Declarațiile BRU în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Blocului electoral “Renato Usatîi”

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Blocul electoral “Renato Usatîi” (BRU) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pnru.md, ru1.md și din alte surse oficiale afiliate Blocului.

Blocul electoral “Renato Usatîi”

Cuprins

iulie 2021


12 iul

Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcția de primar de Bălți

Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcția de primar de Bălți

Renato Usatîi pleacă din funcția de primar de Bălți. El și-a anunțat demisia luni, 12 iulie, într-un briefing de presă.

Am rămas stupefiat de faptul că fake news-ul și propaganda au fost mai presus decât rațiunea în această campanie electorală. Le mulțumesc celor peste 60 de mii de oameni care ne-au votat. Ceea ce s-a întâmplat ieri la Bălți, al cărui primar sunt, m-a lăsat stupefiat, să vă spun sincer. Am spus mereu că Bălți este un oraș deosebit. Faptul că bălțenii au crezut unor fake-uri despre oraș, că vor veni soldați care vor interzice limba rusă sau cineva cu cineva se va uni este regretabil, a menționat Usatîi.

Astăzi cred că este una dintre cele mai neplăcute zile din viața mea. Și nu din cauza rezultatelor alegerilor parlamentare. Dar pentru că trebuie să iau o decizie foarte grea. Nu îmi este rușine astăzi în fața bălțenilor și a cetățenilor pentru toate proiectele pe care le-am realizat, pentru că mi-au plăcut toate aceste proiecte, indiferent de ce a fost. Da, au încercat să mă distrugă și am trecut prin multe în acești ani, a declarat Usatîi.

Primarul de Bălți a mai spus că nu poate rămâne indiferent față de faptul că oamenii au alte preferințe și a subliniat că niciodată nu s-a ținut de nici un fotoliu.

De aceea: decizia numărul 1: de mâine merg în concediu. Voi demisiona la revenirea din concediu pentru a putea fi desfășurate alegeri anticipate. Juriștii deja lucrează pentru a calcula totul corect. Dacă bălțenii vor politicieni, să își aleagă alt primar politician. Eu voi demisiona la revenirea din concediu. Dar sunt sigur că bălțenii nu vor găsi alt fraier, nici acum, nici peste 4 ani, care să-și cheltuie proprii bani, a spus Usatîi și a precizat că nici el, nici alți membri ai Partidului Nostru nu vor candida pentru funcția de edil.

Pentru mine este important ca toți să înțeleagă că niciodată în viață nu m-am ținut în viață de niciun fotoliu. Întotdeauna, am trecut prin viață cu capul sus și, am privit oameni în ochi și așa voi rămâne mereu. Repet, am muncit pentru ca în Bălți să se producă schimbări și ele s-au produs. Da, astăzi, oamenii au crezut în promisiuni despre salarii și tot ce le-au promis politicienii care nu au făcut nimic. Le ofer politicanilor posibilitatea de a-și arăta potențialul, iar după alegeri, bălțenii vor putea da start altei rubrici “înainte și după”, numai că “înainte” va fi ceea ce eu și echipa mea lăsăm în oraș și veți vedea ce va fi “după”. Nici eu, nici Grigorișin și nici alți membri ai echipei mele nu-și va înainta candidatura pentru funcția de primar al municipiului Bălți, a declarat Renato Usatîi și a îndemnat partidele politice să se pregătească de alegeri și să arate ce pot. Sunt sigur că acele proiecte care au fost realizate la Bălți vor rămâne în memoria oamenilor și tot oamenii vor decide unde să se afle Renato Usatîi sau oricine altcineva, a adăugat el și a enumerat proiectele care trebuiau finalizate anul acesta în municipiu.

Este vorba despre licitația pentru parc, trebuie să finalizăm Parcul “Victoriei”, licitația pentru iluminatul stradal pe strada Konev, trotuare pe strada Gagarin, Nicolae Iorga, de la intrarea în oraș până la autogară, așternut asfaltic și trotuare pe strada Ștefan cel Mare, de la strada Vlaicu Pârcălab până la strada Cahul. Mai avem de finalizat reparația drumurilor din interiorul curților, ceea ce nu a făcut nimeni timp de 30 de ani. Reparația străzii Ștefan cel Mare, înlocuirea sistemului de canalizare… parcarea de pe strada Suceava. Sistemul de scurgere de pe bulevardul Eminescu, sistemul de canalizare de pe strada Soroca, terenuri sportive – 5 la număr, de îngrădit terenul de fotbal (amenajat în mare parte din banii mei) de lângă lacul orășenesc, trebuie organizată licitație pentru echipa de fotbal, pentru că Bălțul trebuie să meargă înainte cu fotbalul, amenajarea canalului de canotaj, amenajarea unei parcări între piscină și casa de cultură, a declarat Renato Usatîi despre planurile pentru acest an.

Totodată, el a adăugat că sarcina oricărui primar e să cheltuie rezonabil banii din buget și i-a îndemnat pe bălțeni să monitorizeze atent acest proces.

Înțeleg că încă mai sunt drumuri în stare proastă, dar până acum, am reparat din banii pe care i-am primit în mod onest și pe lângă asta, am reușit să realizăm mai mult decât în ani precedenți, a punctat el.

Renato Usatîi a oferit oamenilor și localităților ajutorul promis în campania electorală

Renato Usatîi a oferit oamenilor și localităților ajutorul promis în campania electorală. Este vorba despre pavaj pentru trotuare, terenuri de joacă și altele. Pentru asta, el a declarat că a împrumutat 200 de mii de euro.

Terenuri de joacă pentru satele Izvoare și Scumpia, raionul Fălești – câte 100 de mii de lei. Am oferit satului Trinca, Edineț un complex de joacă în valoare de 100 de mii de lei; satul Rediul Mare, Dondușeni – complex de joacă – 100 de mii de lei. Toate astea, deja au fost oferite, a spus el și a adăugat că alți 50 de mii de lei au mers la Fălești pentru a fi procurate costume naționale. În Hiliuți, oamenii au cerut bani pentru a instala o cruce, iar în Joltai, Ceadîr-Lunga, Renato Usatîi a trimis 100 de mii de lei din care va fi procurat pavaj pentru amenajarea trotuarelor. Cu Alți 10 mii de dolari va fi achiziționat pavaj în orașul Ceadîr-Lunga.

Am promis acest cadou la hramul orașului și azi l-am și transmis; Satul Copceac – 50 de mii de lei pe care i-am promis veteranilor războiului din Afganistan, pentru monument. La Ungheni, am transmis un avans de 100 de mii de lei pentru procurarea unui microbuz, care va transporta o echipă sportivă de copii. Satul Borceag, Cahul – amenajarea stadionului – 100 de mii de lei. Tot satul Borceag – 500 de dolari pentru jucării, pentru hram. În Cahul, familia Todorov cu 11 copii și care nu are casă a primit 100 de mii de lei și deja ambulanța pentru spitalul din Bălți, promisă la ziua orașului, de asemenea, va fi achitată.

Mi-am îndeplinit datoria de cetățean, de conducător și nu pot admite ca cineva să spună că Usatîi se ține de funcție, a afirmat el în încheiere.

Pentru prima dată, Renato Usatîi a devenit primar de Bălți în 2015, iar a doua oară – în 2019. În ambele cazuri, el a câștigat alegerile din primul tur de scrutin.

11 iul

Renato Usatîi, din Munchen, Germania: Am votat pentru resetarea totală a statului

Renato Usatîi, din Munchen, Germania

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” și-a exercitat dreptul de vot în Munchen, Germania.

El a declarat că a votat pentru resetarea statului, pentru ca la următorul scrutin electoral cetățenii care se află în diasporă să poată vota alături de copii și părinți, fiind în RM. Am votat pentru votul electronic, pentru votul prin poștă, pentru planul de modernizare a țării, pentru reanimarea școlilor profesional tehnice, am votat pentru a face regulă în bugetul de stat, pentru readucerea standardelor de calitate (GOST), pentru ca în fiecare sat să existe farmacii automatizate, am votat pentru ca toți cei care au furat țara până acum să răspundă în fața justiției, am votat cu speranța că începând cu ziua de mâine, în RM va începe o schimbare radicală, nu pentru politică și pentru politicieni, ci pentru viața fiecărui cetățean, a spus Renato Usatîi într-un live pe Facebook.

Totodată, el a explicat de ce a ales să voteze peste hotarele țării și anume în orașul Munchen, Germania.

Am votat anume în orașul Munchen, Germania pentru că Germania este unul dintre puținele state unde poți veni cu testul PCR. La ora 14:00 zbor în Chișinău, pentru ca la orele 17:00 sau 18:00, când ajung, să fiu deja la sediul partidului. Am încercat să ajung la Frankfurt, dar nu s-a putut pentru că nu era zbor spre casă, în aceeași zi. Era unica soluție pentru mine să ajung în Memmingen, deoarece în Italia poți veni doar dacă ai pașaport românesc, iar în Marea Britanie, dacă vii, trebuie să stai obligatoriu în carantină. Așa că mă aflu în orașul Munchen, Germania. Am votat alături de sute de cetățeni care se află departe de copii, departe de părinți, de familie. Am votat alături de cei care și-au lăsat copiii, nu ca să meargă în excursii, ci de nevoie. La noi, jumătate de milion muncește în Federația Rusă, iar jumătate de milion – în Europa, Statele Unite, Israel și alte țări. Aici, rândurile nu sunt mari, dar ceea ce se întâmplă în mai multe orașe din Germania e o bătaie de joc față de oameni. Totuși, sunt bucuros că cetățenii, atât din diasporă, cât și din țară, ies masiv la vot, a mai spus el.

În încheiere, Renato Usatîi a vorbit despre anumite nereguli care au loc în timpul procesului de vot.

Primesc informații că masiv se aduc oameni din Transnistria și nu doar. Ieri, unele partide le-au achitat de la 400 la 1 000 de lei pentru un vot în mai multe state. Urmează să primesc mai multe informații și dacă va fi necesar voi ieși în direct.

Am votat pentru o nouă Moldovă, pentru un Parlament curat, capabil să asigure schimbări adevărate

Am votat pentru o nouă Moldovă, pentru un Parlament curat, capabil să asigure schimbări adevărate

Echipa Blocului electoral “Renato Usatîi” și-a exprimat dreptul la vot, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Candidații au spus că au votat pentru o Moldovă nouă, un stat de drept, un parlament curat, fără kulioace, capabil să asigure schimbări adevărate, pe care societatea noastră le așteaptă de mult timp.

Elena Grițco, a declarat că a votat pentru o nouă Moldovă, pentru un stat de drept în care se respectă drepturile omului, pentru un Parlament curat, necorupt, nekuliokar. Am votat pentru toți cetățeni RM, a declarat ea.

Ilian Cașu: Am votat schimbarea în bine pentru cetățeanul de rând, resetarea clasei politice, un alt Parlament care va reprezenta interesele cetățenilor RM și nu pe ale celor de grup. Am votat pentru reforme clare ale instituțiilor statului care să se ghideze de norma legală și să respecte drepturile cetățenilor.

Dumitru Ciubașenco: Am decis să votăm împreună, solidar, la aceeași secție de votare. Eu am votat pentru un Parlament nou, cu deputați normali, onești, necorupți. Am votat pentru un Parlament fără kulioace și fără hoți, fără corupți, pentru un Parlament capabil să asigure schimbări adevărate, pe care societatea moldovenească le așteaptă de mult.

Olesea Vîrtosu: Am votat pentru o economie prosperă și dezvoltată, unde producătorii autohtoni sunt apreciați, unde agenți economici sunt susținuți ca să-și dezvolte afacerile, iar tinerii antreprenori sunt încurajați. Am votat pentru o echipă de oameni care nu doar vorbesc frumos, dar lucrează în interesul cetățenilor.

Natalia Băleanu: Am votat pentru o Moldovă prosperă, pentru o țară cu posibilități mari, pe care să nu ne fie rușine să o lăsăm moștenire copiilor noștri, pentru o țară fără kulioace și fără corupție.

Igor Pohila: Am votat pentru revenirea la normalitate. Am votat pentru instituții de drept în care cetățenii Republicii Moldova vor avea încredere. Am votat pentru magistrați competenți și integri.

Natalia Bayram: Eu am votat, ca orice cetățean responsabil, pentru ca în Republica Moldova să fie respectate drepturile tuturor persoanelor, am votat pentru ca legea să fie egală pentru toți, am votat pentru instaurarea dictaturii legii.

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a ales să voteze în Germania, pentru a fi alături de cetățenii noștri aflați peste hotarele țării.

Blocul electoral “Renato Usatîi” prezintă probe video de corupere a alegătorilor

Blocul electoral “Renato Usatîi” prezintă probe video de corupere a alegătorilor

Echipa Blocului electoral “Renato Usatîi” a depus mai multe contestații la Procuratura Generală, Inspectoratul General de Poliție și Comisia Electorală Centrală cu privire la coruperea alegătorilor. Fracțiunea a prezentat câteva imagini video, care au fost trimise de către simpatizanții partidului în care se vede cum la o secție de votare din satul Cocieri, raionul Dubăsari, cetățenii sunt remunerați cu 200 de lei pentru votul oferit Partidului politic “Șor”.

Înregistrările video care sunt o probă incontestabilă de corupere a alegătorilor de către concurentul electoral Partidul politic “Șor” au fost expediate în adresa Blocului electoral “Renato Usatîi” de către unii simpatizanți ai blocului. Avocați Blocului au întocmit o plângere penală pe faptul coruperii alegătorilor. Plângerea a fost înregistrată la Procuratura Generală, la Inspectoratul General de Poliție și cu titlu de informare am sesizat și Comisia Electorală Centrală. Prin plângerea respectivă, am solicitat să fie pornită urmărirea penală pe faptul coruperii alegătorilor, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere, a spus Natalia Bayram, avocat și candidat al Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat în Parlamentul RM.

Totodată ea atras atenție că satul Corjova se află sub jurisdicția autorităților RM, care deși ar trebui să ia atitudine, nu au făcut nimic pentru a opri fărădelegile comise în ziua votării.

Avem acolo poliție și autoritate publică locală care se subordonează autorităților RM, dar cu toate acestea nimeni nu a reacționat nici până la această oră pentru a opri abuzurile și infracțiunea care se comite, a adăugat Bayram.

Un alt caz de corupere a alegătorilor constatat și documentat de Blocul electoral “Renato Usatîi” a avut loc la Moscova.

Acesta a avut loc prin oferirea voucherelor în sumă de 1 000 de ruble. Acestea au fost oferite de către organizația obștească numită “Dar pentru Moldova”, afiliată PSRM. Pe voucher era indicat că banii se oferă pentru o călătorie din Moldova în Rusia sau invers, însă noi catalogăm acest voucher drept coruperea alegătorilor și respectiv am depus o plângere penală la Procuratura Anticorupție și o contestație la Consiliul electoral de circumscripție. Un alt caz constatat de observatorii noștri a avut loc tot în Federația Rusă. Este vorba despre un fapt de agitație electorală din partea Partidului politic PACE, în ziua scrutinului. La secția de votare, s-au prezentat alegători în tricouri cu simbolul partidului, iar președintele biroului electoral nu a obiectat asupra acestui fapt, a spus un alt candidat al blocului, avocatul Igor Pohila.

El a menționat că dacă astfel de atitudine este una obișnuită pentru anumite partide, precum Șor, nu s-a așteptat să observe un comportament similar la alți concurenți electorali, care își spun “oameni buni” și promit “vremuri bune”.

Constatăm că de la încercarea de aderare la unele valori europene și până la respectarea acestora există o distanță. Astăzi, am fost martori cu toții când prima persoană în stat a anunțat practic deschis pentru ce partid votează. Ieri, în ziua tăcerii, în Italia unii cetățeni de-ai noștri au primit sms-uri cu îndemnul de a vota pentru PAS. În opinia noastră, o astfel de practică este inacceptabilă pentru o forță politică care pretinde a fi o forță nouă, pro-europeană și care pretinde că va aduce în Moldova vremuri bune. Noi considerăm că n-o să ajungem la vremuri bune cu practici rele, a adăugat Pohila.

Avocații Blocului electoral “Renato Usatîi” au fost sesizați de către observatorii Blocului și cu referire la alte încălcări. Spre exemplu, la unele secții de votare din municipiul Chișinău, ei au depistat procese verbale de numărare a voturilor care erau deja semnate de către președinții și vicepreședinții secțiilor de votare.

Doar după ce am venit cu contestații asupra acestui fapt, procesele verbale au fost anulate și s-a revenit la procese verbale care se încadrează în limita legii. La alte secții de votare din municipiul Chișinău, observatorii au constatat că ștampilele care urmau să fie aplicate pe buletinele de vot se aflau în gentuțele unor membri ai secțiilor de votare. Ștampilele au fost scoase după sesizarea de către avocați, prin contestație, a declarat Natalia Bayram.

Avocații Blocului electoral “Renato Usatîi” au menționat că deocamdată, acestea sunt cele mai grave încălcări, dar pregătesc un șir de alte contestări, iar cu detalii vor reveni pe parcursul scrutinului.

Șapte contestații a depus la CEC Blocul electoral “Renato Usatîi”

La Comisia Electorală Centrală au fost depuse șapte contestații din partea concurenților electorali. Toate contestațiile au fost depuse de reprezentanții blocului Renato Usatîi.

Prima contestație a fost depusă împotriva Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii contestației afirmă că la 10 iulie pe pagina de Facebook a lui Vladimir Mizdrenco a fost publicată o postare pe care au identificat-o drept agitație electorală în favoarea BeCS. CEC a transmis spre examinare contestația către Inspectoratul General al Poliției.

Următoarele două contestații sunt împotriva Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr”. Într-o sesizare, reprezentanții blocului susțin că pe pagina deputatului Liviu Vovc a fost postat un afișaj electoral. În cealaltă este vorba tot de agitație electorală pe o pagină care ar fi administrată de către un candidat pe listele Platformei DA la funcția de deputat.

Următoarea contestație este îndreptată spre Partidul Acțiune și Solidaritate. Reprezentanții Blocului electoral “Renato Usatîi” susțin că o activistă PAS din Italia a sunat mai mulți concetățeni îndemnându-i să meargă la vot și susținând că în cazul în care vor vota PAS le organizează transportul către secție de vot.

Alte trei contestații țin de nereguli depistate la trei secții de vot, două din Chișinău și una din Glodeni. La una nu a fost sigilat corect safeul cu buletinele de vot, la o altă secție în posesia președintelui secției de vot s-au depistat două ștampile votat și la Glodeni s-a constat că formularul prin care se numără voturile a fost deja semnat de membrii biroului electoral al secției de vot.

9 iul

Duminică, 11 iulie, împreună votăm pentru viitorul Moldovei!

Renato Usatîi:

Ne aflăm la câțiva pași de victorie. Sunt convins că aceste alegeri vor ajunge în manualele de istorie și numai de noi toți depinde cum va fi scrisă această istorie. Blocul electoral “Renato Usatîi” va fi garantul stabilității și respectului pentru poporul nostru, pentru care o să muncim în sudoarea frunții. Mulțumesc, Bălți! Mulțumesc, cetățeni ai Republicii Moldova. În 11 iulie ieșim cu toții la vot să îi alungăm de tot!

4 iul

Gheorghe Cavcaliuc nu a fost reținut. Este vorba despre o înscenare

Gheorghe Cavcaliuc nu a fost reținut. Este vorba despre o înscenare

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”, a declarat că Gheorghe Cavcaliuc, nu a fost reținut la Moscova, așa cum au anunțat reprezentații PACE.

Renato Usatîi a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc se află la Moscova, însă, potrivit lui, acela și-a înscenat acolo reținerea, pentru a camufla întrevederile pe care le are în aceste zile, la Moscova, cu anumite persoane de la care ar urma să primească instrucțiuni privind organizarea unor provocări, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Mai mult, Usatîi susține că discursurile și pancartele celor din PACE, din timpul protestelor de la sediul Președinției, Partidului Socialiștilor și Partidului Nostru, în care s-a cerut eliberarea lui Cavcaliuc, au fost scrise cu o zi înainte de Gheorghe Cavcaliuc să zboare la Moscova.

Usatîi a menționat că scopul lui Cavcaliuc în campania electorală este de a rupe din voturile partidelor proeuropene, pentru a-l ajuta în așa fel pe Igor Dodon. Într-un live pe rețelele de socializare, el a comentat protestele organizate de PACE la Ambasada Rusiei în Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și la sediul partidului său și a lui Dodon, despre care activiștii PACE spun că stau în spatele celor întâmplate lui Cavcaliuc, pentru că ar fi panicați de popularitatea în creștere a acestuia.

Transmis pe Facebook, evenimentul a adunat o mulțime de comentarii denigratoare la adresa lui Renato Usatîi. Toate profilurile accesate de el s-au dovedit a fi false. Cele mai multe dintre persoane proveneau din Ucraina, iar paginile lor aveau un conținut aproape identic. Ceea ce a atras însă atenție este prezența peste tot a rețetei unei salate armenești cu vinete.

3 iul

Slugoiul lui Plahotniuc va avea sub 0,5% la alegeri

Slugoiul lui Plahotniuc va avea sub 0,5% la alegeri

După ce liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a calificat dezvăluirile făcute la Jurnal TV de către Andrei Baștovoi drept “o comandă” și un atac pus la cale de Renato Usatîi, liderul Blocul electoral “Renato Usatîi” a venit cu o replică.

Toate mizeriile pe care le-au făcut și pe care le vor face săptămâna viitoare au un singur scop. El și mai mulți slugoi de pe timpul lui Plahotniuc și care acum stau ok pentru că MAI este condus de omul lui Dodon nu fac campanie pentru a accede în viitorul Parlament, a declarat Usatîi.

Ei n-o să aibă nici 0,5%, dar participă ca să fie “torpedele” lui Dodon și să ne atace pe noi și pe cei din PAS. Ei înțeleg că Dodon n-o să mai controleze Ministerul de Interne și alte servicii speciale. Ei au nevoie de motivare la Interpol când toți vor fi cercetați penal că sunt pe lista unui partid politic și că sunt anunțați în căutare din motive politice, că sunt persecutați politic și nu din cauza crimelor pe care le-au comis, a adăugat liderul Blocului “Renato Usatîi”.

Precizăm că la “Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, fostul deputat în primul Parlament, Andrei Baștovoi, a prezentat o înregistrare audio a unei discuții dintre Gheorghe Cavcaliuc și Ghenadii Ciugureanu, despre lichidarea peste hotarele țării a lui Vladimir Mișcoi, Anatol Stati și Gabriel Stati.

Înregistrarea audio ar fi fost făcută în luna august 2011, când Andrei Baștovoi și feciorul său Valentin erau deținuți în penitenciarul nr. 13. Dosarul pornit pe numele lui Baștovoi pentru așa zisa comandă de lichidare fizică a celor trei persoane a fost deschis în baza principalului martor Vladimir Mișcoi. La Jurnal TV, Baștovoi a declarat că Gheorghe Cavcaliuc și procurorul Lilian Cociu au cusut cu ață albă acest dosar de o mie și ceva de pagini.

2 iul

Renato Usatîi a explicat de ce anume Blocul său electoral merită susținut de primarii din toată țara

Renato Usatîi a explicat de ce anume Blocul său electoral merită susținut de primarii din toată țara

Renato Usatîi a explicat de ce anume Blocul său electoral merită susținut de primarii din țară, la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Liderul formațiunii politice a vorbit despre acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, în 1 iulie. El a promis că în viitorul parlament va fi “locomotiva” tuturor schimbărilor în bine pentru administrația publică.

În viitorul Parlament, Blocul electoral “Renato Usatîi” va fi principala locomotivă a tuturor schimbărilor pentru autoritățile publice locale, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și în special a celor de la sate, având în vedere că unele sunt pe cale de dispariție, a spus Renato Usatîi și a adăugat că peste 150 de primari din toată țara deja și-au exprimat dorința de a susține Blocul său electoral, pentru că este singura formațiune care va reprezenta aleșii locali în viitorul Legislativ.

Mai bine ca primarii, nimeni nu cunoaște problemele localităților. Primarii care au decis să susțină echipa noastră cunosc la fel ca noi toate problemele reale. Astăzi, noi, primari de diferite orașe din țară îi unim pe toți care au aceleași idei – pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, de la orașe și de la sate, a menționat el.

Renato Usatîi a prezentat șapte puncte din programul electoral al formațiunii sale, care vizează sprijinirea și dezvoltarea orașelor și satelor.

Unu – lichidarea consiliilor raionale, pentru ca banii să nu mai fie repartizați pe criterii politice și după felul în care arată coaliția într-un raion sau altul.

Fiecare sat trebuie să primească bani pentru infrastructură, ținând cont de numărul de locuitori și suprafața localității. Nu contează că primarul este de la partidul nostru, de la democrați, socialiști, PAS sau alte partide, sau primari independenți, care au suferit cel mai mult din cauza că nu erau în relații bune cu consiliile raionale. Toate raioanele rămân la locul lor, ca să nu fie speculații din cele cu care unii concurenți electorali sperie cetățenii. Toate orașele din țară devin municipii, iar satele din raion devin parte a municipiilor, fiecare cu bugetul propriu și cu banii repartizați corect, nu după criterii politice. Dacă din municipiul Bălți face parte satul Sadovoe și satul Elizaveta, nu înseamnă că primarul municipiului Bălți poate influența bugetele acestor sate. Suntem primari de la diferite partide, dar cu toate acestea, fiecare își trăiește viața cum vrea.

Doi – apeduct și canalizare. Acestea nu mai poate fi proiecte locale. Jumătate de țară nu are canalizare și apeduct, inclusiv orașele mari precum Chișinău, Bălți și Cahul.

Trei – mai bine decât primarii, nimeni nu cunoaște modificările necesare în legislația ce ține de achizițiile publice, construcții ilegale sau privatizarea terenurilor aferente.

Noi, Blocul electoral “Renato Usatîi” ne obligăm să instalăm farmacii automatizate în fiecare sat. Vreau să le spun celor care critică acest proiect că, astfel de aparate deja funcționează în mai multe state europene, iar condițiile de păstrare a medicamentelor sunt tot la standarde europene.

Patru – proiectul de lege care prevede ca 5% din comerțul cu alcool și țigări să fie direcționate pentru dezvoltarea domeniului tineretului și sportului.

50% din acest buget, 380 de milioane de lei pe an, vor merge direct în bugetele locale ale primăriilor, pentru ca susținerea tineretului și sportului pe care am demonstrat-o la Bălți să fie în fiecare oraș sau sat din țară.

Cinci – posibilitatea directă pentru a reanima satele din RM este ca oamenii să înceapă să crească și să producă ceva în sat, așa cum a fost cu mulți ani în urmă.

Pentru asta, avem nevoie urgent să deschidem la nivel regional centre de colectare a legumelor, cărnii, mierii și a altor produse. Toată lumea ține minte că atunci când existau astfel de centre, oamenii nu se temeau să țină mai multe animale la casă sau să producă mai multe legume, deoarece știau că peste un an de zile o să le dea la un preț bun. Astăzi, însă oamenii din sate și micii producători depind de intermediari, care cer un preț de, practic, două ori mai mic decât e costul produselor pe piață.

Șase – tabere pentru copii în sate. Un copil crescut la țară este un copil sănătos.

Mulți copii din oraș nu pot distinge o vacă de un microbuz, se mișcă puțin. Și dacă își petrec cel puțin o parte a verii în aer liber, în condiții de sat, sănătatea lor se va îmbunătăți semnificativ.

Renato Usatîi a declarat că este deja susținut de mulți primari. Se adresează și celorlalți, afirmând că este singurul concurent electoral care va fi reprezentat masiv în Parlament de aleșii locali.

Noi suntem, cei care am soluționat problemele cetățenilor și știm cum s-o facem în continuare. Am mai multe întâlniri, dar pentru că până la alegeri au rămas zile numărate, nu sunt sigur că o să ajung în fiecare localitate de țară. Dar, stimați primari, pentru viitorul RM, pentru a îmbunătăți viața din țară, implicați-vă în localitățile pe care le conduceți și sprijiniți Blocul electoral “Renato Usatîi”, deoarece noi suntem primari ca și dvs. Repet că celor peste 150 de primari care deja ne susțin și s-au implicat în acest proces nu li s-a pus condiția să-și părăsească partidele și nimeni niciodată nu va mai pune această condiție, lucru pe care îl făcea Filat, Plahotniuc. Mai mult decât atât, vă promit că eu personal o să fiu garantul Dvs. în viitorul Parlament, viitorul Guvern, pentru ca nimeni să nu mai pună mâna pe primari și să încerce să-i șantajeze, sau prin dosare penale fabricate, cumva, să fie atrași în diferite partide. Puteți, toată viața, să fiți primari independenți. Pentru mine este important să văd că în localitățile pe care le conduceți se întâmplă lucruri frumoase și vă asigur că o să aveți tot sprijinul meu, a spus el în încheiere.

iunie 2021


30 iun

În patru ani, vom face din Chișinău, Bălți și Cahul adevărate vitrine ale Moldovei atât pentru turiști, cât și pentru investitori

În patru ani, vom face din Chișinău, Bălți și Cahul adevărate vitrine ale Moldovei atât pentru turiști, cât și pentru investitori

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” intenționează să implementeze proiectul național “Trei capitale”, astfel încât municipiile Chișinău, Bălți și Cahul să devină adevărate vitrine ale Moldovei atât pentru turiști, cât și pentru investitori. Renato Usatîi a anunțat despre acest lucru la o întâlnire cu locuitorii Chișinăului, eveniment care s-a desfășurat în 29 iunie, în centrul capitalei și la care a fost prezentă o parte a echipei sale. El a subliniat că, pentru a implementa acest proiect, este necesar să punem lucrurile în ordine în toate domeniile și a propus soluții pentru mai multe probleme de care se ciocnesc cetățenii.

Unul dintre locuitorii capitalei a vrut să știe dacă va fi reanimat învățământul profesional tehnic. Renato Usatîi a subliniat că aceasta este una dintre prioritățile sale.

Dacă nu o să avem angajați calificați, nu vor putea fi deschise fabrici și uzine. Noi avem nevoie de sute de mii de sudori, croitorese, electricieni și alții, a subliniat liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”.

O femeie s-a plâns că, din cauza birocrației excesive, de patru ani, ea și soțul ei nu pot să adopte un copil. Liderul formațiunii politice i-a spus că o s-o invite la ședința unei comisii parlamentare de profil, pentru ca deputații să-i audă durerea și să înțeleagă din cuvintele ei cât de dificil este procesul de adopție în Moldova.

M-a emoționat profund istoria acestei femei. În loc să fie susținuți, cetățenii care vor să înfieze copii întâmpină tot felul de bariere create artificial de cei care vor să se îmbogățească pe seama unei suferințe. Cu aceeași birocrație se confruntă și oamenii care trăiesc și lucrează în Moldova de 5–15 ani, dar nu pot obține cetățenia moldovenească de ani de zile. Echipa noastră, care este formată din practicieni și profesioniști o să taie în birocrație ca în carne vie, a dat asigurări Renato Usatîi.

Potrivit politicianului, autoritățile nu au făcut nimic pentru a crește rata natalității.

Vom lupta pentru ca alocația la nașterea primului copil să fie de 15 000 de lei, la al doilea – până la 25 mii lei și la al treilea – până la 50 mii lei, a spus el.

O bătrână l-a rugat pe Renato Usatîi să-i aducă acasă copiii și nepoții împrăștiați în lumea mare, pentru că nu-și puteau câștiga pâinea în țară.

O să fac tot posibilul ca diasporă să devină cei care au condus până acum Moldova, iar toată lumea muncitoare și de bună credință să revină acasă, i-a promis Renato Usatîi femeii.

La întâlnire a fost pusă în discuție și problema prețurilor mari pentru carburanți, medicamente și alte produse. Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” le-a explicat oamenilor că cifrele exagerate le stabilesc furnizorii, care se află în afara țării și pe care încă nimeni nu i-a pus la respect. El a promis însă că pe viitor, în discuțiile cu aceștia, în prim plan vor fi puși cetățenii și interesele lor.

O atenție deosebită a fost acordată luptei împotriva corupției și contrabandei.

Vom introduce modificări în Codul penal pentru ca pedeapsa pentru corupție să pornească de la 15 ani de închisoare și până la detenție pe viață, cu confiscarea averii de la rudele apropiate. Vom lichida Centrul Național Anticorupție, iar cei care controlează contrabanda pe malul stâng vor fi așteptați la aeroport, pentru ca de acolo să meargă direct unde le e locul. Cred că în biroul fiecărui judecător, NU trebuie să fie imaginea șefului statului, ci tabloul din secolul al XV-lea care înfățișează o întâmplare istorică și anume jupuirea de viu a unui judecător corupt. Noi vom interzice samavolnicia în judecătorii, a conchis Usatîi.

29 iun

Renato Usatîi: Visul meu va deveni realitate în anul 2021

Renato Usatîi: Visul meu va deveni realitate în anul 2021

În anul 2014, când am intrat în politica moldovenească, am publicat un manifest, pe care l-am intitulat “Visul meu”. Iată ce scriam atunci:

Mereu sunt întrebat: ce program ai, Renato? Ce propui? Cum vezi tu Moldova?

Voi răspunde la aceste întrebări scurt și clar, ca să fiu înțeles de fiecare. Dar mai întâi, vreau să vă întreb eu pe voi, pe toți: țineți minte programele cu care actualii guvernanți s-au lansat în alegeri? Țineți minte toate inepțiile pe care, în urmă cu patru ani, ca pe niște gunoaie, le-au turnat peste voi? Țineți minte toate acele concepții de dezvoltare, toate acele programe de imagine, planurile strategice, promisiunile generoase? Nici nu încercați să vă încordați memoria, pentru că nimeni nu le ține minte. Toate au fost date uitării chiar a doua zi după alegeri. Și haideți să spunem sincer că toți cei care au votat pentru conducătorii de acum ai țării n-au votat pentru programele lor, ci pentru că și-au dorit o schimbare.

Numai că ne-am înșelat cu toții!

Pentru că trebuia să ne uităm cu atenție nu la programe, ci la fețele acelor mincinoși – hoți, contrabandiști, demagogi și trădători de țară! V-au distras atenția cu acele “hârtiuțe academice” care acum nu costa nici o para chioară.

Și o să vă spun sincer: eu nu am un program pe care nu o să-l citească nimeni. Eu am UN VIS, despre care o să vă vorbesc acum.

Eu visez ca, de îndată ce se va instala noua putere – care nu-i va reprezenta deja pe bandiți și pe oligarhi, ci pe voi, dragii mei, familiile voastre, pe părinții voștri, pe copiii voștri – să cheltuie foarte puțin timp prețios pentru restabilirea dreptății, pentru transpunerea în viață a cunoscutului principiu al oricărei societăți umane orânduite echitabil – După crimă urmează în mod inevitabil pedeapsa. Toți cei care au batjocorit Moldova timp de atâția ani trebuie să suporte pedeapsa meritată pentru crimele lor.

Lucrul acesta este important, dar și mai important este altceva, iar noua putere va trebui să se ocupe de asta imediat. Este vorba despre deschiderea unor noi întreprinderi. Da. Este vorba despre economie. Eu, de exemplu, nu înțeleg cum poate să se dezvolte țara, despre ce fel de economie poate să fie vorba, atunci când nu avem, elementar, fabrici și uzine.

Numai după ce statul va aborda serios și productiv subiectul economiei, va fi solicitat și învățământul de calitate, școlile profesional-tehnice moderne, universitățile orientate spre necesitățile economiei moderne, vor fi solicitați specialiștii cu experiență, care au fost alungați la periferia vieții de aceiași contrabandiști și hoți din politică. Felul în care se vor aranja lucrurile ne va determina să deschidem grădinițe și școli. Vom majora salariile pentru ca educatorii, învățătorii și profesorii să nu mai fie nevoiți să plece la spălat podele în Portugalia!

Cred că anume o astfel de țară, pragmatică și care construiește va avea unul dintre cele mai bune climate investiționale! Toate celelalte vor veni pe parcurs. Mai mult decât atât, o astfel de țară își va găsi, cu ușurință, prieteni atât la Vest, cât și la Est! Într-o astfel de Moldovă nu va exista ostilitate și intoleranță – oamenii pur și simplu nu vor avea timp pentru ele. Și într-o astfel de țară, în sfârșit, vor apărea acele simple posibilități de a recompensa poporul pentru chinurile din trecut, pentru răbdarea și hărnicia lui.

Eu visez la o zi în care noi toți – moldovenii, găgăuzii, ucrainenii, bulgarii, rușii, evreii, armenii, azerii – toți locuitorii Moldovei, vom înțelege că statalitatea, care ne-a fost dată de destin, de istorie, de Dumnezeu – este un dar unic pe care nu avem voie să-l pierdem. Ne vom da seama de faptul că dintre miile de popoare existente pe glob doar două sute de națiuni și-au dobândit propria statalitate și noi, națiunea moldovenească, suntem în rândul lor! Ne vom da seama că propria statalitate nu înseamnă dreptul suveran de a fura de la concetățeni, ci posibilitatea de a descoperi și dezvolta potențialul creator al propriului popor, posibilitatea de a contribui cu acest potențial la dezvoltarea omenirii, de a ajunge și rămâne în istoria mondială a lumii, numai că acest drept trebuie meritat.

Visez la echitate socială pentru toți cetățenii acestei țări, la excluderea încadrării oamenilor în categoriile inferioară și superioară. Tot poporul nostru are drepturi egale, iar acestea trebuie să fie respectate în aceeași măsură. Unii s-au născut aici, alții au venit, dar pentru toți Moldova a devenit patrie.

A venit timpul să oprim logica diabolică a degradării și distrugerii, care ne apasă țara în ultimii douăzeci și ceva de ani. 20 de ani de discuții sterile și confruntări pe chestiuni secundare, probleme inventate și dileme false: limba română sau moldovenească, istoria românilor sau istoria Moldovei, moldoveni sau români, mergem spre Est sau spre Vest, ne integrăm în Uniunea Vamală sau în Uniunea Europeană etc. Prinși în toate aceste conversații “importante”, n-am observat cum degradăm, sărăcim, îi lipsim pe copiii noștri de viitor. Cu ce ne putem mândri noi, locuitorii acestei țări, cetățenii Republicii Moldova, după 20 de ani de independență?

Iar eu vreau ca fiecare dintre noi să poată să fie mândru de țara lui, de faptul că este o parte a unui proiect politic de succes – Republica Moldova. Eu visez ca Moldova să devină cunoscută, ca despre noi să se vorbească peste tot în lume, numai că nu despre problemele și necazurile noastre, ci despre performanțele poporului, care să stârnească admirație și respect. Acesta este visul meu! A avut mare dreptate înțeleptul care a spus că acel care nu visează e demn doar de milă, că doar visurile îndrăznețe creează un viitor mai bun. Poporul nostru nu e demn de milă, el e demn de lucruri mari și bune! Noi nu mai avem timp pentru a suporta prostiile și experimentele unei grămăjoare de oameni care au decis, numai ei știu de ce, că sunt mai deștepți decât noi. E timpul să acționăm. Visurile trebuie să se împlinească!

Mereu alături de voi!

Renato Usatîi

De atunci au trecut 7 ani. Pe 27 august vom marca deja cea de-a 30-a aniversare a independenței Republicii Moldova. Dar visul meu a rămas același. Calea mea spre realizarea acestui vis a fost lungă și dificilă, cea mai lungă și cea mai dificilă în comparație cu drumurile altor politicieni.

În anul 2014, partidul nostru a fost scos ilegal din alegerile parlamentare. Au existat tentative de a mă determina să renunț la politica din Moldova. Eu, însă, mi-am continuat calea.

În anul 2015, am obținut prima victorie serioasă la alegerile locale din Bălți, unde am câștigat funcția de primar în primul tur de scrutin cu 73% din voturi.

În 2016, din cauza fricii față de ratingul înalt al lui Renato Usatîi, Curtea Constituțională a lui Plahotniuc a modificat vârsta minimă, de la 35 la 40 de ani, pentru candidatul la funcția de Președinte al RM. “Efortul” s-a făcut pentru ca Renato Usatîi să nu poată candida la acest scrutin, iar Igor Dodon să aibă cale liberă.

Eu și echipa mea am fost cel mai mult supuși represiunilor din partea regimului oligarhic al statului capturat. Ne-au fost fabricate zeci de dosare penale. Prin urmare, singura soluție pentru a scăpa cu viață a fost să plec în străinătate.

Aflarea mea la Moscova și represiunile, care nu încetau, s-au făcut simțite în rezultatul modest înregistrat de echipă la parlamentarele din 2019.

Am revenit acasă în același an și am câștigat alegerile pentru Primăria Bălți din primul tur de scrutin.

În anul 2020 am înregistrat un rezultat destul de bun la alegerile prezidențiale.

Și iată că acum, în anul 2021 eu, împreună cu echipa mea, particip la alegerile parlamentare anticipate. Particip ca să înving.

În toți acești ani, asupra mea s-au făcut presiuni atât în Moldova, cât și în afara ei – în Vest și în Est. Explicația e că le sunt incomod tuturor oponenților mei politici. Dar, cu toate acestea, am fost, sunt și voi fi doar slujitorul poporului meu. Și sunt sigur că după alegerile parlamentare se va împlini cel mai mare vis al vieții mele – ca oamenii din țara mea să înceapă să trăiască mai bine. Voi face totul pentru asta, voi depune toate eforturile.

La fel ca acum șapte ani, ca și toată viața, voi fi mereu alături de voi.

26 iun

Care este doctrina Blocului electoral “Renato Usatîi”?

Care este doctrina Blocului electoral “Renato Usatîi”?

Blocul electoral “Renato Usatîi” este o formațiune politică nedoctrinară, care se bucură de încrederea multor oameni cu predilecții politice diferite. Blocul e susținut și de cei de stânga, și de cei de dreapta, și de centriști, și de prooccidentali, și de pro-estici. Este un bloc popular pentru că reflectă și exprimă interesele poporului.

Actualmente nici un partid politic din Moldova nu are o doctrină clasică.. Liberalii nu sunt de fapt liberali, socialiștii nu sunt socialiști, democrații nu sunt democrați. Aceeași tendință există și în toată lumea. N-a mai rămas nicio doctrină “pură” – comunistă, liberală, socialistă, creștin-democrată, conservatoare – toate s-au amestecat și s-au încurcat. De exemplu, în Germania foștii adversari de neîmpăcat – social-democrații și democrații creștini – constituie împreună în Bundestag majoritatea ce formează și aprobă un guvern comun.

Noi suntem democrați pentru că ne pronunțăm pentru alegerile libere, statul de drept, instituțiile de stat eficiente.

Noi suntem liberali pentru că pentru noi drepturile și libertățile omului nu sunt vorba goale.

Noi suntem socialiști pentru că recunoaștem rolul-cheie al statului în procesul de dezvoltare economică și de asigurare a echității sociale.

Noi suntem conservatori pentru că ne pronunțăm pentru păstrarea tradițiilor societății moldovenești.

Noi luăm din fiecare doctrină “pură” tot ce e bun în ea și îl aplicăm în condițiile noastre concrete.

Faptul că așa-numita dreaptă încearcă să culce blocul lui Renato Usatîi într-un pat cu așa-numita stângă și invers nu e decât o confirmare în plus a adevărului că acest bloc nu este nici de stânga, nici de dreapta, ci reprezintă o a treia forță independentă, care stă ferm pe propriile picioare și merge de sine stătător spre scopul trasat – înființarea unui stat de drept viabil și eficient care acționează în interesele majorității poporului. Pentru a se menține pe pozițiile lor politice majoritatea personajelor politicii moldovenești dezbină în mod cinic populația în grupuri care se confruntă între ele și organizează bătălii geopolitice a “tuturor contra tuturor”.

Blocul electoral “Renato Usatîi” este o forță centristă care nu acceptă extremele. Noi evoluăm în rol de “tampon”, de intermediar între poluri, care le ajută diferitelor părți ale societății dezbinate să găsească un limbaj comun și să interacționeze. Noi suntem forța a treia, moderată, care se pronunță pentru consolidarea statalității moldovenești, pentru dezvoltarea independentă a Moldovei, pentru colaborarea reciproc avantajoasă a țării noastre atât cu parteneri occidentali, cât și cu cei din Est.

25 iun

Cu cine se va alia Blocul electoral “Renato Usatîi” în noul Parlament?

Cu cine se va alia Blocul electoral “Renato Usatîi” în noul Parlament?

Adepții partidelor de dreapta, pe de o parte, și cei ale partidelor de stânga, pe de altă parte, care participă la alegerile parlamentare anticipate, au față de Blocul electoral “Renato Usatîi” două pretenții ce se exclud reciproc. Cei de dreapta cer ca blocul să nu coalizeze în niciun caz cu cei de stânga, iar ultimii sunt împotriva unei alianțe a blocului cu dreapta.

De fapt, anume Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon și blocul ACUM, alcătuit din partidul PAS al Maiei Sandu și platforma DA a lui Andrei Năstase, au făcut pe 9 iunie 2019 o coaliție, au împărțit funcțiile din Parlament și Guvern, iar în ziua de 16 septembrie a aceluiași an au semnat Înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

Susținătorii PSRM, PAS și DA se supără când li se amintește că tocmai cele trei formațiuni au stat într-un singur așternut și drept scuză ne spun: Cum de nu înțelegeți, e cu totul altceva. A fost o soluție de caz, de forță majoră. Pe atunci nu exista o altă modalitate de a salva țara de răul principal, Plahotniuc. Doar coaliția dintre Dodon și Sandu putea s-o facă. Prin urmare, ei înșiși recunosc că, atunci, scopul scuza mijloacele, acum însă le cer categoric altora să nu le repete experiența.

Poziția blocului lui Renato Usatîi în privința coalițiilor din noul parlament este simplă și clară și a fost anunțată în public nu o dată. Punctele din care constă aceasta sunt:

 1. Înainte de anunțarea rezultatelor alegerilor, Blocul lui Renato Usatîi nu-și va ghici în cafea, nu va împărți pielea ursului, nu va face declarații cu privire la viitoarele coaliții, nu va distribui funcții în conducerea Parlamentului și a Guvernului. Despre orice fel de alianțe în Parlament, despre majoritate și minoritate, despre putere și opoziției, se va putea discuta la obiect doar din data de 12 iulie.
 2. Așa sau altfel, Blocul electoral “Renato Usatîi” se va afla mereu în coaliție cu poporul Moldovei. În noul Parlament, deputații blocului vor promova legile despre care le-au vorbit cetățenilor și vor susține proiectele aflate în interesul oamenilor, indiferent de cine este autorul lor. Blocul, categoric, nu va face coaliție cu hoții și corupții; nu va vota niciodată un prim-ministru “kuliokar” și nu va susține un guvern din care să facă parte protejații oligarhilor.
 3. Blocul lui Renato Usatîi va intra în Parlament să muncească. Parlamentul vechi, putred, corupt și nelegitim, format pe baza viciosului “sistem mixt” al lui Plahotniuc–Dodon, trebuia să plece și a plecat. Următorul Parlament trebuie să dea dovadă de responsabilitate și competență, de deschidere și incoruptibilitate. Oamenii au obosit de nesfârșitele crize politice, alegeri și scandaluri legate de corupție. Ei vor să se pună capăt dezordinii, iar deputații să muncească, în sfârșit, pentru soluționarea unor probleme concrete.

În noul Parlament, blocul lui Renato Usatîi va propune spre realizare toate proiectele despre care le-a comunicat cetățenilor, în timpul campaniei electorale, inclusiv cele privind combaterea corupției și înăsprirea pedepsei pentru hoți și cei care iau mită. Blocul electoral “Renato Usatîi” va intra în Parlament nu pentru a împărți puterea, ci pentru a servi intereselor poporului.

Renato Usatîi a avut o întrevedere cu Dereck J. Hogan

Renato Usatîi a avut o întrevedere cu Dereck J. Hogan

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a avut o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova. Subiectul discuției l-a constituit situația politică actuală din țară, dar și politica faptelor concrete a Blocului electoral “Renato Usatîi”, în viitorul Parlament.

I-am comunicat domnului Ambasador că interesele și dorințele personale ale unor politicieni nu pot fi mai presus de interesul național!, a menționat Renato Usatîi.

Întrevederea a avut loc vineri, 25 iunie 2021, la sediul formațiunii politice.

23 iun

Renato Usatîi a sesizat Procuratura Generală și ANI-ul cu privire la apartamentul de lux din București al lui Cavcaliuc

Renato Usatîi a sesizat Procuratura Generală și ANI-ul cu privire la apartamentul de lux din București al lui Cavcaliuc

Blocul electoral “Renato Usatîi” (BRU) a depus astăzi o sesizare la Procuratura Generală (PG), prin care cere crearea în România a unei comisii rogatorii, care să verifice deținerea de către Gheorghe Cavcaliuc a unui apartament în București. Imobilul, procurat în 2019, nu a fost indicat de către acesta în declarația de avere și interese, depusă la CEC pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Documentul trebuie să conțină însă date despre averile candidatului pentru ultimii doi ani, anteriori anului în care se desfășoară alegerile.

Apartamentul e pe strada Aleea Teișani nr. 273–288, bloc A39, apartamentul 13, etajul 1. Am studiat declarațiile de avere anterioare, am așteptat să o depună și pe cea de candidat la funcția de deputat… (…) Am depus astăzi o sesizare pe numele procurorului general prin care cerem să fie formată o comisie rogatorie în România care să confirme că Cavcaliuc este nu doar proprietar al unui apartament de lux, într-un cartier rezidențial nu departe de Aeroportul Otopeni, dar și faptul că el are viza de reședință acolo cu pașaportul lui românesc. El a tăinuit acest bun, a spus Renato Usatîi.

De asemenea, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” i-a solicitat Procuraturii să verifice cum au ajuns în România banii pentru procurarea apartamentului de lux și care este proveniența banilor. Blocul electoral “Renato Usatîi” a depus o sesizare pentru verificarea declarației de avere și interese a lui Cavcaliuc și la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Lista candidaților AUR, plină cu persoane implicate în trafic de droguri, de ființe umane, furturi în proporții deosebit de mari, dar și alte infracțiuni

Lista candidaților AUR pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 este plină cu persoane implicate în trafic de droguri, de ființe umane, furturi în proporții deosebit de mari, dar și alte infracțiuni. Un document oficial care dovedește acest lucru a fost prezentat astăzi, 23 iunie 2021, de către liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” într-un briefing de presă.

Mai avem o echipă “de aur”, care încearcă să facă fel de fel de știri, care a luat în arendă timpul.md, 10tv și altele. Eu văd toate atacurile și toate mizeriile pe care voi le faceți. Cu Valera Munteanu și Chirtoacă e clar care a luat, de unde și cât a costat. Era interesant însă ce-i cu acest proiect. Unii spuneau că are legătură cu serviciile secrete din România, alții, că e un proiect al unor persoane influente care, în urmă cu mai mulți ani, au finanțat un partid politic, în România. Am cerut informații ca să văd ce-i cu ei. Lista candidaților AUR “aurul Moldovei” conține zeci de persoane implicate în diferite infracțiuni, a declarat Usatîi în conferință de presă și a dat citire câtorva nume și dosarele penale în care figurează acestea.

 • Crețu Ilie – dosar penal pentru vătămare intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății;
 • Vacarciuc Vadim – conducerea unui mijloc de transport în stare de ebrietate alcoolică;
 • Revenco Sergiu – conducerea unui mijloc de transport în stare de ebrietate alcoolică;
 • Postovan Igor – circulația ilegală a substanțelor narcotice psihotrope sau analogilor lor cu scop de înstrăinare;
 • Zorilă Ion – cauză penală art.119, alin. 2 Cod penal – furt.
 • Enciu Hristofor – neglijență în serviciu;
 • Papanaga Alexei – conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate;
 • Osoian Vladimir – violență în familie;
 • Scripnic Lilian – cauzarea vătămărilor medii.

În același liste mai figurează Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu.

22 iun

Echipa Blocul electoral “Renato Usatîi” a desfășurat acțiuni de comemorare dedicate împlinirii a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Echipa Blocul electoral “Renato Usatîi” a desfășurat acțiuni de comemorare dedicate împlinirii a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Pe 22 iunie, ziua în care cu 80 de ani în urmă a început Marelui Război pentru Apărarea Patriei, echipa Blocului electoral “Renato Usatîi” a organizat o amplă acțiune de comemorare a victimelor în zeci orașe și sate din Republica Moldova. La ora 4:00, ora la care în 1941 Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, la cimitirele militare și complexele memoriale din Chișinău, Bălți, Anenii Noi, Fălești, Glodeni, Florești, Dondușeni, Drochia, Cantemir, Căușeni, Ocnița, Rezina, Sîngerei, Orhei, Soroca, Dubăsari, orașul Iargara din raionul Leova, satul Dezghingea din Găgăuzia și în alte localități, sute de oameni au venit cu flori și lumânări, păstrând un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viețile în acel groaznic război.

Într-o postare pe Facebook, liderul blocului, Renato Usatîi, i-a îndemnat pe toți să-și amintească de cei care și-au dat viața pentru un viitor pașnic pe pământ.

În urmă cu mulți ani, în această zi de iunie, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Răul a fost învins cu prețul a milioane de vieți. Astăzi, toată lumea trebuie să-și amintească de cei care s-au sacrificat pentru pace, de prețul enorm pe care l-au plătit. Doar datorită jertfei și dăruirii lor astăzi trăim într-o țară liberă, a subliniat liderul formațiunii politice.

18 iun

Renato Usatîi: Video de 12 ani în urmă cu mine la tir, Năstase l-a primit de la FSB sau de la Dodon

Renato Usatîi: Video de 12 ani în urmă cu mine la tir, Năstase l-a primit de la FSB sau de la Dodon

Renato Usatîi spune că imaginile video, distribuite în spațiul public și în care el apare pe Poligonul de tragere “Dinamo”, din sectorul Rîșcani al Capitalei, au ajuns la deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, de la liderul acestuia de partid Andrei Năstase. Ultimul le are, fie de la Serviciul de Securitate Rusesc (FSB), care l-a luat din casa lui Renato Usatîi în timpul perchezițiilor, fie de la Igor Dodon, iar Dinu Plîngău a fost doar un executor în toată această “afacere”.

Dinu Plîngău e cel care doar a apăsat pe buton și a postat video-ul primit de la FSB sau Dodon. El a fost doar cel care a executat comanda, a declarat Renato Usatîi într-o conferință de presă, în care a menționat că imaginile sunt de acum 10 sau 12 ani și că atunci se afla pe un poligon de tragere, nu într-un loc interzis. Mai mult decât atât, anul acesta el a vorbit deja în spațiul public despre imaginile respective, publicate mai întâi în presa lui Dodon.

Despre acest video am mai vorbit într-o emisiune a lui Gheorghe Gonța. M-a întrebat ce-i cu poza de la Poligonul de tragere “Dinamo” din sectorul Rîșcani, iar eu am spus că o să apară și video, deoarece acest video era la Cristal, care a lucrat pentru Plahotniuc, iar acum lucrează pentru Dodon. Era un video înregistrat de mine personal și un prieten de-al meu. Oamenii lui Dodon mi-au spart poșta electronică și l-au luat de acolo și al doilea mi l-a luat FSB-ul când au făcut percheziții acasă. Deja, dacă Andrei l-a luat de la FSB sau de la Igor Dodon, întrebați-l pe el, a spus Usatîi.

În timpul conferinței de presă, el a inclus și secvența video din timpul emisiunii “Puterea a patra” din 23 martie 2021, la care a vorbit despre așa zisele imagini compromițătoare. Atunci, moderatorul l-a întrebat despre o poză care apăruse pe o pagină de Telegram, despre care se știe că îi aparține lui Igor Dodon. Iar astăzi, deja imaginile video au fost postate de către Dinu Plîngău, deputatul Platformei DA, conduse de Andrei Năstase.

Despre prezența pe poligon a lui Alexandru Jizdan și Dorin Damir, Renato Usatîi a spus că la vremea la care a fost făcută înregistrarea deja îi cunoștea pe cei doi.

Mie, într-adevăr, de mic copil îmi plac armele, pescuitul și vânătoarea și în afară de vânătoare, mergeam de foarte multe ori la tir, mergeam acolo pentru că pe atunci nu erau tir-uri private. Ulterior, am venit în politică, Jizdan a devenit ministru de Interne, pe vremea când eu și mulți alți colegi de-ai mei aveau dosare penale, așa cum s-a adeverit mai târziu, toate fabricate. Despre Damir, am spus într-o emisiune a Nataliei Morari că a fost și la oficiul partidului. Dar niciodată n-am avut afaceri în RM sau în afara țării cu cei la care eu sau statul are întrebări. Dar să cunoști pe toți și să ai afaceri e deja altceva, a adăugat Usatîi.

Făcând referire la distribuitorul direct al imaginilor, Andrei Năstase, Renato Usatîi a spus că acesta, la fel ca Gheorghe Cavcaliuc, este folosit de Igor Dodon în calitate de torpilă, care încearcă astfel să-i reducă ratingul în creștere a lui Renato Usatîi și lansează în spațiul public atacuri mediatice.

Cetățeanul Dodon, fiind foarte tare deranjat de ratingul care crește la unii oponenți politici, inclusiv la Blocul electoral “Renato Usatîi”, pregătește unele torpile. Dodon a văzut că nu prea funcționează protestele organizate de aceste partide la Bălți, mizerii provocări, fake news-uri… Acelea nu erau compromaturi, ci fake news-uri cu primarii lui Usatîi și restul, pentru că dacă era ceva adevărat, demult aș fi fost rupt eu și colegii mei primari de CNA-ul lui și MAI-ul lui Dodon, a mai spus politicianul despre atacurile din ultima perioadă.

El a mai adăugat că l-a prevenit pe Andrei Năstase de faptul că “parteneriatul” cu Igor Dodon o să-i distrugă partidul, lucru dovedit de rezultatele pe care le-a înregistrat la alegerile prezidențiale.

În încheiere, Renato Usatîi a spus că, la fel ca toți oamenii, are viața lui și că niciodată nu a ascuns de nimeni nimic.

17 iun

La cererea Blocului “Renato Usatîi”, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate

Ce au decis astăzi Judecătorii Curții de Apel Chișinău este practic mot-a-mot cu ceea ce a cerut noi. Curtea de Apel Chișinău a admis cerințele formulate în contestația depusă de Blocului electoral “Renato Usatîi” și a anulat anexa cu privire la constituirea secțiilor de votare peste hotare. Curtea a indicat că numărul de 139 de secții, stabilit de CEC, este insuficient și nu corespunde avizului prealabil al Ministerului afacerilor externe și integrării europene. Juriștii Blocului electoral “Renato Usatîi” au fost primii care au contestat chiar a doua zi hotărârea din 5 iunie a CEC-ului. Ulterior, la această contestație au fost anexate cererile altor concurenți electorali, solicitările cărora au fost formulate însă diferit. În cazul în care judecătorii le-ar fi dat curs celor din urmă, exista riscul compromiterii procesului de organizare a votării în diasporă.

Ca să nu ajungem în situația în care cetățenii noștri de peste hotare ar fi riscat să rămână în general fără secții de votare, juriștii noștri au cerut modificarea hotărârii din 5 iunie a CEC. Anume acea hotărâre din 5 iunie se încadra în cadrul legal ca să nu fie depășit termenul de 35 de zile până la data alegerilor, timp în care pot fi create secțiile de votare. Tot ce am cerut noi, Curtea de Apel a aprobat prin hotărârea de astăzi, a declarat Renato Usatîi într-un briefing de presă, susținut după pronunțarea deciziei Curții.

PAS ceruse anularea ambelor hotărâri și obligarea Comisiei Electorale Centrale să adopte o nouă hotărâre de constituire a secțiilor de votare în străinătate, în număr de 198, cifră neavizată de MAEIE. În cazul în care Curtea de Apel Chișinău ar fi admis această solicitare, CEC ar fi fost obligat să adopte o hotărâre, care nu s-ar fi încadrat în termenul legal de minim 35 de zile înainte de ziua alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare.

Blocul electoral “Renato Usatîi” a cerut ceva foarte clar și concret. Ce au decis Judecătorii Curții de Apel Chișinău este practic mot-a-mot cu ceea ce a cerut Blocului electoral “Renato Usatîi” și anume: să adopte o hotărâre de modificare a deciziei Comisiei Electorale Centrale nr.4966 din 05 iunie 2021, cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prin majorarea numărului de secții de votare până la 191, în conformitate cu avizele consultative emise de către Ministerul afacerilor externe al RM și prevederile alin. 2) art.30 și alin. 3) art.31 din Codul electoral – a declarat Usatîi.

Politicianul a mai adăugat că această hotărâre putea fi adoptată mai devreme, dacă unii concurenți electorali, în special Andrei Năstase, nu ar fi tărăgănat procesul prin cererile de recuzare pe care le-au depus.

Amintim că în 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis suplimentarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146 și nu până la 191 cât a recomandat Ministerul afacerilor externe.

10 iun

Blocul electoral “Renato Usatîi” cere Curții de Apel Chișinău să oblige CEC-ul să-și modifice decizia din 5 iunie, nu să o anuleze

Blocul electoral “Renato Usatîi” cere Curții de Apel Chișinău să oblige CEC-ul să-și modifice decizia din 5 iunie, nu să o anuleze

Blocul electoral “Renato Usatîi” cere Curții de Apel Chișinău să oblige CEC-ul să-și modifice decizia din 5 iunie, prin care a stabilit deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare, în loc de 190, așa cum a recomandat Ministerul afacerilor externe. Usatîi a precizat că dacă instanța va satisface solicitarea unor concurenți electorali, care cer anularea hotărârii CEC, riscăm să ne trezim cu nicio secție de votare, având în vedere că termenul limită la care autoritatea electorală poate adopta decizia este cu 35 de zile înainte de scrutin.

Dacă este acceptată cererea așa cum au depus-o unii concurenți electorali, ne putem trezi cu deciziile CEC-ului anulate. Dar CEC-ul poate stabili numărul secțiilor de votare nu mai târziu de 35 de zile până la data alegerilor, a declarat liderul blocului, Renato Usatîi.

Politicianul a precizat că urmează să poarte discuții cu autorii celorlalte cereri pentru a adopta o decizie comună, pentru că dacă CEC-ul își anulează decizia, riscăm să ne trezim cu nicio secție de votare, a mai adăugat el.

Noi din partea Blocului electoral cerem un lucru simplu… Ministrul afacerilor externe a spus clar că este gata să asigure 190 de secții de votare, înseamnă că trebuie să mergem pe formula asta și susținem totalmente poziția Ministerului. Este clar că Dodon se teme că dacă vor fi mai multe secții de votare, va fi penit de diasporă la parlamentare așa cum a fost penit la prezidențiale, de aceea nici nu vrea mai multe secții de votare peste hotare, a menționat Renato Usatîi.

Amintim că astăzi, 10 iunie, Curtea de Apel Chișinău examinează cauza privind secțiile de votare din străinătate pentru scrutinul parlamentar. În 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis suplimentarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146, și nu până la 190 atât cât a propus Ministerul afacerilor externe.

Reacția lui Renato Usatîi, după refuzul magistraților Curții de Apel Chișinău de a accepta recuzarea judecătorilor Muruianu și Palanciuc

Reacția lui Renato Usatîi, după refuzul magistraților Curții de Apel Chișinău de a accepta recuzarea judecătorilor Muruianu și Palanciuc

Era de așteptat să fie respinsă cererea de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, așa cum s-a întâmplat în cazul nostru, când am cerut recuzarea judecătorului Minciuna, care în 2014 ne-a scos ilegal din alegeri. Au respins pentru că trăim într-o țară de cumetri. Vom vedea ce va decide acest complet de judecători. Dacă vom continua cu cererile de recuzare, rămânem fără judecători la Curte. Ei, ce, diseară trebuie să se certe în garaj că s-au recuzat între ei?

Așa a reacționat Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”, la decizia Colegiului civil al Curții de Apel Chișinău de a respinge cererea PAS și a Platformei DA de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc. Magistrații au calificat solicitarea celor două partide ca fiind nefondată.

Într-o altă intervenție live, în fața sediului Curții, acolo unde se desfășura o amplă acțiune de protest, Usatîi a spus că la ședința de judecată, la care judecătorii Muruianu, Minciuna și Palanciuc vor examina contestația depusă de Bloc împotriva deciziei CEC de a deschide peste hotare 139 de secții de votare în loc de 190, așa cum a recomandat Ministerul de externe, nu se va întâmpla nimic bun. Adresând-se protestatarilor din fața clădirii Curții de Apel Chișinău, Usatîi le-a spus oamenilor că după alegeri, bătaia de joc care se întâmplă în această clădire va înceta. La alegeri îi penim și nu mai au nicio șansă, a încheiat Renato Usatîi.

9 iun

Renato Usatîi a contestat decizia CEC, care limitează posibilitatea diasporei de a vota

Renato Usatîi a contestat decizia CEC, care limitează posibilitatea diasporei de a vota

Blocul electoral “Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie 2021 a Comisiei Electorale Centrale de reducere a numărul secțiilor de vot pentru diasporă. Liderul Blocului cere amenajarea a 190 de secții de votare, așa cum a recomandat Ministerul afacerilor externe.

Informez toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv sutele de mii de cetățeni care se află în diasporă, că astăzi, Blocul electoral “Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie a Comisiei Electorale Centrale. Am cerut deschiderea pentru cetățenii noștri din diasporă a 190 de secții de votare peste hotare, a spus Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.

Totodată, el și-a exprimat regretul că mai mulți politicieni și concurenți electorali își amintesc de diasporă numai în prag de alegeri.

Stimați politicieni, au trecut doi ani de când Plahotniuc nu mai este în Republica Moldova. După plecarea lui din țară a fost creată coaliția dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, așa cum spuneau ei “pentru a salva țara”. Dar după ce a plecat Plahotniuc, această coaliție a venit cu doar unele modificări la Codul electoral. Tot această coaliție a votat pentru o nouă componență a CEC-ului, în care au lăsat inclusiv oameni de-ai lui Plahotniuc, chiar și pe cei care ne-au scos pe noi ilegal din alegeri în 2014. Tot această coaliție nu a făcut nimic pentru ca judecătorii lui Plahotniuc să plece, iar astăzi aceștia își bat joc de cetățenii din RM și de cei din diasporă, în mai multe instanțe de judecată din țară. N-ați făcut nimic pentru a propune măcar elaborarea unui proiect de lege ce ar permite cetățenilor din RM, ca în toate țările civilizate din lume, să aibă posibilitatea de a vota prin internet, a declarat Renato Usatîi.

El le-a reproșat și partidelor unioniste, care au fost în Parlament, că nu au făcut nimic la nivel legislativ pentru a prelua din bunele practici ale țării vecine.

Cei care strigați de dimineața până seara despre unire, mă refer la unii unioniști, voi mai bine ieșeați în Parlament, că ați fost acolo, cu o propunere clară să fie introdus sistemul de vot prin poștă, proces realizat deja de mai mulți ani în România. Acolo, oamenii au posibilitatea de a vota prin poștă. Eu vreau ca toți cetățenii noștri să aibă dreptul de a vota, iar acest drept și altele să nu mai fie încălcate niciodată, a mai afirmat liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”.

Politicianul a anunțat că joi, 10 iunie, la ora 10:00, susținătorii săi se vor aduna în fața sediului Curții de Apel pentru a protesta față de tentativa de a limita posibilitatea diasporei de a vota. El i-a chemat să se alăture acțiunii pe toți cetățenii Republicii Moldova.

Mâine, 10 iunie, la ora 10:00, susținătorii noștri din toată țara se vor aduna în fața Curții de Apel Chișinău. Mâine, aici, trebuie să vină toți cetățenii țării pentru că fiecare familie are pe cineva plecat, de nevoie, peste hotare. Cei care nu aveți posibilitatea de a vă deplasa, contactați-i pe coordonatorii noștri de raioane. Nu trebuie să împărțim oamenii între cei de stânga, de dreapta, proruși, proeuropeni, pentru că toți sunt cetățeni ai RM și au drepturi care nu trebuie să fie încălcate.

El a amintit de refuzul judecătorilor Curții de a-l recuza din completul de magistrați, care va examina contestația blocului, pe Anatolie Minciuna, cel care în 2014 a votat pentru excluderea din alegeri a Partidului “Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Mâine, sunt sigur că va fi o zi fierbinte, mai ales că am cerut și ca judecătorul Anatolie Minciuna să fie revocat. Acesta a votat în 2014, la indicația lui Plahotniuc, să fim scoși din alegeri în 2014. Cererea noastră a fost respinsă, e clar că se acoperă unii pe alții, de altfel avem încă o dovadă că fără o lustrare dură și fără să conducem țara cu mână de fier, nu o să putem face nimic, a conchis Usatîi.

8 iun

Noi o să inițiem implementarea votului electronic și a celui prin poștă

Noi o să inițiem implementarea votului electronic și a celui prin poștă

Renato Usatîi a declarat că Blocul electoral “Renato Usatîi” se obligă să soluționeze în Parlament problema votului electronic și a celui prin poștă. El a reacționat astfel după decizia Comisiei Electorale Centrale de a suplimenta cu doar 7 secții de votare numărul celor care urmează să fie deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare față de 51, câte ceruse Ministerul afacerilor externe și integrării europene.

Îmi pare rău pentru sutele de mii de oameni care se află în diferite colțuri ale lumii, și-au lăsat copiii, părinții acasă, și nu o să aibă posibilitatea de a vota. Eu promit, în calitatea mea de cetățean, ca om care a trăit mulți ani peste hotare și cunoaște greutățile reale, nu din Facebook, îmi asum faptul că, cât restul vorbesc, eu și echipa mea o să facem tot ce ține de votul electronic și cel prin poștă, a afirmat Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.

Renato Usatîi a mai spus revoltat că după fuga lui Vladimir Plahotniuc peste hotare, coaliția creată între blocul ACUM și PSRM nu a făcut nimic pentru a curăța CEC-ul și alte instituții de oamenii oligarhului și nici nu au mișcat un deget pentru ca diaspora să nu mai ajungă în situația în care s-a pomenit acum, dar și la scrutinul prezidențial.

În 2019, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară. După asta au fost făcute modificări ce țin de organizarea alegerilor parlamentare anticipate. A fost anulat sistemul mixt votat de Plahotniuc și Dodon, dar în afara de asta, toate statele civilizate au de mai mulți ani votul electronic. La noi nimeni nu a deschis gura, nici PAS-ul, nici socialiștii pentru implementarea acestuia, la fel cum nimeni nu a căscat gura să comande un plan de modernizare a țării, despre care eu tot vorbesc. Acum, unii protestează. Sunt revoltat și eu, dar spuneți, vă rog, cine a împiedicat blocul ACUM să pună la vot niște modificări? La noi s-a votat tot ce vrei numai nu ce trebuie. În multe state funcționează nu doar votul electronic, dar și cel prin poștă. Tot blocul ACUM și cu PSRM-ul au lăsat o parte a oamenilor lui Plahotniuc la CEC, iar acum ceva nu le place. Stimați concurenți electorali, ați avut o sută de posibilități să scoateți oamenii lui Plahotniuc și să nu se ajungă acolo unde s-a ajuns astăzi – la majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare cu 7 și nu atât cât s-a cerut. Voi n-ați discutat cu nicio țară ca să soluționăm problema cu votul diasporei. Azi protestați contra voastră, a spus Renato Usatîi în timpul live-ului.

Astăzi, 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis majorarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146, și nu până la 190 atât cât a propus Ministerul afacerilor externe și integrării europene.

7 iun

Renato Usatîi a găsit sursa de finanțare, care ar permite deschiderea numărul necesar de secții de votare în diasporă

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a anunțat că a identificat sursa de finanțare, care ar permite deschiderea numărului necesar de secții de votare în diasporă. Usatîi a făcut apel către patru partide politice (PDM, DA, PAS și Partidul Nostru) să renunțe, pentru o perioadă de trei luni, la finanțarea din bugetul de stat. Potrivit lui Renato Usatîi, banii ar fi suficienți pentru deschiderea a 60 de secții de vot.

PDM primește lunar din bugetul de stat 547 de mii de lei, DA – 347 de mii de lei, PAS – 556 de mii de lei și Partidul Nostru – 182 de mii de lei. În total este vorba de un milion 633 de mii de lei.

Renato Usatîi cheamă cetățenii din toată Moldova să vină în fața Curții de Apel Chișinău

Renato Usatîi cheamă cetățenii din toată Moldova să vină în fața Curții de Apel Chișinău

Politicianul a declarat că atât hotărârea CEC de neacceptare a majorării numărului de secții de votare peste hotare, cât și includerea controversatului magistrat Anatolie Minciună în completul de judecători care urmează să examineze contestația depusă de către Blocul electoral “Renato Usatîi”, sunt acțiuni orchestrate, dirijate de către politicieni.

Anatolie Minciună este unul dintre judecătorii care în 2014 a decis excluderea din cursa electorală a partidului, al cărui cap de listă era Renato Usatîi. Ulterior, acea decizie a fost declarată ilegală de CtEDO și de Curtea Supremă a RM. Din acest motiv, autorii sesizării au cerut recuzarea lui Minciună, cerere respinsă de un alt complet de judecători.

Potrivit lui Usatîi, Ion Muruianu (fost președinte al Curții Supreme de Justiție pe vremea lui Plahotniuc) urmează să se pensioneze și îi este indiferent ce fel de decizie va fi adoptată. Cu referire la Ecaterina Palanciuc, Usatîi a amintit că aceasta a făcut parte din completul de magistrați ai CA Chișinău, care în 2018 a luat decizia abuzivă de anulare a rezultatului alegerilor locale din municipiul Chișinău.

Un astfel de complet de judecători intenționează să decidă soarta diasporei, a spus revoltat Renato Usatîi. Este o crimă organizată de Igor Dodon și oamenii lui pentru ca la alegerile parlamentare din 11 iulie să participe cât mai puțini moldoveni aflați peste hotarele țării, a spus liderul blocului electoral.

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot. Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a declarat astăzi într-un briefing de presă că, deși comunicarea dintre formațiune și instanță se ținea prin intermediul adreselor oficiale de e-mail, înștiințarea despre programarea ședinței de judecată pentru ora 11:00 a zilei de luni a fost intenționat expediată de pe o adresă privată și a ajuns imediat în spam.

Contestația a fost expediată Curții de Apel, dimineața, la ora 02:00. Colegii mei și juriștii blocului au înregistrat actul în oficial în dimineața zilei de 6 iunie. După asta, au început să se întâmple lucruri foarte stranii. Noi am expediat contestația online, pe adresa [email protected]. La ora 08:48 de minute, ieri dimineața, Curtea de Apel Chișinău a confirma recepționarea cererii din partea Blocului electoral “Renato Usatîi”. După asta, la ora 10:31, pe adresa oficială a Blocului electoral “Renato Usatîi” vine o scrisoare din partea unei doamne [email protected]. Prin acest mail suntem informați că DEJA s-a stabilit data și ora și completul de judecători care vor examina cererea noastră. Repet că pe adresa oficială a blocului nostru electoral vine un document oficial. Asta deși, anterior, toată comunicarea noastră a avut loc între adresa noastră oficială și [email protected]. Adresa noastră oficială [email protected] a calificat această scrisoare de pe mail.ru ca fiind un spam, a spus Renato Usatîi în cadrul briefingului.

În această dimineață, la prima oră, aflu că mai nu este deja și decizia de a respinge solicitarea Blocului electoral “Renato Usatîi”, ceea ce ar însemna că sute de mii de cetățeni care se află în diasporă să fie lipsiți de dreptul de a vota, a adăugat el.

Faptul că acțiunile unor judecători ai Curții sunt controlate politic îl demonstrează și alte elemente. Examinarea cererii blocului nu a fost distribuită aleatoriu. Mai mult decât atât, din completul de judecată face parte Anatol Minciună, care în 2014, împreună cu alți magistrați a decis excluderea din cursa electorală a partidului, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Vă dați seama, acest Anatol Minciună care ne-a scos ilegal din alegeri, avem și decizia CEDO, astăzi deja va mai decide ca să-și revizuie CEC-ul propria decizie de a mări numărul secțiilor de vot peste hotarele țării sau nu, a declarat Renato Usatîi.

Usatîi a îndemnat partidele politice și cetățenii să i se alăture la protestul din fața sediului Curții de Apel Chișinău pentru a apăra dreptul diasporei la vot.

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea de recuzare a magistratul Anatolie Minciuna

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea de recuzare a magistratul Anatolie Minciuna

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea lui Renato Usatîi de recuzare a lui Anatolie Minciuna, care în 2014 a votat pentru excluderea Partidului politic “Patria” din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Magistrații nu au luat în considerare argumentele avocaților Blocului electoral “Renato Usatîi”. Apărătorii și-au exprimat neîncrederea față de Minciuna, menționând că acesta nu poate fi imparțial în luarea deciziei la examinarea contestației blocului împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să deschidă suficiente secții de votare peste hotarele țării.

Nu poate exista încredere în Anatolie Minciuna în calitate de judecător, pentru că în 2014, hotărârea pronunțată de a exclude Partidul politic “Patria” din cursa electorală a dus la încălcarea dreptului de a fi ales a concurentului de atunci, lucru constatat de CEDO. Astăzi, acest judecător urmează să se pronunțe asupra unei contestații, care la fel reclamă încălcarea dreptului de a fi ales, al aceluiași concurent electoral, a menționat avocata Natalia Bayram în pledoaria sa.

Prezent la ședința de judecată, Renato Usatîi a menționat că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc a recunoscut la depunerea solicitării de azil în Statele Unite ale Americii că anume el a fost implicat în tot ceea ce s-a întâmplat la CEC legat de excluderea Partidului politic “Patria” din cursa electorală a parlamentarelor din 2014.

Atunci, în 2014, nu am putut să mă apăr, iar astăzi, același judecător îmi examinează plângerea. L-am întrebat dacă nu vrea să se autorecuzeze și a răspuns că nu vrea, a declarat Renato Usatîi.

Un alt avocat al blocului electoral, Igor Pohila a subliniat că la Procuratura Generală există o plângere penală de tragere la răspundere a tuturor celor implicați în excluderea ilegală a Partidului politic “Patria” din cursa electorală.

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a calificat drept o aberație totală decizia de azi a Curții de Apel Chișinău de a respinge solicitarea formațiunii de recuzare a judecătorului Anatolie Minciuna din completul de magistrați care va examina contestația blocului împotriva CEC.

Amintim că în data de 4 august 2020, CtEDO a găsit Moldova vinovată de excluderea în 2014 a Partidului politic “Patria” din cursa electorală. Judecătorii de la Strasbourg au menționat că nu au fost prezentate suficiente dovezi pentru a elimina formațiunea din cursă, iar reprezentanților partidului nu li s-a oferit suficient timp ca să se apere. În luna februarie a acestui an, Curtea Supremă de Justiție a RM a anulat decizia Curții de Apel Chișinău.

6 iun

BRU a contestat la CA Chișinău decizia CEC prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate

BRU a contestat la CA Chișinău decizia CEC prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate

Astăzi, 6 iunie 2021, la ora 02:39, Blocul electoral “Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CAC) decizia Comisiei Electorale Centrale prin care a refuzat majorarea numărului secțiilor de vot în străinătate. La ora 09:00, formațiunea a depus la CAC pachetul de acte în original, în care îi cere instanței judecătorești să anuleze decizia CEC de a înființa în afara hotarelor Republicii Moldova doar 139 de secții de votare, față de 190 de secții cât a propus Ministerului afacerilor externe și integrării europene.

În opinia Blocul electoral “Renato Usatîi”, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales.

Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot – se mai spune în sesizare. Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

Autorii contestației își argumentează poziția:

În situația în care la scrutinul precedent la înregistrarea prealabilă a 60 000 de alegători, au votat 263 177 de cetățeni, este rezonabil de așteptat ca la înregistrarea prealabilă din 26 mai 2021 a 100 050 cetățeni, numărul votanților va fi mult mai mare decât la scrutinul precedent.

Prin sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău, Blocul electoral “Renato Usatîi” își manifestă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova din diaspora și își exprimă dezaprobarea față de această gravă tentativă a CEC de derapare de la normele unui stat democratic și de lezare a unor drepturi constituționale în interesul unor concurenți electorali, cărora le este frică de votul propriului lor popor.

Suntem îngrijorați de faptul că, la luarea deciziei, CEC-ul nu a ținut cont de cele trei criterii prevăzute de Codul electoral pentru constituirea secțiilor de vot, a declarat Natalia Bayram, avocat și unul dintre candidații Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

Avocatul Igor Pohila a spus la rândul lui că prin decizia sa, CEC-ul pare să repete argumentele unui fost șef de stat care a numit diaspora “electorat paralel”.

Cel mai probabil, și pentru CEC acest electorat este paralel și nedorit, de aceea a decis să-l lipsească de dreptul de a alege. Această decizie a CEC-ului este nu doar ilegală, ci și josnică în raport cu acei oameni care nu de viață bună și-au lăsat casele și au plecat din țară. Este josnică în raport cu acei oameni, contribuția cărora în economia RM este greu de estimat, țin să vă amintesc că este vorba de aproximativ 20% din PIB al țării. Este josnică în raport cu oamenii care anual trimit în țară mai mult de un miliard de lei și pentru care CEC-ul nu a găsit bani ca să deschidă secții suplimentare. Dreptul de a alege nu poate fi condiționat de resursele financiare, pentru că dacă ne conducem de această logică, ar trebui să amânăm alegerile, ceea ce ar fi mult mai ieftin, a declarat Igor Pohila, avocat și candidat al Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

Ilian Cașu a amintit că unul dintre membri CEC care a votat pentru reducerea numărului secțiilor de vot este Vasile Gafton, cel care în 2014 a fost raportor pentru excluderea ilegală din cursa electorală a Partidului “Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Acest Gafton repetă încă o crimă și totul din cauza faptului că oameni lui Vladimir Plahotniuc nu au fost curățați din instituțiile statului și Gafton, care l-a slujit pe Plahotniuc, iar astăzi îl slujește pe Dodon, comite încă o crimă împotriva democrației moldovenești, împotriva concetățenilor noștri din diaspora, a afirmat Ilian Cașu, candidat al Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

În termen de 5 zile, CAC este obligată să examineze contestația noastră. Vă îndemn să ne urmăriți pentru că protestul la care trebuie să participe cetățenii RM trebuie să fie la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde se decide soarta concetățenilor noștri plecați peste hotare și cărora le este îngrădit dreptul constituțional, dreptul la vot. O să anunțăm ziua și ora când la Curtea de Apel Chișinău se va examina cererea noastră de chemare în judecată. Vă îndemnăm pe toți, împreună cu colegii mei și cu toată echipa BERU să venim și să stăm în apărarea drepturilor și libertăților persoanelor aflate în diaspora, i-a îndemnat Elena Grițco pe cetățeni.

Sunt absolut convins că atunci când curtea va examina contestația noastră, cu toții putem umple strada Teilor de la bulevardul Dacia până la strada Independenței pentru că este foarte și foarte important nu doar pentru cei din diaspora, ci pentru toată societatea moldovenească, pentru statul RM, a adăugat Ilian Cașu.

5 iun

Renato Usatîi a criticat decizia CEC-ului de a reduce numărul secțiilor de vot în diaspora

Reducerea numărului secțiilor de vot în diaspora nu este altceva decât o încercare de a sugruma democrația din țara noastră. Așa a calificat liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” decizia de azi a CEC-ului, luată la propunerea secretarului general al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

Renato Usatîi a scris sâmbătă, 5 iulie, într-o postare pe Facebook că în acest fel, Dodon și oamenii lui din CEC atentează la dreptul fundamental al cetățenilor – cel de a alege.

Refuzul CEC-ului de a deschide mai multe secții de vot este o încercare de sugrumare a democrației în țara noastră. Cetățenii moldoveni, oriunde s-ar afla, în țară sau peste hotare, în Găgăuzia sau pe malul stâng al Nistrului, au dreptul să participe la alegeri, a declarat Usatîi și a adăugat că în viitorul Parlament, fracțiunea sa va lupta pentru ca orice cetățean să poată vota oriunde se va afla în ziua alegerilor.

În statul corect, pe care o să-l construim împreună, va exista sistemul de vot electronic, cel care funcționează deja în multe dintre țările lumii și care va dubla votul pe hârtie, expediat prin poștă. În acest fel, niciun birocrat de la Chișinău nu va putea bloca voința poporului, a afirmat el.

În același timp, Renato Usatîi a menționat că partidul lui Dodon a dovedit încă o dată că este o adunătură de infractori, care de dragul intereselor lor personale sau de grup sunt în stare să le încalce cetățenilor Republicii Moldova principalele drepturi constituționale și i-a chemat pe toți ca în 11 iulie să se folosească de șansa de a-i trimite pe Dodon, Voronin și tot clanul lor la groapa de gunoi a istoriei.

Compatrioți, pe 11 iulie aveți șansa să le arătați lui Dodon, Voronin și complicilor lor roșii unde le e locul – la groapa de gunoi a istoriei. Mergem cu toții la vot, să îi alungăm de tot!, a spus Usatîi în îndemnul său.

3 iun

Lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 a Blocului electoral “Renato Usatîi”

Lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 a Blocului electoral “Renato Usatîi”

Blocul electoral “Renato Usatîi” s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În cadrul evenimentului, desfășurat în 3 iunie, la Palatul Republicii Moldova, președintele formațiunii a prezentat echipa, alături de care merge în alegeri și prioritățile programului electoral. Acesta reprezintă, de fapt, un plan complex de modernizare a țării.

Avem șansa, ca după 30 de ani să facem statul să funcționeze în interesul cetățeanului!, a declarat Usatîi.

Punctul doi din prioritățile Blocului este lichidarea Centrului Național Anticorupție și crearea unui Centru Național de Investigații. De asemenea, reprezentanții Blocului vor cere ca pedeapsa pentru infracțiunile de corupție să fie instituită de la 15 ani de închisoare, iar averea funcționarilor, pentru care nu va fi demonstrată proveniența, să fie confiscată în favoarea statului.

Noi venim cu propuneri concrete de stârpire cu mână de fier a acestui fenomen distructiv, care nu-i permite țării să se dezvolte!

2 iun

10 motive de a vota Blocul electoral “Renato Usatîi”

10 motive de a vota Blocul electoral “Renato Usatîi”
 1. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singurul participant la alegerile parlamentare din 11 iulie, pe lista căruia nu sunt foști deputați și miniștri!
 2. Candidații Blocului electoral “Renato Usatîi” nu au fost implicați în nici un fel de scheme corupționale. Ei nu sunt trădători și nici transfugi! Sunt oameni onești, specialiști competenți, adevărați profesioniști în diferite domenii.
 3. Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” și echipa sa au fost cel mai mult supuși represiunilor din partea regimului oligarhic al statului capturat. În 2014 partidul a fost ilegal exclus din cursa electorală. În 2016 din cauza fricii față de ratingul înalt al lui Renato Usatîi, Curtea Constituțională a lui Plahotniuc a modificat vârsta minimă pentru candidatul la funcția de președinte al RM. În 2019 Renato Usatîi nu a putut să fie inclus în lista candidaților partidului pentru participarea la alegerile parlamentare din cauza condiției impuse de Plahotniuc de prezență personală la depunerea actelor la CEC. Potrivit datelor oficiale ale Procuraturii Generale, cele mai multe dosare penale au fost fabricate contra lui Renato Usatîi, a altor primari și activiști ai Partidului Nostru.
 4. Pe lista Blocului electoral “Renato Usatîi” sunt cei mai mulți primari de orașe mari din Moldova, care au câștigat de cel puțin două ori alegerile locale. Prima dată oamenii au crezut în promisiunile lor, a doua oară ei au votat pentru rezultatele concrete ale activității lor pe perioada primului mandat. Prin asta primarii și-au reconfirmat profesionalismul.
 5. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singura dintre formațiunile politice care participă la alegerile parlamentare, care nu poate fi controlată în nici un fel de forțe externe, nici din Vest, nici din Est.
 6. Patru ani consecutiv, experți independenți recunosc Primăria municipiului Bălți drept cea mai transparentă din întreaga țară. Renato Usatîi s-a clasat dintotdeauna pe locui întâi nu doar la alegerile locale, dar și la alegerile prezidențiale la Bălți și în toate raioanele vecine. Voturile acestor oameni sunt o dovadă directă a realizărilor lui Renato Usatîi în calitate de conducător. Dacă în toată Moldova vor fi auzite părerile oamenilor, în ochii cărora se întâmplă schimbările în bine la Bălți și în alte orașe, conduse de primari din echipa lui Renato Usatîi, Blocul electoral “Renato Usatîi” va repeta acest rezultat în întreaga țară. Locuitorii Chișinăului, ai raioanelor centrale și de sud ale Moldovei trebuie să îi creadă pe bălțeni și pe locuitorii raioanelor de nord, nu propaganda mincinoasă a celor, care se tem de venirea echipei lui Renato Usatîi la putere, la nivel republican.
 7. Fiind primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi a desființat nu doar schemele corupționale locale, el în permanență a demascat scheme de tip criminal-mafiot de talie națională și internațională. El a fost primul care a publicat raportul Kroll-2 cu numele organizatorilor și participanților la “furtul miliardului” din sistemul bancar al RM. El a fost primul care a informat organele de drept ale Moldovei despre locul aflării lui Plahotniuc în SUA, iar ulterior în Turcia. El a fost cel care i-a găsit pe piloții moldoveni, capturați și deținuți ca prizonieri în Afganistan. Astfel de exemple sunt foarte multe.
 8. Dacă alte partide politice, pe parcursul a 30 de ani, permanent au promis ceva și nu au făcut nimic, echipa lui Renato Usatîi a realizat politica faptelor concrete.
 9. Renato Usatîi este singurul politician din Moldova, care și-a început drumul spre succes ca simplu gastarbeiter în diasporă. De aceea, concetățenii noștri, atât în Vest cât și în Est, au susținut hotărât candidatura sa la alegerile prezidențiale. Explicația e simplă: el este unul dintre ei!
 10. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singura echipă, care nu dezbină, ci unește societatea moldovenească. Ea este susținută de oameni de diferite naționalități, care vorbesc limbi diferite. Ceea ce îi unește pe cetățenii țării în jurul Blocul electoral “Renato Usatîi” este convingerea că Moldova merită un altfel de viitor!

Puterea Dreptății!
Alege adevărul!

mai 2021


28 mai

Descentralizarea APL și consolidarea autonomiei locale – priorități pentru Blocului electoral “Renato Usatîi”

Descentralizarea APL și consolidarea autonomiei locale – priorități pentru Blocului electoral “Renato Usatîi”

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a semnat apelul Congresului Autorităților Locale din Moldova, privind recunoașterea descentralizării și în calitate de prioritate legislativă/ guvernamentală și asumarea de către concurenții electorali a angajamentului de a întreprinde măsuri concrete privind consolidarea autonomiei locale.

Membrii CALM au apreciat faptul că Blocului “Renato Usatîi” este singurul concurent electoral, care între primii 10 candidați din liste are 7 aleși locali – 5 primari și 2 consilieri locali.

Renato Usatîi a declarat că formațiunea pe care o conduce pledează pentru includerea unui reprezentant al autorităților publice locale în componența Guvernului. La nivel parlamentar, aleșii locali vor avea reprezentanți zonali, la care să poată apela. Usatîi a dat chiar și numele persoanelor care își vor asuma această sarcină. Pentru zona de sud, acesta va fi primarul de Vulcănești Victor Petrioglu, de reprezentarea aleșilor locali din zona centrală se va ocupa Roman Ciubaciuc, primarul de Cantemir. Stela Onuțu, primarul orașului Glodeni și Nina Cereteu, primarul de Drochia vor fi responsabile de zona de la Ungheni până la Lipcani.

Renato Usatîi a reconfirmat, că reforma autorităților publice locale, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale se numără printre prioritățile formațiunii pe care o conduce, iar inițiativele sale ca cea de lichidare a consiliilor raionale este susținută de majoritatea aleșilor locali, independenți sau reprezentanți ai diferitor formațiuni politice.

25 mai

O dată la 5 ani, moldovenii din diasporă să poată înmatricula câte o mașină, fără să o devameze

Moldovenii din străinătate, care pe parcursul a 5 ani au transferat acasă pe căi legale sume de cel puțin 20 de mii de euro, ar trebui să aibă dreptul să introducă și să înmatriculeze în Republica Moldova câte un automobil, fără să achite taxe vamale pentru acesta. Asta prevede un proiect de lege, elaborat deja și care urmează să fie propus spre aprobare în Parlament de către Blocul “Renato Usatîi”. Liderul blocului a făcut publică inițiativa la Bălți, pe 22 mai, în ziua sărbătoririi Hramului municipiului.

Unul dintre proiectele de lege elaborate, așa ca să-i trezim pe cei din Chișinău, pentru cei care muncesc în diaspora – părinți, frați, surori…, cei care transferă LEGAL acasă, în decursul a cinci ani de zile, suma de 20 000 de euro, vor avea posibilitatea să devameze, odată în cinci ani, gratuit, o mașină, a declarat Renato Usatîi.

Practic, fiecare dintre voi are pe cineva în diaspora. Din păcate, toți își amintesc de diaspora atunci când avem alegeri, după care uită de acești oameni. Am făcut și eu parte din diaspora, în urmă cu 15–17 ani. Știu ce înseamnă să stai cu câte cinci oameni într-o cameră, îmi amintesc cum mama îmi trimitea pachete de acasă. Am trecut și prin asta, a adăugat politicianul.

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a spus și anterior că va merge, împreună cu echipa sa, în Parlament cu proiecte de legi deja pregătite, menite să îmbunătățească viața oamenilor, iar acesta este unul dintre ele.

24 mai

Renato Usatîi s-a convins că bălțenii îl susțin

Renato Usatîi s-a convins că bălțenii îl susțin

Zeci de mii de oameni sunt de acord cu Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”, care spune că astăzi Moldova are nevoie de conducători duri, care să facă regulă în țară cu mână de fier în mănușă de catifea. El s-a convins de acest lucru în urma unui experiment pe care l-a făcut sâmbătă, 22 mai, de Hramul municipiului. Renato Usatîi i-a rugat pe oamenii prezenți la concert să-și includă luminițele telefoanelor, dacă susțin acest principiu, moment în care zeci de mii de luminițe au acoperit piața centrală din Bălți.

Niciodată n-o să vă trădez și nici n-o să vă dezamăgesc. Vă mulțumesc pentru dragostea și susținerea voastră. Puterea este în adevăr, nu într-un kuliok boțit, a afirmat Renato Usatîi în încheiere.

Renato Usatîi a mai cerut opinia cetățenilor în 2017, când i-a întrebat dacă vor să-l vadă revenit acasă din Rusia, dar și în 2020, când a decis să candideze pentru funcția de președinte, iar reacția a fost mai mult decât cea așteptată.

22 mai

Renato Usatîi a felicitat bălțenii cu prilejul hramului localității

Renato Usatîi a felicitat bălțenii cu prilejul hramului localității

Dragi bălțeni, oaspeți și prieteni ai municipiului nostru!

Astăzi marcăm o dată cu adevărat specială – 600 de ani de la prima atestare documentară a orașului Bălți. Sunt 6 secole de rezistență și de dezvoltare, de creștere și de înflorire…

Cei peste 600 de ani de existență adună OAMENI și FAPTE – exemple viguroase de cultură și demnitate, care ne reprezintă în fața omenirii și a istoriei, justificând certitudinea că SUNTEM și FACEM.

Chiar dacă mai mult de un an țara noastră, și lumea întreagă, se confruntă cu COVID-19, contextul pandemic nu doar a evidențiat multe probleme, dar ne-a demonstrat încă o dată câtă forță pot avea oamenii uniți prin valori. Nu doar ne-a testat rezistența, dar ne-a consolidat unitatea și umanitatea tuturor celor care am răspuns provocărilor multiple pe care trebuie să le gestionăm și în continuare.

Și astăzi suntem mândri de miile de destine ce au ales să se împlinească aici, de sutele de case și locașuri, alei și parcuri care ne încântă privirile, de inițiativele, de multe ori ambițioase, ce demonstrează implicare, inspirație și energie creatoare și prin care orașul nostru, cu fiecare zi, devine mai frumos.

Orașul Bălți este un oraș al familiilor, al copiilor, al păcii și al prieteniei. În acest context, țin să vă asigur că susțin în totalitate aceste principii, orientând eforturile pe modernizarea și dezvoltarea Bălțiului, sporind calitatea vieții bălțenilor. Or, ceea ce contează cu adevărat este bunăstarea și mulțumirea locuitorilor municipiului.

În contextul evenimentului de astăzi, doresc bălțenilor și tuturor cetățenilor Republicii Moldova sănătate multă, încredere și dorință continuă de a visa, iar orașului și țării – prosperare și dăinuire în timp! Fiți optimiști și energici, fericiți și siguri de faptul că orașul și țara în care trăiți este locul în care vă simțiți cu adevărat ACASĂ.

Să aveți o sărbătoare frumoasă alături de cei dragi! La mulți ani, Bălți!

Cu deosebit respect, Renato Usatîi

Cu ocazia aniversării a 600 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Bălți, în localitate au loc un șir de activități. Sărbătoarea a început cu un serviciu divin, oficiat în aer liber de episcopul Marchel și un sobor de preoți. Tot pentru astăzi, a fost programat un impresionant alai de sărbătoare, dar și un concert cu participarea mai multor vedete de la noi. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii.

21 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi”, înregistrat de CEC pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat vineri, 21 mai 2021, candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral “Renato Usatîi”. De asemenea, autoritatea electorală a înregistrat simbolul electoral al blocului, care reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt imprimate în două rânduri cuvintele “Renato Usatîi”.

Suntem în drept să începem campania electorală. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de politicieni duri, de o mână de fier, care să poată face schimbări, nu doar promisiuni electorale!

Îmi doresc ca, în această campanie, să cunosc cât mai mulți cetățeni, din toate regiunile țării, să le fac cunoștință cu echipa noastră de profesioniști, oameni cu o viziune comună – de a face ordine în țară, să vorbim despre cum putem dezvolta Republica Moldova și oferi oamenilor siguranța zilei de mâine. Blocul electoral “Renato Usatîi” va fi blocul care va uni absolut toți oamenii care vor o schimbare!, a scris Renato Usatîi pe Facebook.

Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral, la CEC, dl. Gheorghe Caciuc și persoana responsabilă de finanțe (trezorierul), dl. Iulian Pascari.

Blocul electoral “Renato Usatîi” este format din Partidul politic “Partidul Nostru” și Partidul “Patria”. Amintim că, la alegerile parlamentare din 2014, Renato Usatîi a fost cap de listă al Partidului “Patria”. Ulterior, formațiunea a fost exclusă din cursa electorală. Pe 4 august 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că excluderea a fost făcută ilegal. Iar anul acesta, același lucru l-au constatat și magistrații Curții Supreme de Justiție. CSJ și-a anulat propria hotărâre și a emis una nouă, care prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului politic “Patria” în alegerile parlamentare a fost ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.

17 mai

Renato Usatîi a criticat reducerea salariilor medicilor reanimatologi

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a criticat reducerea de salarii aplicată medicilor reanimatologi din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU).

Este grav faptul că, chiar și pe timp de pandemie, autoritățile au decis să economisească bani anume pe salariile medicilor. Se pare că cineva are nevoie de niște bani “pentru kulioace” înainte de alegeri, a scris Renato Usatîi într-o postare pe Facebook.

Potrivit politicianului, corupții care își bat joc de medici noștri trebuie pedepsiți, iar cei care jefuiesc medicina moldovenească trebuie alungați.

Cu toții știți că mereu am fost alături de medicii din Republica Moldova și am ajutat instituțiile medicale. Voi continua să fac asta și după alegerile din 11 iulie, iar corupții care își bat joc de medici noștri trebuie pedepsiți. Toți cei care jefuiesc medicina moldovenească trebuie alungați.

În același timp, Renato Usatîi afirmă că întreg sistemul de sănătate din țară are nevoie de schimbări serioase, pentru ca angajații să fie motivați să muncească acasă, iar cetățenii să primească servicii medicale de calitate.

Țara noastră are nevoie de un sistem de sănătate modern și accesibil, salarii corecte și echitabile pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății. Împreună vom construi un astfel de sistem, pentru ca medicii și lucrătorii medicali să fie motivați să aibă grijă de sănătatea națiunii, iar cetățenii să simtă siguranță și încredere, a conchis Renato Usatîi.

Medicii reanimatologi din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU) au adresat autorităților o scrisoare în care semnalează despre reducerea “considerabilă” a salariului, dar și despre alte posibile micșorări.

Reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate al țării și distruge ultimele speranțe ale medicilor onești, se arată în mesaj, în care autoritățile competente sunt îndemnate să se implice pentru redresarea situației.

15 mai

Ne dorim o țară în care copiii să crească alături de părinți și bunici

De Ziua Internațională a Familiei, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a venit cu un mesaj către cetățenii Republicii Moldova. Renato Usatîi a postat pe Facebook un mesaj în care menționează că își dorește să-i revadă acasă pe toți moldovenii, nevoiți să aleagă calea străinătății, pentru ca cei mici să poată crește alături de părinți și bunici.

Astăzi întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei.

Familia e cel mai important lucru din viața fiecăruia dintre noi. În familie iubim și suntem iubiți, aici căutăm alinare și oferim ajutor.

În familie ne simțim acasă!

Cele mai multe familii din Moldova sunt lipsite de bucuria de a fi împreună. Ne felicităm de sărbători și povestim ultimele noutăți în fața ecranelor, pentru că sunt mii de kilometri între părinți și copii, frați și surori.

Ne dorim să revedem acasă cei peste un milion de moldoveni care au fost nevoiți să aleagă calea străinătății. După zeci de ani în care au fost nevoiți să fugă din calea nedreptății și sărăciei care a pus stăpânire pe patria lor, ne dorim să îi revedem fericiți alături de familiile lor.

Ne dorim o țară în care să fim siguri pe viitor, în care copiii să poate crește alături de părinți, iar bunicii să-și vadă nepoții crescând.

El a adăugat că la alegerile parlamentare anticipate, oamenii vor putea rupe cercul vicios în care ne aflăm de 30 de ani și astfel vom primi șansă la viață bună.

Pe 11 iulie avem șansa să schimbăm lucrurile. Fiecare dintre noi are posibilitatea să rupă cercul vicios în care trăim în ultimii 30 de ani. Doresc tuturor familiilor din Moldova bunăstare și înțelegere, bucurii și multă sănătate, alături de cei dragi!, a încheiat Renato Usatîi.

14 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi” – Mână de fier în mănușă de catifea

Blocul electoral “Renato Usatîi” – Mână de fier în mănușă de catifea

Reprezentanții Blocului electoral “Renato Usatîi” au depus astăzi, 14 mai 2021, la Comisia Electorală Centrală lista Blocului și celelalte documente necesare înregistrării candidaților la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Liderul Blocului, Renato Usatîi a declarat la o conferință de presă, susținută la sediul CEC, că în lista Blocului nu există niciun fost deputat sau ministru. Suntem pentru un Parlament fără foști deputați, a spus el.

Am venit să depunem listele de candidați ai Blocului electoral “Renato Usatîi” cu speranța că după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vom reseta țara. Am venit cu speranța ca toți cei care au distrus Moldova în ultimii 30 de ani, o parte o să plece în istorie și a doua parte o să meargă la pușcărie. Blocul electoral “Renato Usatîi” este fără foști miniștri, foști deputați. Au fost și oameni buni, dar echipa a decis să mergem înainte doar cu cei care au luptat din 2013, când am fost scoși din alegeri, în 2014. Suntem cei asupra cărora s-au făcut cele mai mari presiuni. Mergem cu oameni integri, oameni care nu au figurat în investigații jurnalistice. Au un test de integritate făcut de către cetățeni. Avem în listă mai mulți primari cu câte două-trei mandate câștigate, sunt 9 primari de orașe, care au trecut testul de integritate în localitățile pe care le conduc. Nimeni nu cunoaște problemele cetățenilor mai bine ca primarii satelor și orașelor. Sondajele de asemenea arată că cetățenii au încredere în primul rând în autoritățile locale, cele care zilnic le rezolvă problemele. Ne-am strădui să avem specialiști din diferite domenii, dar am pus accentul pe juriști pentru că avem nevoie de multe legi. Pentru a reseta țara, o să avem și de o Constituție nouă, deoarece cea pe care o avem acum a fost batjocorită și violată în repetate rânduri, a spus Renato Usatîi.

Lista electorală a Blocului electoral “Renato Usatîi” include 24 de avocați, 16 economiști, 12 ingineri, peste 10 specialiști în finanțe și profesori. Renato Usatîi i-a numit pe primii 10 deputați din listă: Renato Usatîi, Elena Grițco, Ilian Cașu, Nina Cereteu, Dumitru Ciubașenco, Stela Onuțu, Victor Petrioglu, Ion Osoianu, Natalia Băleanu, Alexandr Severin.

Blocul electoral “Renato Usatîi” – nr. 3 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate

Blocul electoral “Renato Usatîi” – nr. 3 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate

Blocul electoral “Renato Usatîi” va figura cu numărul trei în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta este rezultatul tragerii la sorți, care a avut loc astăzi la Comisia Electorală Centrală.

La acest exercițiu au participat primii șase concurenți, care au mers la CEC în prima zi de depunere a listei de candidați pentru funcția de deputat în Parlament.

Nu contează cine și ce număr are… Contează că PCRM și curcanii sunt pe locul 6!

Blocul electoral “Renato Usatîi” – locul 3 în buletinul de vot!, a scris Renato Usatîi pe Facebook.

13 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi” a aprobat lista candidaților pentru Parlament

Consiliul Național al Blocului electoral “Renato Usatîi” s-a întrunit în ședință și a stabilit lista candidaților pentru funcția de deputat, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Renato Usatîi, conducătorul Blocului, a spus că mâine lista candidaților va fi depusă la Comisia Electorală Centrală.

Ceea ce vă pot spune acum e că, în lista Blocului nu va fi niciun fost deputat, fost ministru. Au fost și oameni buni, dar Consiliul a decis că trebuie să mergem cu echipa noastră, a declarat politicianul, în cadrul unui live pe Facebook.

5 mai

Comisia Electorală Centrală a înregistrat cu unanimitate de voturi Blocul electoral “Renato Usatîi”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat Blocul electoral “Renato Usatîi”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, astăzi, 5 mai, Blocul electoral “Renato Usatîi”, constituit din partidele politice “Patria” și “Partidul Nostru”. Decizia a fost luată de membrii CEC cu unanimitate de voturi. La examinarea subiectului au participat reprezentanții Partidului Nostru Ilian Cașu și Elena Grițco, care au și calitatea de membri ai Consiliului Național al Blocului.

CEC a înregistrat și simbolul electoral al Blocului, care reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt inscripționate cuvintele “Renato Usatîi”, cu majuscule de culoare neagră, bold.

Renato Usatîi a anunțat intenția de înregistrare a Blocului la o conferință de presă, susținută în data de 4 mai, când a depus o solicitare în acest sens la CEC. El a justificat pasul prin faptul că adversarii săi politici pregătesc pentru participare la alegeri partide politice “spoilere”, care sunt concepute pentru a deruta alegătorul. Potrivit acestuia, un astfel de partid a fost deja creat cu un nume similar “Partidului Nostru” (Usatîi a arătat clar că vorbea despre partidul “Ai Noștri”, care a fost creat de foști activiști ai PSRM).

Oamenii nu vor confunda denumirea “Renato Usatîi” cu niciun alt concurent electoral, a spus liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a anunțat că săptămâna viitoare, blocul va depune la CEC și lista candidaților pentru fotoliul de deputat. El a menționat că printre aceștia se numără nume notorii cu realizări impresionante.

De asemenea, vor fi făcute publice prioritățile din programul Blocului electoral “Renato Usatîi”. Vom conduce țara cu o mână de fier în mănușă de catifea, a afirmat Renato Usatîi. La aceeași conferință de presă, el a subliniat că formațiunea sa este una de centru și nu de stânga.

Precizăm că alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie curent. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a dizolvat Legislativului pe date de 28 aprilie curent. Decretul prezidențial a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Amintim că la scrutinul parlamentar din 2014, Partidul “Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa electorală. Atunci, în baza unei sesizări de la poliție, Partidul “Patria” a fost acuzat că a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate. În august 2020, judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că excluderea a fost făcută ilegal, iar anul acesta, același lucru l-au constatat și magistrații Curții Supreme de Justiție.

CSJ și-a anulat propria hotărâre și a emis una nouă, care prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului politic “Patria” în alegerile parlamentare a fost una ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.

4 mai

La CEC au fost depuse actele pentru înregistrarea Blocului electoral “Renato Usatîi”

Marți, 4 mai, la CEC au fost depuse actele de înregistrare a Blocului electoral “Renato Usatîi”, pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În componența Blocului au intrat “Partidul Nostru” și Partidul “Patria”.

La conferința de presă, susținută după depunerea pachetului de documente, Renato Usatîi a declarat că decizia de creare a blocului a fost luată de conducerea ambelor partide pentru a se proteja de spoileri precum Blocul “Ai noștri”, care urmează să fie lansat în alegerile parlamentare anticipate de către Igor Dodon.

Oamenii nu vor confunda denumirea “Renato Usatîi” cu niciun alt concurent electoral, a spus liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a anunțat că săptămâna viitoare, Blocul va depune la CEC lista candidaților pentru fotoliul de deputat. El a menționat că printre aceștia se numără nume notorii cu realizări impresionante. De asemenea, vor fi făcute publice prioritățile programului Blocului electoral “Renato Usatîi”. Vom conduce țara cu o mână de fier în mănușă de catifea, a declarat liderul Partidului politic “Partidul Nostru”.

aprilie 2021


27 apr

“Protestul Crizantemelor”. Renato Usatîi a chemat cetățenii să vină marți în fața Curții Constituționale

Renato Usatîi a chemat cetățenii să vină marți în fața Curții Constituționale

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a chemat cetățenii să participe marți, 28 aprilie, la un protest în fața Curții Constituționale (CC). El a făcut îndemnul luni, 27 aprilie, într-un live pe Facebook. Usatîi a îndemnat participanții să aducă crizanteme albe.

Mâine la 12:00 ne adunăm în fața Curții Constituționale. Vă rog să luați cu voi crizanteme albe – simbolul curățeniei, transparenței. Aceste crizanteme albe le vom dărui oamenilor după protest, ca simbol al faptului că Moldova are perspective la un viitor luminos, fără corupție, a declarat Usatîi.

Oamenii au fost îndemnați să se adune la ora 12:00, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, iar de acolo să meargă în fața sediului Curții Constituționale. La ora 13:00, judecătorii înaltei instanțe vor examina constituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost decretată stare de urgență până la sfârșitul lunii mai. Dacă magistrații vor declara votul deputaților ca fiind neconstituțional, președintele Maia Sandu va putea dizolva Parlamentul și numi data alegerii unui nou organ legislativ.

15 apr

Așteptăm Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative

Primarul de Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a reacționat la decizia Curții Constituționale. Într-o postare pe rețelele de socializare, el a calificat actul produs astăzi ca fiind o victorie și a menționat că acum cetățenii țării așteaptă Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate.

Victorie!

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea actualului Parlament!

Așteptăm acum Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate, iar de acum încolo, prăbușirea coaliției DodonȘor nu-i decât o formalitate, care se va încheia oficial odată cu anunțarea rezultatelor scrutinului ce ne așteaptă, noi însă vom încerca să-i grăbim, a scris Renato Usatîi și a subliniat că acesta a fost ultimul Parlament din istoria Republicii Moldova care și-a permis să activeze în baza intereselor personale ale grupărilor!

Așa nu va mai fi! Așa ceva nu vom permite! Mai departe se va lucra așa cum ne va ordona poporul, adică strict și sfânt în interesul acestuia!

Felicitări tuturor oamenilor țării noastre, inclusiv celor din Partidul Socialiștilor!, a încheiat Renato Usatîi.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD