Declarațiile AUR în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Alianței pentru Unirea Românilor

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului partidulaur.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Alianța pentru Unirea Românilor

iulie 2021


6 iul

AUR a fost la negocieri cu PAS privind o viitoare coaliție

AUR a fost la negocieri cu PAS privind o viitoare coaliție

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a propus Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să semneze un Angajament de Unitate și Integrare Europeană, prin care ambele formațiuni promit să nu facă alianțe de compromis cu partidele corupte PSRM-PCRM, Blocul “Renato Usatîi” sau Partidul “Șor”. Potrivit formațiunii unioniste, refuzul unei majorități AUR-PAS și participarea în schimb la formarea unei alianțe cu partidele corupte și compromise ar însemna o trădare a alegătorilor.

În document se arată că AUR va accepta să se alieze cu PAS numai dacă acesta din urmă își clarifică poziția în principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit AUR, până acum, PAS nu a informat alegătorii despre intențiile sale, ascunzându-se după povești despre “oameni buni și vremuri bune”. În acest sens, sunt propuse patru principii fundamentale ca o condiție pentru formarea unei alianțe AUR-PAS.

Printre condiții se numără:

  1. Garantarea ambelor formațiuni că nu vor face alianță după alegeri și nu vor colabora cu PSRM-PCRM, Blocul “Renato Usatîi” și Partidul “Șor”.
  2. Susținerea necondiționată a integrării europene a Republicii Moldova. În acest context, AUR cere PAS să nu mai încerce schimbarea acestui obiectiv strategic, folosind termeni surogat ca “apropierea de UE” sau “modernizarea europeană a instituțiilor”.
  3. AUR cere PAS să garanteze că va susține condamnarea bandiților și aducerea în fața justiției a celor fugiți în străinătate și susținerea în mod real măsurile pentru găsirea și întoarcerea sumei de un miliard de dolari furată din conturile Băncii Naționale a Moldovei și pentru oprirea schemei frauduloase de un miliard de dolari anual, conform solicitărilor insistente ale partenerilor strategici, în primul rând SUA.
  4. Stoparea oricăror tentative de așa-zisă soluționare a conflictului de la Nistru prin federalizarea Republicii Moldova și neadmiterea ca procesul de negocieri pentru soluționarea politică a conflictului să se desfășoare înainte de retragerea trupelor ruse, a armamentului și muniției de pe teritoriul Republicii Moldova, conform Hotărârii Parlamentului din 10 iunie 2005, Legii nr. 173 din 22 iulie 2005 și obligațiilor asumate de Federația Rusă la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.

AUR cere președintelui Maia Sandu să nu încredințeze mandatul de prim-ministru unei persoane care nu își asumă cele 4 principii fundamentale enunțate mai sus și solicită ambasadelor SUA, UE și României să medieze și să garanteze Alianța PAS-AUR, așa după cum unele dintre aceste ambasade au mediat în iunie 2019 alianța PSRM-PAS-PPPDA cu scopul formării unei majorități parlamentare și a învestirii Guvernului Maia Sandu, a declarat președintele AUR, Vlad Bilețchi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în fața sediului Partidului Acțiune și Solidaritate.

Reprezentanții PAS au primit acest angajament și au declarat că vor veni mai târziu cu un răspuns oficial.

iunie 2021


24 iun

Parlamentari ai României, agresați la Nistru de militari cu însemne ale Federației Ruse

Parlamentari ai României, agresați la Nistru de militari cu însemne ale Federației Ruse

Parlamentari ai României din partea Alianței pentru Unirea Românilor, au fost agresați la așa-zisa “vamă” de la Nistru, din localitatea Varnița, Republica Moldova, de cetățeni îmbrăcați în uniforme militare, unii având însemne ale Federației Ruse.

Deputații și senatorii AUR s-au deplasat la Varnița în urma sesizărilor făcute de participanții la Caravana AUR, blocată de aproape 24 de ore din drumul spre Tighina, unde intenționau să organizeze un eveniment electoral în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 iulie.

Deși formațiunile politice PSRM a lui Igor Dodon, PCRM a lui Vladimir Voronin și PAS, a cărui lider a fost Maia Sandu, au avut dreptul de a-și face campanie electorală în regiunea transnistreană, Alianța pentru Unirea Românilor este împiedicată să îi informeze pe cei 400 000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot în legătură cu programul său politic.

Parlamentarii Andrei Busuioc, Andrei Hangan, Daniel Gheorghe-Rusu, Dumitru Focșa și Ciprian Ciubuc, alături de candidați ai Alianței pentru Unirea Românilor, în frunte cu președintele AUR Republica Moldova Vlad Bilețchi, care efectuează cu autocarul de campanie un tur prin toate localitățile Republicii Moldova, sunt sechestrați la punctul de control ce separă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de Tighina de separatiștii din regiunea transnistreană și li se refuză accesul la apă potabilă și hrană.

Comanda a fost preluată de un ofițer rus. KGB-iștii din regiunea transnistreană au vânat și lovit cu picioarele fiecare colet cu hrană primit. Protestăm împotriva regimului separatist care nu dă explicații sau documente pentru acțiunile ilegale și criminale pe care le întreprind pe teritoriul Republicii Moldova. În această dimineață au fost agresați câțiva deputați în Parlamentul României. În contextul în care autoritățile de la Chișinău tac, complice cu separatiștii de la Tiraspol, cerem autorităților de la București să intervină pentru soluționarea acestui caz, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

Scrisoare deschisă AUR

Scrisoare deschisă AUR
Către:
Dnei. Helga Maria Schmid – Secretarul General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa
Dnei. Despina Chatzivassiliou-Tsovilis – Secretarul General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Dnei. Marija Pejčinović Burić – Secretarul General al Consiliului Europei
Dlui. Emil Jacotă, Însărcinatul cu afaceri a.i/Ministru Consilier
Excelenței sale, dlui. Valery I. Kuzmin, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România

Vă semnalăm o încălcare deosebit de gravă a statului de drept, a principiilor democratice și, nu în ultimul rând, a drepturilor fundamentale ale unor cetățeni ai unei țări membre a Consiliului Europei și aspirante la integrare în construcția europeană.

Pe 23 iunie 2021, mai mulți membri ai Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova, printre care și președintele Vlad Bilețchi, au fost împiedicați să se întâlnească cu alegătorii din orașul Tighina (Bender) și să desfășoare activități specifice de campanie electorală, în conformitate cu legile electorale ale Republicii Moldova. Reprezentații AUR au fost opriți de forțele regimului ilegal separatist la așa-numitul post vamal intern Varnița–Tighina, fără să li se comunice motivul și temeiul legal în virtutea cărora li se interzice intrarea în regiunea transnistreană. Aflată sub ocupația și controlul militar al armatei și serviciilor de informații ale Federației Ruse, această regiune este definită de către Consiliul Europei drept o zonă a fărădelegii (zone de non-droit – fr., lawless zone – eng.).

Menționăm faptul că altor competitori electorali le este permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova controlat de regimul ilegal de la Tiraspol, teritoriu în care vor funcționa 41 de secții de vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În aceste condiții, atragem atenția asupra faptului că, prin împiedicarea membrilor Partidului AUR de a face campanie electorală pe teritoriul celor 41 secții de vot, se aduce o gravă atingere principiului egalității în fața legii, al unei competiții corecte între formațiunile politice, dar și în ceea ce privește exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Autoritățile Republicii Moldova au fost anunțate, dar nu au intervenit pentru deblocarea situației și respectarea legislației în vigoare.

Vă rugăm să luați act de grava situație semnalată și să interveniți prin pârghiile pe care le aveți la dispoziție în favoarea respectării principiilor statului de drept și a unui proces electoral corect și nediscriminatoriu. Cei circa 400 000 de locuitori din regiunea transnistreană, cetățeni ai Republicii Moldova, au dreptul să fie informați cu privire la procesul electoral în desfășurare, pentru a putea vota în cunoștință de cauză.

Cu deosebită considerație,

Copreședinte
George-Nicolae Simion

Copreședinte
Claudiu-Richard Târziu

mai 2021


28 mai

AUR a depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare din Basarabia

AUR a depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare din Basarabia

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău documentele necesare înregistrării în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Lista candidaților cuprinde lideri reprezentantivi atât din partea AUR, cât și din partea formațiunilor politice care au răspuns apelului la unitate lansat de partidul de pe ambele maluri ale Prutului – Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Liberal și Partidul Popular Românesc.

Lista candidaților este deschisă de Victoria Grosu-Vremeș, coordonator al filialei AUR Italia. Președintele partidului AUR din Republica Moldova, Vlad Bilețchi, ocupă poziția a doua pe listă, și este urmat de liderul partidului Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, de președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, fost primar al mun. Chișinău, și de Tatiana Potîng, lider al Partidului Popular Românesc.

Din această clipă pornim bătălia noastră pentru dreptate, pentru bunăstare, pentru unioniști, pentru o guvernare fără compromisuri și un trai mai bun pentru fiecare cetățean din Republica Moldova. AUR în Parlamentul de la Chișinău va demara și va implementa toate proiectele de interconectare dintre cele două maluri de Prut – fie că vorbim de interconectarea energetică, de gazoduct, poduri, transporturi sau guvernare comună, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR Republica Moldova.

La evenimentul depunerii listelor de candidați au fost prezenți și parlamentari AUR ai României, originari din Republica Moldova.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD