Declarațiile PN în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Nostru (PN) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pnru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

februarie 2019


27 feb

Ilian Cașu: Noi continuăm lupta. La mulți ani, “Partidul Nostru”!

Ilian Cașu: Noi continuăm lupta. La mulți ani, “Partidul Nostru”!

Astăzi, 27 februarie, “Partidul Nostru” condus de Renato Usatîi împlinește patru ani.

Cu această ocazie, vicepreședintele formațiunii politice Ilian Cașu a adresat un cuvânt de felicitare către membrii și susținătorii partidului. “Partidul Nostru” nu renunță la visele sale și continuă lupta, a asigurat el.

Stimați prieteni! “Partidul Nostru” astăzi face patru ani. Este un proiect politic bazat pe un vis. Acest vis a fost formulat în spațiul public de către liderul partidului Renato Usatîi, și anume de a face viața fiecărui cetățean din țara noastră mai bună. Noi suntem atât de diferiți, dar aici, la “Partidul Nostru”, am reușit să ne consolidăm pentru realizarea acestuia.

Am avut atât succese, cât și insuccese în această perioadă de patru ani, dar la visul nostru nu renunțăm și nu vom renunța. Cum spunea Winston Churchill Succesul vine atunci când, trecând din eșec în eșec, nu-ți pierzi entuziasmul. Noi continuăm lupta. La mulți ani, “Partidul Nostru”!
, a spus Cașu în mesajul său.

6 feb

Patru membri ai “Partidului Nostru” nu au fost admiși la alegeri

Patru membri ai “Partidului Nostru” nu au fost admiși la alegeri

Patru membri ai “Partidului Nostru” – Maxim Chirtoagă (circumscripția nr. 1, Briceni), Victor Bogatico (circumscripția nr. 4, Rîșcani), Sergiu Urecheanu (circumscripția nr. 25, Chișinău, Centru-Botanica) și Ion Duca (circumscripția nr. 33, Chișinău, suburbii) – nu au fost înregistrați de către Consiliile Electorale ale Circumscripțiilor Electorale Uninominale și nu vor putea candida la funcția de deputat în circumscripții. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unei conferințe a “Partidului Nostru” desfășurate astăzi, 6 februarie.

Victor Bogatico: În circumscripția nr. 4 sunt înregistrați doar democrații și sateliții lor

La conferința de presă, Victor Bogatico a vorbit în detaliu despre modul în care puterea s-a opus încă de la bun început înregistrării sale în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament:

Pe 13 decembrie am depus actele la Autoritatea Națională de Integritate. Încălcând legea, certificatul mi-a fost oferit în cea de-a 34-a zi și cu înscrisul că nu pot ocupa o funcție publică. Asta deși, nu există o decizie finală a instanței, în pofida faptului că ocup în continuare o funcție publică, fiind primar de Rîșcani. Trecând peste toate acestea, am depus actele pentru înregistrarea în circumscripția uninominală nr. 4. Consiliul Electoral a luat decizia ilegală, refuzându-mi înregistrarea în calitate de candidat. Vreau să subliniez că nu am fost invitat să particip la ședința comisiei, ci pur și simplu mi-a fost oferită hotărârea. O foaie scrisă formal, în grabă. În partea introductivă nici măcar nu era scris numele meu, ci a altei persoane!, a spus Victor Bogatico. La fel, el a menționat că astăzi la CEC va fi examinată contestația sa.

În prezent, în circumscripția nr. 4 au fost înregistrați candidații Partidului Șor, democraților și socialiștilor. Deocamdată, nu sunt candidați din partea formațiunilor reale de opoziție, a adăugat Victor Bogatico.

Sergiu Urecheanu: Niciun deputat în Parlament n-a observat cum Guvernul a încălcat Codul Electoral

Și Sergiu Urecheanu a fost limitat în dreptul său de a candida la funcția de deputat în Parlament din partea circumscripției uninominale nr. 25, care include sectoarele Botanica și Centru ale capitalei:

Am primit refuzul de înregistrare și nota informative precum că 77 de semnături au fost anulate în legătură cu faptul că acestea nu se încadrează în limitele hotarului circumscripției electorale. Hotarele circumscripțiilor au fost formate prin decizia Guvernului. În noiembrie 2017 ele au fost publicate în “Monitorul Oficial”. Grupul de inițiativă a colectat semnăturile în strictă conformitate cu buchea legii. Ulterior s-a dovedit că la 8 noiembrie o secție de vot din cadrul circumscripției noastre a fost transferată prin decizia Guvernului la altă circumscripție. Este o încălcare gravă a Codului electoral, conform căruia hotarele circumscripțiilor nu pot fi modificate cu un an înainte de alegeri. În legătură cu aceasta m-am adresat cu o plângere la CEC. Pe 2 februarie mi-a fost respinsă cererea și am fost nevoit să apelez în instanță, la Curtea de Apel. Vreau, de asemenea, să menționez că niciun deputat în Parlament nu a contestat decizia ilegală a Guvernului.

Ion Duca: Consiliul electoral de circumscripție a calculat greșit

Consilierul “Partidului Nostru” Ion Duca, la fel, a menționat că nu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat. Acesta urma să candideze în circumscripția nr. 33, în care intră o parte din suburbiile capitalei. Din motive incerte, Consiliul i-a anulat 155 de semnături:

Noi am înregistrat grupul de inițiativă și am început activitatea în strictă conformitate cu legea. Am colectat numărul necesar de semnături pentru înregistrarea mea, dar Consiliul electoral de circumscripție nu a validat 155 de semnături. Mai mult ca atât, cifrele cu care a operat Consiliul, în genere nu e clar de unde au apărut! Am depus o plângere la CEC, care a lăsat în vigoare decizia ilegală a Consiliului electoral. Acum cererea noastră se află în instanță, a spus Ion Duca, mulțumind cetățenilor care l-au susținut oferindu-și semnăturile.

Maxim Chirtoagă: Am găsit dovezi de anulare ilegală a semnăturilor

În circumscripția electorală uninominală nr. 1, care include raionul Briceni, i s-a refuzat înregistrarea unui alt membru al “Partidului Nostru” – Maxim Chirtoagă. În cadrul conferinței acesta a menționat:

Am depus actele la Consiliul electoral de circumscripție pentru înregistrarea grupului de inițiativă. În pofida faptului că concurenții noștri au fost înregistrați în decursul unei zile sau în doar câteva ore, grupul nostru de inițiativă a fost înregistrat doar după șase zile. Noi am colectat semnăturile și le-am prezentat Consiliului electoral. Cinci zile am așteptat decizia. În rezultat mi s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat în circumscripția uninominală nr. 1. Ni s-a comunicat că există greșeli în listele de subscripție și o parte din semnăturile colectate nu au fost recunoscute.

Am decis să verificăm. S-a dovedit că datele din pașaport ale unor alegători pur și simplu nu corespund cu baza de date de care dispune Consiliul electoral de circumscripție. De exemplu, ieri a fost o persoană care are reședință la Briceni, aici primește corespondența, are ștampila corespunzătoare în pașaport. Iar la Consiliul electoral de circumscripție ni se spune că el este înregistrat pe o altă adresă. Noi continuăm verificările și vom comunica despre toate faptele anulării ilegale a semnăturilor, a menționat Chirtoagă.

2 feb

Renato Usatîi: Întoarcerea mea acasă depinde de votul fiecăruia dintre voi!

Liderul “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a îndemnat cetățenii Moldovei să voteze pentru PN, subliniind că, de această decizie depinde întoarcerea sa acasă. Despre aceasta el a declarat în cadrul Congresului al VI-lea al “Partidului Nostru”.

Voi continua să lupt toată viața nu pentru întoarcerea mea, dar pentru ca viața în Moldova să se schimbe spre bine… Vreau să rog toți cetățenii Moldovei. Întoarcerea mea depinde de votul și poziția civită a fiecăruia dintre noi. Acumulând un număr mare de voturi la alegerile parlamentare, împreună cu alte formațiuni politice reale de opoziție, vom reuși să obținem și demisia procurorului general, vom putea vorbi și despre un nou Guvern, dar și, vom putea curăța absolut toată murdăria care s-a cuibărit astăzi în instituțiile puterii, a declarat Renato Usatîi.

ianuarie 2019


31 ian

Osoianu: Impozitele bălțenilor trebuie să rămână la Bălți, nu să dispară fără veste în bugetul statului

Candidații la funcția de deputat din partea “Partidului Nostru” în Bălți, Ivan Osoianu și Elena Grițco au lansat inițiativa de extindere a autonomiei financiare în capitala de nord a țării. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat de Osoianu pe rețelele de socializare.

Publicăm în spațiul public proiectul de lege privind statutul special al municipiului Bălți, elaborat de către echipa noastră. Proiectul prevede extinderea autonomiei financiare a municipalității și a puterilor autorităților locale alese. Începem să discutăm acest document cu locuitorii din Bălți. Bălțenii merită o atitudine respectuoasă din partea autorităților centrale. Impozitele achitate de către ei ar trebui să rămână pe loc, pentru Bălti, dar să nu dispară fără veste în bugetul statului, a declarat Osoianu.

30 ian

Panuș: Locuitorii din sate sunt pregătiți să ofere o lecție usturătoare regimului

Locuitorii din sate simt pe propria piele atitudinea batjocoritoare a autorităților față de simplii cetățeni. Țăranii înțeleg perfect esența politicii partidelor de guvernare și sunt pregătiți să ofere o lecție usturătoare regimului la alegerile parlamentare.

Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare vicepreședintele “Partidului Nostru” Elena Panuș ca urmare a întâlnirilor cu locuitorii satelor din raionul Edineț.

M-am întâlnit astăzi cu locuitorii satelor Stolniceni și Chiurt din raionul Edineț. Oamenii se plâng pe atitudinea batjocoritoare a autorităților față de oamenii în etate, se plâng pe minciunile Guvernului privind majorarea pensiilor și salariilor, iar în realitate, pe zi ce trece, simplul cetățean duce un trai tot mai greu. Și tinerii, și bătrânii, înțeleg că alegerile sunt o șansă de a schimba, dacă nu calitatea vieții, cel puțin atitudinea guvernării față de simplul cetățean, dar, în același timp, ei pun la îndoială corectitudinea scrutinului electoral. În pofida tuturor acestor dezamăgiri, oamenii din sate înțeleg perfect esența politicii partidului de guvernare și sunt pregătiți să ofere o lecție usturătoare pe 24 februarie, a spus Elena Panuș în postarea sa de pe Facebook.

29 ian

Eduard Pleșca: Creând condiții insuportabile, guvernarea alungă intenționat oamenii din Moldova

Guvernarea actuală a distrus practic toată infrastructura existentă în regiunile țării și a creat condiții insuportabile pentru viața cetățenilor. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare candidatul “Partidului Nostru” la funcția de deputat în circumscripția nr. 2, Eduard Pleșca.

Nu vi se pare că autoritățile moldovenești curăță țara noastră de populație? Uitați-vă în ce s-au transformat satele Moldovei, care odinioară înfloreau. În multe din ele nu mai sunt școli, puncte medicale, ferme de animale. În fiecare familie cineva este plecat peste hotare, la muncă. În Rusia, în Franța, Italia și Spania etc. Creând condiții insuportabile pentru a trăi, autoritățile intenționat facilitează exodul populației. Mai puțină populație – mai ușor de controlat, mai ușor de administrat, mai ușor de jefuit, a scris el.

Candidatul a subliniat că oamenii pleacă masiv din satele Moldovei: își lasă casele și se duc care și încotro. În multe sate la nordul Moldovei aproape că nu a rămas tineret. Oamenii pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun.

Zilele trecute am vorbit cu un locuitor din raionul Ocnița ce are 12 nepoți. Zece dintre aceștia locuiesc în Franța. Ceilalți doi nu au plecat încă, pentru că sunt mici. Republica Moldova înregistrează un exod masiv al populației fără precedent. Demografii, inclusiv cei internaționali, în rapoartele lor indică faptul că până în 2050 populația țării noastre va scădea cu mai mult de 44%, a menționat Pleșca. Iată indicatorul și rezultatele muncii depuse de către guvernanții Moldovei. Pavel Filip declară la toate canalele televizate ce aparțin Partidului Democrat despre succesele guvernării sale. Se pare că autoritățile trăiesc într-o țară, iar noi toți – în alta. Statului nu-i pasă de oameni, iar oamenii îi vor răsplăti după merite, a conchis el.

28 ian

Elena Grițco către bălțeni: Problema cu CET-NORD trebuie soluționată!

Candidatul “Partidului Nostru” la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 10, Bălți, Elena Grițco a avut o întrevedere cu alegătorii din capitala de nord a țării cu care a discutat despre starea de lucruri din municipiu. Astfel, problema-cheie a bălțenilor s-a dovedit a fi plata exagerată pentru încălzire, care au apărut după: “modernizarea” furnizorului de căldură.

Întâlniri în oraș, la întreprinderi, cu cadre didactice din școlile educaționale și sportive. Situația care preocupă cel mai mult oamenii astăzi este plățile exagerate pentru încălzire, care au apărut după instalarea utilajelor de control. Locuitorilor orașului li s-a promis că vor plăti mai puțin cu 30–40%, dar s-a dovedit contrariul. Și asta se numește: “modernizarea” SA “CET-Nord”. Apropo, este un proiect al guvernului, aprobat de consiliul municipal al ultimei convocări, 2011–2015, când comuniștii dețineau majoritatea. Azi mulți dintre ei sunt membrii ai partidelor socialist și democrat și candidează pe circumscripțiile uninominale, a scris Grițco.

În legătură cu aceasta, ea a subliniat că problema cu CET-NORD trebuie soluționată: pe timp de iarnă cetățenii lucrează numai pentru el și, spre deosebire de întreprinderile municipale, care se află sub jurisdicția primăriei, CET-Nord nu oferă niciun beneficiu. Vom ridica această problemă în Parlament: furnizorul de căldură este obligat să acorde reduceri păturii social-vulnerabile.

Pace cetățenilor – război hoților!

Apel către alegători al candidatului la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr. 28 Dumitru Ciubașenco

Stimați concetățeni!

Pe tot parcursul existenței Republicii Moldova liderii principalelor partide politice au semănat vrajbă între noi, asmuțindu-ne unii împotriva altora. La început ne-au îndemnat la ceartă pentru că vorbim limbi diferite. Apoi ne-au împărțit în moldoveni și români, în ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari sau de altă etnie. Iar în ultimii ani ne dezbină, chemându-ne la așa-numitului război al integrărilor.

Cea mai grăitoare manifestare a acestui război au fost alegerile prezidențiale din toamna anului 2016 când, în cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul Igor Dodon ne chema la integrarea în Est, iar candidatul Maia Sandu chema la integrare în structurile Occidentului. În situația când, în realitate, Moldova nu se poate integra nici în Uniunea Europeană, nici în Uniunea Eurasiatică, numiții lideri au împărțit în mod cinic poporul în două tabere ostile, aproape egale ca număr.

Acum se încearcă repetarea aceluiași război în alegerile parlamentare din 24 februarie. Deja două partide ale războiului – pe de o parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și, pe de altă parte, blocul electoral ACUM / PLATFORMA DA și PAS – s-au antrenat într-o luptă necruțătoare, recrutând noi și noi adepți. Totodată, ambele partide implicate în acest război fără sens, război în care nu poate câștiga nimeni, se opun cu vehemență tuturor celor care încearcă să cheme lumea la pace, să propună societății o idee în stare să unească oamenii.

De ce continuă acest război? Din care cauze liderii politici permanent de învrăjbesc pe noi, locuitorii Republicii Moldova? În primul rând, din cauza că ei înșiși nu mai pot da înapoi. E imposibil să ne imaginăm că doi politicieni cu cele mai înalte ratinguri, Dodon și Sandu, să-și întindă mâna unul altuia și să înceapă să soluționeze în comun problemele care s-au acumulat în Moldova.

În al doilea rând, din acest război fără sfârșit care ne macină din interior societatea trage foloase oligarhul Vladimir Plahotniuc – liderul formațiunii de guvernământ Partidul Democrat din Moldova. Anume lui, uzurpatorului care a capturat Republica Moldova, îi este cel mai convenabil ca să nu se termine acest război civil intern. Război în care Plahotniuc, numit de către lume Păpușarul, nu va permite să obțină victoria nimănui – nici celor din PSRM, nici celor de la blocul ACUM. Ca un păpușar veritabil, dânsul va încerca în continuare să ne mențină pe diferite părți ale baricadelor – pentru ca, atâta timp cât vom tot lupta unii cu ceilalți, hoții care au capturat puterea în stat să poată jefui necontrolat țara și să exploateze cu nemiluita poporul sărăcit.

Eu mă adresez acum către acei concetățeni care, ca și mine, au obosit de acest război politic lipsit de sens. Oamenii simpli nu trebuie să se războiască între ei. E timpul să înțelegem odată pentru totdeauna – nimeni nu ne așteaptă nici în Vest, nici în Est. Și nimeni nu va veni în Moldova să rezolve problemele noastre. Or, la noi de-a lungul anilor de independență s-au acumulat multe probleme nesoluționate.

Pentru aceasta avem nevoie de pace trainică în societate.

Pentru aceasta avem nevoie de solidaritate și unitate în lupta cu hoția și corupția.

Nu vrem să trăim într-un stat mafiot unde a fost distrusă Constituția. Dorim să trăim într-un stat de drept în care toți să fie egali în fața Legii.

Aproape treizeci de ani autoritățile moldovenești au guvernat statul fără vreun control din partea societății. Partidele veneau, unul după altul, la cârma țării, liderii acestor partide se îmbogățeau peste noapte, o mâna spăla pe alta – iar, între timp, economia s-a prăbușit, tinerii pleacă peste hotare, poporul devine tot mai sărac.

A venit timpul să punem capăt acestei politici nedrepte și antipopulare. În opinia mea, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 trebuie să devină un prim pas pe calea formarii unei largi mișcări civice de control al puterii de către popor. Fac apel către dumneavoastră – să vă consolidați în jurul acestei idei.

Controlul popular trebuie să devină arma noastră în războiul pe care îl vom purta contra hoției deputaților și miniștrilor, contra îmbogățirii ilegale a funcționarilor publici, a judecătorilor și procurorilor, contra minciunii și gunoiului informațional difuzat la canalele de televiziune ale liderilor de partid.

Se știe că peștele de la cap se strică. Vă îndemn să începem crearea viitoarei mișcări prin instaurarea unui control popular asupra Parlamentului. Primul pas în această direcție trebuie să devină formarea unui grup parlamentar care să-și asume funcția de control asupra activității deputaților din partidele bogate. Din acele partide ale căror lideri s-au îmbogățit din banii furați de la poporul Republicii Moldova. Îmi asum datoria să inițiez crearea acestui grup.

În plus, îmi asum datoria să informez în mod regulat alegătorii, prin intermediul canalului meu pe Internet “Adevărul Moldovenesc”, despre toate acțiunile mârșave și manipulările din culise ale fracțiunilor parlamentare. Experiența mea de 30 de ani în calitate de jurnalist îmi va permite să realizez fără dificultăți această misiune. Este exact situația când, pentru a spune oamenilor adevărul, nu e nevoie de majoritate.

Ajunge să luptam unii cu alții. Noi, cetățenii de rând, avem nevoie de pace pentru a ține sub control guvernarea.

// ciubasenco.md

23 ian

CEC a înregistrat “Partidul Nostru” în calitate de concurent electoral la alegeri

CEC a înregistrat “Partidul Nostru” în calitate de concurent electoral la alegeri

Comisia Electorală Centrală a aprobat lista candidaților “Partidului Nostru” în circumscripția națională pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie. O decizie în acest sens a fost aprobată de CEC miercuri, 23 ianuarie.

În lista “Partidului Nostru” sunt înscriși 54 de candidați. Printre aceștia sunt reprezentanții conducerii PN – Nicolai Țipovici, Elena Grițco, Elena Panuș, Ilian Cașu și Dumitru Ciubașenco. La fel, la alegeri vor participa primarul de Drochia, Nina Cereteu, primarul de Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, primarul de Glodeni, Stela Onuțu, primarul de Rîșcani Victor Bogatico, precum și primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Pe lângă asta, în listă au fost incluși consilieri ai PN, pedagogi, ingineri, juriști și economiști.

18 ian

Victor Bogatico va încerca să candideze la funcția de deputat

Victor Bogatico va încerca să candideze la funcția de deputat

În pofida certificatului de integritate “pătat”, primarul de Rîșcani, Victor Bogatico, intenționează să depună actele pentru a candida în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4 Rîșcani, dar și pe lista candidaților “Partidului Nostru”. Totodată, Victor Bogatico nu exclude că, în cazul în care candidatura sa va fi respinsă, va uza de dreptul său de a contesta decizia în instanțele de judecată, inclusiv la CEDO, pe motivul încălcării dreptului constituțional de a fi ales.

Evident că ne vom adresa observatorilor internaționali înregistrați în Republica Moldova, ca ei să înțeleagă ce se întâmplă la noi și, cel mai probabil, voi uza de dreptul meu de a contesta aceste decizii în instanță, ajungând chiar și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru că, asemenea acțiuni într-un stat civilizat nu ar trebui să existe, a declarat Victor Bogatico în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul “Partidului Nostru”.

Acesta a menționat că a solicitat la Autoritatea Națională de Integritate eliberarea certificatului la data de 13 decembrie, mergând la ANI împreună cu soția sa, Nina Cereteu, primar de Drochia și candidat în circumscripția uninominală nr. 6 Drochia.

Pe 26 decembrie soția mea a primit certificatul, dar mie mi s-a spus că nu este pregătit încă. În tot acest timp am sunat în permanență, am mers de câteva ori la ANI, dar fără niciun rezultat. Pe 15 ianuarie mi s-a spus că certificatul este pregătit, dar mi-a fost oferit pe 16 decembrie. Pentru mine nu este clar de ce certificatul meu s-a pregătit în decurs de 34 de zile, și nu 13 cum e în cazul soției mele, sau în șapte zile cum a fost în cazul lui Șor, a spus Bogatico.

Modul lejer în care i s-a eliberat lui Șor acest certificat… eu nu vreau să fac paralela cu colegul meu, dar Șor a furat un stat, a furat un popor. Problema sunt aceste duble standarde și o instituție a statului care nu se ghidează de norma legală, dar primește indicații la telefon și este folosită ca bâtă împotriva oponenților politici reali și incomozi, pentru că noi suntem partidul care îi stăm ca un os în gât lui Plahotniuc, a menționat la rândul său vicepreședintele “Partidului Nostru” Ilian Cașu.

Amintim că în certificatul de integritate a primarului Victor Bogatico ANI a menționat, în aliniatul cu privire la dreptul de a ocupa anumite funcții publice, despre faptul că acesta a fost condamnat pe articolul 326 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova. Asta chiar dacă decizia nu este una definitivă, fiind pe rol la Curtea de Apel Bălți. La fel, este de menționat că în decizie nu există nicio interdicție în privința ocupării unei funcții publice.

Următoarea ședință în acest dosar urmează să aibă loc la data de 31 ianuarie curent.

3 ian

Regimul îl amenință pe Usatîi cu o nouă reținere și excluderea “Partidului Nostru” din alegeri

Noi represiuni în privința liderului “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și activiștilor PN – autoritățile din Moldova pregătesc reținerea lui Renato Usatîi și a candidaților “Partidului Nostru” în baza unui nou dosar penal intentat la comandă. Despre aceasta a anunțat azi conducerea formațiunii politice în cadrul unei conferințe de presă.

Dumitru Ciubașenco a menționat că pe 25 decembrie, Renato Usatîi a mers la un tratament în Germania, țară care i-a oferit garanții de securitate liderul formațiunii politice de opoziție pe teritoriul UE. În același timp, autoritățile de drept din Moldova se preocupă de ideea obsesivă – de a-l reține pe Renato Usatîi, cu orice preț, consideră Ciubașenco. Iată de ce, pe 27 decembrie, Procuratura a fabricat un nou dosar penal. Temei pentru pornirea dosarului a servit un denunț fals al unui fost activist al “Partidului Nostru” pe nume Ruslan Zaplitnîi, demult exclus din rândurile formațiunii și supărat pe conducerea acesteia. Denunțul datează din 25 septembrie 2017, acesta învinuind membrii de partid de transportarea peste hotarele țării a unor sume mari de bani care ar fi fost primite de la Renato Usatîi. Ulterior, guvernarea l-a răsplătit pe Ruslan Zaplitnîi – acesta a fost numit în calitate de director al Gării Auto Dondușeni.

Dumitru Ciubașenco consideră că regimul lui Plahotniuc va merge la orice pentru a-l aresta pe Renato Usatîi. Cu siguranță, este un dosar politic, la comandă. Ei vor să decapiteze “Partidul Nostru” și vor să creeze premize pentru excluderea partidului din alegeri și candidații săi în circumscripții, a adăugat Ciubașenco. Mai mult ca atât, în ordonanțele procuraturii figurează numele activiștilor PN, care intenționează să candideze în circumscripțiile uninominale: Elena Grițco, Victor Bogatico, Nina Cereteu, Nicolai Țipovici, Nicolai Grigorișin și Eduard Pleșca. În orice moment am putea fi reținuți, a subliniat Elena Grițco, vicepreședinte al “Partidului Nostru”. Potrivit ei, dosarele sunt cusute cu “ață albă” având o mulțime de contradicții și greșeli procesuale.

La fel, “Partidul Nostru” s-a adresat misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale cu solicitarea de a nu admite acțiuni ilegale, antidemocratice, întreprinse de regimul lui Plahotniuc împotriva “Partidului Nostru”. Am spus nu o singură dată că este un stat capturat, o țară bananieră. Există formațiuni sistemice, cărora le este permis să facă politică, iar “Partidul Nostru” este anti-sistemic. De aceea, ei fac tot posibilul pentru a ne distruge.

Cu toate acestea, “Partidul Nostru” nu intenționează să cedeze și va continua lupta. În pofida greutăților, urmăririlor, “Partidul Nostru” va accede în Parlament, iar Renato Usatîi va reveni în Moldova, a conchis Elena Grițco.

Amintim, de asemenea, că anul trecut Interpol l-a exclus pe Renato Usatîi din baza sa de date, numind urmărirea penală a liderului “Partidului Nostru” drept una motivată politic.

decembrie 2018


28 dec

Au fost prezentați candidații “Partidului Nostru” în circumscripțiile uninominale

Au fost prezentați candidații “Partidului Nostru” în circumscripțiile uninominale

Astăzi, 28 decembrie, după ședința Consiliului Național al “Partidului Nostru”, a avut loc prezentarea oficială a candidaților formațiunii pe circumscripțiile uninominale.

Potrivit vicepreședintelui partidului Ilian Cașu, Consiliul Național a aprobat primii 17 candidați în circumscripțiile uninominale – oameni sinceri, principiali, mulți dintre care sunt bine cunoscuți atât la nivel raional, cât și la cel republican. La fel, Ilian Cașu a menționat că “Partidul Nostru” are șanse reale la alegeri și susținere reală din partea societății, fapt despre care vorbesc și alegerile locale din luna mai a anului curent desfășurate la Bălți, unde voturile lor pentru PN au fost oferite de peste 60% dintre locuitori.

Vicepreședintele “Partidului Nostru” Elena Panuș a dat citire listei aprobate a candidaților în circumscripții – unde se regăsesc primari de orașe, reprezentanți ai organelor puterii locale, președinți ai Organizațiilor Teritoriale ale “Partidului Nostru”. Toți candidații dețin experiență politică și administrativă necesară, mulți au trecut prin represiuni, dar au rămas în echipa lui Renato Usatîi.

La rândul său, Elena Grițco și Dumitru Ciubașenco au subliniat că “Partidul Nostru” înțelege perfect amenințările care vin din partea regimului de guvernare. Vicepreședinții formațiunii au amintit, de asemenea, că în 2014 formațiunea lui Renato Usatîi a fost exclusă ilegal din alegeri, dar, de această dată, regimului nu-i va reuși să-și realizeze planul – “Partidul Nostru” are experiența luptei reale de opoziție și este pregătit tactic pentru orice mers al lucrurilor: Luăm în calcul toate variantele la care poate apela Plahotniuc și suntem gata să ne opunem oricăror acțiuni ilegale ale puterii, a declarat Elena Grițco. Același punct de vedere a fost exprimat și de Ilian Cașu: Mergem la alegeri pentru că avem obligațiuni în fața alegătorilor, a spus Cașu.

Vicepreședintele PN Dumitru Ciubașenco a anunțat că, în scurt timp, va fi aprobată și prezentată și lista candidaților la funcția de deputat pe lista națională. La fel, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Ciubașenco a subliniat că în privința lui Renato Usatîi este comisă o inechitate. Una dintre metodele de luptă cu această inechitate poate fi votarea masivă pentru “Partidul Nostru” – formațiunea de opoziție reală și consecventă în Moldova.