Declarațiile lui Dorin Chirtoacă în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Blocului electoral Unirea (BeU), Dorin Chirtoacă, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe pagina de Facebook a candidatului și din alte surse oficiale.

Dorin Chirtoacă

octombrie 2020


16 oct

MPU condamnă declarația neconstituțională a lui Igor Dodon

Mișcarea politică Unirea condamnă declarația neconstituțională a lui Igor Dodon, potrivit căreia: limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a obiectelor școlare.

Declarația de independență a RM, Constituția și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prevăd ca limba oficială în RM este limba română.

În același timp, Constituția prevede, în continuare la art. 13,

    (2) Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării.
    (3) Statul facilitează studierea limbilor de circulație internațională.
    (4) Modul de funcționare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabilește prin lege organică.

La fel, art. 10 alin. 2), din Constituție, prevede: Statul recunoaște și garantează dreptul tuturor cetățenilor la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Prin urmare, impunerea studiului obligatoriu al limbii ruse, discriminează și vine în contradicție cu drepturile celorlalte comunități etnice din RM.

Este firească studierea și cunoașterea limbii române, ca limbă oficială, de către toți cetățenii RM, cu respectarea drepturilor minorităților etnice conlocuitoare.

Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din RM, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară, precum și alte limbi vorbite pe teritoriul RM. Limba rusă nu poate fi mai presus, nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru.

Expunerea repetată, în campania electorală, de către Igor Dodon a tezei, privind obligativitatea studierii limbii ruse în școli, este calificată de către Mișcarea politică Unirea și de către Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului electoral Unirea la alegerile prezidențiale drept o declarație de intenție prost camuflată de a impune limba rusă drept a doua limbă de stat în Republica Moldova, o “datorie” mai veche a lui Igor Dodon în fața creditorilor săi de la Moscova.

În aceste condiții, Mișcarea politică Unirea și Dorin Chirtoacă, declarăm că vom face uz de toate instrumentele legale, pentru a bloca această inițiativă anti-constituțională și anti-românească a lui Igor Dodon și a Kremlinului din spatele său, iar cel mai puternic și rezultativ “remediu” în acest sens, este un vot puternic al românilor basarabeni împotriva lui Igor Dodon pe 1 noiembrie.

UNIREA pentru TOȚI! // Facebook

10 oct

Lansarea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

Lansarea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

Astăzi, la fostul pichet sovietic de grăniceri, abandonat și aflat în ruină, din localitatea Cotul Morii, ruinată și aceasta, de pe malul râului Prut, a avut loc acțiunea de lansare în campanie electorală a subsemnatului, candidatul Blocului electoral Unirea.

Acțiunea a avut drept scop demontarea simbolică a hotarului dintre români și români, dintre Republica Moldova (RM) și România, prin tăierea sârmei ghimpate și deschiderea porților de la frontieră, închise și legate cu aceeași sârmă ghimpată. De asemenea, ne-am propus prezentarea, anume la frontieră, a diferențelor dintre partea stângă și dreaptă a Prutului, pentru a atrage atenția societății asupra nedreptății care persistă asupra populației din actuala Republica Moldova.

Astfel, în cadrul evenimentului, a avut loc, de fapt, o lansare-protest cu prezentarea programului electoral, constând din 20 de puncte.

Noi nu facem promisiuni electorale, nici populiste și nici de alt fel, noi ne-am angajat să promovăm Unirea, ceea ce vom face și în campanie electorală. Programul electoral constă în prezentarea realităților și a vieții de dincolo de Prut, în domeniile sănătății, educației, agriculturii, protecției mediului, infrastructurii, energiei și anume:

  1. Alocații pentru copii până la 18 ani: 50–100 Euro / luna
  2. Burse: 50–200 Euro
  3. Salarii în economie: 500–1000 Euro
  4. Salarii profesori și educatori: 500–1000 Euro
  5. Salarii medici: 1000–2000 Euro
  6. Pensii: 200–500 Euro
  7. Subvenții în agricultură: de la 170 Euro / ha
  8. PIB pe cap de locuitor: RM – 2000 Euro, România – 10000 Euro
  9. Autostrăzi, inclusiv autostrada Unirii
  10. Fonduri europene gratuite care acoperă 70% din costul inițial al unei investiții, practic în orice domeniu
  11. Medicină mai performanță, spitale mai bine dotate
  12. Fonduri pentru relansare economică: 80 miliarde Euro
  13. Salarii plătite oficial
  14. Locuri de muncă
  15. Creștere economică: 8% / an
  16. Pace și securitate în cadrul NATO
  17. Prețuri mai mici
  18. Descentralizare, dezvoltarea satelor și orașelor
  19. Energie regenerabilă
  20. Un mediu mai sănătos

Aceasta nu este o listă exhaustivă a beneficiilor Unirii, sunt doar câteva exemple. Odată cu înfăptuirea Unirii, aceste beneficii, dar și toate celelalte, vor deveni realitate și pentru cetățenii actualei RM care se vor putea bucura, în sfârșit, de o viață mai bună, de siguranță zilei de astăzi și de încredere în ziua de mâine.

În cadrul evenimentului, am amintit partenerilor europeni și americani, despre faptul că sârma ghimpată și frontiera pe Prut, pusă de Hitler cu Stalin, în 1940, persistă și azi, aducând după sine sărăcie, corupție, crimă organizată, plecări masive peste hotare și lipsa unei speranțe de viață în RM. Am solicitat, încă o dată, repararea acestei nedreptăți, oferindu-le simbolic, în dar, câte o hartă a României Mari cu sârmă ghimpată aplicată deasupra, în dreptul râului Prut.

Astfel, ne exprimăm îndemnul pentru a fi sprijiniți în realizarea Unirii, pentru a face parte din marea familie europeană – din Uniunea Europeană. // Facebook

7 oct

Toți pentru Unire și Unirea pentru toți!

Toți pentru Unire și Unirea pentru toți!

Mesajul electoral al candidatului Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă, are următoarele idei de baza:

  1. O campanie corectă – toți pentru unul și unul pentru toți

    Este firesc că fiecare dintre candidați să încercăm să obținem un scor cât mai mare, dar, în același timp, fiecare trebuie să înțelegem că nu avem dreptul să fim egoiști, trebuie să avem obraz și să înțelegem că aventura de a ne complace în starea de a fi “frumoși”, “deștepți” și “geniali” ne poate costa încă 4 ani de hoție, sărăcie și toate celelalte. Da, fiecare în parte trebuie să ia un rezultat cât mai bun, dar toți împreuna trebuie să luăm mult mai mult decât Dodon pentru că nici regimul împreună cu Rusia să nu poată frauda cât ar avea ei nevoie.

  2. Un președinte demn, un președinte adevărat – un Parlament curat

    Alegerea unui noi președinte pentru RM este primul pas. Următorul trebuie să fie alegerile anticipate pentru Parlament, unde să ne regăsim și noi unioniștii, consolidați deja la aceste alegeri prezidențiale. Cei care ne votează acum la prezidențiale trebuie să știe că o fac și cu proiecție pentru alegerile parlamentare în care noi, unioniștii să redevenim o forță și mai multe decât atât.

  3. Unirea cu România și integrarea europeană până la capăt

    Unirea este, de fapt, o integrare europeană mai profundă, cu respect fața de demnitatea noastră națională și valorile românești furate de ocupație.

    Având un președinte demn, un președinte adevărat și un Parlament curat, un Parlament în care să fim și noi unioniștii, vom putea relua agenda pro-europeană și pro-românească a RM, vom putea promova proiecte românești și europene care să aducă plus valoare RM: energie (gaz + electricitate), infrastructura, înfrățiri, educație, sănătate, investiții, fonduri europene, subvenții în agricultură, dezvoltare rurală și tot așa domeniu cu domeniu, care sa ducă la noi locuri de muncă și creșterea calității vieții cetățenilor RM.

Indemnul nostru:

Pentru realizarea acestor 3 obiective, care să ne aducă o viată bună este nevoie să ne mobilizăm cu toții la vot, pentru ca să nu poată ei fura, cât vom putea noi, vota! // Facebook

4 oct

Am demonstrat că avem dreptate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a validat 17 253 de semnături (din totalul de 23 000) ale subsemnatului, din 19 raioane. Astfel CEC nu are motive sa nu ne înregistreze.

Toți pentru Unire si Unirea pentru Toți!
Trăiască Unirea! // Facebook

3 oct

Valeriu Munteanu: CEC are o bază de date din Evul Mediu, cu iz de fraudă electorală

Am venit azi la CEC să verificăm semnăturile prezentate (și procesate deja de CEC) de reprezentantul MPU Dorin Chirtoacă. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verificăm dacă cei prezenți sunt calificați corect de soft-ul CEC și mare mi-a fost mirare că din 4 membri MPU, semnătura mea și a domnului Ion Calmîc au fost calificate greșit pe motivul domiciliului. Am prezentat fizic buletinele de identitate și am demonstrat (iar cel puțin trei membri CEC) au recunoscut că sistemul și baza de date a CEC (după care se organizează alegeri) are erori grave. Iar în situația mea și a domnului Calmîc avem câteva mii de semnatari, care au fost invalidați de CEC.

Muncim în continuare iar concluziile sunt la fel de triste, CEC admite erori umane, operează cu un program defect (după care admite sau respinge candidații în alegeri) și sunt multe alte întrebări.

De azi nu mai pot crede că în procesul votării și procesării voturilor, soft-ul CEC nu va face aceleași greșeli, favorizând o puternică fraudă electorală… // Facebook

2 oct

Frauda lui Dodon continuă

Deși avem cel puțin 17 978 de semnături valabile, acceptate de CEC, în peste 18 raioane, CEC ne spune, printr-un tabel preliminar remis nouă în această seară ca ne acceptă doar 15 248 de semnături, din doar 7 raioane, deși la amiază erau 9 raioane acceptate.

Nu cedăm și ne vom bate până la capăt…

Demers către Comisia Electorală Centrală

Pe data de 29 septembrie subsemnatul, Dorin Chirtoacă, am depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru înregistrare în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, din partea Blocului electoral Unirea, cu 23 200 de semnături de susținere din 28 de unități administrativ-teritoriale.

Astăzi, 2 octombrie, am primit prin intermediul poștei electronice o informație, un tabel preliminar de la CEC, potrivit căreia au fost validate 15 248 de semnături, număr suficient pentru înregistrarea în cursa electorală, precum și alte 2 730 valabile, dar puse separat, la alte rubrici, ceea ce arată ca avem cel puțin 17 978 de semnături valabile.

Pe de altă parte, în ceea ce privește numărul minim de 600 de semnături per unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea (raioane), nu este clară situația în mai multe raioane, unde deși există semnături valabile mai multe de 600 per raion acceptate ca valabile și de CEC, acestea au fost respinse în final. Este vorba despre 2 730 de semnături acceptate de CEC, dar nerepartizate pe raioane din motive precum: neaflarea cetățeanului la domiciliu în momentul depunerii semnăturii, erori de scriere sau de citire a numelui sau prenumelui cetățeanului, erori de scriere sau citire a datei de depunere a semnăturii etc.

De asemenea, este de total de neînțeles faptul ca până la procesarea finală a datelor (2 octombrie, ora 11:30) erau 9 raioane cu peste 600 de semnături valabile, iar la final (2 octombrie, ora 17:30), numărul raioanelor a scăzut la 7, în condițiile în care numărul lor, pe măsura procesării datelor putea numai sa crească sau, în cel mai rău caz, sa rămână același. Aceste neconcordanțe, ar putea duce la respingerea înregistrării în cursă.

Menționăm că în ceea ce privește cele 2 730 valabile, menționate mai sus și puse de CEC la alte rubrici, doar simpla repartizare în cadrul acelorași raioane a acestor semnături, conform aceluiași tabel al CEC, duce automat la depășirea numărului minim de 600 semnături nu în 9 raioane, dar în 18 raioane, iar în următoarele 5 raioane, nu ne-ar ajunge de la 8 la 20 de semnături per raion pentru a trece de pragul de 600 de semnături per raion, în acele raioane.

Astfel, din cele 24 de raioane de unde am depus intre 730 și 1 300 de semnături per raion, doar în unul din ele, putem accepta ca nu am atins pragul de validare, în celelalte 23 de raioane informația din tabelul preliminar nu corespunde deloc realității. Ne exprimăm dezacordul cu modul în care a avut loc procesarea listelor de subscripție, iar rezultatul anunțat este incorect. Solicităm reverificarea multiaspectuală a întregului set de liste de subscripție depuse pentru înregistrare.

Suntem disponibili, începând cu ziua de mâine, 3 octombrie, ora 08:00 sa ne prezentăm la CEC pentru soluționarea cerințelor din prezentul demers. // Facebook

septembrie 2020


29 sep

Înregistrarea din partea Mișcării politice Unirea pentru alegerile prezidențiale

Astăzi am depus la CEC setul de acte necesare precum și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Au fost depuse 23 100 de semnături din 27 de unități administrativ-teritoriale, inclusiv Chișinău. În mare parte au fost acumulate peste 800 de semnături din fiecare raion.

Mulțumesc și exprim recunoștința doamnei Tatiana Potîng (PPR), domnului Ion Calmîc (PNL), domnului Valeriu Munteanu (USB) și membrilor partidelor dumnealor, precum și colegilor din PL, din Chișinău și din teritoriu, pentru munca de echipă făcută, pentru efortul depus și pentru rezultatul obținut.

Împreună suntem o forță!
Toți pentru Unire și Unirea pentru toți! // Facebook

18 sep

Dorin Chirtoacă a atacat în judecată CEC cu privire la deschiderea a 38 de secții de votare în Rusia

Am atacat în judecată Comisia Electorală Centrală cu privire la deschiderea a 38 de secții de votare în Rusia, având la baza cereri false, și în special în ceea ce privește desfășurarea procesului electoral cu viteza luminii, în cele 9 secții de votare, propuse a fi deschise intr-o singura clădire – sediul ambasadei RM din Moscova.

Contestație

Pe data de 11 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a adresat MAEIE cu scrisoarea nr. 2780 solicitând deschiderea de secții de votare peste hotare.

Din totalul de 202 secții de votare propuse a fi deschise peste hotare, 38 urmează a fi deschise în Federația Rusă, dintre care 9 secții – nemijlocit la sediul Ambasadei RM în Rusia, lucru menționat expres în lista anexată la scrisoarea CEC.

Anterior, noi am sesizat CEC cu privire la falsul comis de PSRM și Dodon asupra cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea de secții de votare în Rusia, care s-au dovedit a fi din Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița.

În plus, a deschide 9 secții de votare într-o singură clădire, înseamnă a putea primi circa 30 000 de persoane, care să participe la alegeri. Or, este fizic imposibil, în timp de o zi, accesul a unui asemenea număr de oameni prin intrarea Ambasadei RM din Rusia, situată pe str. Kuznețkii Most nr. 18, din Moscova.

Mai mult decât atât, luând în calcul numărul de 14 ore cât va fi deschisă secția de votare, ceea ce înseamnă 840 de minute sau 50 400 secunde, împărțind acest timp la numărul de cetățeni prevăzut pentru 9 secții de votare, adică 27 000–30 000 de oameni, ceea ce înseamnă că unui om ii revin mai puțin de 2 secunde pentru a participa la procesul electoral.

Chiar dacă am admite că pe teritoriul ambasadei, în clădire, în restaurantul și în hotelul deținute de Șor, alegătorii ar fi repartizați în birouri diferite la etaje diferite, unde ar avea mai mult timp la dispoziție, cum totuși ei vor reuși să intre și să iasă în mai puțin de 2 secunde?! Rezultă, printr-un simplu calcul matematic, că alegătorii vor avea mai puțin de o secundă – timp pentru intrare în ambasada, și la fel – mai puțin de o secundă – timp pentru ieșire din clădire.

Chiar dacă am admite că vor fi folosite ambele intrări în ambasadă, timpul crește la circa 4 secunde – 2 secunde pentru intrare și 2 pentru ieșire.

Trebuie menționat că pe lângă aceasta, alegătorii trebuie să parcurgă niște distanțe prin clădire, până a ajunge la una din cele 9 secții de votare, având la dispoziție aceleași 1–2 secunde.

Adăugăm faptul că, 9 secții de votare la Ambasada RM din Rusia înseamnă mai multe secții de votare decât în orașele Ialoveni sau Strășeni din RM, unde sunt câte 8 secții de votare. Or, este absurd ca într-o singură clădire să fie amplasate mai multe secții de votare decât într-un oraș întreg. Mai apare o întrebare: cum este posibil ca pe timp de pandemie COVID, să fie așteptați 30 000 de oameni, într-o singură clădire, fie ea și ambasadă?!

Având în vedere imposibilitatea desfășurării concomitente a procesului electoral în cele 9 secții de votare din ambasadă, rezultă un singur lucru – că ele urmează a fi deschise pentru falsificarea rezultatelor alegerilor în favoarea lui Igor Dodon.

Solicităm:

  1. CEC și MAIEIE, dacă pot, să explice cum va avea loc procesul electoral la 1–2 secunde din Ambasada RM în Rusia?!
  2. Să nu fie admisă deschiderea secțiilor de votare pe bază de cereri false de înregistrare în Rusia.
  3. Să fie anulată deschiderea a 9 secții de votare la Ambasada RM în Rusia, având în vedere argumentele prezentate mai sus.

// Facebook

iunie 2020


29 iun

Decizie a Consiliului Mișcării politice Unirea

Având în vedere desfășurarea alegerilor prezidențiale în data de 1 noiembrie 2020 și pornind de la imperativul identificării unui singur candidat unionist pentru aceste alegeri. Mișcarea politică Unirea (MPU) a făcut apeluri publice, adrese în formă scrisă și dezbateri on-line pe acest subiect. Având la baza consultările primare, statutare, în cadrul organelor decidente ale partidelor componente, MPU a luat următoarea decizie:

  1. Candidatul anunțat al MPU este domnul Dorin Chirtoacă;
  2. MPU va continua să depună eforturi intense pentru identificarea candidatului unionist unic, rămânând, astfel, deschisă propunerilor din partea altor partide unioniste, a segmentului asociativ, a mediilor academice, profesionale și artistice, a diasporei, pentru a coagula opțiunea politică și electorală unionistă, în viitoarele alegeri prezidențiale.
  3. MPU, candidatul anunțat Dorin Chirtoacă vor iniția și vor participa la discuții, dezbateri, mese rotunde și consultări, pentru a se găsi soluția optimă, agreată de electoratul unionist.

MPU reiterează asupra necesității unificării segmentului politic unionist, pentru a pune capăt dezbinării artificiale din societate și face apel repetat către celelalte partide unioniste să adere la Mișcarea politică Unirea.

Vasile Costiuc
Ion Calmîc
Dorin Chirtoacă
Tatiana Potîng
Valeriu Munteanu

Dorin Chirtoacă

desemnat de Blocul electoral Unirea (BeU)
Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral Unirea

Născut: 9 august 1978 (45 de ani) în mun. Chișinău


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Jurist


Funcția deținută: Consilier în Consiliul municipal Chișinău


Afiliere politică: Președinte al Partidului Liberal


Sloganul electoral: Unirea pentru toți!


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale  arhivat

Tribuna electorală


Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă