Declarațiile PDM în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 8 iulie 2021 17:15, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Democrat din Moldova

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pdm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Democrat din Moldova

Cuprins

iulie 2021


7 iul

Monica Babuc, în discuție cu Misiunea Organizației Internaționale a Francofoniei pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate

Monica Babuc, în discuție cu Misiunea Organizației Internaționale a Francofoniei pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate

Vicepreședinta Partidului Democrat din Moldova, Monica Babuc, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Organizației Internaționale a Francofoniei pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Misiunea electorală a Francofoniei este condusă de Semme Eva Descarrega Garcia.

Interlocutorii au discutat despre ultimele evoluții politice din Republica Moldova, modul de organizare și de desfășurare a campaniei electorale. Monica Babuc a menționat că Partidul Democrat în această campanie a venit cu o abordare pragmatică: nu își critică oponenții politici, dar spune ce a făcut PDM în perioada cât s-a aflat la guvernare și ce își propune să facă în viitor. Cele mai importante realizări și obiective se regăsesc în Planul de țară al PDM “Moldova altfel”.

Vicepreședinta PDM a accentuat că în viitorul legislativ Partidul Democrat va asigura formarea unei coaliții pro-europene, pentru a face vectorul european al țării ireversibil.

iunie 2021


29 iun

Președintele PDM, Pavel Filip, întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Președintele PDM, Pavel Filip, întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit astăzi cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Interlocutorii au discutat despre situația politică din țară și mersul campaniei electorale. Pavel Filip a menționat că Partidul Democrat în această campanie are o abordare pragmatică, nu atacă concurenții electorali, dar vorbește despre ce a făcut Partidul Democrat în perioada cât s-a aflat la guvernare și ce va face în continuare pentru a asigura dezvoltarea economică a țării și bunăstarea cetățenilor.

Liderul democrat a declarat că în viitorul Parlament Partidul Democrat va fi parte a unei coaliții pro-europene și va asigura ca vectorul european al țării să devină ireversibil.

Ne propunem dezvoltarea infrastructurii sportive la nivel rural

Ne propunem dezvoltarea infrastructurii sportive la nivel rural

Președintele Organizației Tinerilor Democrați, Vadim Jora, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă viziunea formațiunii privind dezvoltarea domeniului tineretului și sportului inclusă în Planul de țară “Moldova altfel”. El a menționat că tinerii sunt susținuți și promovați în cadrul partidului democrat din Moldova, 40% din persoanele incluse în lista PDM pentru alegerile parlamentare anticipate sunt tineri.

Președintele Tinerilor Democrați a precizat că în perioada Guvernului Filip (2016–2019), au fost întreprinse numeroase măsuri pentru a stimula implicarea tinerilor în procesul de modernizare și dezvoltare a statului.

Una dintre realizările majore pe domeniul de tineret este Legea cu privire la tineret. Aprobarea acestei legi oferă un cadru prielnic progresului pe dimensiunea respectivă, întrucât a determinat mărirea cu peste 300% a bugetului proiectelor pentru organizațiile de tineret. Printre proiectele PDM de viitor pe dimensiunea de tineret și sport au fost enumerate:

 • Dezvoltarea infrastructurii sportive la nivel rural. În fiecare sat – infrastructură sportivă.
 • Statul va compensa 75% din costul unui abonament la o sală de sport pentru copiii din familii cu un venit de sub 10 mii lei pe lună.
 • Companiile care cumpără angajaților abonamente la sala de sport vor fi scutite de impozitul pe venit în mărimea sumei plătite.
 • O națiune sportivă – o națiune prosperă, program național de atragere a investițiilor publice și private în dezvoltarea infrastructurii sportive.
 • Statul va compensa pentru elevi și studenți 50% din costul unui abonament la o sală de teatru.
 • Companiile care cumpără angajaților bilete la teatru și evenimente de cultură vor fi scutite de impozitul pe venit în mărimea sumei plătite.

Pe dimensiunea de tineret totodată vor fi promovate programe de antreprenoriat social pentru tineri și va fi majorat bugetul în programele de granturi pentru tineret.

Tinerii sunt viitorul acestei țări, dar mai întâi de toate ei reprezintă prezentul Republicii Moldova. Din acest considerent trebuie să ne gândim ce facem azi pentru tineri. Tineretul Democrat va fi solidar cu toți tinerii din RM în adevăratul spirit social-democrat. Doar împreună, doar alături și prin efort comun vom reuși!, a conchis Vadim Jora.

24 iun

Agricultura și dezvoltarea rurală rămâne o prioritate pentru PDM

Agricultura și dezvoltarea rurală rămâne o prioritate pentru PDM

Ex-ministrul agriculturii și dezvoltării regionale a prezentat astăzi, într-un briefing de presă, viziunea PDM privind dezvoltarea agriculturii. Pentru PDM agricultura și dezvoltarea rurală a fost și va rămâne în continuare o prioritate. Măsurile și acțiunile realizate în perioada Guvernului Filip au demonstrat acest lucru. În 3 ani de guvernare am reușit să investim în agricultură circa 15 mlrd lei. Am oferit 45 mln. lei subvenții în avans pentru tineri și femei. Producția agricolă a crescut cu 18,6% în 2017. Peste 60% din exporturile de producție agricolă merg în UE.

În timp ce unii se declară drept partid la fermierilor noi am făcut lucruri concrete pentru fermieri. Echipa PDM are experiență, dispune de oameni competenți, și vine cu următoarele angajamente pentru relansare sectorului agricol și impulsionarea dezvoltării rurale:

 • TVA 10% pentru întreg lanțul de producere în agricultură.
 • Impozit unic în agricultură în loc de 6 taxe.
 • Cumpărăm Fabricat în Moldova – program național de substituire a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone.
 • Asigurarea creșterii volumului dar și calității produselor agricole, prin facilitarea accesului la apa calitativă pentru irigare.
 • Instituirea mecanismului de acordarea plăților directe pe suprafață.
 • Dublarea mărimii Fondului național de dezvoltare agricolă și mediului rural.
 • Siguranța alimentară – o prioritate națională. Este necesară eficientizarea sistemului de control, asupra produselor agroalimentare din import.
 • Promovarea Legii privind Camerele agricole.

Ceea ce ne dorim este reluarea și continuare reformelor și proiectelor ambițioase. Toate pot fi realizate cu oamenii care muncesc pentru Oameni, cei care au experiență, capacitate și determinare și aceștia suntem Noi, cei de la PDM, a conchis Nicolae Ciubuc.

PDM, în dialog cu Secretariatul Adunării Parlamentare al Comunității Statelor Independente privind alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent

PDM, în dialog cu Secretariatul Adunării Parlamentare al Comunității Statelor Independente privind alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent

Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova au avut astăzi o întrevedere cu Directorul adjunct al Secretariatului Adunării Parlamentare CSI, Ivan Mușket și colegii săi pentru a discuta despre modul de organizare și desfășurare a procesului electoral în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Interlocutorii au discutat despre mersul campaniei electorale, despre viziunea și Planul de țară al Partidului Democrat din Moldova în calitate de candidat electoral.

A fost făcut și in schimb de opinii pe marginea încălcărilor, intimidărilor, abuzurilor din campania electorală.

PDM a menționat importanța observării alegerilor în mod obiectiv, corect și imparțial.

22 iun

PDM va consolida rolul Republicii Moldova pe arena internațională

PDM va consolida rolul Republicii Moldova pe arena internațională

Ex-ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a vorbit, în cadrul unui briefing de presă, despre realizările înregistrate în perioada Guvernului Filip în domeniul relațiilor externe, dar și despre prioritățile PDM în domeniul afacerilor externe și integrării europene în continuare.

În perioada anilor 2016–2018, Guvernul Filip a înregistrat rezultate concrete, nu declarative, în domeniul politicii externe. Printre acestea: dezghețarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE și SUA, avansarea dialogului cu partenerii europeni, aprofundarea parteneriatului strategic cu România, consolidarea relațiilor de bună vecinătate cu Ucraina, avansarea dialogului strategic cu SUA, dinamizarea dialogului interstatal cu Federația Rusă. O realizare importantă este adoptarea Rezoluției ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru următorii 4 ani Partidul Democrat din Moldova își propune să asigure ireversibilitatea parcursului european.

În plan strategic, vectorul european de dezvoltare al Republicii Moldova este unul determinant, iar Integrarea Europeană este singura cale de perspectivă spre creșterea bunăstării cetățenilor și edificării statului de drept. În acest sens, realizarea asocierii politice și integrării economice cu UE, consolidarea cooperării cu UE în domeniul politicii externe, de securitate și apărare, precum și aprofundarea relațiilor bilaterale cu statele sale membre, reprezintă repere obligatorii ale perioadei ce urmează, a declarat Andrei Galbur.

PDM va dezvolta în continuare parteneriate strategice cu România și Ucraina, să avanseze în parteneriatul strategic cu SUA, să cultive relațiile de parteneriat bilateral cu toți partenerii externi, inclusiv cu Rusia, statele CSI și alți parteneri strategici. PDM va depune toate eforturile pentru a consolida rolul Republicii Moldova pe arena internațională în calitate de partener responsabil, credibil și previzibil.

17 iun

Pavel Filip, întrevedere cu Tamas Meszerics, șeful Misiuni OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare anticipate

Pavel Filip, întrevedere cu Tamas Meszerics, șeful Misiuni OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare anticipate

Președintele PDM, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu Tamas Meszerics, șeful Misiuni OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Vorbind despre mersul campaniei electorale, liderul democrat a spus că sunt inadmisibile presiunile asupra primarilor Partidului Democrat. El a accentuat că PDM face o campanie corectă, fără a ataca alte formațiuni politice.

Noi vorbim despre realizările pe care le-am avut în perioada în care ne-am aflat la guvernare și despre ceea ce vom face în continuare pentru a reporni motoarele economiei și a asigura bunăstare cetățenilor, a spus Pavel Filip.

Liderul democrat a menționat că Partidul Democrat din Moldova a manifestat o poziție fermă față de tentativa PCRM–PSRM de a deschide 3 secții de votare la Tighina și Corjova, localități aflate în afara controlului autorităților constituționale ale Republicii Moldova. În acest sens, a fost adresat inclusiv un mesaj către șeful misiunii OSCE Neukirch.

Pavel Filip a accentuat că în viitorul Parlament Partidul Democrat va avea un rol decisiv în crearea unei majorități pro-europene și în asigurarea parcursului european al țârii noastre.

16 iun

Viziunea PDM privind dezvoltarea domeniului afacerilor interne

Viziunea PDM privind dezvoltarea domeniului afacerilor interne

Secretarul general al Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Jizdan, fost ministru al afacerilor interne, a prezentat astăzi viziunea PDM privind dezvoltarea domeniului afacerilor interne și securității naționale, inclusă în Planul de țară “Moldova altfel”.

Alexandru Jizdan a menționat că din guvernare în guvernare, de la un scrutin la altul, prea multe experimente au fost făcute asupra angajaților MAI.

În perioada guvernării PDM, am fost numit ministru și am deținut această funcție 3 ani și jumătate. Nu-mi era străin domeniul, MAI a fost casa unde am crescut. Am avut noroc de oameni profesioniști implicați și dedicați meseriei, a spus Secretarul general al PDM.

De asemenea, el a precizat că pentru toate categoriile de angajați ai MAI trebuie dezvoltate și implementate mai multe proiecte și programe, care sunt incluse în Planul de țară “Moldova altfel”.

Angajații MAI trebuie protejați și respectați pentru a rămâne în sistem. Este nevoie de o analiză permanentă a factorilor de risc și implicarea conducerii MAI la eliminarea acestora. Salarii și spațiu locativ pentru angajați. Promovarea proiectelor care vor spori atractivitatea funcției în cadrul MAI, mai ales pentru începători. Absolvenții să beneficieze de condiții și salarii decente. Vom identifica soluții pentru majorarea salariilor începătorilor până la 10 mii de lei și vom continua proiectul de construcție a spațiilor locative, a declarat dl Jizdan.

El și-a exprimat încrederea că echipa PDM va continua realizarea proiectelor importante pentru țară și cetățeni.

Pentru ca aceste lucruri să se producă avem nevoie de susținerea oamenilor și de încrederea lor, iar împreună vom reuși să transformăm promisiunile în realizări, a conchis Alexandru Jizdan.

11 iun

PDM, întrevedere cu Misiunea preelectorală a APCE

PDM, întrevedere cu Misiunea preelectorală a APCE

Vicepreședintele PDM, Monica Babuc, a avut astăzi o întrevedere cu membrii Misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Dna Babuc a salutat decizia APCE de a observa alegerile parlamentare anticipate din țara noastră, apreciind cooperarea și expertiza oferită de Consiliul Europei. Referindu-se la mersul campaniei electorale, vicepreședintele PDM a atenționat asupra cazurilor de intimidare a primarilor democrați din Ștefan Vodă și din alte raioane, pe numele cărora au fost făcute mai multe interpelări din partea PSRM.

Nu vom permite exercitarea presiunilor asupra primarilor democrați. Astfel de metode sunt inadmisibile într-un stat de drept și nu pot asigura o campanie electorală corectă, a spus deputata PDM.

Monica Babuc a exprimat, de asemenea, îngrijorarea Partidului Democrat în legătură cu riscurile pe care le comportă deschiderea secțiilor de votare în comuna Corjova, Dubăsari, și municipiul Bender. Riscurile și amenințările sunt evaluate prin prisma imposibilității candidaților electorali de a o organiza o campanie electorală în regiunea transnistreană, de a transmite materiale electorale, de a asigura integritatea birourilor electorale și al Registrului electronic al alegătorilor, dar și documentarea eventualelor incidente, însoțite de asigurarea ordinii de drept și publice. Asupra existenței acestor riscuri PDM a informat și Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Monica Babuc a menționat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în realizarea obligațiilor asumate în momentul aderării la CoE și speră că se va avansa în vederea încheierii procedurii de monitorizare a țării noastre de către APCE. Dna Babuc a accentuat că în viitorul Parlament Partidul Democrat va avea un rol decisiv în crearea unei majorități proeuropene și în asigurarea parcursului european al țării noastre.

10 iun

PDM va acorda o atenție sporită proiectelor sociale

PDM va acorda o atenție sporită proiectelor sociale

Deputatul democrat Ghenadie Buza, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie s-a referit astăzi, într-un briefing de presă, la principalele prevederi incluse în Planul de țară “Moldova altfel” pe domeniul sănătății și cel social.

Potrivit documentului, în următorii 4 ani va fi continuată politica de majorare a salariilor, astfel încât salariul mediu pe economie să crească de la puțin peste 8 700 de lei (435 euro) astăzi, la 13 000 de lei (650 euro) în următorii 4 ani. Salariul minim garantat va fi cu 50% peste minimul de existență pentru angajați.

De asemenea, se va insista pe introducerea alocației lunare pentru copii. Fiecare copil din țara noastră va primi suplimentar, de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani, câte 200 de lei lunar. Va continua creșterea indemnizației unice la nașterea copilului, de la 9 459 de lei în prezent la 15 000 de lei. Categoriile cu venituri mici vor beneficia în continuare de ajutoare, iar ajutorul de sărbători de 2 000 de lei va fi acordat pensionarilor și altor beneficiari de alocații cu un venit sub 4 000 de lei.

Revenind la programele de succes lansate anterior, PDM va propune ca în următorii 4 ani să continue Programul “O nouă viață”, lansat în decembrie 2018, prin care sunt oferite cutii-cadou cu produse necesare pentru fiecare nou-născut din Republica Moldova. Totodată, va fi extins Programul “Prima Casă” cu ajutorul căruia alți 10 000 de tineri își vor putea cumpăra o locuință în următorii 4 ani. Astfel le dăm posibilitatea de a se afirma și de a-și construi o viață mai bună aici, în Moldova.

Și în domeniul medical, toate lucrurile bune din perioada Guvernului Filip merită să aibă continuitate. Sistemul de sănătate va fi prioritar în politicile guvernamentale. Veniturile lucrătorilor medicali, care sunt din păcate încă destul de mici, trebuie să aibă o creștere susținută. În acest context, PDM își propune, spre exemplu, majorarea salariului unui medic de familie până la 35 mii lei, și, corespunzător, și a altor categorii de lucrători din sănătate.

De asemenea, prin politici guvernamentale coerente, fiecare sat din Moldova urmează să fie asigurat obligatoriu cu un medic, care ar beneficia de locuință gratuită și indemnizații în creștere, iar 300 de oficii ale medicilor de familie din sate – vor fi reparate. PDM își propune continuitate și în investițiile în tehnică și echipamente performante. Planul de Țară propune să fie asigurat sistemul de urgență prespitalicească cu 200 ambulanțe noi (în perioada cât PDM a fost la guvernare, au fost achiziționate 290 de ambulanțe) și cu un elicopter pentru Serviciul AVIASAN.

8 iun

Reformele Guvernului Filip au asigurat o dinamică pozitivă în majoritatea sectoarelor economiei naționale

Reformele Guvernului Filip au asigurat o dinamică pozitivă în majoritatea sectoarelor economiei naționale

Un kilometru de drum reparat pe an în fiecare sat și un program care să aducă produsele agroalimentare din Republica Moldova pe rafturile magazinelor, în locul celor de import – asta își propune Partidul Democrat în Planul său de țară “Moldova altfel”. Obiectivele pentru economie au fost expuse, astăzi, de Sergiu Railean, ministru al economiei și infrastructurii în Guvernul Filip. Potrivit lui Railean, reformele pro-business promovate de Guvern, în perioada 2016–2018, au asigurat o dinamică pozitivă a economiei naționale. Doar ca urmare a excluderii actelor permisive, prin reducerea birocrației, conform estimărilor Grupului Băncii Mondiale, au fost generate economii anuale de circa 12 milioane dolari SUA pentru comunitatea de afaceri.

Începând cu anul 2016, odată cu învestirea Guvernului Filip, indicatorii economici au înregistrat o creștere constantă, inclusiv a PIB-ului cu 4,5% anual, în mare parte datorită reformelor structurale și îmbunătățirii mediului de afaceri, ceea ce a dus la relansarea economiei după descreșterea PIB-ului cu 0,5% în 2015, a declarat Sergiu Railean.

Acum echipa de experți a PDM a elaborat un plan de dezvoltare a țării pentru următorii patru ani, cu acțiuni concrete și pentru economie și infrastructură.

În primul rând să introducem cota zero pentru companii la impozitul pe venitul reinvestit. Vom continua să extindem rețeaua de centre de excelență și inovație digitală, după modelul Tekwill, în toată țara, la toate etapele de educație. Vom continua majorarea în fiecare an a alocațiilor bugetare pentru finanțarea proiectelor economice lansate de tineri. Vom crea condiții permanente pentru rezidenții parcurilor IT. Pentru domeniul HoReCa, vom introduce TVA de 5%, iar pentru lanțul de producere în agricultură TVA de 10%. Vrem să introducem și un impozit unic în agricultură în loc de 6 taxe, a mai specificat fostul ministru al economiei.

Planul de țară “Moldova altfel” are obiective clare și în ce privește dezvoltarea infrastructurii, iar reconstrucția drumurilor și apa bună de băut la robinete sunt parte a documentului elaborat de experții PDM și consultat cu cetățenii.

5 iun

172 de primari PDM își declară susținerea pentru Planul de țară “Moldova altfel”

172 de primari PDM își declară susținerea pentru Planul de țară “Moldova altfel”

172 de primari democrați, președinți de raioane, membri ai Biroului Executiv ai PDM s-au întrunit astăzi într-o ședință înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Membrii echipei democrate s-au arătat încrezători că vor înregistra un rezultat bun în acest scrutin, deoarece avem oameni profesioniști, cu experiență, oameni care au demonstrat că pot face lucruri concrete pentru localități și cetățeni.

Cea mai mare bogăție a Partidului Democrat este resursa umană. Avem 7 președinți de raioane, 172 de primari, 200 de consilieri raionali, 2 300 de consilieri locali. Succesul PDM depinde de Dvs., de primarii PDM. Voi sunteți fundamentul partidului. Voi ați rezistat în această perioadă tuturor presiunilor, inclusiv administrative. Prin fapte concrete ați câștigat încrederea cetățenilor. Cu așa echipă nu ne temem de nimic, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Liderul democrat a precizat că dacă celelalte partide spun ce au de gând să facă, noi suntem unicii care spunem ce am făcut. Noi am pornit Drumuri Bune, Prima Casă, O nouă viață, Un doctor pentru tine, reforma de pensii și salarizare. Toate acestea sunt lucruri reale, nu promisiuni. Am demonstrat că putem face lucruri concrete. Din păcate, din 2019 Republica Moldova s-a blocat, nu s-a inventat nimic mai bune decât ceea ce a făcut Partidul Democrat.

Lozincile cu care vin unele partide dezbină societatea: unii vorbesc despre corupție, alții despre pericole externe. Suntem unicul partid care vorbește despre lucruri concrete care interesează cetățenii. Am venit cu un Plan de țară bazat pe experiența noastră în perioada guvernării. În timp ce celelalte partide promit, noi facem!, a subliniat Pavel Filip.

Primarii democrați au spus că țin la localități și la oamenii din comunitățile noastre. Își doresc să le vadă prospere, dezvoltate și cu localnici fericiți. Și acest lucru îl vor putea face doar împreună cu Partidul Democrat, care a demonstrat în timpul Guvernului Filip că poate face fapte concrete pentru oameni.

La finalul reuniunii, primarii Partidului Democrat au aprobat o Declarație în susținerea Planului de țară “Moldova altfel”.

În calitate de primari, le-am promis cetățenilor că vom munci pentru ca localitățile noastre să fie moderne și cu infrastructură de calitate, pentru ca oamenii să aibă un loc de muncă stabil, pensii și salarii decente și un trai mai bun. Putem face asta pentru că avem alături de noi cea mai bine pregătită și cea mai puternică echipă: echipa PDM. Pentru noi și pentru Partidul Democrat din Moldova, faptele vorbesc, se spune în Declarație.

Primarii democrați îndeamnă oamenii din comunitățile noastre la 11 iulie să aleagă faptele, să aleagă PDM!

Declarația primarilor PDM

Ținem la localitățile noastre, la oamenii și la comunitățile noastre. Ne dorim să le vedem prospere, dezvoltate și cu localnici fericiți. Știm că oamenii vor Drumuri Bune, școli și grădinițe reparate, centre medicale renovate și medici profesioniști, iluminat stradal, apă și canalizare, salarii și pensii decente. Și vom munci pentru asta.

În 3 ani de mandat guvernul Filip a făcut lucruri concrete pentru localitățile din țară. În fiecare sat, comună, oraș, municipiu a fost făcut cel puțin 1 km de Drumuri Bune, 6 000 de tineri și-au cumpărat mai ușor Prima Casă, 80 de mii de oameni au fost examinați gratuit în cadrul campaniei Un doctor pentru tine, 100 de mii de oameni au fost conectați la apă și canalizare, 300 de ambulanțe noi au fost cumpărate, sute de mii de pensionari au primit Ajutor de sărbători, salariile și pensiile au crescut.

Oamenii își doresc continuarea faptelor bune. Iată de ce în 2019 ne-au dat încrederea lor. În calitate de primari, le-am promis că vom munci pentru ca localitățile noastre să fie moderne și cu infrastructură de calitate, pentru ca oamenii să aibă un loc de muncă stabil, pensii și salarii decente și un trai mai bun. Putem face asta pentru că avem alături de noi cea mai bine pregătită și cea mai puternică echipă: echipa PDM.

Pentru noi și pentru Partidul Democrat din Moldova, faptele vorbesc. PDM este singurul partid care are realizări concrete și un plan concret de scoatere a țării din criză, un plan susținut de cetățeni.

Noi, primarii PDM,
Ne declarăm susținerea pentru planul de țară propus de echipa PDM: Moldova altfel.

Moldova altfel este o țară cu bunăstare, în care tinerii trăiesc în Prima lor Casa din momentul formării unei familii, iar cei în vârstă au pensii decente, îngrijiri medicale la timp și respectul întregii societăți. O țară cu economie puternică, în care businessul are o relație corectă cu statul, o țară în care vorbim despre creștere economică, despre IT și inovație, agricultură performantă și instrumente fiscale moderne. Moldova altfel este o țară pe care o vom construi împreună. Doar dacă alegem faptele.

Îndemnăm și oamenii din comunitățile noastre la 11 iulie să aleagă faptele, să aleagă PDM!

4 iun

PDM va întreprinde acțiuni concrete pentru dezvoltarea sectorului militar

PDM va întreprinde acțiuni concrete pentru dezvoltarea sectorului militar

Vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Pînzari, ex-ministru al apărării, a prezentat, astăzi, viziunea PDM inclusă în Planul de țară “Moldova altfel” privind dezvoltarea domeniului apărării. În cadrul unui briefing de presă, Alexandru Pînzari s-a referit la realizările din perioada mandatului său la Ministerul apărării, dar și la acțiunile ce urmează a fi întreprinse în următorii 4 ani.

Am avut un mandat scurt, marcat de pandemie. Am fost alături de polițiști și carabinieri în stradă. Spitalul militar a primit mii de pacienți, dar și a reacționat la alte cerințe în condiții de pandemie. Am lansat în această perioadă linia de telefon “Veteran” pentru veterani și văduvele de război, unde am recepționat sute de solicitări, a spus Alexandru Pînzari.

Potrivit Planului de țară “Moldova altfel”, pentru dezvoltarea sectorului militar în următorii 4 ani vor întreprinse mai multe acțiuni:

 • modernizarea Armatei Naționale;
 • unități militare eficientizate, optimizate și redislocate după caz;
 • extinderea colaborării cu NATO;
 • dezvoltarea securității cibernetice la nivel național, regional și internațional;
 • dezvoltarea educației patriotice;
 • promovarea inițiativei legislative pentru a egala o zi de deplasare în misiuni de deplasare cu 2 zile lucrat în stagiul de lucru;
 • elaborarea unui concept al fondului locativ;
 • avansarea în carieră a militarilor pe criterii de meritocrație;
 • delegarea militarilor noștri la cele mai bune stagii din UE, SUA și alte țări;
 • dezvoltarea strategiei naționale de apărare;
 • asumarea dezvoltării programului “Armata profesionistă”;
 • definitivarea planului NATO faza II;
 • implementarea concepției de comunicare strategică pe domeniul securității și apărării, care va asigura cu informații societatea civilă;
 • dezvoltarea controlului civil democratic al forțelor armate prin transparență și acces la informație.

Planul de țară “Moldova altfel”, elaborat de echipa de experți ai PDM, propune acțiuni și soluții concrete pentru dezvoltarea tuturor domeniilor.

2 iun

PDM și-a propus mai multe obiective ce ar contribui la dezvoltarea și consolidarea domeniului educațional

PDM și-a propus mai multe obiective ce ar contribui la dezvoltarea și consolidarea domeniului educațional

Salarii de 20 de mii de lei pentru profesori și 10 mii de lei pentru educatori – este obiectivul pe care și-l propune Partidul Democrat din Moldova și care se conține în Planul de țară “Moldova altfel”. Vicepreședinta PDM, Monica Babuc, fost ministru al educației, culturii și cercetării, spune că aceste cifre pot fi atinse și vor însemna o continuare a realizărilor Guvernul Filip în domeniul salarizării cadrelor didactice. În acea perioadă, salariul pedagogilor a fost majorat cu 84%.

La fel, au fost majorate cu 300% indemnizațiile pentru tinerii pedagogi – de la 30 mii lei până la 120 mii lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de la 24 mii lei la 96 mii lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar. În perioada respectivă, a fost implementată în premieră prevederea Codului educației cu privire la achitarea cadrelor didactice a indemnizației pentru birotică și materiale în valoare de 2 000 de lei, a spus Monica Babuc.

O altă reușită importantă a fost reducerea normei didactice pentru cadrele didactice tinere până la 75%, cu păstrarea salariului de funcție ca pentru 100%. Totodată a fost redusă norma didactică pentru pedagogii din învățământul primar cu 2 ore – de la 20 la 18 ore, cu scopul de a echilibra efortul acestei categorii de pedagogi.

Monica Babuc a dezvăluit și obiectivele PDM în domeniul educației pentru următorii 4 ani.

Ne propunem mai multe obiective care ar contribui la dezvoltarea și consolidarea domeniului educațional. În acest sens, preconizăm majorarea salariilor pentru cadrele didactice – 20 000 lei pentru un profesor. La fel, ne propunem dublarea alocației pentru materiale didactice – de la 2 000 lei la 4 000 lei. Printre obiective se mai enumără înființarea unei școli în fiecare localitate, comanda de stat pentru profesori prin burse echivalente cu salariul minim și cursurile gratuite de formare continuă. Accent vom pune pe spațiu și utilaj tehnic, asigurând apartamentele de serviciu pentru tinerii pedagogi care se angajează în sistem și laptop pentru fiecare cadru didactic. La fel, cadrele didactice vor fi asigurare cu bilet gratuit de tratament sanatorial odată la 5 ani, a menționat dna Babuc.

Totodată, Planul de țară “Moldova altfel” prevede salarii mai mari pentru angajații teatrelor, muzeelor și bibliotecilor, dar și programe naționale de investiții în domeniul culturii și de renovare a caselor de cultură.

mai 2021


27 mai

PDM s-a lansat oficial în cursa electorală

PDM s-a lansat oficial în cursa electorală

PDM s-a lansat astăzi oficial în campania electorală. Președintele PDM, Pavel Filip, a declarat la ceremonia de lansare că pentru Partidul Democrat faptele vorbesc. În 3 ani cât Republica Moldova a fost condusă de Guvernul PDM (2016–2018), țara s-a mișcat înainte: s-au construit Drumuri Bune, s-au reparat școli și grădinițe, tineri și-au cumpărat mai ușor Prima Casă, salariile și pensiile au crescut, pensionarii au primit ajutoare de sărbători.

Din păcate, din 2019 țara nu s-a mai mișcat înainte. Economia a scăzut, prețurile și tarifele au crescut, programe și proiecte care să ajute oamenii nu s-au mai lansat. În ultimii 2 ani, nimic mai bun decât ceea ce a făcut PDM nu a fost inventat.

Noi vrem să repornim motoarele economice, noi vrem să dăm un “restart” țării. Partidul Democrat din Moldova este partidul care a făcut lucruri concrete pentru cetățeni, partidul care are oameni cu pregătirea și experiența necesară pentru a conduce și administra o țară. PDM este partidul care știe cum și are un plan pentru a reconstrui țara, a spus Pavel Filip.

Liderul democrat i-a îndemnat pe cei care încă mai stau pe gânduri azi, să aleagă altfel, să aleagă alternativa pentru show-uri și populisme, să alegă o echipă de oameni profesioniști și bine pregătiți, să aleagă PDM.

De ce PDM? Răspunsul e simplu:

 • PDM este partidul care a făcut lucruri concrete pentru oameni: salarii, pensii, Drumuri bune, Prima casă, Un doctor pentru tine
 • PDM este partidul care are oameni cu pregătirea și experiența necesară pentru a conduce și administra o țară
 • PDM este partidul căruia îi pasă de țară și este partidul care aduce liniște și echilibru
 • PDM este singurul partid care merge în această campanie cu un plan și care a demonstrat că știe cum să-l realizeze.

Avem tot ceea ce ne trebuie ca să învingem în această campanie: avem oameni, avem echipă, avem experiență. Știm cum să construim Moldova altfel. Moldova merită altfel de politicieni. Mergem la alegători ca să-i îndemnăm să aleagă faptele și realizările concrete, pentru că pentru noi faptele vorbesc!, a conchis Pavel Filip.

26 mai

PDM, înregistrat oficial în cursa electorală

Partidul Democrat din Moldova a fost înregistrat astăzi oficial în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Pornim cu dreptul în această cursă electorală, deoarece suntem unica formațiune politică care vine cu un Plan de țară “Moldova altfel”. Vom discuta cu oamenii în baza faptelor concrete pe care le-am făcut în timpul Guvernului Filip (2016–2018). Faptele bune trebuie să continue.

PDM lansează campania de colectare de semnături în susținerea Planului de țară “Moldova altfel”

PDM lansează campania de colectare de semnături în susținerea Planului de țară “Moldova Altfel”

Partidul Democrat din Moldova a lansat astăzi campania de colectare de semnături în susținerea Planului de țară “Moldova altfel”. Evenimentul a avut loc în Grădina Publică Ștefan cel Mare din capitală. Această campanie are ca scop familiarizarea cetățenilor cu prevederile acestui plan. Documentul a fost elaborat de experții echipei PDM din diverse domenii și are la bază problemele reale ale cetățenilor, oferind soluții concrete pentru acestea. Planul reprezintă o continuare a strategiilor și reformelor promovate de Guvernul Filip în perioada 2016–2018 și include propunerile PDM pentru dezvoltarea țării în următorii 4 ani.

Guvernul Filip a fost un Guvern eficient și majoritatea celor care au activat în acest Executiv sunt astăzi parte a echipei PDM. Noi venim cu multă experiență, dorință de a dezvolta țara mai departe și, desigur, lecții învățate din trecut. În perioada acestei campanii vom încerca să auzim vocea fiecărui cetățean, astfel încât planul să include și propunerile cetățenilor, a declarat la evenimentul de lansare secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan.

În perioada următoare, 30 de echipe mobile ale PDM vor colecta semnături de la cetățeni în toate localitățile țării. Periodic vom publica date despre numărul de semnături colectate. După alegeri, vom propune acest Plan de țară următoarei echipe guvernamentale, pentru că acest document include propuneri concrete pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova.

21 mai

Faptele vorbesc despre relația dintre Chișinău și București, una plină de sens și conținut

Faptele vorbesc despre relația dintre Chișinău și București, una plină de sens și conținut

Președintele PDM, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Liderul democrat a menționat că PDM rămâne consecvent în ceea ce privește relația cu România: un parteneriat de suflet. Interlocutorii au discutat despre proiectele de interconectare, pe care guvernarea PDM le-a lansat încă în 2018.

Planul “Unire prin infrastructură” prezentat la ședința comună a celor două guverne este cel mai ambițios plan de interconectare a celor 2 maluri: autostrăzi, poduri, roaming, gaz, energie electrică, educație, cultură, burse, grădinițe. Faptele vorbesc și singure despre relația dintre țările noastre, care este una plină de sens și conținut, a spus Pavel Filip.

Președintele PDM a mulțumit României pentru donațiile salvatoare de vaccin, dar și pentru ajutoarele umanitare primite în ultima perioadă de la București. Pavel Filip a menționat că PDM rămâne ferm convins că doar o coaliție pro-europeană în viitorul Parlament va putea fructifica la justa valoare legătura dintre Chișinău și București și interconectarea infrastructurii în beneficiul cetățenilor.

20 mai

PDM a depus actele pentru înregistrare în alegerile parlamentare

PDM a depus actele pentru înregistrare în alegerile parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a depus astăzi actele pentru înregistrare în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Liderul democrat Pavel Filip a spus că își dorește ca de data aceasta să se facă o ALTFEL de campanie electorală: o campanie a FAPTELOR și nu a declarațiilor goale.

Să lăsăm faptele să vorbească despre formațiunile politice. Îmi doresc să avem o luptă a ideilor, o luptă a viziunilor, nu doar declarații tari, critici și multă murdărie în această campanie. PDM a făcut primul pas, a venit cu Plan de țară, pe care va fi bazat și programul nostru electoral. Și îmi doresc ca și alte formațiuni politice să vină cu o viziune pentru țară, a declarat Pavel Filip.

Liderul democrat s-a arătat convins că PDM se va regăsi în următorul Parlament și va face diferența, asigurând o majoritate pro-europeană care să facă ireversibil parcursul european al Republicii Moldova.

PDM este un partid cu tradiții, cu cele mai bune structuri în teritoriu și este formațiunea politică cu resursa umană cea mai puternică. Avem în partid oameni care au în spate realizări concrete: miniștri, președinți de raioane, primari, oameni care au condus instituții de stat. Mizăm pe oamenii care pot face diferența, care înțeleg ce înseamnă un plan de țară, o viziune pentru Republica Moldova și nu se vor lăsa ademeniți doar de declarații populiste, a menționat președintele PDM.

Pavel Filip atenționează despre întețirea atacurilor asupra PDM

Forțele care vor deturnarea parcursului european al țării nu dorm. Ajutoarele de “borsetkă” s-au pornit cu colindatul prin țară și oferă sume mari de bani celor care ar vrea să părăsească PDM.

Înțeleg de ce s-au întețit acum atacurile asupra PD, pentru că văd echipele noastre bine organizate, determinate să meargă cu demnitate în aceste alegeri parlamentare. De aceea unele forțe atacă Partidul Democrat, pentru că se dorește deturnarea parcursului european al țării noastre, a declarat Pavel Filip într-un live pe pagina sa de Facebook.

Liderul democrat a menționat că în raionul Strășeni demult lucrează unele forțe distructive, instrumentele cărora sunt bine cunoscute: de la cumpărarea deputaților, odată cu lansarea campaniei electorale s-a trecut la cumpărarea aleșilor locali.

La Strășeni sunt oameni deosebiți. Cunosc foarte bine pentru că sunt deputat de circumscripție. Ei știu să aleagă corect. Ei pot face diferența. De aceea nici nu încercați. Oamenii au să vă pedepsească prin votul lor. Pe de altă parte, colegii care sunt intimidați să nu se lase amăgiți de ofertele generoase, pentru că nemijlocit locuitorilor satelor o să-i pedepsească. Nu luați bani ca să trădați o echipă care a făcut foarte multe lucruri bune pentru localitățile Dvs., pentru raionul Strășeni în general, a mai spus președintele PDM.

La final, Pavel Filip a făcut o adresare către instituțiile statului. În primul rând către SIS, să monitorizeze și să urmărească cazurile de cumpărare a aleșilor locali, dacă ne dorim alegeri libere și corecte.

Nu poate fi vorba de alegeri libere și corecte atunci când se cumpără autoritățile locale, când se cumpără primari, când se cumpără consilieri locali, atunci când se mituiesc alegătorii, a declarat liderul democrat.

El a precizat că în pofida acestor presiuni, Partidul Democrat va fi în viitorul Parlament și va face ca parcursul european să devină ireversibil.

19 mai

Pavel Filip, la București: Ne dorim un spațiu comun de transport, securitate, comunicare

Pavel Filip la București

Președintele PDM, Pavel Filip, se află astăzi într-o vizită de lucru la București, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu președintele Partidului Social Democrat din România, Marcel Ciolacu. Liderul democrat este însoțit de secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan, și vicepreședintele PDM, Monica Babuc.

Liderul democrat a mulțumit Bucureștiului pentru suportul constant acordat țării noastre, menționând că România mereu a fost un avocat, un prieten și un partener în parcursul european al țării noastre. România este principalul nostru partener comercial, dar, și mai important este că, ne leagă istoria, cultura, limba și valorile.

Pavel Filip a amintit în context despre ajutorul acordat de România acum 3 ani, când se afla în fruntea Guvernului: împrumutul de 150 mln de euro, dar și despre alte ajutoare umanitare oferite atunci, dar și acum, în special donațiile de vaccin și suportul în lupta împotriva COVID-19. Liderul democrat a menționat că în perioada în care PDM și PSD au fost la guvernare în cele două țări, țările noastre s-au apropiat mai mult ca niciodată. Și asta se datorează unei abordări simple și pragmatice.

Am decis să lăsăm faptele să vorbească pentru noi. Să asigurăm interconectarea infrastructurii pe ambele maluri. Am lansat mai multe proiecte, care urmau să integreze sistemele pe transport, comunicații, mediu, securitate, educație și cultură și să apropie și mai mult țările noastre, a declarat liderul democrat.

Toate aceste proiecte frumoase, cu beneficii clare pentru cetățenii noștri au fost posibile pentru că la guvernare atât la Chișinău, cât și la București, au fost politicieni responsabili, care au pus mai întâi de toate interesele celor 2 state. Pentru a consolida și mai mult relațiile dintre cele 2 formațiuni, și, prin urmare, între țările noastre, PDM și PSD România au semnat astăzi un Acord de colaborare.

Am parcurs și Planul de țară al PDM, unica formațiune politică care are un plan național structurat, proeuropean. O să vă susținem în acest proiect european, dar mai ales vom susține parcursul european al Republicii Moldova, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Între proiectele realizate în timpul guvernării PDM și PSD se numără: crearea unui spațiu comun de comunicare, ca cetățenii noștri că poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming, construcția “Autostrăzii Unirii” – autostrada Târgu Mureș–Iași–Ungheni, dar și a unei linii de cale ferată cu ecartament european, astfel încât drumul spre Europa să fie mai scurt și mai ușor. Acum câțiva ani, gazoductul Iași–Ungheni a început să reducă din dependența țării noastre de gazul rusesc. Urmează să înaintăm și pe interconectarea pe energie electrică.

Un obiectiv pe care și-l propune PDM în următorii 4 ani este controlul comun la frontieră. Pavel Filip s-a referit și la infrastructura de educație și cultură: microbuze școlare, burse pentru studenții basarabeni, renovarea a 1 300 de grădinițe, a Sălii cu Orgă și a Teatrului Hașdeu de la Cahul.

În așa mod vedem noi apropierea celor două maluri ale Prutului: prin fapte, nu prin declarații. Prin proiecte concrete, prin interconectarea infrastructurii. Să oferim cetățenilor noștri un spațiu comun de comunicare, transport, securitate, un spațiu comun de istorie, limbă, cultură, valori, așa cum a fost și este inclusiv din punct de vedere istoric. Avem același sânge. Și asta nu ne-o poate lua nimeni niciodată, a conchis Pavel Filip.

15 mai

PDM a aprobat lista pentru alegerile parlamentare anticipate

PDM a aprobat lista pentru alegerile parlamentare anticipate

Partidul Democrat din Moldova s-a întrunit astăzi în ședința Consiliului Politic Național, în cadrul căreia a fost aprobată lista pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Președintele PDM, Pavel Filip, a menționat că Partidul Democrat are cea mai prețioasă resursă în aceste alegeri – resursa umană: oameni buni, profesioniști care au demonstrat că pot face lucruri concrete pentru țară și pentru cetățeni.

Totodată, PDM este singura formațiune politică care a venit cu un Plan de țară, în care se arată ce a făcut PDM până acum și ce va face în continuare.

Am demonstrat că facem ALTFEL de politică, am făcut și o ALTFEL de listă pentru alegerile anticipate. Această listă a fost bazată pe mai multe criterii de meritocrație și avem o reprezentativitate bună pe criterii de gen, profesionalism, reprezentanți din teritoriu și ai tinerilor. Sunt în mare parte oameni care au realizat mai multe lucruri în viața lor. Sunt membri ai Guvernului pe care l-am condus și care a înregistrat rezultate, președinți de raioane care au implementat reformele elaborate de Guvernul nostru. Avem toate resursele necesare pentru a înregistra un rezultat bun în aceste alegeri, a declarat Pavel Filip.

Vedeți mai jos primele 20 persoane din lista echipei PDM:

 1. Pavel Filip
 2. Alexandru Jizdan
 3. Monica Babuc
 4. Ghenadie Buza
 5. Mihai Olărescu
 6. Nicolae Ciubuc
 7. Svetlana Rotundu
 8. Ion Leucă
 9. Valentina Rotaru
 10. Natalia Roșca
 11. Mihai Popa
 12. Igor Vremea
 13. Viorel Babii
 14. Nicolae Gorban
 15. Serghei Rapcea
 16. Ghenadie Muntean
 17. Marina Novac
 18. Tamara Verejan
 19. Ana Aramă
 20. Cecilia Graur

11 mai

PDM prezintă Planul de țară “Moldova ALTFEL”

PDM prezintă Planul de țară “Moldova ALTFEL”

Partidul Democrat din Moldova a prezentat astăzi Planul de țară “Moldova ALTFEL”. PDM este singura formațiune politică care are un plan cu măsuri concrete pentru ieșirea țării din criză și blocaj.

Știm că țara asta poate arăta și altfel. Moldova ALTFEL e o țară cu bunăstare, în care tinerii trăiesc în Prima lor Casa din momentul formării unei familii, iar cei în vârstă au pensii decente, îngrijiri medicale la timp și respectul întregii societăți. O țară cu economie puternică, în care businessul are o relație corectă cu statul, o țară în care vorbim despre creștere economică, despre IT și inovație, agricultură performantă și instrumente fiscale moderne.

Moldova ALTFEL e o țară în care educația este prioritate, e o țară cu grădinițe și școli renovate, o țară cu salarii pentru pedagogi și condiții bune pentru elevi, o țară cu universități serioase.

Moldova ALTFEL e o țară în care infrastructura e cu adevărat european, iar investitorii nu se tem să vină, pentru că știu că în cazul unui litigiu, justiția va face dreptate.

Împreună putem construi Moldova ALTFEL, o Moldova în care tradițiile noastre de veacuri, valorile moralei creștine și bunul simț sunt puse în capul mesei, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Partidul Democrat din Moldova este partidul care a făcut lucruri concrete pentru cetățeni, partidul care are oameni cu pregătirea și experiența necesară pentru a conduce și administra o țară. Ceea ce ne dorim noi și orice țară sănătoasă este bunăstare pentru oamenii noștri. Ce înseamnă asta? Vrem ca oamenii să trăiască mai bine, să aibă sănătate, venituri mai mari, securitate, să aibă acces la procurarea locuinței și un loc de muncă stabil. Pentru asta, desigur, e nevoie de bani, iar banii la buget vin dacă ai o economie puternică. Asta înseamnă stabilitate economică, IT și inovație, agricultură performantă, instituții puternice și corecte, sistem fiscal eficient. Cu siguranță, nu poți avea o economie puternică și nu poți atrage investiții, dacă nu ai educație, justiție, infrastructură. Vorbim despre un sistem de educație care generează profesioniști și forță de muncă înalt calificată, despre un sistem de justiție în care un investitor străin are încredere că i se va face dreptate, despre infrastructura atât de necesară dezvoltării economice.

Liderul democrat a lansat o provocare partidelor și liderilor politici.

Haideți să facem din următoarea perioadă nu o luptă a declarațiilor, ci o luptă a ideilor. Haideți să facem astfel încât, măcar o dată, dezbaterile electorale și emisiunile să fie despre programe, despre idei, despre planuri. Haideți să lăsăm de data asta sirienii, războaiele civile, gay-ii și lesbienele, tancurile rusești, vneshnee upravlenie, pericolul străinilor, coțofenele, porumbeii, curcanii. Haideți să lăsăm faptele și cifrele să lupte pentru noi, nu vorbele și fake newsurile. Haideți să luptăm așa încât într-un final să construim, nu să distrugem. Haideți să le demonstrăm oamenilor că putem fi și ALTFEL, că putem fi cumpătați, sinceri și mai buni. Haideți să demonstrăm că putem construi o ALTFEL de Moldova, a conchis Pavel Filip.

aprilie 2021


28 apr

Poziția PDM privind decizia CC și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate

Partidul Democrat din Moldova a luat act de decizia Curții Constituționale, care a anulat starea de urgență instituită de Parlament, și de decretul președintelui Maia Sandu ca urmare a deciziei CC.

Dat fiind faptul că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, PDM consideră inutile orice aprecieri și dispute la această temă, care pot inflama și mai mult situația politică.

Totodată, regretăm faptul că inițiativele PDM îndreptate spre asigurarea unei administrări eficiente a treburilor publice au fost blocate de interesele politice înguste ale unor partide și astfel țara intră în anticipate cu grave probleme, care pe termen scurt și mediu pot deveni și mai grave.

În alegerile parlamentare anticipate PDM va promova soluții pentru problemele reale cu care se confruntă țara și va încerca să consolideze electoratul care s-a săturat de show-uri politice ieftine și își dorește ca țara să fie guvernată de politicieni responsabili, eficienți, profesioniști.

24 apr

Oamenii s-au săturat de show-uri și haos, ei vor liniște și dezvoltare

Oamenii s-au săturat de show-uri și haos, ei vor liniște și dezvoltare

Astăzi a avut loc ședința comună a Biroului Executiv și a președinților Organizațiilor Teritoriale ale PDM. În cadrul ședinței, s-a făcut un schimb de opinii despre ultimele evoluții pe scena politică din țară și viitoarele alegeri parlamentare anticipate, menționându-se că PDM are cea mai bună structură și este pregătit de anticipate.

Președintele PDM, Pavel Filip, a spus că în prezent populismul este cuvântul cheie în activitatea Parlamentului. Numai în ultima perioadă au fost aprobate decizii care costă peste 2 miliarde de lei, bani pentru care în buget nu sunt.

Avem două formațiuni politice și doi lideri, care încercând să se distrugă unul pe celălalt, distrug, de fapt, Republica Moldova. Nimeni dintre cei doi nu vrea să-și asume guvernarea, fiind preocupați doar de interesele lor politice, a declarat Pavel Filip.

El a precizat că Partidul Democrat a venit cu plan concret cum ajungem în alegeri parlamentare anticipate, dar cu costuri minime pentru țară și cetățeni. Spre regret, această propunere nu a fost luată în considerație și acum asistăm la o luptă politică interminabilă, care va costa scump cetățenii.

În aceste condiții, PDM trebuie să fie alternativă.

PDM este singurul partid care are un plan concret de dezvoltare a țării și, cel mai important, singurul partid care a demonstrat că poate face lucruri concrete pentru cetățeni. Avem în echipă oameni profesioniști, cu verticalitate, patrioți și buni gospodari. Suntem un partid care construiește, căruia îi pasă de țară și de cetățeni, a subliniat liderul democrat.

Participanții la ședință au spus că echipa PDM este mobilizată și gata pentru alegeri anticipate, iar Partidul Democrat este singura opțiune pentru ca țara să se miște înainte.

La finalul ședinței, a fost aprobată Declarația PDM privind situația politică din țară urmare a abuzurilor din Parlament. În document se spune că PDM regretă acțiunile întreprinse în ultima perioadă de PSRM și PAS, care nu au nici o legătură cu statul de drept sau democrația și condamnă acțiunile și deciziile luate de actorii politici strict prin prisma propriilor orgolii.

PDM face apel la calm și cheamă cele 2 forțe politice: PSRM și PAS, să oprească războaiele politice și, dacă le pasă măcar puțin de țară și oameni, să identifice un numitor comun și să se concentreze pe adevăratele probleme ale cetățenilor și ale țării.

Pentru PDM prioritate rămâne țara și cetățenii. Oamenii s-au săturat de show-uri și haos, ei vor liniște și dezvoltare în țară, iar pentru aceasta au nevoie de alternativă. Această alternativă este PDM, se mai spune în textul Declarației.

Declarația PDM privind situația politică din țară urmare abuzurilor din Parlament

Partidul Democrat din Moldova urmărește cu îngrijorare escaladarea situației social-politice din țară și agravarea crizei economice și sanitare. Republica Moldova intră într-o zonă gri, o zonă de nesiguranță, incertitudine și haos.

Criza economică se adâncește, pandemia nu este gestionată eficient, procesul de vaccinare este lent, persoane sunt răpite ziua în amiaza mare, oamenii de afaceri sunt atacați cu grenade, la frontiera țării vecinii noștri se înarmează.

Pe scena politică tabloul este absurd și grotesc. Ieri în Parlament și la Curtea Constituțională am urmărit un evident abuz. S-au călcat liniile roșii, activitatea politică a ieșit complet din albia constituțională, s-a mers prea departe.

De câțiva ani Moldova este blocată, anii 2019, 2020 și 2021 pot fi considerați deja ani pierduți, în țară avem haos și anarhie. Motivul pentru care lucrurile au scăpat total de sub control este această luptă interminabilă între două formațiuni politice și liderii lor.

PDM regretă acțiunile întreprinse în ultima perioadă de respectivele partide politice. Acțiuni care nu au nici o legătură cu statul de drept, legalitatea sau democrația și condamnă acțiunile și deciziile luate de actorii politici strict prin prisma propriilor orgolii.

Nu ne vom implica în acest duel al orgoliilor nici de o parte, nici de cealaltă. Singurii noștri aliați sunt oamenii, iar oamenii vor liniște. Și mai vor ca în țara lor lucrurile să se miște înainte.

Alegerile au trecut.

PDM face apel la calm, face apel la aceste 2 forțe politice (PSRM și PAS) să oprească războaiele politice, să nu permită ca situația să degenereze și, dacă le pasă măcar puțin de țara aceasta și de oameni, să identifice un numitor comun și să se concentreze pe adevăratele probleme ale cetățenilor și țării. În măsura în care va fi necesar, PDM va contribui la identificarea unei soluții care să aducă liniște și stabilitate oamenilor.

În acest context, pentru PDM prioritate rămâne țara și cetățenii. În această perioadă complicată, rămânem alături de oameni. Le vom explica ce se întâmplă, vom discuta cu ei și vom veni cu soluții concrete la problemele cu care se confruntă. Pentru că oamenii care s-au săturat de show-uri și haos, care vor liniște și dezvoltare în țară, au nevoie de alternativă. Această alternativă este PDM.

Avem oameni extraordinari în partid: oameni cărora le pasă de țara asta, oameni profesioniști și gospodari, oameni cu verticalitate. Cu oameni ca aceștia vom continua activitatea politică, deoarece vrem ca țara asta să se miște înainte!

23 apr

PDM nu a votat Declarația privind uzurparea CC

PDM nu a votat Declarația privind uzurparea CC

Fracțiunea PDM nu a votat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Președintele PDM, Pavel Filip, a declarat de la tribuna Parlamentului că în prezent cetățenii R. Moldova asistă la o luptă interminabilă între doi politicieni.

Dacă săptămâna trecută partida e câștigată de Maia Sandu, care și-a obținut mult așteptatele anticipate, săptămâna aceasta își ia revanșa Igor Dodon. De aici și această declarație privind uzurparea.

În loc să vorbim despre vaccin, economie, securitate națională și siguranță fizică, discutăm, aici în Parlament și în studiourile TV, despre ce a mai zis Igor Dodon sau despre ce a mai făcut Maia Sandu. Când vă convine, criticați Curtea Constituțională și iată o acuzați de uzurpare, când nu vă convine – alergați la curte ca să întrebați despre fiecare pas pe care îl faceți, a spus Pavel Filip.

Potrivit lui, în sfârșit, recent cei doi politicieni au căzut de acord: ambii vor anticipate. Doar că unii vor prezidențiale, iar alții vor parlamentare. Între timp, în Moldova oamenii sunt răpiți ziua în amiaza mare, oamenii de afaceri – atacați cu grenade, iar la frontieră vecinii își mobilizează forțele armate. Unii dintre cetățenii noștri se duc să se vaccineze în România, alții fac la fel în Rusia.

Ce fel de stat e acela care nu-și poate proteja cetățenii? Ce spun bieții oameni care azi au mai îngropat pe cineva? Cât de mult îi interesează oare aceste lupte politice între 2 politicieni iresponsabili și aroganți care se gândesc doar la propriul interes. Îmi pare sincer rău pentru țară, pentru oameni, că au ajuns la cheremul acestor doi iresponsabili, care nu știu să construiască, ci doar să distrugă, a conchis liderul democrat.

15 apr

Aș vrea să cred că anticipatele vor salva țara, dar în următorul Parlament vor fi aceleași partide acuzate azi de corupție

Președintele PDM, Pavel Filip, spune că după avizarea pozitivă de către Curtea Constituțională a deciziei de dizolvare a Parlamentului, “războiul politic” nu se încheie, iar cine crede așa “greșește amarnic”, deoarece “abia începe episodul doi”.

Și dacă până acum unii au strigat “anticipate”, iar alții au strigat “guvern”, să nu credeți că de azi încep discuțiile despre vaccin și securitate națională. Nu. Și în continuare țara e într-o mare criză. Oamenii ne mor. Personal am pierdut 2 membri de familie și câțiva colegi. Alții încă mai luptă cu virusul. Licitația pentru cumpărarea vaccinului a eșuat. La frontiera țării noastre au loc mobilizări îngrijorătoare de trupe și muniții. Alte țări deja ies din această criză, Republica Moldova rămâne blocată. De 2 ani deja doar lupte politice și nimic pentru oameni. Dar pe cine interesează asta?, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Liderul democrat a spus că ar vrea să creadă în ipoteza că anticipatele vor salva țara și s-ar bucura dacă așa va fi. Dar știe că în următorul Parlament se vor regăsi aceleași partide acuzate azi de corupție.

Chiar dacă Parlamentul a fost sancționat azi prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate legislativului, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul, dar e o victorie a lui Pirus. Căci ce fel de victorie e cea în care ai rămas singur să te bucuri de ea?, susține Pavel Filip.

martie 2021


26 mar

Propunem încetarea luptelor politice, abandonarea pe moment a ideii anticipatelor și demararea urgentă a discuțiilor pentru instalarea unui guvern anti-criză

Propunem încetarea luptelor politice

După ziua de ieri cu toții am înțeles că mai bine nu va fi și că cetățenii sunt deja pe cont propriu. Ajutoare nu vor fi. Astăzi nu am venit la consultările de la Președinție cu planuri și scenarii, ci cu o simplă întrebare: ce va fi cu oamenii? Ce să le spunem celor care își îngroapă apropiații sau au rude și prieteni în spital, la terapie intensivă?

Alegerea pe care trebuie să o facă dna președinte nu e ușoară. Să se conducă de interesul propriului partid și să meargă înainte spre anticipate în plină pandemie, cu oameni nevaccinați sau să lase orgoliul și interesul partidului pe planul doi și să salveze oamenii și țara? Un politician ar merge pe prima variantă. Un om de stat pe a doua.

Cine este Maia Sandu? Om de stat sau politician? Vrem să credem că “om de stat”. Iată de ce i-am propus 3 chestii simple:

 1. Să înceteze luptele politice prostești și inutile.
 2. Să abandoneze pe moment ideea anticipatelor.
 3. Să demareze urgent discuții pentru instalarea unui Guvern, în conformitate cu planul propus anterior de PDM. Un guvern nu al lui Dodon sau Șor, nu al PAS sau PPPDA, ci un guvern anti-criză.

Sperăm că măcar în ceasul al doisprezecelea vom avea oameni de stat care se gândesc la oameni și la țară, a declarat președintele PDM, Pavel Filip, după consultările la Președinție.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD