Declarațiile PAS în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului unpaspentru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Acțiune și Solidaritate

Cuprins

iulie 2021


12 iul

Moldova, mulțumim! Urmează 4 ani de muncă!

Moldova, mulțumim! Urmează 4 ani de muncă!

Președintele PAS Igor Grosu, s-a adresat astăzi, 12 iulie, cetățenilor Republicii Moldova, din țară și din diasporă, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. Igor Grosu le-a mulțumit tuturor oamenilor pentru prezența impresionantă la votare și a accentuat că victoria din 11 iulie este a tuturor, este victoria împotriva corupției și a hoției. PAS este pregătit să înceapă cât mai curând activitatea în noul Parlament și să ofere țării un Guvern competent. Igor Grosu a făcut și un apel către toți oamenii profesioniști ai acestei țări, de acasă sau de peste hotare, să se implice în procesele transformaționale care urmează. Votul de încredere oferit este o mare responsabilitate pentru PAS și urmează 4 ani de muncă asiduă pentru a îndreptăți așteptările oamenilor.

Moldova, sunt mândru și mă închin în fața oamenilor! Vă mulțumim celor aproape 1 milion 500 de mii de cetățeni care ați ieșit la vot. Implicarea în construirea viitorului țării și puterea votului exprimat sunt unicele modalități prin care putem schimba lucrurile.

Dragi cetățeni,

Sunt onorat să vin cu recunoștință în fața voastră. Recunoștință pentru multe lucruri – pentru curajul și demnitatea cu care, ori de câte ori e nevoie, faceți imposibilul pentru a vă salva familia și țara. Pentru rezistența cu care ați ținut piept hoților – chiar dacă ei au dezbinat, au șmecherit, au hărțuit oamenii. Pentru că nu ați cedat nicio clipă și nu ați încetat să credeți în țara noastră, oricât de greu a fost. Pentru libertate și dragoste de țară.

Vă mulțumim! Victoria din 11 iulie nu este doar victoria PAS, este victoria onestității împotriva hoției. Este victoria cetățenilor Republicii Moldova împotriva corupției! Asta este cea mai mare victorie. O așteptăm cu toții de prea mulți ani. Și datorită oamenilor cinstiți și mulți ai Moldovei, am reușit!

Am reușit să câștigăm încrederea cetățenilor în numeroase raioane – Telenești, Ungheni, Călărași, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Chișinău, Ialoveni, Hîncești, Fălești, Sîngerei, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Dubăsari, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Leova, Cantemir, Cahul, Basarabeasca. Le mulțumim pentru susținere locuitorilor din Bălți, Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Rîșcani, Glodeni, Taraclia, UTAG, regiunea transnistreană. Diaspora, peste 208 000 de oameni, ne închinăm în fața dvs. pentru că ați crezut cu toată inima în Moldova, pentru lecția frumoasă de patriotism.

Mai mult de jumătate din cetățeni au votat pentru schimbări serioase în țara noastră și ne-au oferit încrederea. Această încredere înseamnă pentru noi o imensă responsabilitate. Avem datoria să o îndreptățim. Știm cât de mult avem de muncit în următoarea perioadă. Moldova a fost adusă într-o groapă de probleme și este nevoie de eforturi solide, de acțiuni curajoase ca să scoatem țara la lumină. Pentru că oamenii Moldovei merită să trăiască bine, în înțelegere, în prosperitate. Pentru reformele serioase și curajoase, pentru modernizarea Moldovei și construcția unui stat puternic va fi nevoie de implicarea multor oameni integri, competenți. Va fi nevoie de noi toți pentru a reuși!

Știm că nu va fi ușor. Să facă dintr-o țară săracă și coruptă una prosperă care își servește cetățenii este un drum lung. Pe alocuri anevoios. Să elimini toate schemele din instituții, să cureți un sistem putred de justiție, să ridici nivelul de trai al oamenilor, într-un cuvânt să repari tot ce a fost stricat și să construiești necesită timp, răbdare și înțelepciune. Mandatul oferit de majoritatea cetățenilor este să facem aceste lucruri. Și le vom face împreună! Urmează luni și ani de lucru, de obstacole, de schimbări care vor întâmpina rezistență. Însă vom reuși! Și vă promit un lucru, dragi cetățeni, nu vom înceta să vă ascultăm. De asta am câștigat – ca să îndeplinim ce am promis oamenilor.

Ne dorim să numim cât mai repede un Guvern profesionist și eficient care să rezolve problemele urgente. Facem apel la oamenii Moldovei cu experiență relevantă în guvernare, management, drept și relații internaționale să apeleze la PAS în cazul în care pot să se implice în procesele transformaționale din țară. În cazul în care nu pot, dar vor să ajute, îi rugăm să se implice de la distanță, cu expertiză, exemple și lucru la proiectele numeroase pe care le vom demara. Inclusiv vă îndemnăm să vă înregistrați pe platforma diasporaconnect.md, dacă sunteți în diasporă, pentru ca noi să vă găsim mai ușor în funcție de profesionalizarea dvs. și să vă putem implica în procesele de guvernare.

Дорогие граждане, мы от всего сердца благодарим вас за каждый голос, за безмерное доверие и за то, что вы продолжали верить в лучшее будущее для нашей страны. Победа 11 июля – это не просто победа PAS, это победа справедливости над воровством. Это победа граждан Республики Молдова против коррупции! И для нас это большая ответственность. Мы будем работать над тем, чтобы ее оправдать. Мы будем самоотверженно работать для всех граждан, независимо от того, за кого они проголосовали. Чтобы никто не жил в страхе и бедности дома. Граждане победили!

Pe 11 iulie, s-a dat o mare luptă, însă învingătorii acestei lupte sunt toți cetățenii Republicii Moldova. Și PAS va avea grijă de toți în mod egal. Vom lucra cu dedicație pentru toți cetățenii, indiferent cu cine au votat. Pentru ca nimeni, niciun om cinstit din țara noastră, să nu mai trăiască în sărăcie și frică acasă. Învingătorii sunt cetățenii!

Lupta a fost grea. De multe ori nedreaptă. Din păcate, unele instituții ale statului au închis ochii la ilegalități sau chiar au încurajat abuzurile împotriva votului liber. Am depus contestații și vom veghea ca cei care au încălcat drepturile cetățenilor să răspundă în fața legii. Mai mult decât atât, vom construi instituții puternice, astfel încât, oricine va fi ales de oameni să conducă țara, să nu mai poată subjuga statul.

Le mulțumesc din tot sufletul echipelor PAS, voluntarilor, membrilor BESV și observatorilor, fiecărui om care a împărțit un ziar, care a protejat votul, care a vorbit cu oamenii în toată Moldova, fiecărui tânăr care s-a trezit la 5 dimineața și fiecărui senior care a bătut drumurile satelor noastre, fiecăruia dintre voi – vă mulțumesc și vă îmbrățișez. Poate pe unii dintre voi nici nu am reușit să vă cunosc în campanie, dar munca fiecăruia este la fel de valoroasă. Nicio echipă din lume nu putea câștiga 2 campanii la rând fără sprijinul și dedicația a sute și mii de oameni care au lucrat neobosiți zi de zi. Am crescut alături de echipa mare a PAS și știu că victoria este astăzi posibilă doar datorită fiecăruia dintre voi.

Așteptăm validarea alegerilor de Curtea Constituțională și ne dorim cât mai curând să înceapă activitatea noul Parlament. Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou Guvern și să prezentăm public un plan de guvernare pentru următorii patru ani.

Vom avea câteva priorități. În primul rând – curățarea justiției și lupta cu corupția, astfel încât procurorii și judecătorii corecți să aibă undă verde la recuperarea miliardului furat, confiscarea averilor hoților și schemacilor, stoparea fluxurilor enorme de bani care se fură pe spatele cetățenilor de rând.

A doua prioritate va fi atragerea investițiilor și fondurilor europene. Noul Guvern va asigura utilizarea corectă a ajutorului de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru recuperare economică, dar și a altor fonduri și investiții ca să demarăm proiecte de infrastructură majore și să generăm revigorare economică, crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru investiții. Țara trebuie ridicată economic, ca să putem asigura un trai demn pentru fiecare. În acest sens reiterăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2 000 de lei, ca să compensăm pentru cei mai afectați de creșterile de prețuri.

O a treia prioritate trebuie să fie schimbarea drastică a modului cum funcționează instituțiile statului. Cheltuim prea mulți bani pe instituții care nu își fac treaba. Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit, atât financiar, cât și funcțional ca să avem răspunsuri la două întrebări. Prima – cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor, ca să putem stopa aceste scurgeri și pedepsi hoții. A doua – cum putem crește eficiența instituției ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici. În acest sens vom fi foarte interesați să promovăm în funcții specialiștii integri care au fost marginalizați sau amenințați și alungați de sistemul Plahotniuc–Dodon.

Acestea sunt doar câteva din direcțiile de activitate care urmează să lucrăm. Transformarea Moldovei este un proces care necesită efort, de aceea suntem dispuși să începem lucrul imediat. Avem mandat de la o majoritate a cetățenilor și după 4 ani vreau să am sentimentul datoriei îndeplinite și promisiunii ținute.

Încă o dată, dragi cetățeni, vă mulțumim pentru încredere! Vom continua să supraveghem cu atenție procesul post-electoral. Detalii despre planurile noastre le vom oferi după validarea alegerilor.

Astăzi, fiți mândri! Moldova are o șansă să devină o țară bună pentru cetățenii săi. VOI ați oferit această șansă țării. Sunt încrezător în viitorul nostru!

11 iul

PAS solicită CEC, PA și Inspectoratului general de poliție să sancționeze și să oprească coruperea alegătorilor

Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat CEC, Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție. Asta după ce, pe o rețea de socializare au apărut postări din partea unei organizații, care deține și o companie de transport “Dar pentru Moldova” că ar oferi conaționalilor noștri, în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, vouchere gratis, în valoare de 1 000 de ruble pentru a călători din mai multe orașe ale Rusiei spre Republica Moldova și invers.

Deși respectăm principiul prezumției nevinovăției, conform informațiilor furnizate ce solicităm a fi verificate și în conturul unei bănuieli rezonabile menționăm că modalitatea de acordarea a respectivelor “vouchere” în contra-echivalentul a o 1 000 (o mie) de ruble reprezintă de fapt o formă camuflată de corupere a alegătorilor pentru un anumit concurent electoral, se arată în sesizarea depusă de PAS.

Precizăm că în conformitate cu 41 alin. (3) lit. h) din Codul electoral se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă a activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenților electorali de către organizațiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase, iar alin. (5) al aceluiași articol interzice concurenților electorali să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acțiuni de binefacere.

Reieșind din circumstanțele expuse și conform normelor citate, Partidul Acțiune și Solidaritate solicită:

 • Primirea spre examinare a prezentei adresări cu autosesizarea, conform art. 262 alin. (1) pct. 4) din Codul de procedură penală, pe marginea circumstanțelor invocate și conform informațiilor furnizate;
 • Efectuarea acțiunilor preliminare de cercetare și, eventual, cu inițierea și instrumentarea unei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de pregătirea în vederea coruperii alegătorilor;
 • Întreprinderea măsurilor de profilaxie în vederea contracarării eventualelor fapte de corupere a alegătorilor;
 • Informarea în scris despre rezultatul examinării.

9 iul

Duminică votăm pentru vremuri bune!

Duminică votăm pentru vremuri bune!

Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat o conferință de totalizare a campaniei electorale. Membrii și simpatizanții PAS au ajuns în peste 900 de localități cu ajutorul a sute de voluntari și peste 1 000 de donatori. Pe această cale, mulțumim echipelor PAS din raioane, din fiecare sat, din Chișinău pentru dedicația și timpul lor. De asemenea, îndemnăm toți oamenii Moldovei să meargă la vot duminică și să pornim vremurile bune pentru toți cetățenii din țară și de peste hotare.

Președintele PAS, Igor Grosu:

Stimați cetățeni – agricultori, profesori, medici, polițiști, angajați în sectorul public, oameni de la sate și orașe, dragi tineri, vârstnici, dragi concetățeni din diasporă, haideți să ne unim eforturile și să schimbăm destinul țării noastre! În prezidențiale societatea s-a unit și ales un Președinte bun. Pe 11 iulie alegem echipa Președintelui Maia Sandu și pornim vremurile bune. Duminică ieșim neapărat la vot și votăm PAS.

Vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, a vorbit despre angajamentele PAS chiar din primele zile după alegeri:

Suntem gata din primele zile să modificăm Constituția pentru a confisca averile ilegale ale funcționarilor și demnitarilor și pentru a exclude imunitatea deputaților pentru acte de corupție. În primele 100 de zile vom crește pensia minimă la 2 000 de lei. Vom asigura creșterea salariului mediu la 15 000 de lei până în 2025 și vom aduce fonduri pentru dezvoltarea satelor noastre.

Vom îndeplini pașii necesari pentru integrarea europeană și vom dezvolta relații puternice cu toate țările lumii. Suntem gata să realizăm 22 de proiecte mari de investiții – în infrastructură, de reparare a drumurilor, de gazificare, de renovare a școlilor și grădinițelor, de construcție a podurilor peste Prut și Nistru și a 2 spitale regionale. Avem o echipă care știe ce trebuie de făcut din prima zi!

Vicepreședinta PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei a venit cu un mesaj către cadrele didactice:

Dragi pedagogi, dvs. cunoașteți cel mai bine că viitorul unei țări depinde de educație și cultură. De prea mulți ani ați fost lăsați la urmă, ați fost șantajați politic și nu vi s-au oferit condiții necesare pentru a vă putea ocupa de misiunea dvs., principală – educația tinerei generații. Avem planuri mari în domeniul educației, iar pentru a le îndeplini avem nevoie de o majoritate parlamentară căreia îi pasă de educație.

Vom asigura instituțiile de învățământ cu cadre didactice, personal competent și bine-pregătit, prin creșterea salariilor, a indemnizațiilor pentru tinerii specialiști, prin creșterea compensațiilor pentru materiale didactice. Vom unifica și simplifica procesul de evaluare și atestare. Vom crea un Fond pentru Inovație în Educație și vom investi într-un Centru Național pentru Educație și Leadership.

Candidatul PAS la funcția de deputat, Rosian Vasiloi s-a adresat către angajații din structurile de forță:

Dragi colegi, mă adresez către polițiști, polițiști de frontieră, salvatori și pompieri, PAS va proteja toți angajații onești și împreună vom munci pentru siguranța cetățenilor. Voi, ca nimeni alții, știți cât de important este să te poți baza pe o echipă, să ai la conducere oameni care se țin de cuvânt. Am ales un Președinte și un Comandant Suprem al Forțelor Armate care se ține de cuvânt. Haideți să alegem și un Parlament integru. Pe 11 iulie votați PAS!

Candidatul PAS la funcția de deputat, Șeful Secției de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, a venit cu un mesaj către colegii săi din sistemul medical:

Stimați lucrători medicali, am trecut prin vremuri dificile. Împreună ne-am bucurat de fiecare viață salvată și am plâns fiecare viață pierdută.

Împreună cu echipa PAS avem un program de modernizare a sistemului medical, pentru ca fiecare pacient să beneficieze de asistență medicală mai bună, iar cadrele medicale să poată activa în condiții decente și să fie motivați să lucreze calitativ. Sunt preconizate proiecte mari de infrastructură, cum ar fi spitalele regionale. Fiecare dintre noi poate contribui la această schimbare. Pe 11 iulie ieșim la vot și votăm PAS.

Deputata PAS, Veronica Roșca:

Dragi femei, dragi mame, surori, bunici, voi știți ce înseamnă puterea și curajul de a face imposibilul pentru a ajuta un om drag la nevoie. Duminică nu trebuie să facem imposibilul. Trebuie doar să mergem la vot. Prin vot avem posibilitatea de a oferi familiilor și copiilor noștri un trai decent acasă.

Echipa PAS va majora indemnizația la nașterea copilului și indemnizația pentru creșterea copiilor din familiile social-vulnerabile. Vom construi cel puțin 500 de grădinițe. Va acorda salarii egale pentru muncă egală. Vom promova implicarea femeilor în afaceri. Haideți să facem aceste lucruri împreună.

Iurie Păsat, candidat PAS:

Echipa PAS vine acum cu un Program concret de susținere a agricultorilor. Vom majora Fondul de subvenționare până la 1,5 miliarde anual și schimba regulamentul de acordare a subvențiilor, care acum este mai mult în beneficiul celor mai bogați. Vom sprijini agricultorii care vor investi în agricultura de valoare înaltă și tehnologii de producere și procesare.

Vom negocia sprijin în cadrul Parteneriatului Estic al UE, pentru agricultură și dezvoltare rurală. Vom negocia cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe tipuri de produse agroalimentare. Vom crea un Centru Agroalimentar Modern și vom dezvolta infrastructura post-recoltă, depozitare și logistică.

Dragi cetățeni, au rămas două zile pentru a face alegerea corectă. Ieșim la vot să oprim schemele, hoțiile și minciunile.

Natalia Cucoș, stabilită de mai mulți ani în Austria, a venit acasă pentru ca să se implice în această campanie electorală și ca mesajele PAS să ajungă la câți mai mulți cetățeni:

Sunt parte a diasporei, parte din sutele de mii de oameni plecați departe de casă. Trăiesc de ani buni durerea celor rămași în Moldova – furați, sărăciți, alungați de hoții care s-au oploșit la conducere și nu vor să plece.

Ei ne-au numit paraleli, ne-au spus că nu avem dreptul să votăm. În alegerile prezidențiale, am reușit o mobilizare fără precedent în toate țările lumii. Am stat în rând ore în șir, am parcurs sute de km până la secțiile de votare. Și am reușit! Am ales un Președinte care a început schimbări în bine și care a pornit o luptă reală împotriva hoților.

Oameni buni, din Italia, Franța, Spania, Irlanda, Canada, SUA, Rusia, Portugalia, Germania, România, din toate țările lumii, duminică ieșim la vot! Pe 11 iulie, diaspora votează PAS.

Consilierul municipal PAS, Vasile Grădinaru:

Dragi chișinăuieni, duminică voi avem o putere de neînvins! Puterea de a schimba destinul țării și a orașului nostru Chișinău. Am făcut acest lucru la prezidențiale și împreună am ales un Președinte onest, competent, care îndeplinește promisiunile făcute. Duminică avem șansa de a porni pe o cale mai bună – pe calea modernizării, a dezvoltării și a stabilității. De asta are nevoie țara noastră, de 4 ani de muncă și construcție.

Наталья Давидович:

Нас долго делили на своих и чужих, играли на наших чувствах, а в это время эффективно и планомерно обкрадывали. Пора положить этому конец. Я не политик, но точно знаю, что нельзя делать политику, раскалывая общество, навязывая людям страхи и взаимную вражду. Это — подло, это — манипуляции, это — разрушает наше будущее.

Мы больше не позволим кому-то отравлять наши умы и сердца ненавистью. Нам с вами нечего делить, мы были и останемся соседями, друзьями, гражданами одной страны. В наших общих интересах — прогнать из власти воров и добиться справедливости и благосостояния для всех.

Давайте в это воскресенье все вместе выйдем на выборы, чтобы построить новое государство – сильное, честное и справедливое государство для людей.

Nicolae Plămădeală, în vârstă de 82 de ani, a vorbit din numele unui tată și bunic ai cărui copii și nepoți sunt peste hotare de mulți ani:

Știți cât de des îi văd? O dată în 2 ani. Din păcate, asemenea tragedii trăiesc prea mulți bătrâni din țara noastră. Copiii noștri nu au plecat de viață bună, au plecat din cauză că ani la rând am fost conduși de hoți mincinoși.

Oameni buni, noi, cei în vârstă, am trecut prin multe greutăți. Am avut o tinerețe plină de lipsuri. Apoi am suferit când ne-au plecat copiii de acasă. Am răbdat. Apoi am fost mințiți cu indexări de pensii. Am răbdat. Dar răbdarea noastră s-a terminat! E vremea ca copiii acestei țări să trăiască bine.

Candidatul PAS, Adrian Băluțel s-a adresat tinerilor:

În aceste alegeri, dragi tineri, nu ne putem permite să stăm acasă. Avem de câștigat dacă ieșim la vot. Am dovedit acest lucru în 2020, când sute de mii de tineri au ieșit la vot și au arătat că sunt o forță. Noi putem să câștigăm șansa unei vieți mai bune acasă, oportunitatea unor școli bine dotate, să câștigăm șansa unor locuri de muncă acasă, perspective în universitățile noastre. Toate acestea le putem câștiga dacă ieșim la vot și votăm pentru vremuri bune.

La final, președintele PAS, a făcut o totalizare a campaniei PAS:

Azi se încheie campania – o campanie dificilă, însă plină de speranță. Peste tot unde am mers, am văzut optimism în ochii oamenilor – speranță că de această dată vom reuși să alungăm definitiv frăția hoților. Am mers în peste 900 de localități cu ajutorul a sute de voluntari și a peste 1 000 de donatori. Vă suntem recunoscători pentru fiecare efort, fiecare donație, pentru fiecare oră petrecută prin satele Moldovei, de la poartă la poartă. Le mulțumesc echipelor PAS din raioane, din fiecare sat, din Chișinău pentru dedicația și timpul vostru.

Oameni buni, PAS știe ce are de făcut! Am dat țării un Președinte care se ține de cuvânt și muncește în interesul tuturor cetățenilor. Haideți să dăm țării un Parlament care își ține promisiunile și lucrează în serviciul oamenilor. Haideți să facem așa încât luni să fie o zi de mândrie, nu o zi a regretelor. Să mergem la secția de votare și să dăm un vot pentru viitorul nostru. Un vot pentru PAS.

Primarii îndeamnă cetățenii să voteze PAS

Primarii îndeamnă cetățenii să voteze PAS

Zeci de primari PAS, dar și independenți, au venit cu un îndemn către toți primarii din Republica Moldova și cetățenii din comunitățile lor, să iasă masiv la vot pe data de 11 iulie. Primarii au fost rugați să informeze cetățenii despre faptul că au loc alegeri parlamentare și că Moldova are șansa să pornească pe un drum al dezvoltării și stabilității.

În alegerile prezidențiale, Maia Sandu a promis că va fi mereu de partea administrației publice locale pentru alocarea corectă a resurselor financiare și pentru atragerea fondurilor externe, pentru întărirea independenței APL și susținerea descentralizării. Președintele Maia Sandu s-a ținut de cuvânt. În această direcție vrem să mergem împreună, cu o majoritate parlamentară responsabilă, care se ține de cuvânt. Echipa PAS a fost mereu avocatul APL și va lupta în continuare împotriva abuzurilor comise de instituțiile statului pentru șantajarea primarilor. Echipa PAS vă va sprijini să modernizați localitățile, a declarat președintele PAS, Igor Grosu.

PAS s-a angajat să realizeze 22 de proiecte mari de investiții în toate domeniile. De asemenea:

 • Vom aduce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor.
 • Vom sprijini primarii și autoritățile publice locale care lucrează în interesul oamenilor, indiferent de culoarea politică, și vom lupta pentru independența APL.
 • Vom aloca în bugetele locale mijloace financiare pentru reparația drumurilor și pentru alte proiecte locale.
 • Vom reduce necesarul de cofinanțare din partea APL pentru proiectele naționale și vom crea un Fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor din fonduri externe.
 • Vom orienta 50% din taxa pe resurse naturale și 100% din taxa pentru folosirea drumurilor direct în bugetele localităților. Vom orienta o parte din impozitul pe venitul persoanelor juridice direct în bugetele localităților.

Vornicu Alexandru, primar în comuna Stăuceni:

În calitate de primar cunosc exact problemele cu care se confruntă fiecare locuitor din fiecare localitate. Din păcate, în ultima perioadă, am avut mai multe blocaje din partea administrației publice centrale, pe motiv că ei, de regulă, sunt depășiți de problemele localității. De aceea avem nevoie de un Guvern capabil și competent, care va susține primăriile. Vă îndemn să ieșim masiv la vot, să votăm PAS, pentru a porni un proces ireversibil de reformare a țării.

Hîncu Violeta, primar satul Manta, Cahul:

Mă adresez alegătorilor din satele din Moldova, în special celor de la sudul Moldovei, raionul Cahul. Dragii noștri, în calitate de primari vrem să facem multe în localitatea noastră, dar din păcate, dacă nu vom avea susținere din partea statului, nu vom putea face nimic din ce ne-am propus. Vorbesc de proiecte mari: canalizare, apă, iluminare stradală. Avem bugete foarte mici și nu ne putem descurca fără un suport din partea Parlamentului și Guvernului. Pe 11 iulie ieșim cu toții la vot. Fiecare vot contează. Votați echipa PAS!

Armașu Sergiu, primar de Ialoveni:

Vorbesc în calitate de primar al unui sector din centru, unde în permanență noi, autoritățile locale am fost lăsați la o parte de către autoritățile centrale. Mă refer la acel buget care este repartizat incorect, când o localitate de 2 mii de locuitori primește milioane de lei, iar o localitate cu 20 de mii de locuitori primește 0 lei. Sursele din bugetul de stat trebuie să fie repartizate corect, ceea ce și-a propus echipa PAS. Suntem alături de PAS și chemăm toții cetățenii din Moldova să susțină această echipă cu persoane competente.

Radion Palii, primar de Hîjdieni, Glodeni:

11 iulie – o zi importantă, o zi în care putem scrie istorie. Ieșim la vot și votăm PAS pentru că ne pasă de copii noștri, de bătrânii noștri, de diaspora noastră, care sunt frații noștri. Destinul îl facem noi. Reprezint nordul. Nordul s-a trezit, vrea schimbări. Ieșim la vot, pentru că iubim această țară.

Voloh Larisa, primar de Palanca, Ștefan Vodă:

Dragi primari și lucrători din administrația publică, după ani de răfuieli politice, a venit timpul să spunem nu unui sistem politic corupt, să spunem nu politicienilor mincinoși. E timpul să aducem bunăstarea în satele și orașele noastre. Să promovăm oameni cinstiți, corecți, responsabili și profesioniști la guvernare. Nu putem rămâne în continuare victime și complici ai unui sistem care susține interesele private sau de grup.

PAS va susține în continuare autonomia locală. Va sprijini primăriile, ca ele să poată dezvolta localitățile. Pe 11 iulie, puterea e la vot. Nu lăsați să ne fie furat acest drept. PAS are nevoie de fiecare vot al dvs. Pornim vremurile bune!

7 iul

Pachetul PAS de modificare a Constituției împotriva hoților: Confiscarea averii și limitarea imunității

Pachetul PAS de modificare a Constituției împotriva hoților: Confiscarea averii și limitarea imunității

Simplificarea mecanismelor de confiscare a averii funcționarilor și demnitarilor, dar și limitarea imunității deputaților. Sunt primele două proiecte de modificare a Constituției pe care deputații PAS le vor depune la Curtea Constituțională la ședința de constituire a noului Parlament. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco în cadrul unei conferințe de presă.

Mai sunt câteva zile până voi, până noi toți, vom decide cine va guverna Moldova următorii 4 ani. Alegerea este foarte simplă – între oameni cinstiți și hoți. Duminică cetățenii vor alunga acești hoți. Însă nu este suficient să-i scoatem din funcții de conducere. Ei trebuie să răspundă pentru abuzurile și furtul din banul public, pentru înfruptarea din bugetul public, falimentarea întreprinderilor de stat, pentru contrabandă, scheme și contracte grase ilegale cu statul, a punctat deputatul.

Sergiu Litvinenco mai spune că doar o reformă veritabilă a justiției este vitală pentru a asigura o viață mai bună pentru oameni. Nu poți să asiguri bunăstare atâta timp cât nu faci dreptate. Niciodată nu vei putea majora salariile, ridica pensiile, repara drumuri, școli, grădinițe, spitale atâta timp cât țara este furată.

Drept urmare, chiar în ziua când va avea ședința de constituire a noului Parlament, deputații PAS vor depune la Curtea Constituțională 2 proiecte de modificare a Constituției. Ambele sunt deja elaborate și așteaptă aprobarea.

 • Primul proiect se referă la simplificarea mecanismele de confiscare a averii funcționarilor și demnitarilor – Este clar că cu un salariu de 5, 10 sau 20 de mii de lei de la stat un funcționar sau demnitar nu poate să-și construiască vilă de 5 milioane de euro în țară sau peste hotare și nu poate să-și cumpere mașini zeci de mii de euro. Probabil banii pentru aceste averi sunt obținute prin corupție și mită. Deci, atâta timp cât funcționarul nu poate să-și justifice averea, aceasta trebuie confiscată. Proiectul de lege constituțională are menirea să facă mai ușoară confiscarea averii acestor funcționari prin faptul că inversează sarcina probei – nu doar statul trebuie să demonstreze că proveniența averii este nejustificată, ci și funcționarul trebuie să dovedească că proveniența averii este legală. Dacă nu poate să dovedească asta, averea trebuie confiscată.
 • Al doilea proiect de lege ține de limitarea imunității deputaților – Astfel, se propune ca pentru infracțiunile de spălare a banilor, corupere pasivă, trafic de influență și îmbogățire ilicită să nu se aplice imunitatea deputaților. Deputații trebuie protejați de hărțuiri din partea oponenților politici. Mai ales când e vorba de exprimarea opiniilor. Asta însă nu trebuie să fie paravan pentru a lua mită sau a îndeplini alte acțiuni ilegale. Deci, deputații trebuie să fie egali cu toți cetățenii țării când e vorba de infracțiuni corupționale.

PAS solicită CEC, PA și Inspectoratului General de Poliție să sancționeze și să oprească coruperea alegătorilor

Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat CEC, Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție. Asta după ce, pe o rețea de socializare au apărut postări din partea unei organizații, care deține și o companie de transport “Dar pentru Moldova” că ar oferi conaționalilor noștri, în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, vouchere gratis, în valoare de 1 000 de ruble pentru a călători din mai multe orașe ale Rusiei spre Republica Moldova și invers.

Deși respectăm principiul prezumției nevinovăției, conform informațiilor furnizate ce solicităm a fi verificate și în conturul unei bănuieli rezonabile menționăm că modalitatea de acordarea a respectivelor “vouchere” în contra-echivalentul a o 1 000 (o mie) de ruble reprezintă de fapt o formă camuflată de corupere a alegătorilor pentru un anumit concurent electoral, se arată în sesizarea depusă de PAS.

Precizăm că în conformitate cu 41 alin. (3) lit. h) din Codul electoral se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă a activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenților electorali de către organizațiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase, iar alin. (5) al aceluiași articol interzice concurenților electorali să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acțiuni de binefacere.

Reieșind din circumstanțele expuse și conform normelor citate, Partidul Acțiune și Solidaritate solicită:

 • Primirea spre examinare a prezentei adresări cu autosesizarea, conform art. 262 alin. (1) pct. 4) din Codul de procedură penală, pe marginea circumstanțelor invocate și conform informațiilor furnizate;
 • Efectuarea acțiunilor preliminare de cercetare și, eventual, cu inițierea și instrumentarea unei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de pregătirea în vederea coruperii alegătorilor;
 • Întreprinderea măsurilor de profilaxie în vederea contracarării eventualelor fapte de corupere a alegătorilor;
 • Informarea în scris despre rezultatul examinării.

6 iul

PAS cere CEC-ului să aprobe hotărârea care reglementează modalitatea de transportare a alegătorilor din stânga Nistrului în ziua de 11 iulie

PAS cere CEC-ului să aprobe hotărârea care reglementează modalitatea de transportare a alegătorilor din stânga Nistrului în ziua de 11 iulie

Candidații PAS, Sergiu Litvinenco și Olesea Stamate, au anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că mai bine de o săptămână au depus o sesizare la CEC pentru ca instituția să adopte o hotărâre prin care ar reglementa modalitatea de transportare a alegătorilor din stânga Nistrului în ziua de 11 iulie.

Potrivit Olesei Stamate, prin proiectul propus de PAS, în primul rând, se permite deplasarea doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate, care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

De asemenea, între orele 07:00 și 21:00 a zilei votării, se interzice:

 1. organizarea, de către concurentul electoral sau de alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportării alegătorilor spre secția de votare în ziua votării;
 2. transportarea nemijlocită a alegătorilor spre secția de votare în ziua votării în scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați;
 3. efectuarea deplasării repetate la secția de votare pentru transportarea alegătorilor;
 4. transportarea alegătorilor spre secția de votare în ziua votării de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul/alegătorul;
 5. transportarea alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, prin utilizarea autobuzelor/autocarelor.

Ca să fie foarte clar, PAS nu are nimic împotrivă ca cetățenii noștri care locuiesc în stânga Nistrului să voteze inclusiv la alegerile parlamentare din 11 iulie. Dar votul lor trebuie să fie unul liber, așa cum spune Constituția și Codul electoral. Suntem însă categoric împotrivă și nu vom permite cumpărarea masivă a voturilor. Pentru că aceasta este fraudă electorală, a punctat Olesea Stamate.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a anunțat că PAS deține informații sigure că Dodon vrea să cumpere 70 de mii de voturi din regiunea transnistreană – cu câte 25 de dolari votul:

Fiți atenți la cifra 70 de mii de voturi. 70 de mii de voturi cumpărate este cea mai mare fraudă care a existat de la independență încoace. Sunt practic 5% de voturi. Care pot însemna și vreo 7 mandate pentru Dodon.

În context, Litvinenco a venit cu un apel către membrii CEC:

Nu mai ascultați ce spune Lebedinschi. Propunerile lui sunt dictate de Dodon. Măcar în ceasul al doisprezecelea nu mai susțineți sugestiile ilegale ale lui Lebedinschi.

Deputatul PAS s-a adresat și organelor de forță:

Aplicați legea, stimați colegi. Nu ascultați ordinele ilegale ale lui Voicu sau a șefilor cei mari din poliție. Ei sunt trecători. Peste câteva zile, Voicu nu va mai fi ministru.

Deputații au venit și cu un mesaj către cetățenii noștri, atât cei de acasă, cât și din diasporă:

Chiar dacă sondajele arată că avem mare susținere, cumpărarea a 70 de mii de voturi care vrea s-o facă Dodon poate să ne distrugă viitorul.

2 iul

Schemele cu criptomonede și energie electrică, sprijinite de Dodon, păgubesc cetățenii de milioane de dolari

Schemele cu criptomonede și energie electrică, sprijinite de Dodon, păgubesc cetățenii de milioane de dolari

Deputatul PAS Mihai Popșoi a vorbit, într-un briefing de presă, despre legalizarea dobândirii de criptomonede în regiunea transnistreană pe timpul mariajului Plahotniuc-Dodon și a amintit și despre dosarul de la Procuratura Generală privind importul de energie electrică din Ucraina, din 2008, în care ar urma să fie cercetați Igor Dodon și Vlad Plahotniuc.

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru RM a energiei electrice din Ucraina. Informația a fost confirmată de PG pe 8 iunie.

Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Dacă PG va avea libertate de acțiune, fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Între timp, în schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Greceanîi s-au găsit legături ce duc spre Vlad Plahotniuc.

Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

De la 1 iunie 2008, Republica Moldova procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mult decât anterior. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un “succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane sus-puse din conducerea Moldovei și Ucrainei. În urma “negocierilor”, în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică “Energo-Partner” Kft din Ungaria.

Experții energetici au obținut între timp mai multe informații oficiale de la ANRE care au arătat că doar într-un an de zile firma intermediară a obținut un profit de peste 14,5 milioane de dolari. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie 2008, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut de la 30% până la 70%. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți SUA/kWh. În acea perioadă, responsabil de importul de energie electrică era Guvernul. Iar potrivit unei dispoziții semnate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi, din grupul de negociere pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice din Ucraina făceau parte Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei. Dosarul e la Procuratura Generală. Cetățenii din toată țara, inclusiv cei de la nord, speră că dosarul va avea o finalitate și că justiția va fi liberă să facă dreptate.

Oare azi schemele din sectorul energetic au dispărut? NU, ele au avansat, cu cinism, cu tupeu, cu impunitate.

Noi achităm 1.5 lei/KWh, sau 2 lei, dar în stânga Nistrului 50–70 de bani. Din contul cui? Pe timpul mariajului Plahotniuc-Dodon, Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede.

Pe 2 februarie 2018, așa-zisul, Sovietul suprem, a adoptat o lege prin care legalizează obținerea valutelor virtuale și deschidea Zonelor economice libere cu facilități fiscale și preferințe la curent electric pentru agenții economici care vor deschide așa-numitele ferme de mining – parcuri de calculatoare care produc criptomonede, consumând cantități enorme de energie electrică. Așa-zisul lider al regiunii transnistrene a declarat pentru “Kommersant” că legea “este croită” pentru investitorii ruși, printre primii fiind Igor Chaika – prieten la cataramă cu Igor Dodon și partener de afaceri cu fratele sau Alexandru Dodon. Igor Ceaika a declarat pentru “Kommersant” că, într-adevăr, e interesat de o posibilă investiție în regiunea transnistreană.

Serghei Obolonik, responsabilul pentru dezvoltarea economică a regiunii transnistrene spunea că aceasta este o modalitate bună de a vinde curent și de a face rost de valută străină de care Transnistria duce foarte mare lipsă: Suntem gata să oferim curent la un preț foarte bun pentru companiile din domeniul miningului. Este vorba despre vânzarea către companiile străine care nu trebuie să se înregistreze în Transnistria. Deci este vorba despre export de curent electric contra valută.

Așadar, TiraspolTransgaz vinde gazul nu doar consumatorilor transnistreni, dar și agenților economici, cu o reducere enormă de aproximativ 75% din prețul de piață. Kuchurgan este, de fapt, cel mai mare client. TiraspolTransgaz nu achită Gazpromului pentru gazul consumat, iar veniturile din aceste vânzări merg în buzunarul oligarhilor și așa-zisul buget transnistrean, iată explicația de ce electricitatea este atât de ieftină în stânga Nistrului – și de conducerea ce acolo este atât de entuziasmată de a-și crește consumul de gaze de pe urma extragerii de criptomonede. Cine nu ar fi entuziasmat? Astăzi, 1 Bitcoin = 28 000 euro, 594 000 lei, dar costul gazului se adună pe conturile MoldovaGaz – pe spinarea Moldovenilor. Datoria la gaz crește la 8 miliarde USD. Datoriile TiraspolTransgaz: 2017 – 246 mil.; 2018 – 370 mil.; 2019 – 411 mil. USD; MoldovaGaz datorii 0.

În asemenea condiții în regiunea transnistreană au apărut ca ciupercile ferme de crypto-valută, iar veniturile pot fi folosite nu doar pentru a sprijini regimul de la Tiraspol, dar și pentru alte activități obscure, precum spălare de bani, finanțarea traficului de arme, droguri și alte substanțe interzise. Dovadă sunt cifrele oficiale ale Moldgres, ce atestă o creștere de 20% a consumului energetic al Transnistriei în perioada 2018–2020. Astfel, crescând datoria Moldovei către Gazprom la 8 miliarde de dolari.

Ce a făcut fostul președinte Dodon pentru a opri această schemă? Nimic. Cum credeți că putea Igor Dodon să-l oprească pe Igor Chaika, dacă Chaika deține 51% din compania căreia în aparțin posturile Accent TV și Primul în Moldova? Cum putea Igor Dodon să-l oprească pe Chaika să îngenuncheze Moldova, dacă Chaika e partener de afaceri cu fratele lui Dodon, care investește milioane de Euro în firme și terenuri în Moscova? Aceste întrebări îi frământă pe miile de oameni pe care i-am întâlnit pe meleagurile noastre frumoase în această campanie.

Pe 11 iulie cetățenii își vor da verdictul. Pe 11 iulie pornim vremurile bune!!!

1 iul

Riscăm să se piardă mii de voturi sau să fie împărțite cu hoții

Riscăm să se piardă mii de voturi sau să fie împărțite cu hoții

Situația în țară este critică, iar hoții s-au împăcat și au făcut front comun și au început să lucreze la planul de a opri PAS din victoria în aceste alegeri. Ei au pregătit pentru această săptămână o campanie întreagă de provocări la adresa PAS. Despre aceasta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS: Igor Grosu, Sergiu Litvinenco și secretarul PAS, Andrei Spînu.

Președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că socialiștii cu bani obscuri au creat partide peste noapte care au un singur scop – să corupă alegătorul și să ne fure stabilitatea, o puzderie de partide, care mai de care.

Hoții, cei care se tem de aceste alegeri, s-au unit în fața pericolului care îi paște, adică a victoriei Dvs. Voronin, Dodon, Plahotniuc, Șor, Platon și alții s-au unit de teamă, se tem de votul cetățenilor. Ați văzut că în ultima perioadă au plodit tot felul de partide și partiduțe. Unicul scop este de a debusola și a duce în eroare cetățenii. Scopul lor este să rupă din voturile Dvs. Dodon nu a știut niciodată să facă o campanie decât prin minciună, prin dezinformare, cu bani murdari. Unicul lucru de care se tem Dodon, Voronin, Plahotniuc, Șor și alții este votul Dvs., de cetățenii Republicii Moldova. Din păcate ei nu se tem încă de procurori și judecători. Noi vă îndemnăm să fiți vigilenți. Ce alegem la 11 iulie, aceea vom avea până în 2025, a punctat președintele PAS.

În acest sens, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat principalele acțiuni provocatoare la care intenționează să recurgă PSRM–PCRM.

 1. Tipărirea a materialelor false despre PAS – afișe și pliante – E adevărat că așa ceva a mai făcut PSRM – va aduceți aminte câte pliante denigratoare a distribuit PSRM în 2016 prin asociația actualului ministru al apărării Victor Gaiciuc. Diferența e ca acum aceste afișe și pliante nu vor mai fi anonime ca și atunci, ci, ca și cum, vor fi tipărite și achitate de PAS.
 2. Scrierea pe pereții caselor, clădirilor, blocurilor, stațiilor a mesajelor din numele PAS – Vremuri bune, pornim vremuri bune sau PAS. Asta se face pentru a încerca sa enerveze oamenii precum că PAS folosește orice metode pentru a câștiga alegerile.
 3. Lipirea afișelor în locuri neautorizate ca sa creeze impresia ca PAS nu respecta regulile de plasare a afișajului electoral. Pe stâlpi, pe la stații, pe clădirile magazinelor sau a blocurilor.
 4. Lipirea de stickere pe mașini cu mesajele PAS.
 5. Aruncarea materiale PAS pe jos în locuri aglomerate – în special în piețe, în fața blocurilor de locuit, în parcuri…
 6. Afișe cu chemarea la o campanie agresiva din partea susținătorilor PAS. Ca și cum PAS ar chema la acțiuni violente împotriva susținătorilor oponenților noștri politici.

Secretarul general PAS, Andrei Spînu, a venit cu un îndemn către toți cetățenii Republicii Moldova, de acasă și peste hotare.

Ce putem face în zilele următoare:

 • Antreprenorii și oamenii de afaceri – Vă rugăm să vorbiți cu angajații, să le oferiți timp liber celor care lucrează duminica și să îi încurajați pe toți să meargă la vot.
 • Primarii – Vă rugăm să vorbiți cu oamenii din sat și să le spuneți să meargă la vot, să voteze împotriva hoților să susțină echipa PAS, echipa Maiei Sandu.
 • Diaspora – Sunați acasă și vorbiți cu părinții și buneii să meargă la vot. Vă mulțumim pentru tot ce faceți și suntem siguri că și în aceste alegeri veți da un exemplu pentru toată lumea.
 • Agricultorilor – Vă rugăm să vorbiți cu oamenii de la sate să meargă la vot și să ne susțină.
 • Tinerilor – Vă rugăm să puneți pe pauză frigăruiul și să mergeți la vot. Prezența doar pe rețelele de socializare nu aduc voturi. Mergeți toți împreună și votați împotriva hoților, pentru PAS.
 • Funcționari publici, medici, polițiști, profesori și toți care lucrați la stat – Mergeți la vot și votați pentru ca noi să putem alunga de la guvernare pe cei care au slăbit și au furat statul. Dvs. îi cunoașteți și știți bine ce au făcut în acești 30 de ani.

La final, un mesaj pentru membrii PAS și pentru susținătorii noștri:

Stimați colegi, am parcurs o cale lungă. Am câștigat prezidențialele și suntem la un PAS de a face majoritate în Parlament. Știu că sunteți obosiți și epuizați. Lupta a fost lungă. Au mai rămas câteva zile. Pornim toată energie care a rămas și mergem pe la toate casele să discutăm cu oamenii, să îi convingem să meargă la vot și să voteze pentru PAS. Vă mulțumim din suflet și la muncă pentru victorie.

Angajamentele PAS pentru tineri

Angajamentele PAS pentru tineri

Astăzi, 1 iulie, tinerii PAS au organizat un eveniment cu genericul: “Să plece hoții! Tinerii rămân acasă!” Evenimentul a avut scopul să atragă atenția asupra situației dezastruoase a tinerilor din Republica Moldova. Totodată, PAS Youth a prezentat angajamentele PAS pentru tineri.

Radu Marian, tânăr deputat PAS:

Voi tinerii, puteți aduce schimbarea în Moldova. La prezidențiale ați ieșit în număr record la vot – aproape 200 000 de tineri au ieșit la vot și au alungat culiocarul de la Președinție.

Dar hoții încă sunt la putere, ei controlează ministerele, agențiile. Noi, tinerii, trebuie să votăm corect, pentru politicieni tineri, onești și profesioniști. Doar printr-un Parlament cu cel puțin 51 deputați onești vom putea îndeplini obiectivele PAS și a președintelui Maia Sandu.

Președintele PAS Youth Eugeniu Sinchevici a prezentat prioritățile PAS pentru tineri:

 1. Vom asigura condiții adecvate pentru igiena și sănătatea elevilor prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne în toate școlile.
 2. Vom Asigura apă potabilă îmbuteliată pentru toți copii din Republica Moldova.
 3. Vom oferi elevilor posibilitatea de a alege între mai multe discipline și oportunități de învățare, prin implementarea reformei curriculare și inovațiilor educaționale în învățământul general.
 4. Vom actualiza curriculumul studiilor la nivel universitar.
 5. Vom crește programul de granturi pentru tineri până la cel puțin 10 milioane de lei anual pentru granturi destinate tinerilor, inclusiv pentru tinerii artiști, cercetători, activiști, oameni de creație, sportivi și jurnaliști.
 6. Vom introduce un portal comun de depunere a actelor online pentru toate universitățile din țară.
 7. Vom implementa un program de stagiere de 6–12 luni pentru tineri absolvenți în instituțiile publice și companiile de stat.
 8. Vom aloca cel puțin 5 milioane de lei pe an pentru susținerea organizațiilor de lansare a afacerilor și pentru educație financiară.
 9. Vom susține tinerele familii prin reducerea impozitelor plătite din salariu. Astfel, familiile tinere vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil.
 10. Vom implementa taxa 0 pentru venit pentru tinerii până la 25 ani.
 11. Vom promova un program de renovare a sălilor de sport și vom încuraja utilizarea spațiilor școlare (sală de sport, sală de calculatoare, bibliotecă) de către elevi și tineri, în afara orelor, pentru activități de recreere.
 12. Vom oferi certificate-cadou pentru programe de recreere și educație nonformală a tinerilor cu dizabilități, din familii social vulnerabile și grupuri marginalizate.

Pentru a ilustra situația dezastruoasă a tinerilor din Republica Moldova, PAS Youth a prezentat și câteva date statistice. Din 2016 până în 2020 nr. de studenți s-a redus cu 30%, iar în următorii 3 ani fiecare al 3-lea tânăr planifică să plece din țară.

Esențialul minim:

 • 30% de copii din grădinițe nu au acces la apă potabilă
 • 27% de elevi nu au acces la apă potabilă.
 • 70% de tineri din mediu rural nu au wc-uri în interiorul instituției.
 • 87% din wc-uri nu sunt adaptate la copii cu nevoi speciale.

Piața muncii:

 • 60% sunt economici inactivi sau șomeri.
 • Avem nevoie de 13% mai multe cadre didactice
 • Avem nevoie de 40% mai mulți medici și asistenți medicali tineri

Victor Spînu, tânăr candidat PAS:

Sunt un tânăr care și-a deschis propria afacere cu 5 ani în urmă. Birocrația, corupția, nepăsarea funcționarilor și sistemul învechit sunt principalele impedimente care complică activitatea antreprenorilor.

Am auzit de la mai mulți antreprenori că cel mai bun lucru pe care poate să-l facă statul pentru dezvoltarea afacerilor – este să nu le pună piedici. Le dau dreptate, dar vreau să mai adaug că asta nu e suficient, statul nostru trebuie să devină un partener de încredere al oamenilor care vor să dezvolte afaceri, să livreze produse sau servicii și să creeze locuri de muncă.

Noi trebuie să transformăm Moldova într-un hub de afaceri atractiv atât pentru cetățenii țării cât și pentru companiile internaționale care doresc să investească în talentele de la noi.

Alina Dandara, vicepreședinta PAS Youth:

Este o rușine să trăim într-un stat în care justiția nu lucrează pentru oameni, iar o mamă cu 5 copiii este condamnată la ani grei de închisoare, pentru că nu are posibilitatea să întoarcă un credit. Este o rușine să vezi cum tinerii rămân fără părinți, iar criminalii, corupții și culiocarii sunt lăsați în libertate de un sistem putred. Pe 11 iulie, îndemn toate tinerele din țară și din diasporă, să iasă la vot!

Adrian Băluțel, candidat PAS la funcția de deputat:

Suntem aici pentru a le spune tuturor că hoții au pierdut. Pentru că tinerii Republicii Moldova care sunt acasă sau care sunt plecați peste hotare poartă cu ei speranța că în Republica Moldova vor porni vremurile bune. Mă adresez tuturor tinerilor care poartă această speranță cu ei. Dragi prieteni, noi suntem cei care trebuie să pornim vremurile bune, unde fiecare student la medicină să fie sigur că după absolvire va avea un salariu decent și va lucra într-un spital modern; unde fiecare profesor tânăr să vrea să predea în școlile din țară. Vremuri bune pentru tineri înseamnă – vremuri bune pentru Republica Moldova. Pe 11 iulie votăm PAS!

iunie 2021


29 iun

Președintele PAS Youth a fost dat în judecată de către Igor Dodon

Președintele PAS Youth a fost dat în judecată de către Igor Dodon

Președintele PAS Youth, Eugeniu Sinchevici, a primit o cerere prealabilă de la Igor Dodon în care îl anunță că-l va da în judecată pentru citatul:

Suntem azi cu tinerii PAS la Penitenciarul nr. 13, locul unde vor ajunge hoții care au sărăcit această țară în ultimii 30 de ani. Unul din ei, Igor Dodon, culiocarul care se finanța de la Plahotniuc în Bahamas, care se odihnea în cele mai luxoase hotele din Maldive și care a trădat interesele patriei.

Drept replică, Eugen Sinchevici a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu are pentru ce să-și ceară scuze, așa cum este stabilit în cerere.

Igor Dodon consideră că fraza nu corespunde realității și reprezintă o defăimare. Dodon a solicitat să îmi cer scuze publice. Haideți să analizăm fraza bucată cu bucată și să vedem unde totuși a găsit Dodon defăimare. Prima parte: Suntem azi cu tinerii PAS la Penitenciarul nr. 13, locul unde vor ajunge hoții care au sărăcit această țară în ultimii 30 de ani. Ea nu reprezintă o defăimare, mai mult un angajament al PAS pe subiectul justiției. Reformarea Procuraturii anticorupție după modelul DNA-ului românesc și constituirea Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție. Următoarea afirmație Dodon este unul dintre ei, culiocarul care se finanța de la Plahotniuc și Bahamas. Faptul că Dodon este unul din hoții care au sărăcit țara la fel nu poate fi defăimare deoarece constituie un adevăr pur. De exemplu, doar prin schema de procurare a energiei electrice din Ucraina în care, potrivit experților în energetică, au fost implicați socialiștii Igor Dodon și Zinaida Greceanîi și prin care, în 2008, cetățenii R. Moldova au fost păgubiți cu 14,5 milioane de dolari. Sunt și multe alte exemple. Despre hotele luxoase și interesele patriei. Pe 11 ianuarie 2010, bugetarul Igor Dodon s-a odihnit în Maldive, apoi s-a odihnit într-un hotel de lux din Bulgaria. În 2011, el s-a odihnit în faimoasele Seychelles, destinația de lux a turiștilor din toată lumea. Tot în acel an a mers și în Dubai, apoi Roma, în 2012 în Croația, tot în acel an în Grecia, Creta, apoi în Rusia, Austria, Elveția, Cehia, Cipru, Soci din Rusia, Turcia, și multe altele.

Vicepreședinta PAS Youth, Ana Calinici, a precizat că atacul lui Dodon asupra colegului nostru Eugen este o încercare lașă de a intimida un oponent politic:

Noi, tinerii PAS îl susținem plenar pe Eugen și nu ne vom lăsa intimidați. Vom spune lucrurilor pe nume în continuare, pentru că toți cetățenii acestei țări s-au săturat de minciunile politicienilor corupți. Hoția ne-a adus la situația de acum, când tinerii se confruntă cu sărăcie, nedreptăți, lipsă de oportunități și nesiguranță în ziua de mâine. Cum a spus și colegul meu, tinerii își doresc o altfel de viață și noi suntem și vom fi alături de toți tinerii acestei țări.

Și secretarul general PAS, Andrei Spînu, a calificat această cerere ca fiind un atac împotriva tuturor tinerilor din țară care cred la fel – care cred că țara a fost furată de hoți și vremea lor a trecut.

Am câteva mesaje pentru ei:

Nu fiți lași – luptați cu hoții nu cu tinerii – Vreau să îl întreb cum a luptat cu Plahotniuc în perioada când era președinte? De câte ori l-a dat în judecată? De câte ori a ieșit în public să vorbească despre ilegalitățile care le făcea? Ei au trădat oamenii acestei țări, au trădat tinerii prin lipsă de curaj de a lupta cu adevărații dușmani. Au accepta kulioace și au stat cuminți în fotoliile lor de mari funcționari de stat.

Faceți lucruri bune pentru tineri – nu îi alungați din țară – Peste 1/3 din tineri sunt plecați din țară și mulți stau pe bagaje. Prin atacuri în judecată vreți să îi opriți sau să îi aduceți acasă? Este rușinos când un fost președinte se duce în judecată cu un tânăr care își dorește vremuri mai bune acasă. Tinerii din diasporă văd și înțeleg foarte bine. Ei nu sunt electorat paralel cum i-ați numit. Ei sunt oamenii pentru care voi nu ați făcut nimic.

Noi vom fi alături de tineri – În calitate de Secretar General PAS vă spun, noi vom fi alături de tineri. Îi vom proteja și le vom spune că Vremurile Bune sunt aproape. Vom merge în judecată și vom arăta că locul hoților e la pușcărie, iar locul tinerilor e acasă, în Moldova.

Radu Marian va depune o sesizare la procuratură și CNA

Radu Marian va depune o sesizare la procuratură și CNA

Deputatul PAS, Radu Marian, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre faptul că se pregătește o nouă schemă de jecmănire a cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit lui, fiecare moldovean este furat cu aproape 300 lei, adică 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport. În acest sens, deputatul va depune astăzi un demers la procuratură, CNA pentru pornirea unui dosar penal pe acest caz.

Schema a început de pe timpul lui Plahotniuc, acum, oamenii lui Dodon care conduc ASP vor să continue schema și mai departe. Așa cum deja se cunoaște în spațiul public, la 26 aprilie 2021, ASP a inițiat în mod urgent o achiziție publică în valoare de peste 500 milioane de lei de procurare a 1,5 milioane blanchete pentru pașapoarte și alte acte de identitate.

Și asta în condițiile în care există la ASP încă cel puțin 400 000 de blanchete disponibile, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ 1 an, a precizat Radu Marian.

Deputatul a mai precizat că șefii lui Dodon de la ASP încearcă să aranjeze licitația pentru ca aceeași companie lituaniană care a livrat blanchetele pentru pașapoarte în timpul guvernării lui Plahotniuc, să câștige și acum licitația și să continue jecmănirea cetățenilor:

Însă planurile acestor șmecheri au fost un pic îngreunate de faptul că la tender a participat o altă companie cunoscută la nivel internațional, care a oferit, atenție, un preț de 3 ori mai mic pentru această achiziție – 160 milioane lei. Și știu că conducerea ASP-ul încearcă să caute tot felul de pretexte ca să elimine această întreprindere din concurs.

Drept urmare, PAS face apel către toate instituțiile statului, Procuratura, SIS, CNA, inclusiv către prim-ministrul interimar, să oprească această achiziție prin toate căile legale. De asemenea, ne adresăm și către angajații din ASP care sunt forțați de către conducerea socialistă și oamenii lui Dodon să finalizeze acest contract.

Nu comiteți ilegalități, nu-i lăsați să fure cetățeanul. Rezistați – ei vor fi fugăriți în curând de acolo după 11 iulie.

Mai mult, Radu Marian va depune astăzi și un demers la procuratură, CNA pentru pornirea unui dosar penal pe acest caz.

28 iun

Pensia minimă de 2 000 de lei – obiectiv național al PAS

Pensia minimă de 2 000 de lei – obiectiv național al PAS

Obiectivul național al PAS pentru pensionari este majorarea pensiilor cel puțin până la 2 000 de lei, începând de la 1 octombrie 2021. Despre aceasta au anunțat astăzi, 28 iunie, într-o conferință de presă, președintele PAS Igor Grosu, deputatul Dan Perciun și președinta PAS Seniori Maria Pancu. Potrivit lor, acesta va fi primul pas pentru a porni vremurile bune celor în etate.

Președintele PAS Igor Grosu:

Sărăcia este una din principalele probleme și provocări ale țării. Sărăcia înseamnă degradare, umilință, suferință. După 30 de ani de tranziție – 25% din moldoveni trăiesc cu venituri sub pragul sărăciei absolute care a constituit 2 095 de lei în 2019.

Reducerea sărăciei este unul din obiectivele de bază ale partidului. Vremurile bune înseamnă o viață în care oamenii trăiesc decent, nu constant la limita supraviețuirii. Hoțiile și guvernările iresponsabile au adus moldovenii la limita răbdării. Bandiții nu doar că le-au alungat copii peste hotare, dar i-au și umilit cu pensii mizere. Obiectivul național este să majorăm pensiile cel puțin până la 2 000 de lei.

Vicepreședintele PAS Dan Perciun:

Anul acesta Republica Moldova împlinește 30 de ani. 30 de ani de corupție – 30 de ani de sărăcie. Guvernele banditești au forțat o treime din moldoveni să plece peste hotare, iar o pătrime din cei rămași, duc o viață la limita supraviețuirii. Tranziția a lovit în toți, tineri și bătrâni, însă greul acestor vremuri tulburi a căzut în mare parte pe umerii părinților și buneilor noștri.

400 000 de bătrâni supraviețuiesc astăzi cu o pensie mai mică de 2 000 de lei. Aceasta este o rușine națională – rezultatul la 30 de ani de corupție a clasei politice moldovenești.

 1. Creșterea pensiei minime până la cel puțin 2 000 de lei pe lună. Este de datoria noastră să demonstrăm că Republica Moldova este totuși stat și de la 1 octombrie 2021 să majorăm pensia minimă cel puțin până la 2 000 de lei. Este o obligație morală față de oamenii care au construit acest stat. Acesta va fi primul pas spre vremuri mai bune pentru pensionari.
 2. Compensarea a 100% din costul medicamentelor pentru pensionarii cu pensii mici. Costurile pentru medicamente sunt foarte mari, iar oamenii n-au cu ce să-și trateze bolile cronice – vom compensa integral medicamentele pentru cei mai vulnerabili pensionari. În Moldova se trăiește cu 10 ani mai puțin ca în UE inclusiv din cauza lipsei elementare a accesului la medicamente. Așa nu mai poate continua. Medicamentele trebuie compensate integral pentru cei mai vulnerabili pensionari.
 3. Programul “Fondul de Argint” – ajutor pentru vârstnici. Pentru bătrânii singuri, vom asigura servicii de îngrijire la domiciliu – Este inacceptabil să avem bătrâni abandonați și de stat și de către societate.

Partidul Acțiune și Solidaritate – crede cu fermitate că statul are datoria morală de a asigura bătrânilor o bătrânețe decentă, o pensie pe măsura muncii făcute, acces la servicii medicale și medicamente de calitate și servicii sociale necesare.

Maria Pancu, președinta PAS Seniori:

În viitorul Parlament vom adopta un mecanism de creștere a pensiilor în baza creșterii economice și ținând cont de majorarea salariului mediu. Vom face dreptate în sistemul de pensii, prin micșorarea pensiilor foarte mari, achitate funcționarilor. Vom susține inițiativa președintelui Maia Sandu de a crea Fondul de Argint, un program de asistență pentru vârstnici, care va oferi servicii de sprijin și îngrijire, cantine sociale și un prânz cald pe zi, precum și asistență informațională și juridică.

Noi pensionarii, avem nevoie de sprijin, pentru a ne putea bucura de o vârstă frumoasă alături de copii și nepoții noștri. Pornim vremurile bune împreună, votăm echipa PAS.

24 iun

Flashmob PAS Youth, după demiterea lui Ion Iovcev de către Lilia Pogolșa

Flashmob PAS Youth, după demiterea lui Ion Iovcev de către Lilia Pogolșa

PAS Youth a organizat astăzi, 24 iunie, un flashmob în fața clădirii Guvernului, prin care a condamnat actul ministrei educației Lilia Pogolșa, care l-a demis din motive pur politice pe directorul Liceului “Lucian Blaga” de la Tiraspol. După 30 de ani de muncă în cadrul liceului, Ion Iovcev a aflat prin telefon despre faptul că este demis.

Președintele PAS Youth Eugeniu Sinchevici:

Am ajuns să avem un ministru al educației care decide eliberarea din funcție a unui director doar pe criterii politice.

Este arhicunoscută incompetența totală a lui Dodon, pe care am putut să o vedem cu toții. În mod clar se vede și incompetența totală a miniștrilor săi. Uitați-vă la Pogolșa ce demite directori exemplari pentru a exercita o răfuire politică. Uitați-vă la Nagacevschi, un ministru al justiției care nu pricepe absolut nimic în drept și sub nasul căruia Platon umblă liber, iar schemele continuă să înflorească. Uitați-vă la Voicu care folosești poliția pentru a urmări familia doamnei președinte.

Anume din cauza acestor oameni pleacă tinerii, familii întregi din Moldova. Unicul lucru pe care-l putem face este să venim pe 11 iulie la alegeri și să alungăm toți hoții din țară.

Vicepreședintele PAS Youth Mihai Șevciuc:

Ion Iovcev a aflat prin telefon că aceasta este ultima sa zi de muncă. Conform Ministerului educației, domnul Iovcev a fost demis din cauza faptului că a atins plafonul de vârstă de 65 de ani. Dumnealui are 70 de ani, iar Guvernul lui Dodon se află în exercitarea funcției de mai mult de 2 ani. Totuși, ministra a decis să-l demită anume în timpul campaniei electorale, unde socialiștii și comuniștii riscă să piardă toate pârghiile puterii. Jos miniștrii lui Dodon.

Potrivit deputatului PAS Virgiliu Pâslariuc, demisia abuzivă a domnului Iovcev relevă o problemă de sistem.

Ceea ce a invocat ministra educației este vârsta domnului Iovcev. Uitați-vă la statistici. Avem foarte mulți profesori pensionari. Din cei 27 de mii de profesori încadrați în câmpul muncii, peste 15 mii au o vechime de muncă de peste 20 de ani și mai sus. Pe lângă faptul că s-a făcut pe placul lui Dodon, care la rândul său a vrut să facă pe plac celor din regiunea transnistreană, această concediere relevă și o problemă sistemică din învățământul din țară.

Este nevoie să reluăm eforturile reformatoare din sistemul de învățământ. PAS propune cu o serie de măsuri în acest sens:

 • Crearea unui Centru Național de educație și leadership care va soluționa problema cadrelor didactice;
 • Suplinirea celor peste 2000 de locuri vacante din școli;
 • Mărirea indemnizațiilor pentru pregătirea cadrelor didactice;
 • Reducerea muncii birocratice a pedagogilor;
 • Crearea unui fond de investiții în calitatea educației.

22 iun

Proiectele PAS pentru familii unite acasă, femei și copii

Proiectele PAS pentru familii unite acasă, femei și copii

Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru femeile Moldovei, pentru familiile și pentru viitorul copiilor noștri. Despre acest lucru au vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă candidații PAS la funcția de deputați în viitorul Parlament: Igor Grosu, Doina Gherman, Veronica Roșca și Ana Racu. În context, deputații PAS au prezentat inițiative legislative din programul “Moldova vremurilor bune” care vor avea drept scop ca familiile să rămână să-și crească copiii în Moldova, ca părinții să fie siguri de ziua de mâine și să aibă condiții bune pentru copiii lor.

Președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că în jur de 1 milion de cetățeni moldoveni au plecat de acasă în căutarea unui trai mai bun, în fiecare an se nasc tot mai puțini copii – cu 6–7 mii de copii mai puțin decât în anii precedenți.

O să ne trezim într-o zi, dacă nu e deja acea zi, când în diasporă se vor naște mai mulți copii moldoveni decât acasă.

Această dezordine, această hoție trebuie oprită! E vremea ca statul să sprijine oamenii care muncesc cinstit, nu să ofere protecție hoților. E vremea să investim în viitorul familiilor și copiilor noștri. PAS va susține din Parlament programul președintelui Maia Sandu – de a opri corupția, de a relansa economia și de a sprijini familiile cu copiii și femeile. Moldova a ales o femeie președinte, pentru că cetățenii prețuiesc cinstea, munca și dedicația de a lucra în interesul oamenilor. Maia Sandu s-a ținut de cuvânt și a pornit schimbări în toată țara. Maia Sandu este un exemplu pentru fetele și femeile Moldovei – să creadă în ele, să-și urmeze visul și să lupte pentru lucrurile în care cred.

Deputata PAS, Doina Gherman, a vorbit despre faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate a promovat modificările legislative care au asigurat un număr relativ egal de femei și bărbați pe listele electorale ale partidelor politice. Este vorba despre mecanismul de cotă dublă care prevede obligativitatea de a include minimum 40% femei la fiecare 10 locuri. Cu certitudine, datorită acestei prevederi, în următorul Parlament vom avea mai multe femei.

PAS va adopta măsuri concrete încă din primele luni:

 • Vom reduce diferența în salariu mediu al femeilor și bărbaților până la sub 10% prin transparentizarea salarială. Or, de exemplu, în 2020 diferența dintre salariul femeilor și al bărbaților a fost de 17 079 lei, iar diferența de pensii este semnificativă constituind 5 345 lei.
 • Vom încuraja participarea taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului. Este datoria noastră să oferim șanse și drepturi egale pentru toți.
 • Vom reglementa în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.
 • Vom consolida mecanismele de combatere a violenței în familie și vom dezvolta servicii de suport pentru victimele violenței domestice. Violența domestică este o realitate dură pentru multe femei din Republica Moldova – datele statistice arată că 7 din 10 femei din mediul rural și 6 din 10 femei din mediul urban au suferit de cel puțin una din formele de violență.
 • Vom continua programele de susținere a femeilor în afaceri, inclusiv prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță în afaceri. Credem cu tărie că independența financiară este determinantă pentru o femeie liberă și puternică.

Deputata PAS, Veronica Roșca, a reamintit că miniștrii și deputații PAS au propus măsuri care să crească veniturile familiilor și să le ofere ajutorul statului în pandemie. Guvernul Maia Sandu a majorat indemnizația pentru copii la naștere cu 1 600 de lei. Deputații PAS au elaborat inițiative legislative pentru acordarea unei alocații părinților care au supravegheat copiii pe perioada închiderii grădinițelor și pentru racordarea orelor de aflare la grădiniță cu regimul de lucru al părinților.

În viitorul Parlament, vom prioritiza următoarele direcții:

 • Vom crește până la 10 000 de lei indemnizația pentru nașterea copiilor și vom majora cu 50% scutirile fiscale pentru copii.
 • Vom renova cel puțin 500 de grădinițe, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali, și vom extinde serviciile de creșe-grădinițe.
 • Vom asigura condiții adecvate pentru igiena și sănătatea copiilor și elevilor prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne în toate școlile și grădinițele.
 • Vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună.
 • Vom reglementa în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.
 • Vom iniția un program național special pentru promovarea lecturii, științelor și artelor pentru elevi, prin care vor fi sprijinite proiectele educațional-culturale ale bibliotecilor, muzeelor, teatrelor și caselor de cultură.
 • Vom modifica legislația pentru a încuraja deschiderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de către angajatori.
 • Vom asigura flexibilitate mai mare concediului de îngrijire a copilului pentru ambii părinți.

La final, candidata PAS, Ana Racu, a vorbit despre domenii-problemă cum ar fi: violența domestică, copiii cu nevoi speciale și boli-rare, situația copiilor abuzați fizic, psihic sau sexual, copiii care săvârșesc infracțiuni și copii victime ale infracțiunilor, îngrijiri paliative și servicii pentru bătrânii singuratici, pacienți din instituțiile psihiatrice și centre de plasament, deținuți, oameni cu dizabilități sau cei bolnavi incurabil, oameni ai străzii:

Mă întreb și vă întreb: Când ați auzit ultima dată în Parlament o discuție și soluții care să vizeze acești oameni? Mii de oameni trecuți cu vederea, ale căror voci nu se aud în Parlament și ale căror drepturi trebuie să fie respectate, să le fie asigurată o protecție socială adecvată necesităților, atât în virtutea legislației naționale, dar și a convențiilor internaționale ratificate de țara noastră.

18 iun

Lansarea proiectelor de investiții “Moldova vremurilor bune – 22 de proiecte pentru țară”

Lansarea proiectelor de investiții “Moldova vremurilor bune – 22 de proiecte pentru țară”

Repararea a 2 800 de km de drumuri naționale și 3 000 de km de drumuri rurale; construcția a 2 poduri peste Prut; construcția a două spitale regionale; renovarea a cel puțin 500 de grădinițe. Sunt câteva din cele 22 de proiecte de infrastructură la nivel național și local pe care le-a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Partidul Acțiune și Solidaritate și care au rolul să îmbunătățească viața oamenilor acum, nu peste 10 ani.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că în Moldova se poate trăi bine, că putem avea drumuri bune, transport modern, condiții de viață normale:

Este nevoie să-i înlăturăm de la hățuri pe cei care fură banii statului și să cheltuim banii pentru oameni. Zi de zi merg prin sate – văd glod, lipsă de iluminat, văd că nu este gaz și apeduct. Aceste vremuri trebuie să se încheie.

Pentru a realiza schimbarea începută de Maia Sandu și a moderniza Moldova, avem nevoie ca statul să investească în condiții bune de trai pentru oameni. Avem de nevoie de drumuri și poduri, grădinițe, școli și spitale, gazoducte și rețele electrice, sisteme de apă și canalizare, poligoane moderne pentru gunoi. Infrastructura calitativă este esențială pentru bunăstarea economică a țării pe termen lung.

Vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, a vorbit despre faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate va mobiliza resurse interne și externe pentru investiții publice serioase și proiecte de infrastructură la nivel național și local care să aducă condiții mai bune de trai și beneficii economice pentru țară.

Aceste proiecte trebuie să fie realizate repede și calitativ. Pentru aceasta, ne vom concentra în primul rând pe implementarea în practică a proiectelor pentru care există deja finanțare și care întârzie nemotivat. În fiecare an, nici jumătate din bugetul care deja există pentru asemenea proiecte nu este executat. Vom crea o unitate responsabilă de gestionarea proiectelor mari.

În Parlament și Guvern, vom promova următoarele proiecte mari de investiții publice:

 • În Transport – Vom repara 2 800 de km de drumuri naționale și 3 000 de km de drumuri rurale. Vom construi 2 poduri peste Prut (Ungheni și Leova) și 1 peste Nistru (Iampol–Cosăuți). Vom reabilita podul Giurgiulești–Galați. Vom construi cale ferată europeană până la Chișinău și vom dezvolta transportul modern în orașele principale ale țării. Vom reabilita aeroporturilor regionale, începând cu Bălți–Leadoveni, inclusiv modernizarea tehnică și reabilitarea infrastructurii terminalelor și a pistelor.
 • În Energie – vom asigura interconectarea energetică cu România prin finalizarea stației de la Vulcănești și a gazoductului Iași–Ungheni.
 • În domeniul Mediului – Vom crește suprafața terenurilor împădurite până la 25%, vom construi poligoane moderne de stocare a deșeurilor, și vom reabilita sistemul de lacuri de acumulare.
 • În Educație – vom renova cel puțin 500 de grădinițe, vom extinde serviciile de creșe-grădinițe, și vom asigura blocuri și sisteme sanitare moderne în toate școlile și grădinițele.
 • În Sănătate –Vom construi două spitale regionale moderne – la Cahul și Bălți.
 • În Cultură – Vom restaura cele mai importante edificii culturale ale Republicii Moldova, inclusiv edificiul Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici”, complexul de edificii ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Circul de la Chișinău.

Candidata PAS la funcția de deputată Larisa Voloh, a vorbit despre situația dezastruoasă în care se află satele din Moldova și că PAS își asumă să aducă schimbarea în localitățile din țară.

PAS a susținut și a promovat reforma pentru orientarea impozitelor direct către primării, astfel ca primăriile să poate implementa proiectele proprii la nivel local. În anul 2019, pe timpul Guvernului Maia Sandu, 100% din impozitul pe venit la persoanelor fizice a fost orientat spre bugetele satelor și orașelor.

 1. Vom orienta, în continuare, 50% din taxa pe venitul din resursele naturale și 100% din taxa pentru folosirea drumurilor direct în bugetele localităților.
 2. Vom orienta o parte a impozitului pe venitul persoanelor juridice direct în bugetul localităților din țară.
 3. Cu ajutorul partenerilor europeni vom duce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor, crearea locurilor de muncă, pentru apeducte și canalizare, reparația școlilor și grădinițelor și gestionarea deșeurilor.
 4. Vom aloca în bugetele locale mijloace financiare pentru reparația drumurilor, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă moderne, vom reduce necesarul de cofinanțare din partea APL pentru proiectele naționale și vom crea un fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe.
 5. Vom promova, în continuare, construcția sistemelor moderne de iluminat stradal în localitățile noastre.

17 iun

Flashmob la Guvern: “Hoții au lăsat tinerii cu buzunarele goale”

Flashmob la Guvern: “Hoții au lăsat tinerii cu buzunarele goale”

Organizația de tineret PAS Youth a organizat astăzi, 17 iunie, un flashmob în fața Guvernului cu tema “Hoții au lăsat tinerii cu buzunarele goale”. Potrivit lor, e timpul ca să pornim inițiativele pentru tinerii antreprenori ca să poată construi o afacere acasă.

Președintele PAS Youth Chișinău, consilierul municipal Dumitru Ivanov, a precizat că în ultimii ani, rata de ocupare a tinerilor oscilează între 28 și 33%, iar rata șomajului în rândurile tinerilor este de circa 2 ori mai mare decât în totalul populației economic active:

Ne-am adunat astăzi să încurajăm și să cerem ca statul să prevadă facilități pentru tineri, astfel ei să poată fi integrați în câmpul muncii, să poată beneficia de diverse programe de instruirii, să primească un salariu decent și legal, să beneficieze de servicii medicale de calitate.

Alina Dandara, vicepreședintă PAS Youth:

Aproape 30% de tinerii sunt plecați peste hotare, însă din 11 iulie, noi îi așteptăm acasă, cu un program care să îi încurajeze să pornească alături de noi vremurile bune pentru antreprenoriat și tinerii specialiști care vor să aibă un viitor în Republica Moldova.

Secretar general PAS, Andrei Spînu, a prezentat cele 5 inițiative din programul electoral pentru antreprenoriat:

 1. Oprirea controalelor abuzive care hărțuiesc antreprenorii;
 2. Introducerea cotei 0 la venitul reinvestit;
 3. Reducerea birocrației și stabilirea regulilor simple și clare, în mod special pentru companiile mici și mijlocii;
 4. Eliminarea monopolurilor care blochează dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii;
 5. Investiții în infrastructură, care să ajute companiile să crească.

Noi credem, Partidul Acțiune și Solidaritate – echipa Maiei Sandu, că prin susținerea afacerilor mici și mijlocii, noi putem crea locuri de muncă bine plătite pentru tinerii noștri și, astfel, să oprim plecarea lor din țară, a conchis Andrei Spînu.

Ana Calinici, vicepreședintă PAS Youth, a declarat că tinerii încearcă să se realizeze aici, dar hoții ne lasă cu buzunarele goale și ne alungă tinerii, asta ne afectează pe toți, afectează pensiile, economia țării și nivelul nostru de viață în cel mai direct mod:

Noi, tinerii, vrem condiții prielnice și oportunități de creștere, bunăstare financiară pentru toți și instituții cu funcționari integri. Și când ne gândim la asta, trebuie să înțelegem foarte clar că vorbim despre lucruri de bază într-un stat care se dezvoltă, sunt lucruri realizabile, care trebuie să fie o normalitate pentru noi. Pentru aceasta avem nevoie de oameni corecți la Guvernare, de schimbarea clasei politice. Suntem mult în întârziere, dar avem șansa în sfârșit să schimbăm lucrurile în perioada ce va urma.

Nicolae Smîntînă, secretar general PAS Youth, a venit cu un exemplu propriu:

Sunt un tânăr care am rămas în Republica Moldova, un tânăr care împreună cu un prieten am deschis o mică afacere, o afacere care pentru a începe activitatea am avut nevoie de mai mult de 1 an de zile, nu din motivul că noi nu vroiam să începem, dar din cauza unui sistem birocrat și anevoios care uneori te descurajează și ajungi să vrei să renunți la afacere, însă noi nu am renunțat și am parcurs toate etapele acestei Birocrații. Chiar dacă am avut solicitări indirecte de mită pentru a obține o autorizație din parte unei instituții, chiar dacă pentru a obține un act aveam nevoie de alt act care nu se elibera fără primul.

PAS este de partea antreprenorilor, și este un partid care va susține antreprenorii, PAS va motiva agenții economici să se relanseze în activitatea prin facilități și prin stoparea controalelor abuzive din partea instituțiilor de stat.

16 iun

5 acțiuni imediate pentru susținerea antreprenorilor

5 acțiuni imediate pentru susținerea antreprenorilor

Partidul Acțiune și Solidaritate se angajează în viitorul Parlament și Guvern să fie de partea antreprenorilor, ai oamenilor de afaceri. Despre acest lucru au declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, Secretarul general PAS, Andrei Spînu și candidatul la funcția de deputat Dumitru Budianschi. Astfel, PAS a prezentat 5 acțiuni imediate pentru susținerea antreprenorilor și și-a luat angajamentul de a lupta cu corupția, abuzurile din partea statului, cu care se confruntă antreprenorii din Moldova în ultimii 30 de ani.

În context, Natalia Gavrilița a anunțat că doar în 2020, moldovenii au trimis acasă 1,5 miliarde dolari SUA. Oamenii pleacă pentru că nu au locuri de muncă acasă:

Cum se creează locurile de muncă într-o economie? În primul rând, locurile de muncă sunt create de către întreprinderile noi și întreprinderile mici, care își dezvoltă afacerile, cresc și angajează tot mai mulți oameni. În al doilea rând, locurile de muncă sunt create investitori, care își aduc fabricile sau întreprinderile aici. În al treilea rând, locurile de muncă sunt create când statul își crește cheltuielile, de exemplu pentru proiecte de infrastructură.

Despre cât de dificil a fost anul 2020 pentru toate guvernele lumii, inclusiv pentru Guvernul Republicii Moldova a vorbit candidatul PAS la funcția de deputat, economist de profesie, Dumitru Budianschi.

Dintre țările vecine, în 2020 Republica Moldova a înregistrat cea mai profundă recesiune economică: de 7%, față 3,9% România, 4,2% Bulgaria 4,4% în Ucraina. În 2020 au fost pierdute circa 70 mii de locuri de muncă, care vor fi destul de greu de recuperat. Însă, și mai grav este faptul că și cetățenii și businessul s-au dezamăgit odată în plus în statul Republica Moldova.

Deși 88% din companii au avut probleme de lichiditate, doar 6% au beneficiat de suport din partea statului, cel mai jos nivel din toată Europa și Asia Centrală. A venit timpul să schimbăm atitudinea statului față de oamenii de afaceri.

Secretarul general al PAS Andrei Spînu a venit cu un mesaj către antreprenori:

Ieri, Maia Sandu, într-un mesaj a vorbit despre antreprenori, despre dvs. și despre modul în care statul trebuie să se comporte. Echipa PAS, echipa președintelui Maia Sandu, susține acest mesaj și se angajează în viitorul Parlament și Guvern să treacă de partea antreprenorilor, oamenilor de afaceri.

Vă prezentăm 5 acțiuni imediate și decisive, care să ajute antreprenorii:

 • Vom opri controalele abuzive care hărțuiesc antreprenorii. Este inacceptabil să avem situații când chiar în primii ani de activitate companiile mici au câte 10 controale într-un an;
 • Vom introduce cota 0 la venitul reinvestit. Ne dorim ca fiecare antreprenor să aibă mai mulți bani pentru a-și crește afacerea și pentru a crea locuri de muncă;
 • Vom reduce birocrația și hârtiile – vom stabili reguli simple și clare, în mod special pentru companiile mici și mijlocii.
 • Vom elimina monopolurile care îi blochează dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Aceste monopoluri duc și la creșterea prețurile, fapt pe care-l observăm în ultima perioadă.
 • Vom face investiții în infrastructură care să ajute companiile să crească.

Prieteni, antreprenori, suntem alături de voi – vă îndemnăm să ieșiți la vot pe 11 iulie și să votați PAS.

11 iun

Doar o justiție corectă poate aduce tinerii acasă

Doar o justiție corectă poate aduce tinerii acasă

Organizația de tineret PAS Youth a organizat astăzi, 11 iunie, un flashmob în fața Penitenciarului Nr. 13 din municipiul Chișinău cu genericul “Hoții la pușcărie!” Potrivit lor, doar o justiție corectă poate determina tinerii să rămână în țară și să nu fie intimidați de fărădelegi și corupție.

Președintele PAS Youth Eugeniu Sinchevici:

Suntem astăzi cu tinerii PAS la penitenciarul numărul 13, locul unde vor ajunge toți hoții care au sărăcit această țară ultimii 30 ani. Să-i enumerăm pe unii dintre ei:

 • Voronin, cel care a furat totul ce putea fi furat în această țară, care l-a făcut pe feciorul său cel mai bogat om din Moldova și care a dat naștere următoarei generații de bandiți care i-au continuat năravul.
 • Șor, hoțul de miliarde, condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni, este liber și își face campanie electorală.
 • Vasile Botnari, care a fost recunoscut vinovat de expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, și pedepsit cu o amendă de 88 de mii de lei, în loc să stea restul zilelor după gratii pentru un genocid contra profesorilor care au conturat mințile celor mai buni elevi moldoveni.
 • Rodica Berdilo, care a scuipat în votul oamenilor din 2018 prin anularea alegerilor stă la libertate, împreună cu Clima și Poalelungi.
 • Igor Dodon, culiocarul care se finanța de la Plahotniuc din Bahamas, care se odihnea în cele mai luxoase hotele din Maldive și care a trădat interesele patriei.

Vicepreședintele PAS Sergiu Litvinenco a vorbit despre cele trei legi prioritare din domeniul justiției, pe care PAS se angajează să le voteze după 11 iulie. Este vorba despre reforma despre reforma Procuraturii Anticorupție, ca să devină similară Direcției Naționale Anticorupție din România; modificarea Constituției, pentru a face mai ușoară confiscarea averii corupților din instituțiile statului; excluderea imunității parlamentarilor pentru acte de corupție.

Alina Dandara, vicepreședintă PAS Youth:

Vrem ca hoții să ajungă la pușcărie, iar statul să nu mai fie prejudiciat de incompetența celor care activează fără valori și condamnă oameni simpli. Peste 200 mii de euro am pierdut anul trecut la CEDO, bani care i-a pierdut statul, în loc să fie investiți în educație, medicină, infrastructură, astfel încât să poată crea condiții pentru ca tinerii să rămână acasă. Dreptatea trebuie să fie una și pentru toți!

Candidata PAS pentru funcția de deputată Ana Racu a precizat că în prezent, în Penitenciarul nr.13 sunt circa 870 de deținuți. Tranzitul anual în această instituție este de circa 11–12 mii de oameni:

Printre ei veți găsi oameni învinuiți de diverse infracțiuni, dar mai puțin veți găsi oameni care dețin o funcție publică și sunt învinuiți de corupție, îmbogățire ilicită. Marii hoți și corupți nu sunt în spatele acestor gratii.

Mai mult, din cei 6 500 de condamnați din această țară, doar 17 persoane sunt condamnate cu privațiune de libertate pentru corupere activă, pasivă sau trafic de influență. Nu există o altă posibilitate pentru dezvoltare decât pedepsirea celor care s-au făcut vinovați de corupție, de furt din banul public. Nu aveți idee cât de important este votul dvs. pe 11 iulie.

Ana Calinici, vicepreședinte PAS Youth:

Din păcate, corupția a devenit tot mai prezentă în Republica Moldova și evoluția unor dosare de rezonanță ne arată că avem un sistem inechitabil și că legea nu se aplică pentru toți la fel. Ce ar trebui să simtă un tânăr atunci când vede aceste nedreptăți? Va fi acest tânăr motivat să-și întemeieze o familie, aici, acasă?

Oameni buni, fără justiție și stat de drept nu vom putea avea economie prosperă, sistemul medical și educațional corect și bun. Noi, tinerii, vă spune, vrem justiție, nu vrem corupție. Pe 11 iulie haideți împreună să curățăm sistemul!

10 iun

Primele 3 legi pentru dreptate și justiție pe care le va vota PAS

Primele 3 legi pentru dreptate și justiție pe care le va vota PAS

Confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica; Excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție; Reformarea Procuraturii Anticorupție. Sunt primele 3 legi pe care le va vota PAS în viitorul Parlament și fac parte din programul de guvernare “Pornim vremurile bune pentru Moldova”. Despre aceasta s-a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Igor Grosu, Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a precizat că oamenii au spus clar în alegerile prezidențiale când au votat-o pe Maia Sandu că vor ca hoții să fie pedepsiți, ca justiția să lucreze pentru oamenii cinstiți ai acestei țări.

Până nu vor fi încătușați și nu vor avea averea confiscată hoții de miliarde, procurorii și judecătorii corupți vor continua să vândă dreptatea. Oamenii sunt foarte supărați și așteaptă să vadă cum justiția începe să culeagă hoții. Modul în care va lovi Moldova în hoți după aceste alegeri va stabili un exemplu și un standard pentru viitor. Avem nevoie de procese demonstrative, dure care să arate clar celor fără limite morale că furtul în Moldova se pedepsește, a punctat Igor Grosu.

Ulterior, candidata PAS la funcția de deputată, vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, a vorbit despre cele mai răsunătoare cazuri de corupție și infracțiuni grave, din ultimii ani, în care făptașii au rămas nepedepsiți, iar statul a fost prejudiciat cu sume enorme de bani.

De exemplu, în dosarul “Laundromat” în care zeci de miliarde de dolari au fost spălați prin țara noastră, 15 judecători au fost învinuiți iar 13 au fost ulterior scoși de sub urmărire penală.

În anul 2017 Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Nici până în prezent Curtea de Apel Cahul nu a pronunțat o sentință pe cazul dat, având peste 60 de ședințe amânate, între timp fiind schimbat și judecătorul raportor din complet, în baza cererii de demisie.

La 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost recunoscut vinovat de expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, și pedepsit cu o amendă de 88 de mii de lei, sentința nefiind atacată de procurori în instanța superioară. În contrast o mama cu 5 copii, care nu a putut achita un credit (fie vorba și de escrocherie) a fost condamnată la 6 ani de pușcărie, a conchis Olesea Stamate.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a enumerat beneficiile votării celor trei legi în viitorul Parlament.

 1. Reformarea Procuraturii Anticorupție după modelul DNA din România, care se va ocupa exclusiv de marea corupție. PA va dispune de tot instrumentarul, dar și de independența necesară pentru a investiga dosare de mare corupție. După ce vom realiza reforma Procuraturii Anticorupție, vom constitui Tribunalul și a Curții de Apel Anticorupție.
 2. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica. Este vorba de art. 46 din Constituție care ar trebui să permită inversarea sarcinii probei – demnitarii și funcționarii vor trebui să justifice că proveniența bunurilor lor este legală și nu invers. De asemenea, și legislația va trebui modificată pentru ca să se poată efectiv confiscarea averii celor care au furat.
 3. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției în vederea excluderii imunității deputaților pentru acte de corupție. Toți cei care fură trebuie să fie egali în fața legii și să fie pedepsiți la fel indiferent că sunt deputați sau simpli cetățeni.

11 iulie este o zi de cotitură în istoria Republicii Moldova. Nu sunt vorbe goale. După această data, avem într-adevăr șansa să pornim o luptă adevărată împotriva marii corupții și o veritabilă reformă a justiției, a precizat deputatul la final.

7 iun

Protest PAS față de decizia ilegală a CEC

Protest PAS față de decizia ilegală a CEC

Zeci de cetățeni, susținători PAS, alături de membri și deputați ai partidului, au protestat astăzi, 7 iunie, în fața Comisiei Electorale Centrale, pentru a cere revizuirea deciziei privind numărul de secții de vot de peste hotarele țării. Asta după ce, la ultima ședință, membrii CEC au votat deschiderea a doar 139 de secții față de 198 cât a recomandat Ministerul de externe, dar și cât a cerut PAS. Tot astăzi, PAS a contestat decizia CEC la Curtea de Apel, prin care cere deschiderea a 198 de secții, pentru a asigura dreptul la vot tuturor moldovenilor aflați din diasporă și a evita rândurile enorme de la scrutinele anterioare.

Președintele PAS Igor Grosu:

Bandiții nu se liniștesc. Au încercat să închidă gura Curții Constituționale, au încercat să facă în așa fel, încât să nu fie stabilită data alegerilor anticipate. Au încercat să spună că nu sunt bani. Acum au venit cu această decizie – 139 de secții de vot. Este o batjocură față de diaspora noastră.

100 de mii de oameni din diasporă s-au înregistrat prealabil. 250 de mii au votat la prezidențiale. Trebuie să insistăm să fie deschise mai multe secții de vot. Diaspora-i cu noi.

Vicepreședintele PAS Sergiu Litvinenco a evidențiat că prin această hotărâre a CEC se încearcă de fapt fraudarea alegerilor.

Suntem unica țară din lume, când organul care trebuie să asigure alegeri libere și corecte, încearcă să împiedice acest lucru. Acest fapt este determinat de influența lui Dodon asupra lui Lebedinschi, care a convins ceilalți patru membri CEC să-l susțină.

Deputata PAS Galina Sajin:

CEC a călcat pe o bombă, cu un potențial enorm, acest potențial este indignarea noastră, după rândurile din 2016, 2019, 2020, rânduri enorme, în care oamenii au dorit să-și exprime votul, un drept constituțional. Cei din Londra, Parma, Paris, Frankfurt, Berlin, să-i dăm o lecție CEC-ului să citească Articolul 31 din Codul electoral, unde sunt clar stipulate criteriile în baza cărora se deschid secțiile de vot de peste hotare. Cerem să fie revizuită decizia. CEC, nu călca pe bec!

Maria Efros-Moraru, reprezentantă a diasporei din Italia:

Sunt o parte a marei diasporei și anume a diasporei din Italia. Mă aflu de 20 de ani în această țară, cu gândul și cu inima la țara mea.

Am venit special pentru aceste alegeri să reprezint diaspora noastră și anume nordul Italiei, unde sunt cei mai mulți concetățeni de-ai noștri. În orașul Mestre suntem peste 15 mii de cetățeni cu dreptul de vot. Avem o singură secție de vot. Cerem să fie deschise secții de vot suplimentare. Cerem să fie revizuită decizia CEC. Votul decisiv vine din diasporă. Jos decizia CEC-ului!

Diana Casian, reprezentantă a diasporei din Suedia:

În Suedia am creat un grup de inițiativă, pentru că avem o singură secție de vot, care se află la 700 de km de zona de sud, unde locuiesc cei mai mulți moldoveni. Anul trecut am mers la Stockholm pentru a vota. Anul acesta nu știu dacă vom avea această posibilitate, pentru că este costisitor și obositor. Din această cauză am cerut CEC să deschidă încă o secție de vot în sudul Suediei.

Mai mult, Codul electoral prevede că, atunci când țara dispune de date statistice privind numărul de moldoveni aflați în acea țară, acesta este un argument pentru a deschide o secție de vot. Am găsit la Biroul de Statistică al Suediei că există mii de moldoveni stabiliți în Suedia. Am trimis un demers către CEC, însă CEC nu a deschis nici o secție nouă de vot. Jos decizia CEC.

Mihail Druță, candidat PAS pentru funcția de deputat, reprezentant al diasporei din Italia:

Votul de peste hotare este cu adevărat liber și conștient. Iată de ce, cei de la guvernare, care vor să-și înveșnicească dictatura, vor să lipsească de dreptul la vot anume partea poporului care se află peste hotare.

În Italia sunt 108 provincii. Ce facem noi acolo cu 30 de secții de vot? Cred că cei patru care au votat, în afară de Lebedinschi, nu au conștientizat ce fac. Nu au văzut zecile de femei cu prunci în brațe care au așteptat să voteze în Parma. Nu știu că în toamna anului trecut la Londra, la Paris, la Bologna, Verona, lumea a rămas fără buletine de vot. Diaspora votează!

Vicepreședinta PAS Natalia Gavrilița:

Prima dată când am votat în diasporă, am fost nevoită să-mi cumpăr bilet de la Boston la Washington. Apoi am votat la Londra și am fost nevoită să stau în rând ore întregi. Am votat pentru că noi vrem să vedem o țară în care părinții noștri trăiesc bine, o țară de care copiii noștri se mândresc.

Cetățenii germani nu au rămas indiferenți de patriotismul cetățenilor noștri de la Frankfurt, când aceștia intonau imnul Moldovei, iar o mână de membri CEC au rămas indiferenți. Decizia este ilegală, cei care au votat-o sunt trădători. Jos decizia CEC.

La final, deputații PAS, printre care Sergiu Litvinenco, Igor Grosu și Mihai Popșoi, au intrat în sediu pentru a discuta cu membrii CEC.

5 iun

Partidul Acțiune și Solidaritate s-a lansat în campanie electorală: Pornim vremurile bune!

Partidul Acțiune și Solidaritate s-a lansat în campanie electorală

Circa două mii de membri, simpatizanți PAS, au participat astăzi, 5 iunie, la evenimentul de lansare a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Oamenii au scandat “Pornim vremurile bune” de la Nord la Sud, de la Est la Vest. Moldova are nevoie de un Parlament responsabil și de un Guvern stabil care vor asigura dreptatea și echitatea socială. Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție.

Președintele PAS Igor Grosu:

Astăzi dăm startul unei lupte pentru care am muncit. Nimeni nu credea că o mână de oameni, 15 colegi din Parlament va obține și vom realiza ceea ce a promis președinta Maia Sandu.

Noi nu avem timp de pierdut pentru a-i ține pe hoți la putere. Un milion de oameni, inima țării a votat președintele țării Maia Sandu. Pentru prima dată în 30 de ani am avut mândria de a fi reprezentați de un președinte demn și să fim plini de bucurie și patriotism atunci când se arborează drapelul. Oameni buni, mai avem de dat o luptă. Trebuie să ne mobilizăm și după această lansare ne vom bate pentru fiecare oraș, pentru fiecare sat, pentru fiecare stradă, gospodărie, să-i convingem pe oamenii buni ai acestei țări să iasă la vot pe 11 iulie. Toți la vot.

Vicepreședinta PAS Natalia Gavrilița:

Mă bucur să vă văd pe toți atât de frumoși și optimiști. Noi într-adevăr avem motive să fim optimiști. După 30 de ani în care sistemul corupt ne-a alungat oamenii de acasă, a sufocat antreprenorii cinstiți, avem șansa de a ne construi un stat normal, care lucrează pentru noi toți. Pe 11 iulie avem o șansă istorică să votăm un Parlament de oameni integri. Pe 11 iulie, după ce am obținut victoria la Președinție, ducem victoria la bun sfârșit și la Parlament. Cu un președinte, Parlament, și Guvern care împărtășesc aceleași valori și lucrează în aceeași direcție, Moldova poate intra într-o perioadă de stabilitate, creștere economică și bunăstare. În primul rând, trebuie să creăm locuri de muncă și condiții bune ca oamenii să poată trăi și munci aici, acasă. De aceea, PAS a venit cu un program prin care să pornim vremurile bune și pentru antreprenorii noștri! Noi avem antreprenori extraordinari, moldovenii au demonstrat că pot face afaceri în toate țările lumii. Noi echipa PAS pornim vremurile bune pentru antreprenori, ca ei să poată activa și crea locuri de muncă acasă. Vom curăța instituțiile statului, astfel ca antreprenorii să știe că proprietatea lor este protejată împotriva mafioților. Vom debirocratiza afacerile, vom opri amenzile și controalele nerezonabile. Vom aduce credite și finanțare ieftină, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pornim vremurile bune pentru investiții!

Vicepreședintele PAS, candidatul PAS la funcția de deputat, Mihai Popșoi:

Partenerii noștri europeni sunt gata să ne ajute, dar pentru asta, mai întâi, trebuie să oferim un guvern responsabil, integru și profesionist, care să aibă grija oamenilor, nu grija buzunarului lor. Uniunea Europeană este gata să ne sprijine, pentru că Europa e cu noi! Iar cel mai bun și sincer partener al Republicii Moldova pe calea integrării europene este România – partenerul nostru strategic care ne ajută de fiecare dată când avem nevoie. Acest lucru s-a văzut foarte bine și în acest an greu. Integrarea europeană nu trebuie privită ca fiind împotriva cuiva, așa cum încearcă să speculeze unii. Noi suntem adepții unui echilibru în politica externă. Trebuie să avem relații bune și cu vecinii noștri ucraineni, și cu cei din Federația Rusă, iar aceste relații trebuie să fie bazate pe interesul național al Republicii Moldova, pe respect reciproc.

Vicepreședinta PAS, candidata la funcția de deputată, Doina Gherman:

Alături de femeile din PAS și de toate femeile Moldovei, noi vom munci cu determinare pentru a porni vremurile bune în țara noastră – vremuri bune pentru implicarea femeilor în politică, vremuri bune pentru femei în funcții de conducere, vremuri bune pentru familii unite și copii fericiți. Copiii noștri merită un viitor mai bun la ei acasă, iar părinții noștri merită încredere și speranța în ziua de mâine. Pentru ei vom lupta.

Vicepreședintele PAS, candidatul la funcția de deputat, Sergiu Litvinenco:

Trebuie să construim instituții în care să avem procurori curajoși și judecători independenți. Acești procurori și judecători, la rândul lor, trebuie să-i pedepsească cu toată duritatea legii pe toți care au jecmănit acest popor timp de 30 de ani. De-a lungul timpului ne-am convins că nu poate exista bunăstare atâta timp cât țara este furată de cei care o guvernează. Și e foarte simplu de ce. Fiecare din noi plătim taxe și impozite la stat. Dar deoarece banii din taxe și impozite sunt furați, aceștia nu mai sunt suficienți pentru a majora salariile, pentru a ridica pensiile, pentru a construi școli, spitale și drumuri. De aceea, vom avea bunăstare doar atunci când vom face dreptate. Asta va face PAS – dreptate pentru oameni!

Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun:

Oameni buni, este misiunea noastră să construim o țară în care nu pur și simplu se supraviețuiește, dar se trăiește bine. Este de datoria noastră să construim o țară în care bătrânețea nu este o povară, dar o perioadă de bucurie și liniște alături de nepoți. Este de datoria noastră să construim o țară, în care fiecare copil, indiferent de câți bani au părinții lui, are o șansă egală de a obține succes. Să construim o țară în care oamenii cu dizabilități pot să se integrez plenar în societate. O țară în care oamenii care muncesc cinstit pot duce o viață cinstită.

Vicepreședinta PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei:

Dragi eroi din educație din toată țara, mulțumim! Pe 11 iulie avem șansa să aducem mult mai mulți politicieni pasionați de educație în Parlament. Sunt aici, în fața dumneavoastră. Mai mult de 20 dintre colegii candidați sunt profesori. Și dacă îi mai adăugăm pe Igor, pe Virgil, pe Vladimir, pe Lilian, pe domnul Mihail Druță, care sunt istorici, deci vin tot din educație, suntem un sfert de Parlament. Și dacă îi mai adăugăm pe toți colegii candidați care sunt studenți, si dacă îi mai adăugăm pe toți colegii care au copii sau nepoți în școală sau la facultate, avem șansa să alegem un parlament întreg de oameni îndrăgostiți de educație.

Candidata PAS la funcția de deputată Larisa Voloh:

Sunt primar de mai mulți ani. În calitate de ales local, cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o este că, din cauza corupției, localitățile noastre nu au suficienți bani pentru a se dezvolta. Nu avem suficienți bani pentru drumuri de calitate, nu avem bani pentru a crea condiții mai bune pentru copii, pentru a ajuta bătrânii. Oamenii din sate și orașe merită să aibă un trai bun aici, acasă. Oamenii merită drumuri bune, sisteme de apă și canalizare bune, servicii de calitate.

PAS va putea aduce fonduri pentru a susține proiectele de modernizare în localitățile noastre în valoare de 2 miliarde de lei anual. PAS va modifica legislația, încât primăriile să-și poată mări venituri și să nu fie dependente de politicienii de la centru. PAS va respecta primarii și le va oferi putere. PAS înseamnă vremuri bune pentru primari și comunitatea lor.

Candidatul PAS la funcția de deputat, șeful Secției de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi:

Criza COVID a fost una din cele mai grele perioade prin care a trecut Republica Moldova. Am pierdut mii de vieți omenești, ca și mulți dintre voi, am pierdut oameni apropiați și prieteni. Pandemia a pus la grea încercare sistemul medical și a accentuat dezastrul din domeniul sănătății, care s-a acumulat zeci de ani. Cunosc bine problemele sistemului, nevoile oamenilor și al lucrătorilor medicali. Asta, deoarece, timp de 20 de ani de carieră, am fost și asistent medical, medic practician, profesor, administrator, dar și pacient, în propria secție de reanimare.

Mă adresez medicilor, asistentelor medicale, bioinginerilor, managerilor, tuturor lucrătorilor din sfera sănătății. Mă adresez pacienților de azi și de mâine. Mă adresez vouă, tuturor. Știm cum să pornim vremurile bune. Vă cunoaștem nevoile și știm exact ce să facem. Împreună mai avem de făcut un singur pas, un pas spre secțiile de votare. Votăm PAS.

Candidatul PAS la funcția de deputat, Mihail Druță:

Nimeni nu pleacă în străinătate de bunăvoie. Sute de mii de moldoveni au luat calea pribegiei din cauza sărăciei economice și a mizeriei politice de acasă. Ei au plecat în țări străine în căutarea supraviețuirii pentru copiii și părinții lor. Astăzi, un milion de moldoveni se află în străinătate. Însă concetățenii din Diasporă nu au pierdut niciodată legătura cu Patria. Ei au trimis acasă anual circa 2 miliarde de dolari, iar de-a lungul anilor – peste 30 miliarde. Moldovenii din diasporă participă activ la viața politică și socială din Moldova. Victoria de la prezidențiale a fost doar primul pas. Acum urmează a fi eliberate de hoți și alte instituții statale. Moldova are nevoie de un Parlament curățat de corupție. Moldova are nevoie de un Guvern competent și responsabil. Și Diaspora se va putea întoarce acasă. Președinta Maia Sandu și consilierii săi au elaborat deja proiectul de Lege privind repatrierea. PAS a inclus acest proiect în Programul său electoral. După adoptare în Parlament, Legea va stabili dreptul moldovenilor din Diasporă să-și poată repatria averea, inclusiv mașina și bunurile personale, fără plata taxelor vamale. De aceea, pe 11 iulie, Diaspora va vota pentru PAS. Diaspora va vota pentru vremuri bune! Diaspora se va întoarce acasă.

Președintele PAS Youth, Eugeniu Sinchevici:

Меня зовут Евгений и я председатель молодежной организации PAS. Я хочу вам признаться. Я люблю Молдову, я здесь вырос, здесь впервые влюбился, здесь мой дом и здесь мои друзья, я решил для себя остаться в Молдове и построить здесь свое будущее. Я и все молодые люди которые решают оставаться в Молдове, делают это вопреки устаревшей системе образования, вопреки низким зарплатам и вопреки коррупции. Мы делаем это потому, что верим – однажды будет лучше, однажды страна станет на верный путь. Мы ждем перемен.

1 iun

Flashmob “Venim acasă. Pornim vremurile bune!”

Flashmob “Venim acasă. Pornim vremurile bune!”

În fiecare an, tinerii de la Partidul Acțiune și Solidaritate, pe 1 iunie, de ziua copiilor, organizează un marș. În acest an, înarmați cu valize și pancarte cu slogane “Electoratul paralel se întoarce acasă”; “Îmi duc Dorul” și-au dat întâlnire la Centrul Comercial Unic și au mers în marș până în Piața Marii Adunări Naționale, unde erau așteptați de deputați, membri și susținători PAS.

Președintele PAS Youth, Eugeniu Sinchevici, a precizat că în acest an tema abordată în cadrul flashmob-ului este emigrarea tinerilor:

Și totuși de ce tinerii pleacă? Motive sunt diferite, dar cel mai des ei pleacă din cauza condițiilor proaste de viață din Moldova, și mai mult ca atât, din cauza lipsei oportunităților de a trăi bine acasă. Tinerii din ziua de azi vor schimbări, vor o educație de calitate, vor universități moderne, vor ca după absolvire să aibă locuri de muncă bine plătite. Eu, de exemplu, după liceu am plecat la studii în Franța. Am plecat pentru că am vrut să învăț după un sistem modern de predare. Dar am revenit deoarece îmi place țara mea, îmi place să-mi petrec timpul cu prietenii mei.

Alegerile de pe 11 iulie pentru mulți tineri este momentul decisiv, în care ei vor ști dacă țara merge în direcția corectă sau greșită. Să facem din Moldova o țară din care nu vrei să pleci.

Candidata PAS la funcția de deputată, Maria Pancu:

Generația mea a muncit cu sudoarea frunții construind acest stat, am muncit pentru generațiile viitoare, dar din păcate, generațiile care au urmat, au fost nevoite să plece peste hotare să-și caute un trai mai bun. Noi nu vom vota hoții, noi nu vom pune în pericol viitorul tinerilor noștri. Noi vom vota oameni integri acum ca să pornim vremurile bune și o vom face pentru tinerii din ziua de azi.

Candidatul PAS la funcția de deputat, Adrian Băluțel:

Tinerii nu au plecat în toți acești ani, dar tinerii au fost dați afară de corupția din Republica Moldova. Astăzi, noi ne-am adunat aici, de ziua copiilor, să le spunem că noi pornim ideea că acasă putem reuși și că în Moldova se va trăi mai bine.

Candidata PAS la funcția de deputată PAS, Marcela Adam:

Azi, de ziua internațională a copiilor suntem aici pentru a ne declara solidaritatea și susținerea pentru tinerii care vor să revină acasă, tinerii care nu vor să fie alungați din țară de sărăcie, minciună, hoție și corupție.

Azi, aici, reafirmăm angajamentul nostru, al femeilor PAS, în calitate de mame și cetățeni, de a lupta pentru dreptul copiilor noștri de a trăi în bunăstare și siguranță acasă, alături de părinți și bunici, alături de frați și surori, de rude și prieteni.

Ieri am trăit emoția ultimului sunet de liceu alături de băiatul meu și alți zeci de mii ce copii din țară. Și feciorul meu, ca și mulți alți tineri ca el, este gata să plece din țară, acolo unde orizontul de oportunități e larg deschis și visurile lor pot deveni realitate.

Azi, nu am curajul să-l opresc, pentru că nu am răspuns la întrebarea de ce de 30 de ani în această țară tinerii sunt condamnați să plece pentru a-și atinge visurile și aspirațiile. De ce de 30 de ani în țara lor se votează hoții și corupții, de 30 de ani ne bălăcim în sărăcie. Azi vremurile bune sunt la distanță de un singur vot, votul nostru al părinților și bunicilor care vor să-și vadă copii și nepoții aici acasă. Pe 11 iulie întoarcem țara copiilor și le oferim un viitor prosper acasă.

Consilier municipal PAS, Dumitru Ivanov:

Ne-am săturat de politicieni care tot promit și nu fac nimic între timp. Ne-am săturat de politicieni care își amintesc de tineri doar în ziua alegerilor. Sunt cel mai tânăr consilier municipal. Aș vrea ca, în premieră, la Primăria Chișinău să fie aprobată strategia municipală pentru tineret. Vom monitoriza ca această strategie să fie una reprezentativă și într-adevăr să răspundă necesităților tinerilor. Tinerii trebuie să rămână acasă.

Deputatul PAS, Radu Marian:

În perioada cât am fost deputat și înainte de aceasta, când am fondat un proiect de educație, am avut ocazia să vorbesc cu zeci și sute de tineri. Vreau să vă spun că avem niște copii extraordinari, la fel de buni, inteligenți, creativi, ca toți ceilalți copii din lume. Problema e că ei vor să plece din țară. La fiecare întâlnire pe care am avut-o, la întrebarea dacă vor să plece din țară după 18 ani, majoritatea ridicau mâna. Aceasta este marea dramă a Republicii Moldova. În 20 de ani am pierdut jumătate de elevii din țară.

Vreau să vă spun că lucrurile se pot schimba. Dacă vom reuși să ținem copii în țară, țara aceasta are viitor. Iar ca să-i ținem în țară, trebuie să le oferim o școală mai bună, să le oferim universități mai bune, condiții mai bune în școli.

Diana Roșca:

Eu tot am fost un copil care am ales să plec. Să plec din cauza corupției din educație. Când am venit acasă, am venit cu speranța de a schimba acest proces. De aceea m-am alăturat acestei echipe fenomenale și fac un apel să vă alăturați și voi acestei echipe, care vrea să facă o schimbare pe plan social, economic, în educație. Pe data de 11 iulie vă rog să fiți activi, dragi prieteni de peste hotare, căci vă simțiți străini și acolo și aici. Să vină vremurile bune.

mai 2021


27 mai

PAS solicită CEC deschiderea a 198 de secții de vot peste hotare

PAS solicită CEC deschiderea a 198 de secții de vot peste hotare

Partidul Acțiune și Solidaritate a expediat astăzi în adresa Comisiei Electorale Centrale propunerile privind numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotarele țării, precum și condițiile de votare care ar urma să fie asigurate. Astfel, suplimentar celor 139 secții de la alegerile prezidențiale din 2020, PAS propune CEC deschiderea, în total, a 198 de secții de votare pentru aceste alegeri, adică cu 59 de secții de votare mai mult decât în alegerile prezidențiale. Despre aceasta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS: Igor Grosu, Sergiu Litvinenco și Galina Sajin.

În context, președintele PAS Igor Grosu, a menționat că ieri, 26 mai, am avut plăcuta surpriză să vedem cum peste 100 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil ca alegători.

Și de data aceasta cetățenii din diasporă au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un mesaj foarte clar, odată pentru autoritățile noastre, responsabile de organizare și doi, pentru noi, cei de acasă, despre cum trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm la alegerile parlamentare anticipate. În 2020 la alegerile prezidențiale peste 250 000 de cetățeni din afara țării și-au exprimat votul. Datorită dumneavoastră am reușit să eliberăm instituția prezidențială de hoți. Pe 11 iulie aveam următoarea șansă, să eliberăm Parlamentul de hoți, iar fără diasporă lucrul acesta va fi greu de făcut, a adăugat președintele PAS.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a expediat astăzi în adresa Comisiei Electorale Centrale propunerile PAS privind suplinirea numărului secțiilor de votare:

La alegerile prezidențiale din 2020, precum se știe, am avut o prezență impresionantă la secțiile de votare. Din păcate, pentru mulți cetățeni nu au ajuns buletine de vot la unele secții, iar pentru alții experiența de la alegeri a însemnat ore în șir așteptând să voteze sau distanțe enorme parcurse până la secția de votare.

Suplimentarea secțiilor de votare vizează:

 • 9 secții suplimentare în Germania, este vorba de +1 secție la Berlin, +2 la Frankfurt și deschiderea unor secții noi la Potsdam, Leipzig, Nurnberg, Dusseldorf, Hannover, Bremen.
 • În Irlanda – deschiderea încă a unei secții la Dublin și câte una în orașul Cork și Drogheda.
 • Pentru Marea Britanie propunem deschiderea încă a 3 secții în Londra, dar și a unor secții suplimentare în Northampton, Leicester, Liverpool, Cambridge.
 • În Franța, unde la fel am avut cozi imense la secțiile de votare și buletine de vot insuficiente, propunem deschiderea a 3 secții suplimentare la Paris și în regiunea Parisului, dar și a unei secții în Toulouse, la sudul Franței.
 • În Italia este necesară deschiderea unor noi secții în următoarele orașe: Terni, Bologna, Parma, Cesena, Padova, Verona, Venezia-Mestre, Milano, Piacenza, Grosseto, Reggio-Calabria.
 • Pentru Israel propunem deschiderea suplimentar secției din Tel Aviv a unei secții în orașul Beer Sheva, Haifa și Ierusalim. Duminica e zi de lucru în Israel, cetățenii nu-și pot permite deplasarea către orașe îndepărtate, iar cele propuse de noi sunt orașe cu concentrație mare de moldoveni, care vor să participe la alegeri.
 • Pentru SUA propunem deschiderea a noi secții la Pensacola, Portland, Miami, Philadelphia, Las Vegas. În Statele Unite cetățenii noștri se confruntă cu problema distanțelor foarte mari până la secțiile de votare, am primit în mai multe rânduri solicitări din partea diasporei cu privire la deschiderea secțiilor anume în aceste orașe.
 • Propunem deschiderea a noi secții și în România, Belgia, Luxemburg, Islanda, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, Canada, Elveția, Olanda, Finlanda, Norvegia, regiunea Irlandei de Nord – Belfast.

Deputata PAS, Galina Sajin a amintit că la alegerile parlamentare anticipate cetățenii pot vota chiar dacă nu s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC. Înregistrarea este un exercițiu opțional, cu rol de informare a autorităților despre localitățile în care se află cetățenii noștri.

De asemenea, actele în baza cărora veți putea vota sunt:

 1. buletinul de identitate valabil cu fișa de însoțire,
 2. pașaportul valabil sau expirat,
 3. livretul de marinar.

Deputata PAS a solicitat și o organizare mai bună în secții prin implementarea următoarelor măsuri:

 1. Dotarea secțiilor de votare cu cât mai multe scanere, mai multe calculatoare și cabine de vot. Insuficiența acestora a fost unul dintre principalele motive de creare a cozilor la secții în 2020.
 2. Asigurarea birourilor electorale ale secțiilor de votare cu numărul maxim de membri prevăzut de lege.
 3. Măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor înainte de a intra în secție, pentru a economisi timpul de votare și a fluidiza alegătorii.
 4. Cooptarea voluntarilor pentru a organiza alegătorii și a asigura ordinea la secțiile unde există potențial mare de participare, având în vedere datele de la scrutinul prezidențial.
 5. Deschiderea secțiilor de votare în încăperi cât mai spațioase, în special în localitățile unde a fost o prezență ridicată la scrutinul prezidențial din 2020.

19 mai

PAS pornește o campanie curată, fără atacuri și cere instituțiilor să asigure alegeri libere și corecte

PAS pornește o campanie curată, fără atacuri și cere instituțiilor să asigure alegeri libere și corecte

Alegerile din 11 iulie trebuie să fie corecte și libere. Este esențial ca vocea fiecărui cetățean să fie liber exprimată și Parlamentul să fie reprezentativ și legitim. Despre acest lucru au vorbit în cadrul unei conferințe de presă președintele PAS, Igor Grosu, vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, și candidatul PAS la funcția de deputat, Mihail Druță.

Președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că PAS pornește o campanie curată și corectă:

Inamicii noștri sunt hoții și grupările care susțin personajele corupte, inclusiv din partide. Lupta noastră este cu ei. Lupta noastră este cu sărăcia, hoția și cu cei care sărăcesc această țara intenționat de zeci de ani. PAS nu va ataca partidele care au aceeași viziune. Oamenii s-au săturat de sfadă și gâlceavă. Oamenii vor să construim, să muncim împreună pentru o țară în care toți să trăiască mai bine.

În acest sens, Igor Grosu a prezentat 4 elemente de bază pentru a asigura alegeri libere și corecte:

 1. Să desfășurăm o campanie corectă, fără atacuri, fără falsuri, fără denigrare, fără acțiuni de corupere.
 2. Solicităm CEC să își îndeplinească atribuțiile fără presiune din partea hoților și a partidelor care îi protejează.
 3. Să asigurăm posibilitatea pentru cetățeni să voteze, dreptul la vot este consfințit în Constituție.
 4. Funcționarii din instituții să respecte legea și cetățeanul și să nu se lase trași în capcana unor ordine ilegale.

PAS se angajează să lupte corect și onest într-o luptă dreaptă. Condamnăm atacurile murdare, denigrările, promovarea de știri false, practicile murdare de corupere a alegătorilor, deteriorarea materialelor informative ale altor concurenți. Aceste practici le folosesc cei slabi ți fricoși. Cei care se tem de judecata dreapta a oamenilor. Totodată, venim cu un îndemn către membrii și susținătorii noștri să dea dovadă de înțelepciunea și calmul de care au dat dovadă și în prezidențiale, a punctat președintele PAS.

În context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, s-a referit la faptul că pentru a avea alegeri libere și corecte, este necesară o finanțare legală a tuturor concurenților electorali.

Nu știu dacă are sens să mă adresez cu apeluri către partidele care tradițional și istoric s-au finanțat din miliardul furat, din kulioace sau Bahamas, să fie în această campanie corecți. Aceste partide nu pot altfel face campanii decât din bani furați.

 1. Solicitarea noastră este către instituțiile statului – legislația care se referă la finanțarea partidelor trebuie să fie respectată. Vin cu un apel și către cetățeni ca să fie vigilenți: Cunoaștem bine că exponenți ai unor partide – nu le voi menționa numele, că toată lumea le știe – împart kulioace cu tușoncă, orez, macaroane și altele.
 2. Transportarea organizată cu autobuze și microbuze a alegătorilor este ilegală. Este normal când un vecin își duce vecinul către secția de votare. Este normal când într-o mașină merg la secția de votare membrii familiei, dar nu poate fi calificată o situație de normalitate atunci când cineva vine cu mașina de 5 sau 10 ori.
 3. Solicităm exponenților grupării DodonPlahotniucȘor să înceteze presiunile asupra membrilor CEC.
 4. Utilizarea resurselor administrative. Mă adresez funcționarilor din administrația publică centrală, din instituțiile de stat, ministerului afacerilor interne. Știu că mulți dintre voi munciți cinstit să vă câștigați existența, că se poate întâmpla să fiți presați de conducere să întreprindeți acțiuni care depășesc cadrul legal, în contextul campaniei electorale și a alegerilor anticipate din 11 iulie. Dar nu uitați – noi lucrăm în beneficiul cetățenilor, nu pentru grupări criminale.

La final, candidatul PAS la funcția de deputat, Mihail Druță, s-a adresat cetățenilor noștri din diasporă, pentru a folosi aceste 7 zile rămase până la 28 mai pentru a se înregistra masiv.

Am făcut progrese mari, de la 2–3 mii de înregistrări prealabile la alegerile din 2010–2014 am ajuns la peste 80 de mii de înregistrări. Este mult, dar e totuși puțin față de numărul de cetățeni aflați în diaspora. Trebuie să ne înregistrăm cât mai mulți, pentru a economisi banii, să nu-i cheltuim pentru a ne deplasa la zeci și sute de km spre secțiile de votare.

Trebuie să ne înregistrăm ca Comisia Electorală Centrală să aibă posibilitatea de a stabili unde sunt concentrați cetățenii moldoveni cu dorința de a vota și a deschide secții de votare aproape de locul de trai. Astfel, nu se vor cheltui sute de euro pentru a zbura către secțiile de votare, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite, în Italia, Germania, Franța.

14 mai

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate

Mai mulți deputați PAS, dar și actuali candidați la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au susținut o conferință de presă unde au vorbit despre faptul că Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție. Tot astăzi, a fost prezentată și depusă la CEC lista tuturor candidaților PAS.

Președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că schimbarea a început de fapt în noiembrie 2020, atunci când cetățenii, prin votul lor masiv, sincer, au adus victoria Maiei Sandu la prezidențiale:

Pentru a duce toate angajamentele noastre la bun sfârșit, avem nevoie de o guvernare responsabilă. Avem nevoie de un alt Parlament, fără hoți, fără transfugi. Suntem convinși că din 11 iulie vor veni timpuri noi, vremuri mai bune, în care noi toți, cei din țară, cei din diaspora, vom putea trăi acasă, alături de ei dragi.

Vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița:

Dragi cetățeni, astăzi venim în fața D-stră cu o echipă de oameni integri și buni profesioniști, capabilă să implementeze viziunea de țară propusă de Maia Sandu la alegerile prezidențiale și susținută de un număr record de cetățeni din țară și din diasporă.

Această echipă include oameni care au demonstrat integritate și capacitate de a munci pentru oameni, dar și alți oameni buni, profesioniști în domeniile lor de activitate. Astăzi venim în fața D-stră cu încrederea că pe 11 iulie putem face schimbarea atât de așteptată de oameni. Astăzi, împreună pornim vremurile bune!

Ce înseamnă vremuri bune? Vremuri bune înseamnă o guvernare stabilă care să creeze condiții ca antreprenorii să-și poată crea și dezvolta afaceri, investitorii să nu se teamă că proprietatea lor va fi expropriată prin decizii judecătorești plătite de oameni corupți. Vremuri bune înseamnă salarii și pensii demne, prețuri rezonabile pentru bunuri și servicii de calitate. Vremuri bune înseamnă un buget plin, care nu este furat de contrabandiști și corupți. Vremuri bune înseamnă o țară deschisă pentru vecini și parteneri externi, care să deschidă piețe de desfacere pentru exportatorii noștri și să creeze condiții de finanțare pentru proiecte investiționale mari, care să ajungă la fiecare cetățean. Vremuri bune înseamnă o guvernare care aduce rezultate concrete pentru fiecare om, pentru fiecare localitate.

Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi:

De generații întregi, așteptăm să vină vremurile bune. În ultimul timp, societatea este pregătită pentru schimbare, care s-a manifestat prin votul oferit președintelui Maia Sandu. Statul Republica Moldova poate deveni un stat funcțional, lipsit de corupție, cu instituții puternice, care oferă speranța zilei de mâine. Vin din sistemul medical, mă adresez în special cadrelor medicale. În perioada aceasta am văzut cu toții necesitatea unui sistem medical eficient, modern. Împreună, cu o echipă de profesioniști, vrem să construim o țară în care să trăim bine.

Vicepreședinta PAS, Doina Gherman:

Oameni buni, Moldova a făcut istorie alegând o femeie în funcția de președinte. Iar noi, în această echipă, vom continua cu determinare și neclintire, cursul schimbările început de Maia Sandu. Va fi un mandat al schimbărilor radicale în clasa politică. Un mandat al reformelor și guvernării responsabile. Un mandat în care, în sfârșit, vor începe vremurile bune.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi:

Dragi cetățeni, frumoasa noastră țară, Republica Moldova este un stat multinațional, dar din păcate de 30 de ani politicienii necinstiți au divizat oamenii și i-au întors unul împotriva altuia, doar pentru a fura în ape tulburi. În toți acești ani, și cei de etnie rusă, și cei de etnie română, și cei de etnie bulgară, găgăuză, ucraineană sau moldovenească, toți noi mergem pe drumuri stricate, suferim din urma corupției și a gestionării proaste a mediului, indiferent de limba vorbită, de naționalitate sau de credință. Doamna Maia Sandu a unit toți cetățenii și a câștigat cu un sprijin extraordinar alegerile în noiembrie. Acum, această victorie trebuie să o punem în practică.

Deputatul în Primul Parlament, Mihail Druță:

Stimați compatrioți din țară și de peste hotare. Suntem în ajunul campaniei electorale, dar deja se aud glasuri care ar dori să dezbine poporul nostru. Se aud glasuri precum că cetățenii plecați peste hotare au uitat de țara lor. În calitate de reprezentant al diasporei, care a muncit 11 ani în Italia, vreau să vă asigur că nu este adevărat. Compatrioții noștri nu au uitat de Moldova.

Nimeni niciodată nu va reuși să smulgă Moldova din inimile lor. Timp de 20 de ani circa 30 de miliarde de dolari au fost trimiși de concetățenii de peste hotare pentru a ajuta țara și pe cei de acasă.

Devotamentul, fidelitatea diasporei față de țară s-a manifestat din plin în timpul campaniilor electorale, în special la alegerile prezidențiale din anul trecut, când pentru prima dată în ultimii 30 de ani poporul nostru a fost însuflețit de un licăr de speranță. În 2019 am făcut primul pas, când am eliberat Curtea Constituțională de sub tirania oligarhică. În 2020, am făcut al doilea pas, când în fruntea țării a fost ales un președinte incoruptibil, cărturar, care se bucură de respect în țară, dar și peste hotare.

În acest an, avem datoria să facem al treilea pas, pentru a apropia Moldova de vremurile bune. Sunt convins că Moldova va fi liberă.

Депутат ПАС, Владимир Боля:

Дорогие граждане Молдовы! В этом году, 11 июля, вы имеете возможность вернуть себе страну, отправить в небытие политиков, которые последние 30 лет неоднократно меняли свои партии, названия, расходились и объединялись, и все это ради возможности остаться у власти и продолжать грабить народное имущество.

Граждане! Наша Родина в опасности! Имя врага бедность, спровоцированная политиками – ворами, которые натягивают на себя маску больших защитников моральных, семейных и религиозных ценностей нашего народа. Сложившаяся ситуация требует срочных и радикальных изменений.

От нас с вами зависит достижение этой цели. Для того, чтобы люди в стране смогли задышать полной грудью, могли радоваться каждому дню, прожитому в семьях, рядом с родными, мы должны 11 июля выйти на выборы и проголосовать за людей, похожие на вас, многоуважаемые граждане. 11 июля все на выборы!

Președintele PAS Youth, Eugeniu Sinchevici:

În cadrul alegerilor prezidențiale, tinerii s-au mobilizat într-un număr record. Atunci noi am demonstrat că dacă ne mobilizăm, putem învinge pe oricine. Acum țara este la prăpastia unei crize democratice catastrofale. Tinerii pleacă din țară, bunicii rămân singuri, iar țara rămâne pustiită.

Tinerii nu pleacă de bunăvoie, ci din cauză că politicienii corupți au tot furat și sărăcit Moldova ultimii 30 ani. Acum avem șansa istorică să-i alungăm și să-i înlocuim cu o nouă clasă politică. Un Parlament care discută despre posibile soluții pentru problemele tinerilor. Un Guvern care va munci pentru a implementa aceste soluții. Tinerii nu vor reveni pentru cuvinte dulci, cuvintele dulci nu plătesc facturile.

Noi, echipa PAS, vrem ca tinerii să își construiască viitorul acasă. Noi vom munci pentru a aduce o schimbare pentru tinerii din Moldova. Vom munci ca sistemul educațional să pregătească profesioniști cu capacități actualizate pentru lumea curentă. Vrem ca salariile pentru tineri să fie comparate cu cele europene, iar oamenii care vor să deschidă afaceri acasă să nu fie hărțuiți, ci susținuți. Noi pornim vremurile bune.

Președinta OT PAS Florești, Larisa Novac:

Oameni buni, mesajul meu este al oamenilor din raionul Florești, care zi de zi ne spun că au obosit de minciuni, au obosit să fie umiliți de această guvernare. Cetățenii acestei țări au cerut alegeri parlamentare anticipate, au cerut să fie implementată agenda prezidențială, pentru a avea un Parlament și Guvern responsabile. În anul 2021, învingătorii vor fi oamenii și toți, într-un pas, scriem istorie, facem schimbarea până la capăt. Pornim vremuri bune.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat în cadrul conferinței de presă lista candidaților PAS la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 11 iulie:

Stimați cetățeni, cu puțin timp în urmă, înainte de alegerile prezidențiale, spuneam atunci ferm că mergem în alegeri nu pentru a face figurație, dar pentru a învinge și am învins, țara a învins. Și de data aceasta venim să obținem victorie. Să aduce vremuri bune în Republica Moldova, pentru că cetățenii merită o viață mai bună. Voi face publică lista candidaților PAS. După înregistrarea candidaților vom merge la oameni, ca acești să aibă toată informația pentru a putea alege oameni corecți, integri, în scrutinul din 11 iulie.

Manifest PAS

Victoria covârșitoare a Maiei Sandu a arătat că majoritatea cetățenilor vor o schimbare spre bine. Moldova, lovită de criză, migrație, secetă, pandemie, dar mai ales lovită de hoți fără limite, de hoți de miliarde, are nevoie de o gură de aer. Moldova are nevoie de un Parlament responsabil și de un Guvern stabil care vor asigura dreptatea și echitatea socială. Perioada de furt, fărădelege, dezbinare și sărăcire intenționată a celor mulți poate să se încheie în 2021. Oamenii vor să trăiască bine la ei acasă, alături de cei dragi. Să se simtă liberi, să se bucure de prosperitate, să-și vadă munca apreciată, să știe că ceea ce e a lor nu va fi furat.

Oamenii vor să vadă cum dreptatea taie poftele celor care îi fură. Oamenii vor un stat care îi protejează și care pune hoții la închisoare, nu la șefie. Vor să îi vadă înstăriți pe cei care muncesc, promovați pe cei care merită, aleși pe cei care își țin promisiunile.

Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție. Cetățenii simt acest moment, iar așteptarea unei victorii decisive e în ochii și inimile tuturor. Oamenii au cerut alegeri anticipate și oamenii au ieșit învingători.

Vin vremuri bune pentru țara noastră. Vin vremuri în care vom trăi mai bine, mai liber, mai liniștiți, în bună înțelegere. Pornim pe un nou drum, unul al muncii prețuite, avuției acumulate cinstit, al respectului față de cetățean și al încrederii în viitor.

Pornim vremurile bune.

13 mai

PAS – 5 ani de acțiune și mulți înainte!

PAS – 5 ani de acțiune și mulți înainte

Acum 5 ani, pe 15 mai 2016, porneam pe o nouă cale – a politicii oneste, transparente, în interesul cetățenilor. Cu sprijinul a mii de oameni buni, am reușit să înregistrăm Partidul Acțiune și Solidaritate. Am trecut împreună prin timpuri grele, prin regimuri opresive, am luptat în lupte inegale, însă, prin acțiune și solidaritate, am învins, am crescut, am devenit mai puternici. Am câștigat încrederea oamenilor, am apărat democrația, ne-am ținut de promisiuni.

În acești 5 ani, am construit o echipă mare și puternică, cu oameni buni, cumsecade, curajoși. Cu voluntari care au mers de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Vulcănești la Criva pentru a vorbi cu cetățenii, pentru ca mesajele noastre să ajungă la fiecare poartă. Cu profesioniști care s-au implicat activ pentru dezvoltarea și construcția țării. Cu deputați care au apărat interesul cetățenilor și au muncit pentru oameni.

Împreună am câștigat în 2020 alegerile prezidențiale. În 2021 Moldova are șansa de porni pe o nouă cale – a dezvoltării și prosperității. Pe 11 iulie vom câștiga împreună alegerile și vom construi o țară în care să trăim cu toții mai bine.

aprilie 2021


29 apr

Trei zile de proteste în apărarea Constituției: Cetățenii și-au revendicat dreptul la alegeri anticipate

Trei zile de proteste în apărarea Constituției

Timp de trei zile, deputații PAS, membrii și simpatizanții PAS, dar și zeci de cetățeni au protestat pașnic în fața Curții Constituționale (CC), pentru a apăra Constituția și statul de drept. Cetățenii și-au arătat indignarea față de încălcarea flagrantă a jurisdicției constituționale de către majoritatea PSRMȘor, care la 23 aprilie a votat mai multe hotărâri ilegale, menite să submineze independența Curții Constituționale.

Începând cu data de 26 aprilie, oamenii au venit în fața Curții Constituționale pentru a apăra democrația și Constituția. A doua zi, la data de 27 aprilie, zeci de oameni au ascultat pe ploaie în fața Curții Constituționale ședința la care au fost analizate sesizările depuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, prin care au cerut să fie declarate neconstituționale hotărârile privind retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și cea de numire a lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.

Suntem aici pentru a apăra Curtea Constituțională, pentru că ceea ce s-a întâmplat vineri este un atac frontal la adresa Constituției, lucru care nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova niciodată de la independență încoace, a declarat Sergiu Litvinenco în fața cetățenilor adunați la CC.

Protestul a continuat și ieri, 28 aprilie. Oamenii s-au adunat din toate raioanele țării și au așteptat decizia CC, la care s-a admis parțial sesizările depuse de deputații PAS Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco și a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență nr. 49 din 31 martie 2021.

Președintele PAS, Igor Grosu, în fața mulțimii de la Curtea Constituțională: Hoții se tem de voi, de oamenii acestei țări

Suntem aici pentru că acești hoți au introdus situație excepțională în țară pentru două luni de zile, fără măsuri suplimentare, fără interdicții. Este clar că este o stare excepțională pentru a nu se ajunge la dizolvarea Parlamentului. Iată de ce au atacat Curtea vineri, pentru ca să nu putem ajunge la ziua de azi. Pentru cei care încă se mai gândesc să se pună împotriva poporului le spunem: noi nu cedăm.

Și deputata PAS Veronica Roșca s-a adresat protestatarilor:

Pentru prima dată în cei 30 de ani de independență, suntem aici pentru apăra o instituție, care a avut curajul să stea ferm pe poziție și să spună nu hoților și criminalilor. Bravo Curții Constituționale! În 2020 a fost resetată instituția prezidențială, în 2021 vom reseta instituția parlamentară. Republica Moldova va fi liberă! Anticipate!.

Decizia de dizolvare a Parlamentului, anunțată ieri de președinta Maia Sandu, este una mult așteptată de un număr mare de cetățeni.

Acum e a doua mare șansă să pornim în Uniunea Europeană, să pornim niște procese de reformă, să ajungă hoții la pușcărie. Șansa aceasta e foarte aproape. Sper că noi toți conștientizăm cât este de important să ne implicăm în următoarea campanie, să vorbim cu rudele, cu prietenii, să alegem în Parlament niște oameni de treabă. Țara aceasta nu mai are timp. Mobilizare!, a declarat și deputatul PAS Dan Perciun.

Cu un mesaj a venit și deputatul PAS Mihai Popșoi, la Curtea Constituțională:

Vreau să vă mulțumesc tuturor care ați venit de la Comrat, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Strășeni, Bălți, de pe toate meleagurile țării noastre, ați venit pentru a vă apăra dreptul de a vă decide soarta. Avem un Parlament plin de grupări criminale care vor să vă lipsească de acest drept. Dar oamenii au decis, alegerile anticipate trebuie să aibă loc. Nu mai putem trăi cu un asemenea Parlament. De doi ani ne chinuim. Cu cât mai repede vom avea anticipate, cu atât mai repede vom intra în albia normalității. Instituțiile vor ști că e ordine în țară.

În context, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că Noi suntem aici pentru a ne apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale, supremația legii și Constituția. Ceea ce au făcut ei vinerea trecută a fost un atac clar la independența Curții Constituționale. Dodon a câta oară ne-a făcut de rușine atât la nivel național, cât și internațional. Noi nu le vom permite, vom rezista, așa cum am rezistat toți acești ani.

28 apr

Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil

Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil

La 28 aprilie, președinta Maia Sandu anunță în cadrul unui briefing de presă că a semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament și că data alegerilor noului Parlament a fost stabilită la 11 iulie 2021.

Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare, a declarat Maia Sandu.

În context, deputații PAS au vorbit oamenilor adunați în fața Curții Constituționale că decizia de azi este un pas important în rezolvarea crizei în care se află țara de mai mult timp, criză creată intenționat și menținută de socialiști și Șor.

PAS a fost consecvent, și-a menținut promisiunea față de cetățeni și am depus toate eforturile pentru a oferi oamenilor alegeri anticipate. Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil, o majoritate de deputați care să lucreze în interesul cetățenilor. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă, un Guvern stabil pentru 4 ani, care să construiască, să dezvolte țara, să restabilească relațiile bune cu partenerii de dezvoltare și să lucreze pentru interesul național, a declarat Igor Grosu, președintele PAS.

23 apr

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului: Va fi o zi a populismului

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului, deoarece potrivit președintelui PAS, Igor Grosu, astăzi va fi o zi a “populismului”.

Președintele PAS, Igor Grosu, a explicat în cadrul unei conferințe de presă de ce fracțiunea PAS a părăsit plenul Parlamentului:

Boicotăm ședința Parlamentului în semn de protest față de încă o inițiativă toxică, populistă a alianței PSRMȘor, care reprezintă un atac la adresa Curții Constituționale, asupra instituțiilor statului. Este o dovadă în plus că PSRM–Șor nu-și doresc alegeri anticipate, doresc conservarea situației dezastruoase și de pe urma căreia au de beneficiat doar aceste două forțe politice. Noi nu participăm la aceste acțiuni care sunt în detrimentul democrației, în detrimentul așteptării cetățenilor. Vom face tot posibilul ca oamenii să aibă posibilitatea de a merge la vot și să scape această țară de un Parlament periculos.

În context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a precizat că această declarație nu are nici un efect juridic: Constituția, legislația prescriu foarte clar cum poate fi demis un judecător al Curții Constituționale. Judecătorii CC sunt inamovibili, este vorba despre acea garanție că judecătorii CC nu pot fi demiși înainte de termen. Această declarație nu produce niciun efect juridic. Este o declarație disperată, ei vor să facă circ.

Reamintim că, în debutul ședinței, Zinaida Greceanîi a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre a socialiștilor prin care vor cere vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale. Propunerea a fost susținută de deputații PSRM–Șor–Pro Moldova. Propunerea vine după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de Chișinău.

9 apr

Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență

Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență

Deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Rosca, au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență.

Dincolo de faptul că această așa-numită stare de urgență este un fake ordinar, lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale. În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de-o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este un Guvern în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea să voteze astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRMȘor – Guvernul nu a adoptat “o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut “o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența.

În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art. 23 al Legii Supreme. Prin propunerea respectivă nu s-a regăsit nici o măsură concretă care urma să fie îndeplinită de către organele statului competent în perioada stării de urgență.

Argumentul precum că “Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale. În al treilea rând, contrar dispozițiilor art. 54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență, lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională.

Formulările vagi, utilizate de la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai “naturală” dintre Dodon și Șor. Și de tot felul de artificii ca să se mențină la putere cu orice preț. Dar timpul său a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că “этот Парламент не жилец”.

martie 2021


31 mar

15 amendamente propuse de PAS la proiectul hotărârii privind declararea stării de urgență

Deputații PAS au propus astăzi, în ședința Parlamentului, 15 amendamente la proiectul hotărârii cu privire la declararea stării de urgență.

Vă prezentăm mai jos amendamentele:

 1. Termenul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, textul: “01 aprilie – 30 mai 2021” să fie substituit cu textul “01 aprilie – 15 aprilie 2021”.
 2. Compensarea pierderilor suportate de salariați, deținători de patente și alte categorii de persoane fizice, cauzate de starea de urgență, cu cel puțin 1 000 lei per săptămână.
 3. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, cât și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 la 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.
 4. Instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților.
 5. Instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici.
 6. Asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextual COVID-19.
 7. Să inițieze blocarea imediată a cheltuielilor publice neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, cu excepția celor din prima linie, în vederea asigurării resurselor necesare pentru acoperirea acțiunilor de urgență în combaterea pandemiei.
 8. Să activeze Centrul de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, cu atragerea reprezentanților tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației pandemice.
 9. Să creeze în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale o celulă de comunicare strategică care va elabora și va asigura implementarea unor campanii de informare orientate pe schimbarea de atitudine și comportament a audienței-ținte vulnerabile.
 10. Elaborarea/ actualizarea scenariilor/ matricelor/ algoritmelor de acțiuni și protocoale de tratament în dependență de evoluția situației epidemiologice și nivelele de alertă.
 11. Mărirea capacității de testare zilnice a populației cu evaluarea posibilităților laboratoarelor sectorului privat și implicarea plenară a acestora.
 12. Accelerarea campaniei de vaccinare și crearea registrului de programare a populației pentru vaccinare.
 13. Elaborarea unui mecanism electronic unic de evidență a tuturor infectaților, persoanelor în carantină și persoanelor vaccinate pentru o monitorizare mai bună a situației pandemice.
 14. Asigurarea supravegherii stricte și calitative a tratamentului cazurilor ușoare și ușor moderate de infecție cu COVID-19 la domiciliu.
 15. Ajustarea procedurilor de conduită a supravegherii persoanelor infectate pentru medicii de familie și a unui mecanism de motivare a acestora în funcție de numărul persoanelor infectate supravegheate.

Amendamentele propuse au fost votate doar de către deputații PAS, astfel nu au întrunit numărul necesar de voturi. Deputații PSRM, Șor, Platforma DA, PD și Pro Moldova nu au susținut aceste propuneri.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD