Declarațiile candidaților în perioada alegerilor parlamentare noi din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de concurenți electorali în perioada alegerilor parlamentare noi din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pdm.md, socialistii.md, unpaspentru.md, partidulsor.md, pl.md, pldm.md și din alte surse oficiale.

Cuprins

martie 2020


16 mar

Candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, a obținut o victorie clară la alegerile parlamentare noi din circumscripția 38

Candidatul PSRM Ștefan Gațcan a obținut o victorie clară

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, medicul Ștefan Gațcan, a obținut o victorie clară la alegerile parlamentare noi din circumscripția 38 (Hîncești), desfășurate duminică, 15 martie. În felul acesta, fracțiunea PSRM din Parlament se întărește și are acum 37 de deputați, fiind cea mai mare.

Candidatul PSRM a desfășurat o campanie electorală exclusiv pozitivă, bazată pe calitățile sale profesionale și umane, pe soluțiile pe care le are pentru sprijinirea cetățenilor din Hîncești. Această abordare a făcut ca Ștefan Gațcan să câștige alegerile cu un scor categoric în ciuda multor campanii de denigrare la adresa sa, a atacurilor la persoană și a falsurilor promovate de oponenții săi pe final de campanie electorală.

Victoria în alegerile din Hîncești este efortul comun al candidatului nostru și munca eficientă a echipelor PSRM, care au vizitat fiecare gospodărie din circumscripție. Votul dat pentru candidatul socialiștilor, într-o zonă unde tradițional se vota prioritar cu partide de dreapta, este o demonstrație a susținerii guvernării formate de PSRM și a acțiunilor pentru oameni pe care le face.

Ștefan Gațcan și PSRM aduc mulțumiri alegătorilor din Hîncești pentru votul de duminică. Experiența și profesionalismul medicului Ștefan Gațcan vor fi foarte utile în activitatea Parlamentului, în mod special, în această perioadă de pandemie mondială cu coronavirus. Suntem siguri că Ștefan Gațcan va reprezenta cu succes interesele tuturor cetățenilor din Hîncești, indiferent de opțiunea lor politică. Așa cum a promis în campania electorală, viitorul deputat socialist va lucra pentru Hîncești, pentru țară!

Declarația lui Ștefan Gațcan

Stimați cetățeni ai raionului Hîncești, dragi prieteni! Vreau să aduc mulțumiri tuturor celor care au participat, duminică, 15 martie, la alegerile parlamentare noi din circumscripția 38. În mod special, sunt recunoscător și mulțumesc celor câteva mii de oameni, care au crezut în mine și m-au votat. Vreau să asigur toți oamenii din Hîncești, indiferent pentru cine au votat, indiferent dacă au ieșit la vot sau nu, că voi depune efort ca să fac viața tuturor mai bună. Suntem într-o situație foarte complicată în țară din cauza pandemiei globale cu coronavirus. Sunt sigur că experiența mea de medic va fi utilă și chiar necesară colegilor din Parlament, pentru a lupta împotriva răspândirii acestui virus. În final, dar nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc colegilor din PSRM, celor care au avut încredere în mine, dar și au muncit mult pentru ca să câștigăm. Este meritul nostru comun. // Facebook

Declarația Partidului Acțiune și Solidaritate

Le mulțumim tuturor oamenilor din circumscripția 38 care au mers astăzi la vot. Din păcate, în contextul actual, rezultatele alegerilor nu contează, pentru că nu au fost obținute în condiții normale și nu sunt obiective. Dacă eram la guvernare, am fi amânat aceste alegeri. Recunoaștem că am comis o greșeală că nu am cerut amânarea alegerilor, chiar dacă e clar că autoritățile nu ar fi ținut cont de părerea noastră.

Nu vom contesta însă rezultatele pentru că acum nu contează acest mandat, acum contează cum țara va face față acestei crize fără precedent. Despre rezultate și oportunitatea acestui scrutin vom vorbi după criză. Tot atunci, după criză, vom analiza informațiile și argumentele autorităților de a nu amâna alegerile. // Facebook

Declarația MPU cu privire la Alianța și Guvernul “coronavirus” din RM

Mișcarea politică Unirea

Mișcarea politică Unirea condamnă aranjamentul politic morbid dintre PSRM și PDM pe timp de pandemie de coronavirus cu prețul sacrificării propriului popor.

Desfășurarea alegerilor la Hîncești și remanierile guvernamentale de astăzi fac parte din scenariul ticălos al călăilor Dodon și Filip care au pus mai presus scopurile lor politice și mafiote amânând declararea stării de urgență în RM cu cel puțin o săptămână.

Amintim că MPU a cerut declararea stării de urgență încă pe 9 martie, precum și renunțarea la desfășurarea alegerilor de la Hîncești din 15 martie.

Clica mizerabililor, amânând în mod criminal instaurarea stării de urgență cu obligarea populației să rămână acasă, lăsând cetățenii RM să circule liber și să se infecteze cu coronavirus, a aplicat propriului popor un procedeu similar celui din camerele de gazare.

Reamintim că la nivel global sunt circa 7 000 de decese și aproape 200 000 infectați.

MPU cere demisia in corpore a întregii conduceri politice a noului-vechi regim Plahotniuc-Dodon, care în condițiile unei catastrofe umanitare mondiale fără precedent, au negociat pe sub masă și au împărțit funcții, interese economice, fluxuri financiare – fiind cu gândul tot la furat.

Astfel, constatăm că Republica Moldova suferă nu doar de coronavirus, ci și de cancer politic în metastază. // Facebook

Declarația PLDM privind rezultatele alegerilor din circumscripția 38, Hîncești

Analizând rezultatele alegerilor parlamentare noi, desfășurate duminică, 15 martie 2020, în circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești,

Partidul Liberal Democrat din Moldova declară următoarele:

Scrutinul de duminică a demonstrat încă o dată ineficiența sistemului electoral mixt și lipsa de scrupule a actualei guvernări. În pofida unei stări de urgență, oamenii au fost supuși riscului pentru a satisface ambițiile unor politicieni.

Deputatul de Hîncești, cu doar cinci mii de voturi, va reprezenta o circumscripție de peste șaizeci de mii de alegători. Astfel, egoismul politic și interesul de partid a învins din nou în dauna principiului constituțional al reprezentării poporului. La Hîncești nu există învingători, la Hîncești am pierdut cu toții.

PLDM și-a retras în timp util candidatul din cursa electorală pentru Hîncești, îndemnând concurenții de dreapta să identifice o soluție comună pentru a nu dispersa votul alegătorilor fideli vectorului european. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici riscurile pentru sănătatea publică nu i-au adus la situația de a renunța la orgoliile politice umflate. Rezultatele de ieri de la Hîncești nu sunt atât o victorie a socialiștilor, cât o înfrângere a partidelor declarate pro-europene și unioniste, înfrângere pe care acestea trebuie să și-o asume pe deplin.

PLDM consideră că, din perspectiva viitoarelor alegeri, această lipsa de maturitate și de capacitate politică, de dialog politic constructiv poate avea consecințe catastrofale pentru menținerea și relansarea parcursului european al Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat ieri la Hîncești se poate repeta cu exactitate și în următoarele scrutine.

Noi, liberal-democrații, considerăm că cei care au pierdut acest scrutin trebuie să-și reevalueze acțiunile ce vizează viitoarele alegeri, lăsând la o parte ambițiile înguste de partid și narcisismul iluzoriu alimentat de sondaje. Accentul trebuie pus pe interesul național și pe sporirea capacităților instituționale ale partidelor de dreapta.

15 mar

Declarația MPU cu privire la alegerile din Hîncești, de astăzi, 15 martie 2020

Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”

Mișcarea politică Unirea nu recunoaște valabilitatea alegerilor parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești.

Pe lângă faptul că aceste alegeri nu au fost democratice, nu au fost libere și corecte, având în vedere abuzurile regimului Dodon și atitudinea selectivă și părtinitoare a CEC-ului, prin scoaterea din cursă doar a unor concurenți electorali care au încălcat legea, PPȘ, fără însă să sancționeze și PSRM-ul, care a comis încălcări similare, aceste alegeri s-au dovedit a fi un experiment cinic și un act de genocid asupra propriului popor.

Desfășurarea alegerilor în condiții de Cod Roșu de epidemie, cu cazuri de coronavirus confirmate nemijlocit în localitățile din raionul Hîncești (ex: s. Bălceana) denotă ambiția bolnavă a lui Dodon și a regimului său de a obține o “victorie” pentru o funcție de deputat în Parlament, cu prețul expunerii la pericol de contaminare, pericol pentru sănătatea și viața alegătorilor.

Mai mult decât atât, Dodon a ordonat personal, Comisiei Electorale Centrale (CEC), organizarea alegerilor cu coronavirus, la Hîncești.

Astfel, după depunerea demersului MPU, numărul 7513 din 14 martie, privind amânarea/ anularea alegerilor din Hîncești, nu CEC și-a asumat răspunderea privind suspendarea votării, potrivit art. 56 alin. 1) din Codul electoral, ci Igor Dodon, care a înregistrat și el un demers la CEC, nr. 7514, prin care ordonă CEC-ului să desfășoare alegerile. Ambele acte sunt anexate la prezenta declarație.

Prin urmare, CEC-ul și organele electorale sunt sub controlul politic total al PSRM și, personal, al lui Dodon.

Și mai cinic este faptul că în toate celelalte localități, oamenii au fost îndemnați să stea în casă, transportul public a fost oprit, piețele au fost închise, pe când la Hîncești oamenii au fost scoși la vot, inclusiv duși cu microbuzele, în mod organizat la votare, lucru interzis de lege și cu pericol de coronavirus.

În asemenea condiții, nu este vorba nici măcar despre rezultat, este vorba despre călcarea în picioare însăși a esenței alegerilor – care dintr-un drept democratic a ajuns să fie o batjocură, o impunere de participare la vot cu risc de infectare cu coronavirus.

Aceste alegeri sunt o cacealma de prost gust, care arată fața adevărată a unor trădători de neam și țară, fără scrupule.

Amintim încă o dată: coronavirusul Covid-19, prezintă pericol pentru viață, la ora actuală fiind înregistrate peste 5 000 de decese în lume, din care peste 1 000 în Europa. Cele mai expuse, sunt persoanele în vârstă, care reprezintă majoritatea populației de la țară, inclusiv din Hîncești.

Desfășurarea acestor alegeri la Hîncești, în condiții de epidemie de coronavirus, de care se moare, este ca și cum URSS ar fi organizat alegeri la Cernobîl, după accidentul nuclear din anul 1986, în timpul lichidării consecințelor exploziei reactorului nuclear.

MPU condamnă atitudinea criminală a regimului Dodon, față de propriii cetățeni. // Facebook

Măsuri drastice la secțiile de vot din Hîncești

Ștefan Gațcan // PSRM

Măsuri drastice de prevenire a COVID-19 la alegerile din Hîncești. Autoritățile dezinfectează pixurile și ștampilele, iar angajații secțiilor de vot sunt echipați corespunzător cu mănuși și măști. Mai mult, la intrare în secția de vot, alegătorii își dezinfectează mâinile.

Totodată, președinții de birouri electorale ale secțiilor de votare asigură ordinea în rază de 100 de metri de la localul votării, pentru a preveni aflarea într-un singur loc a unui număr mai mare de 50 de persoane. Toate secțiile de votare sunt dezinfectate.

14 mar

Apel public: stop alegeri Hîncești!

Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”

Având în vedere faptul că în Republica Moldova a fost declarat Cod Roșu de infecție cu coronavirus, precum și faptul că în satul Bălceana a fost confirmat cel puțin un caz de infecție, Mișcarea politică Unirea, cere insistent CEC amânarea alegerilor din circumscripția nr. 38, Hîncești, până la depășirea situației excepționale cu care ne confruntăm.

În calitate de candidat, împreună cu colegii din MPU, vom depune imediat un demers în acest sens la organele electorale.

La nivel global a fost declarată stare de pandemie. Sănătate și viața oamenilor nu trebuie puse în pericol, iar dezinfectarea pixurilor în secțiile de votare nu reprezintă o soluție pentru prevenirea infecției cu coronavirus.

În satul Bălceana, trebuie introdusă carantina obligatorie pentru toți. Același lucru trebuie făcut de fapt, în toată Republica Moldova.

De altfel, considerăm că trebuie întreprinse și următoarele măsuri:

 1. Declararea stării de urgență de către Parlament, introducerea carantinei generale până după sărbătorile de Paște. Obligarea întregii populații sa se autoizoleze la domiciliu.
 2. Stabilirea unui orar național de ieșire din casă pe categorii de vârstă, pentru aprovizionarea cu strictul necesar, neadmiterea golirii rafturilor, și neadmiterea panicii.
 3. Stabilirea funcționării în regim special a funcționării doar a instituțiilor și întreprinderilor cu caracter vital pentru societate, restul urmând a fi închise sau treacă în regim de teleworking (dacă genul de activitate permite). Renunțarea la absurditatea de a cere părinților sa-și ia concediu din cont propriu pentru a sta cu copiii acasă. Renunțarea la obligarea educatorilor și profesorilor să meargă la serviciu în timp ce instituțiile rămân închise. Introducerea, prin lege, a regimului forțat de rămânere la domiciliu, ca urmare a epidemiei. În România asemenea măsuri deja au fost luate.
 4. Alocarea de mijloace financiare din fondul de rezervă al statului și al BNM (indemnizații) pentru compensarea rămânerii forțate acasă a populației, pentru finanțarea suplimentară a medicinii, pentru acoperirea pierderilor în economie, generate de pandemie etc.
 5. Explicarea clară a riscurilor: coronavirus-ul duce din “răceala”, în pneumonie bilaterala extrem de severă, care necesită internarea în reanimare cu conectarea la aparate de respirație artificială și care are efect letal la persoanele care suferă de alte boli.

În caz de epidemie în masa, noi pur și simplu nu vom avea capacitatea la nivelul spitalelor să internam bolnavi și nu vom avea destule aparate de respirație artificială pentru a-i conecta la ele.

Cerem CEC, Guvernului, Parlamentului, să anuleze imediat alegerile din Hîncești și sa pună în aplicare măsurile menționate mai sus. // Facebook

13 mar

Declarația Partidului “Șor” cu privire la hotărârea Curții Supreme de Justiție

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Declarația Partidului “Șor” cu privire la hotărârea Curții Supreme de Justiție

Hotărârea de vineri, 13 martie, a Curții Supreme de Justiție, adoptată în urma presiunilor exercitate direct de Igor Dodon confirmă încă o dată faptul că Republica Moldova alunecă vertiginos spre o veritabilă dictatură în care toate instituțiile statului, inclusiv puterea judecătorească, au fost concentrate în mâinile unui singur politician. Derapajele antidemocratice se întețesc în ajunul alegerilor prezidențiale și a posibilelor alegeri parlamentare anticipate din toamna acestui an, ceea ce provoacă îngrijorări și mai mari în privința viitorului democrației în Republica Moldova.

Anularea înregistrării, adică excluderea din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală Hîncești a candidatului Partidului politic “Șor”, Vitalie Balinschi, reprezintă o încălcare grosolană a normelor democratice și a unui proces electoral corect.

Guvernarea a întreprins măsuri fără precedent pentru a ajunge la această situație, inclusiv intimidarea cetățenilor în sate și orașe, prin intermediul poliției și procurorilor, presiuni asupra instituțiilor statului, precum Comisia Electorală Centrală, dar și a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.

Deși Partidul politic “Șor” a prezentat atât la Comisia Electorală Centrală, dar în special în instanțele de judecată, dovezi incontestabile care demonstrează inconsistența învinuirilor aduse, acestea nu au fost luate calcul de CEC și CSJ, care au dat dovadă de un nihilism absolut, ceea ce demonstrează suplimentar că au îndeplinit comenzi politice. Partidul politic “Șor” cunoaște din surse sigure că Igor Dodon, prin intermediul fostului său consilier, actualul secretar al CEC, Maxim Lebedinschi, a exercitat presiuni enorme asupra judecătorilor CSJ.

În cadrul ședinței de la Curtea Supremă de Justiție, noi am atras atenția asupra faptului că în privința a doi din cei cinci judecători care au făcut parte din completul de judecată și anume, Tamara Chișca-Doneva și Nina Vascan avem îndoieli rezonabile referitoare la obiectivitatea și nepărtinirea lor și am cerut recuzarea acestora. Solicitarea reprezentantului nostru în instanță însă a fost respinsă neargumentat.

Având în vedere multiplele încălcări și abuzuri, Partidul politic “Șor” anunță oficial că va ataca Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care s-a mai pronunțat deja pe plângeri similare, dându-le dreptate reclamanților.

Partidul politic “Șor” își anunță susținătorii, în special alegătorii de la Hîncești, care au demonstrat o susținere masivă pentru Vitalie Balinschi și programul său, că nu va ceda presiunilor politice.

Hotărârea de vineri, 13 martie, a CSJ este un atac nu doar împotriva Partidului politic “Șor”, dar și o încălcare a drepturilor celor peste 10 000 de locuitori ai circumscripției uninominale Hîncești care l-au desemnat pe Vitalie Balinschi drept candidat al poporului la scrutinul parlamentar, dar și o ofensă adusă celor peste 10 000 de cetățeni care au protestat în fața Curții de Apel Chișinău împotriva abuzurilor guvernării și a presiunilor asupra opoziției.

Având în vedere hotărârea vădit neargumentată juridic a Curții Supreme de Justiție, presiunile exercitate asupra opoziției pe parcursul întregii campanii electorale, intimidările asupra cetățenilor, dar și multiplele încălcări ale candidatului puterii la aceste alegeri, inclusiv tăinuirea mijloacelor financiare și coruperea alegătorilor, Partidul politic “Șor” cere declararea alegerilor parlamentare noi din circumscripția uninominală Hîncești ca fiind nevalabile. Aceste alegeri nu vor mai reprezenta voința alegătorilor, având în vedere faptul că un candidat considerat printre favoriții cursei electorale, pentru care au semnat peste 10 000 de cetățeni.

Totodată, Partidul politic “Șor” își reiterează demersurile către societatea civilă și comunitatea internațională să urmărească atent atât procesul politic din Republica Moldova, pentru a împiedica abuzurile și ilegalitățile de mai departe a actualei guvernări socialiste de la Chișinău.

12 mar

Declarația Partidului “Șor”

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”

Partidul politic “Șor” condamnă cu fermitate practica la care a recurs Curtea de Apel Chișinău miercuri, 11 martie, la examinarea cererii depuse de reprezentanții formațiunii împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale care a refuzat să penalizeze acțiunile ilegale ale candidatului PSRM la Hîncești, Ștefan Gațcan.

Deși Partidul politic “Șor” a depus cererea sa în conformitate cu toate prevederile legale, Curtea de Apel Chișinău a încălcat flagrant practica judiciară și a examinat-o pe ascuns, hoțește, fără citarea părților, fără a anunța în prealabil data și ora examinării cererii.

Calificăm comportamentul Curții de Apel Chișinău drept părtinitor și neconform cu legea, care a favorizat comiterea unei ilegalități crase și la privarea drepturilor părților de a se pronunța pe marginea cererii depuse.

Partidul politic “Șor” consideră că în spatele modului în care Curtea de Apel a examinat cererea sa este reacția lui Igor Dodon la decizia din ajun, prin care instanța a respins o cerere abuzivă a Comisiei Electorale Centrale de a-l exclude din cursa electorală de la Hîncești pe candidatul Vitalie Balinschi. Prin organizarea ședinței pe ascuns, Dodon a vrut să se asigure că judecătorii vor lua hotărârea ce îi convine. În plus, ar putea fi un semnal pentru judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să se pronunțe joi, 12 martie, pe marginea recursului depus de CEC în privința lui Vitalie Balinschi.

Partidul politic “Șor” condamnă presiunile efectuate de actuala guvernare de la Chișinău și în special de Igor Dodon, asupra justiției și solicită judecătorilor care examinează cauza să refuze să îndeplinească oricare comenzi politice. Partidul politic “Șor” va reacționa dur împotriva oricăror tentative de subminare a justiției și se va adresa instituțiilor și organizațiilor internaționale în vederea stopării acestor practici în Republica Moldova.

10 mar

Declarația Partidului “Șor” cu privire la hotărârea Curții de Apel Chișinău

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Declarația Partidului “Șor” cu privire la hotărârea Curții de Apel Chișinău

Partidul politic “Șor” salută decizia de marți, 10 martie, a Curții de Apel Chișinău care a respins cererea Comisiei Electorale Centrale de chemare în judecată privind excluderea candidatului Vitalie Balinschi din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești.

Hotărârea Curții de Apel demonstrează că Vitalie Balinschi și Partidul politic “Șor” au organizat o campanie electorală corectă și onestă la Hîncești, principalul scop fiind informarea corectă a alegătorilor și elaborarea unui plan concret și viabil pentru dezvoltarea localităților din circumscripție și îmbunătățirea calității vieții oamenilor. De asemenea, sperăm că decizia de astăzi este un indicator al faptului că justiția din Republica Moldova refuză să îndeplinească comenzile politice ale lui Igor Dodon și socialiștilor.

Partidul politic “Șor” și candidatul său la Hîncești, Vitalie Balinschi, vor continua să le ofere cetățenilor soluții concrete pentru realizarea reformelor în fiecare localitate din circumscripție, printre care iluminarea stradală, reparația drumurilor, apă de calitate în fiecare familie și proiecte sociale pentru fiecare categorie a populației. Scopul nostru este asigurarea bunăstării oamenilor prin realizarea unor proiecte după modelul celor implementate deja la Orhei.

Vitalie Balinschi a fost deja desemnat drept candidat al poporului de peste 10 000 de locuitori ai circumscripției, iar popularitatea sa este în continuă creștere.

Partidul politic “Șor” le mulțumește tuturor locuitorilor din circumscripția nr. 38 Hîncești și a cetățenilor țării care au venit, azi, la Curtea de Apel Chișinău, în număr de peste 10 000 de persoane, ca să susțină candidatul nostru și să apere valorile democratice ale Republicii Moldova. Ne bucură faptul că eforturile lor nu au fost zadarnice.

Victoria aparține cetățenilor!

În același timp, solicităm Comisiei Electorale Centrale, altor instituții ale statului și guvernării socialiste să înceteze presiunile politice asupra Partidului “Șor” și a candidatului Vitalie Balinschi.

Reiterăm, totodată, că toate acțiunile din ultimul timp demonstrează clar că autoritățile statului pregătesc o posibilă fraudare a alegerilor parlamentare noi din circumscripția uninominală Hîncești. Ne adresăm în acest context societății civile și comunității internaționale să urmărească atent scrutinul pentru a împiedica abuzurile și ilegalitățile.

Partidul “Șor” suspendă protestul de la Curtea de Apel

Partidul “Șor” suspendă protestul de la Curtea de Apel

Partidul “Șor” a anunțat despre suspendarea acțiunii de protest de la Curtea de Apel Chișinău pe fundalul situației nefavorabile privind coronavirusul. Decizia formațiunii politice a fost dictată de grija față de oameni. Candidatul Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi, a mulțumit protestatarilor pentru sprijin în lupta împotriva derapajelor antidemocratice ale guvernării lui Dodon.

Anunțul despre suspendarea acțiunii de protest a fost făcut de Vitalie Balinschi, candidatul Partidului “Șor” la alegerile parlamentare noi din Hîncești.

Sprijinul Dvs. îmi dă forțe. Din păcate, situația epidemiologică din țară și în situația în care guvernul, în loc să se preocupe de această și alte probleme ale cetățenilor, se gândește cum să-i asigure un nou mandat lui Dodon, este de așa natură, încât nu ne permitem să supunem riscului zeci de mii de cetățeni, a declarat Balinschi, vicepreședintele Partidului “Șor”.

Vitalie Balinschi a subliniat că Partidul “Șor” va lupta până la capăt și nu le va permite lui Dodon și socialiștilor să fure șansa cetățenilor la o viață mai bună.

Autoritățile de la Chișinău au decis, azi, să interzică activitățile în masă la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. Partidul “Șor” a anunțat încă de ieri că va organiza o acțiune de protest la Curtea de Apel Chișinău, unde este examinează cererea CEC de a-l elimina din cursa electorală din Hîncești pe Vitalie Balinschi, sub pretextul unor pretinse încălcări ale legislației electorale.

În dimineața zilei, peste 10 mii de cetățeni au protestat la Curtea de Apel Chișinău, cerând instanței să nu admită scoaterea din cursă a lui Vitalie Balinschi. Aceștia au scandat “Vrem justiție corectă!”, “Victorie!”, “Justiția e cu noi”, “Jos Dodon” ș.a.

Ilan Șor: vom apăra țara de haos și fărădelege

Ilan Șor: vom apăra țara de haos și fărădelege

Igor Dodon a uzurpat puterea în stat și, de facto, a privatizat justiția. Declarația a fost făcută de Ilan Șor, adresându-se miilor de protestatari care s-au adunat la Curtea de Apel Chișinău, cerând ca instanța să nu admită scoaterea din cursa electorală de la Hîncești a candidatului Partidului “Șor”.

Astăzi în Moldova nu există democrație. Dodon dacă-și dorește – scoate pe cine vrea din alegeri, dacă vrea – lasă pe cine vrea în cursă. Așa nu mai poate continua. Noi vom demonstra că el nu este rege, a declarat Ilan Șor, subliniind că poporul este cel care își alege deputații.

Șor a remarcat că autoritățile au încercat să împiedice desfășurarea unei acțiuni pașnice de protest, pentru că se teme de nemulțumirea poporului.

Ne-am adunat astăzi ca să apărăm democrația în Moldova, să apărăm libertatea și țara noastră. Dacă va continua astfel, noi ne vom vedea siliți să scoatem masiv oameni în stradă. Noi vom apăra țara de haos și fărădelege, a declarat liderul Partidului “Șor”, fiind aclamat de cetățeni.

Comisia Electorală Centrală a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere în care solicită eliminarea candidatului Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală de la Hîncești. Formațiunea politică califică acest demers ca fiind o comandă politică a guvernării.

Peste 10 000 de protestatari au adoptat o declarație în care critică derapajele antidemocratice ale regimului Dodon și cer demisia in corpore a membrilor CEC

Peste 10 000 de protestatari au adoptat o declarație în care critică derapajele antidemocratice ale regimului Dodon

Republica Moldova riscă să se transforme într-un regim dictatorial fără precedent în istoria modernă a țării, se arată într-o declarație prezentată în fața a peste 10 000 de cetățeni, care au protestat la Curtea de Apel Chișinău, unde este examinată cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în care, fiind invocate pretinse abateri de legislației electorale, se cere eliminarea lui Vitalie Balinschi, candidatul Partidului “Șor”, din campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din Hîncești.

Partidul Socialiștilor de la guvernare, în frunte cu președintele Igor Dodon, a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor statului, începând de la Parlament și Guvern și terminând cu structurile de forță și organele de justiție, se arată în declarație.

Potrivit declarației cetățenilor, singura preocupare a lui Igor Dodon este să-și asigure din nou fotoliul prezidențial, iar în acest scop a lansat o campanie dură de suprimare și hărțuire a oponenților politici, și de terorizare a propriilor cetățeni, așa cum s-a întâmplat în mai multe localități din Hîncești.

Cetățenii îl acuză pe Dodon că a trecut la acțiuni radicale, specifice unui regim dictatorial, iar în acest scop a efectuat presiuni asupra instituțiilor statului, inclusiv a CEC, instituție care trebuie să asigure un proces electoral liber și corect.

Cetățenii au prezentat mai multe revendicări.

Printre acestea se numără stoparea imediată a presiunilor guvernării îndreptate împotriva cetățenilor și a opoziției politice; abținerea de la tentativele de subordonare a instituțiilor statului; desfășurarea alegerilor din Hîncești în conformitate cu principiile democratice, dar și demisia in corpore a membrilor CEC pentru că încălcat principiile independenței și imparțialității propriei instituții.

Manifestații cer societății civile și organizațiilor internaționale să monitorizeze atent campania electorală de la Hîncești, precum și a proceselor politice din Republica Moldova, în general; să semnaleze orice abateri de la principiile și normele democratice. Semnatarii declarației susțin că în cazul neîndeplinirii revendicărilor își asumă dreptul de a organiza ample acțiuni de protest în toată țara.

Curtea de Apel Chișinău examinează, marți, cererea CEC privind anularea înregistrării în campanie a lui Vitalie Balinschi. Partidul “Șor”, dar și observatorii politici califică decizia drept una politică, luată la comanda guvernării.

7 mar

Eveniment istoric la Hîncești: locuitorii l-au desemnat pe Vitalie Balinschi drept candidat al poporului la parlamentare

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Eveniment istoric la Hîncești: locuitorii l-au desemnat pe Vitalie Balinschi drept candidat al poporului la parlamentare

În premieră în istoria Republicii Moldova, vineri la Hîncești a avut loc evenimentul de desemnare populară a candidatului Partidului politic “Șor” la funcția de deputat din partea cetățenilor circumscripției. Locuitorii din întreaga circumscripție au venit în număr mare să-l susțină pe Vitalie Balinschi, a cărui popularitate a crescut și mai mult după presiunile exercitate de guvernare împotriva sa.

Candidatul Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi a făcut, vineri, baie de mulțime în municipiul Hîncești, unde a avut loc evenimentul de desemnare populară a acestuia de către cetățenii din întreaga circumscripție. Candidatul a discutat cu cetățenii și și-a prezentat principalele priorități pentru dezvoltarea Hînceștiului și a localităților din raion.

Le-am promis tuturor hînceștenilor, dar și locuitorilor raionului, că nimic nu mă va opri. Eu și echipa mea suntem determinați să luptăm până la capăt pentru a le asigura acestor oameni o viață mai bună, a menționat Balinschi.

Potrivit lui, cetățenii din Hîncești au înțeles că Partidul “Șor” reprezintă singura formațiune politică din țară pentru care promisiunile sunt legi.

Oamenii declară că își pun toate speranțele în Vitalie Balinschi, pentru că anume el și echipa Partidului “Șor” sunt cei care au prezentat un program electoral real, fără exagerări și sunt cei care au demonstrat până în prezent că se țin de fiecare dată de cuvânt. Hînceștenii au criticat dur atacurile guvernării la adresa lui Vitalie Balinschi și a Partidului “Șor”, susținând că sunt gata să sară în apărarea candidatului lor dacă presiunile vor continua.

Este de menționat că în premieră în istoria Republicii Moldova, Vitalie Balinschi a fost desemnat drept candidat la funcția de deputat direct de cetățeni. Evenimente de desemnare au avut loc și în fiecare localitate din circumscripție. Înainte de aceasta, peste 10 000 de locuitori au semnat pentru desemnarea lui Balinschi. Printre proiectele pe care și le propune candidatul Partidului “Șor” se numără iluminarea stradală în toate localitățile, reparația drumurilor, alimentarea cu apă de calitate, extinderea programelor și proiectelor sociale, care în prezent sunt realizate la Orhei și în alte peste 40 de localități administrate de reprezentanții Partidului politic “Șor”.

Reamintim că zilele trecute Comisia Electorală Centrală a luat o decizie controversată de a cere excluderea lui Vitalie Balinschi din campania electorală, decizie catalogată atât de Partidul “Șor”, cât și de experți, drept una politică și fără nicio bază juridică, și care a fost luată la comanda Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon.

5 mar

Vitalie Balinschi: Socialiștii au scuipat în ochii locuitorilor raionului Hîncești

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Vitalie Balinschi: Socialiștii au scuipat în ochii locuitorilor raionului Hîncești

Partidul politic “Șor” consideră decizia de miercuri a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a cere excluderea din cursa electorală de la Hîncești a candidatului său, Vitalie Balinschi drept una ilegală, abuzivă și care reprezintă o comandă politică a guvernării socialiste a lui Dodon. Partidul “Șor” a anunțat că va întreprinde toate acțiunile pentru a-și face dreptate și va sesiza instituțiile internaționale despre abuzurile guvernării.

Candidatul Partidului “Șor” la funcția de deputat pe circumscripția uninominală Hîncești, Vitalie Balinschi a declarat într-o conferință de presă că decizia CEC este îndreptată, în primul rând, împotriva cetățenilor.

Ieri, membrii CEC le-au scuipat în ochi celor peste 10 000 de cetățeni care au semnat în favoarea candidaturii mele ca deputat al poporului, a declarat candidatul.

Balinschi a mai spus că guvernarea cere excluderea sa din cursă din cauza popularității sale în creștere.

Pe socialiști i-a speriat popularitatea mea și au mers prin aceste metode urâte. Dacă ei cred că prin aceste metode vor avea succes, greșesc amarnic. Cetățenii nu au încredere în PSRM. Socialiștii nu câștigă aceste alegeri nici dacă scot din cursă toți candidații și-l lasă doar pe Gațcan, a adăugat Vitalie Balinschi.

Deputatul Denis Ulanov a arătat că decizia de ieri a CEC este o una politică. Parlamentarul a declarat că deține rezultatele unei cercetări sociologice, pe care le au și socialiștii, care denotă că Vitalie Balinschi este, în prezent, pe locul doi în topul preferințelor alegătorilor, iar candidatul socialiștilor – pe locul patru.

Ulanov a spus că Balinschi a urcat, în ultimele zece zile, de pe locul 4 pe 2, iar candidatul socialiștilor a coborât de pe 3 pe 4. Iar Vitalie Balinschi era în creștere, mai ales după evenimentele de desemnare a sa drept candidatul poporului în Parlament, a menționat deputatul Denis Ulanov.

Reprezentantul Partidului “Șor” la CEC, Vadim Banaru a prezentat mai multe argumente care demonstrează că decizia de ieri este una nemotivată juridic și este una politică. CEC s-a transformat în avocatul candidatului PSRM la Hîncești, a remarcat Banaru.

CEC nu a avut obiectivul de a elucida circumstanțele, dar a transformat această procedură într-un spectacol pe al cărui regizor îl cunoaștem. Avem speranța în justiție, dar sistemul este supus presiunilor din partea guvernării care încearcă să o transforme în bâtă politică, a declarat Banaru.

Amintim că Partidul politic “Șor” a anunțat încă săptămâna trecută că guvernarea socialistă pune la cale un scenariu pentru excluderea lui Vitalie Balinschi din cursa electorală pentru Hîncești.

Comunicat de presă al MPU cu privire la excluderea candidatului PPȘ din cursa electorală

Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”

În cadrul ședinței CEC din 4 martie, a fost examinat demersul Mișcării politice Unirea, în care au fost enumerate mai multe acțiuni ce încalcă legislația electorală, precum agitația electorală înainte de începerea campaniei electorale a candidatului Partidului “Șor” pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești, Vitalie Balinschi.

Totodată, Partidul “Șor” a distribuit alegătorilor din Hîncești pungi cu pixuri, chipiuri, dulciuri și tricouri – cu simbolurile partidului și a organizat transportul, în scop electoral, al alegătorilor din circumscripția nr. 38 Hîncești la OrheiLand.

Astfel, CEC va solicita Curții de Apel Chișinău să examineze solicitarea privind anularea înregistrării concurentului electoral din partea PPȘ, Vitalie Balinschi, pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hîncești.

Totodată, menționăm că vom depune o sesizare și împotriva PSRM, al cărui candidat, Ștefan Gațcan, la fel, a încălcat legislația electorală, prin mituirea indirectă a cetățenilor, oferind consultații medicale gratuite alegătorilor din circumscripția nr. 38, Hîncești.

Toți concurenții electorali care au săvârșit astfel de abuzuri trebuie sancționați deopotrivă, conform legii. // Facebook

Partidul Acțiune și Solidaritate critică așa numitul “exit poll” de la Hîncești

Olesea Stamate // PAS
Partidul Acțiune și Solidaritate critică așa numitul “exit poll” de la Hîncești

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco și candidata PAS pentru circumscripția nr. 38, Hîncești, Olesea Stamate, au susținut astăzi, 5 martie, o conferință de presă unde au vorbit despre pomenele electorale oferite de unii candidați la Hîncești, despre realizarea exit poll-ului autorizat de Comisia Electorală Centrală, dar și despre nedeclararea de către candidatul PSRM a mai multor fonduri în rapoartele financiare depuse la CEC.

Avem un exit poll pentru circumscripția electorală Hîncești, autorizat de Comisia Electorală Centrală. Ne întrebăm care este rostul unui astfel de exit poll, în condițiile în care, având în vedere câte secții de votare sunt în această circumscripție, în jurul orei 21:15 sau 21:30, adică la circa 30 de minute după închiderea secțiilor de votare, rezultatele parțiale deja vor fi cunoscute. Avem dubii rezonabile că scopul acestui exit poll nu este de a oferi rezultate înaintea organelor electorale, ci de a manipula opinia publică, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

În cadrul conferinței, s-a menționat că manipularea prin acest exit poll se va face în felul următor. În primul caz, PSRM va avea rezultatele preliminare în jurul orei 16:00. Știind aceste rezultate și având vreo 500–600 votanți “fideli” care vor vota așa cum le va spune PSRM, socialiștii vor îndemna în orele următoare să voteze pe oricine care este cel mai bine poziționat în raport cu Olesea Stamate. Dacă, de exemplu, rezultatele vor arăta că exponentul PD este aproape de Olesea Stamate, iar candidatul PSRM are un rezultat mai prost, atunci cele 500–600 de voturi se vor duce către candidatul PD-ului. Totul se face doar pentru a crește șansele să câștige oricine în afară de Olesea Stamate.

Al doilea model de manipulare este “scurgerea către presă” a rezultatelor preliminare în jurul orelor 16–17:00. “Rezultatele” date desigur că vor micșora procentul Olesei Stamate, astfel încât să se transmită mesajul că aceasta nu ar avea șanse și oamenii să nu iasă la vot sau să voteze cu altcineva care “ar avea șanse”.

Candidata PAS pentru circumscripția 38 Hîncești, Olesea Stamate, a mai declarat:

Cu toții vedem că această cursă electorală nu este pe departe corectă. Vedem concurenți electorali care își permit să fraudeze aceste alegeri prin cumpărarea alegătorilor, prin mituirea directă sau indirectă a alegătorilor. Am văzut informații în presă privind așa-numitele donații către alegători. Chiar să fie ele bilete de călătorii la tratament sanatorial care sunt oferite de către președintele Republicii Moldova. Mă întreb: Care este mandatul președintelui și al instituției prezidențiale de a oferi aceste bilete de tratament pentru persoanele, indiferent cui, în cadrul unei vizite, în localitățile care se află într-o circumscripție în plină campanie electorală? Asemenea tehnici am observat în diverse localități și, cu siguranță, atunci când vom reuși să le documentăm vom depune sesizările la organele competente. Pe lângă aceste pomene electorale, acum a mai apărut încă o tehnică și asta e clar că Partidul Socialiștilor folosește întreg arsenalul pentru a câștiga această campanie, dar prin minciună și fraudă. Or, din punctul meu de vedere, acest exit poll este unul dintre elementele acestui arsenal deoarece el nu este necesar în acest caz. Menirea acestui exit poll este de a manipula opinia alegătorilor, pentru a induce alegătorii în eroare. Noi venim cu un îndemn către cetățenii din circumscripția 38: Când mergeți la vot, vă îndemnăm să nu participați la acest exit poll, nu vă lăsați manipulați de acele date care vor fi prezentate de acest sondaj.

De asemenea, în cadrul conferinței, s-a menționat și despre decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de ieri cu referire la sesizarea depusă de Partidul Liberal împotriva candidatului Partidului “Șor” din circumscripția nr. 38, Hîncești. Spre deosebire de abordarea din parlamentarele din februarie 2019, de această dată CEC a examinat în fond sesizarea respectivă și a constatat că reprezentantul Partidului “Șor” nu a declarat/inclus în rapoartele sale financiare mai multe cheltuieli pe care le-a realizat în această campanie (în parlamentarele din februarie 2019 s-au depus zeci de contestații și sesizări față de mai mulți concurenți electorali care nu au declarat mai multe fonduri din campanie; CEC-ul de fiecare dată spunea că nu ține de competența sa constatarea faptului nedeclarării fondurilor, ci este de competența altor instituții).

Având în vedere această schimbare de abordare a organului electoral superior, PAS va examina încă o dată dacă fondurile pentru serviciile medicale prestate de Ștefan Gațcan pentru locuitorii s. Onești, raionul Hîncești, au fost reflectate în rapoartele financiare pe care acesta le-a depus la CEC. Or, conform legii, trebuie declarate toate fondurile – atât cele financiare (în bani), cât și cele materiale (în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii).

Dacă nu le-a declarat, PAS va depune o contestație și va solicita, pe baza acelorași considerente reținute în cazul sesizării Partidului Liberal împotriva candidatului Partidului “Șor”, ca CEC să constate nedeclararea fondurilor materiale și să inițieze procedura de anulare înregistrării candidatului PSRM în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, Hîncești.

februarie 2020


28 feb

Candidatul PLDM pentru circumscripția Hîncești s-a retras din cursa electorală

Anatolie Postolachi // PLDM
Candidatul PLDM pentru circumscripția Hîncești s-a retras din cursa electorală

PLDM a decis azi, împreună cu candidatul său Anatolie Postolachi, să se retragă din cursa electorală pentru circumscripția Hîncești. O decizie în acest sens a fost adoptată de Biroul Permanent Central al partidului și făcută publică de președintele PLDM, Tudor Deliu, și candidatul Anatolie Postolachi într-o conferință de presă, găzduită de Agenția de presă IPN.

În declarație se spune:

Alegerile din 15 martie au o miză mai mare decât completarea componenței unui parlament care nu mai reprezintă voința alegătorilor. Acest scrutin este o repetiție generală pentru următoarele competiții politice, mult mai importante. Peste două săptămâni, vom avea o reflecție în oglindă a ceea ce se va putea întâmpla la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare.

PLDM a intrat în această cursă electorală în speranța că va putea iniția, măcar în ceasul al doisprezecelea, o platformă de dialog cu ceilalți candidați de pe dreapta eșichierului politic pentru a stabili cine are șanse mai mari și pentru a oferi, astfel, alegătorilor o alternativă sigură și viabilă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

De cealaltă parte, candidații care reprezintă arcul guvernamental, folosesc, în spiritul celor mai vechi și condamnabile tradiții, resursele administrative și pomenile electorale, pentru a se poziționa cât mai avantajos în preferințele alegătorilor.

În aceste condiții, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu vede rostul de a continua cursa electorală pentru circumscripția Hîncești și anunță că Anatolie Postolachi se retrage din această cursă. Este o decizie asumată pe deplin atât de candidat, cât și de Biroul Permanent Central – organul PLDM care l-a desemnat în calitatea respectivă.

Anatolie Postolachi întrunește toate condițiile pentru a fi un bun deputat. Are o experiență relevantă în administrația locală și în cea centrală. Este un om de caracter, onest și integru, dar aceste calități nu întotdeauna fac diferența într-o competiție marcată de fraude și orgolii nemăsurate.

PLDM a pus mereu interesul național mai presus de toate. Noi am sprijinit în repetate rânduri alți actori politici atunci când era evident că trebuie să facem un pas în urmă pentru ca Republica Moldova să facă un pas înainte spre integrarea în Uniunea Europeană.

Acum e rândul reprezentanților dreptei politice să dea dovadă de maturitate și să nu disperseze votul alegătorilor fideli vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova.

Partidul Liberal Democrat din Moldova îndeamnă alegătorii din circumscripția 38 Hîncești să meargă, pe 15 martie, la vot și să-l aleagă pe candidatul pro-european cu șanse reale de a câștiga acest scrutin.

Partidul “Șor”: CEC joacă după scenariul scris de juriștii PSRM

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Partidul “Șor”: CEC joacă după scenariul scris de juriștii PSRM

Presiunile asupra candidatului Partidului politic “Șor” în circumscripția 38 Hîncești continuă. Guvernarea socialistă încearcă să-l excludă cu orice preț pe Vitalie Balinschi, candidatul formațiunii, din campania electorală, utilizând Comisia Electorală Centrală (CEC).

Reprezentanții Partidului “Șor” au informat vineri, 28 februarie, într-un briefing, despre noile atacuri ale guvernării asupra formațiunii politice.

Deputatul fracțiunii Partidului “Șor”, Denis Ulanov, a declarat că deși CEC este obligată prin lege să asigure desfășurarea corectă a campaniilor electorale și a alegerilor în țara noastră, această instituția face exact invers.

Acțiunile acesteia ne dau de bănuit că îndeplinește ordine de răfuială politică, care sunt dictate de guvernarea lui Dodon, a declarat Denis Ulanov.

Deputatul a făcut referire la un demers împotriva Partidului “Șor” a cărui examinare este tergiversată de CEC intenționat, scopul final urmărit fiind excluderea lui Vitalie Balinschi.

Singura explicație este că CEC, sau cel puțin unii membri apropiați ai PSRM și ai lui Igor Dodon personal intenționează să excludă candidatul Partidului “Șor”, dl Vitalie Balinschi din cursa electorală și intenționează să tergiverseze luarea deciziei cât mai aproape de ziua scrutinului, a precizat el.

Juristul Partidului “Șor”, la CEC, Vadim Banaru a precizat în cadrul briefingului că totul a început de la un demers al Partidului Liberal. CEC a început examinarea acestui demers depășind limitele de timp stabilite în Codul electoral. Pretențiile PL au început să fie examinate la CEC nu în baza învinuirilor aduse de autor, dar în privința neraportării cheltuielilor grupului de inițiativă, sau că a făcut agitație electorală.

Este evident că se tergiversează intenționat examinarea acestui caz cu un singur scop – de a adopta o hotărâre prin care să fie exclus Vitalie Balinschi și expediată în instanța de judecată. Ulterior, instanța să ia o hotărâre pur formală, iar noi să nu avem timp să o contestăm, a declarat Vadim Banaru.

Deputatul Denis Ulanov a declarat că tentativele de excludere a lui Vitalie Balinschi din campanie sunt regizate de PSRM și că Partidul “Șor” va prezenta la CEC chiar și informațiile care nu au nici o atribuție la cazul contestat.

Noi vom prezenta tot ce cere CEC, chiar dacă actele pe care le cer au fost deja prezentate. Noi nu avem ce ascunde, a declarat Denis Ulanov.

Deputatul din partea Partidului “Șor” a amintit că presiunile asupra formațiunii politice din partea guvernării socialiste se țin lanț în ultimele zile. Denis Ulanov a făcut referire la descinderile poliției și procurorilor în mai multe localități din Hîncești cu scopul de a obține acuzații la adresa lui Vitalie Balinschi, arătând, în același timp, că PSRM utilizează resursa administrativă, iar candidatul acestei formațiuni folosește procedee camuflate de mituire a alegătorilor.

Despre presiunile și derapajele antidemocratice, dar și despre încălcările crase comise de PSRM, Partidul “Șor” va sensibiliza comunitățile internaționale prin informarea misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

27 feb

Declarația candidatului independent Grigore Cobzac

Grigore Cobzac

Campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, în circumscripția uninominală Hîncești, nr. 38, este în toi.

Până acum, totul ca de obicei: multe întruniri cu alegătorii, atât discuții punctuale cât și în colectivele de muncă, cu locuitorii raionului care vor fi chemați la vot, muncă obositoare a echipei “din poartă în poartă” de informare și distribuire a materialelor electorale în localitățile noastre. Am cheltuit până la moment 9 820 de lei, în rest, totul se ține pe implicarea voluntară în campania electorală a colegilor și partenerilor. Mai puțin vocali și vizibili am fost pe rețelele de socializare, dar acest fapt își are explicațiile sale, pe care le vom oferi după campanie. Acum, trebuie să constatăm doar că apucăturile lui Plahotniuc au rămas în electorala moldovenească, diferența fiind că le aplică alții.

Trebuie să recunosc că actuala calitate de candidat independent, pe lângă toate avantajele acesteia, mă face să simt un anumit disconfort, pornind de la faptul că doar cu un an în urmă am candidat din partea Blocului electoral “ACUM”. Oamenii adresează frecvent întrebări și consideră că blocul mai avea potențial, apreciind drept pozitivă coeziunea și unitatea forțelor pro-europene veritabile. Nici la o întâlnire nu lipsesc reproșurile ce vizează așa-zisa îmbulzeală pe segment de centru-dreapta a eșichierului politic, oamenii fiind conștienți de pericolul roșu și dorind deschis un candidat unic pro-european.

După cum am pronosticat, cele mai multe întrebări țin de subiecte locale: apă și canalizare, drumuri, activitatea instituțiilor publice, precum și salarizare derizorie și pensii mici. Des oamenii dau a lehamite din mâini și își exprimă pe față neîncrederea în toată clasa politică actuală. Răspunsul meu standard în acest caz este să apeleze la memoria electorală atunci când vor merge la vot: altă soluție decât alegerile, pentru schimbarea lucrurilor spre bine, nu există.

Și eu și echipa încercăm să vorbim preponderent despre noi, planurile și ideile noastre. Noi cu ale noastre, oponenții cu ale lor. Nu există discuție unde cetățenii nu ar remarca mituirea alegătorilor mai puțin informați, cu excursii sau călătorii “tematice”, sacoșe cu bunuri din partea unor concurenți electorali sau utilizarea resurselor și pârghiilor administrative de către actualii guvernanți. Toți, dar practic toți, sunt indignați de tolerarea acestor fapte și inacțiunile organelor de drept și a CEC-ului în aceste cazuri. // Facebook

Declarația Partidului politic “Șor” în legătură cu tentativa de fraudare a alegerilor parlamentare noi

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Declarația Partidului politic “Șor” în legătură cu abuzurile comise la Hîncești de guvernarea lui Dodon și tentativa de fraudare a alegerilor parlamentare noi

Partidul politic “Șor” se declară profund îngrijorat față de ultimele abuzuri comise în raionul Hîncești la comanda guvernării socialiste și autocrate a lui Igor Dodon. Este vorba de presiunile și intimidările locuitorilor din acest raion, având drept scop obținerea unor mărturii false împotriva Partidului politic “Șor”. Acțiunile ne dau de bănuit că scopul final urmărit este excluderea candidatului formațiunii, Vitalie Balinschi din campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38 Hîncești.

Miercuri, 26 februarie, Partidul politic “Șor” a fost alertat de locuitorii mai multor sate și comune din circumscripția 38 Hîncești în legătură cu descinderea procurorilor. Unii locuitori au fost interogați de procurori sub pretextul că au mers în excursii organizate de administrația Parcului “OrheiLand”. Precizăm că, potrivit administrației “OrheiLand”, asemenea excursii au fost solicitate de cetățeni și, respectiv, au fost organizate pentru locuitori din diverse localități din majoritatea raioanelor țării. În acest context, Partidul politic “Șor” respinge categoric acuzațiile de corupere a alegătorilor.

Prin aceste abuzuri și intimidări asistăm, de fapt, la instaurarea unui regim dictatorial în Republica Moldova!

Președintele Igor Dodon a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor statului, dirijează cu activitatea Parlamentului și a Guvernului, și utilizează toate metodele pentru a se menține la guvernare și a obține un nou mandat la funcția de președinte.

Facem apel către cetățeni, chemându-i să nu se lase intimidați.

Cerem procurorilor, judecătorilor și altor angajați ai organelor de drept să refuze executarea comenzilor politice ale unui regim aflat în agonie.

25 feb

Partidul Unității Naționale îl sprijină în campania electorală din Hîncești pe candidatul independent Grigore Cobzac

Astăzi, echipa Partidului Unității Naționale, în frunte cu prim-vicepreședinții Vlad Țurcanu, Viorel Iordachescu și vicepreședintele Valentina Nicolenco, au participat la o întâlnire electorală la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din orașul Hîncești, pentru al susține pe Grigore Cobzac la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Prim-vicepreședintele PUN, Vlad Țurcanu a declarat:

Nu e nevoie de niciun efort suplimentar pentru a susține o idee sau o persoană, atunci când știi că ai dreptate. N-am nicio îndoială că Grigore Cobzac este cea mai potrivită și cea mai în măsură persoană să reprezinte raionul Hîncești în Parlament.

// pun.md

16 feb

Lansarea Olesei Stamate la Hîncești: Împreună pentru dreptate!

Olesea Stamate // PAS
Lansarea Olesei Stamate la Hîncești

Oameni onești pentru Hîncești! Olesea Stamate pentru dreptate!
Asta a răsunat astăzi în tot orașul Hîncești la lansarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate pentru circumscripția 38, Olesea Stamate.

Evenimentul de lansare a avut loc la Hîncești, unde au participat membrii, simpatizanții, dar și zeci de hînceșteni.

Este cale lungă până acolo, până să avem o țară în care să fie ordine, dar anumite lucruri deja le-am reușit, multe încă trebuie să le facem. Și uneori uităm că împreună, am reușit să facem unele lucruri pe care puțini credeau că le putem obține. În acest drum lung si greu au fost oameni care au obosit, care au renunțat, dar în acest drum au fost și oameni, mult mai mulți, care ni s-au alăturat. (…) La capătul acestui drum nu e odihnă, ci o casă distrusă și furată mereu. Unii o vor pentru a vinde ce a mai rămas din ea. Poate că ei au case mai bogate, prin locuri exotice.

Noi vrem să o curățăm, să-i refacem temelia și să o îngrijim gospodărește. Să aprindem lumina și să menținem căldura. Pentru că noi nu avem altă casă.

Sunt tot mai mulți oameni care vor și știu cum să facă ordine în țară. Un asemenea om este Olesea Stamate. Împreună cu Olesea am gândit și pornit cea mai dificilă reformă în țara noastră – reforma justiției. Olesea nu s-a speriat. A fost atacată, amenințată, criticată direct și hărțuită prin intermediul trolilor, dar nu a cedat. Nu a obosit. Și nu a renunțat. Eu am toată încrederea în ea. Și vă rog și pe dvs să aveți încredere. Și vă rog să avem încredere în noi.

Noi vom vota Olesea Stamate pentru Hîncești, pentru dreptate, pentru țară, a declarat Maia Sandu.

În context, Olesea Stamate, candidatul PAS în circumscripția 38, a subliniat:

Eu am acceptat propunerea de a candida dintr-un motiv simplu – sunt mamă a trei copii și vreau să-i văd având succes și realizându-și potențialul aici în Moldova. Vreau să-i pot ajuta să-și crească nepoții aici în Moldova. Vreau să știu că nimeni nu le va prelua afacerile, nu îi va hrăni cu produse infectate și nu le va organiza dosare penale pe nedrept.

Oamenii din Hîncești au aceleași probleme ca oamenii din restul Moldovei. Oamenii din Hîncești nu au locuri de muncă bine plătite și au pensii mici, în timp ce din Banca Națională s-a furat un miliard de dolari și nimeni nu a fost pedepsit. Oamenii din Hîncești merg pe drumuri rele și au acces la apă de proastă calitate, în timp ce din bugetul public în continuare se împart sute de milioane de lei companiilor lui Plahotniuc. Oamenii din Hîncești care respectă legile și achită impozitele sunt alungați din țară de inspecții nedrepte și amenințări, în timp ce judecătorii și procurorii corupți, care au lucrat toată viața la stat, au case de milioane scrise pe părinți sau colegi de clasă.

Dacă e să găsim un singur cuvânt pentru problemele țării, acest cuvânt pentru mine ar fi nedreptatea. Nu avem în Moldova dreptate.

Profesorul de istorie la Gimnaziul Călmățui, Dodu Nicolae a ținut să precizeze:

În această campanie se va lupta binele cu răul, onestitatea cu minciuna. Eu sunt din Hîncești, iar raionul nostru are parte de hoți. De aceea, să nu dăm posibilitate ca în această funcție de deputat să ajungă un trădător sau hoț. Da, mulți spun că Olesea Stamate nu este hînceșteană. Dar noi am mai avut un hînceștean în Parlament care ne-a făcut de râs, ne-a trădat. Așa că – nu trebuie să iubim trădătorii.

Tot la eveniment, naistul Vasile Iovu a ținut un discurs:

Eu sunt de la Bardar, cândva făceam parte din acest raion. Eu particip cam rareori la așa festivități, nouă mai bine ne stă cu cântecul. Astăzi nu am putut să nu vin, fiindcă de la început de când s-a creat acest partid am fost cu sufletul alături. Eu vreau să vă rog să susțineți aceste două forte. Maia Sandu este o forță extraordinară de care se tem toți hoții.

La final, artistul a interpretat o partitură la nai spre încântarea tuturor celor prezenți.

Cu un discurs a venit și deputatul PAS, Dan Perciun:

Fiecare scrutin este și un examen. Unde suntem noi astăzi? Avem o guvernare care a dat jos cel mai bun Guvern avut după independență. Avem o guvernare care a dat jos un Guvern care a adus 2 mlrd de lei în două luni. Noi mergem în aceste alegeri pentru că ne dorim o guvernare onestă pentru a face justiție. Olesea Stamate este o doamnă care are curajul, căreia nu i-a fost frică să meargă să lupte cu corupția.

Evenimentul a continuat cu un marș pe străzile Hînceștiului unde au fost împărțite pliante, iar cetățenii au avut ocazia să discute cu candidata Olesea Stamate, lidera Maia Sandu, deputații PAS, dar și toți cei prezenți.

Lansarea candidatului PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță

Ion Mereuță // PDM
Lansarea candidatului PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță

Candidatul PDM pentru circumscripția nr. 38 Hîncești, Ion Mereuță, s-a lansat astăzi în campania electorală. Au venit să-l susțină în acest moment important conducerea PDM, deputați democrați, membri și simpatizanți ai PDM.

Ion Mereuță a mulțumit colegilor de partid pentru onoarea acordată și a declarat că va munci cu multă dedicație în continuare pentru localitatea de baștină și oamenii de aici.

A fi băștinaș înseamnă a te naște în Hîncești, a te forma aici, a locui și a munci în Hîncești. Sunt hînceștean, cunosc bine problemele locuitorilor raionului și voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a le rezolva, pentru a-i reprezenta cu demnitate în Parlament, a declarat Ion Mereuță.

Candidatul PDM pentru Hîncești a fost încurajat de colegii de partid, care i-au urat mult succes în campanie și și-au exprimat încrederea că acest mandat va reveni la Partidul Democrat.

Sunt și eu deputat de circumscripție și cunosc foarte bine cât de complicat este să candidezi în localitatea de baștină. Trebuie să revii acasă și să vorbești cu oamenii care te-au ales. Spre deosebire de alți candidați, care vor să vină în Parlament de dragul funcției, Ion Mereuță face acest lucru pentru oamenii de aici, iar ei își doresc drumuri, școli, grădinițe pensii și salarii, a menționat președintele PDM, Pavel Filip.

Liderul democrat a subliniat că echipa PDM este singura care a realizat lucruri concrete aici la Hîncești și care niciodată nu și-a trădat țara și cetățenii.

Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală

Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”
Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală

Candidatul Mișcării politice Unirea la funcția de deputat în circumscripția uninominală 38, Hîncești, Dorin Chirtoacă, s-a lansat oficial în campania electorală, în cadrul unui eveniment public desfășurat în Piața Suveranității din municipiul Hîncești.

Scopul major al MP Unirea pentru aceste alegeri este de a promova Mișcarea, dar și de a transmite un mesaj clar cetățenilor că unificarea unioniștilor s-a produs, nu doar pentru aceste alegeri, dar și cele parlamentare, prezidențiale etc.

Prioritățile programului electoral al candidatului MP Unirea, Dorin Chirtoacă:

 • Descentralizare financiară și administrativă, pentru o mai bună dezvoltare economică locală, planificare urbană și regională.
 • Asigurarea cu transport ecologic și de calitate europeană, în cooperare cu conducerea de la nivel local și raional.
 • Legătură pe cale ferată (de la Chișinău, Ungheni, până spre Leova, Cantemir).
 • Construirea șoselei de centură a orașului Hîncești, scoaterea transportului în afara orașului, pentru a exclude traversarea întregului trafic rutier prin mun. Hîncești.
 • Declararea Luncii Prutului drept zonă defavorizată.
 • Promovarea proiectelor de legi în beneficiul cetățenilor, care să asigure salarii și pensii decente, de peste 500 Euro, servicii medicale și sociale mai bune.
 • Promovarea majorării bugetelor locale din raionul Hîncești prin finanțarea directă a primăriilor, colaborarea și înfrățirea cu localități din România.
 • Facilitarea și atragerea investițiilor românești, crearea locurilor de muncă, implementarea proiectelor transfrontaliere de infrastructură, reabilitarea școlilor, grădinițelor și a obiectivelor culturale, etc. Aceste proiecte vor apropia Unirea.

15 feb

PSRM și-a prezentat candidatul la parlamentare

Ștefan Gațcan // PSRM
PSRM și-a prezentat candidatul la parlamentare

Socialiștii și-au lansat oficial candidatul la alegerile parlamentare repetate în circumscripția nr. 38, Hîncești. Renumitul medic, Ștefan Gațcan, a fost prezentat de Președintele Parlamentului, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi.

În prezent, avem în Parlament 36 de deputați și acum avem o șansă unicală de a completa echipa cu încă un om, o persoană profesionistă, care va îmbunătăți medicina țării, care va fi un doctor de suflet. Totodată, să nu uităm că domnul Gațcan este băștinaș, e din raionul Hîncești și lui nu îi este indiferent de ce se va întâmpla în țară, a declarat Zinaida Greceanîi.

Candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, a spus că are o singură dorință – de a rezolva problemele oamenilor.

Oamenii își doresc locuri de muncă, apă potabilă, condiții medicale și noi trebuie să le facem aceste condiții, a declarat Gațcan.

Doctorul Gațcan a vorbit și despre una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova – depopularea.

Este o problemă mare și noi trebuie să stopăm exodul populației, este o prioritate pentru mine, a declarat candidatul PSRM.

Cel mai mult Ștefan Gațcan a vorbit despre subiectul, la care se pricepe cel mai bine – îmbunătățirea condițiilor în instituțiile medicale:

Vom face condiții mai bune în centrele medicale, vom procura ambulanțe noi. Centrele de sănătate vor fi dotate cu ecografe, vom deschide farmacii în aceste centre de sănătate, în care vor fi medicamentele de prima necesitate. Programul “Un doctor pentru tine” se va derula în continuare.

Ștefan Gațcan a vorbit și despre alte proiecte mari de infrastructură, de care se va ocupa, când va ajunge în Parlament, precum reparația drumurilor și a școlilor din mediul rural.

Anatolie Postolachi s-a lansat în campania electorală

Anatolie Postolachi // PLDM
Anatolie Postolachi s-a lansat în campania electorală

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru circumscripția Hîncești s-a lansat azi în campania electorală în cadrul conferinței aleșilor locali liberal-democrați. Președintele PLDM, Tudor Deliu, și cei peste 150 de primari și consilieri PLDM, i-au dorit lui Anatolie Postolachi mult succes.

Anatolie Postolachi, deputat cu caracter de Hîncești:

Mă oblig să reprezint cu demnitate în Parlament interesele oamenilor din circumscripția Hîncești și să fiu, în egală măsură, în serviciul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Mă oblig să promovez politici de modernizare a satelor și orașelor noastre.
Mă oblig să pledez ferm pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Fiți siguri, îmi voi onora angajamentul cu determinare și curaj, pentru că sunt hînceștean, iar hînceștenii sunt oameni de caracter care se țin de cuvânt.

// Facebook

14 feb

Candidatul PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță, primul în buletinul de vot

Ion Mereuță // PDM

Candidatul Partidului Democrat pentru Hîncești, Ion Mereuță, va fi primul în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția numărul 38. Ieri, 13 februarie, a fost ultima zi de înscriere a candidaților pentru scrutinul în această circumscripție, iar de astăzi începe oficial campania electorală.

Ion Mereuță s-a născut în satul Leușeni, raionul Hîncești, într-o familie cu 10 copii. Locuiește și astăzi în municipiul Hîncești, cunoaște bine problemele și doleanțele locuitorilor din regiune.

De-a lungul timpului, a deținut diverse funcții în administrația publică centrală și locală, iar în ultimii 4 ani a fost reprezentant al Guvernului în raionul Hîncești. Împreună cu colegii din PDM, Ion Mereuță a înregistrat realizări concrete în raionul de baștină:

 • 125 mil lei investiți în reparația drumurilor (aproape 70 km);
 • 85% din blocurile alimentare, sanitare și săli de sport reparate capital;
 • 20 mil lei investiți în construcția Sălii Polivalente de Sport din mun. Hîncești;
 • 18 mil lei pentru construcția apeductului în 10 localități;
 • 1 500 de persoane examinate gratuit în cadrul programului “Un doctor pentru tine”.

9 feb

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii să susțină candidatura dl Grigore Cobzac

Urmare a consultărilor interne, în special a structurilor locale și a consiliului politic al OT Hîncești, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis astăzi să acorde susținere electorală candidatului independent Grigore Cobzac în alegerile parlamentare noi din circumscripția 38.

Decizia partidului nostru are la bază o reflecție temeinică și asumată.

Până în prezent, Platforma Demnitate și Adevăr a făcut absolut totul pentru identificarea unui candidat comun neafiliat politic, care ar fi reprezentat forțele proeuropene și naționale, ca un prim test pentru marile bătălii politice ale anului 2020. Platforma DA este fidelă principiilor sale și a decis să nu-și lanseze propriul candidat în aceste alegeri, chemând la unitatea tuturor forțelor democratice de centru-dreapta, care trebuie să învingă în această circumscripție.

Platforma Demnitate și Adevăr nu poate ignora faptul că Dl Grigore Cobzac a fost candidatul comun al forțelor antioligarhice în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția nr. 38 și în condițiile unui scrutin neliber și inegal a avut sprijinul popular, obținând locul doi cu peste 33% de voturile exprimate în cadrul scrutinului.

Candidatul Grigore Cobzac este originar din raionul Hîncești.

Domnia sa are o bogată experiență regională și parlamentară, este unul din adversarii declarați ai regimului oligarhic, a activat în calitate de Președinte al comisiei parlamentare pentru anchetarea traficului cu anabolizante în fostul Parlament, un dosar complex care a generat mai mulți prizonieri politici. Avem ferma convingere că dânsul va fi o voce distinctă și sonoră în favoarea procesului de recuperare democratică în Republica Moldova, inseparabilă de necesitatea organizării unei mișcări naționale de rezistență anti-oligarhice, prefigurate astăzi în proiectul unei adevărate restaurații îmbrățișate de Igor Dodon și PSRM.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că miza adevărată a scrutinului din circumscripția 38 este crearea condițiilor necesare și suficiente pentru o mișcare de unitate a forțelor de centru-dreapta. Rezultatul acestor alegeri ne vor ajuta să înțelegem care sunt adevăratele interese ale liderilor și partidelor politice de pe centru-dreapta.

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe data de 15 martie și să susțină candidatura dl Grigore Cobzac, care, din punctul de vedre al formațiunii noastre, reprezenta cel mai bine idealurile de libertate, bunăstare, justiție și valori democratice, un candidat integru și profesionist de profil european, care nu va permite dispersarea și pulverizarea voturilor și va da startul unei mișcări de unitate pe plan național.

Totodată, facem un apel către alte partide proeuropene și naționale autentice să gândească strategic și să acționeze local. Iar acest îndemn înseamnă să aibă tăria de a-și retrage candidații proprii, garantând astfel condițiile necesare pentru victoria candidatului independent, Grigore Cobzac, într-o circumscripție în care se va vota pentru decuplarea de pericolul Igor Dodon și de mascotele sale politice. // platformada.md

Declarația lui Grigore Cobzac privind susținerea din partea Platformei DA

Grigore Cobzac

Salut inițiativa de astăzi a Platformei Demnitate și Adevăr de a mă susține în scrutinul parlamentar din 15 martie 2020, circumscripția 38, Hîncești. Sunt deja candidat înregistrat cu acte în regulă și în continuare voi comunica cu cetățenii pentru a obține acest mandat. Sunt localnic, îmi cunosc alegătorii și ei pe mine. Nu mi-am schimbat convingerile, sunt același, doar am acumulat mai multă experiență. Voi munci doar în beneficiul oamenilor.

Deciziile PPPDA și cea a Partidului Unității Naționale îmi alimentează speranța identificării candidatului proeuropean comun! Sunt convins, încă este posibil i-ar hînceștenii ar saluta acest lucru. Îmi reconfirm disponibilitatea pentru dialog cu toți candidații care au aspirații europene. // Facebook

7 feb

Vitalie Balinschi, înregistrat la alegerile parlamentare noi de la Hîncești

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Vitalie Balinschi, înregistrat la alegerile parlamentare noi de la Hîncești

Consiliul electoral al circumscripției uninominale Hîncești l-a înregistrat astăzi pe Vitalie Balinschi, desemnat de Partidul politic “Șor”, în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare noi din 15 martie în circumscripția respectivă.

CECEU Hîncești a constatat că Vitalie Balinschi a avut numărul necesar de semnături în favoarea candidaturii sale și a prezentat toate actele necesare pentru a permite înregistrarea sa.

În vârstă de 43 de ani, Vitalie Balinschi este licențiat în drept economic. Pe parcursul activității sale a deținut mai multe funcții publice precum de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei și Chișinău. În perioada 2011–2015 a deținut funcția de consilier raional Orhei, iar în 2015–2019 de consilier în Consiliul municipal Orhei, din care a contribuit la realizarea reformelor infrastructurale și sociale din oraș. Vitalie Balinschi este căsătorit și are trei copii.

Vitalie Balinschi susține că scopul său și al echipei Partidului politic “Șor” este să transforme Hînceștiul și localitățile din circumscripție după modelul reformelor înfăptuite la Orhei și în satele din acest raion.

Eu, împreună cu echipa și președintele Partidului “Șor”, după cum am promis, vrem să transformăm Hîncești într-un oraș european, cum am făcut la Orhei, a menționat Balinschi.

Totodată, potrivit candidatului, Partidul Politic “Șor” își va asuma responsabilitatea pentru reformele de la Hîncești, așa cum a făcut-o în toate cele peste 40 de localități în care a învins la scrutinul local din octombrie 2019.

3 feb

Vitalie Balinschi: Venim să renăștem Hînceștiul și întreaga regiune

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Vitalie Balinschi: Venim să renăștem Hînceștiul și întreaga regiune

Reprezentantul Partidului politic “Șor”, Vitalie Balinschi a depus luni, 3 februarie, listele cu semnături și setul de acte necesare pentru a fi înregistrat în calitate de candidat al formațiunii la funcția de deputat în circumscripția uninominală 38. Vitalie Balinschi a declarat că împreună cu echipa sa este determinat să transforme municipiul Hîncești și localitățile din raion într-o regiune cu adevărat europeană, după modelul reformelor de la Orhei.

Vitalie Balinschi a colectat aproximativ 1 000 de semnături în favoarea sa, față de numărul necesar de 500. Spre deosebire de alți concurenți, reprezentantul Partidului politic “Șor” a mers personal, împreună cu echipa din casă în casă pentru a discuta cu oamenii și a le afla problemele.

Spre deosebire de alți concurenți, noi am mers 2 săptămâni din casă în casă. Noi nu am strâns membrii de partid să colectăm repede semnăturile, dar am muncit aceste 2 săptămâni să convingem oamenii, să identificăm problemele lor, a declarat Vitalie Balinschi.

El a menționat că scopul său și al echipei Partidului politic “Șor” este să transforme Hîncești-ul și localitățile din raion după modelul reformelor înfăptuite la Orhei și în satele din acest raion.

Eu, împreună cu echipa și președintele Partidului “Șor”, după cum am promis, vrem să transformăm Hîncești într-un oraș european, cum am făcut la Orhei, a menționat Balinschi.

El a precizat că Partidul politic “Șor” își va asuma responsabilitatea pentru reformele de la Hîncești, așa cum a făcut-o în toate cele peste 40 de localități în care a învins la scrutinul local din octombrie 2019.

Le propunem alegătorilor să aibă încredere în noi. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru acest raion, așa cum ne-am asumat responsabilitatea în peste 40 de localități din țară. După cum transformăm Orhei și Taraclia în orașe europene, vrem să transformăm și Hîncești, a promis Vitalie Balinschi.

Iar ceea ce îl diferențiază de alți candidați este că noi deja am demonstrat întregii țări că putem schimba viața locuitorilor.

Vitalie Balinschi a mai arătat că în proiectele sale se bucură de sprijinul întregii echipe a Partidului “Șor”, dovadă fiind și alegerea sa în funcția de președinte al Organizației teritoriale Hîncești a formațiunii.

Nu este un moft al meu personal. Eu am funcții în partid – sunt vicepreședinte. Dar fiind ales în funcția de președinte al organizației teritoriale, denotă că noi, și eu personal, ne dorim schimbări în această localitate, a dat asigurări Vitalie Balinschi.

El însă și-a exprimat regretul că imediat după alegerea sa, a devenit ținta unor atacuri și denigrări din partea unor concurenți electorali. El și-a îndemnat viitorii candidați să iasă din Facebook și să discute cu oamenii. Vreau să-i îndemn pe concurenții electorali să iasă de pe Internet, de pe facebook și să meargă în localități să vadă.

În vârstă de 43 de ani, Vitalie Balinschi este licențiat în drept economic. Pe parcursul activității sale a deținut mai multe funcții publice precum de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei și Chișinău. În perioada 2011–2015 a deținut funcția de consilier raional Orhei, iar în 2015–2019 de consilier în Consiliul municipal Orhei, din care a contribuit la realizarea reformelor infrastructurale și sociale din oraș. Vitalie Balinschi este căsătorit și are trei copii.

ianuarie 2020


31 ian

Comunicat cu privire la calitatea de membru PAS a domnilor Grigore Cobzac și Marcel Petrușan

Având în vedere încălcarea deciziei Consiliului Politic Național din 18 ianuarie 2020 “Cu privire la înaintarea candidatului la funcția de deputat în Parlament în circumscripția uninominală Hîncești, nr. 38”, astfel fiind încălcate prevederile art. 57 alin. (5) din Statutul PAS, și în temeiul art. 66 alin.(2) lit.j) din Statutul PAS, Biroul Permanent Național PAS la ședința din joi, 30 ianuarie 2020 cu majoritate de voturi a decis excluderea din rândul membrilor PAS a domnilor Grigore Cobzac și Marcel Petrușan.

Decizia survine după ce toate încercările de a soluționa amiabil situația încălcării Statutului PAS de către domnii Grigore Cobzac și Marcel Petrușan au eșuat.

28 ian

PUN își retrage candidatul la Hîncești și îl susține pe Grigore Cobzac, candidat independent

PUN își retrage candidatul la Hîncești și îl susține pe Grigore Cobzac, candidat independent

Partidul Unității Naționale anunță că își retrage candidatul pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38, Hîncești. În continuare partidul îl va susține pe ex-deputatul Grigore Cobzac, care a decis să candideze independent. Potrivit președintelui PUN, Octavian Țîcu, Cobzac este un om al locului și întrunește toate calitățile pentru a candida:

Un deputat de pe circumscripție trebuie să fie un om al locului, un om care cunoaște realitățile raionului, a satelor pe care trebuie să le reprezinte. Considerăm că prin înscrierea în cursă a d-lui Cobzac se împlinesc criteriile de meritocrație. A obținut la alegerile din 24 februarie pe circumscripția Hîncești peste 8 000 de voturi, al doilea rezultat pe circumscripție. El merită cel mai mult locul în Parlament. PUN retrage candidatura lui Vlad Țurcanu și va susține necondiționat pe Grigore Cobzac.

// pun.md

24 ian

Ion Mereuță, candidatul PDM pentru Hîncești

Ion Mereuță // PDM
Ion Mereuță, candidatul PDM pentru Hîncești

Partidul Democrat din Moldova și-a desemnat candidatul pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția numărul 38, Hîncești. Este vorba despre Ion Mereuță: jurist de profesie, lector universitar, actualmente consilier raional, reprezentant al Guvernului în Hîncești în perioada 2016–2019.

Ion Mereuță a mulțumit pentru încrederea acordată și a spus că va depune tot efortul pentru a continua implementarea proiectelor sociale începute de guvernarea PDM: Drumuri bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, ajutoare pentru vârstnici în preajma sărbătorilor de Paște și Crăciun, și a face astfel viața locuitorilor din regiune mai bună.

Partidul Democrat este caracterizat prin activitatea în echipă. Vom lupta împreună cu colegii din PDM pentru obținerea acestui mandat, pentru ca acest mandat în Hîncești să rămână la PDM, așa precum a fost, a declarat candidatul PDM pentru circumscripția Hîncești.

Ion Mereuță s-a născut și locuiește și astăzi în Hîncești, cunoaște cel mai bine problemele și dorințele locuitorilor din regiune.

Spre deosebire de ceilalți candidați, care își doresc acest mandat doar pentru a bifa o nouă luptă politică, fără să le peste de Hîncești cu adevărat, ei vin aici pentru funcții, candidatul nostru este singurul care a muncit și va munci cu aceeași dedicație pentru această regiune, pentru că este hînceștean, a spus Pavel Filip.

PDM este singurul partid care are realizări concrete în Hîncești. Doar în ultimii ani avem:

 • 125 mln lei investiți în reparația drumurilor (aproape 70 km);
 • 85% din blocurile alimentare, sanitare și săli de sport reparate capital;
 • 20 mln lei investiți în construcția Sălii Polivalente de Sport din mun. Hîncești;
 • 18 mln lei pentru construcția apeductului în 10 localități;
 • 1 500 persoane examinate gratuit în cadrul programului Un doctor pentru tine.

Pe 15 martie 2020, în circumscripția numărul 38, Hîncești, vor avea loc alegeri parlamentare noi. PDM a câștigat în februarie 2019 alegerile în circumscripția Hîncești, însă deputatul democrat Alexandru Botnari a decis să renunțe la mandatul de parlamentar în favoarea funcției de primar al municipiului Hîncești.

Platforma DA despre alegerile în circumscripția nr. 38, Hîncești

Platforma DA tratează alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38 cu mare responsabilitate și prin prisma necesității unității dreptei, inclusiv din perspectiva marilor confruntări politice programate pentru 2020. Chiar dacă studiile sociologice independente îl acreditează pe Andrei Năstase cu cele mai mari șanse de victorie în circumscripția nr. 38, Platforma DA a solicitat partidelor proeuropene identificarea unui candidat apartinic comun, ca prim test pentru următoarele bătălii politice la nivel național.

Platforma DA regretă că partidele proeuropene și naționale au preferat să-și înainteze candidații pentru aceasta circumscripție fără coordonare reciprocă, deviind în felul acesta de la principiile care au stat la baza succesului din alegerile parlamentare din 2019.

Cu toate acestea, considerăm că mai există timp pentru ca partidele proeuropene să-și reconsidere pozițiile și să accepte înaintarea unui candidat comun al forțelor proeuropene.

Platforma DA rămâne fidelă principiilor sale și face un ultim efort pentru unitatea dreptei și a alianțelor sale tradiționale. Pornind de la aceste circumstanțe, Platforma DA, pentru a nu dispersa și bulversa definitiv electoratul, se va reține de la înaintarea unui candidat pentru circumscripția nr. 38, demonstrând în felul acesta atașamentul pentru crezul său politic, dar și consecvență în acțiunile sale.

Suntem profund convinși că miza adevărată a scrutinului în circumscripția 38 este testul pentru unitate. Rezultatul lui ne va ajuta să înțelegem care sunt adevăratele interese ale liderilor și partidelor politice de pe centru dreapta.

Pentru că propunerea noastră de a implica cei mai străluciți candidați ai diasporei în procesul alegerilor parlamentare parțiale pe circumscripții nu a dat roadele așteptate, ne vom consulta în continuare cu cetățeni asupra opțiunilor de a remedia această nedreptate pentru următoarele scrutine electorale.

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe data de 15 martie. În cazul în care partidele de centru-dreapta nu vor ajunge până atunci la un compromis privind rămânerea în cursă a unui singur candidat, vom îndemna alegatorii din circumscripția nr. 38 să voteze persoana care va reprezenta cel mai bine idealurile de libertate, dreptate și demnitate, justiție și valorile democratice, un candidat integru și profesionist de profil european, pentru a nu permite dispersarea și pulverizarea voturilor și a facilita victoria unui exponent al structurilor antinaționale și antireformatoare. // Facebook

23 ian

PLDM și-a desemnat candidatul pentru circumscripția uninominală Hîncești

Anatolie Postolachi // PLDM

Biroul Permanent Central (BPC) al Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a pronunțat pentru participarea partidului cu candidat propriu în alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești. În calitate de candidat din partea PLDM a fost desemnat Anatolie Postolachi, iar decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Anatolie Postolachi s-a născut în satul Buțeni, raionul Hîncești, are 47 de ani și este jurist de profesie. A activat ca primar al satului Buțeni (1999–2007), vicepreședinte al raionului Hîncești (2007–2009), șef al OT Hîncești al Cancelariei de Stat și reprezentant al Guvernului în teritoriu (2009–2013).

BPC a decis, de asemenea, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în sprijinul candidatului partidului și l-a numit în fruntea grupului pe Nicolae Brînză, președintele OT Hîncești a PLDM.

20 ian

Apelul Platformei DA în vederea desemnării unui candidat neafiliat politic

Urmare a ședinței din 20 ianuarie, 2019, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr reiterează apelul său către toate forțele democratice europene și naționale din RM în vederea desemnării și susținerii unui candidat neafiliat politic la alegerile din circumscripția nr. 38 (Hîncești).

Platforma DA pledează pentru unitate, solidaritate, accentuând preferința sa pentru un candidat care să reprezinte cel mai larg spectru al societății noastre, inclusiv diaspora. Suntem conștienți despre faptul că aceste alegeri parlamentare se vor desfășura într-un singur tur, ceea ce face ca fragmentarea și pulverizarea electoratului european și național va crește șansele opțiunilor anti-europene.

Reieșind din acest deziderat, Platforma DA se adresează către toate forțele europene și naționale din RM să susțină candidatura lui Mihail Druță, deputat în I Parlament al RM, semnatar al Declarației de Independență, iar astăzi – un reprezentant respectat al diasporei. Menționăm că Dl Mihail Druță nu este în acest moment membru de partid, și cu toate acestea, Domnia Sa a participat activ și dezinteresat în patru campanii electorale în susținerea opțiunilor democratice (2016–2019) și împărtășește cu toată inima idealul forțelor naționale din Republica Moldova.

Chemăm toate formațiunile de centru-dreapta să acționeze cu toată responsabilitatea, astfel încât să nu permitem ca într-o circumscripție cu electorat tradițional european să câștige candidații actualei puteri anti-europene. Mai avem foarte puțin timp pentru ca deciziile noastre să genereze rezultatele pe care le așteptăm. Vă asigurăm că Platforma DA va acționa cu responsabilitate și cu dragoste pentru oameni, ca întotdeauna. Suntem convinși că doar în acest fel putem asigura cea mai bună opțiune pentru aceste alegeri parlamentare parțiale.

O precizare importantă! Platforma DA îl desemnează pe Mihail Druță drept candidat pentru scrutinul parlamentar în circumscripția nr. 38. Însă noi nu am decis înaintarea dlui Druță drept candidat, întrucât d-lui, fiind persoană responsabilă, este adept categoric al unității forțelor democratice și va accepta să fie înaintat doar dacă are sprijinul mai multor forțe pro-europene și naționale cu adevărat democratice. Așadar, știrea precum că Mihail Druță este candidatul Platformei DA poate fi considerată corectă doar în cazul în care această ofertă este acceptată de celelalte formațiuni de centru-dreapta sau măcar de o parte din ele.

Mai avem încă patru zile și solicităm responsabilitate maximă de la forțele pro-europene și naționale reformatoare. // Facebook

Ilan Șor: Vom construi la Hîncești un adevărat Strasbourg

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Ilan Șor: Vom construi la Hîncești un adevărat Strasbourg

Consiliul electoral al circumscripției Hîncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului politic “Șor” la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hîncești a fost prezentată în cadrul unui briefing, chiar de liderul formațiunii, Ilan Șor, care a dat asigurări că echipa sa va transforma localitățile din circumscripție. Vitalie Balinschi susține că va implementa în circumscripție proiectele de succes de la Orhei.

Ilan Șor a avut un scurt live în care și-a exprimat încrederea în victoria candidatului formațiunii sale, la fel cum echipa sa a învins în 2015 la Orhei și a obținut rezultate bune la alegerile parlamentare și la cele locale generale de anul trecut. Oamenilor le-a reapărut speranța, deoarece echipa Partidului “Șor” a demonstrat că sunt oameni ai faptelor concrete.

Potrivit lui Ilan Șor, nu cei care promit apropierea de Occident sau de Est îmbunătățesc viața oamenilor, dar cei care fac lucruri concrete.

Am demonstrat că până nu ne vom sufleca mânecile, nu vom începe singuri să construim drumuri, să punem becuri și să îmbunătățim viața oamenilor, nimic nu ne va reuși, totul depinde de noi. De aceea, Partidul “Șor” se bazează pe experiența sa, pe forțele sale și pe posibilitatea de a schimba viața oamenilor în mod real, a declarat Ilan Șor.

El a menționat că astăzi locuitorii circumscripției Hîncești au o posibilitatea reală de a-și schimba viața în bine.

Sunt sigur că vom învinge și vom schimba viața oamenilor în bine. Vom demonstra că în Moldova se poate trăi altfel, să pot fi drumuri bune, străzi iluminate, terenuri de joacă, infrastructură de calitate. Doar Partidul politic “Șor” își îndeplinește promisiunile, a adăugat Ilan Șor.

În acest context, el l-a prezentat pe candidatul formațiunii sale la alegerile parlamentare noi din circumscripția 38 Hîncești, vicepreședintele Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi, menționând că este o persoană responsabilă și bine pregătită, care a participat la realizarea tuturor proiectelor de succes din Orhei.

Vitalie Balinschi a menționat că știe nu din auzite problemele cu care se confruntă oamenii și localitățile din circumscripția Hîncești și, după modelul Orheiului, este pregătit să le rezolve.

Sunt gata să devin deputatul personal al fiecărui locuitor. Sunt gata să-mi asum responsabilitatea totală pentru acțiunile mele și ale echipei mele. Sunt gata să implementez proiectele infrastructurale la Hîncești, la fel ca la Orhei. Venim să întoarcem oamenilor încrederea în ziua de mâine, că aceasta va fi mai luminoasă, așa cum a devenit mai luminoasă pentru locuitorii din municipiul și raionul Orhei, a declarat candidatul.

La finalul briefingului, Ilan Șor a reiterat că echipa sa este pregătită să dezvolte localitățile din circumscripția Hîncești la fel cum o face în toate localitățile în care oamenii i-au încredințat conducerea.

La fel cum construim la Orhei un adevărat Monaco, la fel cum Taraclia începem să construim mica Nisa, așa cum am promis, vom face din această circumscripție un adevărat Strasbourg. Noi nu mergem spre Europa, noi vom aduce Europa la noi, a dat asigurări Ilan Șor.

18 ian

Olesea Stamate este candidata PAS pentru circumscripția nr. 38 Hîncești

Olesea Stamate // PAS

Consiliul Politic Național al PAS a adoptat astăzi, 18 ianuarie, decizia de susținere a candidaturii Olesei Stamate la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr. 38, or. Hîncești.

Facem apel către partenerii noștri din Platforma Demnitate și Adevăr, dar și alte partide pro-europene să ofere sprijinul pentru această candidatură.

Olesea Stamate nu este membru de partid, adică este persoană apartinică. A fost membru al Guvernului pe care l-am condus. S-a manifestat ca un promotor înverșunat al reformei justiției și considerăm că are calitățile necesare atât pentru a câștiga alegerile în circumscripția nr. 38, Hîncești, cât și pentru a exercita la modul corespunzător mandatul de deputat. Reforma justiției este prioritatea noastră numărul unu, de aceea trebuie să avem cât mai mulți deputați care promovează în fiecare zi acest deziderat, se arată în declarația PAS.

15 ian

A fost constituită Mișcarea politică Unirea

Mișcarea politică Unirea
A fost constituită Mișcarea politică Unirea

Astăzi, 15 ianuarie, în această zi cu o dublă semnificație – împlinirea a 170 de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Române, partidele semnatare ale inițiativei de unificare a unioniștilor din Republica Moldova (Partidul “Democrația Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc și Uniunea Salvați Basarabia), au semnat Acordul de constituire a Mișcării politice Unirea.

Evenimentul a debutat cu depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor și aducerea unui omagiu “Luceafărului poeziei românești”. // salvatibasarabia.md

Acord de constituire a Mișcării politice Unirea

Motto: “Suntem români și punctum!”
Mihai Eminescu

AVÂND în vedere imperativul consolidării tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova, pentru apropierea și realizarea idealului nostru național, Reîntregirea Neamului Românesc,

ȚINÂND cont de accentuarea pericolului expansiunii influenței Federației Ruse în RM, precum și staționarea ilegală a armatei de ocupație,

APRECIIND valorile europene și necesitatea susținerii mecanismelor democratice de funcționare a instituțiilor statului, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului,

RESPECTÂND identitatea politică a fiecărei părți și principiile interne de organizare și funcționare ale formațiunii,

FIIND conștienți de faptul că singura noastră șansă la o viață sigură și prosperă este doar în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României,

AVÂND în vedere prevederile Declarației de Independență și ale Constituției Republicii Moldova, ținând cont de: Rezoluția nr. 148 a Senatului SUA, din 28 iunie 1991, cu privire la dreptul la autodeterminare al Moldovei și Bucovinei de Nord, Declarația Parlamentului României, din 27 martie 2018, intitulată: “Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România” și de Rezoluția Parlamentului European nr. P9_TA(2019)0021, din 19 septembrie 2019, intitulată “Importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”,

CONȘTIENTIZÂND importanța istorică a Mișcării de Eliberare Națională pentru promovarea dezideratului Reunificării celor două state românești, chemăm toate celelalte formațiuni politice să manifeste aceeași deschidere, în vederea înființării unei mișcări unioniste ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea Unirii, devenind, astfel, un continuator firesc al Mișcării de Eliberare Națională,

Noi, partidele politice semnatare ale acestui acord, reprezentate prin președinții sau președinții interimari ai acestor formațiuni politice, denumite în continuare “Părți”, împuterniciți prin deciziile statutare de partid,

Am convenit asupra constituirii Mișcării politice Unirea
începând de astăzi, 15 ianuarie 2020, și până la realizarea Unirii cu România!

I. Obiectivele Mișcării politice Unirea

Părțile au decis formarea Mișcării politice Unirea (în continuare Mișcarea), pentru:

 • consolidarea curentului unionist din Republica Moldova (RM) în vederea apropierii și realizării idealului nostru național, eliberarea de sub ocupația rusă și Reîntregirea Neamului Românesc, prin Unirea cu România;
 • participarea într-un format unificat (bloc electoral) la alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și la alte scrutine;
 • contracararea expansiunii influenței Federației Ruse în RM, dar și a altor pericole precum: staționarea ilegală a armatei de ocupație, preluarea de obiective strategice, încercările de federalizare, etc.;
 • asigurarea și realizarea șansei noastre a tuturor, indiferent de originea etnică a fiecăruia, de a avea o viață sigură și prosperă în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României;
 • continuarea luptei pentru atingerea idealurilor Mișcării de Eliberare Națională;
 • atragerea organizațiilor civice unioniste, uniunilor de creație, mediului academic, personalităților din toate domeniile, autorităților locale, dar și a cetățenilor, din RM și din diaspora, în vederea obținerii implicării și susținerii Domniilor lor, pentru a da un caracter de masă, național și popular, Mișcării.

II. Denumirea integrală, denumirea prescurtată, culorile și simbolul Mișcării; membrii, aderenții și susținătorii Mișcării

2.1 Denumirea integrală a Mișcării este Mișcarea politică Unirea.

2.2 Denumirea prescurtată a Mișcării este MPU.

2.3 Culorile Mișcării sunt albastru, galben și roșu.

2.4 Simbolul Mișcării reprezintă imaginea schematică a României Mari, în culorile albastru, galben și roșu, alături de care este aplicată denumirea Mișcarea politică Unirea.

2.5 Membrii Mișcării sunt partidele politice semnatare ale acestui acord.

2.6 Poate deveni membru cu drepturi depline al Mișcării orice partid politic care, prin statut sau program, împărtășește obiectivele menționate la punctul I din prezentul Acord și face o cerere de aderare.

2.7 Orice entitate juridică și persoană fizică poate deveni aderent și susținător al Mișcării, prin manifestarea publică a voinței în acest sens.

2.8 Mișcarea încurajează implicarea și susținerea acesteia de cât mai mulți cetățeni și organizații civice din RM, dar și din Diaspora.

2.9 Mișcarea consideră că rolul Diasporei este determinant în ceea ce privește atingerea obiectivelor Reîntregirii prin susținerea publică a Mișcării, organizarea de acțiuni cu caracter civic și politic în țările în care se află, convingerea celor aflați în RM de necesitatea susținerii Mișcării și promovării Unirii, implicarea în activitățile Mișcării, aderarea la Mișcare și la partidele membre ale acesteia, etc.

2.10 Mișcarea are la baza funcționării sale principiul subsidiarității, precum și celelalte reguli și principii de funcționare ale Uniunii Europene.

2.11 Corespondența adresata Mișcării urmează a fi trimisă pe una și/sau toate adresele poștale sau electronice ale partidelor membre ale Mișcării.

III. Organele de conducere și de reprezentare ale Mișcării: Consiliul Mișcării (CM) și Consiliul Extins (CEX)

3.1 Organul decizional și de conducere al Mișcării este Consiliul Mișcării (CM), constituit din 15 membri, câte 3 din partea fiecărui partid, delegați prin decizii statutare. În cazul aderării la Mișcare a altor formațiuni politice, numărul de membri ai CM se va mări, potrivit aceleiași proporții.

3.2 Consiliul Mișcării are următoarele atribuții:

 • elaborează și stabilește strategia politică și tactica de acțiune a Mișcării;
 • elaborează și aprobă programele electorale ale Mișcării;
 • urmărește punerea în aplicare a măsurilor pentru îndeplinirea obiectivelor Mișcării;
 • negociază și aprobă alianțe si parteneriate politice;
 • aprobă aderarea la Mișcare a noilor membri (partide politice), care împărtășesc obiectivele Mișcării și doresc să adere la Mișcare;
 • reprezintă Mișcarea în relațiile cu partenerii săi interni și externi;
 • primește, analizează și aprobă rapoartele de activitate ale grupului parlamentar al Mișcării, precum și ale tuturor demnitarilor aleși și desemnați ai Mișcării, în toate funcțiile de stat, la nivel central sau local;
 • stabilește și coordonează activitatea structurilor teritoriale ale partidelor politice componente ale Mișcării;
 • stabilește și coordonează activitatea aderenților și susținătorilor Mișcării din diaspora;
 • aprobă, modifică și completează lista aderenților și susținătorilor din CEX ai Mișcării;
 • desemnează persoana responsabilă de finanțele Mișcării în perioada electorală (trezorier);
 • onorează alte atribuții ce se impun unei entități politice.

3.3 Consiliul se întrunește de doua ori pe lună, sau de câte ori este nevoie.

3.4 Consiliul ia toate deciziile sale prin consens. După trei tentative (ședințe) eșuate de rezolvare prin consens a unui subiect, decizia se aprobă cu votul a 4/5 din membrii (partidele) Mișcării.

3.5 Ședințele Consiliului sunt deliberative dacă sunt prezenți, cel puțin, câte un reprezentant al fiecărei Părți. În cazul în care la trei ședințe consecutive nu participă niciun reprezentant al uneia dintre părți, ședințele se consideră deliberative și deciziile se consideră adoptate.

3.6 Ședințele Consiliului sunt consemnate în procese-verbale. Procesele-verbale se întocmesc de partea care deține președinția și sunt semnate de fiecare parte. La procesul-verbal al ședinței Consiliului Mișcării se anexează lista reprezentanților prezenți la ședință.

3.7 Conducerea Consiliului este asigurată de fiecare partid, membru al Mișcării, lunar, prin rotație, transmiterea conducerii având loc la data de 1, a fiecărei luni. Deținătorul președinției prin rotație găzduiește ședințele consiliului și propune proiectul de agendă al ședințelor. Proiectul de agendă se completează și/sau se modifică după caz, apoi se aprobă de Consiliul Mișcării, prin consens. Consiliul poate stabili o locație permanentă de desfășurare a ședințelor acestuia.

3.8 Consiliul reprezintă Mișcarea în raport cu autoritățile publice, inclusiv cu organele electorale și cu alte persoane fizice și juridice.

3.9 Toate documentele în numele Mișcării sunt semnate, pe baza deciziilor luate de Consiliul Mișcării, de președinții sau președinții interimari ai partidelor membre ale Mișcării, inclusiv cererea de înregistrare a Blocul electoral “Unirea” și demersurile (cererile) necesare.

3.10 Deciziile aprobate în cadrul Consiliului vor fi arhivate și transmise pentru păstrare partidelor membre ale Mișcării.

3.11 Organul consultativ al Mișcării este Consiliul Extins (CEX), format din Consiliul MPU, precum și aderenți și susținători ai mișcării din societatea civilă, presă, mediul academic, diaspora, uniuni de creație, autorități locale, persoane fizice și juridice, etc.

3.12 Membrii CEX vor fi înregistrați într-o listă deschisă pentru aderarea noilor membri.

3.13 CEX se întrunește de două ori pe an, sau de câte ori este nevoie.

3.14 CEX are un rol consultativ în cadrul Mișcării și se expune asupra liniei politice și a activităților Mișcării, supunând dezbaterilor publice principalele subiecte.

3.15 CEX dezbate și propune, prin rezoluții, soluții pentru eventualele situații de impas și lipsa de consens din cadrul Consiliului Mișcării.

3.16 Rezoluțiile CEX se adoptă cu votul majorității absolute (50%+1) a membrilor CEX, înscriși în calitate de aderenți și susținători ai Mișcării. Votul în CEX este deschis, prin ridicare de mână, si este universal, egal și liber exprimat. Rezoluțiile CEX au caracter consultativ pentru organele de conducere ale Mișcării.

IV. Participarea în alegeri

4.1 În perioada alegerilor Mișcarea, prin partidele membre, va forma Blocul electoral “Unirea”.

4.2 Principiul participării în electorală variază în funcție de tipul alegerilor: prezidențiale, parlamentare, locale, etc.

4.3 La alegerile prezidențiale fiecare partid poate propune câte un candidat în cadrul Mișcării, urmând ca decizia finală să fie luată prin consens, de Consiliul Mișcării, în urma analizei rezultatelor sondajelor obiective și imparțiale.

4.4 Lista candidaților pentru alegerile parlamentare va fi elaborată de Consiliul Mișcării, prin consens, având la bază principiul echității.

4.5 Listele candidaților consilierilor raionali va fi elaborată în bază de consens, din reprezentanții partidelor componente ale Mișcării la nivel raional, municipal, cu mediere, în caz de necesitate, la nivelul CM.

4.6 Deciziile asupra candidaților în consiliile locale se vor lua, prin consens, la nivel local.

V. Încetarea activității Mișcării

Mișcarea politică Unirea își va înceta activitatea după realizarea obiectivelor menționate la punctul 1, din prezentul Acord.

VI. Modificarea și completarea prezentului Acord

6.1 Prezentul acord poate fi modificat și/sau completat de părțile semnatare prin semnarea de acte adiționale la prezentul Acord.

6.2 Procedura aprobării actelor adiționale în cadrul formațiunilor politice componente ale Mișcării este aceeași ca și procedura de constituire a Mișcării.

6.3 Actele adiționale urmează a fi aprobate, în prealabil, de către aceleași organe de partid care au decis, conform Statutelor partidelor, constituirea Mișcării.

VII. Dispoziții finale

Prezentul Acord este semnat în 9 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, precum și pentru Parlamentele Republicii Moldova, României, Uniunii Europene și Congresului SUA.

Partidul “Democrația Acasă”
Vasile Costiuc

Partidul Liberal
Dorin Chirtoacă

Partidul Național Liberal
Ion Calmîc

Partidul Popular Românesc
Tatiana Potîng

Uniunea Salvați Basarabia
Valeriu Munteanu