Declarațiile PUN în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Unității Naționale

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Unității Naționale (PUN) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pun.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Unității Naționale

iunie 2021


28 iun

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național și cere înființarea unei Comisii pentru investigarea Crimelor Comunismului.

PUN a organizat în această dimineață, în fața Parlamentului Republicii Moldova, un eveniment de comemorare față de ocupația militară de la 28 iunie 1940. PUN solicită ca această zi dureroasă din istoria Basarabiei să fie declarată Zi de Doliu Național și să fie înființată o Comisie pentru Investigarea Crimele Comunismului, în semn de respect față de Toți cei care au fost dezrădăcinați din spațiul românesc după un ultimatum urmat de o ocupație militară care a instaurat unul dintre cele mai feroce regimuri totalitare din spațiul românesc – comunismul, după cum a declarat deputatul și președintele PUN Octavian Țîcu.

De asemenea, Octavian Țîcu a solicitat înființarea unei Comisii care să investigheze crimele comunismului în R. Moldova și să pună pe banca acuzațiilor pe toți cei care sunt complici la instaurarea regimului comunist în Basarabia, după 28 iunie 1940 și după 22–24 august 1944. Altfel, vom trăi cu un act de justiție neîmplinit față de această nedreptate istorică.

La același eveniment, deputatul și candidatul PUN Iurie Reniță a solicitat ca 28 iunie să devină Zi de Doliu Național:

Din păcate, istoria Basarabiei are mai multe file tragice decât zile cu prilej de bucurie. 28 iunie este o zi de doliu și cred că ar fi corect ca instituțiile statului să declare 28 iunie Zi de Doliu Național. Ocupația sovietică nu s-a terminat după 1991, după declararea independenței, ea continuă și în prezent prin reprezentanții săi în instituțiile statului, în partidele politice pe care le finanțează Kremlinul.

Totodată, deputatul PUN, a făcut un apel către alegători:

Pentru 11 iulie, trebuie să ne unim toate eforturile pentru a reveni în albia noastră românească și a da un vot ferm pentru PUN. Nu dați niciun vot pentru conservele rusești și aliații lor. Dați un vot singur și sigur pentru PUN, un partid care ne va readuce în zona de prosperitate, stabilitate și securitate.

Cu privire la reîntregirea Țării, Octavian Țîcu a declarat că, imediat după 11 iulie, noul Parlament poate vota Unirea, iar pentru PUN acesta este obiectivul primordial din prima zi de mandat în Parlamentul R. Moldova.

PUN este un partid unionist care pledează pentru reîntregirea R. Moldova, cel de-al doilea stat românesc, cu România și care are la bazele acțiunii sale politice memoria istorică. Rareori se întâmplă în istorie să avem șansa să îndreptăm o nedreptate istorică așa cum a fost la 28 iunie, dar 11 iulie este șansa noastră să readucem lucrurile la normalitate.

Vreau să vă întreb dacă credeți cu adevărat că în acești 30 de ani am fost independenți și liberi. N-am fost. Suntem în 81 de ani de înstrăinare, iar 51 au fost anii comunismului, față de care putem să avem sau să nu avem capacitate de alternativă și alegere. Dar ce nu are explicație și nu are justificare sunt acești 30 de ani în care Țara a aparținut fie nomenclaturii agraro-comuniste, fie grupurilor oligarhice care au reprezentat interesele unui stat străin: Federația Rusă, care ne ocupă a 10-a parte din teritoriu și devastează viitorul nostru politic, a mai declarat Octavian Țîcu.

5 iun

PUN a lansat candidații și programul electoral pentru alegerile din 11 iulie

PUN a lansat candidații și programul electoral pentru alegerile din 11 iulie

Partidul Unității Naționale (PUN) și-a lansat astăzi programul electoral și lista de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Evenimentul de lansare a avut loc la Scuarul Europa, din Chișinău, în prezența candidaților, membrilor și susținătorilor. Programul electoral al PUN este construit în jurul obiectivului Unirii R. Moldova cu România și urmărește modernizarea țării atât la nivelul reformării instituțiilor și sistemului de justiție, cât și în ceea ce privește unificarea și conectarea infrastructurii, sistemului medical, sistemului de învățământ, sistemului de comunicații cu România și UE.

PUN consideră Unirea un drept istoric și etnic, așa cum președintele partidului, deputatul Octavian Țîcu a declarat în cadrul evenimentului de lansare.

Oamenii ne întreabă dacă este legitimă Unirea și dacă ne vor lăsa să facem Unirea. Și le spun: este un drept al nostru istoric și etnic de a reveni alături de restul românilor în UE și NATO. Nimeni nu a anulat votul Sfatului Țării. (...) Aceasta este chemarea pe care o urmăm. Uitați-vă pe lista PUN și veți vedea forța, integritatea și dorința de a realiza un ideal pe care le așteptăm de peste 30 de ani. (...) Mă mai întreabă lumea dacă România ne vrea. De fiecare dată se inoculează ideea că n-am fi doriți. Uitați-vă în jurul vostru, la aspectul Chișinăului, nu există clădire care să nu fie restaurată din bani românești, uitați-vă la zecile de mii de burse, investițiile, cetățeniile, grădinițele și multe altele care arată o implicare plenară a statului român. (...) Parlamentul român a votat la 27 martie 2018 o Declarație de Unire. Urmează să ne spunem cuvântul și noi în Parlamentul R. Moldova. Viitorul Parlament are o singură misiune istorică: votarea Unirii cu România! (...) În sfârșit, oamenii mă întreabă cum se va face Unirea, dacă avem cu cine și știm cum. Avem cu cine și știm cum. Noi am spus clar că ne vom asuma actul de guvernare. (...) Iar programul nostru electoral are 10 puncte privind unificarea, printre care constituirea unui Minister al Reunirii cu România care să gestioneze acest proces.

Octavian Țîcu a adresat și un apel către diaspora:

Umilința de la frontieră este cea mai mare nedreptate care se face tuturor cetățenilor din diaspora și de aici din R. Moldova. Vă rog să punem un singur vot unionist. Proiectul nostru este pentru toți cetățenii R. Moldova care doresc un trai prosper, o pensie decentă, un salariu decent, o indemnizație și o cetățenie europeană.

De asemenea, Alexandru Arseni, candidat PUN și fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, a declarat în discursul său că echipa PUN reprezintă autenticitatea sufletului nostru românesc și este unica echipă capabilă să realizeze dreptul nostru natural de a deveni un popor integru – poporul român.

PUN este un partid unionist, pro-european și pro-NATO care candidează cu obiectivul politic clar de a accede în Parlamentul R. Moldova și de a fi parte din arcul guvernamental pro-occidental care va aduce bunăstare și reforme profunde ale statului. În lipsa unei majorități solide și serioase pro-europene, R. Moldova va cădea din nou pradă intereselor de grup ale politicienilor corupți, certați cu legea, și intereselor Moscovei reprezentate de comuniști și socialiști.

În deschiderea evenimentului, Ana Guțu, prim-vicepreședinte PUN și profesor, a vorbit despre aceste obiective:

Ne dorim foarte mult ca aceste alegeri să genereze o majoritate parlamentară occidentală și o guvernare pro-occidentală. PUN este un partid care cinstește și onorează valorile europene și dorește să ne regăsim împreună cu România în UE și NATO. (...) Pledăm pentru Unirea R. Moldova cu România. Este un proces de armonizare, de unificare, de conectare în care ne angajăm plenar. (...) Oponenții noștri politici sunt socialiștii și comuniștii, dar și penalii care se află în fruntea unor partide care doresc să intre acum în Parlament. Ei au împânzit instituțiile statului de corupție. Aceste partide trebuie oprite. PUN se vede într-o majoritate occidentală, într-un arc guvernamental românesc și pro-occidental.

Deputatul PUN și fostul ambasador Iurie Reniță a vorbit în discursul său despre politica externă a R. Moldova și despre rolul major pe care UE și NATO trebuie să îl joace Republica Moldova are nevoie de susținerea adevăraților săi parteneri strategici: România, UE și SUA, care vor asigura un viitor – pro-european și pro-românesc. PUN susține necondiționat integrarea în UE, doar că acest obiectiv major de interes național poate fi realizat în cel mai scurt timp doar prin reunirea cu România. (...) Viitorul prosper al tuturor cetățenilor poate avea loc doar într-o Românie Reîntregită, în Uniunea Europeană, sub scutul alianței nord atlantice.

PUN se va regăsi la poziția 10 pe buletinele de vot, iar lista de candidați este deschisă de președintele partidului, deputatul Octavian Țîcu, urmat de domnul deputat Iurie Reniță și doamna profesor Ana Guțu. În primii 20 de candidați, se află 7 personalități din mediul academic (Octavian Țîcu, Ana Guțu, Dorin Dușciac, Iulian Gramațki, Alexandru Arseni, Vlad Mischevca, Valeriu Sainsus) și 4 campioni din lumea sportului (Octavian Țîcu, Axenia Lupașcu, Ion Testemițanu, Iurie Florescu), medici, pedagogi, fermieri, economiști.

Dintre proiectele propuse în programul electoral al PUN amintim:

  • Soluționarea marilor dosare de corupție prin conectarea la sistemul de justiție al României și al UE;
  • Justiția trebuie să fie independentă, iar toți cei care au jefuit R. Moldova trebuie să răspundă în fața legii și să restituie banii statului;
  • Unificarea sistemului de salarizare și asistență socială: salariul minim pe economie – 10 mii MLD; indemnizație lunară unică pentru copii – 1,5 mii MLD; pensie minimă – 4 mii MLD;
  • Obținerea independenței energetice prin conectarea la sistemul energetic din România;
  • Modernizarea și ajustarea sistemului medical;
  • Unificarea Infrastructurii cu România: autostrăzile Unirii Chișinău–Iași; Chișinău–București; Bălți–Suceava; Cahul–Constanța; dar și Autostrada Giurgiulești–Naslavcea; construcția ecartamentului feroviar european;
  • Unificarea sistemului de educație, cercetare, cultură, tineret și sport;
  • Construcția parcurilor de prelucrare a produselor agricole în zona frontalieră pe Prut;
  • Conectarea la sistemul de comunicații și infrastructură digitală din România;
  • Orientare externă spre Vest: împreună cu România, UE și NATO;
  • Revenirea la județe și descentralizarea administrativă pentru cetățeni.

mai 2021


26 mai

Partidul Unității Naționale a depus pachetul de acte la CEC

Partidul Unității Naționale a depus pachetul de acte la CEC

Astăzi, 26 mai, Partidul Unității Naționale (PUN) a depus listele, la Comisia Electorală Centrală (CEC), în vederea înregistrării în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În conformitate cu prevederile legale, organul electoral a stabilit ca PUN să fie înscris prealabil în buletinul de vot la poziția a 10-a.

Urmare a deciziilor adoptate în cadrul Consiliului Național Republican a PUN, care și-a ținut lucrările în data de 22 mai, în lista candidaților se regăsesc atât membri ai PUN, cât și persoane neafiliate partidului, dar care s-au dedicat promovării valorilor naționale, conforme spiritului european, dar și adevărați promotori ai reunificării țării istorice.

Astfel primii 20 candidați sunt: Octavian Țîcu, Președintele PUN, istoric, prof. univ.; Iurie Reniță, diplomat; Ana Guțu, filolog, prof. univ.; Alexandru Arseni, jurist, prof. univ.; Ion Cobîșenco, jurist, avocat; Viorel Burlacu, lector; Iulia Gorea-Costin, filolog, jurist; Olga Gherghelijiu, pedagog (Soroca); Dorin Dușciac, inginer cercetător (Diaspora); Aliona Railean, pedagog (Bălți); Alexei Paluță, medic, (Soroca); Axenia Lupașcu, pedagog; Vladimir Mischevca, istoric; Liubovi Staver, jurnalist; Valeriu Sainsus, prof. univ.; Galina Condrea, farmacist, (Ialoveni); Iulian Gramațki, expert; Ion Testemițanu, antrenor; Geta Stroiescu, pedagog, (Nisporeni); Iurie Florescu, jurist; Nadejda Isac, contabil, Ungheni; Dumitru Maxim, scriitor, prof. univ. (Criuleni).

Partidul Unității Naționale este o formațiune politică românească, de centru-dreapta cu o doctrină creștin-democrată fondată la 25 iunie 2017. PUN militează pentru reunificarea României cu Republica Moldova, aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană.

Partidul Unității Naționale promovează: democrația și statul de drept, patriotismul luminat, morala creștină în politică, dreptatea socială, subsidiaritate, identitatea națională românească în complementaritatea cu cea europeană, familia tradițională și credința creștină.

Partidul Unității Naționale pune în mijlocul preocupărilor sale națiunea română, cetățeanul și interesele cetățeanului în armonie cu interesul național.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD