Declarațiile PDM în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pdm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Cuprins

14 feb

Doar PDM poate asigura ordine și dezvoltare în Moldova

Partidul Democrat desfășoară o campanie electorală bazată pe informarea cetățenilor despre proiectele realizate de către guvernare și despre planurile PDM pentru următorii ani, iar în zilele ce urmează va intensifica activitățile de comunicare cu oamenii pentru a-i ține la curent cu privire la perspectivele de după alegeri, dar și în legătură cu potențialele riscuri. Anunțul a fost făcut de șeful staff-ului electoral, vicepreședintele PDM, Vlad Cebotari, în cadrul briefingului de presă săptămânal.

De la începutul campaniei, echipa PDM aflată în caravana electorală a partidului a avut peste 4,500 de întâlniri directe, iar în cadrul acestor întâlniri am avut discuții cu peste 220 de mii de oameni. Așteptăm ca până la sfârșitul campaniei electorale alte 100 de mii de persoane să aibă discuții cu noi, a spus Vlad Cebotari referindu-se la activitatea PDM în raioanele țării.

În același timp, vicepreședintele Partidului Democrat a arătat că PDM informează oamenii și despre problemele pe care le-ar aduce Moldovei o eventuală venire la putere a opoziției.

Există riscul ca foarte multe dintre proiectele care sunt în realizare sau au fost anunțate să nu fie realizate de către opoziție. Ei au declarat că nu pot plăti în continuare salariile și pensiile care au fost crescute de Partidul Democrat. Ei nu au soluțiile pentru ca să continue reparațiile de drumuri – nu mai vorbesc de lansarea proiectelor ambițioase gen Apă Bună, a declarat Vlad Cebotari.

De asemenea, șeful staff-ului electoral al PDM a atenționat că o guvernare a opoziției ar genera haos și instabilitate:

Dacă vine opoziția la guvernare, ne întoarcem în perioada haosului politic, în perioada instabilității, în perioada când investitorii vor fugi sau nu vor veni, a punctat Vlad Cebotari.

În cadrul briefingului, vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a mai amintit că luni Guvernul și-a asumat răspunderea pentru 7 proiecte de lege importante, inclusiv unele care privesc creșterile salariale. Proiectele au fost prezentate Parlamentului, azi expirând termenul pentru înaintarea unei eventuale moțiunii de cenzură, iar partidele de opoziție nedând semnale că vor înainta o asemenea moțiune.

Proiectele date urmează să fie prezentate mâine cel târziu către președinție, urmează a fi promulgate și vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Ne bucurăm că colegii din Guvern s-au mobilizat și au rezolvat acele problemele pe care le ridicau cetățenii – unele ridicate chiar în cadrul discuțiilor din teritoriu. Acesta este răspunsul nostru dat oamenilor, a afirmat șeful staff-ului electoral al PDM.

Vlad Cebotari a mai adresat un apel către contracandidați să vină cu idei bune pentru oameni și să nu mai apeleze la atacuri la persoană, atacuri josnice, nedemne.

7 feb

Democrații au discutat direct în campanie cu peste 120 de mii de cetățeni

Vlad Cebotari la briefingul PDM: Democrații au discutat direct în campanie cu peste 120 de mii de cetățeni. Candidații PDM în circumscripții sunt oameni cunoscuți, cu realizări, în timp ce candidații opoziției nu au realizări și se ascund sub sigle de partid.

Echipa Partidului Democrat din Moldova, care merge zilnic în toată țara cu Caravana electorală pentru a informa cetățenii despre realizările PDM, dar și despre proiectele de viitor, a avut peste 330 de întâlniri directe cu alegătorii și a discutat cu mai mult de 22 mii de cetățeni.

De asemenea, dacă se adaugă activitățile candidaților din circumscripțiile uninominale, până la acest moment democrații din Moldova au avut peste 2,800 de întâlniri directe cu mai mult de 120 de mii de cetățeni.

Aceste informații au fost prezentate de către vicepreședintele PDM, șeful staff-ului electoral, Vlad Cebotari, în cadrul unui briefing de presă susținut la sediul central al partidului.

Este îmbucurător faptul că cetățenii au înțeles și înțeleg exact proiectele pe care le-a lansat Partidul Democrat. Ei înțeleg ce înseamnă și reforma pensiilor, ei înțeleg ce înseamnă și Drumuri Bune, și Prima Casă, chiar și reforma fiscală, a arătat Vlad Cebotari.

Șeful staff-ului electoral a subliniat că această campanie de comunicare a PDM este foarte bine primită de către cetățeni, iar încrederea în candidații democrați pe circumscripții uninominale este în creștere.

Sunt oameni cunoscuți, sunt oameni de-ai locului, sunt oameni care au realizări în spatele lor, a spus Vlad Cebotari, arătând că există o mare diferență între candidații PDM din circumscripțiile uninominale și candidații partidelor de opoziție, iar opoziția face campanie pe sigla de partid, nu pe oameni. Sunt puși în față oameni care nu sunt cunoscuți în teritorii, care nu au nicio realizare, a punctat Vlad Cebotari referindu-se la candidații opoziției în circumscripții.

Vorbind despre conținutul întâlnirilor PDM cu cetățenii, vicepreședintele PDM a evidențiat că cea mai frecventă întrebare ține de inițiativa privind instituirea indemnizației lunare de 200 de lei pentru copiii sub 18 ani și a venit cu unele precizări.

Odată ce această lege va intra în vigoare, fiecare copil, indiferent de vârstă – fie că are 2 ani, fie că are 7 ani, fie că are 17 ani și 5 luni – va beneficia de un ajutor de 200 de lei lunar. Înțelegem că multe formațiuni de opoziție încearcă să discrediteze și această inițiativă bună, dar și multe alte reforme care au fost realizate. Ei își bat joc de oameni, vorbind doar minciuni și venind cu diferite mesaje false, a afirmat Vlad Cebotari.

Șeful staff-ului electoral al PDM a mai scos în evidență că opoziția promovează mesaje negative, care divizează societatea, iar astfel de lucruri pot alimenta inclusiv incidente electorale. Pe acest subiect, vicepreședintele PDM a comunicat că mai multe panouri electorale ale PDM au fost vandalizate – la Hîncești, în localitățile Dolna și Micleușeni din raionul Strășeni – în timp ce noaptea trecută, la unul dintre sediile PDM de la Glodeni, a fost un incendiu.

Nu vrem să facem supoziții. Organele de poliție să investigheze cauzele. Dar facem un nou apel către toate formațiunile politice să își îndemne, instruiască dacă e cazul membrii de partid și să promoveze idei de campanie curată, fără ură și să se abțină de la acțiuni violente. Noi am făcut instruirile necesare cu membrii noștri de partid până la campanie și le vom repeta pe parcurs, a afirmat Vlad Cebotari.

1 feb

A fost lansat site-ul candidat.md, prin care PDM informează cetățenii despre toți candidații săi în alegeri și angajamentele lor electorale

Partidul Democrat din Moldova a lansat o platformă de informare online a cetățenilor privind campania parlamentară și referendumul consultativ din 24 februarie 2019. Vicepreședintele PDM și șeful staffului electoral, Vlad Cebotari, a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că în acest mod PDM și-a propus să ofere un instrument util și practic pentru toți cetățenii, ca să le facă exercițiul electoral mai ușor.

Fiecare cetățean trebuie să cunoască pe cine să voteze în circumscripția sa. Ne-am gândit să ajutăm cetățenii să cunoască mai bine candidații, a spus Vlad Cebotari.

În acest scop, pe pagina de internet pdm.md a fost introdus compartimentul Alegeri 2019, care face transfer către pagina candidat.md. Aici sunt indicați candidații partidului pe circumscripția națională și pe circumscripțiile uninominale, dar este inclus și Manifestul electoral al PDM la nivel național.

Avem candidați serioși în fiecare circumscripție și dacă se manifestă interesul față de fiecare candidat, poate fi accesat profilul său, unde vor fi găsite date biografice, dar și programul electoral al acestuia. Sunt candidați cu realizări importante în spate, care vin și cu angajamente care reies din problemele reale ale raionului de unde candidează, a punctat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a mai accentuat că în Manifestul electoral al formațiunii se regăsesc prioritățile scrise de cetățeni și acoperă toate sferele de activitate, precum grija față de familii, copii, tineri, pensionari, infrastructura modernă, economie modernă etc.

La fel, conducătorul staff-ului electoral al democraților a vorbit despre modul cum decurge campania electorală a PDM. El a evidențiat că, la o săptămână de la lansare în campanie, caravana electorală a PDM a avut peste 112 întâlniri directe cu mai mult de 10 mii de cetățeni. Este o campanie foarte pozitivă, oamenii sunt bucuroși să discute cu noi, să audă ce propunem, dar și să ridice probleme. Ei înțeleg că ceea ce vor spune nu va rămâne în sală și că pentru problemele enunțate vor fi găsite soluții, a mai spus Vlad Cebotari. El a adăugat că și candidații de pe circumscripțiile uninominale au petrecut peste 160 de întâlniri directe cu alegătorii.

De asemenea, vicepreședintele PDM a venit cu un nou apel către concurenții electorali să respecte codul de conduită asumat, normele de etică ale unei campanii corecte și să renunțe la discursurile agresive și răutăcioase.

ianuarie 2019


29 ian

PDM condamnă actele agresive din campanie și cere tuturor concurenților electorali să respecte legea și să respingă violența

Partidul Democrat din Moldova denunță categoric violența de campanie care a avut loc în municipiul Bălți în noaptea de luni spre marți, când a fost incendiată mașina lui Maxim Iordan – fiul candidatului PDM pentru circumscripția nr. 10, Serghei Iordan.

De asemenea, PDM condamnă toate agresiunile de campanie care au avut loc în ultimele zile, precum incendierea altor autovehicule, vandalizarea panourilor electorale, agresarea fizică și verbală a unor candidați sau activiști electorali.

Orice acte de agresiune în contextul campaniei electorale sunt total reprobabile și trebuie cercetate rapid de către organele de poliție, iar cei vinovați trebuie aflați și trași la răspundere.

În același timp, PDM solicită tuturor partidelor și candidaților să ducă o campanie electorală corectă și civilizată, abținându-se de la orice acte agresive, de la orice discursuri bazate pe ură, precum și de la orice acuzații nefondate la adresa celorlalți competitori. Este important ca cetățenii să ia cunoștință de proiectele partidelor, de propunerile lor pentru viitorul Moldovei, iar acest lucru se poate face cel mai bine într-o atmosferă de calm și de respectare a legii.

PDM consideră că violențele de campanie – inclusiv limbajul agresiv și incitarea la ură și violență – afectează negativ climatul electoral, iar cei care pierd din această situație sunt în primul rând cetățenii.

Reamintim că Partidul Democrat din Moldova este primul partid care a semnat Codul de conduită electorală propus de CEC. Mai mult, încă din luna decembrie, înainte de începerea perioadei electorale, PDM a făcut un apel public la decență și respectarea legii în timpul campaniei, apel la care din păcate partidele de opoziție nu au reacționat.

Cerem din nou opoziției politice să se ralieze apelului nostru la calm și non-violență și să condamne și ele, de rând cu PDM, orice incidente de campanie, indiferent cine ar fi vinovat. Dacă partidele din opoziție refuză să adopte o astfel de poziție, vom considera că ele aprobă violența politică și vom fi nevoiți să informăm alegătorii în acest sens.

Reafirmăm că PDM își dorește să ducă o campanie pozitivă, axată pe prezentarea realizărilor noastre în cei 3 ani de guvernare și a propunerilor noastre pentru următorii 4 ani. Singurele noastre arme electorale sunt faptele și angajamentele în favoarea oamenilor, iar așa vom convinge alegătorii că merităm încrederea lor.

25 ian

PDM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare cu sloganul “Fapte, nu vorbe!”

PDM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a organizat vineri dimineața, la sediul central din Chișinău, lansarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc, premierul și prim-vicepreședintele PDM Pavel Filip, speakerul Parlamentului Andrian Candu, alături de mai mulți candidați și membri ai partidului au dat semnalul începerii campaniei electorale, subliniind realizările PDM pentru cetățeni în cei trei ani de guvernare și exprimând încrederea în reușita PDM la alegeri.

În deschiderea lansării, președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM Andrian Candu a vorbit despre calitățile echipei Partidului Democrat, spre deosebire de celelalte partide, care vin doar cu promisiuni și speranțe deșarte.

Echipa PDM este echipa care știe să se mobilizeze foarte bine, știe în perioade dificile pentru țară să ia cele mai bune decizii și să vină cu cele mai bune soluții. PDM are cea mai bună echipă de profesioniști, echipa faptelor și a realizărilor. Echipa PDM este cea în care fiecare cetățean din țară se poate regăsi, indiferent de etnie sau de limba vorbită, pentru că promovează politica pro-Moldova. Echipa PDM este echipa succesului și victoriei, a declarat Andrian Candu.

Al doilea mesaj din cadrul lansării a aparținut prim-ministrului și prim-vicepreședintelui PDM, Pavel Filip, care a reamintit audienței că, la începutul mandatului său în fruntea Guvernului, a cerut ca activitatea guvernamentală sa fie judecată după roade, adică după rezultatele obținute în urma măsurilor luate. Roadele astăzi se văd – se văd în viața celor mai mulți dintre cetățenii noștri, care au avut, fiecare, câte o îmbunătățire, mai mică sau mai mare, a calității vieții lor, a remarcat Pavel Filip.

Premierul Filip a menționat în mesajul său câteva dintre realizările partidului la guvernare, inclusiv modernizarea infrastructurii, majorarea veniturilor cetățenilor, înnoirea parcului de ambulanțe, dar și creșterea economică anuală de peste 4%. El a subliniat că angajamentele PDM pentru următorii ani nu sunt simple promisiuni, dar continuarea firească a lucrurilor de până acum. Ceea ce am spus și făcut este de fapt garanția cea mai mare că promisiunile noastre pentru următorii patru ani vor prinde viață, a zis Pavel Filip.

Vorbind în finalul evenimentul de lansare în campanie, președintele PDM Vlad Plahotniuc a subliniat importanța alegerilor și a campaniei electorale, de ele depinzând menținerea drumului bun pe care se află țara.

Noi, astăzi, pornim într-o campanie electorală foarte importantă – nu doar pentru noi, pentru echipa Partidului Democrat – o campanie importantă pentru țară, pentru că de această campanie va depinde dacă Moldova își va păstra ordinea, stabilitatea politică, va continua și va menține creșterea economică ori va cădea iar în haos, anarhie, în dezmăț și sărăcie, a arătat Vlad Plahotniuc.

Făcând referire la sloganul electoral al partidului – Fapte, nu vorbe! – liderul PDM a enumerat apoi o serie de realizări ale guvernării democrate: Noi intrăm în această campanie cu fruntea sus, cu convingerea că pentru noi vorbesc faptele, nu vorbele. Am obținut rezultate concrete, chiar dacă în anul 2016 erau foarte puțini sau puțini cei care credeau în succesul nostru. Partidul Democrat, în 3 ani de guvernare, a reușit să facă atât cât n-au reușit toate guvernările precedente. Am făcut drumuri noi în toată țara, am crescut pensiile, am majorat salariile, am oferit ajutoare și compensații pentru nevoiași, am lansat programul “Prima Casă”, am făcut multe, multe lucruri bune, pe care le vom continua și în anul 2019 și în toți anii care vin.

În finalul adresării sale, președintele PDM a dat un mesaj de mobilizare, solicitând în același timp tuturor partidelor și candidaților o campanie corectă.

Partidul Democrat trebuie și își va continua mandatul la guvernare, iar țara trebuie să își continue eficient și stabil dezvoltarea. Noi avem încredere în forțele noastre proprii și vrem alegeri cât mai libere și cât mai corecte. De aceea, fac încă o dată un apel public către toți candidații incluși în cursa electorală, indiferent de partidul din care fac ei parte: să se abțină de la falsuri, provocări și manipulări, să manifeste respect față de toți concurenții electorali și să-i lase pe alegători să decidă liber și să-și exercite dreptul la vot în mod democratic, a spus Vlad Plahotniuc, încheind cu mesajul încrederii în echipa PDM și în victoria partidului.

Tot astăzi, în prima zi de campanie, Partidul Democrat din Moldova și-a lansat manifestul electoral, care conține viziunea și propunerile partidului pentru următorii patru ani.

23 ian

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și președintele AP a OSCE George Tsereteli s-au pronunțat pentru un proces electoral corect în Moldova

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și președintele AP a OSCE George Tsereteli s-au pronunțat pentru un proces electoral corect în Moldova

Marți, la sediul central al PDM, a avut loc o întrevedere între președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc și președintele Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, George Tsereteli.

În cadrul discuțiilor, Vlad Plahotniuc a prezentat pe scurt evoluțiile din Moldova în ultimii 10 ani de zile, rezultatele guvernării conduse de PDM, precum și viziunea de viitor a partidului. Liderul democrat a explicat situația dificilă a Moldovei în urmă cu 3 ani și a vorbit despre felul în care guvernarea Partidului Democrat a reușit să depășească provocările socio-economice și să dezvolte țara.

Vlad Plahotniuc a punctat de asemenea progresele în dosarul transnistrean, subliniind că dialogul continuă și se caută în continuare soluții pentru creșterea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În privința alegerilor parlamentare, Vlad Plahotniuc a spus că partidul pe care-l conduce este cel mai interesat în desfășurarea unui scrutin corect, fiindcă PDM crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Președintele PDM i-a comunicat președintelui Adunării Parlamentare a OSCE și faptul că a făcut un apel public către toți concurenții electorali pentru o campanie electorală curată.

Președintele AP a OSCE, George Tsereteli, a apreciat evoluțiile pe subiectul transnistrean și a exprimat dorința ca atât campania electorală din Moldova, cât și alegerile în sine să se petreacă într-un mod corect, fără încălcări ale legii. George Tsereteli a subliniat faptul că Moldova are nevoie în continuare de stabilitate. Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute, președintele PDM Vlad Plahotniuc a avut o întâlnire cu un alt oficial al OSCE, Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al organizației. Partidul Democrat consideră că este foarte important – mai ales în această perioadă – ca organizațiile internaționale să fie cât mai bine și mai echilibrat informate despre realitățile politice din Republica Moldova.

22 ian

PDM anunță inițiative noi pentru susținerea familiilor cu copii, a pensionarilor și persoanelor cu venituri mici

PDM anunță inițiative noi pentru susținerea familiilor cu copii, a pensionarilor și persoanelor cu venituri mici

Partidul Democrat din Moldova, reunit în ședința săptămânală de planificare, a examinat mai multe proiecte importante și a decis să promoveze inițiative noi pentru cetățeni.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a subliniat, în cadrul briefing-ului de presă, că, deși la moment este o perioadă preelectorală, PDM va lucra la capacitatea maximă, întrucât cetățenii așteaptă rezultate de la guvernare chiar și în timpul alegerilor.

Vom continua să implementăm programul nostru de guvernare, pe care ni l-am asumat, să ne respectăm angajamentele, așa cum am făcut și când am pornit programele “Drumuri Bune”, “Prima Casă”, când am majorat salariile și pensiile și multe altele, a declarat Vlad Plahotniuc.

În acest context, liderul democrat a reiterat că, un angajament important al PDM este grija pentru pensionari, care mulți ani au fost ignorați de guvernările precedente. Vlad Plahotniuc a amintit că, recent, pensiile au crescut cu 10%, precizând, totodată că, în luna aprilie, pensiile vor fi indexate din nou, chiar dacă sunt unii politicieni din opoziție, care încearcă să-i mintă pe pensionari, afirmând că nu vor mai primi această indexare.

Tot așa, acești politicieni i-au mințit pe pensionari că nu vor primi cei 600 de lei pentru sărbătorile de iarnă, însă acest ajutor a ajuns deja la ei, exact cum am promis. Mai mult, noi vom continua să oferim ajutoare de sărbători. În ședința de astăzi, am decis să oferim un ajutor de 600 de lei, de această dată – de sărbătorile de Paști, pentru pensionari și alte categorii sociale cu venituri de până la 2,000 de lei. Sunt cca 610,000 de persoane, care vor beneficia de acest ajutor, a anunțat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect important de pe agenda de azi a PDM vizează susținerea copiilor și a familiilor. În acest context, Vlad Plahotniuc a anunțat că situația și potențialul economic permit majorarea substanțială a indemnizației unice la nașterea fiecărui copil de la 6,303 lei, la 10,000 de lei. Liderul democrat a amintit că, pe lângă această indemnizație unică pentru fiecare copil născut, statul acordă, deja de câteva luni, și produse de primă necesitate, în valoare de 1,500 de lei, în cadrul programului guvernamental “O nouă viață”.

Tot în sprijinul familiilor, care au copii, PDM a decis să lanseze un program nou, la care lucrează de mai mult timp și prevede ca pentru fiecare copil din Republica Moldova, familiile să primească lunar câte 200 de lei până la vârsta de 18 ani.

Tot astăzi, a fost discutat un alt subiect, care se află permanent pe agenda guvernării, legat de necesitatea majorării compensațiilor pentru plata căldurii, pe care le primesc familiile social-vulnerabile timp de cinci luni – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. Anterior, președintele PDM a cerut colegilor din Guvern să identifice resurse suplimentare pentru o majorare mai mare pentru sezonul următor. Ca urmare, s-a găsit posibilitatea de a dubla această compensație, începând cu sezonul de iarnă următor – de la 350 la 700 de lei. De această majorare vor beneficia peste 150,000 de familii, care au un venit lunar de până la 2,000 de lei.

Liderul PDM a mai precizat că toate aceste proiecte: ajutorul de Paști de 600 de lei, dublarea compensațiilor pentru plata căldurii de la 350 până la 700 lei, mărirea indemnizației unice la nașterea copilului de la 6,303 la 10,000 de lei și introducerea alocației lunare pentru fiecare copil, în valoare de 200 lei până la vârsta de 18 ani, sunt deja pregătite, iar, în câteva săptămâni, când se va convoca o ședință a Parlamentului, proiectele vor fi votate în prima lectură. În a doua lectură, conform legii, fracțiunea Partidului Democrat le va putea vota în următorul Legislativ, astfel încât oamenii să înceapă să primească ajutoarele anunțate cât mai curând.

Pe lângă aceste proiecte, Vlad Plahotniuc a anunțat o inițiativă cu efect imediat, legată de medicamentele compensate. Mai exact, s-a luat decizia ca un număr important de medicamente de primă necesitate să fie oferite în mod gratuit pentru toate categoriile de cetățeni, iar măsura dată va fi implementată din luna februarie.

Astfel, pentru circa 80% dintre cele mai răspândite și cu risc sporit maladii va exista cel puțin un preparat medicinal esențial, care să fie oferit absolut gratis, adică statul să-l compenseze complet, în proporție de 100%. Vlad Plahotniuc a mai menționat că, de la preluarea guvernării, PDM a asigurat practic dublarea numărului de substanțe medicamentoase până la 150 de tipuri, dar și eliberarea gratis a medicamentelor, cu rețetă de la medic, pentru toți copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Ceea ce facem noi acum, este să ne îndeplinim datoria și programul de guvernare, așa cum am făcut de 3 ani încoace, de când am pornit toate proiectele importante și le-am realizat cu succes, a punctat Vlad Plahotniuc.

În ședința săptămânală a partidului, au mai fost discutate două subiecte importante: unul s-a referit la desfășurarea alegerilor parlamentare, iar cel de-al doilea a vizat referendumul pentru reducerea numărului de deputați și demiterea de către popor a deputaților, care nu își fac datoria.

Președinte al Partidului Democrat a lansat, în acest context, un apel către toți candidații înscriși în cursa electorală – să se abțină de la falsuri, provocări și manipulări, să manifeste respect față de toți concurenții electorali și să-i lase pe alegători să decidă liber și să-și exercite dreptul la vot în mod democratic.

Toate sondajele curente au arătat că Partidul Democrat înregistrează cele mai mari creșteri, cea mai spectaculoasă dinamică în încrederea cetățenilor. Noi suntem convinși de un rezultat record pentru partid în alegerile parlamentare și mizăm pe un scrutin cât mai corect, cât mai transparent, bine organizat și cu posibilități și drepturi egale pentru toți concurenții electorali, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.

La rândul său, vicepreședintele Partidului Democrat și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adus precizări legate de alegeri și referendumul consultativ din 24 februarie. Andrian Candu și-a exprimat nedumerirea față de poziția blocului ACUM de boicotare a referendumului, ținând cont de faptul că partidele de opoziție însele au avut campanie de colectare a semnăturilor în favoarea reducerea numărului de deputați din Legislativ.

PDM, când a pornit campania de informare privind schimbarea sistemului electoral, a lansat și ideea retragerii mandatelor deputaților, care trădează interesele alegătorilor. Atunci am fost acuzați de opoziție că vrem să impunem ceva fără să consultăm cetățenii. Acum când venim să consultăm părerea cetățenilor, opoziția boicotează referendumul. Vedem că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt împotriva propriilor inițiative, a opinat Candu.

Președintele Parlamentului a dat asigurări că, dacă în urma acestui referendum va fi susținută ideea de reducere a numărului de deputați în Legislativ și de retragere a mandatelor, imediat după alegeri vor începe consultări cu Comisia de la Veneția, pentru a promova aceste modificări legislative.

De asemenea, Andrian Candu a vorbit despre un proces foarte nociv, lansat de liderii opoziției, care infiltrează, fără a furniza vreo dovadă, ideea că aceste alegeri vor fi fraudate și că vor cere anularea lor. Ei nu fac altceva decât să-și găsească scuze pentru faptul că vor pierde alegerile. Cu fiecare ocazie vorbesc despre fraudarea scrutinului, dar niciodată nu au adus probe, a declarat Candu.

Speakerul Parlamentului a mai punctat că ideea anulării alegerilor, infiltrată de pe acum de liderii opoziției, aduce pericolul instaurării unui haos pe o perioadă îndelungată, când lipsa unui Guvern nu va permite realizarea obligațiunilor asumate, cât și continuarea proiectelor sociale lansate de către guvernare.

21 ian

Reprezentanții PDM și ai Promo-LEX au avut un dialog pe tema monitorizării procesului electoral din Republica Moldova

În cursul zilei de luni, vicepreședinții PDM Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au avut o întrevedere cu directorul Promo-LEX, Ion Manole și directorul de programe al acestei organizații, Pavel Postică.

Dialogul s-a desfășurat într-o atmosferă de respect reciproc, părțile prezentând și argumentând punctele de vedere specifice. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre standardele OSCE în materie de observare a alegerilor, precum și despre rapoartele publice comunicate de Promo-LEX.

Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au accentuat importanța verificării presupuselor încălcări electorale până la comunicarea lor publică și fără influența opțiunilor electorale sau crearea percepțiilor de preferință electorală a potențialilor alegători, de către Promo-LEX, încurajând prezentarea acestora autorităților statului, iar acele care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia. Vicepreședinții PDM au precizat că, în viziunea PDM, o asemenea abordare ar ajuta la credibilitatea monitorizării procesului electoral. De asemenea, vicepreședinții PDM au exprimat deschiderea pentru consultări reciproce și acționare pentru a aduce contribuția unui proces electoral transparent, democrat și corect.

Reprezentanții PDM și ai Promo-LEX au convenit să se informeze reciproc în perioada următoare în legătură cu subiectele ce țin de procesul electoral, cu scopul ca fiecare parte să înțeleagă mai bine poziția celeilalte părți, procesul electoral să fie cât mai corect, iar comunicarea publică în această materie să fie cât mai obiectivă.

PDM cheamă în judecată Jurnal TV pentru refuzul de a difuza publicitatea privind referendumul

Partidul Democrat din Moldova a decis să acționeze în judecată compania deținătoare a postului de televiziune Jurnal TV pentru că acest post TV a respins fără nicio justificare solicitarea PDM de difuzare a unui spot video privind referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Considerăm că acest comportament sfidător al Jurnal TV încalcă direct Codul electoral, care precizează clar – inclusiv cu referire la referendumuri – că radiodifuzorii acordă gratuit concurenților electorali câte un minut pe zi ca timp de antenă pentru plasarea publicității, precum și maxim două minute pe zi contra plată. Precizăm că în cererea adresată Judecătoriei Chișinău solicităm doar ca Jurnal TV să fie obligat să difuzeze spoturile PDM conform legii, fără plată de daune sau despăgubiri din partea Jurnal TV pentru comportamentul abuziv de care a dat dovadă.

De asemenea, menționăm că PDM va depune și o sesizare pe acest subiect în atenția Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

17 ian

PDM a trimis partenerilor externi ai Moldovei o analiză referitoare la rapoartele false de monitorizare electorală ale Promo-LEX

Partidul Democrat din Moldova a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza partidului referitoare la cele două rapoarte emise până acum de Promo-LEX privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019.

Considerăm că aceste două rapoarte ale Promo-LEX (din noiembrie 2018 și ianuarie 2019) conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-LEX nu este deloc obiectivă.

Analizând rapoartele Promo-LEX, am constatat că nu există o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor. Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare.

În mod concret, PDM contestă mai multe afirmații din rapoartele Promo-LEX, printre care:

 • Anume că mai mulți deputați din Parlament au fost corupți sau intimidați. Nu se prezintă nicio probă în susținerea acestei afirmații, iar afirmația în sine e contrară spiritului Constituției, din care rezultă libertatea votului pentru orice deputat.
 • Anume că sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneția nu au fost implementate în legislația electorală. Opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ține de partizanatul politic al Promo-LEX, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția au fost integrate în legislație.
 • Anume că a fost exclusă restricția de agitație electorală în ziua alegerilor. Reamintim că tocmai Promo-LEX a făcut în trecut o asemenea recomandare, prin urmare schimbarea poziției acestei organizații este de neînțeles.
 • Anume că există suspiciuni privind neeliberarea certificatelor de integritate de către ANI. Promo-LEX nu a încercat să comunice instituțional cu ANI pe acest subiect, iar până acum lucrurile s-au desfășurat fără probleme, peste 700 de certificate fiind deja eliberate.
 • Anume că în ziua alegerilor parlamentare nu ar trebui să aibă loc și un referendum consultativ. Această poziție este strict politică, similară cu poziția unor partide politice și nu ține cont de faptul că legislația permite fără probleme desfășurarea simultană a unor alegeri și a unui referendum.
 • Anume că PDM ar folosi resurse administrative pentru că Parlamentul și Guvernul adoptă măsuri sociale. Aceasta este o afirmație ridicolă, Promo-LEX contestând de fapt dreptul și obligația instituțiilor publice de a-și desfășura activitatea urmărind interesele cetățenilor țării.
 • Anume că PDM ar fi folosit persoane străine în agitația electorală. Este total neadevărat acest lucru. Dacă însă un demnitar din străinătate, fără a fi îndemnat sau rugat de către PDM, a transmis felicitări și succes partidului în campanie, categoric nu poate fi învinovățit PDM pentru acest lucru. Promo-LEX folosește însă standarde duble în asemenea cazuri, trecând sub tăcere faptul că în 2018 un concurent electoral din opoziție a sugerat clar că e susținut în alegeri de către un primar din România.
 • Anume că partidele nu arată cheltuielile electorale reale. Nu e clară metodologia și nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-LEX susține acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetățeni.

Menționăm că am trimis o scrisoare și către Promo-LEX, scoțând în evidență informațiile false din cele două rapoartele și cerând corectarea lor, în spiritul obiectivității pe care această organizație pretinde că o are.

Reafirmăm că PDM este favorabil oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esențial să fie respectate standardele de profesionalism și obiectivitate.

PDM va continua să combată orice informații false și manipulatoare emise de Promo-LEX sau de alte organizații în procesul de monitorizare a alegerilor. Ne dorim ca monitorizarea procesului electoral să se desfășoare obiectiv și nepărtinitor, iar cetățenii moldoveni și partenerii externi ai Moldovei să fie informați corect despre pregătirea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

decembrie 2018


28 dec

PDM respinge falsurile susținute de Promo-LEX în legătură cu procesul electoral

Partidul Democrat din Moldova a luat act de raportul numărul 1 de monitorizare electorală făcut public de către Asociația Promo-LEX, prin care se promovează o serie de afirmații și informații neverificate, fără suport factologic și fără suport juridic, de natură să afecteze negativ credibilitatea procesului electoral.

Raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru, fiind în fapt o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii. De altfel, chiar Promo-LEX recunoaște că nu-și asumă obligația de a proba constatările din raport, ceea ce indică foarte limpede caracterul lor subiectiv și distorsionat.

Promo-LEX a inclus în raportul său critici față de unele organe judiciare sau de urmărire penală, cu neglijență față de principiul independenței justiției, lucru ce poate fi considerat presiune asupra actului de justiție.

În același timp, în cadrul raportului apar o serie de critici privitoare la sistemul electoral mixt, poziționate împotriva cadrului legal existent și fără a face cel puțin judecăți de valoare în privința modului de aplicare a acestui cadru legal. Fiind în dezacord cu cadrul legal, opunându-se acestuia, autorii raportului nu pot oferi o evaluare obiectivă a aplicării lui. Precizăm că sistemul de vot din Republica Moldova este neutru în raport cu toți actorii politici, la fel ca orice alt sistem de vot democratic, fapt pe care Promo-LEX trebuia să îl ia în considerare.

Concluziile formulate de Promo-LEX în legătură cu dreptul cetățenilor de a alege și cu permisiunea de a se face agitație electorală în ziua votului ridică multiple semne de întrebare în privința intențiilor Promo-LEX, fiind contradictorii cu alte afirmații publice anterioare ale acestei organizații.

Respingem în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PDM prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Aceste acuzații neglijează procesul și efortul îndelungat de construcție a stabilității macrofinanciare și a proiectelor enunțate. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale.

PDM consideră că raportul nr. 1 de monitorizare electorală întocmit de Promo-LEX este un document care necesită obiectivitate, mai mult profesionism, analize mai profunde.

Societatea trebuie să fie informată obiectiv și echidistant despre modul de organizare și petrecere a procesului electoral. Afirmațiile trebuie confirmate factologic și din surse obiective și dezinteresate, iar procesul de monitorizare a alegerilor trebuie să aibă la bază cele mai bune practici și standarde internaționale.

Toate acestea fac misiunea Promo-LEX deosebit de importantă.

Credităm Promo-LEX și ne exprimăm dorința de a sta la dispoziție, a purta discuții deschise și transparente, pentru a evita o fraudă morală prin asumarea unei misiuni de monitorizare electorală obiectivă în aparențe, dar tendențioasă în rezultat.

Vladimir Cebotari
Șeful staffului electoral al PDM

27 dec

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și alți candidații democrați în circumscripțiile uninominale au dat startul strângerii de semnături, în cadrul mai multor forumuri raionale

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și alți candidații democrați în circumscripțiile uninominale au dat startul strângerii de semnături, în cadrul mai multor forumuri raionale

Primii candidați ai Partidului Democrat din Moldova pentru funcțiile de deputați în circumscripțiile uninominale, în frunte cu președintele PDM Vlad Plahotniuc, s-au prezentat deja în fața organizațiilor raionale ale partidului, pentru a colecta semnăturile în vederea înscrierii la consiliile electorale de circumscripție.

La Briceni, Dondușeni, Florești, Hîncești, Leova, Nisporeni, Soroca și Sîngerei, membrii și simpatizanții PDM s-au adunat în număr mare la forumurile Pentru Moldova, pentru a face totalurile anului 2018 și pentru a asculta mesajele de lansare ale mai multor candidați democrați în circumscripții.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc va candida pentru Parlament în circumscripția nr. 17 – în raionul său de baștină, Nisporeni.

Susținerea dumneavoastră este o mare onoare pentru mine și, totodată, un angajament. Ca viitor parlamentar, reprezentând circumscripția Nisporeni, mă angajez să fac din raionul Nisporeni acel exemplu de dezvoltare și modernizare, acel exemplu de nou în Republica Moldova. Mă angajez să lucrez pentru binele oamenilor din Nisporeni. Nimeni nu o să ne schimbe țara, dacă nu o schimbăm noi, le-a declarat Vlad Plahotniuc democraților prezenți la forumul organizat în Nisporeni.

Liderul democraților le-a mulțumit de asemenea echipelor din raion care au colectat semnăturile pentru candidatura sa în circumscripție și a cerut tuturor democraților nisporeneni să fie disciplinați, organizați și serioși, să intre în dialog cu cetățenii și să le vorbească despre realizările și proiectele PDM pentru circumscripția 17.

După colectarea semnăturilor și încheierea forumului, Vlad Plahotniuc a depus astăzi, la Consiliul electoral de circumscripție, dosarul pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral.

Am ales această circumscripție, am ales Nisporeniul, pentru că sunt băștinaș din Nisporeni, ador oamenii de aici, mă reprezintă, am făcut multe lucruri bune pentru Nisporeni și vreau să-mi continui această muncă reprezentându-i pe ei și la nivelul Legislativului. Pentru mine, semnăturile colegilor mei, ale susținătorilor din Nisporeni reprezintă o apreciere a lucrurilor pe care le-am făcut și o mare încredere pe care ei mi-o acordă, a spus președintele PDM.

La toate forumurile raionale au fost accentuate realizările PDM în cei 3 ani de guvernare, atât în plan național, cât și în plan local – creșterea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor, lărgirea accesului la medicamente compensate, crearea a noi locuri de muncă, programe precum Drumuri Bune pentru Moldova, Prima Casă, dotarea cu ambulanțe, repararea unităților de învățământ, tichetele de masă etc.

Candidații PDM din circumscripțiile uninominale le-au vorbit celor prezenți la forumuri despre realizările personale în plan local și despre planurile de viitor pentru circumscripțiile pe care doresc să le reprezinte în Parlament.

26 dec

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a întrunit miercuri dimineață pentru a discuta și decide listele candidaților partidului pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Lista națională a PDM cuprinde 53 de nume și a fost hotărâtă prin votul membrilor Consiliului Politic Național.

Candidații pentru circumscripțiile uninominale, 51 la număr, au fost consultați în prealabil cu organizațiile teritoriale, iar în ședința Consiliului Politic Național au fost prezentați și apoi votați de asemenea cu voturile tuturor membrilor CPN.

Consiliul Politic Național și-a exprimat încrederea în candidații aleși, în valoarea lor și în capacitatea lor de a reprezenta așa cum trebuie cetățenii. În același timp, CPN a solicitat tuturor organizațiilor și tuturor membrilor PDM să susțină deplin candidații partidului și să se mobilizeze la maxim pentru campania electorală care urmează.

PDM a depus la CEC lista națională a partidului pentru alegerile parlamentare

PDM a depus la CEC lista națională a partidului pentru alegerile parlamentare

Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova au depus astăzi la Comisia Electorală Centrală lista partidului și celelalte documente necesare înregistrării candidaților PDM la funcția de deputat în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Totodată, au fost depuse și actele pentru înregistrarea Partidului Democrat din Moldova în calitate de participant la referendumul republican consultativ, care la fel se va desfășura în data de 24 februarie 2019, când cetățenii se vor pronunța în privința reducerii numărului de deputați de la 101 la 61, dar și în privința faptului ca cetățenii să poată retrage mandatul de deputat, atunci când acesta nu-și exercită corespunzător obligațiile sale.

Ulterior, președintele partidului, Vlad Plahotniuc, împreună cu toți candidații înscriși pe lista națională a PDM, au fost la sediul Palatului Republicii și au depus personal declarația privind consimțământul de a candida la alegerile parlamentare.

Într-o perioadă foarte scurtă, echipa Partidului Democrat a reușit să facă ordine în mai multe instituții ale statului, fapt care ne-a permis să majorăm salariile și pensiile, să creștem compensațiile și ajutoarele sociale, să creăm noi locuri de muncă, să reparăm grădinițe și spitale, să reparăm peste 1,600 de km de drumuri, să lansăm proiectul Prima Casă. De aceasta, sunt sigur că oamenii din Moldova așteaptă și anii viitor stabilitate, majorări de salarii și pensii, de asta și vor vota pentru PDM. Oricare alte partide, care vor să vină în Parlament, vor să vină să fure salariile și pensiile majorate de democrați, să lipsească de compensațiile oferite, să închidă școlile, să readucă instabilitatea și haosul din țară, a afirmat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Menționăm de asemenea că, începând de astăzi, candidații PDM în circumscripțiile uninominale vor solicita listele pentru colectarea de semnături și ulterior vor depune documentele necesare înscrierii în cursa electorală la consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale respective.

11 dec

PDM propune adoptarea unui Cod de conduită pentru perioada electorală

Implementarea reformei salarizării, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie a.c, dar și acordarea ajutorului de Crăciun în valoare de 600 de lei pentru pensionari au fost printre subiectele puse în discuție în ședința săptămânală a Partidului Democrat din Moldova.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat în cadrul briefingului de presă că responsabililor din instituții li s-a cerut să urmărească cu maximă atenție implementarea corectă a acestei reforme și să comunice permanent cu cetățenii, să le ofere mijloace prin care să poată contacta reprezentanții instituțiilor în cazul în care au întrebări despre noile salarii majorate.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al PDM, Ministerul Finanțelor a transferat deja banii la CNAS. Începând cu ziua de luni, 10 decembrie, o parte dintre pensionari deja au primit acest ajutor. Pe parcursul zilelor următoare, toți banii vor fi distribuiți, astfel încât pensionarii să beneficieze de ei până de sărbători.

Vitalie Gamurari a ținut să combată informațiile false, vehiculate de unii actori politici, care prezintă acest ajutor ca fiind de 100 de lei. În acest sens, el a precizat că acest ajutor este în valoare de 600 de lei, așa cum s-a anunțat, de care vor beneficia aproximativ 550 de mii de pensionari. Gamurari a punctat că există două categorii de sume pentru pensionari, total diferite – ajutorul Guvernului de 600 de lei și ajutorul acordat de autoritățile Capitalei – de 100 de lei, iar unii politicieni intenționat creează confuzia între aceste ajutoare.

Tot în ședința săptămânală de astăzi, s-a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, prin care Partidul Democrat propune celor două instituții să elaboreze un Cod de conduită pentru perioada electorală.

Deja se observă încălcări grave ale legislației din partea PSRM, PAS, PPPDA. Se atestă acțiuni de a fura startul campaniei electorale, afișarea unor blocuri electorale inexistente oficial, fie unele partide, prin metode mascate, folosesc bani de peste hotare. PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să îl respecte, a spus reprezentantul PDM.

Vitalie Gamurari a mai spus că PDM, ca partid aflat în evoluție și creștere electorală, este cel mai interesat ca aceste alegeri să se desfășoare cât mai corect. În același timp, unele partide care se confruntă cu căderi majore în preferințele electoratului, încearcă să-și oprească prăbușirea prin încălcări ale legislației, ceea ce este regretabil.

7 dec

PDM constată apariția mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și a audiovizualului

Partidul Democrat din Moldova constată apariția, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului.

Este vorba despre ilegalități care pot influența în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituțiile responsabile de organizarea alegerilor. Totodată, dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală.

Iată doar câteva exemple de sfidare a legii din partea celor menționați:

 1. În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.
 2. Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat “Acum”. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și de cei ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. În acest sens, se consemnează următoarele acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen, de reprezentanții celor două partide politice în favoarea așa-zisului bloc electoral “Acum”: distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md, etc. În context, cerem să se atragă atenție și la aspectele de finanțare a acestor acțiuni de agitație electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite.
 3. Un șir de asociații obștești se implică tot mai activ și deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potențiali concurenți electorali, iar cel mai grav este că acestea sunt finanțate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege. Avem de-a face cu o finanțare mascată din bani externi a unor acțiuni cu caracter electoral. Toate aceste acțiuni ilegale urmează să fie documentate și transmise instituțiilor abilitate.
 4. PAS și PPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz Open Dialog, aflat în anchetă națională și internațională, cu implicarea celor două partide menționate.
 5. Mai mulți radiodifuzori distribuie știri neadevărate, obținute inclusiv prin utilizarea unor false identități în dialogul cu persoanele intervievate. Un exemplu de acest gen este reportajul “Angajați de la poștă, emisari ai PD”, unde jurnaliștii de la Jurnal TV s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova. Acest caz de furt de identitate și manipulare a fost deja semnalat către CCA.

Acestea sunt doar câteva exemple de sfidare a legii, prin metode care se pare că au devenit o practică de zi cu zi a unor partide și organizații. Acestea încearcă, prin nerespectarea legii, să-și creeze avantaje electorale incorecte și să influențeze rezultatul alegerilor încă din perioada pre-electorală.

Facem apel la toate partidele politice să înceteze imediat aceste practici ilegale, să revină pe calea legalității și să înceteze să facă acțiuni prin care să compromită procesul electoral. Cerem instituțiilor statului să asigure respectarea legii, să monitorizeze cu maximă atenție acest comportament ilegal al unor organizații, să le analizeze cu obiectivitate prin prisma legislației și să ia deciziile care se impun pentru a stopa aceste practici ilegale.

Partidul Democrat din Moldova dorește ca alegerile parlamentare să se desfășoare în cele mai bune condiții și în spirit democratic. În acest scop, a fost creat un grup de lucru format din juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova.

noiembrie 2018


27 noi

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensația pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va crește la 350 de lei

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensația pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va crește la 350 de lei

Partidul Democrat din Moldova, întrunit astăzi în ședința săptămânală, a pus în discuție mai multe subiecte sociale importante, fiind luate și o serie de decizii în acest sens, luând în considerare că se apropie finalul sesiunii parlamentare, dar și finalul anului 2018.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că, în urma discuțiilor purtate astăzi, s-a propus ca pensionarii care au o pensie lunară mai mică de 2,000 de lei să primească, în luna decembrie, un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei. De acest ajutor vor beneficia peste 500 de mii de pensionari, iar banii vor ajunge la ei în a doua jumătate a lunii decembrie a anului curent. Totodată, Partidul Democrat își propune să vină în fiecare an cu asemenea ajutoare de sărbători.

Un alt subiect social, discutat astăzi, ține de majorarea compensației pentru achitarea căldurii, care va crește cu circa 12%. La fel, va fi majorat și venitul minim de la care se acordă această compensație. Astfel, toate familiile cu venituri de până la 2,000 de lei vor primi lunar compensație de 350 de lei, timp de 5 luni, pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. Anterior, aceste compensații erau acordate familiilor cu venituri de până la 1,600 lei.

În ședința de astăzi a mai fost discutat subiectul legat de majorarea salariilor poștașilor, preponderent din mediul rural, salarii care vor crește cu procente cuprinse între 35% și 100%. Circa 4,800 de poștași vor primi deja salarii mai mari pentru luna decembrie, anul curent. La fel, în baza adresărilor parvenite de la cetățeni, s-a stabilit că, începând de luna viitoare, poștașii să ducă pensiile acasă la persoanele care solicită acest lucru.

Toate aceste ajutoare, compensații, majorări de salarii și de pensii au devenit posibile pentru că guvernarea noastră, guvernarea Partidului Democrat, a reușit să acumuleze încasări importante la buget datorită ordinii și reformelor pe care le facem, asigurând creșterea stabilă a economiei țării, chiar dacă în toată regiunea există un fundal de instabilitate politică și economică, a declarat liderul democrat.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a venit cu precizări privind așa numitul al 13-lea salariu și premiul de sărbători. Președintele PDM a ținut să combată speculațiile opoziției, precum că după reforma salarială aceste premii nu vor mai fi acordate.

Toți bugetarii care au primit până acum din economiile făcute de instituții premiu de sărbători îl vor primi în continuare, în luna decembrie, așa cum îl primeau în mod tradițional. De asemenea, se va păstra și premiul anual, așa-numitul al 13-lea salariu, pe care bugetarii vor continua să-l primească în luna februarie, sau, în cazul bugetarilor din domeniul educației, în luna august, așa cum îl primeau în fiecare an. Vă asigur că guvernarea Partidului Democrat știe cum să mențină și să amplifice creșterea economică, astfel încât în 2019 și în următorii ani să venim cu noi creșteri salariale, cu majorări de pensii, premii și ajutoare pentru toate categoriile de cetățeni, pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună aici, acasă, a punctat Vlad Plahotniuc.

În ședința săptămânală a partidului s-a vorbit și despre pregătirea instituțiilor responsabile pentru vremea cu ninsori și polei. Solicitarea către aceste instituții a fost să se intervină prompt, să fie curățate bine drumurile, iar cetățenii să fie permanent informați cu privire la starea drumurilor din țară, pentru a se evita situațiile de risc.

Cu referire la agenda politică, Vlad Plahotniuc a anunțat că a solicitat colegilor deputați să pregătească Hotărârea de Parlament privind desfășurarea în ziua alegerilor parlamentare a referendumului pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și pentru posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților care i-au dezamăgit. Hotărârea urmează să fie votată în următoarele ședințe ale Legislativului, astfel încât instituțiile care se ocupă de organizarea alegerilor să aibă timpul necesar pentru organizarea bună a acestui plebiscit.

13 noi

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetățenii vor fi consultați dacă își doresc reducerea deputaților de la 101 la 61

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetățenii vor fi consultați dacă își doresc reducerea deputaților de la 101 la 61

În ședința săptămânală din 13 noiembrie 2018, Partidul Democrat din Moldova a pus în discuție mai multe subiecte de interes public și a luat câteva decizii importante atât de ordin social, cât și de ordin politic.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după ședință că un subiect de mare prioritate pentru Partidul Democrat este în continuare majorarea veniturilor cetățenilor. Liderul democrat a amintit, în acest context, că a fost stabilită creșterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, urmând ca ei să primească deja aceste salarii noi pentru luna decembrie a anului curent. Printre beneficiari sunt și medici, care sunt remunerați din bugetul de stat.

Totuși, în sistemul medical lucrează alte peste 41 de mii de persoane – medici și personal medical – care sunt angajate în instituțiile finanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină și își primesc salariile din bugetul acestei companii. La moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

Totodată, liderul PDM a evidențiat că, datorită eficienței guvernării actuale și a creșterii economice bune din acest an, s-au identificat posibilități noi pentru a fi majorate nu doar salariile, dar și pensiile. Respectiv, astăzi, s-a decis ca, din 1 ianuarie 2019, o categorie largă de pensionari, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1,589 de lei) să beneficieze de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an, ca rezultat al acelei creșteri economice solide, pe care noi, guvernarea democrată, o vom asigura și pentru anii viitori. Așadar, programele “Salarii bune pentru Moldova” și “Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect, abordat în ședința de astăzi ține de reforma politică promisă la Congresul Partidului Democrat din anul 2016, atunci când Vlad Plahotniuc a fost ales președinte al formațiunii.

Încă în 2016, am declarat că reforma politică presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba în timpul mandatului. Optimizarea Guvernului am început-o deja, am implementat cu succes primele etape ale reformei Executivului, iar astăzi am dezbătut cu colegii modalitățile prin care să optimizăm și să facem mai eficient și Parlamentul, a explicat Vlad Plahotniuc.

Astfel, prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați, pentru a avea un Parlament mai eficient, mai bine structurat și organizat.

A doua propunere vizează controlul cetățenilor asupra parlamentarilor, mai exact posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor care i-au trimis în Parlament.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Partidul Democrat a pregătit o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ privind aceste propuneri, referendum care să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, astfel fiind evitată cheltuirea de bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne.

Liderul PDM a adăugat că, în cazul în care cetățenii vor susține inițiativele privind reforma politică, ulterior acestea vor fi consultate cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a fi găsită forma cea mai potrivită de implementare a reformei.

octombrie 2018


23 oct

Vlad Plahotniuc: Salariile bugetarilor vor crește substanțial, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii

Vlad Plahotniuc: Salariile bugetarilor vor crește substanțial, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii

Începând cu 1 decembrie 2018, vor intra în vigoare creșterile salariale pentru bugetari, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii. Această creștere fără precedent în Republica Moldova va fi posibilă în cadrul reformei sistemului de salarizare, denumită “Salarii bune pentru Moldova”. Subiectul a fost discutat astăzi la ședința săptămânală a Partidului Democrat.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după ședință că această inițiativă extraordinară vine ca urmare a creșterii economice, iar datorită acestei reforme peste 150 de mii de bugetari vor beneficia acum de majorări esențiale ale salariilor.

Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării sunt educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, 50 și pentru unii chiar cu 90 de procente.

Liderul PDM a punctat că unul dintre cele mai importante efecte ale reformei salarizării, inițiate de Partidul Democrat, este că se rezolvă o problemă cronică din sistemul public, unde din totalul celor 200 de mii de funcționari, aproximativ 36 de mii primesc salarii sub minimul de existență, adică mai mici de 2,000 de lei.

Un alt aspect important este că, prin implementarea acestei reforme, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor așa cum au fost modificate acum.

Oamenii de prea multă vreme merită și așteaptă aceste creșteri substanțiale ale salariilor, care le-au fost promise de-a lungul anilor de toți politicienii de până acum. Reforma salarizării – pe care o numim “Salarii bune pentru Moldova” – este una dintre măsurile despre care am vorbit la Marea Adunare Națională a Partidului Democrat de duminică, unde am anunțat un vast program de acțiuni pentru Moldova, pentru bunăstarea cetățenilor noștri, a punctat Vlad Plahotniuc.

Președintele PDM a adăugat că Guvernul va veni cu mai multe detalii referitoare la majorările salariale și beneficiarii lor. Totodată, el a punctat că deja este în proces de planificare cea de-a doua etapă a reformei salariale, astfel ca în primăvara anului 2019 cei care acum nu sunt incluși în categoriile de beneficiari să aibă și ei parte de majorări de salariu.

21 oct

Partidul Democrat din Moldova a stabilit, în cadrul Adunării Naționale “PDM Pentru Moldova”, principiile care vor sta la baza programului său politic în următorii ani

Adunarea Națională “PDM Pentru Moldova”

Aproape 100 de mii de susținători ai PDM din toate raioanele țării, reuniți duminică, 21 octombrie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale, au votat Angajamentul de susținere totală a orientării politice Pentru Moldova a PDM. Această viziune exprimă cel mai bine aspirațiile naționale ale moldovenilor și este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc, în mesajul către zecile de mii de oameni adunați în PMAN, a amintit că, timp de 27 de ani, au existat trei căi pe care politicienii au încercat să-i ducă pe moldoveni: calea europeană, calea eurasiatică și calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste direcții a avut, de-a lungul timpului, un anumit grad de susținere. De fiecare dată, moldovenii au fost ademeniți cu ideea că problemele lor se rezolvă în exteriorul țării. Partidul Democrat este decis să pornească pe un nou drum.

Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din exterior. Astăzi, ne-am adunat aici pentru a merge împreună pe cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pentru Moldova, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii de aici, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a subliniat că în continuare se va prelua tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să fie adusă bunăstarea aici, acasă, în Moldova. În acest context, președintele PDM a mai evidențiat că politica “pentru Moldova” înseamnă să ne păstrăm tradițiile, valorile, autenticitatea noastră ca popor, care are o istorie bogată în evenimente, cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria și sufletul.

Politica pentru Moldova înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm sau la ce să visăm. Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voința noastră. Doar în așa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică, a punctat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit, la rândul său, despre realizările din cele 1000 de zile de Guvernare PDM. Filip a subliniat că, astăzi, în Moldova nu se mai închid școli, dar se renovează, se fac drumuri bune, se construiesc apeducte și canalizări, au fost procurate ambulanțe pentru serviciile de urgență și reparate capital mai multe centre medicale din întreaga țară, iar tinerii sunt susținuți în cumpărarea primei locuințe, pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari, iar salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani.

În toate aceste 1000 de zile și în fiecare dintre ele, Guvernul a simțit susținerea cetățenilor, a simpatizanților noștri. Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere – astăzi încearcă să o ia înapoi și sunt atât de orbiți de acest lucru, încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acțiune politică împotriva Republicii Moldova, a mai spus Prim-ministrul Filip.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a evidențiat că nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament și Guvern. Și niciodată un partid politic n-a stat mai ferm în susținerea guvernului său și a majorității sale parlamentare. Noi știm că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei și făcând instituțiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult și vom continua să lucrăm zi de zi pentru aceasta, a afirmat Candu, subliniind că niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut PDM. Nu la fel este, însă, potrivit lui Candu, și cu adversarii politici ai PDM, care săptămâna aceasta au picat rușinos un test de sinceritate, atunci când nu au susținut în Parlament înscrierea vectorului european în Constituția țării.

Adunarea Națională “PDM pentru Moldova” a reiterat susținerea pentru Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și înscrierea vectorului european în Constituție – fie prin votul Parlamentului, fie prin votul cetățenilor, într-un referendum național.

De asemenea, susținătorii PDM s-au declarat alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaților partidului pentru alegerile din 24 februarie 2019.

Angajamentul participanților la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Noi, cei 100,000 de cetățeni moldoveni prezenți la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”, uniți de efortul comun pe care-l facem pentru dezvoltarea țării alături de guvernarea actuală și de dorința comună de a asigura un viitor bun pentru Republica Moldova, ne luăm următorul

Angajament

 1. Vom susține total orientarea politică Pentru Moldova a PDM. Considerăm că aceasta exprimă cel mai bine aspirațiile naționale ale moldovenilor și este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova. Eforturile PDM în toate domeniile trebuie să aibă în vedere în primul și în primul rând interesele oamenilor Moldovei.
 2. Vom sprijini în continuare cu toate forțele Guvernul Republicii Moldova. Salutăm rezultatele bune obținute în cele peste 1000 de zile de guvernare, în care Moldova a realizat o creștere economică semnificativă și o creștere substanțială a veniturilor bugetare, iar cetățenii au beneficiat de majorarea salariilor, pensiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale. Solicităm în continuare Guvernului să ia măsuri pentru creșterea bunăstării cetățenilor, pentru creșterea veniturilor acestora.
 3. Vom contribui și pe mai departe la programele de modernizare a Moldovei lansate sau anunțate în ultimul an de zile – în special Programul Drumuri Bune pentru Moldova, Programul Prima Casă, Serviciul de Urgență 112, Programul de Renovare a Școlilor și Grădinițelor, Programul Apă Bună pentru Moldova, Programul Tichete de Masă, Ghișeul Unic și construcția Arenei Chișinău. Aceste programe produc deja rezultate concrete, schimbând în bine viețile cetățenilor moldoveni, respectiv au potențialul de a face acest lucru la finalizare.
 4. Vom ajuta guvernarea PDM în menținerea priorităților sectoriale asumate – educație, infrastructură și justiție – solicitând în același timp concentrarea de resurse suplimentare pentru a răspunde și mai bine acestor priorități.
 5. Vom depune în continuare efort pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și pentru menținerea modelului occidental de dezvoltare a Moldovei. Suntem siguri că această abordare constituie cea mai bună soluție pentru asigurarea bunăstării moldovenilor. Îndemnăm clasa politică să avanseze ferm în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și să fixeze ireversibilitatea procesului de modernizare a Republicii Moldova.
 6. Vom fi alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaților pentru alegerile din 24 februarie 2019. Avem convingerea că PDM va înainta cei mai buni candidați, care vor concura cu succes atât în circumscripțiile uninominale, cât și pe lista de partid.
 7. Vom comunica oamenilor, prin toate mijloacele posibile, faptele guvernării PDM. Vom face acest lucru cu încrederea că partidul nostru și-a făcut datoria la guvernare și având convingerea că promisiunile îndeplinite sunt cea mai bună garanție a seriozității programului pe care-l pregătim pentru următorii patru ani.


Pentru succesul acestui angajament, chemăm toți moldovenii să fie Pentru Moldova și alături de Partidul Democrat.

Îi îndemnăm pe toți cetățenii țării, indiferent de etnie, să ajute la consolidarea societății noastre și împreună să lăsăm deoparte, pentru totdeauna, tot ceea ce ne dezbină și ne slăbește.

Să fim uniți și optimiști, să fim puternici și muncitori, să fim învingători – Pentru Moldova!

Discursul Președintelui PDM Vlad Plahotniuc, rostit în cadrul Adunării Naționale “PDM pentru Moldova”

Bună ziua tuturor celor prezenți astăzi aici, la acest eveniment!

Privesc acum, acest public frumos în Piața Marii Adunări Naționale și înțeleg încă o dată, mai bine ca oricând, de ce mulți spun că Partidul Democrat este un partid puternic, cu o echipă impresionantă!

Într-adevăr, suntem un partid puternic și nu doar prin faptul că ne aflăm acum la Putere, dar prin solidaritatea echipei noastre, prin capacitatea extraordinară de mobilizare pe care o avem, dar și prin energia fantastică pe care o transmiteți dumneavoastră acum în PMAN.

Vă mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi aici, care ați venit în zi de odihnă, de departe, din toate raioanele țării, văd aici colegi din Briceni, Soroca, Bălți, Cahul, Comrat, Chișinău – apreciez mult gestul vostru de susținere a Partidului Democrat, singurul partid, cu membri și simpatizanți în toate localitățile Republicii Moldova.

Dragi prieteni, dragi colegi,

Copiii, pe care i-am văzut în clipul, difuzat mai devreme, ne spuneau că vor ca maturii să muncească mai mult pentru Moldova, că-și doresc o țară mai sănătoasă și vor ca oamenii de la noi să fie mai buni, iar o fetiță ne-a spus că își dorește ca lumea să nu mai creadă toate lucrurile rele, care se spun despre țara noastră.

Am văzut cu toții o lecție extraordinară de patriotism, pe care ne-o oferă acești copii, o generație extrem de sinceră, cu o sensibilitate pură față de fenomenele din jur.

Pentru viitorul acestor copii ne-am adunat astăzi aici, pentru ca împreună, să dăm semnalul unei schimbări importante în Republica Moldova.

Mă refer aici la schimbarea modului în care să ne făurim destinul și viitorul ca țară și popor.

Timp de 27 de ani, au existat trei direcții, trei direcții pe care politicienii din Republica Moldova au încercat să-i ducă pe moldoveni: una este calea în Uniunea Europeană, alta este calea eurasiatică și cea de-a treia cale este calea unirii cu România.

Fiecare dintre aceste trei direcții a avut de-a lungul timpului o anumită susținere, moldovenii mereu fiind ademeniți cu ideea că problemele lor se vor rezolva din exteriorul țării.

Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din afara țării.

Noi însă, credem, că acum moldovenii sunt gata și sunt dornici să-și făurească viitorul cu propriile mâini, un viitor, așa cum îl vor ei, dar pentru asta, au nevoie de politicieni care să muncească pentru țară, care să le ofere stabilitate, siguranță și încredere în ziua de mâine.

De aceea, ne-am adunat astăzi aici pentru a merge împreună pe o nouă cale, cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum.

Este vorba despre calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale noastre, ale tuturor.

Dragi prieteni,

Despre faptul ca Moldova să pornească pe un nou drum, am vorbit prima dată acum doi ani, când am devenit președintele Partidului Democrat.

Am decis cu toții atunci că ne vom apropia mai mult de preocupările oamenilor și că ne vom face prioritățile de guvernare după nevoile pe care le au ei.

Ulterior, la întâlnirile pe care le-am avut cu cetățenii, inclusiv cu mulți dintre dumneavoastră, prezenți astăzi aici, am analizat, ce înseamnă să faci politică pentru Moldova și am ajuns, împreună, la aceleași concluzii.

Să faci politică “pentru Moldova” înseamnă să avem încredere în noi, să ne păstrăm tradițiile, valorile, originalitatea noastră ca popor, cu istorie bogată în evenimente cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria și sufletul.

Politica “pentru Moldova” înseamnă să fim un popor consolidat, în care fiecare etnie să fie respectată și prețuită, înseamnă să vorbim cu toții împreună de bine, în străinătate, despre țara noastră, după exemplul altor popoare, care la fel au trecut prin greutăți, dar și-au iubit prea mult țara ca să-și permită să o ponegrească.

Дорогие сограждане,

Политика про-Молдова это возрождение веры в потенциал и в будущее нашей страны!

Политика про-Молдова направлена на укреплениe единства народа, где равны представители всех национальностей, проживающих в Молдове. Вместе, мы сможем обеспечить прогресс для нашей общей родины!

Colegi,

Politica “pentru Moldova” înseamnă că satele moldovenești vor fi la fel de pline de activitate, ca altădată: sate cu infrastructură bună, cu drumuri asfaltate și aprovizionate cu apă, sate cu mulți copii, pentru care să fie renovate grădinițele și redeschise școlile, pentru care să avem medici de familie în fiecare localitate, sate cu locuri de muncă în ateliere sau în câmp, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să plece peste hotare.

Și în sate, și în orașe, oamenii trebuie să primească salarii mai mari, și noi vom veni foarte curând cu o reformă bună în acest sens.

Politica “pentru Moldova” înseamnă, că noi vom continua să preluăm tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să aducem bunăstarea aici, acasă, în Moldova, pentru viitorul copiilor noștri și pentru afirmarea noastră ca societate modernă.

Politica “pentru Moldova” înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, de cine să ascultăm sau la ce să visăm.

Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voința noastră. Doar în așa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică.

Cred că acest concept, pro-Moldova, va reprezenta de acum încolo doctrina de stat, va fi doctrina națională, de care am dus lipsă de la Independență încoace.

Acum, în sfârșit, o avem, și sunt bucuros să o prezint astăzi în fața unui public atât de numeros.

Realizarea acestei viziuni este o misiune foarte grea, dar deloc imposibilă, noi vom demonstra că este în puterile noastre să mișcăm lucrurile în direcția bună.

Avem pentru asta și caracter, și capacitățile necesare, și, cel mai important, dorința noastră comună.

Dragi prieteni,

Așa cum am văzut, copiii noștri vor ca noi să muncim mai mult, să fim uniți, să ne iubim țara și să nu mai vorbim urât despre ea. Adică, ei ne cer să fim pentru Moldova, să începem să fim mai constructivi și mai pozitivi, să ne facem singuri ordine în țară, ca niște gospodari adevărați.

Vă invit astăzi pe toți să pornim împreună pe această cale nouă, care duce spre inima Moldovei, spre împăcarea națională a noastră ca popor, dar și spre multă muncă în folosul țării. Iată de ce Partidul Democrat este pentru Moldova!

A patra cale, de fapt, adevărata cale pentru viitorul nostru, duce la acești copii, la visele și speranțele lor, la un viitor frumos, Aici, Acasă, în Moldova!

Discursul Prim-ministrului și prim-vicepreședintelui PDM, Pavel Filip, rostit la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Bun găsit, dragi colegi! La sigur ne aflăm acum la cea mai mare adunare a democraților din istoria acestui partid! Asta e forța democraților, asta e forța partidului nostru, asta e forța Moldovei si a oamenilor Moldovei!

Stimați membri și simpatizanți ai PDM, dragi prieteni, dragi oameni ai Moldovei, de aproape trei ani de zile, Partidul Democrat are șansa și onoarea de a guverna Republica Moldova. În acest timp, țara noastră a demonstrat că se poate ridica, că poate depăși greutăți formidabile, că își poate deschide propriul drum către bunăstare. Dovezile există și ele merită spuse, merită cunoscute. Vă voi spune pe scurt în ce situație ne aflăm astăzi.

Astăzi economia țării este în cel de-al treilea an consecutiv de creștere. Am adus Moldovei peste 4% creștere economică anuală in primii doi ani si acum am ajuns la 5%.

Astăzi salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani. Putem spune ferm că nu mai suntem cea mai săracă țară din Europa, dar încă avem de muncit foarte mult ca să sporim bunăstarea oamenilor Moldovei.

Astăzi în Moldova pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari, pentru prima oară de la Independență încoace. Și știm cum să creștem pensiile si în continuare.

Am ajuns la aceste rezultate pentru că am susținut mediul de afaceri și investițiile. Am redus mult numărul de acte permisive și numărul organismelor de control. Am oferit subvenții pentru crearea de noi locuri de muncă și am debirocratizat administrația, creând ghișee unice pentru firme.

Astăzi în Moldova nu se mai închid școli, dar se renovează. Am făcut aceste progrese pentru că am înțeles să dăm un viitor educației prin investiții în modernizarea infrastructurii școlare.

Azi inflația este sub control, iar cursul de schimb al monedei naționale este stabil, iar asta s-a întâmplat pentru că ne-am asumat cu seriozitate îmbunătățirea legislației bancare și echilibrarea finanțelor publice.

Astăzi în Moldova se fac drumuri bune, se construiesc apeducte și canalizări. Am procurat noi ambulanțe pentru serviciile de urgență și am reparat capital mai multe centre medicale din întreaga țară, iar tinerii sunt susținuți în cumpărarea primei locuințe. Vreau să accentuez că toate acestea nu sunt programe pe hârtie, dar lucruri foarte și foarte concrete.

Oamenii din Mereșeni, din Molovata Nouă, din Micleușeni și din alte sute de sate ale Moldovei merg acum pe drumuri modernizate anume în acest an.

În același timp, cetățenii din Todirești sau din Chirsova, la fel ca și cetățenii din alte câteva zeci de localități ale Moldovei au acum apeducte noi, construite în 2017 și 2018.

Punctele de asistență medicală din Cornești, din Alexăndreni, din Onișcani și din multe alte localități ale țării beneficiază de ambulanțe moderne, recent cumpărate.

Iar datorită Programului Prima Casă, peste 600 familii tinere și de tineri din Moldova s-au mutat, deja, în casă nouă. Am dat o speranță tinerilor care nu credeau că în timpul apropiat își vor putea cumpăra o locuință.

Negativismul din societate a scăzut, iar mulți concetățeni au început să creadă cu adevărat că-și pot construi un viitor mai bun aici, în țară.

Aceste lucruri au devenit posibile datorită guvernării PDM pentru oameni. Iar dumneavoastră, noi toți, trebuie să fim mândri de aceste rezultate, pentru că sunt rezultate muncite. Anume din această muncă a apărut succesul. Iar succesul PDM este succesul Moldovei!

Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere – astăzi încearcă să o ia înapoi și sunt atât de orbiți de acest lucru încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acțiune politică împotriva Republicii Moldova, împotriva cetățenilor acestei țări. Cu trufie și cu dispreț față de oameni, opoziția a pus interesele ei deasupra intereselor naționale. Ce vor să construiască acești oameni în această țară, noi nu știm. Nici dvs nu știți. Nici ei nu știu! Pentru ca ei nu vor sa construiască – ei vor sa distrugă!

Dragi prieteni, în această săptămână s-au împlinit 1000 de zile de guvernare PDM. În toate aceste 1000 de zile și în fiecare dintre ele, Guvernul a simțit susținerea cetățenilor, a simpatizanților și al dumneavoastră.

De asemenea, ori de câte ori am avut de promovat legi în Parlament sau am avut de respins atacurile și moțiunile opoziției, am simțit susținerea colegilor deputați.

Și ori de câte ori am avut de lansat inițiative și de convins cetățenii de importanța proiectelor propuse, am simțit susținerea și încurajarea totală a PDM și personal a președintelui și colegului nostru, Vlad Plahotniuc.

Pentru toată această susținere, pentru toată această solidaritate, pentru că ați stat umăr la umăr cu guvernul PDM – eu vă mulțumesc!

Cu așa colegi, eu mă pot porni pe orice drum, oricât de greu n-ar fi. Niciodată în viața mea politică n-am fost mai mândru de partidul din care fac parte!

Stimați membri PDM, stimați invitați, s-au făcut lucruri bune în Moldova din 2016 încoace. Dar mai sunt încă multe de făcut. De aceea misiunea noastră nu se poate opri aici. Am dovedit că merităm încrederea oamenilor, iar de aici trebuie să înceapă proiectul nostru pentru următorul ciclu electoral.

Sunt convins că vom avea puterea să continuăm împreună să muncim Pentru Moldova, doar pentru Moldova!

Discursul Președintelui Parlamentului și vicepreședintelui PDM, Andrian Candu la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Este o atmosferă extraordinară aici, în Piața Marii Adunării Naționale!

Este un moment extraordinar și important pentru Partidul Democrat!

Suntem aici, veniți din toate colțurile țării, ca să arătăm că suntem puternici, suntem uniți și suntem pentru Moldova!

Dragi colegi, multă vreme noi, moldovenii, am stat în genunchi sau cu capul aplecat. Am acceptat să fim conduși de alții, și mereu dăscăliți, fiindcă ne-am considerat slabi și neputincioși ca și popor.

Și trebuie să recunoaștem că, uneori, lipsa noastră de încredere, de voință – a justificat această atitudine.

Însă acum, suntem altfel. Uitați-vă la ceea ce această țară, cu această guvernare, a realizat în ultimii 3 ani de zile. Este, cu adevărat, o doză de optimism și de încredere, de care Republica Moldova avea mare nevoie.

Noi, moldovenii, chiar putem face lucruri bune. Și facem lucruri bune! Putem avea succes în pofida tuturor piedicilor, putem reveni din situații grele și putem merge înainte fără ezitări. Lecția cea mai importantă a guvernării Partidului Democrat este că știm, că vrem și că putem!

Moldova are tot ceea ce-i trebuie pentru a reuși, iar Partidul Democrat a condus țara exact așa cum era nevoie: cu mână fermă, cu minte limpede și cu sufletul la oameni!

Dragi colegi, Partidul Democrat schimbă Moldova în bine, pentru că el însuși s-a schimbat în bine. Evoluția partidului a arătat că noi mereu am pus accentul pe competență și pe eficiență.

Promovăm, și la centru și în raioane, oameni pricepuți, oameni dedicați. Cu astfel de oameni, cu dumneavoastră toți, ne facem datoria față de Moldova. Transformăm viziunea partidului în legi pentru Moldova, susținem inițiativele Guvernului și dăm glas așteptărilor oamenilor pentru o viață mai bună.

Vă spun cu certitudine: nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament și Guvern.

Niciodată un partid politic n-a stat mai ferm în susținerea guvernului său și a majorității parlamentare. Partidul Democrat a înțeles foarte bine că stabilitatea este prima condiție a reușitei. Și am avut dreptate, pentru că stabilitatea a deschis calea dezvoltării.

Iar dezvoltarea, dragi colegi, înseamnă să ajungem din urmă țările europene și să fim alături de ele în familia europeană. Iată de ce, PDM a pus la baza guvernării sale Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Noi știm că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei și făcând instituțiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult și vom continua să lucrăm zi de zi pentru asta.

Niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut Partidul Democrat!

Angajamentul nostru pro-european este foarte clar: faptele vorbesc.

Însă nu este la fel cu adversarii noștri politici. Săptămâna aceasta în Parlament am pus la vot înscrierea vectorului european în Constituția țării.

A fost un moment foarte important, dar și un test de sinceritate pentru toți, mai ales pentru cei care se declară pro-europeni. Iar cei din opoziție, au picat acest test. L-au picat rușinos!

Când a fost vorba de un vot pentru Europa, opoziția de dreapta din Parlament, sfătuită de Maia și Năstase, a stat alături de socialiști!

Au transformat cele 12 stele galbene de pe steagul UE, în steluțele roșii ale socialiștilor!

Așa pro-europeni sunt ei?! Sunt pro-europeni cu numele, dar nu cu votul!

Ei au trădat vectorul european al Moldovei!

Dragi prieteni, să-i lăsăm deoparte pe cei din opoziția așa-zis “pro-europeană”. Electoratul o să-i voteze așa cum au votat și ei vectorul european. Noi însă suntem foarte aproape de începutul campaniei electorale. Iar voi, aveți toate motivele de a sta cu fruntea sus în fața oamenilor, vorbindu-le despre lucrurile bune făcute de guvernarea PDM.

Desigur, opoziția va căuta să ne atace spunând că n-am făcut asta, sau cealaltă, c-am făcut prea puțin sau că ce-am făcut n-a fost bine.

Dar pentru fiecare atac sau critică, dumneavoastră aveți ce le răspunde – sunt zeci de lucruri bune pe care Partidul Democrat le-a făcut pentru Moldova.

Și vorbim de drumuri și apeducte noi, de școli și grădinițe renovate, de salarii și pensii mai mari, de Prima Casă, Arena Chișinău și tichetele de masă, de foarte multe lucruri – iar la asta ei n-au ce să spună!

Faptele guvernării sunt mai puternice decât vorbele lor!

Mergeți deci prin țară și spuneți-le oamenilor să aibă încredere în noi și să vină alături de noi. Să vină alături de această guvernare, care a muncit și a reușit pentru Moldova! Fiți mesagerii succesului Moldovei, fiți mesagerii lucrurilor bune care s-au făcut în această țară de noi!

Conducerea partidului are încredere în energia voastră, în puterea voastră de convingere, în angajamentul vostru pentru cauza Partidului Democrat, pentru cauza Moldovei si a oamenilor Moldovei!

Luați cu voi toată forța acestei piețe, pline cu zeci de mii de moldoveni, și duceți-o acasă, în raioanele și localitățile voastre!

Cu voi, Partidul Democrat va învinge, pentru că binele învinge mereu! Victorie pentru Partidul Democrat, victorie pentru Moldova!

Vă mulțumesc!

septembrie 2018


14 sep

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a reunit în ședință extraordinară pentru a stabili strategia și poziționarea partidului pentru perioada următoare, respectiv pregătirea viitorului program de guvernare și a acțiunilor pentru alegerile parlamentare.

În acest sens, PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic. Aceste schimbări se vor face, conform președintelui PDM Vlad Plahotniuc, prin acțiuni concrete, realizări vizibile și măsurabile.

Ținând cont de acest context, Consiliul Politic Național a analizat un plan de acțiuni prin care Partidul Democrat să se poziționeze mai clar drept un partid Pentru Moldova, un partid care acționează pentru toți moldovenii, axându-se pe rezolvarea problemelor oamenilor.

Acest plan pornește de la ideea că reprezentanții partidului trebuie să meargă în comunitățile locale, să vorbească cu oamenii și apoi să prezinte soluțiile de rezolvare a problemelor identificate. De asemenea, s-a stabilit că viitorul program de guvernare va fi construit pe baza necesităților semnalate de cetățeni.

Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut după terminarea Consiliului. Vocile oamenilor simpli vor sta la baza programului nostru politic. Aceste propuneri și sugestii vor fi prezente în viitorul program de guvernare, dar și în activitatea noastră imediat următoare, pentru că vrem să ne asigurăm că Partidul Democrat îndeplinește cu adevărat voința poporului, a declarat liderul PDM.

În același timp, președintele PDM a declarat că partidul va continua să fie un susținător al modernizării Republicii Moldova după modelul occidental, considerând că aceasta este singura cale care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că a fost finalizată o nouă evaluare complexă a activității guvernamentale, ținând cont și de opiniile primite de la oameni în cadrul întâlnirilor din teritoriu. Guvernul actual a făcut foarte multe lucruri bune pentru perioada în care activează. În majoritatea domeniilor noi am mișcat lucrurile puternic din loc, fapt pentru care suntem recunoscători colegilor din Guvern. Dar mai sunt domenii în care, deși s-au produs multe reforme bune, așteptările noastre și ale oamenilor sunt mai mari, a punctat liderul democraților.

De aceea, conform președintelui PDM, marți, în ședință săptămânală a partidului, va fi discutată remanierea Guvernului, astfel încât în perioada următoare să poată fi pus în practică tot ceea ce partidul își propune pentru cetățeni.