Declarațiile PPȘ în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului “Șor”

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul “Șor” (PPȘ) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului partidulsor.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Cuprins

iulie 2021


12 iul

Voi fi devotat și credincios fiecărui cetățean care și-a dat votul pentru mine și pentru Partidul “Șor”

Voi fi devotat și credincios fiecărui cetățean care și-a dat votul pentru mine și pentru Partidul “Șor”

Alegerile parlamentare din 11 iulie nu pot fi considerate corecte în deplină măsură, deoarece unul dintre liderii celor trei partide, care au intrat în Parlament, nu a fost admis în campania electorală. Mai mult, forțele externe au comis ingerințe în procesul electoral. Declarațiile au fost făcute de Ilan Șor, liderul Partidului “Șor”, în cadrul unui briefing de presă susținut a doua zi după scrutin.

De facto, am fost privat de dreptul constituțional de a participa în această campanie electorală prin presiuni directe pe la instanțele de judecată. În plus, alegerile au fost câștigate, practic, de ambasadorii străini, deoarece cunoaștem faptul că presiunile s-au făcut din afara țării. Câțiva ambasadori au avut rolul de activiști electorali. Consider acest fapt drept un amestec direct în procesul electoral din Republica Moldova. Care vor fi acțiunile noastre din punct de vedere juridic, vom decide, în următoarea perioadă, împreună cu colegii, a mai spus Ilan Șor.

Totodată, el a mulțumit echipei datorită căreia Partidul “Șor” a acces în legislativ, în ciuda tuturor greutăților. În mod special, Ilan Șor le-a mulțumit locuitorilor Orheiului, unde Partidul “Șor” s-a clasat pe primul loc. Șor a dat asigurări că Orhei va deveni un oraș în care vei vrea să te muți cu traiul.

În curând, vom lansa un program de stabilire cu traiul a cetățenilor din alte localități în orașul Orhei, deoarece oamenii își vor dori să trăiască anume la Orhei, deoarece alt oraș mai dezvoltat și mai frumos nu există în țară, a spus Șor.

Dezvoltarea Taracliei și a satelor din Orhei și din alte raioane unde Partidul “Șor” a lansat proiecte de infrastructură și programe sociale, sunt alte priorități ale formațiunii lui Ilan Șor. Totodată, el a reiterat că singurul program electoral realizabil este al Partidului “Șor”.

Vom căuta parteneri care vor fi gata să realizeze programul nostru, deoarece nu vedem o altă cale de dezvoltare a Moldovei. Îl vom promova prin intermediul proiectelor de lege în Parlament, a menționat Ilan Șor.

De asemenea, el a adăugat că Partidul “Șor” este gata să muncească fiind în opoziție.

Înțelegem foarte bine că eu și colegii mei vom avea de suportat un val de presiuni. Noi însă suntem pregătiți. Suntem pregătiți și nu vom ceda. Voi fi devotat și credincios electoratului meu și fiecărui cetățean, care și-a dat votul pentru mine și pentru partidul meu. Le voi apăra interesele până la ultima picătură de sânge, voi trăi și voi munci pentru binele cetățenilor Republicii Moldova. Am promis și mă voi ține de cuvânt, a concluzionat liderul Partidului “Șor”.

Orașul Orhei, cetatea de necucerit a Partidului “Șor”

Partidul “Șor” rămâne campion la Orhei. Formațiunea condusă de Ilan Șor a obținut și la scrutinul parlamentar din 11 iulie cele mai multe voturi din partea locuitorilor municipiului, care continuă să aprecieze realizările Partidului “Șor”. Liderul formațiunii, primarul de onoare al orașului Orhei, Ilan Șor, și-a asumat angajamentul să dezvolte și de acum încolo localitățile în care formațiunea sa a câștigat alegerile.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, formațiunea lui Ilan Șor a obținut peste 4 000 de voturi, cu aproximativ 20% mai mult decât următorul clasat – PAS.

Ilan Șor, fost primar al orașului Orhei, a anunțat duminică seara, după închiderea secțiilor de votare, că se va ocupa personal de faptul ca oamenii din localitățile în care Partidul “Șor” a ieșit învingător, să trăiască bine.

La aceste alegeri, noi le-am oferit oamenilor șansa să înceapă o viață mai bună. Îmi asum răspunderea, la fel ca și Partidul “Șor”, că în localitățile în care am câștigat alegerile, oamenii vor avea parte de bunăstare. Acolo va exista infrastructură modernă și vor funcționa programe sociale. Nu ne temem de muncă și vom continua să muncim pentru oameni, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor și echipa sa a preluat administrația orașului Orhei în 2015 și a reușit, în timp record, să transforme această localitate, astfel încât în doar câțiva ani să devină cel mai dezvoltat, curat și amenajat oraș din Republica Moldova.

11 iul

Azi votăm pentru o viață demnă, frumoasă și bogată

Azi votăm pentru o viață demnă, frumoasă și bogată

Astăzi, fiecare vot este mai important ca niciodată. De aceea, toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de opțiunile politice pe care le au, trebuie să meargă la vot. Cu acest îndemn a venit Ilan Șor, liderul Partidului “Șor”, în ziua scrutinului parlamentar din 11 iulie. El a subliniat că de rezultatele votului de astăzi va depinde calea pe care se va îndrepta țara în următorii ani, pe cea a haosului sau a dezvoltării.

Astăzi, este o zi foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Astăzi, împreună cu dumneavoastră, votăm pentru țara în care vrem să trăim și pe care vrem să o lăsăm moștenire copiilor noștri. De asemenea, ne dăm votul pentru infrastructură bună, pentru drumuri și grădinițe moderne, pentru o economie puternică, care le va garanta cetățenilor stabilitate financiară, pentru un sistem bun de sănătate, pentru fabrici și uzine, pentru noi locuri de muncă, pentru ca ai noștri conaționali să revină acasă. La urma urmei, votăm pentru noi înșine și cei dragi, pentru o viață demnă, frumoasă și prosperă, a declarat Ilan Șor într-o adresare video pe Facebook.

Ilan Șor și-a exprimat încrederea că toți cetățenii sunt interesați ca în viitorul Parlament să acceadă oameni competenți și onești, capabili să-și îndeplinească promisiunile și care să îndreptățească așteptările oamenilor.

Indiferent de opțiunile politice pe care le aveți, vă îndemn să mergeți astăzi la vot. Votul Dvs. este foarte important. Fiecare vot al nostru este important. Alegerile de astăzi sunt mai importante ca niciodată, de aceea mizez pe fiecare în parte că veți merge la vot, a conchis Ilan Șor.

La rândul său, vicepreședintele Partidului “Șor”, Marina Tauber, a votat dimineața devreme. Tauber consideră că ziua de 11 iulie este una istorică.

Am votat pentru o Moldovă dezvoltată, liberă și frumoasă, pentru o țară unde cetățenii noștri pot să-și construiască viața, fără să meargă în străinătate. Sperăm ca cei din diasporă să revină înapoi, acasă. De asemenea, eu am votat pentru o Moldovă prosperă, pentru localități curate și modernizate, pentru străzi iluminate, pentru grădinițe dotate cu cele necesare și școli moderne, pentru programe sociale și pentru grija fiecărui cetățean. Vrem ca fiecare persoană să trăiască cel puțin ca la Orhei. Îi urez Moldovei să fie liberă și să facă o alegere corectă pentru fiecare cetățean, a afirmat Marina Tauber, la ieșirea din secția de votare.

În localitățile în care Partidul “Șor” a câștigat alegerile, oamenii vor avea parte de bunăstare

Orașele și satele în care Partidul “Șor” a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor deveni prospere. Liderul formațiunii, Ilan Șor, a anunțat că partidul său își asumă responsabilitatea de a dezvolta aceste localități și va continua să lucreze pentru oameni și în viitorul Parlament.

În cadrul unui briefing de presă susținut după închiderea secțiilor de votare, Ilan Șor le-a mulțumit cetățenilor care au votat pentru Partidul “Șor”.

La aceste alegeri, le-am oferit oamenilor șansa să trăiască bine. Îmi asum responsabilitatea personală pentru localitățile în care am luat primul loc, la fel cum își asumă responsabilitatea și Partidul “Șor”. Acolo vor fi drumuri, iluminat stradal, vor fi de toate. Iar acolo unde nu vom lua primul loc, vor răspunde cei cărora oamenii le-au oferit încredere, a declarat Ilan Șor.

El a mai adăugat că echipa Partidului “Șor” este gata să înceapă, în cel mai scurt timp, punerea în aplicare a programului său.

Noi nu ne temem de muncă, știm să ne suflecăm mânecile, știm, de asemenea, să luptăm. Nu ne sperie nici rezultatele ce ne sunt prezise. Pentru mine e important să-mi onorez angajamentele față de alegătorii mei și să le asigur o viață bună, a spus liderul Partidului “Șor”.

De asemenea, Ilan Șor și-a exprimat speranța că noul Parlament va activa mai eficient decât cel precedent.

Îmi doresc foarte mult că în viitorul Parlament vor fi adoptate legi în beneficiul oamenilor. Îmi doresc numai succese, deoarece localitățile unde vom lua primul loc vor fi multe, a menționat Ilan Șor.

Potrivit datelor prealabile ale Comisiei Electorale Centrale, Partidul “Șor” se situează pe locul trei.

9 iul

Sunt gata să mor pentru a-mi onora promisiunea ca oamenii să trăiască mai bine în Moldova

Sunt gata să mor pentru a-mi onora promisiunea ca oamenii să trăiască mai bine în Moldova

Sunt gata să mor, mă voi face luntre și punte, dar îmi voi onora promisiunea ca oamenii să trăiască mai bine în Moldova. Declarația a fost făcută de liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor, în ultima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iunie. Ilan Șor îi îndeamnă pe oameni să-i acorde încredere, așa cum au procedat locuitorii Orheiului, în 2015.

Ilan Șor a făcut și un bilanț al campaniei electorale pentru acest scrutin. Potrivit lui, politicienii s-au împroșcat cu noroi și doar Partidul “Șor” a avut o campanie electorală decentă și le-a propus oamenilor un program concret de dezvoltare a țării.

Scopul nostru este ca atunci când veți ieși dimineața din casă să vă bucurați de drumuri noi, terenuri de joacă, să aveți bani suficienți în buzunare, ca să nu vă gândiți pe ce să faceți cumpărături și dacă vă ajunge să vă plătiți facturile de întreținere. Pentru ca bunicii noștri să aibă posibilitatea să-și ajute nepoții și pentru ca rudele noastre să revină acasă de peste hotare. Anume cu aceste obiective am venit în fața Dvs. și am explicat că le vom atinge rapid, a mai declarat liderul Partidului “Șor” în adresarea sa către alegători.

Ilan Șor a amintit că, înainte de alegerile locale din 2015, sondajele îl creditau cu 11% din opțiunile de vot, dar a acumulat 68% și a devenit primar al orașului Orhei din primul tur de scrutin.

Oamenii au decis să-mi ofere o șansă: ce-ar fi dacă după toți hoțomanii și ticăloșii, acest băiețandru va reuși ceva, poate nu ne va minți și va reuși. Pentru mine este o mare mândrie că nu i-am dezamăgit și nu i-am mințit pe acei oameni. Nu îmi este rușine să merg acum pe străzile Orheiului și să-i privesc în ochi pe oameni, deoarece mi-am onorat promisiunile, a spus Ilan Șor.

Ilan Șor mai consideră că alegerile parlamentare din 11 iulie reprezintă o șansă pentru ca toți oamenii să înceapă o viață mai bună aici și acum.

Vă dau cuvântul meu de onoare. Dacă îmi veți oferi șansa la aceste alegeri, eu sunt gata să mor, să mă fac luntre și punte, pentru a-mi respecta cuvântul dat, astfel încât să trăiți bine acasă, în Republica Moldova, a conchis Ilan Șor.

Mii de oameni au participat la marșuri de mobilizare și au îndemnat la vot pentru Partidul “Șor”

Mii de oameni au participat la marșuri de mobilizare și au îndemnat la vot pentru Partidul “Șor”

Mii de simpatizanți și membri activi ai Partidului “Șor” din toată țara au participat la marșuri de mobilizare și au îndemnat oamenii să facă alegerea corectă, duminică, și să voteze pentru Partidul “Șor”. Cel mai mare marș a avut loc în Capitală, însă evenimente similare au avut loc în mai multe localități din țară.

Oamenii au ieșit cu pancarte și drapele cu însemnele Partidului “Șor” și au declarat că au făcut deja alegerea – vor vota singurul partid care lucrează pentru oameni, vor vota pentru Partidul “Șor”, numărul 4 în buletinul de vot.

Partidul “Șor” este unul dintre cele trei formațiuni care va face parte din viitorul Parlament, potrivit tuturor sondajelor de opinie lansate în actuala campanie electorală.

Ilan Șor: Vom face din Moldova o țară în care diaspora va reveni și rămâne acasă

Astăzi mă adresez diasporei. Mă adresez celor care muncesc din greu pentru a-și întreține familiile și care visează să revină acasă cât mai curând. Celor care s-au stabilit peste hotare, dar pe care îi așteaptă acasă rudele: părinții, frații și surorile, bunicii.

Dragi concetățeni, știu că mulți dintre voi veți depune eforturi mari pentru a putea vota duminica aceasta. Mulți dintre voi vor parcurge drum lung pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare. Dar eu sunt convins că Dvs. înțelegeți importanța acestor alegeri pentru țara noastră și pentru fiecare cetățean al său.

Știu că nu trebuie să vă povestească cineva ce se întâmplă în Republica Moldova. Voi știți foarte bine cine și ce valorează, ce reprezintă fiecare politician, de ce este în stare și ce a făcut pentru țară și cetățeni. Iată de ce, sunt sigur, cunoașteți, că singura formațiune care a făcut, într-adevăr, ceva bun pentru diaspora, este Partidul “Șor”.

Noi am deschis Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor din Bologna. Iar anul trecut am extins aria de activitate a Centrului, ca să putem să le oferim sprijin cât mai multor cetățeni. Mai exact, din toată Europa.

Noi îi ajutăm cu adevărat pe cetățeni să revină acasă. Datorită programului nostru “Casa mea e Moldova” am reușit să convingem să revină acasă sute de orheieni. Au primit indemnizații de 10 000 de lei, compensații pentru achitarea serviciilor comunale, dar și alte facilități. Unii dintre ei și-au deschis o afacere și beneficiază de scutiri fiscale. Pe alții primăria i-a ajutat să-și găsească un loc de muncă. Oamenii au reușit, într-un final, să ajungă la familiile și la copiii lor, la părinții care îi așteptau cu nerăbdare. Acum trăiesc fericiți, acasă.

Iar noi suntem gata chiar de mâine să extindem acest program la nivel național. Proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament de mai bine de un an. Și sunt convins că, după 11 iulie, vom avea suficiente voturi pentru a-l adopta.

Da, înțeleg că 10 000 de lei nu este o sumă foarte mare pentru a începe o nouă etapă. Dar acesta este ajutorul pe care îl putem oferi acum. În doi-trei ani vom majora această sumă până la câteva mii de euro. Am mai spus că iau ca exemplu experiența Statului Israel, care a realizat un foarte bun program de repatriere. Sunt convins că putem aplica această experiență și în Moldova.

Dar cel mai important lucru este că vom face din Moldova o țară în care veți dori să rămâneți. Noi deja iluminăm localitățile în care locuiesc rudele voastre, reparăm drumurile, construim terenuri de joacă. Părinții și bunicii voștri cumpără produse la prețuri mici în magazine sociale. Iar în continuare vom repara drumurile astfel încât să vă simțiți ca în Franța. Vom amenaja parcuri ca cele italiene. Satele noastre vor fi la fel de amenajate ca cele elvețiene. Vom aduce Europa aici, la noi acasă.

Sper să ne ajutați, dragi concetățeni, să realizăm acest plan.

8 iul

Garantez pensie minimă de 10 000 de lei

Garantez pensie minimă de 10 000 de lei

Pensia minimă de 10 000 de lei, medicamente gratuite, facilități și alocații sociale. Acestea sunt o parte din obiectivele prevăzute în programul electoral ale Partidului “Șor”, în ceea ce privește protecția socială a pensionarilor.

Potrivit liderului formațiunii, Ilan Șor, majorarea etapizată a pensiilor va începe imediat după alegeri.

Vom începe să majorăm pensiile imediat ce ajungem la guvernare. Le vom indexa în funcție de inflația reală și nu de ochii lumii cu 1%. Pensia minimă va fi de 10 000 de lei. Este o sumă foarte realistă, având în vedere ritmul creșterii economice pe care îl presupune programul nostru. Putem foarte simplu să atingem acest obiectiv în doi ani, a declarat Ilan Șor într-o adresare video către cetățeni.

El a calificat drept rușinoasă situația actuală din sfera socială.

Este o rușine când pensia este mai mică decât minimul de existență. Este o rușine atunci când pensionarii trebuie să aleagă între a-și cumpăra produse sau să achite factura la curent pentru a evita deconectarea. Este o rușine când statul își bate joc de oamenii care au muncit toată viață pentru țara lor, a declarat liderul Partidului “Șor”.

El a amintit că, pe lângă majorarea pensiei, programul Partidului “Șor” prevede asigurarea pensionarilor cu medicamente gratuite, compensații pentru produsele alimentare, în sumă de 1 000 lunar, dar și alte facilități.

De asemenea, Ilan Șor a menționat că, la întâlnirile electorale cu reprezentanții formațiunii, cetățenii se interesează despre posibilitatea deschiderii farmaciilor sociale.

Intenționăm să creăm o rețea națională de farmacii sociale. În centrele raionale vor fi deschise farmacii staționare, iar prin localitățile rurale vor circula farmacii sociale mobile. Am pus deja bazele acestui proiect când am obținut adoptarea legii privind farmaciile mobile. Oponenții noștri l-au blocat, dar noi vom face ca acest program să fie lansat. Și o vom face imediat după alegeri, a spus Ilan Șor.

Liderul Partidului “Șor” a mai declarat că au mai rămas zile numărate până la alegeri și și-a exprimat încrederea că, începând cu 12 iulie, Republica Moldova va începe o viață nouă.

7 iul

Locuințele sociale trebuie să fie oferite de stat, nu de băncile care te jecmănesc

Locuințele sociale trebuie să fie oferite de stat, nu de băncile care te jecmănesc

Apartamente în credit pentru o perioadă de până la 40 de ani, fără achitarea primei rate și cu plăți lunare de numai 500 de lei. Un astfel de program social intenționează să lanseze, în cel mult doi ani, Ilan Șor, liderul Partidului “Șor”. El a subliniat că implementarea programului trebuie asigurat de către stat, nu cu participarea băncilor, care au dobânzi exagerate la împrumuturi.

Ilan Șor califică drept ineficiente programele guvernamentale de acordare a locuințelor sociale, prin intermediul cărora oamenii pot accesa credite ipotecare de la bănci.

Nu cred în eficiența programelor Guvernului. Parcă există o reducere a ratei dobânzii, însă doar aparent. Oamenii nu sunt în stare să plătească nici măcar cele mai mici dobânzi impuse de băncile noastre, care jecmănesc, a menționat liderul Partidului “Șor” într-un mesaj video pe Facebook.

Șor a mai amintit că un program eficient deja funcționează la Orhei. Acest proiect a permis atragerea în oraș a tinerilor specialiști, astfel fiind redusă criza de cadre în școli și instituții medicale. La fel, datorită acestui program, în municipiul Orhei este planificată construirea unui nou sector, unde 40% din spațiul locativ va reprezenta locuințe sociale, care vor fi acordate tinerilor specialiști.

Singurul program echitabil de acordare a locuințelor sociale este cel care le va oferi oamenilor posibilitatea să plătească lunar câte 500 de lei, nu mai mult. Așa cum se face în Europa, în America, de pildă, unde oamenii pot lua împrumuturi pentru o perioadă de 40 de ani. Oamenii trebuie să fie asigurați cu locuințe sociale nu prin intermediul băncilor care jecmănesc, ci de către stat. Sunt convins că voi reuși să implementez acest program în toată țara, în cel mult doi ani, a mai menționat Șor.

Președintele Partidului “Șor”, Ilan Șor, îndeamnă alegătorii să aibă încredere în formațiunea sa.

Nu am mințit și nu voi minți oamenii niciodată. Nu-i credeți pe palavragii sau pe cei care au fost la guvernare și nu a făcut nimic. Credeți-i pe cei care au dovedit își îndeplinesc promisiunile. Sunt convins că voi fi în stare să realizez și acest program, așa cum le-am realizat și pe cele de până acum, a conchis Ilan Șor.

6 iul

Garantez că medicamentele esențiale vor fi gratuite pentru pensionari

Garantez că medicamentele esențiale vor fi gratuite pentru pensionari

Medicamentele esențiale vor fi oferite gratuit pensionarilor, iar restul cu reduceri de 60–90%. Promisiunea a fost făcută de liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor. Potrivit lui, lipsa accesului la medicamente este una dintre cauzele nivelului scăzut al calității vieții și a mortalității premature, motiv pentru care această problemă trebuie rezolvată imediat.

Ilan Șor explică faptul că accesul la medicamente este limitat din cauza veniturilor mici ale populației, iar cea mai vulnerabilă categorie sunt pensionarii.

Potrivit statisticilor, circa 80% dintre persoanele în etate suferă de boli cronice. Aceasta înseamnă că au nevoie de medicamente în permanență. Cum dintr-o pensie de 1 500 de lei să te hrănești, să achiți facturile pentru întreținere și să mai și procuri medicamente? Este imposibil, a spus Ilan Șor.

Liderul Partidului “Șor” a mai menționat că pensiile trebuie majorate, dar, în același timp, medicamentele esențiale ar trebui să fie gratuite pentru pensionari.

Pensionarii trebuie să primească medicamente gratuite. Ei merită asta. Au lucrat toată viața pentru țară, iar acum statul le-a întors spatele. Vă garantez – vom corecta această nedreptate, a declarat Ilan Șor.

Liderul Partidului “Șor” a amintit că formațiunea sa a înregistrat un proiect de lege în acest sens, încă anul trecut, și a promis că aceasta va fi una dintre primele inițiative pe care echipa sa o va promova în viitorul Parlament.

5 iul

Fiecare cetățean va primi lunar un venit minim garantat de 3 000 de lei

Fiecare cetățean va primi lunar un venit minim garantat de 3 000 de lei

Acordarea venitului minim garantat cetățenilor este prioritatea cu numărul unu a Partidului “Șor”. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor, în contextul în care situația economică și socială a țării noastre s-a înrăutățit catastrofal în ultimul an, iar pentru a combate sărăcia trebuie aplicate măsuri imediate.

După alegerile din 11 iulie, când vom ajunge la guvernare, în decurs de jumătate de an, vom introduce venitul minim garantat. Inițial va fi de 3 000 de lei. Aceasta înseamnă că fiecare cetățean va fi asigurat de stat cu suma de 3 000 de lei lunar. Iar în următorii ani, vom dubla această sumă, a declarat liderul Partidului “Șor”, într-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor a amintit faptul că formațiunea sa promovează ideea instituirii venitului minim garantat încă din 2019.

Aceasta este singura soluție pentru a scoate oamenii din sărăcie. Nu poate fi vorba despre niciun fel de dezvoltare atât timp cât majoritatea oamenilor trăiesc, practic, la limita sărăciei. De aceea, repet: aceasta este prioritatea noastră numărul unu, a spus Șor.

Liderul Partidului “Șor” a explicat de unde vor fi luați banii pentru acordarea plăților sociale populației și majorării celor existente. Potrivit lui, oferirea acestora se va face din contul creșterii veniturilor la buget. Partidul “Șor” a elaborat deja un plan de acțiuni care va permite ca economia țării să funcționeze cum se cuvine și să genereze venituri. Pentru aceasta, însă, formațiunea are nevoie de mai multă susținere din partea cetățenilor, la alegerile din 11 iulie.

Dragi cetățeni, votând pentru Partidul “Șor”, votați pentru voi înșivă, pentru o viață demnă aici și acum, a concluzionat Ilan Șor.

Amintim că Programul electoral al Partidului “Șor” mai prevede majorarea pensiilor, deschiderea farmaciilor sociale în toată țara și acordarea compensațiilor lunare pentru alimente, în valoare de 1 000 de lei pentru pensionari și persoanelor cu venituri mici.

2 iul

Ilan Șor garantează că, timp de doi ani, va construi infrastructura în țară așa cum e la Orhei

Republica Moldova are nevoie de o companie națională de construcții, care să efectueze lucrările de construcție și reparație a drumurilor, a școlilor, grădinițelor și altor obiective de infrastructură. De această părere este liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor. El a anunțat că intenționează să creeze o astfel de companie și să o administreze personal, pentru a putea verifica activitatea și rezultatele acesteia.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor a amintit că, după ce a preluat funcția de primar al orașului Orhei, a creat o întreprindere municipală de construcție a drumurilor.

Am angajat localnici, am procurat tehnică, am suflecat mânecile și am început să lucrăm. Și ne-a reușit. Am atras un investitor pentru a construi o uzină de asfalt. Am făcut tot ce era necesar pentru a asigura calitatea lucrărilor, dar, ceea ce este mai important, la costuri mai mici, a spus liderul Partidului “Șor”.

El a precizat că întreprinderea municipală a permis reducerea cheltuielilor cu 30%, fapt care a permis majorarea cu 30% a volumului de lucrări realizate. Această experiență trebuie extinsă la nivel național, consideră Ilan Șor.

După ce vom ajunge la guvernare, la alegerile din 11 iulie, în calitate de prim-ministru voi crea o companie națională de construcții. O voi administra personal și îi voi gestiona zilnic activitatea. Eu știu cât de repede pot fi construite toate drumurile Moldovei, cât de rapid pot fi reparate grădinițele și școlile pentru a fi aduse la standardele internaționale, a menționat Ilan Șor.

De asemenea, liderul Partidului “Șor” și-a anunțat intenția de a dezvolta și în continuare orașul Orhei. Știu sigur că am nevoie de cel mult trei ani pentru a transforma Orheiul în cel mai dezvoltat oraș din Europa, a spus Ilan Șor.

Amintim că Ilan Șor a fost învestit oficial în funcția de primar al orașului Orhei în data de 1 iulie 2015. În mai puțin de un mandat, el a reușit să transforme Orheiul în localitatea cu cel mai înalt grad de dezvoltare din Republica Moldova, să majoreze bugetul de câteva ori, să repare toate străzile principale, să modernizeze infrastructura și să lanseze proiecte sociale, care sunt apreciate în întreaga țară.

1 iul

Garantez extinderea termenului de valabilitate a patentei până la cinci ani

Garantez extinderea termenului de valabilitate a patentei până la cinci ani

Termenul de valabilitate a patentelor de întreprinzător trebuie extins până la cinci ani, timp în care statul trebuie să elaboreze politici viabile pentru susținerea micilor întreprinzători, consideră Ilan Șor, liderul Partidului “Șor”. De asemenea, el a anunțat că formațiunea sa va insista asupra introducerii unui impozit unic pentru întreprinderile din sectorul alimentației publice, care au avut de suferit enorm din cauza pandemiei de coronavirus.

Problema patentelor de întreprinzător este una dintre temele abordate cele mai des de către cetățeni, în cadrul întâlnirilor electorale, a menționat Ilan Șor într-un live pe Facebook.

Este o problemă foarte dureroasă pentru zeci de mii de oameni, pentru care activitatea în baza patentei este singura sursă de existență. Oameni care aduc anual milioane de lei în buget, timp de 20 de ani au fost nevoiți să stea pe baricade pentru a-și apăra drepturile. Au fost folosiți în scopuri politice, sunt lipsiți de siguranța zilei de mâine, fiind nevoiți an de an să-și reînnoiască patentele, a declarat Șor.

În context, el a anunțat că inițiativa de a extinde termenul de valabilitate a patentei până la cinci ani va fi una dintre primele pe care Partidul “Șor” le va propune în viitorul Parlament.

Când spun că vom obține prelungirea patentei până la cinci ani, timp în care vom elabora un program normal, eu garantez acest lucru. Toți știu că eu îmi onorez promisiunile, a mai menționat Șor.

El a remarcat, de asemenea, că pandemia a făcut, practic, ca sfera alimentației publice din Moldova să se prăbușească. Mii de agenți economici s-au închis, zeci de mii de oameni și-au pierdut slujbele. Pentru a ajuta acest sector să iasă din criză și pentru a activa normal, Partidul “Șor” propune să fie introdus pentru cafenele și restaurante un impozit unic, mărimea căruia ar urma să fie stabilit de localitate.

Pentru a avea o economie puternică e nevoie de o politică fiscală consecutivă și predictibilă. La noi, însă, fiecare guvernare a făcut ce a vrut și doar a pus presiune pe afacerile mici și mijlocii. Este timpul să încetăm această practică. Să le dăm posibilitate oamenilor să muncească și să câștige decent, a concluzionat Ilan Șor.

iunie 2021


8 iun

“Noi lucrăm pentru oameni”. Cu acest slogan, Partidul “Șor” va intra oficial în campania electorală

Noi lucrăm pentru oameni

Partidul “Șor” se va lansa oficial în campania electorală vineri, 11 iunie, exact cu o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Tot atunci, formațiunea va anunța public programul său de guvernare. Despre acest lucru a anunțat liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor, în cadrul unui briefing de presă.

Am pregătit programul pentru primul an de guvernare, deoarece suntem siguri de rezultatele noastre în alegeri. Astăzi, oamenii își doresc ca niciodată schimbări și ei știu că aceste schimbări pot fi asigurate numai de Partidul “Șor”, a declarat Ilan Șor.

El a anunțată că sloganul campaniei electorale a Partidului “Șor” este “Noi lucrăm pentru oameni”. Printre prioritățile enumerate de Ilan Șor se numără creșterea veniturilor la buget, deschiderea întreprinderilor de stat, majorarea salariilor și pensiilor, reformarea justiției prin crearea curților de jurați pe lângă instanțele de judecată și altele.

Noi vrem ca diaspora noastră să nu lupte pentru deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, dar să poată veni acasă și să trăiască bine aici, în țară, a spus Șor.

Pentru Partidul “Șor”, alegerile anticipate din 11 iulie vor fi al doilea scrutin parlamentar la care participă. În buletinele de vot, formațiunea va figura cu numărul patru.

7 iun

500 de întâlniri cu peste 10 mii de oameni

500 de întâlniri cu peste 10 mii de oameni

Peste 500 de întâlniri, la care au participat mai mult de 10 mii de cetățeni au avut reprezentanții Partidului “Șor”, pe parcursul săptămânii trecute. La aceste întâlniri au fost discutate problemele cu care se confruntă cetățenii și căile de soluționare a acestora. Cetățenii s-au convins încă o dată că Partidul politic “Șor” este singura echipă care, într-adevăr, își concentrează toate eforturile pentru a îmbunătăți nivelul de viață al oamenilor.

Reprezentanții Partidului “Șor” au ajuns în toate raioanele, au vizitat peste 100 de sate și au discutat cu peste 10 mii de oameni. Întâlnirile au avut loc în mahalale, unde rareori ajunge vreun oficial, se menționează într-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii.

Activiștii Partidului “Șor” au vorbit cu localnicii despre problemele cu care se confruntă țara și le-au explicat pașii pe care îi va întreprinde Partidul “Șor” pentru soluționarea lor.

Discuțiile s-au axat asupra realizărilor concrete din ultimii ani, care confirmă că programul și viziunea formațiunii noastre este singura realistă și cu adevărat eficientă. Un exemplu elocvent este orașul Orhei, reconstruit practic din temelii, dar și toate localitățile conduse de primarii Partidului “Șor”, unde oamenii au, în sfârșit, parte de condiții decente de viață.

Totodată, este menționat faptul că în urma discuțiilor, participanții au fost de acord că la guvernare trebuie să ajungă cei care se țin de cuvânt și se gândesc la bunăstarea oamenilor.

Participanții la întâlniri au împărtășit și ideea potrivit căreia pentru Partidul “Șor” vorbesc faptele concrete și au menționat că s-au săturat de vorbe goale și promisiuni deșarte și vor ca la putere să vină politicieni care se țin de cuvânt și care se gândesc la bunăstarea cetățenilor.

Amintim că, potrivit sondajelor de opinie, Partidul “Șor” este una dintre cele trei formațiuni politice cotate cu șanse de a accede în viitorul Parlament. Formațiunea, care figurează cu numărul 4 în buletinele de vot, va avea o fracțiune mult mai mare decât după alegerile parlamentare din 2019, arată cercetările sociologice.

mai 2021


28 mai

Deputații Partidului “Șor” au avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Deputații Partidului “Șor” au avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Reprezentanții fracțiunii parlamentare a Partidului “Șor” au avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță. La discuțiile cu diplomatul român au participat deputații Marina Tauber, Sergiu Sîrbu și Violeta Ivanov, precum și vicepreședintele formațiunii, Vitalie Balinschi.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte de actualitate ce țin de colaborarea moldo-română, de situația social-politică din țara noastră, precum și de viitoarele alegeri parlamentare anticipate, care vor avea loc în data de 11 iulie 2021.

Deputații Partidului “Șor” au adresat mulțumiri Guvernului României, pentru sprijinul constant acordat țării noastre de-a lungul anilor, inclusiv pentru ajutoarele oferite în contextul crizei sanitare și pandemice. De asemenea, ei și-au exprimat gratitudinea pentru investițiile românești în Republica Moldova, mai ales în domeniul educației, precum renovarea și dotarea școlilor și grădinițelor, asigurarea cu autobuze școlare și materiale didactice.

Parlamentarii au menționat că, în raionul Orhei, datorită sprijinului României, sunt reparate și dotate 10 instituții de învățământ preșcolar, pentru care au fost alocate în total 1,6 milioane de lei. De asemenea, de un suport substanțial are parte și Spitalul raional Orhei, pentru care România a acordat 492,2 mii de euro, în cadrul unui amplu proiect de modernizare.

În context, s-a discutat și despre intenția administrației raionale din Orhei de a deschide o extensie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași în acest centru raional, ca urmare a acordului de parteneriat între cele două părți, semnat la începutul acestui an. Deputații Partidului “Șor” au solicitat sprijinul Guvernului României în acest sens, astfel încât această inițiativă să poată fi pusă în practică într-un termen cât mai restrâns.

În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre necesitatea încurajării localităților din Republica Moldova și România să se înfrățească între ele și să pună astfel bazele unor colaborări reciproc avantajoase.

În ceea ce privește viitorul scrutin parlamentar anticipat, părțile și-au exprimat speranța că acesta se va desfășura în mod corect și democratic, iar alegătorii vor putea să-și exprime liber opțiunea politică. Deputații partidului “Șor” au solicitat sprijinul partenerilor externi în acest sens, inclusiv al României, pentru a monitoriza atent procesul electoral și pentru a reacționa în cazul în care constată că drepturile cetățenești sunt încălcate sau dacă unii concurenți electorali vor fi nedreptățiți.

Deputații Partidului “Șor” au discutat cu diplomatul român și despre necesitatea reformării justiției și și-au reiterat poziția că susțin ideea numirii unui procuror european. În același timp, ei au atras atenția că, în Republica Moldova, instituțiile de drept sunt folosite ca armă politică împotriva oponenților, iar justiția se face deseori la televizor, nu în instanțele de judecată.

La final, părțile și-au exprimat convingerea că relațiile dintre Republica Moldova și România vor cunoaște o dinamică pozitivă, iar colaborarea dintre aceste două state va fi constructivă și în avantajul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

26 mai

Noi lucrăm pentru oameni

Noi lucrăm pentru oameni

“Noi lucrăm pentru oameni”. Acesta este principalul slogan și mesaj al Partidului “Șor” în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Anunțul a fost făcut într-un live pe Facebook de către liderul formațiunii, Ilan Șor. El a menționat că întreaga activitate a Partidului “Șor” a fost dedicată cetățenilor, astfel încât acest mesaj este reprezentativ pentru formațiunea pe care o conduce.

Tot ce a făcut Partidul “Șor” în acest timp a fost pentru oameni – drumuri, terenuri de joacă, iluminare publică stradală, “Capital matern”, locuințe sociale și multe altele. Nu am făcut nimic pentru noi. Nu am rezolvat problemele noastre. Am făcut pentru oameni și vom continua să lucrăm pentru oameni, a declarat Ilan Șor.

El a mai menționat că formațiunea sa va insista asupra majorării pensiilor, salariilor și creșterii veniturilor la bugetul de stat.

Vom construi o altfel de țară unde funcționarii vor avea o altă atitudine față de cetățeni, a spus liderul Partidului “Șor”.

Vom construi țara de la zero. Vom face tot ce ne stă în putință astfel încât Moldova să fie o țară pentru oameni, ca guvernarea să fie în slujba cetățenilor și nu invers. În prezent, oamenii slujesc guvernarea, dar trebuie și va fi altfel, a menționat Ilan Șor.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul “Șor” figurează cu numărul patru în buletinele de vot. Formațiunea este a treia forță politică în topul intenției de vot și, potrivit sondajelor, va obține un scor electoral mult mai bun față de scrutinul parlamentar din 2019.

21 mai

Partidul “Șor” a fost înregistrat oficial în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie

Este oficial! Partidul “Șor” a fost înregistrat, astăzi, de Comisia Electorală Centrală, pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate. Astfel, formațiunea condusă de Ilan Șor intră în campania electorală pentru scrutinul din 11 iulie. Aceasta va figura pe locul patru în buletinele de vot.

Vicepreședintele Partidului “Șor”, Marina Tauber, a declarat că activiștii formațiunii vor fi foarte activi și vor discuta cu toți cetățenii, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții pentru problemele existente.

O să fim foarte activi în teritoriu și o să ne consultăm cu cetățenii cum să îmbunătățim programul nostru, ce condiții trebuie create pentru a îmbunătăți nivelul de viață, a declarat ea.

Totodată, Marina Tauber a menționat că Partidul “Șor” este sigur de victorie, deoarece, până acum, a reușit să-și îndeplinească toate angajamentele asumate.

Toate promisiunile lui Ilan Șor și ale Partidului “Șor” au fost realizate. Suntem o forță, știm că vom câștiga. O să facem tot posibilul să învingem și să îmbunătățim viața în Moldova, să continuăm proiectele și faptele bune. Victoria cea mare ne așteaptă, a mai declarat vicepreședintele Partidului “Șor”.

La rândul său, deputatul Partidului “Șor”, Denis Ulanov, a menționat că formațiunea va avea o campanie electorală corectă și nu va ataca alți concurenți.

Prioritatea noastră sunt interesele Republicii Moldova și ale fiecărui cetățean, a precizat Denis Ulanov.

Totodată, el a cerut Comisiei Electoralei Centrale și instituțiilor statului să înceteze presiunile și ilegalitățile în privința formațiunii sale. El a amintit despre presiunile de la alte scrutine, când unii candidați din partea Partidului “Șor” au fost scoși abuziv din cursă sau când formațiunea a fost împiedicată să-și deschidă cont electoral.

Sperăm că CEC nu va călca de două ori pe aceeași greblă, deoarece consecințele sunt inevitabile, a avertizat Denis Ulanov.

Deși e una dintre cele mai tinere formațiuni politice, Partidul “Șor” a devenit, în scurt timp, una dintre principalele forțe politice și numără, în prezent, peste 75 000 de membri. Alegerile anticipate din 11 iulie sunt al doilea scrutin parlamentar la care participă Partidul “Șor”.

Când vom fi la guvernare, prețurile vor scădea semnificativ

Când vom fi la guvernare, prețurile vor scădea semnificativ

Partidul “Șor” își propune să schimbe radical modelul economic al țării, când va ajunge la guvernare. Despre asta a anunțat într-un live pe Facebook, Ilan Șor, liderul formațiunii. El a subliniat că fortificarea rolului statului în economie va permite controlul prețurilor, care, în ultima vreme, cresc ca pe drojdii, va majora veniturile la buget și va crea noi locuri de muncă.

Timp de 30 de ani, politicienii au construit un sistem care să le permită să fure, să corupă și să paraziteze pe spatele oamenilor de afaceri. Din cauza fenomenului corupției, oamenii de afaceri se văd nevoiți să majoreze prețurile ca să supraviețuiască. Din această cauză, oamenii de rând au cel mai mult de suferit. Vom fortifica la maximum rolul statului în economia țării. Vom construi fabrici și uzine, pentru a produce mărfurile pentru consum și uz intern. Vom construi benzinării și magazine, astfel încât acestea să aparțină statului și tot statul să poată controla prețurile, a declarat liderul Partidului “Șor”.

Potrivit lui, când Partidul “Șor” va fi la guvernare, printre primele acțiuni ale formațiunii vor ține de introducerea monopolului de stat asupra importului și comercializării produselor petroliere, alcoolului și produselor din tutun. De asemenea, Ilan Șor a subliniat că rețeaua de magazine sociale trebuie să devină de stat.

Magazinele sociale, care sunt parte a unui proiect inițiat de mine și echipa mea, trebuiau să fie deschise de stat. Este misiunea și sarcina lui, deoarece magazinele sociale susțin indirect creșterea pensiilor. În magazinele sociale, prețurile sunt mai mici, respectiv, pensionarii cheltuiesc mai puțin pentru produse și le rămân surse pentru a supraviețui. Din păcate, alt calificativ nu pot da vieții oamenilor, a spus Șor.

El a amintit că Partidul “Șor” pledează pentru organizarea gospodăriilor colective moderne, care ar permite creșterea producției agricole, astfel încât să acopere pe deplin cererea pieței interne. În acest sens, aceeași misiune ar urma să le aibă și viitoarele întreprinderi de stat.

18 mai

Ca să învingem corupția, avem nevoie de curți cu jurați și de judecători aleși de cetățeni

Ca să învingem corupția, avem nevoie de curți cu jurați și de judecători aleși de cetățeni

Singura soluție de a stârpi corupția este introducerea, pe lângă instanțele de judecată, a curților cu jurați și alegerea directă a judecătorilor, procurorilor și a șefilor inspectoratelor raionale de poliție. De această părere este liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor, care a explicat, într-un live pe Facebook, că această reformă cardinală reprezintă este un punct-cheie în programul politic Partidului “Șor”, care va fi pus în aplicare imediat ce va ajunge la guvernare.

Procurorii, judecătorii și comisarii raionali trebuie să fie aleși de cetățeni. Oamenii trebuie să-i voteze pe cei în care au încredere. Acesta este primul obiectiv. Al doilea obiectiv este să le asigurăm procurorilor, magistraților, polițiștilor salarii mari, astfel încât să nu vrea să-și piardă slujba, a declarat Șor.

În opinia lui, reforma justiției, în felul în care s-a făcut până acum, are zero efect. De asemenea, Ilan Șor consideră ar mai fi necesar ca, pe lângă judecătorii, să fie instituite curți cu jurați, după modelul aplicat în Statele Unite ale Americii.

Atât timp cât nu vom avea curți cu jurați, astfel încât cetățenii simpli, din diferite regiuni, de diferite profesii, care nu se cunosc între ei, să se poată pronunța asupra vinovăției celui judecat, nu vom învinge corupția din sistemul de justiție, și-a manifestat convingerea Ilan Șor.

În context, liderul Partidului “Șor” a menționat licitațiile privind reabilitarea drumurilor și alte proiecte finanțate de stat și din bugetele locale sunt un generator de corupție. Potrivit lui, această sarcină trebui să revină întreprinderilor municipale, raionale sau de stat, nu companiilor private. În acest sens, Ilan Șor a adus exemplul Orheiului, unde a fost creată o întreprindere care se ocupă cu reparația și construcția străzilor. Aceasta le permite autorităților locale să fie sigure de calitatea lucrărilor și să economisească până la 30% din banii bugetari.

Corupția este cea mai mare problemă pentru oricare țară. Și vom deveni un stat prosper doar atunci când vom considera corupția rușine națională, a conchis Ilan Șor.

15 mai

Partidul “Șor” merge în alegeri încrezător în forțele proprii

Partidul “Șor” merge în alegeri încrezător în forțele proprii

Reprezentanții Partidului “Șor” pornesc încrezători în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu gândul la victorie și mândri de ceea ce au reușit să realizeze în ultimii doi ani. Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, candidat pentru funcția de deputat la scrutinul din iulie, la o emisiune de la TV8. Ea a mai adăugat că toți deputații Partidului “Șor”, în frunte cu liderul partidului, Ilan Șor, și-au îndeplinit angajamentele în fața cetățenilor.

Nu avem nicio îndoială că vom avea majoritatea în viitorul legislativ. Mergem în campanie siguri, foarte încrezători în forțele noastre și mulțumiți de ceea ce am realizat, a mai declarat Tauber.

Marina Tauber susține că liderul Partidului “Șor”, Ilan Șor, deputații formațiunii, inclusiv ea, și-au îndeplinit promisiunile făcute în fața cetățenilor și că pot merge cu capul sus în alegeri. Partidul “Șor” a reușit să înregistreze mai multe rezultate, fără ca să fie măcar o zi la guvernare, a mai declarat Tauber.

Eu, în calitate de reprezentant al lui Ilan Șor, în calitate de deputat al Partidului “Șor”, ales pe circumscripția 19, îmi închei mandatul cu mândrie. Pot să vă dau și numărul satelor care au fost iluminate, a drumurilor care au fost reparate, a grădinițelor care au fost modernizate, etc., a menționat Marina Tauber.

14 mai

Partidul “Șor”, al patrulea în buletinul de vot: În timp ce alții doar promit, noi facem

Partidul “Șor”, al patrulea în buletinul de vot

În timp ce alții doar promit, Partidul “Șor” lucrează pentru oameni. Acesta este mesajul vicepreședintelui formațiunii, Marina Tauber, care a depus astăzi listele la Comisia Electorală Centrală, pentru alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc în data de 11 iulie. În urma tragerii la sorți, formațiunea condusă de Ilan Șor s-a poziționat pe locul patru în buletinul de vot. Potrivit Marinei Tauber, partidul său intră în competiția electorală cu o echipă de oameni profesioniști și s-a arătat încrezătoare că va obține victorie în alegeri.

Eu știu că vom avea rezultate foarte bune și știu că Partidul “Șor” va câștiga aceste alegeri și va fi acea formațiune care va continua reconstrucția și dezvoltarea Republicii Moldova, a declarat Marina Tauber.

Ea a mai menționat că succesul formațiunii din care face parte se datorează faptului că nu doar promite, așa cum fac ceilalți, dar își îndeplinește exemplar sarcinile asumate.

Lumea este obosită de minciuni și de promisiuni. Atât timp ce alții promit, Partidul “Șor” face. Atât timp cât alții au mințit ani la rând, Partidul “Șor” a demonstrat că se poate, că putem să trăim frumos și în dezvoltare în patria noastră iubită, Republica Moldova, a precizat Marina Tauber.

Partidul “Șor” a publicat lista electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie

Partidul “Șor” a publicat lista de candidați pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Cap de listă este liderul formațiunii, Ilan Șor, urmat de colegii lui din Partidul “Șor”, dar și din Platforma “Pentru Moldova”.

Președintele Partidului “Șor”, Ilan Șor, a menționat într-un live pe pagina sa de Facebook că lista de candidați este alcătuită din profesioniști.

Acești oameni nu merg în Parlament de dragul fotoliului de deputat, ci pentru a munci. Acești oameni au înregistrat în viața lor mai multe realizări și pot să arate tuturor ce rezultate au obținut, a menționat Ilan Șor.

Amintim că, în urma tragerii la sorți, formațiunea condusă de Ilan Șor s-a poziționat pe locul patru în buletinul de vot.

Prezentă astăzi la Comisia Electorală Centrală, vicepreședintele formațiunii Marina Tauber a declarat că partidul său intră în competiția electorală cu o echipă de oameni profesioniști și s-a arătat încrezătoare că va obține victorie în alegeri.

9 mai

Partidul “Șor” a felicitat personal fiecare veteran cu flori, cadouri și fanfară

Partidul “Șor” a felicitat personal fiecare veteran cu flori, cadouri și fanfară

Timp de trei zile consecutiv, mai exact în 7, 8 și 9 mai, Partidul “Șor” desfășoară acțiuni dedicate Zilei Victoriei. Fiecare veteran, din toate localitățile din țară, este felicitat cu flori, cadouri și muzică de fanfară. De asemenea, în semn de înaltă prețuire și mulțumire, veteranilor li se oferă colete cu produse alimentare, de calitate superioară.

Vicepreședintele Partidului “Șor”, deputatul Marina Tauber a declarat că avem obligația morală să-i onorăm pe veteranii noștri, să cinstim memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, a celor care, cu prețul vieții, au adus pacea pe pământ.

Partidul “Șor” i-a tratat mereu cu profund respect pe veterani. I-a ajutat în diverse situații și va continua să-i sprijine, a mai spus Marina Tauber.

Într-un mesaj de felicitare postat pe pagina sa de Facebook, președintele Partidului “Șor”, Ilan Șor, a menționat că Ziua Victoriei are o semnificație deosebită pentru el.

Ziua Victoriei reprezintă viața. Dacă nu era această zi, familia mea, dar și alte milioane de familii, nu ar fi avut șansa de a supraviețui. Dacă nu m-aș fi născut, copiii mei nu s-ar fi născut… Ziua Victoriei arată că binele triumfă asupra răului nu doar în povești. Ziua Victoriei înseamnă libertate. Ziua Victoriei este ziua Păcii, datorită căreia continuăm să trăim, să creștem copii, să ne bucurăm de soare și de cer de senin. De aceea, an de an, vom marca această mare sărbătoare ca pe o zi a Vieții, Binelui, Libertății și Păcii, a declarat Ilan Șor.

În fiecare an, de 9 Mai, Partidul “Șor” organizează mai multe acțiuni prin care îi onorează pe participanții la Marele Război pentru Apărarea Patriei și participă la festivități de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Astăzi, reprezentanții și simpatizanții formațiunii au participat la acțiunile organizate la Complexul memorial “Eternitate”, consacrate Zilei Victoriei, unde au depus flori în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

aprilie 2021


28 apr

Poziția Partidului “Șor” și a Platformei “Pentru Moldova” privind hotărârea Curții Constituționale, prin care a anulat starea de urgență

Presiunile asupra Curții Constituționale, pentru a lua decizii în funcție de interesele politice, nici măcar nu mai sunt mascate, se comit deschis, în văzul tuturor. Am văzut cu toții cum partidul condus indirect de președintele Maia Sandu, care a fost și unul din autorii sesizării examinată astăzi, a forțat la propriu, prin manifestații organizate la ușa Curții Constituționale, emiterea acestei hotărâri. Or, acest lucru este inadmisibil și compromite din start imaginea și credibilitatea acestei instituții, care s-a lăsat antrenată în aceste jocuri de putere, amplificând astfel criza politică și, prin ricoșeu, și criza socială și economică.

Nu mai încape nicio îndoială că, prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională și-a arătat adevărata misiune: cea de bâtă politică în mâna președintelui Maia Sandu.

Să fie clar: deputații Partidului “Șor” și ai Platformei “Pentru Moldova” au votat pentru instituirea stării de urgență pentru a salva viețile oamenilor. Această măsură a fost aplicată pentru a putea lupta cu pandemia, nu cu oponenții politici. Lupta politică e altceva decât lupta cu virusul și cu moartea. Păcat că nu a înțeles acest lucru nici Președinția, nici deputații care au contestat decizia la CC, nici judecătorii Înaltei Curți.

Partidul “Șor” și Platforma parlamentară “Pentru Moldova” au depus eforturi pentru a preveni o criză umanitară în Republica Moldova, determinată de colapsul economic și criza acută din sănătate, pe fundalul pandemiei de COVID-19. Am optat pentru învestirea unui Guvern, chiar dacă, din punct de vedere politic, alegerile anticipate ne avantajează.

Din păcate însă, unii actori politici au pus interesul personal de-asupra celui comun, iar din această cauză, intrăm într-o nouă fază electorală cu consecințe greu de estimat. Noi suntem pregătiți de alegeri și vom obține un rezultat bun. Dar nu putem garanta că țara va avea ceva de câștigat din asta, dimpotrivă, este foarte probabil să piardă și ceea ce i-a mai rămas.

Curtea Constituțională a anulat starea de urgență, în timpul căreia numărul de infectări cu noul coronavirus și cel al deceselor cauzate de COVID-19 a scăzut. Din păcate, însă, pandemia nu s-a anulat.

23 apr

Declarația Partidului “Șor” și Platformei “Pentru Moldova” cu privire la caracterul captiv al Curții Constituționale

Fracțiunea parlamentară a Partidului “Șor” și Platforma parlamentară “Pentru Moldova” au votat în favoarea Declarației privind caracterul captiv al Curții Constituționale. Este o decizie justificată și argumentată, deoarece această instituție juridică supremă a devenit un instrument în mâna unor grupuri de interese și îndeplinește comenzi politice, în loc să vegheze asupra respectării Legii și Constituției.

În situația de blocaj, în care s-a pomenit Republica Moldova, din cauza ambițiilor politice și abuzurilor repetate ale președintelui Maia Sandu, care este ghidată de anumite cercuri de influență, din țară și din afară, Curtea Constituțională, mai exact trei magistrați din cinci, s-au lăsat implicați în jocurile politice, în loc să-și îndeplinească rolul de arbitru, echidistant și nepărtinitor. Astfel, constatăm că cei trei magistrați au uzurpat puterea în interiorul acestei instituții.

Este evident că avizul CC privind existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului a fost emis sub presiune, la indicația unor grupuri de interese, și încalcă flagrant principiul statului de drept și jurisprudența constituțională. Mai mult, faptul că această decizie a fost adoptată la limită, cu trei voturi pro și două contra (în condițiile în care, astăzi, o funcție de judecător constituțional este vacantă), confirmă că acest aviz este contestat inclusiv în interiorul Curții Constituționale, de înșiși magistrații săi. Or, în aceste condiții, există temei să credem că, în cazul în care Curtea ar fi fost în componență completă, o astfel de decizie nu putea fi adoptată.

Mai mult, în opinia disidentă, exprimată de judecătorul constituțional Serghei Țurcan, sunt expuse o serie de argumente imbatabile care confirmă că Înalta Curte a comis un abuz și o încălcare flagrantă a propriilor principii.

Dincolo de detaliile de ordin legislativ și juridic, magistrații constituționali au aprofundat și mai mult criza politică și au creat un precedent care poate prezenta un pericol real în viitor.

În aceste condiții, nu putem decât constata că, în prezent, Curtea Constituțională este o instituție capturată, iar deciziile sale nu se raportează la jurisprudența constituțională, ceea ce contravine interesului statului și cetățenilor săi.

16 apr

Partidul “Șor” și Platforma “Pentru Moldova” cer să fie redeschise școlile

Partidul “Șor” și Platforma “Pentru Moldova” cer să fie redeschise școlile

Deputații Partidului “Șor” și ai Platformei “Pentru Moldova” trag un semnal de alarmă și cer să fie reluat învățământul cu prezența fizică la ore. Potrivit lor, studiile online au efecte colaterale grave, în special, afectează vederea copiilor, din cauza faptului că petrec foarte mult în fața calculatoarelor și a telefoanelor mobile. În context, ei cer intensificarea controalelor medicale în școli, iar elevii care suferă de afecțiuni ale ochilor să beneficieze gratuit de ochelari și tratament asigurat de stat.

Într-un briefing de presă, deputații Elena Bacalu și Reghina Apostolova au menționat că au fost contactate, în ultima vreme, de mulți părinți, care le-au rugat să intervină, pentru a cere reluarea studiilor cu prezența fizică a elevilor.

Constatăm, și mai mulți părinți ne confirmă acest lucru, că, în ultima vreme, tot mai mulți copii se confruntă cu deficiențe de vedere, din cauză că petrec foarte mult timp în fața calculatoarelor, dar mai ales a telefoanelor mobile, pentru că mulți nu dispun de dispozitive performante, cu ecran mare și o calitate bună a imaginii. În plus, elevii suferă de anxietate, oboseală cronică și au o capacitate tot mai redusă de concentrare. În aceste condiții, calitatea studiilor și capacitatea de asimilare a materiilor scade considerabil, iar atitudinea față de școală devine una de respingere, de iritare, a declarat deputatul Platformei “Pentru Moldova”, Elena Bacalu.

Avem un număr mare de adresări din partea părinților, care roagă să fie redeschise școlile. Am să vă citesc un mesaj, pe care l-am primit zilele acestea, din partea mamei unui elev din clasa a opta: Învățământul s-a transformat într-o profanare. Fiul meu petrece aproape toată ziua în fața calculatorului, dar cunoștințe practic nu primește. Jumătate din lecții se întrerup din cauza problemelor tehnice. După ore, caută singur informația pe internet. A început să se plângă că are probleme cu vederea. Iată ce-mi scrie mama, a declarat, la rândul ei, deputatul Partidului “Șor”, Reghina Apostolova.

În context, Elena Bacalu și Reghina Apostolova au anunțat că pregătesc un proiect de lege, care prevede ca elevii care suferă de deficiențe de vedere să beneficieze gratuit de ochelari, iar statul să-și asume inclusiv cheltuielile pentru tratament, atunci când acestea nu sunt acoperite de polița de asigurare medicală. În plus, ele au cerut să fie intensificate controalele medicale în școli și nu doar pentru a fi depistate posibile simptome ale COVID-19, dar și pentru a fi verificată periodic vederea copiilor.

În ceea ce privește decizia de joi a Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care a dispus ca, de luni, elevii claselor I–V și cei din clasele absolvente să revină fizic la ore, este, în opinia deputaților Partidului “Șor” și ai Platformei “Pentru Moldova”, salutabilă, dar discriminatorie, în raport cu ceilalți copii. Prin urmare, ele au cerut să fie găsite soluții, astfel încât a școală să revină toți copii, indiferent în ce clasă este.

15 apr

Fiecare deces de COVID-19, în perioada electorală, va fi pe conștiința Maiei Sandu

Avizul tehnic al Curții Constituționale privind circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, dat la insistența președintelui Maia Sandu, va aprofunda criza politică. Iar de consecințele dezastruoase ale acesteia, inclusiv de decesele provocate de COVID-19, va fi responsabil șeful statului, se arată într-o declarație a Partidului “Șor” și a Platformei “Pentru Moldova”.

Maia Sandu a vrut, Curtea Constituțională a dat un aviz tehnic: alegeri anticipate pe timp de pandemie tot mai aproape și mai aproape. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. În loc de stabilitate și gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu duce această țară și oamenii acestei țări spre nihilism, revoltă și dezorganizare, se arată în declarație.

Reprezentanții Partidului “Șor” și ai Platformei “Pentru Moldova” mai susțin că oamenii așteptau soluții pentru problemele lor în plină criză politică, nu alegeri anticipate, iar Maia Sandu a declarat război întregii țări.

Maia Sandu este astăzi în război nu doar cu oponenții ei politici, ci și cu o întreagă țară. Însă va pierde acest război. Păcat doar că, odată cu ea, victime colaterale vor deveni și mulți alți oameni, care n-au nicio vină că au un astfel de președinte, care s-a cocoțat pe orgoliile ei și nu vrea să coboare în ruptul capului de pe piedestalu-i imaginar, se arată în declarație.

Partidul “Șor” și Platforma “Pentru Moldova” mai declară că Maia Sandu trebuie să-și asume toate consecințele pentru deciziile sale politice.

Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Suntem siguri pe noi și de victoria noastră. Dar orice îmbolnăvire, fiecare deces de COVID-19 în perioada electorală în contextul alegerilor parlamentare anticipate va fi pe conștiința Maiei Sandu, se arată la finalul declarației.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD