Declarațiile PACE în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului “Acasă Construim Europa”

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul “Acasă Construim Europa” (PACE) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pacepentru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul “Acasă Construim Europa”

Cuprins

iulie 2021


6 iul

Gheorghe Cavcaliuc îi invită pe Maia Sandu și Aurel Ciocoi să explice starea gravă a securității naționale

Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa a ținut astăzi o conferință de presă în care a făcut câteva anunțuri importante.

Au expirat cele 24 de ore pe care le-am dat Ministerului afacerilor externe pentru a dezminți acuzațiile false tirajate ulterior în presă. MAE nu a considerat de cuviință să dea un comunicat în care să explice cine și de ce au plasat aceste informații mincinoase. Noi am prezentat mai multe probe.

Astăzi voi face public un material video cu privire la evenimentele din 4 iulie de pe aeroportul din Moscova. Țin să precizez că în toată această perioadă am fost fără cartelă în telefon, dar am păstrat aparatul și am putut filma. Cu riscul de a fi descoperit, dar situația complicată în care mă aflam m-a determinat să risc. Aceste imagini vor demonta încă o minciună a Ministerului afacerilor externe.

Gheorghe Cavcaliuc l-a sunat în timpul conferinței de presă pe Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar și ministru de externe, întrucât îl consideră vinovat de ceea ce s-a întâmplat cu delegația PACE. Acesta nu a răspuns, iar Gheorghe Cavcaliuc a decis să facă publice imaginile pe site-ul PACE.

A mai precizat că mai mult de 10 ore am fost ținut fără apă și mâncare. La mine nu a venit timp de 16 ore cât am fost reținut, la colegii mei nu a sunat nimeni de la Ministerul afacerilor externe.

Gheorghe Cavcaliuc a continuat:

Această situație ne arată cât de vulnerabilă este Republica Moldova, cât de neprotejați sunt cetățenii în țară și în străinătate. Aceste situații, dar și răpirea judecătorului Ceauș, a patru cetățeni din Republica Moldova de către transnistreni, care până astăzi nu sunt limpezite, ne arată că suntem vulnerabili la securitate națională, la siguranța cetățenilor.

Ținând cont de experiența pe care am avut-o în mod direct ca reprezentant într-o instituție de aplicare a legii, ca expert în comisia de reglementare a conflictului transnistrean, aș vrea să lansez o invitație la o dezbatere publică.

O dezbatere pe tema securității naționale, la care vreau să-i invit pe dna Președintă Maia Sandu și domnul Premier interimar Aurel Ciocoi.

Aș vrea să le propun ziua de joi, în fața Parlamentului și a cetățenilor, să putem discuta despre:

 1. Strategia Națională de Securitate
 2. Tensiunile din zona Nistrului
 3. Reforma Armatei Naționale.
 4. Reforma Consiliului Suprem de Securitate.
 5. Cazul judecătorului Nicolae Ceauș
 6. Rețeaua de spionaj condusă de liderul unui partid politic, care face zilnic filaj unor demnitari și oameni politici, Renato Usatîi
 7. Delegația PACE reținută pe Aeroportul din Moscova

Poate că o să vă mire faptul că îi invit pe cei doi, Maia Sandu și Aurel Ciocoi la o dezbatere publică. Iată de ce:

Cred că trebuie să ieșim din logica campaniei murdare în care s-a intrat de câteva zile. Vreau să dăm un exemplu de ceea ce înseamnă să construim Europa la noi acasă.

Totodată avem două cazuri cu o rezonanță deosebită atât în plan intern, cât și extern. Planează suspiciuni, sunt mai multe informații venite din presă și spațiu public că Maia Sandu s-ar face complice indirect în răpirea judecătorului Ceauș, iar Aureliu Ciocoi în reținerea delegației PACE. Aceste lucruri trebuie discutate deschis, cu cărțile pe față, cu argumente pro și contra.

Deci, joi, la ora 17:00 îi aștept în fața Parlamentului pentru o dezbatere pe tema securității naționale, pe marginea temelor propuse.

Conștientez că aveți toată puterea în mână și puteți da ordin ca până joi să fiu cu reputația murdărită, să fiu reținut, iar PACE scos din campanie electorală.

Cu toate acestea vă spun că nu-mi este frică, vă invit să ne asumăm responsabilitatea pentru un stat puternic. Nu o să reușiți să ascundeți adevărul, să mă reduceți la tăcere, să renunț la idealurile pe care mi le-am asumat.

5 iul

Gheorghe Cavcaliuc va prezenta imagini din detenția de la Moscova

Astăzi Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a prezentat într-o conferință de presă noi dovezi și detalii privind deplasarea la Moscova, soldată cu reținerea delegației pe aeroportul Șeremetievo. În primul rând a mulțumit colegilor și celor care au fost alături de el, cu o mențiune specială pentru CEC, singura instituție care a cerut în mod oficial explicații.

Gheorghe Cavcaliuc a cerut Ministerului afacerilor externe să rectifice informațiile mincinoase prezentate opiniei publice în 24 de ore, sau se va adresa instanței.

Liderul PACE a spus că nu a avut anterior vreo interdicție de a intra în Federația Rusă, așa cum a susținut în comunicat MAEIE, ea fiind emisă de către FSB doar în cursul zilei de ieri, 04.07.2021, după perioada de 15 ore de detenție, cu valabilitate până în 2023, pe motiv că Gheorghe Cavcaliuc reprezintă un pericol pentru ordinea de stat din Federația Rusă. În acest sens, a solicitat o întrevedere ambasadorului Federației Ruse la Chișinău pentru a lămuri situația.

Niciodată eu, Gheorghe Cavcaliuc, sau vreunul din colegii mei nu a avut interdicție de a intra în Federația Rusă. Cer Ministerului afacerilor externe să prezinte în 24 de ore vreo dovadă că a existat o asemenea interdicție. Este o minciună, lansată intenționat de MAEIE, la indicația unor politicieni pentru a ne denigra, a spus Gheorghe Cavcaliuc.

În privința deplasării la alegătorii moldoveni din Sankt-Petersburg, Gheorghe Cavcaliuc a demontat minciunile prezentate public de Ministerul afacerilor externe. Acesta arătat afișul prin care era anunțată întâlnirea cu diaspora cu mult timp înainte, biletele de avion cu data întoarcerii pe 05.07.2021, imagini de la întâlnirea care a avut loc la Sankt-Petersburg chiar și în lipsa delegației PACE, certificatul de vaccinare și testul rapid anti-covid.

Gheorghe Cavcaliuc a explicat că pe tot timpul reținerii sale într-o încăpere destinată izolării, alături de alți deținuți, nu a fost căutat sau contactat de nimeni de la ambasada sau consulatul Republicii Moldova la Moscova. În opinia liderului PACE, Ministerul afacerilor externe a făcut un joc politic murdar, în beneficiul unui concurent electoral, fiind necesară o demisie din funcție a celui care coordonat această operațiune de compromitere și dezinformare.

Totodată acesta a anunțat că mâine va prezenta un film cu imaginile din cursul zilei de ieri, de la reținerea sa până la eliberare, imagini filmate cu telefonul mobil.

În final, Gheorghe Cavcaliuc a spus că a primit informația că în această săptămână se va încerca reținerea sa și scoaterea din cursa electorală a Partidului Acasă Construim Europa (PACE), cu orice preț:

Vom lupta până la capăt. Nu aveți atâta mizerie cât caracter și determinare am eu și echipa PACE. Știu, mi-a venit informația de dimineață, că dacă controlați organele de aplicare a legii și de justiție, pregătiți reținerea mea și scoaterea din cursa electorală a partidului PACE. Nu o să vă reușească, oamenii ne susțin și acțiunile fără precedent pe care le-am anunțat de luptă împotriva corupției vor fi implementate din 12 iulie. Vom acționa dur și cu fermitate în privința tuturor care au încălcat legea, care au jefuit statul.

4 iul

Gheorghe Cavcaliuc reținut la Moscova

Gheorghe Cavcaliuc reținut la Moscova

De câteva ore, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, este reținut pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, unde a ajuns cu alți doi candidați pentru funcția de deputat, Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa, ca să meargă la o întâlnire electorală cu moldovenii din Rusia.

Această poză este singura pe care Cavcaliuc a reușit să o trimită colegilor după ce a fost reținut, împreună cu mesajul:

Luptați până la victorie pentru Moldova. Indiferent ce va fi cu mine, voi luptați până la victorie. Moldova are nevoie de PACE și de patrioți la conducere. Să ridicăm țara din genunchi și să nu permitem niciodată, nimănui să ne intimideze pe noi moldovenii. De atunci, nu știm nimic despre el. Telefonul său este deconectat.

Probabil este camera în care se află acum. Ceilalți doi colegi de partid ai lui Gheorghe Cavcaliuc au fost amenințați că vor fi trimiși în Moldova cu prima cursă, dar fără Cavcaliuc.

Echipa Partidului PACE a anunțat proteste în masă la sediile partidelor conduse de Igor Dodon, Renato Usatîi, la Ambasada Rusiei în Moldova, CEC, Ministerul afacerilor externe și integrării europene. Partidul PACE crede că în spatele celor întâmplate sunt oponenții politici ai PACE, care sunt panicați de popularitatea în creștere a lui Gheorghe Cavcaliuc și PACE.

Cerem eliberarea lui Gheorghe Cavcaliuc!

Presiunile și încercările de intimidare a membrilor Partidului PACE și a liderului acestuia, Gheorghe Cavcaliuc, nu contenesc pe durata întregii campanii electorale. Acum, însă, oponenții politici, care direct se simt vizați de dezvăluirile de implicare în corupție, făcute de Cavcaliuc, au trecut orice limită.

În această dimineață, delegația Partidului PACE, formată din Gheorghe Cavcaliuc și vicepreședinții formațiunii Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa, a fost reținută, fără explicații, pe aeroportul din Moscova. Atragem atenția că despre vizita în Rusia, unde membrii Partidului PACE urmau să se întâlnească, la Sankt-Petersburg, cu diaspora, a fost informat Ministerul afacerilor externe și Integrării Europene de la Chișinău și Ambasada țării noastre de la Moscova. Toți membrii delegației sunt vaccinați împotriva COVID, dar aveau și teste negative.

Cu toate acestea, Gheorghe Cavcaliuc a fost reținut, fără explicații și dus într-o direcție necunoscută. Oameni în uniforme le-au luat actele Valentinei Geamănă și lui Alexandru Cîrpa. Ei au fost amenințați că vor fi trimiși, cu primul avion, în Moldova, dar despre Gheorghe Cavcaliuc nu avem nicio informație.

Considerăm că este un atac mizerabil asupra Partidului PACE, cu contribuția unor concurenți electorali care în ultimul timp au declanșat o campanie plină de falsuri împotriva lui Gheorghe Cavcaliuc și a PACE. Abuzul de astăzi, produs cu exact o săptămână înainte de alegeri, demonstrează că frica de Cavcaliuc și PACE a unor oponenți politici este mare. Putem doar să presupunem că în spatele acestor josnicii stau politicienii deranjați de creșterea susținerii oamenilor pentru PACE. Am văzut că blocul electoral al PSRM și PCRM este deranjat de faptul că tot mai mulți oameni, pe care îi considerau votanți proprii, susțin acum PACE. Știm că Renato Usatîi se teme de închisoare după ce i-am demascat schemele de corupție. Avem bănuiala că, profitând de relațiile pe care aceștia le au în cercurile criminale, au indus în eroare autoritățile din Federația Rusă. Se pare că Dodon și Usatîi au făcut acum front comun împotriva lui Cavcaliuc și PACE. Oponenții noștri politici se tem că, odată ajunși în Parlament, vom continua lupta cu schemele și că avem o susținere tot mai mare din partea oamenilor.

Cerem eliberarea imediată a lui Gheorghe Cavcaliuc. Demersul nostru va fi transmis Ambasadei Rusiei în Republica Moldova și a Moldovei în Federația Rusă, la Ministerul afacerilor externe și integrării europene. Vom sesiza CEC, Promo-LEX, Misiunea OSCE și Delegația Uniunii Europene în Moldova.

Mai mult, vom picheta Ambasada Federației Rusie, MAEIE, CEC, precum și vom protesta la sediile partidelor lui Dodon și Usatîi și nu vom pleca până la eliberarea președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

1 iul

PACE constată creșterea incidentelor cu caracter violent la adresa partidului

PACE constată creșterea incidentelor cu caracter violent la adresa partidului

Ieri am cerut ajutorul opiniei publice pentru identificarea persoanei care a furat un banner electoral din satul Răspopeni, raionul Șoldănești, la miezul zilei de 24 iunie 2021. Apelul nostru a avut ecou.

Potrivit informațiilor primite de la cetățeni, este vorba de o persoană care activează în cadrul Blocului electoral Renato Usatîi, pe numele A.P.I. (dăm doar inițialele întrucât nu dorim să obstrucționăm ancheta poliției).

Ieri, în satul Slobozia-Cremene, din raionul Soroca, un alt act de huliganism a fost înregistrat, un banner al PACE fiind distrus de un simpatizant al PAS.

Bannerul electoral se afla pe gardul unei proprietăți private, cu acceptul proprietarului. Imediat după actul de vandalism al PAS a fost chemată poliția care a primit toate datele care pot duce la identificarea făptașului. A fost adus la sediul poliției unde simpatizantul PAS a recunoscut vina, fiind întocmit un proces-verbal de contravenție.

iunie 2021


29 iun

PACE acuză PAS: Au blocat abuziv întâlnirea electorală de la Spitalul din Criuleni

“Oamenii buni” din PAS confirmă, din nou, că abuzurile și presiunile, folosirea resurselor administrative sunt modul prin care ei își fac campanie.

Echipa PACE a fost ilegal împiedicată să desfășoare o întâlnire cu colectivul spitalului raional Criuleni, deși avea permisiunea și confirmarea din partea administrației. După ce am depus o solicitare pentru a comunica personalului spitalului programul Partidului, la rugămintea medicilor, am primit permisiune pentru marți, la ora 12. Astăzi am fost anunțați că nu putem veni, pe motiv că la această oră sunt așteptați cei de la PAS. Mai mult, directorul spitalului a încercat să ne convingă de faptul că PAS a depus cerere încă acum 3–4 zile, deși vineri ne dădea asigurări, la fel ca și secretarul său, că ziua și ora pentru noi sunt disponibile. Este evident că avem aici un abuz din partea PAS și presiuni asupra administrației spitalului. Este un lucru inacceptabil și atragem atenția CEC, a observatorilor, misiunii Promo-LEX asupra folosirii resurselor administrative în favoarea PAS.

Vă prezentăm și probe – demersul transmis la Spitalul raional Criuleni, mesajul de confirmare din partea administrației instituției, dar și înregistrarea discuției telefonice dintre candidatul PACE pentru funcția de deputat Rodica Negrei cu directorul și secretara acesteia. Vă atragem atenția că secretara confirmă că vineri, când am făcut demersul, nu exista nicio o cerere de la PAS.

Să oprim agresiunile de la dezbateri și întâlniri electorale

Partidul Acasă Construim Europa PACE face un apel către toți participanții la campania electorală să respecte regulile democratice care ar trebui să guverneze dezbaterile și întrunirile electorale.

Am urmărit cum în emisiunea de aseară de la Pro TV un candidat a deturnat întreaga emisiune, folosind un pretext ridicol, obstrucționând dreptul la libera exprimare și jignind realizatoarea emisiunii Lorena Bogza.

Considerăm că un asemenea comportament este de neacceptat, iar toți cei implicați în acest proces electoral ar trebui să ia atitudine.

Nu este un incident izolat,așa cum am anunțat de ieri în ultima vreme s-au înregistrat mai multe evenimente cu caracter violent la adresa unor membrii pace, Culminând cu agresarea membrilor unei echipe de fotbal sponsorizată de partidul PACE, ruperea banerelor. Cerem din nou CEC să intervină, să asigure o campanie electorală la nivel european.

28 iun

PACE, despre indemnul lui Vlad Filat

PACE, despre indemnul lui Vlad Filat

Am luat act de inițiativa fostului prim-ministru, Vlad Filat, de a cere tuturor partidelor pro-europene să se retragă din cursa electorală în favoarea PAS. Pot spune că o apreciez ca fiind făcută cu bună credință, numai că este prea târzie.

Această campanie electorală ar fi arătat cu totul altfel dacă toți cei care doresc să construiască Europa acasă ar fi luat aminte la propunerea pe care PACE a făcut-o în timpul alegerilor prezidențiale. Atunci PACE a dat dovadă de maturitate politică și a făcut un apel către partidele proeuropene pe care le-am chemat la dialog, cerându-le să susțină un candidat unic. Atunci am constatat cu părere de rău că liderii partidelor cărora ne-am adresat nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să pună în față egoul lor și interesul îngust de partid.

Înaintea alegerilor parlamentare am publicat o scrisoare deschisă în care am oferit sprijinul nostru pentru tot ceea ce ține de guvernare, prevenirea riscurilor la adresa siguranței de stat. Iar am fost ignorați.

Acum, în mijlocul campaniei electorale, o asemenea propunere nu poate decât să fie ignorată la rândul ei, întrucât ar fi o lipsă de maturitate politică să ne părăsim membrii și simpatizanții PACE. Să renunțăm la tot ceea ce am spus că facem pentru moldoveni, pentru întărirea Statului, pentru dezvoltarea economică a Moldovei, este mult prea târziu.

Însă, în spiritul cooperării și respectului față de interesul național pe care le-am promovat permanent, vă spunem că dacă acum mergem înainte pe drumul nostru, după alegeri suntem deschiși la discuții cu toate forțele politice pro-europene.

CEC trebuie să stopeze incidentele violente din campania electorală

În weekend-ul care a trecut s-au înregistrat mai multe incidente violente în care au fost implicați membri ai PACE. Întrucât constatăm că aceste lucruri fac parte dintr-o strategie de intimidare a liderului partidului Gheorghe Cavcaliuc și a celor care îl sprijină, am decis să cerem CEC să intervină cât mai repede cu putință.

Astfel, sâmbătă o femeie, membru al Partidului politic PACE a fost agresată fizic, iar alt membru al formațiunii s-a ales cu telefonul mobil spart. De ce? Pentru că au încercat să intre pe stadionul sportiv municipal din Bălți, unde se desfășura un meci de fotbal.

Paza particulară a îngrădit accesul membrilor PACE pe stadion sub pretextul ca acestea sunt regulile Federației de Fotbal. Potrivit lor, Federația ar interzice agitația electorală în timpul meciurilor. Numai că la intrarea în stadion erau amplasate steagurile Blocului electoral Renato Usatîi și acesta era prezent la eveniment. Membrii PACE nu aveau nici-un material electoral și veniseră să privească meciul.

Al doilea incident a avut loc duminică în Chișinău, tot la un meci de fotbal, doi jucători din echipa “4Nations” (sponsorizată de PACE) au fost bătuți de adversari. Spre finalul meciului, când echipa era pe punctul de a egala, unul din jucători a fost luat la pumni de adversari, fiind lovit cu bestialitate. Un coleg care a încercat să intervină a fost bătut și el, fără ca cineva dintre oficiali să intervină.

Cei doi au fost duși la Spitalul de Urgență, unul din ei având comoție cerebrală, nasul spart și un dinte spart. Cel de-al doilea era lovit puternic în zona antebrațului.

Și acest incident a avut un caracter politic, jucătorii de fotbal din echipa adversă înjurând Partidul Acasă Construim Europa, iar unul din bannerele cu însemnele PACE fiind rupt.

Echipa 4Nations este sponsorizată legal din luna aprilie de PACE, ca de altfel și bannerul expus conform regulamentelor Federației Moldovenești de Fotbal.

Aceste incidente violente grave au fost reclamate la Poliție, dar vor fi aduse la cunoștință Federației Moldovenești de Fotbal și Misiunii OSCE.

25 iun

Trollii PAS fac jocul lui Renato Usatîi

În timp ce procurorii se tot fac că nu văd informația anunțată de mine despre contrabanda uriașă de țigări și rețeaua de spionaj coordonată de Renato Usatîi, nici unii jurnaliști nu observa faptul că sunt zilnic atacat de trolli.

Așa că mă văd nevoit să remarc un lucru “straniu”, ce se poate vedea din capturile atașate: Trollii aceștia au ceva în comun – toți sunt fani ai PAS-ului. Și dacă nici măcar așa-zisul expert independent Valeriu Pașa n-a observat că pagina PAS-ului este invadată de trolli care laudă partidul și pe Maia Sandu, am făcut eu acest exercițiu simplu.

Iată doar câteva exemple…

Calific aceste acțiuni drept un scenariu banditesc de denigrare a imaginii mele, dar și a partidului. Face parte dintr-un scenariu de propagandă neagră, având drept scop demotivarea echipei. Din păcate pentru ei, are efect invers!

Dar pentru că ne-am propus să nu mai lăsăm mizeria să se răspândească în politica moldovenească, chiar astăzi pregătim o sesizare la CEC.

22 iun

Am învins, votul diasporei nu mai poate fi îngrădit

Dragi moldoveni, astăzi Curtea Supremă de Justiție v-a redat un drept fundamental. Acela de a vota liber, civilizat, așa cum se întâmplă în orice democrație europeană. Partidul Acasă Construim Europa (PACE) a făcut toate eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru că am înțeles că dorința dumneavoastră de a participa la alegerea unui parlament care să ducă Moldova spre un viitor mult mai bun, nu mai poate fi ignorată.

Așa cum a fost în repetate rânduri în ultimii 30 de ani. Clasei politice din Moldova care într-o formă sau alta a gestionat soarta țării i-a fost frică de votul vostru, pentru că se teme de judecata oamenilor.

Acum aveți ocazia de a alege parlamentarii capabili să vă reprezinte interesele. Capabili să construiască o societate democratică, liberă de corupție, independentă și mândra de valorile ei, dornică să construiască Europa la ea acasă.

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în această bătălie.

Știm că nu a fost ușor, știu că au existat presiuni pentru ca acest lucru să nu se întâmple, dar momentul istoric este de necontestat.

Felicităm și pe acei reprezentanți ai puterii judecătorești care au pus interesele Moldovei și ale poporului moldovean mai presus de interesele meschine ale politicienilor.

Este o zi în care mândria de a fi moldovean are o încărcătură enormă.

Vă îndemnăm pe toți cei aflați în diaspora, care ați cunoscut greutățile vieții departe de casă, să veniți la vot și să vă exprimați încredere în viitorul țării voastre.

De astăzi, votul vostru nu mai poate fi îngrădit!

18 iun

PAS folosește ilegal imaginea președintelui Republicii Moldova în campania electorală

PAS folosește ilegal imaginea președintelui Republicii Moldova în campania electorală

PAS folosește în campania sa electorală imagini cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ceea ce este o încălcare a legii. Iar cheltuielile pentru tipărirea acestor materiale nu sunt reflectate în raportul financiar al formațiunii. Aceste nereguli au fost comunicate Comisiei Electorale Centrale de Partidul PACE.

Este vorba despre 600 de mii de broșuri ale PAS, care conțin imagini de la inaugurarea președintelui Sandu. Asta în timp ce legea interzice folosirea imaginii autorităților publice și a instituțiilor în scop de propagandă electorală. Ținând cont de faptul că Maia Sandu a fost candidatul PAS pentru funcția de președinte, acest lucru poate fi calificat drept partizanat politic în favoarea PAS.

Partidul politic PACE roagă CEC să ia act de aceste nereguli și să verifice dacă PAS a reflectat aceste cheltuieli în rapoartele sale financiare.

Amintim că, anterior, PACE a comunicat CEC despre transferuri dubioase de bani în favoarea PAS de peste hotare. Iar reprezentanții Promo-LEX de mai multe ori au constatat implicarea Maiei Sandu în campania electorală a PAS, contrar legii, precum și cheltuieli electorale nedeclarate de peste 1 milion de lei.

17 iun

PACE a obținut victorie pentru Diaspora

Partidul politic PACE salută decizia Curții de Apel Chișinău, care a obligat Comisia Electorală Centrală să deschidă peste hotare cel puțin 191 de secții.

Este și o victorie a diasporei, a cetățenilor noștri din străinătate. Deși noi am cerut 220 de secții, un număr record, decizia Curții de Apel va da posibilitate mai multor conaționali de-ai noștri să-și exercite dreptul la vot, consfințit de Constituție.

Cu toate acestea, Partidul PACE consideră că 220 de secții pentru moldovenii din diasporă ar corespunde mai mult realităților.

Partidul PACE va continua să lupte pentru drepturile tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent ca se află în țară sau peste hotarele ei.

Ne dorim ca împreună Acasă să Construim Europa. Pentru oameni.

15 iun

PACE a semnalat CEC o serie de nereguli admise de PAS în rapoartele de finanțare a campaniei electorale

PACE a semnalat CEC o serie de nereguli admise de PAS în rapoartele de finanțare a campaniei electorale

Partidul PACE a atras atenția Comisiei Electorale Centrale că în perioada 28 mai – 4 iunie, contul electoral al PAS a crescut considerabil datorită donațiilor de peste hotare, dar că sursa acestor transferuri provoacă multe întrebări. De exemplu, în cazul a zeci de donatori nu este indicată ocupația. În locul profesiei, în raport e scris doar “angajat”.

De asemenea, este omisă de regulă și țara din care a fost făcută donația, este trecut “diaspora”, “Business Analyst”, “Salon dermografic”, etc. PACE a mai atras atenția CEC asupra transferurilor dubioase în favoarea PAS din partea persoanelor juridice.

Demersul a fost oficial înregistrat la CEC. Anterior, Promo-LEX a evidențiat în raportul său că, în primele două săptămâni de campanie, cheltuielile nedeclarate ale PAS au însumat 1 068 194 de lei sau 56% din suma totală nedeclarată de concurenți electorali.

Vizita în diasporă

Vizita în diasporă

Săptămâna petrecută în diasporă am încheiat-o la Paris. Le mulțumim conaționalilor noștri pentru ospitalitate și dialog productiv.

Aceste întâlniri ne-au întărit în convingerea că oamenii așteaptă schimbări, iar Partidul PACE le poate asigura. Cetățenii au obosit de vorbe goale, promisiuni deșarte și așteaptă soluționarea problemelor reale. Vor ca la guvernare să vină o nouă clasă politică.

Așteptările diasporei se regăsesc în programul politic al Partidului PACE. Și noi suntem gata să le punem în aplicare chiar din prima zi în Parlament. Vom face ordine în țară. Pentru oameni. Și începem cu lupta pentru drepturile diasporei la vot.

De săptămâna trecută, avocații noștri luptă la Curtea de Apel pentru deschiderea a 220 de secții de votare peste hotare. Da, simțim rezistență. Da, vechii politicieni din Moldova au frică de diasporă. Dar noi nu vom ceda. Așa să ne ajute Dumnezeu.

14 iun

PACE îl propune pe colonelul Mihail Ciubaciuc pentru funcția de ministru al afacerilor interne

PACE îl propune pe colonelul Mihail Ciubaciuc pentru funcția de ministru al afacerilor interne

Partidul politic PACE îl propune pe colonelul Mihail Ciubaciuc pentru funcția de ministru al afacerilor interne în viitorul Guvern. Anunțul a fost făcut de către liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, la conferința de presă organizată cu prilejul primei aniversări a formațiunii.

Acum doi ani am plecat în demisie onorabilă de la IGP. Acum un an am lansat grupul de inițiativa de crearea a celui mai puternic și profesionist partid, care reprezintă o clasă politica nouă.

Avem ambiția și capacitățile să devenim forța capabilă să curețe politicul de corupți, criminali, bandiți și narcomani. Am demonstrat deja că avem toleranță zero față de cei care s-au obișnuit să paraziteze pe seama buzunarului cetățenilor, a bugetului de stat și care aspiră la guvernare doar ca să-și continue schemele criminale. Avem și oamenii potriviți pentru a promova obiectivele noastre, în interesul cetățenilor. Astăzi, vreau să vă prezint o astfel de personalitate, pe care Partidul PACE o propune pentru funcția de ministru al afacerilor interne. Este vorba despre colonelul Mihail Ciubaciuc, un ofițer de rang înalt, cu reputație impecabilă, o experiență de peste 30 de ani de activitate în structurile de forță, care cunoaște nu din auzite care sunt nevoile și problemele oamenilor în epoleți și cum să le rezolve, a declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE a menționat că îl cunoaște pe Mihail Ciubaciuc de peste 20 de ani, de când își făcea studiile la Colegiul de poliție.

Candidatul propus de Partidul PACE pentru șefia Ministerului afacerilor interne a anunțat care vor fi prioritățile sale. Printre acestea se numără combaterea criminalității în toate formele, la toate etapele, pentru a descuraja ilegalitățile și a le oferi oamenilor garanția că viața, sănătatea, bunurile lor sunt protejate. Un element important aici va fi implementarea dosarului electronic, care va juca un rol determinat în reducerea corupției, dar și protejarea oamenilor cu epoleți. De asemenea, Ciubaciuc își propune să ofere angajaților MAI motivația, resursele și susținerea necesară.

Angajații MAI trebuie să fie aproape de oameni, iar cetățenii să vadă în oameni cu epoleți pe cei care sunt gata să intervină în orice situație, ca să-i ajute. Tot ce ne-am propus poate fi realizat doar cu ajutorul unor specialiști de înaltă valoare, care trebuiesc motivați. Iar noi le vom asigura un salariu de cel puțin 10 mii de lei pentru începători, dotările necesare, instruire, pachet social deplin, la nivel european, pensie timpurile și locuințe de serviciu, a dat detalii Ciubaciuc.

Mihail Ciubaciuc a activat în calitate de prim-adjunct al Comandantului, șef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, a fost prorector al Academiei de Poliție, șef al Statului Major al brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, unul dintre conducătorii brigăzii cu destinație specială a Instituțiilor Penitenciare Pantera, șef al departamentului ordine publică de la IGP, iar actualmente este consilier al ministrului afacerilor interne.

13 iun

O doamnă din Partidul PACE a fost agresată fizic la Căușeni de un individ din PAS

O doamnă din Partidul PACE a fost agresată fizic la Căușeni de un individ din PAS

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Igor Grosu, preiau comportamentul de bădăran al liderului lor. La Căușeni, un individ din PAS a agresat fizic o femeie, reprezentantă a Partidului PACE și s-a ascuns apoi în spatele altor bărbați de lângă cortul PAS.

Membrii PAS au dat dovadă de un comportament agresiv din momentul instalării cortului PACE în piața din centrul orașului Căușeni, în data de 2 iunie. Și dacă până acum s-au limitat doar la atacuri verbale și amenințări, duminică, 13 iunie, aceștia au trecut la pumni.

“Oamenii buni” de la PAS au fost deranjați de faptul că activiștii PACE, în exclusivitate femei, împărțeau pliante cetățenilor. Unul dintre ei a bruscat-o pe Rodica Negrei, Vicepreședinte Organizației Republicane de Femei PACE, după care s-a ascuns, ca un laș, în spatele colegilor săi de partid, lângă cortul PAS și a fugit înainte să vină poliția.

Partidul PACE are autorizație pentru amplasarea cortului electoral în piața din centrul orașului Căușeni, din 2 iunie. Astăzi, când PAS și-a prezentat candidații la Căușeni, i-am tratat cu respect, am redus volumul muzicii de la cortul nostru și am început să împărțim pliante cu programul Partidului PACE numai după ce acțiunea de la cortul PAS s-a încheiat. Indivizii lui Grosu nu au apreciat, însă, bunul nostru simț. Dimpotrivă, au trecut la atacuri fizice, a declarat Rodica Negrei.

Partidul PACE a depus plângere la Poliția din Căușeni și va sesiza Comisia Electorală Centrală pentru ca indivizii agresivi din PAS să fie sancționați conform legii.

Partidul atrage atenția observatorilor internaționali, a diplomaților acreditați în Moldova și a Promo-LEX privind agresiunea PAS față de membrii săi.

Reprezentanții formațiunii politice spun că sunt supuși permanent presiunilor din partea oponenților politic, care implică procurorii, folosesc relațiile lor la bănci și în mediul criminal în încercarea de a închide gura președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc și echipei partidului.

12 iun

PACE în diasporă

PACE în diasporă

Partidul PACE continuă să câștige simpatiile moldovenilor din diasporă și își sporește rândurile din contul membrilor din Franța, Germania, Italia, unde sunt formate tot mai multe organizații teritoriale.

A fost deja creată organizația din Piemonte, Italia, iar în Bolzano, din aceeași țară și la Berlin și Frankfurt, Germania, sunt consolidate grupurile de inițiativă, care în scurt timp vor deveni organizații cu drepturi depline în cadrul Partidului PACE. De asemenea, urmează să fie formată și echipa PACE din Franța.

Liderul formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc și vicepreședintele partidului, Valentina Geamănă, continuă întâlnirile cu moldovenii stabiliți peste hotare, care își exprimă susținerea totală pentru programul și inițiativele PACE. Conaționalii noștri din Italia, Franța și Germania spun că politicienii până acum au mințit diaspora, folosindu-le votul pentru a ajunge la putere, după care imediat au uitat de promisiuni.

Oamenii spun că PACE și Gheorghe Cavcaliuc sunt ultima speranță pentru schimbare acasă. Moldovenii din diasporă au apreciat planul partidului de a introduce taxe zero pentru repatrierea bunurilor moldovenilor care vin acasă – mașină, electrocasnice, mobilier, lucruri necesare pentru o viață decentă în Moldova pentru cei care își doresc să revină în Patrie.

Diaspora apreciază și inițiativele PACE de combatere a corupției – exclusiv pedeapsa cu închisoare pentru astfel de infracțiuni, confiscarea averii dobândite ilicit și implementarea dosarului electronic pentru a exclude factorul uman și mita din investigarea infracțiunilor.

Conaționalii noștri au dat asigurări că pe 11 iulie vor vota singura forță capabilă să facă ordine în Moldova, partidul PACE, pentru oameni și împreună Acasă vom Construi Europa.

11 iun

PACE cere Curții de Apel să oblige CEC să deschidă 220 de secții de vot în diasporă

Partidul politic PACE solicită Curții de Apel Chișinău să anuleze decizia Comisie Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de vot peste hotare. La fel, formațiunea cere magistraților să oblige Comisia să deschidă 220 de secții de votare în străinătate, care să fie amplasate prioritar în regiuni în care sunt comunități mari de moldoveni.

Nadejda Tatarciuc, secretar general al PACE, a declarat că la stabilirea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, Comisia Electorală Centrală a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului afacerilor externe și integrării europene. Mai mult, decizia CEC este motivată politic și are drept scop avantajarea Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor.

Analiza procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale a arătat că în multe dintre secții numărul doritorilor de a-și exprima dreptul constituțional a fost într-atât de mare, încât s-au format cozi, iar cetățenii moldoveni au fost nevoiți să aștepte 4–5 ore ca să voteze. În turul doi al scrutinului, în peste 30 de secții au votat mai mult de 3 000 de cetățeni, iar în peste 10 secții – mai mult de 4 500 de cetățeni. În 11 secții, buletinele de vot s-au epuizat – în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, a spus Nadejda Tatarciuc.

Nadejda Tatarciuc a mai precizat că liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, aflat într-un turneu european pentru întâlniri cu diaspora, s-a convins personal că numărul moldovenilor care vor să meargă la vot este cu mult mai mare decât cei 105 mii de cetățeni, care s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC.

Ținând cont de aceste argumente, Partidul politic PACE cere ca pentru diasporă să fie deschise 220 de secții de votare, ceea ce va permite cetățenilor aflați peste hotare să-și exercite dreptul constituțional la vot.

10 iun

Liderii la nereguli electorale ne cer să respectăm legea

Mai mult de 1 milion de lei sau peste 50 la sută din totalul cheltuielilor nedeclarate pentru campanie revin PAS, care este lider la nereguli de acest gen. Este concluzia misiunii de observatori ai campaniei electorale.

Oponenții noștri folosesc pe larg resursele administrative. Președintele Maia Sandu se implică mai mult decât activ în campanie, ca să promoveze PAS. Este o altă concluzie a observatorilor. Și alți “granzi” ai politicii moldovenești, cei care ne învață cum să respectăm legile și ce înseamnă democrația adevărată se regăsesc în raportul observatorilor. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – aproape o jumătate de lei nedeclarați, Platforma DA – aproape 120 de mii de lei. Între timp, partidul PACE este în continuare împiedicat să-și desfășoară campania electorală.

Pe de o parte sunt presiunile procuraturii, pe de altă parte – impedimentele la deschiderea contului electoral. Presa afiliată politic unor concurenți a declanșat o campanie de denigrare a formațiunii și membrilor săi. Iar sociologii de partid, cu pretenții de independenți, intenționat nu ne includ în sondaje. În pofida lor, noi creștem și devenim mai puternici. Am schimbat deja mersul campaniei electorale și am arătat adevărata față a clasei politice și a celor care vor cu orice preț la putere.

Doi candidați PAS benevol s-au retras din cursă după dezvăluirile noastre. Alți doi ar putea ajunge cercetați penal pentru scheme de corupție. Vom face ordine în țară. Pentru oameni.

8 iun

Nu ne împiedicați să ne întâlnim cu alegătorii!

Procuratura continuă încercările de a intimida, la comanda guvernanților, a Partidului PACE și activiștilor săi. Cinci membri ai formațiunii politice, dintre care patru sunt femei, au fost chemați astăzi pentru audieri într-un dosar la care nu au nicio atribuție. Procurorii au ignorat și faptul că toți cinci sunt candidați pentru funcția de deputați și, conform legii, nu pot fi implicați în nici un fel acțiuni procesuale pe durata campaniei electorale.

Ținând cont de toate acestea, Partidul PACE consideră că acțiunile procurorilor sunt motivate politic și au drept scop împiedicarea desfășurării campaniei electorale. În timp ce candidații altor formațiuni, despre care am demonstrat cu lux de amănunte că au grave probleme de integritate, iar unii chiar și cu legea, sunt ignorați, reprezentanții PACE sunt hărțuiți și intimidați de către procuratură, transformată în instrument de luptă politică.

Scopul acestor acțiuni, în opinia noastră, este de a bloca întâlnirile candidaților partidului PACE cu alegătorii, în contextul în care popularitatea formațiunii politice crește permanent. Atragem atenția că presiunile din partea unor instituții de stat s-au intensificat după ce liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat public despre o întâlnire secretă dintre procurori, politicieni și lideri criminali, la care s-a discutat în ce mod ar fi posibilă eliminarea din campanie electorală a PACE și a lui Cavcaliuc. Liderul PACE a atras atenția publicului după ce a anunțat că va deferi justiției 30 de actuali și foști demnitari – deputați și miniștri, pentru acte de corupție, dar și după ce a demonstrat că pe listele electorale ale unor partide sunt candidați narcomani, dar și care sunt bănuiți de trucare a licitațiilor de achiziții publice.

4 iun

Nu veți reuși să ne speriați!

Nu veți reuși să ne speriați!

Activismul politic al Partidului PACE și al liderului formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, încrederea de care se bucură formațiunea politică creșterea intenției de vot pentru nr. 1 din buletin îi deranjează tot mai mult pe cei care încă mai i-au decizii în țară.

Presiunile la care sunt supuși membrii partidului PACE nu se limitează doar la abuzurile din partea procurorilor. Cei care se tem de PACE și de Cavcaliuc încearcă să împiedice participarea partidului la alegeri și prin trucuri meschine, inclusiv inventarea motivelor pentru a nu deschide cont electoral.

Imediat după ce a fost înregistrat de CEC, pe 24.05.21 partidul PACE a depus cerere la Eximbank pentru deschiderea contului electoral. Alegerea acestei bănci se explică prin faptul că partidul are deschis aici un cont chiar din prima zi de la constituire.

Problemele au apărut acum 10 zile. Am solicitat deschiderea unui cont electoral. Președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost ținut la bancă timp de aproximativ 2 ore, pentru a îndeplini tot felul de formalități, care deveneau din ce în ce mai multe. Este o absurditate în prezent să pierzi 2 ore ca să deschizi un cont. Și nu e tot. Peste 2 zile, am fost chemați la bancă și ni s-a spus că trebuie, atenție! Să completăm mai multe acte, din nou! Ne-am conformat cerințelor angajaților băncii, deși anterior am făcut totul strict, conform indicațiilor celor de la bancă. Culmea absurdității este că, după ce de două ori am făcut totul cum ni s-a cerut, ni se cere iarăși “să mai așteptăm”.

Partidul PACE califică acest pas drept încă o încercare de intimidare a membrilor săi. Există o bănuiala rezonabilă, că și aceste acțiuni au fost puse la cale la acea ședința secretă cu participarea procurorilor de rang înalt, politicienilor corupți și a interlopilor, despre care acum câteva zile a dezvăluit Gheorghe Cavcaliuc. Potrivit lui, aceștia simt că timpul lor se scurge și degrabă vor ajunge la închisoare.

Avem și dovezi că bandiții care controlează justiția și alte instituții ale statului, fac totul ca să ne împiedice. Unul dintre candidații PACE pentru funcția de deputat activează la Eximbank și a deținut o funcție în aparatul central al băncii. Ea a fost chemată de șefii de la bancă și a fost presată să părăsească partidul. Iar când au aflat că a făcut o donație pentru partid, i-au inițiat două anchete de serviciu (care s-au încheiat în favoarea colegei noastre), după care au transferat-o într-o filială mică și i-a fost micșorat salariul.

Precizăm că este vorba despre șeful adjunct al departamentului de finanțe PACE. Anterior ea a prezentat și o analiză-investigație privind furtul miliardului, ilegalitățile comise de politicieni corupți și abaterile din sistemul bancar.

Aceste represalii au fost făcute la indicația directă a bandiților de la guvernare și se înscrie în campania de intimidare și persecutare a membrilor PACE.

Mesajul nostru este același – nu veți reuși să ne speriați! Chiar astăzi mergem la altă bancă pentru a deschide cont electoral. Dar, nu vom trece cu vederea acest abuz. Vom sesiza Promo-LEX, OSCE, observatori internaționali, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, procuratura și Banca Națională. Cerem să fie analizate toate circumstanțele acestui caz, iar persoanele vinovate de tergiversare și intenționată de blocare a activității partidului PACE să fie sancționate.

E o absurditate când în țară sunt candidați, lideri politici penali, implicați în acte de spălare a banilor de miliarde din alte țări – lor li se deschid ușor conturi electorale. Pe de altă parte, un partid ale cărui tranzacții sunt transparente, care nu a avut vreodată probleme legate de deservirea conturilor sale, este blocat de bancă.

Sesizăm încă o problemă. Băncile acum sunt stat în stat. Acestea jecmănesc oamenii sărmani, unii rămân chiar fără acoperiș deasupra capului din cauza dobânzilor aberante. Iar acum vedem cum băncile încearcă să se implice și în politică, susținând bandiții care se țin cu dinții de putere. Aveți puțină răbdare. Vom face ordine în țară, iar cei care se cred astăzi atotputernici și de neatins, vor înfunda pușcăriile, inclusiv bancherii.

mai 2021


28 mai

PACE s-a lansat în campania electorală

PACE s-a lansat în campania electorală

Partidul politic Partidul Acasă Construim Europa – PACE a organizat astăzi, 28 mai, lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

În deschiderea lansării, Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului PACE, a subliniat problema migrației populației Republicii Moldova și a vorbit despre calitățile echipei PACE, spre deosebire de celelalte partide, care au adus țara la sapă de lemn.

Satele noastre sunt tot mai pustii, orașele se sufocă în gunoi, iar populația îmbătrânește rapid. Pentru puținii oameni rămași în țară, riscurile sunt tot mai mari. Oamenilor le este frică să meargă la muncă, să-și ducă copiii la grădiniță și la școală. M-am implicat în politică pentru a elimina pleava coruptă, care au dat mâna cu criminalii. Ca să nu mai permit ca Moldova să fie ruptă în jocuri geopolitice între Vest și Est. Ca părinții noștri să poată reveni acasă de peste hotare, iar copiii să nu fie nevoiți, la rândul lor, să ajungă pribegi, printre străini.

Am venit în politică să facem ordine în țară și Acasă să Construim Europa. PACE este singurul partid în care nu-și au loc bandiții, narcomanii, care pune preț pe valorile și capacitățile oamenilor, nu pe relațiile de rudenie, cumetrism, corupție. Avem o echipă tânără, energică, dornică și capabilă să schimbe lucrurile din țară, să ridice țara din genunchi și să le ofere oamenilor șansa la un trai decent, aici la noi acasă. Nu sunt doar vorbe goale, așa cum ne-au obișnuit cei care au adus țara la sapă de lemn și vor din nou să ajungă în Parlament. Am pregătit peste 100 de proiecte de legi și hotărâri de Guvern ca să creăm un mediu economic, social, politic și cultural în care afacerile să prospere, oamenii să-și dezvolte capacitățile, vocațiile, talentele și să muncească spre binele lor, a declarat Gheorghe Cavcaliuc.

Al doilea mesaj din cadrul lansării a aparținut, co-fondatorului și vicepreședintelui pe domeniul Diasporei PACE – Valentina Geamănă, care a reamintit audienței că politicienilor le place mult să vorbească despre diasporă, dar preferă să îi folosească mai ales în campanii electorale.

Noi propunem un plan concret de reintegrare, care le va ușura calea spre țară. Propunem ca persoana să comunice structurilor de stat despre dorința sa de a reveni în țară înainte să se pornească. Funcționarii pregătesc totul până la venirea omului: loc de muncă, ținând cont de studii, cursuri suplimentare, dacă e nevoie de recalificare, asigurare medicală, loc în grădiniță sau la școală pentru copii. Acești oameni vor simți nu doar că sunt așteptați în țară, dar și că le sunt create condiții ca să trăiască bine și în liniște, aici, alături de părinți și copii, a remarcat Valentina Geamănă.

Nadejda Tatarciuc, secretarul general al PACE a menționat în mesajul său câteva dintre realizările partidului.

PACE are peste 20 de acorduri de parteneriat politic internaționale, am stabilit relații cu potențiali investitori. De acest lucru s-au convins mii de moldoveni care au simțit umărul echipei PACE: în perioada pandemiei, i-am ajutat pe medici cu mijloace de protecție de care aveau nevoie vitală. Zeci de mii de măști au ajuns și la cetățeni, ca să-i ajutăm să se protejeze de virusul mortal. Am plantat un parc cu 4 111 de copaci, câte unul pentru fiecare moldovean decedat la acel moment din cauza COVID-19. Mai mult de 1 000 de copii din toată țara au primit daruri de Crăciun din partea noastră. Sute de vârstnici solitari au resimțit suportul nostru în perioada sărbătorilor pascale, când le-am oferit colete cu produse alimentare. Și asta nu e tot. Zeci de femei care luptă cu cancer la sân au primit din partea noastră încurajări și proteze. Și este doar o mică parte din ce am reușit într-o perioadă atât de scurtă, a declarat Nadejda Tatarciuc.

Co-fondatorul și președintele OT Chișinău PACE – Alexei Sivunic a enumerat cele mai importante priorități ale Partidului politic PACE:

 • Vom spori bugetul pentru sănătate și educație, ca să avem oameni sănătoși și un sistem de învățământ modern, care să corespundă cerințelor timpului și așteptările oamenilor;
 • Familiile cu 3 și mai mulți copii vor primi lunar indemnizații de 9 mii de lei, iar vârstnicii, care și-au pierdut economiile după destrămarea URSS, își vor primii banii de la knijkă în raport de 1 rublă la 1 leu;
 • Pentru oameni în epoleți vom garanta ridicarea prestigiului profesiei, un pachet social conform standardelor europene, salariu minim de 10 000 lei, dotare tehnică și materială. Pensie timpurie și locuință de serviciu garantată;
 • Vom crea condiții pentru ca oamenii din diasporă să dorească să revină acasă și le vom ușura procesul de reintegrare;
 • Vom susține dezvoltarea afacerilor și vom moderniza serviciile publice, cu excluderea birocrației;
 • Ne vom axa pe prevenirea și combaterea corupției. Avem convingerea că hoții care ne fură țara și neamul merită doar pedeapsa cu închisoarea și confiscarea averilor dobândite ilegal.

23 mai

PACE și-a prezentat lista de candidați pentru alegerile parlamentare

PACE și-a prezentat lista de candidați pentru alegerile parlamentare

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) și-a prezentat lista candidaților pentru funcția de deputat. Aceasta include medici, profesori, economiști, juriști, reprezentanți ai diasporei, care au revenit acasă, oameni de afaceri de succes și conducători de companii, studenți, oameni de cultură și chiar slujitori ai Bisericii.

Cap de listă este cunoscutul medic neurolog, șeful Secției internare de urgență de la IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie “Diomid Gherman”, Alexandru Grumeza.

Liderul formațiunii politice, Gheorghe Cavcaliuc, este pe locul cinci. În primii zece au mai fost incluși economiștii Denis Roșca și Nadejda Tatarciuc, juriștii Ion Straciuc, Liviu Baziuc, Vladimir Botnari. Istoricul Valentina Geamănă, bine cunoscută pentru diasporă datorită acțiunilor sale de caritate, este pe locul opt. Pe locul nouă este jurnalistul Tatiana Bordeianu, iar pe zece – psihologul Ana Bogdevici.

Printre candidații pentru alegerile parlamentare din partea PACE sunt oameni care dețin distincții internaționale și de stat ale Republicii Moldova. Cinci dintre ei au primit titlul “Omul Anului”.

Vârsta medie a persoanelor de pe listă este de 35 de ani, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt femei. Printre candidații PACE sunt și doi din autonomia găgăuză.

Partidul Acasă Construim Europa a fost înregistrat în data de 25 august 2020. Potrivit celor mai recente date, acesta reunește 19 000 de membri, are 24 de organizații teritoriale în Republica Moldova și 11 peste hotarele țării. Doctrina politică a partidului este social-liberală.

21 mai

PACE acuză Comisia Electorală Centrală de discriminare a candidaților săi

PACE acuză Comisia Electorală Centrală de discriminare a candidaților săi

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) de discriminare a candidaților săi, în interesul unor forțe politice aflate la guvernare. CEC a refuzat să înregistreze un candidat PACE pe motiv că acesta ar fi implicat într-un dosar penal, fără a intra în esența cazului.

Este vorba despre un dosar legat de partajarea averii între soți, care erau și parteneri de afaceri. Nu au reușit să ajungă la o înțelegere și au depus plângeri penale unul pe celălalt. E o chestiune personală a soților, care nu are nimic în comun cu aspectul de integritate al colegului nostru. Consider că președintele CEC, Dorin Cimil, execută o comandă politică, mai ales că a fost delegat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În așa mod, se încearcă denigrarea imaginii PACE, a declarat liderul formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc.

Președintele PACE și-a argumentat acuzațiile prin faptul că există cel puțin 30 de cauze penale pe numele candidaților de pe listele altor partide, inclusiv din PAS, dar niciun dintre cei vizați nu a fost scos din cursă.

Unii dintre acești candidați cu dosare penale erau prezenți în sală, dar domnul Cimil nici măcar nu a avut o singură întrebare față de ei și a votat pentru înregistrarea lor. Singurul care i-a atras atenția a fost colegul nostru. Dorin Cimil este avocat de profesie și cunoaște foarte bine ce înseamnă prezumția nevinovăției, dar a aplicat-o selectiv, a mai declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE a mai spus că va sesiza organizațiile care supraveghează corectitudinea procesului electoral, inclusiv Promo-LEX, observatorii internaționali, precum și ambasadele străine de la Chișinău să ia act de acest caz și să monitorizeze atent derapajele domnului Cimil în raport cu PACE.

Comunicat de presă al Partidului “Acasă Construim Europa”

Partidul Acasă Construim Europa

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) regretă că Procuratura Generală s-a lăsat antrenată în jocurile politice ale unor forțe de la guvernare, care prin dosare la comandă încearcă să elimine din cursa electorală concurenți incomozi pentru acestea.

Liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, i se incriminează că ar fi organizat și instigat la acțiuni violente. Președintele PACE a respins aceste acuzații ca fiind nefondate, fără vreun temei juridic și chiar tendențioase.

Potrivit lui, scopul acestor acțiuni este unul exclusiv politic.

Asistăm la o încercare necamuflată de a nu admite la alegerile parlamentare anticipate un partid tânăr, care nu s-a compromis prin acte de corupție. Acest dosar politic se înscrie în campania de denigrare, inițiată de unii concurenți electorali împotriva Partidului PACE. Vineri, 14 mai, când echipa PACE a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare, mai multe instituții de presă care fac partizanat politic deschis în favoarea unor politicieni aflați acum la putere, au lansat un fals grosolan despre pretinsa participare la alegeri pe listele PACE a fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat la București pentru trafic de influență și spălare de bani.

Și pentru că acest fals a fost demontat, vedem astăzi o nouă încercare de intimidare a Partidului PACE și a liderului acestuia, Gheorghe Cavcaliuc, venită de această dată din partea Procuraturii Generale.

Înțelegem de unde vine frica de echipa lui Gheorghe Cavcaliuc. Acesta a anunțat acum patru luni că deține informații despre ilegalitățile comise de 30 de actuali și foști deputați și membri ai Guvernului și că presiunile asupra lui se vor înteți. Considerăm că represaliile la care este supus Gheorghe Cavcaliuc și Partidul Acasă Construim Europa au drept scop doar eliminarea unei forțe politice sănătoase, care reprezintă un real pericol pentru politicienii corupți și compromiși.

Toate aceste presiuni mă fac să cred că scopul real al acestui dosar este Partidul Acasă Construim Europa, care se consolidează, devine mai vizibil, cu oameni competenți și cu verticalitate, tot mai apreciat de oameni și este văzut deja ca o amenințare pentru cei care încearcă să se mențină cu orice preț la putere, a declarat președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

15 mai

PACE este numărul unu în buletinul de vot!

PACE este numărul unu în buletinul de vot!

Partidul Acasă Construim Europa a pornit la drum pe 14 iunie 2020 cu un scop nobil: să venim cu cea mai bună echipă ca să trezească sentimentul de patriotism, să impulsionăm energia pozitivă în politicul moldovenesc, să transformăm mentalități, să formăm o idee națională unică, să păstrăm cu sfințenie valorile unui popor, să contribuim prin exemplul propriu la transformarea noastră în cetățeni care își iubesc țara.

Noi am reușit! Noi suntem altfel!

Prin tot ceea ce facem în activitatea noastră de partid, demonstrăm că ne pasă de tot ce se întâmplă pe acest colțișor de pământ.

Prin programe gândite doar în folosul cetățeanului, prin acțiuni orientate spre beneficiul dezvoltării noastre ca stat democratic, prin evenimente create pentru a simți și trezi dragostea față de patrie, prin oamenii care fac parte din echipa PACE – suntem primii.

Familia PACE este familia Moldova!

Partidul PACE doar așa își vede drumul spre everestul politic. Așa vom merge și în campanie electorală, cu speranța că doar împreună cu fiecare cetățean, atrași de acest imbold al PACE, vom transforma Republica Moldova în unul dintre cele mai prospere state din sud-estul Europei, Construind Europa Acasă.

Astăzi, având energia pe care o primim din teritoriu zilnic, având mandatul celor care ne încurajează din raioane și din diasporă, am demonstrat că moldovenii vor o schimbare, moldovenii vor să fie PACE în țară!

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD