proiectului de lege nr. 263 și să înceapă pregătirile pentru organizarea alegerilor în condiții de pandemie COVID-19.
29 iun Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, – candidatul Mișcării politice Unirea (MPU) la alegerile prezidențiale.
Datele sondajului Vox Populi, realizat de ASDM în iunie 2020, arată că 35,8% din cei chestionați ar vota cu Igor Dodon, 19,6%Maia Sandu, 5,5%Andrei Năstase, 4,1%Renato Usatîi, 1,9%Pavel Filip.

Iulie 2020

2 iul Institutul de Politici Publice (IPP) prezintă Barometrul de Opinie Publică (BOP), realizat în iunie 2020 de compania sociologică CBS-Research. Potrivit BOP, Igor Dodon cu 22,4% și Maia Sandu cu 11% au cele mai mari șanse să fie aleși în funcția de președinte.
Barometrul socio-politic, realizat de [imas] în iunie 2020, arată că 29,1% din respondenți ar vota cu Igor Dodon, 22,2% – Maia Sandu, 8,8% – Renato Usatîi, 6,6% – Vladimir Voronin, 4,9% – Pavel Filip.
4 iul Comisia Electorală Centrală face apel către comunitățile de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare de a veni cu propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țările lor de reședință.
9 iul Proiectul de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale și conexe se aprobă în prima lectură cu voturile majorității parlamentare. Opoziția se opune aprobării proiectului în versiunea propusă, semnalând mai multe prevederi periculoase.
14 iul Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului organizează consultări publice asupra proiectului de lege nr. 263 cu reprezentanții societății civile, mass-media, Comisiei Electorale Centrale și altor instituții.
18 iul Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înaintează candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
24 iul Ministerul justiției expediază, în numele Parlamentului, o solicitare în adresa Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR să ofere o opinie juridică cu privire la proiectul de lege nr. 263, în versiunea aprobată în prima lectură.
25 iul Consiliul Politic Republican al Partidului Unității Naționale (PUN) îl desemnează pe liderul formațiunii, Octavian Țîcu, drept candidat la funcția de președinte al țării.
Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță despre participarea la prezidențiale și inițiază consultări privind desemnarea candidatului.
27 iul Datele sondajului Vox Populi, realizat de ASDM în iulie 2020, arată că 34,5% din respondenți ar vota cu Igor Dodon, 19,1%Maia Sandu, 7,5%Andrei Năstase, 5,1%Renato Usatîi, 4,3%Pavel Filip.

August 2020

6 aug Curtea Constituțională se pronunță[8] cu privire la rolul președintelui țării în cadrul procedurii de desemnare a candidaturii prim-ministrului. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru.
12 aug Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) adoptă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19.
15 aug Intră în vigoare Hotărârea Parlamentului nr. 65[4] cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
CEC aprobă Programul calendaristic[9] pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
19 aug Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR publică o opinie comună urgentă[10] asupra proiectului de lege nr. 263[6]. Sunt apreciate pozitiv unele prevederi și formulate mai multe recomandări cu referire la restricțiile privind libertatea de exprimare, dispozițiile privind discursul de ură și incitarea la discriminare, utilizarea resurselor administrative, accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral etc. Totodată, nu se recomandă modificarea legislației electorale înainte de alegeri, cu excepția prevederilor tehnice.

Perioada electorală

25 august 2020 – prezent / [+/-] toate evenimentele

Perioada electorală, care cuprinde toate procesele cu privire la organizarea, desfășurarea și validarea alegerilor prezidențiale, a demarat la 25 august 2020 și se încheie odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.

25 aug
2020
Comisia Electorală Centrală publică[11] lista celor 48 de partide și alte organizații social-politice care pot susține candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Agenția Servicii Publice înregistrează Partidul “Acasă Construim Europa” (PACE) în frunte cu Gheorghe Cavcaliuc.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă sondajul de opinie Vox Populi – August 2020. Acesta arată că în top cinci candidați pentru funcția de președinte al țării s-ar regăsi Igor Dodon – 32,4% din respondenți, Maia Sandu – 20,1%, Renato Usatîi – 5,4%, candidatul partidului “Șor” – 4,4% și Andrei Năstase – 4%.
26 aug Ministerul finanțelor alocă 21,6 mln. lei Comisiei Electorale Centrale și Ministerului afacerilor externe și integrării europene (MAEIE) pentru achiziționarea echipamentelor de protecție. Banii proveniți din fondul de rezervă al Guvernului urmează să prevină răspândirea infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor.
Asociația Promo-LEX lansează Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie și publică primul raport de monitorizare, care cuprinde perioada preelectorală.
27 aug Președintele Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, anunță că va candida la funcția de șef al statului.
28 aug Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova îl desemnează pe Tudor Deliu drept candidat la scrutinul prezidențial.
Partidul “PACE” depune cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale pe motiv că formațiunea nu a fost inclusă în lista partidelor[11] cu dreptul de a susține candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Desemnarea candidaților

1–11 septembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele

Septembrie 2020

1 sep
2020
Comisia Electorală Centrală aprobă Regulamentul[12] privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.
CEC înregistrează Blocul electoral Unirea, format din patru formațiuni politice: Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Popular Românesc.
Autoritatea electorală stabilește plafonului general al mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite în perioada electorală: pentru grupul de inițiativă – 994 250 lei, pentru concurentul electoral – 18 925 500 lei.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, este desemnat de Consiliul Politic Național în calitate de candidat al formațiunii la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Consiliul Național Politic al Partidului “Pro Moldova” (PPPM) înaintează candidatura președintelui formațiunii, Andrian Candu, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Trei formațiuni politice depun la CEC documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de șef al statului: Partidul Liberal Democrat din MoldovaTudor Deliu, Partidul Nostru – Renato Usatîi și Platforma Demnitate și AdevărAndrei Năstase.
2 sep Comisia Electorală Centrală anunță datele din Registrul de Stat al Alegătorilor[13]. Numărul total de alegători este de 3 290 312, inclusiv 249 239 de cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și 230 384 de persoane care au emigrat autorizat peste hotarele țării sau nu au domiciliu sau reședință pe teritoriul Republicii Moldova.
Alte patru formațiuni politice și doi candidați independenți depun la CEC actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă: Partidul Acțiune și SolidaritateMaia Sandu, Partidul “Pro Moldova” – Andrian Candu, Partidul Unității NaționaleOctavian Țîcu, Blocul electoral Unirea – Dorin Chirtoacă, independenții Alexandr Kalinin și Ion Costaș.
3 sep CEC înregistrează șapte grupuri de inițiativă din cele nouă care au depus dosarele: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (PPPDA), Maia Sandu (PAS), Andrian Candu (PPPM), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (BeU).
Comisia Electorală Centrală constituie 37 de circumscripții electorale de nivelul doi pentru desfășurarea alegerilor din 1 noiembrie 2020.
4 sep Candidatul independent Alexandr Kalinin depune repetat actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă.
5 sep Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova decide că formațiunea nu va participa la alegerile prezidențiale neconstituționale și îndeamnă alegătorii să nu susțină niciun candidat.
6 sep Consiliul Politic Național al Partidului “Șor” (PPȘ) acceptă decizia Biroului Permanent Central al formațiunii din 1 septembrie privind desemnarea deputatei Violeta Ivanov în calitate de candidat la scrutinul prezidențial.
Consiliului Național Politic al Partidului “Acasă Construim Europa” înaintează candidatura Galinei Cotorobai la alegerile prezidențiale. Formațiunea nu se regăsește în lista partidelor care au dreptul să susțină candidați la scrutinul din noiembrie.
7 sep Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) și Renato Usatîi (Partidul Nostru) depun la CEC documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot stabilită prin tragere la sorți: 1 – Renato Usatîi, 2 – Andrei Năstase.
Trei pretendenți la funcția de președinte depun actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă: Violeta IvanovPartidul “Șor”, Ion Costaș și Constantin Oboroc – desemnați de către adunările cetățenilor.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică completează lista excepțiilor cu privire la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini din țările clasificate ca zonă roșie. Se permite intrarea observatorilor internaționali și jurnaliștilor străini.
8 sep Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte solicită[14] Comisiei Electorale Centrale să asigure organizarea unor consultări publice pe marginea proiectului de hotărâre privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.
9 sep CEC înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte: Violeta Ivanov (PPȘ), candidați independenți Ion Costaș și Constantin Oboroc.
Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, și candidatul Partidului Oamenilor Muncii, Serghei Toma, depun documentele pentru înregistrarea altor două grupuri de inițiativă.
Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova hotărăște că formațiunea nu va participa la alegerile prezidențiale. Decizia contravine declarației formațiunii din 25 iulie curent.
10 sep Comisia Electorală Centrală solicită Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova clarificări[15] în privința unor aspecte legate de interpretarea cadrului legal privind constituirea secțiilor de votare peste hotare.
Andrian Candu, desemnat de Partidul “Pro Moldova”, depune documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Candidatul independent Alexandr Kalinin solicită pentru a treia oară înregistrarea grupului de inițiativă.
11 sep Autoritatea electorală înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la șefia statului: Serghei Toma (POM), candidați independenți Igor Dodon și Alexandr Kalinin.
Comisia Electorală Centrală, fără dezbateri publice, remite Ministerului afacerilor externe și integrării europene propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări[16] pentru scrutinul prezidențial. MAEIE urmează să consulte lista cu misiunile diplomatice și autoritățile statelor respective.
CEC aprobă componența nominală a consiliilor electorale de circumscripție de nivelul doi pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale.
Șeful statului, Igor Dodon, declară că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va susține candidatura sa la alegerile din 1 noiembrie. Totodată, în această campanie Igor Dodon nu se va promova prin publicitate stradală și nu va participa la dezbateri electorale.
Se încheie perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Toate 13 cereri depuse în perioada 1–11 septembrie au fost aprobate.

Înregistrarea candidaților

12 septembrie – 1 octombrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
13 sep
2020
Comisia Electorală Centrală înregistrează primii doi candidați la funcția de șef al statului: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și Andrei NăstasePlatforma Demnitate și Adevăr.
În doar trei săptămâni în Federația Rusă se înregistrează în prealabil de 9 ori mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova decât în 2019, fiind țara cu cea mai înaltă rată de noi înregistrări. Totodată, numărul înregistrărilor din 2020 depășește numărul total al votanților din această țară la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
14 sep Organizarea alegerilor democratice și transparente, precum și deschiderea secțiilor de votare în țările UE – printre subiectele discutate de prim-ministrul Ion Chicu cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, depune actele pentru înregistrare în cursa electorală.
Renato Usatîi își suspendă activitatea de primar al municipiului Bălți pe durata campaniei electorale.
15 sep CEC emite o circulară[17] cu precizări privind finanțarea campaniei electorale din toamnă. Una din precizări menționează că orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat la alegerile prezidențiale se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit – 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul respectiv. Circulara este aspru criticată de partidele de opoziție pe motiv că l-ar favoriza pe președintele în exercițiu și candidatul independent, Igor Dodon.
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă repetat Comisia Electorală Centrală să organizeze consultări publice pe marginea proiectului hotărârii de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării.
Postul TV8 publică o investigație video[18] despre fraude în procesul de înregistrare prealabilă în Federația Rusă. În replică, președintele CEC susține că instituția pe care o conduce nu are posibilitate de a examina toate înregistrările efectuate și verifică doar corectitudinea completării cererilor.
16 sep Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, pe care l-a propus în funcția de membru CEC în iulie 2019.
Se încheie perioada de înregistrare prealabilă a cetățenilor moldoveni aflați în afara țării sau domiciliați în regiunea transnistreană. Numărul total de înregistrări a depășit cifra de 60 000, dintre care peste 35 de mii – pentru scrutinul prezidențial din 2020.
17 sep CEC sesizează Serviciul de Informații și Securitate în vederea examinării veridicității înregistrărilor prealabile depuse online, iar Ministerul afacerilor interne – a cererilor pe suport de hârtie.
Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, depune o contestație la Curtea de Apel Chișinău, prin care califică Circulara CEC privind susținerea financiară a concurenților electorali drept neconstituțională și abuzivă, solicitând instanței anularea ei integrală. Cu o contestație similară se adresează și candidatul Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă.
Promo-LEX publică Raportul nr. 2 de observare a alegerilor prezidențiale. Printre obiecții se numără creșterea neuniformă a numărului de alegători, inegalitatea de șanse pentru potențialii candidați, cheltuieli neraportate și asumarea de către concurenți electorali a meritelor pentru activități efectuate pe bani publici.
18 sep Comisia Electorală Centrală respinge înregistrarea candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu, în calitate de concurent electoral. Comisia motivează refuzul prin faptul că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.
19 sep Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, – al treilea concurent înregistrat în cursa electorală.
21 sep Premierul Ion Chicu declară că Guvernul nu va permite deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale în grădinițe și cămine studențești, urmând să fie identificate alte locații. Totodată, următoarea zi după scrutin, școlile care au găzduit birourile electorale vor rămâne închise pentru dezinfectarea generală.
Candidatul independent Igor Dodon depune documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidat la prezidențiale.
Sergiu Sîrbu, președintele grupului de inițiativă al candidatului Partidului “Pro Moldova”, depune contestație la Curtea de Apel privind anularea Hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.
Comisia Electorală Centrală solicită opinia Ministerului afacerilor externe și integrării europene pentru deschiderea a 145 de secții de votare în străinătate.
Curtea de Apel Chișinău declară inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea politică Unirea și Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la Circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală, care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală a candidaților desemnați.
22 sep Alexandr Kalinin, liderul Partidul Regiunilor din Moldova, renunță la participarea în alegeri. Motivul invocat – atacurile în adresa membrilor grupului de inițiativă de către susținătorii PSRM.
Violeta Ivanov, desemnată de Partidul “Șor”, depune actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.
23 sep Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) lansează misiunea oficială de observare a alegerilor (MOA) pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Misiunea este formată din echipa de bază care include 10 experți cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung.
Ministerul afacerilor externe și integrării europene transmite[19] Comisiei Electorale Centrale informații privind acordul autorităților din 36 de țări pentru deschiderea a 136 secții de votare. Cele mai multe secții urmează a fi deschise în Italia – 30, Rusia – 17, România și SUA – câte 12, Franța – 8, Marea Britanie – 7.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, depune semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. Totodată, mai mulți susținători ai PAS protestează în fața CEC, cerând alegeri libere și corecte.
24 sep Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă sondajul de opinie Vox Populi – Septembrie 2020. Conform acestuia, în top cinci candidați pentru funcția de șef al statului s-ar regăsi Igor Dodon – 30,9% din respondenți, Maia Sandu – 19,3%, Andrei Năstase – 6,8%, Renato Usatîi – 6,7% și Violeta Ivanov – 5,5%.
Datele unui alt sondaj, realizat de compania de cercetare Ipsos la comanda Institutului Republican Internațional (IRI), arată altfel: Maia Sandu – 20%, Igor Dodon – 18%, Renato Usatîi – 7%, Vladimir Voronin – 4%, Andrei Năstase – 3%. Colectarea de date a fost efectuată de compania Magenta Consulting, prin telefon, în perioada 16 iulie – 23 august.
25 sep Curtea Supremă de Justiție (CSJ) admite recursul depus de PLDM și MPU și anulează Hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a fost confirmată legalitatea Circularei CEC din 15 septembrie. CSJ restituie cauza spre rejudecare la instanța de apel, în același complet de judecată.
26 sep Comisia Electorală Centrală aprobă lista a 139 de secții de votare în străinătate[20] și 42 de secții pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, care urmează a fi deschide pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
28 sep Candidatul independent, Igor Dodon, este înregistrat în cursa electorală.
Curtea de Apel menține decizia CEC prin care s-a respins înregistrarea candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu, în cursa prezidențială.
Azerbaidjan introduce stare de asediu în mai multe orașe, inclusiv Baku. Astfel, secția de votare din capitală urmează să-și încheie activitatea la ora 18:00.
29 sep Comisia Electorală Centrală stabilește numărul secțiilor de votare pentru scrutinul prezidențial. În total vor fi deschise 2 143 de secții de votare, dintre care 139 în afara țării și 42 pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului.
Se prelungește, până la 1 decembrie 2020, interdicția de călătorie pentru locuitorii din Transnistria în afara hotarelor regiunii. Măsurile luate de autoritățile autoproclamate sunt legate de pericolul răspândirii infecției cu COVID-19 și exclud posibilitatea ca alegătorii din localitățile din stânga Nistrului să participe la alegerile președintelui Republicii Moldova.
Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) depun actele pentru înregistrare în calitate de candidați la alegerile prezidențiale. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot stabilită prin tragere la sorți: Octavian Țîcu – 7, Dorin Chirtoacă – 8.
Violeta Ivanov, desemnată de Partidul “Șor”, – al cincilea concurent electoral înregistrat în cursa prezidențială.
Ion Costaș renunță la cursa prezidențială. Deși a colectat peste 17 mii de semnături în susținerea candidatului, grupul de inițiativă a oprit acest proces și nu va depune listele la CEC.
Curtea de Apel Chișinău menține hotărârea anterioară prin care a respins ca inadmisibilă contestația PLDM și MPU privind legalitatea Circularei CEC cu referire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale.
30 sep Autoritatea electorală înregistrează candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
Uniunea Europeană îndeamnă[21] autoritățile Republicii Moldova să asigure desfășurarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea standardelor democratice și a statului de drept, în conformitate cu angajamentele internaționale.
Comisia Electorală Centrală invită concurenții electorali și instituțiile mass-media să semneze Codul de conduită[22] privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale.

Octombrie 2020

1 oct Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol adoptă o derogare de la restricțiile de circulație impuse în contextul luptei cu COVID-19. Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în regiunea transnistreană, care intenționează să voteze la alegerile prezidențiale, vor putea circula liber în ziua de 1 noiembrie.
Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) acreditează cinci membri ai echipei de bază și opt observatori pe termen lung, ca parte a Misiunii internaționale de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
Promo-LEX prezintă Raportul nr. 3 de observare a scrutinului prezidențial. Principalele aspecte reflectate în raport țin de constituirea secțiilor de votare, activitățile de promovare desfășurate de către potențialii concurenți electorali și raportarea financiară a cheltuielilor efectuate de către aceștia.
Se încheie perioada de recepționare a documentelor în vederea înregistrării candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Din 13 grupuri de inițiativă care au colectat semnături în susținerea pretendenților la șefia statului, doar nouă au depus listele de subscripție la CEC.

Campania electorală

2–30 octombrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
Igor Dodon a prezentat cei șapte piloni pe care va construi campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Maia Sandu s-a lansat în campania prezidențială
Tudor Deliu s-a lansat oficial în campanie
Violeta Ivanov s-a lansat în campanie cu un program ambițios menit să scoată țara din criză
Renato Usatîi s-a lansat în campania electorală
Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală
2 oct
2020
Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Sunt înregistrați șase candidați, alți doi așteaptă decizia CEC și unul se află în proces de judecată.
Centrul pentru Jurnalism Independent publică primul raport de monitorizare a mass-mediei în perioada electorală. Sunt monitorizate zece posturi de televiziune: Moldova 1, Prime, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, Pro TV Chișinău, TV8 și Televiziunea Centrală.
Cinci din șase candidați înregistrați se lansează în campania pentru prezidențiale: Igor Dodon (independent), Maia Sandu (PAS), Tudor Deliu (PLDM), Violeta Ivanov (PPȘ) și Renato Usatîi (PN).
3 oct Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, se lansează în campania electorală.
Curtea Supremă de Justiție declară inadmisibil recursul depus de Partidul “Pro Moldova” privind respingerea înregistrării lui Andrian Candu în cursa pentru alegerile prezidențiale. Încheierea este irevocabilă.
CSJ respinge recursul depus de PLDM privind legalitatea Circularei CEC din 15 septembrie[17]. Curtea reține că actul respectiv este semnat de către vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, și nu poate fi calificat ca fiind un act administrativ. Decizia este irevocabilă.
5 oct Comisia Electorală Centrală înregistrează ultimii doi candidați la prezidențiale: Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (BeU). În total opt concurenți electorali vor lupta pentru șefia statului.
6 oct Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară susținerea pentru candidatul independent Igor Dodon și toate inițiativele înaintate de acesta în programul electoral.
Asociația Presei Independente prezintă primul raport de monitorizare a presei online în perioada electorală. Sunt monitorizate 11 portaluri web naționale și unul regional, în limbile română și rusă.
CEC sesizează instituțiile statului responsabile de controlul activității instituțiilor bancare în legătură cu adresarea Partidului “Șor”. Formațiunea susține că băncile comerciale refuză să deschidă cont electoral pentru Violeta Ivanov, desemnată de PPȘ la alegerile prezidențiale.
7 oct Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Unității Naționale, se lansează în campania prezidențială.
8 oct CEC prezintă datele din Registrul de Stat al Alegătorilor[23] la etapa încheierii procedurii de actualizare a listelor electorale. Numărul total de alegători este de 3 287 140, inclusiv 256 203 cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și 232 631 de persoane care au emigrat autorizat peste hotarele țării sau nu au domiciliu sau reședință pe teritoriul Republicii Moldova.
Curtea Constituțională declară neconstituțională interdicția prestării serviciilor oneroase de către organizațiile necomerciale pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale. Interdicția este prevăzută de articolul 6 alin. (5) din Legea cu privire la organizațiile necomerciale.
9 oct În urma circumstanțelor extraordinare cauzate de pandemia COVID-19, OSCE/BIDDO limitează misiunea de observare a alegerilor la monitorizare pe termen lung. Activitatea MOA va continua cu participarea observatorilor și experților deja acreditați, în lipsa observatorilor pe termen scurt.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, susțin o conferință de presă[24] pe subiectul votării în străinătate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Autoritatea electorală respinge cererea de reexaminare a refuzului de înregistrare în cursa prezidențială a candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu.
Candidatul PAS, Maia Sandu, îl cheamă pe președintele în exercițiu la o dezbatere publică în perioada 26–30 octombrie. La rândul său, Igor Dodon susține că nu va participa nici la o dezbatere în primul tur de scrutin.
CEC aprobă modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale.
10 oct Candidatul Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă, se lansează în campania electorală.
12 oct Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului publică raportul interimar de monitorizare a scrutinului prezidențial.
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel susține candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale.
13 oct Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică modifică Instrucțiunea privind desfășurarea alegerilor în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19. Modificările se referă la posibilitate de vot a persoanelor care manifestă simptome ale infecției, precum și a celor aflați în autoizolare. Totodată, accesul în secția de votare va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecție ce va fi oferită cu titlu gratuit, iar mănușile nu mai sunt obligatorii.
Maia Sandu invită cinci contracandidați la o discuție comună privind unirea eforturilor împotriva lui Igor Dodon și fraudarea alegerilor.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă al doilea studiu sociologic în perioada electorală. Acesta arată că în top cinci candidați pentru funcția de șef al statului s-ar regăsi Igor Dodon – 31,8% din respondenți, Maia Sandu – 18,7%, Andrei Năstase – 9,3%, Renato Usatîi – 6,6% și Violeta Ivanov – 4,7%.
14 oct Începe tipărirea buletinelor de vot pentru cele 139 secții de votare deschise peste hotarele țării. În total, vor fi tipărite 556 mii de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română și 88 400 în limba rusă.
15 oct Andrei Năstase propune revenirea PAS în cadrul Blocului “ACUM” și solicită Maiei Sandu să se retragă din cursa electorală în favoarea sa.
În Raportul nr. 4 de observare a alegerilor, Promo-LEX constată tot mai multe cazuri de utilizare a discursului de ură, implicarea cultelor religioase în campanie și utilizarea resurselor administrative, iar organele electorale nu respectă în totalitate regulile sanitaro-epidemiologice.
16 oct Centrul Analitic Independent “Expert-Grup” publică Analiza[25] componentelor socio-economice ale programelor și promisiunilor electorale ale concurenților electorali la alegerile prezidențiale din 2020.
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită Comisiei Electorale Centrale să asigure funcționalitatea sistemului de înregistrare video pe tot parcursul zilei votării.
Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020
17 oct CEC stabilește tirajul buletinelor de vot la scrutinul prezidențial pentru cele 2 004 secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova. Numărul total al acestora este de 2 934 017 exemplare, dintre care 2 168 620 în limba română și 765 397 în limba rusă.
19 oct Centrul “Dossier” și reporterii RISE Moldova publică o investigație[26] despre implicarea Federației Ruse în politica internă a Republicii Moldova și relațiile președintelui țării, Igor Dodon, cu serviciile speciale rusești.
Șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, declară[27] că Statele Unite pregătesc “un scenariu revoluționar” în Republica Moldova, dacă alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi câștigate de către Igor Dodon.
Comisia Electorală Centrală invită agenții economici să participe la procedura de achiziție a măștilor de protecție pentru ziua alegerilor și să depună ofertele până miercuri, 21 octombrie 2020.
La posturile de televiziune Moldova 1 și Pro TV Chișinău începe runda de dezbateri electorale, dedicate scrutinului prezidențial.
20 oct Autoritatea electorală emite o hotărâre, prin care interzice, în ziua de 1 noiembrie, deplasarea pe teritoriul țării a autovehiculelor cu o capacitate de transportare mai mare de opt persoane. Excepție fac cursele regulate de pasageri. Ministerul afacerilor interne și Ministerul economiei și infrastructurii vor asigura controlul executării acestei hotărâri.
21 oct Începe tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale. Acestea se vor tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat. Prețul unui buletin de vot este de 0,144 lei, astfel costul total ajunge la 422 498,45 lei.
Irlanda revine la carantină națională timp de șase săptămâni pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Deplasările la o distanță mai mare de 5 kilometri de domiciliu sunt interzise, ceea ce va împiedica procesul de votare la 1 noiembrie. Totodată, nu se știe dacă vor fi amenajate cele patru secții de votare.
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, pleacă în concediu fără plată timp de o săptămână, pentru a-l susține pe candidatul independent, Igor Dodon, în campania prezidențială.
22 oct Consiliul Audiovizualului examinează rezultatele monitorizării a principalelor buletine de știri ale furnizorilor de servicii media la capitolul reflectării campaniei electorale. Sunt monitorizate 15 posturi de televiziune și radio: Moldova 1, Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Jurnal TV, Pro TV Chișinău, TV8, TVR Moldova, Televiziunea Centrală, BTV și Radio Moldova.
Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îl invită repetat pe candidatul independent Igor Dodon la o dezbatere publică, în data de 27 octombrie, ora 10:00.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei anulează organizarea misiunii de observare a scrutinului prezidențial. Decizia vine în urma restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state cu privire la deplasarea în Republica Moldova.
În contextul alegerilor din 1 noiembrie, președintele rus, Vladimir Putin, își exprimă speranța că cetățenii Republicii Moldova vor aprecia eforturile actualului președinte, Igor Dodon, în stabilirea relațiilor cu Federația Rusă.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză[28] Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Moldova. Drept temei a servit declarația din 12 octombrie a ministrului german al apărării, președintele CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, în sprijinul candidatului PAS, Maia Sandu.
23 oct Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă rezultatele studiului sociologic Vox Populi – Octombrie 2020 (II). Conform acestuia, în top cinci candidați pentru funcția de președinte al Republicii Moldova s-ar regăsi Igor Dodon – 32,5% din respondenți, Maia Sandu – 18,4%, Andrei Năstase – 9,4%, Renato Usatîi – 6,5% și Violeta Ivanov – 4,9%.
Datele Barometrului de Opinie Publică pentru octombrie 2020, realizat de compania CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice, arată în felul următor: Igor Dodon – 23,2% din respondenți, Maia Sandu – 19,7%, Renato Usatîi – 10,9%, Violeta Ivanov – 4,8% și Andrei Năstase – 1,3%.
24 oct Expiră termenul limită de depunere a documentelor pentru solicitarea acreditării observatorilor la scrutinul prezidențial. În total, Comisia Electorală Centrală a acreditat 1 884 observatori naționali și 309 observatori internaționali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali.
26 oct Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) publică raportul interimar de monitorizare a alegerilor prezidențiale. Printre concluzii se arată că mediul general al campaniei este unul competitiv și calm, dar există unele mesaje de manipulare și aspecte discriminatorii față de alți candidați. Totodată, ENEMO observă că în campanie sunt implicați și funcționari publici, care susțin deschis unii candidați.
27 oct Ministerul afacerilor externe și integrării europene anunță despre restricții noi introduse în Franța, Spania, Irlanda și Israel, fapt ce ar putea crea dificultăți în procesul de vot de la 1 noiembrie. Măsurile sunt luate din cauza pandemiei de COVID-19.
Candidatul independent Igor Dodon nu se prezintă la dezbaterea publică, organizată de candidatul PAS, Maia Sandu.
Transparency International – Moldova prezintă Raportul[29] de evaluare a Comisiei Electorale Centrale din perspectiva Sistemului Național de Integritate.
28 oct Comisia Electorală Centrală anunță că în ziua alegerilor în toate secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video. Vor fi monitorizate doar procesele electorale în lipsa alegătorilor: operațiunile preparatorii privind deschiderea secțiilor de votare și procedura de numărare și totalizare a voturilor.
Andrei Năstase face apel către bărbații Republicii Moldova să se alăture Platformei Demnitate și Adevăr pentru a nu permite transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană și fraudarea alegerilor în favoarea lui Igor Dodon.
Reprezentanții Comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice anunță despre desfășurarea unui exit-poll în ziua scrutinului prezidențial. Sondajul va fi efectuat de compania CBS-Research, telefonic, pe un eșantion anticipat de 4 000 de persoane.

Ziua alegerilor

1 noiembrie 2020
7:00 Se deschid toate cele 2 004 secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 42 de secții pentru cetățenii domiciliați în regiunea transnistreană. Scrutinul este monitorizat de circa 2 200 de observatori acreditați de CEC.
8:00 În satul Varnița, r-nul Anenii Noi, un grup de localnici blochează accesul în secția de votare a alegătorilor din stângă Nistrului. Incidentul a fost soluționat prin intervenția poliției.
9:30 Misiunea de observare Promo-LEX comunică despre 63 de incidente raportate de către observatori.
9:45 Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului electoral Unirea, depune o sesizare la CEC prin care cere anularea rezultatelor votării în cele 42 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului. Motivul invocat este fraudarea procesului electoral.
10:00 Ministerul afacerilor externe și integrării europene anunță despre aglomerațiile înregistrate la secțiile de votare din Berlin, Frankfurt, Hamburg, Mestre, Milano, Parma, Villeneuve-Saint-Georges și Bruxelles.
11:30 Poliția documentează 15 cazuri de încălcări conexe procesului electoral, printre care intenția de blocare a traseelor spre secțiile de votare, fotografierea buletinelor de vot, coruperea și transportarea alegătorilor.
14:30 Misiunea de observare Promo-LEX constată 326 de incidente raportate de către observatori. Cele mai frecvente probleme sunt prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare, transportarea organizată a alegătorilor, prezența materialelor publicitare și agitația electorală în raza secțiilor de votare, deficiențe în funcționarea SIAS “Alegeri” și listele electorale.
15:00 MAEIE anunță despre aglomerațiile înregistrate în peste 50 de secții de votare din străinătate în Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România și Spania. În majoritatea cazurilor coada e mai mare de 100 de persoane.
16:10 Este atins pragul de validare al alegerilor, care constituie 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale
16:20 Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Comisiei Electorale Centrale să emită o circulară prin care să dispună prelungirea activității secțiilor de votare aglomerate, după ce au fost raportate cozi de alegători la mai multe secții de votare peste hotare.
16:30 Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului afacerilor interne sesizează un atac cibernetic de peste hotarele Republicii Moldova la mai mulți utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv în adresa ministrului afacerilor interne, Pavel Voicu.
18:00 MAEIE anunță despre aglomerațiile înregistrate în 44 de secții de votare din străinătate în Belgia, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, România și Spania.
18:30 Platforma Demnitate și Adevăr sesizează Procuratura Anticorupție privind încălcările procesului electoral – transportarea organizată a alegătorilor și cumpărare de voturi, constatate de observatorii PPPDA la secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană.
19:30 Misiunea de observare Promo-LEX constată 446 de incidente raportate de către observatori.
22:00 Comisia Electorală Centrală anunță că la ora 21:00 s-au închis toate secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, iar opt secții din afara țării au decis prelungirea programului. Potrivit CEC, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în condițiile unei transparențe totale.
WatchDog.md și IPP prezintă rezultatele finale ale after-poll-ului telefonic. Din 1 865 de respondenți, 40,1% au declarat că au votat pentru Igor Dodon, 35,1% – Maia Sandu, 11,4% – Renato Usatîi, 6,4% – Violeta Ivanov. Ceilalți candidați au acumulat sub 3%.
22:10 CEC prezintă primele rezultate ale scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. După procesarea a 44% din procese verbale, Igor Dodon obține 37% din voturi, Maia Sandu – 30%.
22:30 Inspectoratul General al Poliției informează despre documentarea a 304 cazuri de încălcări în desfășurarea procesului de vot în ziua alegerilor, printre care blocarea traseelor, transportarea și coruperea alegătorilor, agitație electorală, fotografierea buletinelor de vot, încălcarea ordinii publice etc.
Misiunea de observare Promo-LEX anunță despre 520 de incidente raportate de către observatori în ziua alegerilor.

Campania electorală pentru turul II

2–13 noiembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
2 noi La 7:00, ora Moldovei, se închid ultimele secții de votare din Sacramento și Seattle de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Comisia Electorală Centrală anunță datele preliminare privind participarea alegătorilor la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Conform acestora, la alegeri au participat 1 364 597 de alegători, dintre care 14 709 cetățeni cu drept de vot din stânga Nistrului și 149 840 de cetățeni moldoveni din afara țării.
Consiliul Audiovizualului aprobă al doilea raport privind volumul de emisie electorală, difuzat de furnizorii de servicii media în contextul alegerilor prezidențiale, pentru perioada 12-25 octombrie 2020.
Misiunea de observare Promo-LEX prezintă rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor exprimate și încălcările înregistrate de observatori în ziua scrutinului din 1 noiembrie.
Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020
În jurul orei 11:00, CEC procesează toate cele 2 143 de procese verbale de la secțiile de vot. Conform rezultatelor preliminare, niciun candidat nu a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.
După o întrevedere cu conducerea Parlamentului și a Guvernului, candidatul independent Igor Dodon aduce mulțumiri cetățenilor care i-au acordat votul și felicită candidatul PAS, Maia Sandu, cu obținerea unui rezultat bun în alegeri. Totodată, Igor Dodon vine cu un mesaj dur în adresa diasporei, calificând-o ca un electorat paralel, care se află în disonanță cu preferințele populației majoritare din Moldova.
Candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, anunță că în campania electorală pentru turul doi PUN va promova votul împotriva lui Igor Dodon și în favoarea integrării euro-atlantice prin unificarea cu România.
Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, anunță sprijinul politic al partidului pentru candidatul proeuropean, Maia Sandu, în al doilea tur de scrutin.
Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, aduce mulțumiri tuturor alegătorilor din țară și de peste hotare și exprimă recunoștință candidaților la funcția de președinteAndrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă pentru sprijinul în turul doi de scrutin prezidențial.
Viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, afirmă că Federația Rusă este gata să coopereze cu orice președinte ales de poporul Moldovei, dar este prematur de a face prognoze privind turul doi al alegerilor.
Concluziile preliminare ale misiunii limitate de observare a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului arată că alegerile au fost competitive și s-au desfășurat într-un cadru juridic adecvat, dar modificările frecvente și tardive ale legislației au contribuit la crearea unei incertitudini juridice.
Partidul Liberal Democrat din Moldova anunță susținerea candidatului proeuropean, Maia Sandu, în turul doi de scrutin.
Misiunea internațională de observatori din partea Comunității Statelor Independente declară că alegerile prezidențiale au fost libere, transparente și competitive.
Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, aduce mulțumiri cetățenilor Republicii Moldova, în special alegătorilor din municipiul Bălți și celor din diasporă, care l-au poziționat pe locul întâi în Federația Rusă. Totodată, Usatîi anunță despre o întrevedere cu Maia Sandu în ziua următoare.
3 noi Candidatul independent Igor Dodon anunță revenirea sa în campania electorală pentru turul doi și prezintă 10 obiective pentru următorul mandat. Totodată, Igor Dodon lansează atacuri dure în adresa contracandidatului. În opinia sa, accederea Maiei Sandu la șefia statului va duce la distrugerea producătorilor autohtoni, închiderea școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și a primăriilor mici, protejarea homosexualilor, închiderea țării pe perioada pandemiei, votarea unirii cu România, blocarea exporturilor în Federația Rusă și dezghețarea conflictului transnistrean.
Are loc întrevederea Maiei Sandu cu contracandidatul din turul I al scrutinului prezidențial, Renato Usatîi. Subiectul major de discuție este mecanismul dizolvării Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
4 noi Comisia Electorală Centrală validează rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și aprobă modelul buletinului de vot pentru turul doi din 15 noiembrie 2020. Conform hotărârii CEC, rata de participare a alegătorilor în ziua de 1 noiembrie 2020 constituie 48,54%, iar în turul doi vor concura Maia Sandu (487 635 de voturi) și Igor Dodon (439 866 de voturi).
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova îndeamnă cetățenii să boicoteze turul doi al alegerilor prezidențiale, calificându-le neconstituționale.
Candidatul independent, Igor Dodon, propune contracandidatului său organizarea a două dezbateri electorale: la televiziune publică, radiodifuzor cu acoperire națională, și pe un teren neutru, cu accesul tuturor instituțiilor media. Candidatul PAS, Maia Sandu, acceptă o singură dezbatere pe o platformă neutră.
Autoritatea electorală decide suplinirea integrală a cantității măștilor de protecție pentru turul doi conform ratei de participare pe fiecare circumscripție electorală la primul tur de scrutin.
Avocatul Poporului condamnă mesajele transmise de către candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, privitor la participarea reprezentanților diasporei moldovenești la primul tur de scrutin prezidențial. Mihail Cotorobai susține că mesajele au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării.
Începe tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Pentru secțiile de votare din țară se va tipări același număr de buletine ca și în primul tur – 2 934 017. Alte 671 500 de buletine – cu 115 500 mai multe – sunt destinate secțiilor de votare deschise în afara țării, dintre care 583 100 în limba română și 88 400 în limba rusă. Valoarea totală a tirajului este de 312 821,00 lei.
5 noi CEC și MAEIE decid dotarea suplimentară cu urne și cabine de vot a secțiilor de votare în străinătate care au înregistrat un număr mare de alegători în primul tur. Totodată, pentru o mai bună organizare a votării unele secții își vor schimba adresa.
11 noi La tipografia de stat “Universul” se depistează un tiraj mare de ziare electorale în sprijinul candidatului independent, Igor Dodon. Deputații PAS, aflați la fața locului, declară că tirajul este mai mare decât cel anunțat, iar în ziare este indicat că acestea au fost tipărite la o tipografie privată. Materialele electorale au fost confiscate de poliție.
Staff-ul candidatului independent la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, condamnă acțiunea ilegală de blocare a materialelor cu caracter electoral, organizată de către reprezentanții PAS, și sesizează instituțiile de drept asupra caracterului abuziv și ilegal al acestor acțiuni.
Ministerul de externe al Federației Ruse se opune[30] oricăror ingerințe externe în procesele electorale din Republica Moldova, referindu-se la rapoartele unor observatori internaționali și relatări mediatice după primul tur de scrutin. MAE rus susține, că pe fondul blocării votului cetățenilor moldoveni care locuiesc în Transnistria, a fost organizată transportarea alegătorilor la secțiile de vot din UE și SUA. Totodată, Moscova reiterează că este gata să coopereze cu orice președinte ales.
Partidul Acțiune și Solidaritate și Mișcarea politică Unirea se adresează Comisiei Electorale Centrale cu cerere de excludere din cursa electorală a candidatului independent, Igor Dodon, pentru folosirea resurselor administrative și mijloacelor financiare nedeclarate.
12 noi Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, depune la CEC o sesizare prin care solicită anularea înregistrării candidatului independent Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova. Usatîi vine cu probe, care în opinia sa atestă cheltuieli nedeclarate a lui Igor Dodon în campania electorală.
Comisia Electorală Centrală recepționează patru sesizări privind cazul de la editura “Universul”, unde au fost tipărite ziarele cu mesaje în favoarea lui Igor Dodon. CEC solicită probe de la organele de poliție și sesizează Ministerul economiei și infrastructurii, care urmează să prezinte informații de la două tipografii vizate în sesizări.
Primarul general al municipiului Chișinăul, Ion Ceban, pleacă repetat în concediu, pentru a sprijini candidatul independent, Igor Dodon, în campania electorală pentru turul doi. Totodată, Ceban declară că 11 primari din cei 18 ai suburbiilor au contrasemnat o declarație în susținerea președintelui în exercițiu.
Poliția capitalei constată lipsa încălcării legislației cu privire la tirajul ziarului electoral al candidatului Igor Dodon, găsit la tipografia de stat “Universul”. Ziarele confiscate au fost restituite reprezentanților Partidului Socialiștilor.
Televiziunea publică Moldova 1 organizează dezbateri electorale, la care participă doar candidatul independent Igor Dodon, după ce candidatul PAS, Maia Sandu, a respins invitația. Contrar politicii editoriale a Companiei “Teleradio-Moldova”, timpul acordat pentru ambii candidați a fost utilizat în întregime în favoarea unui singur candidat. Totodată, în pofida pandemiei, a fost permisă prezența în platou a susținătorilor candidatului. Dezbaterile au fost retransmise de posturile TV Primul în Moldova și NTV Moldova.
13 noi Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează în capitală un marș în susținerea candidatului independent, Igor Dodon. Manifestația a durat în jur de 30 de minute. Potrivit organizatorilor, evenimente similare au avut loc în toată țara, cu participarea a zeci de mii de susținători a lui Igor Dodon, contrar restricțiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.
Promo-LEX publică Raportul nr. 7 de observare a scrutinului prezidențial, constatând un număr îngrijorător de incidente. Printre acestea se numără utilizarea resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat, folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate, dar și încălcarea restricțiilor stabilite de CNESP.
Asociația Promo-LEX constată[31] că Compania “Teleradio-Moldova” a încălcat prevederile Acordului de parteneriat cu Promo-LEX, iar modul în care a fost organizată dezbaterea din 12 noiembrie contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune.
Comisia Electorală Centrală refuză să includă în ordinea de zi examinarea sesizărilor pe subiectul privind ziarele electorale ale candidatului independent Igor Dodon, tipărite la editura de stat “Universul”.

Turul II

15 noiembrie 2020
7:00 Se deschid toate cele 2 004 secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 42 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Scrutinul este monitorizat de circa 2 400 de observatori acreditați de CEC.
8:30 Inspectoratul General al Poliției comunică despre primele încălcări înregistrare în dimineața zilei alegerilor și despre 14 sesizări primite pe 14 noiembrie, ziua tăcerii, inclusiv patru privind agitația electorală.
9:30 Misiunea de observare Promo-LEX comunică despre 105 semnalări de incidente raportate de către observatori.
La secțiile de votare din Varnița, Rezina și Hagimus, deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, se formează cozi. La fel și în mai multe secții de votare de peste hotare.
12:00 Ministerul afacerilor externe și integrării europene anunță despre aglomerațiile înregistrate în peste 30 de secții de votare din străinătate în Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Olanda, Marea Britanie și Israel. În majoritatea cazurilor coada e mai mare de 100 de persoane.
15:00 Comisia Electorală Centrală atenționează asupra posibilității epuizării buletinelor de vot la unele secții din de votare deschise în afara țării.
16:20 Reprezentanții poliției din orașul Frankfurt, Germania comunică despre recepționarea apelului telefonic cu privire la plasarea unei bombe în incinta secției de votare nr. 1/349.
17:15 Poliția germană nu identifică nimic suspect în interiorul și perimetrul secției de votare din Frankfurt. Procesul de votare a fost reluat.


 1. Propunerile CEC de modificare a Codului electoral și a cadrului legal conex  arhivat
 2. Hotărârea CC nr. 34 din 13.12.2016 privind confirmarea rezultatelor alegerilor  arhivat
 3. Regulament (proiect) privind constituirea secțiilor de votare peste hotare // Promo-LEX  arhivat
 4. 4,0 4,1 Hotărârea Parlamentului nr. 65 din 21.05.2020 cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova
 5. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (Anexă la Hotărârea CEC nr. 3949 din 02.06.2020)  arhivat
 6. 6,0 6,1 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative  arhivat
 7. Apelul CALC privind examinarea proiectului de lege pentru modificarea legislației electorale  arhivat
 8. Hotărârea CC nr. 23 din 06.08.2020 pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție  arhivat
 9. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2020  arhivat
 10. Venice Commission and OSCE/ODIHR Urgent Joint Opinion on Draft Law no. 263  arhivat
 11. 11,0 11,1 Lista partidelor și altor organizații social-politice care au dreptul să susțină candidați la alegerile prezidențiale din 2020  arhivat
 12. Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă  arhivat
 13. Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 2 septembrie 2020 // CEC  arhivat
 14. Demersul CALC privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate  arhivat
 15. Demersul Comisiei Electorale Centrale privind unele aspecte legate de interpretarea cadrului legal  arhivat
 16. Propunerile Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare în afara țării  arhivat
 17. 17,0 17,1 Circulară despre modalitatea de primire a donațiilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 2020  arhivat
 18. Operațiunea “Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști // TV8  arhivat
 19. Răspunsul MAEIE cu privire la avizarea listei secțiilor de votare care urmează a fi deschise în străinătate  arhivat
 20. Hotărârea CEC nr. 4300 din 26.09.2020 cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate  arhivat
 21. Republic of Moldova: Statement by the Spokesperson on the upcoming presidential elections  arhivat
 22. Codul de conduită privind desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020  arhivat
 23. Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 8 octombrie 2020 // CEC  arhivat
 24. Conferință de presă “Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”
 25. Analiza programelor electorale ale concurenților la alegerile prezidențiale din 2020 // Expert-Grup  arhivat
 26. Как Кремль вмешивается во внутреннюю политику соседних стран: Кремлевская мамалыга  arhivat
 27. О вмешательстве США в выборы в Молдавии // Служба внешней разведки РФ  arhivat
 28. О высказываниях А. Крамп-Карренбауэр по поводу предстоящих президентских выборов в Молдавии // МИД РФ  arhivat
 29. Raport de evaluare a CEC din perspectiva Sistemului Național de Integritate  arhivat
 30. Комментарий Департамента информации и печати МИД России // МИД РФ  arhivat
 31. Declarația Asociației Promo-LEX cu privire la dezbaterea electorală de la postul public de televiziune Moldova 1  arhivat
Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă