Președintele Republicii Moldova Maia Sandu

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Rapoarte de activitate

Raportul de activitate pentru 6 luni  arhivat
Maia Sandu, 24 iunie 2021

Raportul de activitate pentru 100 de zile  arhivat
Maia Sandu, 2 aprilie 2021

Mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la șase luni de mandat

Maia Sandu, 24 iunie 2021

Dragi cetățeni,

Astăzi se împlinesc șase luni din ziua în care am depus jurământul în fața Dumneavoastră în calitate de președinte al Republicii Moldova. Au fost șase luni în care preocupările mele majore au fost pandemia, criza economică, scoaterea țării din izolare internațională și lupta împotriva corupției. Sunt patru direcții importante în care nu am putut face miracole, dar în care s-a simțit un suflu nou.

Să o luăm pe rând: Oamenii și sănătatea lor.

Asigurarea cu vaccin a fost prioritatea numărul 1 a Președinției în aceste luni și mă bucur să pot spune că, dacă, la preluarea mandatului, țara nu avea nici măcar un Plan Național de Imunizare aprobat și autoritățile nu făcuse niciun efort de asigurare cu vaccin, astăzi avem acces la vaccin pentru toți. Datorită demersurilor noastre, în Republica Moldova au ajuns, până în prezent, peste un milion de doze de vaccin, inclusiv peste 400 de mii de doze oferite gratis de România și 140 de mii prin Platforma COVAX. Până astăzi, au fost administrate peste 642 de mii de doze de vaccin. Orice cetățean care dorește să fie vaccinat o poate face chiar azi.

Pentru a asigura țara cu vaccin suficient și în timp util, am discutat aproape zilnic cu producători de vaccin, cu reprezentanți ai Uniunii Europene și ai instituțiilor internaționale, cu conducători ai altor state. Republica Moldova este o țară mică, iar deschiderea pe care au arătat-o țările lumii față de noi în această perioadă grea a fost posibilă doar datorită fermității cu care oamenii Moldovei au arătat că-și doresc schimbarea. Datorită dumneavoastră, dragi cetățeni.

Astfel, pe 2 martie Republica Moldova a început procesul de vaccinare grație donației generoase românești, iar pe 4 martie țara noastră devenea prima din Europa care a primit vaccin gratuit prin platforma COVAX. Discuțiile insistente pe care le-am avut cu producătorii ne-au permis să semnăm un contract de cumpărare a 700 000 de doze suplimentare de Pfizer, care vor fi disponibile în următoarele luni.

Pentru a sprijini sistemul medical în lupta cu pandemia, în aceste șase luni am obținut donații generoase pentru sistemul de sănătate sub formă de echipamente de protecție (milioane de măști și mănuși, zeci de mii de costume de protecție) și utilaje medicale pentru profilaxia și tratamentul COVID-19 (sute de ventilatoare și oxigenatoare). În primele săptămâni de mandat, ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut la Bruxelles, a fost reactivat Mecanismul de protecție civilă al UE, prin care am primit loturi de ajutoare semnificative din partea mai multor parteneri, inclusiv a Germaniei (în valoare de peste zece milioane de euro), României (peste două milioane de euro), Cehiei (peste un milion euro). Am primit asistență din partea Comisiei Europene prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății și din partea NATO. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, în numele cetățenilor Republicii Moldova.

În al doilea rând, economia.

În situația în care majoritatea parlamentară a socialiștilor și a lui Șor a refuzat să adopte orice program de susținere a economiei pentru depășirea crizei, noi am reușit să obținem un sprijin economic fără precedent din partea UE – Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani. Moldova este la moment singura țară din Parteneriatul Estic, căreia i-a fost oferit un asemenea plan. Programul prevede resurse pentru susținerea bugetului, pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, 100 de milioane de euro pentru investiții în comunități și susținerea creării locurilor de muncă, în special prin suportul întreprinderilor mici și mijlocii. Avem nevoie de un Parlament cinstit care să sprijine un Guvern responsabil, stabil, care să valorifice acești bani și să-i cheltuie acolo unde e nevoie – pentru cetățeni.

De asemenea, pentru a susține sectorul agricol afectat de secetă, la rugămintea noastră, România a oferit un ajutor umanitar în formă de 6 000 de tone de motorină. Întreaga cantitate de motorină a ajuns în Moldova și, din luna mai, a început distribuirea ei către agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei.

În al treilea rând, respectul.

Față de noi, între noi, dar și față de țara noastră. În aceste șase luni am lucrat pentru a îmbunătăți imaginea țării noastre și a reface relațiile cu parteneri externi importanți pentru Republica Moldova.

În această perioadă i-am primit la Chișinău pe președinții României și Lituaniei, și pe președintele Consiliului European. Am avut convorbiri telefonice și online cu peste zece șefi de state, guverne și organizații internaționale. Am mers în vizite peste hotare pentru a relansa relațiile Republicii Moldova cu parteneri importanți precum România, Ucraina, Franța, Germania, Italia, Polonia, dar și cu organizații internaționale precum Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Dincolo de poze – la masa de discuții, nu pe culoare –, am obținut confirmarea interesului acestor parteneri de a ne ajuta și de a investi în Republica Moldova.

Am agreat și semnat mai multe acorduri importante pentru cetățeni și pentru dezvoltarea țării. În luna februarie, am semnat “Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Republica Moldova” cu Comisia Europeană, care prevede o donație de 15 milioane de euro. Voi mai menționa Declarația comună semnată la Chișinău cu președintele României, Klaus Iohannis; Declarația comună și Memorandumul privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei, semnate la Kiev; Convenția privind eliminarea dublei impuneri, parafată cu prilejul vizitei mele la Paris; Acordul în domeniul securității sociale, semnat în cadrul vizitei recente la Roma. În urma demersurilor noastre, Guvernul Marii Britanii a dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Am inițiat discuții ce țin de proiecte și programe de dezvoltare și investiții pentru cetățenii noștri, care vor fi anunțate și lansate în următoarele luni. Pentru acestea, avem nevoie de un Guvern funcțional care să le poată gestiona.

Lupta împotriva corupției a fost un subiect permanent pe agenda Președinției. Am discutat la CSS cele mai răsunătoare dosare de corupție și am cerut în repetate rânduri instituțiilor statului să-și facă treaba pentru a preveni și a sancționa corupția. Am avut numeroase ședințe cu reprezentanții organelor de drept, unde am indicat asupra abuzurilor și ilegalităților care se comit și le-am cerut să acționeze pentru stoparea acestora.

Am inițiat colaborarea cu Republica Franceză pentru a efectua o analiză a funcționării Autorității Naționale de Integritate și am elaborat un proiect de lege pentru modificarea legii ANI. Am semnat Decretul de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Comitetul va cerceta cazurile de corupție mare și va comunica public despre ele, va analiza obstacolele în calea luptei eficiente împotriva corupției și va face recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și instituțional.

Aceste și alte lucruri le-am făcut pe fundalul unei crize politice profunde generate de comportamentul iresponsabil al unor forțe politice corupte din Parlament.

Stoparea corupției este posibilă dacă nu doar Președinția, dar și Parlamentul, și Guvernul luptă împotriva hoțiilor, în loc să le protejeze. La sfârșitul lunii aprilie am semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, redându-le cetățenilor dreptul de a-și alege un alt parlament, care să-i reprezinte cu adevărat.

În șase luni, am început să schimbăm multe lucruri. Și avem șansa să ducem aceste schimbări până la capăt. Anume asta își doresc cetățenii noștri. Am făcut tot ceea ce s-a putut omenește și ca putere prezidențială, dar pentru schimbare spre bine e nevoie și de un Guvern și un Parlament bune, care să lucreze pentru oameni.

Dragi cetățeni,

Am luptat împreună împotriva unui sistem politic toxic și corupt, am obținut alegeri anticipate. Rezistența cetățenilor împotriva hoților a fost învingătoare. Acum avem șansa de a alege un Parlament curat, care să reprezinte oamenii cu problemele lor, și de a avea un Guvern stabil și competent care să lucreze pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, să ne facă viața mai bună. Eu îmi doresc să lucrez în următorii ani cu un Parlament care aparține oamenilor. Cu un Parlament care lucrează pentru interesul țării. Cu un Parlament în care deputații se gândesc cum să rezolve problemele grave cu care ne confruntăm și nu cum să inventeze legi care le permit să fure. Cu un Parlament în care sunt oameni demni și onești, nu oameni care acoperă hoții și își cumpără imunitate în fața justiției. Îmi doresc ca cetățenii Republicii Moldova să aibă o viață bună acasă. Să fie în siguranță, să fie mândri de țara lor, să fie fericiți.

Dragi cetățeni,

La alegerile prezidențiale din toamnă am venit în fața Dumneavoastră cu cinci obiective naționale:

  • Dreptate, ordine și disciplină
  • Pensie minimă de 2 000 de lei
  • Locuri de muncă acasă și familii unite
  • Investiții de cel puțin două miliarde de lei anual pentru modernizarea localităților, pentru a crea condiții bune de viață
  • Scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană.

Pentru ca să realizăm aceste obiective pe deplin, este nevoie în continuare de implicarea voastră, așa cum ați făcut-o de fiecare dată, inclusiv la ultimele alegeri prezidențiale. Oamenii Moldovei mi-au cerut să punem țara pe calea cea dreaptă, iar pentru a face acest lucru am nevoie de implicarea voastră. Cu toții avem nevoie de această implicare – pentru un trai mai bun, pentru un nou început tocmai când aniversăm 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Pentru viitorul copiilor și al țării.

Vreau să facem ordine în țară, să îndeplinim ce-am promis și ce ne-am propus, iar pentru aceasta nu ne putem opri la jumătatea drumului. Trebuie să mergem până la capăt, trebuie să distrugem din temelii sistemul corupt și să punem în loc o guvernare pentru oameni, pentru viitor, pentru dezvoltare.

Ca să realizăm aceste lucruri, avem nevoie de un Parlament și un Guvern formate din oameni cinstiți și competenți, care din primele zile să voteze și să pună în aplicare legile pe care le-am pregătit pentru reforma justiției și combaterea corupției:

  • Legea cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor
  • Modificările legislative care să nu permită ascunderea valorii reale a averilor
  • Modificările legislative pentru simplificarea procedurilor de confiscare a averilor funcționarilor și demnitarilor obținute pe căi ilegale.

Avem nevoie de un Guvern care, în primele luni de mandat, până la sfârșitul acestui an, să aloce bani și să crească pensia minimă la 2 000 de lei pe lună. Sute de mii de pensionari trăiesc în sărăcie cu pensii mai mici de 2 000 de lei. Aceasta trebuie să devină o sarcină prioritară și imediată pentru următorul Guvern. Avem nevoie de un Guvern stabil și de durată, care să asigure dezvoltarea economică a țării, și care înțelege că singura cale spre prosperitate este susținerea mediului de afaceri și crearea locurilor de muncă.

Avem nevoie de un Parlament care să nu împiedice asistența externă pe care o putem primi pentru finanțarea proiectelor în localități, așa cum a făcut majoritatea parlamentară care pleacă. Avem nevoie de un Guvern care să respecte independența administrației publice locale și să împartă corect fondurile interne și externe pentru dezvoltarea locală. Avem nevoie de un Parlament și un Guvern care să nu ne facă de rușine în lume, ci să sporească credibilitatea țării noastre și să contribuie la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi.

Pentru a intra într-o perioadă bună pentru țara noastră, avem nevoie de schimbări, făcute cu curaj – curățarea justiției, lichidarea schemelor de corupție, disciplinarea funcționarilor, confiscarea averilor celor corupți, dezmembrarea monopolurilor și înțelegerilor de cartel, oprirea furturilor din întreprinderile de stat, crearea unui cadru legislativ simplu și corect pentru afaceri, susținerea exporturilor, promovarea investițiilor, crearea locurilor de muncă și a unor sisteme puternice de protecție socială, de sănătate și de educație. Toate acestea nu le poate face un singur om. Transformarea profundă, de care avem nevoie cu toții, o putem face doar împreună, pentru a trăi în țara noastră în siguranță, stabilitate, bunăstare și respect.

Îndemn oamenii să iasă la vot pe 11 iulie. Este ziua în care puterea de a decide viitorul țării stă în mâinile oamenilor. A fiecăruia dintre noi. De votul nostru depinde cum vom trăi. De votul nostru depinde în ce măsură vom reuși. Vom avea un alt Parlament. Un Parlament care va construi o nouă majoritate parlamentară și care va numi un nou Guvern.

Dragi cetățeni, lucrurile pe care le-am făcut sunt doar începutul. Vom face multe lucruri bune împreună pentru oamenii Moldovei. Sunt optimistă, alături de voi, știu că putem face orice, și că vor veni neapărat zile mai bune pentru țara noastră.

Aparatul președintelui

Decretul președintelui Republicii Moldova nr. 1360 din 11 martie 2024[1] Decretul președintelui Republicii Moldova nr. 1360 din 11.03.2024 / [+/-] ex-demnitari

Secretar general

Andrei Spînu
Andrei Spînu ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale (Guvernul Recean)
14 februarie – 21 iulie 2023
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul economic
11 ianuarie – 14 februarie 2023
Cristina Gherasimov consilier în domeniul politicii externe și integrării europene
11 octombrie 2021 – 11 ianuarie 2023
Andrei Spînu
Andrei Spînu deputat în Parlamentul Republicii Moldova
24 decembrie 2020 – 9 august 2021

Secretar general adjunct

Lilia Tonu
23 martie 2023 – prezent
Sergiu Cotorobai
27 mai 2022 – 13 februarie 2023
Rozalina Albu director al Serviciului Fiscal de Stat
5 martie – 5 noiembrie 2021

Cabinetul președintelui

Șef al Cabinetului

Adrian Băluțel
Adrian Băluțel
4 septembrie 2023 – prezent
Ecaterina Casinge
11 iulie 2022 – 31 iulie 2023

Consilier în domeniul apărării și securității naționale

Stanislav Secrieru
1 septembrie 2023 – prezent
Dorin Recean
Dorin Recean prim-ministru al Republicii Moldova (Guvernul Recean)
7 februarie 2022 – 22 februarie 2023
Ana Revenco ministru al afacerilor interne (Guvernul Gavrilița)
25 ianuarie – 3 septembrie 2021

Consilier pentru politică externă

Consilier în domeniul politicii externe și integrării europene (11 octombrie 2021 – 30 ianuarie 2024)
Consilier în domeniul politicii externe (până la 11 octombrie 2021)
Olga Roșca
30 ianuarie 2024 – prezent
Cristina Gherasimov secretar de stat al ministerului afacerilor externe și integrării europene
4 ianuarie – 11 octombrie 2021, 11 ianuarie 2023 – 3 ianuarie 2024

Consilier în domeniul economic

Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța
24 decembrie 2020 – 11 ianuarie 2023, 14 februarie 2023 – 29 aprilie 2024

Consilier în domeniul educației și cercetării

Valentina Chicu
1 septembrie 2021 – prezent
Liliana Nicolaescu-Onofrei
Liliana Nicolaescu-Onofrei deputat în Parlamentul Republicii Moldova
24 decembrie 2020 – 9 august 2021

Consilier în domeniul culturii și al relațiilor interetnice

Consilier în domeniul culturii (până la 3 noiembrie 2021)
Angela Erizanu (Brașoveanu)
24 decembrie 2020 – prezent

Consilier pentru relațiile cu diaspora

Elena Druță
24 decembrie 2020 – prezent

Consilier pentru comunicare publică, purtător de cuvânt

Irina Gotișan-Sotnic
7 februarie 2023 – prezent
Sorina Ștefîrță
11 ianuarie 2021 – 20 ianuarie 2023

Consilier în domeniul justiției

Veronica Bradăuțanu
28 februarie – 14 august 2023
Olesea Stamate
Olesea Stamate deputat în Parlamentul Republicii Moldova
24 decembrie 2020 – 19 august 2021

Consilier în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice

Iuliana Cantaragiu
19 decembrie 2022 – prezent

Consilier pe probleme politice, relații cu autoritățile publice și societatea civilă

Stella Jantuan
10 ianuarie 2023 – prezent

Consilier pentru afaceri europene și comunicare strategică

Consilier pentru afaceri externe și comunicare strategică (până la 30 ianuarie 2024)
Igor Zaharov
26 februarie 2024 – prezent
Olga Roșca consilier pentru politică externă
3 aprilie 2023 – 30 ianuarie 2024

Consilier în domeniul sănătății

Ala Nemerenco
Ala Nemerenco ministru al sănătății (Guvernul Gavrilița)
24 decembrie 2020 – 9 august 2021

Consilier în domeniul energeticii

Sergiu Tofilat
24 decembrie 2020 – 12 mai 2021

Consilier pentru relații interetnice

Natalia Davidovici
Natalia Davidovici deputat în Parlamentul Republicii Moldova
1 martie – 9 august 2021

Discursuri

Declarațiile Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în legătură cu semnarea Decretului de dizolvare a Parlamentului

Maia Sandu, 28 aprilie 2021
Declarațiile Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în legătură cu semnarea Decretului de dizolvare a Parlamentului

Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament.

Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare.

Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un Guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor.

Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.

Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune.

Declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după finalizarea consultărilor cu fracțiunile și grupurile parlamentare

Maia Sandu, 29 martie 2021

Stimați cetățeni,

Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.

Mai mulți deputați din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor față de cetățeni. Dar legile și deciziile pe care le votează acești deputați sunt în continuare împotriva cetățenilor. Acești deputați promovează în funcție judecători care au nedreptățit mulți oameni și au prejudiciat bugetul statului de zeci de milioane de lei. Acești deputați se opun programelor de asistență externă de care are nevoie economia și sectoarele afectate de pandemie. Acești deputați protejează grupările corupte, sărăcind țara și mai mult. Acești deputați nu caută soluții pentru oameni, dar își rezolvă propriile probleme.

În ultimele trei luni acești deputați, care controlează în continuare majoritatea instituțiilor publice, au luat decizii în interes propriu, care au făcut viața oamenilor tot mai grea:

  • S-au scumpit în mai multe rânduri motorina și benzina, Parlamentul protejând în continuare Consiliul Concurenței, chiar dacă acesta nu a împiedicat abuzurile la adresa consumatorilor.
  • Au crescut prețurile la medicamentele cele mai solicitate.
  • În bugetul pentru anul 2021 nu s-au planificat bani pentru achiziții de vaccin și nu au fost inițiate la timp negocierile cu companiile producătoare de vaccin.
  • Ministerele conduse în continuare de oamenii lor nu fac mai nimic pentru a ușura viața cetățenilor în aceste vremuri grele.
  • În schimb, continuă să înflorească schemele de corupție – și cele legate de vaccinare, și de vinderea la preț redus a grâului din rezerva de stat, și de tăiere ilegală a pădurilor, și de exploatare ilegală a carierelor de piatră și multe altele.
  • În această perioadă, au continuat să voteze legi care blochează asistența externă.
  • Sunt blocate și sabotate chiar și intervențiile de urgență care ar veni în sprijinul oamenilor.

Lista poate continua, dar este clar pentru toată lumea că acest Parlament lucrează contra cetățenilor. Acest Parlament nu poate rezolva problemele oamenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor. Și în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent. Oamenii nu au nevoie de deputați care vor să se salveze pe ei înșiși. Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara.

Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră.

Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența Curții Constituționale de a constata aceste circumstanțe. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor.

Sesizarea către Curtea Constituțională este depusă în aceste momente.

Discursul inaugural al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu

Maia Sandu, 24 decembrie 2020

Stimați cetățeni,
Dragi moldoveni,
Stimați prieteni ai Republicii Moldova,

Vin astăzi în fața dumneavoastră, cu respect, responsabilitate și încredere, pentru a porni împreună pe un drum nou. Victoria din aceste alegeri nu este a mea, ci a voastră, dragi cetățeni, pentru că niciodată într-o țară cu problemele Moldovei un om ca mine n-ar fi ajuns președinte fără entuziasmul, implicarea și perseverența voastră. Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestei țări, care a intrat în politică supărată de nedreptatea din jur și de corupția care sufocă întreaga țară.

Ca și mine, voi credeți că implicarea este soluția. În noiembrie ați dat lecții după lecții de patriotism și spirit civic și ați oferit cel mai mare capital de încredere cu care un președinte intră în funcție. Cu acest vot de încredere și cu prețioasele voastre speranțe eu intru astăzi pe poarta președinției. Celor din țară și din diasporă, celor care ați înțeles că Moldova are nevoie de fiecare dintre voi, eu vreau să vă mulțumesc din suflet și să vă rog să mergem împreună în continuare. Victoria trebuie să fie a țării, nu a politicienilor, iar victoria va fi a țării atunci când oamenii vor trăi bine acasă, iar politicienii vor fi slujitorii cetățenilor. Împreună, noi putem face multe. Dar, pentru a reuși, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru patru ani. Fiecare om care a ieșit la vot a făcut-o din speranța că va fi mai bine, din încredere pentru Moldova și pentru viitor. Tot astfel trebuie să continuăm. Energia voastră este decisivă pentru a schimba cu adevărat Moldova. Dezvoltarea Moldovei este o alegere pe care va trebui să o facem în fiecare zi.

Am planuri mari pentru țara noastră, dar nu le pot realiza de una singură. Eu am nevoie de ajutorul vostru, dragi moldoveni! Noi avem nevoie unii de alții, pentru a face ordine și pentru a construi o țară bună pentru toți. Știu că așteptările sunt mari, iar provocările sunt și mai mari. Trăim vremuri foarte grele. Ne-a prins pandemia cu un stat slab, distrus de atacurile interminabile ale grupărilor corupte, un stat incapabil să-și îndeplinească datoriile de bază față de cetățeni. Un stat care nu le mai poate asigura oamenilor bolnavi acces la servicii medicale, care i-a lăsat pe medici singuri în fața crizei, care nu a făcut nimic ca să salveze economia și locurile de muncă. Și, de parcă asta nu ar fi suficient de grav, în plină criză sanitară și economică, suntem supuși, din nou, unui atac violent din partea corupților.

În aceste alegeri, votul oamenilor a fost covârșitor împotriva corupției și a minciunii. A fost un vot pentru ordine și dreptate, pentru șansa oamenilor cinstiți la bunăstare aici, acasă. Speriați de această unitate a oamenilor pentru lupta contra hoției, cei care au avut datoria să conducă țara spre lumină, au încercat și încă mai încearcă să o scufunde și mai mult în întuneric – în corupție, în sărăcie, în haos. Sfidând voința alegătorilor și ignorând drama prin care trec sute de mii de moldoveni, politicieni care nu se pot desparți de fotolii își promovează cu nerușinare interesele lor meschine și încearcă să compromită orice șansă a țării de a ieși din criză. Încearcă să blocheze funcționarea instituțiilor și să provoace haos total. Ce fel de deputați sunt acei care în loc să aloce mai multe resurse pentru oamenii bolnavi, pentru cei nevoiași, pentru agricultori, pentru întreprinderile mici și mijlocii, taie, prin acțiunile lor nesăbuite, orice șansă a țării de a obține ajutoare externe în timp de criză majoră? Ce fel de deputați sunt acei care la miezul nopții împart între ei scheme de corupție și amnistiază hoții de bani mari? Ce fel de deputați sunt acei care încalcă normele legale fără nicio reținere?

Ei nu sunt oameni de stat. Ei nu vor și nu pot să construiască un stat care să lucreze pentru oameni. Dragi cetățeni, noi cu dumneavoastră putem construi un asemenea stat. Avem nevoie de un stat bun – cu președinte bun, cu parlament bun, cu guvern bun pentru oameni și țară.

Știu ce rol constituțional are președintele țării. Voi respecta Constituția și legile. Oamenii însă nu mai pot aștepta și cer să vadă rapid schimbări. Un început bun pentru Moldova nu se poate face pe fundația corupției parlamentare sau a ignorării vocii oamenilor. Politica nu mai poate fi protecție pentru oligarhi și pentru cei care s-au deprins că pot cumpăra și vinde orice, inclusiv dreptatea și speranța în această țară. Programul pe care l-am propus va fi cel mai ușor dus la îndeplinire cu un Guvern și o majoritate parlamentară care să fi înțeles sensul votului din noiembrie. Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a curăța Parlamentul și a ieși din impas. Nu există altă soluție. În parlamentul actual nu există 51 de voturi care să susțină un Guvern al poporului.

Oameni buni,
Dragi cetățeni,

Lupta noastră împotriva corupților nu va fi ușoară, dar vă spun cu toată încrederea și responsabilitatea că noi o să câștigăm această luptă. O să reușim să curățăm statul și clasa politică de corupți și profitori. O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea țării.

Sunt conștientă că nu va fi ușor. Sunt conștientă că lucrurile nu vor fi perfecte. Însă pășesc cu încredere pe această cale a schimbării în bine. Contez pe oamenii de treabă din instituțiile publice, inclusiv acum. Să știți că și voi puteți conta pe mine – o să-i sprijin pe cei care își fac lucrul bine. Voi cere de la instituții nimic altceva decât ce cer cetățenii de la mine. Să lucreze onest. În fiecare zi. Voi forța schimbarea acolo unde este nevoie. Voi vorbi apăsat când lucrurile nu sunt în ordine. Voi cere măsuri și nu mă voi mulțumi cu răspunsuri goale, fără soluții pentru oameni.

Ca să ne punem țara în ordine, vom avea nevoie de mai multă democrație și de mai mult stat de drept. Îmi propun să fiu un președinte al dreptății, un susținător al tuturor celor care luptă pentru lege și pentru instituții drepte. Îmi propun să construim o țară cu adevărat liberă – și pentru cei care lucrează la stat, și pentru cei din sectorul privat, și pentru cei din sectorul asociativ – așa încât opțiunile politice ale oamenilor, oricare ar fi ele, să nu mai fie motiv de persecuție. Voi susține independența funcționarilor corecți. Voi apăra oamenii de afaceri de abuzurile funcționarilor răi, pentru a construi o economie puternică și competitivă. Voi fi garantul independenței primarilor și totodată voi taxa dur folosirea instituțiilor statului pe post de bâtă politică.

Voi încuraja un alt fel de a funcționa al statului – unul cinstit și în slujba cetățeanului. Vreau un stat orientat către oameni și viitor, care e prezent din centrul Chișinăului până în cel mai mic sat al Moldovei, cu infrastructură la calitate europeană. Vreau educație de calitate pentru fiecare copil și oportunități pentru fiecare tânăr. Vreau ca toți pensionarii să aibă o bătrânețe asigurată, fără să le fie frică de ziua de mâine. Vreau să refacem încrederea cetățenilor în propria țară. Astăzi 1 din 3 moldoveni ne privesc de la mii de km distanță. Vreau, ca într-o zi, să putem spune cuvântul “acasă” nu doar cu dor, ci cu seninătatea și bucuria de a ne afla acolo unde vrem să fim. Vreau ca orice copil, născut într-un sat din Fălești sau Ocnița sau Taraclia să știe că poate deveni orice, prin muncă, bun-simț și susținere din partea societății. Că poate deveni chirurg, profesor, inginer, agricultor. Că poate deveni președinte. Asta înseamnă o țară dreaptă – când copiii ei pot visa și pot deveni ce își propun.

Vreau să devenim o țară în care oamenii vor să trăiască. Aici este marea mea încercare ca președinte.

Totodată, realitatea ne bate la ușă. Prioritățile momentului sunt pandemia și criza economică. Trebuie să salvăm vieți și trebuie să salvăm locurile de muncă ale oamenilor. Pentru aceasta, voi chema alături de mine pe cei mai buni profesioniști. Îi voi ruga să venim cu soluții pentru însănătoșirea sistemului medical, pentru a fi alături de medici și de pacienți, pentru a aduce vaccinul cât mai repede și a pune capăt tragediilor pe care le trăim în fiecare zi. În același timp, trebuie să le dăm încredere antreprenorilor și speranță fermierilor. Fiecare categorie socială are respectul meu și merită respectul fiecăruia dintre noi. Vor fi voci care se vor opune, vor fi puse bețe în roate, vor fi încercări de dezbinare, însă noi nu vom conteni să cerem dreptate pentru oamenii muncitori ai Moldovei.

Ca președinte, vă voi sluji cu încredere și am să mă uit în ochii voștri așa cum m-am uitat de fiecare dată în ochii părinților mei: cu recunoștință, cu onestitate și cu ambiție. Vreau să fim cu toții mândri de cum va arăta Moldova peste patru ani.

Voi fi un președinte transparent și deschis, care explică mereu ce vrea să facă, care se consultă înainte de a lua decizii, care recunoaște când greșește, care este în contact permanent cu oamenii.

Voi fi un președinte onest și integru, care nu a fost și nu va fi implicat niciodată în scheme de corupție.

Voi fi un președinte corect, care va spune lucrurilor pe nume, care nu-i va menaja pe cei care încalcă drepturile cetățenilor și interesul țării.

Voi fi un președinte care unește. Care respectă toți cetățenii Republicii Moldova.

Voi fi un președinte modest, care înțelege că funcția este o mare responsabilitate, nu o sursă de privilegii.

Voi fi un președinte care prețuiește competența și care va promova și susține oamenii în bază de merite.

Voi respinge compromisurile care compromit.

Voi fi un președinte care va spune mereu adevărul, cu empatie și fermitate.

Voi fi președintele integrării europene a țării, care va scoate țara din izolare internațională și o va întoarce cu fața spre partenerii săi externi. Voi avea grijă ca Moldova să aibă o poziție clară, fermă și previzibilă pentru toți partenerii noștri – și mă voi asigura că interesele noastre sunt înțelese și respectate.

Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punți, nu să ridice ziduri, să ne permită noi investiții și locuri de muncă. Să deschidă uși pentru cetățenii noștri, pentru produsele noastre, să așeze țara noastră la masa de discuții alături de țări dezvoltate.

Dragi cetățeni, nu am alt proiect mai important în următorii patru ani decât reușita Moldovei. Nu am altă grijă decât binele Moldovei.

Dragii mei,

În zilele, săptămânile următoare vom porni împreună lupta pentru transformarea și dezvoltarea Moldovei.

Nu am nicio îndoială că vom reuși dacă vom fi așa cum știm noi să fim. Uniți, în primul rând, dând la o parte toate încercările celor care vor să creeze false conflicte sau să ne țină în loc. Cel mai important lucru pe care l-am reușit noi a fost unitatea. Pe baza ei trebuie să mergem și mai departe. Da, vom munci împreună și voi munci pentru toți cetățenii.

Я буду бороться против тех, которые нас обкрадывают и доводят до нищеты. Я буду действовать в интересах всех граждан, чтобы повысить уровень жизни и вселить уверенность в завтрашнем дне.

Я буду голосом людей і буду вимагати від відповідальних державних установ вирішувати проблеми громадян.

Bӓn çalıșacam, ki devletin herbir vatandașı duyabilsin, ani bizdӓ cuvapçılı devlet önetmesi var.

Аз щe уважавам културата и традициите на всеки една общност.

Dragi cetățeni, vă iubesc pe toți deopotrivă. Și vreau ca de astăzi să luptăm împotriva celor care ne fură, nu unul împotriva altuia. Până la urmă, aici este vorba nu de succesul președintelui, ci de cel al țării. Noi suntem un popor muncitor. Vreau să muncim în continuare și să celebrăm mai mult succesele Moldovei, să devenim o țară a familiilor fericite și a oamenilor împliniți.

Moldova este țara oamenilor buni. A oamenilor care muncesc onest, nu fură din buzunarul vecinului, nu fac averi pe nefericirea altora. Vă văd, vă cunosc, știu că sunteți mulți. Și orice preferințe politice ați avea, orice limbă maternă ați vorbi, orice etnie ați fi, vă promit că vă voi respecta pe toți. Sunt președintele vostru și puteți conta pe mine.

Moldova este țara oamenilor buni, iar în țara oamenilor buni fiecare reușește! Acesta este crezul pentru care vom lucra împreună în următorii patru ani! Acesta este angajamentul meu față de voi, pe care îl iau cu inima deschisă și cu coloana dreaptă.

Vă mulțumesc.